Prohledat tento blog

sobota 26. ledna 2013

Skončilo presidentské klání a zvítězil ten... ...lepší. Jak jinak!

fanzine.topzine.cz

   My, obyvatelé Kotlinky máme rádi ty své Gandalfy a vůbec kouzelníky. Čím víc nám toho naslibují, tím jsme raději. O tom, zda vůbec mohou své sliby splnit raději neuvažujeme, vedlo by to zbytečně k naší duševní únavě a nemohli bychom s takovým nadšením sledovat ten velkolepý volební ohňostroj. Takže máme od budoucího pana presidenta slíbeno, že "zastaví tuto vládu". Ano, nedivte se. Píše se na bilboardech jasně a stručně: STOP této vládě. ZEMAN na Hrad. 


   Jsem teď jenom zvědavý, jak to dokáže. Patrně přepíše ústavu republiky a bude vládu nejen sám jmenovat, ale i sám odvolávat. Demise vlády nebude třeba. Nebo, kdyby se vláda cukala, pošle  Hradní stráž, aby obsadila Strakovu akademii. A vládu nechá potupně vyvést ven za ucho. To uvidíme,  věříme mu.
  Až pomine všeobecné nadšení, že se k moci nedostal zdegenerovaný feudál, který ani "neumý požádně šésky", ponecháme kouzelníka v té velké budově nad stověžatou, ať tam připravuje svá kouzla a čáry a jednak budeme sledovat, jak se vyvíjí žaloby, které na sebe vzájemně podají poražení a možná i vítězové (STB si prý opět "omočila") a také budeme svorně, jak mají Hobitové ve zvyku, nadávat na strážce "státního pokladu", nenáviděného Kalouse  Kalouska, jak nás pevně drží u huby, abychom se nezadlužovali víc a víc a na to, že on byl u vzniku té strašné křivdy, kdy stát má vrátit církvi, co jí před léty ukradl.
   No a pokud bude vše fungovat normálně, zalezeme pak do svých nor a tam budeme v pohodě konzumovat všechno, co jsme si tam nakřečkovali. Ti, kteří si nakřečkovali málo budou závidět těm, kteří si nakřečkovali víc, ti, co pro plané sliby prodavačů hrnců přišli o všechno budou plakat a Hobovize to bude snímat barevnými širokoúhlými 3D kamerami  s podkresem tklivé hudby. Nám ostatním jich bude trochu líto, ale zároveň nás potěší, že my na tom tak zle nejsme. Večer bude v Kotlince velký ohňostroj a možná přijde i kouzelník.
natfka.blogspot.com

   A v té vřavě okolo si ani nevšimneme podivných skřetů, kteří se budou ve slušivých převlecích pomalu dostávat na předem určená místa. Bojový ryk "Alláh Akbarr!" do našich nor naštěstí nedoléhá.

   Kolem padá běloučký sníh, v dálce doznívá ozvěna bojového ryku znepřátelených stran. Náš všemi milovaný Václav Ká., prezident v koncích pronesl z druhého konce světa, z Chile skvělý bonmot: "Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí!".  Ostatně konečně... Vždyť ostatně konečně...


================================================================

   Nicméně: Kdyby byl Miloš Zeman poražen, byli bychom na tom o mnoho lépe? Opravdu?



A ještě malý přípodotek - jak to celé vypadá zvenku.


A zevnitř: (Luboš VELEK, Lidovky, ráno, druhý den voleb)
(klikni na zvětšení)



A ještě něco: hlas starých dobrých  přátel Česka, Hlas Ruska


A nový, jedinečný  ruský objev - homeopatie

203 komentářů:

  1. Tohle má být komentář o volbách ???
    Podívejte se, co píše la Repubblica. Jaké vysoké mínění o vás mají v Itálii.
    http://www.repubblica.it/esteri/2013/01/26/news/milos_zeman_eletto_presidente_repubblica_ceca-51346320/

    OdpovědětVymazat
  2. Já přece nepodávám nějaký "report" Informace, nejsem reportér. Toto je osobní blog Starého Kocoura, ne internetový deník.
    A ten Kocour to vidí z většího detailu než Ital A. Tarquini. Názor Itala je možná zajímavý, ale ne určující. Nehodlám jeho článek rozebírat - stejně ho mám přeložený strojem, tudíž strašně. Já popisuji své subjektivní pocity. Výsledek voleb pro mě není nějaké zklamání - znám své Hobitíky až příliš dobře na to, abych se pletl v jejich pocitech.
    Ale rozpaky, silné rozpaky - ty zůstávají.
    To, co tvrdili, že říkal Klaus je bohužel pravda. Slyšel jsem ho v TV na vlastní uši. Chucpe. Hnus. Nebudu na něj vzpomínat s úctou. Viz komentář Astona. na Psu.

    OdpovědětVymazat
  3. Andrea Yarquini pracoval léta jako dopisovatel ze zemí Varšavské smlouvy a místní situace dobře zná.
    Podívejte se.co napsal o ateizmu v Česku.
    http://ilmiolibro.kataweb.it/booknews_dettaglio_recensione.asp?id_contenuto=3734021

    OdpovědětVymazat
  4. La Stampa zase fandila Schwarzenbergrovi
    http://www.lastampa.it/2013/01/25/esteri/praga-veleni-contro-il-principe-che-vuole-diventare-presidente-wjuHUvCxT7TVuGwLURDkcJ/pagina.html

    OdpovědětVymazat
  5. I, musím vás bohužel upozornit, že to opravdu je, a výstižný a zasvěcený, komentář k dnešní (doslova, že) situaci u nás. Je mi líto - jako ode mne. Sedí to. Giusto cosi. Scusi.
    Zahraniční zpravodajové věci vidívají holt jinak. Přirozeně.
    Jsem nesmírně tupý, zhnusen, smutný. Nechutnosti posledních dnů přesáhly cokoliv myslitelného. Tento národ si nezaslouží - ale nic. Mlčím. Patřím k němu taky.

    OdpovědětVymazat
  6. To já se italskou předvolební kampaní zas bavím. Už poslaly Montiho do prdele obě hlavní strany Pd a Pdl. Došla jim trpělivost. A pan profesor jen lapá dech. Teď neví, kam se přifařit, aby mohl "VÉST" příští vládu.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že KS si velice naběhl s Benešovými dekrety. Prostě prozradit před volbami, že je nacistickým agentem, byla nehorázná pitomost, daná patrně věkem a příslušnými procesy na mozkových cévách.

    Jinak prezident může, pochopitelně dělat mnohé. Může vládě silně znepříjemnit život i mimo rozsah svých přímých pravomocí. Může také přispět k propadu vládních stran v příštím "supervolebním", roce. (Na druhé straně si dovedu představit, že po vítězství KS by v následujících volbách levice pod vedením KSČM získala pohodlnou, možná i ústavní, většinu, zatímco po vítězství MZ nebude volba levice zcela vitálním zájmem voličů.)

    Dokážu si i představit tlak na to, aby přímo volený, tedy se silnějším mandátem, president měl i vyšší pravomoci. (Např. si dokážu představit nepřehlasovatelnost současného veta Senátu a presidenta poslaneckou sněmovnou.)

    OdpovědětVymazat
  8. Za velice zajímavý považuji i fenomén podpory KS mladými (včetně využití moderních médií).
    Tak trochu mi to připomíná přípravu "Arabského jara", kde také vystoupili především mladí proti "tyranům", aby výsledky jejich počínání schlamstli tyrani ještě o řád větší.
    Velmi podobný průběh (byť na o generaci nižší úrovni elektroniky) měla i revoluce proti šáhovi v Iránu, a i tady jsou mladí přednostním terčem režimu islámofašistické náboženské diktatury, který pomohli nastolit.
    Nepochybuji o tom, že podobně by to dopadlo i s tím KS, kdyby se dostal k moci.

    A k tomu možná ještě něco: Konflikt mezi cca 3/4 ateistické či agnostické populace a věřícím, či spíš víru předstírajícím, presidentem by nutně musel společnost těžce destabilizovat a poznamenat do budoucna. (To byla moje hlavní námitka i proti J. Fischerovi.) Už angažovanost KS v církevních restitucích, s nimiž nesouhlasí řádově 70 procent populace, nutně povede k vnitrospolečenskému konfliktu, který křesťanské menšině dlouhodobě spíš uškodí.

    Další kapitolou je protikladný postoj obou kandidátů k muslimům. Zatímco KS se netají obdivem a mešity mu nevadí, MZ prohlásil, že se jedná o "anticivilizaci", a známý je i výrok "s teroristy se nevyjednává, ale bojuje".

    OdpovědětVymazat
  9. Ma si, lze se bavit. Je to nakonec východisko k nepropadnutí depresi, netečnosti, pasivitě.
    Solo che - j e n ž e v tomto theatru hrajeme (a platíme...) aji my. Všichni. Tady.

    OdpovědětVymazat
  10. Veleni = jedy, tedy jedovatosti, zášť vůči knížeti - ano, sím?
    ASP, uznání za to v závorce (Na druhé straně..) aji za analogie s tzv. arabským jarem a státem ajatolláhů. Inspirativní, trošku to člověka v té bezútěšnosti (no já su takový vůl) rozebere. Podněty (jakkoliv někdy pro mne zarážející) dávat dovedete. A těma se přece mj. myslící člověk živí.

    OdpovědětVymazat
  11. Všichni mlčí a tak napšu, co si o volbách myslím já.
    Jsem toho názoru, že K. Schwarzenberg neměl vůbec ve volbách kandidovat. A to z různých důvodů.
    Byly to první volby, kdy občané volili prezidenta přímo. Tedy ještě volby nezkolaudované, nezaježděné a tím dostaly také jakýsi symbolický význam. Lid/národ si vybírá sám, kdo má být v čele státu, kdo ho má reprezentovat jak uvnitř tak venku. I když podle ústavy prezident nemá velkou pravomoc, je ale tradičně považován za osobnost, která má s národem silnou vazbu, za osobnost, která se o jeho dobro angažovala a zasloužila. Z toho hlediska je také jhodnocena - na jedné straně Masaryk, Havel - obhájci národní samostatnosti, na druhé komunističtí prezidenti - vasalové Moskvy. Z tohoto hlediska se také vedou nesmyslné diskuze o prezidentu Benešovi.
    Češi jsou národ příslovečně zamindrákovaný - totiž trpí až patologickou sebekritičností. Z vlastní zkušenosti bych mohla uvést řadu příkladů. Často, téměř obvykle jsem slyšela větu : musíme dokázat těm venku, že taky něco umíme! A ta zamindrákovanost je v něm pěstována uměle dál. Do nedávna se diskutovalo o Češích jako národu nestátotvorném, o jejich neschopnosti uspořádat si vlastní stát a udržet ho při životě. Diskutovalo se o jeho permanentí morální krizi - Češi a Čecháčkové. O jeho zbabělosti, vylívání si zloby na nevinných - otázky kolem odsunu. Myslím, že ty debaty, co jsme vedli na Doupěti, si ještě všichni pamatujete.

    Vstoupit jako kandidát do volební soutěže není snadné, hlavně proto, že K.S. je kandidát zcela netypický. I když má český pas a je tedy občanem republiky, není "jedním z národa", vyrostl a zformoval se jako osobnost v zahraničí, není řadovým občanem ale potomkem rodové šlechty česko-rakouské. Tím také jeho osobnost nese na sobě odkaz na minulost, kdy české země nebyly samostatné, ale součástí R.U. říše.
    Do Československa se vrátil až po sametové revoluci. Neprožil tu tedy doby totality, neprožil historickou zkušenost národa. Vím, že mi tu namírnete, že podporoval českou posrpnovou emigraci, že měl na srdci lidská práva, situaci v Československé republice. Nezapletl se na druhé straně s komunisty, jako mnozí současní politici. To je pravda, ale není to totéž, jako kdyby totalitu zakusil na vlastní kůži. Je také pravda, že byl k životu v exilu donucen politickou situací těch dob, ale stále to není totéž.

    K.S. se tedy automaticky vystavil útokům, které pak proti němu vedl protivník. Benešovy dekrety, odsun.
    Sám se prezentoval jako osoba s čistým štítem, mezinárodním rozhledem a konexemi, vysokou vzdělaností. Ale, dodala bych, i nepřipraveností v mnoha klíčových otázkách. A v mnoha otázkách na jiné kulturní a zájmové vlně než většina Čechů. (Odkaz na článek Andrea Tarquiniho o ateizmu v Čechách)

    Za druhé. Mám za to, že neměl kandidovat i proto, že je členem vlády. Tím se jeho volba stala i prubním kamenem pro oblíbenost a pevnost celé koalice. Měl, podle mého názoru, před druhým kolem voleb alespoň nabídnout předsedovi vlády demisi.

    A proč vlastně kandidoval?

    OdpovědětVymazat
  12. Pergille,
    Jako obvykle souhlas s nesouhlasem v obvyklém poměru 1:1. Já, ač nevěřící (nikoliv však ateisa) s církevními restitucemi souhlasím. Proč? Je potřeba odříznout ¨"věci víry" od řízení státu (které by mělo být minimalistické). A to se poctivě dá jen takto. Jistě, zůstává otázkou, kolik, jak a kdy vracet. Jenže tu jsme najednou u (neřešitelného) problému "tlustých čar". Odpůrci budou říkat, že církev nabyla svého majetku nepoctivě, "na úkor" a další bla-bla-bla. Hodně vesnic na církevní restituce netrpělivě čeká, protože v jejich katastru jsou církevní pozemky nebo nemovitosti a s těmi se nedá nic podniknout. Například Hukvaldy. A na odkládání restitucí parazitují komunisté, kterým tak paradoxně dává jejich odkládání klacek do ruky. A když restituce církevní hodnostáře nezvládnou? Předpokládám, že se o majetek začnou bít menší s většími a církev už tak nepopulární ještě ztratí - stane se z ní podnikatelský subjekt. Jenom stát nesmíi ustoupit a začít z jakýchkoliv příčin (třeba tím, že by chtěl postavit křesťanství jako "hráz" islámu) církevníky podporovat.

    Pokud nás nezaplaví islám, tak myslím nehrozí nějaký "návrat víry". Češi jsou v tomhle ohledu velmi "svojští" což podle mé teorie je jedním z důvodů, proč vůbec v sevření Německa, Polska a občas i jiných sousedů vůbec existujeme. Jedna Angličanka, bohemistka definovala (je to docela zajímavý pohled ZVENKU) Čechy jako plevel. Nelze vysekat, zaorat, zadupat do země ani spálit. Vždy se znovu odkudsi objeví. Je.li však ponechán, dusí sám sebe. To je, myslím, velmi dobré vysvědčení.[;>)
    Představa, že se u nás rozběhne něco jako "české jaro" se mi zdá opravdu hodně přitažená za vlasy. Viz předešlé věty. Ta vzdělanost nebo rozhled mladých Čechů je sice často neveliký, ale přece jenom větší než na severu Afriky. A potom ta naše "malá víra". Tudíž ani slova knížete Schwarzenberga o Benešových dekretech neberu jako malý pokus o omluvení nacismu nebo rakouského šovinismu. Vypadá to na nezvládnutou formulaci, které se Zemanovci chytili. Pokud bych mohl soudit, kníže prohrál pro svou malou znalost české povahy. Zapomněl na to, že je třeba apelovat na závist, strach z neznámého a slibovat bez ohledu nato, zda jsou sliby realizovatelné.

    Ing. Zeman ale není volbou katastrofální, byť jako ikona České kotlinky je podstatně méně příznivý. Radost z jeho volby mají hlavně komunisté (a to třeba i ti "krypto" a ČSSD. Ale aby se nezklamali, holoubci. Zemana zvolili lidé, ne partajníci. Bude hodně nezávislý tak, jako byl vždy. Dodnes vzpomínám na jeho článek v Technickém magazínu o "polovodičích a celovodičích". Tohle je uvnitř člověka a tím je mi (opět samolibý dědek - my se jich nezbavíme!) Zeman sympatický. Volil jsem Franze, protože ho znám osobněi s tím , že bude pro většinu populace neprůchozí pro svůj provokativní VZHLED. Názory už tak provokativní nemá. Smířlivý člověk. Tudíž bez šance.

    Pozn.: Koho jsem opravdu nemohl volit, byl rosolovitý, beztvarý Fischer, který mi několik týdnů spínal ručičky na reklamním banneru v počítači za doprovodu tympánů, mladý, opticky "vyžehlený" Jiří Dientstbier na venkovních plakátech který mě poňoukal, abych tam dopsal verš: "...sláva otců, toť krásný šperk pro syny, však kdo chceš ctěn být, dobuď cti si sám...". Nebo tak nějak. Nebudu to hledat, on se určitě najde někdo, kdo mě opraví. Táňa Fischerová, úctyhodná, hodná, čestná, a i jinak pro politiku nepoužitelná tetička (což prokázala v praxi), omládlá, dravá Jana Bobošíková, profesionální kandidátka na jakoukoliv funkci v kterékoliv straně či spolku a unavený, čestný, pravdomluvný (a takto vůbec v politice nepoužitelný) Přemysl Sobotka.

    OdpovědětVymazat
  13. To Info: Poslední odstaveček podepisuji, na ten jsem zapomněl.
    Proč kandidoval? A proč kandidovali ti ostatní?

    OdpovědětVymazat
  14. Ano, Jakube,
    jedovatosti. Opakují tam více méně útoky Zemana a Klause a jeho rodiny proti S.
    Znáte je v češtině, tak to nemá smysl překládat je zas z italštiny.

    OdpovědětVymazat
  15. Zeptejte se jich, StK.
    Já bych odpověď měla.

    OdpovědětVymazat
  16. Netušil jsem Info,
    že jste s nimi mluvila.(Já mám jenom neověřenou teorii, proč to udělal Karel Schwarzenberg - kdyby býval byl zvolen, bylo by to parádní završení života "zrušeného" českého šlechtice. Zadostiučinění.
    U ostatních mě napadají jenom ty ne moc hezké pohnutky. Takže je to na Vás. Tak povídejte! [;>)

    OdpovědětVymazat
  17. To STK:

    S církevními restitucemi se shodneme v tom, že je nutné přestřihnout pupeční šňůru mezi nimi a státem a následně, že je nutné jim vrátit to, na co mají nárok.

    Na čem se neshodneme, to jsou detaily a právě v nich, jak pravé moudrá přísloví, se skrývá ďábel (a v tomto případě oděný v sutaně a mávající křížem).
    Varovné jsou restituce, které už proběhly (viz Nová scéna ND a, tuším, boromejky). Varovné jsou i hlášky typu "vrátíme se před Josefa II" (Benda mladší). V této souvislosti jsou varováním snahy dostat se před únor 1948, k nemovitostem, které byly zabaveny za První republiky, které zabavili nacisté (jistě, vrátit třeba židovské obci, ale ne formmou restitucí), případně co bylo zabaveno těsně po válce (z důvodu kolaborace některých církevních subjektů s nacisty). Varováním zcela jasně bylo i utajování seznamu konkrétních pozemků a dalších nemovitostí, které mají být církvím vráceny. Problematické jsou i "restituce" církvím, které tu v roce 1948 neexistovaly.

    Svého času jsem v doupěti také vyjádřil názor, že vzhledem ke způsobu, jakým církve (a zejména ŘKC) nabyly majetek, jsou církevní restituce asi stejně morální, jako restituovat potomkům bachařů z koncentráků zlaté zuby, vymlácené zplynovaným Židům.

    IMHO se občanům měly dát nějaké dluhopisy, státní cenné papíry, nebo něco podobného, s tím, že to mají dát těm, které podporují (a neomezovat to jen na církve). Konec konců, 70 - 80 procent populace považuje způsoby nabytí majetku církvemi za zločinné, takže by to umožnilo reflektovat i tento problém (protože k církevnímu majetku nuceně a nedobrovolně přispěli i předkové nynějších antiklerikálů). Není to moje původní myšlenka, vystoupila s tím strana svobodných občanů.

    OdpovědětVymazat
  18. Dá se s tím (s malými přípodoteky) souhlasit, Pergille.
    Jenže - je to naprosto neprůchozí. Bezpečně zablokováno z obou stran - církevní komunistické (i krypto).

    OdpovědětVymazat
  19. Právě, StK,
    jak to napsala v titulku la Stampa "il principe che vuole diventare presidente! Nebo jak píšete Vy "parádní završení života "zrušeného" českého šlechtice".
    Zadostiučinění, sebestřednost, vlastní zájmy, dostat se tam na to nejvyšší místo.
    A to platí pro všechny kandidáty. Někdo se snad chtěl stát prezidentem pro blaho lidu?
    Já se ptám, proč kandidoval K.S., když věděl, že to v kontextu situace je kontroverzní a směšné.

    OdpovědětVymazat
  20. (...) Jeť sláva otců krásný šperk pro syny - však kdo chceš ctěn být, dobuď cti si sám! Nemusím hledat, mám v hlavě.
    A dávám k zamyšlení rovněž od JN něco obecně zcela neznámého, ale já od něj znám aji sloupečky, fejetonky, co jde:
    My neumíme ještě umírat / pro vlast, pro národ, zlatou pro svobodu / a proti všemu vlasti prospěchu / kramářsky vážíme svou vlastní škodu. // My neumíme ještě umírat / a neumíme ještě býti mužem; / však umře-li ta naše krásná vlast, / zdaž my pak ještě dále žíti můžem?

    OdpovědětVymazat
  21. Proboha, mírněte se, Informace!
    "Pro blaho lidu" - vždyť to je jako z projevu předsedy KSČM! [;>)
    Vždyť se podívejte třeba na Janu Bobo. Copak té sejde na nějakém blahu někoho jiného, než na blahu jejím? Jsou lidi, kteří po takových benefitech praží a bahnou a pak jsou ti, kteří se takového cirkusu zúčastnit nechtějí. Mě dělalo potíže i jen vylézt na jeviště při děkovačce. Pak jsem se z toho vyvlékl tím, že jsem do práce na premiéry chodil v odrbaných džínách a flanelové košili. Nakonec to vyřešila technologie - když stojím (nbyť v obleku, který nenávidím) v sále a premiéru natáčím, nemohu být současně na jevišti. Ale zjistil jsem, že mého nástupce to nesmírně mrzí a pořád přemýšlí, komu kameru "předat", aby se mohl jít usmívat a klanět.
    Prostě - někdo to rád horké...

