Prohledat tento blog

čtvrtek 21. března 2013

Drž hubu a krok! Trošku!

Zdeněk Troška, zdroj: Mediafax

    A už jsme zase tam, kde jsme v dějinách mnohokrát byli. Budeme trestat  ty zlé chlapečky, kteří použijí "bakané slovíčko"To je dobrý způsob, jak udržet kázeň. Zkrátka - Drž  hubu a krok! 


   Publicistu a novináře Karla Hvížďalu pobouřila slova filmového režiséra Zdeňka Trošky. V rozhovoru s Barborou Tachecí totiž Troška pochválil Adolfa Hitlera za to, že v kontextu zaměstnanosti „postavil Německo na nohy“. Přečtěte si nejprve článeček, který mě nadzdvihl, nemá moc smysl ho tady opisovat. Bude lepší si něco říct o souvislostech a pokrytectví.



   Bývá celkem obvyklé, že se občas změní "režim". Čili se k moci dostane někdo jiný, než tam byl do dneška. Takhle to jde už od prehistorických dob. Říkáme tomu obvykle pokrok, nebo krok zpět - podle toho, ne čí straně se cítíme být. A vždycky bylo jaksi nevhodné o bývalém režimu říkat cokoliv dobrého. Docela bych pochopil, že vyznávání pohanských bohů tak strašně iritovalo křesťany. To, že od středověku lidská společnost v tomto ohledu neurazila ani metr vpřed je ovšem zarážející. 

  Je nesporné, že nacismus, představovaný Adolfem Hitlerem je naprosto zrůdná ideologie, která stále milióny životů a způsobila rozval morálky celé Evropy. Tedy pokud Evropa nějakou společnou morálku vůbec měla. V každém případě byl Hitler slavně poražen slavnou Rudou armádou, před kterou moje babička schovávala moji budoucí maminku tři dni ve sklepě, aby její čest nepřišla k úhoně (nepřišla) a děda sháněl po Přívoze něco k snědku ale bez hodinek v kapsičce. Čímž mi je posléze mohl odkázat. Nestala nová doba, všechno pocházející od CCCP bylo dobré, bezvadné, následováníhodné. 

   Do takové atmosféry jsem se narodil já. První "politický vjem" pro mě byl, když v rádiu hráli 
zvláštní, smuteční hudbu - ten den zemřel president Klement Gottwald. Viděl jsem, že to potěšilo dědu i babičku - ta mě vychovávala, když máma "dělala kariéru" u divadla. 
Hitlera, tak toho opravdu neměli rádi, ale "Klému" z nějakého důvodu taky ne. A to tehdy ještě nepřišli o své celoživotní úspory, to nastalo až s vládou Antonína Zápotockého. Nálada byla povznesená a tak jsem ze šuplíčku v babiččině šicím stroji vytáhl trikoloru, kterou tam děda schovával pro případy revolucí, válek, převratů a podobných příležitostí, kdy vždy kousek odstřihl a nosil na klopě a začal jsem tancovat jakýsi improvizovaný, radostný tanec se stuhou. A tehdy si pamatuji na první  projev pokrytectví - děda se svojí chromou nohou vyskočil z křesla a rychle zakryl okno do kuchyně závěsem - jako na noc. Co je to roleta a k čemu je dobrá jsem se dozvěděl až  naši dostali byt "ve městě". Tahle scénka se totiž odehrávala v havířské kolonii poblíže Orlové, kde nakonec skončili děda s babičkou poté, kdy je ve své vile ubytovala moje bohatá prateta a po několika málo letech, kdy dávala své sestře, mé babičce znát, kdo je tam pánem ji tak nepřímo donutila odejít kamkoliv. Ani děda ani babička tetu Luci prostě neskousli. Ale k věci - když se tehdy "babča" podivila, co děda blbne, byla poučena, že naproti přes ulici žije havíř - komunista a ten by to mohl někam nahlásit a bůhví co by se pak stalo. Tehdy jsem tu dědovu poznámku nechápal, ale raději jsem přestal tancovat. Náladu jsem ale měl zkaženou, na to si pamatuji docela přesně. Instinktivně jsem cítil ty dědovy obavy.


zdroj: Internet
   To bylo první setkání s "předběžnou opatrností", které se taky lidově říká předposranost nebo přizdisráčtsví.  Pak těch setkání začalo přibývat. Ve školce jsem se přihlásil s poznatkem, že náš první president nebyl Klement Gottwald, ale T. G. Masaryk  a maminku byla hned den den, kdy si pro mě přišla varována, ať si dá pozor, že do podléhám někomu, kdo to s naším zřízením nemyslí dobře. 
Byl jsem pokaždé proškolen v tom, co se smí říkat mimo domov a co se v žádném případě nesmí. Vzpomínám si, že každý poznatek pak bývat doplněn poznámkou, zda se jedná o informaci volnou nebo "radioaktivní".* Děda třeba říkal, že protektorát byl hrozný, nacismus taky, ale že tu byl aspoň pořádek.  Méně se kradlo. Jenže to se říkat mimo domov nesmělo. To patřilo mezi informace radioaktivní. Do devíti let jsem strašně trpěl, když se doma mluvilo o tom, že v Sovětském Svazu není všechno tak, jak má být. Byl jsem zpracovaný propagandou ve škole a knížkami z knihovny tak dokonale, že jsem tu zářnou zemi na východě považoval za ráj na zemi. V Ježíška jsem už sice nevěřil, ale v CCCP ano. Když jsem pak z toho snu procitl, bylo to pro mě hodně deprimující. Pak nastala dlouhá "doba dvojkolejnosti", kdy už jsem byl schopen rozlišit sám, jestli je ta která informace veřejná nebo radioaktivní.

zdroj: Internet
   To se trochu pokazilo v roce 1968, kdy se v novinách začaly objevovat do té doby nevídané informace. Nastala do "doba podmíněné svobody". Málokdo si po tak dlouhé mediální masáži dokázal představit, že by se mohl změnit celý režim. Vždyť podle zpráv ze západu je tam přece zle, bída a nesvoboda. A bijou tam černochy.  Takže co kdybychom zkusili nějakou třetí cestu, soudruzi: Socialismus s lidskou tváří! Už tehdy se objevili první přizdisráči, kteří dokola vykřikovali, že to tak CCCP nenenchá, že si nenechá rozbít "tábor míru a socialismu". Myslel jsem, že to nikdo nezastaví - ale 21. srpna 1968 přišla velmi studená sprcha a zamrazila situaci na dalších dvacet let. 

   Ale doba relativní svobody zase nebyla tak dlouhá, abychom snadno nezajeli zpátky do vyjetých kolejí.  Pravda, mnozí doplatili na to, že v osmašedesátém příliš mluvili a někteří, zvláště zatvrzelí dokonce odmítali přijmout oficiální tezi o "osvobození bratrskými armádami" a tak šli z míst rektorů, redaktorů a podobných do míst, kde práce opravdu šlechtí člověka: do kotelen, na místa umývačů oken a nočních hlídačů. 

   Ti, co měli zdravé instinkty a dost odvahy to v prvních dnech okupace "vzali za kopečky".  Tehdy byli Čechoslováci v okolních zemích přijímání s pochopením a docela ochotně. Já jsem měl tohle rozhodování o něco zjednodušené - útěk za hranice bych byl nucen spojit s dezercí z armády. Nějak jsem k tomu nenašel odvahu - a pak už nebylo kam utíkat - trh s uprchlíky z ČSSR byl zcela nasycen a ve sběrných táborech už přibývali spíše kriminálníci, kteří utíkali od odpovědnosti za své skutky. 
Prosadit se venku, třeba v Austrálii bylo pro člověka ze socialismu dost těžké - nikdo mu tam neříkal co musí a co ne, ale všechny problémy si musel vyřešit sám. Mnozí to tam nezvládli a vrátili se potupně zpátky - často s fanfárami a pěti minutami slávy v TV anebo rozhlase. Propagandisticky byli "vytěženi" a režim už nezajímali. Jen StB si je zpovzdálí hlídala - aby náhodou nebyli "agenty západních rozvědek". 

   Bezčasí trvalo další dvě desítky let. Všichni věděli, co se smí a co nesmí říkat, co by se mohlo stát, kdyby se řeklo něco, co se v dané společnosti nehodí a vlastně nastal "mír pod olivami". Dokonce se našel i modus, jak dopravovat zprávy zvenku i posluchačům, kteří bydleli ve vnitrozemí a pro něž byl poslech Svobodné Evropy nebo Hlasu Ameriky kvůli rušení obtížný. Novináři používali ustálené fráze, které znamenaly něco jiného, než prvoplánově inzerovaly. Cenzura neměla co vytknout ale lidé přesto rozuměli. Vzpomínám na korejské civilní letadlo, sestřelené Sověty nad Sachalinem. V rozhlase na stanici Star (Hvězda) zněla zpráva tak, že po varování pilotovi, na něž nebylo nijak reagováno byl "zastaven jeho let". Nikdo nepochyboval o tom, že to civilní letadlo sovětské stíhačky sestřelily. To ovšem socialistické sdělovací prostředky přiznaly až druhý den večer. Do té doby oficiálně jen "zmizelo z obrazovek radarů".  



zdroj: Internet

   V roce 1988 se ale cosi přihodilo a rušičky rozhlasu začaly jedna po druhé vypínat. A do země se začala valit "západní propaganda". Pak následovaly demonstrace v Praze, které ovšem "rozstříkaly"  hasičské stříkačky Veřejné Bezpečnosti, ale tím to neskončilo a nastal rok 1989. Abych pravdu řekl, moc jsem na úspěch téhle revolty nevěřil - domníval jsem se, že to skončí podobně jako v roce 1968. Ale žádné tanky nepřijely. Ani z východu, ani odjinud. A takn se nová moc vystřídala sametově s tou starou. Už se mohlo říkat skoro všechno, jenom to ne, že Václav Havel je zrzavý. Říct něco takového, tak tě dav pověsí na nejbližší kandelábr. Prostě Václav I. byl žurnalisty zbožštěn a ti, kteří měli příležitost se hned přitulili a začali se vyhřívat v jeho záři. Václav Havel je po smrti, zůstalo po něm pár her, které jsou pevně přivázány k době jejich vzniku, pár knížek, které je třeba číst velmi pozorně, aby se v jejich myšlenkových konstrukcích člověk neztratil a jedno letiště v Praze. A pak ti lidé, kterým chybí jeho záře (to prosím není ironie, Havel byl velká osobnost!) a neví, jak by ji nahradili, když oni sami nijak nezáří. 

   A život šel dál, nomenklaturní komunisté houfně odhazovali rudé knížky a protože měli známosti, dostali se do vedoucích funkcí - a tam začala nová cenzura. Ještě si vzpomínám na soudní žaloby, kdo byl a kdo nebyl komunista a spolupracovník StB. Myslím, že tihle stáli za "počinem doby", založením Úřadu na ochranu osobních údajů. A už se začalo vyjadřovat velmi opatrně a pokud chtěl komunista A pomluvit komunistu B, použil pro to obvyklý prostředek - anonymní dopis. A Úřad? Ten se staral o to, aby nebylo vidět do tváří lumpům, kteří nebyli zcela bílé pleti, mladí vrahové a zločinci měli rozostřené tváře a nesmělo se o nich vědět víc, než že jsou ještě mladiství. Současně s tím se začaly  ve zprávách TV technicky rozostřovat nejen tváře, ale i nápisy nad obchody, názvy sušenek a bůhví čeho ještě. Vrchol takového debilního počínání, které má snad zamezit "produkt placementu" je, když před kamerou zpovídanému občanovi rozostří i nápis na jeho čepici. Neboli začalo se  s ochranou čehokoliv blbnout na kvadrát.  (Autorská práva nechávám stranou, to je kapitola sama pro sebe.) 
Když si nějaký "supermarket" vyfotografoval zloděje, kteří u nich pravidelně kradli a na něž byla spravedlnost krátká, protože škoda nebyla velká a na projednání přestupku se prostě páni zloději nedostavovali až do jeho promlčení a vyvěsila jejich podobizny do výkladu, hned tu byla žaloba na ochranu osobnosti - a lumpové soudní spory vyhrávali a inkasovali odškodné - nehledě na to, že fotky musely být okamžitě odstraněny. Předběžné opatření, víme? Čili zase lump vyhrává nad  obyčejným člověkem. 
   Nezaplacená pokuta nebo nějaký nedoplatek se ani moc nevymáhá, počká se, až smluvní pokuta dosáhne určité zajímavé výše a věc se předá soudu a exekutorovi. A pak má člověk kvůli dluhu několik tisíc obstavený plat i konto v bance, exekutor mu zabaví věci v bytě a v horším případě i byt, je-li jeho. Přijde třeba i o místo a rázem tu máme dalšího bezdomovce čili váguse. A pěkně nas... štvaného. Nebo exekutor, "hmotně zainteresován" na dobrém výsledku zabaví v bytě, kde je dlužník hlášen, co se dá, i když se nejedná o dlužníkův majetek a dlužník sám už v bytě dávno nebydlí, protože se třeba rozvedl. A postižení příbuzní nebo jenom jejich známí, u kterých nějakou dobu dlužník bydlel musí podnikat ne vždy úspěšné kroky na záchranu svého majetku. 

    Mohl bych tu psát několik týdnů nebo vydat knihu a stejně bych nepostihl veškeré nespravedlnosti, které se dnes dějí. O to nic, ty se dějí za každého režimu, nespravedlnostem se vyhnout nedá. Ale nesmí se o nich moc mluvit nebo srovnávat.  Ono totiž její jedno, s čím srovnáváte.  Když budete něco srovnávat se situací za dob rozvinutého socialismu, kterémuž se častěji říká "totáč" budete sice považován za přítele starých pořádků nebo za blbce (to podle slušnosti toho, kdo vás posuzuje, ale nehrozí vám žaloba. Když řeknete, že za Hitlera bylo to nebo ono lepší tak nepolemizuje,hned  se začne vyhrožovat žalobou. A odvolává se na § 260 - Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Takže když tady napíšu, že za dobu vládu naci-soci bylo V Německu něco dobré, ba lepšího než je teď tak se dopouštím trestného činu podle  § 261: 
Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 260, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. 
A § 260 říká v odstavci (1): 
Kdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let. 

Co se míní oním hnutím upřesňuje § 261a ...nacistické nebo komunistické genocidium nebo jiné zločiny nacistů nebo komunistů proti lidskosti. Čili zákon na obě zmíněná období nahlíží stejně.


   Čím ale vlastně režisér Troška projevil sympatie k nacismu? Konstatováním, že za Hitlera něco fungovalo lépe než dnes za Nečase? Nebo za Zemana, chcete-li? Proč tedy nevyhrožujeme trestním stíháním komunistům, kteří taková tvrzení, vztažená ovšem na "dobu nesvobody" mají vyvěšena na svém webu? 



zdroj: Internet

   Tyto hrátky jsou jen přilévání oleje do ohně třídní nenávisti, která, ať už si to přiznáme nebo ne opět existuje. Třídy jsou zase rozděleny podle bohatství. Bohatí jsou lidé méně dotknutelní, mají totiž dost peněz na kvalitní právníky, potažmo na úplatky. Jak se dá s lítostí konstatovat, určitě větší polovina takových "kauz" tak nějak vyšumí do ztracena. Nebo se soudní spory vlečou až do promlčení. Lobbista Janoušek je toho krásným příkladem. Dělá si z naši soudní moci "vrtuli". Pokud jeho výmluvy a právní kličky nechávají ještě někoho v klidu, je to velmi špatné. 
Ale nechávají, soudy se chovají naprosto podle litery zákona. To bohatě stačí k tomu, aby větší ryba proklouzla pod sítí. (Jsem zvědav, na čem shoří kauza Ráth. Určitě někde někdo nějak porušil zákonný postup****, což jistě bude důvodem pro zastavení stíhání. )

    A někdo tady chce vyhrožovat trestním stíháním režisérovi, který nazývá věcí pravými jmény? Umělci,  člověku, který dokáže myslet stejně jako většina národa, což dokazují úspěchy jeho "lidových" filmů. Bez ohledu na to, že já Troškovy filmy opravdu nemusím, se ptám: Proč? Aby se odpoutala pozornost veřejnosti od těch všech daňových úniků a "tunelů", které jsou základem bohatství té "vyšší třídy"? O to se  starají naši skvělí žurnalisté, "oslovení právníci" a vůbec lidé vzdělaní. Výkvět národa, který se stará o to, aby vše probíhalo podle regulí bez ohledu na to, zda to odporuje elementární logice věci. U kterých forma vždy vítězí nad obsahem.

