Prohledat tento blog

středa 9. ledna 2013

Bijte komouše!

Berlínská zeď. Skutečná.




Motto:

Co to vy komouši pořád melete o nějakém antikomunismu?! Prostě močůvka nepatří do polívky, hnůj nepatří do postele, pederasti do mateřské školky, nacisti a komunisti do lidské společnosti.

A co na to židovský mlíkař Tovje ze vsi  Anatěvka v Rusku? Asi by řekl jako obvykle: 
"Ale na druhé straně..." 
Ví, co říká. Židák jeden starý!





Bijte komouše!


Najednou je celý "Nepostřehnutelný psík" plný ostrých antikomunistických článků. A jiná média rovněž. Nevolte komunisty volá i Věra Čáslavská. "Pane Zemane, vysvětlete veřejnosti své sponzory!" je slyšet od herce Tomáše Hanáka. Jan Fišer je ATEO karikován jako rudoch, indián.
Nepolemizuji s tím, že by tyto hlasy neměly pravdu. Mají. Téměř všechny. Děsím se jiné věci. Té neuvěřitelné stádnosti. Všichni pojďme sborem za vedoucím - volem?
Někdo mi tu chce namluvit, že se obyvatelstvo dělí na  komunisty a lidi.
Tak to přece není. Obyvatelstvo Kotlinky se opravdu nedělí na Cikány a lidi, židy a lidi, sudeťáky a lidi nebo gaye a lidi. 
Když to vezmu kolem a kolem - mohlo se klidně stát, že bych býval byl do KSČ vstoupil vstoupil i já. Nerozvážně, hloupě. Nestalo se tak - jedna kovaná komunistka, personalistka našeho Ústavu mi během několika minut vysvětlila, jaký jsem vůl. Mladý, naivní vůl, který si myslel, že komunisty předělá - aspoň ty ve svém okolí. Chacha!   (Díky, paní  Marcelo!)
Jenže - on ten vstup do strany byl u každého mladého člověka obvykle možný ne proto, že dozrál ke komunismu, ale proto, že nedozrál včas k tomu, aby dokázal říct NE. Člověk nad pětadvacet už vstupoval do strany s tím, že mu to ulehčí kariéru. Pragmatické rozhodnutí.
Nebo byl  prostě blb. Tak to je.  




Být komunistou... 


Když mi v roce 1970 po třech dnech bolestí a zvracení prasklo slepé střevo, měl jsem těžkou sepsi, otravu krve a byl jsem (podle rozboru krve) už vlastně mrtvý. Život mi zachránili dva lékaři. Oba vojáci, oba důstojníci, oba komunisté, jeden z nich navíc žid. To jsem ale zjistil až za hodně roků po jeho smrti. Leží totiž na židovském hřbitově. A přitom byl komunista. 
Ten první, starý posádkový doktor přišel po dvou hmatech na mém břichu na to, co mi je (předtím mě mladý lékař léčil dva dni na žaludeční neurózu)a posla mě okamžitě sanitkou s řidičem, kterému řekl, že tu cestu z Liptovského Mikuláše do Ružomberoku asi nepřežiju a ten druhý mi apendix ve Vojenské nemocnici v Rožumberoku okamžitě odoperoval přesto, že podle výsledků z laboratoře jsem vlastně byl objektivně mrtvý a naděje na úspěch byla +/- nulová. Ale po 19 dnech jsem se probral a žil jsem. Takže musím s hanbou přiznat, že žiji díky několika komunistům. A teď snad mám všechny komunisty ostentativně s ostatními odsoudit a proklít? 
Ba ne, lidi jsou různí. Být komunistou je jenom jedna špatná vlastnost člověka nic víc. 
===
Na starém bytě, kdy jsem ještě bydlel s rodiči, s námi bydlel ve stejném patře jeden soudruh. Jmenoval se úplně jinak, ale říkejme mu třeba Kyška. Ani vlastně nevím, čím se živil - pořád byl doma. Prý snad byl nějaký referent na KV KSČ nebo něco podobného. Svou ženu, takovou tichou hospodyňku, která stálechodila v zástěře (dokonce i do obchodu)  tituloval "soudružko" a vytrvale ji podezíral z nevěry. Vždy, když jeho podezření dospělo do finálního stádia, což bylo tak asi čtyřikrát ročně, ji  tloukl a vyhazoval na chodbu, často i bez šatů. Občas si k nám chodila poplakat. Ale kvůli synovi se zase vrátila zpátky do "Kyškárny". Přesto byl mladý Kyška bit a fackován až do svých patnácti let. Přitom ho starý Kyška neoslovoval soudruhu, ale "ty sviňo!" Pak mladý  odešel na nějakou vojenskou školu, asi rád, a s rodinou, tedy s otcem přerušil veškeré styky. Více dětí naštěstí neměli. Maminka brzy nato umřela. Starý soudruh Kyška se už nikdy neoženil, asi dvakrát si do velkého bytu sice přivedl nějakou soudružku, ale ta mu po vždycky několika dnech utekla. Nevím proč, ale myslím, že to byly důvody závažné. 
Tak tenhle soudruh Kyška byl předsedou tzv. uličního výboru, kvůli němu jsem se nedostal na školu - nelenil a poslal na VŠ, kde jsem udělal přijímačky dopis, že nezaručuje dobrý výsledek mého  studia. Psal, že můj táta sice byl v koncentráku ale upozorňoval,  že můj nevlastní strýc sloužil pod generálem Rommelem v Africe a že moji příbuzní jsou rozeseti v okolních státech a jsou, "leninužel", i věřící! Pak mi po několika letech podobně "polepil" žádost o výjezdní doložku, když jsem chtěl s kamarádem projet na motorce Finsko.  
No a pak jsem se odstěhoval a pan soudruh  Kyška přestal mít  na můj život jakýkoliv vliv. Naposledy jsem ho viděl po "převratu" někdy v roce 1990, když se svoji neuvěřitelně špatnou ruštinou dělal průvodce turistům ze CCCP. Ti z něj byli poněkud vykulení. Co si pak mysleli o Češích nevím, ale nic povzbuzujícího to asi nebylo. Takže tahle "lidská sviňka" taky byla komunistou. Byl snad takový, jaký byl, jenom protože byl komunistou? Těžko. 
===
Můj první šéf v Ústavu byl taky komunista. Mladý a přesvědčený. Byl kádrovou rezervou - pokud si někdo vzpomene, co ten tehdy termín znamenal. A pak postupoval dále. Stal se náměstkem ředitele na oblasti, pak v Olomouci, následně v Brně. Ale neškodil. Nerozlišoval lidi na komunisty a nekomunisty, ale na lidi, kteří něco umí a na neumětely. Na lidi, kteří drží slovo a na ty, kteří lžou. Na  tahouny a vyžírky. Inu - komunista. Už sice není ve straně, ale na komunistickou ideologii nedá dopustit. Pořád považuje komunismus za nejlepší možný společenský řád. Ale dneska už ví bezpečně, že je to řád utopický.*
===
Potkal jsem před lety pracovně jednoho úředníka, který byl křivák už od pohledu. Bývalý horník. Na dole měl vážný úraz a zůstala mu křivá levá ruka, kterou neuměl připažit. Obecně se mu říkalo "Křivoručka". Ten, když se s někým dostal do sporu, vždycky začínal hádku slovy "A viš ty synku, od kdy jsem ja ve straně?! Neviš nic! Od dvaapadesateho! Tak drž pysk!"  Když se (ještě před rokem 1989) přišlo na to, že ve velkém rozkrádal "socialistický majetek" a jiní soudruzi v šusťácích si pro něj přišli až do jeho kanceláře, nebyl v Ústavu nikdo, kdo by ho politoval. Taky tohle byl komunista
Být komunistou znamená jen to, mít poněkud idealistické představy nebo se snažit proplout životem bez zbytečných ztrát. To, že je někdo byl komunistou není pro hodnocení kvality člověka zas tak důležité. Je to stejně nedůležité, jako to, zda je Čech, Němec, Ital nebo Nor. Nebo gay, žid, blonďák nebo Sparťan, Slávista či Baníkovec. Tento jeden parametr neříká vůbec nic. Je to stejné, jako když  řeknu třeba tři sta sedmnáct. A neřeknu čeho.



Řízená štvanice


V dnešní době, kdy je nesmírně těžké uniknou mediální masáži, jsou v těchto dnech módní dvě témata: profesor Václav Klaus a jeho amnestie a prezidentské volby, kde kandidují nejméně dva bývalí komunisté. V obou případech je mediální masáž opravdu intenzivní. Každý večer v TV začíná zprávou, kolik lumpáren provedli amnestovaní. Některým zbývalo do konce trestu několik dní, jináým týdný nebo měsíců. Troufne si snad někdo tvrdit, že kdyby si trest odseděli až do samého konce, že by vyšli z vězení a žádný z nich by nic neprovedl? Ba ne. Jenom by jejich recidivy byly rozloženy v dalším čase a nebyly by tak vděčným námětem našich žurnalistů. A komunisté, ČSSD, Nezávislí, TOP009  a jiní by nemohli do kamer volat po demisi vlády (Vláda si u prezidenta Klauze "objednala" amnestii, aby tak ochránila své "kmotry" - toť výplod Vojtěch Filipa, šéfa komunistů, který stojí za to, aby byl zapsán do análů lidské blbosti. Nebo drzosti - jak kdo chce.) 
Ředitelé škol sundávají před TV kamerami ze zdi portréty presidenta ČR na protest proti amnestii. Opravdu, gesto, které nic nestojí. Jednak už není povinnost mít ve třídě portrét presidenta a jednak 7. března, tedy za necelé dva měsíce už V. Klaus tak jak tak prezidentem nebude a obraz by se ze zdi sundat musel. Václava Klause holt už měli dávno pověšeného a teď ho navíc stavějí ke zdi. Vskutku neskutečná odvaha těch ředitelů škol a dokonalý příklad loajálnosti státem placeného učitele. Tak si trošku kopnout do (jak se mnohým zdá) politické mrtvoly. Už se těším, jak budou titíž lidé řvát, když nedostanou příště přidáno na platu a jak budou vykřikovat hesla o své nezastupitelné úloze při výchově naší mládeže! 
Oč odvážnější kousek bylo přikreslování tykadel lokálním politikům! 
A televizáci a internetoví i papíroví žurnalisté se předhánějí, čí zprávy vyjdou dříve a budou "senzačnější" Ještě že to rádio (státní, jiné neposlouchám vůbec) si vede svou. Dneska ráno při snídani (to je ta půlhodina, kdy na sebe pustím rádio) jsem slyšel Volební spot Vladimíra Franze. 50" krásného kvartetu a pak jedna mírná věta. Nevím už co vlastně říkal, ale řekl to klidně a přátelsky. Tak, jak ho znám já. No řekněte - můžu snad volit někoho jiného? I když se nedostane ani do druhého kola. 
Dodatek:  Velký vymývání mozků nastáváKyblíky špíny se už vznášejí ve vzduchu. Taková obyčejná mediální štvanice.

