Prohledat tento blog

sobota 5. ledna 2013

Čas běží, poběžme tedy.






Doufal jsem milí štamgasti, že se občas někdo z vás ujme slova a napíše nějaký, jak tomu říkám, "počinkový článečekk", to jest text, nad nímž se budeme moci zdravě pohádat. A jak praví zkušenost - může to být o čemkoliv, stejně to skončí u politiky. 




Já, "prdůch" jak praví naše personalistka a "děda neposeda" jak říká moje žena, nemám dost času ani na to, abych v Kocouří útulně hlídal dveře a vpouštěl dovnitř jenom hosty umyté a čistě oblečené a ty ostatní, co se chtějí prát nebo hádat dveřmi posílal do nenávratna - odkud se ale pravidelně vracejí a zase se chtějí prát. 







Abychom nemuseli do nekonečna řetězit diskusi pod článečkem o moudrém panu Petránkovi dávám v plen tohle. Splichtil jsem to na honem, mezi tříděním scénické hudby z dávné minulosti. Asi už začíná skleróza - tu a tam jsem si vzpomněl dokonce i na detaily natáčení, třeba kdo hrál na kytaru a jak to praskalo, když si vylil kafe do lampového zesilovače. Tyhle živé vzpomínky jsou ale prý předzvěstí velkého, finálního zapomnění. 

Něco jsem opsal od Moby Dicka z jeho týdenního přehledu (snad mi to promine), tentokrát pod názvem Volnější výklad pravidel, něco doplnil odjinud. 

Ale jak jsem už napsal - je to jenom počinková náložka (vojáci vědí, o čem mluvím, ostatní se zeptají těch vojáků) a diskutovat lze k jakémukoliv tématu. Třeba i "vnesenému". 
===
Rozsah prezidentské amnestie budí pohoršení zejména proto, že se má týkat i známých "tunelářů".
Pokud nejste sami těmi tuneláři. Pravda - když se končí poslední presidentské období, lítají všelijaké amnestie! Tu od V.K. si asi budeme pamatovat dlouho! Ten, kdo nastoupí po Václavovi II. už žádnou rozumnou amnestii vyhlásit nemůže. Říká se tomu "vypálit někomu rybník".

Mario Monti, italský premiér v demisi, vytváří novou středopravou koalici. Má k tomu velkou podporu ze strany Angely Merkel, Francoise Hollanda a administrativy Vatikánu píše Moby Dick.
Mrtvá Kočka naprosto správně dodává: "A co Italové?" 
A co na to vy, štamgasti?

Dále se v Šoupěti* píše: 

Atak:
"Na den přesně před 180 lety, 3. ledna, byla Argentina silou vytlačena z Malvín, což bylo nestydatou ukázkou kolonialismu 19. století. Británie od té doby odmítá vrátit území Argentinské republice a brání tak obnovení její teritoriální integrity.“ (Cristina Fernandez, prezidentka (Argentina), v britských listech v prostoru pro placenou inzerci.)

Reakce:
"Letos to bude 31 let, co Argentina napadla Falklandské ostrovy, což vyústilo ve smrt 255 britských a 649 argentinských vojáků a tři civilistů. Rozpoutání konfliktu šlo proti nároku na sebeurčení obyvatel ostrova, kteří se rozhodli být Brity… Nikdy nebyl vyhoštěn žádný argentinský civilista… Britská suverenita nad falklandskými ostrovy se datuje do roku 1765 – tehdy ještě Argentina vůbec neexistovala. Ruce pryč!" (Z inzerátu, který zveřejnil britský bulvární list The Sun v anglicky psaném argentinské časopise The Herald.)

Pokud se bijí jen pomocí placených inzerátů, je (zatím) dobře. Ale myslím, že brzy bude "v rámci cvičení" přesunuto několik válečných lodi Spojeného Království na jižní polokouli. Čistě v rámci nácviku: Ostré střelby na otevřeném moři. Nebo britský "prime minister" chodí rád v sukni a kalhoty nosila jen Železná Lady?

Hvězdné války se k nám už pomalu plíží. To"p" není překlep. Plíživě blíží. Když USA dokáží umístit asteroid na orbitu Měsíce, dokáží ho "umístit" i tak, aby Měsíc trefil. A když bude umět trefit Měsíc, bude umět trefit i Zeměkouli. Otázka zní - jak přesně. Aby si nakonec neshodili ten "velký šutr" na svůj památeční Houston.

