Prohledat tento blog

středa 2. ledna 2013

Projevy ctihodných a ctihodné projevy.

ČT2



Nový rok, podle starého počítání rok 2013 po Kristu neboli rok 0000 po posledním Konci světa či rok 20 po rozdělení Československa se vyznačoval, jako obvykle, mnoha projevy ctihodných. Ale ctihodný projev nepronesl ani jeden z nich. Ten pronesl pan Jan Petránek. Starý pán, publicista, dlouholetý rozhlasák.







Možná je to tím věkem. Tím, že člověk přestává už tak neodbytně vnímat pěkné (cizí) ženy. Už ani netouží po hmotných statcích, vědom si toho, že rubáš nemá kapsy. A že ho zlaté kohoutky v koupelně nebo nádherný bourák před jeho honosnou vilou stejně od nástupu na lodičku v mlze s převozníkem v kápi, kterému není vidět do obličeje, neuchrání ani minutu. Že peníze jsou jen číslo, pár Byte v paměti bankovního počítače.
To úterý jsem poslouchal předsedy vlád Slovenska i Česka, jak si notují, že je fajn, když máme každý svůj stát. No co, nedalo se nic dělat smířili jsme se s tím. Smířili, tak jak se smiřujeme s bolestí v kloubech, když překročíme šedesátku. S vráskami a šedinami. Ale radost z toho mělo jen pár lidí. Myslím, že na tom vlastně nevydělal nikdo. Možná úředníci - máme tu dvě administrativy, dvoje soudnictví, dvě armády atd. Je to nejspíš v součtu dražší, než by to bývalo bylo, kdyby se nic nedělilo. Alespoň oba první ministři už začali uvažovat o tom, že se bude budovat společná letecká ochrana Česko-Slovenského území. Spojená společná  radarová síť. A že budeme mís společná diplomatická zastoupení - protože když se někdo domluví slovensky, domluví se i česky. A ušetříme. Ale to jsme se přece nemuseli rozdělovat, že?
Ovšem na druhé straně - zmizelo tím rozdělením pnutí mezi našimi zeměmi? Myslím, že v nacionalistických hlavách ne. Pořád mají pocity křivdy, že jsme si v Čechách nechali zbrojní průmysl a na Slovensku jsme ho zlikvidovali. Že jsme Slováky nechali na pospas maďarské rozpínavosti. Že jsme si nechali vlajku. Žádného českého nacionalistu neznám, ale věřím, že by snesl taky dost argumentů, jak stále na Slováky doplácíme. Už jsem čekal to nejhorší, že si oba premiéři padnou do náruče a zapláčou nad hloupostí svých předchůdců - ale nakonec našli rozdíl: v tom, kolik je třeba šetřit a jak rychle. Jak se vymotat z dluhové pasti, do které jsme spadli my i oni.
Ale rvát se proto nebudeme. Jak konstatovali i "prostí lidé" už jsme se s rozdělením smířili.

Druhý projev byl docela krátký - byl to poslední novoroční projev presidenta Klause - a zdálo se mi, že hovoří moudře. Zhodnotil velmi střízlivě poslední rok své vlády, vyzval národ ke smířlivosti a k lepšímu vnímání reality a vyhlásil amnestii. Poměrně rozsáhlou amnestii a zdá se mi, že to je "Klausova pomsta na odchodnou". Jednak jeho nástupce, zvolený v přímé volbě (to je další téma, o kterém bychom tu mohli mluvit) už po svém nástupu do funkce již tak velkou amnestii nemůže udělit, jednak tím dal citelnou facku naší justici, která není schopna některé případy vyřešit už více jak osm let. S tím se ale souhlasit dá - když vidím, jak si soudci sami "vysoudí" vyšší platy, napadá mě jediné slovo: "samožer". A to už nebudu připomínat, kolik soudců bylo poslední dobou přistiženo při nepravostech. Obyčejný člověk si neuvědomuje, že ona "promořenost korupcí" musí být všeobecná, že se jí tedy podle počtu pravděpodobnosti nemohou vyhnout ani soudci,. Ten náš "prostý člověk" si jenom řekne: "...a tihle mě chtějí soudit...!" Myslím, že to byl nejlepší projev pana profesora. Už jenom proto, že byl poslední.

Než jsem stihl vypnout tu "ďáblovu stěnu", TV, objevil se tam Jan Petránek a začal mluvit. Myslím, že je zbytečné komentovat moudrého starého pána. Musel jsem ho poslouchat celých třináct minut až do konce.
Poslechněte si ho také a napište, co ve vás ta slova vyvolala.. Počítám, že znechucení to nebude.

54 komentářů:

  1. Jeden z nejmoudřejších v našich médiích vůbec! A přečtu až po Izraeli v TV. Má tzv. charisma. Já nevím co to je, ale má to.

    OdpovědětVymazat
  2. Jan Petránek, je především Člověk a Občan a z toho pak pramení, že je i vynikající pan Publicista, Novinář, či chcete-li Žurnalista. Takových jako on, nemáme na naší mediální scéně mnoho, spíš bych řekl, že on je svým způsobem velmi ojedinělým jevem, byť naštěstí ne jediným slušným, lidským, morálním a positivně působícím. U něj se právě potkaly vysoká morálka se zdravým rozumem a úsudkem, on je příkladem toho, co dovede a jak působí inteligence, rozum a vzdělání, když je podepřené kvalitním charakterem. Kdyby se někdo jako Jan Petránek ucházel o Hrad, dal bych mu bez rozpaků a váhání hlas a věděl bych, že to bylo správně. Pod to, co řekl v pořadu Vzkaz, poprvé odvysílaném 7. 2. 2010 a naposledy včera, ve 13:15 na ČT24, bych se bez váhání podepsal. Jan Petránek má podobné obavy z budoucnosti, jako já a ne proto, že by to bylo nutně nevyhnutelné, ale mimo jiné proto, že se lidé chovají pitomě, nenažraně a bezohledně, což reálné vyhlídky nás všech do budoucna dost zhoršuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Podpisuju. Ala on by nejspíš, dyby ho někdo nakrásně navrhl, z takové budoucnosti zděšeně vycouval.