Jednoduchý fakt


O komunistech jsem se už rozepsal nahoře, takže jenom shrnu látku a postavím problém: Komunisté jsou různí. Tak jako jsou různí gayové, sudeťáci, havíři, taxikáři, učitelé, intoši nebo zvukaři. Je to jenom jeden parametr člověka a to ne ten nejdůležitější. Říká jenom něco buď o jeho naivitě nebo pragmatičnosti. Teprve několik různých vlastností dohromady dává jasnější obraz člověka. To není ani filozofická ani psychologická poučka. 
To je ten jednoduchý fakt.



*/ Už je taky v důchodu. Ze všech funkcí ho nakonec vyhodili, protože byl komunista. Důchodu dožil jako vedoucí provozu v jednom ze svých bývalých působišť. Lidi na něj nedali dopustit - byl spravedlivý a nebál se ani fyzické práce. Nedávno jsem ho potkal v našem Kauflandu. Nakupoval na Vánoce. Asi tu někde v okolí bydlí. V létě ho nejspíš  vyhledám a pokecáme o starých časech...

95 komentářů:

  1. Paráda, ale už nedržím víčka. Ale před spaním za tohle dík! Zítra snad víc. Zatím jen:
    Já jsem měl to neuvěřitelné štěstí, že jsem nikdy o spolupráci s XX, vstup do YYY ap. nebyl nikdy nikde požádán. Ano, mnozí teď závidíte. Prostě stalo se. Resp. právě nestalo. Byl jsem trpěný pracující intelygent, kdysi zatčený a odsouzený a pak (zjistil jsem před rokem) důsledně pořád, aniž jsem měl tušení, sledovaný (toho času, energie, peněz...). Tak se mi to mluví...
    CITÁT: vymoženosti otců se někdy stávají noční můrou potomků (R. H. Tawney).

    OdpovědětVymazat
  2. QAno, Maor nebo kníže. Prostě koho jsem aji osobně poznal a mluvil s ním. Šanci ovšem nemají. Vanitas vanitatis.
    Ale na ty ředitele a učitele je to zbytečná zásadová (já říkám od mládí zásaditá) přísnost. Já bych to tak opravdu, ale opravdu neviděl...

    OdpovědětVymazat
  3. Mám k tomu dvě věci.
    1) Když už tu rudou pracovní knížku měl, musí kandidovat na presidenta? Kdo má máslo na hlavě, nemá lézt na slunko.
    2) Fišer se nějakou dobu pokoušel tajit, že v KSČ byl.

    Jinak samozřejmě snad každý aspoň jednou narazil na slušného komunistu nebo na hajzla disidenta.

    OdpovědětVymazat
  4. Pakliže se někomu takřka celé jeho posuzování okolí scvrkne na posuzování toho, zda dotyčný byl, nebo naopak nebyl v KSČ, a podle toho si dotyčný bude 100% jist, že má co dělat s člověkem slušným, nebo naopak neslušným, tak je mi ho líto. Něco takového předvádí Petr Cibulka a upřímně řečeno, je to smutný pohled takhle, nebo podobně, bych opravdu dopadnout nechtěl. Něco se z toho a známých okolností kolem usoudit dá, ale to je asi tak vše. Souhlasím v každém případě s Honzou ze Žižkova v tom ohledu, že o něco více skromnosti, sebekritiky a vkusu, by ze strany pana Fišera bylo vítáno. Budu-li si muset vybírat mez ním a Zemanem, tak jakkoliv je mi hulvát Zeman nepřitahuje, tak spíš bych dal přednost jemu.

    Mimochodem, vzpomeňme si, jakou protivládní štvanici zahájila média už kdysi za Topolánkovy vlády. Něco podobného si například vůči Paroubkovi a Kočkům nedovolila ani omylem. Naopak, když moderátor Cibulka nekorigoval Yvonne Přenosilovou, která nazvala (právem) Paroubka ducem, letěl z rozhlasu a pořad dostal někdo jiný. Po bouřlivé reakci dříve narozených dam, ho vzali do televize. No a ke štvanicím, které si ty vlády za ty rozličné tunely a zlodějiny zasluhují, si ale vzpomeňme na neuvěřitelný, pokroucený a tendenční řev kolem například kolem regulačních poplatků ve zdravotnictví a další hajzloviny, podrazy a libůstky. Třeba zrovna podporu těch zmetkovitých doktorů s tím jejich Děkujeme, odcházíme. Jestliže nám to na krajích zoranžovělo a zrudlo, je to mimochodem velkou zásluhou našich médií. Teď se pitomečci (konečně, je až neuvěřitelné jak jsou blbí a zaťatí zároveň) zalekli sebe sama a výsledků svého blbého snažení, tak zase začínají otáčet a broukat protibolševické notky, jenže pozdě, blbě a takřka bez účinku. Takže jestli zase nakonec skončíme ve zdravém náběhu k totalitě, tak aspoň víme, komu můžeme poděkovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky, opravdu hezky, napsáno.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemohu se vaší diskuze nějak účinně zúčastnit. Situaci znám jen z novin aebo z krátkých pohovorů s lidmi při návšrěvě ČR.
    Jen bych měla otázku. Proč volíte prezidenta přímo? Zvýší se tak jeho pravomoci? Jak jsem četla, tak ne. Tak proč zavádět něco na americký způsob. Tam je přece situace docela jiná.

    OdpovědětVymazat
  7. Na to neexistuje rozumná odpověď, Info.
    Možná jen proto, abychom zamezili trapnostem a "výměnným obchodům" které provázely poslední volby prezidenta. Ale trapnosti už nastávají několik dní před volbami. S předstihem se sundávají portréty presidenta. Nakonec proč ne, není to trestné a naší "skvělí" novináři to s chutí natáčejí na TV kamery.

    Jaký pán, taký krám.
    Jaký národ, takoví novináři.

    MMJ: Proč si vlastně Italové zvolili Montiho? Když většině lidí (údajně) škodí? že by flagelantství?

    OdpovědětVymazat
  8. JÁ jsem to neprosadil. JÁ bych to nikdy neprosazoval. Nejsme Státy ani Švýcary. S jejich tradicí a nezludračeným neslovanským obyvatelstvem, po generace cítícím odpovědnost ke své zemi a za svou zemi, (skoro) každý jednotlivec. Adresujte to jinam...

    OdpovědětVymazat
  9. informaci:

    Je to poměrně zvláštní, ale skoro při každé polistopadové presidentské volbě, se tu udávalo cosi přinejmenším nestandardního, podivného a nechutného. Jen máloco umělo celou politickou scénu rozhádat tak silně a tak spolehlivě a vzbudit takové vášně a vzájemnou nenávist. Kdysi, když měli zvolit V. Havla, presidentem, tak museli například na onen den dostat ze sněmovny Sládka. Při poslední volbě se strhly takové nechutné tahanice, že kdo chtěl uspět v posledních parlamentních volbách, tak musel ve volebním programu mít prosazení přímé volby presidenta. Není to ještě celé za námi, ale z toho, co se kolem toho událo až doteď, bych řekl, že z hlediska absurdit a hlavně odpudivých politických nechutností a podrazů, je to tak s bídou 10% odvar toho, co se dělo minule, takže já bych to přes všechny nedostatky a potíž hodnotil jako positivní a spíše přínosný krok. Ostudy si naděláme i bez vášnivého hádání kolem presidentských voleb až nad hlavu.

    OdpovědětVymazat
  10. StK,
    Monti nebyl zvolen, ale jmenován předsedou úřednické vlády prezidentem republiky Napolitanem, když Berlusconiho volená vláda ztrtila v parlamentu většinu.
    Otázkou je spíš, proč Napolitano jmenoval právě Montiho a udělil mu při tom titul senátora republiky.
    Hovoří se tu o nějakých techte mechtlích s Merkelovou a pohlaváry z EU, kterým prý Berlusconi smrděl pro svou moc rozříznutou hubu. Připoměla bych výroky, zcela soukromé, pronesené v mobilu s jedním známým o velké neje ...né prdeli kancléřky, které státní prokuratura dala tisku na popasení. Takže z toho byl velký skandál. Plus skandál s ženskými a nezletilou tanečnicí.
    B. je nemorální a proto neprezentábl. Zato Monti vystavuje všude hrdě své tvarohové čelo, jako skvost katolické morálky.
    Už i Vatikán se od něho odtahuje - přestože tam chodí lízat kliky - pro jeho velké daně. Odtáhl se od něj i svaz průmyslníků, protože jeho opatření zničila spoustu malých a středních podniků.

    OdpovědětVymazat
  11. Bojím se Draku, že ty pravé "soudky fekálií" na balistické dráze se objeví až zítra a pozítří.
    A budou se tvářit jako "zpráva investigativního novináře". Tenhle termín je už ale v mých očích dokonale zprofanovaný. Měl by nejčastěji znít "manipulativní novinář".

    OdpovědětVymazat
  12. Je zase pravda Info, že i na tu dálku je Silvio opravdu "samčí typ". A sám se do té role s chutí stylizuje. ...je hezká nejen zvenku, ale hlavně zevnitř... řekl o své nové lásce, která na fotkách (italské weby) vypadá v tom lepším případě jako tzv. zlatokopka, v tom horším jako ordinérnější typ kurtizány.

    Ale možná jsem už jen starý a na mladých ženských vidím hlavně ty věci, které mladý pozorovatel pomine při pohledu do hlubokého výstřihu. Já se dívám i na oči. A posuzuji rafinovanost kostýmu.

    OdpovědětVymazat
  13. StK,
    teď se tady o novou snoubenku Berlusconiho nikdo nestará. Teď se píše o Montim, o nových volebních koalicích, o nových seskupeních, jak Hnutí 5 hvězd, nebo nových soudcích, co se dávají do politiky a slibují, že uspořádají referendum proti Montiho úpravě zákoníku práce.
    Na B. soukromý život tu není čas.
    Ten skandál z minulého roku, co kolem něj nadělali levicoví pprokurátoři, už docela utichl. Znemožnili ho a tak je teď po této stránce nezajímá.

    OdpovědětVymazat
  14. Jenže Silvio B. ještě neřekl poslední slovo. A nová milenka (a tučné výživné, které bude platit bývalé manželce) patří k image veleúspěšného nadsamce. Hlásá do celé Itálie od Pádské nížiny až po Sicílii: "Mě nic z toho nepoložilo. Jsem tu a čekám, kdy mě požádáte, abych Itálii vyvedl z průšvihu!"

