Prohledat tento blog

neděle 23. prosince 2012

ČESKÝ FURIANT DNES

foto Šnajder, MAFRA (výřez)





Přesně úderem osmé hodiny ranní v sobotu těsně před Vánoci opustil věznici v Rapoticích na Třebíčsku tzv. tykadlový řidič Roman Smetana. Ve věznici strávil s jednou přestávkou přesně 100 dní z toho posledních devět na samotce za to, že se odmítl podrobit tělesné prohlídce.





   Aanabáze řidiče autobusů z Olomouce je, jak se odborně říká, mediálně provařená. Takže publikum už jen s vlažným zájmem sleduje další vývoj událostí. Poslední prognóza je taková, že Roman Smetana se musí dostavit v polovině ledna 2013 k soudu, který bude posuzoval jeho vinu za to, že se "vyhýbal trestu". Z původního opravdu "těžkého provinění", totiž, že přikreslil politikům ODS na předvolebních plakátech vyvěšených v olomoucké MHD tykadla, se věc rozvinula do nebývalé epické šíře. Poslední provinění Romana Smetany totiž může být soudem ohodnoceno až třemi lety vězení natvrdo. 

   Pokud se vám zdá, že to celé vypadá jako kauza, vymyšlená novináři k tomu, aby bylo o čem psát, když o čem psát není, musím vás ujistit, že v tom zdání nejste sami. Ale jaká je pravda? Opravdu je Roman Smetana člověk, který tak prahne po mediálním zviditelňování a je pro tu chvilku slávy ochoten obětovat celé měsíce svého života? A možná i roky? 
Ledacos tomu nasvědčuje. To jak odmítl vykonávat prospěšné práce a raději se nechal na 100 dní zavřít, i to, jak se před trestem "skrýval" (doma) a pak se nechal zatknout pod dohledem TV kamer na manifestaci odborů. Nebo když se přestrojil za TV zvukaře a šel se zeptat premiéra Nečase, zda takový rozsudek považuje ze správný. Ten odpověděl svým obvyklým způsobem "Já nic, já jen předseda vlády!" 
Podle mě tu nastal "syndrom českého furianta" i když Smetana je Moravák. Neuznal svou vinu, pouze zaplatil finanční škody na plakátech. Jistě, nelze dopustit, aby si "kdekdy kdekdo maloval kdeco po kdečem". Na druhé straně škodu uhradil a namalovaná tykadla bych považoval za vyjádření politického názoru než za snahu někoho poškodit. 
   Ta představa, že by někdo, nějaký politik nasr...  ..trkal  své plakáty třeba do foyer divadla mě docela děsí. Je celkem jedno, jestli se souhlasem ředitele nebo jen nižšího podplaceného úředníčka. A dovedu si představit, že by se o tom v nějaké předscéně zmínil nějaký herec. Pejorativně. Taky by byl potrestán "nucenými pracemi"? Nebo vyhazovem? Ale soudy si trvaly na vymahatelnosti práva, na rozdíl od jiných případů naprosto striktně. Možná proto, že za Romanem nestál nikdo mocný, tak si paní soudkyně "troufla". Pominu, že tento případ soudila manželka jednoho z "otykadlovaných" politiků - nakonec ji stejně dala za pravdu i vyšší instance. I když - pro vlastní dobrý pocit by se taková soudkyně měla sama z případu vyloučit - pro možnou podjatost. Tehdejší ministr spravedlnosti Pospíšil udělal asi jedinou rozumnou věc a tykadlového Smetanu (podle mne velmi pádnými argumenty) hájil.  
   Ale Václav Klaus prezidentskou milost tentokrát neudělil s tím, že pro ni nevidí žádný důvod. Jistě, president milost udělí nebo neudělí - to je jeho právo. Ale všechno to striktní "dodržování práva"  muselo nutně ve Smetanovi vyvolat dojem, že v tomto státě se už zase nesmí vyjadřovat svůj názor - pokud je odlišný od názoru oficiálního nebo povoleného.
   V internetových diskuzích se hned objevily objevné názory našich ovčanů,  že to je tak správně, kam bychom to přišli, kdyby si každý čmáral po čemkoliv a že se Roman snaží jen a jen o sebezviditelňování. Nikdo z diskutujících ale nenaznačil, co by větší popularita bývalému řidiči MHD Olomouc vlastně přinesla. 
   Ano, je to od Smetany čiré furiantství. Náš soudní systém ho nakonec semele, mnozí mediální chytráci odsoudí. Nemá mocného zastánce - nikomu nestojí za zastání. Ale aby si zachoval důstojnost, nemůže rezignovat. Být v jeho pozici, také bych se zatvrdil. Jeden Roman Smetana versus soudní moc "svobodného" státu. Nepoměr sil - a žádná empatie. Chybí rozum. Takový ten obyčejný, maminkovský rozum. Když je dítě v takzvaném "NE" období,  nesnaží se rozumní rodiče jeho odpor zlomit přísnými tresty, ale prostě počkají, až děcko vzdor přejde. V našem případě bych to viděl na podmíněné zastavení soudního stíhání - pokud taková možnost existuje. Nebo něco podobného. 
===
   Téměř všichni kandidáti na presidenta při předvolebních debatách potvrdili, že oni, když by byli zvoleni, by Romanu Smetanovi milost udělili. Takže se snad dočkáme rozumného přístupu a nebudeme se překřikovat jako v té klasické Stroupežnického činohře Naši furianti: 

"Tenhle punč platím já!"



1 komentář:

  1. Být to já, kdybych na to měl (síly a vůli), taky bych se zatvrdil. Vyšší princip mravní, selský rozum, prostá soudnost. Tečka. Žádné že se m u s í učinit vždy zadost liteře záákona a šlus.
    Proč se ale za něj nepostavil ani jeden z těch otykadlovaných (to bych nechtěl překládat) politiků?! Z týchž důvodů?
    No protože oni žádný vyšší princip mravní neznají. Jak prosté, milý Watsone...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)