Prohledat tento blog

pondělí 4. února 2013

Žibřidův týden (5)

...ani zima, ani jaro. Jen ten Dům knihy vypadá zezadu jako vězení na knihy...



...aneb Žibřid hlásí:


V pondělí ráno v Praze ve věku 72 let náhle zemřel grafik Oldřich Kulhánek , autor výtvarné podoby nových českých bankovek. 



Nelze mu upřít řemeslnou zručnost a občanské postoje. 
Bankovky jsou dost zdařilé, ve srovnání s bankovkami současnosti jsou výborné, ve srovnání s bankovkami 19. století jsou průměrné. Obličeje na bankovkách jsou takovým zvláštním způsobem deformované, jako by to byly masky, vzpomínky nebo fantazie. 



Ve druhém odkazu najdete foto jeho grafiky Job. Zkuste si lehnout na levý bok a držet pravou nohu ve vzduchu jako on – moc dlouho to nevydržíte. Řekl bych, že figurant prostě seděl a nohy mu visely dolů. Realitě odpovídají ramena, nohy už ne. Je to záměr, nebo nedbalost? Jaký by to byl záměr, kdyby to záměr byl? Těžko říct. 



==*==
Island vyhrál důležitý spor o náhrady vkladů ve zkrachovalé bance Icesave. Poraženými jsou statisíce Britů a Němců. Soud Evropského sdružení volného obchodu totiž překvapivě rozhodl, že jim Island po bankovním kolapsu v roce 2008 nemusí vracet nastřádané peníze. 


Kdo neví o dějích na Islandu, odkaz je třeba zde. Jestli je to alespoň přibližně tak, pak jde o zatím bezprecedentní domobranu proti ekonomům-tunelářům. 
==*==


Bývalý důstojník StB a advokát Vladimír Zavadil, který na sebe upozornil lživým inzerátem na adresu Karla Schwarzenberga, … Od roku 2004 mu radnice (Praha 11, pozn. žibřid) vyplatila miliony z veřejných peněz za právní služby, u nichž často nelze dohledat, zda je skutečně jeho kancelář poskytla. Podle opozičních zastupitelů také na Praze 11 vydělává obchodováním s pozemky. Zavadil je synem někdejšího komunistického bosse Miroslava Zavadila, předsedy Ústřední rady odborů a člena sekretariátu ÚV KSČ, který byl i v závěru roku 1989 zastáncem ostrého kursu proti pouličním demonstracím.
Radnice spolupráci se Zavadilem hájí. "Smlouva byla podepsána již v roce 2004 ještě za předchozího vedení. Vzhledem k tomu, že jsou jednotlivé odbory městské části Praha 11 s právní pomocí této kanceláře spokojeny, doposud jsme neměli důvod jeho služby přestat využívat," reagovala na dotaz serveru Lidovky.cz mluvčí Prahy 11  Andrea Wolfová.


Jak vůbec může nějaká radnice ZAČÍT spolupracovat s takovým šmejdem, jako je (bývalý) StBák?

==*==

„Současný režim častěji hodnotí příznivě lidé mladší, vzdělanější, studenti a podnikatelé. Zároveň se projevuje vliv subjektivního hodnocení osobní či rodinné situace. Pro současný režim se častěji vyslovují lidé, kteří jsou osobně spokojeni se svým životem, a lidé, kteří se cítí být příjmově a majetkově dobře zajištěni,“ tvrdí autoři průzkumu. Vliv mají i politické preference, stávající situace je milejší zejména stoupencům pravicových stran ODS a TOP 09 píší  Novinky.cz. 

Myslím, že je to především špatně položená otázka. Srovnávat komunismus můžeme třeba s fašismem, ale nikoli se svobodnou společností. Ano, naše společnost je zároveň i dost nesvobodná, ale ta nesvoboda není principiální a všudypřítomná jako v totalitních režimech. Nemůžeme srovnávat něco, co spolu nesouvisí. Souvislost, kterou respondenti i tazatelé předpokládají, je tak spíše pocitová a odpověď, že komunismus pokládám za lepší, svědčí spíše o momentálním pocitovém hnutí než racionálním zhodnocení situace. Anebo se nabízí druhá možnost, že respondenti spolupracovali s komunismem natolik, že jim nevadil. 


159 komentářů:

  1. Takže Žibřid nás nezklamal...
    A co vy ostatní "útulníci" nebo i kolemjdoucí čili turisté - nechcete taky cosi pěkného napsat? Starý kocour se snaží ještě být užitečný ve své profesi a tak-tak stíhá otevírat dveře pro návštěvníky, natož aby stíhal něco podotýkat.
    Ne, že by nebylo co, pořád se něco děje, ale není čas to sepsat. [;>/

    OdpovědětVymazat
  2. No to je pohled, co se Kocourovi nabízí,když vyjde ze svého Ústavu. Ále jendže (uváděla vše má kdysi malá dceruška): zevnitř je to uchvancancující (říkali jsme v padesátých) tříposchoďový nádherný book store s krytým patiem a dole krásnou kavárnou a furt se tam něco pořádá, a to je NĚCO.
    Zavadil z a v a z í , a to tak, že velmi. Jim ne? Jim ne. Kdo chceš rozumět, rozuměj. Tristesse.
    Šaman má kouzelné svěží a užaslé (důležité si zachovat) povídání o objevech ve svém (a kdysi aji mém) Reichenbergu. Ano, Šamane - něco nelze vymyslet, musí k tomu prostě dojít. Má známá fráze: to je mimo zákony pravděpodobnosti. Na skutečnost(i) je počet pravděpodobnosti krátký, to vím dávno. Někdy snad uvedu. Vy jistě taky.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo to je pražský, la pardón. Nikoliv Librex ve Stahlstadtu. Chybička se vloudí.
    Ale zezadu stejnak věci vypadají úplně jinak. A někdy dost stejně, kritéria se zužují. Že, dámy - ?

    OdpovědětVymazat
  4. a/ je správně, Jakube.
    Jenomže takhle ho (Librex) můžou vidět jenom mí kolegové, když otevřou neprůzvučné okenice. [;>)

    Malý trapásek nakonec: Když jsem byl poprvé v Librexu něco dojednávat, věděl jsem, že se ředitel jmenuje jako známý výrobce alkoholu. I byl osloven "Pane Jelínku". Omyl! - ten pán se totiž jmenuje Becher!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak toto se právě taky sotva dá vymyslet.

    OdpovědětVymazat
  6. Odpověď Pergillovi k jeho včerejšímu z 19.02 (abyste nemuseli převíjet stránky a hledat)

    Pergille,
    Čapkův apokryf jsem našla na webu. Je vtipný, ale omezený dobovou zkušeností. Když to Čapek psal, ještě neznali viagru. Takže přeměnil mýtus svůdce žen na mýtus Sysifa - bezvýchodné nesmyslné námahy, ze které není žádný užitek nebo požitek. Muž odsouzený k opakování stále tytéž práce, vláčení kamene va vrchol hory, kamene, který se mu pokaždé skutálí dolů, když už je téměř u cíle.
    Postavu dona Giovanni zpracoval v polovině minulého století Vitaliano Brancati ve svých třech románech, které byly i zfilmovány. Don Giovanni in Sicilia, Il bell'Antonio, Paolo il caldo. Krásného Antonia vydali i v českém překladu, ostatní dva asi přeloženy nebyly. Brancati zase umisťuje mužskou postavu do sicilského prostředí, kde je mýtus dobyvatele žen živý a aktuální, aby ukázal prostředí, ve kterém vzniká, psychologii sicilského muže, iluzornost jeho představ o světě a umělost a nereálnost obrazu, který kolem své osoby vytváří.
    A není obraz neřestného Berlusconiho novým aktualizovaným vydáním dona Giovanni? Sedmdesátiletý svůdce s viagrou, který zkazil mravy celé Itálie? Včerejší předvolební debata v TV se také rozvíjela na toto téma. Hovořilo se tam o filmu o B. bunga bunga "Girlfriend in a coma" jehož spoluautorem je bývalý šéfredaktor brit. listu The Economist B. Emmott.
    Jak mohl jeden člověk za necelých dvacet let zničit katolickou morálku Itálie a udělat z mladých generací a nejen těch mladých sexuální zpustlíky, to mi jaksi nedochází. Zase nový mýtus?
    A nepracovala na té "sexuální revoluci" v duchu amerických radical chic, hlavně levice a jmenovitě list l'Espresso, když v sedmdesátých letech uveřejňoval fotky, hraničící s pornografií? Obnovila jsem si vzpomínky v létě, když jsem přerovnávala tchánovu knihovnu. Nejdřív jsem myslela, že starý pán, budiž mu země lehká, potajmu pěstoval tuto "zálibu" tajně od manželky, dost vyzáblé přísné paní, jako kompenzaci, dokud jsem nepochopila, že to schraňoval jako "dokument doby". A číst rubriku rad čtenářům na sexuální problémy, kterou tenkrát vedla "pokroková" novinářka Natalia Aspesi, vzbuzovalo divné pocity, něco jako mezi groteskním a vulgárním. Cituju nazpaměť příspěvek jedné postarší dámy ze salonů Milano-bene (milánské smetánky), která se svěřovala, že si schovala ve stříbrné krabičce hovno svého mladého milence a občas k němu čichala, aby si tak obnovovala vzpomínku na ony extatické zážitky.
    Takže Berlusconi je reedice nesmrtelného dona Juana? Trochu skličující ta nová verze, co vypracovala levicová subkultura a co vnucuje italskému a světovému "immaginario collettivo" (představám veřejnosti).

    OdpovědětVymazat
  7. Harpyje se zas hrdlí s Vlkem na N.P., požaduje, aby doložil tvrzení, že stejný zákon o amnestii jako v ČSR po válce vydali Francouzi, Italové, Belgičané, Norové ,
    Pokud jde o Itálii, zákon byl vydán třikrát, jak se postupně doplňovaly základní dispozice.


    - Decreto legislativo 17 novembre 1945, n. 719. Amnistia per reati politici antifascisti.
    - Decreto legislativo 29 marzo 1946, n. 132. Amnistia e condono per reati militari.
    - Decreto presidenziale 22 giugno 1946, n. 4. Amnistia e indulto per reati comuni, politici e militari.

    Lze si to zkontrolovat na http://www.ristretti.it/areestudio/amnistia/documenti/elenco.htm

    Promiňte, nechci tu zavádět jiné téma, ale ta hádka o ničem, totiž putíčkářské vyžadování odkazů na fakta, která jsou všeobecně známa, leze tak trochu na nervy. I když se diskuze rozvíjí jinde.
    Ale přece se nebudu registrovat na Psu, jen abych mohla "diskutovat" s Harpyjí.



    OdpovědětVymazat
  8. Nezbláznili jste se?
    Hrůzy odsunu ožívají. Oběšená Barbie a střílející Ken
    Nač a proč?

    OdpovědětVymazat
  9. Ad "lejno ve stříbře":
    Inu, fetišismus se objevuje i u opic. A mám pocit, že i u kocourů. Občas mi kocour odnese jednu pantofli někam do koutečku, vstrčí do ní obě přední packy (hřát to nemůže, je to jen kousek korku a kožený řemínek) a spokojeně klimbá. On ten vztah domácích kocourů (i když jsou to kastráti - kdysi jsem byl proti, ale když jsem viděl, jak na jaře trpí nemožností "překotit"* nějakou kočku tak jsem s omezením souhlasil) je stejně na bázi platonické lásky - ovšem se sexuálním podtextem.

    Co se Viagry týče: Někteří to potřebují - právě pro udržení pověsti "obecního pomrdného". Nic jiného nemají a kdyby i o tohle přišli, bylo by to zlé.
    I ženy mají Viagru rády - fungují po ní i staříci, kteří by jinak prostě "nezabrali" a ženám by odpadla zase jedna možnost ovládání chlapů. (Nechci napsat zrovna "vydírání", ale je to v podstatě tak.) Když se podíváte na nějaký bulvární web, nevěříte svým očím. Bohatí a slavní sedmdesátníci zakládají rodiny s lepými "dvacítkami"**. Za krátký čas se s velkým mediálním humbukem rozvádějí a hlavně - soudí o majetek. Ženy prominou, ale o mnohých nemám iluzí. Nemajetným mužům se tyhle lapálie vyhýbají. Nicméně to tak funguje od nepaměti a zase - možná i u těch opic. Ono se dá vydělávat jak na odpírání, tak i na vyžadování "manželských povinností". A to mi připadá velmi zábavné.

    * J.S. jistě ocení druhý a třetí význam slova "překotit"

    ** Ti zblblíci si neuvědomují, že to dítě (i kdyby bylo jejich - ale testy DNA jim nedoporučuji, na ty přijde čas až při rozvodu) už asi nevychovají a pokud ano, budou se na jeho dospělost dívat z kolečkového křesla. Ne, že by nebyli čilí devadesátníci (jednoho znám) - ale je jich zatraceně málo.

    OdpovědětVymazat
  10. ...ee: Kena zastřelili, protože oběsil Barbii? INU, TO SE STÁVÁ.
    Nebo - na co to je narážka?

    OdpovědětVymazat
  11. Prosím o prominutí, zapoměla jsem dát odkaz na článek v Lidovkách.
    http://www.lidovky.cz/vystava-ukaze-jakych-hruz-se-po-valce-dopousteli-cesi-na-nemcich-p8u-/kultura.aspx?c=A130204_190014_ln-zajimavosti_hm

    OdpovědětVymazat
  12. To je obyčejné parazitování na tématu, o němž se autor domnívá, že zabere. (On sám má 28 let, o zážitku osobním nebo osudu jeho rodičů nemůže být ani řeči, vychází nanejvýš z nějakých tezí, o jejichž (ne)pravdivosti se nemá jak přesvědčit.)
    Ale možná se neplete - pořád je spousta lidí, které tím popudí a další spousta, kteří to budou považovat za správný čin, za připomenutí "bestiality Čecháčků".
    Tak zoufale potřebného nadhledu se asi nedožiji nejen já, ale ani můj syn a možná ani jeho děti.
    Hnusí se mi to stejně jako hudba Evy a Vaška.
    Neděláme žádnou tlustou čáru, tu už nakreslily dějiny - jenom s ní šoupeme sem-tam. Jak se komu hodí.

    OdpovědětVymazat
  13. Asi ten mladý muž hledá mecenáše. Anebo ho už našel.
    Nepochopitelné. Jako obživnutí Harpyje, když si přečte článek Vlka.

    OdpovědětVymazat
  14. Lidi!!! Právě jsem vás chtěl zoufale upozornit na tu neuvěřitelnou výstavu/inscenaci v NTM, když zjišťuju, že mě předběhla pí I. A stejně užasle jako bych to napsal já.
    To snad není pravda. Pozor, prognóza: budou se tam pořádat výpravy ze SRN. A budou to fotografovat a uveřejňovat v x německých médiích. Nejhorší b u m e r a n g v našich dějinách. Ten primladý "umělec" - trouba - něco zkusil... Bon - ale v Technickém muzeu mu to umožnili VYSTAVIT! O tu instituci jde! Ekrazit. Pácháme dobrovolně po mnoha kolejích - tedy i po této - pomalou zálibnou sebevraždu. Ne, teď víc nemůžu, su historik, Němce znám důvěrně (spoustu) půlstoletí dobře a bez iluzí i předpojatosti. Du na oběd, jídlo mě trochu spraví.
    Umělci i "umělci" se domnívají většinou, že - ale ano - jsou něco jiného, vnímavějšího, vyššího, etičtějšího (škrtni co se nehodí) než o b y č e j n í lidé. O tom přece sakra dost vím, v sedmnácti už jsem se dal na studium jejich výtvorů, životů atd. Není to s nima někdy sranda a často netuší, co jejich neuvážené výtvory způsobí. Amen. Tohle si často nemůžu dovolit.

    OdpovědětVymazat
  15. Z toho co píšete, Jakube, o organizovaném ohlasu výstavy, hlavně v Německu, jasně vyplývá, že je ten "špás" na objednávku.
    Ale, proboha, čemu to má sloužit? Tady nejde už jen o sudeťáky.

    OdpovědětVymazat
  16. Jonathan Swift: Gulliverovy cesty - bratrovražedná válka Tlustokoncových a Tenkokoncových. Pořád dokola.

    Tohle to nesmyslné věčné přetahování o historických "faktech", která ovšem má každá strana svoje mě už fakt nebaví. Už jsem tu několikrát psal, že můj táta málem nepřežil německý koncentrák, do kterého ho (nepřímo) dostali čeští komunisté a "odbojáři". Tak ten malý, smířlivý hubený pán, který měl vyražené skoro všechny přední zuby a špatně srostlá polámaná žebra jednal se sudetskými Němci, možná příbuznými těch, kteří ho mlátili v KL jako se sousedy. S dobrými sousedy, kteří mu nikdy nic zlého neprovedli. A ty vdovy, děti a starci mu byli za to opravdu vděční. Když jsem se ho, jako dítě ptal, jak s může s Němci takhle přátelsky jednat, když ho právě Němci mlátili a málem zabili, řekl mi jenom jednu krátkou větu: "Tihle to nebyli!"
    Tohle je jádro, princip všech těch nesmyslných sporů, kolik jich jenom ve světě je. Protože jakmile začnete někomu vyčítat jeho původ nebo příbuzné, začne se bránit stejně.
    No a "vo tom to fšecko je!"
    TIHLE TO (ku*va!) NEBYLI!

    OdpovědětVymazat
  17. Inf! Já nepíšu, že jsem to už zaregistroval. Píšu, že se toho obávám, že s tím počítám. Čtěte pomaleji, sím.
    Tohle není ze sféry umění. Je to nevědomé hraní si s dynamitem, je to inscenace počítající s ohlasem ze sféry politicko-sociologicko-etické. Ten kluk neví, co dělá. Ale má to vědět ředitel NTM. MMCh chtěl bych vědět, kam to už nabízel k vystavení. Protože do sféry působení instituce, zabývající se dějinama techniky, to v nejmenším nespadá.

    OdpovědětVymazat
  18. Jakube,
    asi píšu moc rychle a nedbale já. Chtěla jsem jen říci, že asi mladík počítá, že jeho výstava bude mít velký ohlas v Německu.
    Jenže není řečeno, na druhé straně, že se sem budou pořádat výpravy, aby se podívaly na několik loutek, co mají znázorňovat události minulých let. Pan "umělec" je poněkud arogantně domýšlivý.
    Co to má být? Nějaké okrajové umění? Na způsob loutkových živo-mrtvých historických obrazů?
    Dnes jsem dost dlouho hovořila s naším známým advokátem, který mi vyprávěl, jaké jsou nálady mezi střední podnikatelskou vrstvou. Moc se neliší od názorů prezidenta Klause a v mnohém jdou ještě dál.Prý se tu chystá 4. Reich tentokrát finančně ekonomický a tudíž by byl nejvyšší čas Unii rozbít.
    Advokát má mnoho klientů, hlavně právě mezi podnikateli a obchodníky a tak má jistý přehled.
    Mezi tím ale levicový lídr Bersani ujišťuje Němce v Berlíně, že jsou připraveni k založení Spojených států evropských.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem opět zde, říkali ve zprávách, že se na Novém Zélandě objevil antikočičí aktivista, který chce omezit chov domácích koček (na Novém Zélandě mají lidé 2 miliony koček)kvůli tomu, že kočky chytají divoké ptáky. Taková hovadina, kočky jsou takové a jak by si to představoval? Vyhubit kočku domácí jako zoologický druh? K Vlkovi. Vlk je často kritizován jako germanofob, mnohdy přehání, ale Němci žijící za Hitlera, byli ďáblové a ne jenom nacistické špičky. Dívám se na pořad "Hitler-Apokalypsa".