    OdpovědětVymazat
  4. NNo pan profesor teď zcela jistě získal do presidentské volby spoustu nových hlasů kandidátu ODS MUDr. Sobotkovi (co je takový expert přes Kosovo). Zejména klienti zkrachovaného H-systému mu jistě blahořečí, a pan Smetka si teď bude moci jako netrestaný namísto H.ovno-systému založit nějakou novou firmu - třeba Š.jze-systém. Nemluvě o těch, kteří doplatili na čachry konkursní mafie. Ti jistě budou soudci p. Berkovi (http://www.straznavez.cz/Zdomova/konkurznimafie.htm) ze srdce přát těch 7 milionů, co mu z daní ovčanů doplatí stát za ušlou mzdu.
    Pokud se někomu nechce postupně klikat na fotočky reportáže z poznávací návštěvy pana presidenta v západních Čechách (Kyselka, Jáchymov, Ostrov …) - svého času mi to poslal stažené do wordového souboru (2,7 MB) jeden bývalý kolega, který je stejně jako já nadšeným příznivcem pana profesorissima.
    A mám taky pořád uloženou tu knihu o generálu Šnejdárkovi (prostá *pdf kopie - 4,4 MB nebo wordový soubor 6,8 MB s doplňujícími poznámkami od paní Sylvie Netzer).

    OdpovědětVymazat
  5. Nechci posuzovat, zda měla být nějaká amnestie nebo neměla. A jak velká. Jenom s ustrnutím sleduji, jak TV média vyvolávají v lidech zbytečný vztek a nenávist.
    Už 6 (slovy: šest) propuštěných provedlo něco špatného. Zatím. Propuštěno je t.č. kolem 4 000. Takže recidiva prvního dne je 0,15%. Od běžné každodenní kriminality se liší tím, že přečiny provedli čerstvě amnestovaní. Celková kriminalita asi výrazně nevzrostla.
    Ale mluví se o tom snad čtvrtinu času v TV novinách. Když řeknete "štvavá kampaň", hned se někdo ohradí: Ba ne, my jenom "objektivně informujeme" veřejnost.
    Ano, to jsou ti naši čačtí žurnalisti... Aspoň trošku si kopnout do odcházejícího presidenta.
    Prosím: Nejsem milovníkem Václava II. - Ing. Klause. Ale to, co se děje v TV NOVA i ČT není k rozeznání od trapných výkřiků debílků v diskuzích třeba na I-Dnes. Těch "trousičů malého bezmocného vzteku" je mezi našimi ovčany opravdu nezanedbatelné procento.
    Mohou si bez většího nebezpečí kopnout do (už prakticky) politické mrtvoly - tak proč to neudělat, že?

    Jak já nemám rád hlupáky...

    OdpovědětVymazat
  6. Pedrovi:

    Přemysl Sobotka je pravděpodobně celkem slušný pán. Ale to je asi tak vše, co se o něm dá říci a na to aby mi oslovil jakožto kandidát na Hrad, to rozhodně není dost. Statečnost, ráznost a rozhodnost prostě buď v někom je, nebo není. Když není, nemá se pokoušet lézt na místa, kde je něco takového zapotřebí. Řadový senátor či poslanec? Prosím, proč ne? Náměstek na ministerstvu? Možná, ale určitě se ten pán, jakkoliv slušný je, nehodí někam, kde je zapotřebí odvahy a rozhodnosti. Mě například odpudil, když předposraně odmítl, aby na půdě senátu vystoupil Geert Wilders. Takže pakliže mu to pan profesor nějak pohnojil, tak je mi to docela jedno, nemám proti němu nic osobně, ale myslím, že se na ten úřad prostě nehodí, toť vše.

    Cosi jsem zaslechl v bedně, že proti amnestii lze namítat ze strany státních zástupců a soudců. Pakliže by se měl objevit na svobodě Berka a jeho gang, nebo někdo jemu podobný, případně hajzlíci z H-Systému, to by mi vadilo hodně a nebudou-li proti tomu namítat jak státní zástupci, tak soudci, budu namítat já proti nim, a hodně. Mimochodem, jeden, možná dokonce dva mí bývalí kolegové, se nechali na H-Systém nachytat, já si říkal, že to zní příliš krásně na to, aby to bula pravda a že raději vyčkám, až aspoň 2-3 první vlny lidí uvidí svůj barák a pak teprve o tom třeba budu vážně uvažovat. Netrvalo to moc dlouho a jak neslavně to skončilo už dnes všichni víme...

    OdpovědětVymazat
  7. StK:

    Já s hodnocením poslední amnestie počkám až na to, kdo se nakonec opravdu dostane ven, bude-li to Berka a gang, případně hajzlíci z H-Systému, případně další, kteří by v té base spíš měli shnít zaživa a hlavně už nikdy by neměli spatřit slunce a modrou oblohu, protože si nic tak báječného nezasluhují, tak pak přiznám se, budu hodně rozladěn. Zatím to vypadá dost podezřele. Náš stát už ale vykonal tolik chrabrých skutků na poli ochrany grázlů před slušnými lidmi, že by mi to asi příliš neudivilo.