   Dnes ráno na mě z rádia promluvila jakási mladá osůbka z Helsinského výboru, která prohlásila, že se letos v české republice zase zhoršilo postavení Romů  a muslimů.  Nedovedu pochopit, proč se skuteční intelektuálové proti takovým prázdný floskulím neozvou. Ano, jistě, postavení obou skupin se zřetelně zhoršilo. Po Evropě i na Blízkém východě vybuchují islámští sebevražední atentátníci, v české kotlince zase Cikáni kradou kanálové mříže, měděné okapy a okrádají důchodce před supermarketem. Jak asi přijmou ti hloupí obyčejní lidé nápad brněnské muslimské obce, aby se v jejich městě postavila mešita? Jak přijímají fakt, že většina Romů žije ze sociálních dávek z prostředků gádžů? Opravdu snad někdo čeká, že se zezdola ozve hlas lidu: "Ano, tak to chceme! Jen tak dál!"?

   Opravdu si "věrchuška", ať už ta naše nebo ta evropská myslí, že lidé přes propagandistické hrátky nevidí a neslyší? A opravdu si intelektuálové myslí, že když nechají za sebe mluvit činovnice, placené přes ČHV bůhví kým si budou ostatní, ti malí a hloupí hobiti jejich vzdělání vážit? Nebo skončí tak, jak po nástupu komunismu jako nežádoucí třída v okamžiku, kdy napětí v podhradí dosáhne kritické meze a začne revoluce. Holé lebky. Nebo Anarchisté. Mladí komunisrté. Budou pogromy jako byly v Rusku i Polsku. Tady bych si dovolil prognózovat, že se židé ocitnou v "hledáčku nenávisti lidových mas" opět. Naprosto nezaviněně a vlastně jen proto, že mlčeli, když se utahovaly šrouby. A intelektuálové budou odsuzování za totéž. Za mlčení, které vždy znamená souhlas.

   Nutně se objeví se nějaký "vůdce" s jednoduchým řešením, horší než Grillo v Itálii, horší než LePen ve Francii, daleko nebezpečnější než Sládek v Česku. A bude postaven do čela, aby konečně "vymetl ten Augiášův chlév". 

   Ještě ale nenastal vhodný čas, pořád je dost jídla, dost blahobytu. Ale křivka se může po krachu bank velmi rychle zlomit. Žádné skutečné peníze vlastně neexistují, jsou to jen čísla v paměti bankovních počítačů. Máme tady Řecko, Kypr, Španělsko, Itálii. Budoucí ohniska nepokojů. A jako příklad si můžeme  vzít Egypt,  Alžír, Sýrii, Afghánistán. Tam i jinde jsme jako NATO vojensky zasáhli a pomohli prosadit "revoluci"!. Výsledkem jsou rozbouřená území, kde se není možno s nikým domluvit, protože každý tvrdí, že právě on je jediným reprezentantem dané země. A tamní lidé - ti se nemají o nic lépe, než za diktátora. Spíš naopak. 
Ortodoxní islám, salafisté tak vítězně táhnou Blízkým Východem. A Blízký Východ není od Česka zas tak daleko. Takže jak už tu zaznělo, budeme volit mezi Německem*****, Ruskem a islámem. Možná i Čínou. Na nějakou naši samostatnost rychle zapomeňme. A raději se starejme, ať už v Brně konečně stojí ta mešita. I s minaretem. 



zdroj: Internet


Takže "1984" zažíná fungovat tak, jak autor předeslal. O pár let později, ale to je umělecká licence. Pozvolna začneme přepisovat minulost, aby vyhověla dnešku. A pak se přepíše dnešek, aby vyhověl zítřku. Po zhruba stu let se opět protočí spirála dějin o jednu otáčku.





A ještě malý dodatek k naší (asi) národní přeposr....  
Expertky miluji. Hned mi naskočila operetka Polská krev od OskaraNedbala, písnička (tercert) "Jsem dip, dip, diplomat..." Takže asi je to tedy "diplomacie", ne zbabělost, nenazývat věci pravými jmény. 



*/ radioaktivní informace - takové prohlášení, které vás mohlo dovést až na nucené práce do Uranových dolů  v Jáchymově. (Toto je info jen pro mladé. Lidé středního a vyššího věku ten výraz  mají naprosto zažitý.) 

**/ čímž netvrdím, že šikovní dlužníci se dokáží zaplacení dluhu úmyslně a velmi sofistikovaně vyhýbat. O nich však slýcháme jen málokdy - mají totiž dobré právníky, kteří hned podávají na novináře žaloby na ochranu osobnosti.

***/  páni, ti je zase nádherný výraz novořeči. Ptydepe. V. Havel by měl radost a možná by napsal pokračování Vyrozumění.

****/ Například použil na záznamy odposlechů neschválený typ CD.  Nebo se najde jiná "rozkošná capovinka"

*****/ Pomalu mi začíná pojem EU a Německo splývat.


==III==


152 komentářů:

  1. Ona je v tomto kontextu legrace, že Roosewelt v USA dělal skoro to samé co Hitler (jeho "New Deal" byl v podstatě fašistický program). A kdyby na USA nezaútočili Japonci tak kdo ví, jak by to bylo s podporou zemí bojujících proti Hitlerovi a zda by vůbec vznikla nějaká koalice Spojenců.

    OdpovědětVymazat
  2. No, z toho postřehu asi budou mít největší radost komunisté, Pergille. Budou říkat ;"vždycky jsme to říkali..."
    Ostatně nějak mi dodnes není jasné, proč se Hitler se Stalinem tak strašně rozhádali. Podobné povahy, podobné režimy. Nechtěli se děli o Evropu nebo co?

    OdpovědětVymazat
  3. Asi ze stejného důvodu jako se občas rozhádávají málem na život a na smrt lidé sobě před nedávnem nejbližší jako třeba manželé při rozvodu nebo sourozenci o dědictví.
    Prostě to byli stejné povahy, dva kohouti kteří měli pocit že jsou na jednom smetišti.

    OdpovědětVymazat
  4. Ne, Soso se dělit nehodlal. On věděl, že brzo povstanou zbídačení proletáři Západu, on jim bleskově poskytne pomoc - a v duchu Leninova dogmatu (že to jinak nejde) zvítězí všude = panstvím JVS bude prostě zeměkoule. A AH byl brzy v situaci, kdy nemělo smysl klást si otázku dělit se - nedělit se. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  5. Nadpis je parádní.
    Jinak... vidím to holt jinak.
    V šedesátých jsem byl jak ryba ve vodě, když jsem roky mohl, směl, vlastně (rád) musel vidět věci zapasované do souvislostí. Časových. Místních. Příčinných. A byl v tom veden kapacitami na svém poli.
    Ve vyjadřování názoru na detaily, jednotlivé jevy, vytržené ze souvislostí, navíc naprostými laiky, zato věhlasnými (?), a jeho širokém publikování vidím SAMOZŘEJMĚ velké latentní nebezpečí. To už tu tolikrát bylo. Ach bože. Vše pod nebem je tak únavné, že... že, Kazateli?
    A podívejte se na tu doslova dech beroucí (negativně) "diskusi" za tím článkem. Hnus, čeština a pravopis na úrovni třetí třídy, výkaly, kálení na to či ono, zakomplexovanost, primitivita, zavilost, nenávist. Takovou koncentraci a rozsah tohohle jsem už dlouho neshlédl. Brrr.
    Lid vs. Larry Flint: nejsem, už dávno, zastáncem bezbřehé svobody (dejme tomu) vyjádření k čemukoliv od kohokoliv + vzápětí širokého publikování toho. Zoufale v í m , že to k dobrým koncům nevede. Punkt. Tečka. Konec. Už teď se cítím bezútěšně provinilý tím, co jsem musel napsat. Lituju. If you don´t agree, omit it, please. Koleduju si, vím. No dělám to celý život, taky jsem kůl v plotě. Jen prosím o počítání do deseti a odložení soudu. Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  6. Asi jsem ten komentář moc nepochopil, Jakube.
    Nevidím tu žádný hnus nebo kálení.
    No nic, vyspím se a přečtu si to znova. A právo na vyjádření svého názoru - to je prostě moje červená nit. Vlastně o ničem jiném nepíšu. Jen o právu říct svůj názor. Jakýkoliv. Proto tady nikdo není mazán.
    Ale jistě počítám s dílčím nesouhlasem - nemám totiž patent na rozum.
    Byl bych ale docela rád, kdyby výtky k článku byly poněkud rozvedeny.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím ovšem za tím citovaným článkem, že.
    MMCh vůbec nesdílím ten na ultimo výsměšný, jízlivý, pohrdavý názor na B. Tachecí. Dokonce ani na tu její údajně nemožnou výslovnost. Dnes ráno s ní byl dlouhý interview (Lucie V.) na RŽ. A jak kultivovaný, zdvořilý, chytrý, koncizní. Její charakteristiky interviewovaných v okýnku stránkových rozhovorů v LN (tuším, už mi to nemyslí) bývají rozkoš číst.
    Prostě pochválit pěkné detaily nacismu či reálného komunismu bez jakékoli souvislosti vypovídá ovšem o autorovi výroku. A zde jsou ty fines.
    Neboť sunt certi denique fines. Jsou jisté hranice a šlus (můj překlad, a výstižnější než ty dosavadní).
    Já nevím, su dost hotový. Třeba zítra, teda dnes, dojdu k trochu liberálnějšímu názoru. Nedojdu. Kdo ví. Hlavně se bez ohledu na starosti vyspat.

    OdpovědětVymazat
  8. Početl jsem si Jakube i diskuzi pod článkem, který mě nadzdvihl už svým názvem. Vůbec nic pěkného.
    ...V rozhovoru s Barborou Tachecí totiž Troška pochválil Adolfa Hitlera za to, že v kontextu zaměstnanosti „postavil Německo na nohy“. I Troškův kritický pohled na dnešní svobodu, když na druhou stranu není na chleba, Hvížďalu pohoršil. Režisér Filip Renč ale s Troškou v něčem souhlasí. "Kvůli chlebu dnes musíte skutečně škrábat na dveře," říká Renč...
    praví se v upoutávce k článku.
    Moc hezké, ale tyo není to, o co mi šlo. Vůbec neřeším, jestli Hiotler měl nebno neměl dobré stránky a nakolik která stránka byla převažující. Totéž platí o komunismu. Nakonec, večer a před záchvatem narkolepsie jsem napsal dokonce možná něco jako jakousi obhajobu některých činů Hitlera - ale o tohle přece vůbec nejde!! Mohli jsme se bavit o otrokářském řádu nebo o homeopatii, to je jedno. Jde a VŽDY MI PŮJDE o to, aby nebyli umlčování "drzí chlapečkové", co říkají "ty strašné věci o císařových nových šatech"!! To jest svoboda názoru. Není žádné svobody, když nemůžete svobodně a beztrestně říct, co si myslíte. Nemusí s vámi souhlasit ani ta "lopatka na smetí" - ale vyhrožovat trestem za vyslovený názor - pánové, tak to jste mimo. Mimo okruh toho, co jsem ochoten akceptovat. Ano, jsou věci, o nichž se mluvit nemá a nesmí. Osobní záležitosti, vojenská a firemní tajemství. Třeba prozradit kouzelníkovy triky. Ale jinak NIC!
    Když jsem si poprvé četl "spouštěcí článek", bylo pod ním jen pár reakcí. Mimo mísu byly všechny. Všechny se zabývaly tím, zda měl nebo neměl Zdeněk T. pravdu, zda má pravdu Renč a jak hodnotit nacistickou a komunistickou éru. Dokonce bylo hůř, začali si všímat "minulosti" paní Tachecí, pana Hvížďaly a jako obvykle se začali diskutéři "hodnotit" (čti "napadat") vzájemně. Takže se ukázalo, že zase vznikla zbytečná názorová rvačka a to, o co šlo zůstalo zcela mim o zájem publika.
    ===
    Moc prosím, odpusťte mi mou "literární neobratnost", ale diskutujme tu o právu jedince vyslovit beztrestně veřejně svůj názor i když není vůbec obvyklý. Tečka. Protože opakování názorů běžných a obvyklých jaksi neposouvá debatu (a ani společnost) vůbec nikam. A abych byl ještě přesnější - jde o názory, ne lži. Nemohu popírat koncentrační tábory. Mohu je posuzovat, myslet si o nich něco jiného než praví obecná propaganda, ale ne popírat. Respektive - společnost a PÁNI ŽURNALISTÉ všeho druhu by na takové popření měli mít dostatek protiargumentů. Měli by mít právo - dokonce povinnost vyplývající z profese - od toho, kdo takovou věc tvrdí, požadovat relevantní důkazy. A teprve, až se ukáže, že žádné nemá, tak by mohli jeho názory prohlásit za LŽI. Do doby, než je vyvrácen, to je však jen JINÝ NÁZOR.
    ===
    Odpusťte mi grafické zdůrazňování, ale bylo by zbytečné tady diskutovat na stejné téma, jak se rozvinula diskuze pod původním článkem. To bych asi ten svůj článek stáhl jako zcela nesmyslný.
    StK

    OdpovědětVymazat
  9. A omlouvám se za překlepy, jsem značně nasr... ...zloben. Lidi fungují jak automaty na Coca-Colu. Když to JISTÉ škvírky vhodíš TOTO a zmáčkneš TAMTO, vypadne ti TOHLE. Strojek.

    MÁ HOMO SAPIENS NA VÍC?

    OdpovědětVymazat
  10. Z určitého pohledu je celá bitva kolem Trošky jen názorová. Názory na Hitlera, komunisty a názory na to, zda se některé názory mohou říkat. Prostě umlčování Trošky je zatím také jen ve sféře názorů, takže by mělo být vpořádku i z Vašeho pohledu, Kocoure, ne?

    Jiná věc je trestnost propagace nacismu a komunismu, na to už je holt paragraf. Myslím, že soudný soud by Troškovo vyjádření jako propagaci neuznal. A jestli mají právo na život ty paragrafy? Já myslím, že dokud jsou živi svědci nacistických a komunistických zločinů, tak ano. Myslím, že společnost jako celek je povinována k ochraně obětí více, než ke svobodě slova (koneckonců je to podobné jako nactiutrhání, slovní vyhrožování apod.)

    OdpovědětVymazat
  11. Cokoliv, co se "nesmí říkat" je mi jaksi podezřelé, Žibřide.
    A Troška? Sám oproti celé eskadře kritiků? Tak si myslím, že to bude jen další mediální štvanice. Soud ne.
    Ale kdykoliv jsem v životě narazil na něco "o čem se nesmí mluvit" vždycky to trochu smrdělo. Tedy "trochu" - někdy hrozně!

    Víte v čem je problém? Někdo si uzurpuje právo stanovovat hranice - tohle ano, tohle ne. A navíc jsou ty hranice nejen nesmyslné, ale i nezřetelné. A nesprfavedlivé - neměří všem stejně. A tu a tam je někdo poruší a když se to hodí, tak ho zažalujeme.

    Dtto žaloba na V. Klauze. Nechutné, nevkusné - a zbytečné okopávání kotníků. (A zase - nehledím na to, že mě osobně Václav II. v poslední době štval opravdu hodně.) Navíc to počínání patří do rangu "lejnometů" zleva, pro ČSSD zdá se už typických: Co kdyby se Klaus vrátil do ODS a začal ji restituovat? Nedejbože úspěšně? (Bez ohledu na to, že už je myslím pozdě a co se mě týče bych doporučoval její skromný vesnický pohřeb.)
    Opuštění "Kmotři" by pak zalezli do ČSSD (musí to být "vládnoucí strana" a začali by ji rozkládat stejně, jako rozložili ODS.

    OdpovědětVymazat
  12. A ještě o trestnosti propagace, speciálně formulace "popírání".
    Hrozně mi to připomíná trestnost "schvalování" atentátu na Heidricha.
    Nemáte pocit, že je to jednoduše strach vládců? V OBOU případech?

    OdpovědětVymazat
  13. To ne, Kocoure, já mezi zákazem schvalování atentátu na Heydricha a zákazem propagace nacismu (a komunismu) vidím rozdíl. Rozdíl by tam nebyl, pokud bychom tvrdili, že informace nemají obsah (jako matematikové-informatici), ale já ze svých subjektivních pozic na obsahu trvám, protože trvám na své dějinnosti, paměti, kontinuitě.