    OdpovědětVymazat
  20. Slyšela jsem, že na Novém Zélandě jeden fanatik chystá křivárnu. Chce omezit chov domácích koček z důvodů, že chytají ptactvo. Na Novém Zélandě žije 2 miliony koček domácích a co jako chce dělat? Vyhubit kočku domácí jako druh?

    OdpovědětVymazat
  21. Kopretinko,
    tady musíte být trochu trpělivější. Aby tu nevlezli trollové, musím každý příspěvek ručně pustit dál. Takže to někdy trvá dlouho - pokud jsem třeba mimo domov nebo dosah internetu. Pardon. Ale opravdu se nemůžu věnovat jenom filtraci trollů - tedy toho jednoho. A když to nechám volně, skončí to tu stejně jako v Hospůdce, ten jediný člověk tu napíše tolik své "pravdy", že zase odejdou hosté a budu to tu muset definitivně zavřít.

    Ale jsem rád, že jste tady, Kopretinko.

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuji, občas jsem půjdu a jsem ráda, že je zde o mě trochu zájem. Na Psu pod úvodníkem se dějí prasárny, ale nebudu sem zatahovat NP, sem to nepatří. Bez zmíněných dvou lidí se zde bude lépe dýchat. Chraň Bůh, přeji Harpyji vše dobré, nepřeji ji nic špatného a jsem ráda, že se uzdravila. Nicméně s jejím stylem diskuse nesouhlasím, není příliš tolerantní a uráží názorové oponenty, je ironická, ale není tady, tak ji nebudu pomlouvat, napsala jsem čistě to, jak já to cítím, je to můj malinký skromný názor, možná jsem citlivá, beru si věci příliš vážně, ale tak to je. Zastávání se muslimů, nepochopím. Muslimové jsou hrozba, zlí a nesnášenliví, fanatičtí.

    OdpovědětVymazat
  23. Vitaj, cerko! Šak tu ťa nikdo nebude vyhazovat. Pán domácí néní taký, on je na nás hodný a my naňho také, co nám zbývá. Ale aji na H. budem a ona snáď aj na nás, až zas příde, že?
    Hitler - Apokalypse: 1*!

    OdpovědětVymazat
  24. Jenom Kopretino - snažte se neházet všechny do jednoho pytle. Ani němce, ani komunisty, ani Čechy, ani Židy....
    Vezměte to třeba tak: Teta - sestra mého táty, který málem umřel v koncentráku si po válce vzala bývalého německého vojáka. Znali se už před válkou. No a tito dva bezdětní manželé se starali nejen o mě, když jsem byl kluk, strejda mě učil německy a jezdit na kole, ale potom to učil i mého syna, když byl kluk. No a my se ženou jsme mu za několik roků chodili uklízet a stříhat nehty na nohou, když už si na ně nedosáhl sám. Umřel v 89 letech na zápal plic. Zdědili jsme po něm úplně všechno - a to nebylo skoro nic. Knížky, mapy a kompas. A víru, že se lidi dokážou domluvit, když chtějí.

    Zkuste si to představit a pak si potichu(!) znovu řekněte tu svoji větu o Němcích.
    Mimo jiné - měl jsem v Drážďanech tetičku. Němku jak poleno, která před válkou pevně věřila Hitlerovi. Co s ní měl udělat můj táta? Nemluvit s ní aspoň? Co myslíte, Kopretino?
    Realita: Tu elektriku ji v baráku spravil zadarmo - a ochotně. A ona se mu sama, bez nucení, tak nějak omluvila za Hitlera. Trochu zmateně - ale ona byla zmatená z toho, že Vůdce nejen že prohrál Německu válku, ale nechal vybudovat ty koncentráky. O tom se v Drážďanech nemluvilo. Jen o obrovském náletu, kdy zase pro změny tetička tak tak vyvázla živá - nepustili ji už do krytu, už to padalo, tak se schovala o dva, tři domy dál na schodech do sklepa. Po náletu ten kryt, kde se chtěla schovat už neexistoval. Byl tam místo domu asi pět metrů hluboký kráter. Malinko a přežijete, malinko a nepřežijete...
    Víte a tak je to se vším. Když hledáte pravdu, najdete jich obvykle několik naráz - a každou jinou. [;>)

    OdpovědětVymazat
  25. Tak. Tak je to (skoro) se vším. Hani, víš přece, co v té bezútěšnosti, že se s tím prorokem, kterého mu jeho lidi předhodili, nemůže domluvit, když ho chce uchránit, vydechl bezděčně jistý místodržící v Judeji, civilizovaný vzdělaný Říman: Co jest pravda - ? Ne, ne(vy)šlo to. Byly (a jsou) to dva světy. Z možných.
    To byla věc příliš zkratkové formulace. Místo Němci mělo být VĚTŠINA NĚMCŮ. A ta menšina, pořád ještě milióny neviditelných, leč existujících n o r m á l n í c h lidiček, ze všech vrstev, je hodna nejvayšší úcty. Hleď: přímo v B e r l í n ě se, potopeno ve skrývajících je rodinách, dožilo konce té hrůzy na 5 0 0 0 Židů. Pod nosem, přímo pod chřtánem bestie.
    Ale to H. určitě ví, to vím. A Drážďany - pro mne velké téma, ne na pár řádků. Každý rok jsem právě tam, pradávno, v létě pracoval ve Státních sbírkách umění (ano, Zwinger). A chodil denně po těch měsíčně pustých plochách...ne, rozepsal bych se. Napsal o tom Mňačko, mám knížku angl. historika Zkáza Drážďan. Znám taky architektku z D., provdanou v Praze, s tou jsem kdysi probíral nový Frauenkirche (já: nemělo se to stavět znovu). - Praha mohla vypadat stejně. A dnes v Toulkách bylo o zkáze Lešna. Kataklysma. Biskup Amos přišel o všecko, všecko. Za čtyřicet let. A o rodinu už přišel. Nemít víru - víte oba, o čem mluvím.

    OdpovědětVymazat
  26. K Drážďanům:
    Poprvé jsem tam přijel v noci. Teta nás nakrmila a ubytovala. Brzy ráno jsem se probudil - v podkroví tetiny vilky byla i na konci léta pěkná kosa a povlečení v postelích bylo navlhlé. Vylezl jsem z pelechu a podíval jsem se oknem ven. Byla už trochu podzimní mlha, ale přesto byla vidět na pláni, která se táhla až do ztracena, pravidelnou síť ulic. A mezi nimi - čtverce, kde stávaly ostatní, vybombardované domy. Uklizené, zarostlé travičkou. Ten tetin dům byl poslední, kterého se kobercový nálet příliš nedotkl.
    Víte Kopretino, já to nedokážu dost dobře napsat, to se musí vidět. Asi jsem se to měl pokusit vyfotit - ale nenapadlo mě to. A byl jsem ještě kluk.

    Jakubovi: Frauenkirche - zašel jsem tam vždycky, když jsem zavítal do Drážďan A postál a popřemýšlel. Kupodivu - o Bohu. A utvrzovalo mě to v přesvědčení, že žádný Bůh není. Nebo je zlomyslný. Ty bomby mohly spadnout klidně vedle. Stačilo, aby bombometčík zmáčkl páčku o jednu vteřinu později. Nebo aspoň o půl.

    OdpovědětVymazat
  27. Asi o své nevíře v Boha a víře v člověka někdy napíšu "několik vět". Teď jdu do Ústavu hledat jednu muziku, takže 4 hodinky budou dveře do Útulny pro diskutéry zavřené. Omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  28. Kopretino, nejde o to vyhubit kočky jako živočišný druh - všude! Nenám nic proti kočkám, dva kocoury už jsme chovali, a syn má doma dvě - ty starosti s koťaty potom. Ale tam, kam se dostane nějaký predátor či jenom živočišný druh a nemá tam přirozeného nepřítele který by korigoval jeho množení, tam obvykle vzniká problém. Zářným příkladem jsou králíci v Austráli, ale třeba i bolševník v západních Čechách. Takže když na Novém Zélandu hrozí totální vyhubení zemního nelétavého papouška díky dovezení predátora, vůči kterému nemá absolutně žádnou možnost obrany, tak asi lidé, kteří tuto situaci způsobili by se zřejmě měli snažit nějak ji napravit. A příklady, kdy už lidé takovéto kroky k vyřešení nějaké jimi zaviněné situace podnikli, jsou známé. Takže asi opravdu by bylo vhodné chov koček na Novém Zélandu zrušit, nebo ten papoušek opravdu vyhyne. A budeme se na něj moci podívat jenom v muzeu (jako na kostru nelétavého ptáka dodo, například).

    OdpovědětVymazat
  29. Jenom se bojím Pedro, aby ta "korekce" lidských zásahů nakonec nebyla horší, než ten prvotní lidský omyl s dovezením koček. Zdá se, že opravami oprav se věc často ještě více zhorší.
    A někdy jsoiu výkyvy v populaci jednoho druhu způsobené přírodou a nemá nejmemnšího smyslu tomu bránit. Tady na východě bylo z mých dětských let vrabců - no jako vrabců. Nejrozšířenější pták ve městě. Pak začali bez zjevných příčin ubývat. Až poslední dva roky se zase vracejí. Mezi tím se uř vystřídali hrdličky a holubi. A je tu už tři-čtyři roky strašně moc strak, takže jsou dost agresivní, perou se dokonce s vránami. (Nepletu se, ne s havrany, ale s vránami šedivkami.)

    OdpovědětVymazat
  30. Příklady,co uvádíte, StK, se týkají chování jednotlivce v duchu křesťanského morálního učení: miluj bližního svého = buď s ním solidární, pomáhej mu v nesnázích. To funguje, nebo spíš může fungovat na úrovni mezivztahů jedinců anebo malých skupin. Něco podobného neexistuje ve vztazích velkých skupin, a absolutně už ne na úrovní států. A to už od dávnověku.
    Abychom nechodili daleko, podívejme se na současnou krizi eura. Projevilo ekonomicky silné Německo ochotu pomoci solidárně Řecku vyjít z krize a vyhnout se tak státnímu bankrotu? Kancléřka Merkelová prohlásila, že nepřipustí, aby němečtí pracující dopláceli na nehospodárné vedení jiných států. Frau Merkel snad není křesťanka, nevidí, jak krize těžce dopadá na drobné chudé lidi? Ne, o to nejde, Frau Merkel hájí zájmy německých finančních kruhů, v první řadě zájmy Bundesbank a vůbec se neštítí jako křesťanka, když daně vymačkané z italských drobných daňových poplatniků, dovedených k bankrotu, jsou použity na vyrovnání rozpočtu německých malých zemských bank. Samozřejmě prostřednictvím evropského mechanizmu garancií. Sám jste jednou prohlásil v diskuzi v Doupěti, že Merkelová se chová jako dobrá hospodyně, myslí především na svou rodinu. Dobrá hospodyně nedá žebrákovi kousek chleba ze stolu, když o něj prosí? Vyžene ho s tím, že nemá na to, aby plýtvala chlebem rodiny pro lajdáka?
    Vidíte, už to Vaše učení o solidaritě jaksi skřípe.
    Nebudu fackovat prvního Němce, kterého potkám na ulici proto, že italský produktivní systém je na mizině, zatímco německé banky mají účty v pořádku. Nebudu ale ani jásat nad politikou tvrdé austerity, kterou Merkelová prosazuje v Evropě. O negativních nebo přímo škodlivých účincích smlouvy fiscal compact toho bylo napsáno už víc než dost, abych se o tom musela víc šířit. Když si pak přečtu v novinách, že lídr levicové Pd si jel pro požehnání pro svou stranu v příštích volbách do Německa, kde za přítomnosti ministra financí Schaeubla, ujišťoval, že Itálie dostojí svým závazkům, týkajícím se austerity, že jeho strana je proti populizmu, leghismu a berlusconismu, tedy - dodávám já - stranám a tendencím, které se snaží najít schůdnější a méně bolestnou cestu, jak vyjít z krize, mé sympatie rozhodně nestoupají jak vůči Pd tak vůči německému establishment.
    Asociace řemeslníků a drobných podnikateků (Cgia) vydala nedávno zprávu, podle níž daňový nátlak na italské podniky dosáhl 68%, což je situace naprosto neudržitelná. V tomto roce na jednoho obyvatele, tedy včetně dětí, připadají daně ve výši 12.000 euro. Jak je bude platit 11% rodin, které žijí v chudobě, jak je bude platit osm milionů chudých? (údaje statistického úřadu z poloviny minulého roku, teď jich bude víc)

    OdpovědětVymazat
  31. II
    A teď otázka k Vám, StK, jak se s tím má vypořádat křesťanská morálka hlásající, miluj bližního svého? Jako vzorná a pečlivá německá hospodyně? Co chrání 1. sebe a rodinu, 2. svou "rodnou" stranu, 3. svoji zemi - Deutschland, jako "normální ženská s nepřeházenými hodnotami"? Tedy solidarita, láska k bližnímu mezi ty nepřeházené hodnoty nepatří?
    A nevykrucujte se povídáním o nadstátu EU, přebujelé administrativě atd. To je zas jiné téma.
    Dva významní ruští spisovatelé minulého století Vassilij Grossman a Aleksandr Solženicyn ve svých dílech kladou podstatnou otázku, co je dobro. a dobrota srdce.
    Solženicyn v Souostroví Gulag hovoří o dobru jako blagodušiji, jako schopnosti srdce cítit s ostatními, být solidární s chudými a trpícími, pomáhat jim. Láska k vlastním dětem, rodině, spořádanost nejsou podle něj příznaky dobroty ale jen vnější spořádanosti. Uvádí dva případy sovětských žalářníků, kteří v lágru mučili lidi, ale navenek byli lidmi spořádanými, úctihodnými, ani manželka plukovníka Josse nevěděla, že muž zavíral staré židy do izolátoru s ledem, aby tam zmrzli.
    Grossman zas rozlišuje mezi univerzálním dobrem, řekla bych blahem, které je předstatováno filosoficko-politickými systémy jako konečný cíl lidského dění, a pro jehož dosažení se od celých generací vyžadují oběti a v jehož jménu se páchají nejhroznější zločiny a mezi dobrem prostého lidského srdce. Nelogické malé dobro je na pohled oproti velkému zlu slabé. Ale to dobro zachovává člověku jeho lidskou podstatu. Člověk zůstává člověkem i na prahu plynové komory, na okraji hromadného hrobu, v okamžiku, kdy tam padá. Velké zlo je bezmocné proti malému dobru, proti důstojnosti člověka. Malé dobro je slabé a zdánlivě bezmocné, ale je nesmrtelné a nezničitelné, velké zlo zničí sama sebe, když lidé dokážou uchovat v sobě i malé zrnko lidskosti.
    Zdálo by se, že jsem tím odbočila od tématu, ale jen zdánlivě.
    Tyto postřehy mají univerzální platnost a když se zamyslíte, najdete v nich i klíč k nynější situaci.

    OdpovědětVymazat
  32. To Informace:
    Mám pár minut času tak jen krátce:

    1. Není žádné "Kocourovo učení". Jsou jen příhody - buď zažité, nebo vyprávěné od lidí, kteří je zažili a nichž vím, že nelžou.

    2. Bez těch malinkých okamžiků pochopení toho druhého zůstane jenom egoismus a nenávist. Nebo, v nejlepším případě nezájem, laxnost k osudu toho druhého. Jako antilopy, když lev loví jednu z nich, ostatní se klidně pasou. O ně mu totiž nejde.

    3. Nejsem a nebudu nikdu filozof. Jenom jsem za život poznal fůru lidí. V klidu, v podřízeném i nadřízeném postavení. I v ohrožení. Takže něco málo o lidech vím.

    4. Naprosto jsem nepochiopil, jak to moje povídání souvisí s Angelou Merkel a EU.

    Ozvu se zase až z domnova.

    OdpovědětVymazat
  33. Korigovat neuvážené naivní nezasvěcené i dobře míněné zásahy do ekosystémů, přírodních nik ap. je prostě v určitém stádiu životně nutno. Bohužel. I když nikdo neví, nakolik a zda vůbec se korekce nezvrhne v opak či něco zcela jiného. Nechat vše nekorigované už někdy nejde, jakkoliv osud použité alternativy je ve hvězdách - bývá to poprvé. Králíci a nejen oni v Klokánii jsou strašný příklad, bolševník prostě hrůzný. Nejen v Z Čechách, kdepak, všude, v Luhačovicích např. přímo v lázních: k nevyhubení. V celé střední Evropě. Jasně, v přírodě samo od sebe každou chvíli dochází k nahrazování druhu jiným. Leč to neopodstatňuje tak zkázonosně se k tomu připojovat, myslím.
    Morálka jednotlivců, tedy občanů, budiž, a morálka států, resp. velkých společenství - cítíte, že to druhé zní nějak divně, neskutečně, voluntaristicky, podezřele?

    OdpovědětVymazat
  34. Někde jsem četl, snad v nějakém křesťanském kontextu, že péče o vlastní rodinu, láska k dětem a rodičům, není nic zásadně chvályhodného, protože to dělají i hovádka. Za skutečnou ctnost je možné považovat teprve vztahování se k ostatním lidem (zvířatům, stvoření…). Možná je to myšlenka Dostojevského, ale opravdu už nevím. A je na tom dost k zamyšlení. Jako další příklad uvádím vzor všech úředníků, Eichmanna. Jako rodič, dědeček, manžel byl prý velmi milý, jako úředník pečlivý a svědomitý. Že se po něm chtělo, aby organizoval zrovna odvoz Židů do táborů, to holt bylo dílo doby a náhody. Ovšem odmítnout takovou práci, to je ctnost. (K tomu se hodí poznamenat, že například dezerce z wehrmachtu není zločinem teprve posledních asi 10 let, takže taková dezerce je ctnost par excellence.)

    Jinak k té výstavě Rudých brigád z panenek si myslím, že politický rozměr přesahuje nad uměním o tolik, že z hlediska umění se k tomu nemá smysl vyjadřovat. Ještě možná tak z hlediska psychologie – no řekněte, měl by někdo potřebu rejpat se s panenkama a sestavovat z nich horrorové výjevy?

    OdpovědětVymazat
  35. Možná byste už mohla sepsat pokračování "Italských rozhledů", když to dáváte takhle do textu Informace, občas to i trochu zapadne. Ten Váš článeček měl třetí největší čtenost!
    Mimo jiné - podobenství s tím "žebrákem-lajdákem" není zas tak jednoznačné. Když někomu pořád pomáháte, zvykne si a z prosby o pomoc se stane klasické parazitování. (My tu máme pro tuhle společenskou úlohu Cikány.)
    Takže pomoc, solidarita - jistě - ale ne navždy a ne automaticky. I ten, který je v nouzi se musí snažit. A když zjistíte, že Řekové mají v "krachujícím" státě důchody 3-4x vyšší než než jsou tady v "nekrachující" Kotlince, přestanete o Řecích uvažovat jako o "potřebných" a spíše vás napadne výraz "příživník". Zprávy o důchodech mám od Řeka, který tam má celou rodinu. Takže jsou myslím docela důvěryhodné.