    OdpovědětVymazat
  8. Hejlové. Tupouni. Vzteklí blbci.
    Ale to je Draku opravdu velká část populace. Možná by mělo být občanství (svéprávnost) podmíněna určitým IQ. Nedosáhneš-li úrovně X, dostaneš opatrovníka a nebudeš smět volit a uzavírat větší obchody než třeba za 2 000.- Kč.

    Já vím, zní to "ASPergillovsky" a není to průchozí, ale jak se vymotat z té záplavy klientů "Providentu" nebo prodavačů pozlacených hrnců Zepter?
    Už když čtete ten jejich leták, musí vám v hlavě začít zběsile blikat červené světlo a výt siréna - tak prvoplánová je to manipulace.

    (Obchod s léky a "potravinovými doplňky" je hned za těmito "big" experty. Být magistrem farmacie, asi bych se propadl studem, doporučovat některé preparáty.)

    P.S.: Nic proti Pergillovi. Má (bohužel!) až příliš často pravdu - ale říká ji takovým způsobem, že je opravdu těžké ji přijmout.

    OdpovědětVymazat
  9. Kocoure - Václav Klaus a politická mrtvola? To ještě dlouho nebude platit. Já o sobě nemohu říci, že bych viděl rudě, když slyším jeho jméno. Má své kladné i záporné stránky - a ty záporné jsou někdy víc na očích (ostatně u takové funkce to není žádný div). Ta někdy na odiv stavěná bohorovnost - ostatně všichni asi známe ten "profláklý" vtip: Jaký je rozdíl mezi Václavem Klausem a Pánem Bohem? A právě tuto jeho vlastnost využil autor popisek pod fotografiemi z jeho návštěvy v západních Čechách.

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám k panu profesorovi takový "vyvážený vztah", Pedro. Neadoruji jej, ale ani nezatracuji - mívá nepříjemně často pravdu: v ohledu ke klima-alarmistům, úřednictvu EU, atd.
    "Mrtvolou" je V.K. ve smyslu, že už nebude presidentem ČR. Alespoň ne následujících pět roků. Pak teprve může následovat příkladu V. Putina. [;>)

    OdpovědětVymazat
  11. to all:
    Novoroční projev jsem slyšel, diskusi premiérů ne. Jako obvykle jsem v projevu s něčím souhlasil, s něčím ne a k něčemu připodotkl "pravdu sice máš ale svůj díl viny na současném marasmu neseš i Ty, pane Klausi...".
    No a z té amnestie mám také rozporuplné pocity . . . . .
    A přidám k ní filosofickou otázku:
    Bylo by lépe aby se jí nedostalo někomu, komu se jí dostat (podle logiky, jak je konstruována) dostat MĚLO, anebo anebo aby se na její vlně svezli ti, kterým se jí absolutně dostat nemělo?

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to asi k němu máme plus minus vztah stejný. Vadí mi stejné věci jako jemu, jenom mi (někdy) vadí jeho způsob, jakým dává najevo své mínění. Někdy se na něho útočí zcela nezaslouženě a podpásově - příkladem je třeba ten "Šalgovičův zeť!

    OdpovědětVymazat
  13. 4 Nemo: Kapitáne, lidi jsou povětšinou zlí a mstiví. I když někoho věšejí, zdá se jim, že málo trpí. Píšu o tom článeček.

    OdpovědětVymazat
  14. Reinkarnace? nedej bože. Myslím obecně, nejen u něj (taky výrazně vyvážený ambivalentní poměr). Například za celé antiky pro to ani nebylo slovo, v náboženství ani v politice, dokonce nejen s re-, nýbrž ani incarnatio - to je až ze středověku, a mmch pouze ve významu vtělení ("vmasnění", tedy).
    Jo a ad adorare: ani to původně nebylo zbožňovat, jenom poctivé modlit se (k někomu). Tož tak. Et nunc, dormire necesse est. Přeložím: a včil mosím ít spat.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak už mi toho zetě prepáčte. Odvolávám, co jsem odvolal.
    A copak si někdo mučeníčko nezaslouží, a třeba v mukách zemřít? Třeba ti zvířecí chlapi, co v jedoucím městském busu v Indii jeden po druhém znásilní studentku, rozbijí jí i jejímu příteli hlavu, vyhodí je ven a pak se připojí i řidič? Ptám se, a ne řečnicky: taky byste byli proti tomu, aby je vykastrovali, a veřejně? Nebo veřejně popravili? Tak prosím, třeba někdo teď o mě ztratil iluze. Je mi líto. Jsem starý muž... nebudu lhát. Život mne vč. široké rodiny naučil, že druhá tvář se - pokud jsme při smyslech - nenastavuje, naopak: na hrubý pytel - ano.

    OdpovědětVymazat
  16. Jenže Jakube: Vrátí to "mučeníčko" někomu život?
    Vracime se "kajsik" do starověku: Oko za oko, zub za zub!

    Když třeba bude na dlouhá léta odsouzen řidič, který mi přejel dítě - to děcko pak obživne? Nebo spíše nějaké jiné děti přišly na dlouhé roky o tátu, živitele - a pak po letech se jim vrátí někdo jiný, většinou zlomený. Bez budoucnosti, protože "se škraloupem"?
    Když mi nedbalostí lékařů umře žena při porodu: Vysoudím-li na nemocnici deset miliónů, přestanu být vdovcem? Dětem se vrátí máma?

    Tady není řeč o zcela úmyslných, promyšlených trestných činech. Ale o náhodě, nedbalosti, momentálnímu selhání.