    OdpovědětVymazat
  22. I, jsem přesvědčen, že mu křivdíte. I z osobní zkušenosti. Nedávno jsem s ním ve své hospodě diskutoval, mj. A z centra, kterému poskytl (nemusel) velkoryse domov u sebe, jsem po léta dostával složitě Orwelly, Škvorecké, Kundery... Takže jsem p o d j a t ý - ? No ale ano, jsem!!!
    Sebestřednost... nikdy by mne to u něj nenapadlo. Nebo jako plus. Kladná ješitnost - no ano! Ješitnost (a závazek za předky, ty dobré) může být sakra motorem k čemukoliv!

    OdpovědětVymazat
  23. Kromě toho Info:
    Žiji padesát let mezi lidmi, kteří potřebu sebeprezentace mají tak silnou, že si ji zvolili jako povolání. Na tom není nic špatného - dokud ten pocit nepřejde do patologické formy.
    Nebo si myslíte, že se postarší pán naučí roli, oblíkne každý večer do černého trikotu, popadne plastovou lebku, vyjdeš do polotmy na jeviště a začne recitovat "Být či nebýt - toť otázka!" (Nebo tak podobně, záleží na překladu.) Přitom pobírá plat, který mu nezávidí ani řidič tramvaje, o metru nemluvě a aby aspoň trochu zajistil svou rodinu musí mít další "aktivity"? Víte, jak strašná rána mají starší baletky? Jak bolí, než si to své tělo rozhýbete natolik, abyste se mohla pohybovat trochu elegantněji, než kráčející exkavátor?

    Jsou introverti a extroverti, ale to kupodivu nemá souvislost s herectvím nebo tančením. Vystupování na jevišti nebo před kamerou je jednak úchylka, jednak způsob, jak komunikovat s okolím. Znám herce, kteří nemají daleko k definici autisty. Na jevišti mají dokonalý kontakt s těmi pěti sty lidmi, dokáží s nimi komunikovat, ovládat je. Jak ale odejdou do zákulisí, jsou to plaší, skromní lidé, kteří mají potíž i s tím, aby vás požádali třeba o nějaký záznam s jejich výkonem.
    To jste možná netušila, že?
    Nebo s tím máte svou zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  24. Herec autista. Tý brďo. No teda.
    Před pár lety jeden z nejznámějších herců z ND veřejně pravil (v TV, rozhlase?), že to přece není normální, vycházet večer místo sezení doma či v hospodě s kamarádama na jeviště před tisíc neznámých lidí a dělat před nima blbinky. Dyť jo. Je nutno to ocenit. Který, nevíte někdo?
    Mě stačí proslov na vernisáži a můžu dostat trému - jsou-li přede mnou známí lidi a případně dokonce někteří, co pasou po mých chybách ap. (V téhle sféře všude - viz StK.) No výjimečně, ale stejně. A už předem vím, kdy to možná nastane a kdy naopak budu dobrý, klidný ("v pohodě", ale tohle nesnáším) a budu moct dokonce vzhlédnout od papíru a pustit si myšlenky na špacír. To pak si mě kamarádky v obecenstvu užívají a obdivujou mně. No žel abstraktně, na intelektuální rovině, c´est la vie... Co narobím. Cosa c´e da fare...

    OdpovědětVymazat
  25. Pergille,
    Váš poslední odstavec je kouzelný, ale ale v praxi nemyslný a nerealizovatelný.
    Jak zajistíte, že každý s přiděleným podílem naloží jak požadováno?
    Že podíl nepřidělí buď z lenosti či pohodlí anebo ze snahy "přechytračit stát" (co kdyby mu to třeba zůstalo).
    Že skupiny s tuhou kání prostřednictvím svých členů si takto majetek legálně mepojistí.
    co učiníte s nerozděleným zbytkem?
    .
    .
    .
    .

    StK,
    vystoupení před kamerou je především silná a silně návyková droga. Pokud to někdo jednou zažil, byť náhodou, záleží už jen na jeho studu co udělá, aby bylo nějaké příště. Vím co píšu, také jsem okusil "světla ramp".

    OdpovědětVymazat
  26. Já osobně proti K.S. nic nemám. Mohu pochopit i to, že se mu zachtělo pobýt na jevišti a to v nejvyšší pozici.
    Jen nemohu pochopit, proč nezvážil dobře situaci a své schopnosti.
    Nebudu se přidávat k pomlouvačům knížete, kterými se teď diskuzní webové stránky hemží. A často sprostými poznámkami.
    To nebylo a není mým úmyslem.
    Ale otázka zůstává. Byl skutečně vhodným kandidátem?

    OdpovědětVymazat
  27. Viz dodateček v článku.
    Já nejsem historik a snad ani hysterik...

    OdpovědětVymazat
  28. Moc pěkný odkaz, StK,
    tak ředitel Masarykova ústavu Akademie věd ČR nám cituje výrok Franze Antona knížete Thun und Hohenstein z r. 1891, podle kterého "Čech je buď hulvát anebo líbá ruku". Takže Češi z plebejství upadají v křupanství. Nechtějí elitární vedení demokracie. Nepoddají se jemným způsobům šlechty, ale útočí na protikandidáta, dostávají ho do úzkých a dokonce lžou.
    Prostě ideální demokracií začíná být demokracie elit. Finančních elit v Itálii, šlechtických v Česku.
    K těm "lžím" M.Z. bych jen dodala, že výrok Posselta o podpoře K.S. ve volbách tedy jako člena EPP, otiskl italský internetový list il Sussidiario v rámci pohovoru jejich novináře s Posseltem.

    OdpovědětVymazat
  29. Protože jsem ryzím, pětadvacetiprocentním Čechem, patřím mezi dolních 10 000 000, které hodlá preferovat budoucí pan president. Floskule, žvásty. Samožer.
    Jinými slovy: Už dnes mám těch jeho bonmotů plné zuby. A to ještě nenastoupil do funkce. Máme se na co těšit.

    Dneska jsem si od stříhání a editování Kálmánovy "Čardášky" (včera jsem se flákal a psal hlouposti do blogu, dnes teda musím dodělat obě premiéry) jen odskočil na TV zprávy. Viděl jsem dvoje a pořad "168 hodin", kde mluvili lidé zvenku. Volbou presidenta jsme (jako národ) u nich dost klesli. (Dva Poláci, Slovenka a Brit.)

    A druhý poznatek: Vyměnili jsme jednoho samolibého staříka za jiného samolibého staříka. Je v nich ale dost zásadní rozdíl: Klaus hrál tenis a jezdil na lyžích, tedy žřil zdravě, Zeman místo toho kouří a pije. Takže jsem konečně pochopil, proč je Hobbitově duši tak blízký.

    (J.R.R.Tolkien mi snad odpustí - z Hobbitů jsem si vzal jen ta negativa. Skuteční Hobbiti jsou daleko, daleko lepší, než průměrní obyvatelé Kotlinky. To je výhoda literatury: Papír snese všechno.)
    A jdu zase na tu Čardášku...

    OdpovědětVymazat
  30. No, to je opravdická katastrofa, dva Poláci, Slovenka a Brit řekli, že jste volbou Zemana u nich klesli. A kdo to byli ti pánové a ta paní?
    Zvolili jste si křupana, místo elitního šlechtického představitele demokracie.
    Co asi řeknou v Evropě, až Italové nezvolí eelitního prof. Montiho!
    Víte, co mají ti dva pánové společného? Návštěvu schůzek Biderberg group a Trilaterální komise. Vybraná světová smetánka finančních a politických kruhů. Prof. Monti měl kromě toho i funkci international advisor u banky Goldman Sachs.
    Už se třesu při pomyšlení, jak odsoudí italské křupany, co si ani neumějí sami vládnout!

    OdpovědětVymazat
  31. A představte si, že po panu prof. Montimu házeli v Emilii lidi vejce a pokřikovali na něj "šašku!"
    Křupani! Co tomu řeknou v Evropě?

    To jste vy v Česku nedovolili, tak jste menší křupani než Taliáni!

    Oprava: Bilderberg

    OdpovědětVymazat
  32. Vypadá to Informace, že LID má vždy pravdu. Těch dvou komentátorů, filozofa a bývalé političky si nevšímejte, jsou to určitě pitomci, když si dovolili mít jiný názor než Vy.

    To dobře znám. Kdysi se místo lid říkávalo "STRANA". No a "vo tom to fšecko je". "Od rantlu k rantlu" říkávala moje babička.
    Jsem už asi moc starý. Nebo hodně pamatuju.
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  33. StK,
    nebudu už Vás dál zdržovat od práce. Ale chtěla bych říct tohle. Neznám natolik situaci, abych tu dělala bůhví jaké rozbory a analýzy situace. Hovořím jen o tom, co vidím a čtu.
    Napsala jsem už, proč podle mého názoru by byl K.S. udělal líp, kdyby byl nekandidoval. Mohla bych dodat, že i ta jeho předvolební kampaň nebyla zrovna zdařile postavená (ale to pořád na základě toho, co jsem mohla číst). Tedy nechci se vám do ničeho plést nebo mluvit.
    Jenom mi připadají groteskní články jako ten, co jste uvedl v kopii. Po 120 letech jsou Češi stále stejní křupani nebo rukolízalové jako za R.U.? Ať se jde pan ředitel vycpat, copak si neuvědomuje, že je to urážlivé? Co řekl filozof nebo bývalá politička, nevím, o kom mluvíte. No ale, mám si kvůli tomu sednout na zadek? Snad jenom oni mají patent na mozek?
    Co mě zarazilo, jsou právě ty řeči o elitě, o vybraných, kteří mají dát věci do pořádku tam, kde je politici zvrzali. I na českém netu jsem na to parkrát narazila. A podezřele se to podobá tomu, co nám chce nacpat do hlavy Monti a jeho podpůrci z Unie.
    Tím pro dnešek končím. Dobrou.

    OdpovědětVymazat
  34. I: my jsme ale tady všichni teď více či méně znechucení, zoufalí, zhnusení, letargičtí, tupí. Dyť my víme, sakra, že to není jednoznačné, dobře. Ale vidíme, v í m e , že svět to neregistruje jako pozitivum. Víte to přece jako Stp, jako my! V mé rodině ani v mém okolí není mezi lidmi, jichž si vážím a beru je (archiváři, herci, dramaturg, kult. redaktor, majitelky kaváren a cukráren, restauratér, botanik/ekolog, býv. ředitelka okr. knihovny, Přátelé Izraele, kazatelé a pracovníci prostest. církví, Monsignore z CŘK...), jediný, co by teď byl rozjásaný.
    A upozorňuju na relevantní poznámku, resp. dvě, mé maličkosti pod pavoučkem níže, prosím o povšimnutí.

    OdpovědětVymazat
  35. Kocoure, je potřeba přestat se užírat ale snažit se v mezích možností si užívat.
    Ostatně, více než 2/3, pravděpodobně téměř 3/4 českých voličů má prezidenta jakého si zaslouží.

    OdpovědětVymazat
  36. Tak... A teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela! Kdo si ze školy pamatuje tohle neustále burácet z rozhlasu, a zpívané vestoje - a pak Vyhrňme si rukávy, až se práce zastaví - a my kluci druháci-třeťáci jsme řvali: ať se práce zastaví!! - a vyhrnovali jsme si zuřivě rukávy... chudák paní učitelka z nás musela šílet. Teprv po letech to vidím... A že neuhodnete, kdo to napsal? Sám František Halasů, ano. A v šestačtyrycátém jsme taky dostali, co chtěla většina. U NÁS! Ne na Slovensku! To bylo znásilněno. A tohle se v dějinách vrací dlouhou oklikou po generacích, bumerang... a BUM! A zasáhne potomky toho Aboridžince, co jím mrštil.
    Jak k tomu přijdou? No někdo platit musí, tak potomci. Tak dějinama lítají nesčetné a v té výšce neviditelné bumerangy. A najednou -

    OdpovědětVymazat
  37. Já bych to shrnul tak, že:

    V 1. kole projevil lid poměrně dost zdravý úsudek a dostatek vkusu, když nechal odejít s dlouhým nosem kupříkladu nanicovatého Fischera. V tom druhém už to tak slavné nebylo, ale stalo se. Už podle výsledků v 1. kole, se dalo poměrně dobře odhadnout, že to Karel Schwarzenberg v tom druhém kole nebude mít jednoduché, protože nebylo úplně jasně předem čitelné a odhadnutelné, jak se zachovají voliči některých kandidátů, kteří neprošli. Zrovna Fischer, který nakonec jeho příklonem k Zemanovi jednak popřel mnohé, k čemu se dříve hlásil, například k podpoře slušnosti a kultivovanosti politické scény. Zároveň tak i potvrdil můj názor, že si ten propad v 1. kole zasloužil právem. Asi tím dal průchod své pomstychtivosti a uražené ješitnosti, čímž se v mých očích shodil ještě víc. Dopadlo to tak, jak to nakonec dopadlo, zvolen byl křupan Zeman. Pro Karla Schwarzenberga, to nebylo až tak beznadějné, konec konců, rozdíl sice byl 9,61%, jenže měřeno jiným úhlem pohledu, stačilo, aby se necelých 5% voličů rozhodlo opačně, a mohl být na Hradě Karel Schwarzenberg: 54,8% - 4,85% = 49.95%, 45,19% + 4,85% = 50,04%, takže viděno trochu jinou optikou, on to ten Zeman vyhrál, ale zase až tak drtivé vítězství to nebylo. Tolik tedy paní informaci, proč to Karel Schwarzenberg zkoušel, zkoušel to proto, že měl poměrně dobré a reálné šance uspět. Neuspěl dílem proto, že se dopustil určitých chyb, například tím, že podcenil problematiku dekretů, u něj to asi je tím, že dlouho žil mimo místní prostředí a u jeho volebního štábu to je nedostatkem empatie a předvídavosti, ti selhali a nepřipravili ho na to. Některých zjevných chyb jsem si v té jeho kampani všiml i já a to média mám spíš nerad a kampaně mi lezou na nervy už z principu, takže je spíš nesleduji a vyhýbám se jim a navíc nejsem mediálním mágem. Svůj díl viny na tom mají i média, která zbytečně útočí na vládu a nahrávají tím opozici, i když asi se na tom výsledku odrazil i Nečasův spolupodpis na té nepopulární amnestii. Cokoliv se ale neděje, je možná k lepšímu, berme to jako určité vítězství levicové oposice. Ta tímto dostává do ruky tribunu, na kterou je odevšad dobře vidět. Oproti Zemanovým řečem, které vedl ihned poté, co se dozvěděl, že zvítězil, že by rád viděl kolem sebe profesionály, tak zrovna tím, jak přezíravě se chová vůči státní ochrance a zjevuje se na veřejnosti obklopen opičáky, vytaženými jako z putyky IV. cenové, kterým ten chlast a idiocie vyzařují z tváří, se sám chová neprofesionálně až vyloženě křupansky. No a až se začne veřejně producírovat a předvádět s těmi "prudce inteligentními" Zavadily, Středuly a dalšími genii a lumeny z ROH, dost možná, že tím KSČSSD prokáže pořádně medvědí službu, což se před blížícími se parlamentními volbami určitě hodí, čím víc Miloš té ostudy naseká, tím lépe, aspoň některým doufám trkne, jak se se "sekli" a zkusí to nějak napravit v nějakých dalších volbách. Buďme rádi, že z něj není předseda parlamentu, nebo premiér, ti mají těch pravomocí víc.

    OdpovědětVymazat
  38. Jakube,
    k Vaší poznámce pod pavoučkem.
    (Trochu mi to trvalo, než jsem pochopila, co míníte tím pavoučkem.)
    Debatu na tato témata (Starý zákon a archeologie, Starý zákon a kultury Mezopotámie, Křesťanství a antické kultury a metodologie práce historika (M. Bloch Obrana historie aneb Historik a jeho řemeslo) jsem s ASP vedla asi tak tři roky. A to dokud jsem nepochopila, že je to jako bych házela hrách na stěnu. Stejně po čase opakuje totéž, ať mu řeknete, co chcete, ať ho dokonce i donutíte k ústupu, tedy momentálnímu.
    Nevím, jestli budete mít větší úspěch Vy.

    OdpovědětVymazat
  39. Jakub S.:
    Bumerangy - to je krásný obraz. A pravdivý. No takhle popsat "dědičný hřích" nebo chcete.li "dědičnou hloupost"! Bravi! Jojo, jsou tam, neviditelné proti zářivé obloze - ale praští nás neomylně do kebule a z boku, ze strany, kde to člověk nečeká.

    Informace:
    Demokracie taky je mimo jiné to, že spolu (vedle sebe) mohou žít lidé s různými názory. Pokud jeden z nich není na úkor toho druhého. Prolíná se se svobodou.
    Nemoc vzdělaných lidí je často ta, že je jim něco zcela jasné a myslí si, že to nutně musí být jasné i těm ostatním. Prd. Nemusí. Těm je naprosto jasné něco úplně jiného. A taky mají svou pravdu, ne, že ne. Obracet "na víru" - to jsme tady už měli. Po Bílé hoře i po Únoru. Jsem na to poněkud alergický.
    To byl hlavní důvod, proč jsem se nikdy neshodl s Harpyjí. Stále poučovala, co je to ta "demokracie" a že je blb a ignorant ten, kdo ji chápe jinak, než ona.

    OdpovědětVymazat
  40. A dyť jo. Hlavně že není vulgární a osobní. Patřím k lidem, kteří se po odeznění prvního kroucení hlavou či otevření očí doširoka dostanou brzo do fáze, kdy (snad jsem se k tomu za ta léta dlouhých bojů vycvičil) začnu skoro vše brát jako další p o d n ě t . A myslím, že bych klidně šel s Pergillem na kafe, a on snad se mnou (ano?).
    Vypadá to jak defétismus, napadá mi včil. Ubezpečuju, že není. Ostatně každý má časem už své řekněme ustrojení, Einstellung atd.
    Draku! Jak to, že jste o půl čtvrté DOPOLEDNE hore?! Eště nebo už? Nemůžete v tu dobu mezi psem a vlkem dělat něco tradičnějšího?

    OdpovědětVymazat
  41. informaci a Jakubovi S.:

    A.S. Pergill argumentuje mnohdy velmi originálním a zajímavým způsobem, v tom, že se tady měří dvojím metrem, jedním, hodně tvrdým bílým a tím druhým, velmi benevolentním Cikánům, tak v tom s ním souhlasím, ta deformace je zjevná natolik, že se to prostě nedá nepostřehnout. Něco takového obhajují jen zaslepení, kteří nechápou, k jakým neblahým koncům to jednou může celou společnost dovést. Na druhou stranu, v tom, jak se chovat k dějinám, jak je číst, přistupovat k nim, případně je zkoušet chápat, interpretovat, případně hodnotit. Tak tady zase vidím, že názory, co odpovídají skutečnosti lépe, máte zase vy s Jakubem a že A.S. Pergill jemně řečeno, dochází podivnými postupy k ještě podivnějším závěrům. Nedá se to přehlédnout. Myslím, že v každém případě, je dobré, se pokoušet o vysvětlování a nepřestávat v tom, bez ohledu na to, zda se to nedaří, či ne. Jedno úsloví říká, že lež má krátké nohy, takže daleko nedojde. To je pravda. Jenže díky těm krátkým nohám, rychle běhá, proto se v krátkém časovém horizontu prosazuje lépe, proto to populisté typu Zemana mají často tak lehké. Důležité myslím je, nenechat se odradit.

    OdpovědětVymazat
  42. Drakovi:
    Stále poslouchám tón řeči kohokoliv, kdo mluví (profesionální deformace, já vím) a když jsem slyšel vítězné mručení "nižšího šlechtice" Zemana, pochopil jsem, že pokud mám mít tlak v pořádku, nesmím ho poslouchat. Ta jeho samolibost kapala z TV a měl jsem pocit, že bych ji měl z té podlahy setřít, ať nezaschne.
    Ale abych byl spravedlivý: oba volební štáby byly naplněny hujery. Byli sice v pozadí, ale slyšet ten tón řeči byl a z té přemíry servilnosti se mi chtělo až blinkat. On ten "kandidát" asi musí mít hodně silný žaludek!

    OdpovědětVymazat
  43. Že? No já su jak sníh. Občas mě něco napadne (nepřeložitelné - pozn.překl.) Když su ospalý a/nebo přepracovaný a/nebo sklíčený nebo s vnoučkama - su najednou zničehonic genitální (/c/JS). Naštěstí to jsou jenom náhlé záchvaty.

    OdpovědětVymazat
  44. Asi musí. Při jejich rozhledu a inteligenci a věku to musí velmi dobře vnímat. Ani jeden na tohle Um-gebung (křoví, servilní křoví! Dobrý,že?) nebyl zvyklý. Ale hleďa na to z pár metrů v hospodě Na kovárně tady, viděl jsem taky, že u těch dvou-tří, co mu byli nejblíž (myslím doslovně), to nevypadalo jako servilita, nýbrž opravdová uvolněná, až přátelská příchylnost. Opravdu.

    OdpovědětVymazat
  45. Dvou, tří normálních... A zbytek?

    I jeden kamínek způsobí, že si na misce rýže už nepochutnáš!
    (Pseudočínské úsloví.)


    OdpovědětVymazat
  46. Jakubovi S.:

    Karel Schwarzenberg je inteligentní, charismatická osobnost, bohužel je to zároveň s tím starý a nemocný pán, který na sebe možná bere těžší břímě, než unese, což ho na jedné straně šlechtí, na té druhé zabíjí a posiluje zároveň. Když ale porovnám, jak se chovají Zeman a Schwarzenberg, když narazí na něco pro ně nepříjemného, tak Karel Schwarzenberg buď sebere odvahu a dá se do té nepříjemnosti rovnou na místě, nebo se jí diplomaticky vyhne a neřekne k tomu v podstatě nic. Snaží se ale vyhýbat se lžím a polopravdám. Zeman zase s bohorovným klidem překroutí cokoliv a jakkoliv tak, jak se mu to zrovna hodí. Dost mi tím připomíná Rahnsdorfa, nebo jednoho možná známeho skladatele, co říká, že pravda je pro lidi bez fantasie. Když si vzpomenu na jeho článek v T-čku a na to jak ho hřmotně ho používal v listopadu 1989 a s jakým propagandistickým humbukem a způsobem se to tenkrát dělo, a jak pak uvedení na pravou míru faktů tam uvedených někým jiným a později, v podstatě bez povšimnutí zapadlo, tak já doufám, že časy se přeci jen o něco mění k lepšímu v tom smyslu, že až Zeman zase něco někde naplácá a nakecá, tak že se najde někdo, kdo mu to obratem a s gustem pořádně omlátí o hlavu a hlavně, že tentokrát to jen tak tiše nezapadne. Kdo si počká, ten se dočká a já věřím, že se ještě dočkáme. Také nepochybuji o tom, že nakonec se nejlépe znemožní on sám, svou vlastní hubou, hlavou a rukama. Je to jen otázkou času a toho, jak moc škody při tom stihne nadělat.

