Prohledat tento blog

pátek 29. března 2013

KDO JE OBRÁNCEM DEMOKRACIE V ITÁLII?

Ještě pár slov o situaci po únorových volbách (24.-25. února 2013)

Autor: Informace

 
    Slíbila jsem Kocourovi, i když dost proti své vůli, že doplním svůj příspěvek o politické situaci v Itálii, až bude známo složení vlády, jejímž sestavením byl pověřen lídr Pd Pier Luigi Bersani, jako vedoucí levicové koalice Pd - SEL, která získala sice většinu, ale natolik těsnou před koalicí Pdl - Severní liga, že nemá potřebnou většinovou podporu v senátu. Problém sestavení nové vlády je zkomplikován také tím, že Hnutí 5 Hvězd vyšlo z voleb jako nejsilnější strana před Pd a Pdl. Výsledky jednání Bersaniho měly být známy včera večer, poté co šel Bersani referovat prezidentu republiky. Ale po půldruha hodinovém rokování prezident republiky a pak Bersani vydali tak šalomounsky zformulované komuniké, že nad jeho přesným významem novináři rokovali v televizi další hodinu. Prezident dnes bude znova hovořit s hlavními stranami a snad večer se dozvíme výsledky. Píšu raději teď, i když je dosud všechno nejasné, abych příliš nenapínala Kocourovu zvědavost.




     Po intenzivní předvolební kampani do které zasahovali neoprávněně i evropští politikové a vlivný zahraniční tisk, kteří doporučovali italským voličům hlasovat pro Bersaniho levicovou Pd a pro kandidátní listinu eurokrata Montiho, se umístily ve volbách na prvních místech tři strany - levicová Pd Bersaniho, pravicová Pdl Berlusconiho a občanské Hnutí 5 Hvězd Beppe Grilla, a to jen s malými percentuálními rozdíly. Takže jediným možným řešením pro sestavení vlády je koalice dvou ze tří stran. Jenže právě v tomto okamžiku vycházejí plně najevo anomálie italského politického života. Anomálie dlouhého data, jejich kořeny musíme hledat už v prvním poválečném období. 



     Tyto anomálie jsou dány existencí silné postkomunistické Pd (Partito demokratico), do které se počátkem devadesátých let po pádu SSSR převtělila komunistická PCI. Už PCI byla anomalií v porovnání s jinými komunistickými stranami v Evropě. Byla to druhá nejsilnější strana v zemi, která již od konce války silně počítala s uchopením moci, nejdřív cestou ozbrojeného státního převratu a po rozhodnutí Stalina převrat neprovádět, přešla na politiku převratu parlamentní cestou. Pronikala cílevědomě do všech složek národního života, městských správ, ekonomiky, kultury, škol, univerzit. Na kulturním poli se jí skutečně podařilo dosáhnout monopolní hegemonie. Uplatňovala heslo: "o sei dentro, o sei completamente fuori" (buď jsi s námi anebo jsi docela mimo). 

     Vhodný okamžik, jak věřila, nastal ve volbách v r. 1994, kdy strany předešlých vládních koalic (DC, PSI, PSDI, PLI) vyšly zdecimované a prakticky roztříštěné po soudní akci "čistých rukou", zaměřené na korupci a nelegální financování stran. Byla to akce vedená levicovou justicí, jako důkaz stačí fakt, že dlouholeté financování PCI Moskvou nejen že nebylo považováno za trestný akt, ale bylo hned římskou prokuraturou archivováno. Kromě toho vyšlo najevo několik případů korupce i ze strany komunistů, ale soudci se spokojili s prohlášením pokladnika strany, že to dělal sám bez vědomí vedení. 



     Při těchto soudních "čistkách" došlo k mnoha sebevraždám obviněných politiků. Bývalý předseda vlády socialista Bettino Craxi zemřel ve vyhnanství v Tunisku, kam se uchýlil před řáděním justice, která ho odsoudila definitivně na 11 let pro korupci a nelegální financování strany (celkem mu hrozilo 27 let, když vezmeme v úvahu další procesy). Na Craxiho byl vydán mezinárodní zatýkač, takže se nemohl léčit v Itálii nebo jinde, i když trpěl cukrovkou v nejvyšším stadiu. Proč se vrhla levicová justice na socialistu Craxiho? Protože po létech pokorného podřizování se socialistů politice PCI, se vymanil z tohoto smrtelného objetí, přesunul stranu do politického středu a zkoalizoval se s demokřesťanskou DC. Dva roky po jeho smrti (v 2002 r.) Evropský soud ve Strasburgu odsoudil italskou justici pro narušování lidských práv, protože upřela obžalovanému hájit se proti tvrzením, která byla vzata jako právní podklad pro rozsudek («contestare le dichiarazioni che hanno costituito la base legale della condanna»). 



Takže tímto způsobem bylo "demokratickou nezávislou justicí" vyklizeno pole pro nástup Pd/PCI k moci. 





Kajman Silvio Berlusconi            Zdroj: Italské weby
     Tehdy, na počátku devadesátých let, vstoupil na politickou scénu podnikatel Silvio Berlusconi a snažil se povzbudit k protiakci některé politiky DC, co si zachovali "čisté ruce". Když ti ze strachu odmítli, založil vlastní stranu Forza Italia a volby vyhrál. Tehdy vznikla ta nesmrtelná, nehynoucí nenávist postkomunistů vůči jeho osobě, která se konkretizovala v justiční persekuci (109 procesů, 2500 soudních stání, 530 policejních prohlídek jeho podniků). Zřejmě předešlé destabilizační zásahy levicově orientované justice do politického života se zdály být tou nejspolehlivější metodou jak ho odstranit. 


Od té doby je na Berlusconiho házeno soustavně bláto, stal se zosobněním samotného Satana na zemi, dali mu přezdívku Kajman, a to poté, co o něm režisér Nanni Moretti natočil stejnojmenný celovečerní film. (Najdete ho v plném znění na webu.) 


     V dubnu 2011 levicový intelektuál Alberto Asor Rosa dokonce bije na poplach ze stránek listu il Manifesto. Demokracie je vážně ohrožena berlusconizmem a proto je zapotřebí, aby státní moc zasáhla na potlačení nového totalitarizmu, kerý nastoluje Berlusconi a jeho strana. Profesor Asor Rosa píše doslovně: "To co mám na mysli, je zákrok síly, která by s autoritou a z nezvratných důvodů, které vyplývají z nutnosti obrany nezcizitelných pilířů republikánského systému, zasáhla svrchu, zavedla by to, co nazývám, mimořádným stavem, s pomocí karabiniérů a státní policie, rozpustila by parlament, zrušila by poslaneckou imunitu, navrátila by soudům možnost činnosti, autoritativně by zavedla nová volební pravidla, odstranila by navždy konflikt zájmů, příčiny existence zločinecko afaristických lobbies, a za pomoci předvídatelné, dokonce jisté evropské pomoci, by převedla zemi k přístavu velké, čestné a rovnoprávné volební konzultace. 

     Demokracie se zachraňuje i narušením demokratických pravidel. Nebude-li využita tato příležitost, dějiny se budou opakovat. Jinak, nedej bůh, toho budeme za dva tři roky litovat (Itálie ve čtyřiadvacátém, Německo v únoru třiatřicátého).  SIC!!!

