Prohledat tento blog

úterý 1. ledna 2013

U hřbitova je zavřeno!


Tak nám zavřeli Hospůdku u hřbitova. Přesněji řečeno - hospůdka pořád ve virtuálním prostoru existuje, ale štamgastům zalepili pusu. Někomu se to zdá nespravedlivé, někdo to považuje za Šamanovu slabost a někdo se (třeba) i raduje. Kdo ví? Většině nás je to ale prostě a jednoduše líto.



Faktem je, že "se to dalo čekat". Někteří štamgasti neznali míru ve své sebeprezentaci, jiní s velikou chutí napadali své spoludiskutéry, někteří zcela zbytečně "mluvili o provaze v domě oběšencově" - Šaman má, a to nikdy nezastíral, židovské předky, kteří byli vyvražděni během II. světové války. Takže jeho přístup k židům je jiný, než třeba můj. Přičemž já proti židům ani Židům nic nemám. S některými jsem spolupracoval a nevšiml jsem si, že by jejich původ nebo víra byla jakkoliv na překážku dobré a spolehlivé spolupráci. 

Totéž ale mohu říct o sudeťácích. Tedy o obyvatelích Sudet. Já je poznal jako staré vesničany, rodiče vojáků wehrmachtu, kteří byli odvedeni do německé armády a už se nevrátili. Někteří leží u Stalingradu, jiní jinde. A v Jeseníkách zůstali jejich matky, sestry, manželky a děti. Naše úřady většinu německých rodin vystěhovaly. Ti, kteří zůstali, se netěšili přízni úřadů ČSR a vlastně ani  Čechů. Měli vysoké dávky k odvodům, tzv. kontingent, který byl kýmsi stanoven asi pro oblast Hané a ne pro horskou vesnici 700 m.n.m., takže se "němkyně" měly co otáčet, aby splnily dodávky vajec, mléka, obilí. Někdy se to nepovedlo, neurodilo se a nastávaly docela zvláštní situace, že bylo nutné ve "Smíšeném zboží" koupit třeba plato vajec a v téže prodejně je obratem, za daleko nižší cenu nechat vykoupit jako kontingent. Na přítomnost kuny, které devastovala hejno slepic prostě nebyly úřady připraveny. Nezajímalo je to. Tolik a tolik vajec na den. V zimě, v létě.

Ale k věci: můj táta taktak přežil pobyt v koncentračním táboře. Nebýt Američanů, nepřežil by. Měl polámaná a naprasklá žebra, vymlácené zuby, tyfus. O KL s námi dětmi nikdy nemluvil, ale věděli jsme co asi prožil. Takže jeho vztah k Němcům by měl být logicky přinejmenším velmi odtažitý. Když naši v roce 1952 koupili v Jeseníkách dřevěnici, kromě jednoho Slováka, věčně opilého pana Žabky, poštmistra Vrby, který byl pověstný tím, že dokázal vypít čtyřicet piv za večer a předsedy MNV soudruha Kupčáka byli kolem samí Němci. Jenom nahoře bydlela slovenská rodina Chybíkových. A táta se s Němci bez nějakých vnitřních problémů domlouval. Německy a zcela sousedsky, přátelsky. Dával k dispozici trávu na pozemku, který k chalupě patřil, nebránil ani používání "našeho" pramene opravdu "dobré vody". Za to nám starý pan Gross třeba naštípal šindele na opravu střechy, jeho snacha pak dodávala vejce, máslo (solené), mléko, podmáslí. Ceny stejné jako dole v "Jednotě", ale kvalita taková, že jsem tak tučné mléko viděl až desítky let poté na "farmářských" trzích ve  Valencii. A tucet vajec tady znamenalo třináct vajec. Nebo taky čtrnáct Ta navíc byla "na rozbití" a neplatilo se za ně. 

Mě jako malého kluka nesmírně zarazilo, jak se může můj hodný táta tak klidně bavit s Němci, kteří ho zmrzačili a  málem zabili. A táta mi na to tenkrát odpověděl třemi slovy, která se mi vlastně stala heslem pro celý život. Řekl mi: "Tenhle to nebyl!"  A život přinesl naší rodině i jiné paradoxy, Jednoho dědu vyhnali z Polska proto že nebyl Polák, ale vzal si Polku - ovšem ze Slezska. Druhý děda měl zase velké potíže proto, že byl Polák a si vzal Němku. Krásnou, hodnou. Ale tihle dva umřeli dřív, než jsem se vůbec měl šanci narodit - táta měl dvanáct let. Babička na nějakou nespecifickou chorobu a děda šel do roka po ní.  Upil se k smrti. Bylo mu prý  smutno. Zbylo jen vyprávění, pár dokumentů, pár fotek.

A život šel dál. Děda s mojí hodnou polskou babičkou se museli v Ostravě nastěhovat do obyčejného činžovního domu. Pro babičku, dceru statkáře, to byla strašná rána. Kolem jenom špinavé město, fabriky, šachty. Děda, definitivní báňský úředník, to už snášel o něco lépe. Za války se děda, protože uměl dobře německy seznámil s jakýmsi chlápkem v uniformě. Scházeli se, hráli šachy. Ten chlápek byl docela vysoký důstojník Wehrmachtu. Na hráčská odpoledne vždycky donesl nějakou "pozornost": dvě krabičky olejovek, kus špeku nebo sáček cukru. A od něj se děda dozvěděl, kdy bude další odsun Židů z Ostravy. Protože bydleli vedle židovské rodiny, taky vystěhované z Polska, hned jim to šel říct. Ale nepochodil. Dozvěděl se, že se stejně nedá nic dělat a že pobyt v koncentračním táboře bude jistě jen krátkodobý. Zubaři přece budou potřeba pořád, proč by je někam zavírali. Ale pro jistotu si u dědy schovali kožich, nábytek z ložnice  a klavír. Že si to vyzvednou, až se vrátí.  Po válce to už ale nebylo komu vrátit.

Možná se ptáte, co je to za novoroční  slátaninu. Jenom tak nad klábosnicí přemýšlím, co by bylo s hospůdkou, kdyby bývali byli všichni štamgasti trochu smířlivější, vstřícnější a taktnější. Šaman by nenašel žádný rozumný důvod zablokovat diskuzi a jak ho znám ani by to neudělal.
Netvrdím, že mi osobně budou chybět všichni štamgasti, se kterými jsem se potkával. Lhal bych. Ale většina z nich, i ti, kteří tam chvíli pobyli a zase šli, protože některé jiné štamgasty prostě nevydýchali, mi chybět budou. 

Nemohu tady nabízet nějakou filiálku Hospůdky. Jednak nejsem Šaman, spisovatel, ale zvukař a kameraman už napolo v důchodu a na to,  psát příspěvky nemám ani dost času, ani talentu. 
A už vůbec nemám volný čas pokaždé redigovat příspěvky do diskuze. Ale té chyby, které se dopustil hostinský v Hospůdce, totiž zcela volnému vstupu kohokoliv se chci vyvarovat. Musím, protože jinak bych  musel zablokovat diskuzi stejně jako Honza Kovanic. S "některými" se prostě "nedá! Je to stejné, jako pustit tchoře do kurníku. A právě takoví mívají nejvíc řečí o demokracii, svobodě projevu a slušnosti. Ovšem tato privilegia vyžadují jen a jen pro sebe, ostatním je nedopřejí. Ukřičí je svými opakovanými floskulemi, svou neskutečnou nadutostí a agresí. 