    OdpovědětVymazat
  17. Myslím, že ta hovada mužského pohlaví z Indie, která mají na svědomí ono znásilnění a všechna hovada jim podobná, z celé zeměkoule, by si zasluhovala nejdříve "přešít na ženské" a pak doživotně zavřít do mužské basy se zostřeným režimem, pro volnou potěchu osazenstva. I kdyby se řevem trhali na kusy, strážný by neměl povinnost jim pomoci, jen to točit na video. Jen kastrace, nebo poprava? To by to měli z krku moc rychle, moc "levně" a poměrně bezbolestně a to si ani trochu nezasluhují. Záběry z jejich životů by mohli občas ukazovat v TV, aby ty ostatní potenciální násilníčky pěkně přešla chuť.

    Nemohu se zbavit pocitu, že svět je zase na nejlepší cestě zpátky do temnot a toto jsou toho projevy. Islamističtí, či jiní primitivní, zlí a tupí zmetci, kterým vadí vzdělané, či obecněji samostatné existence schopné ženské, se takhle ty ženské snaží zastrašovat a tím zastrašováním za každou cenu udržet nevzdělané, tupé a poslušné. Za což zasluhují strčit zaživa pod pás pomalu jedoucího tanku, nic laskavějšího pro ně nemám, a když budou zlobit, tak postup výše...

    OdpovědětVymazat
  18. No jasně, to je ten zásadní rozdíl.
    Jenom podotýkám: posledních pár dní se zaraženě, a čím dál víc, prizerám na reportéry všech TV, lovící první záběry a první dojmy a slova amnestovaných. Jak je čekají nedočkavě a rozzářeně jejich blízcí/blízké. A a n i j e d n o u jsem neviděl, nezaslechl to, co jsem (blb stará naivní, furt) nepochyboval aspoň dvakrát-třikrát uslyšet. Uhodnete co?
    Totéž +-, co jsem doufal slyšet aspoň od jediného deklasovaného cigána z těch ubohých severočeských měst, když je prvně museli chránit - a chránili - policisté, a ve velkém, před zoufalou většinou řádně zijících a je platících obyvatel města. Víte co?
    Před třinácti lety jsem vzal synka, aby se vzpamatoval z velkého zásahu osudu do rodiny, na pár dní do Paříže. V Louvru jsem jej netypicky zavedl do předovýchodních sbírek a k té úžasné stéle s prvním propracovaným, přesným, daným zákoníkem naší civilizace (nevím jak v Číně). Zákoníkem Chammurapiho. A tam jsem mu recitoval (dělal práva): Oko za oko, zub za zub... atp. A řekl, že do oznámení o promoci dáme jeho fotku s Prvním zákoníkem. No, pak jsem rychle ten film nenašel.

    OdpovědětVymazat
  19. Vždycky vzpomínám na klasický případ ze středověku: Na náměstí popravují kapsáře a jiní kapsáři při popravě okrádají publikum, kteří se na tu zábavnou podívanou sešlo z širokého okolí.
    Co z toho plyne? Že proti primitivům nebude nasazení drakonických trestů fungovat. Jaký je pro mohamedána rozdíl mezi tím nechat se roztrhat při sebe vražedném útoku nebo se nechat za přípravu takového činu "bestiálně" popravit? Myslím že jenom v uspokojení nad výsledkem, ten jejich prorok je (podle učení jejich duchovních) posmrtně odmění v obou případech. Za "pevnost ve víře". Ale toho zadostiučinění se vlastně nedočká ani ten atentátník - výsledek své akce neuvidí.
    ===
    Myslím, že by snad mohla fungovat prostá "školní" přísnost. Jsi muslim a musíš žít "po muslimsku"? O.K. - ale ne tady. Zůstaň doma. Tady není muslimská země. A ne že budeš fixlovat! Budeme tě sledovat! I tvoje děti. A zkoušet!
    Už vidím, jak se do mě pouštíte za "policejní stát", nedostatek "osobních svobod jednotlivce" nebo "nedostatek demokracie".
    Tady ale musím naprosto souhlasit s Jakubem: Pro menšiny se toho v naší "západní" kultuře" už udělalo dost. Je už načase začít něco dělat pro většiny. Druhá možnost je trpně počkat, až se staneme menšinou např. v islámské Evropě. Ale nepočítejme s tím, že budeme mít stejná privilegia, jako mají menšiny ve světě našem. Nebudeme!

    OdpovědětVymazat
  20. A ještě něco Jakube: Když se tak podíváme na ty obtloustlé, umaštěné rodiny propuštěných, jak tam před kamerami TV křepčí a připravují se na návrat těch svých, slyšíte:
    - jak se vožerem
    - jak zapíchneme prase
    - jak budeme tři dny zpívat a tančit...
    Nikdo z nich neřekl "Sedneme si si doma ke slavnostnímu obědu a budeme se tiše radovat, že to dopadlo takhle". Nebo "Zajdeme do kostela poděkovat Bohu a poprosíme Ho, aby nám dal příště sílu odolat". A to mají často Boha plnou hubu. Boha jeho!
    (Já nejsem věřící!)