    Na druhé straně t.č. běží příšerná desinformační kampaň o událostech na Islandu. O placení/neplacení mezinárodních závazků bank atd. Mám tolik zcela protichůdných zpráv (a žádnou přímou, ověřenou), že jen čekám, kdy se tohoto tématu ujme někdo, komu můžu věřit. Třeba Šaman. Nebo Vy. Zatím mám pocit, že celá situace kolem Islandu je rejdiště postkmunisticky a "oteplovačsky" založených lobby.
    To není téma pro staré kocoury. Ty žvásty o "chemitrails" a léčivých šutrech mi opravdu zdraví ovlivňují - zvedá se mi krevní tlak.

    OdpovědětVymazat
  36. Jistěže Žibřide, člověk i to zvířátko se nejvíc stará o své nejbližší. Jak se okruh rozšiřuje, míra péče zcela pochopitelně klesá. (Nemůžu se starat o celou vesnici tak pečlivě, jako o své dítě.)
    Ale: Když vytáhnete ze škarpy opilce a nasměrujete ho domů, udělal jste z hlediska druhu nedobrou věc - právě zafungoval přírodní výběr a chlápek tam v té škarpě měl, jakožto nekvalitní jedinec, umrznout - ale osobně možná budete mít z toho svého činu docela dobrý pocit. Ona totiž ani ta míra solidarity nemá, jako mnoho věcí kolem nás žádné ostré hranice. Odsud-posud.

    OdpovědětVymazat
  37. Altruismus je chválihodný, ale nesmí se přehánět. Je naprosto přirozené, že se musíme starat hlavně o svou vlastní rodinu, o lidi své krve a pak pomáhat lidem jiným. Vím, je to možná chyba, ale já to tak cítím, mě na mých kočkách záleží daleko více, než na některých jiných lidech. Např. má kočka je mi milejší, než nějaký notorik v hospodě. Daleko raději mám své kočky, než lidi Švehlova charakteru. Někdy je pes nebo kočka daleko hodnotnější, než někteří lidé.

    OdpovědětVymazat
  38. Mií návštěvníci Kocourovy "útulny",
    položila jsem vám jen v jiném "balení" tolstojovskou otázku může dobro vykořenit zlo? Malé lidské dobro? Oba sovětští autoři rozvíjejí právě tuto základní myšlenku křesťanského učení velkého ruského spisovatee a myslitele. Grossman věří v utopii porážky velkého zla dobrými lidmi, když dokážou uchovat v sobě i malé zrnko lidskosti a lásky k bližnímu.
    Další otázka: padlo velké zlo nacizmu a komunizmu sebezničením aniž by lidé proti němu bojovali?
    Podle Tolstého zlo se šííří jako nákaza, když odpovíme na zlo zlem, to vyvolá další zlo a tak dále. Jen akt dobra dokáže zlomit tento řetězec a přeměnit ho v souslednou řadu dobra. Protože i dobro je nakažlivé.
    Můžeme tuto myšlenku aplikovat na celou společnost, totiž na její instituce, ať jsou volené nebo dědičné? Myslím monarchii nebo demokracii. Řídí se tyto instituce těmito zásadami -nebo spíš - mohou se jimi řídit? Podle Jakuba to zní "nějak divně, neskutečně, voluntaristicky, podezřele".
    Dodám ještě, že mi Solženicyn a pak Grossman přišli na mysl po přečtení článku V. Vlka o vyhlazovacím táboře v Mauthausenu a vraždění chladem, zatím co se poklidným spořádanym městečkem v předvečer vánoc rozléhalo "Stille nacht heilige nacht".
    A ta slova o Merkelové dobré hospodyni jsem přelepila, StK, z Vašeho příspěvku pod mým článkem o Merkelové v Š.d.
    Takže, jaký je váš názor, milí spolubesedníci?
    Odpusťte mi tuto malou provokaci.
    StK,italská předvolební situace se mění od hodiny k hodině, co jsem předvídala včera, dneska už neplatí, naopak situace se rýsuje zcela opačně. Takže, co můžu psát, abych nevypadala jako blb nebo vizionáž?

    OdpovědětVymazat
  39. A ještě, StK,
    názor, že lidská společnost má být řízena zákonem přírodního výběru, je zcela v rozporu s myšlenkou "malého dobra", aa to i v tom Vašem omezením jejího pojetí na dobré vztahy mezi lidmi, vzájemnou pomoc a nereagování na zlo zlem a nenávistí.
    Nemluvě už o uplatňování principu humanizmu v sociálních vztazích v dnešní demokratické společnosti.

    OdpovědětVymazat
  40. Žibřide, to o té péči a ctnosti mě velice chytilo! Uznání.
    A že intenzita a rozsah péče je v nepřímém poměru k počtu opečovávaných osob - to je tak prosté a pravdivé. A přitom si to člověk ani tak neformuluje. Až to někdo - tedy pan domácí - vysloví, a je.
    O přírodním výběru a hodnotě či nehodnotě jednotlivců či společenství je bohužel od nacismu prakticky nemožné klidně, odborně, přímo, důsledně, veřejně diskutovat. Tiché vítězství Rosenberga, Himmlera a spol. na této koleji... Vocamcáď až pocamcáď. To je taková onomat. slovní hříčka. Kde si bahníme ve zvukomalbě. Převeď to do spisovna - a ztratí to pel jak prvnička (/c/JS)!

    OdpovědětVymazat
  41. Myšlenka o sebezničení "zla" je už pro mě moc akademická, milá Informace.
    Takže tady se diskuze nezúčastním - už jsem říkal, že vznešená akademická teorie je pro mě nedostupná a jen citovat autory (a autority) mě nebaví. Navíc jsem jich valnou většinu ani nečetl. Jsem přízemní člověk s nevelkým rozhledem a silnými instinkty. "Malé dobro" - ať už tím myslíte cokoliv - asi taky nezmění běh světa, proti sobectví a kariérismu nemá moc naděje. Spíš žádnou. Ale pozor - když se taková anomálie v "říši zla" (panebože,to jsou nabubřelé termíny!) dotkne nějakého "neuralgického bodu" systému, může v něm způsobit značné potíže a turbulence.
    Napadá mě takový obraz - dcerka velitele KL* se nějak dostala s tatínkem do práce, bylo jí líto některého vězně a vyprosila si pro něj "milost". Ale toho hned zneužije zástupce velitele, který incident a porušení řádu okamžitě nahlásí výš, do Berlína... A můžeme fabulovat klidně dál - vznikne snad alternativní konec II. světové? Asi ne. Ale tahle příhoda s jevem kterému (myslím) Vy říkáte odborně "malé dobro" je námětem mnoha knih, filmů a tak dále. Lidi se rádi nechávají dojmout detailem. Čím je takový detail zanedbatelnější, tím je dojemnější. "Jedna slza na tvé tváři..." Ale jsme (Homo Sapiens) tak udělaní. A Velké zlo se neskládá jen z "malých zel". Může tam být i nacvičená kázeň, ale i pohodlí, zbabělost, či neochota přemýšlet.
    Jsem spíše člověkem instinktu (Jakub to ví - podle fotek) než hlubokomyslné exaktní úvahy. Kupodivu často dojdu velmi rychle ke stejným výsledkům, jako moudří filosofové. Ale někdy se od jejich vývodů naprosto liším - ale nakonec to dopadne spíše podle toho instinktu.
    Žiji od dětství mezi lidmi, kteří mají hypertrofované ego, jsou sebestřední, agilní až kariérističtí. "Hujeři". Jinak by se v kumštu (divadlo, fim, TV) neudrželi - každého člověka s normálním množstvím sebevědomí to buď zažene mimo obor nebo rovnou zlikviduje. (Proto nemám takové "narcisky" zapotřebí potkávat ve svém volném čase, např. na netu. Mám jich už dost po bezmála půl století.) Ale tato zkušenost, získaná mezi nimi mi umožňuje vidět některé věci jinak, než skalním filozofům. Jestli správně - to vždy zjistím až po čase. [;>)

    */ klidně lze zaměnit za "gulag" a Moskvu nebo "převýchovný tábor" a Pchjongjang.

    OdpovědětVymazat
  42. A ještě malinký podotek:
    Znáte Informace tu slavnou větu, kterou pronáší vztekem zrudlý pán, když zběsile šátrá železným pohrabáčem pod skříní? "Vylez ty malý chlupatý zmrde, nebo tě umlátím! Já tě chci přece jenom pohladit!"
    To je moje připomínka ke konání "malého dobra".

    OdpovědětVymazat
  43. Informace,
    nemyslím, že na Vaše otázky ohledně dobra a zla je jednoznačná odpověď. Už jenom, co je to vlastně dobro a co zlo? Považte sama:

    Řekl Yun-men mnichům: Zeptejte se mne, jak vypadá opravdová pravda. A jeden mnich se zeptal: Jak vypadá opravdová pravda? Yun-men odpověděl: Jako bidlo nad záchodem. A čím to, že jako bidlo nad záchodem? chtěl vědět mnich. Na to se zeptejte Zlatého lva, řekl Yun-men mnichům.
    A řekl Yun-men mnichům: Teď se mne zeptejte, jak vypadá opravdová pravda. A jeden z mnichů se zeptal: Jak vypadá opravdová pravda? Yun-men odpověděl: Jako bidlo nad záchodem. A proč právě jako bidlo nad záchodem? chtěl vědět mnich. Na to se zeptejte Zlatého lva, řekl Yun-men mnichům.
    Pak Yum-men pokračoval: Ano, pravda je stejně nedůližitá jako lež. Více záleží na tom, co je mezi nimi. Nevěříte? Tak mi sem někdo přineste záchodové bidlo. A když mu ten klacek podali, pravil: Řekněme, že jeden z konců, dejme tomu tento, je opravdová pravda, v tom případě ovšem druhý, opačný konec je opravdová lež. A nyní pohleďte, co je mezi konci. Vidíte? Mezi konci je to, oč nutno se opřít, pakliže nechceme spadnout do hoven.
    (I. Wernisch: Cesta do Ašchabadu)

    OdpovědětVymazat
  44. Pokorně se přiznávám, že nemůžu přijít na to, z čeho to je...
    Pozor, přišlo to na mě - bude pokus o limerick:
    Řekla jedna stará kobra:
    Už mám dost konání dobra!
    Je to, synku, na nic.
    Že jsi pořád panic?
    Mámo, za kopu tvých dober
    nezískám ni jednu z kober!
    Tvá dobra jsou na nic.
    A skončím co panic...

    OdpovědětVymazat
  45. Tohle je odkaz pro ty, kteří se chtějí trochu pobavit - nebo naštvat. To podle letory.
    Tady víra zcela vykastrovala rozum.

    OdpovědětVymazat

  46. informace řekla ... může dobro vykořenit zlo?
    Nemůže, protože kdyby mohlo už by se to stalo a nastal by ráj na zemi. Může mu ale "přistřihnout křidýlka".

    K té výstavě Rudých brigád z panenek, tam jde o pořebu upozornit na sebe, šokovat a na.rat co nejvíc své bližní (a možná i někomu podkouřit)

    Jak u toho opilce poznáte jestli se zpíjí denně anebo 2x za život?

    OdpovědětVymazat
  47. To Kapitán Nemo:
    Pokud opilce potkám jednou, nepoznám (teoreticky) nic. Vidím-li jej denně, vím.
    Kapitáne, není to náhodou narážka na našeho budoucího "prvního občana"? Že ne!?
    Pokud ano, oznamuji - tak "to" by mi vadilo méně než jiné věci. Dobří bodyguardi mu přece nenechají "upadnou tělo". Ale ten vodopád blahosklonné samolibosti, který cítím z každého jeho slova mě opravdu, ale opravdu děsí. "Samolibý stařík" hadra!
    Možná to předznamenává jeho zatím nepropuklou duševní chorobu. Kdo ví.
    A to jsem před II. kolem prohlašoval, že je jedno, kdo vyhraje, že to finále mohlo dopadnout hůř. Pravda - mohlo. Mohla taky vyhrát populární moderátorka Bobošíková!

    OdpovědětVymazat
  48. Z prvních sporých záběrů a zážitků na Hradě vidím teď jeho budoucnost na Hradě, bohužel - velmi chmurně. A trapně. Tudíž bude neuvěřitelně (pro ty zvenku) chmurně a trapně působit celá naše společnost. Tj. MY. Denně potkávám další a další lidi, co to vidí stejně. Pravda, snaživá cvičená opička Bobo by teprve byla NĚCO. Leč to je chatrná útěcha. Omlouvám se.
    On - je to příšerné - tu blahosklonnost a samolibost (jak oboje v italštině?) není s to ovládnout. A očividně, to je už ale opravdu zlý sen, mu to nikdo nezakazuje.
    A ještě něco, a su zřejmě první, kdo na to upozorňuje: je mi strašlivě líto jeho dcery. Chápete? V devatenácti. Takový život. Ukončil jí krásné anonymní veselé nezodpovědné mládí. Alas, poor Kathrin...

    OdpovědětVymazat
  49. Vážení spolubesedníci,
    jak mohu pozorovat, někteří z vás zcela propadli diktatuře modního relativizmu. To mě udivuje zvlášť u Žibřida, který, jak jsem doposavad myslela, je spíš náboženského založení.
    Proti relativizmu, jako nemoci naší společnosti, brojí již od svého nastoupení na papežský stolec Bedenedikt XVI. Relativizmus oslabuje mysl a ochuzuje etiku, "neuznává definitivní hodnoty a vidí jen své vlastní já a jeho choutky". Vede k ztrátě schopnosti rozlišovat mezi dobrem a zlem, mezi pravdou a lží, mezi spravedlností a neprávem a konec konců k banalizaci zla..
    Benedikt XVI neváhal obvinit v minulosti z morálního relativizmu i OSN, kde převládají jen politické pohnutky a důvody nad morálními, což vede často k hořkým výsledkům. Podobně kritizoval i EU, když schválila resoluci o lidských právech, kde doporučuje státům, aby nekladly překážky potratům a sňatkům mezi homosexuály.
    http://www.corriere.it/politica/07_dicembre_01/papa_contro_onu_dfc95d72-a003-11dc-8bf1-0003ba99c53b.shtml
    http://www.ilfoglio.it/soloqui/16198
    Řeknete asi, že papež jedná v souladu s katolickou doktrinou a že jeho hlas je hlasem církve, tedy jednostranný.

    Když nejsme schopni rozliišit zlo od dobra, jak můžeme rozhodovat o tom, které opatření je správné a které zase škodlivé nebo nemorální?
    Učení Tolstého o zlu a dobru, o možnosti vykořenit zlo malým kapilárním dobrem zní pro nás, na základě našich historických zkušeností, značně utopicky. Bylo ale světlem naděje na změnu totalitního stalinského režimu pro dva ruské autory, kteří právě v době vyvrcholení zla - druhé světové války - docházejí k prozření o skutečném charakteru sovětského režimu. To se stává i jejich osobní tragedií. A zároveň i pokusem najít východisko z nadvlády absolutního zla.
    Dobrá, papež jedná v souladu s katolickou doktrinou, když připomíná existenci desatera přikázání. OSN zas jedná z hlediska abstraktního, dost vratkého humanitarizmu, když přijímá usnesení na základě dohody anebo zas převahy zainteresovaných mocenských sil.
    Kde je pro nás hranice mezi dobrem a zlem, mezi pravdou a lží? Kde ji máme hledat, v sobě samých? A jak ji máme hledat, když si ani nejsme jisti, že existuje.
    Ivan Wernisch, podle mého mínění, se snaží vypořádat se zmatkem v myšlení v postkomunizmu. Já bych zas připoměla jeho: „na nebi slunce / Láhev na stole // Na mém stole láhev / Slunce na mém nebi // Zapadá / Prázdní se / Stíny se dlouží" (báseň „Letní den"). Možná existencializmus, náladovost.

    OdpovědětVymazat
  50. Ono nám nezbude nic jiného Informace, než se smířit s tím okřídleným tvrzením "Vím, že nic nevím!". Protože nastudování tezí jakkoliv moudré literatury mi nemůže jednoznačně určit "pravdu".
    Jsou pro to dva dost dobré důvody: Ke každému vývodu v ámi vybraného myslitele najdete jiný, více-méně opačný vývod myslitele jiného, neméně moudrého a uznávaného. [;>)
    A druhý důvod je ještě jednodušší: "dobro" a "zlo" nejsou univerzální hodnoty. Vycházejí jednak z dané kultury (srov. např. ortodoxní islám a naši, židovsko-křesťanskou kulturu - a to n emluvím o vlastní doktríně, ale o obecných, až "ne-nenáboženských" postojích - život, smrt, postoj k ženám, postoj k majetku) ale taky na postavení člověka ve společnosti. Pro dělníka je dobro a zlo trochu jinde, než pro boháče nebo intelektuála. Kdysi jsme se bavili o nemožnosti dosáhnout pravdy ve výkladu historie. Jak pak chcete dosáhnout shody v o tolik širším problému? S nejistými východisky, i s opačným hodnocením v výodů?
    Tohle tady nevyřešíme. Tohle nevyřešíme vůbec. Můžeme si o tom jenom povídat.

    OdpovědětVymazat
  51. A pár praktických, ale neřešitelných situací:

    - Akce bratří Mašínů - vraždy nebo boj o svobodu?

    - Obsazení Sudet, vyhnání českého obyvatelstva - a po válce následný oficiální/divoký "odsun" sudetských Němců.

    - Boj katolíků a protestantů v Irsku

    - Boj o plné uznání (čti nezaslouženou preferenci) gayů, Cikánů, žen atd.

    Moje moudrá babička by na to asi řekla "No a včil mudruj, synku!"

    OdpovědětVymazat
  52. Právě o to jde, StK, povídat si o tom, vyjádřit svůj názor.
    Samozřejmě každý má svůj vlastní na to, co je zlo anebo zas dobro. To závisí od mnoha okolností. Já uvádím slova Solženicyna a Grossmana, jen abych ukázala, jak se otázka dobra a zla jeví sovětskm intelektuálům, když si uvědomili, jakou lží a násilím je sovětský režim. A také, že mnoho prostředků na jeho zmírnění nebo zničení nemají. Jen naději, že lidé docela nezvlčí, že si uchovají alespoň zrníčko lidskosti. Neříkám, že mají být nějakým absolutním vzorem.
    Podle mého je to dost zapeklité téma, ale nakonec jste mě na ně přivedl Vy citováním Vašich rodinných zkušeností. Jistě jste se nad nimi mnohokrát zamyslel a tak pro Vás otázka, co je zlo a co je dobro, jistě není nová a bez odpovědi.
    Jinak se nezlobte, že se k tomu vracím a trápím Vaše mozkové závity.

    OdpovědětVymazat
  53. Jakube, přeložit to můžete různě, podle toho, co chcete významově odstínit: condiscendenza, alterigia x autocompiacenza, autosufficienra, egocentrismo.
    Případně doplnit adjektivy: altezzosa, affettata, sostenuta, saccente.