    Uff, říkám to trochu šroubovaně, jsem zrovna pod vlivem. Totiž pod vlivem literatury (P.Ouředník: Europeana).

    OdpovědětVymazat
  14. Žibřide: Obsah paměti člověka nebo skupiny lidí je závislý na tom, odkud se jeho/jejich informace vzaly. Na které straně byl, z jaké "výšky" se díval. A na následných zkušenostech, které mohou jeho původní zkušenost dost značně modifikovat. Můj táta, koncentráčník, se rozešel se Svazem bojovníků za svobodu (bývalý Svaz protifašistických bojovníků) protože zjistil, že se dostal do společnosti prospěchářů a lhářů. Vzájemné dosvědčování událostí, které se nikdy nestaly, čerpání různých příplatků za zásluhy, které nebyly atd. Byl tím velmi, velmi znechucen.
    Takže vše je velmi relativní. A dokonce tak strašný zážitek, jako je tak-tak přežitý pobyt v KL lze považovat za smyšlený.
    Táta nehodlal nikomu škodit a navíc mu členové svazu vyhrožovali, že pokud "DO TOHO BUDE VRTAT" tak se mu postarají o to, aby "měl problémy". Táta to vyřešil okamžitým vystoupením ze Svazu a odmítnutím vyplácení nějakého příspěvku k důchodu kteerý pobíral - nevím přesně, o co šlo a kolik to bylo peněz. (V pozůstalosti to nebylo, jen původní doklady o jeho repatriaci.) Svaz to nesl s nelibostí, střídali se pak u nás různí šedovlasí pánové - ale byl neoblomný. Táta byl s tím, jak to vyřešil spokojený, a říkal, že se zase při holení může koukat do zrcadla. Ještě několik let po konci jeho členství se na něj obraceli různí soudruzi se žádostmi o "svědectví". To jenom k těm "dějinným souvislostem".
    Jsem cynik a idealista zároveň. Strašná kombi.Jenže - co nadělám...

    OdpovědětVymazat
  15. Otázka svobody projevu je sice samozřejmě důležitá, ale za povšimnutí stojí i to, že ač vyslovil řadu kontroverzních názorů, je medializován výrok, který asi vůbec kontroverzní nebyl. Pokud lze soudit ze zveřejněných úryvků, tak řekl, že za minulého režimu nebylo všechno špatně, načež do toho repotérka zatáhla Hitlera s tím, že to by taky mohl říci, že ani za Hitlera nebylo všechno špatně, s čímž pochopitelně souhlasil, ale pro jistotu dodal, že když není vše špatně, tak to neznamená, že je vše dobře, a aby to pochopila i novinářka, tak to doplnil názorným příkladem že například z osmi věcí jsou 4 dobře a 4 špatně. Pokud ten rozhovor opravdu proběhl zhruba takto, tak jen naprostý fanatik nebo člověk neschopný porozumět smyslu textu na tom může vidět něco kontroverzního (narozdíl od jiných jeho názorů).

    OdpovědětVymazat
  16. Určitě Zdeňku.
    Ale pokusy umlčovat kohokoliv, kdo se pokusí vyslovit něco co "není běžné" t.j. co se nehodí do "obvyklého mediálního obrazu situace" se stále opakují. Zastrašování je stále ostřejší a nastává při stále menších "prohřešcích". Je stále více témat, o nichž se smí říkat jen oficiální názory. A zdá se mi to velmi nebezpečné. Prostě kde chybí skutečné argumenty se začíná vyhrožovat. Příliš mi to připomíná na zas tak vzdálenou minulost. Teď říkáme eufemisticky "období nesvobody" . Ale jednáme podobně, jako jednali soudruzi tehdy. Ani argumentace se příliš nezměnila - jen obrátila.

    OdpovědětVymazat
  17. StK,
    přelouskal jsem odkazovaný článek o rozhovoru Tachecí s Troškou. Podle mne je to bramboračka. Je tam všechno. Od dobrých postřehů až po totální úlety. A školometská snaha rozhodnout je - li svět černý nebo bílý. Jenže on je úplně jiný. Má nejrůznější odstíny všech barev.
    Anebob

    A alespoň trochu jsem přelousknul pár odkazů pod článkem, které se vztahovaly k Troškovi. A ač o lidech nerad pronáším kategorické soudy, musím napsat:
    Troška je blb. Blb kříženej s provokatérem odkojenej komunistickou propagandou.
    Po zkušenostech z iděsu nebo Psa jsem se do diskuse nahlédnout neodvážil.

    A s tou svobodou vyjádřit svůj názor je to stejné jako s odstíny a barvami světa.
    Je zlé pokud existuje jediná pravda která se smí říkat.
    Je horší, pokud se tato PRAVDA MUSÍ veřejně adorovat a nedá se odejít do vnitřní emigrace.
    Je ještě horší pokud se nesmí říci že Král je nahý
    Ještě horší je sám sebe donrovolně přesvědčit o nádkeřr šatů nahého krále.
    Je koncentrované zlo pomlouvt ostatní a zaštiťovat se při tom svobodou vyjádřit svůj názor.

    Je umění vyjadřovat své názory a ctít a chránit při tom práva a čest druhého.


    Krásná kniha o svobodě a plném břichu je Daleká cesta za domovem

    OdpovědětVymazat
  18. PS
    Nikdy nebylo úplně bez následků říci že král je nahý

    OdpovědětVymazat
  19. On ten výrok snad není medializován kvůli pravdivosti, ale kvůli tomu, že by takový výrok neměl zaznít z hlediska dobrého vkusu, ne?

    OdpovědětVymazat
  20. Cynik a idealista? Bože, zcela logické. Pro mne.
    Upozorňuju velmi na svých pár věcných a objasňujících poznámek k tomu článečku na Psu o ctihodném menším městě před Paříží, udělivším čestné občanství teroristovi a vrahovi z Palestiny! Dáno tam po sedmé večer díky dobré duši.

    OdpovědětVymazat
  21. Oj, Žibřide, to je zase jeden "gumový výraz". Dobrý vkus.
    Čí vkus? Jeho? Její? Můj?
    Pod ta dvě slůvka se dá schovat cokoliv.

    P.S.: Dodatky došly, zapracoval jsem je článku "Žibřidův týden (12) a přidal do názvu +. Jenže ne tři - byly to jen dvě myšlenky, tak jsem si dovolil první a druhou sloučit. Ráčej se tam pozorněji kouknout... [;>)

    OdpovědětVymazat
  22. Jakube tady máš stále rezervované místo na své názory.
    Netřeba tak složitě.

    OdpovědětVymazat
  23. Kapitáne, ty premisy jsou vlastně jen tři. [;>)

    OdpovědětVymazat
  24. K názorům blbů:
    I ti mají mít právo být slyšeni. Je-li jejich okolí nad nimi, pochopí, kdo to mluví a nechá je být. (Úsloví mé ženy: "Když mluví blbec, je lepší odejít.")
    Ale moc se obávám, že Troškova slova padla na úrodnou půdu. Stačí si přečíst deset, dvacet příspěvků pod článkem. (Upozorňuji případné odvážlivce - je to síla!)
    Takže Troška má své české hobity docela přečtené. Proto jsou jeho filmy tak úspěšné. I pro toto je vhodné, aby byl slyšen.
    "Aspoň víš, do čeho jdeš!" - replika doktora z filmu Vesničko má středisková.
    ...a můžu tu o Kotlince mluvit kolem dokola...
    Medián IQ100 je nedosažitelná hranice.

    OdpovědětVymazat
  25. Ne. Cokoliv opravdu, opravdu ne, ujišťuju. Pokud dáte na člověka, co snad už přes půl století toho má dost nastudováno o estetice a pořád o tom čte a uvažuje. Vážně jsou jisté hranice. A způsoby hodnocení a úsudku a klidného dospívání k závěrům a tak.
    Já třeba vkus v jistých nepraktických věcech, jako je kumšt, do jisté míry mám, a značný. O tom mé okolí celkem nepochybuje. Jiná věc je, je-li to důležitější než pořádně vydělávat, umět se bavit a makat jako správný chlap a tak. Není, no. Totéž okolí mi to průběžně dává najevo kdykoliv. But that´s another story, Mr Kipling, že.

    OdpovědětVymazat
  26. A kapitáne, na vašem korábu bych docela chtěl sloužit...no, skoro dycky jsem sloužil pod někým, koho bych si k tomu sám nezvolil. Well, už je to gone with the wind.

    OdpovědětVymazat
  27. Dyť jo. To se ale úzce týká onoho neblahého tématu tam.

    OdpovědětVymazat
  28. Když já se často musím myšlenkově dostat na stanovisko protistrany, abych mohl obhájit to svoje...

    Takže bez ohledu na vše ostatní: "Dobrý vkus" Evropana se musí nutně lišit od od "Dobrého vkusu" muslima nebo "Dobrého vkusu" Dajaka, lovce lebek v bornejském pralese. Nelze být tak sebestředný vzhledem k naší kultuře.
    S Dajaky asi mít problém nebudeme, ale co třeba s muslimy? Nebo komunisty? Nacisty?

    OdpovědětVymazat
  29. Pár facek drzému chlapečkovi, který přemoudřele rozpráví o oděvu panovníka? Jistě, jsem od dětství zvyklý. Ale já furt...
    Párkrát jsem vyděsil okolí. Ve třetí nebo čtvrté třídě, kdy se všichni vymlouvali, proč nenapsali úkol (vyražené pojistky, navštívila je babička ze Slovenska atd. atp., jsem jen já, drzoun, sdělil své třídní, že nemám úkol proto, že se mi ho nechtělo psát. Čistá pravda. To soudružku učitelku tak vykolejilo, že všichni dostali za nevypracovaný úkol za pět, jen já - nic. [;>)
    Ale jak říkám - na facky "za pravdu" jsem zvyklý.
    "Bo jestem zaťaty jak Polok!"

    OdpovědětVymazat
  30. Jo vkus v morálce, jasně.
    Tož to opravdu je různorodé jak sviňa.
    A ta kantorka musela být třída.

    OdpovědětVymazat
  31. Vkus v morálce...
    Jako vždy prolínání a někdy i substituce pojmů. Když o něčem řekneme, že je to "nevkusné" míníme vždy jen vnější formy jevu? (Opačně je to asi přesnější.)
    Jo a ta kantorka byla komunistka, která se nakonec doškrábala až na místo ředitelky. Nebylo oblíbená ani u žáků ani u kolegů (pokud jsem měl šanci něco takového jako dítě vycítit.)

    OdpovědětVymazat
  32. K tomu Troškovi:

    1. My tady nemáme v podstatě demokracii - MMCH proto, že některé myšlenky mohou být trestné; takové "prkotiny", jako že 80 procent legislativy vzniká nuceným přijetím diktátu nikým nevolených úředníků z brusele s tím tedy souvisí také
    2. My tady nemáme ani kapitalismus, protože o tom, co se bude v podniku vyrábět a kolik se toho vyrobí, nerozhoduje majitel, ale diktát nikým nevolených a nikomu neodpovědných úředníků, stanovujících různé kvóty a pseudonormy.
    To, že podniky oficiálně někomu patří, je v tomto kontextu zcela bezpředmětné a je to asi jediný rozdíl proti stavu, který zde byl před rokem 1989. Konec konců ani před tím rokem 1989 o tom, co a jak se v podnicích dělá, nerozhodoval jejich formální majitel - "všechenlid".

    Náš současný režim je naopak velice podobný režimu, jaký byl v Německu poté, co se NSDAP dostala k moci, a je spíš o fous restriktivnější, než jaký byl v té době v Itálii (a o moc v porovnání s frankistickým Španělskem).
    Takžre sorry, pokud se najde něco málo dobrého na tomto režimu, tak se najde nejspíš i na tom za Hitlera.

    Druhá věc je, že i dnes může dojít k tomu, že se to ekonomicky podělá (Kypr je názornou ukázkou, kam celá EU směřuje), a že se budou hledat viníci. A nepochybně se najdou u "ekonomicky nadprůměrně zdatného etnika", silně angažovaného v bankovnictví a finančních službách (u nás také v exekučním průmyslu) i v ideologii politické korektnosti a multikulturalismu.
    Kassandrám se nevěří, ale ne proto, že by to nedopadlo podle jejich proroctví. A zákazy mluvit o tom či onom se za určité situace mohou stát hašením požáru benzínem.
    Pokud se o některých věcech velice rychle nezačne vést velice upřímná a velice neomezená diskuse, tak se to podělá tím nejhorším možným způsobem, technicky je možné i horší podělání než za toho Hitlera.


    A speciálně pro Jakuba S:
    - "S vaším názorem bytostně nesouhlasím, ale budu se k smrti bít za to, abyste ho
    mohl hlásat" - to je Evropa (Voltaire)
    - Ideozločiny, trestnost myšlenek apod. - to je ryzí asiatské barbarství, jehož zdrojem pro Evropu je především Starý Zákon.

    OdpovědětVymazat
  33. Proč uvažujete takovým přímým, "nevkusně logickým" způsobem Pergille?
    Není hezčí v něco věřit? A pak, když se to "poonďá" být rozčarovaný, zklamaný, rozzuřený atd.?
    (Kdyby si tak člověk mohl vybrat, že?)

    OdpovědětVymazat
  34. Komerční úspěch Troškových filmů nic nevypovídá o názorech toho pána, velmi přesně však určuje všeobecnou úroveň vkusu v naší "kotlince", která je taková, jaká je ...
    Je pozoruhodné, že nám vládnou lidé, které jsme nevolili a máme dodržovat normy, které jsou nesmyslné a přesto si to necháme líbit ...
    StK => Polok, může být jedině "zažarty" :) ...

    OdpovědětVymazat
  35. Pergille, na té pomyslné šroubovici vývoje, které hlasatelé Marx-leninismu nevím proč říkali spirála jsme pokročili o závit výš a hlasatelé jiných myšlenek se přímo fyzicky nelikvidují.
    Anebo jsme ten závit dosud neušli celý a fyzická likvidace nás čeká s nástupem nové vedoucí síly kterou si hobiti buď radostně zvolí anebo se jí trpně podvolí na radu hlasatelů neb už závno ztratili odhodlání se bránit?

    OdpovědětVymazat
  36. Pro Formana:
    1. Jistě. Důvod k táhlému, ruskému smutku.
    2. Přesně v duchu toho známého vtipu, kdy chlap padá z mrakodrapu, a v každém patře si říká: Zatím to jde. Zatím to jde...
    3. Jestem Polak tylko z polovy [;>)

    OdpovědětVymazat
  37. Zajímalo by mě, jestli existuje někdo, kdo zkoumá pravdivost výroku kterékoli ratingové agentury na adresu té či oné země ...
    Dovolím si vyslovit (možná chybný) názor, že právě tyto neomylné instituce (firmy) jsou prapůvodními viníky současné finanční krize, když totálně selhaly v roli "dozorce" nad jednotlivými ekonomikami a ještě mají tu drzost ve své činnosti pokračovat dále ...

    OdpovědětVymazat
  38. K poznámce Pergilla. F.D.Roosevelt se dopustil jednoho šíleného bezpráví. A to internační tábory pro Američany japonského původu. Američtí Japonci byli loajální Američané, nesouhlasili s činy Japonského císařství během WW2 a přesto šli do koncentráku. Nevím, jestli se Američané za tuto křivdu omluvili.

    OdpovědětVymazat
  39. Ale ano. A prosím, nelze nazývat internační tábory pro ně tehdy koncentračními. To má už navždy specifický význam, že.
    Článeček na NP rozsáhlý, obsáhlý, pěkný. Že je šikovná, chlapi?

    OdpovědětVymazat
  40. Kopretino,

    ono se "stalo módou sezóny" se pořád někomu omlouvat.
    Faktem je, že řada japonských Američanů měla silné vazby na rodinu v původní vlasti a byla přes její ohrožení vydíratelná (Japonci tyhle věci obecně prožívají intenzívněji než Evropané). Faktem taky je, že rovněž při kontaktech s nimi by, mnohdy i bezděky a bez zlého úmyslu, mohli prozradit nějakou zásadní věc (a pak už by se vezli v nějaké zpravodajské hře, jako když se stoupne na zasněženou klouzačku). Ono mnohdy bylo zpravodajsky cennou informací i zda to, o čem se psalo v novinách (ke kterým se dalo dostat přes diplomaty neutrálních zemí), je pravda.
    Takhle seděli ve fešácké internaci a japonské tajné služby na ně nemohly. Mnoho z nich tomuhle opatření vděčí za to, že přežili.