    Tedy tak já čtu jeho mimoslovní vzkaz tady na studeném severovýchodě.

    OdpovědětVymazat
  15. Právě teď mluví Berlusconi v TV o Montim a jak napraví situaci, jestli vyhraje volby.
    Jdu poslouchat, když dovolíte.
    Napíšu Vám zítra, co řekl.

    OdpovědětVymazat
  16. Kocoure, tak takového soudruha Kyšku já mám v baráku. 79 let, bývalý vedoucí okresní prokurátor, vdovec. A má 50,85 a my 49,15 % nemovitosti, takže nespočítám situace, kdy na mě řval: Já jsem většinový majitel, tady poroučím já! A já mu oponoval: Tady nebudete poroučet, tady se rozumně domluvíme! Jako by hrách na stěnu házel. Jeho sprosťárny,naschvály a buzerace tady nebudu vypisovat, to by bylo tak na 10 pokračování. Na vnoučata, když tu máme, pořád křičíme: Pomalu, neběhej, nedupej! Protože soudruh Kyška se okamžitě chopí smetáku a začne bušit do stropu. Ach, nepřeji nikomu nic zlého, ale už kdyby si ho soudruh Lenin ráčil vzít do věčného - jak to říkal VV? Jinak doporučuji video http://www.stream.cz/video/785372-co-hitler-rika-na-primou-volbu-prezidenta-u-nas

    OdpovědětVymazat
  17. StK,
    tak tedy něco o včerejším večerním vystoupení Berlusconiho v TV.
    Musím říct, že ten chlap má ve svých 76 letech tolik energie, že mu ji může závidět čtyřicátník. Celé půdruhé hodiny nepřetržitě hovořil, takže se tři šéfredaktoři hlavních italských listů, se kterými měl vést pohovor, vůbec nedostali ke slovu. Byl jako alpská řeka při tání ledů.
    Co nám řekl podstatného, nového?
    Za prvé: že zreorganizuje daňový systém tak, aby byly daně víc progresivní, měly větší dopad na ekonomicky silnější vrstvy. V první řadě upraví nenáviděnou daň z nemovitostí. Za nemovitost, která je bydlištěm poplatníka, se daň platit nebude s vyjímkou vil nebo luxusních staveb. Zároveň sníží výdaje státu úspornými opatřeními. Podrobnosti neuvedl, prý na tom pracuje jeho studijní team 50 odborníků.
    Za druhé: dá do pohybu trh práce, sníží nezaměstnanost tím, že podniky, které přijmou do práce nezaměstnané, nebudou za ně po 3-5 let platit daně.
    Za třetí: znovu projedná s Evropou fiscal compact, který Monti přijal bez předběžné dohody s parlamentem. Itálie je velký stát, který nemůže a nebude přijímat příkazy od Unie nebo Německa a Francie. Smlouva je pro Itálii nesplnitelná, protože by vedla k dalšímu zvýšení daní, což si budoucí vláda nemůže dovolit, aniž by docela nezhuntovala reálnou ekonomiku.
    Touto kritickou pozicí vůči Evropské Unii se Berlusconi distancuje od levicové Pd, která naopak nabízí Montimu spolupráci v naději, že ji "uvede do evropského salonu" mocných.
    Dnes večer Berlusconi sestoupí do "jámy lvové", půjde na talk show, kterou vede na TV 7 Michele Santoro, odvěký kritik Berlusconiho. Už týden to TV 7 oznamuje v reklamních spotech divákům, aby jim ta vzácná příležitost neunikla.
    Uvidíme, o si řeknou. I když TV 7 není Montimu moc nakloněna. Už dvakrát pozvala na debaty bývalého superministra B. vlády Giulia Tremontiho a novináři ocenili konkrétnost jeho kritiky Montiho a návrhů na to, jak vyjít ze současné kritické situace.

    OdpovědětVymazat
  18. Mezi Montim a Berlusconim je podstatný rozdíl, Berlusconi prošel volbami a splácal koalici, která se pak rozpadla, ale on si své korýtko dobyl svými silami ve volbách a vyjednáváních, Monti byl jmenován, pravděpodobně s tlakem EU za zády, a to je sakra rozdíl. Až Monti projde volbami a bude premiérem, stejně jako Berlusconi, tak se pak dá o něčem hovořit. Ne, že by nehorázné lhaní před volbami bylo bůh ví jakým legitimisačním trumfem k vládnutí, ale řekněme, že určitě to legitimitu vlády podporuje víc, nežli zákulisní čachrování a jmenování, jako v případě Montiho.

    Pedrovi:

    Již studentům 3., nejpozději 4. semestru na právnických fakultách v naší zemi, se dostane ponaučení, že vlastnictví ideálních podílů je více nežli žádoucí se vyhnout. Když už jste do toho spadl, což se může stát i bez úmyslu tak učinit, mnohým se to přihodil prostě jen následkem dob polistopadových, tak čelit se tomu dá různě. Někdy stačí spoluvlastníkovi pohrozit tím, že žehrá-li na spoluvlastnictví objektu s Vámi, tak dobrá, prodáte svůj podíl těm hodně opáleným a hodně málo přizpůsobivým. Ať konečně přijde na to, že všechno na světě, je hodně relativní. Konec konců, když se mu nelíbíte, můžete buď Vy odkoupit jeho podíl, nebo on ten Váš a můžete jít od sebe, vždyť zůstávat pod jednou střechou s někým, koho "nemusím" přeci není nezbytně nutné. Zkuste to probrat s realitáři, znáte-li nějaké spřízněné a důvěry hodné, nebo spíš s právníky, těm bych přeci jen věřil o trochu více. Zkrátka a dobře, nějak řešitelné to je, pravda, bez kouska zdravého rozumu na straně druhého spoluvlastníka je to těžké, ale i tak se to, třeba i s určitou finanční ztrátou, vyřešit dá, nicméně jakmile se s ní člověk smíří, je pak neuvěřitelně svobodný ve svém dalším konání. A není-li ten druhý spoluvlastník naprostý idiot, pochopí to a začne jednat rozumněji a vstřícněji.

    Ke Kyškům obecně:

    Měl jsem v baráku domovníka, který mi v dobách před listopadem poměrně často prohrabával poštovní schránku. Vrátka byla od těch jeho pazourů už celá zkřivená. Odmontoval jsem je tedy, "srovnal je" a využil jsem tehdy k jejich zpevnění jakýchsi kusů železa zajišťujících při dopravě buben automatické pračky, zbylých žiletek a nýtů a nastavil tam za záklapkami "úzké hrdlo lahve" tam to pustilo, zpátky řezalo. Když jsem tam jednou našel krev, potrhaný dopis a vzteky pokřivená vrátka a ještě k tomu mi přiběhl nějaký malý kluk z baráku říct, že se mi ten hajzl hrabal v dopise a odkráčel pryč s cizokrajně vyhlížející bankovkou (teta občas poslala z Austrálie pár desítek AUD), vyrval jsem dotyčnému vrátka od jeho schránky, zazvonil u něj mrsknul mu je k nohám a řekl, že ještě jednou mi sáhne do mojí schránky, že to buď nepřežije, nebo půjde sedět za porušování listovního tajemství, to až podle toho, jestli já překonám ten vztek a nezabiju ho v afektu a pouze civilisovaně podám trestní oznámení. Dal pak už hajzlík pokoj. Hrdlo láhve jsem pro jistotu o něco zdokonalil a zpevnil i panty a vrátka.

    OdpovědětVymazat
  19. Taky bych tak reagovala na chování pana Kyšky. Řekla byh mu rovnou, že když nepřestaně, přerazím mu ten jeho smeták o držku.
    Na hrubý pytel hrubá záplata.
    Tak.

    OdpovědětVymazat
  20. Dnes mě poměrně mile překvapil náš Ústavní soud. Když tam předseda Rychetský vyjmenovával body námitek, podaných Samkovou jménem Okamurovým, se kterými se musel vypořádat, bylo mi ho lidsky vzato docela líto, když jsem si představil, jakou hromadou chorobných blábolů se musel pročíst a přiměřeně jasně, racionálně a kvalifikovaně se s nimi vypořádat, bylo mi ho docela líto, protože upřímně vzato, já neměl ani dost trpělivosti na to, abych pouhý výčet těch chorobných blábolů vyslechl až do konce, natož pak to celé přečíst a nějak smysluplně na to reagovat. Nicméně bych řekl, že ačkoliv nejsem právník a už vůbec ne ústavní, že to, co udělal Ústavní soud, mělo halvu, patu, logiku a patřičnou úroveň, nepostřehl jsem tam zhola nic, co by šlo proti dobrým mravům a zdravému rozumu a jen tak například jsem s povděkem kvitoval, že i předseda Rychetský se vyjádřil v tom smyslu, že sčítání procent je blbost a že se mělo průměrovat, což budiž nepřičteno ke cti vnitru, konkrétně Hendrychovi a Kubicemu. Proč toto nastalo, o tom můžeme jen spekulovat, ale bylo-li to z blbosti, protože každá organisace zaměstnává určitý počet tupounů, to jí statisticky nemine, tak až na vedoucího odboru, by se tupoun dostat neměl. Pakliže se Hendrych chtěl zavděčit určité části politického spektra, nebo tím jen projevil nějaké vlastní preference, měl by dostat přes pazoury, nebo letět, protože i snaha zavděčit se mám mít určité nepřekročitelné hranice, zejména, když ouřad pak navenek vypadá, že nezvládá látku matematiky ze základní školy.

    Zajímavým mi rovněž přišlo vyjádření ÚS k amnestiím. To, že se odpustí nějaké ty tresty za nedbalostní, případně za další sice úmyslné, ale nepříliš nebezpečné delikty, to mi připadne celkem normální, a myslím, že zrovna toto nevyvolává u většiny lidí ani námitek, ani pochybností. Na druhou stranu, představa, že by se hajzlíci z H-Systému, nebo Berkův gang měli vyvléknout z vyšetřování a odejít na svobodu a navíc se oběti pak musely domáhat náhrad škod v civilních řízeních, kdy musejí platit poplatky odpovídající výši toho, čeho se domáhají a výše zajištěného majetku asi nebude stačit a výsledek je zároveň s tím i dost nejistý, tak to už mi přijde jako hodně silný tabák. Proto mi přišlo poměrně na místě, že to, co sdělil ÚS, že premiér není povinen automaticky spolupodepsat a že v tomto případě selhali poradci jak na Hradě, tak na vládě. Já bych k tomu dodal, že ani tak poradci, jako činitelé, tedy Klaus a Nečas. Takže díky této ztrátě důvěryhodnosti se zase mílovými kroky posouváme blíže k rudooranžové totalitě po dalších parlamentních volbách. Myslím, že tito dva, tomu opravdu nasadili korunu. Jak říkával Vlasta Burian: "Von není vůl, von je korunovanej...".