Pokud se vám to zdá hodně alternativní, vězte, že to není všechno. Objevila se nová teorie vyhynutí dinosaurů. Jak tak počítám, asi pátá. Já si ale stejně myslím, že "dinouši" vyhynuli na rýmu. Vzpomínáte na to, jak v Jurském parku (I) ten býložravý s dlouhým krkem pokýchal holčičku na stromě? A ty přerostlé ještěrky (nebo nelétaví praptáci - jak si kdo vybere) neznaly kapesníky, nemohli se vysmrkat - a taky nač kapesník, když neměli kapsy a zadusili se. 

Nalistoval jsem si všech devět kandidátů na presidenta ČR. Mezi námi - ono je to celkem jedno, kdo bude zvolen. Relevantní data nejsou dostupná. Ne jakákoliv data - relevantní, ověřená data. Seděl jsem nad počítačem a postupně jsem si v duchu škrtal, koho bych nechtěl, až mi zůstali dva. A ti nemají v Kotlince šanci na úspěch. K volbám půjdu, vhodím tam jednoho z těch dvou, co zůstali a pak, v druhém kole zvolím toho, kdo je menším zlem. Ale i kdyby to nakonec dopadlo úplně naopak, než si to představuji - není to (nakonec) "ganz egal"?

"Tykadlový Smetana", řidič MHD z Olomouce není nynější velkorysou amnestií presidenta republiky nijak ohrožen! Za dva pozdní nástupy do vězení, kteréžto  "vyfasoval" místo odmítnutého trestu jednoho sta hodin veřejně prospěšných prací za pokreslení předvolebních plakátů profláknutých politiků permanentní fixkou může teď dostat až tři roky natvrdo! 
Nezdá se vám, že v našem "právu" je cosi nenormálního? (Bojím se napsat "shnilého".)

Chcete  jít volit presidenta? Staráte se, kdo bude nejlepší? Nemůžete udělat závažnou chybu - všechno je jen placené divadlo!

Nakonec něco dobrého. Lev je dravec. Zabíjí potomky jiných lvů, aby mohl oplodňovat lvice svými geny. No a vidíte?  Pokud to ovšem není Hoax...

===

*/ Šoupě je: 
a/: zařízení na regulaci toku média v rouře
b/: náhodně vzniklá "zkratka" pro blog "Šamanovo doupě"

16 komentářů:

  1. Kocoure, začnu úplně odzadu
    V použitém kontextu je Šoupě ad b). Šoupě v potrubí je orgán uzavírací.
    Prezidenta budu volit stejným stylem, jakž takž přijatelní mi vyšli 3, možná 4 kandidáti. Pokud ani jeden z nich nepostoupí do druhého kola, dám protestní neplatný hlas (buď prázdnou obálku nebo oba dva lístky roztrhané.
    Falklandy/Malvíny si komentovat netroufám, napíši jen tolik že v přemítání co by mohlo komu patřit se musíme zastavit v relativně nedávné minulosti, jinak je to na zbláznění. Ale stejně nemám tuchu kde (někde v minulém století když se začalo uznávat právo na sebeurčení? Učiňmež myšlenkový experiment a jděmež v Evropě proti času. Komu by měla patřit? Keltům???).
    No a prezidentskou amnestii už jsem mírně zmatkařsky okomentoval u jiného článku, tož se to pokusím trochu učísnout a lípnu to sem znovu:
    Mám z ní rozporuplné pocity. Myslím si, že by se měla týkat především trestů politicky motivovaných (tedy amnestie pro p. Vandase mi přijde z tohoto pohledu OK). A potom by se měla vztahovat na méně závažné věci nedbalostní, pokud dotyčný není recidivista. A vyloučeny by měly být činy násilné, úmyslné, sexuální delikty (a troufám si tvrdit že závažná hospodářská kriminalita je úmyslná). A přidám ipůvodně pomatenou filosofickou otázku:
    Je horší, pokud se amnestie nedostane někomu, na koho by se podle obecných principů (existují - li) vztahovat měla, anebo pokud se na její vlně sveze i ten, komu by se jí podle obecných principů dostat nemělo?
    A proč se nikdo neujme slova? protože kdo to umí, tem to dělá. Kdo to neumí, ten o tom diskutuje a komentuje to. A kdo je na to "levej jak šavle", ten trousí moudra, jak by se to mělo správně dělat.

