Prohledat tento blog

pondělí 7. ledna 2013

Žibřidův týden (1)



Měl jsem rodinu a malé děti, opakovanou nabídku ke členství jsem nakonec přijal, abych nepřišel o svou práci. Vím, že to byla chyba. Poučil jsem se z ní, také proto bych nikdy nešel žádat o podporu do sekretariátu  KSČM ani žádné jiné politické strany,“ zdůvodnil Fischer členství v KSČ.


To dokážu pochopit. Také mám malé děti a v únoru jsem, abych je uživil, vstoupil do Úřadu. Kdyby měl někdo dojem, že je to něco jiného, rád ho z něj vyvedu: podle vlastních stupidních výkladů již beztak stupidních zákonů buzerujeme zbytek republiky.
V závěru prezidentské volby tak nejpravděpodobněji budeme rozhodovat mezi komunistou Zemanem a komunistou Fischerem. K prezidentské volbě dnes vyšla zajímavá tabulka.


Věřím, že budete přispívat k tomu, o co vám vždycky šlo, aby se sjednocovalo souzení v České republice, aby se přihlíželo k předchozím precedentům. Věřím, že teď ve vašem vrchním soudu už bude vše v pořádku, už budete soudit tak dobře, že nebude potřeba, aby se udělovaly nějaké amnestie a milosti. Doufám, že nastane rajská doba,“ řekl Klaus při jmenování exministra Bureše předsedou Vrchního soudu v Praze.
Klausova spřátelená mafie věří a doufá v totéž. 

Lidovky.cz: „Jak vnímáte kontroverzi, která provází především zastavení trestního stíhání u případů, které neskončily pravomocným rozsudkem ani po osmi letech? Bez pravomocného rozsudku tak podle všeho skončí například kauza manažerů H-Systemu nebo některé další případy velké ekonomické kriminality, kdy se na průtazích podíleli i sami obvinění… L. Jakl: „Soud má konat a ne dvacet let šetřit. Zavazují nás k tomu i mezinárodní konvence.“
Myslím, že to jsou první mezinárodní konvence (dokonce jde prý o judikaturu EU!!!), o kterých je Jakl ochoten mluvit. Klausův osobní klerofašista a vrchní hradní demagog Jakl ví vždy co pitomého odpovědět.

Ke svému rozhodnutí ukončit trestní řízení v případech trvajících osm a více let Klaus řekl, že s odvoláním na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva se za nepřiměřenou délku řízení považuje doba přesahující šest let. „Tento časový úsek jsem si já v žádném případě nevymyslel. Zdál se mi krátký, a proto jsem do textu amnestie místo čísla šest dal svým vlastním rozhodnutím číslo osm,“ uvedl.
Klaus považuje ochranu mafie před liknavým a neschopným soudnictvím za prioritu a asi i „takovou hezkou tečku za tím naším příběhem“.


Prezident Václav Klaus navrhl na místo zástupkyně ombudsmana bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Vesecká nabídku z Hradu uvítala. „Přijala jsem ji, neboť jsem přesvědčena, že pro respektování práv občanů je ještě hodně co udělat,“ řekla ve středu Právu.
Vesecká má smysl pro jemnou ironii. To bude asi to, co je ještě potřeba udělat pro respektování práv občanů.


Novoroční amnestie prezidenta republiky Václava Klause oživuje případ jednoho z nejlépe připravených plánů, jak v tichosti okrást stát o miliardy korun. Pod tímto hodnocením detektivů se do novodobé historie zapsala kauza pohledávky, s níž skupina lidí požaduje miliardové částky po státní firmě Čepro. Vyšetřující úřady ji připisují uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi a státní firma kvůli ní stála na pokraji krachu. Současně v případu přišel o život minimálně jeden policejní agent a policisté, kteří věc vyšetřovali, mluví v souvislosti s případem o smrti dalších dvou lidí.
Bez komentáře.