    OdpovědětVymazat
  21. Je poznat Info,
    že už dlouho žijete mimo a naše socialistická realita Vás minula.* Takovou re-akci jakou popisujete si můžete dovolit jen tehdy, pokud vaše děti nebudou chtít nikdy studovat a pokud děláte "u lopaty". Pravda, může se Vám někdy(!) podařit zm*da zastrašit - nebo naopak zataháte tygra za ocas - a pak bude zle. Moc zle.

    */ tehdy bývala tabu určitá slova a myšlenky, nyní jsou tabu jiná slova, jež nahlas vyslovovati neradno. Třeba Cikán, teplouš, zloděj, lhář, podvodník, Arabáš či ručníkář. Nemusíte ani nic dodávat, nějaká "potrefená husa" se vždycky ozve! [;>)

    OdpovědětVymazat
  22. Můj příběh s tím domovnickým zmetkem spadá +/- pár let zhruba do poloviny let osmdesátých a to už zase ledacos bylo jinak a v Praze tím spíš. Zkrátka a dobře, něco jiného to bylo v padesátých, něco jiného pak v době prověrek a povinného souhlasení s okupací počátkem sedmdesátých a úplně něco jiného to pak bylo v osmdesátých, po reakci na Chartu, kdy už si i ti nejtvrdší a nejblbější bolševici sami na sebe upletli určitou autocensuru a dávali si sami na sebe dost pozor na to, co jim s ohledem na ostudu v zahraničí a jejich zahraniční zájmy projde, nebo také ne. Situace se také dosti lišila regionálně, kde třeba na severní Moravě vládl poměrně tuhý bolševický regionální až absolutismus a něco jiného to bylo třeba na jižní Moravě, kde třeba v Mikulově i předseda městského výboru KSČ musel i s rodinou chodit v neděli na mše do kostela, protože jinak by zbytek rodiny nemluvil s ním. A něco jiného byla i třeba i jižní Morava, díky určitému civilisačnímu vlivu Slušovic. Jinými slovy, zase tak rizikový počin to vzhledem k času a místu zase nebyl, byť když tak nad tím zpětně přemýšlím, tak příliš racionálně jsem nad tím neuvažoval. No, v nejhorším bych tenkrát byl býval "dobrovolně" dostal vystěhovalecký pas a byl bych vyhozen směrem na západ. Ty StBácké metody kolem toho bývaly dost tvrdé, zejména když se dotyčný, či dotyční nechtěli nechat obrat o majetek, nebo vystěhovat, ale já nikdy mov majetku neměl a když měl, nelpěl jsem na něm, takže bych moc odporu nekladl a s radostí bych býval padal pryč. Asi bych jel za Hutkou do Holandska. Teď už bych zase mohl být něco přes 20 let zpátky :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Jakubovi S.:

    Jako frajer se necítím. Obávám se, že v momentě, kdy se tak člověk cítí, tak je obvykle na nejlepší cestě ztropit v lepším případě nějakou pošetilost, v tom horším průšvih. I přes veškerou snahu se tomu vyhnout, obojího jsem za život natropil docela dost, a asi jsem ty moje andělíčky strážníčky docela zaměstnával. jsem ji vděčný, že se na mě nevykašlali a při tom tropení pošetilostí až rovnou průšvihů, jsem měl docela kliku.

    OdpovědětVymazat
  24. Pan prokurátor Kyška se k nám do domu nastěhoval před 30 roky, do bytu po mých rodičích (neřídil jsem se heslem "Co je v domě, není pro mě" a vzal si děvče z rodiny bydlící nad námi). Byt jsem přenechal mladšímu bratrovi, ten se později oženil, ta "jeho" ho časem rozhádala s celou rodinou a ve zlém se odstěhovali do jižních Čech (později se s tou hysterkou rozvedl). Dispoziční právo k bytu připadlo zpátky "byťáku".
    A do bytu se později dostal díky složité intrice pan Kyška. Pořádal zde (jeho manželka byla taková puťka) pravidelné chlastanice pro své kamarádíčky z městské věrchušky, které večer začínaly přiožralým falešným zpěvem, po půlnoci už to byl jenom ožralý řev. Naše děti nemohly usnout a plakaly. Když už se to během půl roku opakovalo po několikáté, sebral jsem se někdy po druhé hodině v noci, že je půjdu dolů požádat, aby trochu "ubrali". Tchán mě u bytových dveří zastavil a po krátké diskusi mi řekl: "Když už ti nezáleží na sobě, tak ti snad záleží na těch dětech. Je to zlý člověk, bude se ti mstít". A já nikam nešel - kdybych věděl, že to za pár let praskne ….
    Jeho paní po pár letech umřela, žít s domácím tyranem už zřejmě bylo nad její síly. Dcera se mu rychle provdala a odstěhovala se. A on se "realizuje" na mě. Křivě mě obviňuje ze všeho možného, vyhrožuje, snaží se buzerovat. A já se mu tvrdě stavím na odpor, což se mu v životě zřejmě nikdo neopovážil a šíleně ho to vytáčí.
    Snášíme to jenom proto, že snad až si ho věčný Lenin vezme k sobě, tak se snad domluvíme s jeho dcerou (bydlí v jiném městě), aby nám tu jejich polovinu 50,85 % odprodala. Ta mu jeho lži jistě věří (nikdy neprojevila snahu se s námi nějak setkat a situaci vzájemně vysvětlit - možná se někdo bude divit, proč ji nekontaktujeme my, ale já to nevidím jako reálnou cestu ze situace - spíše by to mohlo být ještě horší) a pokud bych ho někdy "vzal fest pod krkem", tak by měla výmluvu, proč nás odmítnout. A vypadnout z domu, ve kterém bydlím 65 let (a má manželka 63) a nechat mu volné pole se mi skutečně, ale skutečně nechce…
    Dnes jsem se nedíval na superdebatu presidentských kandidátů, ale pustil jsem si přírodopisný snímek na ČT2. Po mé životní zkušenosti se mi snad nikdo nebude divit, že u mě pp. Fischer a Zeman nemají šanci. Dienstbier "jakby smet". Původně jsem myslel, že budu volit Franze - je solidní, ale může ještě 5 let počkat. Bylo by to zbytečné tříštění hlasů. Takže u mě jasně boduje pan kníže …

    OdpovědětVymazat
  25. Ještě jsem zapomněl uvést, ře pan Kyška měří odhadem tak 155 cm....

    OdpovědětVymazat
  26. Pedro:
    A kolik asi váží s. Kyška? [;>)

    OdpovědětVymazat
  27. Pedrovi:

    S tou jeho dcerou to může být různé, to, že bydlí v jiném městě může také třeba znamenat, že s taťkou nechce nic mít a naopak je ráda, že je kus dál. Možná, že se za něj dokonce stydí. To se tak někdy stává. Třeba je stejná jako on, až si ho Lenin vezme, tak uvidíte. Je-li plný zloby tak, jak říkáte, tak s prochlastanými ledvinami, srdcem i játry by to nemuselo trvat až tak dlouho, byť u některých jedinců lidského druhu dost dobře nechápu, co je tady drží při životě tak dlouho, asi to potěšení z toho, jak pijí krev ostatním. V každém případě držím palce.

    OdpovědětVymazat
  28. Drakovi:
    To já znám. Kolikrát se mi po nějakém průs.. ..švihu chtělo zastavit a někomu poděkovat. To v okamžiku, kdy jsem si uvědomil, jak to taky mohlo skončit. Ten můj "Andělíček Strážníček"* je jednak dost zaměstnaný anděl, jednak andílek značně výkonný. Myslím, že by ho někdo měl povýšit nebo mu dát ty nejvyšší prémie. (Aspoň poté, co už ho nebudu potřebovat.)

    */ prosím neplést s malým strážníkem jménem Anděl. To je jiná detektivka!

    OdpovědětVymazat
  29. To StK: Kupodivu nic moc, není tlustý, je to vyloženě trpaslík, tedy lépe řečeno skřet. A pan … to bych ho urazil, samozřejmě soudruh Kyška. Každému, kdo ho chce poslouchat, začne vykládat o nelidském kapitalismu, zatím co ten socialismus …. Někdy mám chuť se ho zeptat, zda ho ti nelidští kapitalisté za jeho působení v minulém režimu zavřeli, zabavili mu majetek a jelikož mu nedali (jistě dobrý) důchod, zda si každé ráno jde na náměstí vyžebrat pár korun na talíř dršťkové polévky a pár rohlíků, aby nezemřel hlady. No a když si při jeho mlácení smetákem do stropu vzpomenu na jeho mejdany před 30 lety, tak se ve mně vaří krev. Ale říkám si, že to snad už nebude trvat tak dlouho a že to musíme vydržet. A už se o něm nechci bavit.

    OdpovědětVymazat
  30. Jo jo, tanečky a páření mořských hadů a trnorepů a kytovců, to jsem sledoval bez dechu a pak jsem si dal hodinku nášupu s kandidáty věd, é Hradu. Ale bylo to přece poutavější a interesantnější, než jsem očekával! Krásně splnila očekávání bobošice. Slizká, útočná, nebezpečně planula svatým bojem za to či ono, proti tomu či onomu...
    Ty erotické a sexuální scény zblízka, to ale mělo bejt po desáté, chlapi! Ne?

    OdpovědětVymazat
  31. StK:

    Ano, já tomu mému bezesporu vděčím za mnohé a proto jsem mu velice vděčný. Snažím se, aby měl trochu času na oddech, ale nevím, zda se snažím dost, ale určitě o dost víc, než zamlada :-)

    Pedrovi:

    Hoďte toho starého zmetka za hlavu, na světě je spousta báječnějších lidí, hodných Vaší pozornosti, třeba Vaše vnoučata, rodina, kamarádi, bývalí kolegové a co já vím, kdo ještě.

    OdpovědětVymazat
  32. Andělé strážní: viz Nebe nad Berlínem (Křídla touhy). Jsou to takoví nemluvní pánové neurčitého věku v montgomeráku, vidí se jenom sami navzájem a stojí pořád za váma a zdraví se pokynem hlavy, jako v berlínské univerzitce. Nevědí, proč tady vlastně jsou, plní jakési najasné dávné zadání či úkol. Můžou se stát lidmi, jako Peter Falk. Nikdy nevysloví slovo Bůh. No děte na to.