Chtěl bych tenhle koutek kyberprostoru  pár měsíců provozovat a třeba se tu setkávat s lidmi, které mám rád,  kterých si vážím a některé jsem měl tu čest poznat i osobně. (To není fráze!)
Proto budu příspěvky do diskuze redigovat a pro jisté lidi nebude vstup povolen. Tohle není hospoda, tohle je kavárna. Vstup jen v čistých šatech a střízlivý. (Někteří už tu zkusili prorazit a vědí...) 

Bohužel nemám dost času se věnovat jenom práci portýra a tak prosím případné přispěvatele a diskutéry o trpělivost - až budu mít čas, propustím komentáře dál. Tenhle blog není to hlavní a jediné, co mě zajímá. Na polo - důchodce jsem dost neposedný. 
To, že tu nebudu trpět trolly a lidi zakládající  flameware ovšem neznamená, že by se tu neměly střetávat názory. Kdyby se nestřetávaly a všichni spolu souhlasili, asi by nemělo význam něco takového jako blog Rozpaky starého Kocoura  provozovat. 

Ale pravidla jsou zde daná a o nich diskutovat se mnou nelze.

Budu rád, když i přispějete autorským článkem, básničkou, fotografií. Vím, že mezi štamgasty byli básníci i dobří fotografové - o filosofech nemluvě. A profesionálové z různých oborů. Ale znovu prosím o trpělivost. Na rozdíl od Šamana já nemám svou Tess.


PF 2013

49 komentářů:

  1. Zdravím, Kocoure. Takže možná, že se tady začneme scházet my štamgasti, co se teď můžeme do hospůdky akorát chodit dívat oknem. Vidím, že o komentář níže se už ozvali Zdeněk a Jakub. Obávám se ale, že se sem bude snažit nacpat i ten, jehož jméno se nesmí vyslovit. No uvidíme.
    K mému poslednímu příspěvku v Hospůdce, než Šaman zamknul dveře: Té Magdy Vašáryové jsem se kdysi na ČRo2 zeptal, zda by nechtěla kandidovat u nás v Česku, když na Slovensku neuspěla, samozřejmě v žertu.
    A jako žert (no tehdy jsem to považoval za absurdní žert) jsem uvedl svou obavu z možného presidentování našeho pana profesora. Já bláhový to snad přivolal! Proto když jsem teď zmínil Jaroslava Kuberu, tak jsem si následně uvědomil, že jde o klasické déjà vu - snad se to probůh taky nevyplní! Pro vnějšího pozorovatele je moje obava možná nepochopitelná, vždyť on je tak vtipný - ale my Tepličáci víme své…

    OdpovědětVymazat
  2. Vitam pana, Pedro!
    Vlastně proto, že jsem byl předem varován, že k zamčení Hospůdky jednou dojde, jsem tenhle blog založil. Já ho tedy začal zakládat už dříve, v době, kdy se Strašná svině jmenoval ještě jinak a Harpyje byla v plné drápaté a zobanovité síle - a v Hospůdce bylo poněkud nedýchatelno. Začal jsem ho zakládat, ale pak jsem si uvědomil, že můj čas prdůcha je značně omezený a že na obsluhu blogu nebudu mít dost času a proces jsem skončil. Ale nevymazal jsem asi všechno a když jsem se před dvěma týdny pokusil podepsat nikoliv zkratkou, ale plným nickem, najednou na mě vybafl můj blog, o kterém jsem si myslel, že je dávno mrtvý.
    A protože mě Šaman znovu varoval, že už toho má dost a asi Hospůdku zavře, dodělal jsem, co bylo nutné a pomalinku začal ten kyberprostor "zdobit". Ten, jehož jméno se nehodí vyslovovat se už tady pokoušel několikrát prorazit, ale nemám zájem. Průjem jako obvykle. A bývával to tak vtipný společník, než tak nějak zešílel. Ostatně, když jsem se díval do historie Hospůdky, i Harpyje byla zpočátku docela příjemná společnice. Pak se to začalo postupně kazit. Ale BAN tady má vlastně jen Vlastenec.
    ===
    Kdyby se tu sešlo víc lidí, kterým nejde jen o hádku nebo netrpí ústním průjmem, byl bych spokojený. Protože nejsem zdaleka tak dobrý "pisálek" jako Šaman, tak když někdo bude mít chuť cosi napsat, pošle fotky nebo básničku, rád to tady "vylepím". Znám to z vlastní zkušenosti: Člověk chce k něčemu podotknout pár slov a najednou je z toho málem článek. Rozkecá se. Takhle vlastně vznikly všechny moje příspěvky do Hospůdky. Ale Honza Kovanic je kovaný demokrat a vylepoval to tam, i když literárně to asi stálo za prd.
    Takže budu s napětím čekat, kdo se ještě ozve ze "starých štamgastů". (A možná se ozvou i nějací noví.)
    ===
    Je to divné: už tu bylo bezmála tisíc lidí a nikdo nic nepodotýká. Ticho jak v kostele.

    StK

    OdpovědětVymazat
  3. No teď jsem úplně dole našel, že už se tu objevil i Schumacher. Tak to už jsme čtyři do mariáše. A možná nás bude později na příjemné poklábosení víc - jak správně uvádíte, názor může mít každý svůj, ale musí se chovat slušně, neplivat zde na podlahu a jeho názor nesmí odporovat slušným mravům. Takže se necháme překvapit!

    OdpovědětVymazat
  4. Ale ale. Takových s l á t a n i n víc. Tady někdo chce, aby se mu něco vyvracelo... No tak jo a fertyk.
    Demokracie? Mé heslo, pod nímž - jestli se k tomu někdy rozkývám - vstoupím třeba do (asi lokální) politiky: I většina má svá práva! Jasně poslední roky vidím, že je třeba tohoto praporu se chopit. Menšiny mají v Evropě už dávno práv neúrekom, a že jich dovedou neuvěřitelně (vy)užívat. A dále: Demokracie spočívá (nikoli: je o) ve vyvážení a průběžném vyvažování práv a povinností. Ano, povinností. Dvě strany téže mince. Blíž k antice.
    Asi o tom napíšu Zasláno a zašlu.

    OdpovědětVymazat
  5. Vážený Kocoure.Pro "Pedro"
    Pohled z hloubi vojenskáho prostoru naráží na rovinu lomu informace totožnou s jeho oplocením. Tak co nevidíme my za plotem a co vidíte "Tepličáci co víte své…"
    Rád se poučím, prosím o věcná fakta ne od agentury JPP.
    Děkuji EK.