    Úchylné jedince typu všehoschopných šedivých myší, toužících po odlesku těch velkých, pucikliků a podržtašek, těch měli určitě ve svých týmech oba víc než dost. Nicméně zatímco u Zemana se nedala přehlédnout ta "úroveň" té putyky ze IV. cenové, tak u Karla Schwarzenberga zase přeci jenom bylo vidět, že ta společnost byť tedy občas překvapivě nesourodá, různorodá až pestrá, přeci jen vykazuje značnou kulturnost a nevzbuzuje takové deprese, jaké čiší ze Zemana a jeho okolí. Jeden kuchař a labužník to trefně popsal slovy, že zase jednou zvítězily vepřové konzervy bez vepřového masa a drůbeží separát nad kvalitním jídlem. Já si myslím, že lépe a trefněji se to možná vyjádřit dá, ale už jen těžko.

    No nic musím vyrazit po práci, ať se to začne hýbat.

    OdpovědětVymazat
  47. StK,
    já nejsem Harpyje a nikoho nepoučuju o tom, co je demokracie,
    Nevím tedy, proč o tom poučujete pořád Vy mne.
    Chápu, že se Vám po ní stýská, ale já Vám ji nemůžu nahradit. Musíte se s tím smířit, že sem nechodí.

    OdpovědětVymazat
  48. Ostatní byli profíci. Dočasní možná, to je vedlejší. Ale servilitu jsem fakt nezaznamenal. Tím neříkám, že není.
    To čínské přísloví je dokonalé. Vnesu vzápětí do svého konvolutu citátů, přísloví, úsloví, sentencí. Proč pseudo-?
    Ve východních jazycích (vím to z vietnamštiny) je tak samozřejmé, že se pořád jí jen rýže, že v řeči se to běžně vynechává, čili jíst = jíst rýži. V evr. jazycích to chybí a je třeba znát a doplnit sloveso podle souvislostí. Takže v čínštině to určitě je nějak takto: Jeden kamínek a celá miska nechutná!

    OdpovědětVymazat
  49. Opravdu si Informace nemyslím, že byste byla Harpyje. Toto obecné konstatování opravdu nebylo určeno Vám. Bylo to k diskuzi o tom, zda někdo může mít jiný názor aniž je nucen si ho "opravit" podle většiny.
    Tady v Útulně je to povoleno.
    ===
    Podotýkání po kom se mi stýská a po kom ne je ale opravdu zbytečné. Nechte to na mě.

    OdpovědětVymazat
  50. Mám dojem, že JRTT popisoval Shire jako svoji představu o "starých zlatých časech". Nevybavuji si žádné výrazné negativum hobitů kromě nezájmu o zahraniční politiku (ale o tu se nestaral ani třeba Tom Bombadil). Dokud bylo Shire ponecháno samo sobě, byl to téměř zemský ráj napohled.
    Povšimněme si, že součástí této idyly byla absence nehobitů. To neznamená izolaci, kulturní výměna probíhala ve smíšeném Bree; to však bylo oděleno přirozenou hranicí, takže nehrozilo plíživé šíření nehobití populace do Shire.
    Ten průser v Shire pak nezačal tím, že by ho snad nehobiti vojensky napadli, ale byli tam pozváni, aby přinesli how-know a napomohli rozvoji průmyslu. Protože však jejich pobyt trval jen krátce a před jejich příchodem tam žádná nehobití populace nebyla, nebyl problém je po válce odsunout. A aby takový problém nemohl nastat ani v budoucnu, zakázal král vstup nehobitům do Shire (IIRC, nemám teď při ruce patřičnou dokumentaci).

    OdpovědětVymazat
  51. To Zdeněk Žikovecký:
    Hobbité měli jednu "nectnost": Holdovali "dýmkovému kouření".
    Vzhledem k tomu, že se objevují požadavky např. ve starých filmech cenzurovat kuřácké scény (ještě pár let vývoje počítačové grafiky a bude to ekonomicky dostupné, technicky schůdné je to už dnes), jsem zvědav, jak budou cenzurovat třeba Pána prstenu a Hobbita. A zcela jistě dojde i na úpravy v knize samé.

    To Informace:
    Ne vždy jsem ochoten akceptovat představu: "prof. TenATen řekl to a to, a tak je to pravda". Ono tohle neplatí úplně ani v exaktních vědách, natož v oblasti humanitních studií, jako je historie, biblická studia apod. A zejména tehdy, je-li tím řečeným určitý závěr, převracející originální biblický text o 180 stupňů, navíc politicky žádoucí, žádaný a potenciálně i odměňovaný.
    Ještě mám schované speciální číslo vědeckého časopisu Nová Mysl z druhé poloviny listopadu 1989, věnující se tomu, že vedoucí úloha komunistické strany ve společnosti je nutná - žádoucí - přínosná - nezrušitelná.
    Prostě na tyhle věci se dívám s dost rezervou, ne-li přímo s despektem (už proto, že jsem v některých případech schopen dohledat vědce, kteří to vidí přesně opačně - třeba Zenon Kosidowski, ale i jiní).

    OdpovědětVymazat
  52. StK, nezoufejte si. Jistě znáte "La donna è mobile. qual piuma al vento, muta d'accento e di pensiero..."
    Třeba se vrátí.

    OdpovědětVymazat
  53. Ale nezavře! Ona už není a nebude t a k o v á . Ujišťuju vás o tom. Bude jiná, l e p š í ! Teď je ráda, že je ráda, tak jí to přejte. Byla na rozcestí.
    Jak pírko ve větru je žena měnlivá, jojo. Tyhle árie znějí nádherně aji na harmoniku, hrál jsem to svému skoro slepému domácímu učiteli ve dvanácti. Verdi je vůbec má trvalka.
    A tu Novou mysl závidím. Prosím, uveďte nejpádnější vývody s. autora!! Člověk se z moudrosti Strany vždy rád poučí. Třeba nám to příde eště vhod. Sakra ne, ne, ne. Stop.

    OdpovědětVymazat
  54. Historia testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae est» (Historie je svědkem doby (minulosti), světlem pravdy, životem paměti, učitelkou života.) říká Cicero v De oratore

    Pergille,
    zavádíte diskuzi na poněkud jinou rovinu, a to užití/zneužití historie anebo spíš užití/zneužití historiografie. Debatuje se o tom už řadu let, organizují se semináře a konference, píší se knihy, vedou se o tom debaty v parlamentu.

    Historiografie a historie jsou v řadě případů považovány za účinný nástroj politiky k výchově lidí a jejich manipulaci. Anebo přímo k ztvárňování myšlení nynějších a hlavně budoucích generací.
    Historie je bagatelizována novináři, kteří si z ní vybírají jako ve velkém supermárketu, to co se jim nejlépe hodí k podpoře svých tézí.. Mocenskými vládními kruhy je pak považována za vhodný způsob, jak usměrnit nálady lidí, sjednotit jejich názory kolem jedné vedoucí linie.
    Příkladů bych mohla vyjmenovat řadu: tak na př. v Rusku v rámci nové školní reformy chtěli zavést v r. 2011 nový předmět Rusko ve světě («Россия в мире»).Pak od toho upustili, protože převládklo mínění odborníků, že by to mohlo být "реинкарнацией краткого курса ВКП(б)", i když v silně nacionalistickém zabarvení.
    V italském parlamentu byl podán návrh na zřízení zvlásštní komise, která by bděla nad tím, aby se školní učebnice nestávaly nástrojem ideologické indoktrinace ze strany levice.
    Hamas v říjnu minulého roku protestoval proti výuce holokaustu ve školách Unrwa s tím, že holokaust je spiknutím sionistů, aby se zbavili postižených a méně schopných.

    Někdy sami historici na základě svého pojetí nedávných dějin předvídají budoucnost, další vyvoj historie jako logické zákonné pokračování dosavadních trendů. Jako příklad by mohl být pohovor britského historika marxisty Erica Hobsbawma s novinářem z The Observer, (Sunday 16 January 2011), kde říká: "The record of Karl Marx, an unarmed prophet inspiring major changes, is undeniable. I'm quite deliberately not saying that there are any equivalent prospects now. What I'm saying now is that the basic problems of the 21st century would require solutions that neither the pure market, nor pure liberal democracy can adequately deal with. And to that extent, a different combination, a different mix of public and private, of state action and control and freedom would have to be worked out.
    What you will call that, I don't know. But it may well no longer be capitalism, certainly not in the sense in which we have known it in this country and the United States."

    Překlad do ruštiny, pro ty, kdo nerozumí anglicky. (Rusky, doufám, starší generace rozumí.)
    Наследие Карла Маркса, — этого безоружного пророка, вдохновившего на большие перемены, — остается неоспоримым. Я совершенно сознательно не говорю, что в настоящее время имеются какие-то аналогичные возможности. Сейчас я говорю, что основные проблемы 21-го века потребуют решений, которые не могут дать ни чистый рынок, ни чистая либеральная демократия. В этом смысле потребуется создание иной комбинации, другого сочетания общественного и частного, государственного управления и свободы. Как вы это назовёте, я не знаю. Однако, скорее всего, это больше не будет капитализм, по крайней мере, в том виде, который мы наблюдаем в нашей стране [Великобритании] и в США.
    Nakolik tyto věštecké předpovědi mohou ovlivnit další vývoj dějin je dost problematické, ale do určité míry je to pokus do vývoje zasáhnout.

    Jak vidíte, Pergille, situace je to složitá, čím jsou tedy vlastně dějiny a dějepisectví v praxi?
    Cicero to viděl moc jednoduše.

    OdpovědětVymazat
  55. Pokud se týká výhledů do budoucnosti, tak to bohužel nevidím moc skvěle, pokud se kapitalismus bude vyvíjet tímto způsobem jako doposud. Před několika roky jsem četl historku o německém podnikateli, vyrábějícím hliníkové sudy na pivo: Koupil automatizovanou linku, k obsluze které stačili jen dva pracovníci. Tak těch 18 už nepotřebných propustil. Chlubil se tou linkou návštěvě, která se ho ale nakonec zeptala, zda si myslí, že teď bude těch 18 lidí, které vyhodil na ulici, bude pít to pivo z jeho sudů. Ano, snižování nákladů - nejlépe přesunem výroby někam do Indie nebo do Číny, kde jsou mzdové náklady zlomkové proti nákladům v západním světě. A kde není ani třeba dávat takové hříšné peníze do ochrany životního prostředí. A pak to vypadá tak, že přijdu do Jysku, což by podle živnostenského rejstříku měla být dánská firma (podílníci Lars Kristinus Larsen, Jan Bogh, Jacob Brunsborg, Henrik Naundrup, Mikael Havndrup Nielsen atd. atd. - všichni bytem v Dánském království) a marně tam hledám nějaký výrobek pocházející z Dánska. Které zboží tam vezmu do ruky, tak je Made in China. IKEA by měla být švédská firma, ale výrobky tam prodávané - i když nesou názvy ve švédštině - pocházejí v drtivé většině z Číny. V hračkářství - totéž. Koupím si mobilní telefon některé ze známých značek - je vyroben v Malajsii. Textil je dovážen z Bangladéše. Oni ti pracovníci v Asii také chtějí jíst a přesun výroby do jejich zemí jim dává práci, ale dělají tam za mzdy nesrovnatelné se mzdami v západních zemích.
    Tato honba za maximálním ziskem je pro lidskou společnost kontraproduktivní. Dovolím si sem dát odkaz na dva články Jana Petránka, o kterém tady nedávno psal Kocour.
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Velezkuseny-novinar-Petranek-Konci-kapitalismus-Vsechno-bude-jinak-250106
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Velezkuseny-novinar-o-konci-kapitalismu-a-o-tom-kdo-skutecne-vladne-235502
    Na Parlamentní listy obvykle nechodím, ale toto jsou zajímavé úvahy. Možná tam Kocour objeví od něho nějaký novější materiál k výsledkům presidentských voleb.

    OdpovědětVymazat
  56. V P.L. je také reportáž ze zákulisí volebního štábu knížete.
    "Věděli jsme, že to bude průšvih".
    Starý pán to nezvládl?
    Mně se také zdálo divné, že vyšel s takovou formulací, přímo sebevražednou. Mohl říci totéž alespoň třema jinými způsoby vhodnějšími, diplomatičtějšími a nerozpoutat celou tu další diskuzi kolem dekretů a odsunu. To ztratil hlavu, že si neuvědomil, co říká?
    Volby si prohrál sám.
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Velezkuseny-novinar-o-konci-kapitalismu-a-o-tom-kdo-skutecne-vladne-235502
    Pan Petránek je osoba informovaná a inteligentní. O těch věcech se tu debatuje už delší dobu.

    Viděli jste dnešní diskuzi na Psu pod článkem V.Vlka? To je pravé pošušňáníčko.

    OdpovědětVymazat
  57. Občas se špatná formulace přihodí každému, Info. Pravda, v době, kdy se na každou chybu protivníka čeká jako před americkým soudem to může být "smrtící". Převzali jsme odtamtud (z USA) předvolební debaty, předvolební inzeráty a vůbec celou tu šaškárnu. Média byla pochopitelně ráda - měla několik týdnů co vysílat a nemusela přitom platit autorská práva - naopak bylo placeno jim, médiím.
    Těch příčin, proč kníže Černohorský prohrál bylo daleko víc: lživý a útočný inzerát bývalého estébáka, nyní advokáta, fakt že kněžna Schwarzenberg nemluví česky atd., atp. To vše hodnoceno voličem, který je xenofobní, kryptokomunistický a hlavně je (jak se řekne slušně hloupý?) Není ochoten o věcech přemýšlet, bere za fakt cokoliv, co se mu dostatečně často a dostatečně silně opakuje. A je rodem "posera" - spolehlivě reaguje na strašení. Takže říkat, že Schwarzenbergovi prohrála volby jedna nevhod řečená věta je veliké zjednodušování. On rozdíl bezmála 480 000 hlasů není zas tak malý, to nemohlo mít jen jednu příčinu.

    Masáží a manipulací je kolem nás tolik, že si je už ani možná neuvědomujeme. Při večeři jsem civěl opět na TV - Česká zemědělská komora "žádá zákaz dovozu polských potravin". Prý obsahují průmyslovou sůl (legrace je, že se to nedá nijak zjistit. Chlorid sodný je prostě chlorid sodný a to, čím se oba chloridy liší, je jen čistota (hlavně mechanická - průmyslová sůl se ale dá pomlít a přesít) a cena. Případně je to celé jen bohapustá pomluva. Pak se tam našel nějaký komponent z jedu na krysy (stopové množství, pro zdraví naprosto neškodné - o tom asi bude víc vědět ASP, to je jeho parketa) atd. Problém je v tom, že ty polské produkty jsou cenově velmi přívětivé a tak drží ceny dole i pro české výrobce. A to je ten hlavní důvod, proč se má zakázat dovoz. (Což naštěstí "vinou" směrnic EU asi neprojde. Tady má EU určitý kladný význam. Větší trh, větší konkurence.) Ale zase bude MMM - masívní mediální masáž. Můžete se vsadit.
    Budu-li mít trochu času, zkusím k tomu něco vyhledat a napsat. Ale nic neslibuji. Jaksi mi začíná chybět motivace...

    OdpovědětVymazat
  58. Z "ciziny":
    Čechům z pomalého a nepřehledného konce vlády zůstane podobná pachuť jako nám na Slovensku. Vlastně horší. Tam se bez vlastního přičinění nedostanou k moci jen sociální demokraté (ČSSD), ale i nefalšovaní komunisté, uzavřel list Sme.

    OdpovědětVymazat
  59. Rád se ráno podívám jak na ParlL, tak na Sme.
    Ten Hobsbawm - on snad žije v jiném světě či čase než my? (Podle jména by mohl být Zajordánec.) Marximus o p r a v d u žije na univerzitách a v listech západně, jižně a severně od nás (na východ asi eště nejmíň... to sou paradoxy, pane Vaněk) kontinuálně a vyživován poptávkou - či čím? Salónní komunisti se tím pořád živí a někdo jim naslouchá? Kdo? Teda kromě Lat. Ameriky?

    OdpovědětVymazat
  60. "Do vlastního hnízda" aneb zpověď voliče oklamaného simulákrem.
    Nemohlo být ani jinak, čeští voliči si musí právě prošlé volby "vypovídat", vysvětlit si, proč vyhrál Zeman a prohrál Schwarzenberg. Jak mohu pozorovat, česká media se věnují hlavně vysvětlení prohry K.S. Velice dobrý rozbor voleb a české situace jsem našla na strákách Britských listů v článku Veroniky Sušové-Salminen "Politický surrealismus českých prezidentských voleb". Doporučuji přečíst si článek celý (http://www.blisty.cz/art/67238.html), já jen ocituju větu, která podle mne vyjadřuje hlavní myšlenku: "Na celé kampani mě ale nejvíce překvapovalo pochybné a v podstatě antirepublikánské rozdělování kandidátů a jejich voličů na plebs a tzv. „elitu“. Kampaň v sobě překvapivě (a opět surreálně) obsahovala prvky historického revisionismu, které byly patrné v akcentu na Schwarzenbergův aristokratický původ a popřípadě na historii jeho rodiny v českých zemích."
    To mne "trklo" při čtení článků, které propagovaly slušnost, noblesnost a aristokratičnost knížete Schwarzenberga, taky.
    Postava K.S. byla jeho volebním teamem sestylizovaná, jak už upozorňoval V. Bělohradský v článku "Podzámčí volí pankáče ze zámku" (B.L. z 19.1.) do simulákru dobrého moudrého vladaře, zcela odtrženého od reality. Pro Bělohradského autorem tohoto simulákru je "kulturní fronta". Řekla bych, že tento simulákr spíš odpovídal znechucení jisté vrstvy obyvatelstva (povětšině intelektuálů) dosavadní politickou praxí a proto ho s nadšením přijala. Byla to tedy do jisté míry úniková alternativa.
    Na dnešním Psu nacházím článek našeho bývalého domácího pána Šamana, ve kterém se zpovídá z svého zklamání. Při sledování debat mezi dvěma kandidáty pochopil, že kníže se také dopouští "chrapounství", a historických "lží" (tak bych pojmenovala přímo, na Šamanově místě, knížecí faux pas - šlápnutí vedle aneb do .....) když hovoří o odsunu, o prezidentu republiky a haagském trestním tribunálu.
    Jaké vývody z tohoto svého zklamání Šaman udělal? Píše: "nakonec jsem ve volební místnosti přece jen dle svého závazku nehodil lístek Miloši Zemanovi, ale jsem rád, že Karel Schwarzenberg nevyhrál."
    Co to znamená? Volil přese všechny své pochyby Schwarzenberga anebo vhodil do urny neplatný lístek?
    Někdy je těžké probrat se z kocoviny včas.

    OdpovědětVymazat
  61. Simulakrum podle simulace = nápodoba, česky postava, role, zdání, představa.
    Není nad to mluvit česky. Ale český výraz není dost intelektuální, že?

    OdpovědětVymazat
  62. Nojo Informace, to je sice pěkné, ale kníže by vypadal lépe na známkách! Náš "dělný lid" si zvolil menší zlo - nižšího šlechtice. Dokonce nejnižšího. [;>)
    To vše je o "tlustých čarách" a "rodové nenávisti".

    Wiki mi tvrdí:Náležité oslovenie pre zemanov bolo pán urodzený, pani urodzená. Vzájomne sa oslovovali pán brat, pani sestra bez ohľadu na príbuzenstvo. Ak si zeman zobral nezemianku, všetky ich deti, chlapci aj dievčatá, boli doživotne zemania. Ak si zemianka zobrala nezemana, ona sama zostala zemianka doživotne, ale jej deti zemania neboli. Percento zemanov teda na rozdiel od percenta iných šľachticov v spoločnosti neklesalo. Odhaduje sa, že v slovenských župách bola približne jedna zo 100-200 rodín zemianska, no nebolo to rovnomerné — niekde ich bolo menej, inde boli takmer celé zemianske dediny.
    Takže zase špatně... [;>)

    OdpovědětVymazat
  63. Postavit kandidaturu Schwarzenberga na aristokratičnosti je sice opravdu poněkud nedemokratické, ale kdo v mém okolí volil Zemana, dělal to nikoli proto, že Schw. se otíral o Benešovy dekrety, nýbrž proto, že je "rakušák", jehož žena "neumí česky" a taky "tady s námi nežil". Neboli se plebs sám ke svému buranství halasně hlásí. Zeman je prý také pravým ztělesněním "češství". Bohužel mají dost pravdu, agresivní primitivismus je častá česká vlastnost.

    Proslýchá se, že Zeman hodlá pomoci Klausovi s návratem do politiky. Možné to je, oba mají předpoklady vytvořené v prognostickém ústavu, oba směřují k Putinovu Rusku a mlžení v médiích kolem pravicovosti Schwarzenberga a levicovosti Zemana může mít za následek slévání Klause a Zemana jakoby do jedné národovecké fronty.

    OdpovědětVymazat
  64. Milý anonymní,
    výraz simulákr používá Bělohradský ve svém článku a vysvětluje tam, čím se liší od obrazu nebo zobrazení. Slova zdání nebo role se mi nezdají být výstižná pro ten pojem uměle vytvořené, ve skutečnosti neexistující postavy.
    Va bene?

    OdpovědětVymazat
  65. Nevím, Žibřide,
    jestli si vy všichni uvědomujete, že "plebejské buranství" je převládající charakteristikou politiků téměř všude. Ztěží někde najdete politiky, co hrají fair play, politiky "cnostné", říkající lidem pravdu, nezapletené do skandálů nebo do finančních machinací.
    Tady právě probíhá předvolební kampaň a tak jeden na druhého vytahují všechny kostlivce ze skříně protivníka.
    Teď je tu na pořadu skandál s bankou Monte dei Paschi v Sieně, do kterého je zamotaná "ctnostná" levicová Pd. A tak musí zavřít hubu a nepouštět se do protivníků. Na "ctnostného" prof. vycházejí najevo nejen jeho lži, ale i neschopnost a zainteresovanost.
    Takže po této stránce nemám iluze. Volič by si měl uvědomit, když hlasuje, která alternativa je pro něj ta nejlepší.
    Což je mu prakticky znemožněno vřavou mediální kampaně.
    Je pro českou politiku Zemanovo prezidentství kladné nebo ne? Kdo to může pžedvídat.