    OdpovědětVymazat
  41. STK, právo na názor, je to bolestné téma. Popírání holocaustu či zlehčování nacistických válečných zločinů je kruté. (chraň Bůh, Vás z toho neviním, na to Vás z Doupěte znám), ale když nějací slizouni říkají, že se nic takového nestalo, že je to židovská propaganda, no uff. Také proto američtí vojáci nafotili a nafilmovali poměry v koncentračních táborech. Hromady nepohřbených mrtvol, výjevy, jak buldozer shrabuje vyhublé mrtvoly do jámy a jakýsi dobytek řekne, že se to nikdy nestalo. Ale má se bojovat osvětou, ne zavírat do vězení, ale pouštět vypatlancům filmy z KT.

    OdpovědětVymazat
  42. Nic jiného přece Kopretinko netvrdím!
    Dobrými důkazy takovému člověku má dokázat, že je lhář. Ale ne ho zavírat. Umlčet ano - ale pomocí důkazů, které přesvědčí ostatní. Publikum. Ne však tím, že takového "pohádkáře" zavřu do vězní - ať skutečného nebo virtuálního (odeberu mu např. internet). Protože se pro ostatní stane "mučedníkem" a jeho "důkazy" budou daleko silnější, protože si lidé řeknou: Vládci, výkonná moc z jeho názorů měla takový strach, že ho raději zlikvidovala. Nebo jinak umlčela.
    Když si vzpomenete - proč ukřižovali Ježíše Nazaretského?
    A co se stalo potom?
    Chcete snad, aby hlupáci vyráběli z jiných hlupáků mučedníky?
    Dějiny jsou plné mučedníků, kteří se stali slavnými - a s nimi i jejich "učení" - tím, že je někdo vypověděl ze země, uvěznil, oběsil, ukřižoval, upálil...
    Lidi jsou už takoví.

    Ostatně - islám si mučedníky plánovitě "vyrábí" právě proto, aby rozšiřoval a upevňoval svou ideologii, své náboženství. A to přitom nejsou odpadlíci od jejich víry. Přečtěte si, kolik sovětských vojáků zemřelo před hlavněmi německých kulometů, protože kdyby se nevrhli vpřed, zezadu by je zastřelili ti jejich.

    Jojo, hromady mrtvol - to je silný argument!

    OdpovědětVymazat
  43. Ano je. Když během Norimberského procesu žalobci pustili strašný film o KT, soudci museli přerušit proces a odročit. Celá soudní síň byla otřesena, lidé plakali, omdlévali, někteří zvraceli, hroutili se. No a Goering řekne, "je to pouze spravedlnost vítězů"...A výpověď Rudolfa Hoesse, který měl dosvědčit Kaltenbrunnerovi nevinu, byla také otřesná, jak v klidu a s železnou tváří vyprávěl o své "práci" v Osvětimi, no hrůza.
    Tady alespoň úryvek s procesu s esesmany, kteří byli souzeni za zločiny v Osvětimi
    http://www.youtube.com/watch?v=EU7NpLX49L8

    OdpovědětVymazat
  44. Kopretinko,
    můj táta tak-tak přežil koncentrák. O zvěrstvech nacistů nás poučovali celý život ve škole. Teď zase. Nebudu se na to dívat - já o existenci KL nepochybuji a myslím že nikdo z návštěvníků toho blogu. tady blbové nechodí - nudioli by se tu.
    To opakování pravd už začíná být protivné jako reklama na prací prášky nebo na dámské vložky.
    Když tomu někdo nebude chtít věřit, tak takto ho nepřesvědčíte.

    OdpovědětVymazat
  45. Ano, všeho moc škodí, nacismus se odsuzuje, ale bolševismus tolik ne. V KSČ byli jistě i lidé, kteří zločinci ze své podstaty nebyli, ale ten režim zločinecký byl a ničil naši zemi více než 40 let.

    OdpovědětVymazat
  46. Slibuju co jsem slíbil že se budu snažit začínat odvoláním. Na někoho.
    No, ono není odvolání jako odvolání... mně stačilo učinit pár odvolání po devětašedesátém... nějak jsem nebyl schopný. No to jsem se pak ovšem nemohl divit! Dyť jsem se ani nedivil.
    Ale jak jsem se divil, kolik mých blízkých se divilo mně... Mais, ou sont les signatures d´antan - ?
    Ach, kdeže loňská kání jsou...

    OdpovědětVymazat
  47. Hani,
    zločinců z podstaty (řekněme) není v každém hnutí ap. více než pár procent, a to přeháním, spíš promile. Gaussova křivka, zase... Ostatní pak se dělí na ty, co přesvědčí (brzy) sami sebe, že vše, co ti/ten nahoře zjeví či přikážou, je eo ipso správné a morální, a na ty, co prostě plují s proudem, a nejsou ani morální ani nemorální - nemají na to, jsou to prostě pragmatici. Nemají iluze, ale nemají ani na to, aby měli iluze jiné. Žijí, dýchají, jedí, pijí, vyměšují a pokluzené.

    OdpovědětVymazat
  48. Mnohé již správně zmínili předřečníci. Zkusím je neopakovat.

    Vskutku, Spokojené státy, jakkoliv by se v mnoha ohledech daly považovat za vhodné a žádoucí místo pro život, třeba už jen proto, že tam mnohem lépe funguje ochrana obydlí, soukromí a majetku, tak ale na druhou stranu mnohé tam v pořádku není, například nebývale úspěšný lobbing nenažraných vlastníků autorských práv, který vede k nevyvážené situaci, kdy na jedné straně, vlastník autorských práv, který si dovolí na cizí stroje, bez vědomí jejich majitelů, nainstalovat "protikopírovací" rootkit a který je z hlediska zákona beztrestný a na té druhé člověk, který ho odhalil a zveřejní návod, jak ho zneškodnit, je trestně stíhatelný a na zavření. A takových podivností a absurdit je tam povícero. Internace občanů japonského původu byla pravděpodobně pro mnohé z nich, včetně jejich rodin nepříjemná, ale nemyslím, že by to bylo zdaleka to nejhorší, co se tam kdy stalo.

    Troška je na jedné straně úspěšný režisér "lidových" filmů a na druhé je to člověk, jehož vkus i názory mi v lepším případě nechávají dost chladným a v horším i dost lezou na nervy. Rozhodně mi ale nečiní radost, existence jakýchkoliv "náhubkových" zákonů, či jejich radioaktivní aplikace a vynucování, ani proti němu ne, chce-li žvanit, ať si poslouží, nemusím to přeci poslouchat ne? Ono ve světle toho, kolika stalinistických zmetků už je u vesla ve vedení obcí a krajů, se opravdu naskýtá otázka, zda by mnohdy neměly být uplatňováni i na některé z těchto pánů. A bude hůř, zanedlouho budou dost možná i ve vládě.

    Největší míru svobod jsme tu měli mezi světovými válkami a poté trochu v devadesátých letech. Jinak ale dnes žijeme v jakési pokroucené postbolševické eurokratické realitě, s určitými demokratickými prvky. Ekonomicky je to jakási kombinace bankovního, korporátního a eurokratického dotačního bordelózního dotačního socialismu. Bude hůř. Oborů schopných fungovat samostatně a bez dotací valem ubývá. Vektory vývoje neslibují zlepšení, leda až po krachu.

    OdpovědětVymazat
  49. Když jsem volil, jak bude tenhle blog vypadat, myslel jsem, že černá bude taková... elegantní, něco jako černé společenské šaty. Že to zakryje používání "ne vždy kvalitní látky." Nenapadlo mě, že to je (v Evropě a zdá se jen zatím) barva smutku a beznaděje.
    Kdyby tu byl aspoň jeden "EU -hujer", který by ostatní iritoval natolik, že se naštvou a napíší, co všichni vědí, ale ne každý má odvahu říct. Nebo chuť to říkat - házení hrachu proti zdi je zábava leda tak pro idioty.

    P.S.: Co ale takhle hrachová kaše? Ta by na zdi držela! Tou by se dalo přímo omítat!

    OdpovědětVymazat
  50. No ale pro mne je černá odevždy barvou elegance, úrovně! Pokud teda ji beru jako barvu. Když ve skutečnosti ona ani bílá barvou není, bráno odborně, ale nevrmajnd. W tym przypadku.
    Hele, co mne tuhle ohromilo (po x-té) u mých milovaných anglických katolíků:
    Šílenec není člověk, který pozbyl rozumu. Šílenec je člověk, který pozbyl všeho kromě rozumu.
    No? Bohužel to nemám englicky. Je to otec dobrotivého P. Browna.

    OdpovědětVymazat
  51. Takovéhle srandičky jako s tou kaší mi Kocoure nedělej, poprskal jsem si klábosnici i monitor a řehtám se ještě teď.
    Ale když se zamyslím, tak by ta kaše potřebovala nějaké pojivo, ona je po uschnutí lehce drobivá.

    OdpovědětVymazat
  52. Mně se černá barva docela líbí, STK. A zejména černé oblečení zeštíhluje. :-). A také černé kočky a černí labradoři jsou nádherní.

    OdpovědětVymazat
  53. Tím dobrým vkusem jsem myslel něco jako nemluvit o vedlejších produktech režimů, když z pohledu z lágrů to jsou klady celkem zanedbatelné. No a vkusy Dajaků a muslimů se lišit budou. Samozřejmě, je to takový gumový pojem, protože je vytvářen průběžně shodnou účastníků.

    Ono to Troškovo vyjádření mi přijde nevkusné, i když třeba z hlediska ekonomiky pravdivé. Ale prostě pro mě nění ekonomika priorotou. Zvlášť v případě Hitlera.

    OdpovědětVymazat
  54. Nejnádhernější černá kočka je černý Jaguár. Ale živit bych ho nechtěl.

    OdpovědětVymazat
  55. Tak,Ž!
    No mně se taky dycky líbily černé kočky, H! Ale na ty jsem si netroufal, domnívaje se mylně, že je to znamení vášnivé a prudké povahy. Tak jsem bral zavděk tmavohnědýma. A před pár lety jsem si nevěřícně uvědomil, že jsem nikdy nic neměl ani nehodlal mít s žádnou přírodní blondýnkou. Nemám vysvětlení. Prostě konstatuju. Freud? Ale proč?

    OdpovědětVymazat
  56. Vůbec nejde o prioritu Žibřide, o tom se není třeba ani bavit. Ale o právo říct "krom toho ale...". Na hodnocení celkové situace to nic nemění - ale jakékoliv vyhlášené tabu má tendenci se zvětšovat. Protože účinně oponovat nějakému názoru je pracné a vyžaduje mít i relevantní důkazy. Vyhlásit nad něčím TABU je naproti tomu mnohem pohodlnější a pod ono TABU se pak mohou schovávat i různé osobní lumpárny. Úřad na ochranu osobních údajů - tváří se, že je určen jako "protibulvární" a protispamový", ale v relu se za ním schovává spousta špíny. A bulvár i obtěžování telefonem s "neodolatelnými nabídkami" stejně funguje. Jak mám zjistit, kdo prodal má osobní data?
    Takže jsem v databázi, znají můj věk, pohlaví, jméno a mají ho přiřazený k mému tlf. číslu.
    A tak musím být velmi příkrý na telefonistky, aby si už tam u mého čísla udělaly "puntík", že nejsem ochoten ani odpovídat na otázky (perfektní doplnění údajů do té databáze, která by vlastně ani neměla existovat), ani cokoliv koupit.
    Takže mám pocit, že bychom o některých věcech nejen neměli mít špatné svědomí že o noch m,luvíme, ale měli o nich opravdu mluvit. Třeba o rasové či náboženské nesnášenlivosti.
    Co mě tak napadlo: Proč se vlastně Romové vdávají a žení z 95% mezi sebou, když v médiích pořád někdo předestírá, že soužití s nimi je tak snadné.

    Prostě: TABU NE!

    OdpovědětVymazat
  57. Mix s pojivem a vymalováno. To by rozhodně šlo. To vám říká člověk, co pět let dělal informatika velké fabrice na B a L. Ta omítka by mohla mít parádní nezvyklou strukturu, zvlášť při pohledu z boku. Nejlíp někam kde neprší. Na vývoz pod názvem Erbsenputz, pea puree rough-cast, crépi de pois, revoque de guisantes, intonaco delli piselli, gorochovaja štukaturka... To je únavou a vypětím.

    OdpovědětVymazat
  58. Sorry, malinký logický lapsus ohledně těch sňatků: moment - ono by se tom procentu něco změnilo, kdyby se o tom houževnatě a do únavy debatovalo, kecalo, psalo - ? No. To mi říkejte, lidi...

    OdpovědětVymazat
  59. To Jakub: Ne, ty dvě věty nenavazují. Je to jen příklad, proč by se mělo mluvit a realističtěji hodnotit postoj menšin a většin. Tam se praktikuje TABU - mluví se kolem. Mohl jsem tam dát třeba gaye, židy nebo cokoliv jiného - něco, o čem se ve většinové společnosti "debatuje" a většinou velmi neinformovaně. Média melou svou, lidi si myslí taky svoje, ale není to daleka totéž. A společenští vědátoři jsou většinou nejvíc mimo. Hlavně, když je problematika nějakým způsobem živí. To jsou ti praví "sociální inženýři".
    (Ale nevylučuji, že jsou i takoví, kteří o tom opravdu něco vědí. Ale neznám.)

    OdpovědětVymazat
  60. Asi se s tím nedá nějak pohnout*, ale nikdy není na škodu něčemu rozumět. Blesky taky neovládáme - ale stále lépe jim rozumíme. Což pro budoucnost není zas tak špatná premisa. [;>))

    */ s tím samočinným udržováním "čistoty rasy". Třeba Rusové nebo Vietnamci tím tak netrpí. Ti se klidně "spouští" s místním obyvatelstvem. A po další generaci zcela splývají. Zdá se mi to pohodlnější, než se tak tvrdohlavě držet svého etnika.
    Když uvažuji dál: Nedala by se tak zastavit ta "muslimácká" lavina? Domácí převýchova muslimů "po jednom". [;>))

    OdpovědětVymazat
  61. StK, to jsou very interesting přístupy
    Nicméně k té čistotě rasy. Je empiricky dokázáno, že nejkrásnější ženský se rodí tam kde se rasy mísí.
    A nabo by to s tou taky moklo dopádnout vopáčně :D

    OdpovědětVymazat
  62. Ale fůůůj
    S tou převýchovou by to mohlo dopádnouť vopáčně

    nějak píšu k večeru jak masa Bob kříženej hotentotem

    OdpovědětVymazat
  63. U mazaných Češek? V průměru nikoliv.

    OdpovědětVymazat
  64. Ne. Na tyhle bohužel určitě žádná mazanost, ani Češek, neplatí. Nadhled, tolerance, humor, otevřenost diskusi o všem - neexistuje. Tak to JE. A pokud to trochu je, když jsou tu, končí to neodvolatelně ihned po sňatku a odjezdu té nebohé TAM, a padne klec. Za ní. Oni jsou VYŠŠÍ, NEJVYŠŠÍ RASA, krucipísek. Je to tak těžké pochopit? Žertovat o podělení rodin u nás muslimama a jejich domácké laskavé, žertovné, láskyplné převýchově - to se mi vůbec nechce. Neb je to nehumorná věc.

    OdpovědětVymazat
  65. Ano, tak se to říká, J.
    Viz film: Bez dcery neodejdu. Ale (nevím!) jsou opravdu naprosto všichni tak oddaní Alláhovi? Neexistují žádní renegáti? To mi připomíná mravence - nebo spíš termity. A tihle jsou Homo Sapiens. Jsou schopni se naučit mnohé věci - jsou tam mezi nimi i atomoví vědci. Opravdu žádná nehomogenita?
    Poznámka: termiti, naprosto specializované společenství tady byli už za dinosaurů - a zdá se, že se od té doby nezměnili.
    Mohamed určil co je správné před +/- 1400 lety.
    Takže opravdu není vybytí - vyhynout nebo rychle vynajít patřičný DDT proti muslimům? Pergillovo řešení?

    OdpovědětVymazat
  66. Vyhynout - spíš asimilovat se. Desítky etnik ("kultur") v pravěku, Kelti, kdovíkdo - pokřížili se, milovali a asimilovali, jedni pomalu či rychle skončili, ale jejich krev v lidech jiné řeči, jiných zvyků, jiných zvyků a hodnot pokračovala.
    Jenže nad tou první se slehla země. A dědictví v DNA nám jaksi není, pokud jde o vědomí podstat a poznání té původní kultury jejich praotců, nic platné.