    OdpovědětVymazat
  6. To EK: Ohledně pana Jaroslava Kubery existuje dost důkazů jeho zhoubného působení na Teplice v komunální úrovni: Jeho působení v politice ponechávám stranou - v této linii ho beru jako populistu s velkými ambicemi do budoucnosti. Chápu, že pro pozorovatele neznalého problémů Teplic se může jevit jako charismatický politik. Ty materiály sem samozřejmě nemůžu napastovat, pošlu Kocourovi a pokud má na Vás kontakt, přepošle Vám to.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ty pomlouvačné materiály týkající se senátora & primátora Kubery za chvílí pošlu Kocourovi. Pokud na Vás milý EK nemá mailovou adresu, tak mu ji prosím sdělte, ať Vám to může přeposlat. Zdravím. Pedro

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den vespolek, poklona panu hostinskému, s dovolením si tuhle přistrčím volnou židli.

    Ačkoli jsem v poslední době už U hřbitova téměř nepřispíval, alespoň jsem si ho četl. A samozřejmě s komentáři, popravdě jsem se zajímal víc o ně. Na Psa vlastně už léta nechodím a do hospůdky oknem asi taky moc často nenakouknu. Bez komentářů a bez možnosti (byť nevyužívané) vlasního to není ono.

    Jsem rád, že se štamgasti přesunují postupně sem a doufám, že ctihodná paní Informace sem také zavítá.
    Touto cestou Vás, Informace, zdravím - budete-li to ovšem číst. Možnost poslat případně osobní mail přes Šamana nevyužiji.

    A abych se také zůčastnil tématem:
    co vy na tu Klausovu amnestii? Mě jímá podezření, že jde (především a mimo jiné) o způsob jak omilostnit zloděje z privatizace. Ta je takové Klausovo dítko, bylo by od něj určitě hezké, kdyby otcovsky požehnal ještě před odchodem do záhrobí.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý celý nový rok vespolek. Rád s vámi všemi poklábosím. Zavření Hospůdky u hřbitova jako bych tušil. Odešel jsem z těch důvodů o kterých píše Šaman. Jsem rád, že jsem stihl vánočně pozdravit, že jsem nezapomněl. Potěšilo by mě, kdyby sem chodil popovídat Šaman. Potom co si zrušil vlastní diskusi tak nemůže diskutovat sám se sebou. Kdyby mohl jenom tohle, bylo by to neveselé.

    Jakube, pro mě je demokracie bezobsažná. Je jenom jednou z možných formem vlády. Primárně vlády nerozlišuji podle formy, ale podle dobra a zla. Demokracie sama o nezaručuje dobro. Může být i bestiální. Nelíbí se mi významový posun v tom směru, že demokracii je apriori přičítán nějaký "dobrý" obsah. Praktická potíž je v různé schopnosti lidí se prakticky nejen podílet na vládě ale i reprodukovat demokratickou vládní kulturu. Protože lidé v demokracii jsou sice rovnoprávní avšak nerovní, je náročné nejen vytvořit systém pravidel, ale prakticky zajistit jejich všeobecné dodržování. Proto, že ti schopnější mají přirozenou snahu vládnout více než ostatní. Autentická demokracie prakticky neexistuje. Vládní systém, který nazýváme demokracií je prakticky jen systémem s jejími různě zastoupenými a různě silnými prvky. Tato "demokracie" se má k demokracii jako "reálný socialismus" jak jsme ho poznali, k socialismu jak jsme se o něm učili. Velmi mě zlobí, když demokracii je samozřejmě přičítáno dobro, "humanitární" obsah a jiní "dobra". Označovat demokracii za dobro je stejná manipulace jako označovat za dobro cokoli jiného, jakoukoli jinou, a jak tomu většinou bývá, sebeposvěcující vždy aktuální formu vlády. Nadužívání a dokonce zneužívání slova demokracie mě velmi zlobí jako označování toho či onoho, případně čehokoli jak se hodí za demokratické či naopak za nedemokratické. Podle těch manipulátorů nejsou dobro či zlo. Je jen demokratické či nedemokratické. A demokratickému je automaticky přičítáno dobro. A naopak. Slovem demokracie a demokratický bychom proto měli velmi šetřit a užívat je adekvátně. Jinak dopadneme jako s tím "socialismem". Buďme lapidární a přímí. Užívejme pojmů dobro či zlo pro označení dobrého či zlého. Podobně jako činil Robinson Crusoe. Jen tak naše řeč bude srozumitelná. Náhražky jako "Ten jehož jméno nelze vyslovit" jsou cestou do temnot.

    OdpovědětVymazat
  10. Zibride,
    "ctihodnou pani informaci" sem prave poslal Saman v odpovedi na muj dopis, kde jsem mu vysvetlovala, ze nas oklamal on, kdyz na nas pozadoval partnerstvi (tedy pratelskou spolupraci, jak jsem to chapala ja) a pak se nakonec zachoval jako feudal. Pry jsem mela tendenci ho dirigovat a tak me chtel vyhodit, bud me nebo Kopretinu, ale ta by se pry z toho nervove zhroutila, a tak volba padla na mne. To jsou pro mne reci skutecne nepochopitelne. Vyhodit nekoho jen proto, ze ti leze na nervy nebo nahradou za nekoho jineho?
    Jak vidite, nejsem povaha snadno ochocitelna, i kdyz v podstate snasenliva a slusne se chovajici.
    Zato pan Kovanic je demokrat jen lehce pocukrovany.
    Bylo by vic fair, jak to chapu ja, kdyby se omluvil, ze mu na vedeni blogu chybi cas a proto ze zavira, nez aby kolem toho delal divadelni komedii.
    Nevim, jestli me tu bude Kocour snaset. Jsem jaka jsem a kdyz je to zapotrebi, reknu co si myslim.

    OdpovědětVymazat
  11. Servus. No takto přímo to nevidím. Leč jako vítaný -a vnímaný - byproduct ano.
    No jakou radost mají dnes rodina a komplici jistého Dona Janečky z naší radnice! On měl jít osmého t.m. sedět. A najednou amnestie!! Hurá! A může teď možná donekonečna přes vykazování (pl.) starosty chodit na městskou radu a trčet tam demonstrativně a výsměšně.
    Tak to říkáme v našem dobrém (ne zlém) městě na tento bodrý počin zetě s. Šalgoviče a (d)obyvatele Hradu. Pars pro toto.