V. Klaus: „Jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí a že se to – jako už tolikrát v minulosti – po nějakém čase, až vychladnou horké hlavy, ukáže,“ řekl v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Právo. „Podstatou každé amnestie je výraz jisté velkorysosti. Je dáním šance vrátit se k normálnímu životu pro ty, kteří pochybili.“ Rezolutně odmítl, že by jeho záměrem byla pomoc konkrétním lidem stíhaným v některých ostře sledovaných kauzách. „Při amnestii jsem před očima neměl žádnou konkrétní osobu. Žádnou. Neměl jsem ji a nesměl jsem ji mít,“ prohlásil s tím, že ho podobná nařčení uráží. Některé z kauz, jejichž aktéři byli amnestováni, podle něj překvapily i jeho samého. „Řadu let jsem o nich neslyšel a úplně jsem zapomněl, že existují. Což je mimo jiné způsobeno zcela nepřijatelnou délkou vyšetřování a soudního řízení v naší zemi a to v převážné většině případů není způsobeno trestanými.“
Klausův přehled o rozpracovaných trestních stíháních je téměř nulový a sám to přiznává. Souhlasím s ním, že soudy trvají nepřiměřeně dlouho, ale tím trpí oběti, nikoli pachatelé. Je divné, že taková základní úvaha Klause nenapadla. Vůbec je zvláštní, že pro pachatele máme institut amnestie, zatímco oběti jsou pro stát nezajímavé. A naprostý souhlas se Z.Ž.: jak můžeme odpustit trest, nebyl-li ještě vykonán rozsudek?Vždyť v té chvíli často ani stoprocentně nevíme kdo je oběť a kdo pachatel.


Na různých serverech byl také (s obměnami) zveřejněn tento výběr absurdit EU:
  • Návrh, aby každý Evropan měl alespoň jednou ročně dovolenou
  • Návrh směrnice, aby státy EU garantovaly pracovní místa všem lidem do 25 let
  • Sjednocení pojistného pro muže a ženy
  • Povinný počet žen (kvóta 40%) ve vedení velkých evropských firem
  • Zákaz používání výrazu „Pomazánkové máslo“
  • Zákaz používání klasických žárovek
  • Zákaz používání rtuťových teploměrů
  • Zákaz používání slova marmeláda pro marmelády, které nejsou z citronů a pomerančů (vše ostatní se má pojmenovat džem)
  • Stanovení maximálních objemů potravinových zásob na území členského státu
  • Norma pro jednotný rozměr cirkusových stanů
  • Dotace na žádost o získání dotace
  • Dotace za to, že nemáme moře
  • Norma pro určení zahnutí banánu
  • Používání frkaček a nafukování balonků u dětí do 8 let pod dohledem dospělé osoby
  • Směrnice o štítkování energetické náročnosti staveb
  • Zařazení obuvnické výroby do kategorie výrobce základní chemické látky
  • Návrh na zákaz nošení bot na jehlách a šperků pro kadeřnice
  • Plat europoslanců a euroúředníků, který berou za schvalování absurdních nařízení a norem
  • Celkový systém dotací EU


S některými (s jednou, tou první) dokonce souhlasím. Další jsou absurdity od vtipných až po hrůzné. Co je však nejhorší, některé vedou, možná i cíleně, k ekonomické likvidaci členských států nebo podkopávají jejich obranyschopnost. Žalovat strůjce takových nařízení za vlastizradu jako Biĺaka bude stejně bezzubé.


Sepsal Žibřid 7/1/2012

23 komentářů:

  1. K vyjádření Klause:
    Už klasik dr. Plzák tvrdil: Zatloukat, zatloukat, zatloukat!! A když to praskme, znovu zatloukat!

    Přece nikdo snad není tak naivní aby si myslel, že Klaus přizná že tahá kaštany z ohně za vybrané milce anebo že prohlásí že je tak dementní že nedomýšlí následky sných činů. Potom, jakou amnestii vyhlásil už Opravdu, ale opravdu nic jiného už říkat nemůže.

    OdpovědětVymazat
  2. Protože se nehodlám lehce dohledatelně registrovat, tak jestli hostinský dovolí, ulevím si tady.

    Na lidovkách vyšel oslavný članek na novou Octavii. Nakonec proč ne, obchod je obchod. Jen to, že ji srovnávají s Mondeem nebo Hyundai i40 je už zufiel. Ta už jsou jiná třída.