    OdpovědětVymazat
  21. Já bych se obloukem vrátil k našemu za několik dní končícímu p. presidentovi. To, že souhlasím s většinou jeho názorů (globální oteplování, vztah k EU a k tomu, co z ní k nám přichází ve formě směrnic, …) mi nemůže zakrýt některé jeho negativní stránky - samozřejmě, nikdo není dokonalý! Jeho ostentativně pohrdlivé "A Vy jste kdo?" ve vztahu k lidem, kteří mu "nevoní". Jeho zdůrazňování nezastupitelné role rodiny a pletky s blonďatými letuškami. Jeho oceňující slova nad rakví Václava Havla (ani to nebyl svatý) a pak prohlášení, že více méně souhlasí s tím, co o Havlovi napsal Petr Hájek (ten, co nepochází z opice) - pouze že neměl použít tak expresivních označení. A je toho víc, proč si při čtení doprovodných textů pod snímky fotoreportáže z jeho návštěvy v západních Čechách říkám: Patří Ti to, Narcisi! Samozřejmě nemohu souhlasit se sprostým očerňováním a là Šalgovičův zeť - Jakube , už dost toho omlouvání! Ten kdo s tím přišel poprvé, buď byl špatně informován, nebo spíše p. profesora skutečně nenávidí a ve své zlobě se nestydí jakékoliv rány pod pás. A teď mě dorazil pan Jakl prohlášením, že se o té presidentské milosti dlouho radili a že se radili ve třech - byl mezi těmi třemi právník? Nebo to byl V.K., pan Jakl a pan Hájek?

    OdpovědětVymazat
  22. A Vy jste kdo? jsem už slyšel i z mnoha jiných úst. (A přiznávám bez mučení - použil několikrát i já sám. Jsou prostě takové okamžiky, kdy vás při vynucené diskuzi s blbem nic lepšího nenapadne.)
    Myslím, že bychom mohli přibrzdit debatu o V.K. - už jaksi nemá mnoho smyslu - a obnovit ji, až se "pan profesor" zase v něčem bude účinně angažovat.
    Na zhodnocení "Přínosu Václava Klause pro světové dějiny" je, myslím, příliš brzo.

    OdpovědětVymazat
  23. Souhlasím a zdravím všechny štamgasty.

    OdpovědětVymazat
  24. Já si zase myslím, že "přešívání" na ženské by u agresivních a násilnických tupounů, u těch islamistických pak zejména, bylo jakožto trest velice odstrašující a zároveň s tím tedy i účinné.

    OdpovědětVymazat
  25. Re: mučení zločinců
    Ono to platí i o těch úmyslných zločinech. Zkuste si to představit až do konce: pěkně si prohlédnete jak v bolestech dokoná vrahoun, který vám zabil někoho blízkého. Budete se pak cítit lépe? Zmenší to smutek a pocit ztráty? Pochybuji. Postačí vědět, že v tom pachatel už nemůže pokračovat, ať už byl fyzicky zlikvikován či pro zamezení možnosti justičního omylu jen doživotně internován bez možnosti propuštění. A jak už bylo řečeno, ostatní pachatele tak neodradí exemplárně přísné a drastické tresty při desetiprocentní objasněnosti, jako spíš i mnohem mírnější tresty při devadesátiprocentní objasněnosti.
    Re: amnestie
    Na politickou mrtvolu dost čile a účinně škodí. To že na jeho zhodnocení je ještě brzo bylo myšleno tak, že toho napáchá ještě víc?
    (Ostatně jak jsem se zmiňoval o tom, že charakter (nejen) politika je dobře patrný z toho, koho si volí za své spolupracovníky, tak co si tak asi mohu myslet o člověku, který kolem sebe nesnese schopné lidi a obklopuje se raději kašpary?)
    Ovšem za tuhle aféru není odpovědný jen on sám, ale na vině jsou všichni politici, kteří včas nezměnili skandální zákon, který místo pouhého odpuštění trestu umožňuje také zastavení neukončeného procesu. Přitom toto je problém, který se opakovaně vynořuje i při dvou obdobných záležitostech: imunitě poslanců a věkové hranici trestní odpovědnosti. Každý zločin přece musí být vyšetřen a teprve poté může přijít na řadu otázka vykonání či prominutí trestu. Jinak se jedná o bezpráví vůči obětem.

    OdpovědětVymazat
  26. To Zeněk Ž:
    Za padesát let se o nějakéím Klausovi buď bude učit v dějepise, nebo to bude jméno, které bude jedním ve výčtu šašků. Nedávno jsem si musel vzpomenout na všechny ČSR, ČSSR a ČR prezidenty. Musel jsem použít přímo hlavu a mnementotechnické pomůcky. Třeba "nejkrásnější president" nebo "generál".
    Až na to budu potřebovat Wiki, bude to se mnou už horší.
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  27. Tak Vás všechny zdravím, doufám, že budu moci vstoupit i po některých extapádách na Doupěti. Má sionistická dušička se však nezměnila a pokud by Vám to nevadilo, tak bych přinášela nějaké postřehy ze židovského světa.
    Přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  28. Kocoure,
    k menšinám:
    pokud se nestane něco zásadního, je jen otázkou času, kdy se stanou Evropané menšinou

    k těžkým zločinům (třeba znásilnění v Dillí, terorismus a pod.):
    trest také garantuje (anebo by alespoň měl garantovat), že tenhle "homid" (tady mi nejde napsat člověk) už nikdy nic podobného neudělá

    OdpovědětVymazat
  29. Zdravím Kopretinko! Jste vítána, ale šanovat Vás moc nebudem. Budete si muset obhájit, co napíšete.
    Já pořád doufám, že se tu angažuje i nick Informace i když SS čili SH čili VV tu není a nebude. Zmrvil už jednu hospodu, tak tenhle Kocouří koutek mu zaneřádit nedovolím.

    OdpovědětVymazat
  30. No to si mi snad jenom zdá! Teď už schází jenom paní Harpyje a jsme tu komplet!

    OdpovědětVymazat
  31. Jistě Kapitáne N., o tom prvním píšu a to druhé je taky jasné. Jenom tvrdím, že čisté "vypnutí" a následné sešrotování zmetkového homoida by stačilo. Netřeba ho "rozebírat za povozu".