    OdpovědětVymazat
  54. Ano. Vše je nejlíp r o z d i s k u t o v a t , i když se to pak neztratí, jak to vymyslel moudrý a chytrý Dr. Vyskočil st. Přesto. Pokažené mechanismy je dobré rozebírat. I společenské.
    Hergot to se mi zas povedlo! To dycky, dyž je mi blbě.
    Vono může bejt smutno.
    Ano, vono může bejt hodně smutno.
    Jenom když je veselo!

    Hlavně nesmí býti smutno, natož aby se brečelo...
    To se řekne, pánové W, H, S.

    OdpovědětVymazat
  55. Některé z nich:
    x jsou neřešitelné (demokraticky),
    x řešit se musí (budou muset).
    a) platí. b) rovněž.
    Tož a co včil, synci. Cérko, snáď abych nám naléla...

    OdpovědětVymazat
  56. Netrápíte mi žádné mozkové závity, Info [;>)
    Na radikální postoje jsem už rezignoval dávno. Ve zkrace to říkám tak, že jsem jako Tovje, mlíkař ze Šumaře na střeše. Ten vždy, když po poradě s Hospodinem dojde ke správnému a neměnnému názoru prohlásí: "Ovšem na druhé straně..." - a jedná podle svého srdce".
    TYakže ve skutečnosti s tím n emám problém - dokážu se na věci dívat z obou stran a jsem smířený s tím, že nevím, která z nich je ta správnější. Obvykle za zprávnější považuji tu stranu, na které stojím, ve které jsem byl vychován a ze které mám víc zkušeností.

    Ovšem na druhé straně...

    OdpovědětVymazat
  57. Mám dojem, StK,
    že ten Váš mlíkař Tovje musí být nějaký novodobý kacíř. Určitě není dobrý římský katolík. Jinak by se řídil desaterem a katolickou doktrinou, tím, co učí katechizmus.
    Církev za ta staletí vypracovala svou doktrinu - totiž přesněji řečeno její Kongregace pro nauku víry (jejím prefektem byl i kardinál Ratzinger.
    Takže by teď mlíkař neříkal - na druhé straně, kdyby byl náležitě poučený. To "na druhé straně" je znakem revizionizmu a relativizmu.
    Měl byste ho poučit.

    OdpovědětVymazat
  58. Píšete StK, že bych měla dát dohromady něco o italských volbách. Právě jsem si přečetla politický komentář v la Stampa a tam vidí situaci tak zamotaně, že se v tom ani prace nevyzná. Po volbách prý nebude možné sestavit novou vládu, nikdo, žádná koalice nebude mít dostatečnou většinu v parlamentě a senátu, aby mohla vládnout.
    Proč ten arciblbec Monti vůbec do politiky lezl? Nadělal tam takový bordel se svým elitářstvím, že se to nedá nějak přehledně vysvětlit.
    Teď to nesmírné hovado, aby získalo přízeň "prostých" (rozuměj blbých) lidí, se nechává filmovat ve školce, jak s dětičkama barví pastelkami omalovánky a dojatě je hladí po hlavičce.
    Jo, lidi zapomenou asi, co z nich vyřdímal a stále ždímá na daních.
    Prostě arciblb, jak říká náš známý advokát.
    Ten Váš mlíkař Tovje musí být buď neznaboh nebo kacíř! Když říká - na druhé straně zas ...

    OdpovědětVymazat
  59. Pokud bychom za řešitelnost považovali nalezení řešení, na kterém by se po diskusi shodli všichni vzdělaní lidé uvažující logicky (tak jak je to možné např. matematice), pak to tedy může být neřešitelné. Ale každý by se měl pokusit utvořit si konsistentní světový názor, na jehož základě by dospěl ke svému řešení. Rozdílnost těchto individuálních řešení by byla dána pouze tím, že jsou vybudována na odlišných axiomech.
    Například: řešení otázky "Je potrat vraždou" závisí na tom, kdy vstupuje duše do těla. Zde je na výběr široké spektrum axiomů:
    1) v okamžiku oplodnění;
    2) ve stadiu, kdy už nemůže dojít k rozdělení zárodku na jednovaječná dvojčata;
    3) když se vytvoří mozek;
    4) když zakrní ocas;
    5) duše je vdechnuta prvím vdechem;
    6) duše je přítomna tehdy a jen tehdy, když je jedinec schopen gramaticky komunikovat.

    Pří zvažování problému bří Mašínů, Breivika a pod. je třeba si položit následující otázky:
    1) Nezpůsobí to větší škodu než je ta které se snaží zabránit? (V prvé řadě: je vůbec možné jí tímto způsobem zabránit?)
    2) Nelze tomu zabránit jinak?

    Je to vlastně jen otázka správné aplikace principu krajní nouze a je to principiálně shodné s oním známým hypotetickým dilematem o přehození vyhybky před uvolněným vagónem.

    OdpovědětVymazat
  60. Možná to bude tím Informace, že mlíkař Tovje je ruský Žid...

    OdpovědětVymazat
  61. Hm, nebude asi ani ortodoxní žid.

    OdpovědětVymazat
  62. Informace, já jsem se přece od náboženství vždy distancoval. Považuji se za nábožensky poučeného nihilistu :-)
    Oponovat názoru, že relativismus vede k sobectví a úpadku mohu snadno: etika zná dva přístupy k řešení problémů, jeden z posice vyšších principů (uplatňuji obecné zákony), druhý z posice aktuální (rozhoduji se adekvátně dané situaci).
    Krom toho přesvědčenost o scopnosti vlastního úsudku o absolutním dobru a zlu stála v počátcích renesance, pak obrozenectví a následně totalitních režimů 20. století. Tím ji nechci zatracovat, jen problematizovat.
    Ohledně opatření všech typů je dobré, když příliš nepřekáží a musí být vyvážené na pro všechny zúčastněné. Kompromis je sice obtížný, ale možná méně ukrutný než nalezení dobra a zla.
    Malé kapilární dobro je dobré tím, že je malé, takže i kdybych se mýlil, nečiním velké zlo, jen zase malé. Svému okolí ubližují jak lidé, kteří hledají dobro a mýlí se (papež se svou antikoncepcí, homosexualitou a podobnými sexuálními tématy, která bůhvíproč církev nepřestávají vzrušovat), tak ti, kdo vůbec nepřemýšlí o následcích svého sobectví. Prostě máme různé typy zel, přičemž absolutní existuje snad jen tak na konci záchodového bidla... Wernisch je velký relativista, ale nepokládal bych ho za někoho, kdo zlu podléhá nebo mu napomáhá.
    Lidstvo prošlo už i jinými pekly než komunismem a nic nenasvědčuje tomu, že by se zhoršovalo nebo zlepšovalo, pominu-li případné lokální dočasné výkyvy. Nějaké dobro vždycky zůstane, protože skoro každý v sobě má potřebu blízkosti vypěstovanou z doby dětství a nějaké zlo také bude vždycky, protože každý potřebuje přežít, a to nepočítám úchylky, kterých je lidská psychika schopna.

    Na cvičení mozkových závitů je to dobré téma, i když nepočítám, že bychom něco extra vymysleli. Ale například:
    axiomy duše Zdeňka Ž. jsou axiomy jen pokud vůbec přijmeme axiom duše. Možná bychom si měli říci, co očekáváme, že taková duše vlastně je a je-li vůbec. Není-li, což tvrdíme my, nihilisté, nemůže být potrat vraždou. Život tak pro nás nezačíná, jak tvrdí křesťané, početím, ani jak tvrdí židé, narozením, ale okamžikem, kdy chcípne pes a děti vypadnou z domu.

    OdpovědětVymazat
  63. I, Šumař na střeše je z prostředí izraelitského štetlu z toho dávno zaniklého světa před tam tou válkou. Je tam (na scéně) celá ta komunita. A název odkazuje na Marka Šagala (správný přepis z azbuky, ovšem každý píše Chagall...) - na střeše domků jeho někdejšího Vitebska totiž najednou někdy hrál nějaký šumař, často to pak zobrazoval. Je to aji v tom nádherném muzikálu, na úrovni Muže z La Mancha či m u ž e z K r é t y (Víte, že?!).
    A teď: vidění věcí současně či následně z různých úhlů, třeba protikladných, a uvažování o různých fazetách skutečnosti je typické právě pro tuto víru. Křesťani (tedy tradiční), natož muslimi - kdepak, ani náhodou. Zje se, prohlásí se, zveřejní se, jak se na to či ono dívat, a pokluzené.
    Měl bych o tom něco vědět. Dialektika. Jakkoliv toto slovo je řecké...
    Ono je to vůbec kompliziert, vědí. My se na všechno díváme jinak. Pan Sinderhauf tuhle vyšel před krám, podívá se nahoru, no to je endlich herrlich počasíčko, co? A najednou mu přistane na hlavě (no znáte ho, pánové, jak si mohl při těch córesech s obživou zachovat vlasy - ?) cosi vlhkého. A nahoře si klidně k radnici odlítá ptáček. Vzdychne, podívá se vyčítavě za ním, vytáhne šátek, otře, a šeptne příručímu: No vidíte, Leopold - a j i m zpívají!

    OdpovědětVymazat
  64. Kapilární dobro. Nádhera. 1*!

    OdpovědětVymazat
  65. Zkuste si, vážení "útulníci" udělat pře večeří 10 minut času a shlédnout, nebo přesněji řečeno vyslechnout tohle. Možná se vám pak udělá lépe.

    OdpovědětVymazat
  66. Kopretino,
    už vám tu řekli jiní, že kočka domácí je na NZ invazní druh s likvidačním působením na domácí faunu. Je to něco naprosto jiného, než kdyby někdo začal hubit kočky zde, v kotlince.

    Informace,
    u některých poruch ... ani Viagra nepomůže, takže ten Čapkův apokryf by se mohl stát i nyní (navíc je u některých nemocí kontraindikovaná).

    K těm Drážďanům:
    Může nám to být líto, ale Spojenci potřebovali vyřadit před nástupem na Berlín Drážďany jako významný železniční uzel, a to se jinak udělat nedalo (po vybombardování pouze nádraží by zvládli jeho zprovoznění v nouzovém leč postačujícím režimu během pár hodin, to bylo v té době známo). Bylo třeba desorganizovat živou sílu (té tam byl nadbytek právě proto, že město bylo plné uprchlíků), která tam mohla nanosit koleje od tramvají a místo pražců dát trámy z vybombardovaných domů atd. Němci jednak nemohli před Drážďany dopravit syntetický benzín z protektorátu, jednak část tanků musela na bojiště bitvy o Berlín dojet po vlastní ose a dostala se tam se skoro suchými nádržemi.

    K těm Barbínám:
    Při toulkách po netu jsem svého času narazil na stránky nějakého pána, kterému nejspíš dělalo velice dobře focení scének jako "řada Barbie na šibenici", "Barbie upalovaná na hranici" (s reálným ohněm) apod. Lidi jsou různé a lidská sexualita je velice pestrá.

    OdpovědětVymazat
  67. Pěkně mě to naladilo, pěkně. Tohle jsem si snad nezasloužil. Teď honem tu večeři, ať to zajím. Zlomyslnost pámbů trestá, a to u nevěřících!

    OdpovědětVymazat
  68. Nojo Jakube, pro pravdu se lidi nejvíc hněvají. Ale proč? [;>)
    Já jen, že psychiatr to vidí stejně jako my - a chyba!
    No, asi už to vypnu a půjdu spát.
    Vymyšlený starý Tovje pro Informaci "není dost Žid". Tak už fakt nevím. [;>)
    Kdybych tady reprodukoval, o čem jsem se kdysi bavil s Karolem S., asi bych zase narazil. Tak teda nic!

    OdpovědětVymazat
  69. Jo k těm bankovkám - nebožtíku Kulhánkovi: ano , liší se zásadně do všech ostatních. Jsou to totiž spíš grafické listy. Grafice, vč. užité, jsem se věnoval už v diplomce, jejím počátkům u nás atd. Ty expresívně, úchvatně, leč občas tísnivě, jindy vytrženě působící vytřeštěné (bolavé?) oči zobrazených osobností na bankovky nepatří. To měla být věc těch, co to přijímali, přebírali a dali tomu placet. Ovšem to odpovídá tomu hektickému období prvních let po listopadu - jiný příklad: operetní uniformy HS (no, Slováci mají ještě neuvěřitelnější, navíc dějinně!). To nemění nic na tom, že Kulhánek byl (jako většina ze SČUG Hollar) prominentní, dlouho zaslouženě slavný grafik. NIKOLIV z největších, prosím. Vůbec nezapadal svým expresivním propracovaným realismem do ničeho v posledních desítiletích. Nikdo z vás ale určitě nenavštěvoval jako já jak mohl padesát let výstavy Hollaru na nábřeží za Slavií v paláci Lažanských, tak toho tady nechám.

    OdpovědětVymazat
  70. Když jsem se dívala na video, kde MUDr. Jan Hnízdil hovoří o psychopatologii politiků a ptá se, zda je vrozená anebo získaná v životní praxi, vzpoměla jsem si, že otázkou vzniku pojmu dobra a zla u člověka se také zabývala psychologie. A to Marc D. Hauser profesor psychologie, evoluční biologie a evoluční antropologie na Harvardské universitě. Na základě testu s víc jak 250.000 lidmi, pocházejícími ze 120 národů, došel k závěru, že v liské mysli je pojem dobra a zla vrozený. Rozeznává je instinktivně při první reakci, k úvahám o podstatě zla a dobra, jejich definici v náboženství nebo filozofii pak dochází až druhotně, v další fázi.
    Zastává názor, že « le regole morali hanno una radice profonda e inconscia, una sorta di “grammatica morale universale” comune a tutti gli uomini. In pratica emozioni e ragionamenti sono successivi alla formulazione del giudizio morale». (morální pravidla mají hluboké kořeny v lidském podvědomí, jsou jakousi "universální morální gramatikou", společnou pro všechny lidi. V praxi emoce a úvahy následují až po formulaci morálního úsudku).
    Tedy člověk rozeznává mezi dobrem a zlem instinktivně, ne na základě výchovy nebo vlivu morálních nebo náboženských učení. Ta učení pak mají vliv až na jeho chování a jednání.
    (L’etica del nuovo sistema filosofico. Il Bene e il male. http://freudjung.wordpress.com/2011/01/14/5/)
    Na stránce článku je možné stáhnout i příslušný test a zkusit odpovědět na otázky, někdy docela nepříjemné. Jako: stiskli byste vypínač u pěti elektrických židlí, na kterých jsou připoutány osoby vám docela neznámé, kdyby vám řekli, že tím zachráníte pět osob z vaší skupiny? Musíte ale odpovídat bez váhání, bez mudrování typu -na druhé straně ale zas...
    Vedle těchto dost impegnative otázek, tam jsou i docela banální - nakolik byste byli rádi, kdybyste v kapse starého kabátu našli 20 dolarů?
    Upozorňuji, na otázky musíte obligátně odpovědět, jinak se vám neotevřou další stránky. Já jsem toho po třech stránkách nechala, nechápu tak docela logiku, podle které je test sestaven.
    http://moral.wjh.harvard.edu/index2.html

    OdpovědětVymazat
  71. Vrozené mohou být nanejvýš instinkty. Nezabíjet jedince stejného druhu (...jen když..), nezabíjet zbytečně (...pokud...)atd.
    A instinkty jsou jiné u lvů, jiné u medvědů a jiné u opic.* A - pochopitelně - jiné u lidí. Nevím o těch výzkumech nic, jenom pochybuji o smysly integrovat, zprůměrovat pojmy "dobra a zla" mezi wstředoevropanem a třeba Dajakem z Bornea nebo Eskymákem. To je zase intelektuální cvičení bez jakéhokoliv praktického významu.
    Něco podobného jako věnovat celý život studiu projevů homosexuality u ovcí. Nijak v chovu neškodí a nedají se odstranit. Ale máme je prostudované a uložené ve dvou tlustých knihách.
    (To si ne¨vymýšlím. To je fakt. Jediným výstupem výzkumu bylo to, že výzkum prováděla těžká autistka a pomohlo jí to v tom, že pak byla schopna o těch věcech mluvit i s zizími lidmi. Ale jenom o homosexualitě beranů.)

    */ Ono by bylo zajímavé (bez personifikace) porovnat instinkty u zvbířat a jít oběma směry - k Homo Sapoiens a na druho stranu třeba k mravencům nebo včelám. Hlenky (podvné kolonie prajednoduchých tvorů bez mozku, tzv. "chodící houby", třeba znají nejen spolupráci ale i obětování se ve prospěch společenství.

    OdpovědětVymazat
  72. Prof. Hauser o svých výzkumech opublikoval v r. 2006 knihu Moral Minds: How Nature Designed Our Universal Sense of Right and Wrong.
    V italském překladu vyšla v r. 2007 s názvem MENTI MORALI, LE ORIGINI NATURALI DEL BENE E DEL MALE
    Il Saggiatore, Milano 2007
    (Morální mysli, přírodní původ dobra a zla)
    Knihu jsem nečetla, jenom recenzi, za které vyplývá, že Hauser porovnává lidské instinktivní reakce s reakcemi zvířat, hovoří tam i o komunitách mravenců a včel.
    http://www.humanamente.eu/PDF/rec_hauser_casini.pdf
    Recenzent se vyjadřuje dost kriticky o výzkumu, o metodách a o kriteriích výběru testů.
    Oni jich dělali několik, ne jen ten, na terý dávám odkaz.
    Prý je to rodící se disciplina, která se snaží integrovat několik jiných - antropolologie, etologie, studium hormonů medicina), psychologie.
    Prozatím prý nemá solidní základy a jednotnost přístupu.

    OdpovědětVymazat
  73. Rád se na to mrknu, I. Impegnativo: nejlíp, vynořilo se mi, převést obrozeneckým důsažný; dnes - vážný (že nelze ignorovat, to je smysl, že?), závazný - zavazující.
    Hlenky - to je zjevení z jiné planety. Patří pro mne k divné skupině stvoření (teď jsem přemýšlel chvíli nad použitým slovem), co jsou jak o d j i n u d : taky pavouci třeba.
    K panu Wintonovi: podepsal jsem samozřejmě už dřív, se zdůvodněním: It´s elementary - it´s hightime, my dear Watson.
    Morální mysli, moral minds aji menti morali - to všechno zní divně, nesrozumitelně, podezřele. Svévolně v ě d e c k y .

    OdpovědětVymazat
  74. Oni jsou na Zem i (a v moři) vůbec hrozně podivní tvorové, kteří vypadají jako ODJINUD*, Jakube. To si uvědomuji už dávno a teď mi to potvrzuje nová TV stanice, na kterou se dá koukat, Jmenuje se ZOOM je ve skupině Primy a doufám, že nám vydrží dlouho - všude okolo (kromě Slovenska) poodobnou stanici mají ve všecj kabelových i satelitnícxh nabídkách. Kdykoliv zapnu, je tam něco ke koukání. Dějiny, války, katastroify, příroda, moře, vesmír... Kždý večer premiérově věnován něčemu jinému. Už vím, že oceány jsou v sobotu a vesmír v neděli. Budu se teď častěji koukat na TV - pokud mi zbude čas.