    OdpovědětVymazat
  12. To Info:
    Šaman jednak nem+l dost času, jednak už měl dost nájezdů ASP - za II. WW mu vyvraždili fůru židovských předků tak to Pergillovo mudrování bylo jako "Mluvit om provaze v dimě oběšencově". Ale to už jsem tu někde psal.
    Pokud se nebude kdokoliv navážet do hostů, nebudu ani číst, co píše a odkliknu ho. A naopak - když bude trollit nebo vyvolávat flameware, dostane BAN. Já, na rozdíl od Honzy Kovanice netvrdím, že tohle je naprosto demokratický prostor. Ale měl by to být prostor příjemný - ale pro všechny. Takže opilce a špinavce budu jako zlý portýr vynášet ven.
    Ostatně o pojmu demokracie se někdy můžeme pohádat. Teď nemám času, neb jsem v Ústavu. Stk

    OdpovědětVymazat
  13. Jak vidím, tak se tady se štamgasty (tohle ryze české slovo tak miluju - viz říkanka: Fotr fofrem pucoval flašku šnuptychlem ;-))) - ryze česky, textový editor se to vůbec nesnaží opravit!) přímo roztrhl pytel! Jakubovi, Drakovi a Kocourovi jsem ty štvavé materiály očerňující výkvět našich politiků Jaroslava Kuberu poslal mailem. Pokud EK nechce, nemusí se Kocourovi prohlásit - nahledal jsem odkazy k většině těch materiálů a uvedu je za chvíli zde. Jenom články z blogu Petra Humla už nejdou vyvolat - viz http://huml.blog.idnes.cz/ . A že jich bylo podle těch fotek našeho teplického giganta (Kdo je ten gigant, zdali pak ho znáš? Toť přece ... viz W&V) několik - já mám uložené jen dva - Teplické absurdity 1 a 2 - odkaz na ně tedy už bohužel nefunguje. c.d.n.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak tady jsou ty slíbené odkazy:

    http://www.lidovky.cz/rozhodovani-o-imunite-senatoru-a-poslancu-v-roce-2012-fxs-/zpravy-domov.aspx?c=A120426_192100_ln_domov_Pta

    http://www.lidovky.cz/senatori-cerpali-nahrady-a-opet-podojili-erar-fal-/zpravy-domov.aspx?c=A120301_183452_ln_domov_ogo

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-tozicka.php?itemid=18300

    http://www.proteplice.cz/index.php?page=40
    http://zpravy.idnes.cz/teplicky-mrakodrap-chce-povoleni-o-vanocich-fzm-/domaci.aspx?c=A121222_144243_usti-zpravy_neh

    A pro odlehčení trochu (trpké) legrace - viz: http:// aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2011/09/16/vaclav-klaus /

    Sice to je už poněkud starší vzpomínání, ale když nám náš nejmilovanější vbrzku opustí Hrad .....

    OdpovědětVymazat
  15. Mno, Informace, jestli Vás poslal jen sem, to jste z toho vyvázla ještě dobře:-)

    K té demokracii blogu tápu co napsat, vždyť má-li Šaman moc blog zavřít, tak se stejně jednalo jen o demokracii anglického typu, kde má královna moc rozpustit sněmovnu a pokus s demokracií ukončit (alespoň myslím, že to tak je). Ale každopádně, se svobodou projevu se zmenší bohužel i moje návštěvy tam. Do hospůdky U hluchoněmého se dá opravdu jen nahlédnout oknem. Inu, otevřel si hospodu, ale štvalo ho, že mu do ní chodějí lidi (Cimrman: Hospoda na mýtince).
    A ještě mi přišlo vtipné, když jsem si Vaše poslední téma "co kyselého do svíčkové" pro sebe interpretoval jako kyselý pohřeb.

    S.T.K., děkuji za vcelku jasná pravidla a především za poskytnutí prostoru. Přemýšlím jaká výživná jídla byste měl servírovat, aby diskuze nevázla... nějaké denní zprávy nebo něco ve stylu MobyDicka, třeba ve stručné formě zkopírovaných nadpisů z novin?, něco, co by se objevilo pravidelně, aby supi věděli, kdy se slétnout?

    OdpovědětVymazat
  16. Jakou krmi?
    Tohle není hospoda, to je jenom "tichý koutek".
    Takové místo ve stínu. Lípy, třeba. Nemám dost času (ani talentu) na to, abych něco pravidelně servíroval - a možná by mě to ani nebavilo. I když: I já se těšil na pravidelnou hostinu Bílé Velryby a hlavně na to, co tomu řekne moje dobrá známá, Mrtvá kočka.
    Ale zato to není ryze autorský blog. Pokud někdo bude mít něco většího nebo lepšího, než diskuzní příspěvek, vylepím to tu (na tu lípu) velmi rád. I autorské fotky, Draku.
    Vycházím taky ze zkušenosti, že Šaman vyvěsil něco "O zimní procházce" a skončilo to, jako často, u politiky. Takže "počinková náložka" může být cokoliv. Exploze nápadů se pak buď koná, nebo ne. A přihodit nějakou tu roznětku do mrtvého rybníčku dodatečně myslím lze vždy.
    ===
    Pro začátek téma, které by mohl předzpracovat, nadhodit filozof*: Co je to vlastně ta demokracie? Odkud kam sahá a kdy je nejvhodnějším řešením a kdy je naopak nanic?
    (Když už jsme u těch svobod...)

    */ pokud se mu bude chtít, pochopitelně.

    OdpovědětVymazat
  17. Pakliže správa blogu lezla Šamanovi na nervy, chápu to. Pakliže na to měl málo času, chápu to tím spíš, protože dělat něco, nač mám málo času a ještě k tomu mu to jako "bonus" leze na nervy, tak to už by vydržel jen svatý, a možná ani ten ne. Rozhodně ne věčně. No a tak to zavřel, přesuneme se tedy o hospodu dál. U Kocoura je fajn, aspoň zatím :-) Jediným požadavkem je slušnost k druhým a snášenlivost, obojího mám poměrně dost, takže v tom nevidím problém.

    Kocour má času ještě méně než Šaman, takže kdybychom se dohodli na tom, že každý z nás, nebo aspoň mnozí z nás budeme Kocourovi pravidelně přispívat, třeba jednou týdně, nebo aspoň jednou za dva, určitě mu to ulehčíme a hlavně bude co číst a hlavně o čem klábosit.

    Ta poslední amnestie jev každém případě neobvyklá až znepokojivá jejím rozsahem a dalšími rysy.

    OdpovědětVymazat
  18. cituji Novinky ze Seznamu:
    (Bradáčová) Jmenovala třeba případ kolem konkurzního soudce Jiřího Berky, manažerů Komerční banky, fondu Trend, společnosti KTP Quantum, firmy Private Investors, kauzu Český dům, ale i věc kolem bývalého šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského, a především pak kauzu miliardového krácení daní v rámci obchodů s pohonnými hmotami společností Bena a Tukový průmysl, kde byla poškozena státní ropná firma Čepro. Stát tam na daních měl přijít o více než 2,6 miliardy korun. Amnestie prezidenta Václava Klause se s největší pravděpodobností vztahuje i na bývalé manažery Agroplastu obviněné z nelegálního obchodování se zbraněmi nebo bývalou herečku Reginu Rázlovou obžalovanou v souvislosti s krachem vývozní společnosti Skloexport. Bývalým manažerům Agroplastu Petru Perničkovi a Zbyňku Švejnohovi hrozilo až osm let vězení. Obžaloba tvrdila, že Agroplast v letech 1994 až 1999 obchodoval se zbraněmi bez povolení a licence. Regina Rázlová byla skoro před deseti lety obžalována ze zneužívání informací v obchodním styku a poškozování věřitele v kauze libereckého Skloexportu. Podle obžaloby Skloexport přišel v letech 1996 a 1997 o více než půl miliardy korun při transakcích s akciemi a při převodech majetkových podílů ze svých zahraničních zastoupení.

