Prohledat tento blog

pondělí 7. ledna 2013

Neděle - a co dál...



Večerní zprávy z TV NOVA

Dva pánové si pochutnávali na uzeném, anglické slanině a sýru. Přikusovali k tomu chléb. To neměli dělat. Ke konci bochníku totiž zjistili, že chléb byl plněný - zapečenou myší. Ten trošku tlustší pán chodí od té doby, vždy když si tu pečenou myšičku představí, pravidelně zvracet na WC. V průběhu natáčení šotu tam byl dvakrát. Hygienik, oslovený TV je ale toho mínění, že myška byla propečená dostatečně a žádná nákaza pánům nehrozí.




Tato politováníhodná příhoda byla dobrou záminkou, vytáhnout z archivu několik starších "zapečených, zakonzervovaných i jinak upravených"  případů. přetřásaly se myši, teploměry, švábi. Jedl jsem přitom rohlík a olejovky. Přiznám se, že mě ani nenapadlo rozsvěcet a dívat se, jestli tam není něco, za co jsem nezaplatil.
To bude rána pro prodejce prostředků na hubnutí. Pokud pánovi to zvracení vydrží, zbaví se nadváhy natotata. Žádné přípravky ze sušených kanadských borůvek potřebovat nebude!

Amnestie? Katastrofa? V neděli večer, 6. ledna 2012  bylo propuštěno 6 069 vězňů. Bylo nahlášeno více než 60 problémů (1,06%) souvisejících s propuštěnými. Dva čerstvě amnestovaní se už dostali zpět do vězení. (0,03 %). Jeden z nich přepadl devadesátiletou stařenku (zavřít!) a druhý se popral s kamarádem, který mu po dobu jeho pobytu ve vězení "opečovával" přítelkyni. Kamarád propuštěného od něj dostal pár facek, silně opilý pak usnul a do rána se udusil zvratky. Souvislost s pranicí se vyšetřuje, amnestovaný byl pro jistotu "deamnestován".

Proti tomu, že se amnestie  vztahuje i na případy hospodářské kriminality, které jsou vyšetřovány a souzeny déle než 8 let budou u Ústavního soudu podávat stížnost někteří členové senátu, připojí se možná i někteří soudci a státní zástupci.
Bude-li stížnost přijata a posouzena Ústavním soudem jako předmětná znamená to snad, že tzv. tuneláři nebo lidé, kteří jsou z tunelování a jiných vážných hospodářských deliktů pouze podezřelí nebo jsou odsouzení zatím neprávoplatně, budou stíhání do nekonečna? Respektive do doby, než bude jejich "nekonečný spor" zakončen mezinárodním tribunálem v Haagu (?) Bude se prostě stíhat tak dlouho, až se konečně na obviněného něco najde nebo stíhaný zemře.
A je to! Soudy mají zajištěnou práci na dlouhá desetiletí dopředu a  pokud si soudci ještě přisoudí (proč by to neudělali, když jim k tou dává zákon právo) dostatečně vysoký plat, bude soudce dokonalá definitivní, doživotní funkce.

 Dva mladíky a psa, kteří se procházeli podél strouhy napadl opeřený dravec. Při poklidné procházce uviděli "cosi divného" sedět na blízkém stromě stromě a  začali to natáčet mobilním telefonem. To něco byl uprchlý hladový orel, opatřený na noze kroužkem a rolničkou. Patrně si myslel, že mu jeho původní majitel posílá sluhy s večeří. Trapně se zmýlil, mladík orlovi svého psa nedal, orla držel pevně rukou  za nohu a zobák (orel jej zase držel nohou za ruku zobákem mu do ruky  kloval) a svého psa tak ubránil. Ani druhý útok orlovi nevyšel. Pokud budou všichni mladí mužové tak stateční jak ti dva, orel patrně zahyne hlady.