     Osmasedmdesátiletému profesoru italianistiky, marxistické orientace, aktivistovi z let olova, zajisté revoluční zápal nechybí, mně to ale jaksi připomíná únor osmačtyřicátého za lehkého mrazení v zádech A ta evropská pomocná ruka (evropské policie nebo dokonce vojska NATO?) zase ne tak docela matně osmašedesesátý. Poučení: těmhle stalinistům v západoevropském vydání nikdy chuť na násilný převrat nepřešla a nepřejde. A to ve jménu záštity demokratických svobod!!! 



     Zostudili Berlusconiho pomocí levicového tisku po celém světě. A mezinárodní listy jim ochotně podaly ruku. Jen mimochodem bych připomněla, že v červnu 2011 britský The Economist vydal speciální číslo, věnované Berlusconimu s obálkou "Berlusconi - the man who screwed an entire country" ( B. - muž, který ošulil celou zem). Po volbách pak vlivné mezinárodní listy vycházejí s karikaturou Berlusconiho a Grilla jako klaunů. The Economist s karikaturou na přední straně listu s nápisem "Přicházejí klaunové"


     Takže tak se stal Berlusconi vyvrhelem lidstva a levičáci říkají, že je impresentabile (není prezentovatelný) na mezinárodním poli. 

Bersani přede dveřmi Pěti hvězd   Zdroj: Italské weby




     Pd věřila, že krytá štítem eurokrata Montiho, dosáhne v těchto volbách natolik početnou většinu, že pak v koalici s Montiho stranou bude moci konečně nerušeně vládnout. A k tomu ještě s požehnáním Bruselu a Berlína. Ruka byla už v rukávu, jak se mylně domníval lídr Pd Bersani, jenže voliči mu udělali znova čáru přes rozpočet. Pdl Berlusconiho prohrála volby jen o nějakých 150-200 tisíc hlasů a Montiho kandidátka dostala míň jak deset procent. 


Jak píší noviny, Monti je dnes považován v Bruselu za politickou mrtvolu, k ničemu nevhodnou a nepohodlnou, protože svědčí jen o fiasku snah evropských politiků zasahovat do italských voleb. 







Na šrot...         

     Předvolební manévry Bersaniho - jeho návštěva v Berlíně, jeho naprostá bezpodmínečná podpora politiky Montiho, jeho prohlašování, že Pd stojí pevně na proevropských (rozuměj probruselských) pozicích - mu odvedly značnou část mladých voličů, kteří hlasovali pro Hnutí 5 Hvězd. 

     Takže co teď? Má jako lídr strany, co dostala nejvíc hlasů, sestavit novou vládu. Ale s kým? Hnutí ihned odhlasovalo, že podporu Bersanimu nedá. A to přesto, že se k jeho členům obrátili levicoví intelektuálové s výzvou, aby se spojili s Pd v boji proti Berlusconimu. "Milý Beppe Grillo, drazí přátelé Hnutí 5 Hvězd, vaším vítězstvím ve volbách se otevírají velké možnosti, jak změnit od základu politický systém nejen v Itálii ale v celé Evropě. Velká přležitost je tu teď, v této chvíli, využijte ji a nečekejte na další vítězství, kdy byste se mohli stát jedinou stranou. Využijte této přležitosti, ta nová by se nemusela vyskytnout. Spojte se s námi, pomozte nám osvobodit se od berlusconizmu, zbavit se podnikatele, který by nikdy neměl sedět v parlamentu a tím míň být předsedou vlády. Chápeme, že je nesnadné dát důvěru kandidátovi na místo premiéra a vládě těch stran, které doposud jen slibovaly a sliby neplnily, ale přesto hlasujte pro vládu, která ve svých osmi programových bodech vychází vstříc vašim požadavkům." 


Pokus Bersaniho o novou vládu.                   Zdroj:  Foratrikni


      Totiž taktika Bersaniho se zdá být značně ambiciozní. Na jedné straně chce neutralizovat Hnutí 5 Hvězd tím, že jich část přetáhne na vlastní stranu. Na druhé chce názorně ukázat, že jejich program a jejich ideologie je pro kočku, že se rozplyne při prvním silnějším náporu. A pak za třetí chce zatlačit do kouta Pdl. 

Odmítá, alespoň na oko, podporu Pdl. Odmítá se spojit s nenáviděným Kajmanem, neprezentábilním v cizině. Nemůže přece přijmout právě jeho podporu, aby se Pd/PCI dostala k vládě. Při příštích volbách by se mu to určitě nevyplatilo, počítá. 

Na druhé straně mu Pdl nabízí pomoc, ale jen za podmínky, že křeslo prezidenta republiky, kterému zakrátko končí mandát, připadne kandidátovi Pdl. Navrhují na místo prezidenta republiky profesora filozofie Marcella Peru, který byl mimochodem předsedou senátu v XIV legislatuře. 

Mezi Pd a Pdl se vedou v tom smyslu tajná kuloární jednání, ale něco z nich na veřejnost občas pronikne. 


Vítěz Grillo Glez              Zdroj: Italské weby





      Hnutí 5 Hvězd trvá na tom, že buď povedou vládu oni, anebo že tu žádná vláda nebude. Prý stačí parlament. Jaksi zapomínají, že už francouzští osvícenci hovořili o dělení státní moci na výkonnou, zákonodárnou a soudní. Zřejmě to v internetové tekuté demokracii není zapotřebí. 


   A nakonec - připomíná vedení Pdl - Pd nevyhrála jasně volby, první stranou v parlamentu je Hnutí 5 Hvězd, po ní pak Pdl, takže jakým právem chce obsadit všechny čtyři hlavní funkce státu? Předsedy parlamentu, předsedy senátu - ty si už levičáci odhlasovali, předsedy vlády - tam se šplhá Bersani a nakonec i prezidenta republiky.




Táhněte do arabské prdele...

     Právem obránce demokracie, přece! Pd už podala tolik důkazů, jak si to provádění demokracie představuje, že člověk nemůže o dobrých úmyslech levice ani trochu pochybovat.
   

=II=

Dodatek
29.března 2013, 19:50


    Právě vyšla z prezidentské kanceláře poslední stranická delegace, a to delegace Pd, kterou vedl Enrico Letta (Bersani se jednání nezúčastnil, odjel prý domů). Letta znovu potvrdil, že program změn a obnovy jeho strany se nesetkal se souhlasem ostatních stran a proto nechává rozhodnutí na prezidentu republiky. Pd po dlouhých a ostrých kontrapozicích s Pdl není ochotná s ní spolupracovat na vytvoření společné koaliční vlády..
Zástupci Hnutí 5 Hvězd odmítají podpořit jakoukoliv jinou vládu než svoji.
Pdl, vedená Berlusconim a Severní Liga, vedená Maronim projevily ochotu spolupracovat s Pd při vytvoření nové vlády v zájmu země, která nemůže zůstávat dál v politickém chaosu. Oba lídři ale prohlásili, že jejich strany nepodpoří, po zkušenostech s vládou Montiho, novou úřednickou nebo technokratickou vládu. 


   Po skončení konzultací prezident republiky nevydal žádné komuniké. Oznámí své rozhodnutí zítra ráno v deset hodin.

=II=

Dodatek II
30.března, 10:00 




    Již včera večer se začala šířit mezi novináři zpráva, že prezident Napolitano pohrozil delegaci Pd svou předčasnou demisí, jestliže se strany nedohodnou na pevné koalici, která by podporovala vládu v obou komorách parlamentu. Dnes noviny vycházejí s palcovými titulky a rozebírají různé eventuality a důsledky předčasného odchodu hlavy státu ze své funkce. 