    OdpovědětVymazat
  19. Poslyste,
    ja jsem Samanovi navrhla tato temata v nadeji, ze od sveho umyslu upusti:
    "Nasla jsem dve zajimava, aktualni temata k diskuzi, ktera se tu objevila v tisku v souvislosti s udalostmi jak italskymi tak celoevropskymi, ktera by jiste ostatni stamgasty zaujala. “Je politicky boj mezi stranami hrobem pro demokracii? Ma byt nahrazen demokracii “nepolitickou”? Co je mineno ”nepolitickou demokracii”? A dalsi tema: "Je doba zrala na nahrazeni statni suverenity suverenitou nadstatni?"

    Mela jsem v umyslu po navratu domu o nich neco napsat, ale Vasim rozhodnutim jste mi usnadnil praci. Nac psat pro diskuzi, kdyz diskuze neni povolena?" Potud tedy muj dopis Samanovi. Ale nechce o pokracovani cinnosti blogu ani slyset.
    Jestli Vas to zajima, mohla bych napsat neco pocatkem pristiho tydne.
    Dve tendence. Demokracie zdola nebo svrchu, kam to povede?
    Dejte mi vedet, mate-li zajem

    OdpovědětVymazat
  20. Zdá se, že se muselo ulevit kdejakému grázlovi a lumpovi, ať už známému, nebo neznámému. Dílo ochrany grázlů před slušnými lidmi bylo zase postrčeno vpřed o významný krok. V.K., jak již mnohokráte prokázal, umí překvapovat a tohle překvapení se mu podařilo naprosto dokonale, snad ze všech jeho překvapení nejvíc. Chvílemi jsem přemýšlel nad tím, zda není škoda, že V.K. odchází z Hradu, ale škoda to opravdu není, spíš nejvyšší čas, jsem rád, že nemůže kandidovat potřetí, aspoň něco. Tohle je prostě skandální výsměch všemu a všem.

    OdpovědětVymazat
  21. Jak už jsem psal Informace,
    toto není blog autorský - tedy v tom smyslu, že se nepovažuji za jediného schopného vytvářet zárodky diskuzí. (Spíš naopak.)
    Každé téma je dobré, pokud zaujme. Budu hledět jen na to, aby tu bylo příjemně. Všem. Počítám, že naše názory světovou politiku neovlivní. Ale naše chování ovlivní náladu desítek, možná stovek lidí. Ti se tady určitě nepřišli přečíst, jak si navzájem nadáváme a posíláme se do ...nenávratna.
    Tož tak. Těším se.
    StK

    OdpovědětVymazat
  22. Přeju, aby to tu vyšlo.
    Já jsem trochu smuten, že ku mne nikdo nechodí (až na jednu stálou návštěvnici a pár kolemjdoucích), na druhou stranu nemusím řešit troly.
    Na roze***ní diskuze stačí dva pitomci, je-li pilný, i jeden.

    Takže držím palce.

    OdpovědětVymazat
  23. Ale snáď se mu bude chtít...
    A In Itálien, in Itáálien, Donnerwetter noch einmál... tam sou ženský... no, stačí, téhle se bát nebudu: Takže ovšemže o to všecko mám zájem.
    A o osmi je na Dvojce o Izraeli!! Zázrak.

    OdpovědětVymazat
  24. informaci:

    Já osobně se domnívám, že největším problémem dneška, je krize důvěry, prostě fakt, že jen těžko můžete někomu věřit, že vás nebude chtít podvést a oškubat. Je celkem jedno, jestli je to výrobce aut, náhradních dílů, autoservis, hospodský, obchodník, politik lokální, krajské či státní, nebo nadstátní úrovně. To všichni už nejednou předvedli, že jsou pěkná sebranka a že jim jeden nemůže věřit ani přání dobrého dne.

    Partajní politika tomu dost nahrává, pokus zaměnit jí za cosi jiného, víc osobního, má možná šanci pohnout věcmi kupředu, směrem k něčemu lepšímu, ale nelze vyloučit, že by se to mohlo zvrhnout v ještě větší mediokracii, nežli máme dnes. Kdyby totiž měla být klasická partajní politika nahrazena něčím víc osobním, tedy tím, že by se z partají přešlo na kandidatury jednotlivých lidí, tak největším problémem bude, jak ty jednotlivé kandidáty věrohodně a pravdivě dostat do povědomí voličů. Nicméně si myslím, že růst směrem z komunální do vyšší politiky by asi byl logický a jeden z těch pravděpodobných.

    Jak se tak prohrabávám dojmy a vzpomínkami, tak tak jedna z mála zemí, kde si myslím, že mají v zemi velmi přijatelné klima, je Švýcarsko. Mimo jiné třba proto, že se tam nebojí referend, jako u nás, což je dle mého názoru správné i žádoucí a mnohé, co tam mají, by určitě stálo přinejmenším za pokus o napodobení.

    Téma nahrazení suverinity státní suverenitou nadstátní, je cosi, čeho si na jedné straně tak nějak žádá doba, tak jak firmy požírají jedna druhou a jsou z toho čím dál tím větší a silnější celky, tak si celková situace do značné míry žádá vytváření nadnárodních celků z mnoha dobrých důvodů, jenže to, co poslední dobou předvádí EU, má řekl bych charisma mokrého hadru na podlahu a je to prováděno s stejnou inteligencí a grácií, takže bych řekl, že to povzbuzuje spíš tendence odstředivé. Stává se z toho všeho spíš brzda všeho možného a neužitečná žvanírna a to se krotím a držím s komentáři dost při zemi.

    Zkrátka a dobře, témata jsou to aktuální a zajímavá, máte-li čas, chuť a energii se s tím psát, sem s tím, já a určitě i další, si rádi počtou a věřím, že nejen to, že se k tomu i rádi vyjádří.

    OdpovědětVymazat
  25. Já u žižkovského Honzy už párkrát byl. A bylo tam útulno. Kocouři jako u nás doma. (A samé chlupy, že?)
    Byl bych rád, aby se to "útulno" dokázalo vytvořit i tady. Proto jsem postavil ke dveřím starého mrzutého kocoura, který umí seknout drápem. A pokud uvidí trolla nebo jemu podobného tvora, sekne.
    Demokracie, nedemokracie...

    OdpovědětVymazat
  26. To Jakub 13:00 - Ohledně toho zetě StBáka Šalgoviče - už vícekrát bylo vyvraceno, že by paní Lívia byla rozená Šalgovičová. Viz třeba http://www.ontola.com/cs/livia-klausova . Dá se najít více odkazů, že je rozená Mištinová. A ani mě moc nezajímá, zda se dědeček pana prezidenta jmenoval Pružinskij. Spíše mě zajímají jeho skutky - Ne podle slov, ale podle skutků poznáte je. Konečně o pana prezidenta se otírá spousta lidí - třeba pan Berwid-Buquoy:
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-berwid-buquoy.php?itemid=2535 .