    */ Chobotnice a kalmaři, obří houby, vyské desítky metřů, které tady na Zemi rostly atd. Člověk si uvědomuje dvě věci: Jednak svoji nedůležitost v pohledu na časovou osu vývoje světa (to uklidňuje) a taky na to, jak je neinformovaný, hloupý. Nebo třeba fakt, že inteligentní tvorové se mohli klidně vyvbnout z jeníh živočišného drtuhum než jsou savci. Třeba z těch hlavonožců, kteří mají obrovskou schopnost se rychle učit. Jenže mají krátký život a tak si nemohou účinně předávat zkušenosti. Jinak by asi civilizace nežila na souši, ale v mělkých vodách pobřežních šelfů.
    On ten Čapek měl DOST dobrou fantazii. Krakatit, Bílá nemoc, Válka s mloky, RUR. Co kus to vize, která dnes už dostává jistější obrysy. Ale etické a filosofické problémy jsou úplně stejné, jako je popsal Karel Čapek. Mimo jiné: nezdá se vám, že spodní proud Čapkova uvažování je zatracene podobný uvažování Aljechinova mlíkaře Tovjeho? S Čapkem jsem byl "skoro osobně" - napíšu článeček, to je na déle.

    OdpovědětVymazat
  75. Víte útulníci (bez Wikiny!), z čeho vznikl název "zoom" pro objektivy s měnitelnou ohniskovou vzdáleností? Aha?

    OdpovědětVymazat
  76. Napsat! A o panu rabínovi ještě předtím, než se rozhodl stát se profesionálním Židem, tuplem!
    Od toho je teď na pokračování na Vltavě o půl sedmé jeho neuvěřitelně drásavě otevřený Sen o mně a Sen o mém otci. Když jsem četl 70 či 71, byl jsem z té otevřenosti (na vlastní adresu, a jeho matky) prostě perplex. V té úžasné malé oranžové edici tehdejší. Ale - ou sont les livres d´antan - ! Brzy se s ním sejdu, budu ho poslouchat a budu s ním mluvit. Bude tady blízko, dali mi vědět z Obce. Kdo chce, potom dám vědět.

    OdpovědětVymazat
  77. To se, Jakube, nepodivujte.
    V recenzi je také napsáno, že Huserův přístup k problematice vědomí dobra a zla je chomskijánský.
    Jistě si pamatujete na jeho generativní gramatiku. Tady byla silně v modě v sedmdesátých letech. Každý se vrhal na čtení Chomského, aby ukázal, že je "in".
    Vzpomínám si, že mě jednou jeden známý matematik požádal, jestli bych s ním nespolupracovala na matematickém vyjádření Chomského teorií. Sice jsem na to neměla moc chuť, nejsem ani lingviska ani glotolog, ale abych se ho zbavila, zeptala jsem se ho, o co jde.
    A on mi na tabuli napsal tři rovnice, podle první jazykový jev " a"byl přítomný jak v množině A, tak v množině B, a i v množině C.
    A teď chtěl dokázat, že jev "b" musí být analogicky přítomný ve všech třech množinách.
    Přiznám se, že jsem na to zírala dost tupě. Ten "překlad" jazykové syntaxe do matematické formule mi připadal jednoduše šílený. A tak jsem se vymluvila, že jsem měla ve škole vždycky z matematiky pětku.
    A měla jsem pokoj.
    Tak teď tu máme generativní etiku.

    OdpovědětVymazat
  78. Teď se zesměšním: dycky jsem to bral jako něco onomatopoického - stisknu, a - bzzz - ! Ne? Ne, jasně.

    OdpovědětVymazat
  79. Já se na ty překladatele vykašlu. Ti ví FŠECKO. [;>))
    Ano, je to zvukomalba malého elektromotorku. Teď je ale už umíme udělat úplně tiché...

    OdpovědětVymazat
  80. A k rabínovi: podpbné téma měla i tahle hra ke které jsem s chutí dělkal celou zvukovou stopu. Hudba z oblasti japobnských (krutých) počítačových her. Předevčírem jsem na ten materiál narazil. Inu co, jsemť starý nostalgik. Pardon.

    OdpovědětVymazat
  81. No vida. Vejda vida vinca.. Teda da vinca. Ale naštěstí sotva se zas provalilo, že su genitální, už zas zjišťuju, že su hlupoň: asi nemám na v e l k é h o Chomského, ach... Nebo ta jeho tvrzení nejsou z reálného, racionálního, logického, našeho světa. Ano, su buran: ano, to tvrzení o a, b, c mi připadá absurdní, nelogické. Nesmyslné = bez smyslu. Ovšem zatímco když říkám, že nemám na Hegela či Kanta, nemám nejmenší pochybnosti, že to jsou géniové - u Ch. to říkám ( a říkal jsem to už na kolejích FF) s určitou dávkou jízlivosti, ironie, sarkasmu. Asi je to důkaz m é nedostatečnosti (řečeno mírně). Tak je. A šlus. T e n t o normální svět s jeho logikou a kritérii a názory je můj a nehodlám jej zaměnit za jiný.

    OdpovědětVymazat
  82. Právě jsem se vrátil z televizního salónu, kam mě pozvala moje rozlícená žena. Pan Grebeníček v parlamentu popřel, že by Jan Palach svým činem protestoval proti postoji KSČ a okupaci Československa v roce 1968 armádami Varšavské smlouvy a označil jeho autodafé jako "podporu nahnědlého protikomunistického hnutí, stejného, které je v opozici vůči KSČM dnes". Toto řekl zvolený poslanec nahlas a ani se přitom nečervenal. Už přesně vím, co se skrývá pod pojmem "chucpe". Nebetyčná, sprostá drzost. Má štěstí, že existuje poslanecká imunita. Za takovou obří lež by totiž zasloužil obří facku.

    Promiňte vážení, ale tohle jsem tu musel napsat hned.

    OdpovědětVymazat
  83. CHUCPE. To mi ihned vytanulo před užasýma očima, když jsem to - i po zprávách v rádiu - nevěřícně viděl v TV.
    Tak TEĎ je snad každému studeně jasné, že jsou pořád stejní. Kdy jindy už? Sebevědomí a útoční po volbách ztratili zase jednou všecky zábrany. Útok je obrana, válka je mír, kdo ovládne minulost, získá budoucnost. Právě TOHLE je exemplární první ukázka opětného měnění minulosti. Ano, ORWELL.
    Už zkoušejí přejít do obecného sebevědomého nemilosrdného útoku. Proboha. Kdo by to 89 čekal. Jako vždy kryti demokracií. Kterou ovšemže by obratem opět likvidovali.
    A poslyšte: já jsem celou tu nekonečnou minutu čekal, doufal - že mu kníže nebo dáma zleva vrazí jednu, až spadne. Neudělali to! Měli!! Taková příležitost dlouho nebude. A takový důvod!!! Jsou okamžiky, kdy člověk musí vystoupit ze své role a stát se prostě MSTITELEM. Ne?
    Je-li tu někdo, kdo nezná klasickou definici chucpe, tak: když zabijete oba rodiče a před soudem prosíte o shovívavost, protože jste sirotek.

    OdpovědětVymazat
  84. Ano, také jsem měla oči vyvalené hrůzou, co si to ten Grebeníček dovolil, holt jaký otec, takový syn. Hnusná rodina Grebeníčkova. Takto zneuctít památku. KSČM se od předlistopadové KSČ příliš neliší. A to na vesnici znám lidi srdečné, přátelské, entuzianistické, rozhodně nemůžu tvrdit, že jsou to zločinci ze své podstaty a KSČM volí.

    OdpovědětVymazat
  85. Kníže a dáma vedle měli jednoduše opustit na protest jednací síň, jako to udělali druzí poslanci.
    Nesmírná drzost od komunistické svině, která se klidně v parlamentu hlásí k vlastní hanbě a zločineckému zrádnému chování.
    Jan Palach se stal symbolem odboje českého národa proti sovětskému násilí na celém světě.
    Hledala jsem na zdejším webu, jestli tu o tom něco něco najdu. Jen zprávu, že v severoitalské Bresci znovu vydláždí cestičky v parku Jana Palacha.
    Nevím, kolik ulic tu bylo po něm pojmenováno.
    A ve veřejných mediích Grebeníčkovi žádný skandál neudělají? Tady by už řvali do světa jak vzteklí.

    OdpovědětVymazat
  86. To STK:
    K těm hlenkám: Ta kolonie vzniká splynutím dvou buněk a jejich následným množením. Mají tam tedy buňky stejný genetický základ a jejich obětování se ve prospěch skupiny je vlastně oběť pro zachování vlastních genů.
    MMCH Hlenky jsou schopny penetrovat bludištěm skoro na úrovni potkanů nebo myší.

    To informace:
    Dělaly se nějaké pokusy na opicích v tom smyslu, že je navykli, že za určitý úkon dostanou odměnu (ovoce). A potom se sledovaly reakce na situaci, když někdo dostane odměnu bez patřičného úkonu nebo naopak po jeho provedení nedostane nic.
    Podobné pokusy se dělaly i s batolaty.
    Výsledkem těchto pokusů je, že určitý smysl pro spravedlnost či férovost je vrozený a toto sdílíme i s opicemi.

    K tomu Palachovi:
    Alespoň víme, co všechno to může znamenat, když levičáci označí někoho za "hnědého".

    OdpovědětVymazat
  87. Grebeníček v našem parlamentu, tanečky EU kolem Hizballáhu (viz. G. Zbavitelová dnes na Psu (Psovi?)), relativizace všeho v ""západní civilizované společnosti"" (dnes např. Semín o tunelování pojmů rodina a manželství tamtéž), jak se to rýmuje?
    Jsem škarohlíd anebo je na tom Západní civilizace podobně jako antický Řím než dostal roku 476 ránu z milosti? Jsou Germáni ve starověkém Římě předobrazem muslimů v EU dnes?
    Kolik času nám zbývá do roku 476? Z Říma zbylo křesťanství. Zbude něco z Euroatlantické civilizace? Proběhne před zánikem také rozdělení na životaschopnější a úpadkovou část? Anebo tentokrát je Římem celý svět, rozdělení proběhlo a tou životaschopnější částí jsou rozvíjejícíse ekonomiky v Asii (Čína, Indočína a Indie)?

    Jen samé otázky a žádný náznak odpovědi ...

    OdpovědětVymazat
  88. StK,
    chce, abych napsala něco o italských volbách.
    Tak tedy když dovolí, dám vám jen krátký záběr. Posledním vnadidlem na získání přízně voličů je pes. Téměř všichni kandidáti na místo premiéra se nechali vyfotit se psem. Lídři dvou největších koalicí dokonce se dvěma: Bersani - Pd s velkými honicími psy, hnědým a bílým, Berlusconi - Pdl zas s menšími. Media okmžitě začala diskuzi o tom, nakolik je tento způsob propagandy "po americku" účinný, jak působí podprahově na city lidí.
    Aby Mario Monti, který také kandiduje na premiéra, nezůstal pozadu, darovali mu v jedné televizní debatě také malého bílého pejska, prý zatoulaného bezdomovce. Monti ho začal hned něžně hladit a líbat na hlavičce. A říkal moderátorce - jak je něžný a měkoučký! Pojďte si taky sáhnout! A hubatá moderátorka na to - na co, na toho psa? A Monti se prý ani nezačervenal.
    Snad mu to nedošlo. Zato to ale došlo komikům, kteří si z toho už v TV dělají srandu!
    Profesor Monti zas pokazil jednu dobrou příležitost.
    http://pets.greenstyle.it/gallerie/politici-e-cani-le-foto

    OdpovědětVymazat
  89. To A.S.PERGILL:
    Hlenky mě zajímají, právě pro tu svou schopnost "propojovat cesty". Nejsem odborníi, ale vypadá to na základ "kolektivní inteligence" - tedy jakéhosi druhu zárodku civilizace (ve velmi volném výkladu toho slova [;>). Myslím, že by experimenty v tomto ohledu měly pokračovat.

    Komparace chování opiček a lidiček je rovněž nesmírně poučná záležitost, hlavně pro pochopení, "jak to je u lidí". Ale pokud vím, experimenty dopadly různě. Více méně jsou stále v rozporu výsledky výzkumů mezi altruistickým a egoistickým chováním. Tady přírodní výběr vede dvěmi cestami - a kupodivu, obě jsou úspěšné.

    K pojmu "nahnědlosti": Matení, posouvání, relativizace pojmů není bohužel vlastností jen komunistickou. Mám pocit, že to je obecný jev.
    A ještě jedno mé pozorování: náboženství, hlavně ortodoxní se mi zdá být právě antidotem proti tomuhle "rozpatlávání pojmů". V tomhle ohledu je velmi zajímavý SF román Briana Aldisse Nonstop. Neboli to, co tu už tvrdím dávno a s čím jsem "narazil" na D-F: Lidé ponecháni sami o sobě si začnou vytvářet nějakou organizaci a nějakou víru. Bez ní asi žít neumíme. (Kniha Pán much, film Trosečník - úloha míče "Wilsona" atd.) Spisovatelé SF to tuší velmi silně.
    A zajímalo by mě velmi, jestli i zvířátka mají nějaké své iracionální představy - tedy víru.

    OdpovědětVymazat
  90. Pro Kapitána N.:
    Tak přesně tohle se mi honí hlavou už pár let. A neznám odpověď - přesněji řečeno se vší mocí bráním tu jasnou odpověď vzít na vědomí.

    Muslimové nebo Čína? Toť otázka! Ne zda, ale kdy!

    Doporučená literatura: O.Neff: Měsíc mého života

    OdpovědětVymazat
  91. Info - viz poznámka Kapitána N.
    Nastává pomalu "konec Říma" - myšleno konec tzv. západní civilizace. Víra se už jen předstírá. A vzhledem k relativizaci, rozvolnění či snad lépe rozpatlání pojmů není možné se domluvit. Pro mě je zkratkou cikánský masochistický gay, aktivista zelených a tajný muslim usilující o osvojení dítěte. Více méně sbírka různých nenávistí a pohrdání okolím. A naprosto nečitelné životní priority, směřování.
    Asi se teď odpojím a začnu zase něco "užitečného" dělat. Stejně to všechno shoří, až někdo zapálí ten náš "Řím".
    (Ano, já vím. Defétista. S tím ale nic neuděláte.)

    OdpovědětVymazat
  92. Ale ještě něco aktuálního - "knížecí zbrojnoši" vrací úder. Že to nakonec bude kopáním do (politické) mrtvoly (?) je nezajímá. Nebo nebude žádná "mrtvola" a oni toho vědí víc, než my si dokážeme představit?
    Žurnalistické hrátky...

    OdpovědětVymazat
  93. StK:
    Čína Ti tvoje hodnoty nebude brát, dokud pro ni jejich tolerování nebude příliš ztrátoé (i Tvoje relativní smířenost s osudem pro ni bude mít jistou cenu) anebo se jimi nebude cítit ohrožená.
    Proč myslíš, že Bolševici všech barev tolik nenávidí Církve a Víru? protože jim nastavují zrcadlo?
    A proč myslíš, že o majetkovém vyrovnání jen žvaní ale dělají všechno proti? Protože potřebují církev bez vlastních prostředků závislou na státu (ideálně na jejich zvůli) a potřebují na ni klacek - jakože svými nároky blokuje rozvoj obcí.
    Kdyby bylo bývalo k vyrovnání došlo během prvních pár let po plyšáku tak i kdyby církev dostala mnohem a mnohem víc než o kolik přišla, tak se to stejně bohatě vyplatilo. Jednak na stavu společnosti a asi i finančně.

    OdpovědětVymazat
  94. ad knížecí zbrojnoši:
    Myslím si, že jsou dost dobří šachisté ...

    OdpovědětVymazat
  95. Pro kapitána N.:
    S církví je to trochu složitější. Pro věrchušku (v Kotlince) už nemá valnou cenu. Je to tu samý bezvěrec. I ti mladí, kteří se "probudili" berou víru jen jako sport, podobně jako ocvočkovanou bundu a barevné číro. Věří s tím vědomím, že je to "časem přejde".
    A obce? Ty se modlí, aby "už to té církvi konečně dali": Je fůra pozemků a nemovitostí s nejistým majitelem a nedá se s nimi nic podnikat. Překáží, brzdí. Pár starostů občas potkávám. Jsou to většinou "bývalí", nyní bych je nazval "pragmatickými". Neposedové.
    Ono vůbec - komunisté (v průměru!!!) byli lidé spíše aktivní, kteří chtěli "něco dělat", než že by jim šlo přímo o peníze nebo vlastní kariéru. Ale možná to platí jenom na venkově a to ještě jenom někde. Ti ve městě byli z 90% kariéristé nebo poserové.

    (Nebo blbci, kteří chtěli stranu "reformovat" a nedostali včas přátelskou "informační facku" jako já.)

    OdpovědětVymazat
  96. Mám za ro, že měly Lidovky ta tvrzení doložit přesnými doklady. Podle zásad novinářské deontologie.

    OdpovědětVymazat
  97. StK, k těm komunistům:
    Možná v Tvém okolí, v mém okolí (na venkově) to byli buď Ti co tomu opravdu věřili protože byli z chudších poměrů (domkáři, podruhové). Ti byli většinou slušní a bezelstní a Třídní boj pro ně byla prázdná fráze, někdy byli současně věřící (znám). Ti buď své ny dožili jako komunisti, nebo byli v čistkách vyházeni anebo třeba i po plyšáku vystoupili, ale nijak se neprojevovali. A potom tam byli ti, co buď navětřili možnost vyřídit si staré (i třeba domnělé) křivdy, kariéristi, a ti co se chtěli před kariéristy a mstiteli alespoň trochu obrnit. Ti až na pár výjimek jako první po plyšáku z KSČ (často demonstrativně) odcházeli a teď jsou vysoce aktivní v jiných stranách a tu a tam se o kost i pohryžou, pokud patří do jiných klanů.
    Jediná výhoda před plyšákem bylo, že si mezi sebou prali pádlo sami a STRANA je držela, aby tolik nemlaskali. Teď jsou někteří jak ze řetězu utržení.

    OdpovědětVymazat
  98. StK mě upozorňuje na poznámku kapitána Nema "Nastává pomalu "konec Říma" - myšleno konec tzv. západní civilizace.
    Kolik času nám zbývá do roku 476? Z Říma zbylo křesťanství. Zbude něco z Euroatlantické civilizace? " zřejměs úmyslem, abych na ni odpověděla.
    Sympatické pozvání na procházku po evropské historii a různých historických a geopolitických koncepcích budoucnosti Evropy.
    Doufám, že mi na ni bude stačit dech. Shrnu vše do hesel, aby to bylo přehlednější.

    Proč padl první Řím? Vidím, že kapitán Nemo tu opakuje v podstatě koncepci anglického historika Edwarda Gibbona v Decline and Fall of the Roman Empire, z konce 18. stol. (šestisvazkové dílo 1781 - 1790), podle kterého hlavní příčinou pádu bylo oslabení mravů, nechutí bojovat, oddávání se pohodlnému životu, a pak vliv křesťanství.
    Tézí o příčinách pádu je celá řada, podle úhlu pohledu a ideového zaměření novějších historiků, ale necháme je stranou.
    Po pádu západní říše římské r. 476 přežívá až do r. 1453 východní říše římská - Byzanc. Jak upozorňují historici, je to říše s nejdelším trrváním - 1480 let, od založení říše římské v r. 27 p.n.l. do r. 1453, kdy ho dobudou Turci. Proč padl druhý Řím, který odolával i germánským nájezdům z Evropy? Nedávno jsem četla, že podlehl technické přesile a "modernosti" tureckých zbraní. Turci totiž měli z Číny střelný prach a dělům neodolaly ani čtyřmetrové silné zdi opevnění.