    OdpovědětVymazat
  2. Co říkají řadoví italští voliči Montimu?
    Že je lhář, podvodník, který zneužil důvěry Italů povídáním o svém zachraňování Itálie před pádem jako Řecko a místo toho pníze, co z nich vymačkal na daních nacpal do krachujících evropských bank.
    Právě jsem vyslechla další tv debatu s Giuliem Tremontim, bývalým ministrem financí, který řekl, že daň z nemovitostí, zavedená Montim je protiústavní a jeho hnutí sbírá podpisy pod kolektivním odvoláním k ústavnímu soudu, aby ji zrušil jako protiústavní. Tou daní úplně zničil trh s nemovitostmi, penzisti a chudší rodiny teď byty prodávají nebo jim je dávají banky na buben. Jen naše rodina platil letos daň o 140 procent vyšší než v minulých létech. To abyste si udělali představu.
    Co si myslím já? Volit nebo nevolit Montiho a jeho horko ťažko sflákanou koalici?
    Pověsit ho za koule na piazzale Loreto jako kdysi Mussoliniho a pak ho pietně poslat do Bruselu nebo do Berlína jako povánoční dar.
    A to není jen moje mínění.

    OdpovědětVymazat
  3. Hele, to bylo stýskání, že mu nikdo nediskutuje... a už mu to přerůstá přes hlavu. Jo jo. Das sind die koncn! Jen ať si užije. A to tu eště nejsou všici, co sem je sem nahnal.
    Falklandy vždycky byly a jsou britské v každém směru a tím to končí a šlus ende damit. Stačí znát fakta.
    A u té zásadní otázky lze zdůvodnit obojí odpověď, zcela přesvědčivě. Takže - ? Co jest pravda?
    Což mě okamžitě upomnělo na nedávný osobní hovor se známým žurnalistou a zasloužilým pisatelem o Izraeli ze Severu, p. O., který k mému úžasu v diskusi, kdo hlavně mohl za poslání Jošuy na zlou smrt (historičnost nechme bokem), na mne fanaticky vyjel: Přece Římani, jenom oni. A Pilátova snaha jej prohlásit nevinným a relativizování všeho ho nezbavuje odpovědnosti! - Ach, pane O... kdybyste chvíli byl na odpovědném politickém místě, viděl byste, že shora je všecko jinak. Blaženě netušíte, že politika jsou kompromisy a lavírování a něco za něco...

    OdpovědětVymazat
  4. No máte tam teď pěknej..no... čurbes. Non Lei invidio proprio. Fakt nezávidím!
    Pokud jde o duceho, někdo ale kdysi psal, že ho (teda i tu nebohou S.rinu Petacci, vono je vošajslich být milenkou Nejvyššího, že, Evi?) tam pověsili nohama hora ještě živého - ?

    OdpovědětVymazat
  5. Jidiš!
    To mi připomíná tu příšernou hatmatilku používanou v havířské kolonce na Kopaninách. (Bydlel jsem u babičky, asi 150 m od nynějšího Jurského parku. Někdy tu napíšu o tom, jak jsem tam předpředloni hledal své mládí.[;>)
    ===
    Ale poslouchaj, Jakub, já tu přece nikoho násilím netahal! Jenom jsem napsal, že by mi to udělalo radost!. Mohl jsem snad tušit, že mi tolik lidí chce mýrnyx-dýrnyx udělat radost? Ale zdá se (gotsajdank!) že se jim tu docela líbí. I když to tu není zrovna košer hospoda.
    Trochu mi to celé připomíná hádanku, kterou mi dala manželka jednoho vysokého lokálního papaláše: "Víš, jak se hladí komunisti?" "???" "No přece až do úplného vyhlazení!"
    Inu - ty nejlepší fóry o policajtech vám může vyprávět jen policajt!

    OdpovědětVymazat
  6. Ne, Jakube,
    Mussoliniho s Petacci a dalšími pohlavry zastřelili v Dongo a do Milána je pak převezli už mrtvé.

    OdpovědětVymazat
  7. Hlavně je to hospůdka, ve který se nemusím ješte před vstupem legitimovat a netrpěj tady otrapy, ze kterých kape hnojůvka, jako je to třeba na psu a i v jinejch velkonálevnách.

    OdpovědětVymazat
  8. Na NP je docela hezká karikatura Okamury a Samkové, která mi připomněla jeden krásný vtip, který jsem nabral (Kde také jinde že?) na Ostravsku:

    Co je to gejša?
    Ku.va ale ne zdejša.