    OdpovědětVymazat
  32. To doufám, esesman Švehla by to tu všechno rozvrátil, jeho útoky na Šamana, především na mě, později na Vás a měl určité ironické poznámky na Jakuba. Šetřit mě absolutně nemusíte, jen nechci zažívat švehloviny jako útoky "Tabula rasa", "Líza", "Slepice", "Sudokopytnice", Švehlovy skvosty mám schované.

    OdpovědětVymazat
  33. To Pedro:
    Mohl by tu být i Pergill s jeho absolutními řešeními. Aspoň by se bylo o přít.
    Kopretino:
    Tady jsou jenom nudní postarší gentlemani. Do tohoto klubu vzteklé svině prostě nepouštím. Nebudu tu pak přece uklízet. [;>)

    OdpovědětVymazat
  34. No Pergill, abych řekl pravdu, mi tu moc neschází. ;-))

    OdpovědětVymazat
  35. Píši Pergill je radikál, proti nábožensky založený, nicméně reaguje slušně. Jistěže se mi hnusí jeho řeči "Nacismus prováděli Němci, sionismus provádí Židé", ale je to názor, na který má právo. Pergill mi nevadí. Cerman psal na Psu o postoji Vatikánu k Židům, že papež mluví záměrně obecně a neurčitě, přiklání se na palestinskou stranu a zastává antijudaistický postoj, v kázáních vyzývá ke konverzi Židů. Ale nevyzývá ke konverzi muslimů. Konzietentní by bylo vyzývat ke konverzi všech jinověrců ke katolictví. A jsou mu milejší muslimové, kteří křesťany zabíjejí. Chraň Bůh, zdaleka na všichni katolíci jsou antijudaisté, je spousta katolíků proizraelských, nicméně papež a vládnoucí klika Vatikánu zastávají zbabělý, multikulturní propalestinský postoj. Psala o tom hodně informace. Čtu knihu "Autodafé, Evropa, Židé a antisemiitismus" od Emanuela Ottolengiho. Je to strašné čtení.

    OdpovědětVymazat
  36. Pan Cerman měl zajímavý článek na Psu o Vatikánu, Izraeli a Palestincích, mluvil neurčitě, přiklání se spíše k Palestincům, když mluví o míru, za viníka neklidu považuje Izrael. A Vatikán celkově zastává zbabělý, multikulturní propalestinský postoj. Mám rozečtenou knihu od Emanuela Ottolengiho "Autodafé, Evropa, Židé a antisemitismus". Tím nepopírám, že nejsou mezi katolíky proizraelci, ale v katolickém směru je státe přítomný antijudaistický postoj. Bavila jsem se s katolickým farářem, mimojiné pacient mé mamky, milý, laskavý a entuzianstický pán, ale jak někdo mluví o Židech, laskavost je pryč a má pro ně jen slova pohrdání.

    OdpovědětVymazat
  37. A když jsme jednou gentlemani, tak si občas klidně dovolíme aji být vzteklí, my to vydr! Ohledně S. sdělím snad zítra víc. Brou. Velmi brou. Šabat šalom.

    OdpovědětVymazat
  38. Tady se pozná (doufám), že někdo je v těžké opozici podle toho, že mu nikdo neodpoví. Prostě nastane "tíživé ticho" po projevu.

    A pro dnešek vypínám. Dobrou.

    OdpovědětVymazat
  39. Ottolenghi! Můj dluh. Vidím, že tohle musím. Dík. A s několika římskokatolickými profesionály na všech stupních (až po Msgre.) mám krásné, inspirativní (oboustranně, doufám neskromně) dlouhodobé, příp. celoživotní vztahy. Leč - tohle téma, vím už... patří k neotvíraným. Radši.

    OdpovědětVymazat
  40. Kopretinko,
    to není jenom "židovská otázka". Pohled na jakýkoliv problém může být různý aniž je ten či onen člověk "špatný". Měl prostě jinou zkušenost. Já mám to obrovské štěstí, že s menšinami (ano, menšinami - i židé jsou svým způsobem menšina) mám většinou dobré zkušenosti. S Cikány, sudeťáky, židy, gayi. Většinou nedobré mám naopak s komunisty, zelenými, sociálními demokraty a horlivými zastánci EU. To znamená, že jsem při jednání s nimi opatrný a hodnotím jejich činy obezřetně - prostě jsem připravený na případný podraz.
    A jsem rád, že jste toho velebníčka neodsoudila, jako byste to možná udělala před časem. On prostě měl se židy jinou zkušenost. Tu mu nevezmete. Tu mu může (až časem a možná) "přebít" zkušenost jiná, dobrá.