    V patnáctém století ale vzniká třetí Řím - ruský stát, jehož oficiální ideologie prohlašuje Moskvu za dědičku nejen Byzance ale i Říma. Ivan III se ožení se Sofií, poslední dědičkou Paleologů, převezme titul cara - caesara,a do herbu dvouhlavého orla.
    Первые два Рима погибли, третий не погибнет, а четвёртому не бывать. (první dvě římská imperia zahynula, třetí nezahyne a čtvrtý Řím nebude).

    Tuto koncepci přejímají o rozpracují zastánci euroasizmu emigranti hrabě N.S. Trubeckoj a P. Savickij, kteří vidí v říjnové revoluci a ustavení sovětského státu nové oplodnění této imperiální tradice, která se staví jako přehrada proti západnímu "totalitárnímu modelu společnosti, proti ekonomické, politické nadvládě západu".
    Když se podíváte trochu pozorněji, postihnete, že v jiných ideologických definicích je tato myšlenka přejata i sovětským vedením.

    Nyní se v Rusku zapustil kořeny neoeuroasizmus, celkem vítaný nynějším ruským politickým vedením. Manifest nových euroasijců najdete na http://eurasia.com.ru/it_manifest.html (je tam i ruská, anglická a německá verze).
    Hlavní ideolog nového euroasizmu Aleksandr Dugin přichází i s novou geopolitickou tézí boje talassokracie a tellurokracie (boj atlantických mocností a kontinentálních), kde vidí jasně převahu na straně kontinentálních politických a státních celků. Napsal o tom celou kapitolu v knize "Misterii Evrazii" (moskva 1996), našla jsem ji v italském překladu, http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:m-wvOIbrL10J:evropanazione.files.wordpress.com/2012/01/alexander-dugin-dalla-geografia-sacra-alla-geopolitica1.pdf+&cd=4&hl=en&ct=clnk
    ruský text mi ale Google nedává. To abyste si udělali představu.
    O ideologii třetího Říma se vedou debaty, pořádají se konference. jako na př. tato La terza Roma. Mito, realtà o provocazione?
    (Třetí Řím. Mýtus, reálnost nebo provokace? materiály vydány v r. 2002, autor Alberto Gasparini )
    http://www.francoangeli.it/Ricerca/Scheda_libro.aspx?CodiceLibro=575.6

    A to jsem neřekla nic o Oswaldu Spenglerovi a jeho Zániku Západu (Untergang des Abendlandes, 1918 a 1922).
    Třeba k tomu napíše něco Jakub. Mě už z té procházky bolí nohy.

    OdpovědětVymazat
  99. Zapoměla jsem napsat, že Dugin přepracovává geopolitickou koncepci Lva N. Gumileva o etnogenesi. Gumilev byl syn Anny Achmatové a básníka Nikolaje Gumileva. Víc o etnogenesi najdete na Wiki pod heslem Гумилёв, Лев Николаевич.

    OdpovědětVymazat
  100. Nemo,
    moje nejvyšší hodnoty jsou: dobré fazole na slanině s feferonkami a topinka, vyrobená z čerstvého žitného chleba. Pak ještě dobré překapávané kafe se smetanou.[;>)

    OdpovědětVymazat
  101. Lev Gumiljov byl syn Anny Achmato(vo)vé?! Páni. A mohlo mě to napadnout.
    Oswald Spengler - říkal jsem si od začátku, na tohohle přece nemůže zapomenout, a ona ho tam na konec jako zlatou tečku má. Untergang des Abendlandes je definitivní tečka za fin de siecle a zároveň neuvěřitelné předznamenání všeho, co pak přišlo. Asi 61-2 jsme si o tom povídali celý semestr, myslím dokonce v estetice (Oleg Sus). Sociologie tehdy ještě byla ilegální, a pár dalších let se vyučovala pod jinou rouškou, o politologii nemluvě. Dodatečně jsme vysoce ocenili odvahu přednášejících, nám blbečkům. Tehdy. A odvahu akad. funkcionářů, kryjících to, vše. Prosím, další případ do diskuse na téma Komunisti. A n o , ale na druhé straně...
    Když se tu vedla řeč o chucpe, tak, s dovolením, přispěju. U nás v Jaroslavli rabbi konečně odjel do Lvova, že se vrátí až v noci, a mladý žák konečně byl s jeho paní sám. Tak si dal štamprličku, jde za ní, a hned: Paní rabínko, jsme tu dnes sami, co budem chodit kolem nedodělanýho macesu - pojďte, pomilujem se! - No dovolte! Můj muž je už skoro cadik, a vy ještě ani pořádný talmudista, a mlíko vám teče po těch ubohých pejzech - tohle!! - Tak... odpusťte nastokrát, prosím, nechcete-li, že... - Mladej, vo nechtění tady není řeč! Ale ta chucpe - !
    Šabat šalom. I když už... Ale na druhé straně -

    OdpovědětVymazat
  102. V češtině bych doporučoval říkat raději euroaziatismus. Ma sono cose che capitano, že.

    OdpovědětVymazat
  103. Jak tak zapisuji do PC scénickou hudbu za mých posledních (ehm¨... 43 roků) v Ústavu, tak zjišťuji, že židovská tématika tu rozhodně nebyla zanedbávána.
    O Shapirovi už tu byla řeč, následuje Šumař na střeše, Hlupák Gimpl, Kouzelník z Lublinu, Purim, Ešalon, Mein Kampf... no musel bych nahlédnout do seznamu, ale to by nebylo fér. Muselo jich být ještě víc - aspoň jednou za 5 let jsme něco dávali. A to nepočítám klasiku jako Benátského kupce (není přímo "židovský", ale o studie židovství to od Williama Sh. je*, dále několik her od židovských autorů, ale ne s prioritní tématikou. Zajímavé. To jsem si uvědomil až teď, když Jakub napsal to svoje Šabat Šalom...

    /* Židé tu hru nemají rádi - ale asi je, Židy, tak ve středověku vnímali. Ostatně - i Jules Verne ve svém SF románu na Na kometě taky židovského lichváře Izáka Habakhuta(?) moc neadoruje. Jenže: Židé jsou jsou "mazaní" - nestěžují si, nedělají rozruch jako gayové, nechtějí cenzurovat staré knihy jako sufražetky, protože by by tím dali do rukou neonáckům a podobným munici s "historickým puncem".
    Nemám pravdu, Jakube?

    (No asi ne, nejsem filozof. Jenom tak mudruju.) A gay tématiku jsme dávali (co si pamatuji) jen dvakrát. Drobečky z prníku a předělanou Tramvaj do stanice Touha. To je gayů 4-5 procent populace. Židů je, myslím, méně.
    Podle American Jewish Year Book žilo roku 2010 v České republice 3 900 Židů. Podle předběžných výsledků ze sčítání lidu roku 2011 se k židovskému vyznání přihlásilo 1 132 obyvatel. Federace židovských obcí (FŽO) však uvádí, že registruje okolo 3 000 svých členů, a celkový počet Židů v Česku odhaduje na 15–20 tisíc. Tolik kamarádka Wiki. Ale gayů/leseb je bezmála 400 000, tedy dvacetkrát víc.

    OdpovědětVymazat
  104. StK, tak tuhle hodnotu by Ti Číňáci brát nemuseli. I když ... Na druhé straně pokud by s Tebou měli delší dobu sdílet společný prostor ... :D))

    OdpovědětVymazat
  105. Zeman Mlhoš má u mě první malý kladný bod. Hlásili mi z TV pozorovatelny, že veřejně nazval komunistu Grebeníčka neostalinistou. Aspoň to.
    I když ono by se mělo raději psát "komu**sta Grebeníček", aby člověk neurážel svým hrubým slovníkem dámy a vůbec citlivé povahy. [;>)

    OdpovědětVymazat
  106. K té mazanosti - Můj řecký spoužák Vasilis mi kdysi řekl, že existuje řecké přísloví: Deset Židů nestačí na jednoho Řeka, ale deset Řeků nestačí na jednoho Arména. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  107. Jedna malilinká připomínečka mnou tak propagovaného Tovjeho úsloví: Ušlechtilý Žid.
    Ovšem na druhé straně...

    OdpovědětVymazat
  108. "Zánik západu" Spenglera měl velký ohlas, když vyšel a má ho dodnes. Představte si, že v archivu amerického Council on Foreign Relations se nachází pojednání o Spenglerovi, z r. 1942, kde se zvlášťrozbírají ty části, kde hovoří o Rusku, jako o zemi rolníků, venkovanů, hluboce zakořeněných ve .svých tradicích, nenávidějících západ. Jako o zemi nedobytné zvenčí, jako příklad S. uvádí Napoleonovu výpravu a zapálení Moskvy.
    Spenglerovo dílo mělo také ohlas v tézích euroasijců, zvlášťjeho názor na Rusko jako na zemi, která teprve vchází do dějin. Euroasijci se také inspirovali učením italského filosofa Julia Evoly, který kritizuje západní společnost jako úpadkovou následkem zhoubného působení liberální demokracie, a konsumizmu. Jeho "Rivolta contro il Mondo Moderno" je z r.1934! Po téměř 80 letech nám to opakují i dnešní politologové, zastánci depolitizované elitární demokracie.
    A cituje ho také Dugin.

    OdpovědětVymazat
  109. V tom pravdu celkem máš, je to ale velice individuální. A ten žid na té kometě - páni, tohle mi od jedenácti let vypadlo z paměti. A to to mám v prvním českém vydání, z knihovny mého dědečka! Musím to najít!
    Ano, s tím dr. Blochem, to je teda fascinující fazeta té doby a té osobnosti (teď jsem se zarazil: napsal jsem, že AH byl o.! Ovšem na druhé straně - tenhle pojem přece zahrnuje + i - osobnosti. Tak co?) Brigitte Hamann je superzasloužilá pisatelka a objevitelka dvacátého století a vládnoucího rodu své země a tím pádem rovněž našich zemí.
    S tím neostalinistou - pěkně bude teď muset Milošek lavírovat, ne že ne. Teda nejenom kvůli tomuhle - vůbec. Ale mám dojem, že j e h o mi moc líto nebude. MMCh jakýpak neo-. Stalinismus je stalinismus a je.
    Asi už začínám neodvratně být v zásadních věcech stárnutím jednostranný. A co? Taky mám právo na zásadovost v tom, kde ji chci uplatnit. Jiní ji okolo mě uplatňovali čtyrycet let, ku*va.
    To řecké přísloví je zcela běžné, dřív či později jsem to slyšel snad od každého Žida či Řeka, kterého jsem poznal. Takže celý život toužím poznat konečně aspoň jednoho Arména. Marně. Synek tam časem pojede prý služebně, jsme moc zvědaví. Byl vedle, v Gruzii, nezklamala ho, Gruzíni nadchli. Ovšem instruoval jsem ho: nesmíš načít téma Stalin.

    OdpovědětVymazat
  110. Evola? 1934? To ale musel být v souladu s fašistickým viděním úpadkového světa okolo a nového řádu budoucnosti u nich!
    Ale teď toho využiju, tohle mi vrtá v hlavě ohledně Itálie Mussoliniho už od mládí: mám podezření, že tam nebyla tak naprostá cenzura a JEDEN názor na vše jako v říších Adolfa a Sosa. A ČEKÁM VELICE NA VÁŠ NÁZOR, RESP. SDĚLENÍ STAVU VĚCÍ - ?

    OdpovědětVymazat
  111. A teď vážně Info: Jak to bylo doopravdy s tím Římem? [;>)
    Myslím, že jsme se tu v Útulně pokoušeli odhadnout blízký osud naší křesťansko-židovké civilizace, tzv. západní.
    Dějiny jsou zajímavá věc, hlavně proto, že o skutečných událostech existují naprosto rozporné informace - a všechny od vážených osob té doby. A přesto, že se běh dějin cyklicky opakuje (podobně, nikdy ale stejně) je těžké odhadnout, co se bude při další otáčce spirály dít.
    Zatím se ukazuje, že "Arabské jaro" nepřineslo žádné zemi ani všeobecnou svobodu, ani prosperitu - jedině zmatky a gerilový boj mezi "sekuláry" a "ortodoxy" - tak, jak to někteří (i tady) předpokládali. Ingerence Západu do tamního dění byl, zdá se, velký, trapný omyl těch "moudrých bílých kluků s velkými klacky".
    Zase skončíme u králíků v Austrálii, koček na New Zélandě a bolševníků v Kotlince. Zásah silou nikdy nepřinese nic pozitivního, jenom rozkolísá přirozený stav věcí. A potrvá dlouho, než je dosažena nová, ale jen poněkud(!) jiná rovnováha.
    Už se tu mluvilo o pgm. Lišky a zajíci. Když si s ním budete dva večery hrát, tak vizuálně i pocitově pochopíte, co je to ta přírodní neboli přirozená rovnováha. Velice poučné - i když je tam situace zjednodušena na kost.

    OdpovědětVymazat
  112. Já bych se nad tím slůvkem neo- nerozčiloval Jakube. Označíme-li dnešní tupé nácky předponou NEO- co se změní?! Je to pořád týž tupý, obtloustlý s plnou hubou "honoru, čisté krve a svatých tradic". Nepřítelem je Arab, Žid, komunista, gay a intelektuál. Nic nového, NEO- v tom nevidím.
    Ale je pravda, že neznám žádného skutečného nácka. Kromě tzv. "Kouzelníka Žita" ale to je spíš šašour než skutečný nácek.

    OdpovědětVymazat
  113. Když jsem s námahou sesmolila příspěvek o názorech Evoly a o censuře za fašizmu, tak se PC zjančil a krásně všechno smazal, takže bych to musela psát znova. A to po mně nemůžete jako gentleman opravdu chtít.
    Cenzura za fašizmu byla, byla svěřena Ministerstvu Lidové Kultury, Min.Cul.Pop..Které kontrolovalo tisk, distribuci knih, divadlo, film a i osobní komunikaci.
    Z osobních zkušeností o tom nic nevím, jen tchán o tom vyprávěl. Musel jako všichni státní zaměstnanci podepsat prohlášení věrnosti režimu, jinak by ho byli ze školy vyhodili. Ale o censuře se nijak zvlášť nezmiňoval. Tchán byl přesvědčený republikán antifašista.

    OdpovědětVymazat
  114. O radikálním tradicionalismu Evoly si přečtěte tady
    http://www.alternativeright.com/main/the-magazine/julius-evola-radical-traditionalism/

    OdpovědětVymazat
  115. StK,
    Řím padl, protože jeho civilizace zestárla, umřel přirozenou smrtí.
    Spengler vidí civilizace jako organizmy, kterí se rodí, rostou, stárnou a vymírají. Jako u biologických organizmů jde o nevyhnutelný proces. Nazývá to "organickou logikou dějin". Z tohoto úhlu se dívá i na západní civilizaci, která sleduje tutéž dráhu jako předešlé velké civilizace.
    " a noi non è data la libertà di realizzare una cosa anziché l'altra. Noi ci troviamo invece di fronte all'alternativa di fare il necessario e di non poter fare nulla. Un compito posto dalla necessità storica sarà in ogni caso realizzato, o col concorso dei singoli o ad onta di essi ". (není nám dána svoboda realizovat jednu nebo druhou věc. Máme před sebou alternativu učinit nezbytné a nemoci činit nic. Úloha, určená historickou nezbytností, bude v každém případě vyplněna, ať s přispěním jednotlivců nebo bez něj.")
    Takže, podle tézí Spenglera, ať děláme, co chceme, stejně se sem nastěhují muslimové anebo ovládne celou Euroasii Čína, případně v koalici s Ruskem.
    Na fazole Vám snad zbyde, nebudou-li nedostatkovým zbožím.

    OdpovědětVymazat
  116. Ano Info,
    s touhle teorií bych možná i souhlasil - jenom místo "přirozené stárnutí" bych volil slova jako degenerace, rozpad - což je vlastně totéž. Takže stejně, jako já polykám pilule na klouby (pomáhají - a kašlu na to, jestli jako placebo nebo ve skutečnosti) bychom měli nějakým způsobem zabraňovat degeneraci naší civilizace. Což je právě moje téma -> v širokém plénu používat mozku, nečekat, až mi někdo názor předžvýká a pak mi ho, často upravený tak, aby vyhověl jemu, předhodí. "Tupí opakovači předhozených pravd" - to je myslím to, co nám způsobuje neohebnost civilizačních kloubů. Takže pak procházejí zjevné nesmysly*, podléháme leckteré mediální masáži a někdy(!) podléhám i já dojmu, že nás řídí novodobí zednáři. Zelení, sufražetky, gayové, národovci nebo EU (Evropští Úředníci). A taky kryptokomunisti. Ten pocit jsem měl velmi silný, když se u nás v Kotlince diskutovalo o USA radaru v Brdech. Vrhl jsem se do dvou-tří diskuzí** a narážel na stejné falešné protiargumenty, zjevně připravené někým, kdo o problematice hodně věděl a mohl tak účelově měnit argumenty na PROTI.

    Jinak pevně doufám, že až se bude mluvit o tom, zda je lepší "rýže nebo fazole", už mi to bude zcela lhostejné. [;>)

    */ míra zahnutí banánů, úsporky a jiné dokonalé ptákoviny "Made in EU"

    **/ Radiolokace je totiž moje bývalá vojenská odbornost. Jedna ze dvou. Technologie se mění, principy nikoliv. I syn byl u stejné zbraně a konstatovali jsme, že za 30 let nastal pokrok jen v technologii - ne v technice.