    OdpovědětVymazat
  33. K soudruhu Kyškovi opravdu naposled. Postavou je něco jako soudruh Jakeš - a je mu typově i docela podobný. Kdo ho nezná tak by řekl, že je to vyloženě hodný dědeček. Zřejmě už nechlastá - v popelnici na tříděný odpad je od něj vždy jenom 1.5 l plastová láhev od piva. A ta dcera bydlí v onom druhém městě v jeho původním bytě - než vystartoval sem k nám po bytu po mých rodičích, tak sem léta do úřadu dojížděl. A dcera za ním nejméně jednou za měsíc zajede, tam asi žádná hanba za tatínka nebude....

    OdpovědětVymazat
  34. Šamanových Devět hl. lístků na Doupěti je strhujících! Naprosto byste nevěřili - jako já, jakkoli o jeho inteligenci (že je vyšší než moje) nemám iluzí - jaká investigativní činnost a s jakými výsledky může vzniknout na podkladě devíti veřejně přístupných lístků papíru. Jako když "Viktor Suvorov" vykutal ohromující a drtivě přesvědčivé závěry pouze z oficiálních periodik a publikací stalinského (!) sojuzu. Dovolte mi ocitovat svého zbožňovaného klasika:
    Jak prosté, milý Watsone. Stačí se dívat a vyvozovat závěry. Nalijte mi čaj, prosím.
    Jo čaj. Du na to. A pak sako, kravatu a k urně. Budu se snažit být první. Taková jsem já, matinko. (Tati...hm... podívej, nemáš už pomalu čas na to, aby ses choval míň...no... pošetile?)

    OdpovědětVymazat
  35. Jakubovi S.:

    Ano je to hezké, ale bohužel to už nejde pod to napsat, ale třeba si to přečte tady :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Jó, vy myslíte ten článeček od Šamana?
    No jó, to je šaman! [;>)

    OdpovědětVymazat
  37. StK:

    Ano, ten máme na mysli. Šamanovi to spisovatelské střevo funguje velice kvalitně ;-) Jsem přiznám se docela rád, že se mohu kochat výsledky jeho snažení.

    OdpovědětVymazat
  38. Je zajímavé, jak tlusté řeči se vedou o zločinném prezidentu Klausovi, o jeho opovrženíhodné amnestii, o usvědčených tunelářích – a ani maličký kousek pozornosti se nevěnuje naší justici, která nám vytunelovala spravedlnost!!!

    To je ta slavná Mobyho věta. Všichni vědí, že je pravdivá, ale tváří se, jako by byla zcela neviditelná a neslyšitelná. Nejpozději po třech letech soudních tahanic by měli zavřít - soudce. Ta délka sporů, výška platů soudců, které si přisoudili sami a jejich neodvolatelnost dělá ze soudců nadlidi. Kam se na ně hrabou poslanci a ministři...

    OdpovědětVymazat
  39. Kurzy na vítěze ve Fortuně

    Miloš Zeman 1,35
    Karel Schwarzenberg 3,9
    Jan Fischer 10
    Jiří Dienstbier 50
    Vladimír Franz 65
    Přemysl Sobotka 275
    Jana Bobošíková 500
    Zuzana Roithová 500
    Táňa Fischerová 500

    Zdroj: www.lidovky.cz

    "Su fakt zvědavej" jak to dopadne. Tahle prognóza se od čísel profesionálních odhadců veřejného mínění dost liší.

    OdpovědětVymazat
  40. Kapitán NEMO napsal:
    Kocoure, nepište prosím o ""odhadcích"", ale o ""tvůrcích"" či ""výrobcích"" veřejného mínění, spoléhajících na stádnost současných čecháčků, podle kterých "když to bylo v televizi nebo v nečtenějším plátku, musí to být (alespoň převážně) pravda.
    Tiše doufám, že když je o volby takový zájem, jde k nim dostatek těch, co používají vlastní hlavu a záměry Tvůrců mínění nevyjdou.

    Omylem jsem klikl na "odebrat obsah" a až jsem to nedokázal vrátit. Pardon.
    Tak aspoň takhle, protože kapitán má naprostou pravdu. Já jenom chtěl být "neutrální". Ovšem tohle ovlivňování "intelektuálně nevýkonných" spoluobčanů je moje hlavní téma.

    OdpovědětVymazat
  41. No jó, třeba si to přečte.
    \ :-))

    OdpovědětVymazat
  42. No jó! Chodíme se na Vás dívat aspoň přes sklo, jak se Vám vede v tom Vašem akváriu, když už nemůžeme sypat krmení rybičkám!

    OdpovědětVymazat
  43. Víte Info, aby to nakonec nebyla dvě akvária, postavená těsně vedla sebe!
    Pak už by zůstala jenom jediná otázka - které z nich je větší. Nebo ve kterém je teplejší voda. [;>)

    OdpovědětVymazat
  44. Jeho jasnost už 23,3! A jedeme, jedeme!!! Celá má rodina nakonec mi hlásila, že - že mě to potěší - nakonec byli pro něj. A já su hřejivě rád za český a moravský tzv. lid, že staletá averze a nedůvěra vůči vysoké aristokracii item vůči Rakousku je v konkrétním případě tatam. Ať už to dál bude jakkoliv. A nejbližší hodiny budou drasťák. Tak zpátky ke čtyryadvacítce...
    I, byli jsme všichni v akváriu čtyrycet let. Teď už nejsme, a na vzduch se najednou těžko zvyká. Když jiní tvorové se v něm už dávno a dokonale etablovali. Když vycházeli první odvážní tvorové pozvolna z bezpečného moře na souš, trvalo to a něco to stálo. Tak i teď. Cítím příliv optimismu, který mě překvapil - nepočítal jsem s tím... Klokani, držte palce, prosím!

    OdpovědětVymazat
  45. Pan Schwarzenberg sice nebyl moje číslo 1, ale jsem rád že jde do 2.kola.

    OdpovědětVymazat
  46. StK,
    dvě akvaria vedle sebe, to nemá smysl.
    Bylo by lepší je spojit do jednoho, většího. Kvůli konkurenci.
    Podávejte se na akvaria ve světě.
    http://www.designboom.com/contemporary/aquariums.html
    Sice je nemožné s nimi konkurovat, ale aspoň se inspirovat.
    To janovské jste neviděl? Druhé největší v Evropě.

    OdpovědětVymazat
  47. Pod to, co před pár minutami řekla paní Jensen plně souhlasím, jen jsem ji dovolil ten luxus být v prvním kolem Fanfarónem.

    OdpovědětVymazat
  48. No já myslím, že stačí se podívat na toto: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123147075-vladneme-nerusit/
    407235100021003/titulky/
    a je podle mě jasné, koho volit v druhém kole (já osobně tedy budu volit stejně, jako v prvním).

    OdpovědětVymazat
  49. Řekl bych, že voliči v 1. kole měli lepší vkus, nežli ti, co navrhovali tu 1. devítku. No a uvidíme, jak to dopadne v tom druhém.

    OdpovědětVymazat
  50. Já bych tipnula Zemana, ne že bych byla jeho příznivkyní. Ale sebere asi víc hlasů od ostatních protivníků, ledažeby voliči Fischera volili Schwarzenberga. A ani to by nestačilo.

    OdpovědětVymazat
  51. Vidíte Informace,
    jaké problémy způsobuje spojování "akvárií" do jednoho E-akváia. Vznikají problémy, kterými teď prochází Italsko a které se nám doposud vyhýbaly jen proto, že nemáme Euro. Ono to souvisí s rozlišováním zmíněných severo-jižních mentalit, bezhraničního prostoru, kde ale na každém kousku země platí jiné zákony, Taky s tím, že větší akvárium má větší váhu (Německo, Francouzsko ale třeba úplně jiné potřeby, než ta menší. Vezměte Francii - má nezanedbatelný zemědělský sektor a tak si prosazuje dost zvláštní dotace do zemědělství. Ale jen pro Francii. U nás, poté, co jsme si nechali vnutit "cukernou regulaci", Francouzi skoupili cukrovary a zbourali je. Takže i kdybychom se nakrásně trhli zítra, nemáme řepu kde zpracovávat.
    Takže cukr v Kotlince podražil pětkrát. MY, kteří jsme do té doby zásobovali kvalitním cukrem třetinu Evropy ho teď za nemalé peníze dovážíme. A nekvalitní, třtinový.
    Takhle s´je to se vším. Já bych v těch akváriích udělal tunely, ať se můžou rybičky dostat, kam chtějí (a kam mohou), ale své "zatuchlé vody" ať si každý koučuje sám. To co jde z Brusele jsou až příliš často lobystické zákony pro něčí prospěch.
    Mám škodolibou radost ze zákazu klasických žárovek. Frantíci a Holanďani si postavili před lety velké moderní fabriky na "úsporky" a jen proto musely být zakázány žárovky - aby fabriky měly co vyrábět. Jenže nepočítali z bočním efektem - začaly se prosazovat LED svítidla (odolná, úspornější než ty malé skleněné zářivečky, s několikanásobnou životností. S s jejich hromadnou výrobou ceny klesají. Já např. už mám doma vše na LED - už se mi nechce do smrti někam lézt a měnit žárovky nebo úsporky. A držet si náhradní někde ve skříni. Těch pár tisíc, kolik mě ta modernizace stála se mi vrátí do třech let na úspoře el. proudu. Spočítal jsem. Úsporky se už začínají objevovat ve výprodeji a jejich cena klesá. Až budou stát +/- tolik, kolik stávaly žárovky, budu se smát jak blázen, protože výrobně jsou úsporky mnohem složitější než ta prázdná baňka s rozžhaveným wolframovým drátkem uprostřed. Dokonce složitější než modernější LED-ky. Stačilo pár let počkat a žárovky by se bývaly byly "zrušily" samy, stejně jako petrolejky nebo louče.
    Podobný nesmysl je zákaz rtuťových teploměrů. Něco, co je tak jednoduché, že už to nemůže být jednodušší a proto spolehlivé a z principu přesné se nahrazuje něčím komplikovaným s možností neprůkazných výsledků. A dražším, pochopitelně. Akorát, že se to hůř rozbíjí.
    Ale to jsou jen malé věci. Zákony, které preferují křemíkové lány a soustavy vrtulí na kopcích jsou tím horším "EU jevem". Podepsali jsme kdysi závazek a teď platíme křemíkovým baronům nemalé peníze, aby se jim počáteční investice co nejrychleji vrátila a oni mohli na slunci a větru vydělávat. Nejsem si vůbec jistý, jestli to nějak pomáhá přírodě. V každém případě je to škaredé a hnusné, stejně jako ostře žluté lány řepky olejky.