    OdpovědětVymazat
  66. Politický surrealismus - to je paráda! A to přitom tenhle název pro mne od mládí úžasného hnutí aplikuju na kdeco furt. Žárlím.
    Zemani: ten citát takhle se ovšem týká (resp. týkal) Uher, Slovenska. A obecně: zeman byl většinou de facto prostě definován jen tím, že nebyl nevolník. A mohl klidně často nevolníkům závidět, odkázán sám na sebe, že JE pán nenechá umřít hlady. Napadá mne překrásný film z osmašedesátého, čb, podle Buxy-Michala, Bočan, Liška: Čest a sláva. Zemanem byl třeba taky jistý Jan zvaný Žižka z Trocnova. T. nebylo nic dalšího než jeho chatrná tvrz - trochu obehnaný statek.
    Hlay vítězných řičících přívrženců MZ se hemží sprosťárnami, pliváním, ho*ny. Ano, to je jejich obraz. Tristesse,tristesse, mes amis. Co mě potěší.

    OdpovědětVymazat
  67. Ž, uznání. Agresívní primitivismus, tak. Ovšemže z toho, kristepane, nemám nejmenší radost, naopak. Vždyť k tomuto národu a do tohoto státu patřím taky.
    A primitivní agresivita.. Což, pouvažujte chvíli, není zcela totéž, je to posunuto a z druhé strany.

    OdpovědětVymazat
  68. Ti, kteří vymysleli přímou a dvoukolovou volbu "pana presidenta" zapomněli na následující fakta:

    - Češi neumí a nikdy se asi nenaučí postoji, že když ten druhý má jiný názor přesto není blbec/zrádce/provokatér atd.

    - náš lid neumí odpustit. Ne zapomenout, to by se nemělo ale odpustit jakýkoliv čin, který se neshoduje s jejich vnitřním přesvědčením. Kotlinka holt není Amerika.

    - emigranti jsou podle hodnocení naší dělnické třídy "zrádci národa". Žili venku, měli auta, koukali na filmy z USA a pili denně Coca-Colu. My tady takové věci dlouho neměli. A užírala nás (nepřiznaná) závist. Na druhé straně je třeba podotknout, že se o negativní obraz emigranta postarali často oni sami svým nadutým chováním při občasných návratech "do staré vlasti". Ostatně ti, kteří pamatují "Hospůdku u hřbitova" ještě s diskuzí si vzpomenou na až neskutečnou nadutost některých diskutérů s poza hranic Kotlinky. Teď už tu takoví nejsou (a ručím za to, že ani nadále nebudou).

    - že je společnost i dnes promořena všelijakými pohrobky komunismu. Skutečnými "bývalými", ale častěji těmi, kterým se "komunistická morálka" zaryla pod kůži tak hluboko, že půjde vypálit až v kremační peci. A jako spin-doktoři dobře vědí, jak argumentovat pro své "souvěrce". To, co uvedl Žibřid je pravda. Bohužel - pravda je podle mě ještě horší. Argument, že kdyby "první dáma" českého presidenta neuměla česky nemohla by "konat dobro" je tak krásně český...
    To je na stejné úrovni, jako když tvrdím, že Zeman nezřízeně miluje Becherovku a cigarety. Ale když vidím , že tyhle nepodstatné neřesti jsou brány u některých voličů jako výrazný klad PRO jeho zvolení - nevím, co dodat. Asi to, že Miloš je prostě NÁŠ, ČESKÝ ČLOVĚK. Takže už je vše v pořádku. Většina národa, která se dostavila k urnám je spokojena. Ti, co nepřišli si teď nemohou ani moc zanadávat. Jsou-li (dodatečně) proti, mohou se už jen zfackovat, že byli tak líní pohnout svou pr*elí a zajít do volební místnosti.

    Díval jsem se chvilku včera na TV debatu mezi režisérkou Sommerovou, která založila petici proti M. Zemanovi a senátorem Drymlem, který tam byl za Zemanovce. Na obou stranách bylo tolik nenávisti a pohrdání tím druhým, že jsem šel raději k PC pracovat.
    Prostě 2,5 mega občanů, kteří volili Knížete nenávidí cca 2,5 mega občanů, kteří volili Miloše. A hádky jedou a pojedou dál - i když už je po volbách. Žaloby, úvahy "co by kdyby" a tak dále. Zbytek "národa" je tím znechucen.

    Za to ale přece nemůže ani Miloš Zeman, ani Karel Schwazenberg.

    OdpovědětVymazat
  69. Milí štamgasti, nebo snad návštěvníci Kocourovy "útulny".
    Vy vidíte nejlíp do svého rendlíku, jak se to tam míchá a myslíte si, že to jinde dělají jinak a líp. Můžu Vás ubezpečit, že české volby jsou oproti italským "all'acqua di rose".
    Každý do toho rendlíku vidí nejlíp u sebe doma.
    Vznikají různé návrhy jak umravnit politiku, ale ty jsou většinou diktovány snahou těch druhých dostat se na vedoucí místa.
    Anebo zpracovat politiky tak, aby se podřídili jiným skupinovým zájmům.
    Takže si velké iluze nedělejte a na druhé straně neodplivujte si hnusem.
    To je jediné, co vám mohu říci.

    OdpovědětVymazat
  70. Rok 2113.
    Tatí, holky dneska říkaly, že kdysi kdesi byli jacísi... počkej... Češi! Slyšel jsi to někdy? Co to bylo?
    - Ale jistě, děvenko. Neslyšela jsi ještě Jsi blbej jako Čech?
    - Aha! A kde žili?
    - No měli prý vlastní zemi, v pohádkách se jí říká Čechy. Snad tam, kde je dneska Německo, ale někteří říkají, že u východní hranice Ruska. Kdo ví...
    - A vážně byli tak blbí?
    - No já vím, že se to nedá věřit, ale poslouchej. Rozprodali a vytunelovali si bleskově vlastní stát, za nejvyšší si volili vulgárního ožralu, nikotinistu či tuneláře, během pár let si zlikvidovali všechna odvětví průmyslu, která po generace zásobovala půlku světa vším možným, zlikvidovala vlastní zemědělce, výrobce potravin, prá ce se začala zadávat přistěhovalcům,vyživovali si z nejasných příčin nepracující primitivní nevzdělané společenství lidí s pěti až deseti dětmi, za něž dostávali pravidelně peníze na pohodlné živobytí, stali se posluhy a poskoky ostatních států, no ale tomu se ani nedá věřit, že!
    - A tati, kde jsou dneska?
    - No - někteří tvrdí, že blbost nadnáší - tak nejspíš už letí někde vesmírem...

    OdpovědětVymazat
  71. Info a Jakub:
    - na "mašli" to snad ještě není. Ale na to, být "hrdý Čech" taky ne.
    Ať si říká V+W co chce, "...zlatá střední cesta je (sice) vyšlapaná a tráva na ní je vyžraná", ale z té střední se dá uhnout doleva i doprava. Ale pozor: Vlevo smečka vlků a vpravo hladoví lvi. Uprostřed samí osli. Tož "Babo raď!"
    ===
    Držím s Čechy basu (žiji tady, mluvím česky atd.) ale jsou (mnohé) okamžiky, kdy českou povahu prostě nechápu. (Ostatně jsou i okamžiky, kdy nechápu ani povahu polskou. A měl bych!)

    Ale: Chyba jestem gliniarz?

    OdpovědětVymazat
  72. All´aqua di rose - čajíček, že? Krása! Růžová vodička. No bez deminutiv to není vono, co.

    OdpovědětVymazat
  73. Jakube,
    acqua di rose je výtažek z květů červené růže, získaný distilací. Používá se v kosmetice.
    Jinak to může znamenat bylinkový čajíček, ale nikdy jsem ten výraz v tomto smyslu nepotkala.

    OdpovědětVymazat
  74. No dyť. Čajíček. Běžně říkám od dětství, už na škole obecné.

    OdpovědětVymazat
  75. "Samorozumně", jen že se to tak docela nelíbilo Informaci...[;>)

    OdpovědětVymazat
  76. Jakube, StK,
    v italštině acqua di rose je distilát z květů červené růže anebo řidčeji bylinkový čajíček. V porovnání dvou věcí, když řeknu, že ta první je ve srovnání s tou druhou all'acqua di rose, to znamená, že se ty dvě věci nedají ani porovnat, natolik je ta druhá horší.
    V češtině tomu oddpovídá asi tak čajíček.

    OdpovědětVymazat
  77. Já tomu prosze pana szanownego nerozumím: Leda bych byl polda - ? To nedává smysl asi... Przepraszam.

    OdpovědětVymazat
  78. Ano. Nebo taky "Jsem snad polda?!"

    OdpovědětVymazat
  79. A Kocour doporučuje: zajímavý článek našeho (bývalého) hostinského Šamana o neuvěřitelných náhodách v Liberci a okolí za starých, dobrých časů.
    ===
    Chválit za něj ho klidně můžete zde - občas se tu potichoučku staví... Slibem (ani pochvalou) nezarmoutíš!

    OdpovědětVymazat
  80. Zavtra, zavtra, nur nicht heute.

    OdpovědětVymazat
  81. Šaman píše hezky, za což sklízí můj obdiv a uznání, ty mu patří i za jiné pozoruhodné a žádoucí vlastnosti.

    informaci:

    V Itálii je prostě zvykem, že když už se někdo hádá, tak se vší rasancí, vervou, no prostě pořádně, bytelně, s fortelem a svědomitě. My to tak dobře rozhodně neumíme. Zato ze sebe umíme mistrně dělat blbce, když něco nechceme udělat. Třeba když nechceme ochránit spotřebitele před dravci, je jedno, jestli těmi podomními, nebo těmi, co si usurpují dominantní či zjevně kartelové postavení na trhu a nikdo s tím nehne, regulátor dělá, že se nic neděje a vše je v pořádku, pokračujíc přes policajty, státní zástupce a soudce, neochotné smysluplně hnout zadnicí případně rozeznat skutkovou, ani když je kope podpatkem do čenichu. V tomhle bych řekl, že jsem zase překonali kdekoho nejen v Evropě ale asi i na světě.

    No nic, ožrala se počátkem března ocitne na Hradě, pakliže se do té doby samou radostí neuhulí a neuchlastá, nebo nepukne pýchou. Na Vysočině měl skorem dvoudenní flám. Ten tvor musí mít obdivuhodný kořínek, zdraví a výdrž, je to tak trochu jako Rasputin (že by další inkarnace?), v každém případě jiný na jeho místě už by byl dávno po smrti a pak že alkohol a kouření škodí zdraví... Částečně také sdílím Šamanovy pocity, ty, že jsem tak trochu rád, že K.S. nevyhrál, na druhou stranu z toho, že vyhrál Zeman, mám tu radost ještě menší. Ono tam tak nějak už od začátku nebylo moc na výběr, rozhodně tam nebyl nikdo, pro koho bych se rozhodoval s radostí. Přes všechny podrazy a svinstvo, kterého se dopustil kdekdo, si myslím, že oproti tomu, co nám předváděli za tanečky při těch parlamentních presidentských volbách, tohle bylo pořád ještě tak o jeden až dva řády kultivovanější, blbé ale je, že místo těch šášulů v parlamentě, se teď na sebe mračí a vrčí normální lidé. No ale ono je to doufejme časem přejde.

    OdpovědětVymazat
  82. Jakubovi S.:

    Jsem-li vzhůru kolem 3:30 ráno, zpravidla je to "ještě", kdyby to mělo být už, muselo by se stát něco strašného a děsně hlučného, jako že by spadlo letadlo, nebo začala válka :-) Kdybych potřeboval vstát touhle dobou, je pro mě jednodušší nejít spát vůbec. Proto mi třeba ti unijní troubové strašně pijou krev s tím naprosto nesmyslným letním časem.

    OdpovědětVymazat
  83. Dobrý den, dlouho jsem odolával a jen četl. Pane StK, při veškeré úctě, nejsou "TA" informace nějaké divné, něco z ní čouhá, jako technokrat to nedokážu identifikovat přesně jen odhadem. Snad hypománie v lehčí formě nijak výrazně nenarušuje psychosociální fungování jedince a je typická mírně nadnesenou náladou, která trvá minimálně čtyři po sobě jdoucí dny, dále také zvýšenou energií, aktivitou i pocitem zvýšené výkonnosti. Jen aby nepřerostla do mánie, jejíž příznaky přetrvávají minimálně týden, má silný dopad jak na běžné pracovní závazky, tak na společenské aktivity. Dochází ke ztrátě sociálních zábran, nadměrnému zvýšení sebevědomí a až riskantnímu jednání. Mánii navíc mohou doprovázet psychotické příznaky – jako bludy a halucinace dokonce v Italštině. No nic asi budu jen číst, "VODOO" je mocné.
    s pozdravem EK.

    Každý z nás má právo na vlastní názory, ale nikoliv na vlastní fakta.

    OdpovědětVymazat
  84. Pro EK:
    Pokoušel jsem se Vám správně porozumět - ale už asi u mě začíná stařecká demence: Ten , ta nebo to: všechno jedno. To celé tu je jenom hra - pokud jsem pochopil. Pokud ne, mám smůlu. (Vy vlastně taky, protože jsem to sdělení nepřeložil správně.)
    Ale už kdysi v "Doupěti" jsem napsal - a budu se toho držet: Pokud tady bude například psát postarší homosexuál z Plzně a bude vystupovat jako mladá dívka, žijící momentálně v Oslo - nic oproti tomu. Jen nesmí být z jakéhokoliv hlediska "nekonzumovatelný".

    Tohle je digitální kaverna v bezbřehém digitálním prostoru. Dá se zrušit na dva kliky a vložení hesla. To pro případ, že benefity budu mít menší než ztráty.

    OdpovědětVymazat
  85. Vítám. Ale no tak. Divná, bludy, halucinace... rozhodně nikoliv, prosím. A že by pí I. měla problémy ve "společenských aktivitách" či povolání - zajisté nemá.
    Já jsem znám svým sklonem k až hypertrofovanému uhlazování všeho napětí a averzí, asertivní až mi to v životě mockrát uškodilo. Ale tohle píšu s klidným přesvědčením.

    OdpovědětVymazat
  86. Já bych to možná pominul, páni.
    "Vlastenec" byl z.b. mnohem protivnější jev. Neboli úkaz. A zmizel. Je tu totiž na to tlačítko. Na rozdíl od Šamana mám menší strach ho použít. Nejsem až TAK přísný demokrat. To je vina/zásluha téměř půlstoletí života mezi kumštýři.

    OdpovědětVymazat
  87. A ještě něco: Přečtěte si dnešní Astonův úvodník. Dává za pravdu leckterým názorům, které často zaznívaly i tady, v Útulně. Inu, názory se (občas) sbližují...

    OdpovědětVymazat
  88. Ano! Jasný, úderný, stručný, logický. Poděkoval jsem mu už soukromě. Uff, Neff!
    Ale ŠAMANE, honem dodávám: to tvoje psaní TAKY! Aby bylo jasno. Ale s chválou se má spořit, aby nepozbyla na ceně. No jako se vším... A vůbec je správné spořit, že! Jenom jsem jaksi v životě furt neměl z čeho - a terazky to definitivně nedohoním. No mám potomky. Apres moi la deluge... e finita la commedia. Mluví ze mně hlad, synek mi objevil hospodu s úžasným pivem z Vysočiny (od JE), tak se tam přes kopec vydám.

    OdpovědětVymazat
  89. Vážený EK,
    asi jste si nepovšiml, že nějaké zaklínací formule voodoo jsem tu nepronášela já, ale předvolební štáb pana knížete, když zaměňoval význam šlechetný, ušlechtilý slovem šlechtický, šlechta. Asi

    se inspirovali středověkem, kde šlechtici byli považováni za osoby silné zbraněmi, bohaté, důvěryhodné a věrné danému slovu, jak si můžete přečíst v Kosmově Chronica Bohemorum: "...

    quos norat armis potentiores, fide meliores, milicia fortiores et divitiis eminentiores."
    http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~diky/work/cosmas_wrk.html
    Že jste tomu uvěřili, není divu, ona ta záměna nebo spíš spojování obou pojmů má kořeny už v antickém Římu, jak ukazuje italský etimologický slovník http://www.etimo.it/?term=nobile
    Takže někdo jiný zaměňoval fakta atrapou v předvolebním auzláku pomocí slovní hříčky a manipuloval mínění lidí.

    OdpovědětVymazat
  90. Draku,
    chápu, že výsledky voleb nejste nadšený. Já bych asi taky nebyla a to v obou případech.
    Zemana a jeho minulou činnost zas tak moc neznám a dělat nějaké předčasné prognozy, na to se necítím.
    Ptám se jen, byla ta přímá volba skutečně nutná a výhodnější než ta v parlamentu? Tam by se jednalo o jiných osobách. Kdo by byli asi ti oficiální kandidáti? A kdo by měl větší šanci vyhrát? Nebyli by to socdem za podpory komunistů?

    OdpovědětVymazat
  91. To všechno jsou jen slova, Informace.
    Ale jak říkají ženy: Kníže je prostě fešák, byť postarší. Zemnan není fešák. Možná byl, ale to jako chlap nedokážu posoudit.

    OdpovědětVymazat
  92. Těžko říct, StK,
    kdo z těch dvou je ošklivější. Taky to nedokážu posoudit.
    Příspěvek našeho mazače mašinkvérů mi připomíná VV, který psal, není to tak dávno, Šamanovi, aby mě vyloučil z diskuze, že jsem nějaká podezřelá osoba.
    To je vděk za to, že jsem se za něj přimlouvala.
    Mažte si tedy, koho chcete. Už se do toho víc plést nebudu.

    OdpovědětVymazat
  93. Zatím jsem musel vyloučit jen a pouze Vlastence. Příliš dělal na zem a nedal si říct, ať si to vyřídí sám se sebopu. Chtěl bych, aby tady bylo příjemně - i když tu zdaleka nemusí být "mrtvolně klidno". Ale nechci, aby to tu připomínalo diskuzi na I-dnes nebo podobných webech. Nehodlám však dělat cenzora. Když to přestoupí určitou mez a už to nebude zábavné, je to jen pár kliknutí a vložení hesla a tenhle prostor jednoduše zmizí. A zbude mi víc času tak, jako teď zbývá Šamanovi. Takže Keinen Angst, Informace.

    OdpovědětVymazat
  94. To STK
    Některé příměsi v potravinách být nesmějí proto, že indikují určitou úroveň b...lu ve výrobě. Stejně tak i některé bakterie, byť je to vše samo o sobě (téměř) neškodné. Nemůžeme v každém rohlíku testovat stovky druhů bakterií a desetitisíce chemických látek, to by jednak šíleně moc stálo, jednak šíleně dlouho trvalo (alespoň některé testy).
    A pokud někdo solí průmyslovou solí, tak je prostě ...


    A k tomu knížeti:
    On byl u řady lumpáren (největší jsou asi církevní restituce, prosazené stranou, které šéfuje). Buď opravdu o ničem nevěděl, pak je blb a mohl by chodit po bruseli za Diduse ineptuse, nebo o tom věděl, a pak je jednoduše gauner.
    O jeho soupeři si moc velké iluze nedělám, ale v tom ansámblu, co nám předhodili do voleb, byl lepší akorát Franz, a u něj bych měl obavy, že si z něj gauneři udělají rohožku.

    OdpovědětVymazat
  95. x No dyť aji v češtině má šlechta, šlechtic a ušlechtilý tentýž kořen. O původu, významech a spojeních latinského nobilis, nobilitas rád obšírněji napíšu, třeba ještě dnes. Není to záměna, spojování pojmů ani slovní hříčka, je tomu stejně jako v Č.
    x Ne, přímá volba ovšemže nebyla nutná, nebyla nikterak výhodnější, vůbec už ne správnější (!) čidokonce spravedlivější. A DOPADLA BY ZCELA STEJNĚ. ANO, BLBÁ SOCDEM + KSČ(M). Pokud mladší nevědí: píšu podle vzoru VKS(b).
    Zase by tam byl ten arogantní povýšený blahovolný všechny okolo neustále urážející a srážející jízlivý mastodont. No jak dole, tak nahoře. Ite, missa est. Jak vidíte, ještě jsem se nevzpamatoval. Bože já su blb.

    OdpovědětVymazat
  96. Jen poznámka: na úrovni církevní restituce = lumpárna nejsem ochoten "diskutovat", a rád bych věděl, zda někdo jiný ano.

    OdpovědětVymazat
  97. Jistěže, církevní restituce mají a musí proběhnout.
    Zda se na ně nějaké lumpárny nalepí - je ale jiná věc. I na malou sbírku třeba pro slepce se lumpárničky nalepují - a to jde o pár set/tisíc korun. A když jde o desítky miliard - to strašně láká...
    Dovoluji si prorokovat: nalepí se - a velké.

    OdpovědětVymazat
  98. Nóbilis (budu psát s délkami) je od nóscó = poznávám, znám, v í m .
    N ó b i l i s (-e, tzv. adjektivum dvojvýchodné) původně znamenalo známý (příp. i znatelný), a byl-li to člověk, brzy se to pozměnilo do známý svou slávou - slavný, známý všude - proslulý, rodem - vznešený; brzy to pak zpodstatnělo - člověk urozený, š l e c h t i c . Užívalo se prakticky jen v plurálu: nóbilés. Nóbilitás pak, hromadné jméno, postoupilo z významu ušlechtilost, sláva, proslulost do urozenost a pak už jen krok do: š l e c h t a .
    V češtině pak ušlechtilý znamená: takový, že se i šlechtě rovnati může. Zajímá to někoho?
    A uvádět tu Kosmu latinsky - jaký to má smysl? Mají se ostatní stydět, že nevědí, o co jde? Proč? Víte jako já, že se to nedá čekat, a proč by mělo. Kosmas vyšel ve třech překladech x-krát česky, netřeba si hrát na jediného moudrého znalce latiny, prosím... Křivdím?