    OdpovědětVymazat
  27. No dobrá, beru, odvolávám co jsem odvolal. Ale jak to mohlo vzniknout a tak houževnatě se léta držet? Veru neviem.

    OdpovědětVymazat
  28. ...a štamgast je nádherné, nenahraditelné slovo. A rovněž obdivuju p r o h l á s i t s e . Přichází pocestný (Je to pocestný? Není to pocestný? Je to pocestný!) k městské bráně a stráž ho vyzve: prohlas se! Nádhera. Když chci na i-netu někoho poctít, prohlásím se mu.
    Moji dědové a už i praděd měli svůj štamtyš v patře Café Lustig na Kolišti, proti novému divadlu, s ostatními štamgasty. Tedy byly tam dvojí stoly, oni se dělili na izraelity a křesťany, dokud se to později večer nepromísilo.

    OdpovědětVymazat
  29. Štamtiš!
    To je to slovo, které jsem hledal. Slovo sudetského souseda, starého sedláka Aloise Grosse. Díky, už si ho budu zase pamatovat!
    Alois mi ho už asi nepřipomene, loni v létě jsem s ním mluvil na hřbitově. Já seděl na trávě a on ležel pod ní. Plauschen...
    Ten hřbitov je vidět na úvodní fotce vlevo, těsně nad hájenkou. Pod ním je bílá, už léta opuštěná budova základní školy a kousek napravo čouhá z poza stromů střecha hospody. Hospody U hřbitova. Ve škole, dvojtřídce, učil tehdy mladý pan učitel Janda, odněkud z Jižních Čech. Ten si pak vzal Grossovu vnučku Betty. Ta ho naučila německy. Taky už jsou oba na tom hřbitově.
    Je mi až trapně, když se na hřbitově zastavím po cestě na chalupu, ať už dojedu na kole nebo autobusem. Všichni už tam leží. Jenom já tam chodím.
    [;>(

    OdpovědětVymazat
  30. Chdíme, chodíme hore po dědině. Až hore dojdeme, tož si tam lehneme...
    Se mi teď samo od sebe vymyslelo.
    A teď byl na Dvojce úžasný polohraný dokument H e r č i v a l d z cyklu Ztracené adresy. Strašlivě tristní (obsahem), strhující (výpovědí). Sever. Slezsko. Pruské, rakouské, polské, české, tkalcovské, havířské, pole rodí kameny, z ruky do huby, několikrát konec chleba a začátek ubohého nového, odsun, JZD, přehrady, privatizace, konec dolů; Co jste? ptali se úředníci, sepisující obyvatele nového státu 1919.- Tuž jak pan mysli... Nja, i´ versteh´Se net... bin ja Schlesia, net? Šlonzak, napewno? Moravec, tu, na Kravařsku, ni? No asi budem Češi, nebo Moravani, a možeme byt po tej vojně aj dál Polaci, třeba? Niech pan napiše jak mysli... A pak přes Jablunkov příliv z Horních Uher, tedy Slovenska, že, a mezi tím cigáni a příliv olahů. O židy se postarali Němci a Poláci. Zlaté vnitrozemí. Ale vlastně - včil sme tu na hranici... Řecká představa o dějinách: těžká dvoukolá kára, drtící vše pod koly.

    OdpovědětVymazat
  31. Krize důvěry: Pokud bych měl vybrat heslo, které by nejlépe charakterizovalo naši současnou společnost, tak by to bylo "Podvádět je normální".
    Volit misto stran osobnosti: K důležitým stránkám kvality politika patří i jeho schopnost týmové spolupráce a schopnost vybrat si vhodné spolupracovníky. Pokud se nedokáže spojit s několika lidmi obdobného smýšlení a společně se podporovat ve společných cílech a řešit drobné názorové rozdíly v rámci politické strany, jaká je potom šance, že dokáže přispět k nalezení celospolečenského konsensu v parlamentu? Od jednoho extrému, striktně jednomyslné strany nedovolující jednotlivým členům zveřejňovat svá odchyná stanoviska, není třeba překývnout kyvadlo na opačný extrém k úplnému zavržení politických stran; od toho máme preferenční křížkování, abychom mohli posoudit nejen schopnosti, ale i jemnější názorové nuance jednotlivých kandidátů. Volit izolovaného politika má smysl nanejvýš v nouzi, kdy v parlamentu není žádný důvěryhodný subjekt a je záhodno tam dostat aspoň někoho, kdo by se jim díval pod prsty a měl občas příležitost zveřejnit své stanovisko. Ovšem považovat to za základ volebního systému je jen krokem směrem ke kultu osobnosti. Politické subjekty založené na jednom politikovi jako třeba Zemanovci nebo Blok Bobošíkové ve mně nebudí důvěru. Ostatně ve vlastním zájmu každého úspěšného politika je být snadno nahraditelný některým ze svých spolupracovníků, aby protivníci nemohli očekávat nějaký prospěch z případného atentátu.

    OdpovědětVymazat
  32. Ona i ta demokracie má nejméně dva významy, podle toho jak se kdo ptá.

    Vláda KOHO?
    Vláda KOMU?

    LIDU, samozřejmě.

    Komentáři VV jsem se chvilku bavil, protože ale byly stále na jedno brdo, bez čtení jsem je přeskakoval. Vůbec mi nechybí, pamatuji si ale jeden jeho výrok "Demokracie je pojem našemu lidu cizí a zcela nepřirozený." Nebo tak nějak, něco na tom je. Horší je to s tím ASP, ten možná těm svým blábolům i věří. A jestli jen provokoval hospodského, tak to dělal zatraceně blbě.

    Vážený Kocoure. Mám v My pictures obrázek krásné kočky, rád bych Vám ho sem poslal. (Upřímě, chci se jen pochlubit.) Ale nevím jak na to. Poraďte prosím.

    OdpovědětVymazat
  33. ZŽ:

    Ta krize důvěry je naším největším problémem, protože dokud budou podvádění, zlodějina a korupce považovány za normální jev, tak se dál k něčemu lepšímu prostě nehneme, naopak, skončíme v podobném chaosu a křečích, jako Řecko, nebo možná ještě horších až dojdou prachy. Zkrátka a dobře, oním současným bordelem, chaosem a bezmocností vůči němu a neschopností mu čelit, se připravuje půda pro nějakou "pevnou ruku". Ta rudooranžová smršť v komunálních volbách je takovou předzvěstí toho, co možná přijde v dalších volbách. Čeká nás vlna rudooranžových tupounů, dirigovaná z pozadí kolotočáři a dalšími lumeny. No a po nich to bude velice rychle zralé na Pinocheta, když budeme mít to štěstí, že se nějaký takový najde, když ne, levice zkusí zůstat u vesla a vládnout "tvrdou rukou" sama, zkušeností s tím má víc než dost, jen ta ekonomika asi nebude ve stavu přežít to ve zdraví.