    OdpovědětVymazat
  52. Já si třeba Informace druhé kolo tipovat netroufnu. V prvním kole jsem vyhrál láhev whisky (vsadil jsem se, protože jednu dobrou mám na skříni a jelikož už jsem léta téměř abstinent), nevadilo by mi ji někomu dát jako výhru. Dopadlo to ale opačně, takže v pondělí zdvojnásobím své zásoby kvalitního alkoholu.
    Ale když byly rozdíly mezi knížetem a Zemanem 0,8% bude výsledek záviset na tom, komu se povede na toho druhého vyšťárat větší čuňárnu. A půjde s ní ven tak den-dva před volbou, aby ten druhý už neměl čas na reakci. Nebude to pochopitelně on, ale nějaký "nezávislý novinář". Fuj! Vždyť je to pořád stejné.

    Goebbels to stejně uměl líp.

    OdpovědětVymazat
  53. A já se časem naučím používat v textu závorek. Obvykle je nezavřu. Tentokrát jsem ji zavřel - ale úplně špatně. [;>)

    OdpovědětVymazat
  54. V souvislosti s amnestií si vždy vzpomenu na to, jak po Havlově amnestii zavraždil jeden z amnestovaných studentku brněnské pedagogické fakulty. Byla kolem toho mohutná aféra a nikdo veřejně nedoložil, že ten dotyčný by byl i bez amnestie měsíc venku, a protože svůj čin připravoval cca 2 - 3 týdny, tak by ho nejspíš provedl i bez ní.
    A nikomu nechce dojít, že když nějaký gauner dokázal zdržovat vyšetřování a soud osm let nebo ještě déle, tak by to dokázal až do smrti, jak starý Grebeníček. Zmiňuje to akorát "zlý pravičák" d-fens.

    OdpovědětVymazat
  55. Vítám v Útulně nejinteligentnější plíseň z blízkého i vzdáleného vesmíru! [;>).

    OdpovědětVymazat
  56. Oknem z hospůdky U hřbitova:
    "Jak Klaus dorazil na konečnou." (Titulek komentáře Jiřího Leschtiny v HN.) Klaus prý mohl založit novou partaj, uloupnout si část z ODS, kandidovat do Evropského parlamentu, ale teď tou svou amnestií si pohněval voliče. Takže končí!
    Žena Moby Dicka: "Bože, nemyslela jsem, že to slovo kdy použiju, ale i tohle napsal kokot!"
    Paní Mobydicková se krutě mýlí. Nebyl to slovenský rozplozovací orgán, ale tzv. spin-doctor neboli propagandista. Je placen za nenápadné, ale účinné lhaní. Za tohle bych mu plat nedal. Není to ani nenápadné, ani účinné.

    OdpovědětVymazat
  57. Přemka Sobotky je mi líto. Poctivý člověk, který kandidoval za špatnou stranu. Od určité meze totiž začínají lidé sčítat skandály jejich kmotrů a je jim jedno, co, jakou ideologii vlastně strana prosazuje. U pana předsedy ODS se to jeví tak, že neprosazuje ve skutečnosti vůbec nic. Slušný a slabý. Proto ho na sjezdu ODS ponechali "v čele". Takové typy ženské rády nemají, poněkud jimi pohrdají. A chlapům je k smíchu.

    Takže: Kde je nějaká pravice v Kotlince?! Ví to někdo?

    OdpovědětVymazat
  58. Konečně jsem se dostal k tomu, abych si přečetl Lidové noviny z pátku 11. ledna. A našel jsem tam moc zajímavý článek od Luboše Palaty - Prezidentské volby jako past. O nebezpečí podcenění prvního kola voleb. Naštěstí tady nedošlo k tomu, k čemu dvakrát za sebou došlo na Slovensku. Půl roku tam parlamentu trvalo, než zvolil nástupce po Michalu Kováčovi. A za toho půl roku Mečiar, působící jako zastupující prezident, si amnestiemi pojistil, že nikdo ho už nemohl stíhat za to, co za 6 let svého vládnutí napáchal. A v těch prvních volbách - 1998, pro které parlament odhlasoval zákon o přímé volbě prezidenta, požadoval Rudolf Schuster, aby se stal jediným vládním kandidátem. Nakonec za pravicově-liberální tábor kandidovala i Magda Vašáryová. Ale Schuster se s mohutnou podporou Markýzy dostal do druhého kola. A Slováci najednou měli na výběr mezi ním - starým aparátčíkem KSS - a Vlado Mečiarem.
    Slováci zvolili menší zlo - nekompetentního Schustera (za pět let v dalších volbách dostal jenom 7,5 % - tak Slováci zhodnotili jeho prezidentování). V roce 2004 už to vypadalo slibněji. V čele vlády stál Mikuláš Dzurinda a situace na Slovensku se vyvíjela velmi úspěšně. Na prezidenta byl kandidován ministr zahraničí Eduard Kukan, který měl zemi dovést do EU a NATO. Aby nebyl všemu špatnému konec, tak vábení kandidovat ve vládním táboře neodolal "občanský kandidát" Martin Bútora a za KDH František Mikloško. Ti, kdo jim dali své hlasy, si mysleli - Vždyť o nic nejde, je tu ještě druhé kolo. Ale do druhého kola se dostali jiní dva kandidáti - bývalá pravá Mečiarova ruka - Ivan Gašparovič (zkuste se podívat třeba na www.sme.sk, co vyvádí Gašparovič na Slovensku dnes) a - Vlado Mečiar. A to byla skutečně volba jenom mezi menším a větším zlem.
    A Luboš Palata píše: České volby, kde se o hlasy "po Václavu Klausovi" přihlásilo hned pět kandidátů a kandidátek, z nichž někteří moc dobře vědí, že nemají žádnou šanci, bohužel vypadají jako ty slovenské v roce 2004. Zbývá jen doufat v zázrak, třeba že někteří a některé přece jen ještě odstoupí, a jít v pátek a v sobotu k volbám. Protože už za čtrnáct dní se může většině z nás stát, že už nás bude čekat jen ponižující volba "menšího zla".
    Bohudík, tato varující předpověď se nenaplnila a za 14 dnů máme všichni možnost správně vybrat ve svých rukou.

    OdpovědětVymazat
  59. Byl jsem přes polene v Ústavu pro nějaká audiodata. (Další práce za domácí úkol). Potkal jsem tam jen pár lidí a ti jako komentář k volbám říkali vlastně všichni totéž: Mohlo to dopadnou hůř!
    Myslím, že to bylo tím, že "Nové koště dobře mete!" a k volbám přišlo mnohem víc lidí, než obvykle, nejen disciplinovaní straníci. Za pět let to může být jinak. Nebo se stane zázrak a v Kotlince se změní ovčani v občany.

    OdpovědětVymazat
  60. Opravuji: ... o "hlasy po Václavu Havlovi" přihlásilo hned pět....
    Udělal jsem hned pokus, zda mi to z Havla na Klause neopravil samočinně korektor gramatiky ve wordu. Někdy si neodpustí takový zdánlivě nevinný žertík - zvláště nepříjemné je to pak v oficiální korespondenci, kdy zkomolí nějaké nelibě mu znící příjmení. Avšak nebyl to on - to jenom zapracovalo podvědomí a tu chybu při přepisování závěru Palatova článku tedy beru na sebe.

    OdpovědětVymazat
  61. Celkem výstižný komentář je na Psu pod článkem " Momenty voleb: zklamáním je účast, vítězem charita, která čeká na miliony"

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/momenty-voleb-zklamanim-je-ucast-vitezem-charita-ktera-ceka-na-miliony-1zw-/zpravy-domov.aspx?c=A130112_161931_ln_domov_vs

    cituji:
    ""Je pozoruhodné,
    že "inteligentní" český volič nasnáší otce oposmlouvy jménem VK, ale druhého otce volí do téže pozice prezidenta. Opravdu poněkud chucpe.""

    Jen bych doplnil, že určitý vliv můžeme připočíst Amnestii, a zejména tomu, jak ji opozice a hyeny demokracie uchopili. Je pravda, že z ní mám také rozpačité pocity, ale pokud justice nedokázala (nechtěla?) mediálně vděčné korupční kauzy uzavřít za +/- 10 let a zajištěného majetku je pravděpodobně (mnohem) méně než 10% škod, byla pravděpodobnost, že by se poškození byli bývali domohli nějaké náhrady jen nepatrně vyšší než nyní, kdy jsou odkazováni do civilního řízení

    OdpovědětVymazat
  62. Kapitáne, k "nekonečným kauzám" jsem už tu někde cosi podotýkal: Takové případy jsou "božím požehnáním" pro soudce. Něco jako stabilizovaný chronik pro lékaře. Jistota.
    Spolu s doživotně zajištěným místem a platem, na který jim nemůže sáhnout ani parlament, protože "oni si ho vysoudí sami" to je pohoda až do penze. Kam se na soudce hrabou ostatní profese. Samá nejistota. Být soudce, to je terno.

    OdpovědětVymazat
  63. Trochu mi Přemysla Sobotky líto je. Je to takové zaběhané, poctivé, pracovité, spolehlivé a svědomité kolečko v ODSáckém partajním aparátku a politické mašinérii. Jenomže lidi, dovedete si představit tohoto váhavého, nerozhodného a ani ne moc statečného a rozhodného človíčka na Hradě? Hrad je pro samostatného sólistu, Přemysl Sobotka, který se bez souhlasného stanoviska grémia ODS pomalu ani nepodrbe za uchem, se na tohle prostě nehodí a já věřím, že kdyby uspěl, byl by z toho nakonec nešťastný jak on sám, tak i ODS a nakonec i voliči. Jen bych mu při tom neúspěchu přál, aby ta čísla nebyla tak hrozná, ale vzhledem k nepopularitě té amnestie je možná úspěchem i to, že předběhl Bobošíkovou. Co se té amnestie týče, mají máslo na hlavě skoro všichni zúčastnění:

    * zákonodárci, protože v trestních věcech neplatí fikce doručení a proto, že díky dalším neobratným ustanovením trestního řádu, zručný advokát dokáže protahovat řízení do nekonečna. To je prostě nepřípustný bordel.

    * Justici, zdá se, že ten bordel až příliš vyhovuje a nezdá se, že by využívala všeho, co má k ruce, naopak, fláká se, kašle na to, šíří blbou náladu a obecně se zdá, jakoby se ti bolševici a levičáci v justici řídil heslem, čím hůř, tím líp. Navíc, svou roli hraji i obyčejná debilita, kdy někteří státní zástupci či soudci nerozpoznají skutkovou podstatu, snad ani tehdy, kdy by je kopla podpatkem do čenichu.