    OdpovědětVymazat
  99. Pro A.S.Pergilla:
    Testy (čehokoliv) bývají často časově a finančně náročnější, než případné odstraňování chyb tovaru nebo reklamace. U poživatin má chyba ale tu nepříjemnou vlastnost, že omyly/nedopatření/lajdáctví ve výrobě (skladování, prodeji) mohou způsobit zdravotní komplikace až trvalého rázu, extrémně i smrt. (Což sice třeba taková vadná žehlička nebo jízdní kolo umí taky, ale o tom tu teď není řeč.)
    ===
    Nicméně by mě zajímalo, zda je laboratorně možné rozeznat potravinu solenou potravinářskou nebo naopak průmyslovou solí. (NaCl) Neptám se, zda je to morální, ale jestli se to dá jednoznačně určit.

    OdpovědětVymazat
  100. Jakube,
    měla jsem po ruce jen latinský text Kroniky. A význam je v předešlé větě.
    Takže ušlechtilý, šlechetný šlechtic?
    Neni toho trochu moc na jednu osobu? Unese to?

    OdpovědětVymazat
  101. Pár poznámek k včerejšímu Šamanovu přehledu událostí, když Kocour dovolí.
    Italská levicová strana SEL (akronym Sinistra Ecologia Libertà), vzniklá 20. prosince 2009 sloučením 4 menších stran, mezi kterými byli i ekologisti (Associazione Ecologisti) a část bývalé socialistické strany, kteří později s ekologisty ze strany vystoupí, nezískala při volbách do europarlamentu dostatečný počet hlasů a tak se tam nedostala. Není tedy ani členem seskupení Evropské sjednocené levice v EP.

    Pokud jde o výrok Berlusconiho v Milánu na vzpomínkové oslavě holokaustu "Tak, rasové zákony jsou nejhorší Mussoliniho chyba, který v mnoha dalších ohledech konal dobře.'' ("Leggi razziali la peggiore colpa, per altri versi aveva fatto bene") bych dodala, že pohoršení italských politiků a medií trvalo jen den - dva. Berlusconi pak v následujíícím TV pohovoru upřesnil, že vždy odsuzoval diktatury a že je považován izraelskou vládou za největšího přítele Izraeele.
    Hluk přestal hlavně proto, že Berlusconiho vystoupení, nevhodné při této příležitosti, bylo neohrabaným pokusem shrnout v jedné větě hodnocení fašizmu ze strany liberální historiografie. Je to v první řadě hodnocení liberálního a antifašistického historika Renza De Felice, který studiu fašizmu věnoval celou svou vědeckou činnost, a který rozlišuje mezi fašizmem jako hnutím, kde vidí řadu pozitivních složek pro ekonomickou a sociální situaci země, a fašizmem jako režimem, po r. 1936, kdy se Mussolini začne paktovat s Hitlerem. Tyto pozice sdílí i americký historik německého židovského původu Gerge Mosse, odborník v otázkách nacizmu. V r. 1975 se oba historici zůčastní pohovoru, který zorganizoval americký historik Micharl Ledeen, tehdejší asistent prof. Mosse, při příležitosti vydání knihy De Felice o fašizmu. Mussolini až do září 1943 r. neodsunul žádného italského žida do německých vyhlazovacícg táborů. Odsun začíná až po pádu jeho vlády, kdy se severní a část střední Itálie stává prakticky protektorátem nacistického Německa.

    Pokud jde o skandál s bankou Monte dei Paschi di Siena, včera večer jsem sledovala v TV debatu, jíž se zíčastnili mimo jiné bývalý ministr financí B. vlády Giulio Tremonti a odborník pro ekonomii levicové Pd Stefano Fassina. Ze zajimavé debaty, kde se hovořilo mimo jiné o nadvládě mezinárodních finančních kruhů, které kontrolují a prakticky řídí činnost politiků, vyšlo najevo, že ve skandálu jsou namočeni prakticky všichni, i když z různých příčin. V neposlední řadě sám premiér Monti, který ty techtle mechtle kryl.
    Levicový Fassina a pravicový Tremonti se celkem shodli na tom, že je třeba zavést přísnější a účinnější režim kontroly nad podnikáním bank.
    Zajímavá také výzva k voličům, aby nehlasovali pro politické seskupení Montiho ve volbách. Nedostane se tak ani do parlamentu a pošlou ho pak "jako dárek do Berlína" (slova Tremontiho).

    OdpovědětVymazat
  102. x Kosmas: jasně vlastně, je to v podstatě předtím, omlouvám se!
    x Jako dárek do Berlína - skvostné. Možno mít italsky?
    xStK: ano, nalepí. brzy, hodně. Nad vchodem pekla je psáno (náš zpravodaj Dante to viděl a zaznamenal): Zanechte veškeré naděje, kdož vstupujete - doplním: - do politiky dnes a tady.
    No jasně, peklo to zdaleka není, dobrý. Bereme co je. Už Vladimír Iljič upozorňoval: Musíme budovat socialismus s lidmi, jaké máme! No a my zase kapitalismus. Nebo co to vůbec je či má bejt... Já každou chvíli zařvu něco vulgárního. Jak čtu či poslouchám rádio. Co si myslí sousedi nade mnou a dole... No oni vědí, že su nějaký divný, podezřelý, nenormální. Místo abych furt něco shromažďoval, kutil, chlastal, nadával na (jakékoliv) ty nahoře, vrtal se v chalupě či autíčku, seděl před seriálama v TV - no inťoš. Co chcete. Šak je ten... dochtor. Všeci stejnací. Na ho*no...

    OdpovědětVymazat
  103. STK,
    předpokládám že průmyslová sůl obsahuje některé příměsi, které v potravinářské soli nejsou (nesmějí být??).

    OdpovědětVymazat
  104. To STK:
    Je docela možné, že u některých potravin by se to určit dalo, pokud by byl k dispozici vzorek té průmyslové soli, co padá v úvahu. Některé soli (všiml jsem si, že i některé posypové) jsou barevně značené a dá se předpokládat, že i to barvivo by se dalo nějak dohledat.
    V některých potravinách by asi jejich složení podobné testy vyloučilo.


    To Jakub S
    Je mi líto, nezpochybňuji tézi "vrátit to, co bylo ukradeno". Zpochybňuji konkrétní postup a konkrétní zákon. Zcela zjevně připravující k navrácení i to, co církvi buď nikdy nepatřilo, nebo bylo zabaveno v době před tlustou čárou (např. za prvorepubliční pozemkové reformy). A, pochopitelně, jakmile se dostaneme dostatečně daleko do minulosti, pak se můžeme začít ptát i po tom, zda církev (zejména ŘKC) ten majetek nabyla postupy z dnešního pohledu legálními a morálními (když tolik vykřikuje, že ho byla zbavena postupy z dnešního pohledu nemorálními a nelegálními, byť tehdy byly přinejmenším legální).

    OdpovědětVymazat
  105. Jak to přesně řekl Tremonti, si nepamatuju. Tady máte videa z té včerejší debaty. Poslechněte si Tremontiho "tutto cambia", kde mluví o současné situaci na finančních trzích. Neuvěřitelné. Jednou jsem už psala, co o tom řekl Ig. Cippolletta, bývalý gen ředitel ABI. Tremonti udává i podrobnosti.
    Na světových fin. trzích se pohybuje něco ve výši 77 trilionů dolarů, které nemají zakotvení v reálné ekonomice.
    77 000 000 000 000 000 000 dolarů.

    http://www.ilfattoquotidiano.it/2013/01/31/servizio-pubblico-mani-in-tasca-riguarda-tutti-video-della-tredicesima-puntata/485564/

    OdpovědětVymazat
  106. Tak to je dobře. U postupu a znění zákona je sakra nad čím být znepokojen, ano. Vše musí vždy být kvantifikováno, určeno rozmezí - rozsah všeho (minimálně - maximálně), vše musí být jednoznačné, jasné.

    OdpovědětVymazat
  107. Dvě největší politické strany se mlčky dohodly, že do sebe nebudou při kampani řezat, že budou diskutovat "civilně". Prezident republiky svolal novináže a napomenul je, že nemají zveřejňovat indiskrece o případu banky Monte dei Paschi, že tak škodí dobré pověsti Itálie.
    Ředitelka římského muzea Maxxi, Giovanna Melandri, členka vedení Pd, bývalá ministryně kultury ve vládě Prodiho, zakázala promítání filmu o Berlusconiho bunga-bunga a morálním úpadku Itálie. Rovněž to poškozuje Itálii.
    Řežou svorně do Montiho, popásají se na něm komikové a na protesty pana profesora jen to zesměšňování zdvojnásobují.
    Najednou na to přišli, že vynášení a roztrubování domácích škandálů po světě škodí? Že to neudělali dřív!

    OdpovědětVymazat
  108. Omlouvám se návštěvníkům i "dišputérům" za značná zpoždění pana Pixly, ale měl jsem dneska více práce (neplést s "vícepracemi", známým vydíracím prostředkem dodavatelů čehokoliv) - "prdůši" totiž mají méně času, než normální zaměstnanci - kromě práce ještě musí několik hodin denně "užívat zaslouženého důchodu". Často na tuto náročnou činnost nemají dost času.[;>)

    Kolem 02:00 skončí komprese záznamu Labutího z berlínské opery, kterou chtějí naši ústavní chovanci +/- napodobit, takže ten záznam potřebují nejlépe včera. Ve dvě ráno to tu vypnu a před desátou dopoledne neprojde žádný komentář.
    Tudíž komentáře prosím nejpozději do 01:59 SEČ. [;>)

    OdpovědětVymazat
  109. Často se tu zmiňuji o svobodě projevu. Tady je čerstvý příklad naší "nové svobody" v České kotlince. Neboli přepos*anost - důležitá vlastnost většiny obyvatel. Volba Mlhoše byla vlastně v naprostém pořádku. Těch 2 a něco miliónů lidí, kteří tam "vhodili Karla" - to byli ti "pomýlení", jak to blahé paměti definoval Dr. Gustav H.

    OdpovědětVymazat
  110. Víte, StK,
    já jsem na základě zdejších zkušeností toho názoru, že vůbec neškodí, když si přitáhnou novináři ve své "krasomluvě" trochu kohoutek. Jejich úkolem je informovat nebo komentovat, ale slušně. Berlusconiho tak znemožnili svým řvaním a pomluvami, že se na něj ve světě dívají jako na nějakou zrůdu.
    Teď The Economist varuje, aby se Monti nekoalizoval s Berlusconim, že by to byla kastrofa. Mimo jiné, jedním z autorů toho filmu o bunga bunga "Girlfriend in a coma" je bývalý šéfredaktor toho brit. listu Emmott.
    Co se mají co plést do italských záležitostí, pomlouvat a štvát?

    OdpovědětVymazat
  111. Neobhajuji bulvár Info, ale právo na svobodné vyjádření vlastního názoru. To není zpravodajství, to je komentář a ten je už z principu osobní, tudíž stranický. Čtenář má přece vlastní mozek, aby názor komentátora posoudil a případně i odmítl. Komentář není (a nesmí být) deformované zpravodajství.
    A pokud jde o svobodu názoru: Tady v Kotlince nebyla od roku 1948 do roku 1989. Měli bychom si ji chránit "se zbraní v ruce". Jakub asi ví, o čem mluvím.
    Měl bych mít právo napsat: Nemám rád Cikány (černochy, gaye, židy nebo muslimy atd.) Už za hranou názoru je ovšem výzva k jejich likvidaci. Nebo nepravdivé údaje o nich.
    Tam leží MOJE čára.

    Navíc - ta reakce na komentář v příkladu byla způsobena nikoliv "vyšším principem mravním", ale strachem, že si toho někdy někdo všimne a "mohly by z toho být nepříjemnosti". Čili česká "předposraností" v klasickém, "knižním" provedení. Obkecávat to mohou cenzoři kolik chtějí.
    Já mám teď takového předpo... šéfa. Co nadělám, sám jsem ho do té funkce dosadil. Ale "kyblík lubrikantu" jsem mu do jeho další kariéry opravdu nepředával. Nemám a nikdy jsem nic takového neměl. Rozbitý nos od nárazů do zdi - to ano. Často. Ale nos se zahojí. A ti, kteří mě za moji "držku" kdysi velmi neměli rádi mi teď, když už to nemá žádný význam, i pochlebují. Ani nevím, jestli mě to těší. Asi ne.
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  112. Ano, vím. Byl jsem donucen to vědět.
    Tím případem Adama Drdy su šokovaný. Nevěděl jsem to. Ten příběh (jak se nepřesně doslova říká podle američtiny, story, budiž) se ale blýská mnoha fazetama. Začnete jej probírat, nořit se do něj, akce - reakce, článek - postih, postavení interního - externího žurnalisty, zpravodaj - komentátor, státní - soukromé médium... Fascinující. A jako vždy: stačí zaujmout neprozřetelně určité stanovisko, a další už tě logicky vede už jenom jedním směrem, k jedinému závěru. Nacisté, komouši, školitelé manipulování veř. mínění to věděli/vědí. V zásadě samozřejmě, a v této chvíli, nemůžu než souhlasit s panem domácím.
    Užívat (si) zasloužilého důchodu je v e l m i náročná, vyčerpávající a vysilující činnost. Zatím jsem se v ní nepropracoval k profesionalitě.
    I, já jsem Berlusconiho nikdy za zrůdu ani nikoho jednoznačně negativního či odporného nepovažoval. A nejen já. E semplicemente fatto cosi, říkají tam - je prostě "tak udělaný"! (Paráda, co?) No to sou holt Románi. Pamatujete Pierra Trudeaua v Kanadě anno dazumal? Holky na běžícím pásu. A popularita? Stoupala. Frankokanaďani musí být sympaťáci...

    OdpovědětVymazat
  113. Ano, paradox: "Obecní pomrdní" či "kurevníci" jsou, ačkoliv veřejně nahlas odsuzováni, vnitřně okolím obdivováni. Nejen ženami (to by se ještě dalo pochopit - "to je ale SAMEC", ale i muži a to je opravdu zvláštní.
    Znal jsem dva, jeden už honí v nebi anděly ženského pohlaví a druhý nevyjde z domu bez modrých pilulek v kapse (věk je sviňa)- a oba byli vlastně vnitřně nešťastní a měli divný, pokroucený vztah k ženám - nedokázali se "studentsky zamilovat". Vždy měli od "balené" ženy jakýsi odstup. A to právě ty ženy pudilo k tomu, že jim samy lezly (lezou) do postele.
    Chlapi takovým "donšajnům" závidí - a obdivují je. A ti donchani? Snaží se až do smrti naplňovat nebo aspoň předstírat postavu, za kterou je okolí má. A (v tom žijícím případě) ze sebe samého z toho mají legraci.
    Kdybych nebyl v několika případech osobně přítomen (ne tedy až do konce!) úspěšnému sbalení cizích žen, nevěřil bych, že je to vůbec možné. Že všechny ty krásné ženy (třeba i s akademickým vzděláním) jsou schopny naběhnout na takové banality.

    Kdyby tento životní postoj se sebou ve výsledku nenesl tak strašnou prázdnotu, asi bych teď litoval, že jsem ke "kurevnictví" neměl buňky. Protože na věku, vzhledu, vzdělání, náboženství, politickém přesvědčení nebo fyzických předpokladech opravdu nezáleží.

    OdpovědětVymazat
  114. Upozorňuju na NĚCO ve 12.50 na ČRo Vltava: desetiminutový interview s Václavem Havlem z roku 1967. Snad se mi podaří upozornit na to pár lidí. Ovšem... kolik z vás má ještě rádio... ale PC máte, ne?!
    Je to rok poté, co poskytl rozhovor Jirkovi Ledererovi do jeho (a Einhornova, StK!) unikátního chef-de-oeuvre padesáti rozhovorů Povedali...príďte!, mohl vyjít 68 jen slovensky, česky pak na jaře 1990 jako Tak tedy... přijďte! (Mám to.)

    OdpovědětVymazat
  115. Stáhnu a vyvěsím zde. (Nezapomenu-li, Jakube.)
    Bude se mi hodit do archivu. Dubček, Smrkovský, Husák, Svoboda a jiní. Taky Gottwald, Hitler, Mussolini, Einsenhower, Masaryk, Beneš.
    Je dobré občas slyšet jejich názory i hlasy, tón a kadenci řeči. Pro orientaci v dnešním světě (nejen politiky) dost, pro mě, který se živí převážně posloucháním nesmírně poučné.

    OdpovědětVymazat
  116. Tak: směs závisti, údivu, odporu - a lítosti.
    Poslední tři teď krvavě zažívám ohledně muže mé cerky a otce tří krásných chytrých milujících dětí.
    Donšajn... abysme nebyli na kouzelné rovině Matěje Kopeckého, říkejme Don Giovanni. A jsme rázem jinde. Ano, až do smrti atd. - dokud neztratí definitivně soudnost a nevyzve k o m t u r a . Kristepane. No a je pokluzené. Leporello se může děsit jak chce - e finito. Mozarta nepříčetně miluju a tak jsem to viděl např. v Petro- é Leningradě 1982, přímo v Malém akaděmičeském těátru: D o n Ž u a n (fakt!) Komtur: zjevil se vzadu v probořené stěně jako nestvůrný šedivý sádrový nodel plastiky, jako golem - pomalu za těch zoufalých riffů hudby zdvíhal ruku... pak to zaznělo. Můžete být nad věcí jak chcete. A bylo to v r u š t i n ě . Což mi vadilo... v rychlých bězích ta řeč měla sakra co dělat! A vůbec - to má bejt talijánsky. Jak s bezmezným pohrdáním zvolala císařovna ve Stavovském 1791 při prvním uvedení opery v němčině: Porchería tedesca! Pamatujete? Německá prasárna - ! Chudák pan manžel... No, cosí fan´ tutte.

    OdpovědětVymazat
  117. Co to vidím, pánové,
    teď jste se pustili do svůdce žen? Jak napíšu o Berlusconim, StK hned přijde s alfa samcem.
    Tady jste o politiku a ne o ženské!
    On takový ten Don Juán taky nemá pěknej život. Namáhá se, namáhá, ostatní mu záviděj, ale co z toho? Nikdo mu nevypere ponožky a neuvaří oblíbený oběd.
    Nakonec si zkazí žaludek a musí kupovat pořád nové ponožky. A uvnitř nehostinno, mlhavo, smutno.
    Realistický pohled.

    OdpovědětVymazat
  118. A tady nemám Jakube "pevný názor". Kdysi se v Ústavu dávaly opery v českém překladu, většinou sto let starém, fousatém a šroubovaném. Ostatně na operu se kvůli textu nechodí - operní příběhy jsou většinou ploché nebo zase nesrozumitelné, protože se na ploše 2-3 hodin pokoušejí vyprávět celý román. Takže jsme za minulého ředitele přešli na úzus "opery jen v originále". Diváci znatelně odešli (a to v programu býval podrobný a plastický popis toho, co se děje na jevišti). Náš divák NENÍ příliš vybaven jazykově. Takže se nainstalovalo "titulkovací zařízení, kde v proscéniových ložích běží český text toho, co se právě zpívá. Buď je přesný, nebo se to nerýmuje. A divák nestačí přebíhat z displeje na jeviště a zpátky. Požitek téměř nulový. Dival jsem se kamerou pro noční vidění do obličejů. Většina z nich se na běhající žlutá písmenka ani nepodívala. Když se dává česká opera, běží tam text v angličtině!. Marně se snažím odhadnout, kolik je každý takový večer v sále cizinců z anglofonních zemí. Pokud je tam Polák nebo Rakušák (to nejčastěji), tak je pro ně anglický text stejně cizí řečí.
    K překladům: Jsou i takové, které neurážejí, dokonce pobaví. Mozarta (Cosi fan tutte, Don Giovanni, Fogarova svatba) nám překládal Jarek Nohavica a podle mě (jo, jsem zaujatý, je to kamarád) velmi pěkně. Lidi se aspoň zasmáli - on ten "Pan Jan" vlastně ani tak moc tragická opera není - viz jen ten dodatek, ansámbl v závěru opery. Jinak, karikovaných postav je v Donu Giovannim spoustu. Puritánská Dona Anna nebo rozkošná kurvička a její dobrácký, hloupý manžel, libový frajer který "ochraňuje Donu Annu", Leporello, ktyerý není iö noc lepší, než jeho pán. Nepozvu vás na ta dílka. S novým ředitele tyhle věci rychle stáhli z repertoáru a teď děláme světovou "moderní operu". Kritika ji chválí (intoši, nerozum tomu, tak pro jistotu žvaní o ničem!), ale v sále je náhle dost místa.

    OdpovědětVymazat
  119. ... Kritika ji chválí (intoši, nerozum tomu, tak pro jistotu žvaní o ničem!), ale v sále je náhle dost místa...
    To snad psal opilec.[;>)) Správně by to mělo být: "Kritika je chválí (intoši!, nerozumí tomu, tak pro jistotu žvaní mnoha cizími slovy o ničem), ale v sále je náhle dost místa."
    Divadlo bez diváků je už ze základního, sémantického principu pitomost. Divadlo je něco, na co se někdo dívá. Diváci, publikum, veřejnost. Jinak je to "samožer" za státní (t.j. naše!) peníze. Aréna, kde se vzájemně předvádějí "umělci" a taky se patřičně vzájemně chválí. High society. Nedotkntelní. Nepochopení a nepochopitelní.
    A to říkám s plným vědomím, že i takovým "umělcům" dělám "technickou služku" jak se o umělecko-technickém personálu jednou v návalu nechtěné upřímnosti vyjádřila tehdy slavná sopranistka-komunistka.

    OdpovědětVymazat
  120. Technická služka - óóó! To bych si dal na dveře. To se nedá vymyslet.
    S tou operou v originále - ale jasně. Myslel jsem tu skutečnost, že ruština prostě není stavěná na to bleskové vivace a prestissimo v těch áriích italských oper. A vůbec to bylo pro mne kuriózní: Rúčku svajú mně daj ty - Uhodnete, co to je, že? Tak buď je to Itálie, resp. Espaňa, nebo Jesenin, Čajkovskij, Achmatova...
    Ten Vašek Havel teda. Tzv. Proustův dotazník, přeslavný, právem. U vědomí následného života - konzistentní, přímý, patřičně sebevědomý i skromný. Ano, nebudu na něj nikdy dštít síru. A mluvil s Milošem K o p e c k ý m ! Tak, takoví tehdy dělali v ČRo rozhovory...