Jiné pozoruhodnosti

JAG-ovi, jednomu z Neviditelných psů se zdá být to, že Roman Smetana, "tykadlový šofér" z Olomouce, půjde za svou tvrdohlavost možná až na tři roky do vězení celkem v pohododě. Prý "Smutná postava". Možná měl na mysli Rytíře smutné postavy - pak bych i souhlasil. Don Quijote to dělal stejně, stejně idealisticky jako "tykadlový Roman", chtěl být v kraji La Mancha slavný a stejně pragmaticky "dostával na budku" od svého okolí. A se stejným zápalem po každé takové příhodě vstal a dal se dál do boje za svou Dulcineu. Tvrdohlavý jak...   ...Polák.
JAG porovnává přikreslení tykadel na předvolební plakáty a posprejování auta neoblíbeného souseda. Tedy věci neporovnatelné ne ani tak z hlediska finančního, ale hlavně ideového. Vypadá to, že řádný občan podle JAG-a takové věci dělat prostě nesmí. Ale když si uvědomíte, jak nepatrné možnosti má jednotlivec k účinnému protestu proti síle politické strany, která je u moci a je propojená s justicí - i když toto může být nedůležitý fakt, každý je přece s někým nějak svázán a  buď se to projeví nebo ne -  tak zjistíte, že těch možností zase není tolik. Do TV se váš protest nedostane (vyváženost zpravodajství, víme?) do rádia z téhož důvodu taky ne a v novinách se maximálně objeví v rubrice "Čtenáři nám píší...". Velké internetové servery mají buď poloautomatický systém, který vyřadí všechny nekonformní  postoje - čti s názory věrchušky neslučitelné (přihlašování se pod svým občanským jménem a bydlištěm) - snad aby mi ti, kterým lezu svými názory "do zelí" mohli přijít posprejovat auto nebo raději hned dát na budku, nebo je naopak povolena bezbřehá diskuze, kterou nemůže číst nikdo, kdo není stejný jako ti dementi, kteří tam ony "gnojky" píší.
Takže když si představím, že jsem ve vzteku posprejoval neoblíbenému sousedovi auto - ale dal jsem mu následně tolik peněz, aby si mohl dát auto přelakovat, už si nějaký následný trest nezasloužím. Vyjádřil jsem  na něj svůj názor a materiální škodu jsem mu plně nahradil.

Když budu porovnávat čin Romana Smetany a například činy pana Smetky (H-systém), Jiřího Babiše, Miroslava Fučíka, Tomáše Michala, Aleny Pejčochové a Tomáše Seidlera, manažery někdejší Union banky, Jiřího Berky, někdejšího konkurzní soudce, Miroslava Hálka, Jana Cholasty, Libora Páva a Luďka Špriňara, bývalých manažerů vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia, které patrně amnestován budou, docházím ke smutnému názoru, že je v té naší Kotlince pravdu cosi shnilého . Názor, že politický protest, kterým byla důstojnost "otykadlovaných" dotčena jen nepatrně a veškerá materiální škoda byla nahrazena si zaslouží dalšího trestu je nikoliv pravicový, ale prostě jen takový - ovčanský



A včera nám umřela Jiřinka JIRÁSKOVÁ. 
Paní herečka, skvělý člověk. Nikdy jsem se s ní nesetkal, ale ti, kteří ano, měli pro ni jen slova velké úcty. O takových lidech se říká, že nemají přirozené nepřátele. Aspoň já nikoho takového neznám. Měli ji rádi úplně všichni.
Přeji ji, tam kdesi, ty nejkrásnější role, všechny, které tu hrála tak ráda a všechny, které si tady zahrát nestihla. 

Šaman ve své Hospůdce u hřbitova vyrobil zajímavý a vyčerpávající přehled kandidátů na presidenta. Doporučuji k přečtení. Názory k tomuto možno přičiniti třeba i zde.


Bude postupně doplňováno...

14 komentářů:

  1. Naprostý souhlas s ohromením nad JAGovým postojem k historii kolem pana Smetany. Zcela tatáž reakce. Údiv. A neodbytná otázka: je to aji názor p. Neffa, jako vrchního šéfa? Doufám velice, že nikoliv. A trvám na tom, žo je obludné, nestvůrné, že je to teď zásadní věc pro postoj obyčejných lidiček k zákonům, soudům a všemu okolo. Neb to už 23 let p o t é přestává být sranda.
    Sakra, že jsem se na názor na tohle neoptal včera toho strašného sympaťáka v červeném pulovru, leč s motýlkem v něm, když jsem dvě hodiny seděl pět metrů od něho Na kovárně. To by mě od pána z Orlíku moc interesovalo.
    Čekali byste od jiného vysokého aristokrata, že na dotaz po oblíbeném pražském pivu a lokálu odpoví: Pane, to já mám dáávno prozkoumáno... kdybyste přijel, odborně bych vás po svých lokálech provedl! A dává sice přednost plzni, leč výslovně (jako já!!) moc vyzdvihuje vzestup malých a nejmenších pivovarů a jejich nápaditých novinek. Zase mnohé asi zklamu, ale pro mě tohle není při rozhodování úplně irelevantní. A jmenoval Černou Horu! Hurá! Víte vy vůbec, co to je za pivovárek, jedna báseň? (Já to snad můžu takto říct. Tedy říci, abych mluvil jak krásně archaicky hovoří on - a najednou lidový obrátek, paráda!)
    Rád bych si jednou zašel na pivo taky s panem Smetanou. Zde stojím a nemohu jinak.