    * Hrad a vláda stejně tak, protože, to že se nám zase nějaký odpad naboří do nějaké kůči pomalu na zboření a odlehčí nám o nepotřebné věci, tak to je sice mrzuté, ale přežijeme to. Bordel ani nebudeme uklízet a kůču prodáme jak leží a běží, časem. Mrzelo by mi jen, kdyby mezi zmizelými věcmi byla stará Singerovka po babičce. No ale před vyhlášením amnestie se měli jak ti hradní šašci, tak vláda ujistit, zda citlivé případy, jako H-Systém či Berka, zůstanou ve vyšetřování, a nespadnou pod ní zcela bez ohledu na to, jak dlouho to trvá. Hajzli jako tito, si až do smrti nezasluhují mít trochu klidu, nebo pohody.

    OdpovědětVymazat
  64. Nečudno, že Zeman je na slovenských novinárov taký rozčúlený - pozrite sa prečo: http://komentare.sme.sk/c/6658851/meciarizmus-bol-cesku-najblizsie-za-zemana.html
    Alebo trebárs toto - http://komentare.sme.sk/c/6665515/knieza-a-hulvat.html

    OdpovědětVymazat
  65. Kdybych chtěl být škodoradostný, tak bych řekl, že mu teď po letech slovenští novináři vracejí to popradské pivo [;-)))

    OdpovědětVymazat
  66. Mezi námi, Pedro, některá slovenská piva se pít opravdu nedají. Nebo aspoň nedala.
    Dva roky jsem žil v Liptovském Petru a vzpomínám s hrůzou na tamní pivo Šariš 10° - pomocí něj jsem si udělal averzi na pivo a pivo už od té doby "nemusím" - prakticky ho nepiji.
    Moje spotřeba je cca 1 - 2 litry piva ročně. Loni např. jenom 1/2 litru. [;>)

    OdpovědětVymazat
  67. http://www.lidovky.cz/zeman-na-hrade-to-by-byl-marasmus-tvrdil-sobotka-ted-ho-podporil-pw1-/zpravy-domov.aspx?c=A130114_144519_ln_domov_spa

    aneb, pokud z toho budu mít prospěch anebo to alespoň uškodí mému protivníkovi, sežeru vlastní exkrement. Surový, nijak neupravený. Kdy to dojde voličům ČCD? Pokud by něco podobného udělala strana se kterou sympatizuji, má u mě po žížalkách dokud si to nesrovná v makovici, minimálně alepoň na 1 období. Ať klidně vypadne z parlamentu.

    Anebo jsem mimoň?

    OdpovědětVymazat
  68. Božínku, Kapitáne!
    Politici lžou! To jste nevěděl? Říkají, co se jim právě hodí. Jsou přece dip-dip-diplomati! [;>)
    A Sobotka* je navíc CDD: celkem de*ilní diplomat.

    */ ne nadarmo se mu říká "ozubená pleš". Horší je už jenom ten náš ostravský de*il, Zaorálek. ČSSD by hned stouply preference, kdyby ho zamkli někde na WC a zapomněli odemknout.

    OdpovědětVymazat
  69. Že lžou je normálka, jsou to přece politici. Tenhle veletoč mi ale už přišel docela zufiel.
    Njn, přes svůj věk se ještě občas zachovám jak mladé neopeřené kuře ...

    OdpovědětVymazat
  70. Kocourova věta č. 14:
    Čím větší politik, tím větší chucpe.

    OdpovědětVymazat
  71. Na chvilku o něčem jiném než o politice.
    Viděl jste, StK, fotky ze soutěže National Geographic?
    http://foto.panorama.it/national-geographic-photo-contest-2012
    Mně se líbí ta č. 7. Liška loví myši pod sněhem.
    To kocouři nedokážou, že ne? I když vědí, kudy ty myši choděj!

    OdpovědětVymazat
  72. Krásné fotky, Informace. Kdyby se mi někdy podařilo tam propašovat svoji, asi bych velmi zpychl. Na půl dne určitě - a to číslo bych si koupil. Já fotky z NG sbírám v elektronické podobě. Papírově jsem přestal magazín odebírat teprve loni - mám malý byt a s texty v NG často nesouhlasím. Jsou mi příliš "zelené", čímž nijak nehaním ochranu přírody. Už v turistickém (čti skautském) oddíle nám "vtloukali do hlavy", že v přírodě se máme pohybovat tak, aby o nás nikdo nevěděl a nezůstaly po nás jakékoliv viditelné stopy. Ale to, co se dnes děje s alternativními palivy lobalismem, kdy vozíme produkty sem a tam po světě jen proto, že je jsou tam nebo onde o málo levnější a vůbec to celé to šílení kolen GW mi vadí.

    Ale fotky mají v NG nádherné. K fotce lišáka ve sněhu podotýkám: Staří kocouři sice vědí, kudy chodí myši, což ovšem neznamená, že se po nich bezhlavě vrhají.
    Naštěstí nemají tak strašný hlad, aby se dostávali do tak ponižující situace, že je z nich pak vidět jenom ten ocas. [;>)

    OdpovědětVymazat
  73. Nezávislý svobodný lišák se o svou potravu musí postarat sám. Domácí lísavý kocour čeká, až mu dá pán do misky guláš z konzervy.
    Zatímco pro lišáka je myš potravou, pro kocoura, nasyceného rozemletými odpadky z jatek, je jen hračkou, se kterou se chvíli jen baví.
    Č
    Když to vezmeme takhle, čí existence je ponižující?

    OdpovědětVymazat
  74. Fotka je to pěkná, ty ostatní taky, ale pokud jde o chytání myší tak u nás na vesnici se říkalo, že je lepší kočka, kocour že je líný. Něco na tom může být, kočka musí nalovit i pro koťata.

    OdpovědětVymazat
  75. Co, se týče fotek, tak věřím, že kdyby Jste si StK dal tu práci a prohrabal důḱladně své zásoby fotek a nějak inteligentně je ohodnotil a zkatalogisoval, tak nepochybuji o tom, že několik desítek a možná i víc, by se do toho NG poslat dalo a mělo by šanci zaujmout jak čtenáře, tak i ty profíky, co ten časopis připravují. Na druhou stranu, hrabat se ve fotkách, katalogisovat je, třídit je a hodnotit je, je docela fuška, nejsou prostě lidi...

    Většina svobodných zvířátek by ráda aspoň část té svobody vyměnila za pravidelný přísun kvalitní potravy a bezpečí, ale na všechny zájemce se nedostane, tak se pak starají, jak nejlíp umí, jako třeba ten lišák.

    Spousta koček, se chová sadisticky, ale budiž jim přičteno k dobru, že jim to napomáhá lépe vycvičit potomstvo k lovu a zajistit mu tak lepší šance k přežití.

    S tím lepším lovem koček nežli kocourů, tak ano, zkušenost má i spousty jiných, zpravidla venkovských je taková, že kočky zpravidla loví lépe více a rychleji, nežli kocouři, což má své opodstatnění v tom, že se 2-3x ročně starají o koťata. Kocour se zásadně stará zpravidla jen sám o sebe, byť o toto pravidlo má čas od času své výjimky, jako ostatně každé pravidlo.

    OdpovědětVymazat
  76. Ale slovenská piva se skutečně - kromě těch z jihozápadu - doslova nedala pít! Nevím jak dnes, ale ta místní, Poprad, Šariš... - to byly tekutiny konzistencí, barvou, vůní, chutí na blití!
    V této souvislosti byl zoufalý dvoudenní pobyt v Lodži rok po stanném právu. Nedala se pít herbatka, kafe, pivo - nic. Nedal se koupit přitažlivý salám, křupavé pečivo...

    OdpovědětVymazat
  77. Draku,
    ad "Většina svobodných zvířátek by ráda aspoň část té svobody vyměnila za pravidelný přísun kvalitní potravy a bezpečí ..." viděl jste ta svobodná zvířátka, jak se radují v kleci v zoologické zahradě? Ti tygři se tak radují, že někdy ze samé vděčnosti zřízencům, co o ně pečují, div neukousnou hlavu.
    Anebo hovoříte v nějaké metafoře o sociálním státu?

    OdpovědětVymazat
  78. informaci:

    Tak trochu mám na mysli oboje, jak ten sociální stát, tak i ten prostý fakt, že spousta zvířat, která se z divoké přírody dostane do péče člověka, už zpět do přírody nechce. V případě sociálního státu to bývají křesťané a voliči levice, u těch zvířat to bývá různé. Jako dítě jsem našel na chodníku holuba s přeraženým křídlem, vyrobil jsem mu dlahu podle návodu z nějakého dětského časopisu, jako dítě jsem odebíral a četl kdeco, a staral se o něj, bydlel mezi dvěma okny. Jednou jsem přišel domů a holub právě odlétal větracím okénkem pryč, zbytky dlahy jsem našel v krabici, kde byl. Holub chtěl nazpátek do přírody, pakliže se pražské ulice přírodou dají nazvat, ale v určitém smyslu asi ano, pro pražské holuby určitě, protože nic jiného odmala ani neznají.

    Před několika málo lety, přinesla dcera dvoutýdenní kotě, vypadlo na ní odkudsi a řvalo tak, že neměla to srdce nechat ho tam. Tak jsme ho odkojili stříkačkami a směsí kondensovaného mléka Tatra a vody, navzdory "přejícným" komentářům, typu "To nemá cenu, stejně vám to chcípne.". Komentářům navzdory, dodnes s námi sdílí domácnost poněkud rošťácká kočka Agáta. Dnes, dokonce ani když by se ráda setkala s kocourem, neb zachování rodu je silný instinkt, tak do přírody nechce ani omylem, protože pud sebezáchovy je silnější, ona se přírody prostě bojí. V přírodě asi přišla o matku a určitě div že nechcípla hladem.

    Jakubovi S. a Pedrovi:

    Výrobu nejedlých potravin a nepitelného piva považuji za jedno z nejtěžších provinění na bližních a tomu by i samozřejmě odpovídala výše mnou navrhovaných trestů za něco takového. Byly by asi dost drakonické. Zeman je tedy blahosklonný kavalír, jenom rýpe.

    OdpovědětVymazat
  79. Kdysi vyprávěl jeden pracovník zoo, že nějaký druh opic opouštěl pravidelně po zavírací hodině svůj výběh. Samec hrdinně nadzdvihl elektrický ohradník, aby mohly samice podlézt. Ráno před otevřením se pak vždy stejným způsobem vraceli domů.

    OdpovědětVymazat
  80. Nedávno nám v ZOO utekl tygr. Chyba ošetřovatelky, špatná posloupnost otevírání průchodů. Seděl venku před svou klecí a zoufale hledal, kudy dovnitř. Když ho vpustili, byl šťastný.