    OdpovědětVymazat
  121. - V. Havel: Bude to v archivu ČR3. Takže tu dám jen odkaz - bude to jednodušší.
    - Technické služky: Pojmenované to nijak neurazilo. Je to pravda, technické služky spolu s uměleckými služkami přece mají sloužit. Nebo by měli. Všichni jsme zbrojnoši královi! Jenom je třeba definovat, kdo je král. Já to vidím velmi jasně: Jeho Veličenstvo DIVÁK. >
    A tečka.
    Dokonce ani ten, "kdo to platí" (město, kraj, stát) není král - neplatí to z vlastních peněz. Je to jenom pokladník.

    P.S.: Pokud někdo hledá skutečného milovníka divadla, najde ho právě mezi těmi "technickými služkami". Ony vědí, že se neobjeví na plakátech, zřídkakdy se chodí děkovat, kritici se tváří, jako by nebyli (pokud neudělají nějakou chybu - pak se píše o neschopných osvětlovačích nebo nemotorných kulisácích) a až umřou, nebudou mít pohřeb "z jeviště". To jim dává svobodu vlastního názoru. Možná proto se jich někteří kumštýři (většina) tak strašně bojí. Jsou to skuteční dělníci divadla a můžete je jenom vyhodit, jinak potrestat je nelze. To vůbec není špatná pozice z hlediska možnosti mít svůj názor a svobodně ho říkat.
    Jenom malý krok stranou: Že kulisáka dělal V. Havel i B. Hrabal se ví. Ale takových je víc. Jsou pak po zbytek aktivního života opravdu jiní než ti, co za sebou takovou zkušenost nemají. Takoví skromnější, rovnější.
    A vůbec - přečtěte si knihu od J. Čejky "Kulisáci". A pokud chcete znát pravdu o činohře, tak "Sezónu" od Františka Šece. Divadlo a rádio padesátých let od Oldřicha Šuleře "Vášnivé povahy". Za pravdivou atmosféru těch knih ručím hlavou. Spoustu postav z nich jsem znal osobně, dokonce i autory. Divadlo je, vážení štamgasti úplně jiný svět. Pravda je tam pravdivější, nenávist nenávistnější a život mnohem kratší. A na lež se přijde hned, jak spadne opona.


    Jdu na oběd přátelé, žena už volá "Pasta, Spaghetti, Nudle!"

    OdpovědětVymazat
  122. Ad Štěpán Kotrba vs. Adam Drda: Před několika lety jsem si v Blicích listech přečetl článek Štěpána Kotrby o Janu Palachovi. Bylo to uveřejněno k Palachovu výročí, tak jsem si teď BL otevřel a dal se do hledání. Je tam 2360 odkazů - skutečně plodný autor. Ale na 27. odkazu jsem to našel - viz: http://www.blisty.cz/art/44819.html Tím článkem tehdy pro mne akademický sochař pan Kotrba skončil jako člověk a Blicí listy jako periodikum, které mám čas (a žaludek) číst.
    Jako zajímavost sem napastuji vyjádření Adama Drdy - kdo máte žaludek, tak si Blicí listy otevřete a přečtěte si tam víc. Ale před spaním nedoporučuji ....

    2.2.2013
    Adam Drda: Nepřeji si publikovat ve stoce Britské listy
    Okamžitě odstraňte můj text z Britských listů (ten, který začíná slovy "Slíbil jsem několika lidem..."). Sebrali jste ho z facebooku, nebyl jsem o zveřejnění informován a nepřeju si, aby se jakýkoli můj článek, úvaha, zkrátka cokoli, co jsem napsal, v této internetové stoce vyskytlo.
    Děkuji,
    Adam Drda
    Poznámka redakce Britských listů: Jsme přesvědčeni, že podle zásady Audiatur et altera pars (které Adam Drda zjevně nerozumí) je důležité, aby byly i v Britských listech k dispozici protikladné názory. To je podstatou každého profesionálního žurnalismu, který nemůže vnucovat arogantně čtenářům názor, ale musí předložit protikladná fakta, pokud existují, a pokorně nechat na čtenáři, aby použil vlastního rozumu. Litujeme, že Adam Drda své názory cenzuruje a doporučujeme čtenářům jeho text, který je na facebooku ZDE

    OdpovědětVymazat
  123. S některými "lidmi" se jinak než přes právníka není možno bavit. [;>)
    Kotrba má ale taky právo na to, aby si něco myslel a aby to někam napsal. Je na nás, abychom to pak už nečetli. Ale to nezabrán jiným v tom, aby to četli, aby tomu věřili, aby s tím souhlasili.
    ===
    Myslím, že je málo lidí, kteří mají "patent na rozum".
    To že "nějaká Kotrba" sahá na modlu osmašedesátníků Jana Palacha je (pro mě osobně ) velmi nechutné, ale nenapadlo by mě mu to zakazovat. Nedovolil bych mu to jen v případě, že by to dělal "na mém dvorku" - tedy třeba na tomto blogu. A to ještě ne zpětně. Protože to je začátek selekce, cenzury a nesvobody.
    Možná, že to zní trochu zmateně, ale snad si to přeberete, Pedro.

    OdpovědětVymazat
  124. Samozřejmě že pan Kotrba má právo myslet si o Janu Palachovi cokoliv. Ovšem pro mě tím článkem jako člověk skončil a skončily pro mě i Blicí listy. Četl jsem je až do doby uvedeného Kotrbova článku poměrně pravidelně a paralelně s Neviditelným psem, dokonce jsem tehdy chtěl panu Čulíkovi na jejich provoz přispět stokorunou. Ovšem od tohoto záměru jsem po přečtení páně Kotrbova článku upustil.
    Pro zajímavost jsem si teď otevřel heslo http://cs.wikipedia.org/wiki/Britsk%C3%A9_listy na wikipedii. Zaujal mě v něm tento odstaveček: Nejznámější přispěvatelé, kteří přestali přispívat. V roce 2007 přestali do Britských listů přispívat Ivan Brezina[30],[31][32] ekologický aktivista Miroslav Šuta,[33] v roce 2010 Fabiano Golgo, v roce 2011 jeho dosud nejaktivnější autor Štěpán Kotrba. Všichni svůj rozchod s Britskými listy zdůvodňovali rozpory s Janem Čulíkem a nesouhlasem s jeho editorskými metodami.
    Jak je vidět, pan Kotrba se s panem Čulíkem nakonec usmířili, neboť jak vidím v přehledu autorů, pan Kotrba v poslední době v BL publikoval řadu článků. Inu stará láska nereziví ...

    OdpovědětVymazat
  125. Pokud někoho zajímá můj názor (nebude-li, je to pro mě celoživotně normální, přivykl jsem tomu), tedy je zcela bytostně, intuitivně i racionálně prostě tentýž jako pana domácího.
    A nenávistný pohrdavý postoj některých lidí, od nichž bych to původně nečekal, k Blistům, symbolizovaný přezváním na listy blicí, nesdílím. Pročtu. Zvolím si. popřemýšlím, souhlasím, nesouhlasím, zůstanu nerozhodný, tečka. Pro vnitřně svobodného člověka je poznání zcela opačného názoru prostě inspirací. Ovšem pro leckoho je to nebezpečné, dobře, že to ví. TOLERANCI. ÚCTU K JINÝM NÁZORŮM. DŮVĚRU, ŽE I DRUZÍ MAJÍ TŘEBA ČASEM ROZUM A SOUDNOST, prosím.
    A na Šestce ČRo je o POGROMU V HOLEŠOVĚ 1918!

    OdpovědětVymazat
  126. A možná, Kocoure, Vám budu moci někdy osobně vysvětlit, proč mám k tomu Jana Palacha špinícímu článku tak osobní vztah.

    OdpovědětVymazat
  127. Stál bych o to taky, Pedro. Pan domácí vám na mě dá email, prosím. Snad máte důvěru k člověku, co zrovna ten den byl v Praze. A co byl zatčen a souzen a vyhazován ze čtyř zaměstnání (ač stačil provést/sepsat dvě vysoce odborné práce) během dvou a půl let po 68 (Soudruhu řediteli, víte, koho zaměstnáváte - ?) a pak léta živil sebe a rodinu manuálně. - A on přesto - ? Nikoliv. Právě proto.
    V Holešově byl šílený masakr, neuvěřitelný, hnusný, zvířecký, krátce po vzniku republiky. Jenže o tom tzv. l i d sedmdesát let (!) mimo místo činu nesměl vědět. A vzápětí, ano, v samotné Praze, vydrancována a zapálena i židovská radnice (kde jsem před týdnem byl na Obci a vše viděl před sebou). Jo, holubičí národ. No níc, proti Ukrajincům, Rusům, Polákům, Slovákům je to pořád čajíček, tak buďte klidní. Těm zabitým to jenom jaksi není moc platné...

    OdpovědětVymazat
  128. Ale já přece neříkám, že je někdo povinen něco číst, Pedro. [;>)
    BL čtu jen velmi, velmi zřídka, je to "divně levicově" zaměřený plátek a na 95% mi nemá co říct. Já jenom, že bránit v názoru je začátkem nesvobody. Proto jsem prosíval Šamana, ať nechá mluvit i Pegilla - já s ním můžu nesouhlasit, můžu ho nečíst, ignorovat, ale nepovažuji za dobré ho mazat. Navíc - má názory sice netradiční, ale často se ukazuje, že ne mylné. Je v nich takové přímá, "neobezličková" logika. Kdybych nevěděl, kdo to je, řekl bych až "dětsky přímá" logika.
    A ještě jeden důvod - snažíme se (ne tady!) umlčet ty názory, z nichž máme strach. Protože tušíme, že jsou pravdivé.
    Nechtěl bych se jako správce této Útulnu chovat jako dítě, které si zacpává uši, když se mu nelíbí některá část pohádky.
    ====
    (VV - to je bohužel jiná kauza. To není názor, to je jenom snaha ublížit.)

    OdpovědětVymazat
  129. Souhlasím s Jakubem.
    Člověk se nemá uzavírat ve své názorové ulitě jako šnek.
    Pokud jde o pana Kotrbu, jak jsem si mohla přečíst v jeho vlastní autoprezentaci na Br. listech, je to snob, exhibicionistický snob, který musí za každou cenu udivovat a budit pohoršení mezi čtenáři.
    Takové lidi nečtu, jen tak jejich chvástavé výplody přeběhnu.

    OdpovědětVymazat
  130. Ve dvanáct na ČT2 začíná CHARLY!

    OdpovědětVymazat
  131. Musím říct, že Blistům se také vyhýbám. Autoři jsou na můj vkus příliš levicoví a často i mlží a přešrubují.

    Když zaměstnanec horské služby se jmenuje horský služebník, tak co můžeme mít proti technickému služebníkovi?

    S.T.K., poslal jsem Vám do mailu co mě zaujalo v minulém týdnu, tak jen ať nejsem zas ve spamu:-)

    OdpovědětVymazat
  132. Nu koneckonců všichni jsme maličcí služebníci Boží!
    Holt zrovna poslouchám Toulky a je to už potřetí o našem biskupu Amosovi. Často ho cituji či parafrázuji, aniž to uvedu či aniž to sám vím.
    Právě vyhořelo Lešno. Vidíte, i to lze přežít. Co jsou proti hrůzám té doby a tohoto života naše těžkosti.
    Ostatně však soudím... že bez sluhů a služek by nebyly dějiny. Že, Leporello, Saturnine, Anno, plavá proletářko! Tisíce neviditelných komorných, kuchařek, kojných, komorníků, chauffeurů, sekretářů - je to tak, viďte, Jeevesi? Oh sure, Sir. You´re absolutely right.

    OdpovědětVymazat
  133. K tomu Drdovi:
    Myslím si, že problém je ve veřejnoprávnosti ČRo. Pokud by si takto pustil ústa v nějakém soukromém médiu, tak by si mohl dovolit daleko víc. Prostě ČRo by neměl okatě až vulgárně stranit jednomu z kandidátů. To může třeba tisk placený TOPkou. Některé státem placené prostředky přitom vyváděly, jako by byly informačním orgánem SDL, ne-li rovnou NSDAP. Pokud dostali alespoň trochu po čumáku, tak říkám: Jen houšť a větší kapky!
    Druhou věcí je, zda vůbec nějaký veřejnoprávní rozhlas a televizi potřebujeme. Zda by nestačilo smluvně zavázat v souvislosti s poskytováním frekvence soukromé televizní a rozhlasové stanice k tomu, že za jasně definovaných okolností budou takovou a takovou formou šířit informace, poskytované státem.

    K tomu donu Juanovi:
    Doufám, že Informace zná znamenitý apokryf K. Čapka na toto téma.

    OdpovědětVymazat
  134. Kniha apokryfů leží stále na židli vedle mého lůžka na chatě. A s tím chudákem Juanem - myslím, že jeho dekódování jako politováníhodného štvance mohla I provést, aniž ji napadla souběžnost s KČ.
    Já jsem si právě teď potvrdil své neblahé tušení, že můj nejml je naprostý buran, ač třicátník s titulem a postavením - nezná ani Apokryfy ani Mloky ani Krakatit. Tak tohle nejde. Postupně mu to budu předávat (vesměs první vydání, v Aventinu, po dědovi!) s příkazem pustit se do toho. Pak už to pude samo, nebojím se.

    OdpovědětVymazat
  135. Co se týče veřejnoprávních médií, tak si myslím, že rozhlas tuto roli zvládá mnohem lépe, nežli televize. Rozhlas je již od svých počátků poměrně dost silně spjat se státem, má v tom dlouhou tradici a ve vypjatých situacích bych řekl, že několikráte sehrál velkou roli, dodnes ho rád poslouchám a kdyby měl skončit, vnímal bych to jako ztrátu. Názor, že takhle malý stát veřejnoprávní média vlastně nepotřebuje má své ekonomické a jiná rozumná opodstatnění a že by ta současná veřejnoprávní média šlo nahradit protislužbou ze strany těch soukromých za frekvence, tak ano, ono by to nepochybně šlo, teoreticky. Kdyby to ale někdo zkusil uskutečnit, strhl by se zejména v té televizní bedně takový řev, že bychom z toho všichni ohluchli, ta bedna se titiž už dávno naprosto vymkla jakékoliv kontrole a pocitu odpovědnosti. Stalo se to už kdysi, v době spacákové revoluce a od té doby to zařízení žije jakýmsi svým životem, čím dál vzdálenějším realitě a dělá si co chce. Nabyl jsem pocitu, že s tím už nikdo nikdy nic nesvede, nebude-li to někdo jako Hitler, tedy někdo, kdo se s tím nebude příliš párat. No a než Hitlera, to už raději snesu tu televizní bandu utrženou ze řetězu a budu to brát jako daň za hodně nedokonalou demokracii...

    OdpovědětVymazat
  136. Ono to je Draku trochu jinak.
    O ČRo 1-5 nemám iluze, chvíli jsem rádio dělal a jsem pořád s rádiem provázaný přes kamarády, bývalé kolegy atd. Rádio je technicky jednodušší záležitost než TV, rádio dokáže pár lidí dělat "z obýváku" a na vysílačku se klidně složí, nebo dneska pojedou raději na internetu.
    Problém to není technický, ale právní. A jakmile do něčeho strčí pracky advokáti, je to v pytli. Pokud člověk nechce být za tři dni zavřený proto, že porušil čísi práva (autorská, utajení osobních údajů atd.) tak má dvě možnosti: vysílat muziku z CD a k tomu občas nějaké převzaté zprávy z agentury. Besedy/rozhovory s hosty, skvělý formát, stačí jeden mikrofon a umět poslouchat, ale to už není tak zcela bezpečné, host mluví, mluví, ale držitelem licence je pořád rádio. Takže odpovídá i za to, co tam kdo pronese - je to podobné, jako na blogu, jenom je to daleko ostřeji sledováno.
    Takže si najmeš právníka a ten se domlouvá s jinými právníky, co se smí a co nesmí a když řekneš tohle, nedostaneš už nikdy zakázku na reklamu od tohodle, ale pokud zřetelně naznačíš todlenctoto dostaneš větší zakázku zase od onoho. Bez reklamy ale rádio neuživíš, i kdybys pracoval zcela zadarmo. Už jenom ti právníci... A to nepočítám žaloby těch, kteří mají pocit, že se o nich v rádiu někdo nevyjádřil dostatečně uctivě.
    Takže státní rozhlas je kupodivu v názorech svobodnější, než komerční. Je chráněný dobrými právníky. Ve státním spíš záleží na tom, kdo s kým spí a kdo je čí manžel nebo strýc než na příslušnosti k té nebo oné partaji...

    Ech, čórt adín!

    OdpovědětVymazat
  137. Domnívám se, že největší zakopaná psí smrdutá zdechlina, co všem působí neskutečné potíže, je v tom, že platí blbé zákony blbým způsobem. Často se dostane ťafky někomu, kdo za tu věc nemůže buď z větší části, nebo vůbec. Je to podobné, jako s těmi chodníky, na kterých když dříve někdo uklouzl a rozbil si držku, tak měl možnost hojit se na majiteli přilehlé nemovitosti, protože ten měl podle jakéhosi zvráceného zákona povinnost uklízet obecní chodník. Dokud se toto nenapraví směrem ke zdravému selskému rozumu, logice a přirozenému cítění spravedlnosti, tak se problémů nezbavíme. Naopak, budou přibývat a budou intensivní. Pozvu-li si tedy do rozhlasu někoho a ten tam někoho bez důkazů napadne, tak ať je žalovatelný ten host a nikoliv ta stanice. Nebude-li se to dít nadměrně často, tak by to měl být standardní postup. Když ale někdo bude takové hosty zvát neustále a stane se z toho žumpa Blesku podobná, tak samozřejmě bude zcela na místě, aby té stanici hrozilo, že přijde o licenci a nedoplatí se na pokutách. Obávám se ale, že zdravý rozum, spravedlnost, slušnost a logika, jsou až tím posledním, co se při tvorbě a hlavně pak aplikaci zákonů uplatňuje, zejména ta spravedlnost a slušnost jsou při tom důsledně drženy stranou. Pak se nemůžeme divit, že ty konce jsou divné a smutné zároveň a že to společnost jako celek rozkládá a po celkovém rozkladu pak asi dojde na nějakou další totalitu. Někteří "aranžéři davů" ale natolik přeceňují své znalosti, techniky a schopnosti, a blbost ovčánků, že se považují za neomylné a nepřekonatelné a až se jim to zhroutí a rozpadne pod rukama, tak už bude dost pozdě, zkoušet bránit novému Hitlerovi v nástupu k moci. Konec konců on už tam v oblasti autorských práv skoro je, těch ostatních oblastech už toho prostoru také moc nezbývá. Oborů, kde se dá existovat bez dotací, je čím dál tím méně, takže dotační eurototalitu už tu máme, ale protože vaření probíhá postupně, tak se blbečci perou o dotace, případně podvádějí, ale principiálně to vadí jen pár excentrickým "magorům" takže s tím ve skutečnosti nikdo nic smysluplného nedělá. Zkrátka a dobře, v průšvihu už jsme a jako bonus máme zaděláno na ještě lepší a mnohem rozsáhlejší.

    OdpovědětVymazat
  138. Je to (bohužel) tak, Draku. Asi bychom si spolu měli zajít někam do hospody a trochu se opít, abychom na to nemuseli pořád myslet.

    Jenže já ten neblahý stav "selského rozumu" kladu za vinu ovčanům jako celku. Kdyby nebyli líní trochu myslet, museli by přece poznat tu hromadu primitivních báchorek, kterými jsou ovládáni.
    Už jsem asi opravdu otravný s tím "Uvažuj, uvažuj!" Připomíná mi to Rajko Dolečka s jeho "Nežrat, nežrat!" nebo Lenina "Učit, se, učit!"
    Jenže pokud ovčan nedostane od "osudu" citelně přes držku, myslet dobrovolně nezačne. Nezbývá než doufat, že ta facka přijde včas, pokud se dá ještě něco dělat.

    Protože jinak - Alláh Akbarr! - zpátky do středověku.

    OdpovědětVymazat
  139. A není to málo, Antone Pavloviči - é Kocoure? Když se učit od Něj Samotného, tak nemilosrdně, a tvrdě, souzi (Feliks Edmundovič): N e s t a č í se učit vše dvakrát. Ani komunismus se nedal budovat s jinými lidmi, než jaké máme (VIL) - natož kapitalismus. Takže: Nežrat třikrát - a Uvažovat natlouct do hlavinek těch našich dobrých bodrých poslušných sebevědomých nadávajících spoluoveček aspoň třikrát.
    Stejně to nepomože. Ale aspoň máme ty - aliby. SNB totiž věděli (59), že mě při zadržení v letním kině, když jsem - buďa s holkama na dece - nevzdával čest maďarské hymně, "nepomožú žáádnéé aliby!" Tož nepomohly, no... Šel jsem před komisi pro vnitřní věci KNV Gw. Ja, staré pověsti moravské... šak prv bylo lép než včil, né? Nó!

    OdpovědětVymazat
  140. Blicí listy jsou ohavný levicový server. Štěpán Kotrba, do roku 1992 člen KSČ později KSČM, Jan Čulík, také fanatický levičák, kreatura Daniel Veselý. Jejich teze, 1) Izrael vznikl na základě etnické čistky, 2) Izraelci ukradli "historickou Palestinu" jejím "původním obyvatelům", tzv. "Palestincům", 3) Izrael páchá válečné zločiny, 4) Izrael staví separační zeď, 5) Izrael používá kolektivní tresty, 6) Izrael porušuje mezinárodní právo, 7) Palestinské organizace legitimně bojují proti izraelskému "státnímu terorismu" atd.atd. a tudíž Stát Izrael nemá právo na existenci. Hapyje se někdy čertí, když údajně zevšeobecňuji, že kritizuji všechny muslimy a všechny Palestince, ale tak to je. Palestinci jsou líní, fanatičtí, netolerantní, nacističtí, no grázlové, jako většina muslimů.