    OdpovědětVymazat
  9. Kocoure,
    já jsem Vám sice napůl slíbila, že příští týden dám dohromady článeček o "depolitizované" demokracii. Ale jak jsem ťukla na Google, vyvalila se na mne taková halda materiálu, že se v ní topím.
    Napsali o tom už dvě knihy, jednu vydal v listopadu Monti spolu se Sylvií Goulard, francouzskou poslankyní EP.
    I na českém webu se o tom diskutuje, jenomže té polodemokracii říkají podle Kryla demokratůra anebo polototalita.
    Mám tedy o tom něco napsat anebo si mám ušetřit zdraví pro zajímavější věci?
    Co nás čeká, nás stejně nemine!

    OdpovědětVymazat
  10. Nebylo by špatné nějako shrnutí, rešerše. Ovšem jenom pokud Vás to baví. Kdyby to mělo Informace nějak otravovat, tak raději ne.
    Ostatně takové opravdu dobré špagety taky nejsou k zahození. [;>)

    OdpovědětVymazat
  11. Prostě, jak říkáme my intelektuáálové, výcuc. Či jak říkali moji někdejší šéfové, hlavy čs. informatiky (vzdělání: ve stylu kaešče), rešerže. Rozlišovat mezi rešerší, abstraktem atp. byo pod jejich rozlišovací (i jiné) schopnosti, ty nahradil odznáček na klopě. Ach, kdeže loňské ku*vy jsou.... promiňte, mistře. Ale jak vás znám, líbilo by se vám to.
    Draku, já vás varuju: eště jednou tu nečekaně narazím na nějakou takovou definici jako teď a budu mít v ruce kafe, pošlu účet za vyčištění kláves + kalhot.

    OdpovědětVymazat
  12. Omlouvám se Jakube (i Informace) za špatný termín, je to však asi neomluvitelné, protože nemám, nikdy jsem neměl a asi už nikdy mít nebudu ten "patřičný odznáček". Vzdělání mi ale chybí. Vycházel jsem z otrockého překladu:
    re - znova
    search - hledat -
    tedy znovuvyhledání, hledání ve výsledcích hledání + zápis o výsledcích tohoto procesu. Toto jsem měl na mysli.
    ===
    Slovník mi vyhodil:
    výzkum = research, investigation
    zkoumání = research
    vědecká práce, bádání = research

    OdpovědětVymazat
  13. To nic, Kocoure.
    Stejně to není žádná vědecká práce, jen souhrn. Natiskla jsem si toho materiálu asi tak na 30 stránek a teď s tím začnu bojovat.
    Nejraději bych jim tu novou deologii zdemolovala,místo abych ji neutrálně vykládala. Jdou mi s těmi teoriemi na nervy. Něco jako kapitalistický neomarxizmus.

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělá fotka, StK! Otevřel jsem si ve větším rozlišení. Fotograficky pěkné, a má i několik přesahů.
    Třeba ten s hejnem havranů nad industriálem. Vypadají jak Hitchcockovi Ptáci, věštící konec civilizace. A pod tím z profilu balkonů vystrčené krmítko pro ptáčky…
    Zdravím, držím palce a děkuju
    \ :-))

    OdpovědětVymazat
  15. To je, co? A co on takových má. S přesahem třeba. jako to krmítko přesahuje do toho meziprostoru Meziprostor nejblíž uplynulého - říká tohle fascinujcí něco ještě někome něco? A právě jsem se vrátil... z hospody, ztracené v centru mého města, kde měl bezvadnou besedu a povídání a vůbec pan Karel kníže Sch., bylo nabito a samí slušný lidi, z ev. církví, divadla, kumštu, živnostníci, študenti, taky jsem se účastnil. Stručně: nejlepší dojem. Ani ten věk vůbec nebyl znát na úsudku ani na preciznosti a konciznosti formulací ani termínů (to je ale krásně blbá věta - pozn.překl.) Tak jsme ho se synkem a jeho squaw zařadili do užšího výběru... Má holt sedmisetletý rozhled, zkušenosti, úsudek, nedá sa.

    OdpovědětVymazat
  16. Připojím se k Šamanovi, ta fotka opravdu je hezká. Já si myslím, že fotka je hezká když mezi mraky dalších, které jsou k vidění, dokáže zaujmout a dokáže to ne proto, že její obsah je něčím šokující či pohoršující, ale proto, že člověku je příjemno se u ní zastavit, pokoukat na ní a popřemýšlet buď o ní, nebo o něčem jiném. Přesto, že fotek jsou k vidění mraky, zdaleka ne každé je dáno být hezkou.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)