    OdpovědětVymazat
  3. Zařazení obuvnické výroba atd. - co?! To mě velice zajímá. Odkaz! To snad musí být zkomolený překlad či odkaz atp. To je příliš aji na Brusel - nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  4. Jakube, našel jsem to předtím asi na třech místech, ale dneska už nevím kde. Nicméně jsem to našel dneska tady:
    http://www.investujeme.cz/nejabsurdnejsi-narizeni-a-napady-eu-undefined-hlasovani-zahajeno/

    A pro všechny a zvláště Kocoura jako technický problém: u tabulky pravdivosti politiků měl být odkaz, který se ale při zveřejnění článku nezobrazil. Posílám ho tedy zde:
    http://www.lidovky.cz/demagog-cz-analyzoval-zda-kandidati-na-prezidenta-mluvili-v-hyde-parku-pravdu-1xd-/zpravy-domov.aspx?c=A130106_103512_ln_domov_spa

    OdpovědětVymazat
  5. No, jaký lid, takové politické partaje a kandidáti, mohlo být i hůř. To, že se nakonec pravděpodobně bude vybírat mezi bolševikem Fischerem a mezi bolševikem a demagogem Zemanem, je sice smutné, ale s tím nic nenaděláme. Nedokážeme-li vygenerovat a prosadit nikoho lepšího, budeme muset vzít zavděk tím, co je k dispozici a nakonec tím, co projde.

    Co se týče EU, tak z té je mi celkově smutno už dlouho, největší absurditou a nesmyslem je systém dotací jako takový, to nás posílá systematicky ke dny už dlouho a zarputile. Občas se divím, že tu ještě vůbec nějaký stín fungující ekonomiky máme, no ale však ono se to při té vytrvalé ekonomické ignoranci a demenci dříve či později nepochybně zhroutí, takže si ještě svoje užijeme.

    Mimochodem, to švýcarské referendové rozhodnutí zůstat mimo EU, považuji za rozumné a moudré. To naše, o vstupu, zase naopak za naivní a dost pošetilé.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím Žibřide, ten odkaz tam je pod slovem "tabulka" a mi funguje jak na Chromu, tak na Hořící lišce. [;>)

    OdpovědětVymazat
  7. Dík.
    Nu, jaká země, taký lid... vám kdyby vládnout chtěli všichni svatí, zda všimnou si jich Češi paličatí! Buď svatý rád, že není bit.

    OdpovědětVymazat
  8. Aha, Kocoure, já si nevšiml, že slovo "tabulka" je živé. Pardon.

    OdpovědětVymazat
  9. Napadla mě hrozná blbost: budu se snažit pod každý článeček, pokud budu u počítače, napostovat jednu položku ze svého obrovského letitého kytátníku. Třeba jen se lehce (do)týkajícího tématu, bez extra výběru. Spíš co mne právě někde ohromilo - elegancí, precizností, výpovědí, ironií... Často v mém překladu. Počněte si s tím co chcete, mešús (I nebude znát, holky mayovky asi nečetly). Třeba si to vypisujte, mír is´ wuršt. A zařazujte si podle sebe, že. A poněvadž je tu sdostatek pesimismu, napadl mne Aurelius Augustinus, sv. Augustin:
    NADĚJE: Hněv a odvaha jsou dvě líbezné dcery naděje.

    OdpovědětVymazat
  10. Připomnělo mi to jeden obrázek od Neprakty, jak rodiče hodnotí snoubenku svého syna: "Kladem je, že tvé děvče pochází z dobré rodiny. Negativum spatřujeme v tom, že ji odtamtud už před rokem vyhodili." (V pozadí zmalovaná dívčina s lahví v jedné a cigaretou v druhé ruce.)
    Pokud někoho vyhodili po Srpnu z KSČ, tak bych to viděl rozhodně jako klad, že to nebyl vlastizrádce souhlasící s okupací; a ani to, že u nich vůbec byl, není záporem u někoho, kdo tam vstoupil po Lednu. Takže poukazovat na Zemanovo členství v KSČ nedává smysl; je přece dost skutečných důvodů, za které je ho možno kritizovat.
    Co se Evropské Ummy týče, je ku podivu že u nás neexistuje žádná protievropská strana (kromě Bobošíkové, která však nemá valnou podporu). Před deseti lety byla osmina lidí proti, to už by vydalo na dostatečně velkou stranu, která by neměla mít problém překročit hranici vstupu do parlamentu. Možná by stálo za to Bobošíkovou volit, aby ostatní politici viděli, že se na takový program dají získat nějaké hlasy.
    Mimochodem, nezdá se vám v téhle hospůdce nějak temno? Doufám že to není tím, že by snad zde byl čepován metanol. (Kdysi v době předdosové a dosové jsem měl zrakové ganglie optimalizovány na čtení bílého na černém, ale dnes už mi to připadá poněkud nepohodlné.)