    OdpovědětVymazat
  141. Jakubovi S.:

    To, že je nutné pracovat s takovými lidmi, jaké ve svém okolí máme a že je nemoudré, dělat si iluze, že bychom si z nich mávnutím proutku mohli vyrobit jiné a lepší, to je prostě fakt, o kterém netřeba hovořit, to je prostě realita, kterou je třeba mít na paměti a ctít ji, jakkoliv depresivní její projevy mohou být. Na druhou stranu, StK má pravdu v tom, že z některých jedinců se stávají ovčané ne proto, že by nebyli schopni myslet a tudíž se nenechat oblbovat ne proto, že by toho myšlení nebyli schopni, ale proto, že na to používání mozku tvrdošíjně resignují, což je svým způsobem děsivé a trestuhodné zároveň. Pro okolí je to pak hrozné. Na druhou stranu, i to je projev svobodné vůle, byť hodně pitomý, a je třeba ho respektovat a brát na vědomí. Nicméně střetnutí s někým takovým tu depresi prohlubuje, protože je-li někdo objektivně vzato myšlení a úsudku neschopen, je to sice smutné, ale nedá se s tím nic moc dělat, jestliže je někdo ale ovčanem dobrovolně, jen proto, že tvrdošíjně odmítá myslet a pracovat mozkem, je to ještě horší, než u toho, co jen nemůže. Nechce-li někdo, tak je to horší než když nemůže. Takových není mnoho, ale vyskytují se a nějaká řádově procenta jich v populaci jsou, narážím na ně poměrně často.

    StK:

    No, při mém pracovně poměrně intensivním způsobu života, se dostanu do hospody za účelem způsobení si přiměřené opice tak 3-4 ročně. Zkrátka ono to zdraví a odolnost už nejsou na té úrovni, co zamlada, kdy jsem byl schopen takřka bezstarostně prohýřit celé týdny v kuse, aniž by to mělo nějaké viditelné následky. Dnes už naopak musím přemýšlet, zda mi ty následky co přijdou, za to hýření vůbec stojí :-) K tomu tady máme těch cca 400 km, co nás obvykle dělí, takže principiálně ano, nejsem proti, zajdu s Vámi někam rád, myslím, že to za ty následky stojí, jen nevím kdy, kde a jak rychle k tomu dojde. Logicky se nabízí, že až budete někdy v Praze, dejte vědět tak moc předem jak to půjde a já se zkusím časově přizpůsobit, no a já zase plánuji někdy na jaře cestu na Ostravsko, takže si domluvím doma o něco delší propustku a můžeme domluvit jak něco fotícího, tak i nějaké hezké posezení.

    OdpovědětVymazat
  142. Draku,
    s tou hospodou to bylo jen takové teoretické povzdechnutí. [;>))
    Já se dostanu do hospody taky 3-5x ročně, vždy za účelem nějaké obchodní schůzky a to bývá standardní konzumace: 1x velké capuccino a 1x velký rybízový mošt. Tady v Ocelovém srdci nebo i ve Stověžaté případně pod Spilbergem. Rozdíl je jen v ceně. [;>)
    Proč už prakticky vůbec nepiji alkohol až osobně - v té hospodě. Takže na tom opíjení si netrvám, ale pokecat bychom někdy někde mohli. I o fotkách. Taky bych se docela rád osobně potkal s Pedrem a v neposlední řadě i se Šamanem - když jsem vlastně samozvaným "nedemokratickým" správcem Útulny, která povstala z Hospůdky. (S Jakubem není možno se nepotkat - stále aktivně brázdí Kotlinku a "srážka je pak nevyhnutelná".)
    (VV mě musí dokonale nenávidět. Ovšem na druhou stranu - já ho taky neměl (ke konci) moc rád. Ale je nepopiratelný fakt, že to bez nich funguje mnohem lépe.)
    Dokonce by se možná dalo v představitelné budoucnosti uvažovat o nějaké "sešlosti štamgastů". Ti, kteří si nutně potřebují zachovat inkognito by asi nepřišli ale, jak říkal kdysi jeden přitroublý politik, "ti co nemajó co tajit" by se možná dostavili. No nic, můžeme o tom zatím v klidu uvažovat.

    OdpovědětVymazat
  143. Sajtno, to by ale bylo betálny.
    Tož možem časem hodit zicnu, ať je nějaké radovanec, o tym žádná!

    OdpovědětVymazat
  144. Jasňačka - kdyby se podařilo něco takového dát dohromady (zřejmě tedy v Praze), tak bych se taky rád zúčastnil. A nechci to tahat do diskuse nahoře pod posledním článkem, ale všiml jste si Jakube jak "sprdla" Harpyje Kopretinu v diskusi pod článkem pí Zbavitelové na NP? Tak se mi zdá, že ta zkušenost, kdy na ni už kynul Cháron, už nějak přestává působit ve směru k větší snaze pochopit druhého a zbytečně druhé nenapadat. Když ona si ale Kopretina nedá poradit, že někdy by bylo lepší strčit si ručky pod sedinku a nechat klábosnici klábosnicí ...
    Taky marně na NP hledám, pod kterým jménem by se mohl skrývat náš premilený V.v, alias S.H. Svého času se tam vyskytoval pod jménem V. Čech, než ho odhalili a znovu s ním vyrazili dveře. Žeby p. Sevrát?

    OdpovědětVymazat
  145. P.S. Na Finroda Felagunda a jeho modré a rudé Němce jsem nezapomněl. Snažím se pravidelně kontrolovat na Zvířetníku, zda opět nezveřejnil nějaký další článek, abych ho teď už řádně napálil (viz naszviretnik.net/category/publicistika/zvedave-historicno ). Kdybych mu napsal přímo, tak bude dělat mrtvého brouka. Toho konečně dělá i teď. Ale jen zveřejní další svůj článek, tak po něm vyjedu a zostudím ho před fanklubem jeho věrných čtenářek. Jen se snažím, abych nezaváhal jako po tom článku o Sámech (Laponcích), kdy má bdělost na několik dnů pominula.

    OdpovědětVymazat
  146. Bodejť že všiml. Ony obě si občas, velmi občas, nevidí do úst... Já se s nima oběma zas soukromě pobavím. Memento mori holt působí různě.
    Problém je v tom, že já - a čím su starší, víc - nějak intuitivně vidím i protivné a provokující a třeba sprosté a škodící lidi nějak v delší časové perspektivě, dozadu a (extrapolovaně) dopředu. Takže vidím aji to: Ano, ale na druhé straně... Takže je mně takové(ho) současně taky líto a zároveň ho/ji jaksi částečně chápu, tuše (to je přechodník!) z čeho ta neblahá současnost vyrostla. No inťoš, je to bída. Ano, StK, mluvím tu např. o svém zeti a jeho nynějším rozhodnutí a chování. Místo abych mu jel dát do držky, kroutím hlavou a je mi ho (vedle dcerky a dětí) líto. Tož to vidíte, no.
    Můj život se při veškerých fiaskách a nepodařenosti pořád dost liší od toho, co musí/musely zažívat S. či H. Nemám moc právo jim radit. Ale udělám to... jo.

    OdpovědětVymazat
  147. K té hospodě:

    Nerad bych komukoliv vnucoval pragocentrismus, ale pravděpodobně by to v tomto případě bylo účelné. Když nás to chtění nepřejde, může StK zkusit na jaře vyhlásit nějaký termín či dva a uvidíme, co se z toho vyklube :-)

    Kopretině:

    Na BL nechodím, nechci se zbytečně ani rozčilovat, ani zkoušet zblbnout, jen velmi občasným nahlédnutím se ujistím, zda je to pořád stejné, zjistím, že ano a tím pádem je jasné, že je na pár let vystaráno a chodit tam nemusím. Na druhou stranu, mám málo času na to, abych četl co číst chci a co mi zajímá, nebo živí, natož abych ten cenný čas ztrácel na tuhle žumpu. Zkrátka a dobře, myslím, že je na ně škoda jak času, tak energie.

    Pedrovi:

    Obdivuji Vaši vytrvalost. Myslím, že každý arogantní pisálek pohrdající fakty, by si zasloužil jednoho až schytat několik "Wiesenthalů" za zadnici, aby mu dali pořádně zabrat kdykoliv si pustí papuli či pazoury nepřiměřeně na špacír. Mě k tomu ale chybí ta vytrvalost.

    OdpovědětVymazat
  148. Než tento článek skončí nenávratně v propadlišti a už se k němu nikdo nebude vracet - mám prosbu na Informaci. Chtěl bych taky sesmolit článeček zde Kocourovi do útulny, ale potřeboval bych do něj upřesnit jeden detail. A v tom byste mi možná mohla pomoci. Někdy v 70. letech zakotvila v benátském přístavu sovětská válečná loď (možná jich bylo víc, já spolehlivě vím o jedné). Důstojníci se vydali do města, kde vyhledali jednu vilu. V ní bydlel jeden velmi starý rakouský šlechtic, k němuž se důstojníci chovali s neskrývanou úctou a s nímž setrvali v srdečném rozhovoru.
    Pokoušel jsem se hledat na internetu pomocí klíčových výrazů Una nave da battaglia sovietica nella Venezia nebo či tilda ha visitato la Venezia, nebo též Советский военный суд посетиль Венецию nebo
    Советские военные суда посетили Венецию -
    bohužel vše bezvýsledně. Že k této návštěvě došlo, potvrdil jeho vnuk (Dies alles ist in Russland wohl noch so präsent, dass auch in der kommunistischen Zeit einmal eine Abordnung von russischen Marineoffizieren einen Besuch bei meinem Grossvater gemacht haben, als ihr Schiff zu einem Flottenbesuch in Venedig vor Anker lag). Bohužel neudal přesné datum, natož jméno té lodi. Daly by se v archivu nějakého benátského listu tyto údaje dohledat? Možná to bylo někdy po skončení jomkipurské války, během níž sovětské válečné lodi vypluly z Černého moře Bosporem do Středozemního moře. Ten šlechtic zemřel v roce 1978. Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat
  149. Bohužel Pedro, jsem nic nenašla jak na italském tak na ruském webu. Hledala jsem i v historii italského námořnictví
    http://www.marina.difesa.it/storia/storianavale/dopoguerra09.asp Ale bylo mi odpovězeno, že stránky týkající se 70. let jsou zablokovány.
    Il file o i file seguenti sono stati bloccati dall'amministratore: /storia/storianavale/dopoguerra09.asp
    V sedmdesátých letech tu byl totiž velký nepokoj kvůli objevení se sovětských vojenských lodí ve Středozemním moři.
    Takže nic, lituju. Nevím, kde ještě hledat.

    OdpovědětVymazat
  150. Takže pozor! Narazili jste, přátelé na něco opravdu zajímavého.
    Investigativci vpřed!

    OdpovědětVymazat
  151. Měla bych jisté pochybnosti o tom, že v Benátkách ta ruská válečná loď nebo lodi mohla přistát a že by se důstojníci jen tak beze všeho vylodili. V Benátkách je totiž válečná námořní základna USA, kromě dalších 18 válečných zařízení USA, umístěných v Benátsku, včetně radarových základen a letecké základny v Avianu.
    Na základě dohod USA - Itálie z r. 1954.

    OdpovědětVymazat
  152. Informace, na mou duši, ta sovětská válečná loď tam skutečně zakotvila. Vzhledem k citlivosti této oblasti po stránce vojenské (jak uvádíte kolik tam v té době bylo vojenských zařízení jak USA, tak i NATO), tak se tam asi nenakvartýrovala celá ruská válečná flotila, ale ta jedna loď tam skutečně zakotvila. Možná jim to příslušné italské orgány povolily po patřičném zdůvodnění, kterým byla návštěva toho staříka. Konečně vyjádření toho jeho vnuka je dostatečně výmluvné, kdysi jsem o této epizodě někde zahlédl zmínku, bohužel ale bez přesnějšího datování. Uhodne někdo, kdo ten šlechtic (starý pan kníže) byl?
    Pro snazší uhádnutí - ten můj uvažovaný článek se bude zřejmě jmenovat Paradoxy historie aneb co měly společného bitva u Slavkova, tragický Puškinův souboj s d´Anthésem, zavraždění Rasputina a potopení německé ponorky U 331 u alžírských břehů v listopadu 1942?

    OdpovědětVymazat
  153. Pedro,
    Aby tam zakotvila sovětská loď v plném proudu studené války, v blízkosti americké vojenské námořní základny, a za zvýšení pohotovosti po příjezdu sov. lodí do Středozemního moře, na to by nestačilo povolení ze strany italských úřadů. Takže nastává otázka, proč tam ta loď zakotvila? Jistě ne kvůli zdvořilostní návštěvě nějakého starého pána. O účelech se můžeme jen dohadovat.
    Historický archiv italského ministerstva obrany - vojenského námořnictva odmítá dát na dotaz odpověď. Je možné ho konzultovat osobně jen po telefonickém povolení Telefono/Fax: 06-3680-7220 nebo e-mail: ufficiostorico@marina.difesa.it
    Jinak všechny informace o amerických základnách jsou zahaleny do Top Secret. Takže je to zbytečné něco zkoušet.
    Sorry, víc Vám pomoci nemůžu.

    OdpovědětVymazat
  154. O.K. Informace, už dál nepátrejte. Já se pokusím přemoci svou lenost (a vyšetřit si čas - přece jenom tři vnoučata bydlící v tomtéž městě jako bydlím já - víc asi nemusím vysvětlovat) a sesmolit ten článek. Pak se ho pokusím doručit i vnukovi onoho staříka. A ten mi jistě to datum a možná i jméno té lodi upřesní. Škoda že na Vás nemám kontakt, přeposlal bych Vám jeho vyjádření k mým dotazům, jež jsem mu položil prostřednictvím zdejšího regionálního periodika. À propos - pokusil se již někdo ze štamgastů zdejší útulny najít souvislost mezi těmi čtyřmi událostmi? Spojuje je jedno jméno. Přímo ho najdeme u té první a poslední události, bezprostředně souvisí s tou druhou a třetí - i když tam je nutno ho hledat v souvislostech (příbuzenských vztazích).

    OdpovědětVymazat
  155. Nevím, Pedro, jaké jméno rakouské šlechtické rodiny svazuje události tak rozdílné a časově vzdálené.
    Počkám raději, až nám to napíšete.
    Kdyby to byla ruská šlechtická rodina, našla bych jméno v seznamu výzznamných ruských emigrantů, co žili po říjnové revoluci v Itálii. Ale takhle nic.
    Nechám se překvapit.

    OdpovědětVymazat
  156. No tak dobře - při svém pátrání po tom, kdy vlastně mohli ti sovětští oficíři navštívit toho starého šlechtice, v jehož žilách kolovala i kapka ruské - a to velmi slavné - ruské krve, jsem narazil třeba i na tento pramen: http://www.sudetenpost.eu/Archiv/1978/7.pdf . A že jeden z jeho předků patřil mezi členy ruské šlechty (nemluvě již o slavném tchánu tohoto předka), viz následující odkaz: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%8B
    A že šlo o skutečně ruskou šlechtu svědří i to, že někteří její členové byli i mezi děkabristy, třeba Василий (Вильгельм-Сигизмунд) Карлович фон Тизенгаузен — полковник
    Ve vyhnanství od r. 1829 do 1853, zemřel ve stáří 76 let r 1857. Oba odkazy jsem přezkoušel a fungují.

    OdpovědětVymazat
  157. Aha,
    Alfons Clary Aldringen, (History of an old Austrian, Ullstein, Frankfurt, 1977) je potomek maršála Kutuzova, ze strany rodiny de_Ficquelmont
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Famille_de_Ficquelmont
    A rodina měla velké majetky v Čechách.
    Proto se jím asi zabýváte.
    Víc něž paradoxy historie.

    OdpovědětVymazat
  158. Vždyť vy, lidičky, byste měli prezidentu Benešovi ručičky líbat a ne na něj štvát nebo dovolovat, aby ho hanili. Bez něj byste pořád žili ve feudalizmu a pracovali byste jako nevolníci na panstvích rakousko evropské šlechty. Těm Clary Aldrigenovým patřilo celé Teplicko a byli vyvlastněni Benešovými dekrety. Proto se o ně tak sudeťáci starají.

    Vsadím se, že se při příštích českých prezidentských volbách se někdo z potomků rozvětvené rodiny taky představí jako kandidát.
    http://www.thepeerage.com/p9994.htm
    A při tom to byli původně nějací kupci.
    A Vy, Pedro, myslíte, že proto nechali Američani přistát sovětskou válečnou loď u Benátek, aby se mohli důstojníci poklonit genům maršála Kutuzova?

    OdpovědětVymazat
  159. No až se mi podaří vypotit ten článek, tak ho pošlu do onoho periodika (http://www.lazneteplice.cz/cz/archiv2/aktuality/399.html ) s prosbou, zda by mohli zprostředkovat vyjádření pana Clary-Aldringena ve věci návštěvy důstojníků sovětského válečného námořnictva u jeho děda v Benátkách. Zřejmě k ní tedy nedošlo v době vypjatých mezinárodních vztahů během či po skončení jomkipurské války. Ale rozhodně se uskutečnila někdy v 70. letech. Viz: Dies alles ist in Russland wohl noch so präsent, dass auch in der kommunistischen Zeit einmal eine Abordnung von russischen Marineoffizieren einen Besuch bei meinem Grossvater gemacht haben, als ihr Schiff zu einem Flottenbesuch in Venedig vor Anker lag. To si pan C-A nevymyslel.
    BTW: Ten hodný dědeček hostil na teplickém zámku lorda Runcimana, když ten v srpnu a září 1938 objížděl Sudety a hledal možnost, jak uspokojit naprosto oprávněné požadavky mírumilovného pana Henleina. A poslouchal, jak pod okny teplického zámku dav zbídačelých a utlačovaných sudetských Němců provolává: Lieber Lord mach´ uns frei, von der Tschechoslowakei. To zoufalé volání pana lorda tak dojalo, že ze všech svých sil podpořil vývoj vedoucí až k Mnichovské smlouvě.

    OdpovědětVymazat
  160. Informace, sice to hledání dalo fušku, ale našel jsem (znáte starý, ještě černobílý film Pyšná princezna? Pokud ne, mohl bych Vám ho poslat. Ale asi bych zase musel požádat o zprostředkování Šamana). O výše rozebírané problematice Kutuzovova potomstva jsem se kdysi zmínil v Hospůdce u hřbitova (http://samanovodoupe.blogspot.com/2010/06/deir-jasin-temna-skvrna-ve-valce-na.html#more ), jenom si tady na to už nikdo kromě mě nevzpomíná.

    OdpovědětVymazat
  161. Pedro, o tom připlutí sovětské válečné lodi k Benátkám jsem nic nenašla. Jen v archivu Ministerva zahraničí zprávu, že v r. 1922 byl knížeti Karlovi Clary e Aldringen zabaven italským státem palác v Benátkách.
    http://www.esteri.it/MAE/ministero/Servizi/ArchivioStorico/serie_%20z_contenzioso.pdf

    OdpovědětVymazat
  162. Cákryš, zase pravopisná chyba - .. nikdo kromě mne... samozřejmě. U skloňování zájmene je vždy užitečné udělat si kontrolu paralelním vyskloňováním slovesa ty. Tedy nikdo kromě tebe. Doporučuji. Tečka.

    OdpovědětVymazat
  163. Děkuji, Pedro,
    jste moc hodný, ale film je k volnému stažení na webu.
    Co má společného s rodinou Clary-Aldringen?

    OdpovědětVymazat
  164. S rodinou Clary-Aldringen ten film nemá společného nic. Ale když někdo něco dlouho hledá, tak se běžně používá jedna "hláška" (na ni jsem narážel tím ....ale našel jsem...) z toho filmu: Král (hraje ho Stanislav Neumann) se opakovaně ptá svých rádců, zda nalezli uprchlíky: Tak co moji rádcové - našli? Nenašli?

    OdpovědětVymazat
  165. Že rád hledáte, toho jsem si všimla. Jen těch podrobností ze života VV jste tu uvedl tolik, že ho musíte osobně znát. Co dělá, když nemůže víc psát? Informujte nás trochu.
    Asi to bude náhradní činnost za hledání hub. Na houby zřejmě nechodíte, že? Máte recht, člověk při tom může zakopnout za nějaký kořen a natlouct si koleno. Mně se to také stalo jako malé holce a tak jsem začala brečet k neutišení. Marně mne bral strýc na ramena a dělal koně, bulila jsem ještě víc.
    Jo, člověk musí umět hledat. I ty houby.
    Našli? Nenašli?

    OdpovědětVymazat
  166. Ale Pedro. Takové pokání za takovou capinu. To totiž není vlastně ani chyba - místo mne dát mě. Ta by to byla až bylo-li by tam MNĚ. A i tohle polovina národa zaměňuje, pokud totiž si vůbec pamatuje, že jsou to dva nezaměnitelné tvary! Obrozenci tím přesložitým manévrováním mezi m-n-ě a m-ě, s toutéž výslovností, a simultánně pak m-n-e zadělali potomkům trvale, zbytečně, na bolení hlavy. Dávám za jedna méně.

    OdpovědětVymazat
  167. A tuhle knihu, Pedro, znáte"

    Eagle Glassheim, 2005 (Harvard College) Noble Nationalists: The Transformation of the Bohemian Aristocracy
    http://www.amazon.com/dp/0674018893/ref=rdr_ext_tmb
    anebo
    http://books.google.it/books?id=NYqus1w24acC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

    Na stránce 223 se dočtete o nelavném konci působení knížete Alfonse Clary - Aldringena v Československu po skončení války. Myslíte, že si to vnuk nepamatuje? Že se mu to nevybaví v mysli, když jezdí do Teplic? Vždyť pro ty Teplice Clary - Aldringenové po "300 let dýchali"!
    O těhle věcech jsem neměla ani představu. Vidíte, jak šíříte osvětu svými historickými hádankami.

    OdpovědětVymazat
  168. Inu Jakube, pokud se jedná o mluvenou řeč, tam mi nějaké "přešlapy" vůbec nevadí. Když v TV slyším tak by jsme, tak to pomíjím - jde o běžné vyjadřování. Ale vidět to napsané v oficiální textu, to už se mi trochu ježí vlasy na hlavě. Samozřejmě správně je tak bychom. Stejný případ je s tím skloňováním osobních zájmen a ty. V běžné řeči to prakticky nezaznamenávám, ale když vidím napsané zajímá mi to, tak to se mnou trochu trhne. Zrovna tak moderní? použití stažených tvarů sloves - naši poslanci neví (správně nevědí) jak si zrušit neomezenou imunitu, naši žáci neví (nevědí!) jak se počítá se zlomky. Trochu okrajová věc je používání přechodníků, přítomného, budoucího i minulého. Věda, vědouc, vědouce; dověda .., dovědouc .., dovědouce se; učiniv, učinivši, učinivše - kdysi se to do nás náš češtinář snažil natlouci (v běžném životě prakticky neupotřebitelná věc, ale v písemném vyjadřování svědčí o stupni úcty k rodnému jazyku). V polštině je přechodník ještě živá záležitost, vedl jsem o tom kdysi s jedním starým Polákem, spolupracovníkem u polské firmy, velkou diskusi. Pokud se jedná o Vlastimila, tak opravdu nevím co dělá a ani mě to v nejmenším nezajímá. Možná sem někdy nakukuje oknem - pro trolla musí být utrpení, když ho všude i pod maskováním odhalí a vyhodí ho ven. A marno vracet se oknem nebo komínem, znovu a znovu ho všude vyhazují. Inu, nepochopení vládne světem. [;-)))
    K tomu hledání, teď zrovna brousím po ruské wikipedii a snažím se dát dohromady rodokmen ruského šlechtického rodu Tjuzengauzenů, kteří mají spojitost s bitvou u Slavkova, tragickým Puškinovým osudem (http://feb-web.ru/feb/pushkin/serial/v80/v80-036-.htm ) i vraždou na Rasputinovi.

