Prohledat tento blog

neděle 24. února 2013

Italské politické volby


             aneb 
       Chudá svatba se sušenými fíky 

Ženich a nevěsta jsou tak chudí, že pozvaným nemají co nabídnout - jen chleba a sušené fíky 



   V pátek o půlnoci utichla vřava předvolebních výzev politiků, už týden nejsou uveřejňovány volební průzkumy, aby nebylo ovlivňováno rozhodnutí voličů. V neděli ráno se jde k volbám, které by mohly zamířit kormidlo lodi Itálie k novým perspektivám. Kam se stočí kormidlo, doprava, doleva anebo do středu? ptá se Kocour. Není sám, ptají se tak zneklidněně novináři američtí a evropští, ptají se vlády zemí EU a hlavně Eurozony. Zdá se, že by výsledky voleb mohly mít rozhodující vliv nejen na evropskou politiku, ale i na ekonomickou a finanční situaci Euro-Ameriky.

O co tedy vlastně jde? Kdo soutěží v těchto volbách a s jakým programem? Chtěla bych upozornit na 
informovaný článek české novinářky Leony Šlajchrtové na portále IDnes "Berlusconi je passé, komik Grillo vyžene dinosaury, věří mladí Italové", kde podává přehled hlavních politických seskupení a hovoří o náladách mladých voličů. (Upozorňuji jen, že odhady výsledků nejsou aktuální).

Tedy shrnuji pro přehled: 

Demokratická strana (Pd), bývalá PCI, nyní mírně levicová, kterou vede Pierluigi Bersani, zkoalizovaná ve volbách se stranou SEL (Levice, ekologie, svoboda), krajně levicová, shromažďující bývalé Zelené a ultralevicovou Rifondazione comunista, vede ji Nicki Vendola (mezi námi gay) 

Lid svobody (Pdl), strana vedená Berlusconim, který ale nekandiduje na místo premiéra, přenechal funkci mladšímu Angelinu Alfanovi. Je v koalici se Severní Ligou (Lega Nord), kterou vede Roberto Maroni. 



Hnutí 5 Hvězd (Movimento 5 Stelle), populistické hutí, protisystémní, které vede janovský komik Beppe Grillo 


Občanská volba (Scelta civica) Montiho, koalizovaná s dvěma menšími stranami UdC (Svaz středu) Pierferdinanda Casiniho a FLI (Budoucnost a svoboda pro Itálii), lídr Gianfranco Fini. (Jak Casini tak Fini byli v minulosti spojenci Berluconiho, Fini se se svou malou pravicovou stranou sloučil s Forza Italia Berlusconiho do Pdl, aby pak z ní ostentativně vystoupil na podzim 2011 r.) 



Občanská revoluce (Rivoluzione civile), strana soudců, založená pod vedením prokurátora Antonia Ingroii, která se koalizovala se stranou Itálie hodnot (Italia dei valori) bývalého prokurátora Antonia Di Pietra. V minulé legislatuře byl Di Pietro spojencem Pd. 



    A pak se představilo k volbám určité množství politických seskupení a straniček, které mohou ovlivnit výsledky voleb tím, že odčerpají hlasy voličů větším stranám. Jen pro informaci některé vyjmenuji : 

Fare per fermare il declino (Pracovat pro zastavení úpadku), 
neofašistická Casa Pound, 
Partito comunista dei lavoratori (Komunistická strana pracujících), 
Io amo Italia (Miluju Itálii), 
Centro Democratico (Demokratický střed), 
Fratelli d'Italia (Bratři Itálie), a další. 
Nekandidují ve všech regionech, některé jsou v koalicích s většími stranami. 



   Budoucí složení poslanecké sněmovny a senátu bude záviset nejen na celkovém celostátním početním výsledku voleb, ale je regulováno zákonem č. 270 z prosince 2005, který vypracoval tehdejší ministr Berlusconiho vlády Roberto Calderoli , zákon známý jako "porcellum" - sviňárna. V poslanecké sněmovně dostává jako většinovou premii 340 křesel z celkových 630 ta strana, která měla nejvyšší procento hlasů ve volbách nezávisle na jejich počtu. V senátu se pak většinová prémie uplatňuje na regionální úrovni. To mělo už v minulosti vliv na stabilitu vlády. Při absolutní většině v poslanecké sněmovně, vládnoucí koalici chyběla většina v senátu. Pro počet obyvatelstva a tedy i větší počet míst senátorů jsou některé regiony rozhodující a tedy zvlášť lákavé, jako Piemonte (Turin), Lombardia (Milán), Veneto (Benátky), Lazio (Řím), Sicilia. Proto tam také strany soustředily předvolební agitační palbu.





 Strany budou po volbách a po zvážení výsledků hledat nové koalice, vedle těch již uzavřených. Jaké koalice jsou podle dosavadních prohlášení lídrů možné? 

Berlusconiho Pdl je už v koalůici se Severní ligou, pravděpodobná je koalice s Bratry Itálie. 


   Levicová Pd Bersaniho je už v koalici s krajně levicovou SEL. Hovoří se o možné koalici s Montim. Jenže - právě tu jsou různá jenže - která dělají tuto koalici problematickou. Monti už prohlásil, že nevejde do koalice se SEL a Vendola také nechce o koalici s Montim ani slyšet. 

   Hnutí 5 Hvězd a Občanská revoluce vyloučily jakoukoliv možnost koalice s dosavadními politickými stranami, přežitky starého režimu. Jejich cílem je rozbití starého stranického prohnilého režimu a jeho radikální obnova. 
Takže situace se jeví značně nejistá. 


   Na volby se dívají se značným znepokojením jak americké a evropské listy, tak politikové EU. Hlavní ekonomické a nejen ekonomické jako Times, Wall Street Journal, New York Times, Financial Times, Independent, Les Echos, Le Figaro a další fandí otevřeně pro Bersaniho a koalici Pd s Montim, ti dva jsou podle nich jedinou možnou politickou silou schopnou pokračovat v politice "austerity" Montiho vlády a politice reforem. Na Berlusconiho se dívají jako na nemravného klauna (Financial Times), neschopného jakékoliv racionální politické činnosti. Berlusconi vláda by vedla nejen Itálii a Evropu ale i mezinárodní finanční ekonomiku ke zkáze. 

   Z čeho vyplývá toto jejich přesvědčení je pro italské voliče zcela nepochopitelné. Montiho dosavadní politika vedla, jak dokazují čísla a fakty, ke značnému zhoršení jak finanční situace Ittálie (pokles HDP, zvýšení státního dluhu, a to přes drastická, upírská daňová opatření - a propos - kde skončily ty stovky miliard, vysátých z drobných poplatníků?) tak i reálné ekonomiky (zkrachování značného počtu malých podnikatelů, zvýšení nezaměstnanosti, útěk kapitálu, útěk malých ale i velkých podniků do zahraničí - i Fiatka raději investuje v USA než do svých továren v Itálii).  Dosud Monti mohl provádět svou vydřidušskou politiku, protože měl v parlamentu podporu hlavních politických stran, s vyjímkou  Itálie hodnot a Severní ligy. 

    Otázkou je, jak bude moci dál pokračovat v podobném trendu - i když teď v předvolební kampani tvrdí, že některé daně sníží. Totiž dosud Pd držela na uzdě svou základnu a hlavně odbory. Myslí si někdo, že to bude možné i v budoucnu? Umlčet odbory, které v minulosti (70. - 80. léta) dokázaly stávkami  ochromit civilní život, dokázaly si vydobýt ekonomická opatření a zákony na ochranu práce, na které Itálie dodnes doplácí 1/. A které vláda Montiho raději obešla, aby se vyhnula maléru.


  Co vyjde z volebních uren jistě situaci nevyjasní a ani neukáže na nějaké schůdné řešení. 
Ledaže by se dvě největší strany dohodly na vládě velké koalice. 



Evropská jednota?  Německý kohout přece dominuje na dvorku zvaném  Evropa!




1/   
Jak píše novinář a historik G. Pansa, který byl jako reportér očitým svědkem situace, v turinské Fiatce panovala tehdy úplná anarchie, dělníci uráželi a bili mistry nebo vedoucí, kšeftovali v továrně se vším možným, místo práce schůzovali nebo dokonce souložili. Ani obyvatelé Turina nemají na ta léta pěkné vzpomínky. Při víc jak měsíční stávce dělníků Fiatu proti propouštění se v r. 1983 zastavilo celé město, když jiné kategorie, mezi nimi dokonce i drobní obchodníci, se připojily v ne zcela dobrovolné solidaritě ke stávkujícím z Fiatu. Stávka tehdy skončila kompromisem mezi vedením a stávkujícími až po "pochodu čtyřiceti tisíc", kdy umírněná část zaměstnanců Fiatky protestovala průvodem po Turinu proti svévolnému a bezprávnému jednání stávkujících, podněcovanému ultralevicí. 


Vytvořila Informace,  24. února 2013

123 komentářů:

  1. Taliáni jsou (v pohledu ze severu divocí), takže já tipuji, že se na koalici nedohodnou.

    Kolik to vlastně měla Itálie vlád od roku 1945? Sedmdesát?

    OdpovědětVymazat
  2. Itálie měla od konce války 62 vlády a 25 premiérů. Totiž některé vlády byly jenom zamícháním ministrů koalice, premiér zůstával tentýž, proto tak vysoké číslo.
    http://it.wikipedia.org/wiki/Presidenti_del_Consiglio_dei_ministri_della_Repubblica_Italiana
    Problém je teď v tom, že i kdyby SEL Vendoly zůstala v koalici Pd a Montiho, stejně jim nebudou stačit hlasy v senátu. To by znamenalo jít znova k urnám. Monti je značně neoblíbený a kromě toho se v předvolební kampani dopustil mnoha přehmatů, jako ten, když řekl, že kancléřka Merkelová chce, aby on byl příštím premiérem. Jeho poslední projev v televizi byl trapný. Dělal vzdělaného profesora, skloňoval a časoval slova Rinascimento (renezance) a rinascere(obnovit se, obrodit se, znovu povstat), aby vštípil do hlav blbých voličů, že on je tím kouzelníkem, který to dokáže. Na novináře, když na něj začali doléhat otázkami na současnou krizi a jak z ní chce vyjít, se obořil profesorským: jste náhodou ekonom? co mi můžete říci o řešení světových finanančních krizí za posledních padesát let?
    Vystupoval jako nějaký charizmatický polobůh, chlubil se svými evropskými konexemi, že prý díky němu Itálie znovuzískala respekt na mezinárodním foru.
    Takže víc jak 12 procent - a to maximálně - nezíská.
    A pak vůbec profesor Monti žádnou garancií pro evropskou finanční situaci není. Včera psal Sole24Ore, že ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Velké Británii pro"stále trvající nejasnost perspektiv růstu a zlepšení státního rozpočtu". V listopadu snížila agentura hodnocení Francii. Pro Německo, Holandsko a Lucembursko snížila výhled na negativní. Takže jedinou stabilní zemí eurozony zůstává Finsko. Je to všeobecný trend, do kterého pan profesor vůbec nijak nezasáhl a ani zasáhnout nemůže. Teď se jen chlubí, že Itálie svým obětováním stabilizovala evropskou finanční situaci. A světová media to opakují jako papoušci.
    Nebude-li tu vyhlídka na utvoření většinové vlády Pd, SEL a Monti, zůstává jen alternativa koalice Pd, Pdl a Severní Liga. Ale tam zas nevstoupí Severní Liga. Ledaže by si to rozmyslela. Jediným východiskem by pak byly nové volby. A těch se všichni bojí, protože dvě antisystémová hnutí M5S Grilla a Občanská revoluce spolu s Itálií hodnot by mohly už v těchto volbách dostat až 30 procent (M5S dávájí 18, sdružení soudců by mohlo společně dosáhnout 12 ne-li víc). Neschopnost vytvořit novou stabilní vládu by jen posílila vyhlídky v nových volbách těchto hnutí zaměřených proti politickému systému.
    O tajných jednáních mezi Pd a Pdl se už novináři zmiňovali na půl huby dřív. A nasvědčuje tomu i mimořádně mírná vzájemná předvolební polemika obou stran.
    Uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Německá media už kvičí hrůzou, při pomyšlení, že by volby mohl vyhrát ten neschopný sviňák Berlusconi.
    Die Finanzmärkte und europäische Politiker befürchten eine Unregierbarkeit des Krisenlandes ohne stabile Mehrheit oder auch eine Rückkehr des umstrittenen Ex-Regierungschefs Silvio Berlusconi .
    Italien wählt: Patt oder Patachon
    http://www.stern.de/politik/ausland/berlusconi-oder-monti-wahl-in-italien-hat-begonnen-1975427.html
    Kdyby tak mohla nalít do hlav těch pitomých Italů, že mají volit buď bývalé komunisty Bersaniho, přemalované na oranžovo anebo decentního profesora ekonomie, o kterém ale kolegové říkají, že ekonomii rozumí starou belu, protože veškeré své intelektuální schopnosti soustředil na budování kariéry místo na studium.
    Škoda, StK, že jste sem nenalepil ten alegorický vůz evropského kurníku, kde německý kohout skáče na italskou slepici. Ten symbolizuje nejvýstižněji nálady italských voličů vůči EU a Montimu.

    OdpovědětVymazat
  4. To je neuvěřitelné, ten diametrální rozdíl v nazírání na dvě hlavní osobnosti mezi důležitou cizinou a domácí scénou (= voliči).
    To prasátko dodáno panem domácím?
    S tím Janovem a Fiatkou - teda. To u nás není a nikdy nebylo známo. Ano, Šéf (víte, komu se jedině tady tak říkalo, že) dobře věděl, proč ve své fabrice a nikde v podnicích koncernu po světě netrpěl odbory, ani spořádané, natož takový bo*del.
    Pat nebo Patachon...tak tak, tak to přečasto bývá. Velice čekám na oznámení výsledků.

    OdpovědětVymazat
  5. Ne, Jakube,
    ilustrace jsem dodala já. Dva obrázky z karnevalu ve Viareggiu, prasátko z jednoho americko-italského listu on line, kde vysvětlovali, co je "porcellum" - italský volební zákon.
    Cizí časopisy se dnes mohou kvůli italským volbám zbláznit. Předvídají bůh ví jako katastrofu. A nechápou, že Monti je stejně slaměný panák, který za sebou žádnou politickou sílu nemá a tak je jednoduše bezmocný. Prý se má pokračovat v politice "austerity" a reforem. Jediné co dokázal byla nesmyslná austerity, co položila Itálii ekonomicky na kolena. Reformy neudělal žádné, také proto, že mu je parlament neschválil. Ministryně Fornero se pokusila o nějaký zákrok ve věci důchodů - výsledek je, že tu zůstalo asi 40 tisíc lidí bez práce a bez důchodu. A tak se hledalo východisko. A kde ho našel profesor Monti? V dalším zvýšení daní. To je vláda expertů, čert aby ji odnes do pekla horoucího.
    Včera došla zpráva, že guvernér autonomního regionu Sardinie Ugo Cappellacci odvezl osobně do Bruselu a předal Barrosovi rozhodnutí sardinské regionální rady prohlásit Sardinii územím tax free. Dovoluje jim to Lisabonská smlouva. Takže od července by se na Sardinii víc neplatila daň z přidané hodnoty. Ceny by šly o 21 procent dolů!
    Slibují si od toho příchod nových podnikatelů, zvýšení turistického ruchu a obchodu. Sardinii totiž krize postihla nejvíc. V severní části ostrova skutečně žádné podniky už nezůstaly a lidi nemají do čeho píchnout. Samí nezaměstnaní.
    Uvidíme, jak to bude vypadat. Třeba se pak taky přestěhuju na Sardinii.

    OdpovědětVymazat
  6. V každém případě by se dalo říci, že situace v Itálii jednak zrudla a druhak se začala klonit více k anarchii a populismu. Zbytky zdravého rozumu se možná, jak plyne z náznaků objeví na obou stranách politického spektra a dohodnou se na nějaké koalici. Na jedné straně to asi prohloubí stávající marasmus, na druhou to přinejmenším zdrží nástup radikálních levičáků a populistů ke kormidlu.

    Co se týče Montiho a EU, řekl bych, že se jedná ze strany EU o jakousi kombinaci zkreslénoho vnímání reality a snahy posunout realitu objektivní blíže k té zkreslené. Odhaduji, že to bude mít spíš opačný efekt. Poslední dobou se dá říci, že unie činí jen máloco správného a žádoucího a když už náhodou či omylem ano, tak to provádí snad tím nejpitomějším způsobem ze všech možných. Její rozpad na jednotlivé státy, případně jakési samovolné rozklížení a posílení role jednotlivých členských zemí, je jen otázkou času...

    OdpovědětVymazat
  7. O italských volbách a otázkách, které kladou celé Evropě píše i
    Aston.

    OdpovědětVymazat
  8. Když čtu o včerejším vystoupení tří Femen-ek proti Berlusconimu ve volební místnosti v Miláně. když šel volit, a o facebookové stránce tohoto hnutí, kde je zobrazena nahá žena se srpem v ruce a s nápisem «Death to Berlusconi», když pak vidím a přímo slyším ohlušující řev mezinárodních medií, která vnucují italským voličům demokratického Pierluigiho Bersaniho a charizmatickou figuru profesora ekonomie Montiho jako jediné možné řešení a to nejen pro záchranu Itálie ale celoevropské ekonomie, je mi víc než jasné, že tento dobře sezpívaný chor musí mít i dirigenta. Kdo je tím dirigentem a kde se nachází? Že by v Itálii? Pochybuju, protože italská media se k choru nepřidávají a ani ty hlasy dál nešíří. Jen profesor Monti se ukvapeně zmínil, že kancléřka Merkelová nechce Berlusconiho jako budoucího premiéra. Což hned mluvčí kancléřky po protestech italské veřejnosti dementoval. Že by dirigent byl v politickém vedení EU v Bruselu anebo ve finančních kruzích v Berlíně? Ale proč ten řev vedou mezinárodní finanční listy jako Wall Street Journal, New York Times, Financial Times? Jsou na slovo vzatí odborníci na mezinárodní finance skutečně přesvědčeni o tom, že profesor Monti je zachráncem mezinárodní finanční stability? Tomu se skutečně nechce věřit.
    Chtějí snad vnutit Itálii režim depolitizované demokracie vlády technokratů, o kterém blouzní politologové z amerického Nicolas Berggruen Institute, jako o jediném schopném provést reformy ekonomicko-sociálního charakteru, nutné pro fungování západních států? Podle těchto ideologů nového euroamerického řádu politikové, kteří zastupují a hájí dílčí zájmy nátlakových skupin, nejsou schopni zásadní reformy provést. V politickém systému zkřížených vetování, zákony a normy, prospěšné pro obnovení systému, jsou podle jejich mínění zbaveny svého obsahu a účinnosti, zůstávají jen mrtvou literou na papíře, jak jsem již psala v lednovém článku o depolitizované demokracii.
    Vzniká otázka, jestli převzalo tuto ideologii už i vedení Evropské unie, když si přečteme výroky některých jejích představitelů, kteří touží po znovunastolení do čela italské vlády eurokrata Montiho bez ohledu na výsledky voleb. Tak si totiž představoval situaci profesor Monti, když na počátku své volební kampaně prohlašoval, že jako premiér bude vybírat do své vlády odborníky z celého politického spektra politických stran. Pak s tím přestal, když viděl, že na toto ucho politické strany neslyší.
    Takže pak začal vyjednávat o povolební koalici s levicovou Pd, které by byla ale přisouzena zcela formální role podpory v parlamentu. Spokojila by se tím Pd? A hlavně riskovala by oslabení nebo dokonce krach strany podporou opatření eurokrata, která měla doposud protisociální ráz?
    Má být Itálie pokusným králíkem depolitizované demokracie? Paradoxní na tom je, že nástrojem na její provedení by měla být nejpolitizovanější italská strana - bývalý Partito comunista italiano, strana, která byla až do rozpadu Sovětského svazu financována z Moskvy.
    K Astonovi: nejde o mimořádné volby, jsou jen posunuty z března na únor.

    OdpovědětVymazat
  9. Draku, asi. Bohužel. Protože se na to ani omylem netěším.
    Ne že bych se těšil na United States of Europe.
    Sakra, nač se člověk může těšit. A ani to kafe lacinší nebude.

    OdpovědětVymazat
  10. informaci a Jakubovi S.:

    O to přeci ale Německu jde, aby do čela Itálie, což je poměrně velká země s poměrně závažnou ekonomickou vahou, protlačili neschopného a tím pádem zároveň v mnoha ohledech všehoschopného tajtrlíka, jim vděčného a zavázaného za podporu, tudíž k nim a jejich nenažraným bankám vstřícného a úslužného. Vzdáleně mi to připomíná Fišera a jeho úřednickou vládu. Berlusconi i ten na druhé straně, jim zase tak moc pod nos nejdou, Berlusconi asi ze všech nejméně, proto ta mediální masáž a kanonáda, jako kdyby hrozilo, že se zastaví rotace zeměkoule. Houby, jen se bojí, že Berlusconi nebude ohledně německých a unijních zájmů v Itálii ani moc poslušný, ani moc vstřícný, že spíš naopak. Poté, co ho "odstavili" a strčili tam Montiho, se mu ani moc nedivím, být na jeho místě, také bych měl 1001 chutí jim to vrátit a to i s tučnými úroky. Držím mu palce ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. StK:

    Aston to v podstatě vidí velmi shodně a podobně, jak mnozí ze zde přítomných.

    k 25. února 2013 4:57

    Formuloval bych to tak, že

    * EU zpravidla neprosazuje nic dobrého a to nedobré prosazuje rasantně, arogantně, bezohledně a vzpupně.

    * Když už pan bůh dopustí a motyka spustí a EU se čirým omylem rozhodne pro něco žádoucího a správného, stejně si neomylně vybere tu nejpitomější variantu ze všech možných a to jak při výběru možných variant, tak i při uvádění onoho rozhodnutí v život.

    * Sledujíc něco takového, je opravdu těžké zachovat si klid a zdravý rozum.

    OdpovědětVymazat
  12. Třetí projekce výsledků voleb do senátu v 17 hodin: (2 hodiny po uzavření volebních místností)

    Pravice (Pdl, Severní liga a malé přidružené strany) 32 procent
    Levice (Pd, SEL, přidružené strany) 31 procnt
    M5S (Grillo) 25 procent !!!
    Monti 6 procent
    Občanská revoluce 4 procenta

    Komntáře: Itálie hlasuje proti diktátu EU!

    OdpovědětVymazat
  13. Takže: kdo s kým?
    1+2???
    1+3?
    2+3?

    Vypadá to, že Grill(o) to rozhodne.
    Grillo + O. revoluce = 29%
    Takhle nevěst(k)a má na víc, než na sušené fíky!

    OdpovědětVymazat
  14. Nevěst(k)a: dokonalá hutná charakteristika malé strany, jež tak často v tolika státech rozhoduje o všem, a na okamžik je mocnější než ty dvě velké stabilní partaje. Přežádoucí nevěsta do koalice - a protože se prodává, z jiných hledisek to druhé.

    OdpovědětVymazat
  15. To je jen jedna z prvních projekcí na základě exit polls.
    Definitivní výsledky budou až zítra ráno.
    Zatím se to rýsuje, že jediná možná koalice je 1+2.
    Jinak se jde znova k urnám.

    OdpovědětVymazat
  16. Nevěstky bývají často rodu mužského. A hlavně v politice, i když ne jen tam.
    Názorným příkladem je Gianfranco Fini, dosavadní předseda italské poslanecké sněmovny, kam ho nechal zvolit před 4 roky Berlusconi. Fini na podzim r. 2011 vystoupil se svými poslanci z Pdl a založil vlastní straničku Fli (Futuro e libertà per l'Italia) a tím de facto zapříčinil pád Berlusconiho vlády a následovné jmenování Montiho premiérem se vším co to pak obnášelo. V těchto volbách se zkoalizoval s Montim a jak to vypadá, nedostane se ani zpátky do parlamentu. Nedosáhne ani jednoho procenta hlasů. Však se ani nikde raději neukazuje.
    Co ho to posedlo, ptáte se asi, že se tak zjančil a zahodil krásně vypracovanou politickou kariéru? Tenkrát se o něm hovořilo jako o možném nástupci Berlusconiho v Pdl.
    Vážení pánové, ve svých pětapadesáti podlehl lákáním druhé mízy, rozešel se se stárnoucí manželkou, která mu, mimochodem, značně pomohla v politické kariéře, a dal to dohromady s půvabnou o dvacet let mladší levicovou novinářkou z televize. A to byl počátek jeho zkázy. Zcizil straně luxusní byt v Monte Carlu, který straně v závěti zanechala jedna stará paní a nechal ho přepsat na jméno nového švagra. No, byl z toho skandál, vyšetřovala to i prokuratura.
    Jeho popularita tím nevzrostla. Odmítl podat demisi z místa předsedy sněmovny, i když už za sebou neměl žádnou politickou podporu.
    No a teď na to konečně doplatil. To budiž varováním vám, milí postarší pánové. Nedejte se zlákat vidinami druhého mládí a neopouštějte své věrné manželky, i když mají pár vrásek navíc.
    V televizi pořád vysílají nové a nové projekce, tentokrát vypracované na základě částečných výsledků. Z těch se dozvídáme, že v poslanecké sněmovně je mezi Pd a Pdl asi tak procento nebo půl procenta rozdílu, takže není jisté kdo vyhraje. V senátu má jasnou většinu Pdl a to hlavně v severní Itálii, v jižní a na Sicilii. Držte se, na Sicilii se jako druhá strana hned za Berlusconim umisťuje M5S komika Grilla.
    Začíná se nadhazovat, alespoň mezi novináři, o možnosti velké koalice a ani levicoví poslanci Pd to na debatách nevylučují, i když to explicitně nepřipouštějí.
    Pan profesor Monti se ztratil z obrazovek. Jen jedné zvědavé novinářce se ho podařilo chytit na ulici a zeptat se, co říká výsledkům voleb. Profesor Monti nachocholený a rudý jako krocan odpověděl ironicky, že přeje mnoho úspěchů ve spolupráci s touto novou průbojnou stranou (M5S) v dalším jednání.
    Taky to nespolkl s nějakým nadšením, jak se zdá. A co řekne chudák v Bruselu?

    OdpovědětVymazat
  17. Vidím Info,
    že Vám dělá obrovskou radost momentální status prof. Montiho. Já ho neznám, znám jen Montiho čardáš a to byl asi zcela jiný Monti.
    K výměně manželky za novější model: tím neduhem trpí většinou politici nebo úspěšní byznysmeni. Prý to nějak souvisí s hormony - samec, který získá v tlupě dominantní postavení je zaplaven pohlavními hormony a snaží se realizovat i v posteli*. A namlouvá si, že má na víc než na to, co má doma. A udělá "chybičku" - místo partnerky, která mu pomáhala v kariéře si nabrkne zlatokopku, kterou zajímají především jeho peníze. Jistě se to zahalí do obdivu k "silnému muži" atd., ale o prachy jde až v první řadě. Zlatokopky se drží takového naparujícího se krocana i po jeho politickém krachu - to , že mu průběžně nasazují parohy není důležité. Nemilosrdně se takového nadsamce zbaví až v okamžiku, kdy se jeho finanční siutace začne horšit. Pak náhle vzniká "domácí násilí" a bůhví, co ještě se snahou soudně vydolovat z chudnoucího seladona maximum.
    Je ale opravdu zajímavé takové dívenky pozorovat v okamžiku, kdy se svého manžela z rozumu zbaví a on se nějakým řízením osudu znovu vrátí do byznysu nebo do politiky a je znovu úspěšný. Tak zahořklou osobu pak hned tak neuvidíte. Podávají nesmyslné žaloby na křivdy, která se jim údajně kdysi staly - ale exmanžílek už má opět dost peněz na opravdu dobré advokáty a těchto "profesionálních ženušek" se dokáže efektivně zbavit. Někdy (zřídka) se dokonce vrací k původní, první ženě. Inu "Divadlo svět!" Ten schematický průběh mě sice děsí - ale ukazuje se, že jen malé výjimky potvrzují toto pravidlo.**

    */ V přírodě to má své opodstatnění - ukáže-li se životaschopnost takového samce je z hlediska přírodního výběru a rozvoje svého druhu vbhodné, aby se jeho geny co nejvíce rozšířily. Úspěšný typ. Mladé samice zase mají větší pravděpodobnost porodit jeho potomky. Příroda nemá morálku. k čemu by ji měla.

    **/ Běžný "tažný manžel" (čti kůň) takové věci jako "výměny manželek" obvykle nedělá, raději si tajně zapytlačí a vrátí se jakoby nic domů. Protože ví, že ta mladá holčice obvykle neumí uvařit, ani pořádné spaghetti neuvaří a s přípravou opravdu dobré kávy má taky potíže. To vše by ji musel učit, chodit s ní do její mladé společnosti, kde by byl k smíchu všem jejím známým a nakonec by, když nepožije dostatek Viagry musel strpět ve svém domě (a ve své posteli) nějakého mladšího náhradníka, který by třeba používal jeho ručník a pyžamo.
    To vše si dokáže představit a tak nemění dobře zajetý model za jakousi pofiderní novinku, o níž vlastně nic neví. A jeho zkušená, zajetá žena to ví a když někde najde cosi kompromitujícího, tak to přejde vtipem nebo si toho "vůbec nevšimne". Tedy - pokud věří tomu, že "ten její" přemýšlí hlavou a ne rozkrokem.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  18. Na jedné straně je jasné, že demokracie je náchylná k nestabilitě například následkem populistického života na dluh, protože tupounů, kteří za pár úplatečků v řádech pár EUR a kterých je prostě většina, zvolí klidně i čerta, jen když jim slíbí, že něco dostanou zadarmo, nebo něco nebudou muset platit, viz kupříkladu naše kupříkladu regulační poplatky ve zdravotnictví a jejich následky. Nahrazovat demokracii a volby něčím technokratickým a nevoleným je sice na jedné straně lákavé, jakožto východisko ze současných problémů, ale na druhé straně je to poměrně zaručená cesta do pekel, možná dokonce hroší cesta do pekel, nežli poctivý bankrot například argentinského typu.

    S těmi manželkami má StK naprostou pravdu, dokonce bych podotkl, že i ta občasná dobrodružství s nějakými mladicemi považuji za nadměrné riziko jednak pro manželský vztah a v neposlední řadě, umírat třeba na nějakou neléčitelnou, či blbě léčitelnou chorobu se mi opravdu nechce, navíc ještě samotnému. To už je lepší mít jakéhokoliv jiného, třeba i finančně náročného koníčka, jako je třeba focení a věřte mi, vyjde to levněji a hlavně klidněji, nežli ty ženské, ty zlatokopky bokem, ty jsou opravdu jen zkázonosné. Jenže někteří jedinci ty hormony rozumem nejsou schopni ovládnout, k jejich škodě a jejich původních rodin samozřejmě a k užitku těch zlatokopek.

    OdpovědětVymazat
  19. Já nikoho přece nevybízím k mimomanželskému styku Draku, ale - stane se.
    Pak je třeba se vážně zamyslet hlavou - a nejlepší řešení znám od MUDr. Plzáka - vrátit se tiše a pokorně domů a pokud nejsou následky (nemusí žádné být, ale mohou se předstírat za účelem vydírání) zapírat, zapírat, a zapírat. Tím ublížíte míň, než přiznáním. (To znám od kolegů, já ten problém nikdy neměl. Jsem v tomhle ohledu jednak zbabělý, jednak pohodlný.)
    Pokud reálné následky jsou, přiznat barvu a doufat, že to žena skousne. A platit pravidelně alimenty. Je to přece váš potomek, ne? Když to legitimní neskousne, "nebyla zas tak skvělá, jak se nám původně zdála" a máte volné ruce. Pokud to legitimní časem zkousne, musí se ale muž připravit na to, že mu bude nemanželský potomek v náznacích předhazován při každém vážnějším manželském sporu. To je rovněž daň, je třeba platit, nejlépe s úsměvem.
    A stávají se případy (vím o dvou), že se z bývalé milenky stane přítelkyně vaší ženy a nakonec je chlap sám proti dvěma protřelým.
    Na druhé straně - ony ho žádné další nikdy nepůjčí! A hlídají ho obě dvě. Pro děcka je to prostě teta. Tak se dá v klidu dožít stáří - v tom jednom případě si mužova milenka (nyní už vdova) vzala těžce nemocnou manželku svého bývalé muže k sobě a dochovala ji až do smrti. Tak dožila i moje smrtelně nemocná kolegyně.

    Život je holt občas divný a někdy i docela melodramatický. [;>)

    OdpovědětVymazat
  20. Vážení, já o volbách a Vy o záletech. Styďte se. Nyní se ozhoduje i o Vaší budoucnosti. Podle min. vnitra - volební sekce, rozdíl mezi Pd Bersaniho a Pdl Berlusconiho se smrskl na 0,6 procent hlasů. A pořád jde dolů, jak sčítají hlasy v severní Itálii. V senátu má jasnou většinu křesel Pdl a Liga.
    Jak to bude s vládou? Kdo vyhraje v poslanecké sněmovně?
    Úspěch M5S je na úkor Pd, které odvedla hlasy mladých. Monti zas odvedl hlasy Pdl.
    Z toho vyplývá současná krizová situace. Početně se může vyřešit jen velkou koalicí.
    Teď hovořil v TV prof. Monti, značně pokleslý a pohublý. Děkoval těm, co ho volili.
    Pdl je teď nezbytná pro vytvoření vlády. Pd v senátu nesestaví většinu s Montim a dokonce ani s M5S Grilla. A Grillo už v pohovoru s novináři vyloučil jakoukoliv spolupráci s levicí.
    Napíšu Vám definitivní oficiální výsledky zítra ráno, teď se jedná jen o částečné výsledky a projekce.
    Pokud jde o politické alfa samce, je jím i Grillo. Ukazovali ho dědka šedesátiletého, šedivého, břichatého s mladou kostí, při nejmenším o 30 let mladší. A měli byste vidět, jak ji muchlal. Taky revolucionář!

    OdpovědětVymazat
  21. No - pan Tyl blahé paměti by o tom mohl dělat školení, nebo to nevíte? Podle mne je to obecně známo, ale pokud ne - ?
    Naše nedávná soutěž předních politiků o to, kdo sbalí mladší a atraktivnější blondýnku, by byla bývala neuvěřitelná, kdyby se opravdu nestala. Stala se. U mne se každý z nich v té chvíli, kdy to bylo zveřejněno, odepsal; u národa kupodivu nikoliv, vyšší princip mravní je tak dojemně archaický. A před rokem vyměnil dosavadní model za generačně mladší i mladší p. V. K. A pak jsou tací podivíni, co by na to měli svaté právo - a nic...
    A dr. Plzáka od počátku jeho kariéry bezmezně beru, obdivuju, propaguju. TAKŽE: získal jsem pověst zpustle cynického proutníka, např. u sekretářek a laborantek... jak já jsem si zááviděl.

    OdpovědětVymazat
  22. Aleale. Jak rozlišovat, vést dělicí čáru mezi politikou a z á l e t y , jak pěkně poeticky říkáte? Zrovna u vás na Jihu... ostatně získávání pána či slečny je taky politika, a jaká!

    OdpovědětVymazat
  23. Ono to nesouvisí s italskými volbami jen zdánlivě, Info. Jak vidíte, hned jste si všimla toho Grilla.
    Dokonce jsem při psaní dumal, jestli vyšší plodnost středověkých mužů nebyla způsobena tím, že během života se častěji dostávali do pranic a soubojů a když vyhráli, tak...
    A když prohráli, tak už už nic.

    OdpovědětVymazat
  24. Končím pro dnešek reportáž, vážení. Já vo voze a vy vo koze. Ták!
    Už se mi z toho televizního kecání klíží oči. Noviny zítra vyjdou s titulky "Velká koalice (Pd, Pdl,Monti)"
    A zítra budeme mít definitivní výsledky.
    Hodnocení voleb novináři: velkým poraženým je právě Pd, kterou tipovali na 40 a víc procent a teď dosáhne takových 29-30. Celá její kampaň byla zmýlená, to ježdění do Brusele a paktování se s Montim.
    Tak dobrou a nepouštějte se tu zas do nějakých pochybných řečí.

    OdpovědětVymazat
  25. Konečné výsledky sčítání hlasů:
    sněmovna
    koalice v čele s Pd - Demokratickou stranou Pier Luigi Bersani 29,53%
    koalice v čele s Pdl Strana lidu svobody Silvio Berlusconi 29,13 %
    koalice v čele s Občanskou listinou s Mariem Montim 10,54%
    Hnutí 5 hvězd v šele s Giuseppem Grillo 25,55%
    Občanská revoluce v čele s Antoniem Ingroiem 2,24 %

    V dolní komoře by stačilo Bersaniho koalici těsné vítězství, protože díky prémii pro vítěze získává automaticky 340 ze 630 křesel.

    výsledky v senátu
    Koalice PIER LUIGI BERSANI 31,60
    Koalice SILVIO BERLUSCONI 30,66%
    M5S GIUSEPPE PIERO GRILLO 23,79%
    Koalice MARIO MONTI 9,13%
    Občanská revoluce ANTONIO INGROIA 1,79%

    V Senátu je situace složitější. Středolevá koalice dostala 31,6 procenta hlasů a bude mít 113 z 315 volených křesel, blok kolem Berlusconiho strany Lid svobody (PdL) dostal 30,7 hlasů a díky volebnímu systému bude mít 116 křesel.

    Kromě toho milion dvěstě padesát tisíc bílých nebo neplatných lístků.

    Vzhledem k těsnému výsledku koalice Bersaniho a koalice Berlusconiho ve sněmovně lídr Pdl Angelino Alfano požádal včera ministerstvo vnitra, aby nevyhlašovalo výsledky jako oficiální. Mohlo by se jednat o chyby ve sčítání - "too close to call". Výsledky prověří ještě kasační soud.

    Jakou vládu by bylo možné sestavit? Pravděpodobně t.zv. Governissimo - vládu velké koalice Pd - Pdl. Grillo již prohlásil, že se s nikým koalizovat nebude. "Za 7-8 let se celý ten prohnilý systém zhroutí sám. Stačí počkat."
    Teď všechno záleží na politicích dvou předních koalicí.

    Údaje převzaty z finančního listu ilSole24Ore, kde najdete i podrobnější údaje.
    http://www.ilsole24ore.com/speciali/2013/elezioni/risultati/politiche/static/italia.shtml

    Doufám, že Piksla ty tabulky nezmrví.

    OdpovědětVymazat
  26. Pozor!
    Tyhle výsledky v senátu nejsou ještě definitivní, jak píše agentura Adn Kronos.
    Chybí výsledky sčítání v Lombardii a Laziu.

    OdpovědětVymazat
  27. Prezident Napolitno se dnes už letí radit do Německa s Angelou Merkel. Prý na pozvání prezidenta Gaucka z června minulého roku. Jak pak to, že Napolitano čekal tak dlouho, aby návštěvu německého prezidenta oplatil? ptají se noviny.
    Setká se v Německu také s předsedou Bundestagu Norbertem Lammertem a premiérem Bavorska Horstem Seehoferem, kromě dalších jiných osobností, blíže nespecifikovaných. Budou hovořit o bilaterálních vztazích a o evropských a mezinárodních problémech.
    Snad mu v Německu poradí, jak by měla vypadat nová italaká vláda.

    OdpovědětVymazat
  28. Když se bude Němců ptát, jak to udělat v Itálii, Němci mu rádi poradí... [;>/

    OdpovědětVymazat
  29. No jo, vo tu nějakou menší radu by nešlo, ale oni ti Němci vždycky přijdou s takovou echt kravinou jako nastrčit Montiho do voleb, že pak z toho vyjde jen bordel. Kdyby byl Monti seděl na p*deli a neplet se kam nemá, tak by tu teď takový bordel nebyl. Italové by byli klidně zvolili znova Silvia a bylo by po ftákách. Jenže von se Silvio Anděle zajídá, páč vo ní řek, že má velkou prdel a k tomu eště ne**batelnou.
    A vona si to dáma pamatuje do dneška.
    Jenže s velkou koalicí bude mít Silvia ve vládě znova.
    Ty žencký, proč sou tak urážlivý, nevíte, Kocoure?

    OdpovědětVymazat
  30. Vím proč. A je mi to platné jako mrtvýmu boty.*
    Oni ti Taliáni jak tak koukám "vyvažují" stejně jak ti naši hobiti z Kotlinky. Rozdíl mezi pravicí a levicí necelé 1%. Mají to asi rádi "na knap".

    */ Asi bych to neměl říkat, ale vyjímečně s "věčně mladým" Silviem souhlasím. Ale nezdá se mi, že zrovna tohle je skutečným důvodem italského balancování na hraně. Na zábradlí balkónu ve vysokém patře. Aby se tam neobjevil zase nějaký zachránce Benito!

    OdpovědětVymazat
  31. No, dyť Silvio nic tak hanlivýho neřek. Jenom že je to ctnostná žena s velkou karosérií. A pro tohle vona na něj zanevřela.
    A za to tsunami 5 hvězd taky může Únie a Merkelová. Kdyby sem byli nenastrčili Montiho s jeho austeritou, tak by Grillo moh řvát jak chtěl, ale moc lidí by ho nevolilo. Von lidem slíbil, že pudou do penze v šedesáti a že každýmu, kdo nemá práci, dá stát tisíc euro měsíčně. Kromě jinejch úlev. Tak ho všichni nezaměstnaný a mladý, co nemůžou najít flek, volili.
    Kam strčí drápy Únie nebo Merkelka, hned je z toho průšvih.

    OdpovědětVymazat
  32. Ale musíte uznat, Kocoure, že sem ten prasečí rypák krásně pasuje. Takovej svinčík, jakej je tu teď, to si nikdo nepředstavoval. Ilustrace přímo věštecká.

    OdpovědětVymazat
  33. A ten německej kohout jak by smet.

    OdpovědětVymazat
  34. No, vidíte, to je jako menšinová strana, co se lísá k té velké, aby dostala pěkná teplá místečka.
    Svět je kulatej a jak říkal Molière zvířata nejsou takové bestie, jak by se zdálo. A taky lidi jsou někdy víc bestie, než by bylo zdrávo, dodávám.

    OdpovědětVymazat
  35. Situace v Itálii po volbách.
    Aston na Neviditelním psu píše stručně: "Nebude to jednoduché. Levice sice vyhrála, ale ne natolik, aby mohla vládnout."
    Levicová koalice Bersaniho Pd - SEL získala nadpoloviční počet křesel v poslanecké sněmovně díky volebnímu zákonu, ale v senátu má jen prostou většinu 123 křesla z 315, takže o sestavení levicové vlády nemůže být řeč. Návrhy zákona musí být schváleny nadpoloviční většinou v obou komorách parlamentu.
    V pondělí večer poté co byly známy výsledky, i když neúplné, se začaly ozývat hlasy o možnosti sestavení vlády velké koalice a to levicové Pd - SEL s pravicovou Pdl - Severní liga. Berlusconi, který vede koalici, co se umístila na druhém místě těsně za levicí, nabídl lídru Pd spolupráci. Čekalo se jen, že se Bersani vyjádří, co chce dělat dál. Odpověď Bersaniho, ne zcela jednoznačná, přišla včera odpoledne na tiskové konferenci. Bersani započal konstatací: "Dorazili jsme do cíle jako první, ale volby jsme nevyhráli." Konstatoval také, že vítěznou stranou je Hnutí pěti hvězd (M5S) vedené komikem Grillem, která získala ve volbách nejvyšší počet hlasů. (Poznámka: 25,55% v poslanecké němovně, 23,79% v senátu) Je tedy zapotřebí vzít tuto skutečnost v úvahu. Říká, že jeho koalice nepovede jednání o sestavení vlády za konferenčním stolkem, ale obrátí se přímo k novému parlamentu s minimálním programem reforem, aby tak testovala situaci přímo v terénu. Obsahem programu by měla být reforma volebního zákona, snížení nákladů na politiku, ozdravení veřejné a soukromé morálky, ochrana nejslabších vrstev společnosti, snížení počtu poslanců a senátorů, zrušení financování stran ze strany státu, nový zákon antitrust, zákon o zájmovém konfliktu.
    Tak přímo v terénu ověří, kdo jde s jeho koalicí a kdo ne.
    Co vlastně navrhuje Bersani? Vytvoření menšinové vlády bez stálé předem dohodnuté podpory opozice? Když se podíváme na minimální program Bersaniho, musíme konstatovat, že Bersani podává vstřícnou ruku právě Hnutí 5 Hvězd. Nabízí mu také předsednictví poslanecké sněmovny.
    Proč to dělá? Bersani zřejmě vychází z poznatku, že sociální nesouhlas s dosavadní politikou Pd se vyjádřil právě v masovém útěku voličů Pd k Hnutí 5 Hvězd. Voliči se vyslovili proti austerity Montiho vlády, kterou do poslední chvíle Pd podporovala. A při tom doufala, že po volbách sestaví s Montiho stranou novou vládu. Monti žalostně propadl a Pd zůstává v ošemetné situaci jako nahý v trní, který se nemá kam vrtnout, aby se nepopíchal. Grillo se již vyslovil proti vstoupení do stálé politické koalice v parlamentu s jakoukoliv stranou, takže tím uzavřel Bersanimu cestu. Na druhé straně přijmout nabídku Berlusconiho by politickou situaci Pd ještě zhoršilo. Jak se spojit s nepřítelem, proti kterému levice vede už dvacet let usilovný boj nevyjímaje celou řadu podpásových ran?
    Znemožnila by se před voliči, těmi méně chápavými a přizpůsobivými, docela.
    Jaké jsou tedy další vyhlídky? Asi nejpravděpodobnější je ta, že prezident Napolitano, kterému 15. května t.r. vyprší mandát a tudíž nemá oprávnění rozpustit parlament a vyhlásit nové volby, potvrdí Montiho úřednickou vládu, dosud fungující. Ale ta bude provádět jen běžná administrativní opatření, protože nemá v parlamentu podporu politických stran.
    Co bude po zvolení nového prezidenta, je ve hvězdách. A kdo bude zvolen novým prezidentem? To je taky pěkná otázka.

    OdpovědětVymazat
  36. Při tom Brusel trvá na nutnosti pokračovat dál v politice austerity, jak se vyjádřil k výsledku voleb prezident unijní rady Herman Van Rompuy. Doufá, že Itálie "zůstane nadále stabilním členem eurozony", nyní je na italských politicích najít kompromis a vytvořit stabilní vládu, dodává.
    Prezident Napolitano je na návštěvě v Německu, kde bude hovořit s nejvyššími politickými činiteli o italské situaci.
    Až se vrátí, bude muset do situace nějak zasáhnout. Co řekne Bersanimu a jeho pokusu spolupracovat s M5S? Grillo je absolutně proti politice zvyšování daní a škrtů v rozpočtu ve školství, kultuře a zdravotnictví, navrhuje naopak snížení věku pro odchod do důchodu na 60 let a podporu všem nepracujícím ve výši 1.000 euro měsíčně, t.zv, sociální plat.

    OdpovědětVymazat
  37. Ten váš Grill je úžasný pohádkář!
    Důchod a poloviční plat mi dělá v přepočtu cca 1400.- €. Žena má důchod necelých 500.- €. Nepatříme tedy mezi úplné chudáky. Kdybychom ale byli v Italsku, dostávali bychom (bez zásluh a bez práce) o 100.- € víc.
    Jenom jednu otázečku pro toho vašeho žvanila Grilla - kde na to vezme Itálie peníze? Angela M. ji mu asi nepůjčí - nemá z čeho vracet. Leda by Německu prodala Benátky a Vesuv. To by na pár roků možná stačilo. A potom? Co potom?

    OdpovědětVymazat
  38. Průměrný hrubý příjem v Čechách slibuje Grill jako podporu? No nevolte ho! Ale překvapuje mě, že mu to tolik lidí žere. A dál mě překvapuje, že politická kultura tady u nás je vlastně docela vysoká, tady nikoho nenapadne nabízet blábol až takhle velký.

    Informace, jak moc velké pravomoce má vlastně italský president? Bude s tím moci po volbách něco dělat?

    OdpovědětVymazat
  39. StK
    Grillo - v italštině cvrček a příslušníci M5S jsou žertovně nazýváni grillini , malí cvrčkové, je velký herec, který se předvádí jen na náměstích, kde získává pro svou víru jako novodobý kazatel diváky. Řve, zmítá sebou, gestikuluje, dělá grimasy a lidi to pijou nekriticky, přímo vnitřnostmi namísto mozku. Je zbytečné s nějakým grillinem diskutovat, maximálně ho můžete umlčet racionálními argumenty, ale nikdy ho nepřesvědčíte. Grillo také odmítá jít na televizní diskuze, protože by musel odpovídat na kritické otázky. Všechnu agitaci provádí jen na podiu nebo prostřednictvím webu , kde má známý blog.
    http://www.beppegrillo.it/2013/02/bersani_morto_che_parla/index.html
    Na této stránce odpovídá na návrh Bersaniho na spolupráci v parlamentu výsměšným "Bersani morto che parla" (Bersani mluvící mrtvola), pos9laje ho prakticky do onoho místa.
    Grillo je aktér, který recituje na texty svého poradce - velkého internetového guru Gianroberta Casaleggia, o němž píší, že je zároveň genius a blázen. To on vymýšlí strategie Hnutí, řídí i samotného Grilla, vede jeho blog, organizuje činnost hnutí prostřednictvím blogu - i výběr kandidátů do těchto voleb. Nikdo z grllinů nesmí jít do televize a ani mluvit za hnutí. Jednoho, co neposlechl, jednoduše z hnutí vyhodili.
    Casaleggio je podnikatel v oboru komunikační strategie, který Hnutí 5 Hvězd prakticky vymyslel za psacím stolem u PC. Vášnivý čtenář sci-fi a fantasy, knih o historii, je velkým obdivovatelem Gengis Khána. Podle něj hybným motorem vývoje lidstva byla a je komunikace.
    Natočil na to téma i krátké video, kde předpovídá, ža v r. 2040 propukne světová bakteriologická válka, kterou přežije jen miliarda lidí. Tehdy vznikne i nový světový pořádek, řízený prostřednictvím webu, ve kterém nebudou víc existovat politické strany, církve a ideologie. Všechny mozky budou spojeny v jednom světovém supermozku. Video se nazývá Gaia un nuovo ordine mondiale. Tady ho máte. Vím, že máte moc rád sci-fi, takže se Vám bude líbit.
    http://www.youtube.com/watch?v=JodFiwBlsYs
    Když se miliony mladých nechá řídit pokyny z webu, nekriticky, bez přemýšlení, co můžeme v budoucnu čekat?

    OdpovědětVymazat
  40. Žibřide,
    o nic moc větší než prezident český. Teď spoléhají, že najde nějaké řešení po návratu z Německa. Napolitano je také původem Pd, bývalý PCI, stalinista, kterého Maďarsko prohlásilo za persona non grata, když se cchtěl zúčastnit jako prezident vzpomínkových oslav 1965r. Protože tenkrát schvaloval sovětský zákrok proti povstalcům. Před sedmi lety si ho za prezidenta zvolila levice a bývalá Křesťanská demokracie - tenkrát už rozpadlá.

    OdpovědětVymazat
  41. Tady máte velkého ideologa a guru Casaleggia se svou hlásnou troubou Grillem.
    http://www.google.com/imgres?imgurl=http://cdn.blogosfere.it/politicaesocieta/images/grillo-casaleggio-default.jpg&imgrefurl=http://politicaesocieta.blogosfere.it/2013/01/casaleggio-beppe-grillo-come-gesu-e-chi-e-contro-di-noi-e-fuori-dal-movimento-5-stelle.html&h=320&w=620&sz=34&tbnid=bf2fuURQwuh1_M:&tbnh=62&tbnw=120&zoom=1&usg=__dOsEmaGL90dDIdq9zLeSefwti0E=&docid=XSxcptWFtNph1M&hl=en&sa=X&ei=ISkuUZekGsjZswaN_YD4BQ&ved=0CFsQ9QEwBg&dur=8517
    Gianroberto Casaleggio ideolog kybernetové demokracie.

    Jiný ideolog, tentokrát hlasatel depolitizované demokracie, kalifornský profesor Nathan Gardels, o kterém jsme tu už hovořili, na otázku, proč neuspěla Montiho vláda, odpověděl, že velkou vinu na tom nese Evropa, protože nezačala hned opatření na podpoření růstu. Ale v Berlínu se prý jedná o tom, jak zvýšit zaměstnanost mladých. A zde budou technokrati znova potřební. Říká v pohovoru s novináři listu il Foglio.
    Mám obavy, aby nás to ideologické víření geniálních mozků nepřivedlo nakonec na mizinu.

    OdpovědětVymazat
  42. K těm blondýnkám:
    Ve starém Egyptě (ještě před pyramidami) musel farao v pravidelných intervalech zaběhnout na čas v plné zbroji, hodit na dálku a cíl kopí a oš...kat ženskou. Když to zvládl, tak byl potvrzen na další období. Když ne - šup do mastaby! Docela si myslím, že to bylo velice moudré opatření.

    OdpovědětVymazat
  43. Info,
    tohle je ten Cvrček Grillo? Nebo že bych se spletl? Já totiž Grilla nedávno slyšel v TV a znělo to téměř stejně. Jenom slova byla trochu jiná... [;>))

    OdpovědětVymazat
  44. A NEW WORLD ORDER GAIA
    - to je fakt síla. Kam se na to hrabe komunistický manifest.
    (A to anglicky stěží pochytím tak každé desáté slovo!)

    OdpovědětVymazat
  45. Návštěva prezidenta Napolitana v Německu neprobíhá klidně. Němci zuří kvůli výsledkům voleb. Peer Steinbrück, který bude kandidovat za Spd na místo kancléře se vyjádřil posměšně o volbách, ze kterých vyšli jako vítězové dva klauni, jeden z profese, druhý s vysokou hladinou testosteronu. Prezident Napolitano se urazil a odřekl setkání ss Steinbruckem.
    Tady máte krátké video.
    http://www.corriere.it/politica/13_febbraio_27/napolitano-preoccupazione-populismo_2ed3a77c-80d9-11e2-b0f8-b0cda815bb62.shtml

    Pokud jde o Cvrčka - Mussoliniho, nejste StK moc daleko od pravdy. Řídí to své hnutí docela despoticky, autokraticky, kdo vybočí z řady, nebo něco namítne, letí ven. Nejdřív se zdálo, že to jeho chování odpudí mladé, dokonce se hovořilo o útěku příznivců a členů. A pak přišlo nemilé překvapení při volbách. To opravdu nikdo, NIKDO nečekal.

    OdpovědětVymazat
  46. Ale to přece není žádné překvapení, Informace!
    Takhle to dopadá vždycky, když věrchuška, jištěná "demokracií" a jejími "hlídacími psy" (uvázanými u boudy) podcení vztek lidu. Na "panstvo", které myslí víc na sebe než na ty, kteří je zvolili, aby spravedlivě vládli.

    "Severoafrické jaro", Řecko, Bulgarsko, teď Itálie...
    Takhle končí každý režim, kde se lid uplácí penězi, aby zapomněl, že jiní si je cpou plnými hrstmi do vlastních kapes.
    Komunisté vydrželi u moci tak dlouho proto, že to parazitování muselo být prováděno daleko decentněji, než v demokracii. (Když už jsi u koryta, tak žer, ale nemlaskej nahlas!)
    Vždyť to tady tvrdíme s Šamanem, Jakubem, Pergillem, Žibřidm, Drakem... Kdo není slepý, vidí. Stačí si přiznat, že to co vidí je pravda a neštěstí je hotové. Císař je náhle nahý.

    K paralele Grillo/Mussolini - je to ode mně jen čistá profesní deformace. Když jsem toho vašeho slavného rétora slyšel, napřed mě napadl Hitler. Ale pak jsem si vzpomněl na tu nahrávku Benita - vytáhl jsem ji z archivu a vyvěsil jsem ji. A je to tak, jak všichni slyší...

    Ta nespokojenost, pocit, že někdo byl podveden, nutně přivede celou EU ke krachu. Jakmile se zažne zhoršovat hospodářská situace, bude zle. Začne se svalovat vina na Německo*, Česko**, Polsko*** a jsme tam, kde jsme byli na začátkun dvacátého století. Experiment zvaný Spojené Státy Evropské selže pro nenasytnost věrchušky. A přijdou takoví Grillové, které nahoru pošle spodina, aby tam udělal pořádek. Císař z vůle lidu. Který to pochopitelně nevyřeší, protože ho jeho rádcové budou pečlivě isolovat od reality a tak se stane jen loutkou. Despotickou loutkou.
    ===
    */ Chce mít odbytiště, ale nechce pořád platit cizí dluhy. A leckdo si už zvykl na nezasloužený přepych. Němečtí Zelení jim taky připravili pěknou časovanou bombu se zákazem JE a podporou obnov itelnýách zdrojů. Tio neskončí dobře.

    **/ ČEZ a jiném podniky - loupeží (říká se tomu investovat) tam, kde je to hospodářsky slabší, než v Kotlince. Albánie, Bulharsko to jsou pro ČEZ pouhé kolonie, určené k tvorbě zisku.

    ***/ Silné polské potravinářství se snaží o monopolizaci trhu s potravinami v Evropě - zatím jsou ve fázi "rozdávání bonbónků" - dodávají velmi levné potraviny komukoliv. Někdy je to s kvalitou všelijaké, ale to není podstatné.. Podstatné je, že když se jim podaří nízkými cenami zahlušit domácí konkurenci, začnou se (právem) chovat monopolisticky. Víte, kolik je v České kotlince opuštěných vepřínů? Zrušit chov je otázkou několika měsíců. Založit ho trvá roky a stojí nemálo peněz.

    OdpovědětVymazat
  47. Budoucnost Itálie je ve hvězdách... v p ě t i hvězdách - ? 8-)
    Na toho duceho se zítra (dnes) s chutí podívám zblízka.
    C. je, tedy byl, stalinista - a schvaloval šestapadesátý v MLR - ne, to je na mně trochu moc. Pro mne jsou jisté hranice. Levice v Jižní Americe a v románských zemích je nepoučitelná. O "dnešních" komunistech a paktování jiných s nima nádherný, zásadní, úžasný Steigerwaldův článek v iDnes před pár dny.

    OdpovědětVymazat
  48. Můj názor je ten, že EU je v průšvihu, začíná praskat ve švech. Paradoxně čím dříve se to rozsype, tím menší průšvih to bude.
    I u té Itálie jsem dnes zachytil úvahy, že nejlepší by bylo posadit Montiho (cvo dostal těch cca 10 %) do čela úřednické vlády a nechat ho vládnout "technicky bez mandátu", než nový italský president vypíše nové volby.
    Pochopitelně, těch 90 procent, co Montiho nevolilo, to bude (a oprávněně) brát jako polkus obejít/anulovat výsledky voleb (a preference voličů) a příště ten Grillo (nebo někdo ještě horší) dostane těch hlasů podstatně víc. EU je prostě krásná idea, která by ale pro svou realizaci potřebovala vyměnit voliče. (Na čemž už se pracuje viz:
    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/dohnali-muslimove-devitileteho-bileho-chlapce-k-sebevrazde_262373.html
    .)

    OdpovědětVymazat
  49. Italská politika je ve stadiu fibrilace. M5S diskutuje na twitteru o návrhu Grilla, aby Pd a Pdl odhlasovaly důvěru vládě Hnutí, což by byla podle něj vláda velké koalice. A což je ve skutečnosti návrh docela utopický a provokační. Diskutéři na twitteru se stavějí zásadně proti koalici Hnutí s Pd, mají strach, že je zkušení politikové Pd strčí do pytle. Podle jiných je nejlepší nechat dál fungovat Montiho vládu a odhlasovat v parlamentu nový volební zákon. A pak jít k novým volbám.
    V Pd zase stoupá protestní vlna proti Bersanimu, kterému dávají za vinu pokles voličů pro jeho ne dost výraznou předvolební kampaň. Z regionu Emilia-Romagna, tradičně rudého, vyzvali Bersaniho aby odstoupil. Jiného mínění je, jak se zdá, lídr Massimo D'Alema, který by byl pro uzavření velké koalice s Berlusconim. Měl s ním mimochodem v minulosti přátelské styky, když byl D'Alema předsedou vlády.
    stručně o něm najdete česky http://cs.wikipedia.org/wiki/Massimo_D%27Alema
    Pd vadí negativní postoj Hnutí a hlavně Grilla k otázce imigrace a udělení italského občanství dětem imigrantů, narozeným v Itálii. Grillo je zásadně proti udělení občanství, a vyjádřil se v minulosti kriticky vůči masovému přijímání imigrantů, protože ubírají práci místním pracujícím. Na blogu ho proto kritizovali jako xenofobního legistu.
    Mezi politiky, hlavně Pd, je dost silná obava, že by předčasné volby mohly přinést M5S až 40 procent hlasů. A tak se nějaká vláda sestavit musí.

    OdpovědětVymazat
  50. Do Říma se přiřítil státní sekretář USA John Kerry, aby se informoval o povolební situaci. Na pracovním obědě, kterého se zúčastnili politikové dvou hlavních stran, guvernér státní banky Bankitalia, Monti a ministři jeho vlády, ho všichni ubezpečili, že se nebudou dělat nějaké vylomeniny, ale že je v zájmu Itálie vytvořit stabilní vládu.
    http://www.agi.it/politica/notizie/201302282021-pol-rt10303-usa_chiedono_lumi_sul_voto_italia_rassicura_su_fattore_grillo

    OdpovědětVymazat
  51. A co zatím média v Kotlince?
    Zabývají se odebíráním licencí místním sdružením ODS. A řeší kdo chce více odkládat účinnost nového občanského zákoníku a proč to chce. Nanejvýš popisují polední kroky Svatého Otce před tím, než se stane Svatým Důchodcem.
    Žádná "vzpoura" v Itálii pro naše "žurnanisti" není. Všechno je v pořádku a zaoceánská loď EU neohroženě pluje ke svému cíli. Co je ten cíl? A ČEZ bude lůetos zase velmi aktivní, protože se "dokázala zbavit svých aktivit v Albánii".
    Ta čeština je neskutečně pružný jazyk!

    OdpovědětVymazat
  52. No vidíte, StK,
    jen Váš blog má informace z první ruky!
    Právě se dívám na program Santora o vyhlídkách na sestavení vlády a pak reportáž z prostředí M5S. Nepředstavitelný fanatizmus!
    Ráno o tom něco napíšu.

    OdpovědětVymazat
  53. Ano Info, máme náskok! [;>))
    Ale ten blog není můj, je všech, kteří chtějí k nanesenému problému něco rozumného podotknout. Já tu jenom dobrovolně dělám dveřníka, aby sem nemohli trollové a "nepokadili nám dvůr".

    OdpovědětVymazat
  54. Včera večer jsem sledovala diskuzní program, vedený Michelem Santorem (poznamenávám hned na začátku levicovým novinářem), který uspořádal televizní představení ve stylu pařížského divadla naturalistického horroru Grand Guignol, představení, které bychom mohli přiléhavě nazvat "Prokleté vítězství".
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Adrien_Barr%C3%A8re12.jpg
    Santoro tam totiž představil radiografii situace, ve které se nachází levicová strana Pd s koalizovanou SEL poté, co jen s nepatrným náskokem (asi 120.000 hlasů před koalicí Pdl, vedenou Berlusconim) vyhrála volby.
    Na počátku programu ukázal krátkou reportáž přímo z terénu o náladách voličů M5S, o motivacích, které je vedly k tomuto rozhodnutí. Byli to většinou bývalí voliči Pd, zklamaní politikou strany v posledních dvou létech, kteří uvěřili slepě demagogickým slibům Grilla o sociálním platu a o vyčištění chlíva nynější politiky. Bylo mezi nimi hodně Sardinců, na Sardinii krize a opatření Montiho udeřily najvíc.
    Nakolik jsou názory bývalých voličů PCI a pak Pd zmatené, ukázala na konci vysílání odpověď jednoho asi tak osmdesátiletého kmeta - komunisty, který prý od mládí vždy volil komunistickou stranu. Kapitalizmus jen zdánlivě zvítězil nad socializmem, ale oni prý vidí budoucnost v delších perspektivách a proto hlasují pro M5S.
    Vedení Pd hledá zoufale východisko z dnešní situace. Má proti sobě Berlusconiho Pdl a Severní Ligu a zároveň M5S Grilla. Co teď, když po dvacet let házela soustavně po Berlusconim bahno a znemožňovala ho jak v Itálii tak v zahraničí. A podařilo se jí to tak výborně, že dnes se bojí vstoupit do vládní koalice s Berlusconim a Ligou, protože by tak náhlý obrat členové strany a voliči nepochopili. Podařilo se jí to tak dobře, že dnešní The Economist vychází s karikaturou Berlusconiho a Grilla na přední straně listu s nápisem "Přicházejí klaunové". Takovýhle obrat v politice o 180 stupňů by do zakrslých mozků levičáků, zpracovaných dvacetiletou propagandou proti B. největšímu"vyvrheli lidstva", nevlezl.
    Koalice s Grillem také není snadná, protože Bersani se o něm vyjádřil několikrát značně opovržlivě jako o neofašistickém populistovi.
    Ale Grillo se jeví středolevičákům jako jediné východisko. Jsou ochotni postavit na místo Bersaniho florentského starostu Renziho, který se představil v primárkách na místo vedoucího koalice jako "šrotovatel", radikální obnovitel strany. Primárky pak vyhrál Bersani.
    Anebo - dokonce !!! - by se zřekli premie nadpoloviční většiny poslanců ve sněmovně ve prospěch Grillova Hnutí, protože Hnutí dostalo jako strana nejvyšší počet hlasů. Takový fair play a taková nesmírná štědrost skutečně víc než udivují, člověk si z toho div nesedne na prdel!
    To těsné vítězství si přehazují z jedné ruky do druhé jak vařící brambor v naději, že ho chytne do rukou Grillo a pořádně si o něj popálí prsty. Protože ekonomická a sociální situace není růžová, právě naopak, a pak tu jsou závazky Itálie vůči partnerům eurozony, jako na příklad fiscal compact a pokračování v politice austerity.
    Nakonec jako poslední stéblo záchrany je tu prezident Napolitano. To on upekl eurokratickou vládu Montiho, jmenoval ho dokonce doživotním senátorem, tak ať si to řeší sám. Stejně půjde v květnu do penze.