    OdpovědětVymazat
  2. Kocoure,
    technický problém: potřeboval bych "vidět" Vaši mailovou adresu, abych Vám mohl poslat sběrné info z minulého týdne, pokud je uznáte za hodna vystavení. V kontaktech máte uvedeno doslova "E-mail", ale po kliknutí se objeví nutnost aplikace Outlook. A protože píšu z práce, kde nemám možnost instalace čehokoli nového, nedokážu Vám poslat mail tímto způsobem. Mohl byste svou mailovou adresu uveřejnit viditelně? Já Vám na ni pak pošlu normálně ze své adresy ten svůj spam. Díky, žibřid

    OdpovědětVymazat
  3. Nejen ten JAG, ony vůbec články na Psu jsou často tak nějak zjednodušujícně pravicové.
    Ještě k prezidentování: možná si vzpomínáte na volební big-big-board, který visel v Praze na Letné tam, co dříve stával Stalin. Na tom bigboardu byla barevně vyvedena hlava Klause a nad ním se, celá šedá, vznášela menší hlava Zemana. Zajímavé je, že se tomu začalo říkat Jekyll a Hyde, což totiž není jen o tom, že jsou to protipóly, především to chce říci, že je to jeden a tentýž člověk. Po létech se mi znovu začíná zdát, že to byla naprostá pravda a že Klaus a Zeman se proti sobě staví jen naoko, ve skutečnosti jsou jedna a ta samá prognostická parta. Pokud se někomu nelíbil Klaus, volbou Zemana si nepomůže. Pokud někdo lituje, že pan profesor už odchází, ať volí Zemana.

    OdpovědětVymazat
  4. Případ tykadlového řidiče má ve své (zdánlivé?) absurditě několik rovin.
    To co udělal (otykadlování) byla klukovina.
    To že nenastoupil na část trestu aniž by se odvolával a snažil se trest změnit bylo donkichotství stříklé naivitou. Každého takového člověka, zejména když je NIKDO, musí systém ve jménu vynutitelnosti práva (alespoň zdánlivé) zákonitě semlít.
    Touto reakcí věc nehodnotím, jen komentuji a závěry nechť si udělá každý sám. Můj soukromý názor ale je, že klukoviny by měly být trestány tak nějak podobně, jak se za mého dětství kluci běžně trestali.

    Srovnání s posprejováním něčího auta kulhá na obě nohy a představa, že pokud mu zaplatím přelakování je to OK a jsme si kvit je naivní. NEJSME. Způsobil jsem mu ještě další újmy, některé finančně ohodnotitelné, jiné ne. Minimálně jsem ho připravil o čas strávený předáním auta do lakovny a vyzvednutím, po dobu co bylo v lakovně ho nemohl používat. Pokud by to byla vznětlivější povaha na auto fixovaná (a že takových je), mohlo by mu to přivodit až újmu na zdraví.

    Na přiměřenost trestu pro p. Smetanu existuje tolik názorů, kolik lidí o tom bude debatovat. Obecně ale platí, že trest (v jakémkoliv právním řádu) není lineárně přímo úměrný provinění (a ani nemůže být, jinak by se například buď drobné kapesní krádeže trestaly pár hodinami až dny vězení, nebo závažná hospodářská kriminalita mnoha tisíci let, anebo obojí), ale s jeho ""velikostí"" relativně klesá.

    A ještě se mi vybavila v souvislosti s amnestií reakce tuším s. Zaorálka, že ""ty veřejné práce by si snad mohli ti portestaní odpracovat"", to mne fakt uzemnilo.