    OdpovědětVymazat
  169. Vykašlete se, Pedro,
    na bitvu u Austerlitzu, tam to Napoleon Kutuzovovi pořádně nandal.
    Zeptejte se raději vnuka knížete Alfonse Clary - Aldringena, jestli se mu nedělaly při čištění hnoje ze stájí na rukou mozoly. A jestli mu to nesmrdělo.
    Třeba mají teď ty mozoly dědičné jako stigmata.
    Pokus o reprízu francouzské revoluce. Převýchova prací.

    OdpovědětVymazat
  170. Informace, zatím si kladu za cíl vytáhnout z pana knížete informaci, kdy vlastně tedy ti oficíři ze sovětské válečné flotily jeho dědečka v Benátkách navštívili. Když už jste tedy k možnosti této návštěvy tak skeptická… Na ruské wikipedii jsem našel spoustu zajímavosti k této problematice. Třeba která ze žen z tohoto rodu byla Puškinovou múzou a která nepřímo zavinila jeho smrt v souboji s d´Anthésem. Anebo jak tento rod souvisí s vraždou na Rasputinovi ... Podklady pro plánovaný článek už mám prakticky pohromadě, teď jenom dát ho dohromady.

    OdpovědětVymazat
  171. Snad se, Pedro,
    pořád nesmolíte s článkem o paradoxech historie? Nevím, jestli si uvědomujete, že neděláte historii ale literaturu o mýtu krve. Šlechtické krve, která je vedoucí nití svazující mezi sebou historické události. Není to spíš téma pro nějaký mystický román?
    To, že se zpříbuznění šlechtici setkávali nebo utkávali při různých historických událostech anebo se vyskytovali na témž místě v odlišných momentech, není nic divného. Vždyť evropská šlechta je mezi sebou zpříbuzněná proto, že se ženili a vdávali mezi sebou. Nevím, jestli i u vysoké šlechty platila pro uzavření morganatického sňatku stejná pravidla jako u panovníků. Nemůžeme se proto divit, že se vzdálení příbuzní setkávají, šlechta byla v poměru k počtu nešlechticů dost vymezená vrstva a rodiny byly roztroušené po celé Evropě. Dozvídáme se o těchto "paradoxech" jen proto, že kronikáři a pak historici zaznamenávali pohyby a činnost právě této dominující vrstvy a ne obyčejných kmánů.
    Kolika nešlechticům se přihodily podobné eventuality, že se na př. pohádali nebo si dali pár facek, aniž by si to ti dotyční uvědomili. To proto, že každý zná maximálně tak svého pradědečka a nejbližší příbuzné jako strýce nebo bratrance.
    Kníže Alfons Clary - Aldringen musel být tak trochu mytoman. Usuzuju tak z toho, že hovořil o svém nasazení na nucené práce v západočeském statku (snad ne dokonce na Teplicku?) jako o prožití v životní zkušenosti Tolstého myšlenky o ozdravujícím vlivu rolnické práce, styku s prostými mužiki. Cítil se snad novým Levinem?
    I u té návštěvy sovětských námořních důstojníků mám stále pochyby, jestli to není výmysl. Prohrabala jsem celý web, i novinové archivy a jediná informace, co jsem našla, je, že vojenské operace italské "marina militare" a loďstva NATO ve Středozemním moři v sedmdesátých letech jsou top secret.
    Amerických ponorek tu prý bylo tolik, že - nevím jestli to není novinářská kachna - sicilští rybáři chytili jednu americkou ponorku do sítí.

    OdpovědětVymazat
  172. Info, vy opravdu nesnášíte cokoliv šlechtického, že? Jste jen "prostá žena z lidu"? A přitom já se setkal s potomky "urozených" právě v Itálii. Dají se poznat i v hypermarketu . Z přebytku času v Novaře jsem jednu zřetelně vznešenou dámu nenápadně "stopoval" z marketu až domů - a opravdu, bydlela ve starém paláci hned u basiliky Sv. Gaudia. Ale mohla to třeba být i služka. Bývalá. Kdo ví... [;>))

    OdpovědětVymazat
  173. Ano, StK,
    lezou mi s tou nafoukaností na nervy. A při tom je to banda nevzdělaná a nevychovaná.

    OdpovědětVymazat
  174. No vidíte Info,
    a já se léta znal s jedním (bývalým) polským šlechticem osobně. Jeho žena byla nižší maďarská šlechtična.
    A byl to moc fajn chlápek. Nevím, možná všichni ostatní šlechtici jsou hnusní. Ale že není "normální" se dalo poznat z jeho chování. To se snad nedá jen tak naučit, zahrát. Rozhodně to nebyla "parodie na šlechtice".
    S intelektuály je to podobné. Dají se poznat po řeči a bývá to příjemné setkání. Ale často narazíte na "napodobeninu intelektuála". To je pak trapný okamžik. Protože intelektuál není ani člověk, který vystudoval nějaký humanitní obor něčeho, ba ani člověk, který se neživí rukama. Intelektuál je člověk s určitým přístupem k životu a to se nedá napodobit, vždy z toho vznikne parodie na intelektuála - INTIOŠ.
    Takových znám několik. Je s nimi legrace, jak tak předstírají, že jsou "ozajstní intelektuálovia".[;>)))

    OdpovědětVymazat
  175. O intelektuálech mi pak ani nemluvte, StK.
    Ať jsou skuteční nebo "dělaní" jsou to často chodící lidské parodie.
    Teď se nám každodenně předvádí Superintelektuál Monti, co má všechny vady a zlozvyky své třídy - univerzitních baronů. Někdy nevím doopravdy, jestli nemám raději zavřít televizi. Takové odměřené "sussiego" (v češtině pro to neznám výraz), vznešený výraz ksichtu, takový "snischoditeľnyj" úsměv (idem mě české slovo nenapadá) to je něco tak popuzujícího, že se divím, že mu to někdo neřekne.

    OdpovědětVymazat
  176. Pro našeho romanopisce:
    Třeba ta návštěva měla něco společného s pokusem o státní převrat, mrkněte se na Wiki Golpe Borghese, bližší podrobnosti jsou zas na webu nedostupné.
    Anebo s pokusem Sovětů pronajmout si v r. 1972 námořní základnu na Maltě, zmařený Američany.
    O tom asi potomek nic neřekne.

    OdpovědětVymazat
  177. Sussiego = návrh, pozor - položte kafe: k po*rání důstojné vzezření. D´accordo - ?
    Snischoditěľnyj - shovívavý. MMCh, podívejte se ostatní, o čem netušeně jazyk(y) vypovídá(ají): ruština má raritu - s l o v e s o snischodiť = být shovívavý. Řekl bych stručně, že tu cítím vysvětlení ve složení předrev. ruské společnosti - její extrémní rozpětí ( v postavení i majetku) po staletí se nemohlo nepromítnout do typických (a tudíž nápadných) prudce odlišných vlastností jedn. vrstev/tříd, a vzápětí i do jazyka. Nový výraz vzniká, když vznikne jeho potřeba, Watsone.
    Co? Nemůžu se dočkat ohodnocení! A chápete ostatní, jak je jazyk - sémantika a pod. dobrodružná plavba?
    Upozorňuji, že su na tomto poli laik a diletant. Nikdy mě nenapadne to popírat.

    OdpovědětVymazat
  178. Jakube,
    sussiego = contegno affettatamente grave = přehnaně, okázale důstojné chování.
    Obě slova jak sussiego tak snischoditeľno mají silný expresivní náboj, přímo tu situaci nebo stav kreslí. České ekvivalenty cítím jako semanticky neutrální, málo výrazné. Je to subjektivní, uznávám, ale na druhé straně ne všechno je přeložitelné úplně, beze zbytku.
    Nejlepší by bylo mluvit několika jazyky najednou. Člověk by se tak vyjádřil líp.

    OdpovědětVymazat
  179. A mrkněte, co jsem našla o снисходительности.
    http://www.classes.ru/all-russian/russian-dictionary-Efremova-term-101907.htm
    Etymo neznámé.

    OdpovědětVymazat
  180. Šmarjá, ten pan Frýbort je ale kanon.
    Přečtěte si:" učil jsem se však – neříkám, že kdovíjak naučil – nejméně dvěma tuctům dalších řečí, od francouzštiny po malajštinu".
    Dva tucty, to dělá, jestli mě paměť neklame 2x12 = 24.
    To snad není možný, tak málo? Nechtěl říct dvě kopy?
    Taková skromnost!
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/glosa-hold-cestine-a-0q0-/p_kultura.asp?c=A130215_221423_p_kultura_wag

    OdpovědětVymazat
  181. Tedy... "k po*rání důstojné vzezření" je málo výrazné a nemá espresivní náboj? A je to sémanticky neutrální? Tak potom su papež. A Ego te absolvo a de se spat.

    OdpovědětVymazat
  182. No, to je právě to, co říkám. V češtině musíte užít opisného výrazu - perifráze, abyste vyjádřil význam, pro který nemáte jedno slovo. A ke všemu ještě sprosté příslovce, což v italštině není. Tam máte jen podstatné jméno - sussiego - a basta.
    Z čehož nedělám žádné všeobecné závěry, aby bylo jasno. Jen konstatuju, že překládat není snadné.

    OdpovědětVymazat
  183. Náš dobrý strýček Pedro se nějak odmlčel, po té, co mě nasadil jak honicího psa na stopu starého šlechtice. A já jako poslušný pitomý pes jsem hledala dál.
    A objevila jsem, že ty memoáry byly vydány, zkrácené, i v češtině nakladatelstvím Brána v r. 2002.
    A našla jsem i zajímavý článek o jeho činnosti v předválečném Československu a pak za války.
    Dita JELÍNKOVÁ
    „Když ta širá, různorodá vlast přestala existovat...“ aneb Osudy rodiny Clary-
    Aldringen po rozpadu Rakouska-Uherska a její hledání nové cesty v postim-
    periálním světě
    Theatrum historiae 6, Pardubice 2010
    http://dspace.upce.cz/bitstream/10195/38305/1/JelinkovaD_KdyzTaSira_2010.pdf
    V italských archivech nic.
    Jak pokračuje práce nad "značně subjektivními" vzpomínkami?

    OdpovědětVymazat
  184. Páně Frýbortovy příspěvky na NP si vždy rád přečtu. Vždy mají "hlavu a patu". Jestli je tak nadaný na jazyky, nemohu soudit, ale nemohu to ani vyloučit. Historie takové lidi zná (Heinrich Schliemann) a o takových lidech žijících v současnosti už jsem taky četl (jeden můj bývalý spolužák taky ovládá několik jazyků a dokonce sepsal učebnici malajštiny). Takže pokud se týká pana Frýborta, tak se nepozastavuji nad jeho tvrzením o znalosti jazyků, ale spíše se zamýšlím nad jím popisovanými skutečnostmi. A musím říci, že je popisuje dosti výstižně.

    OdpovědětVymazat
  185. Strýček Pedro se snaží dát dohromady nějaký alespoň trochu zajímavý materiál o Tiesenhausenech a jejich stopě v historii, se zvláštním přihlédnutím k větvi Ferdinanda Tiesenhausena (федор Иванович Тизенгаузен). A musím popravdě říci, že mi zdrojový materiál začíná trochu "bobtnat pod rukama". Pokud se jedná o rakousko-uherské vlasti vždy věrného Alfonse Clary-Aldringena, tady je pro Informaci ještě jeden odkaz na práci paní Dity Jelínkové.
    http://www.ustrcr.cz/data/pdf/publikace/sborniky/slechta/jelinkova-dita.pdf
    Ta kniha Geschichten eines alten Österreichers mi leží na stole, český překlad byl oproti originálu "poněkud" zeštíhlen.

    OdpovědětVymazat
  186. Á tady je náš dobrý strýček Pedro. Už jsem myslela, že se vydal na cestu k Avernu, aby mohl říci: " Nam Sibyllam quidem Cumis ego ipse oculis meis
    vidi in ampulla pendere..."

    Nevím, jestli Vám tahle zpráva do pojednání zapadá.
    Z teplické větve Aldrigenových bude i Siegfried Franz Johann Carl von Clary und Aldringen, který 28. srpna 1914 předal jako vyslanec R.U. belgické vládě vyhlášení války.
    Zemřel v Teplicích. (Wikipedia)
    Tohle, bych řekla, je víc jak historický paradox!

    OdpovědětVymazat
  187. Ano, Informace, máte naprosto pravdu. Siegfried Franz Johann Carl Fst von Clary u. Aldringen (Teplitz 14 Oct 1848-Teplitz 11 Feb 1929); m.Vienna 12 Feb 1885 Therese Gfn Kinsky von Wchinitz u.Tettau (Vienna 10 Dec 1867-Teplitz 22 Feb 1943) byl otcem Elisabeth Alexandrine (Elisalex) Maria Sophie Felicie (Munich 14 Dec 1885-Brussels 3 Aug 1955); m.Brussels 14 Jul 1904 Henri Cte de Baillet Latour (Brussels 1 Mar 1875-Brussels 2 Jan 1942) a Alfonse Maria Edmund Friedrich Karl Joseph Aloisius Gregor Fst von Clary u.Aldringen (Dresden 12 Mar 1887-Venice 6 Oct 1978); m.Eltville 5 Jan 1916 Ludwine Gfn u.Edle Hrn von und zu Eltz gt Faust von Stromberg (Eltville 15 Aug 1894-Venice 4 Apr 1984). Vidím, že Vás to pátrání v historii "chytlo".

    OdpovědětVymazat
  188. Nechte už chudáka čokla na pokoji. Tlapy zmáčený jak se honil za velitelem ponorky, čenich zaprášenej, že z toho kejchá, na knírech pavučiny ze starejch lejster.
    No a co z toho? Když něco nakonec aportuje, tak to stejně dobrej strejček už dávno zná.
    Ale stejně, na co si maj ty urozený pánové co lamentovat. Dyť si to všecko udělali sami.
    Cesta k sebezáhubě je často dlážděna vidinami slávy.

    OdpovědětVymazat
  189. Jenom aby se honící pes nejmenoval "Greater Patriot..." [;>)

    OdpovědětVymazat
  190. Nebojte se, Anonýme, Starý kocour dobře ví, kdo ten utahanej čokl je. Jinak by ho sem nepustil.
    Jen pro zajímavost, našla jsem i tohle.
    Lo stragismo e la strategia della tensione Versione pdf, Giorgio Cadorini, Università della Slesia, Opava
    http://giorgio.cadorini.org/uni/prezentace/storia2stragismo.pdf
    Celý text tam bohužel není. Ale to jen pro představu, abyste viděli, jak to tu vypadalo. Mrkněte se na mapku.

    OdpovědětVymazat
  191. Ohledně toho, jak jsem došel k identitě V.v. (viz poznámka I. 16.2. v 18:26) - Vlastimil postupně na sebe "vykecal" tolik podrobností, že stačilo vzít si k ruce Almanach vysokomýtské průmyslovky a podívat se do seznamu absolventů, kdo v jeho věku by jím uvedeným údajům odpovídal. Odpovídala dvě jména. Pak stačilo zadat si vyhledávání podnikatelů v Praze, působících v oboru stavebnictví. Vypadlo jméno R. Š. - a na přímý dotaz se Větší vlastenec ke své identitě přiznal. Nyní mám za to, že ač již několikrát vyhozen, vrátil se na Neviditelného psa komínem a působí tam pod jménem - spíše tedy nickem - Sevrát. Sice už nepoužívá ten žargon z padesátých let, podle kterého byl lehko odhalitelný pod jakýmkoliv nickem. Ale: 1) Ty neuvěřitelné hovadiny, co v každé diskusi, které se účastní, pan Sevrát uvádí, přesně odpovídají názorům pana R.Š. 2) Existuje poměrně spolehlivý program na vyhledávání příjmení občanů České republiky - www.kdejsme.cz , propojený do centrální evidence obyvatelstva. Doporučuji vyzkoušení. Po zadání jména Sevrát se dočkáte nulového výsledku. Na území ČR zřejmě člověk takového jména nebydlí. A konečně za 3) V dnešní diskusi na NP pod článkem SVĚT: Islám a muslimští vědci se pana Sevráta pod jeho skutečně hloupou poznámkou zeptala paní Hájková, zda je normální. Na to ji bryskně "sprdla" paní N.: Je. Zato Vy jen hloupě žvaníte. [;-))) Takže my, kdo si pamatujeme jak se kdysi ohnivě zastávala paní N. Vlastimila, si z toho můžeme učinit poměrně jednoduchý závěr.

    OdpovědětVymazat
  192. Vycházejí mi z toho všech dvě věci, Pedro. Nebo i tři:

    1. Na Neviditelném psu není třeba uvádět vlastní jméno. Stačí vymyšlené. (E.Servát.) Jak je to ale s adresou když tam píšou:
    Lidové noviny se rozhodly ukončit anonymitu v diskusích. Každý, kdo chce diskutovat pod články na serveru Lidovky.cz, musí sdělit skutečné jméno a adresu. Vyplňte následující formulář a poštou obdržíte kód, pomocí něhož registraci dokončíte. Touto registrací získává uživatel zároveň právo účastnit se diskusí i na serveru Neviditelný pes.

    2. Je dobře, že se VV "vybije" tam a nepáchne tady. O Harpyji platí totéž. Číst jejich "napadačky" na jiné lidi, spolubesedníky, je nechutné. Takže raději nuda než opět něco takového.

    3. Ten člověk, sociopat, který naplnil plynem paneláček ve Frenštátě pod Radhoštěm a pak se v něm odpálil měl v diskuzích na netu podobné výrazivo, jako kdysi míval VV. Ale tomu "frenštátskému" hrozilo vystěhování, opustila ho rodina, neměl práci, konečná. Doufejme, že se panu stavebnímu technikovi R.Š. vede dobře a nebude mít něco podobného v úmyslu provést v některém se "svých" domů ve Stověžaté. Ale poznámka: Kromě spříznění s jiným sociopatickým nickem je slovní zásoba i způsob skládání vět u Serváta jiný. Je jisté, že je to tam opravdu "Strašná svině" neboli "Senjatroll" čili Vlastenec?
    ====
    A mimo číslování: Nemaloval bych raději čerta na zeď. Kvůli němu (VV) musí všichni útulníci čekat, až BC (Big Cenzor) eliminuje všechny jeho pokusy sem proniknout s (obvyklou) zprávou o stavu svého poněkud chorého mozku.

    OdpovědětVymazat
  193. Strýčku Pedro,
    náš čokl taky říká, že mu to neštymuje. On jde tedy jen po čuchu. Ale čich má dobrý.
    Dneska ráno zase zvedl dva bažanty. Vypadalo to slibně. Žabí muži a vodníci. Ale pak tam zas zajímavého nic nebylo.
    Nebudu Vám tedy ani dávat odkazy.

    OdpovědětVymazat
  194. Jestli na základě jazykového a slohového (materiálu na rozbor je ale dost málo) rozboru odbornice říká, že to Vlastimil není, tak asi má pravdu. Ale ta, jejíž jméno se nesmí vyslovovat, se ho tady zastala stejně hbitě, jako druhdy Vlastimila.

    OdpovědětVymazat
  195. Jistěže zastala!
    To přece znáte: Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá! Za vránu můžete klidně dosadit jiného ptáka. Třeba špačka. :-)

    OdpovědětVymazat
  196. Strýčku Pedro,
    já přece nic netvrdím na základě nějakého jazykového rozboru. Jak dlouho tam píše ten E.Servát, nevím, přiznám se, že moc diskuze nečtu.
    To náš čokl míní, že ten zásah paní S. nebyl na obhajobu Serváta jako spíš útok na tu paní Hájkovou. Ta je chudina tradiční obětí Harpyje, která o ní tvrdí, že je už před polednem nalitá jak Dán. Jak může, nadává jí jako špaček.
    Jednou se to H. pokusila říci mě, což mě značně pobavilo. Já totiž tvrdý alkohol nepiju vůbec, v životě jsem ho ochutnala jen asi dvakrát - třikrát. A nic zvláštního jsem na něm nenašla. Nevím, jestli se pak H. nad mou odpovědí vesele zasmála.
    Třeba H. mluví z vlastní zkušenosti. Obvykle to tak bývá. A její výpady tomu dost nasvědčují, ten křiklivě agresivní ton.
    Takže takhle, dobrý strýčku Pedro. O E. Sevrátovi nic netvrdím, poněvadž ani nevím, jak píše.

    OdpovědětVymazat
  197. Informace, co se týče p. Sevráta, je jen jedním členem squadry idiotů, vyskytujících se v diskusích na Neviditelném psu. Už dříve jsem si všiml jeho nenávistných příspěvků a to, že by to mohl být Vlastimil, mě nenapadlo až v posledních dnech. Vlastimil už nikde nemůže uplatnit své pseudobolševické výtvory a musí se skrývat pod cizími jmény. Původně to byl V. Čech, ovšem nedal si pozor na svůj slovník, byl odhalen a z diskusí na NP opětovně vyhozen. Takže jsem tak trochu fabuloval, pod jakým jménem se může skrývat teď. A že Vlastimil píše, na to můžeme vzít jed, troll se nikdy nevzdá. Počítám, že sem se taky snaží dostat, i když díky Kocourovi může jen okýnkem nahlédnout, to by nám Kocour asi potvrdil. A to, že ta paní, jejíž jméno se nesmí vyslovit, má na paní Hájkovou pifku, to už dávno vím. Ale tady se to sešlo s obhajobou přiblblého názoru p. Sevráta a to se mi zdálo být signifikantní a potvrzující můj odhad, abych použil slovník našeho Narcise Všeználka.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)