    OdpovědětVymazat
  117. Ad 9.42
    PC mi příspěvek nesmazal, jen schoval, darebák jeden. Teď jsem ho našla.
    Jakube, ptát se mne na Evolu a na fařistickou cenzuru, není skutečně fair.
    Sama jsem to období nijak soustavně nestudovala, mám jen útržkovití znalosti, posbírané dost náhodně. A při tom jsou to jevy, jak Julius Jevola tak fašizmus, velice složité a jsou na ně dost rozlišné názory.
    Pokud jde o Evolu, přečtěte si článek Julius Evola & Radical Traditionalism.
    http://www.alternativeright.com/main/the-magazine/julius-evola-radical-traditionalism/

    Byla to osobnost značně kontroverzní: malíř, básník, dadaista (dopisy k Tristanu Tzara), esoterik, okultista, filosof. Vypracoval téze spirituálního, duchovního rasizmu, oproti rasizmu krve, zastávaného v nacistickém Německu, definuje nacionalsocialistický rasizmus jako «materialismo zoologico».
    Rozlišoval mezi arijci a židy ne na základě rasy (společnosti krve) ale na základě orientace ducha. Židi podle něj nejsou rasa, ale národ a liší se od arijců po duchovní stránce.
    V r. 1928 přichází s knihou Imperialismo pagano (Pohanský imperializmus), kde napadá křesťanství a vyzdvihuje význam antické římské civilizace a zároveň vyzývá fašizmus, aby se vrátil k imperiálním anticko římským tradicím. V tom se na příklad shoduje s fašistickou ideologií, ale zároveň fašizmus tvrdě kritizuje pro jeho populizmus a nedůslednost.. Kritizuje jak sovětský komunizmus tak západní kapitalizmus, vidí východisko z krizové situace ve vytvoření evropského pohanského imperia pod vedením Německa.
    « Oserà dunque il fascismo assumere qui, qui donde già le aquile imperiali partirono per il dominio del mondo sotto la potenza augustea, solare, regale […] oserà qui riprendere la fiaccola della tradizione mediterranea? » (Bude mít fašizmus odvahu znovu pozdvihnout pochodeň středomořské tradice zde, odkud vzlétli císařští orlové k podmanění světa pod vládou Octaviana Augusta, vznešenou, císařskou?)
    O osobnosti Evoly se pořád diskutuje, i o jeho vlivu na mladé neofašistické skupinky. Takže si netroufám o něm něco moc osobního vyslovit. Napsal toho tolik, a o různých problémech a ne vždy ze stejného hlediska, že pustit se do čtení jeho spisů by mně zabralo zbytek života. A nač?
    Cenzura ve fašistické Itálii existovala. a počátku třicátých let zvláštní orgán při ministerstvu vnitra, pak v r. 1935 přešel pod řízení Ministerstva Tisku a Propagandy, později Ministerstvo Lidové Kultury, které fungovalo až do r. 1943. Byl zakázán prodej knih, které byly nějak v rozporu s fašistickou ideologií, na př. marxistického zaměření. Ale zůstaly v knihovnách ve speciálních odděleních, kde je bylo možno na povolení konzultovat. Byl cenzurován tisk, dokonce soukromá pošta a telefon.

    OdpovědětVymazat
  118. StK,
    text Spenglerova Der Untergang des A. najdete na Wikipedii pod heslem Oswald Spengler. V němčině si ho můžete stáhnout zadarmo, za anglický překlad se platí.
    Nemám nic proti mazání kloubů. Ale taky neberu bez výhrad Spenglera. Ona ta římská civilizace nezahynula beze sledu. Zanikla jen římská říše - totiž superstát. Po ní přišla Francká říše, a pak Svatá říše římská atd.
    A Frankové pod vedením Karla Martella to taky nandali Arabům v r.732 v Poitiers takže pak jim přešla chuť dál se rozlézat po Evropě.
    Takže o nějaké smrti civilizace nemůžeme mluvit.

    OdpovědětVymazat
  119. Doporučuji milým a vážným útulníkům,
    aby si přečetli, pokud mají tu možnost, článek v Reflexu Nesmrtelná teta. Richard Erml dokonale zná prostředí, má divadlo rád a proto si může dovolit říkat syrovou pravdu. Zdánlivě surovou pravdu. Na článek navazuje leporelo složené z osudů herců v politice - nejen té dnešní. Možná, že mi po přečtení téhle "doporučené literatury" budete trochu líp rozumět. Rozhodně budete líp rozumět těm "dělníkům jeviště".

    OdpovědětVymazat
  120. Dík, I. Tohle mi opravdu rozšiřuje obzor.
    To vidění, staleté, zániku západořímského impéria jako náhlého počátku dlouhého temného období, po němž se pomalu a krvavě rodilo něco nového, je už ale asi tři generace historiků překonané. Je tady určitá kontinuita. Ona je - jako tolik věcí - někdy důležitá, zásadní věc vidět až s velkým odstupem (časovým, místním). Ostatně: málo lidí si uvědomuje, ale co - ani neví, že ti Germáni, co nadvakrát tu říši v rozkladu dobili a dobyli (to je takový překladatelský oříšek, to víte - kolik višní, tolik třešní!) - byli už sami k ř e s ť a n y ! To je překvápko, co... a já mám na plotně svůj ajntopf z červené řepy, zásmažky, cibule, brambor,česneku, zelí, špeku a tak. Du na to. Untergang meines Magens by byl horší, tamten a pod. je pouhá nadstavba, jak dobře víme ze škol.

    OdpovědětVymazat
  121. Zakladatel Neviditelného psa Aston píše o neochotě světa vidět realitu. O víčkách Evropy slepených vteřinovým lepidlem.
    Já často píšu o neexistenci chlapečků, kteří by vykřikli, že císař je nahý. A oba přitom píšeme o tomtéž. Tohle není žádná teorie, žádná intelektuální debata. To není vysvětlování úpadku či zániku Říma.
    To je surová realita, vážení, ze které se NEVYŽVANÍME sebevědečtějšími řečmi.
    Řežou se hlavy jako v temném středověku! Dobrou noc vám všem...

    OdpovědětVymazat
  122. KRÁL JE NAHÝ!
    Ano, je zapotřebí jít až k samé podstatě věcí! Obnažit holou pravdu!
    Až dosud jsme se točili kolem a k samému jádru jsme se nedostali:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Vilhelm_Pedersen%2C_Kejserens_nye_kl%C3%A6der%2C_ubt.jpeg?uselang=it
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Emperor_Clothes_01.jpg?uselang=it
    http://archivio.fototeca-gilardi.com/photo/31370/0
    http://www.ilgiornaledivicenza.it/galleries/686_gallery_2/fotodelgiorno/277936/

    Zakrývali jsme si vědomě pravdu, kterou nevinný a dosud nezmanipulovný dětský zrak dobře postřehl.
    http://www.midisegni.it/disegni/fiabe/traje_nuevo_emperador.gif

    Je zapotřebí mít odvahu a říct si, jak se věci mají. Neztrácet čas žvaněním o nějakých filozofech nebo ideologiích minulosti.
    http://3.bp.blogspot.com/-3eYH3PHSato/TVbhYKLwedI/AAAAAAAAA1o/p99qADlkPeg/s1600/sendak2.jpg

    Svlékněme politiky z jejich pestrobarevných hadrů a podívejme se, jací jsou ve skutečnosti:
    http://temi.repubblica.it/micromega-online/i-re-sono-sempre-piu-nudi/?printpage=undefined (Monti konečně bez oděvů pro všechny příležitosti)
    http://aitan.tumblr.com/page/177 (Berlusconi nahý poslední fotka)

    Podávejme se na Evropu bez růžových brýli
    http://www.flickr.com/photos/32423360@N06/8453962308/in/photostream Evropa

    A řekněme jim konečně, že víme, jací jsou ve skutečnosti.
    http://www.noha.it/noha/articolo.asp?articolo=430

    ANO, KRÁL JE NAHÝ!

    Jen nesměle, a co kdyby jim dal náš domácí pán příklad?

    OdpovědětVymazat
  123. Prosím INFORMACI,
    aby mi na mail, kterým mi posílala příspěvek potvrdila, že je autorem komentáře, zaslaného na blog dnes v cca 09:50 abych po jejím nickem nezveřejnil dílo někojho jiného.

    K PC se bohužel dostanu až večer.

    OdpovědětVymazat
  124. Nechsl jsem se tedy také unést k analogiím. Ale berte to jen jako takové opilecké bláboly.

    Římská říše se musela vypořádat s křesťanstvím, nakonec je po marných bojích uzanala za státní náboženství. Šiřiteli křesťanství (uvědomme si, že šlo tenkrát o sektu židovství) byli zprvu především helenisovaní Židé, kteří měli diasporu ve skoro všech městech impéria. Teprve později přišly germánské kmeny v takovém počtu, že unavená říše se už nedokázala bránit a zkolabovala. Nakonec v Evropě vládly pokřesťanštění Germáni.

    V tom případě je podobnost s dneškema taková, že Evropa se dnes musí vypořádávat s islámem, coby náboženstvím přišedších a všude usazených Arabů. Až po marných pokusech o obranu přijme islám a šaríu za státní režim, teprve pak přijdou čínští kolonizátoři a Evropa bude v takovém rozvratu, že jim nebude schopná odolat. Nakonec budou v Evropě vládnout poislámštění Číňané. Ovšem v době, kdy Evropu dobudou, už to budou muslimové.

    Mno, můžeme se utěšovat tím, že prý po zániku Říma nešlo o "dlouhé temné období, z něhož se pomalu a krvavě rodilo něco nového". Ale bojím se, že mnohým to tak připadat bude. Ta smířlivá interpretace nastoupí až za více než 1500 let od chvíle, co přijde kolaps.

    Hezké pondělí přeje žibřid ;-)

    OdpovědětVymazat
  125. Organismy jsou naprogramovné ke stárnutí teprve po době, kdy už se dá předpokládat, že se rozmnožily.
    Teprve až kolonizujeme několik planet a tamní civilizace se stanou soběstačnými, pak snad můžeme považovat zánik pozemské civilizace za přirozený a příliš se na mím nevzrušovat. Do té doby není místo pro pasivitu a flegmatismus
    ---
    Že byli Germáni přebírající vládu v Západořímké říši už křesťany, to byla právě součást toho úpadku. Když se křesťanství, komunismus a pod. aplikuje "správným" způsobem, kdy se revolucionáři snaží nejdřív zničit vše existující, aby mohli na od základu přebudovat společnost, tak víme jak to dopadne.(Že je křesťanství pro značnou část jeho stoupenců stále revoluční ideologií je vidět z toho, jak bojují proti ideě, která je alternativou revoluce - evoluci).

    OdpovědětVymazat
  126. Benedikt XVI. oznámil k 28.2.2013 svou resignaci ze zdravotních důvodů. Byl papežem jen 7 let, resignace je velmi vzácný jev.

    Informace, Ratzinger prý prohlašuje relativistické odmítání objektivní pravdy – a zejména odmítání objektivních morálních pravd – za ústřední problém 21. století. Tak Vám odejde opora v našem dialogu ohledně relativistickéXprincipiální morálky. To jsem zvědav, jestli jeho nástupce bude hispánec nebo černoch...

    OdpovědětVymazat
  127. Ano, tenhle výhled je pravděpodobný, jedna z možných verzí našich budoucností. Já už dáávno říkám, že je škoda, že se nedozvím, budou-li se mí pravnuci muset učit arabsky nebo čínsky.
    Už kdysi viděli Číňani Evropu jako podivný malý přívěsek na západě veliké Asie, a bude to +- zas. Pesimista je reálně uvažující uvažující optimista.
    ZŽ, dyť to vůbec bláboly nejsou, neproste o prominutí, nemáte to zapotřebí. Jenom že analogie jsou už eo ipso něčím nepřesným parciálním, částečným, pravděpodobným. Ale jistěže jsou. V dílčích trendech, snahách, hnutích, zaměření hlavních sil ap. Třeba pod jiným pojmenováním, jiným praporem...
    A n a - na, nad, nahoru, přes, proti atp. L o g o s - slovo, řád, pořádek, příčina, důvod... nemluvě o nánosech dalších dvou tisíc let. Jo - řečtina a latina - žádná sranda. Ale nádherná. Ovšem na druhé straně - finančně co s tím; ovšem na druhé straně: to uspokojení...No, čo bolo, bolo.

    OdpovědětVymazat
  128. Černoch. Tedy Afroafričan. Z Ghany. E finito(-a?)

    OdpovědětVymazat
  129. Neví někdo PROČ současný papež rezignoval? Kvůli zdraví? Kvůli vysokému věku?

    OdpovědětVymazat
  130. Věku, tedy zdraví. A že má dosud - výjimečně v takových pozicích + věku - soudnost, zpětnou vazbu, odpovědnost za vše, co s takovým místem souvisí.
    Kdybyste věděli, jakým smutkem a tupým rozčarováním to zasáhlo Velehrad. Já s nimi léta spolupracuju, všelijak. Oni se, všici moravští, tedy velkomoravští, věřící, tak těšili, že ho v červenci přivítají. Ta vroucnost, těšení, přípravy, chystání - basilika už konečně bude v podstatě zase jako nová, nádvoří, cesty, náměstí - vše. Vy to možná nevíte, ale bude zas zaokrouhlené výročí Bratří.
    A ještě: pro věřící Slovensko jako rána do hlavy. Tam totiž tento Papa nebyl vůbec. Tak už nebude. Já to vím velmi dobře, pořád je vnímám stejně zevnitř jako dřív - tady mám okolo desítky a dál stovky vzájemných manželství (Baťovo impérium), dojíždění za prací, kamarádama, do škol... (a taky jsem měl slovenské a rusínské známosti). No já vím, Pražáci: A to tě ták beré, po dvaceti letech, jó? Dyť to je pravjék! Próč, nech je bejt, voni nechali náás, ať si dělaj co chtěj!
    Apropó Slovensko. Panu Václavu K. juniorovi se to kyvadlo, co rozhoupal, pěkně (teda nepěkně!) vrací, co?!
    K tomu prosím o pozornost: rodina za slovenského štátu m u s e l a vědět, že otecko se živí odpovědným a čestným úkolem evidovat a zajišťovat majetek Židů, odesílaných (po smlouvání, kolik za jednoho smradlavého ž.) konečně k likvidaci, aby si Monsignore Tiso a spol. oddechli. Musel se tím přece v rodině i okolí chlubit, nelze si představit, že by to nebyla jeho veřejná chlouba!!! Na tom trvám. Lívia měla 45 dva roky, pravda. Ale ona se o tom, súdružka inžinierka, nikdy s maměnkou nebavila, co dělal tatíček za Tisa? A s ním samotným?

    OdpovědětVymazat
  131. Mimo jiné byl Papa Ratzinger spojkou mezi Němci, těmi z III. říše a zbytkem Evropy. Chlapec z Hitlerjugend se stal papežem - málokdy se povede takový "svorník".

    A klobouk dolů, jakože jsem nevěřící pes - než být "nošen" na každý obřad a zakrývána moje nemohoucnost, raději rezignuji. Jakkoliv je to divné, ale tenhle papež je chlap!

    Ale to duchovní bývají - i když se to nezdá. Církev nerozhoduje.

    OdpovědětVymazat
  132. Jakube, na Slováky ani jako Pražák nemohu zapomenout, protože je jich tu jak much:-)

    S.T.K., nazapadl mi zas týdeník do spamu? Posílal jsem dnes dopoledne.

    OdpovědětVymazat
  133. Ano. Není to vůbec legrace, být takhle na očích světa, kdykoliv se kdekoliv octnu. MMCh Hitlerjugend: doufám, že už všici víte (já to říkám do uzoufání furt), že to prostě po dosažení patřičného věku bylo povinné, vstoupit do HJ, resp. BDM (Bund d. deutschen Mädel). Jak nízké, jak ubohé, jak nečestné, jak nefér (samá zastaralá slova) plivat po někom takto.
    Ad pí Lívia - někdo z vás mě tu před vánocema právem spucoval, že není céra s. Šalgoviča neblahej povesti. No... nebyla by, jak to dnes vidím, raději kdyby byla?!

    OdpovědětVymazat
  134. Ano, Klausův dědeček, otec Livie (Miština) je kolaborant Slovenského šťátu. Klaus junior vytáhl nacistickou kartu přitom má Klausovic rodina máslo na hlavě. Ano, potomci nemohou za zločiny svých rodičů a prarodičů, ale měl mlčet.

    OdpovědětVymazat
  135. A pořád taháme ze skříní ty "staré kostlivce"...
    Tady je to, pravda, protiúder. Ale na druhé straně, strávil jsem před lety s paní Lívií půl hodinky v motě hukvaldského hradu nezávazným plkáním o ledasčem (já čekal na ženu, která mi šla dolů do vsi pro rohlíky a ona zase na "Klauze", jak mu říká) a je to, na mou duši, príma robka.
    To ale byl V. Klaus tuším jen "prvním ministrem". Možná je oba jeho "prezidentování" změnilo, nevím. Pak už jsem se s nikým z nich nesetkal. U V.K. mladšího jsem myslel, že má deformovanou jenom tvář. Bohužel, té deformace je víc. To, že mu pokreslil "jeho soukromou školu" hakenkreutzy a rudými hvězdami už je ale zase eskalace, nesmysl, hnus. Takže opakuji: "Běžte už k čertu s těmi vašimi rody!"

    Že jsou fotografové hodně nesmiřitelní jeden k druhému vím, občas vystavuji. Na invektvy k mým fotkám nereaguji, schválnosti v hodnocení neoplácím - a za pár roků už na mě nikdo neútočí. Pochopili, že mi tím neublíží.
    Tím víc mě dnes v TV dojali profíci, kteří se zhurta pustili do portrétisty Herberta Slavíka, který dělal oficiální portrét Mlhoše Zemana. Že fotka je prý moc retušovaná, nepřirozená, pobízivá... Jako by nevěděli, že každá "ofiš fotka" JE retušovaná - dokonce i ty "lechtavé" v Blesku.
    A tyhle žvásty pronáší Sára Saudková, která vlastně jen parazituje na jméně Saudek a na tom, že se stal módní ikonou zvláštního "portrétismu" a to nejen v Česku. Naučila se jen jeden druh fotek, které opakuje do naprostého omrzení a jestli něco opravdu umí, tak je to sebeprezentace. (Kdyby Mlhoše fotila ona, musel by pózovat před plesnivou zdí. Was sonst!)
    Je to tedy jednodušší, než by se dalo čekat: Obyčejná žárlivost. Zeman si jako fotografa vybral Slavíka, ne Saudkovou. Ale Sára nebyla sama, kdo plival jedovatou slinu. Těch zhrzených bylo víc. Všichni "nevybraní" měli pocit, že to měli být oni, kdo bude fotit budoucí hlavu. Státu.

    Takže prd UMĚNÍ. Prachy a sláva, o nic víc nejde.

    OdpovědětVymazat
  136. Řetězová reakce r o d ů , dyť jo.
    V SAmotě... - předpokládám - ?
    Musí to změnit, někdy neúrekom.
    Ad Saudková a t e n přeslavný, ó, Saudek: mám na něj už velmi dlouho velmi nelichotivý pohled, a to jak na jeho výtvory, tak na jeho stylizaci v životě a vůbec způsob života. A celou tu kuriózní rodinu-nerodinu. Kromě, to je snad jasné, toho chudáka bratra, byvšího komiksového génia! Ale spať nádo. Závtra, závtra...
    Velice bych chtěl vědět, kteří to byli fotografi, co pana Slavíka, profíka non plus ultra svého oboru, spucovali. Možno?

    OdpovědětVymazat
  137. A TEN PÁNĚ NEFFŮV VČEREJŠÍ ÚVODNÍK JE ÚŽASNÝ. Ano. Už jsem na něj upozornil své potomky.
    Už se pod náma nejen podřezává větev, za našeho tupého odevzdaného blbého přihlížení - už se řežou přímo naše hlavy. Tak o čem je řeč? Na pořadu dne už předevčírem bylo ( m ě l o být...) zásadní a striktní nadekretované omezení demokratických práv a svobod pro ty, co je plně a nezastřeně neuznávají. Právě v zájmu demokracie. Jenže právě to je ta imanentní zásadní slabost, na niž dojede(me). Buď je pro všechny nebo není.
    Tak asi BY TEĎ BÝT NEMĚLA. Sokrates. Nevíte? Jeho názor na aténskou demokracii, na něž dojel. Zítra.