    Ty partajní systémy mají také spousty problémů, třeba těch, kdy je na poslance tlačeno, aby volil proti svému názoru a svědomí, tak jak chce jeho partaj, protože když ne, nedostane se příště na volitelný flek na kandidátce, atd, atp, včetně rozličných nezdravých vazeb oněch partajních sekretariátů s rozličnými zlobbisty a tohle by potřebovalo, když už ne rovnou rozehnat a rozsekat na co nejmenší součásti, tak určitě přinejmenším hodně zcivilisovat a vdechnout tomu nějaký řád a pořádek. Doby, kdy tady v koalicích lidovci s 10% vnucovali cosi celé společnosti, to také není zrovna něco, po čemž bych toužil a po čemsi podobném dobám oposiční smlouvy také ne. Ono je to dost složité téma a zatím si myslím, že by se pro začátek měla odbourat 5% hranice a měl by se nějak inteligentně zkusit nějak víc posílit ve volbách onen osobnostní prvek. Nejsem zrovna přeborník na volební systémy, ale připadlo mi, že třeba Britové například mají dost zajímavé prvky tohoto druhu.

    Jakubovi S. a StK:

    Ty hrátky s jazykem jsou nádherné, nechci se do nich zbytečně montovat, ale čte se to rozhodně hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Vzkaz pro Pertinax(e):
    V oddílu "vše o mně" je můj mail. Lze napsat, dohodneme se, co s ní(m). Kocoury mám doma vždy nejméně dva - aby se nenudili.
    Opravuji: Aby mě měl kdo otravovat ráno v posteli.

    OdpovědětVymazat
  35. ZŽ a Drak to pro- a rozebrali solidně, uvážlivě, ze zkušenosti, logicky, objektivně. Ano, jakkoliv nejlepší je osvícený monarcha, to vědí rozumní lidé už přes dvě století, je zásadní negativum, kdo bude po něm. U tzv. osobností to přece je totéž v bleděmodrém (rudém, černém, hnědém...)
    Tjá - Fremde Zungen, das ist majne!! Líbí? Su rád. A ovšem náš jazýček česko-moravsko-slezsko-karpatský s drobnými příměsemi od habánů, bajovarů, valachů (ano, nyslím pastevce ovcí), izraelitů, přivdaných šlechtičen z Burgund a italských států a vlámských a jižních a kdovíjakých stavitelů a malířů a zakoupených rodů z uherské roviny a od Drávy a Sávy... satis, amici amicaeque.
    S.ra I n f , nekřivděte Šamanovi. Pokud na mne dáte, tak prosím v tomhle. A když se tu budete snášet s panem domácím, budu teprv rád! Credemi!

    OdpovědětVymazat
  36. Ad britský volební systém: (Dick Francis, Za trest)
    “Platí zákon o zástupcích lidu ... Podle zmíněného zákona jsou prostředky vynakládané na kampaň velmi přísně omezené. V tomhle volebním obvodě je sedmdesát tisíc voličů... Z toho, co smíme utratit, bys sedmdesát tisíc piv nezaplatil. Britského voliče podplatit nikdo nemůže, musíš ho přesvědčit...”
    ... mně jen vrtalo hlavou, jak je možné, při tak obezřetném zákonodárství, teoreticky zaručujícím vítězství těm nejlepším, že je v parlamentě tolik cvoků.
    (A když už mluvíme o britské politice, tak připomínám, že na ČT2 zase vysílají "Jistě, pane ministře" (st 21:25 nebo pá 12:10).)

    OdpovědětVymazat
  37. Jistě, pane ministře a (doufám) Jistě, pane premiére - božské, gurmánské. Vrcholná inteligentní pochoutka, pro inťoše aji lid. Jenom: oni si z toho vezmou různé věci, smějí se většinou z posunutého důvodu (/c/ JS). Moc lituju, že to není v originále. Jak b r i t s k é .
    Pátek ve dvanáct ČTYŘICET!! Pozn.překl.

    OdpovědětVymazat
  38. Dyby cvoků! To by nebylo to nejhorší... Good old England.

    OdpovědětVymazat
  39. No, když už jsme u té Británie, tak porovnáme-li obsah jejích parlamentních komor s tím naším, přiklonil bych se spíš k tomu britskému. Dokonalé to možná nemají, ale rozhodně jsou na tom o dost lépe, nežli my zde a o to přeci jde především.

    OdpovědětVymazat
  40. V programu uvádějí pátek 11. 1. 2013
    12:10 a pátek 18. 1. 2013 zase 12:40, takže nelze spoléhat na to, že si člověk nastaví nahrávání na jednou týdně.
    Velkým zvěrstvem je smích mixovaný do pořadu tohoto typu, ale po několika dílech se mi něj naštěstí ve sluchovém centru adaptivně vyvinul filtr a teď v pondělí jsem s uspokojením zjistil, že dosud funguje.

    OdpovědětVymazat
  41. Jakubovi S. a ZŽ:

    Přiznám se, že ten přimixovávaný smích také zrovna "nemusím". Ale ten filtr naštěstí mám také. Takže krom čichu máme další přizpůsobivý smysl: sluch, což je moc dobře :-) I když ta přizpůsobivost, podobně jako vše, má své meze. Reklama v rozhlasovém vysílání mi tak lezla na nervy, že jsem to živé vysílání přestal poslouchat a žiji z konzerv. Reklamám se můj sluch přizpůsobit nedovede a poslech oněch "úžasných" děl ve mě zbytečně probouzel krvelačné pohnutky. V autě trávívám dost času, takže kapacita formátu CD-audio, která činí pouhé 72 minuty je naprosto nedostatečná, takže jsem si nakonec do auta pořídil "chytrou" skřínku, která se vůči originálnímu autorádiu tváří jako CD-changer a s hodně velkou flashkou už se z těch konzerv dá žít přiměřeně dlouho, řádově měsíce a to je víc než dostatečné.

    OdpovědětVymazat
  42. Mám to všechno (Ministra i premiéra) natočeno na DVD. Podívám se, v jakém je to stavu ev. jestli by se to nedalo překódovat do *.mp4.
    Smíchy jsou vodítkem po ty méně chápavé, aby věděli, že se právě něco vtipného řeklo. Je to anglosaský (americký) způsob a asi je to na základní ruchové stopě nebo je to ošetřeno smluvně. Je to velmi hloupý způsob - já se třeba často směji na úplně jiných místech.
    ===
    Ad rozhlasové reklamy: Moc se omlouvám, za několik jich taky můžu - ale náš zákazník, náš pán.
    Tu a tam je nějaká i vtipná - pokud ji ovšem neslyším třikrát denně a dvacetkrát do týdne. Ale to už je řeč peněz...
    Já osobně rádio poslouchám jen ráno - zprávy a počasí. Pak bych mohl přijímač na 23 hodin a 45 minut klidně někomu pronajmout. Ta čtvrthodinka denně mě vlastně na rozhlasovém poplatku přijde dost draze...
    ===
    Myslíte si, že by se měl platit poplatek za rádio a TV? Soukromé stanice z toho stejně nic nemají, (musí být živy z reklam) a obě státní instituce mají takový počet zaměstnanců, že by byly schopny "obsloužit" několik takových kotlinek, jako je ta naše česká. Navíc často vyrábějí "umění" jen pro pár set posluchačů. Těm miliónům ostatních slouží rádio pouze jako zvuková kulisa a zdroj informací o provoze na D1-5. Myslím, že "doba rádiová" je už za námi.
    Už přímo vidím, jak se na mě přižene Jakub. Ale on je právě ta výjimka, která potvrzuje pravidlo. Takové by si rozhlasáci měli chránit jako oko v hlavě!