    OdpovědětVymazat
  11. ZŽ:

    To připodobnění k tomu vtipu od Neprakty je takové hezky případné a trefné, protože zrovna Zeman má vztah k becherovce víc než kladný a jak je na tom s kouřením zrovna teď, to nevím, ale dříve měl vztah k tabáku také velice vřelý a positivní. No a z té "dobré" rodiny, neboli partaje, byl také kdysi vyhozen. No, ale ano, řekněme, že své kladné a lidské stránky ten člověk má a tak nějak mi připadlo, že místo aby mu přišili zavádějící, či neověřitelné výroky, tak mu ty nepravdy přišívali docela s gustem. Myslím, že když to není vyloženě lež, mělo by to být označeno jako zavádějící. Jsou tam i horší kandidáti.

    OdpovědětVymazat
  12. ZŽ:

    To připodobnění k tomu vtipu od Neprakty je takové hezky případné a trefné, protože zrovna Zeman má vztah k becherovce víc než kladný a jak je na tom s kouřením zrovna teď, to nevím, ale dříve měl vztah k tabáku také velice vřelý a positivní. No a z té "dobré" rodiny, neboli partaje, byl také kdysi vyhozen. No, ale ano, řekněme, že své kladné a lidské stránky ten člověk má a tak nějak mi připadlo, že místo aby mu přišili zavádějící, či neověřitelné výroky, tak mu ty nepravdy přišívali docela s gustem. Myslím, že když to není vyloženě lež, mělo by to být označeno jako zavádějící. Jsou tam i horší kandidáti.

    OdpovědětVymazat
  13. Viděl jsem v televizi záběr jak někde seděli družně s Klausem a Zeman kolem se máchal rukou se zapálenou cigaretou. Onehdy ho kdosi označil trefným termínem řetězový kuřák. Tohle považuji za dost podstatný důvod proč od něj neočekávat nic dobrého. Pokud to tedy není příbuný Hájka (kouření prý škodí jen nám primátům), tak jak jinak označit někoho, komu působí blaho sebepoškozování, než masochista? A na masochisty je třeba si dát pozor, neboť pokud jsou to slušňáci aplikující princip "chovej se k lidem tak, jak bys chtěl aby se chovali k tobě", tak se tedy logicky projevují jako sadisti.

    OdpovědětVymazat
  14. To ZŽ:
    Chápu. Jako bývalý kuřák cítím, že bych snad ani neměl psát do veřejného kyberprostoru. Protože bývalý komunista nebo bývalý kuřák je asi totéž, co bývalý černoch.
    ===
    Pokud bych měl proti M. Zemanovi jen to,že pěstuje tabakismus, volil bych ho bleskem. Navíc už má svůj věk - a státní pohřby jsou přece tak dojemné...

    [;>)

    OdpovědětVymazat
  15. Z.Ž., souhlasím určitě s tím, že Zemanovo stranictví se dá vykládat jako naivní a idealistické, zatímco Fischerovo jako pragmatické a kariéristické.
    Pak je tu ještě Sobotkův VUML:
    "Jako důvod uvádí, že bez toho nemohl profesně růst jako lékař a považoval to za „přijatelnější alternativu než členství v KSČ“, které odmítal. Studoval dva roky, do třetího ročníku v roce 1989 už nenastoupil." Vzhledem k tomu, že nenastoupil v říjnu a Listopad byl až v listopadu, tak bych mu to i věřil.