    OdpovědětVymazat
  138. Kromě Sáry "Saudkové" mluvili dva další, tváře neznám, jména jsem si nezapamatoval.
    Ale nakonec - není to jedno?
    Ne (sa)mota, ale kulatý prostor, kterému tam říkají motta nebo mota - jak se to píše správně, nevím. Novější část hradu, často se tam hraje divadlo. Prostor pojme asi 250 lidí - a na rozdíl od "amfi", což je zděné pódium na louce pod hradem to má aspoň nějakou akustiku. To místo na louce se jmenuje "amfiteátr" neprávem - byl jsem (pracoval jsem) v několika amfiteátrech v Itálii, ve Španělsku i v Rakousích a nikde nebylo třeba příliš elektricky amplifikovat. Nebo vůbec. Jeviště bývalo umístěno v ohnisku hlediště, za jevištěm je obvykle buď další část hlediště nebo odrazná zeď. Inu, primitivní starověké stavitelství. Neznali tehdy počítače a dokonce ani logaritmické pravítko. Ale stojí-li dva, jeden na jevišti a druhý v hledišti (kdekoliv!!!), můžou si spolu povídat polohlasem. Nebo silnějším šepotem. Zázrak? Ne, vyzkoušená prostorová akustika.[;>))
    Na Hukvaldech v oboře "to" postavili na louce v padesátých letech pro jedno léto, kdy tam vystupovaly sovětské soubory písní a tanců. A už to tam tak zůstalo - jen ta prkna se občas dají nová, když ta stará za pár roků shnijí.*
    Deset metrů od jeviště už není moc dobře slyšet - dá se tam tedy dávat jen balet nebo opera se znělými hlasy. Ten zvuk, který zoufale chybí v hledišti, je ale perfektně (nebo perfidně?[;>) slyšet nahoře na hradě, pokud si člověk dá tu práci a vyleze na hradby. [;>)

    */ ten smutný stav "amfi" je důsledek nerestituovaných majetkových vztahů obce a církve. Oboru bude vlastnit (vlastnila) církev, hrad stát, nyní snad obec. Dokud se vše nevyřeší, nikdo se tam neodváží něco postavit, protože by to pak, po vyřešení restitucí mohlo změnit majitele a ten nový by to buď nechtěl zaplatit nebo by dokonce mohl požadovat odstranění stavby s tím, že má s oborou jiné úmysly.

    OdpovědětVymazat
  139. Pro Jakuba: mota na hukvaldském hradě. Našel bych i fůru svých fotek, ale musel bych hledat a už toho mám dneska "plné kecky".
    Lezu do kanafasu...

    OdpovědětVymazat
  140. Ratzinger mne tou resignací mile překvapil. Paradoxně tím prokázal, že intelektuálně má určitě na to, aby tam ještě nějakou dobu zůstal. Škoda, že takto rozumných a soudných lidí není mezi námi víc.

    K Zemanově fotce bych řekl tolik, že jeho fotografovi tu trochu té pomíjivé slávy přeji. Těch, co tu trochu té jeho slávy berou jako neodpustitelné příkoří na nich samotných, těch je mi na jedné straně upřímně líto a zároveň se mi hnusí.

    Saudka jsem měl rád především toho komiksového, ten zbytek, no, ne že bych si z těch jejich fotek případně něco nevybral, ale žít jako oni bych tedy rozhodně nechtěl a padat na zadek jen z toho, že umí dobře fotit také nehodlám.

    Astonův včerejší úvodník je velice trefný, bohužel. Lépe a méně slovy bych to vyjádřit nedokázal.

    Klaus junior by byl býval udělal lépe, kdyby se těch jeho narážek zdržel, bumerang se mu vrací poměrně brzy a po zásluze.

    ZŽ:

    Proto považuji vyhaslý zájem o vesmír za dost nemoudrý, ale Ahmadín Neřád a Čína to zdá se vidí jinak. Chudák vesmír...

    OdpovědětVymazat
  141. Nebýt mezi námi tolika jedinců, považujících zlodějinu za něco normálního, nebo rovnou žádoucího, nemusely by baráky na knihy, připomínat zezadu vězení na knihy... Za daných okolností je to sice poněkud nepohledné, zato ale účelné.

    OdpovědětVymazat
  142. Co bude dál? ptají se v Aktuálně centrum po ohlášení abdikaci papeže.
    Ptají se tak i zdejší noviny.
    Je Benedikt XVI tím "černým" papežem", po jehož odchodu povede věřící za velkých strastí, nesnází a soužení poslední pastýř 'Petrus Romanus' k Armaggedonu podle knihy Zjevení? Je oním černým papežem Benedikt XVI, který má ve svém herbu černocha? http://www.lettera43.it/foto/stemma-papa-ratzinger_4367583505_2.htm
    Anebo jím bude příští papež z Afriky?
    Jak máme interpretovat Proroctví svatého Malachiáše, irského arcibiskupa z Armaghu (1132–1136), podle nějž po 111-tém papeži dojde k poslednímu střetnutí , kdy «Judex tremendus judicabit populum suum. Amen» ?
    http://storiadossier.blogspot.it/2013/02/benedetto-xvi-lascia-il-pontificato-il.html
    Již v listopadu 2011 se rozšířila tiskem a televizí zpráva, že kardinál Romeo po svém návratu z Číny varoval osoby blízké papeži, že je na něj chystán atentát a že do roka zemře, jak prý se dozvěděl od čínských katolických kruhů.
    Má to něco společného s nynějším rozhodnutím odstoupit?

    OdpovědětVymazat
  143. To Jakub S:
    Ratzinger do HJ nemusel, byl v nějaké organizaci křesťanské mládeže, která měla vůči HJ status kolektivního člena (nebo něčeho +- tomuto pojmu ekvivalentního), takže její členové individuálně do HJ vstupovat nemuseli, dělali to v podstatě jen pronacističtí hujeři a kariéristé (resp. mládež z takových rodin).

    K tomu úpadku Evropy a Říma:
    Problémem je zásadní rozdíl, spočívající v tom, že zatímco Řím (a hlavně jeho západní část) se ekonomicky a politicky rozložil tak, že na germánské barbary neměl (vojensky i ekonomicky) a navíc zprofanoval u populace tak, že Alarich raději vyhlásil království, než by se prohlásil za dalšího římského císaře (což pro něj mocensko - technicky nebyl problém), tak Evropa na tom zdaleka není tak špatně. V zásadě pro nás není technický problém porazit islámskou pseudocivilizaci: Jsme schopni ji poslat do nebytí zmáčknutím povestného "červeného knoflíku" (respektive nějaké jeho moderní analogie) a nepokoje vyvolané tou částí místních islamistů, kterou by to nezastrašilo, potlačit do nebytí aktérů (OL, napalm, kazetové bomby atd.).
    Naším problémem je rozklad v nejvyšších patrech evropské politiky, kombinovaný s obtížně prokazatelnou, ale prakticky jistou korupcí.
    Situace tedy spíš připomíná válku s Jugurthou, který měl také podplacenu významnou část římských politiků, včetně senátorů, a díky tomu "nepochopitelně" vítězil, dokus se nepodařilo dostat k moci Maria.
    I Evropa potřebuje procpat k moci někoho takového, klidně i za cenu suspendování moci institucí EU (které stejně nejsou demokratické a nejsou ani naše, už dávno se transformovaly na ryze parazitickou formu existence) a dočasného či dlouhodobějšího suspendování demokracie (kterou stejně od druhé poloviny 90. let fakticky nemáme).

    OdpovědětVymazat
  144. To jsem nevěděl, že určité (katolické?) organizace mohly HJ nahrazovat. Budu se na to muset někde fachmanů na tohle zeptat, dík.
    S tak obrovskou, sebevědomou, všude infiltrovavší diasporou byste si hravě poradil? No tak. Jo vy řeknete: ale jenom s militanty, zastrašená většina by... by co, Asp? A jak by se s ní, s nimi, s celými velkými čtvrtěmi (a la Harlem) skoro všech velkých měst. vycházelo, v denním životě, ve firmách, v organizacích, společenstvích? Byli by jasně a výslovně a jednoznačně druhou kategorií? A výslovně by to a ono nesměli? No to nechci už ve druhé generaci vidět. A ta zničující povstání, revolty,útoky atp. za lár let či desetiletí...

    OdpovědětVymazat
  145. Jakube,
    když mohamedáni odmítají naši kulturu a vytvářejí "jinou třídu", prohlašujíc o sobě, že jsou vvolení (to prohlašuje kdekdo, že?) - nevzniká právě tím dvojtřídnost? Nesouměrnost?
    A tam, kde jsou dva (různí), musí být jeden nad a druhý pod. Unter/ober. Takže si mezi těmi postaveními musíme vybrat. Nebo máme nechat ty druhé, aby si vybrali oni? Dá se předpokládat, že by si dobrovolně zvolili podřízené postavení?
    Opravdu?

    Už píšu článek - vzpomněl jsem s na jeden zvláštní film. Aber Morgen...

    OdpovědětVymazat
  146. No vidíte, Informace, můžeme začít panikařit, on i dalajláma má být poslední. Jen škoda, že v tom sv.Malachiáše proroctví by číslo 111 zapsané třeba v hexadecimálním zápise nevypadalo už tak hezky, čitelně a symbolicky. Ale třeba je Pámbu vysazený zrovna na desítkovou soustavu a chod světa organizuje podle toho ;-)

    OdpovědětVymazat
  147. Nemusíme panikařit, Žibřide,
    to proroctví se týká jen katolické církve. Po stojedenáctém nebo stotřináctém má prý zaniknout.
    Jak by k tomu přišli ti ostatní, co katolíky nejsou?

    OdpovědětVymazat
  148. Ten blb na česko italském blogu zas píše hovadiny o Berlusconim a Santorovi. Vždyť tu televizní debatu neviděl, jak o ní může psát?
    Protiřečí sám sobě! Mám mu odpovědět? Lidi, poraďte mi.
    Psala jsem o tom tady na blogu dvakrát:
    10. ledna 2013 8:45 pod článkem Bijte komouše!
    11. ledna 2013 9:12 pod Depolitizovaná demokracie

    Už mě to otrávilo vést proti němu válku.

    OdpovědětVymazat
  149. Tak tu válku neveďte INFORMACE - stejně se nedá vyhrát. A to, že někdo má jiný názor než já přece neznamená, že je blb. Z jeho pohledu to vypadá úplně stejně. [;>)

    P.S.: Nečetl jsem, nevím o tom nic. Ten můj podotek je jen jedna z obecných, recyklovaných pravd. Viz podtitul útulny.

    OdpovědětVymazat
  150. Válku nevyhraju a blba neumlčím. Ale vždyť tam tvrdí úplné kraviny. Sám Santoro říkal, že zahajuje nové období v žurnalistice, že se musí diskutovat civilně pokojně a neplivat na ostatní a lít na ně kýble špíny.
    A budou se ty kraviny šířit dál, až to přetiskne Wagner.

    OdpovědětVymazat
  151. To Jakub S:
    K té muslimské diaspoře velmi nekorektní vtip:

    Baví se v berlínské tramvaji Hasan s Alim:
    "Ty, představ si, už je nás v Německu skoro dva miliony! No není to úžasné?"
    "No to je paráda! Teď už s námi nic nenadělají!"
    Přitočí se k nim starší paní a řekne jim:
    "Ale, hoši, já pamatuji, jak byl na konci 30. let v Německu milion Židů..."

    Je to velice ošklivé, nekorektní a odsouzeníhodné, ale velice výstižné (jak právě takové ošklivé věci často jsou - navíc, potvory, snadno uvíznou člověku v hlavě).
    V Evropě skutečně dochází trpělivost (a narůstá pocit fyzického ohrožení - a osud nemuslimů v zemích "arabského jara" to jen stupňuje) a může se snadno stát, že se s dopomocí "běžného občana" k moci procpe někdo, proti komu byl ten Hitler vrnící nemluvně. Pud sebezáchovy je dost bazální záležitost (za určitých okolností nadřazená i pudu rozmnožovacímu). Kdo ho dokáže patřičně využít, tak ten nakonec bude muslimům v tichém soukromí děkovat, jak se přes hromady jejich mrtvol dostal k moci.

    Nehledě k tomu, že je zde docela zásadní rozdíl i v tom, že od islámu lze odpadnout, od židovství (coby etnické příslušnosti) nikoli. Řada muslimů, pokud by se na ně správně zatlačilo, by se nejspíš zachovala asi jak to známe z doby normalizace.

    OdpovědětVymazat
  152. informaci:

    Ohledně toho tvora, kterého nazýváte blbem, tak uvádí-li místo faktů naprosté kraviny, zkuste se spojit s šéfredaktorem, aby ho zkusil "umravnit". Jsou-li to jen nepřesnosti a nebo je-li to jen názorový rozdíl, je asi nejlepší nechat to plavat, člověk má jen jedny nervy a jedno zdraví.

    K těm muslimům asi tolik, že to, co se nazývá politickým islámem, by mělo být postaveno na stejnou úroveň s nacismem a prohlášeno za hnutí potlačující lidská práva a svobody, a těm, co se v tom, angažují, nebo to schvalují, by měl být vstup do Evropy odepřen a ti, co tu už jsou, odeslání domů s doživotním zákazem vstupu. Do Evropy by měli být přijímání jen ateisté, příslušníci jiných, neagresivních, tedy zpravidla neislámských náboženství a křesťané. Politický islám nepatří k evropským tradicím, leda jako tradiční i současný dobyvatel a jako takový tu nemá co pohledávat.

    Ten vtip z té tramvaje je pravdivější a aktuálnější, nežli bychom rádi. A ta varianta, že se k moci dostane nějaký rázný diktátor, rudý či hnědý, ono to konec konců vyjde nastejno, byť ti rudí jsou možná dokonce o něco horší, tak ta je z mnoha důvodů, konec konců v neposlední řadě ekonomického rázu, čím dál tím víc ve hře. Bohorovnost až lehkost bytí, s jakou politické straky drze protežují spřízněné "podnikatelské" straky a nechávají je beztrestně řádit, je vskutku udivující. Je celkem jedno, je-li tou nenažranou strakou telefonní operátor, nebo bankéř, solární korsár, či přirozeně monopolní, či kartelový výrobce, průšvih je ten, že situace se v mnoha ohledech poměrně dlouhou dobu neustále horší a světlo na konci tunelu není vidět, spíš naopak. Na jedné straně 2/3 lidí, co nedosáhnou na průměrný plat a na té druhé naprostí tupouni idioti, ignoranti a netáhla s astronomickými příjmy, kteří za ty příjmy vděčí spíš všehoschopnosti, nežli čemukoliv jinému. No a ještě se nám pokoušejí tvrdit, že je to v pořádku a že s tím vlastně ani nejde nic dělat. Našlápnuto k průšvihu tedy máme víc než dobře.

    OdpovědětVymazat
  153. Draku,
    na radu StK jsem se na blba vykašlala. Stejně žádné komentáře pod článkem nemá a tak proč mu dělat zbytečně reklamu.
    Ale jeho předešlý článek jsme mu v diskuzi krásně strhali, takže ho šéfredaktor N.P. nepřetiskl.
    (Oslava Zemana v italském tisku ve službách ideologie) abyste věděli oč jde.

    OdpovědětVymazat
  154. Lidi, vy si neumíte vůbec představit, jaký je tu předvolební zmatek. Člověk se dozví něco ze zákulisních manévrů jen z indiskrecí novinářů, kterým se podaří do toho zákulisí nahlédnout. V minulých volbách proti sobě stály jen dvě koalice - seskupené kolem levicové Pd a pravicové Pdl. Tedy bipolární systém.
    Teď se do toho vmísily další strany a hnutí jako Lista civica (Občanská kandidátní listina) Montiho, Movimento 5 Stelle (Hnutí 5 hvězd), vedené komikem Grillo, Rivoluzione civile (Občanská revoluce), které vede soudce Ingroia a kam se přiřadila i strana soudců Italia dei valori (Itálie hodnot), vedená bývalým prokurátorem Di Pietro. To jsou tři hlavní nová politická seskupení, co vstupují do voleb - kromě dalších menších - která ale nemají v programu koalizovat se s dvěma hlavními stranami. Až na Montiho, který ale pretenduje na vedení koalice s Pd, jestliže ta vyhraje volby.
    Dohromady ta tři seskupení mohou dosáhnout až 40 procent hlasů, takže je značně problematické, zda příští většinová vláda je vůbec možná. Ledaže by se po volbách koalizovaly Pd s Pdl, jak ostatně nepovídali na půl huby někteří novináři. Také jsem byla podobného názoru, ale teď zas čtu, že část politiků z Pdl je připravena přeběhnout k Montimu, když Berlusconiho strana volby nevyhraje.
    V každém případě Grillo už slibuje, že v parlamentu jeho poslanci udělají pořádný bordel, aby tím politickým bahnem zamíchali.
    Co z toho všeho vyjde, je ve hvězdách. Tedy ne jen v těch pěti.
    Chcete-li se dozvědět nšco víc o programech, nejdete je v pěti jazycích na
    http://www.ecodelcittadino.it/rivoluzione-civile-ingroia-programma-per-elezioni-2013.htm
    A teď o tom něco smysludávajícího napište!

    OdpovědětVymazat
  155. Draku, malá technická:
    Vzhledem k tomu, že platy jsou dolů omezené, nahoru prakticky nikoli, tak v KAŽDÉ zemi má většina lidí podprůměrný plat(vč. Severní Koreje; možná že právě tam je procentuálně nejméně lidí s podprůměrným platem - anebo v Číně). Jen u normálního rozložení se průměr shoduje s mediánem a polovina souboru leží pod průměrem a polovina nad.
    Bohužel, ono lépe zní že průměrmý plat je 24000 než že medián platů je 23100. A nechytejte mě prosím za čísla, ta jsem si pro ilustraci vycucal rychle z paty. Reálná by měl mít např. ČSÚ.

    Nejvíc mě vždy nadzvedne, když na tohle naběhne člověk s vysokoškolským vzděláním technického směru. Je to jen naším nevzděláním v matematice?

    OdpovědětVymazat
  156. Ten fór z tramvaje je úžasný! Neslyšel jsem dosud, to se mi často nestane. Teprv teď jsem doma a na chvilku na PC, měl jsem tři hektické diskusní, naslouchací poznatky vstřebávající dny - Přátel Izraele a Ž. obce (večer s ambasadory), scifistů a spol. v jedné pražské hospodě, detailní prohlídku vodní tvrze s novou instalací expozic čarodějnictví a historie Jesenicka ve Frývaldově, 1* pizzerijky jednoho Talijána na Zbraslavi a tak, mezitím syn, dcera, vnuci... a zlatý hřeb večera - na tmavé silnici mezi obcemi nám se synkem došla nafta v autě. No a jsme tady. Čo bolo, bolo.

    OdpovědětVymazat
  157. No aspoň Jakub opravdu žije kulturním životem. [;>)
    Já dávám do pořádku hudební archiv ústavu (tisíce záznamů) a občas se zaposlouchám do snímků, které jsem točil, když jsem byl ještě mladý. Taková "plná dávka nostalgie".
    Pokud se donutím, dopíšu ještě dnes započatý fejetonek o hercích. Pokud ne, budete ho mít v neděli k ranní vánočce a kafi. Protože zítra - zítra stříhám labutím křídla - totiž muziku...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)