    OdpovědětVymazat
  41. Kocoure,
    k Vašemu 4. ledna 2013 23:43 "Já pořád doufám, že se tu angažuje i nick Informace". Informace se bude angažovat, ale momentálně je úplně pohlcena zprávami z italské politiky, o budoucích politických volbách. Situace je chaotická a debatuje se o ní všude, neúnavně. Včera jsem o tom hovořila celou cestu s taxíkářem, když mě vezl z nádraží. Má zapnuté cený den radio, poslouchá všechny zprávy a diskuze a byl mimořádně informovaný. Milý starší pán, se zcela zdtavými názory, který se nenechal splést vší tou záplavou demagogie, která se tu
    šíří. Depolitizovaná demokracie svrchu (rozuměj "demokracie" bez politických stran, nakažených korupcí, mafií, hájících vnitrostátní ekonomické zájmy) ale zastoupená a vedená představiteli nadnárodních mocenských politických a finančních mocí (Bilderberg, Trilaterální komise, velké světové banky, - materiál najdete na Wikipedii) anebo demokracie zdola, kterou by vedla různá občanská sdružení (jako Hnutí 5 hvězd)?
    Další téma, co mě zaujalo, časopis pro geopolitiku Limes tomu věnoval celé číslo, je stále trvající válka v Evropě. Nejvýraznějším projevem je střetnutí (v Limes hovoří o nové zdi, co dělí Evropu) severu a jihu v nynější finanční krizi. Ale k tomu je třeba přičíst řadu konfliktů, nevyřešených v minulosti, jako balkánskou válku. Il Limes přináší zprávu "Haradinaj, un uomo troppo potente per essere condannato. Il Tribunale penale internazionale dell’Aja assolve l'ex leader dell'Uçk ed ex premier kosovaro dall'accusa di crimini contro l'umanità." (Haradinaj, bývalý lídr Uck a bývalý premiér Kosova byl hagským soudem zproštěn žaloby pro zločiny proti lidskosti) Deset korunních svědků proti němu bylo zavražděno za záhadných okolností. A tak bez důkazů o zločinech byl Karadaj puštěn na svobodu. Má smysl držet na nohou podobné divadlo jako tento soud?
    Do třetice: ve světových mediích islámská informace získává stále širši půdu pro své působení. Poslední zpráva před několika dny: Al Jazeera koupila americký Current od Al Gora (obdoba CNN, tv značně rozšířena v Americe, ale i v Evropě prostřednictvím SKY. Al Jazeere koupila i část italské tiskové agentury ANSA.
    A nakonec do čtvrtice: otřesný článek Giulia Meottiho v il Foglio o rozšíření antisemitizmu v Evropě. Holandské židovské vedení doporučuje místním židům, aby se přestěhovali do Izraele. V Evropě pro židy už pomalu nebude místo. A docela nakonec vyprávění jedné maďarské židovky, jejíž dcera s rodinou se přestěhovala do Izraele, o tom, jak vypadá život civilního obyvatelstva při "mírumilovném" vypouštění palestinských raket na území Izraele. I malé děti ve školce, když zazní siréna, běží s paní učitelkou do krytu, vybudovaného pro školku vedle. Myslíte, že je to pro růst těchto malých občánků zvlášť prospěšné?
    Jak říkám, to jsou věci, o kterých jsem četla, které mě zajímají, ale které nenabízím k diskuzi, a tedy je nikomu nevnucuju. Říkám to z obavy, aby mě zas neobvinili, že se snažím převzít do svých rukou vedení diskuzí..

    OdpovědětVymazat
  42. Pardon, "Haradinaj".
    http://temi.repubblica.it/limes/category/aree-geografiche/europa

    OdpovědětVymazat
  43. Mapa k "Válka v Evropě neskončila.
    http://temi.repubblica.it/limes/category/aree-geografiche/europa

    Cesty východní mafie a kriminality přes Balkán do Itálie a odtud dál do Evropy

    OdpovědětVymazat
  44. Ne!To doporučení Židům v Nizozemí - to snad nemůže být pravda. A je. UŽ ZASE. UŽ ZASE.
    I, nesmírný dík a vděk za bezprostřední, simultánní,živé, horké a ANGAŽOVANÉ zpravodajství z dnešní šílené (jedním slovem - souhlas?) Itálie A v zemi duceho ovšem víte jako já, z FF, co z takového chaosu, znechucení, pobouření, nepřehlednosti, tlaků zvenku, ekonomických debaklů... může vzejít. A pak může vše jet samospádem.
    Takže závěr pro dnešek: díky bohu za EU a NATO. Ať jsou jaké jsou. N a d ě j i s e (poslouchám o Karolině Světlé, nořím se čím dál víc do tamtoho století), že souhlasíte - ?
    Ale na odlehčení, co se tuhle stalo u nebeské brány!
    Náhle nedočkavé bušení, pořád - svatý Petr otevře - a jéje: dva v dlouhých kaftanech, černé klobouky, pejzy až dolů... no Židi. Sakra. Co s tím?! "Pánové, je mi strašně líto - víte - jaksi - neračte se zlobit, ale mám své instrukce. Ráčili jste se zmýlit... drobné nedopatření, že... toto je, víte, křesťanské nebe - prosím vedle. Velice se omlouvám. - Ale nenene! My jsme tu služebně, račte zavolat šéfa, prosím. někdo z vašich nezaplatil poslední večeři! (/c/ JS)
    Mým kamarádům s kolárkem se to soukromě strašně líbí... no a vám, chaverot ve chaverim?

    OdpovědětVymazat
  45. EU?!!!
    Jenom aby nás EU nezavedlo právě tam, kam se málokomu chce. Všichni znáte "stejnopísmenné" zkratky jako CC, BB, FF, JJ,* zde i SS a VV.**
    Upozorním Vás na novou: ÚÚ - úplatný úředník. Úplatný třeba jen tím, že si chce udržet dobře (sakra dobře!) placené místo v aparátu v EU. Pokud bude EU stále preferovat menšiny muslimského ražení, nutně nemůže být vstřícná k (ž)Židům. Pónjal?

    */ Claudia Cardinale, Bridgitte Bardott, Ferenc Futurista, Jindřich Jindřich...
    **/ Strašná Svině, Větší Vlastenec [;>)

    OdpovědětVymazat
  46. A ještě cosi:
    Mezinárodní soud v Haagu a Norimberský proces (soud) jsou (dle mého pozorování) podobná divadla pro nejširší publikum. Organizovaná snad jen proto, aby se vykonání spravedlnosti nechopil lid vítězných stran. (Konec Mussoliniho, např.*). Takže jen zdání spravedlnosti, obřad soudu. Protože jaký trest by za ty tisíce, desetitisíce mrtvých musel padnout? Jedna poprava?