    OdpovědětVymazat
  5. Jistě Kapitáne, je možno být praktikem. Pak ovšem měla soudkyně povstat a dát "Tykadlovému Romanovi" pár facek - nebo si na to "zjednat člověka", je-li ona postavy subtilní. Ve středověku se mu říkalo kat - a nestaral se jenom o popravy. Taky třeba na požádání trhal bolavé zuby.
    ===
    Jak slyším "nemajetková újma", automaticky čuju čertovinu. Pod tenhle termín se dá schovat úplně všecko. Já bych mohl požadovat vyrovnání za nemajetkovou újmu proto, že jsem v TV viděl někoho, kdo mi hnul žlučí natolik, že se mi zvýšil krevní tlak a byl jsem v ohrožení života. Mohl jsem dostat infarkt! [;>)
    Ale vážně - docela mě uráží, když někdo zažaluje třeba nemocnici za neposkytnutí dostatečné péče a tím způsobené úmrtí - třeba milovaného dítěte. Když mi ale nemocnice zaplatí 5 000 000.-, už mi ta ztráta tak vadit nebude. Smířím se s tím. Zadarmo ale NIKDY!
    Chucpe už v principu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak palestinský prezident Mahmůd Abbás se pochvalně vyjádřil o Muftim Husejním, o arabském nacistovi...

    http://eretz.cz/2013/01/mahmud-abbas-mufti-je-muj-hrdina/

    Fuj, palestinští Arabové jsou gauneři, kterým není rovno.

    OdpovědětVymazat
  7. Kocoure,
    po bitvě je každý generálem (já především), takže tady jen tak nezávazně plkáme jako v hospodě u piva, případně neškodně odbouráváme adrenalin.
    Bohužel, na rozdíl od některých orientálních zemí pár facek nebo něco ekvivalentního náš právní řád neumožňuje.
    Pokud by ta soudkyně měla alespoň ždibec zdravého rozumu, tak se prohlásila za podjatou. Nevím, kdo všechno byl otykadlován, jestli i někdo z levé části spektra. Pokud ano, bylo by zajímavé jak by to soudil někdo spojitelný s levicí.

    OdpovědětVymazat
  8. To postrádám celou tu neuvěřitelnou dobu: vyjádření, veřejné, nejlíp do kamery TV, těch otykadlovaných. Nebo někdo o nějakém ví?
    Úroveň, prosím. Niveau. Grandezzu. Nadhled. Vhled (insight). Rozlišování de facto a de iure.
    Hani, já už na tomhle poli bohužel, zjistil jsem, su sám i v nejbližší rodině. Jako hruška v poli. Tož tak. Právě jsem to musel nelítostně vzít na vědomí. Zavírám se ohledně tohoto tak zásadního tématu do sebe. Horší, než se dalo čekat. Bližší, kdo bude chtít, soukromě.

    OdpovědětVymazat
  9. Kapitáne, vy nevíte, že jsou země, kde se tresty opravdu sčítají a nweomezeně nabývají, takže někdy někdo sedí třeba na sto dvacet let?

    OdpovědětVymazat
  10. Jakube, ani stovky let nestačí na lineární pokrytí rozsahu od čórnutí peněženky po pár drobnými po desítky miliard. Ano, vím o zemích, kde je nelinearita daleko menší než u nás a úhrnné tresty nad 100 let nejsou nikterak vzácné.

    OdpovědětVymazat
  11. Ta soudkyně ja manželka otykadlovaného, nějaká Langerová.

    OdpovědětVymazat
  12. Já vím
    Právě proto píši že pokud by měla alespoň ždibec zdravého rozumu, tak se prohlásila za podjatou.

    OdpovědětVymazat
  13. To samo by bohatě mělo stačit k bleskovému anulování ortelu a/nebo odvolání soudkyně z jejího místa. V klasické nepřerušované demokracii by se aspoň jedno z toho stalo.
    A ten otykadlovaný, to je kerý z Langrů v politice? Lokální? Jsou všichni tři z téhož města, kde se potkávají, vidí, střetávají?

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím si, že kdyby nebyla Langerová pitomá, tak by z důvodu podjatosti dala od případu ruce pryč, aspoň oficiálně. Bohužel se tak nestalo.

    Na druhou stranu, ten trest nebyl ani nepřiměřený ani drakonický a o zbytek povyražení už se postaral dotyčný sám, svými vlastními, nepříliš promyšlenými a logickými činy. Donkichotství je na jednu stranu sice krásné, ale na druhou může byt dost náročné, zejména pak pro toho Dona Quijota.

    Myslím si, že při odvolání výš kvůli podjatosti Langerová by mělo zaznít, že ano, opravdu tu je na místě namítat, že podjatá býti mohla, ale na druhou stranu ke zrušení rozsudku není důvod, protože se nikterak neodlišuje od rozsudků, které padají v podobných případech.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)