    OdpovědětVymazat
  16. Prosím vás, lidi: VUML opravdu nelze klást na tutéž rovinu jako Stranu. No tak.
    I když... sakra, já se vám pozdějc pochlubím: jsem možná jediný občan ČSSR, co se mu podařilo NEBÝT na VUML - poslouchejte - PŘIJAT! Kádrovák druhý den, když mu to zavolali z OV kaešče, běsnil a řval na mně, co jsem si to dovolil! Ale nemohl nic dělat - o n i mě tam nevzali, co já, človíček... V partaji jsem nebyl a mou velice nenahraditelnou práci v ODIS VTEI pro c e l é toto odvětví (vč. Slovenska!) by nikdo nemohl dělat, natož na mé úrovni. Staré pověsti moravské, vnoučci moji... A dědo, ale to je pohádka, takže to se nestalo, že?

    OdpovědětVymazat
  17. Ke zdůvodnění Fischera svého členství v KSČ.
    Pokud vím, tak se členové strany považovali za spolek vyvolených a vyzvání ke vstupu bylo v jejich představách vyjádřením důvěry a zároveň velkou poctou pro zvoleného smrtelníka. Vyvlíknout se z toho nějakou výmluvou nebylo možné, aby si to člověk u nich navždycky nepolepil. Tak bych jako chápala, proč tam Fischer vstoupil. Zůstává otázkou, proč ho k tomu strana vybrala. Považovala ho za "kovaného" politicky anebo využitelného po odborné stránce?

    OdpovědětVymazat
  18. informaci:

    Ano, když za někým bolševici přišli, že ho chtějí mezi sebe, což se občas stávalo proto, že potřebovali zlepšit poměr mezi tažnými a chovnými. Chovných totiž bylo vždy dosti, ale tažné brali zpravidla zvenčí, protože těch tažných bývá mezi lidmi obecně málo a ani tenkrát jich nebylo mnoho. Poslední dobou je už skoro nemožné, někoho takového sehnat. Chvíli se dalo hrát si na nesmělého a oddalovat to v naději, že buď zapomenou, nebo si třeba najdou někoho jiného, což někdy pomohlo, ale většinou ne. Jako student na brigádě jsem poradil například ve fabrice jednomu mladému parťákovi, zahnanému bolševiky do kouta, aby do strany šel, ale do nějaké jiné z Národní fronty a tak vlezl do socialistické, vymluvil se na rodinné tradice a měl klid, ale ano, v obecné rovině to nebylo jednoduché a neodmítalo se to úplně snadno. Nicméně někteří, a nebylo jich zrovna málo, se tam z naprosto zištných a pragmatických důvodů cpali docela dobrovolně a bez nucení a když bylo míst méně nežli uchazečů, docela ošklivě si dovedli jít po krku. I toho jsem byl občas svědkem, ne že bych o to nějak stál, ono se to prostě nedalo přehlédnout.

    Nechci být nějak nevraživý či pomlouvačný, ale Fišer sice je rozumný pán, možná, že by se dalo říci, že je rozumný až moc a v tom je ten kámen úrazu. No a rozumný je právě na úkor kusu charakteru a rovné páteře, kterých se mu bohužel nedostalo.

    OdpovědětVymazat
  19. Fischer až moc rozumný... to je vlastně pravda. Teď jsem četl nějakou reportáž z focení presidentských kandidátů, fotograf požádal všechny aby se narovnali a Fischer prý reagoval ihned a vzorně, zatímco někteří ani nevnímali, že fotograf něco řekl. Příliš rozumný a příliš poslušný.

    OdpovědětVymazat
  20. No ale uposlechnout pokynu fotografa je snad v pořádku, ne - ? Nekazte mi můj obrázek o vás...
    Každá vlastnost se různě (i eticky) projevuje v různých situacích, podle okolností, závažnosti atp.! Děkuju za přehodnocení vašeho kritéria.

    OdpovědětVymazat
  21. žibřidovi:

    Zrovna fakt, že na rozdíl od některých panáků kolem Fišer reaguje na to, co se kolem něj děje a nevytváří svou nevšímavostí a sebestředností psychické trosky z lidí, kteří se jen snaží konat práci, za kterou jsou placeni, bych řekl, že ho spíš šlechtí. Tady bych se přiklonil spíš k Jakubovi.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak jo, dobrý! MMCh já jsem upustil od kandidování na Hrad mj. proto, že před kamerama su najednou dycky jak peň. Teda vykulený strnulý špalek. Od dětství. Ale mě by to tam stejně nebavilo. Protože tam v průběhu dne a týdně atd. není moc toho, co by jednoho bavilo.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)