    OdpovědětVymazat
  67. A podívám se na jedny z nejoblíbenějších knížek mého dětství, co mám po dědovi-malíři - Obenbergerovy Ze života mravenců a Ze života všekazů. Myslel jsem totiž, a všichni kolem, několik let, že pudu na něco přírodovědného, a vůbec jsem nevylučoval entomologii. Až na JSŠ se to pomalu převážilo jinam. Termiti a mravenci jsou bez přehánění úchvatní, obdivuhodní, neuvěřitelní ET tvorové. A včely ovšem.

    OdpovědětVymazat
  68. Ale fuj, pane filosofe.
    BROD JEŠTĚ NEVIDÍM A NĚKDO UŽ TU MÁ KALHOTY DOLE...

    I když na druh straně - to si mysleli třeba Římané taky. A barbaři dorazili...
    Naštěstí se to odbývá přes několik generací, takže zatáčka nebývá pro jednotlivce zas tak patrná.

    OdpovědětVymazat
  69. Brod ještě nevidím??? Nebylo by spíš výstižnější ono Čapkovo "... víš, kdo ještě teď, když už je pětina Evropy potopena, ..."?

    OdpovědětVymazat
  70. No - připravit se cíleně a klidně na brod, jaký může být a jak jej můžu/nemůžu zvládnout - není vůbec od věci...
    Ano, už staří Římané.
    A v jedné z mých oblíbených hospod, napodobujících naprosto dokonale anglickou pivnici (whiskici?) před tamtou válkou, je v té plenty všech možných litografií a fotek po stěnách a všem taky replika krásné impozantní litografie - pohled zdola, z mola, na obrovský parník s malinkýma lidičkama dola aji na palubách... a nahoře: TITANIC - první plavba největšího obra všech dob (a délka, výška, šířka)! Uvnitř vše, co si lze představit. Palubní lístky k dostání tam a tam.
    To musel být nátřesk.
    Proč mě to zrovna teďka napadlo...
    No, až posnídám, bude můj pohled jiný. Lepší.

    OdpovědětVymazat
  71. ...koukám, že jsme se tu sešli samí optimisté.
    Jenže přátelé - tohle vše si dělá bílý, poctivě pracující heterosexuální Evropan sám. Je líný mít děti. Stojí peníze, dělají doma nepořádek a zpočátku i ve dne v noci křičí. A ženám kazí postavu. Není lepší jezdit v létě do Thajska a v zimě do Alp? Být opálený a vysportovaný? Cool a in? Kdo to řekl: Po nás potopa?
    No je to tu. A není se čemu divit. Kolik dětí je na jednu evropskou ženu a kolik na muslimskou? Nebo cikánskou? Lenost a pohodlnost - to, co nás likviduje. Slovy klasika "dobré bydlo."
    Jako ty Kypřeny. Daňový ráj, daňový ráj... Praskne jako pouťový balonek.

    P.S.: EU zdaňuje na Kypru vklady nad cca 2 500 000 Kč na 40%. Pořád je to sice lepší než, to bylo za Tondy Zápotockého - ale...
    Ale lidi, kteří mají něco naspořeno tak budou své úspory řešit jinak. Nejsem finanční odborník, abych předpověděl jak, ale prostě jinak. Majetek jako pouhé číslo v bankovním počítačovém systému se ukázalo býti zcela nechráněno nejen před hackery, ale ani před dlouhoprsťáckou SUE, Socialistickou Unií Evropskou. A nejsem natolik levičák, abych se radoval, že bohatí na to doplatí.
    A PTÁM SE: KDY SUE ZJISTÍ, ŽE I V KOTLINCVE JSOU NĚJACÍ MILIONÁŘI? A podmíní vyplacení nějakých dotací, které jsme si z poloviny sami zaplatili a které je určeny na projekty z větší poloviny zbytečné, realizované jen proto, že na něj je možno získat od SUE dotace? A zažene zbytek zazobanců do zahraničí?
    Mimo jiné - zlí jazykové praví, že kyperská "věrchuška" byla kýmsi včas varována a ulila si své penízky včas jinam. Malí střadatelé projdou pod laťkou (vláda dostala strach z "první kyperské defenestrace" a tíha tak dopadne na ty střední. A "inostráňce". Putina to asi dost nazlobí - Rusko tam má i státní peníze.

    - A ne že by Kypr nebyl "daňový ráj". Byl... Byl!

    OdpovědětVymazat
  72. Film "Bez dcery neodjedu" jsem viděla, film byl podle pravdy. Byl to strhující příběh, alespoň jedna z málo skutečných událostí, které skončily dobře. Muslim v Evropě nebo v Severní Americe se většinou tváří jako milius, milý tolerantní člověk, oblbne tu a tam nějakou naivní Evropanku a jak se vrátí domů, je z něj úplně jiný člověk, despotický, násilnický, krutý, ne-li zlý. A to prostředí v Íránu, děsivé. No a co se stalo našim holkám, jedoucí do Indie přes Pákistán, kde byly uneseny. Pákistán a Afghánistán jsou země Talibanu, burek, kdo ví, jestli je někdo najde. Snad ano, ale trpí jako nikdo jiný.

    OdpovědětVymazat
  73. Kopretinko,
    asi mě budete mít za surovce, ale příliš ty holky nelituji. Už tam (v Indii) jednou byly, věděly o riziku, cestovaly samy bez mužů v muslimském světě a navíc si vybraly jednu z nejnebezpečnějších cest. Když za ně náš stát zaplatí výkupné (miliony - až desítky milionů Kč) ty peníze budou někde chybět, třeba na léčbu nemocných, kteří za svou choroby nemohou. A třeba zemřou. Kdo sám riskuje, měl by sám nést odpovědnost - navrhoval bych, dopadne-li ta věc dobře, aby dívky byly donuceny část výkupného státu vrátit. Totéž u mladých (i starých) šílenců, kteří se řítí silnicemi, nezvládnou řízení a pak jsou odkázáni na to, aby jim někdo pomáhal, když se jedou na svém invalidním vozíku projet.
    A to ani nemluvím o tom, že pokud měli v autě ještě někoho, kdo zemřel nebo je taky invalida. Ten nezaviněně.
    Ne Kopretinko, nemám s takovými slitování. Za chyby by se mělo platit. Protože platit se musí stejně a když nezaplatí viník, solidárně platí všichni kolem. Na něčí úkor. Solidarita - jistě. Odsud - posud.

    OdpovědětVymazat
  74. Já bych tedy považoval hranici 2,5 mil. Kč ULOŽENOU V ÚSPORÁCH V BANCE za předěl mezi střední a vyšší třídou, nikoli mezi nižší a střední. Takováhle podobná suma se mi na účtu objevila jen když jsem prodával vlasní střechu nad hlavou a kupoval jinou, ale to zas hned tak nenastane. A to říkám se stejným podotekem jako Vy, Kocoure: nejsem natolik levičák, abych se radoval, že bohatí na to doplatí. Dokonce si i připouštím obavy, protože zdaněním ultrabohatých začal hned po válce únor, ale nikdo to ještě netušil.

    OdpovědětVymazat
  75. Souhlasím s StK v tom ohledu, že při výběru cílů svých, zpravidla zhola zbytečných cest, projevují někteří jedinci pramálo rozumu a nejen rozumu, mnohdy postrádají i jakési minimální množství pudu sebezáchovy. Vydávají se tak na cesty do oblastí, do kterých by se soudná bytost vydala leda tak bombardérem, nebo tam rovnou spíš místo sebe poslala balistickou střelu. Svou bezohlednou debilitou pak zbytečně zaměstnávají spousty lidí. Jediný, mimochodem velmi sporný užitek je v tom, že nablblá média mají o čem mlet. Ta média o tom ale melou způsobem většinou tak hloupým, že se zase najde brzy najde nějaký další jedinec mdlého rozumu, který zkusí kvůli pár vteřinám slávy zopakovat v nějaké modifikaci ten hloupý skutek, o kterém se v těch médiích od rána do večera bezcílně tlachá. jestli v těch redakcích někdo nedostane rozum, bude hůř...

    Šílenců na silnicích za posledních několik let valem přibylo a projet cosi mezi 10-20 km po našich silnicích znamená, že vás ti magoři kolem ohrožují na majetku a zdraví skoro bez přestávky, mimochodem tím, že vám jedou ani ne 2 m za kufrem vozu, což je ale vzdálenost, která vám v čase při běžných rychlostech neposkytne ani dost času na předání informace z oka do mozku, natož pak na adekvátní reakci v nenadále nastalé krizové situaci, třeba že za míčem vběhne do cesty dítko. Na té samé krátké trase vás pak někteří umělci, co se neumí pomalu udržet ani na celé silnici, natož pak v jejich jízdním pruhu, ohrožují na životě během těch 10 - 20 km tak cca 4-5x. To by bylo spíš na samostatný článek a diskusi pod ním. Třeba se v dubnu na něco zmohu...

    V každém případě by se to s tou solidaritou nemělo přehánět a určitě by byla v mnoha případech, kdy z toho ta arogantní či bezstarostná debilita přímo čiší, na místě přinejmenším významná spoluúčast, ne-li rovnou úhrada všech nákladů, v těch hodně křiklavých případech určitě a kdyby se to dělo s patřičným mediálním humbukem okolo, možná by to mělo i žádoucí účinky.

    OdpovědětVymazat
  76. "...režisér filmu Zdeněk Troška poskytuje výrazně kritické a mediálně nekorektní rozhovory. Například v rozmluvě s Barborou Tachecí Troška zmínil, že za komunistů bylo lépe, že svobodu sice máme, ale taky můžeme jednoduše chcípnout hlady a že Hitler byl docela fajn chlapík, který udělal pár špatných rozhodnutí..."
    píše Karel Křesadlo na http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=774974#utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_campaign=B&utm_term=position-2
    Ten rozhovor s Tachecí jsem si (nerad) přečetl a musím říct, že Křesadlo prostě lže. Kocoure, musím Vám dát za pravdu, ta štvanice je i na mě nějak silná.

    OdpovědětVymazat
  77. Je mi líto, Hani. Vidím to stejně jako pan domácí a Drak.
    A korunu tomu v dnešních LN (papírových, neví, jak na webu) nasadil v delším článku jakýsi mladý entuziastický cestovatel, píšící, jak všemi těmi zeměmi projížděl s kamarádem na motocyklu, a jak všichni, všichni byli t a k pohostinní, přátelští, slušní! Že to je prostě výjimka, stane-li se něco jako teď.
    Jistě. Byli a jsou takoví k m u ž ů m .
    Jak to, že LN to otisknou, rozum mi zůstává stát -

    OdpovědětVymazat
  78. To STK:
    Myslím, že by spíš měly být třebas i mimořádně jednorázově zdaněny všechny orgainizace i všechny sdělovací prostředky, které se nám snaží propagovat islám barvami růžovými. Samy dívčiny snad byly členkami nějaké multi-kulti-pomoc organizace.
    Dokážu si představit šáhnutí do kont některých novin a časopisů, i některých spolků (včetně islámských obcí).

    OdpovědětVymazat
  79. Daň za lež, Pergille? [;>))
    Když pominu, že není člověka, který by všechny ty lži dokázal odhalit (a kdo by hlídal hlídače, že?) tak to by bylo pro hodně médií naprosto likvidační. A erár by si pošmák. Přitom to by byla daň jen za nepravdivé informace, ne za to, co si redaktor "myslí". Myslet a psát může (podle mého hlubokého přesvědčení) cokoliv. Jenom musí striktně odlišit zprávu od komentáře. Toť vše.
    Naposledy to uměla BBC.

    OdpovědětVymazat
  80. Daň za lež? Nápad je to svým způsobem nádherný, vzhledem k současné nevalné situaci na tomto poli dokonce velice žádoucí, ale zároveň s tím velmi těžko realizovatelný, ne-li rovnou nereálný. Mimochodem BBC, možná kdysi dávno byla jakýmsi vzorem toho, jak by solidní žurnalistika měla vypadat. Nejpozději s nástupem globálně oteplovacího, solárně korsárského, protijaderného a dalšího třeštění se ale obávám, že i celá kdysi úžasná BBC, nakonec přišla i o úplně poslední kapky studu, soudnosti, slušnosti a nyní už začíná ztrácet i poslední náznaky snahy o slušné žurnalistické řemeslo.

    žibřidovi:

    Vzrůstající agresivita, hloupost, hrubost a prolhanost, ať už pramení odkudkoliv, je opravdu nepříjemná. Na druhou stranu, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá a když se začíná někdo chovat podobně hloupě a excentricky jako Troška, musí počítat s tím, že schytá něco nazpátek zcela po zásluze a někdy třeba i něco navíc, jako v tomto případě.

    Jakubovi S.:

    Ať to klidně otisknou, ale s komentářem, že jde o názor vášnivého cestovatele na jedné straně a nepříliš rozumného člověka na té druhé a že nikomu, obzvláště pak mladým ženám, nedoporučují se jeho radami řídit. Konec konců na stránkách MZV:

    http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/index.html

    jsou k mání poměrně solidní a v čase aktuální informace o tom, kam by se jezdit nemělo. Číst snad umí každý a na internet, kdyby ho náhodou neměl doma, se dostane buď zcela, nebo za směšný poplatek v každé veřejné knihovně.

    OdpovědětVymazat
  81. BBC - ano Draku, proto je tam ten minulý čas.
    Vzpomínám na BBC na konci minulého tisíciletí.

    A k tomu honu na pedofilní a bůhvíjaké moderátory BBC - Jistě, že tam nějaké kauzy byly. Taktéž zneužívání v církevních školách určitě bylo - nakonec ten "duch staré Anglie" by bez toho asi nemohl být tak přesvědčivě popsaný v první díle Rowlingovic ságy. (A v mnoha jiných literárních dílech, že, Jakube [;>).
    Ale to, že se tady objevují už snad desítky případů (už jich je téměř sto) - myslím, že se aspoň ty poslední z nich se už spíš "vezou na vlně" a pravda "je někde tam venku". Je už to dávno, hmotné ani písemné důkazy chybí a tak tu stojí slovo proti slovu. A naděje a odškodnění.
    ===
    Když se začali Japonci omlouval Číňankám, které musely sloužit jako děvky a japonských vojenských nevěstincích a dostávaly i jakési peníze, objevilo se tolik zneužívaných Číňanek, že to vypadalo na stav, že by se museli Japončíci snad usouložit.
    Nebo: táta měl dosvědčit pobyt v koncentráku "za sabotáž" člověku, který měl na konci války 11 let. Čili osmiletý záškodník. A onen soudruh, když ho táta upozornil, že buď má špatné doklady nebo žádá o potvrzení lži mu začal vyhrožovat vyloučením ze Svazu bojovníků za svobodu. Tak táta vystoupil sám, silně znechucen celou tou zkur.... organizací, protože za to "svědectví" se velmi přimlouvali i další soudruzi, dokonce i ti, kteří skutečně v koncentráku byli.

    A tak to může být i s tím rádiem BBC.

    OdpovědětVymazat
  82. I kteří byli... tak to je síla.
    Duch party, jednotky, strany, církve. Einfach Kameradschaftsgeist. Já (něco vím) na bráchu, brácha na mě. (To mě právě napadlo, to v závorce - dobrý, co?)

    OdpovědětVymazat
  83. To je pravda, že jet do muslimské země bez mužského doprovodu je o hubu. Já bych samozřejmě do muslimské země nikdy nejela, ani do Egypta, ani do Turecka, všude je brajg. A i v Indii je to velmi nebezpečné. Teď mají v Indii kauza znásilňování žen a kór na bílou Evropanku si v zemích III. světa každý troufne.

    OdpovědětVymazat
  84. Je pro mě zajímavé a deprimující zároveň, že se na II.WW a okolnosti mohu téměř vždy podívat hledáčkem mého táty. (Kdybych byl intelektuál, řekl bych prismatem.)
    Ať už jsou to nacisti, Sudeťáci nebo komunisti - je hrozné, že nějaké NOVÉ skutečnosti nebo názory se neobjevují. Někdy lituji, že tehdejší zkušenosti s židy měl jen děda, když vzal do úschovy nábytek a pianino od židovského souseda (a pak ho nebylo komu vrátit). Ti taky nevěřili, že by Němci mohli udělat něco takového: "Budeme tam jen pár týdnů a pak nás asi vystěhuji do východního Polska, tam je málo lidí. To se vysvětlí. To se musí vysvětlit. Pro ten nábytek si přijedeme nebo někoho pošlu s doporučením." Podobná očekávání mezi lidmi byla, když v ČR v roce 1948 razantně nastoupili komunisté, podobné řeči vedou "multikulťáci" dnes, kdy se tady valí vlna "musli-nami" a jejich vůdci nepokrytě říkají, co s námi hodlají udělat. Ale my jsme jak ten člověk, co padá z mrakodrapu: "...ještě je to dobrý..." budeme říkat až do přízemí. Pak už nic.
    Možná si ani nevšimneme, že jsme rozplácnutí na betonu reality.

    OdpovědětVymazat
  85. Kdo všechno musí uklízet svůj blog!!!

    24. března t.r. Pepa Cvrček (Beppe Grillo) napostoval na svém blogu článek s názvem "Schizzi di merda digitali" (Digitální stříkance hoven)
    Píše: "Da mesi orde di trolls, di fake, di multinick scrivono con regolarità dai due ai tremila commenti al giorno sul blog. Qualcuno evidentemente li paga per spammare dalla mattina alla sera. Questi schizzi di merda digitali si possono suddividere in alcune grandi categorie..." (Už měsíce hordy trollů, švindléřů, multinicků píší pravidelně každý den dva až tři tisíce komentářů na blog. Někdo je pravděpodobně platí za to, aby spamovali od rána do večera. Tyto digitální stříkance hoven můžeme rozdělit do několika velkých kategorií ...)

    Jedná se skutečně o trolly nebo o nesouhlas v názorech na postup "demokratického vedení shora" po volbách?
    Přečtěmě si jeden z mnoha příspěvků, které se ohražují proti tomuto nařčení:
    CARI GRILLINI,
    IO NON SONO UN TROLL!
    HO VOTATO M5S (camera e senato) MA SICURAMENTE NON LO FARO' PIU'.
    HO ARGOMENTATO LE MIE OPINIONI, MA SONO URLATE AL VENTO. ANZI PEGGIO, VENGO PURE TACCIATO DI FALSITA'.
    QUESTA NON E' DEMOCRAZIA. ALMENO DEI PARTITI CLASSICI SI SENTE DIRE TUTTO E IL CONTRARIO DI TUTTO, MA QUI C'E' IL COPRIFUOCO!
    E SE QUALCUNO DICE QUALCOSA DI NON ORTODOSSO VIENE TACCIATO COME DISTURBATORE, ANZICHE' INSTAURARE UN SANO DIBATTITO.
    QUI UNO NON VALE NIENTE, VALE L'ORDINE DI SQUADRA!
    Saluti, Roberto Bacchiani, Pesaro
    (Vážení cvrčkové, já nejdem troll!
    Volil jsem Hnutí 5 Hvězd jak do sněmovny tak do senátu. Ale zcela určitě to už příště neudělám.
    Zdůvodňoval jsem zde své názory, ale jako kdybych křičel do větru. Naopak, dokonce mě obviňují z falše. Tohle není demokracie. V tradičních politických stranách se hovoří o všem a o opaku všeho, ale tady je policejní zákaz Ausgangssperre (volného pohybu)!
    Když někdo řekne něco neortodoxního, je na něj hned poukazováno jako na rušitele, místo aby se započalo se zdravou debatou.
    Tady jedinec nemá žádnou cenu, zde platí příkaz velitele mužstva!)
    Zdraví Roberto Bacchiani, Pesaro)

    http://www.beppegrillo.it/2013/03/schizzi_di_merda_digitali.html
    (Podívejte se sami, je tam i moc pěkná ilustrace)

    DRŽET HUBU A KROK!
    To přece platí u všech "zdravých" demokracií, anebo ne?


    OdpovědětVymazat
  86. Nemyslím, Info.
    (Někdy raději vůbec nemyslím...[;>)
    Držet hubu v demokracii znamená podvolit se diktátu většiny. A názor většiny zdaleka neznamená automaticky, že je něco "správně". Hitler i Gottwald přece byli demokraticky zvoleni. Většina bývá často tvořena ovčany, kteří (většinou) z duševní lenosti podlehnou mediální masáži těch, kteří mediálně masírovat umí.

    P.S.: Jak se dnes v Taliánsku dívají na řecko-kyperské problémy? Už se pomalu chystají na "daň z vkladu" v bance?

    OdpovědětVymazat
  87. Že by nešlo jen o trolly, švindléře a multinicky, co pravidelně každý den zaneřáďují blog? Že by se bouřila základna proti totalitárnímu vedení Casaleggio-Grillo?
    Napovídá tomu toto video, kde se starý přiblblý komediograf a herec Dario Fo obrací k davům cvrčků: "Celá Evropa, celý svět se s údivem a nadějí dívají na tu nádhernou věc, co podniká Hnutí 5 Hvězd. Převrátit všechno vzhůru nohama, rozbít a znovu předělat. ... Vydržte, neustupujte! Vítězství je na dosah ruky."
    Napsala jsem přiblblý - ale ne tak docela. Starý komediant také doufá ve svou Apoteózu, ve své zbožštění. Grillo ho navrhuje na funkci prezidenta republiky!
    http://www.beppegrillo.it/video_commenti.php

    Zatím se tu na nic nedívají, alespoň veřejně. Mají moc práce se sestavením vlády.

    OdpovědětVymazat
  88. Z italského blogu: ...Říkám, že jsme v prdeli. Itálie je v háji jako země. Je příliš pozdě na jakékoliv řešení. Dokonce i když si vyhrneme rukávy a hned zítra začneme pracovat, bude to trvat nejméně deset (10) let abychom jen napravili sociální škody, které politici napáchali za posledních dvanáct měsíců. Pokud je Bůh, doufám, že nám pomůže. Zdravím všechny a každého zvlášť ...

    Tak pokud jsem tomu dobře rozuměl, Itálie je rovněž "plná radostných očekávání..."

    OdpovědětVymazat
  89. Nevím, z kterého blogu jste to vzal, ale to je jedno. Takhle píší absolutně všechny noviny, takhle se vyjadřují všichni ekonomičtí komentátoři v TV.
    Těch třináct měsíců Montiho politiky austerity posunulo Itálii o takových deset let zpátky.
    Vezměte na př. jeho daňovou politiku. Stát dluží podnikům 60 miliard euro za zakázky a práce a neplatí. Zatímco ale vymáhá placení daní a to v přesném termínu, jinak navalí ještě pokutu. Těm chudákům nezbývá než si na placení daní půjčovat od banky, která jim ale nic nedá. Takže podniky po tisících krachují.
    Není odvětví činnosti, kde by Monti nenapáchal nějaké hovadiny. I v mezinárodní politice.
    A to se ke všemu ještě nacpal do voleb se svou kandidátkou a tak odvedl pravici asi tak 10 procent hlasů. Na levici zas odvedli voliče cvrčkové, a to proto, že Pd podporovala až do poslední chvíle Montiho a tajemník Pd Bersani byl tak krátkozraký, že si jel před volbami pro požehnání do Berlína. No, tam mu Merkelka s ministrem financí Schaeublem tak upřímně požehnali, že strana ztratila spoustu mladých voličů. Volte Montiho, do prdele se sprosťákem Berlusconim, radili Italům. No, Berlusca to ustál, i když ztratil asi 8-10 procent hlasů, voliči se na Němčoury vykašlali.
    Takže je ted sestavení nové vlády dost ošemetná věc. Pd by se měla koalizovat s Pdl (Bersani s Berlusconim), ale to po létech vrhání špíny na Berlusconiho z justičního hovnometu ze strany levice, není jen tak jednoduché, i když na to tlačí prezident republiky.
    Do čtvrtka se to má rozhodnout.
    Včera jeden diskuzní program začínal prohlášením dvou komiků: "Vyhlásíme válku Německu!"
    (Nebyli to cvrčkové, naopak byla to konkurence, co si ze Pepy Cvrčků utahuje.)

    OdpovědětVymazat
  90. Jojo, už se těším na "supervolební rok 2014" v Kotlince. Lejna budou lítat nízko... A Messiáš nikde.
    Muslimové budou zatím tiše v postelích svých žen připravovat svoji tsunami.
    ===
    Jak probíhal konec Říše římské? Už si to ze školy nepamatuji. Bylo to podobné?

    OdpovědětVymazat
  91. Nechte být říši římskou, to byla jiná doba.
    Jo, vážený, poučte se od druhých, dejte na dobrou radu!
    Nezačínejte si nic s nějakou depolitizovanou demokracií technokratů (jednou jsem tu o ní psala) - Monti byl právě velkou nadějí na její uskutečnění v pokusném měřítku a ukázal , že to vede jen k velkému průseru.
    A taky nesedejte na vějičku lákavým nabídkám světlých perspektiv tekuté digitální demokracie, skončíte v přívalu exkrementů, hovna budete mít z toho žvanění až za ušima. Pámbuví, kdy se to podaří uklidit. Ještě štěstí, že si toho ta hovada, co pro cvrky hlasovala, začíná uvědomovat.
    Zatím nejpřijatelnější se zdá být ta demokracie docela normální, bez honosných futurologických přívlastků.



    OdpovědětVymazat
  92. Italský blogger má samozřejmě pravdu. S tou drobnou upřesňující výhradou, že v prdeli je nejenom Itálie, ale celý "civilisovaný" svět tak, jak ho z dřívějška známe, Spokojenými státy počínaje, pokračujíc Evropou přes Rusko a Austrálii až na nový Zéland. V prdeli je proto, že demokracie je až příliš zneužívána vykuky všeho druhu a proto, že cosi co známe ze slovníků, z pohádek, filmové tvorby a dalších zdrojů, ale už bohužel ne z praxe a čemu se říká slušnost, spravedlnost, vzájemná úcta a důvěra a především pak jakýsi elementární pud sebezáchovy spolu se zdravým selským rozumem, už to mají za sebou, v tichosti někde všichni zemřeli a teď už tady jen bezuzdně řádí evropští, političtí, korporátní, bankovní, byrokratičtí, podvodničtí a další a další vykukové a šíbrové a dělají bordel a rozkrádají nestydatě a rovnou po hromadách. Těm slušným troubům se při tom smějí do očí.

    Příznivci Velkého Cvrčka nepochopili, že svůj úkol, tedy vhození lístečku do urny, tedy to, co se od nich čekalo, že už splnili, teď že se už jen čeká, že budou držet hubu a krok...

    OdpovědětVymazat
  93. Tady už jenom záchrana, že jižní národy a horkou krví něco rozjedou. Protože jak tak koukám na Skandinávii, tu bude možno podřezávat bez umrtvení. A ještě si bude pochvalovat, jak je multikulti.

    OdpovědětVymazat
  94. Jo, Vy si, Kocoure furt ztěžujete, že musíte hlídat dveře, aby sem nevlez ňákej troll. A to je jen jeden.
    Co by měl říkat Pepa Cvrček, když se mu tam přijde denně vysrat 2-3 tisíce trollů! Dyť to ani nestačí uklidit.
    Prej ty trolly platí Bersani. Kdybych věděla, kde je verbujou, tak se du přihlásit taky. Dělat si srandu ze cvrků a při tom bejt za to eště placená, to by bylo pravý žůžo!
    Nádhera!
    To bych vyvinula činnost, že by teprv Pepa valil bulvy!
    A copak náš bludný troll? Proč se taky nepřihlásí? Ňáký italský nadávky si vopíše z Wikipedie a je to!
    Von teď Pepa hledá dobrovolníky, aby mu pomáhali ty hovna vodklízet a ty sráče chytat. Ale zadarmo.
    A radši taky přerušili chat line, taky kvůli trollům.

    OdpovědětVymazat
  95. Skadinávie - ano, bohužel. Včetně Nizozemí a Dánska.
    V konci (pozvolném, to nebylo rázem) Imperia romana nehrála roli demografie. Bylo to celkem hodně jiné.
    Sakra, něco veselého. Třeba nějakého komika. Beppa. Daría Fo. Sobotu třeba... bože, to je sranda.
    Inf, to v 9.09 jsem si vychutnal, oboje. Ne nadarmo commedia dell´arte je odkud je, že? Jinak se jí myslím říká (?) c. a soggetto, k. na určitý námět (?): no tak námětů na rozehrání na polit. jevišti tu je, jééjda!
    Ještě: c o p r i f u o c o myslím znamená jednak zastavení palby (ve Velké válce, v zákopové), jednak Sperrstunde (v kasárnách, hospodě?). Teda Rosend. má: uzavírací hodina. Poslyšte, non mi convince molto - ? Ovšem opravovat profi kexikografa by byla ode mne chucpe...

    OdpovědětVymazat
  96. Info,Pepa Cvrčků to má horší než já.
    Ne kvůli počtu trollíků a jiné havěti, ale proto, že ten blog/web potřebuje pro realizaci svých plánů. Já ne. Kdyby se tady nahrnulo větší množství trollů, můžu je buď zastavit a "vydávat propustky" nebo zastavit všechny připomínky jako Šaman nebo několika kliknutími tuhle kavernu v kyberprostoru jednou pro vždy zlikvidovat, smazat. Protože ji vlastně nepotřebuji - provozuji blog jen pro radost svou a svých "digitálních přátel". Nemám tak strašné puzení, abych se musel s čímkoliv svěřovat. A mám fyzicky existující přátele, kdyby přece jenom. Ale nemyslím si, že žiji tak zajímavý život nebo názory, aby ho je bylo potřeba inzerovat. Proto nemám založen ani Facebook, ani Tweetr či podobné záležitosti. Jenom tuhle Útulnu, kde se vlastně ani moc nevaří a na rozdíl od Šamanovy Hospůdky u hřbitova spoléhám na to, že občas někdo něco donese a ostatní mu to pochválí a zkritizují. Zatím.

    OdpovědětVymazat
  97. Útulna. Ano. Jedno z těch překrásných novoslov, (vy)nalezených turistickými spolky či Sokoly ještě před koncem tamtoho kypícího století. A pak - spolu s tím, co označuje - přenesené i do hor slovenských a podkarpatských. Přístřeší, otop, lavice, stůl, bezpečí. V podstatě jak ve španělské hospodě: nenajdete tam nic, co tam sami nedonesete - ale útulna je o krok dál: najdete, co tam přinesli jiní - a jiní vám budou děkovat za to, co jste tam přinesli vy. Když jsem vandroval se spacákem a stanem po Slovensku 65 a 66, ve Spišské Maguře jsem na takovou jako na zjevení z první republiky narazil, nad Ružbachama. Mais, ou sont les útulny d´antan -

    OdpovědětVymazat
  98. Tedy, starej, Tlustej Kocoure, tohle když jsem přečetl, měl jsem intenzívní pocit, že jsem dvakrát. A koukám, že i Drak... Tak třikrát. A ostatní, sakra vždyťo tohle všechno je kus mého já. To je záhada...

    OdpovědětVymazat
  99. Jo, pánové, Vy to berete jako nějakou veselou komedii, ale ona je to válka. Válka jako řemen. Válka Bersaniho proti Cvrčkům, protože mu odvedli asi tak 10-15 procent voličů. Těšil se, že po zlikvidování Berlusconiho, který má na krku tři procesy, se pohodlně usadí v křesle premiéra a teď to vypadá na to, že nesestaví ani vládu, když nepřibere nenáviděného a k životu znova vzkříšeného Berluscu.
    Zkusil to už v senátu podplatit pár cvrčků, aby hlasovali pro jeho kandidáta na předsedu senátu. A podařilo se mu jich přesvědčit jedenáct. To Pepu Cvrčka značně rozzuřilo, jenže, co mohl dělat? Vyloučit své senátory z Hnutí? To by bylo kontroproduktivní. Zbavit je senátorského mandátu? To podle ústavy nemůže. Vždyť by ji taky chtěl v tomto smyslu změnit. Jenže tůdle, na to mu nikdo nepřistoupí. Takže jim pak nakonec milostivě odpustil jejich nedisciplinovanost.
    A teď mu Bersani bombarduje blog výkaly svých námezdních trollů. Ti zřejmě musí mít i příslušné vybavení, aby je spolupracovníci Cvrčka neidenfikovali nebo jim nenabourali PC. G. Casaleggio, co spravuje blog, je přece informatik, majitel informatické firmy a tak ví co dělat, aby se nějakým začátečníkům ubránil.
    Pozorovala jsem to už před týdnem, že se na blogu objevují příspěvky hovořící jasně pro Pd a pro Bersaniho a tak jsem se divila, jak to, že nefunguje Cvrčkův filtr.
    Bersani chce Hnutí znemožnit, ukázat, že jsou pustí kecalové a narušovatelé státu, bořitelé společnosti. V čemž s ním tedy souhlasím.
    Pepa Cvrček si taky nechodí pro sprosté výrazy a urážky daleko. Jednou nazval dvaadevadesátiletou Ritu Levi Montalcini, nositelku Nobelovy ceny za medicinu, starou kurvou (vecchia puttana) a řekl, že jí toho Nobela koupila farmaceutická firma, aby se proslavila na trhu.
    Včera přítel a spolupracovník Cvrčka Franco Battiato zas řekl, že v parlamentu sedí samé kurvy, které ji dají tomu, co víc zaplatí.
    Zřejmě ta drsná jadrná mluva masy voličů okouzlila.

    Pokud jse o coprifuoco, znamená to zákaz vycházet na ulici po určité hodině a někdy také příkaz zatemnění.
    Sabatini Coletti Dizionario della Lingua Italiana: divieto di uscire di casa in determinate ore, generalmente notturne, imposto alla popolazione per motivi di ordine pubblico
    Rosendorfský má ve slovníku víc nepřesných nebo pomýlených definicí.

    OdpovědětVymazat
  100. Info, z dálky vypadá i lítá vojenská řež trochu jako balet. A řešení základních otázek života a smrti má vždy své humorné aspekty. Třeba, když vám tátu zabije prase, které spadlo s balkónu, je to pro vás, syna, tragedie. Ale když to pěkně sepíšete, je to historka k popukání. Vlastně součást klasické literatury. Takže O-5 ten zatracený úhel pohledu.
    "Prisma".

    OdpovědětVymazat
  101. Vážení jazykozpytci, zkuste na sobě tenhle primitivní test.

    Kolik jste dosáhli?

    OdpovědětVymazat
  102. A co takhle výraz "policejní hodina". Znamená něco podobného?

    OdpovědětVymazat
  103. Kocoure, měl jsem 25 ze 38 správně. A protože nejsem lingvista jako Jakub, nemůžete čekat už žádné zlepšení.
    A co Vy? Jak jste dopadl?;-)

    OdpovědětVymazat
  104. 31, ale tři jsem "střelil od boku".
    Ale potom jsem se podíval na správné odpovědi a tím pádem jsem už "vyřazen ze slosování".

    OdpovědětVymazat
  105. Polizeistunde, policejní hodina, určitě! Géza Včelička například.

    OdpovědětVymazat
  106. S těma šoufkama bych to spíš viděl takhle:
    http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/135392

    OdpovědětVymazat
  107. Pšačí, žďorby, bajdat, radio tnulo, boco, jebák - kdo to přeloží bez chyb?

    OdpovědětVymazat
  108. Pětatřicet, omlouvám se... "Jsem starý muž. Na sklonku života nebudu lhát." Ne, to je jen mé oblíbené citování, víte, co to je.
    Šoufek: to je, ano, to, čím jednou za čas vybírám pod stromy vedle chaty senkruvňu. NO?! To neznáte, co? Ovšem uhodnete, neb v tom odkazu je to řečeno.
    A pozor, DOKONALÝ obrázek mého milovaného pana Renčína: pan Dlabáček ukazuje zoufale a zhnuseně svému vyjevenému panu synovi, co přijel z města, právě tuhle nádobu na držadle a říká: - Šoufek. Toto je šoufek. Já nevím, co vás na té vysoké učí! -
    No? Prožíváte?

    OdpovědětVymazat
  109. Vzdávám předem. To je na mě moc. Nedá sa. Severní vítr je krutý.

    OdpovědětVymazat
  110. K té Itálii, ale v zásadě i zcela obecně:

    Stát má jakési atributy, mezi které patří i zajišťování vnější a vnitřní bezpečnosti. A pokud stát tady toto nedělá, tak prostě není stát. A pak je naprosto šumafu, jestli to, co je na jeho místě, je (nebo se prohlašuje za) demokratické. Prostě proto, že to není stát (a ta demokratičnost nebo nedemokratičnost jsou z tohoto pohledu irelevantní - je to jako bych se nad mrtvolou rozhodoval, jestli jí dám injekci nebo klystýr).
    A lidé potom sáhnou po jakémkoli řešení (třeba nedemokratickém, nebo i antidemokratickém), z něhož má šanci vzejít funkčne plnohodnotný stát (protože ta demokracie nebo nedemokracie je až následující level, napřed musí být a fungovat stát jako takový).
    Takže právě tenhle princip může vést k tomu, že se v Evropě objeví nějaký silně autoritativní režim a bude mít (přinejmenším zpočátku) podporu naprosté většiny obyvatel (přinejmenším z řad Evropanů, neevropané jsou přesně na opačné straně fronty).
    Konec konců, přesně tento mechanismus vynesl k moci Hitlera, protože Výmarská republika v podstatě ztratila atributivní vlastnosti státu (můžeme vést diskusi o tom, proč a jak), zatímco Hitler z Německa opět udělal stát, tedy organizaci mj. zajišťující vnitřní a vnější bezpečnost Němců. Co se stalo potom, to byl průser, ale rozhodně bych některé věci váhal interpretovat prizmatem "to byla jednoznačná příprava na válku", už proto, že podobné věci se děly v těch USA, a prokazatelně tam přípravou na válku nebyly.

    OdpovědětVymazat
  111. STK, pouhých 28, přiznávám...
    Obuvníku, vidím to tak nějak úplně stejně.

    OdpovědětVymazat
  112. Podle mě je to provázané na více úrovních. On totiž dobře fungující stát, zejména v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti automaticky zlepšuje připravenost na válku. Bez podrobného studia osobních poznámek vůdců se tak nedá určit, který cíl byl primární, a i tak jsou to jen naše interpretace.

    OdpovědětVymazat
  113. Tudíž vláda silné ruky Pergille,
    protože bez ní, zdá se, neexistují pravidla. Ani špatná, ani dobrá. Nebo se nadají vynutit.
    A opět (a opět s nechutí) musím souhlasit. Nejde tu o Hitlera jako takového, ba ani o nacismus. To je jenom příklad, ne ďábel na zdi. Jde o řád a pořádek.
    Rozklad našeho státu? Ten třeba vidím v tom, že o věcech, o kterých měli rozhodnout politici (potažmo vláda) rozhoduje Ústavní soud. Nebo nekonečné odvolávání se v kauzách občanských i o hospodářských (různá výběrová řízení od toho, kdo vydláždí chodník v Horné Dolní až po výstavbu jaderné elektrárny). Vlastně je to strach rozhodnout. Takže nevolená, nýbrž jmenovaná moc soudní není jedním z pilířů, ale hlavním pilířem všeho rozhodování ve státě. Mám takovou idealistickou představu, jak ten nekonečný kolotoč odvolán zastavit: Kdo se odvolá a u vyšší instance neuspěje, bude potrestán zvýšením sazby (pokuty, vězní) o 50%. A a dalším stupni odvolání opět. Neuspěješ - zaplatíš nejen soudní výlohy, ale i "nespravedlivý" trest. Něco jako soutěž v TV, myslím že se to jmenovalo "Riskuj!". Jsem-li skálopevně přesvědčen a vadném soudním výroku samozřejmě do toho půjdu. Je-li kauza neurčitá a já jen zkouším, zda by jiný soud nesoudil jinak - prosím... Riskuj!
    Politické kauzy - to je podle mě úplně špatně. Rozhodovat o ústavnosti - nádhera. Když něco nedopadne dle mých představ, prohlásím to z nějakého (třeba i pofiderního) důvodu za protiústavní a u ÚS zkouším, zda to nerozhodne jinak. Když ne, tak se nedá nic dělat, když ano, jsem na koni. Tady taky chybí "parametr rizika" neoprávněné stížnosti.
    A to vše zřejmě Pergill zahrnuje pod málo funkční stát z pohledu zevnitř. Zvenku stý´át zorleptává EU svoují snahou o vytvioření subperstátu. Zatím systémem dotaci (cukru) nebo jeho odebráním (Kypr). Ale už ti, "kteří to platí" (Německo) toho začínají mít dost. Ta smečka hladových zajíců je příliš zatěžující.
    Pěkný článek byl na Nev.Psu. Sice dost zjednodušující (zapomněl na vliv nadnárodních korporací, které se snaží už sto let o totéž - o monopolní postavení), ale určitě potřebný. Protože s tím snažením EU o vybudování "evropského stáda ovčanů" to opravdu není sranda...

    OdpovědětVymazat
  114. Jako obvykle - na co jsem zapomněl:
    Když se k moci se souhlasem valné většiny ovčanů dostane nový "Hitler", bude těžké ho udržet, aby se vykonával funkci "osvíceného diktátora". Nastane klasický stav, kdy začne podléhat radám svých rádců - a naprosto netušíme, kdo ti rádci mohou být. Od "techniků moci" až ke komunistům. A jako obvykle nastane označování nepřátel: Muslimů, Cikánů, židů, komunistů, liberálů, inteligence, gayů atd., atp. Frustrace "mas" bude plánovitě soustřeďována právě na ně.
    Opravdu bych se nechtěl dožít toho, že A. Breivika povezou s velkou slávou v otevřené limuzíně hlavním městem a "lid" mu bude provolávat slávu a zasypávat jej květy.

    ===
    A k výsledkům testíku zaužívaných přirovnání: Znamená to, že tady do Útulny nechodí blbci. A někteří jsou až téměř geniální. (Tož to bych vzhledem k profesi ale docela předpokládal, že...) [;>))

    OdpovědětVymazat
  115. Pergille
    Když se na problém uchopení moci nějakým, v podstatě totalitaristickým hnutím díváme ze všeobecného hlediska, máte pravdu. Ale na druhé straně je zapotřebí vzít v úvahu konkrétní situace, kdy k tomu dochází. A tady je pak dost široká kazistika.
    Těžko bychom mohli přirovnat dnešní situaci v Itálii k Německu třicátých let. Ne že by tu nebyly jisté styčné body, ale celkově je situace odlišná.
    Anomalie italského politického života jsou dány existencí silné postkomunistické Pd (Partito demokratico), do které se počátkem devadesátých let po pádu SSSR převtělila komunistická PCI. Už ta byla anomalií v porovnání s jinými komunistickými stranami v Evropě. Byla to druhá nejsilnější strana, která již od konce války silně počítala s uchopením moci, nejdřív cestou ozbrojeného státního převratu a po rozhodnutí Stalina převrat neprovádět, přešla na politiku převratu parlamentní cestou. Pronikala cílevědomě do všech složek národního života, městských správ, ekonomiky, kultury, škol, univerzit. Na kulturním poli se jí skutečně podařilo dosáhnout monopolní hegemonie. Uplatňovala heslo: "o sei dentro, o sei completamente fuori" (buď jsi s námi anebo jsi docela mimo).

    Vhodný okamžik, jak věřila, nastal ve volbách v r. 1994, kdy strany předešlých vládních koalic (DC, PSI, PSDI, PLI) vyšly zdecimované a prakticky roztříštěné po soudní akci "čistých rukou", zaměřené na korupci a nelegální financování stran. Byla to akce vedená levicovou justicí, jako důkaz stačí fakt, že dlouholeté financování PCI Moskvou nejen že nebylo považováno za trestný akt, ale bylo hned římskou prokuraturou archivováno. Kromě toho vyšlo najevo několik případů korupce i ze strany komunistů, ale soudci se spokojili s prohlášením pokladnika strany, že to dělal sám bez vědomí vedení.

    Tehdy vstoupil na politickou scénu podnikatel Silvio Berlusconi a snažil se povzbudit k protiakci některé politiky DC, co si zachovali "čisté ruce". Když ti ze strachu odmítli, založil vlastní stranu Forza Italia a volby vyhrál. Tehdy vznikla ta nesmrtelná, nehynoucí nenávist postkomunistů vůči jeho osobě, která se konkretizovala v justiční persekuci (109 procesů, 2500 soudních stání, 530 policejních prohlídek jeho podniků). Na jednoho člověka je toho víc než dost, nemyslíte?

    Od té doby je na Berlusconiho házeno soustavně bláto, stal se zosobněním samotného Satana na zemi, dali mu přezdívku Kajman, zostudili ho pomocí levicového tisku po celém světě. Takže teď o něm říkají, že je impresentabile (není prezentovatelný) na mezinárodním poli.

    Pd věřila, že krytá štítem eurokrata Montiho, dosáhne v těchto volbách natolik početnou většinu, že pak v koalici s Montiho stranou bude moci konečně nerušeně vládnout. A k tomu ještě s požehnáním Bruselu a Berlína. Ruka byla už v rukávu, jak se mylně domníval lídr Pd Bersani, jenže voliči mu udělali znova čáru přes rozpočet. Pdl Berlusconiho prohrála volby jen o nějakých 150-200 tisíc hlasů a Montiho kandidátka dostala míň jak deset procent.
    Jak píší noviny, Monti je dnes považován v Bruselu za politickou mrtvolu, k ničemu nevhodnou a nepohodlnou, protože svědčí jen o fiasku snah evropských politiků zasahovat do italských voleb.
    Předvolební manévry Bersaniho - jeho návštěva v Berlíně, jeho naprostá bezpodmínečná podpora politiky Montiho, jeho prohlašování, že Pd stojí pevně na proevropských (rozuměj probruselských) pozicích - mu odvedly značnou část mladých voličů, kteří hlasovali pro Hnutí 5 Hvězd.
    Takže co teď? Má jako lídr strany, co dostala nejvíc hlasů, sestavi novou vládu. Ale s kým? Hnutí už včera odhlasovalo, že podporu Bersanimu nedá. A přijmout podporu Pdl? Jak to vysvětlí svým voličům a veřejnosti, že se nakonec spojil s nenáviděným Kajmanem, neprezentábilním v cizině? Že přijal právě jeho podporu, aby se Pd/PCI dostala k vládě? Při příštích volbách by se mu to určitě nevyplatilo. Mozky postkomunistů - pardon levičáků - nejsou zrovna příliš elastické.
    Už jsem to tu psala několikrát, ale snad bude lepší, když tu podám krátký historický přehled, řekla jsem si.

    OdpovědětVymazat
  116. Hlásím 31. A musím se podívat, jaké jsou správné odpovědi. Specielně tedy na ty šoufky.

    OdpovědětVymazat
  117. Tak jsem v dobré společnosti
    29

    A šoufek byla u nás ta "nádoba" na klacku (viz odkaz) na na nabírání něčeho tekutějšího (klidně i vyhašené vápno).
    Je možné že na jižní Moravě (jihozápadní) je to "šufánek" (snad ne i žufánek).

    OdpovědětVymazat
  118. To já jsem dosáhla absolutní rekord. Prosím, sto padesát devět správných odpovědí! Dosáhl někdo víc?

    OdpovědětVymazat
  119. Gratuluji Info! A v jakém testu?

    OdpovědětVymazat
  120. Jo, a zapoměla jsem ještě "a půl".

    OdpovědětVymazat
  121. Správně Informace, neměla byste si zbytečně upírat zásluhy. Ale všechno absolutní je v širším měřítku pouze relativní. No jo...

    OdpovědětVymazat
  122. 159 1/2 ?! Sara possibile? Come mai?! Non lo capisco.
    Ano, Stk, děkuju. Inu, genialita časem vyjde na povrch. Je to ve mně jako v koze.
    To oné na rukojeti či klacku - na Moravě obecně žufánek (proč ne?) aji šufánek, stejným dílem. Ale hlavně místo toho tak nemožně spisovného n a b ě r a č k a - v kuchyni. Ale někdy taky místo šoufek. Na senkruvňu. Negdo mosí, pravda. Samo sa to ven nedostane.
    Nejklasičtější, vždy se dostavivší scéna každého, komu se potomek vdal či přiženil do Čech: přijedu do matičky, cerka má parádně vybavenou kuchyň, ovšem nevím co kde. Tak: - Kde máte žufánky? - ?? - Žufánek nějaký potřebuju, na polívku! - Tati, on ti nerozumí. I, táta myslí naběračku! - Opakovalo se třikrát s jeho otcem, mámou, babičkou (UL)...

    OdpovědětVymazat
  123. On by občas nebyl od věci česko-moravský a moravsko-český (lidový?) slovník

    co mě tak napadá:
    krocan - morák
    kukuřice - turkyně
    okurka - okurek
    švestka - kadlátko (krajově i trnka? ale pozor, trnky jsou i v Čechách - malé, trpké, kulaté, aby byly použitelné musí přemrznout)

    OdpovědětVymazat
  124. Áno, vážený STK,
    vy všichni pořád o nějaké naběračce na vyprázdnění žumpy a já o dějinách PCI.
    Musíte uznat, že jsem toho napsala víc já. Tak první cena za slohový úkol na toto téma je moje.

    OdpovědětVymazat
  125. No a - ? Žumpa jako žumpa!!
    To byla ale paráádní nahrávka. No mohla jí využít sama... holt jak na hřišti: tak jí využije protivník!

    OdpovědětVymazat
  126. Nevím Info, možná tu přímo házíte perly...
    Kdyby ten italský politický rozbor byl aspoň o polovinu delší, asi bych vytáhl z komentů a dal jako článek, líbil se mi, zdá se být velmi realistický. Je visdět, že tu situaci sledujete "con amoro".
    A diskuzi o "šufáncích" tu zavedl jiný slovozpytec, ne já. Já momentálně třídím zvuky UFO, raket a kosmonautů - připravuji velkou kolekci zvukových efektů, takže tu co hodinku dvě nakouknu, když zjistím, že se tu bavíte dobře, tak se zase přepnu a pokračuji v práci. Vlaky a letadla už mám.
    ===
    Richard tu zatím není - jestli se objeví, otevřu tajné propadlo přede dveřmi a "švach!", zapadne do bezedné díry jako už mnohokrát.

    OdpovědětVymazat
  127. Nahrávku žumpy? Tak tu mám taky. Pokud tím myslíte tu původní -> politické debaty ale nenahrávám.

    OdpovědětVymazat
  128. Ústavní soud prokázal neobvyklou míru seberfeflexe a odmítl se zabývat velezradou Václavba Klause. Takže budoucí vláda KSČSSD mu to spočíytá i s úroky...

    OdpovědětVymazat
  129. STK, neumím hrát na tahací harmoniku. Příspěvek jsem s velkou námahou směstnala do toho malého okénka a teď bych ho měla zase prodlužovat? Buď tam dejte nějaké fotografie, když to chcete napostovat jako článek, anebo počkejte, jak se bude vyvíjet situace dál. Budete k příspěvku moci přidat pokračování. Situace je zatím zmatená. Monti se navztekal a řekl v parlamentu, že má toho předsedování už dost a čeká, že bude vytahovat kaštany z ohně místo něho ta nová vláda. A Bersani zatím novou nesestavil. Cvrčci mu dnes ráno řekli PICCHE!

    OdpovědětVymazat
  130. Ano, ZŽ, taky znám šoufek jen jako vyběradlo na žumpu,
    a ano, Jakube, ten od Renčína znám a pamatuji si:-)
    a Nemo, se žufánkem jsem se setkal na Třebíčsku. Že nevíte, co je to moravsky měchoňka?

    OdpovědětVymazat
  131. Ty Píky! to je něco jako vztyčený prostředníček? (Neumím taliánsky, sákryš!)

    Ten text si schovám a až ho doplníte o "novosti" z italského rybníčku a pošlete mi je, přičiním další článeček. Opravdu nemám tolik času jako Šaman, abych psal několik článků týdně. (Ani jeho talent.) Navíc mám pocit, že už jsem skoro všechno, co jsme chtěl říct řekl, a že se už budu leda tak opakovat.

    OdpovědětVymazat
  132. Měchoňku neznám, ale protože každý podvod se hraje až do konce tak si alespoň tipnu
    měchačka?

    OdpovědětVymazat
  133. Picche? Picco je sráz, náhlé násilné ukončení něčeho, čili asi jako: TAKOVÝHO!!
    To asi zas nezná pí Inf. - ?
    Měchoňka - to jsem nikdy neslyšel. Čili ne obecný moravismus, nýbrž slovo urč. dialektu. Asi ze severu - ?

    OdpovědětVymazat
  134. Picche jsou karty - ta první zleva.
    http://www.3poker.it/chi%20siamo.htm
    Jinak to znamená absolutní odmítnutí.

    Cvrčkové řekli Bersanimu na jeho program obrody politiky a ekonomiky, že ty řeči poslouchají už 20 let a že se za tu dobu nic nezměnilo.
    Tak ať si jde lehnout.

    OdpovědětVymazat
  135. Intuice mi napověděla správně - píky. (Pikadoři při corridě.)
    Píky - karty, to znám, ale že to v Italsku znamená odmítnutí - to zas nevím. Tady jenom "zapikovat se" znamená vzepřít se, zatvrdit se.
    Někdy taky "zapikolovat se".

    OdpovědětVymazat
  136. No, za mého dávného dětství bylo "zapikolování" zákeřné zmenšení se a uschování u "pikoly" za účelem zapikání toho kdo piká. Výstižně to dokladuje výklad na Wikipedii: zmenšena na poloviční délku a zní o oktávu výše; dosahuje nejvyšších tónů ze všech v současnosti používaných dechových nástrojů. Český název je odvozen z italského „flauto piccolo“, čili „malá flétna. Malá pištivá pikačka.

    Je to jistě jen náhoda, že z IT občas zde zazní totožný zvuk.

    Předává se železo k likvidaci, no, obchodu. Svoboda je na dohled.
    ČP. !

    OdpovědětVymazat
  137. Caffé piccolo taky třeba. [;>)
    Pikolu ale rád nemám - sice obvykle nepotřebuje jako příčná flétna v nízké poloze svůj mikrofon, ale je tónově nevyrovnaná a v horní poloze, pokud v skladbě není psáno tutti, často přečnívá nad celou kapelu. Musí se zastavovat natáčení a žádat (obvykle sličnou) pikolistku, aby v taktu tom a tom ubrala aspoň o jeden dynamický stupeň. Nebo raději hned o dva.

    P.S.: "Flétnistku" editor polkne jako správný výraz, ale "pikolistka" se mu nelíbí. Tu červeně podtrhne. Důkaz, že zmenšování není vždy ku prospěchu věci.

    OdpovědětVymazat
  138. Opravdu, ale opravdu dobré (a krátké!) zamyšlení nad salónními konzervativci.

    OdpovědětVymazat
  139. Měchoňka je angrešt. A křidla, víte, co to je? To je poklička.

    Já mám matku z Třebíčska a otce z Plzně, tak jsem se trochu přiučil oba ty výrazné dialekty.

    OdpovědětVymazat
  140. Jo, křidla se asi říká na většině Moravy.
    O těch salónních konzervativcích - mám v jejich znalosti skrovné vědomosti, mnohem víc se desítiletí (asi my všici) zajímám (neb mě - no - iritujou) o ty neuvěřitelné salónní levičáky. Jsem na rozpacích, mám-li s autorem ihned a jednoznačně souhlasit. Ale tohle téma mě právě teď, a díky upozornění (neb bez toho bych to možná přešel), velmi zaujalo, dík!

    OdpovědětVymazat
  141. Z Třebíčska odešel na druhou stranu Moravy 1880 jeden můj praděd! Je to, a celá Vysočina, pro mne čím dál víc nepřekonatelné vábení krve přes tři generace. Předloni jsem v Třebíči tlumočil dva dny, a všecko tam mne prostě vzalo. Nejsem mystik, ale... těžko pro to nacházet slova. Můj nejml to naprosto chápe. Rok byl ve Žďáru a bydlel ve staré chatě v lese a všecko kolem jsme prochodili, projezdili, procítili. Totéž. A v rodině byl člověk z Katolické moderny. Mučedník víry.

    OdpovědětVymazat
  142. U nás se angreštu říkávalo kudláčky. Nepytejte se mě proč.
    Kdyby to přece jenom někoho zajímalo tak:

    pšači/pšáči = křoví, houština, obvykle u domu nebo na zahradě.
    bajdat = bájivě lhát, vymýšlet si
    radio tnulo = hrálo velmi nahlas
    boco?! = protože (jinak uděláš) co? - protivyhrůžka
    jebák = zanícená vyrážka mladistvých, akné, vznikající údajně z nedostatku sexu

    Pokud jsem nepobavil tak se omlouvám.

    OdpovědětVymazat
  143. Joo, Třebíč má pěkná místa. Nádhera je klášterní kostel. To co jinde z pískovce či opuky, tam ze žuly. Fantastická kamenická práce. Podobně Vyšší brod.

    OdpovědětVymazat
  144. Pobavil. Tohle dycky. Napadlo mě neurčitě akorát to bajdání. Jebák, teda: hned k podstatě věci!
    Srstky. Protože majú srsť, no!

    OdpovědětVymazat
  145. Salónní levičák a salónní pravičák
    mají hodně společného. Třeba to, že vůbec nepočítají s reálnou lidskou povahou. Třeba s tím, že lidé jsou líní, lžou a jsou sobečtí. To jsou ti, kterým já říkám intoši*. Teoretici (kdyby aspoň!) odtržení od života.
    ===
    Nádhernou věc spáchal Dušan Makovský. Prakticky vyzkoušel to, o čem tu často (v podstatě bezcílně) plácáme. Poklona až k zemi!


    */ doufám, že všichni vzdělanci tady pochopili, že to, čemu říkám "intošství" příliš nesouvisí s dosaženým vzděláním ani inteligencí, ale pouze s přístupem k reálnému životu. A se zvláštní nadutostí (a současně bezradností) osob, intošstvím postižených.

    OdpovědětVymazat
  146. Ano. Provedl průzkum bojem! A pokračuje. Držím mu palce. Sdělím mu to i přímo, je to potřeba. Komunistická ofenzíva POKRAČUJE, SÍLÍ, NABÝVÁ NA DRZOSTI, OTEVŘENOSTI A ŠÍŘI! Je to koordinovaná chucpe akce, počítající s pitomostí a nedostatkem paměti i soudnosti s hlavně odvahy většiny národa (Gauss). P r á v e m - ? !

    OdpovědětVymazat
  147. to STK:
    K té "vládě silné ruky": Již staří Římané ... Zkrátka již některé demokratické antické státy, ke kterým můžeme přiřadit i tu Římskou republiku, měly ústavní pojistky pro případ opravdu velkého průseru, kdy bylo zapotřebí pružné, rychlé a integrované jednání (čehož demokracie a demokracie-like stát schopen EX PRINCIPIO není). Ovšem tím, že byl tento institut zahrnut do systému práva a opatřen různými pojistkami, tak nemohlo dojít k nabourání demokracie jako takové. (Pozdější zneužívání této funkce už souvisí s rozkladem Římské republiky jako takové.) Ještě "Benešovy dekrety" pocházejí z podobné ústavní pojistky (prozrazující, že tvůrci prvorepubliční ústavy měli klasické vzdělání). A obávám se toho, že stát, který podobnou ústavní pojistku nemá, se nakonec v důsledku neakceschopnosti demokratických institucí (dovolil bych si odvolat se na Leninův spisek "Stát a revoluce", kde je přesně popsáno, jak právě neakceschopnost režimu po pádu cara, ale i některé demokratické prvky režimu ještě za cara, zneužívali bolševici, aby se prodrali k diktatuře) povede k tomu, že se někdo zcela neústavní cestou prodere k moci (třeba jako ti zmínění bolševici) za přiunejmenším počátečního gaudia širokého spektra obyvatel, kteří minimálně uvítají skutečnost, že si mohou skočit na roh ulice koupit chleba, protože tam jednak ten chleba budou mít, jednak je cestou nikdo nepřepadne a nezavraždí, případně nedojde k tomu, že během jejich cesty do toho obchodu tak výrazně klesne cena peněz, že na ten chleba nebudou mít.

    OdpovědětVymazat
  148. Pro A.S.Pergilla:
    Praktické zkušenosti s malými skupinami lidí jsem získal už za mlada - kdy jsem se párkrát nečekaně ocitl v roli "diktátora". Ať už to byl oddíl těsně postpubertálních dětí ztracených na výletě v Tatrách nebo později vojáci v době osobního volna, kdy velitelé odjeli ke svým manželkám a vojáci jenom chlastali a rvali se mezi sebou a nakonec i pak v Ústavu. Není-li někdo, kdo se ujme rázně a jednoznačně velení tlupy, objeví se tam malí "sekční šéfové" a nastává rozklad - soutěž bez pravidel a hlavně bez cíle, skupinky bojují mezi sebou o "zdroje", o "plány" atd. Demokracie nemůže v tomto případě fungovat, protože každá skupinka si přeje zavést tu "svoji demokracii".
    A současně ze zkušeností toho miniaturního společenského pokusu tvrdím, že "postavit se do čela" je nakonec takové vyslovené/nevyslovené přání celé party. Uvědomují si byť jen intuitivně, že to "bez hlavy" funguje špatně. Takže "strhnout na sebe moc" mi nikdy nedalo téměř žádnou práci. Práce přišla až potom, kdy bylo třeba stanovit pořadí cílů, pravidla soužití, sankce za jejich porušováni atd., to vše ovšem se souhlasem valné většiny. Bez obecného souhlasu nemá žádný diktátor sílu něco prosadit! Takže diktátor je nakonec jakýmsi "mluvčím" pro společné myšlenky.
    Ale "šéfování", byť na nejnižším nebo téměř nejnižším stupni řízení mě nikdy nebavilo. Člověk má odpovědnost za jiné, často za ně musí i myslet a obhajovat je před okolním světem.
    Celý život jsem se pak úporně bránil (na rozdíl od mnoha jiných) přijmout vyšší místo s větším počtem spolupracovníků a většími pravomocemi/povinnostmi. Když u mě jednou "zazvonil pan Infarkt", uvědomil jsem si, že je třeba přibrzdit. Odešel jsem do částečného důchodu a hlavně - předal jsem "bidlo" kolegovi, kterého jsem na ten den připravoval skoro deset let. Můj "korunní princ". A on, naivka, se z toho dokonce tenkrát radoval*. Od té doby se mě lidi ptají, proč mám tak často dobrou náladu - na to nebyli desítky let zvyklí**. Odpovídám jim po pravdě, že je to proto, že šéfuji jen sám sobě.
    ===
    Takže oni ti diktátoři asi nemají moc lehký život. Je zajímavé, že podobně to funguje i u opic. Jenže tam se výzkumníci mohou plést v posuzování pohnutek "vůdce tlupy" a navíc, tam "velení" velmi souvisí s možností houfně rozšiřovat své geny. Ale zase - ne vždy.

    */ Už se zdaleka neraduje. Ale dělá to docela dobře.
    **/ "šéfínek" byl permanentně jakoby "nasraný". Pořád se mu v hlavě mlelo co je třeba udělat, do kdy, co se nesmí stát, kdo to udělá, jak ho odměnit... ....éééch, čort adín!

    OdpovědětVymazat
  149. Toto je krásné,mému Einstellung (nastavení, řekněme) odpovídající zhodnocení zkušeností, oba.
    Já jsem si před pár lety s údivem uvědomil, že jsem vlastně v životě nikomu nešéfoval. A že mi to nikdo nenavrhl, že jsem o to sám nežádal, že mi to bylo jedno. To jsou věci. Není mi to líto ani se tím nechlubím, neprezentuju to jako svou zásluhu ani zatrpkle - nijak. Byly jiné relevantní věci. A jsou. Ne? Ano.

    OdpovědětVymazat
  150. To Jakub:
    Právě praktické zkušenosti mi znemožňují jednoznačné a rychlé soudy - třeba nad předsedou vlády nebo i nad (opět samolibým, jak jinak) presidentem. Nevíme, co vše je ve hře - a po pravdě řečeno nás to ani tak moc nezajímá. Není to náš job.
    Ale 90% ovčanů má hned jasno, "kdo za to může". A těm bychom měli svěřit vládu, naše osudy? To je právě moje nejhorší váhání nad preferováním "bezpřívlastkové demokracie"*.
    A já si pak fakt připadám jak ten židovský mlíkař Tovje: "Ovšem na druhé straně..."

    */ jistěže není bezpřívlasková, protože v každé skupině, která usiluje o moc jsou kromě ryze egoistických (penězovody -> koryta) také snahy o sociální inženýrství. (Světlé zítřky, no né?) No a protože chybí jedna hlava, Capo di tutti capi je z demokracie bramboračka - jako když "Pejsek s kočičkou vařili dort." O čem to ten Čapek vlastně napsal? Nebylo to (čirou náhodou) o demokracii a jejich koncích? (Omlouvám se znalcům literatury - ale mě občas napadají takové nesmysly.
    "Co s tym, synci a ďouchy...".

    OdpovědětVymazat
  151. Kocoure,
    mrkněte se do pošty a dejte vědět, jak to došlo.
    Dneska Google od rána blbne.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)