    Nedávno v Africe našli lva, který měl do krku hluboce zařezaný drát od pytláckého oka. Nemohl lovit a krmila ho smečka. A jak mladý lev rostl, drát se mu zařezával hloub a hloub a hnisal. Protože to bylo v reservaci, rozhodli se strážci, že se ho pokusí zachránit. Uspali ho narkotizační puškou ale pak museli velmi intenzívně odhánět ostatní lvy, aby si lva mohli naložit do auta a odvézt na ošetřovnu. Drát mu rozcvikli, ránu vydesinfikovali a zašili - a zdá se, že lev bude v pořádku. Už mu to prý zarůstá srstí.
    Dožije jako svobodné zvíře.
    A co z těch dvou příhod vyplývá? Asi nic, že?

    Nevzpomínám úmyslně na "vlčí děti", které byly vychovávány zvířaty. Zakrnělý duševní rozvoj, velká agresivita - a ani jeden opravdu úspěšný pokus o resocializaci. Prostředí má tedy nezanedbatelný vliv na výsledek. Umíraly mladičké.

    OdpovědětVymazat
  81. Je zapotřebí vzít také v úvahu, zda se ta zvířata v zajetí už narodila a tedy nevědí, jak žít mimo klec. Rozhodně, když z ní vylezou, nenajdou přírodní prostředí, ve kterém by mohla žít.
    Na druhé straně máme časté případy zdivočení domácích zvířat jako kočky a psy. Připoměla bych tu kolonie zdivočelých koček na římských Fori Imperiali nebo u Torre Argentina. Sice se nechávají živit lidmi, ale nedovolí nikomu, aby se k nim přiblížil.
    Podobně na Ukrajině jsou smečky zdivočelých psů, které místní úřady zabíjejí. Jsou lidem nebezpeční.

    OdpovědětVymazat
  82. Já bych to shrnul tak, že cítí-li se zvíře dobře v ZOO, nenutil bych ho k pobytu v přírodě, a naopak. Ať si každý je-li to jen trochu možné, žije tam, kde se mu líbí a kde je šťastný.

    OdpovědětVymazat
  83. Pokud to jde, pokud je možný výběr tak jistě, Draku.

    Bývalá sousedka má psa. Rasa je PPS - Pravá Pouliční Směs. Ten neuvěřitelně přátelský vořech je ale rasista. Když vidí Cikána, prchá domů a ven vyleze, až má naprostou jistotu, že nikdo takový v doslechu není. (Je zajímavé, že Romy rozlišuje hlavně podle hlasu. Ale to dokážu taky. Většinou. [;>)
    Pejsek je z útulku. Protože venčení takového psa ve čtvrti, kde je Cikánů snad čtvrtina bylo opravdu velmi obtížné (každou chvíli prchal domů, ba i z vodítka se utrhl a pak stál u zavřených domovních dveří a klepal se strachy) šla se sousedka poptat, jak se pejsek v útulku ocitl. A dozvěděla se toto: Donesla ho tam jedna paní, protože se nemohla dívat, jak s ním romské děti hrají v zimě fotbal.
    Používaly to štěně místo míče.
    ===
    Pes rasista! Nebo ne? Jen zobecněná životní zkušenost malého štěněte?

    OdpovědětVymazat
  84. Strašlivé.
    Celá Asie, zdá se mi, má k psům tento poměr - k jídlu či tohle.
    Jak daleko je k tomu, aby v adolescenci (o rok-dva dřív než u nás) plynule přešli k radostnému týrání i jiných lidí? Jak by odpověděli psychologové?

    OdpovědětVymazat
  85. Nad tím, že v JV Asii mají psy k jídlu bych se nepohoršoval. Vzhledem k tomu, jak je jich tam husto, je každá živočišná bílkovina cenná.

    OdpovědětVymazat
  86. Jakubovi S.:

    Možná byste to jako odborník přes jazyky mohl potvrdit, nebo vyvrátit, ale v jazyce cikánském prý roma znamená člověk, neboli bytost lidskou a gadžo zase bytost člověku podobnou, ale podřadnou. Je-li to pravda a ono to podle toho, jak se k nám chovají vypadá, že to pravda je, tak si myslím, že by s úpravou vzájemných vztahů měli začít nejdříve oni a nejdříve ze všeho v jejich hatmatilce a pohádkách pro malé děti. Do té doby je nehodlám brát příliš vážně jakožto někoho, kdo se mnou chce sdílet civilisaci a její hodnoty.

    Co se týče pojídání koček či psů, tak jedna věc je, když má člověk hlad, protože hlad musí být hrozná věc a někdy prostě není příliš na výběr, takže nezbyde než sníst zrovna to zvíře, co je po ruce a dalo se chytit, jenže pak to zvíře musím zabít rychle a bezbolestně, aby se zbytečně netrápilo.

    Kdybych viděl nějaké zmetky, jak používají živého tvora místo míče, nemuseli by to ti zmetci přežít, paní je moc hodná a moc trpělivá, až přespříliš řekl bych. U takovéhoto odpadu je opravdu škoda rány, co padne vedle.

    OdpovědětVymazat
  87. Ono i to jen částečné přizabití (tuším ve Vietnamu?) má svúj logický důvod
    V tom teple by se to bez chlazení moc rychle kazilo, takhle se to blíží tomu, jak si pavouk "zahibernuje" mouchu

    OdpovědětVymazat
  88. O cigánech to je samostatné, široké a složité téma. To je jiná pohádka. Jenom, že každé primitivní (proboha, aby bylo jasno, je-li to třeba: ve smyslu fr. primitif, ano?) společenství, uzavřené do sebe, neustále ohrožené vybitím, vyhynutím, vším - má vlastně jedno jméno, jediný název pro m y a l i d é, resp. člověk. Nemají důvod souhrnně nazývat sebe a ta jiná nepřátelská (jak jinak?) společenství o kus dál v údolí, natož v údolí vedlejším, nemluvě o těch kdesi v horách na obzoru, o nichž se jen povídá (Nová Guinea). Tím spíš, že se kdysi dostali úplně jinam a zůstali v dokonale jiném, dokonale cizím (jim, slovo CIZÍ se vždy k někomu vztahuje!) prostředí. Slova, výrazy, významy vznikají z potřeby...ta potřeba tu nebyla.
    No jo. Známe svý papnhajmský. Už zas kecám jak Palacký, bude jedna dopoledne. Takže ještě tohle: v jejich řeči, chcete-li teda, budiž, romštině, slovo pro PRAVDU má zásadně odlišný význam než kdekoliv jinde, v evropských řečech, čínštině, kdekoliv: nemá univerzální význam, je to něco platné (resp. žádoucí atd.) pouze v jejich mikrokosmu, v té sociologické nice, jejich velkorodině - rodu - klanu - části národa, budiž. Je to pojem s u b j e k t i v n í . Takže se s nimi, přesněji hlavně s oláhy, n e l z e domluvit, oni to opravdu nechápou, to není řečnická figura, nýbrž doslovně je to tak. Vše okolo je pro ně PROSTŘEDÍM, OKOLÍM jich, l i d í , které mají samozřejmé právo využívat stejně jako vodu, les, plodiny, zvířata - aby přežili.
    Oni nechtějí sdílet civilizaci, neví, proč by měli. To není JEJICH záležitost. Bohužel je pro obě strany neřešitelně tragické, že do ní nyní ponořeni jsou a budou.
    Boha jeho to je zase kázání. Zaujme vás to trošku? Psáno s vypětím všech dobrých duchů bdění (Faust tuším).

    OdpovědětVymazat
  89. Polární medvěd má lidi tak rád, že by se mezi ledovce nevrátil ani za metrák kaviáru!
    http://foto.panorama.it/abbracci-polari-greenpeace?gllyid=abbracci-polari-alessandro-haber-2

    OdpovědětVymazat
  90. Polární medvěd má lidi tak rád, že by se mezi ledovce nevrátil ani za metrák kaviáru!
    http://foto.panorama.it/abbracci-polari-greenpeace?gllyid=abbracci-polari-alessandro-haber-2

    OdpovědětVymazat
  91. Jakub má (zase jednou [;>) pravdu. Jenže velmi podobné (ale nebezpečnější) to je např s muslimy a možná by to bylo skoro stejné s Hotentoty nebo Eskymáky. Velké rozdíly v kultuře. V kultuře, ne v rase! Neslučitelné rozdíly.
    Lze, při vynaložení velkého úsilí, přestoupit z jedné do druhé, nelze však žít v obou současně. (Ověřeno mnoha rozhovory s Cikány, kteří už jsou jen tmavší gádžové. A - nebudete mi možná věřit - najednou jejich vzhled ty naše "hnusné bílé ksichty" přestává iritovat. I když o tom nepřemýšlejí, poznají to všichni gádžové po několika slovech, které si s takovým "přeběhlíkem" vymění. Ale - jako vždy - je hodně "vratných jevů" a "volání krve" se objeví třeba až ve druhé nebo třetí generaci.) Co naděláš? Nic.

    OdpovědětVymazat
  92. informaci:

    Tak to Vám věřím, polární medvěd bude Ital v převleku a Italové jak známo mráz, zejména pak polární, hodně neradi. Já také, v tomhle a lásce k dobrému jídlu a pití se s nimi naprosto shodnu.

    kapitánu Nemovi:

    Logické důvody sice chápu, ale pavouk patří do říše hmyzu a ti ať si to mezi sebou vyříkají a provozují jak je jim libo. Vietnamci ale patří do říše lidí a proto s nimi v této věci bytostně nesouhlasím, což je jim pravděpodobně fuk, ale zvíře jde v každém případě bezbolestně klepnout a upravit tak, aby se bez mrazáku a lednice nekazilo, tedy tepelně a kořením, tak jak je v těch krajích také zvykem a netřeba ho přizabité zbytečně nechat trápit.

    Jakubovi S. a StK:

    No shrnu to tak, že vzájemné vztahy a soužití jsou věc poměrně složitá a náročná jak na nervy tak i na trpělivost, na druhou stranu i na neochotu některé věci prostě nenechat připustit a vůbec k nim dojít. Je naší blbostí, když některé principiálně těžko řešitelné (po dobrém) záležitosti necháme dojít zbytečně daleko. Snažit se ale v každém případě musí obě strany, jakmile se jedna zabejčí a nechce, ustupovat a vymáhá to zásadně jen a pouze a od na úkor té druhé, má dostat citelně do čenichu, to aby věděla, kde leží meze.

    OdpovědětVymazat
  93. drakovi
    Není to zvyk jen v JV Asii. I evropané si v minulosti dělali podobné "konzervy". Námořníci a velké želvy

    OdpovědětVymazat
  94. kapitánu Nemovi:

    Jsem docela rád, že dnes už máme civilisaci, ledničky a mrazáky a že tohle už nemusíme těm nešťastným zvířatům provádět. Ale i tehdejší námořnictvo umělo například konservaci solením...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)