Prohledat tento blog

čtvrtek 20. prosince 2012

Hrátky s Karolínou


Co je horší než odmítnutá žena?  (Koutenský.)


Manželé Peakeovi (foto Blesk)


Tenhle souměrný, vždy perfektně nalíčený obličej, napjatý,  ale zcela pod kontrolou jsem viděl v TV téměř vždy, kdy jsem se díval na nějaké zprávy. A přemýšlel jsem, co se z té mladé dámy nakonec vyklube. Tenhle výraz jsem totiž vídával u hereček pár minut před hysterickým výbuchem.




   Poté, co předsedkyně LIDEM, paní Karolína Peake (bývalá VeVerka) obdržela od Petra Nečase ministerstvo obrany výměnou za ministerstvo dopravy, odkud předtím odstoupil, po několikátém vážném varování premiéra i vlastních spolustraníků další člen pidistraničky LIDEM,  úhledný Pavel Dobeš, protože nebyl schopen (ochoten) postavit do latě IT firmu, která tak dokonale "zvorala" nově vytvořený registr vozidel a který, kromě fantastické ceny, rovněž fantasticky zpomalil práci všech, kteří měli něco společného s registrací vozidel, začala jako každá řádná žena ihned z úklidem pracoviště po předešlém ministrovi Sašovi Vondrovi. Všechny jeho nejbližší spolupracovníky vyházela a hned si tam nadelegovala  ty své. Jenže ouha - nikdo nepočítal s tím, že se stávající garniturou zatočí tak rychle. Předpokládalo se (tvrdí premiér), že sličná Karolína bude své kroky provádět postupně, se schválením páně Nečasovým. Aby se "zachovala kontinuita". Pravděpodobně čekala, že osiřelí první důstojníci po Sašovi Vondrovi začnou proti ní ihned "kout pikle" - tak jak je dobrým zvykem v sešlosti, zvané Věci Veřejné. Třeba by si páni náměstci začali pořizovat tajné nahrávky, které by poté "unikly do médií" a zjistilo by se, že tahle dáma nemá o chodu takového silového ministerstva ani páru. Takže uklízela a nezastavil ji ani telefonát předsedy vlády, který, jak se kulantně vyjádřila, na ní přes telefon z Bruselu "trochu zvýšil hlas". Čili další, tentokrát ne sarajevský, ale "bruselský atentát". Šéf vlády je mimo Prahu, tak honem!
    Když se náš první ministr vrátil, bylo už vymalováno a krásná Karolína o tom, že by se něco "vrátilo zpět" nechtěla ani slyšet. Zřejmě předpokládala, že Petr Nečas se nebude za náměstky na vnitru "bít do krve", že nebude riskovat rozpad koalice a následný pád vlády.
   Ale to byl její druhý, smrtící omyl. Z důvodů o kterých můžeme jenom spekulovat ona kontinuita na MO bylo pro premiéra i presidenta velmi důležitá a sličné paní Peake bylo poděkováno - čti byla s okamžitou platností odvolána z funkce ministryně obrany. Do dvaceti minut bylo vše hotovo.
  A nastaly velké novinářské spekulace. Kdo co řekl, kdo co předpokládal, kdo se s kým (a o čem) předem domlouval. Na ČT 24 to všechno byla vlastně jenom jedna kontinuální zpráva. Prohlášení stíhalo prohlášení, opozice nám vysvětlila, že bylo všechno špatně a je to teď ještě horší. Karolina Peake vystupovala před kamerami dvakrát za hodinu a dávala průchod své uražené ješitnosti - president Klaus vyslovil ještě před jejím jmenováním pochybnosti, zda "taková dívenka bude schopna oponovat chlapákům v uniformě". Jak se ukázalo, Karolina překrásná to vyřešila rychlým preventivním útokem a kdyby jí to Petr nečas nezhatil, mohlo by se jí povést nejen zastrašit vedení ministerstva a generální štáb ČA, ale i dosadit tam své věrné a tím situaci fixovat.
   Alexandr Vondra se asi někde v soukromí zpotil hrůzou a zalitoval, že vzdal své ministrování předčasně.
Jak praví jedno přísloví, není strašnějšího nepřítele než je odmítnutá žena. A zdá se, že lidová moudrost opět prokazuje svou nenahraditelnost. Odvolaná Karolina Peake svolává své straníky na bleskovou schůzi a vystupují vzápětí po ministru Nečasovi s veřejným prohlášením, že koalice odvoláním Peake z funkce vlastně končí. Vláda se tak stává menšinovou a opozice se bude okamžitě snažit o její svržení. Na přímou otázku K. Peake odpovídá, že LIDEM bude "nejspíš" hlasovat pro vyslovení nedůvěry Nečasově vládě. To, že je to asi to poslední co LIDEM v politice dokáže a po volbách už žádné Věci Veřejné ani LIDEM v celostátní politice existovat nebudou a jejich provařené špičky budou mít dokonce problém infiltrovat do jakékoliv jiné (slušné) strany, protože kdo jednou zradí, zradí i podruhé a pak už bude zrazoval (ideály, dohody) kdykoliv se mu to bude hodit.
   Poprvé Karolina Peake zradila, když za příslib vládních funkcí opustila Věci Veřejné a zorganizovala odpadlickou, nikým nevolenou mikrostraničku LIDEM a umožnila tak pokračování Nečasovy vlády. Takže se dá předpokládat, že příště zradí kohokoliv, kdykoliv to pro ni bude výhodné.

5 komentářů:

  1. Projevila pozoruhodný strategický talent. Zahájila Blitzkrieg Stalingradem.
    Nevadilo by mi kdyby odešla do propadliště dějin a už tam zůstala.
    Co se týče rozdělení Československa, nahlížím na ně podobně a se splínem. Někde v koutku stále Čechoslovák. I společný hospodářský prostor by byl výhodou. Mám pocit že lecjaké zahraničí uvítalo, že se zbavilo konkurence. Divide et impera.
    Občas kouknu sem do klidných vod. VV na Šamanovi i přes veškerou snahu jsem nevydýchal.
    Přeju zdraví a sílu nenechat si nikým a ničím kazit náladu. Schumacher.

    OdpovědětVymazat
  2. Takže jste Schumachere první (fanfára!) - už jsem myslel, že tu nikdo nikdy nic nepodotkne. A už tu byly stovky lidí. On vlastně tenhle blog vznikl v době, kdy VV řádil v Hospůdce. Po několika minutách jsem ale tehdy zakládání blogu vzdal a zapomenutý, polozaložený blog se mi přihlásil v okamžiku, kdy jsem se chtěl podepsat "Starý kocour".

    Teď je v Hospůdce docela útulno. Šaman a Tess stále dotírajícího "švihlého Švehlu" prostě dovnitř nepustí. 24/365 Všichni ostatní jsou šťastní, že je klid. Jen Informace trochu brblala - asi už je natolik Italkou, že potřebuje nějakou hádku, aby měla pocit, že vůbec žije.
    Tohle ale není konkurence Hospůdky. Spíš bych řekl takový vedlejší salónek. Šaman je neskonale lepší blogger než já a tak jenom budu tu a tam něco doplňovat - občas jsem se v Hospůdce rozepsal do komentáře tolika slovy, že to bylo na článek.
    (Ale s Mozartem to nemá nic společného - nemám svého Salieriho.)

    OdpovědětVymazat
  3. No a já su druhý? Z města ševců (žel bývalého) zdravím Schumachera! A líčení a zhodnocení té neuvěřitelně sebevědomé primladé dámy je logické, jasně. Jenom - nikdy, prosím, bych mezi její charakteristické znaky nedal, že je přitažlivá či dokonce krásná. Pro mne vždy v žádném směru taková nebyla. Prihrdá, prisebavedomá. Nač? Opojení mocí jí zlomilo vaz tak bleskově, absurdně, zbytečně - že se ani nedovíme, byly-li by nové osoby na těch postech solidnější. Tím nepravím, že dosavadní nebyly. Není jasnější kritérium ztráty soudnosti, než chtít být šéfem rezortu obrany jako stoprocentní civil, navíc žena a třicátnice. Pokora. To jim skoro všem chybí. Taková zastaralá směšná ctnost, že... No, dost. Ahoj!

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, že zprvu mi nápad s novým politickým uskupením na scéně připadl jako dobrý a žádoucí. Vydrželo to jen chvíli, jakmile zazněly populistické frázičky, bylo mi dávno před volbami celkem jasné, že se ten subjekt dlouho neudrží a že je to jen další plácnutí do prázdna. Další události mi víc než bohatě daly za pravdu.

    Přesto bych Karolínu neházel tak úplně přes palubu, hned z několika důvodů. Už od počátku jevila určité příznaky toho, že na rozdíl od spousty lidí v jejím okolí, má aspoň trochu zdravý rozum. Když se totiž ohlédneme na celé polistopadové působení ministerstva obrany a generálního štábu, tak bychom tam těžko našli jedinou zakázku, která by aspoň nebyla sporná, nebude-li rovnou jasné, že je to tunel. Já bych s takovýmhle osazenstvem také pracovat nechtěl. Celé to totiž mohl být poměrně promyšlený kalkul ze strany ODS, jak vymanévrovat koaličního partnera z ministerstva dopravy, kterým protéká poměrně hodně peněz a které je momentálně s výjimkou kouřové clony v podobě registru vozidel dost mimo pozornost médií, zatímco obrana je z tohoto pohledu momentálně dost "zabitá" a možná tam nic moc velkého z hlediska přilepšení si v bezprostřední budoucnosti příliš nehrozí. Nicméně to přirovnání s tím Stalingradem docela sedí. Je pravdou, že když někdo tyhle hrátky hrát neumí, asi nemá v politice co pohledávat. Myslím, že ten chladný kalkul počítal i s tím, že i kdyby Karolína a spol chtěla vypustit rybník jak koaličním partnerům, tak i sobě, tak už dávno byli v záloze Bém a další sněmovní bludně odpadlí padouši, asi za nějakou protislužbu, takže i kdyby Karlolína náhodou chtěla vrátit úder, tak by jí to nevyšlo. Může ale odejít do oposice, je to její jediná a poslední možnost, chce-li mít aspoň mizivou šanci v politice zůstat s "čistým" štítem, jinak se zařadí mezi ostatní a skončí v tom propadlišti, protože na rozdíl od Nečase, nemá dost těch "skalních".

    Řekl bych, že co se předražených "IT" zakázek týče, tak takový tunel, jakým byly a jsou datové schránky, tak to se jen tak někomu dlouho nepovedlo a dlouho nepovede. Prodat polofunkční freemail za řádově miliardy, to jen tak někdo opravdu neumí. Ten registr vozidel je proti tomu ryzí břídilství a jestli někomu velice vyhovoval ten starý a původní, tak to byli takoví ti zlodějští prodejci 10x dokola kradených či všelijak podloudně z kradených dílů smontovaných aut, a jejich pomocníků pracujících v evidenci vozidel. Těm tím novým registrem končí zlaté časy, tak řvou z plných plic a ještě si zaplatili mediální chátru, ať řve s nimi. Nebral bych na jejich stesky příliš ohled, tím nechci říkat, že ten systém je bezvadný a běží jak má, k dokonalosti má, podobně jako cokoliv provozované naším státem, dost daleko, ale neřekl bych, že je to náš největší a nejpalčivější současný problém, byť by se tak podle intensity mediálního humbuku aspoň čas od času mohlo zdát.

    OdpovědětVymazat
  5. O registru vozidel toho moc nevím, ale o systému, který měl zaručovat výplatu sociálních dávek ledacos vím.
    Člověk, který se zabýval koučováním dílčích programátorů to kvůli nejasným kompetencím* na zákaznické straně vzdal těsně předtím, než to bouchlo. Raději odešel k jiné IT firmě - bylo to příliš náročné na uchování zdravého rozumu.

    */ První den: "Bude to tak a tak. Já to řídím!"
    Druhý den"Toho člověka vůbec neposlouchejte, řídím to totiž já. Předělejte to aby to fungovalo takhle..."
    Třetí den: "Tenhle že to řídí? Tomu nevěřte! Pokud si chcete zachovat místo, hned to předělejte zpátky!! Ne, volat mu nebudu. Ať zavolá on!"
    Čtvrtý den: "Pánové se mýlí. Oba. Řídím to já, já, já..."

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)