    A nutně: poplatnost soudu vítězům. Ti řece píší dějiny, ne?

    */ V dubnu 1945 byla Mussoliniho pozice natolik nejistá, že se rozhodl uprchnout do Německa. Na útěku byl však rozpoznán italskými komunistickými partyzány a bez procesu zastřelen v malé vesničce Giulino di Mezzegra. Těla Mussoliniho a jeho milenky Clary Petacciové byly následně pověšeny na milánském náměstí. (Wiki)

    OdpovědětVymazat
  47. Nahé a hlavou dolů. Kousek od katedrály. V září 68 jsem tam byl a dal si to místo ukázat místními. Rádi to udělají. Snad tam pořád stojí aji ten kandelábr - ? Non lo sape? Konce diktátorů jsou neveselé. Nicméně proti jiným byl Benito úplný liberál. Vero?

    OdpovědětVymazat
  48. Jakube, abyste viděl na vlastní oči, přečtěte si článek Giulia Meotti "La kippah blasfema" 30 dicembre 2012 - ore 06:59
    Zvlášť odstavce o situaci v Holandsku.
    “Gli ebrei più coscienti devono rendersi conto che non c’è un futuro per loro in Olanda”, aveva detto di recente l’ex commissario europeo Frits Bolkestein, parlando in un saggio del ricercatore israeliano-olandese Manfred Gerstenfeld sul declino della comunità ebraica dei Paesi Bassi, “Het Verval”. “Con ebrei coscienti intendo ebrei che sono riconoscibili come tali, come gli ebrei ortodossi”, ha detto Bolkestein.

    ... un altro esponente di spicco della comunità ebraica di Amsterdam ha annunciato che intende lasciare con la moglie incinta il paese per “motivi di sicurezza”. Si tratta di Benzion Evers, figlio del rabbino di Amsterdam. “Mi sento soffocato qui”, ha detto il giovane: “Emigrare per noi è una soluzione. E lo farà il sessanta per cento della comunità. Anche mio padre mi seguirà”.
    Jakube, Vám to nemusím překládat, máte-li za to, že by bylo dobře ty zprávy zveřejnit i tady, napište nějaký výtah. Já zas musím běžet. Jinak bych to udělala sama. Je to otřesné. A to jsme v Evropě!
    http://www.ilfoglio.it/soloqui/16335

    OdpovědětVymazat
  49. Když už tu padl vtip - napastuju sem taky jeden. Slyšel jsem ho nedávno v povedenější a "propracovanější" variantě, ale bohužel vtipy rychle zapomínám. Tak alespoň v této zjednodušené formě:
    Nábožný arabský muslim nastoupil v Londýně do černého taxíku. Důrazně požádal taxikáře, aby vypnul rádio, protože to přikazuje učení jeho náboženství, on že nesmí poslouchat hudbu,
    protože v Prorokově věku nebyla žádná hudba, obzvlášť ne ta západní, která je hudbou nevěřících.
    Taxikář zdvořile vypnul rádio a otevřel dveře.
    Arabský muslim se otázal: "Co se děje?"
    Taxikář odpověděl: "Za časů Proroka nebyly žádné taxíky. Vypadněte a počkejte si na velblouda !!!"

    K tomu podotýkám, že nejsem žádný arabofob - s jedním arabským (původem z Iráku, ale s kanadským občanstvím) důchodcem a jeho manželkou se často přátelsky zdravíme na procházce v parku, s druhým - což je inženýr původem z Jemenu a můj bývalý kolega v práci - jsme nadále v přátelském mailovém styku.

    OdpovědětVymazat
  50. V původním znění toho vtipu začal onen Arab požadavkem, aby taxikář sundal ze sluneční clony fotografii nedokonale oblečené slečny, neboť to uráží jeho náboženské cítění. A požadavky pokračovaly až k tomu požadavku na vypnutí rádia - s uvedeným výsledkem. Bohužel si už všechny ty absurdní požadavky nevybavuji, možná to tady někdo ze štamgastů doplní.

    OdpovědětVymazat
  51. Už aby se někdo zachoval jako ten taxikář a vypakoval pryč všechny muslimy co se chovají jako ten v tom vtipu.

    OdpovědětVymazat
  52. Židé i jiní chytří lidé si často moudrá slova předávají pomocí vtipů. A oba ty vtipy jsou vysvětlující a dokonce návodné. [;>)

    OdpovědětVymazat
  53. Pan Goldstein, vědí, t e n Goldstein, Oesterreichische Volksbank, na frajlich, co o sobě posledních deset let tvrdí, že je katolík - no... - tak představěj si, že u Jakuba zasnoubil svýho nejstaršího s tou nejmladší toho velkoobchodníka suknem, co si to otevřel zrovna pod Starou radnicí, tím Sinderhaufem. Co taky všude říká, jakej je křesťan, na Petrově o nedělích s celou mišpoche pečenej vařenej - a ten nám včera, jak přišel večer konečně k Lustigovi, všem poručil co chceme, zamnul si ruce, jako by udělal kšeft roku a povídá: No pánové - já budu mít zeťáčka, lepšího jsem si nemohl přát: bohatého křesťanského mládence z nejlepší izraelitské rodiny! Gocajdank!

    OdpovědětVymazat
  54. Komentovat? Tohle? To už lze jenom rozpatlat. Vylepšit ne.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)