    OdpovědětVymazat
  43. U spousty činností vůbec nevadí, když se něco poslouchá. Třeba u papírování je to málem nutnost, aby to jeden při zachování duševního zdraví přežil. Takže já jsem možná druhá výjimka a možná zase ne až tak moc výjimka. Lidé co pracují rukama, malíři pokojů, zedníci a další, mají rozhlas rovněž rádi. Já si ty pořady, které mi zajímají buď rovnou stáhnu z webu ČRo jako mp3, třeba Meteor, a když k mání jako mp3 nejsou, nechám si je na přijímači s DVB-T nahrát, pak je vyexportuji do mp3 a pak si je poslouchám z té flashky, prostě si vyrobím reklamy prosté konzervy. Konzervy jsou čas od času přerušovány dopravním zpravodajstvím buď Beatu, když jsem v Praze, nebo ČRo, když jsem kus dál. Rozhodně mi ten poplatek v případě rozhlasu až tolika nevadí, protože mám pocit, že to nejsou peníze až tak vyhozené oknem, rozhodně jsem s rozhlasáky spokojen o hodně víc, než s televizáky. U těch mi silně vadí jejich levičáctví, šíření debility a blbých nálad stůj co stůj a jejich hodně neobjektivní protiizraelský postoj mi poslední dobou štve čím dál tím víc. O klimatickém oteplovacím alarmismu a dalších blábolech už ani nemluvím. Někdy mám pocit, že čím větší hovadnost a debilita, tím ochotněji se toho naše veřejnoprávní televize chytne, jakoby tam nezůstal kus zdravého rozumu a soudnosti.

    Shrnu to, že ten poplatek mi až tak zásadně nevadí jako to, že se s ním nehospodaří příliš dobře, zejména pak v televizi ne, a že ta kvalita zpravodajství pak neodpovídá. Kupodivu mnohé komerční české i zahraniční televize jsou na tom lépe. Veřejnoprávní jiných zemí zpravidla také, byť tedy nejsme v tomhle oboru úplně poslední. Nicméně budeme-li se hodně snažit, můžeme se tam nakonec propracovat.

    Co mi ale začíná zase vadit, je, že podobně jako se za bolševika nesmělo otírat o soudruha Husáka, nesmí se teď zase rozhlasáci či televizáci nevhodně vyjadřovat o menšinách, protože jinak se na ně vrhnou supi z RRTV, zkrátka zase se nám začíná rýsovat na obzoru to, že sice máme svobodu projevu, ale jistotu, že budeme mít svobodu i po projevu, už zase nemáme. A netrvalo to ani moc dlouho že?

    OdpovědětVymazat
  44. Děkuju! Znamenám si: zaplatit StK kafe. Jinak - su už v tolika ohledech solitér (to není potérovaný sólista, alébrž něco jako napůl čnící a napůl do země pomalu se nořící menhir), že tohle ještě k tomu navíc už jednomu ani dvěma ani nepříde.
    Právě dnes jsem si umínil, že se podívám, co je zač tzv. kanadská soda v TV. A nesmál jsem se ani současně s pozadím ani jindy, naopak brzo jsem začal propadat tristesse a bezútěšnosti, tak jsem to honem po cca čtvrté scénce bleskově vypl (pro čížky: vypnul). Zato o Mléčné dráze naší rodné byla paráda, a zrovna si užívám zakoupeného Carla Sagana, tak dvojitá. Vesmír, věs´ mir, děkuji, abbé. Doporučuji jako neselhávající protilék na návaly chandry z efemerid a la politika v jedné zemičce na jedné planetě atp.

    OdpovědětVymazat
  45. Ovšemže poplatek vnímám taky jako už archaickou věc. Proč stát?
    No protože stát m ů ž e - může všecko. Jenže všeho do času. Ale dyž na té horní palubě se tak kouzelně tancuje... a dyž nás dokonce přizvou mezi sebe, kdo by vnímal, kolik jakýchsi bezejmenných tvorů je nacpáno v podpalubí - to není vtipné, že. Já vím.

    OdpovědětVymazat
  46. Draku, občas mi mluvíš z duše!
    Kde jsou ty starý poctivý časy, kdy cikán byl cikán, černoch byl černoch protože byl černej (noo, většinou vlastně různě hnědej, ale to je jedno) a starej člověk byl prostě a jednoduše starej, protože na to měl roky. A děcko, který zkoušelo, co všechno si může dovolit jsi plácnul po zadku a ono vědělo kde je mez. A za chvilku bylo všechno OK.
    Zato teď balíme pravdu do různých eufemismů a žvaníme a žvaníme a žvaníme. A děcko plesknout nemůžeme, protože by to bylo týrání. Zato ho můžeme trápit sáhodlouhým odpíráním lásky a vysvětlováním, jak je ošklivé, když udělalo něco nesprávného. Ale tohle trápení se za týrání nepovažuje a je to vlastně OK.
    Ale neměli jsme svobodu i po projevu a svobodu cestovat kam nás srdce táhne a na co kapsa stačí.
    Jsem škarohlíd když napíšu, že celková suma hodnot se významně nezměnila, jen se jinak rozložila? anebo jenom prostě stárnu?

    OdpovědětVymazat
  47. PS
    Ale přitom bych za ty "starý poctivý časy" vlastně neměnil, děcka jsem stačil vychovat ještě v době kdy jsem je plácnout mohl, (ale na prstech rukou bych spočítal, kolikrát to bylo potřeba). Ona ta svoboda je kurňa vysoká hodnota.

    OdpovědětVymazat
  48. Kapitán N. to shrnul. Už nemám vlastně co dodat. "O tom" je, i když se to nezdá, celý tento blog, Kocourova útulna.
    Císařovy nové šaty a ovčané - bezmozci.
    Ostatní věci v životě jsou sice také často dost nepříjemné, ale "lidi už jsou holt takoví". Co narobiš, synku.

    OdpovědětVymazat
  49. Ano, kapitáne. Mobilis in mobili je přece vaše parola - pohybujeme se, každý zvlášť a naše množiny zase trochu jinak, a naše prostředí se pořád v časoprostoru pohybuje rovněž a nemusí to být oceán. A znatelně aji neznatelně se to různě rozkládá a skládá.
    A nejzrůdnější, nejpromyšlenější či nejprimitivnější násilí na duši právně postihnout nelze: 1) jak doložit, 2) pokládá se absurdně za druhořadé.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)