Co udělá teď Napolitano? Navrhne svou prezidentskou vládu anebo bude trvat na vládě velké koalice? 

     Jedno je jisté, shodují se novináři: Bersani vychází ze hry s jasnou porážkou, pravděpodobně ztratí i leadeship ve straně, na jeho místo nastoupí mladý florentský starosta Renzi, který je ochotný spolupacovat s Pdl Berlusconiho. Dokonce se shodují na tom, že vítězem z této situace vychází Berlusconi jako prvotřídní politik a obratný hráč šachů. Průzkumy veřejného mínění uvádějí, že by dnes ve volbách vyhrála jeho strana, její obliba stoupla za tento týden handrkování asi o 2 procenta. Lidi už otrávil jak Bersani se svým naléháním na Cvrčky, tak Cvrčkové svým destruktivním postojem věčného odmítání jakékoliv spolupráce.



Setkání prezidenta s novináři, ohlášené na dnešek na 10 hodin se tedy nekoná.


=II=



Dodatek III

30. března 14:00

   Prezident Napolitano dementoval hlasy o svém úmyslu podat demisi. Zůstane na svém místě až do posledního dne. Zároveň oznámil, že sestavil dvě pracovní skupiny odborníků, které se budou zabývat otázkami potřebných reforem, ekonomických a institučních, aby tak vypracovaly společnou programovou platformu pro vytvoření nové vlády. Napolitano také zdůraznil, že Itálie má vládu, plně operativní, a to vládu Montiho, která je nadále činná na národním a mezinárodním poli.



=II=

Komentář

   Prezident Napolitano svým rozhodnutím jmenovat dvě komise "moudrých", složené z odborníků hlavních politických stran, jejichž úkolem je hledat styčné body mezi stranami pro provedení institučních a ekonomicko-sociálních reforem, uložil šalomounsky ožehavý problém vytvoření nové vlády k ledu. S velkou dávkou diplomatické štědrosti ponechal řešení svému nástupci. Výsledky práce dvou komisí "usnadní úkoly novému prezidentu republiky, který bude mít plnou moc k řešení", řekl ve svém komuniké. (Rozuměj: bude moci v případě nadále trvající současné patové situace rozpustit parlament a vyhlásit nové volby.)
   Toto řešení bylo přijato s velkým nadšením značnou částí politických sil. V první řadě Montim, který zůstane u vládního kormidla při nejmenším až do konce léta a tak bude moci, jak doufá, posílit své pozice a značně pošramocený image.. Řešení prezidenta republiky se líbí i Hnutí 5 Hvězd, cvrčkové v něm vidí potvrzení svých teorií, že vláda je instituce celkem zbytečná, že rozhodující moc má parlament. Líbí se Bersaniho straně Pd, kde získávají čas na urovnání vnitrostranických sporů, které hrozily přímo implozí a zároveň vytahuje Bersaniho z bezvýchodné situace, do které se dostal sám naléháním na spolupráci s Hnutím.
   Líbí se méně Pdl a Severní Lize, protože tento vynucení klid na poli institučním, dává možnost levici pokračovat v útoku proti Pdl a hlavně Berlusconimu na poli politickém a justičním.
Prezident tak zahajuje kampaň na volbu nového prezidenta, při níž, jak doufá, dojde "k široké shodě mezi politickými silami". 
  Cvrčkové už ohlásili, že zvolí svého kandidáta on line, tedy na nějakou shodu zřejmě nepomýšlejí. Pd, Pdl a Liga započnou po velikonocích jednání o tom, kdo by byl přijatelným pro obě strany. Nepohodlných kandidátů je celá řada, kdo ale bude ten vhodný, na kterém se tři hlavní strany dohodnou?


 Nedivte se, StK, že česká media věnují italské situaci malou pozornost. Zvenčí je skutečně dost nesnadné se v tom spletitém zauzlení zájmů a machinací orientovat.


=II=


Komentář č. 2

31.dubna 2013, 20.00

   Včera bylo rozhodnutí prezidenta republiky jmenovat dvě komise, které by vypracovaly návrhy institučních a ekonomicko-sociálních reforem, přijato politickými stranami celkem pozitivně. Dnes se objevily již první kritiky a nesouhlas.

   Pdl a Severní Liga tvrdí, že jde o neústavní zásah. Prezident se se stranami nekonzultoval a jmenování komisí parlamentu nespadá pod jeho pravomoc.. Kromě toho Montiho vláda již před rozpuštěním parlamentu podala demisi a nyní vládne bez vyslovení důvěry. Tento stav může trvat takových 7-10 dní a pak se musí vytvořit nová vláda. Anebo jít znovu k volbám.
   Grillo prohlásil, že poradci komise jsou jen pečovatelky pro seniory, parlamentu mají být navráceny všechny jeho funkce.
   I v Partito democratico se ozývají hlasy nesouhlasu. Prezident rozhodl, aniž by se byl poradil s vedením strany. Zvláštní prezidentské komise nemohou suplovat za vládu a ani za parlament.
   A nakonec se ozvaly i poslankyně ženy. Mezi desíti členy komisí není ani jedna žena. Podaly proto všechny bez vyjímky v parlamentu ostrou notu protestu.



=II=



A dodatek Kocourův: 

Jsou na tom dobře, Taliáni. Aspoň se tam na jihu nenudí. Ale jinak - jako doma, jako u nás v Kotlince. 
Ať volíš koho chceš, stejně bude vládnout kdo chce - on přece ví nejlépe, co lidé doopravdy chtějí.

 Z té dálky je to hemžení docela legrační. Italům to ale asi moc legrační nepřipadá..





211 komentářů:

  1. Taky děkuji, Informace. Musím ocenit čas, který jste tomu věnovala. Já teď nemám ani na to si to celé přečíst, zítra brzy ráno odjíždím, vracím se ze Zapadákova ve středu. Do té doby všechny zdravím,
    žibřid.

    OdpovědětVymazat
  2. Nesmírně poutavé, nesmírně deprimující, nesmírně stále něco připomínající, nesmírně výstražné! Uznání!
    A jak to, že tam byla, vedle univerzitánů, kavárenských intelektuálů atd. levicová aji j u s t i c e ? ! Nemůžu pochopit. A je pořád?
    Proč zrovna Románi jsou v tomhle tak nepoučitelní, tak tvrdošíjně ke kremlu a Pekingu - nevíte o někom, kdo by na to odpověděl?
    Domande, domande... otázky, otázky.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten Asor Rosa: z toho mrazí! Pořád, pořád totéž: zachránit demokracii - takže honem ji zničit. Tento obrat o 180 stupňů už tolikrát v dějinách vyšel. A bylo zas na pár let či generaci či pár desetiletí pokluzené.
    A velmi, smutně, zoufale potvrzujete mé dávné podezření těch běsnících a plivajících pomlouvačů Berlusconiho!
    Vel. vajíčko s překvapením - kdo to je?

    OdpovědětVymazat
  4. Ehmmm...
    A u nás, v Kotlince je snad justice pravicová? Taky mám pocit, že táhne doleva, t.j. zpátky. Viz posuzování "levého" a "pravoého" "extrémisnmu". (Nedá se nic dělat, to vše jsou jen hesla a tak je musím psát v uvozovkách.)
    Spravedlnost má být hlavně slepá. Se říká.
    "To já ale nevím, já su enem hlópé kocúr..."

    OdpovědětVymazat
  5. Jakube,
    velikonoční vejce je karikatura prezidenta republiky, co vyplivuje "překvapení" (sorpresa, která je v každém čokoládovém vejci) - Bersaniho.
    Levice se rozlezla všude, i v justici, protože na státní místa se dělá konkurz, takže levičáci v komisi kooptují své věrné. A proti rozhodnutí komise není odvolání, ledaže by se dopustila nějakých formálních přestupků.
    A podle počtu procesů, co má dosud B, na krku, můžete klidně soudit, že tam levičáci sedí pořád.
    Takže tak.

    OdpovědětVymazat
  6. Slepá. Ano. Vůči lákání zprava zleva, zepředu zezadu, ano?
    P a y n o v a reakce 27. na NP na toho dvojího Kremlíka je velice v souladu se vším, co od šedesátých o Heideggerovi a spol. vím i já. A není toho málo. Payne je klasa! A má úroveň a ohradí se, je-li to zapotřebí, i za mrtvé.

    OdpovědětVymazat
  7. Ta slepá spravedlnost se dá vysvětlit i tak, že nevidí co má na miskách. Nevidí jestli jesli jsou závaží cejchována. Nevidí, jestli někdo na misky nepřihazuje nesouvisející brak.

    OdpovědětVymazat
  8. To Jakub S:
    U nás je to prakticky to samé: Řeší se naprosté pitomosti, typu nášivek, "nevhodných gest" či koncertů pro uzavřené společnosti. To koná policier i justice, Tydlitátová a podobné spolky ječí jak dušičky v očistci a padají naprosto šílené tresty.
    Když ale skupina Sharia4Cesko sestavuje seznamy Židů (patrně pořadníky do plynu), nebo islámští imigranti spolu s českými konvertity skandují před Izraelským velvyslanectvím desítky minut "Židi do plynu", a vše je jasně zdokumentováno (stažené webové stránky, natočená videa) a předáno policii i prokuratuře na stříbrném podnose - a naprosto nic, - pak to opravdu vypadá ze všeho nejvíc jako snaha lidi totálně naštvat a rozložit demokracii jako takovou.

    OdpovědětVymazat
  9. To Jakub:
    Ono to je tak: Dnes kdokoliv může tvrdit cokoliv (kromě témat, které jsou TABU)- a to je právě ta asymetrie. Jakmile začneme považovat něco za tabu, vyčleňujeme z diskuze některé názory. A jak se zdá, tabu, stejně jamko jiné nesvobody má tendence se rozšiřovat na sdalší a další témata, až z názorů lidí (člověka) zbude torzo - jen obecně povolená ideologie / demagogie. To je důvod, proč nemám rád umlčování - zažil jsem ho za život už příliš. Ostatně: Jakub taky a moc dobře ví, co je to tzv. vnitřní emigrace.
    Ovšem na druhou stranu ((c) Tovje, mlíkař, Anatěvka) to znamená, že ve světě to bzučí jakov židovské škole. Názory moudré, chytrré, hloupoučké i debilní. Nemyslím, že to je špatně. To, prtoč to nechceme dovolit je strach, že někdo bude mít větší, lepší, líbivější či barevnější pravdu, než my. Ale - jsme snad pupek světa? Ať už jsem liberál, gay, komunista, žid nebo muslim. O tom všem vypovídá pojem svoboda projevu. Volná soutěž názorů, to je, podle mě, jediné spravedlivé a dlouhodobé řešení. Ostatně: Když jsem zjistil, jak vzniklo úsloví "kravál jako v židovské škole" zalitoval jsem, že jsem žádnou židovskou školu neabsolvoval.[;>))

    To Kapitán N.:
    Vlastně totéž. "Slepota" spravedlnosti se dá (leckdo se o to dnes snaží) vykládat i takto. Ale domnívám se, že to není správný výklad. Paní Spravedlnost nemá vidět nic kolem, jen zvážit vinu. Ale to je často podle obyčejně lidských měřítek špatně. Reálný člověk neuvažuje jako "Spravedlnost", vidí i věci, které v zákoně nejsou. I zákonodárci jsou jen lidé a nejsou schopni předpokládat všechny eventuality, které mohou nastat*. Možná i proto existuje institut presidentské milosti. (Ne amnestie!!)

    */ manžel zastřelí ve spánku svoji na smrt nemocnou ženu, která má stále strašné bolesti. Přeje si zemřít, ale už nemá sil to udělat sama. Její muž ví, že za ten čin bude světským soudem krutě potrestán, ale svou ženu miluje tak, že mu jakýkoliv trest nepřipadá strašný.
    Ptám se: Je to vrah? Podle zákona jistě. Úkladný vrah. Ale na druhé straně...

    To jenom k "Slepotě Spravedlnosti"

    OdpovědětVymazat
  10. Pro Pergilla (ale i ostatní):
    Myslím, že to není ani tak snaha rozeštvat společnost, jako spíš jakési pravidlo. Už delší dopbu pozoruji, že pokud se má o něčem rozhodnout hlasováním / referendem, rozdělí se lid na dvě prakticky stejné poloviny a hlasování se vždy pohybuje kolem 50/50. Proč tomu tak je - to snad vědí sociologové. Četl jsem si diskuzi pod dnešní Astononovic článkem o kuřácích. Všeliké argumenty, krkolomné, demagogické i rozumné - ale pro i proti.
    Když náhodou "lid" či "ovčané" něco odhlasují "valnou většinou", bývá to podle mého pozorování většinou pěkná pitomost...
    Marně dumám proč.
    Proto tvrdím, že je hodně špatné omezovat právo na svobodné vyjádření jakéhokoliv názoru. Třeba že Zemi nesou čtyři sloni. Nebo že žádné koncentráky/gulagy nebyly. Nebo že v Katyni pozabíjeli polskou inteligenci zlí Němci. Nebo že svět trvá jen 6 000 let. Atd., atp.
    Nechte každého říct, co "vymyslel" a požadujete po něm, ať dodá validní důkaz. Jinak ho prohlaste za lháře nebo blba. Svobodně...

    OdpovědětVymazat
  11. Kocoure, já vím proč alegorie Spravedlnosti je takto zobrazována, že to je ideální stav, že by měla "jen" přesně zvážit vinu. Tahle ideální spravedlnost by ale uměla vážit i vinu za zabití z Vašeho příkladu proti milosrdenství zkrácení utrpení. Uměla by zvážit zda šlo utrpení zkrátit (významně snížit) jinak - asi stupňující se dávky tišících léků po kterých by jednoho dne už neprobudila. kde je OPRAVDOVÁ VINA? Kdo všechno jsou spoluviníci? To ale není úkol pro lidskou spravedlnost.

    Výše zmíněný příklad zároveň ilustruje to, co mi vadí na diskusích o eutanasii. Zřejmě nelze efektivně tlumit bolest protože by se dospělo k dávce neslučitelné se životem. Ale hledají se cesty jak legalizovat usmrcení.

    K TABU a rovnosti všech názorů.
    Obojí jsou extrémy. A obojí je špatně. Chybí Hierarchie Hodnot, protože poté co moderní člověk pokrový vymetl Boha a Desatero jako nepotřebnou veteš, není etalon, proti kterému stupnici hodnot verifikovat. A potom nastávají absurdity, že dostane přednost pár žabiček proti pitné vodě pro tisíce až desítky tisíc lidí.
    Že jídlo, ve kterém je použita nedeklarovaná surovina, byť bylo jinak nezávadné se musí vyhodit a nesmí se rozdat potřebným.
    Že zabavené padělky oblečení se musí spálit namísto toho, aby se použily na charitu či v sociálních ústavech(aby se použít mohly, musela by se loga zakrývat nápisem HUMANITA; současně ale existují zákazy diskriminace podle kde čeho).
    Kdo chce, ať si další podobné absurdity naší doby najde sám.

    Zkrátka a dobře, je něco něco šhnilého v mašem čase.


    a ještě jedna poznámka ke spravedlnosti
    Naše skutečná spravedlnost je někdy jen karikaturou té ideální. Ale není se co divit, když po 50 let byla spravedlnost třídní a místo viny vážila původ a postavení ve společnosti. Ale to už jsem vlastně psal, a uvedla k tomu příklady odjinud i Informace.

    OdpovědětVymazat
  12. Jistě Kapitáne, chybí nám "mravy".
    O mnoha věcech kdysi asi nebylo třeba mluvit, rozuměly se samy sebou. Třeba Desatero. Ale tím, že DNESKA nebudeme o některých věcech mluvit, tedy budeme dodržovat nějaké TABU, se nic nevyřeší.
    Proč mluvit/nechat mluvit všechny o všem? Protože není autority, která by řekla co se smí a co ne. Aspoň já takovou autoritu nevidím. Takže i s rizikem, že budou vyřčeny miliardy hloupých i zlých slov - nechat mluvit.
    ===
    K milosrdenství: Moje máma umírala na rakovinu. Táta byl v nemocnici o patro výš - ale neměl jsem mu sílu mu říct, co je s mámou - on totiž měl taky rakovinu. Jenže pak, po operaci žil ještě dlouhá léta. Nikdy jsem mu neřekl, že máma chtěla umřít. Ať vytrhám ty hadičky, které měla v těle - jestli ji mám trochu rád.
    Ne, už nebudu pokračovat. Je to na Velikonoce i na mě trochu moc silné téma.
    Jenom chci napsat, že jsem prosil pana primáře, ať nešetří morfiem, ať se máma ke své smrti (dávali jí týden nanejvýš dva týdny života) "prospí". Ať se už do toho pro ni tak beznadějného světa raději neprobouzí. A druhý den ráno mi z nemocnice volali, že máma nad ránem v klidu umřela. Když jsem ji viděl na vozíku s poklopem, zdálo se mi, že se trošku usmívá.
    Já opravdu nevím, jestli dostala letální dávku, jestli to pan primář nějak zařídil nebo to byla, jak se říká, vůle Boží.
    Nechci to vědět. Ale při té vší tehdejší mizérii jsem byl aspoň trošinku šťastnější.
    Dokážete to pochopit? Nevím komu mám být vděčný, ale jsem.
    Dodnes.

    A promiňte, že tu tak osobně žvaním. Ale to jsou důvody, které mi změnily názory na ledacos.

    OdpovědětVymazat
  13. StK,
    tady máme právě 12 stupňů a svítí sluníčko.
    A stránka se zas vrátila, ale Vy jste asi zas nečetl poštu, že?
    Veselé velikonoce všem i s tím sněhem. Taky dřív nebo pozdějc roztaje.

    OdpovědětVymazat
  14. To Informace:
    - četl a i poslední shrnutí dodal (možná pár minut byl blog nedostupný - uklízel jsem tam a vymetal)
    Tady na severu je vše přístupné a v pořádku - nepočítám-li své překlepy. Až jednou něco napíšu bez nich, tak se asi strašně vyděsím. Bude to totiž znamenat, že jsem už mrtvý.
    Jinak - nesvětím Velkou noc, ale pracuji a tak poštu opravdu nemám stále otevřenou i když vlastně pořád sedím u PC. Počasí beze změny, jenom teplota stoupla na -0,5°C, ale sněží "furt" čili stále. Sněžné pluhy asi mají dnes volno - auta se tím bílým nadělením začínají prodírat s obtížemi.
    Takže bez těch popisů italského počasí, PROSÍM!!! [;>)))

    Jo a havrani letos ještě do Ruska neodletěli. To nevěstí nic dobrého.
    Straky pod balkonem přestaly stavět hnízdo, zato chodí do krmítka jako sýkorky a vrabci. A kosi, kavky a hrdličky a holubi - a tak dále. Boží ptáčci nás letošní zimu přišli už tak na 800.- Kč. Dobročinnost je drahá.

    OdpovědětVymazat
  15. Tady se ptáčkové nekrmí, snad jen v severní Itálii. Tady vyzobají to, co zbylo od léta anebo hledají larvy v zemi. Vyklobali na zahradě všechny kuličky černého bezu a břečťanu.
    Musím se Vám pochlubit, že se mi na horách podařilo zase vyhnat dva Rusy. Stačilo na ně promluvit jejich krásnou mteřštinou a po obědě hned sbalili kufry a zmizeli. Dva dny před koncem pobytu. Což naplnilo nadšením vnuka a jeho kamaráda a tak se začali hned učit rusky. A jak jim to šlo!

    OdpovědětVymazat
  16. Jestli se chcete rozptýlit, StK, a pobavit
    podívejte se na parodii prezidenta Napolitana, který tráví bezesnou noc v poradách se stráží prezidentského paláce, aby našel nového předsedu vlády. Jestli se to video otevře. Vysílali to v pátek.
    Vytáhne ze záňadří prezidentský klíček e nechá si přinést tajnou skříňku, kde mají být skryty instrukce pro krajně nebezpečné situace. A v té najde telefonní seznam Říma.

    http://www.la7.it/crozza/pvideo-stream?id=i686172

    OdpovědětVymazat
  17. Za to u nás na jižní Moravě máme zimu, bez rukavic by Vám ruce umrzly, bez čepice uši odpadly no Pmy máme -1) a to máme duben, má už být krásné jaro. No hezké to jarní Velikonoce. Kočky nevytáhnou svoje nožky z domova. Ani se jim nedivím a ten letní čas, to je zločin proti lidskosti, myslela jsem, že zdechnu, když jsem měla vstávat. Ta hodina mi chybí.

    OdpovědětVymazat
  18. Pro Informaci:
    Vy jste ty Rusy "dostala" jen svou ruštinou jako takovou nebo i obsahem svého sdělení?
    Pro Kocoura:
    Na téma tuhé a dlouhé zimy jsem zaslechl (bohužel na půl ucha) jakéhosi klimatologa, který tvrdil, že právě tato zima je důkazem globálního oteplování, protože je způsobena nadměrným odtátím ledovců...
    Pro Kopretinu:
    Na jihu Čech vše stále beze změny, slovy klasika "furd padá to bílé svinstvo"...

    OdpovědětVymazat
  19. Letní čas je tu .............z IT co kamenem dohodí, nákaza se šíří rychle :http://mach.blog.ihned.cz/c1-53588850-fiat-pecunia
    ČP KOMPANĚROS!

    OdpovědětVymazat
  20. Něco z lidové moudrosti:
    Březen - za kamna vlezem
    Duben - ještě tam budem (což letos zdá se že vyjde dokonale)
    Až přijde Máj, poženem kozy v háj (uvidíme)

    A kdož ví, zda letos nevyjde i tohle:
    Do sv. Ducha nesvlíkej kožicha. Po sv. Duchu zůstaň dál v kožichu. (což by byla celkem síla, letos vychází někde kolem 20. Května.
    Ale tam už pro všechny případy existuje i varianta opačná:
    Sv. Duch - pytel much. (a jak známo když je na kožich, tak mouchy nelétají)

    OdpovědětVymazat
  21. Jak jsem "dostala" Rusy?
    Nic zvláštního jsem nedělala a ani neříkala. Nacpali se se mnou před večeří do výtahu a byli dost "neskladní" a tak jsem na ně spustila italsky - ani mě nenapadlo, že by to mohli být cizinci. A ti odpovídali jen nesrozumitelnám brumláním, až pak jeden řekl: "My russkije."
    A tak já na ně rusky: "Á, vy russkije? A kak že to prijechali v Italiju?"
    Načež se hned začali starat, proč prý mluvím tak dobře rusky a kdo jsem.
    Vysvětlila jsem jim, že jsem Češka a rusky jsem se naučila v Praze.
    Na to oni: Á, á, chorošo." Ale začali se tvářit dost vážně.
    Já na to zas, odkud jsou oni a jak jim dlouho trvala cesta. A oni že jsou z Petrozavodska v Karelii. Přiletěli z Petroburgu do Milána a odtud autem.
    Pak jsem jim popřála pěkný pobyt a vylezla jsem z výtahu.
    Ale k večeři už nepřišli, i když měli prostřeno a číšnice řekla, že museli odjet dřív.
    To se stává pravidelně, když na nějakého zde usedlého Rusa promluvím rusky, strašně se vyleká a pak se znaží zmizet. V Praze dokonce ruská posluhovačka, aby se mnou nemusela mluvit rusky a česky moc neuměla, se se mnou domlouvala posunky a myčením. Snad chtěla skrýt, že není Ruska, i když jsem na to přišla hned podle výslovnosti a taky jsem na ni hned začala rusky mluvit.
    Jednou tu pan Richard vysvětloval, že se Rusové v zahraničí bojí své mafie.
    Nevím, jak ti mafiáni vypadají, zřejmě Rusy vyleká už to, že slyší vlastní řeč.
    Vnuk byl svědkem podobných scén mnohokrát a myšlenka, že babička straší Rusy ho strašně baví.

    OdpovědětVymazat
  22. Ony se ty plány kdekomu všeobecně hatí:
    Věrchuška z Brusele půjde do pr... ...nenávratna, protože když se vytáhne ze té smělé stavby pár tzv. úhelných kamenů, EU to pak vezme hopem - každý se bude snažit urvat nějaký ten záchranný člun pro své lidi. (A tím pádem i pro sebe.)
    Nastane čas, kdy se nebudou uznávat žádné nekryté bankovky - resp. bankovky - už to nejsou ani ty potištěné papírky, už to jsou jen čísla v bankovních počítačích, takže se zdá, že celá ekonomika je jen taková divná počítačová hra.
    Křeče našich "oteplovačů" a hlavně těch, kteří pomocí zmíněných užitečných idiotů začali vydělávat jsou někdy až komické. Protože když je delší zima způsobená odtáváním ledovců znamenalo by to, že je matička Gea nastavena se zápornou zpětnou vazbu a ten náš jednoprocentní příspěvek (což je maximální hodnota, počítá je s třetinou procenta) snadno vyrovná. Nějak se mlčí o vlivu Slunce, které mělo letos mít maximum aktivity - a nemá. Takže je chladněji než obvykle. (Ono taky těžko poroučet Slunci, že?)
    Rumuni začínají šlapat svým solárním baronům na prsty, Andělka Merkelová se k tomu (zdá se) taky chystá u větrníkových - čili další bublina se připravuje k prasknutí. Nějak se nám objevují veškeré falešnosti. To sice znamená těžké a bouřlivé časy, ale s nadějí, že se svět opět na chvíli postaví z hlavy na nohy. Zoufalý pokus: Břidlicový plyn prý nefunguje. Takže nás prý budou budou muset zachraňovat fotočlánky, i když jsou teď, když by se nám elektřina docela hodila, pod sněhem.
    ===
    Poznámka: Elektrokolo se dá v Kotlince pořídit něco mezi 20 0000.- a 100 000.- Kč. Malá motorka (moped) přijde na necelých 15 000.-, jezdí rychleji, nemá omezený dojezd a uveze toho víc. Na baterie elektrokola je záruka "celých" 6 měsíců, na celý moped "pouze" 36 měsíců. Zdá se vám možná, že to nijak s naším problémem nesouvisí - ale já si myslím, že ano. Je to pěkná ilustrace způsobu "jak napálit ekologického hejla."

    OdpovědětVymazat
  23. Mám opačnou zkušenost. V Rakousích jsem jednou bydlel v penzionu a celých 14 dní jsem se domlouval s pokojskou, jestli mi má něco prát nebo ať zbytečně nestele postele, když tam po představení zase hned zapadnu. Nemluvila moc dobře německy (já taky ne, ale poznám Rakušáka) a tak jsem zkusil ruštinu. Vedle - byla to Slovenka. Takže jsme se nadále domlouvali československy. Poslední den před odjezdem jsem ji dokonce pozval večer ke konkurenci na víno - v domácím hotelu by si to netroufla kvůli majiteli. A dost jsem se nasmáli, jak jsme předtím na sebe "šprechali".

    OdpovědětVymazat
  24. No mně se něco podobného s jinými národnostmi také nestává. Jen s Čechy za doby normalizace. Ti se mi na kongresech velepečlivě vyhýbali, když se dozvěděli, že jsem Češka, i když viděli, že patřím k italské delegaci.
    Jednou jsem viděla dva Čechy před novinovým stánkem, jak se snaží rozluštit vyvěšené titulky na tabuli. A tak, jak jsem za nimi stál, jsem jim to přeložila do češtiny.
    Páni, takovou reakci jsem nečekala. Oba docela ztuhli, ani se na sebe nepodívali, ani se neotočili, aby zjistili, kdo to za nimi stojí. Jak dva solné sloupy.
    Tak jsem zase odkráčela. Jen na zpáteční cestě jsem se dívala, jestli tam ti dva ztuhlí ještě stojí. Nestáli.
    Lidi museli mít tenkrát pořádný strach ze styku s emigrací anebo se báli špionů?
    Takže mám s tím strašením jistou zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  25. Na bojovníky za pole zakrytá solárními panely a hory pokryté větrníky mám svůj dost nelichotivý názor. Ale neměli bychom vylévat s vaničkou i dítě. Možná, že podíl lidské činnosti na tom, co se nyní děje, je marginální (sopečná činnost, která vyvrženým prachem zaclání sluneční záření, má mít opačný účinek a v současnosti probíhající oteplování má zpomalovat či zcela rušit) . Neznamená to ale, že to oteplování neprobíhá. Na tom abnormálně pro tuto roční dobu studeném počasí v našich zeměpisných šířkách se má podílet to, že Arktida je méně zaledněná než dřív. Tím nedochází k odrážení slunečního záření od světlého ledu a sněhu. Tmavá voda je pohlcuje a tím se oteplování zrychluje. Je zablokováno proudění teplého vzduchu od rovníku na sever do Arktidy, které nám dřív přinášelo jaro a to přichází později. Tání ledovců v Grónsku způsobuje, že se severní Atlantik a přilehlá část Severního ledového oceánu plní sladkou vodou. Ta jako lehčí zůstává na povrchu. Golfský proud je tím zatlačován do hloubky a namísto aby ohříval podnebí v Irsku, ve Skotsku a Skandinávii, ohřívá Arktidu. A nakonec to může skončit tak, že cesta pro teplou vodu z Mexického zálivu na severovýchod se zcela zablokuje, Golfský proud zanikne a v Evropě převládne počasí typické pro severní Kanadu. A zcela mě dostal argument nějakého "znalce", který varování, že rozpuštění věčného ledu může způsobit zatopení nízko ležících ostrovních států v Pacifiku - ležících na korálových atolech (na sopečných ostrovech by byla situace lepší), Nizozemí, Bangladéše atd., odmítl jako nesmysl s tím, že přece rozpuštěním plovoucího ledu se hladina vody nezvýší. Nedošlo mu ale, že spousty zmrzlé vody se nachází ne na mořské hladině, ale v ledovcích v Grónsku, Antarktidě, Patagonii, na Islandu, v permafrostu, atd. A pokud by většina této vody rozmrzla a stekla do moře, tak by se hladina světových oceánů skutečně dramaticky zvedla. Tož tak

    OdpovědětVymazat
  26. Pro Pedra:
    Nejsem odborník, z fyziky, zvláště pak z fyziky atmosféry mám jen velmi povšechné vědomosti. Takže děje, tak jak jsou Vámi popsané nevylučuji. Ale přesto patřím ke "klimatoskeptikům". Protože podobné jevy se na Zemi už vyskytovaly několikrát, jsou cyklické a jejich "energetické obsahy" - t. j. množství hmoty a energie jsou prostě nepředstavitelně obrovské, lidským konáním stěží ovlivnitelné. V globálním měřítku a to jak ve smyslu "oteplovačských teorií", tak ve smyslu teorií zcela opačných. Jak říkají výzkumy, na Zemi se už vystřídalo několik "dob ledových" kdy severní ledovec sahal až k jižnímu Slezsku a meziledových, kdy byly teploty vyšší než nyní. Pod nyní tajícím zaledněním se objevují opuštěná lidská sídla z dob meziledových - to například.
    Lokální vliv ovšem člověk má a to nezanedbatelný. Přestěhoval jsem se před dvěma roky z centra města na sídliště - cca 1,5 km. A léto je tu daleko snesitelnější, než bylo ve městě. Kolem domu už nejsou střechy nižších budov a vyasfaltované ulice, ale tráva a stromy. A rozdíl je v horkých letních dnech obrovský. Odhadem 5°C. Spousta meteostanic, kde se sledovala teplota byla za desítky let "obestavěna" městskou zástavbou a teplota se pochopitelně zvýšila. Okamžitá a tím i průměrná. A tak bychom mohli rozebrat polovinu argumentů pro (a určitě by se našla i spousta argumentů proti.) Pokud si něco Pedro přečtete kolísání hladiny světových moří v průběhu věků zjistíte, že "ta hrůza", která se na lidstvo chystá (zaplavení některých ostrovů ev. Nizozemska) už tu mnohokrát byla. Že naopak Britské souostroví bylo pevninskou součástí Evropy, kanál La Manche neexistoval. Po jeho dně putovala velká stáda mamutů.
    Takže bych si dovolil souhlasit s vrtošivým staříkem, který byl v minulých letech na pražském Hradě a tvrdím: Nebojujme proti něčemu, kde nemáme prakticky žádnou šanci účinně zasáhnout a snažme se důsledky změn počasí nějakým způsobem kompenzovat, eliminovat. Čili činy místo kdákání o přicházející katastrofě a kupování si "odpustků" ve formě větrných, slunečních nebo bioplynových elektráren. Celé to "oteplovačství" je jenom způsob, jak nahánět lidem strach a na jejich strachu dobře vydělávat. Netvrdím, že k oteplování pozvolna nedochází. Tvrdím jenom, že mám bojovat proti tomu, co zvládneme.*
    ====
    Něco jiného je znečišťování prostředí. S tím se bojovat do značné míry opravdu dá. Ale - moc se na tom nedá vydělat. Takže o odpadcích a otrávených ústích řek se dozvíme spíš z úst biologů a zoologů než profesionálních "vykladačů oteplovací víry".A bouiřlivě se rozvíjející ekonomiky na východě (Čín, Indie atd.) si se znečištěním životního prostředí nedělají žádné starosti. "Ono to nějak dopadne". A když jim lidé začnou na znečištění okolního prostředí předčasně umírat? Je jich mnoho. Miliony. Globálně zasáhnout proti nim bez vyvolání III. světové války nelze. Takže...?
    ===
    A ještě něco: fotovoltaika a windenergy má své opodstatnění tam, kde je přivedení el. energie namáhavé nebo nejisté. Ostrovy, oázy v poušti, expedice do neobydlených míst atd. Nebo pro "šetřílky", kteří chtějí ušetřit něco málo proudu. Jeden můj kolega provozuje na své střeše malou sluneční elektrárnu. Stála ho mnohé desítky tisíc korun a ještě to není všechno. Spočítal, že se mu nákladu vrátí za dvacet let - pokud ovšem bude cena elektřiny stoupat jako doposud a pokud vydrží čínské fotovoltaické panely, které koupil z druhé ruky. Ale bydlí na vesnici, kde každou chvíli vypadne proud "KING". Ostatní žijí se svíčkami a baterkami a bojí se otevřít mrazák, aby se jim neoteplil - což on může. A kouká se dokonce při takovém "celovesnickém" výpadku na TV. Pro něj má takový náhradní zdroj energie smysl.
    ===
    Asi napíšu článek o klimatologii a šetření v životě vůbec. Odmítám totiž podlehnout jakékoli propagandě. I této. Co nevidím na vlastní oči, co si neolíznu a neohmatám je pro mě nejisté. A taky, co nejde spočítat na obyčejné kalkulačce za 100.- Kč.

    OdpovědětVymazat
  27. Oprava: .... a v tom případku je "KIING".

    A doplním podobenství - to já rád:
    Kdyby místo oteplování hrozila nová doba ledová, co bude užitečnější: Pořídit si teplé kožichy a dobrá kamna nebo se pomocí obrovských ohňů pokoušet změnit světa běh?

    OdpovědětVymazat
  28. Nová informace o situaci.
    Jak uvádějí italské a německé noviny Angela Merkel uprchla na velikonoce před sněhem na slunný ostrov Ischia v neapolském zálivu. Místo slunce tam sice našla déšť, ale to činné kancléřce nezabránilo v provozování trekkingu. V místních lázních pak provádí relaxační kůru.
    URLAUB AUF ISCHIA
    Kanzlerin Merkel flüchtet vor dem Schnee
    http://www.bz-berlin.de/aktuell/welt/kanzlerin-merkel-fluechtet-vor-dem-schnee-article1660090.html

    Italské noviny pak otiskují sérii fotografií kancléřky a její rodiny v lázních a při lázeňské kůře v bazénu.
    http://www.corriere.it/esteri/foto/03-2013/merkel/accappatoio/merkel-vacanza-relax-ischia_f69a9a4e-99e4-11e2-81ce-7be9fc1a292e.shtml#1
    Kancléřka se pravděpodobně setká i s italským prezidentem, který obvykle tráví velikonoce v rodné Neapoli.
    Snad se prezidentovi podaří obměkčit srdce kancléřky, která zanevřela na Berlusconiho poté, co z místnosttí italské prokuratury - jen náhodou samozřejmě - unikla indiskrece o jeho nevhodném výrazu, použitém ve zcela soukromém tf. hovoru, o kancléřčině pozadí. Z italských levicových medií se zpráva rozšířila jako lavina po světovém tisku a vyvolala nesmírný skandál.
    http://www.lettera43.it/attualita/26017/culona-international.htm
    Našla jsem na webu i fotografie "in natura"t.j. bez závojů, onoho objektu, ale dám na ně odkaz na blog až po výslovném povolení majitele tohoto blogu.
    Snad se při setkání udělá další krok k vyřešení zdejší krize.

    OdpovědětVymazat
  29. Já myslím Informace, že odkazů na Andělčino foto "senza velo" snad ani netřeba - tady si snad každý dokáže živě představit, co by viděl.
    Ale leží Italům ta kancléřka v žaludku, leží, ne, že ne!
    (Kolik že činí ke dnešku státní dluh Italské republiky včetně úroků?)
    ];>)

    OdpovědětVymazat
  30. Nechápu, StK,
    k čemu je Vám zapotřebí znát výšku italského státního dluhu. Chcete snad dělat nějaké porovnání? S čím?
    K 15. březnu t.r. dluh dosáhl 2.022,7 miliard euro. Podstatně se za hospodaření Montiho vlády zvýšil. V listopadu 2011, kdy Berlusconi podal demisi, byl ve výší 1.912,389 euro.
    A to Monti vyssál na daních, co mohl. A při tom stát dluží soukromým podnikům dalších 60 miliard. Státní banka předvídá, že letos, po ozdravujícím zásahu daňové politiky Montiho, státní dluh naroste o dalších 20 miliard.

    Fotky jsou jen dvě a docela prezentábilní, na rozdíl od kajmana Berlusconiho, za kterého se teď levice tak "stydí".

    OdpovědětVymazat
  31. Nehodlám nic srovnávat, Info.
    Srovnávat čísla, která mají různou strukturu a (pro mě) nepředstavitelnou velikost je dost kontraproduktivní. Jenom dumám, proč Italové (novináři) kancléřku Merkelovou tak strašně nenávidí. Kdyby bývali byli nevstoupili do EU a nepodepsali rozličné "Lisabonské smlouvy" mohla by to pro ně být jen nudná státní návštěva, ne? A ne vztah dlužníka a "většinového věřitele".
    ===
    Tady v Kotlince se na jedné straně brojí proti ingerenci EU do vnitřních záležitostí Česka a na druhé se za každou cenu snažíme o přidělení nějakých těch EU dotací. Tomu se říká "střet zájmů", ne?! Na rozdíl od Š&G tu slevu zadarmo chceme.
    Nebo jinak: Nevíme, co vlastně chceme. Ale nedáme pokoj, pokud to nedostaneme.

    OdpovědětVymazat
  32. Pardon,
    1.912,389 miliard euro.

    OdpovědětVymazat
  33. Otázka zadlužení států eurozony a řádění mezinárodní finanční spekulace je věc složitá. Psala jsem o tom už několikrát. (Jestli chcete, vyhrabu z počítače nějaké staré příspěvky a napostuju je znova.) Německo a k ní přidružená Francie Sarkozyho nenašla jiný způsob jak čelit spekulaci než politikou austerity. Fiskální dohodou. Unie nebyla schopná vydat nějaký zákon, který by finanční trhy držel pod kontrolou.
    Teď se ukazuje, že to byla politika pochybená, protože vedla k úpadku reálné ekonomiky. A ten započal i v Německu. A výsledky politiky Montiho, který slepě dodržoval instrukce z Berlína, jsou toho jasným důkazem.
    Italové, tedy novináři, nijak proti kancléřce nebrojí, jen si z ní utahují a čekají, zda se v Německu změní při příštích volbách vedení.

    OdpovědětVymazat
  34. Nejsme v rozporu, Informace.
    Jako v mnoha jiných oblastech se i v ekonomice (i ekonomii!) a politice používá místo skutečných pojmů pojmů výrazů "korektních", které po určité době ztuhnou do prázdné floskule a neznamenají už vlastně nic. A s penězi je to podobné.
    Když si uvědomím, že moje "celožiovotní úsopory" jsou jen čísla v bankovních počitačích, která se snadno dají vymazat, změnit atd.*, jímá mě trochu závrať.

    Znamená to tolik, že když by zkolaboval systém, vezmu si spacák a jdu spát pod most. Neveselá představa.

    */ nebo odečíst 60% - 80% ze vkladu a za to vydat bezcenné akcie - jako na Kypru.) Kypr je tím odepsaný - byla tom chudá ostrovní země před tím, než se tam vytvořil daňový ráj. A kolem toho služby, servis...

    A zase to chudá ostrovní země bude.

    OdpovědětVymazat
  35. Ještě k návštěvě Angely Merkel v Itálii. Nic se nedá utajit.

    [;>)

    OdpovědětVymazat
  36. Víte, StK,
    celý problém se skandálem kolem výroku Berlusconiho se týká především justice. Nikým nekontrolované a nikomu se nezodpovídající, která podléhá jen vlastní samosprávě.
    Nějaký mladý prokurátůrek, aby se dostal do světla veřejnosti a udělal kariéru, rozhodne, že bude vyšetřovat záležitosti, týkající se předsedy vlády, dá proto pod kontrolu nejen jeho telefon, ale telefony deseti tisíc lidí, co s ním mají styky. A pak nechá "uniknout" zvlášť kompromitující, soukromé hovory, jako ten o Merkelové ven z prokuratury do rukou - jaká to náhoda - zrovna levicového il Fatto Quotidiano, jak známo ostře namířeného proti Berlusconimu. A ten list to s obzvláštní pílí rozšíří po celém světě (doslova po celém, psali o tom výroku i v Africe). Tím pan prokurátůrek způsobí zhoršení mezinárodních vztahů země, znemožní předsedu vlády, představitele státu, a to všechno mu projde jako by nic. Žádné sankce, žádný trest, i když jde o skutečně hrubé narušení norem a zákonů.
    Ten měl letět z magistratury bez milosti a hned, kdyby tady justice fungovala normálně. Jenže místo prokurátůrka letěl předseda vlády (tedy ne jen pro ten skandál, upřesňuji) a dneska toho využívá a zneužívá levice tvrzením, že se s pravicovou Pdl nemůže koalizovat, protože je Berlusconi "neprezentábl" v Evropě. A tak Itálie je prakticky bez vlády, když se vezme v úvahu, že Monti nebyl nikým volen a nemá oficiální důvěru parlamentu.
    Kde je podle Vás anomálie?
    A když Berlusconi dal do svého volebního programu reformu justice, začali soudci řvát, že chce okleštit demokracii, zavádět totalitu.
    Kde je tedy klíčový problém?

    OdpovědětVymazat
  37. Tahle věc (instituce dělají něco, k čemu nejsou ani určeny ani oprávněny) není jen záležitostí italskou, ale panevropskou, dokonce transatlantickou. Na východ od nás to vypadá jinak, tam se to nedá srovnávat.
    A vše to má počátek v tom, že se slova používají jinak, než byla stanovena. