Prohledat tento blog

pondělí 25. února 2013

ROZPAČITÉ MOMENTKY



   Rozpačité momentky budu dávat obvykle v pondělí a budu je průběžně doplňovat, pokud se něco bude dít.  Je to parafafráze na Moby Dickovo shrnutí týdne. Byl jsem totiž při zakládání tohoto bloku přesvědčen, že si štamgasti v hospůdce U hřbitova přečtou, co tam ke čtení je a pokud budou mít chuť k tomu něco podotknout, podotknou to tady, kde se to ještě může. Ale neděje se tak. 

Takže pár "Augenblicků" tady dám já sám.










===

   Televize ukazuje tyto dny spoustu lidí, kteří se dostali do problémů, neboť jim úřad neposlal jejich sociální dávky v obvyklém termínu. Sociální ministryňka tvrdí, že na to má úřad zákonnou lhůtu 30 dní. 


   Jistě je velmi nepříjemné, když nedojdou včas peníze, na které čekám. Ale netušil jsem, že je mezi námi tolik hazardérů, kteří nemají vůbec žádnou finanční rezervu - ani na ten jeden měsíc. (I kdybych měl jíst celý měsíc konzervovaném fazole za 9,50 a polívku z pytlíku, nějakou finanční rezervu si přece vytvořím!) Co budou dělat, když jim "klekne" pračka?  Nebo si zlomí nohu. Půjdou zase skuhrat před kamery TV NOHA?  Tohle je opravdu relikt socialismu. Něco se mi stalo, já se přece o to nebudu starat, tak to, státe, za mě vyřeš!  
Takoví chodí i na horskou tůru v sandálkách. A když se změní počasí, volají Horskou službu. A pochopitelně nejsou pojištění a strašně se pak diví, že za "vrtulníkovou přepravu" zaplatí desetitisíce. Ano Pergile, není to symetrická křivka, není...


===


   Bulharsko má tuto neděli za sebou zatím největší pouliční demonstrace. Statisícové a po celé zemi. Problém, zjednodušeně zvaný ČEZ, byl jen počinkovou náložkou - už odstoupila vláda, ale zatím nebyly vyhlášeny nové volby. Zdá se, že to budou mít Bulhaři těžké - tam, v nejchudší členské zemi EU  vystoupila frustrace obyvatel do výšin, které si tady zatím (!) nedokážeme ani představit.


Nálady jsou podobné jako v Itálii - naprostá nedůvěra v systém politických stran, přesvědčení, že ti, co vládnou, se starají jen o svůj prospěch a rozkrádají stát. Bohužel tamní společnost má velmi rozdílná očekávání a požadavky, často neslučitelné vzájemně, ale i odporující realitě.
Je to hodně nebezpečná nálada - ostatně v Itálii je, zdá se, aspoň podle reportáží  v ČT stejná. U nás se do té nálady zatím dostáváme velmi pomalu. Je tu příliš dobře.  Mladí Italové hledají (a nalézají !) práci u nás v Kotlince. Divné. 
   V tomto rozpoložení stačí, aby se objevil nějaký přesvědčivý pábitel (Jakub bude muset prominout, ale dokud nenajdu lepší slovo pro někoho, kdo svými idejemi zmate davy, budu ho používat)  a na skutečně obrovský průšvih je zaděláno*. Ukáže se na viníka (EU? - komunisté? -  židé? - církev?) problém se bystře odstraní (z EU tedy vystoupíme, možná i z NATO - Purtin na prvního přeběhlíka čeká - viz trapná "pocta Depardieuovi" , s židy i křesťany už máme své zkušenosti a s komunisty, budou-li tito označeni, naložíme stejně jako v roce 1970 - rozdělíme je na "dobré a špatné" a bude vymalováno. 
   Zklamaný, frustrovaný dav je jako hromada dynamitu. Stačí jen maličko a už to letí do povětří. To si asi neuvědomuje ani tamní, ale ani naše "věrchuška". O EU v režii Německa (ale taky Francie) ani nemluvě. Opravdu pštrosí politika. Nedokážu si představit, jak by to mohlo dopadnout, ale mám velmi podobný  pocit jako na jaře roku 1968 - že už to nikdo nedokáže zastavit. Tenkrát to tady zastavily tanky Varšavské smlouvy. Co to bude dneska? 

===

Stavební úřady se mají centralizovat, aby prý nedocházelo ke střetům zájmů, protože jsou svázány s místním zastupitelstvem. Bude nějaký centrální úřad (v Praze, kde jinde) a úředníci mnu budou podřízeni. Starostové se bouří - zdroj úplatků bude "odkloněn" do Prahy.

   Takže doteď musel  zbohatlík, který chtěl stavět svou výstavnou haciendu v místě, které k tomu nebylo územním plánem předurčeno, podplatit místní a možná i krajské zastupitelstvo. Odteď mu bude stačit, když podplatí úředníka v Praze (pravda, bude to dražší, ale kdo  by na tom šetřil!) a ten už zařídí průchodnost včetně změny územního plánu. Hacienda může stát třeba uprostřed CHKO.
Do toho, co má kde stát  přece nemají co kecat místňáci, že?  A okrádat "centrálu" o úplatky!  

===

   Ve Frenštátě budou v pondělí bourat panelák, který před týdnem vyhodil do povětří frustrovaný člověk, asociál, který se nebyl schopen srovnat s dnešním režimem, s okolím, s lidmi. Vyhrožoval, vyhrožoval - a nakonec zabil. Šest mrtvých, dva těžce zranění - hmotných škody nepočítaje. A takové frustráty a asociály zná ze svého okolí snad každý. Zatím tedy nic neprovedli, žádný trestný čin se nestal, ale...

   Tady se nám chystá další hodně velký prů.. ...švih. A výjimečně ho nechystá vrchnost, ale lidé a (možná) i naši čačtí žurnalisté.  Lidé mají strach s divných sousedů, kteří třeba nemají zapojený proud a vaří si na propanbutanovém vařiči. A on kolikrát u vaření usne. Jiní zase  mají doma moc věcí - takové, které "slušný člověk" doma nemá. Knihy třeba. Fůry starých knih. A papír přece dobře hoří. Už si na takového souseda stěžovali, ale dostalo se jim odpovědi, jak ze zastupitelstva, tak od policie, že pokud něco nezapálí nebo někoho nezraní, neprovedl žádný trestný čin a není tedy důvod proti němu úředně zasahovat. Taky člověk, který léta píše na všechny strany stížnosti a na plotě má protestní plakáty je nějaký divný a "měl by se řešit". A on nechodí do hospody!  Okolí se ho bojí - co když je vypálí? Už jim prý vyhrožoval. Neměli by se takoví lidé preventivně zajistit? Třeba dát do detenčního ústavu? Nebo raději do vězení?  
Vzniká nám (staro)nový způsob, jak se zbavit lidí, kteří jsou jiní. Nebo nepohodlní. Případně mají majetek, který by se nám hodil. A nesejde na tom, je-li to náš příbuzný - třeba starý rodič. Je divný - šup s ním pryč!  Na rase nebo náboženství nezáleží. Prostě - podivíny nebrat!

===


To je ale zase konina!  Média zase mají novou kauzu - koninu v hovězím.  Byla objevena tu, tam i onde - většinou ve stopovém množství - tedy spíše se jedná o kontaminaci než o substituci. Ale všude je těch zpráv plno! Konina, výročí 25. února a italské volby. To je "svět dnes večer"

     Začíná se uvažovat, co s těmi tunami a tunami různých výrobků z hovězího masa, kde byla nalezena "koňská DNA". Je to sice možná podvod, ale v žádném případě to není zdravotní riziko. Konina je chutná a nutričně zcela srovnatelná s hovězím. Jakési riziko by mohlo nastat, kdyby to byla konina ze závodních koní, kteří se krmí různými hormony - inu doping jako u lidí. Aby byli závodní koně v množství větším než nepatrném koncentrování v jednom výrobku je prostě stejně nepravděpodobné jako pád dalšího bolidu v do Podkamenné Tunguzky. 
Takže "vo co gou?" Jeden německý ministr navrhl, aby se výrobky, kde byla prokázána koňská DNA rozdaly chudým - když už máme tu hospodářskou krizi a chudých přibývá. Proti tomu se postavil náš, český ministr zemědělství Bendl a argumentoval právě tím, že to není zcela zdravé maso, protože by mohlo být třeba i ze závodních koní.  Tím mě pan ministr z ODS poněkud hodně nadzdvihl. Nic sice neví, neví ani jestli se jedná o podvod záměnou levnějšího koňského a dražšího hovězího ale chce v době, kdy by bylo nanejvýš vhodné šetřit poslat tolik kvalitních leč mimotolerantních potravin do kafilérií. Takže chudí sice nebudou ohrožení žádnými hypotetickými koňskými hormony, ale zato budou mít hlad. Opravdu výborné řešení, takové rozumné, lidské! 
   Měl bych ještě jiný, lepší  návrh: Na každé balení přilípnout samolepku "OBSAHUJE I KOŃSKÉ MASO!", a "SLEVA 50%" a normálně je rozprodat v běžném distribuční síti. Ztráty požadovat (třeba formou pokut) od těch výrobců, kteří záměnu (znečištění?) hovězího masa způsobili. Tím pádem na lazaně a masové kuličky "dosáhnou" i ti, kteří mají hodně hluboko do kapsy a nic nepřijde nazmar. Protože ručím za to, že se po slevě po uvedených výrobcích jen zapráší. Když si lidé běžně kupují párky vyrobené z drůbežího separátu a soji, nebo "křehčené maso" s třetinou vody atd., je opravdu velmi farizejské se pokoušet je chránit před stopovým množstvím koniny. Nebo je to tak, že jen potřebujeme přestat šetřit potravinami, aby se někdo mohl napakovat. Je to tak, pane ministře? Jak daleko jsme od pálení úrody, aby se nesnižovaly ceny? A vzpomínáte, jak jsme před lety odsuzovali, když v Brazílii sypali kávu do moře? 

Je jiná doba - a navíc nejsme v Brazílii!



===


Zajímavý, byť už v Hospůdce několikrát diskutovaný problém předestřel p. Stejskal na Psu. 

Mě zaráží jen to, že to není jen přístup našich soudů, ale i běžných lidí. Komunistické symboly jsou "méně škodlivé". To prozrazuje, že většina populace tu jedenačtyřicetiletou komunistickou manipulaci neustála. Společnost je infiltrovaná včetně některých židů. Inu, nacisti tu byli kratší dobu, nedokázali tolik hlav vymýt tak dobře.
A u nás komunisté po sobě nenechali tolik mrtvých jako Hitler. Ale to neplatí třeba v Polsku nebo v Rusku.

===



11 komentářů:

  1. S.T.Kocoure,
    byl jsem část minulého týdne zase na dovolené, tak nemám příspěvek a jsem rád, že jste to zastal Vy.

    Ohledně stravy šetřilů jste mě rozesmál: přesně takhle si vařím, když jsem bez rodiny. Čínská polévka a fazole z konzervy.

    Marně jsem dnes přemýšlel co se zlepší přenesením stavebních ouřadů do Prahy. Nic mě nenapadlo. (A to, prosím, jsem teď skoro odborník na podobné otázky, protože jsem nedávno slavil rok svého rozkladného působení ve státních službách.) Jen mi napadlo, že oslabení pravomoci samospráv je už proti ústavě, takže je otázka, jestli jejich odstřižení od stavebních úřadů projde tak snadno.

    S tou koninou to také nechápu. Jestli prošla veterinární kontrolou, tak může kvalitu stravy spíše zlepšovat. Proč ale výrobce neuvede skutečný původ masa? Nebo se bojí, že by lidi koninu kupovali méně? Pravda, že znám pár lidí, kteří by prý koně nikdy nejedli.

    OdpovědětVymazat
  2. No ano. Jenom je dobré si uvědomit, že je holt spousta důchodců, co nevydělávají a když byli činní, prostě si z nejrůznějších důvodů nenaspořili. A opravdu nejsou ani hloupí, ani líní, ani lehkovážní. Jednoduše jim to tak všecko, v rodině, zaměstnání a všude... vyšlo.Nemůžu přijmout globální pohrdání jimi jaksi.

    OdpovědětVymazat
  3. Jakube, na jeden měsíc běžného života opravdu LZE naspořit.
    A pak jednoho zpoždění dávek (ano je to průšvih, nemá se to stávat - ale stát se to může) nedožene do polohy, že je z toho zcela "na huntě". Možná by dokázal naspořit i na dva měsíce. Několik měsíců si prostě odepře nějakou "zbytnost". Vím, nikdy nepostihneš všechny případy, které se jednomu mohou přihodit a při jejichž řešení potřebuješ peníze. (A některé penězi nevyřešíš vůbec.) Třeba ALS nebo rakovinu.
    Ale ten člověk si při natáčení vařil kafe na moderním, asi drahém kávovaru a za zády měl velkou LCD televizi. Krásný, upravený byt. Takže jeho zoufalství je, zlob se na mě nebo ne, falešné.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale dyř jo, individuleně (můj nezhoubný novotvar, aut.právo nenárokuji).
    Pábitelé - jo, srozumitelné použití, já bych jenom použil starého poctivého slova d e m a g o g .
    Konina? Z hlediska spotřebitele, na konci řetězce, je mi to srdečně vuřt(!) - spíš taky naopak. Ať si je stíhá stát či kdo, za nějaký únik či co.

    OdpovědětVymazat
  5. Když on ten "demagog" je takový moc vědecký, správný výraz.
    Já nejsem dostatečně vhodná osoba, abych používal tak přesných výrazů. [;>)

    OdpovědětVymazat
  6. Tady se lze podívat, co si o imigraci z "Nezápadu" myslí šéfredaktor seriózního časopisu REFLEX. Zdá se, že pomalu, pomaličku začínáme chápat, že král je opravdu nahý.

    OdpovědětVymazat
  7. To Žibřid:
    Fazole na husto a čerstvé topinky ze včerejšího chleba. Polévka z pytlíku, vylepšená o pár nalámaných špaget, vajíčko nebo bramboru.
    Ano, je to levné - ale co je nejhorší - mi to chutná! Dělám si tohle, špagety nebo zelňačku ne proto, že bych musel šetřit, ale proto, že jsme se takhle doma stravovali vždy před výplatou - ani osvětlovač s povinností pouštět gramofon (táta), ani sboristka s povinností sól (máma) neměli moc peněz. Zato měli dvě děti a čtyřpokojový byt v centru města.
    A když už nebylo ani na ty fazole, byla v poledne polívka česnečka s opraženým starým chlebem a jako druhý chod placky z nekynutého těsta na zbytku sádla nebo oleje. A jak nám to chutnalo! Na večeři: Nastavovaná vaječina - s moukou a zbytkem sýra - pokud nějaký zbyl.
    A rajče nebo okurka.
    Občas, když jsem na chalupě sám, si ty placky z nostalgie usmažím. Z jakékoliv mouky, na jakémkoliv tuku. A na tom těžkém těstě si potom báječně pochutnám. Sedím s talířem, papírovým ubrouskem a plackou na zápraží, koukám do krásné krajiny, trhám kousky z placky a jsem šťastný.

    Asi neumím pořádně žít...

    OdpovědětVymazat
  8. Podle toho, co píšete, skutečně neumíte. Vždyť Váš život nemá ani pořádný drajf :-)

    Když jsem bez rodiny a podaří se mi odrazit péči matky a babičky, uvařím si takový svůj ajntopf, něco mezi buřtgulášem a lečem, hodně česneku (ten nemůže manželka) a chilli (to nemůžou děti) a je mi fajn.

    OdpovědětVymazat
  9. Ti Bulhaři jsou opravdu v situaci, za kterou jednoznačně může EU. Nařídila jim zavřít JE v Kozloduji, čímž se stali z exportérů elektřiny dovozci, a cena dovážené elektřiny roste, protože OZE prosazované bruselskými direktivami. Protože mají menší platy než my, neměli v zimě na topení, respektive se rozhodovali, zda budou hladovět nebo mrznout. A reagují zcela přiměřeně situaci.

    OdpovědětVymazat
  10. Pro mne je tady nejmarkantnější ten fakt, že je to první země z postkom prostoru, kde se tohle děje. Zdá se mi, že v Polsce a v Magyarországu šlo svého času o něco trochu jiného. Leč nejsu politolog ani (naštěstí) politik.
    Tak než se hodím do l o ž e, jak říkaly mondénní dívky svého času v matičce, jen heslovitě o mých ajntopfech včera a dnes na chatě: včera kuskus s nakrouhaným zelím, červenou řepou, česnekem a škvarkama, Earl Grey s mlékem, dnes brambory na loupačku s něm. sádlem s cibulkou a miska řepy, zelí a cibule s jabl. octem a čaj bez+lípa+máta (vše vlastní), slaz. dom. medem (co vystydne, konzumuje se večer pod názvem limonáda). Jak to teď pozoruju, vypadá to napsané hrozně. Ale není. Co mám, to tam (do žaludku) dám. On už si musí nějak poradit, se mnou se taky život nemazlí.

    OdpovědětVymazat
  11. Rezervy se mi vytvářet moc nedaří, asi proto, že si rád kupuji knihy a hračky, třeba objektivy a foťáky a takovéhle koníčky vytváření větších rezerv prostě nesvědčí. Na druhou stranu, jsem ale svěřil jsem tyto pravomoce mé lepší polovině a té se to naštěstí, na rozdíl ode mne daří znamenitě, takže nějaké reservy i přes veškeré mé úsilí opačným směrem máme :-)

    Co se týče jídla, jsem celkem skromný, nepotrpím si ani na moc drahá ani na moc komplikovaná či rafinovaná jídla, spokojím se s jednoduchými, ale potrpím si na to, aby byla uvařena z kvalitních surovin a věnuji poměrně dost úsilí, času a práce sehnat slušné potraviny za přiměřené (ne předražené) ceny. Což se mi více méně daří.

    Mám rád jak ty fazole, podobně jako StK, tak i cosi, cp by se dalo nazvat přečesnekovanou variantou buřtguláše, který si +/- jedenkrát týdně s potěšením uklohním a zpravidla i sám sním, protože nikomu jinému se do toho nechce, máme česnek pravý český, modrý a paličácký, ten když se ho loupe víc najednou způsobí klidně i pěkné pálení prstů :-)

    Bulharsko je částečně obětí unijního zeleného energeticko palivového třeštění, špatně vedených přístupových vyjednávání, podobně jako my, jen o řád dva horšími lidmi a tím pádem i s mnohem horšími následky. Vina za současnou neblahou situaci je z menší části ničí, tedy objektivní, protože ekonomika Evropy stěhování výroby kdečeho někam jinam prostě trpí a skomírá a ta bulharská spolu s ní. Na druhé straně je tu ale nepřehlédnutelný zhoubný vliv jak ze strany unie, tak i Bulharů samotných, protože nemuseli přece ustupovat tak ochotně, nebo se do té unie hrnout tak vehementně a za každou cenu. Netroufám si odhadnout kde je větší díl zavinění, ale Bulharsko je obětí objektivních fakt a skutečností a padouchů jak unijních, tak i svých vlastních. Na ty unijní nedosáhnou, bohužel, ale těm vlastním zvalchovat hřbet mohou.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)