    OdpovědětVymazat
  55. Jen na skok dvě nové zprávy.

    Grillo v pohovoru s německým Focus říká, že M5S podpoří vládu velké koalice Pd-Pdl, jestliže jako první opatření navrhnou změnu dosavadního volebního zákona, zruší zákon o úhradě předvolebních výdajů politickým stranám státem a omezí možnost kandidovat do parlamentu na dvě legislativní období.
    Zároveň by měla Itálie znovu projednat otázky fiskální dohody.
    Potom se uvidí.
    Zajímavé, ještě včera poslal Grillo Bersaniho veřejně do prdele (doslovně! vaffanculo!)

    Další ohromující zpráva je, že velký guru banky Goldman Sachs, Jim O'Neill, se vyjádřil s nadšením o volebním úspěchu M5S, mohl by to být počátek něčeho nového, co by změnilo stagnající situaci.
    Podobně ani banky Merrill Lynch a Citigroup se nedívají na politickou situaci negativně. Vidí tu řadu východisek.
    Připomínám, že Goldman Sachs má značný podíl na krachu řeckých financí.

    Tak zas běžím.

    OdpovědětVymazat
  56. Äd druhý odstavec: Jistě - a myslím, že by na krachu třetí (čtvrté) největší ekonomiky EU G. Sachs jen vydělal.
    Lidičky se vzrušují, fandí tu tomu, tu onomu - a naprosto neví, o čem je ve skutečnosti řeč. To tvrdím už dávno.

    Tady naprosto souhlasím s naším plánovaným/budoucím presidentem. Hyeny a póvl, nichts sonst.

    (A dovolím si tady zaprognozovat: Zeman bude v reálu ještě silnější odpůrce intergrace Kotlinky do EU než byl "pan profesor". Uvidíte!)

    OdpovědětVymazat
  57. KÉŽ BY BYL... ZA SOUČASNÉHO STAVU A TRENDŮ.
    V dnešních LN, kromě tří stran v základní složce, obšírné vynikající shrnutí kladných stránek p. ing. V. K. v příloze Orientace. A zjistil jsem s údivem, že s p. Kaiserem souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  58. S Kaiserem je vhodné souhlasit! [;>)

    OdpovědětVymazat
  59. To A.S.Pergill:
    K prověrkám faraónů: V naší bývalé socialistické armádě byly důstojnické prověrky rovněž povinné. Limity ale byly docela mírné - absíci by je zvládli levou dolní. I tak byl pohled na majory a podplukovníky v trenýrkách, jak padají po 400 m lehkého běhu (téměř) do kómatu velmi zábavný. Chodíval jsem se na ně dívat pravidelně. Na střelby už ne, poté to jeden staršina to napral z pistole asi tak 10 m před sebe do štěrku jsem pochopil, že se ještě mám rád a vymluvil jsem se na nutnost chránit si sluch. Kupodivu mi to prošlo...

    (A ženských tam na nějaké zkoušky bylo málo ale byly to "holky do nepohody". Těm nestačil v posteli často ani leckterý mladý poručík. Vyšší (ovšem též starší a tlustší) důstojníci by z toho asi měli smrt!
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  60. Tentokrát jsem se při politické debatě náramně pobavila. Utkali se mezi sebou profesionální politikové s nově zvolenými poslanci Hnutí 5 Hvězd. Úplná novinka, členům hnutí nebylo dosud dovoleno vyjadřovat se veřejně v televizi. Vše obstarával hlavní mluvčí Grillo, ale ten do televize také odmítal chodit. Sice se utkali jen na dálku televizním přenosem, ale bylo to velice výmluvné. Na jedné straně prfesionální politici s jejich hladkým, obratným "politichese" (ptydepe), na druhé mladíci - nebylo jim víc jak třicet let, plní vervy, co vykřikovali své názory útržkovitě, nesouvisle, vzrušeně, ale přesvědčeně a přesvědčivě.
    Co z té debaty vyplynulo? M5S nevstoupí do žádné vládní koalice, naopak navrhuje prodloužení (prorogatio) úřednické vlády Montiho. Do koalice a spojenectví s Pd nevstoupí, protože - a tu jsem radostí až nadskočila na gauči - jejich cílem je Pd zničit. Politik Pd to jen spolkl a něco nesrozumitelně zabrumlal. Totiž zničení Pd spadá do jejich celkového programu zničení všech politických stran, ale v tomto případě mi to skutečně zaznělo velice lahodně.
    Co tu má pořád co dělat tenhle spolek postkomunistických dynosaurů, který se od konce II. světové pořád chystá nastoupit do vlády - a když se mu to náhodou podaří, převrátí si vládu sám (a teď z toho vyšetřují Berlusconiho) - a ve jménu tohoto svatého cíle hází soustavně všem ostatním klacky pod nohy a znemožňují civilní politický život.
    Teď to z nich vylezlo. Monti měl potopit stranu Berlusconiho ve volbách. Silně v to doufali a ani si pitomci nevšimli, jak roste vliv Hnutí.
    Jak jsem viděla, od postkomunistů odešlo hodně intelektuálů, buď k Hnutí anebo k různým autonomistickým skupinám. Odešel od nich italský Nobel za literaturu Dario Fo - StK ho bude znát, i když myslím že jeho grammelot není do češtiny přeložitelný. Cvrčkové ho chtějí kandidovat na místo prezidenta republiky. Odešel filozof Massimo Cacciari, bývalý starosta Benátek, zvolený za Pd. Odešli novináři, univerzitní profesoři.
    Ale přes to volební zemětřesení, co zůstává cílem dynosaurů? vymazat Berlusconiho z politiky a ze života vůbec.

    OdpovědětVymazat
  61. Dejme tomu Info,
    že by se opravdu podařilo nějakým způsobem "vykynožit", vyplít z politiky politické strany. To je ovšem neproveditelné, protože sami "Pěti-hvězdní" politickou stranou jsou! Nanejvýš se může stát to, co jsme tu v Kotlince měli 40 let: Vláda jedné strany.
    Všimněte si, že když se sejde víc než pět kamarádů a začne se debatopat o jakémkoliv problému - třeba co si na pánské jízdě uvařit k večeři - už vzniknou nejméně dvě skupiny s rozdílnými názory na věc a budou se ucházet o mínění zbytku, třeba toho jednoho zbylého nešťastníka, aby to v hlasování vyhráli.
    Takové "zájmové sdružování" prostě v lidské povaze JE. Organizuje se samovolně, bez toho, že by se o to někdo úmyslně snažil. Ono taky, kdyby nebylo stran, nebylo by možno se o ničem dohodnout. Kdo by ve všeobecném referendu stanovoval otázky? Vždyť ani na tom, o čem se má rozhodovat by neexistovala možnost shody. A pokud je jenom jedna strana, obvykle se neptá zbytku populace, co by se jim líbilo, ale koná tak, jak se líbí jim samotným. To jsem zažil - nefunguje to. Nebo aspoň ne dlouho.
    Asi se budeme muset s existencí politických stran smířit, aspoň do té doby, než někdo vymyslí něco lepšího.

    Jak praví klasik:

    Jsem stranický,
    jsem zastáncem všech stran!
    Horký jak oheň,
    zuby drkotám...

    (François Villon)


    Dinosauři (z řec. deinos + sauros = „strašný ještěr“, někdy překládáno „hrozný plaz“)

    OdpovědětVymazat
  62. Samozřejmě, StK,
    dinosauři - italsky dinosauri jsou "skupinou živočichů z třídy plazů, která dominovala živočišné říši přes 134 miliónů let v období druhohor".
    Ale dynosaur je zase "nick name for an awesome male best friend, is typically shortened to Dyno.
    A Dynosaur is typically very happy, very hyper, and really easy to love. He's one of the best people you will ever meet."
    http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Dynosaur
    A v češtině je to slovo používáno v tomto přeneseném smyslu taky, jak jsem zjistila na webu. http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2002/09/24554_11_0_0.html

    No právě, nejlepší, úchvatní a zároveň hrůzní přátelé člověka, to jsou právě postkomunisti. A teď by měli chcípnout hlady, když jim vezmou státní financování nákladů na jejich rozvětvený stranický aparát! A z Moskvy, chudáci, už jedenadvacet let nedostávají nic. Museli dokonce prodat své historické sídlo - palác v Botteghe Oscure a přestěhovat se do nějakého loftu.

    Nebudou tu politické strany? To je přece významný krok k elektronické demokracii budoucnosti, podle ideologa M5S Gianroberta Casaleggia. Tak zvaná democrazia liquida (právě se dohadujeme s Jakubem jak to převést do češtiny), která je kritiky hnutí přezvaná posměšně na "democrazia liquefatta", tedy rozteklá jako zmrzlina (tady Jakub navrhuje "rozplizlá").
    Malé doporučení Jakubovi, neměl by se spíš dívat víc do slovníku než po krásných mladých štíhlých politoložkách? Doufejme, že mu alespoň poradí. To jen tak žertem, Jakube, nečertěte se hned.
    Tedy demokracie, která se rozvíjí plynule, volně, bez zábran a umělých přehrad mezi občanem a vedením společnosti. A to prostřednictvím přímého styku po internetu.
    Na fyzické shromažďování stačí náměstí, agora, podle znovu vzkříšené tradice anticko řeckých "poleis".
    Učte se, StK, za chvíli se k vám do Česka tahle ideologie přestěhuje taky. Jestli ji tam už nemáte.

    OdpovědětVymazat
  63. A jestě dodávám.
    Měla jsem zlomyslnou radost ze zprávy, že členové FLI (což je celkem 39 bývalých poslanců), kterou založil Gianfranco Fini, když se na podzim 2010 r. odtrhl od Pdl Berlusconiho, začali balit kufry. A to fyzicky, ne metaforicky. Musí vyklidit sídlo vedení strany, protože po prohraných volbách - nepodařilo se jim umístit do parlamentu ani jednoho poslance - nedostanou od státu nic, ani ten sušený fík.
    Přece si tu stranickou činnost nebudou platit z vlastní kapsy. To by tak scházelo!

    OdpovědětVymazat
  64. ...a nejste Vy, Info, náhodou tak trošičku pravicově zaměřená? [;>)
    Mám pocit, že z Vás nikdy skutečná Italka nebude. Co Ital, to trochu komunista. Pár jsem jich poznal a výjimky jsem zatím nenašel. Ale možná proto, že to všechno byli kumštýři a ti jsou levičáci po celém světě. Mám o tom rozepsaný článeček, ale poté, co kromě Pergilla nikdo nereagoval na paralelu Kristus<->Usáma ho asi nebudu vyvěšovat. Tyhle (pro mě) zajímavosti asi už nikoho dalšího nezajímají.
    ===
    O kmenu dyno- se dá tušit, že znamená sílu dyn je jednotka síly, dynamos je pohyblivý, výkonný - srovnej dynamika v hudbě, dynamika ve filmovém střihu, dynamický (výbušný) sprinter, dynamický mikrofon (mikrofon s pohyblivou cívkou) O tom dalším významu jsem nevěděl. Prostě mi výraz dynosaurus překládala hlava jako "silný ještěr, výbušný, divoký ještěr" atp.

    OdpovědětVymazat
  65. Ale jen ten článek o levicových komštýřích a intelekruálech vyvěšte. K tomu mám už teď spoustu komentářů. Snášela jsem je po léta.
    K paralele Krista a Osámy se nemůžu soustředit, každou chvíli je tu nová zpráva.
    Vidíte právě teď v 10, 30 delegace všech právě zvolených poslanců M5S bere ztečí palác parlamentu v čele davu římských občanů, aby se tak symbolicky zmocnili "domu, který jim náleží".
    Totiž každou neděli ráno a odpoledne je parlament otevřený návštěvám a tak zvrčkové toho využívají pro svůj oslavný obřad.

    OdpovědětVymazat
  66. informace, mimo jiné jste napsala:
    .....""Nebudou tu politické strany? To je přece významný krok k elektronické demokracii budoucnosti, podle ideologa M5S Gianroberta Casaleggia. Tak zvaná democrazia liquida (právě se dohadujeme s Jakubem jak to převést do češtiny), která je kritiky hnutí přezvaná posměšně na "democrazia liquefatta", tedy rozteklá jako zmrzlina (tady Jakub navrhuje "rozplizlá").
    Malé doporučení Jakubovi, neměl by se spíš dívat víc do slovníku než po krásných mladých štíhlých politoložkách? Doufejme, že mu alespoň poradí. To jen tak žertem, Jakube, nečertěte se hned.
    Tedy demokracie, která se rozvíjí plynule, volně, bez zábran a umělých přehrad mezi občanem a vedením společnosti. A to prostřednictvím přímého styku po internetu.
    Na fyzické shromažďování stačí náměstí, agora, podle znovu vzkříšené tradice anticko řeckých "poleis".
    Učte se, StK, za chvíli se k vám do Česka tahle ideologie přestěhuje taky. Jestli ji tam už nemáte.""

    Okamžitě, než jste jeden z možných převodů naznačila mne napadlo:
    rozplizlá, blátivá, beztvará

    Pokud se nepletu, tak náznak něčeho podobného měly VeVerky.

    A těch konců takové demokracie se bojím domyslet, podívejte se na jakoukoliv diskusi kde nestojí u dveří odhodlaný vyhazovač. Výhřez nejhorších vášní, obzvláště pokud je téma chytlavé

    OdpovědětVymazat
  67. Tady jsou přece kapitáne N. dveře otevřené pořád!
    Vlastně tu má zákaz jenom jeden troll a ten ne pro své "volné myšlenky", ale pro svou "zku*venou povahu", jak se tomu říká tady, "v kraju razovitem". [;>)

    OdpovědětVymazat
  68. Kapitáne, chtěla jsem o tom jejich snu "totální demokracie" něco napsat, ale ztroskotávám na možnosti pochopit, co vlastně chtějí,
    Přímou demokracii, reprezantativní demokracii, delegační demokracii?
    Mám za to, že chtějí jen bordel.
    Ta democrazia liquida v italštině je převzata z anglického Liquid Democracy, říkají tomu tak i Němci. Ale existuje několik variant, jednou jsou internetoví piráti, další Wikipedie.
    Jenže jak to chtějí aplikovat na celou společnost?

    OdpovědětVymazat
  69. StK,
    vzájemně jsme se asi nepochopili. Tím odhodlaným vyhazovačem jsem myslel právě nevpouštění lidí se "zku*venou povahou", ostatně tak, nebo podobně se říká nejen v kraju razovitem, ale "od Šumavy k Tatrám" (no, teď už vlastně jen k Beskydům, ale to tak pěkně nezní :) )

    OdpovědětVymazat
  70. Ona ta "instantní" demokracie (přímá, nepolitická a bůhví jaká ještě) je vlastně dokonalým nástupištěm pro budoucí vládu diktátora, který ovládne média včetně internetu (cenzura internetu). Všimněte si, kolik režimů se právě o tohle pokouší. Muslimáci a Číňané už internet ovládli, Rusové částečně, EU se na to chystá. A budeme tu mít "1984" jako když vyšije!
    To proto pořád volám po právu "všech malých chlapečků" vykřikovat o císaři, že je nahý. O kterémkoliv císaři. Křesťanském, mohamedánském, židovském i komunistickém. Dokonce i o tom ultraliberálním*. Pokud ty výkřiky někomu vadí, znamená to jen tolik, že to, v co věří je slabé, nevysvětlitelné ostatním a potřebuje se chránit třeba i před zlými řečmi. Nebál bych se vpustit do kyberprostoru ani neofašisty či jiné extrémisty. Názory jakékoliv - ale nelhat. Neonacisti i komunističtí ultras včetně tady přece jsou! A že by získáívali nějakou větší podporu, kdyvy v kyberprostoru nebyli pochybuji. Spíše naopak. Mnohé mladé by lákalo právě to "nepoznané". Tak (ti chytřejší) zjišťují, jak se věci mají a zabývají se pak rozumnějšími věcmi.
    Přiznávám, že "obecný lid Kotlinky", ten "medián hobitů" mě intelektuálně opravdu neohromuje - proto si myslím, že by neměl být chráněn před vlastní blbostí, mělo by se tak oddělit "zrno od plev". (Viz moje poznámka "Blahoslavení budiž chudí duchem"). Ale vodění lidí za ručičku a vysvětlování, který názor je dobrý, náš a který zase zlý (našich nepřátel) je něco odporného, co jsem zažíval přes 40 let. A navíc - nefunguje to.
    Laxnost současné populace je dána materiálním, privátním chápáním smyslu života a neúctou ke svému původu, národu i třídě. A že je tu 1,93 dětí na jeden heterosexuální pár a ne potřebných 2,11 je skutečnou příčinou, proč budeme brzy přečísleni primitivy, kteří sice nemají vysokou školu, auto a ani nebyli v dvakrát Austrálii na zkušenou, ale zato zplodí a vychovají 5 nebo 8 malých muslimů. A my, s plnou hubou multikulturnosti je tu necháváme takto vegetovat a ještě jim dáváme na tuto "plodící činnost" peníze. To oprosím není rasismus. To je jenom stav evropských věcí bez nánosu levicových lží.
    Ale lhal bych, kdybych tu tvrdil, že tuším, jak z toho všeho ven.

    Revoluce? Zase?

    OdpovědětVymazat
  71. informace, myslím že jste se o Liquid Democracy dobrala pravdy. Ono i tu Wikipedii je třeba brát s kritickým odstupem právě proto, že názor většiy resp. nejsilnější skupiny není být vždy správný.

    Příklady? Všechny země, kde se dostaly k moci totalitní diktatury "způsobem zdola" (ať už volbami nebo partyzánským bojem)

    OdpovědětVymazat
  72. Dodatek - ten je přímo na zavření:
    Co kdybychom všechny ty chudáky, kteří se většinou vlastní nepozorností či přímo blbostí ochránili před zločinci tak, že bychom je (ty chudáčky ubohé, oklamané, zadlužené) uzavřeli v "pracovních táborech pro dlužníky". Pracovali by, žili střídmě a mohli by si našetřit na restart kariéry. Jejich závazky vůči Providentům a podobným by byly anulovány zákonem. Bez náhrady.

    Že jsem zlý? Ale ne zas tak moc. Minulý týden jsem v TV viděl nejméně dvě mladé ženy, kterým hrozí exekuce. Krásné kuchyně, nejmodernější nábytek, elektronika. Co si tak asi ty dámy myslely? Že je pravdivé Paroubkovo tvrzení, "Dluhy se přece neplatí"?
    Co bude dělat pan Fišer s osmimiliónovým dluhem za svou prezidentskou kampaň? Co bude muset udělat a na jaké pozici, aby se za tohle revanšoval? A komu? Nebo mu vezmou osobní majetek? Má vůbec tak velký?
    Ale na to, jak to všechno dopadne si budeme muset počkat.

    OdpovědětVymazat
  73. StK,
    v tom co jste právě napsal je hodně pravdy.
    Problém je, že pokud zvířata, která žila několik generací v klecích vypustíte do volné přírody, přežije málokteré, protože potřebné sebezáchovné instinkty mají nahrazeny podmíněnými reflexy. Navíc, některé změny po plyšáku proběhly ne vypuštěním z klecí, ale "zavřením lišky do kurníku".

    Výsledkem je hejno vyplašených kuřat, která mají v podvědomí pocit že dřív lišky nebyly a zrní bylo dost.

    Proč mi posledních pár desítek let připomíná Dalekou cestu za domovem říznutou Válkou s mloky?

    Taky nevím, jak z toho ven. Co vím je, že to určitě nevyřeší revoluce, ta se dříve či později přijme systém mafie.

    OdpovědětVymazat
  74. StK,
    podobně jako chcete chránit ty chudáčky se snaží své ovečky chránit EU (bez ohledu na podmínky povolené zdroje energie, povolené zdroje světla, ..., normy na cokoliv, i na pšouky)

    OdpovědětVymazat
  75. Ale vůbec ne, kapitáne.
    Pracovní tábor by byl jen pro ty, kteří nejsou schopni přežít v běžném prostředí. Tím pádem by jim nehrozil pobyt pod mostem s rizikem zmrznutí. Ty, kteří dokáží odolat "neodolatelným nabídkám" přece chránit nechci. A má ten šílený nápad i stranu "B". Pohledávky Providentu a podobných organizací jsou tímto anulovány. Mělo by to dva účinky: Jednak by prostý hobit věděl, že když se zadluží nad míru, půjde bez řečí do "gulagu" a za druhé by si lišáčci z Providentu* uvědomili, že půjčovat tomu, kdo nebude schopen splácet je na nic. A za třetí by to značně snížilo nároky (a hlavně zisky) vymahačů, kterým se tady, nevím proč, říká exekutoři.

    EU nechrání, EU předepisuje jak žít. Nepatrnou analogii bych našel tak leda ve snaze EU zabránit finančnímu krachu zadlužených zemí - ale to je marné počínání v demokracii, kdy může kdykoliv "padnout vláda" resp. při nejbližších volbách se dostanou do vlády totální populisté. Takže je to stejně účinné, jako nabádat alkoholika před hospodou, aby klidně šel dovnitř, ale aby, proboha, nepil. To je momentální italský status. A bulharský a bude to i řecký a portugalský. Možná i kyperský. Banky, "zajišťované" legislativou EU jsou ochotny půjčit - a v případě nesolventnosti dlužníka (stát) poslat klidně "do konkurzu".
    A kdo je víc - banka nebo EU? Někdy to vypadá, jako by tu EU tvořily jen ty dotace a dluhy a to celé (EU) byl jen sofistikovaný bankovní produkt ve virtuálním prostředí. Bonus - schengenský prostor.

    Je zajímavé pozorovat, jak spontánně vznikají zárodky paralelních systémů, výměnných obchodů. Speciálních poukázek, které zcela vynechávají oficiální oběživo, tedy i banky, daně atd. V některých chudinský čtvrtích (tuším v USA) už to funguje léta.

    */ těch firem je spousta. Provident je jenom jako příklad.

    OdpovědětVymazat
  76. Žádný slavnostní vstup cvrčků do paláce Montecitorio - sídla parlamentu se nekonal. Sešly se tam stovky římanů, kteří pak čekali ve frontě, až na ně přijde řada, za vyhrávání kapely, ale cvrčků tm bylo jen pár zamíchaných mezi lidmi.
    Mají dnes sraz v Římě, aby dohodli společnou linii a aby se urychleně vyškolili,jak se jedná v parlamentu. To aby si hned neudělali ostudu.

    OdpovědětVymazat
  77. Teď, aby ještě zvýšili humbuk, ohlašují, že provedou on line referendum pro výstup Itálie z eura. Samozřejmě žádnou právní cenu to nemá, ale zvýší to jejich popularitu.
    Nezaměstnaní se prý už ptali u městských úřadů, kam mají podat žádost o občanský plat - 1.000 euro měsíčně.

    OdpovědětVymazat
  78. Informace, vzbudila jste ve mě myšlenku zda cvrčkové nebudou VeVerky po italsku.

    OdpovědětVymazat
  79. Nevím, Kapitáne,
    já jsem ty Veverky moc nesledovala. Pamatuju se jen, že hovořili/y o demokracii zdola. Ale podrobnosti neznám.
    V Česku se dost brzy rozpadly, že?
    Doufejme, že se znemožní i cvrčci v Itálii

    OdpovědětVymazat
  80. A pan Cvrček se chudák honí a honí po náměstích Itálie, řve do ochraptění jako tur proti prohnilým politikům, co jen z národa tyjí, bojuje za chudé, aby dostali důstojný žvanec chleba. A sám, jak na tom asi je? Má jen čtyři vily: nad Janovem, v Toskánsku, na Sardinii a ve Valle d'Aosta (il Giornale). Kupuje vilu v Malindi. Prý koupil vilu ve Švýcarsku. (blog CONTRASTIAMO LE FALSITA' DI BEPPE GRILLO). Teď právě jezdí ve Ferrari, ale měl vždycky rád rychlá sportovní auta Porsche, Chevrolet, Maserati, a málem bych zapoměla, má taky jachtu.
    Nadává boháčům, co unikají daním. A on? V r. 2003 taky využil daňového prominutí za peníze ulité v zahraničí.
    A jeho majetek? Říká se, že je miliardář. No zkrátka, miliardář lidumil.
    Jak se říká v Itálii: predica bene ma razzola male. Káže dobře, ale hrabe špatně (ve smyslu chová se). Třeba najdete odpovídající české přísloví.

    OdpovědětVymazat
  81. Tak.
    Chudáček nemajetná. Nic než čtyry baráčky, pár auťáků a (jedna!) loďka - a finito. Cvrčíček pán.
    Sakra ale přistihl jsem se, že začínat tu barvitost, nevypočitatelnost, proměnlivost, prožívání pol. života Itálii - závidět... A moc rád bych se dozvěděl, jaký podíl lidiček to vše bere smrtelně infarktově vážně, a jaký podíl - s nadhledem, odstupem, jako divadýlko mundi politici Italiae hodierne - politického světa dnešní Itálie!

    OdpovědětVymazat
  82. Sever - jih...
    Alles gleich, Jakube!
    Nemáme náhodou u nás v kotlince aspoň DVA takové multimilionáře, kteří mají "óbrovskou starost", jak se vede těm lidičkám dole? Jeden se jmenuje Chrenek a ten druhý? Aby je prý náhodou politici neobírali o plody jejich práce! Bojovníci proti korupci! Jo jo, na to se hodí výborně výraz chucpe! Židé mají obvykle velmi přesné termíny na nepravosti!

    OdpovědětVymazat
  83. Jakube,
    Itálie je země schizofreniků. Vezměte na př. levičáky z Pd. Už přišli na to, že si z nich Cvrček dělá blázny. Jeden den řekne v pohovoru se zahraničními novináři (s italskými zásadně nemluví), že je ochoten podporovat vládu koalice Bersani - Vendola, den na to pošle veřejně Bersaniho do oněch míst. A to už dvakrát. A Bersani polyká vztek, ale nabízí cvrčkům spolupráci dál. A komu levičáci nadávají, na koho hází dál bláto? No přece na Pdl Berlusoniho. Právě teď na třetím kanálu RAI, který je veden levicí, dcera bývalého tajemníka PCI Berlinguera tam vede zpravodajskou rubriku, zase vytahují ven napojení Berlusconiho na mafii.
    Až na to, že počet soudních řízení proti němu stoupl po volbách na pět, se asi nejvíc dívá s nadhledem právě Berlusconi a gratuluje si, že volby nevyhrál. Totiž tahat se do nekonečna se cvrčky je značně únavné.

    OdpovědětVymazat
  84. Berlinguer. A jeho figlia. To sou ti praví.
    A KDO JE VLASTNĚ teda D E F A C T O VYHRÁL?!

    OdpovědětVymazat
  85. Sláva! Konečně jem našla na českém webu vysvětlení, co je to liquid democracy a software liquid feedback, který používají skupiny nebo hnutí, které hlásají "tekutou demokracii". Přečtěte si v Reflexu článek Piráti: Digitální revoluce zrodila své politické děti
    http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/46569/pirati-digitalni-revoluce-zrodila-sve-politicke-deti.html
    To je co říct, protože i čeští piráti se dohadují o tom, co ten liquid feedback vlastně je a jak funguje - software, který umožňuje diskuzi mezi zaregistrovanými účastníky, podávání návrhů a hlasování o nich, případné delegování vlastního hlasu jiným.
    https://forum.pirati.cz/zahranicni-odbor-f185/forum-jak-to-resi-v-zahranici-t14983.html

    Jen pro zajímavost, Hnutí 5 Hvězd ten software nepoužívá, provozuje svou činnost na blogu Beppe Grilla, kde se tedy diskutuje, ale rozhodnutí pak dělá výlučně vedení Grillo-Casaleggio. Takže pak do toho členové nemají víc co mluvit. Jsou proto kritizováni hlavně piráty a teď se hlasy o zavedení skutečné "tekuté" demokracie začínají ozývat i mezi členy hnutí.
    http://www.beppegrillo.it/2013/03/gli_esperti_e_l/index.html
    Jinak vysvětlení, co je liquid democracy a liquid feedback najdete na Wikipedii v angličtině nebo němčině anebo ruštině.
    Takže se o to nemusím pokoušet já.

    OdpovědětVymazat
  86. Kdo vlastně vyhrál volby? Měli bychom se spíš ptát, kdo je nevyhrál. Jak se prozatím situace rýsuje, nevyhrál je nikdo.
    Pdl a Severní liga, jak už vedení Pd pilně spočítalo, ztratily v těchto volbách oproti 2008 r. 7,1 milionů hlasů. Nevyhrála je ani Pd-SEL, protože nemá v senátu většinu. Nevyhrál je jasně Monti, naopak plánovaná koalice Monti - Pd - SEL, která měla vyjít z těchto voleb podle přání Merkelové a Bruselu jako základ nové vlády, žalostně ztroskotala. Nevyhrálo je ani Hnutí 5 Hvězd, protože, i když se umístilo jako první strana, neví teď, jak postupovat dál. Má se koalizovat s Pd a podpořit menšinovou vládu postkomunistů? Jak to vysvětlí svým voličům? Na diskuzním foru blogu členové Hnutí připomínají:
    "RICORDATE CHE BERSANI E' QUELLO CHE HA FIRMATO A FAVORE DELL'IMU, A FAVORE DELLA RIFORMA DELLE PENSIONI, A FAVORE DEI CACCIA F35..... PENSATE PRIMA DI PARLARE DI ACCORDI CON QUESTA ASSOCIAZIONE A DELINQUERE. CIAO"
    (Vzpomeňte si, že to byl Bersani, kdo podepsal zákon o zvýšení daně z nemovitosti, zákon o důchodové reformě, kdo hlasoval pro nákup stihaček F35 ... myslete na to, místo abyste mluvili o dohodě s touhle zločineckou organizací. Ciao)
    On totiž hlas nespokojených může utichnout zrovna tak rychle jako se zvedl.

    Pravicové listy se ptají: je Grillo leader nebo follower? "Il comico si è fatto re e non sa più che fare" (Komik se stal králem a teď neví jak dál)
    Mezitím Grillo si na divadelní masku komika natáhl masku potápěče (reálnou ne metaforickou) a tak se zjevil novinářům, kteří se ho přišli ptát do jeho vily v Toskánsku, jaké budou jeho další kroky.
    http://www.lanazione.it/livorno/cronaca/2013/03/03/853604-beppe-grillo-politica-movimento-cinque-stelle-marina-bibbona.shtml
    Kdo toho šaška může brát vážně? ptám se. Jen blbec nebo zoufalec.

    Uvedla bych tu komentář jednoho voliče Pd, který nám osvětlí náhled mnoha lidí na politiku Bersaniho a jeho pokusy navázat styky s Hnutím 5 Hvězd.
    "A teď po volbách, když je stát na hromadě a potřeboval by stabilní vládu, co dělá Bersani? Chce se spojit s bláznem jako Grillo, bláznem a poražencem, který umí jen protestovat a měnit názory. Tihle profesionální politikové si neuvědomují, že lidi mají vážné problémy, že nezaměstnanot stále roste, že mladí před sebou nemají žádnou budoucnost ... myslí jen na zájmy své strany a zaslepení antiberlusconizmem, chtějí dělat zákon o konfliktu zájmů, a to uprostřed ekonomické krize! Co je nám do toho! jejich jediným zájmem je potopit Berlusconiho, ve chvíli kdy se potápí celá loď! ... povinností Bersaniho je dělat zákony skutečně nezbytné pro pozdvižení ekonomiky v zájmu všech občanů!!!" (Uvádím rovnou překlad bez it. textu pro stručnost)

    Prezident republiky varuje: «Abbiamo il dovere di salvaguardare l'interesse generale e l'immagine internazionale del Paese, evitando premature categoriche determinazioni di parte», (Máme povinnost chránit všeobecné zájmy a mezinárodní pověst země, vyvarovat se předčasných kategorických vymezení pozic.)
    Chce snad prezident Napolitano napomenout Bersaniho a Pd, aby dali stranou svůj militantní antiberlusconizmus a podívali se realisticky na situaci?

    Já jen doufám, že velká část Italů zachovala zdravý rozum i při tomto karnevalovém volebním řádění.
    Mezi tím Grillo zažaloval pravicový list il Libero pro urážku na cti, protože ho přirovnal ke Stalinovi. A ke komu ho měl přirovnat? Snad k Che Guevarovi?

    OdpovědětVymazat
  87. Domnívám se Informace,
    že terminus technicus "tekutá demokracie" se netýká ani tak software nebo programu strany, ale způsobu organizace. Je to zajímavý systém, ale může velmi rychle sklouznout jak k naprosté anarchii, tak k totální autokracii v rámci strany. Technické prostředky umožňují obojí vývoj a ten vývoj může být opravdu hodně rychlý.
    Když se tak občas dívám na dobře (a a naše peníze) zorganizované odborářské "demošky" v Praze, tak mě z takového systému (tekutá, přelévavá demokracie) trochu mrazí. Tedy dost mrazí - tady je obrovský neprozkoumaný prostor pro vyvolávání okamžitých nálad a davové šílenství. Poslechněte si ještě jednou záznam projevu Duceho - reakce náměstí. To je to, co mě děsí na fašismu, nacismu i komunismu. Různá náboženství nevyjímaje. Křesťané - islám - komunismus - atp. Dav, t.j. lumíci, kteří na (přímo nevyslovený!) povel naskáčou do moře, protože "všichni teď přece skáčou do móře, ne?" Druhý protipól zkostnatělého systému demokracie "zastupitelské", která už nakonec zastupuje jen sama sebe a své činovníky.
    Neděsí vás to, vážení návštěvníci Útulny?

    OdpovědětVymazat
  88. Jen blbec nebo zoufalec... no právě. A takoví mj. tvoří těžiště, dolní vrstvu sociol. pyramidy, a zvláště v nejasných, cholerických (můj termit), uzmítaných (dtto) dobách všestranné nejistoty.
    Vidím to jako pan domácí. A na současné "odboráře" su prostě alegorický. S těma obětavýma úžasnýma lidičkama, co tohle všecko kdysi zakládali a pak na to existenčně krutě dopláceli, a přesto ty tehdy bezprávné dělňásky vedli a poučovali a organizovali a každou chvíli byli v base - s těma nemají nic společného.
    Tak jako dnešní "socdem" s tehdejší, prvních tří generací...

    OdpovědětVymazat
  89. Lumíci:
    "Otočili se směrem ke světlům, jež jim kynula a kde ležela jejich budoucnost, a Christine se jen jednou ohlédla za tragickým, bezduchým proudem, jenž ještě stále stékal dolů v měsíčním světle.
    Zástupy lumíků, odsouzených k záhubě, poslušné puzení, jehož smysl nikdy nemohly pochopit, nacházely zapomnění ve vlnách."
    No? Čeho je to konec? Z jaké sbírky, čí? Kým byli lumíci?

    OdpovědětVymazat
  90. Na jednu stranu mě něco jako tekutá demokracie láká, protože to nahrazuje demokracii nepřímou (zastupitelskou) za přímou. Na druhé straně to zatím vypadá funkčně asi proto, že k počítači nechodí přímo lid, ale spíše ti vzdělanější, schopnější. Je možné, že po zpřístupnění hlasovací technologie lidu by to dopadlo jako s lumíky.

    Nicméně pokus VeVerek o takovou demokrycii rychle vyšuměl, protože jejich fuhrer začal mít problémy se zákonem. A další takový pokus zdola byl úspěšný, to bylo to "vykroužkování" politiků ODS. Takže zatím tady v Čechách špatné zkušenosti s demkracií zdola nejsou nebo si je teď nevybavuji.

    OdpovědětVymazat
  91. ...No? Čeho je to konec? Z jaké sbírky, čí? Kým byli lumíci? ptá se Jakub.

    Sir Arthur Clarke, 9 000 000 000 Božích jmen. Lumíci byli před stovkami miliónů let naprogramovaní mimozemskou inteligencí, aby se dostavili, jakožto její rozptýlení nositelé na určité místo a setkali se tam (snad) se svými bratry z hvězd. Ale mezitím se Země změnila a v předprogramované cestě jim už miliony let leží moře...
    Takže naprosto stejný pocit, ano. Sedí vše: Tupé opakovaní něčeho, co už v dnešních podmínkách nemá smysl. A zbytečná, nesmyslná smrt miliónů. Ale entita tím stejně není zachráněna.
    Pokud mě Jakub zkoušel, snad jsem si vzpomněl na všechno podstatné. Na jméno povídky už ne - a hrdost mi nedovolí jít pět metrů ke knihovně, kde ta sbírka povídek stojí...

    OdpovědětVymazat
  92. K té Itálii se dá říci asi jen tolik, že se to vše nakonec zvrhlo v jakousi všeobecnou a nepřehlednou plichtu, ze které nakonec nemá radost skoro nikdo. O to více rozumu a pragmatismu bude zapotřebí na všech stranách, aby se z toho našla nějaká rozumná cesta ven. Ten tam zatím zdá se není. Doufejme, že se časem objeví. Za současné ekonomické situace by toho bylo zapotřebí. Nedělejme si ale zbytečné iluze, že vláda je to od toho a že je v její moci nějakým zázrakem nakopnout ekonomiku, aby se rozjela a lidem se začalo dařit lépe. Vláda a parlament mohou do nějaké míry ovlivnit prostředí, v jakém se ekonomika nachází a to je asi tak vše. Jestli že nás na jedné straně dusí, potápí a plundruje levná asijská výroba, tak dotace do "zelených" paliv, zdrojů elektřiny a pod. a zavírání jaderek v Německu, k tomu výdusu ekonomiky významně přispívají. Z tohoto pohledu se naopak jeví rozumným a pragmatickým vojenský zásah socialisty Hollanda v Mali, ten aspoň Francii zajistí přístup k cenově dostupnému uranu a ten se jim v jejich jaderkách hodí. Zbytek Evropy si ale řeže větve pod zadkem ostošest a nehodlá s tím přestat. Naopak, EU začíná dotacemi mršit krom zemědělství i další obory, třeba pohostinství a turistiku, tím mimochodem k té nespravedlnosti a hlavně nekalé konkurence přispívá víc, než je zdravé a mnohdy i únosné, neřkuli žádoucí, žádoucí to není vůbec. Požádat o dotaci může prý každý, ale na každý ji dostane a ne každý ji dostane za přijatelných podmínek, nebo srovnatelné výší a hlavně podnikatelé jsou tu aby podnikali za rovných podmínek, ne aby žebrali o dotace a korumpovali kvůli tomu nějaké úřednické nenechavé pazgřivce... GRRRRR, ať už s tím bolševickým dotačním bordelem jdou někam do pryč.

    K té tekuté, či přímější demokracii bych podotkl tolik, že jako každá věc, kterou ve svém okolí a dosahu máme, se to dá použít i zneužít zároveň. Stejně jako se masivní mediální přípravou povedlo dostat zelené zmetky do parlamentu a díky jejich pozici jazýčku na vahách protlačit masivní podporu solárním korsárům, čímž byla zneužito médií komerčních i veřejných k pokřivení a zneužití demokracie zastupitelské tedy nepřímé, nedělejme si iluze, že téhož by nešlo dosáhnout i v demokracii přímé. Na druhou stranu, když by se zažilo pravidlo, že jakémukoliv veřejnému hlasování o něčem musí předcházet několikaměsíční veřejná beseda, řekněme, že minimálně 6 měsíční, aby se k tomu v potřebné míře i intensitě mohli vyjádřit opravdu skoro všichni, jejichž názor má nějakou hodnotu a váhu, tak ono prachy na cca 1/2 roční kampaň opravdu jen tak někdo nemá a věřím, že by pak to hlasování dopadlo v mnoha případech lépe a správněji, nežli to zastupitelské, ať už radniční, nebo parlamentní. Myslím, že Švýcaři toto zvládají poměrně dobře a že by stálo za to je v tomto ohledu napodobit, samozřejmě s ohledem a přihlédnutím k místním specifikům a podmínkám.

    OdpovědětVymazat
  93. Z těch lumíků leze mráz po zádech z mnoha důvodů. Jednak je psychologie davu tupounů děsivou záležitostí už ze své podstaty a možných následků činů onoho davu. Dalším je děs nad tím, proč se s tím vším člověk čte, když to nakonec stejně zapomene? Na druhou stranu, bez ohledu na pocit marnosti, je pořád lepší něco číst a vědět, že to člověk stejně zapomene, nežli čučet do bedny na nějaké přiblblé seriály, sporty, či obojí a přemýšlet, jak se dostat k dárkům "zdarma" za koupi té či oné kraviny či průmyslového odpadu, či slevám za každou cenu, stůj co stůj, třeba i přes Provident a osobní bankrot.

    OdpovědětVymazat
  94. Tak jest Draku,
    opravdu všechno se dá použít nejméně dvěma způsoby. Obvazem se dá obvázat rána nebo někoho zaškrtit. A tak je to i s tou přímou demokracií. Ale k tomu, aby se lidé nenechali zblbnout nepomůže ani půlroční debata. Lobování neboli masáž hlasujících se jen přenese ze schůzí a restaurací kde obědvají zastupitelé do médií.
    Vzpomínám na ne zas tak dávnou diskuzi o USA radaru velkého dosahu, který se měl vybudovat v Brdech. Protože radiolokace je moje vojenská profese, zapojit jsem se do debaty na několika webech. Marnost nad marnost. Potkával jsem tam prefabrikované příspěvky od smyšlených i skutečných lidí, kteří tam ohýbali veřejné mínění jak děvku. Příspěvky obsahovaly lživé argumenty, sestavené tak, aby v lidech vzbuzovaly strach. Musím uznat, že byly z propagandistického hlediska udělány dobře, profesionálně. A proti tomu lidé, kteří buď o tom nic nevěděli, to bylo cca 99%. Nebo toho věděli dost, ale neměli k dispozici nic víc, než ty svoje argumenty, tabulky, matematiku a logiku. A jak dokázat pravdu?
    Říkám na rovinu, že těžko. Za situace, kdy valná většina o problému nic neví se pohybujeme v prostředí, kde vyhrává buď lepší "rétor" nebo, jak v tomto případě, větším počet dobře organizovaných "rétorů" s dobře připraveným materiálem. I když budeš dávat odkazy na zřetelně zavádějící (čti lživé) příspěvky, které byly šířeny systémem COPY a PASTE, nakonec v těch hromadách ideologických "sr**ek" zaniknou. Po několika týdnech jsem osvětu vzdal - a jenom jsem si znovu a znovu ověřoval, že celá internetová (tisková, rozhlasová i TV) kampaň byla řízena ze dvou center. Tím jedním byli Zelení a tím druhým asi(?) Mladí komunisté. Takže teorii, že to všechno platilo zahraničí (Rusko) považuji za velmi pravděpodobnou. A vím naprosto přesně, že Zelení nejsou těmi, za které se vydýávají. Je to horda prospěchážů, spindoktorů, kteří jsou schopni ovlivnit veřejné mínění žádoucím směrem. Jejich právníci zase pomnocí nastržčených "užitečných idiotů" dokážé zdržovat výstavbu čehokoliv - JE i dálnic.
    Jedna věc ale platí: jsou děvky úplatné a dají se koupit. Problém je ale v tom, že jsou, vědomi si své síly, příšerně drazí.
    P.S.: Nějak nám utichá rozruch kolem globálního oteplování. Už "oteplují" jenom ti užiteční idioti, kteří si nevšimli, že načalstvo ubralo plynu a jede setrvačností. To ve mě vyvolává obavy, co teď bude místo toho. Na prosazování "multikulti" je přece určena zase jiná parta. [;>/
    A ta žaloba na V. Klause - to je něco naprosto...
    Nejlépe bych to přirovnal k plivání na mrtvého protivníka. I po smrti vzbuzuje strach a tak si malí dodávají odvahy plivancem. Ve skupině - protože co kdyby ten zdánlivě mrtvý otevřel oči? Co kdyby se "panu profesorovi" podařilo restartovat ODS v původních ideích? Jako stranu liberálně pravicovou?

    OdpovědětVymazat
  95. Jasně. Zpráva o třetí planetě, Posedlí, Práce (!) 1982. kLASIKA NEJKLASIČTĚJŠÍ, TRVALÁ. Hluboká, závratná, elegická či optimistická či rozmarná - všechno.
    A radar v Brdech!! Bože, já jsem za něj šíleně bojoval jak blbec (no každý jak umí). Vanitas vanitatis. A možná ani vzadu nemusela bejt Mockba. Dyť aji na tu n o r m a l i z a c i jsme si přece dokonale stačili sami.
    Lumíci, no.
    To že prošla ta ŽALOBA NA VK pro velezradu, je něco naprosto... naprosto. Ano. V 10 h to ohromeně slyším z rádia - a psal jsem kamarádce, co mi sdělila zoufale svůj pocit: ANO!! su zhnusen, otráven, rozčilen. Tohle ne. Naše pol. scéna je čím dál neuvěřitelnější. A nemá to co dělat s mým zhnusením z amnestie. Cítíme to stejně. No žijeme dál -

    OdpovědětVymazat
  96. Tenkrát (kauza BRDY) to ruský zájem byl na 100%, Jakube.
    Českému hobitovi to bylo jedno, ale v šiku proti tomu byl samý komunista. Radar se zajídal hlavně Rusku, protože by viděl až nad Moskvu. No a to je tedy průšvih. Z vojenského hlediska určitě. Rusko má pořád potřebu něco tajit a namlouvá si, že to utají. Když jsem viděl snímky z amerických družic, kde je jednoznačně poznat, zda po ulici jde civil, voják nebo důstojník, (to je stav asi před 10 lety) to je směšné počínání, pštrosí politika. Dnes už bude situace zase lepší - možná půjde tomu vojákovi spočítat i hvězdičky na výložkách.
    P.S.: Pokud si někdo vzpomene na toho agilního starostu jakési vesničky za kopcem, který tvrdil, že to všechno zná, že u radaru sloužil: Informoval jsem se. Byl to obyčejný záklaďák u strážní roty. Na konci své vojenské kariéry desátník nebo četař - to už si nepamatuji. O aparátech toho věděl asi tolik, co dítě po přečtení knížky "Už vím proč!! Možná ani to ne. Ale byla ho tehdy plná televize, odborníka!

    S obžalobou V. Klauze jsme už dneska večer k smíchu celé Evropě. Škoda, že tu nemáme nějakého pana Info z USA jako máme Info z Italska. Myslím, že se zítra zase "Česká kotlinka" dostane do hlavních zpráv v Americe... Ještě, že většina Američanů vůbec netuší, kde to Česko leží. Asi na Balkáně...

    OdpovědětVymazat
  97. Teď se všichni horečně ptají a informují, kdo jsou ti cvrčkové - mimozemšťané, kteří se najednou objevili na veřejné scéně a diktují politickým stranám své podmínky.
    "Hnutí vzniklé z úspěšného vaffanculo (do prdele) znuděného komika? Horda parvenus, organizovaná couturierem netu, který hlásá teorie sekty new age o budoucnosti planety Gaia? Mimozemšťané sekty technicko-milenaristického moralistického zaměření, na jejímž vrcholu hlásá Slovo e-commerce Gianroberto Casaleggio (který se dočasně vtělil do avatara Beppe Grilla)? ptá se dnes list il Foglio.
    V případě neznalosti některých temínů se doporučuje konzultace Wikipedie.
    Tato nová chiliastická sekta hlásá spasení naší planety od zničení bezhlavým konsumizmem tím, že se vrátíme do doby preindustriální, jak vysvětluje mladá politoložka Serena Sileoni na stránkách il Foglio (nevím, Jakube, jestli je také štíhlá a krásná, ale určitě je chytrá). http://www.ilfoglio.it/soloqui/17175
    Neplýtvejme přírodními zdroji, zacházejme s nimi šetrně - prostředek na mytí nádobí si můžeme vyrobit doma sami , namísto aut bicykly, namísto metanu solární panely. A ženy místo vložek ať používají moon cup, hlásal na náměstích Itálie avatar Velký Cvrček. (Pro pány doporučuju konzultovat http://www.mooncup.co.uk/ , kde najdou i dvě videa návodu k použití.)
    Teď lituju, že jsem si pro své hloupé snobství nechala ujít takovou nesmírnou srandu jako tato kázání znovu sestoupivšího Spasitele.
    Kdo jsou ti noví přívrženci sekty, co se vydali za novým Slovem? ptá se znepokojeně lídr Pd Bersani, zalarmovaný jejich volebním úspěchem. A musí při porovnání místních výsledků těchto voleb s předešlými konstatovat, že to jsou děti jeho strany, co přeběhli k nové víře tekuté demokracie od zastaralé Internacionály a Bandiera rossa! Jeho srdce krvácí, když si přečte, že v tradiční pevnosti PCI/Pd Livornu, kde byla založena v jedenadvacátém Strana a kde po válce vládla nepřetržitě v městě a provincii až do teďka, pro Cvrčky nyní hlasovalo 44 procenta voličů, zatímco pro Stranu jen 8,9 procent! A to jen starci nad šedesát, všichni mladí přeběhli k nové sektě Spasitele. Co má chudák dělat? Má tyto odpadlíky zavrhnout anebo se pokusit o návrat ztracených synů do lůna rodné Strany?
    Jo, hochu, dodávám, kdybys byl tak okatě neflirtovat s Montim, s Andělou a Bruselem, třeba by ti jich bylo uteklo míň.
    Včera se Supercvrči (tak se teď říká nově zvoleným poslancům a senátorům) sešli v Římě, aby si zvolili předsedy parlamentních skupin a vyslechli návody, co dělat a hlavně co říkat novinářům. Zajímavý je výrok právě zvolené předsedkyně skupiny Supercvrčků v poslanecké sněmovně římanky Roberty Lombardi, když se ohražuje, že nemají nic společného s neofašizmem, ale že fašizmus byl ve svých počátcích pozitivním hnutím, které sjednotilo lidi a přineslo řadu dobrých věcí.
    (Zajímavé, když to řekl Berlusconi, zvedl se pohoršený řev světových medií, a teď to klidně spolkli jak malinu.)
    Neměl byste, StK, dát znovu odkaz na projev Duceho?
    V tekuté demokracii není nic trvalého a tak ani předsedové skupin ne. Po třech měsících je vystřídají jiní. To snad proto, aby se Moc v sektě netříštila, nevznikali noví lídři anebo, proboha, přeběhlíci? Kázeň, a to železná, musí být.

    OdpovědětVymazat
  98. Už jsme se tam octli. Na chvíli. Na prvních stranách. Ježíšikriste. Ta ostuda. Eště že 99 % US citizens to fakt netuší a je jim to fuk - they take it as indifferent, you know...
    A chci se dovědět, jak dopadne ta žaloba kvůli ztotožnění Cvrčka s Džugašvilim! A jak přesně to bylo, celá věta, kontext, v jakém smyslu, sím?
    DNES je den, kdy NEJVĚTŠÍ ČLOVĚK DĚJIN, GENERALISSSSIMUS, PŘED ŠEDESÁTI LETY ŽALOSTNĚ, BEZMOCNĚ, UMÍRAL. Mohl se jen dívat, jak všichni okolo se těší, konečně nezastřeně, až scípne. A pak že nejsou Boží mlýny...
    Napíšu o tom víc. Velmi zřetelně se na vše pamatuju.

    OdpovědětVymazat
  99. Já si ohledně radaru pamatuji i na výhrůžky nějakého ruského důstojníka, že to jako republika schytáme. Vlastně neuvěřitelná drzost, Rusové (mnozí) mají pocit, že jim pořád patříme. Nikdo z ruské diplomacie se za ta prohlášení ani neomluvil.

    OdpovědětVymazat
  100. Jakube,
    28/11/2012 šéfredaktor listu il Libero Maurizio Belpietro napsal článek o vyloučení z Hnutí aktivistky Federiky Salsi proto, že se zúčastnila televizní debaty o Hnutí, přes výslovný zákaz Velkého Cvrčka. Napsal tehdy: "Beppe Grillo in versione Stalin: via la Salsi dalla lista degli eletti, blocca la Vento e fa il censore", (Beppe Grillo ve verzi Stalina: ven Salsi ze seznamu zvolených, blokoval Vento a dělá cenzora)
    http://www.liberoquotidiano.it/news/1132332/Beppe_Grillo__professione_censore___Elimina_la_Salsi_dalla_lista_degli_eletti__Blocca_la_Vento_e_cancella_i_commenti.html
    To je sice ten článek, ale pak mu pozměnili titul.
    Totiž na blogu, facebooku a twitteru panuje přísná cenzura. Všechny příspěvky na obhajobu aktivistky Salsi byly smazány. A vůbec nějaká kritika členů anebo příspěvky "cizích" nejsou připuštěny.
    Můžu to potvrdit z vlastní zkušenosti. Taky jsem tam ze zvědavosti vlezla, právě při příležitosti výročí smrti Džugašviliho (jednou jsem tu už o tom psala). Administrátor blogu mě nejdřív pořádně oťukal, aby pochopil, co jsem zač. Byla jsem tedy velice opatrná. Ale přesto mě pak docela izolovali. Na můj další příspěvek, velice umírněný, už nereagoval nikdo. Bylo kolem prázdno.
    To je ta tekutá demokracie.
    Zprávu o žalobě Grilla otiskly před dvma dny všechny noviny.

    OdpovědětVymazat
  101. Jakube,
    já jsem ještě neslyšel, že se nějaký "oficiální Rus" za něco někomu omluvil. To opravdu reprezentant tak velkého národa dělat nemusí. Ale právě vyhrůžky toho generála, velitele protivzdušné a protiraketové obrany, jsou pro mě potvrzením, že to z ruské strany bylo chápáno jako opravdu velké nebezpečí. Ale on jenom tvrdil, že rakety středního doletu budou přeprogramovány tak, aby zasáhly ten americký radar v Brdech, nic víc. Ale nemusel to říkat vůbec, přeprogramovat řídící počítač v raketě je otázkou cca tří-čtyř minut a raketa může hned na to startovat na nový cíl. Předpokládám, že Rusové mají celou databázi letových plánů a jedním z cílů může být i třeba Praha. Kdyby...
    (Vím to od rakeťáků, ti sloužili jen o kousíček dál, než já a jezdívali občas do Gobi na velká cvičení s "ostrými" raketami.)

    OdpovědětVymazat
  102. Info, nemáte nějaký odkaz na YouTube, kde mluví Grill? Dal bych ho dohromady s Duceho projevem a všem bude patrné, co mě tehdy u TV zarazilo - a teď pomalu leze ven.
    Nepodceňujte trénovaný sluch starých kocourů! Že je to italsky a chytnu každé dvacáté slovo je ganz egal!

    OdpovědětVymazat
  103. Italské listy o obžalobě prezidenta Klause nic nepsaly. Jen internetový strill.it přetiskl notu poslance Pdl Pagana, ve které se mimo jiné říká: "...è la dimostrazione che chi difende gli interessi nazionali e ha l'intelligenza politica di opporsi ai voleri della finanza internazionale e dell'Europa, rivendicando maggiore democraticità e trasparenza nei processi decisionali a livello comunitario, viene ‘eliminato’”. (je to důkazem, že když někdo hájí státní zájmy a je politicky natolik inteligentní, že požaduje větší demokratičnost a průhlednost v rozhodování na evropské unijní úrovni, je "eliminován").

    OdpovědětVymazat
  104. - in versione Stalin - a tohle se žaluje? Por amor di Dío, cosa - ?
    S tou Gobi to je asi trochu omyl. Gobi je většinově v Mongol šuudan, a i ta menší část je v Kitaji. Tam že by - ? Poušť Gobi neboli Šámo, jak stojí ve všech mých starých atlasech...

    OdpovědětVymazat
  105. StK,
    zadejte si do vyhledavače "discorsi grillo you tube", je jich tam celá řada.
    Je tam závěreční projev předvolební kampaně v Římě. I s jásáním davu.
    http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_48130&feature=iv&src_vid=Tq8YMpAqqqE&v=LejaT0ttWWw

    OdpovědětVymazat
  106. Jo a byla ta odvážná a neprozřetelná Bedřiška Vomáčková nakonec (nebo už před tím článkem) za t o h l e vyloučena?
    Jo, přísnost musí bejt, to se nenechá nic dělat, pane obrlajtnant...

    OdpovědětVymazat
  107. K Mussolinimu si zadejte
    discorsi Mussolini video

    Projev na Piazza Venezia v 1939 r.
    http://vimeo.com/41732452

    OdpovědětVymazat
  108. Ad GHobi:
    Možná by bylo vhodné dodat - jedná se o sedmdesátá a osmdesátá léta minulého století. Poušť Gobi je ale správně. Já tam tedy nebyl, ale kluci se dostali zabedněnými vlaky tam, přesedli už v poušti na ZIL a ZIS a v příšerném vedru a prachu (ale v noci mráz!) si 14 dní hráli na vojáčky, aniž viděli jakéhokoliv domorodce - kromě (nadřízených) Rusů s lamasy. A když už nebylo co odpalovat, zavezli je zase k vlaku, zabednili okna a odbednili je až na Ukrajině. Aby nikoho nenapadlo vykoukávat ven, tak tam hlídali takoví šikmoocí Rusové.
    Víc nevím a i kdybych věděl, nenapíšu. Nechci se dostat do sporu s ruskou rozvědkou.

    OdpovědětVymazat
  109. K tomu radaru bych dodal asi jen to, že mi kolem toho připadlo několik věcí dost podivných. Tou první byl obrat o 180° Jiřího Paroubka, který rozhovory o něm s americkou stranou kdysi zahájil a který pak (že by za tučný bakšiš?) otočil naprosto do protisměru. Další věcí byl nepřehlédnutelný tlak ruských potentátů jak z ruského území, tak i z českého, přímo z ústředí zřízeného v Lihovém domě. Asi v tom Lihovém domě mají krátkou paměť a ty monstrprocesy v padesátých letech jim k poučení nestačily, takže aby jim to trotlům konečně došlo, budou asi muset přijít nějaké další. Pasivita vlády a potažmo s tím kontrarozvědky a kontrašpionáže byla zarážející. To, že zmocněncem vlády v té věci byl vybrán nanicovatý až odpudivý Klvaňa, který si s tím humbukem naprosto nevěděl rady a hlavně neuměl ani mluvit ani vystupovat na veřejnosti, tak to už byla jen třešnička na dortu, která celou tu záležitost beznadějně dorazila a pohřbila. Jsem přesvědčen, že kdyby zmocněncem vlády v té věci byl vybrán někdo podobně vzdělaný a charismatický a rétoricky zdatný, jako byla například v době štěkání proti Temelínu Dana Drábová, tak by šance, že to v médiích úspěšně "uřve" i proti dílem blbým a dílem navedeným redaktůrkům, poměrně značná. Role ČT v tomto případě ovšem byla na rozdíl od roku 1968 vyloženě kontraproduktivní a proti zájmům státu. Něco takového od veřejnoprávního média pokládám za naprosto hanebné a že za to s někým odtamtud nevyrazili dveře a s pořádným třeskem, celou tu bídu jen dokresluje.

    V těch předlistopadových letech se s určitým vojenským výcvikem opravdu jezdilo do pouští na východ, ať už do mongolské Gobi, nebo do dnešního Kazachstánu.

    Ruské pruzení kolem utajování je debilní přežitek z carských dob, kdy to ale díky neexistenci účinného leteckého, natož pak satelitního průzkumu mělo nějaký smysl. Tuto praxi převzali nadšeně za bolševika a pokračují v ní, dnes už naprosto nesmyslně až dodnes. Nicméně když se podíváte n podobné projevy choromyslnosti v Řecku, Iránu a jinde, demonstruje tím Rusko svou mentální zaostalost a fakt, že pořád patří víc na divoký východ, nežli do civilisované Evropy.

    Tu ostudu kolem Klause a žaloby bych tak neprožíval. Díky našim korupčním a dalším ostudám už naše pověst utrpěla takové šrámy, že o moc horší už stejně být nemůže. Na druhou stranu, to všechno je nic proti tomu, jak obrovskou loupež za bílého dne představuje podpora biopaliv a OZE a jakou korupci, nespravedlnost a mrvení trhu rozpoutávají evropské dotace kdečeho. Takže je poměrně dost velkou otázkou kdo a za co by se vlastně měl víc stydět. To že je zlodějina lépe zamaskovaná, nebo rovnou uzákoněná, nemění nic na její zlodějské podstatě.

    OdpovědětVymazat
  110. Pokud jde o obžalobu prezidenta Klauze z velezrady, italská media se jí nezabývají. Jen dnešní levicová Rinascita v tom vidí zásah eurokratů Unie, kteří se mstí za to, že se stavěl na odpor jejich rozpínavosti.
    (Gli eurocrati non perdonano l’euroscettico Klaus)
    Podle mého mínění, by měl být Tomio Okamura za svůj výrok "Ústavní žaloba má proto smysl v mnoha ohledech - je varováním nejen pro Václava Klause, ale i pro jeho nástupce", zbaven mandátu a křesla, Ten výrok je skutečně protiústavní. Hrozba movému prezidentovi? kdo to jaktěživ slyšel!
    Podle mého chtějí Klause odklidit z politiky, aby jim dál neházel klacky pod nohy. Proto takovýhle skutečně ostudný a zbabělý akt.
    Pokud jde o situaci vv Itálii, je tak zamotaná, že nemá smysl o ní psát. Stejně vechny ty osobnosti neznáte, a tak bych musela dlouze vysvětlovat. Jen toto: levicová Pd se rozdělila asi a pět frakcí a každá navrhuje něco jiného. I prezident republiky je na kordech s lídrem Pd Bersanim.
    Rozuzlení prozatím není v dohledu.

    OdpovědětVymazat
  111. Nepřehánějte s tou komparací nebo Vás bude Cvrček žalovat.
    Komik Maurizio Crozza si také vystřeloval v TV z jeho kandidátů a Grillo ho vyzval na veřejný souboj. Jako komika nebo se chtěl střílet?

    Tady je to video, bohužel mu nebudete rozumět, ale sranda je to úžasná.
    http://video.repubblica.it/dossier/scontro-favia-grillo-casaleggio-movimento-5-cinque-stelle/le-parlamentarie-secondo-crozza-pinoli-fotovoltaici-e-colla-di-baccala/112773/111172

    OdpovědětVymazat
  112. To Info:
    Na cvrčky a jiný hmyz se dostane v supermarketu koupit dostatek účinných sprejů. [;>))
    Biolit třeba.
    "Grillo zabit Biolitem" - to by byla taková severoitalská SF nebo horor. A nastaly by všetečné otázky - kdo je to ten hero Biolit?

    OdpovědětVymazat
  113. Jéžišmarjá, to né.
    Vždyť byste tak zlikvidoval celé Hnutí 5 Hvězd. Co by si počali bez kašpaara na náměstí?
    Kdo by ho mohl nahradit?
    Ale třeba by Vám Bersani dal vyznamenání Rudé placky, že jste mu vyřešil problém jak dál.

    OdpovědětVymazat
  114. A že by Biolit bylo parádní jméno pro hrdinu komiksu - co? Znělo by v tom přece lithos! Biokámen... to by bylo něco jako Howard Falcon ze Setkání s medúzou - jeno kámen místo kovu!
    Teprv teď mi došlo, že to -lit je naše l í t a t .

    OdpovědětVymazat
  115. Po oné ukázce imitátora (něco malinko se pochytit dalo) se mi to samo přepnulo na live konferenci PD kde mnoha slovy "řešili" právě proběhlé volby. A o "Cvrčcích" tam mluvili všichni. (Vydržel jsem dva a půl řečníka...) Pokud jsem pochopil, velmi pejorativně. Italové jsou velmi politický národ!

    OdpovědětVymazat
  116. Co je potom "paleolit"?! [;>))

    OdpovědětVymazat
  117. Jeho druh Starý šutr. Jako Astérix a Obelix.
    Anebo Lítající staroch.
    Proč u nás nikdy nebyli v politice komici?! Teda profesionální, jinak je jich tam dost, že. Nicméně: taková debata pres. kandidátů Holcmana, Soboty, Dvořáka, Vimmra, Kaisera, nebožtíka dr. Šlitra - jééé!

    OdpovědětVymazat
  118. Italové jsou politizovaný národ?
    Přepnulo se Vám to automaticky na koferenci vedení Pd, kde se dohadovali jak dál, co se cvrčky anebo snad velkou koalicí.
    Když nejsou politizovaní tihle ti, tak kdo jiný?
    Výsledky konference: na ničem se nedohodli.

    Ale komik byl zábavný, musíte uznat. Cvrčkové se představovali navzájem a říkali o sobě kdo jsou a jaké jsou jejich zájmy. (To představování se konalo ve skutečnosti.)
    V podání Crozzy, jeden cvrček z Janova řekl, že se zabývá přírodou a specificky hájí zájmy piniových jadérek v janovské specialitě pesto (omáčka z bazalky, česneku, piniových jadérek, parmazánu a oleje.
    Druhý zase prohlásil, že se zabývá otázkou záchrany ledovců a že si bere za úkol jako nový poslanec vyrobit lepidlo z nasolených ryb.
    A tak dále. Napsané to směšně nevypadá, bohužrl.

    OdpovědětVymazat
  119. Já se celý život zabývám zvukem a trochu i obrazem. Na slova tu je Jakub a Vy. Takže jsem pro všechny útulníky připravil pár audiozáznamů v posledních Kocouřích podotecích.

    OdpovědětVymazat
  120. Ma certo, mně to připadá vtipné.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)