Prohledat tento blog

sobota 22. prosince 2012

O šedých očích Karoliny Peake

Vzhledem k včerejšímu Konci světa (tm) odřekla muzikálová produkce odpolední natáčení reklam (snad aby se nedělala zbytečná práce) a vznikl mi tak celý volný den. Venku hnusně, inverze, zima, šero. Tak jsem se poohlédl po síti, co je nového s bývalou "ministryní války", odvolanou drsňačkou Karolinou Peake. Našel jsem její pěknou fotku a chvíli se na ni díval. Hlavně na oči. Potom jsem si výřez zvětšil na celou obrazovku - a pomalu jsem z těch očí dostával strach. Cílevědomý, chladný pohled. Ta ženská ví, co chce a bez skrupulí toho dosáhne.

Ale co vlastně chce a proč?


   Začal jsem si vzpomínat, co jsem o té paní kde četl. Že je právnička, vdaná, má cizokrajného a bohatého manžela Charlese, který je toho času "v domácnosti", že rozhodně netrpí nouzí,  neb před nedávnem prodali vilu v Tróji za 57 000 000 .- Kč, byť je stála jen 27 000 000.- Kč, že je zakládající členkou Věcí Veřejných spolu s "blondýnkou" Kristýnou Kočí a "šéfem", malým Napoleonkem Vítem Bártou. Tahle strana byla nejspíše jen účelově, jako platforma pro ovládnutí ministerstva - není jasné, jestli vnitra nebo jakéhokoliv. Vít Bárta měl ve své straně stanovena hodně zvláštní pravidla - například podpisy "slibu věrnosti", který byl při porušení sankcionován 1 000 000.- Kč. Měl to zařízeno jak virtuální půjčku, kterou by musel ten, kdo se mu vzepře, ihned zaplatit. Je to, myslím, nepříliš zákonné, ale lidé vstupující s Bártou do politiky to kupodivu byli ochotni akceptovat. Jejich věc - tak jako když se někdo uváže firmě Zepter na dodávku nesmyslně předražených hrnců pod drakonickými sankcemi při nezaplacení. 
Z toho už samo plyne, že pro lidi ze strany VV se kryla představa politiky a velkého výdělku. Jenže Bártovi lidé chtěli vydělávat víc. Takže kauze Škárka a Kočí versus Bárta byla předvídatelná - šlo o prachy a kdo dá víc, je šéf. U strany, která má jako hlavní ideu boj proti korupci je to docela veselé. Což nakonec stálo Víta Bártu místo ve vládě - a VV pochopitelně začala dělat potíže. Vyzvala své ministry k podání demisí - ale jim se nechtělo opustit svá dobře placená místa, Bártovi a Johnovi se vzepřeli a rozhodli se "neohrozit Nečasovu vládu". 
Aby získali aspoň nějakou legitimitu, založili platformu LIDEM, kde přešlo několik bývalých VeVerek.  Jenže devastace VV či vlastně LIDEM pokračovala dál. Ministr dopravy Pavel Dobeš se ukázal být neschopným, nedokázal umravnit IT firmu, která vyvíjela nový "registr vozidel". Registr řádně nefungoval od počátku a nefunguje pořádně dodnes. Ale smlouva s firmou je uzavřena tak špatně, že milá IT firma je v pohodě - smlouva je nevypověditelná a hodnotící kriteria na dodané "zboží", SW a jeho exploataci do provozu jsou stanovena tak vágně, že firma musí vyhrát každý soud, kdyby ji ministerstvo chtělo napadnout žalobou.  Tohle může znamenat jen dvě věci: ministerští úředníci jsou buď výborně placení idioti, nebo, hůře, idioti nejsou, ale za podpis takového smluvního paskvilu dostali bohatě zaplaceno navíc. 
Být místopředsedkyní vlády a šéfkou výboru pro legislativu bylo paní Peake asi málo. Takže si po odchodu neschopného (všeho schopného) Pavla Dobeše a poněkud zprofanovaného ministra obrany Alexandra Vondry (kauza ProMoPro) neřekla o místo ministryně dopravy, jak by se dalo čekat, ale hned o ministerstvo obrany. Premiér Petr Nečas měl buď dočasné zatmění intelektu nebo na něj měla drsná Karolína nějakou páku o které nevíme a proto kývl. Předpokládal asi, že po Vondrovi bude ministerstvo nějakou dobu  fungovat setrvačnoistí a mezitím se Peake trochu rozhlídne, aby si na svém postu nepřipadala tak strašně mimo mísu a tudíž zbytečná. 
Ale teď se dostáváme k jádru pudla. Karolina Peake předpokládala, že na ministerstvu obrany jsou mezi úředníky stejně podrazácké vztahy, jako ve straně VV. Nehodlám spekulovat, nakolik měla pravdu. Jak se to tak zvenku vypadá, měla. 
Faktem je, že okamžitě po nástupu odvolala své nejbližší pracovníky, náměstky, aby nemohli proti nic podniknout a hodlala si tam bleskem nasadit své lidi - z nichž dva neměli zrovna nejlepší reference z minula - byli úzce spjati s neslavnou érou ministra Bartáka. To vše v době, kdy se Petr Nečas nacházel na "povinné návštěvě" v Bruselu. Dozvěděl se to i tak a nové paní ministryni telefonoval a žádal ji, aby věci vrátila zpět, že se budou o tak velkých zásazích do chodu silového ministerstva spolu domluvit. Jenže byl odmítnut a nepomohlo mu ani zvyšováni hlasu. Tak drsnou Karolínu štandepede odvolal - Václav Klaus to provedl na jeho návrh promptně - Peake mu na tu funkci jaksi "neseděla" od počátku a jmenoval ji se zjevnou nechutí. 
Karolina Peake se pochopitelně urazila - tady bych to trochu chápal - byla ministryní a měla oprávněný pocit, že je jenom loutka, hezká panenka, která nesmí říkat nic jiného, než "ano". Svolala svých pár věrných a vyhlásila odchod ministrů LIDEM z koalice. Vláda se tím pádem stane menšinovou a už v nepřátelsky naladěné sněmovně nic ze svého programu neprosadí. Budou pak brzy předčasné volby, ve kterých se dotanou k moci socialisté a bohužel i komunisté.  Lidovci zase budou chtít dělat "jazýček na vahách" protože z této funkce lze získávat ty nejlepší prebendy. Ale ODS a TOP 09 se propadno do opozice a LIDEM včetně mateřských VV pravděpodobně z vrcholné politiky nejméně na 4 roky zmizí - budou pod hranicí volitelnosti.
A tady nastává volný prostor pro spekulace: Ministři LIDEM  by podle Peake odejít k 10. lednu 2013. Kdyby konec koalice byl míněn naprosto striktně, nebylo by třeba čekat a demisi by mohli podat třeba již dneska. Odkladem ale vzniká interval 18 dní, který se budou pánové z ODS, TOP ale i opoziční ČSSD snažit využít k vzájemnému vydírání  a eskalaci svých požadavků. Troufnu si odhadnout, že se nakonec na něčem domluví - všem přece jde o vliv, o peníze. Ideály nechali na předvolebních schůzích. Kdyby se nedomluvili, domluvili by se spolu jiní. A šance LIDEM na znovuzvolení v předčasných volbách je mizivá. Takž na to mají 18 dní. Bude zajímavé poslouchat, jak se jejich antagonistická prohlášení budou postupně měnit až vyústí v dokonalé porozumění. 
Ostatně: Sázkové kanceláře přijímají sázky na předčasné volby na jaře 2013  v poměru 4,4:1. Že nebudou!

Poněkud hadí pohled drsňačky Karolíny P. prozrazuje, že ona sama se do politiky docela hodí. Pokerová tvář.


A jak já jsem šťastný, že pracuji jenom se sebestřednými hysteriky a narcisy  nedovedu ani popsat.

Dodatek z července 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)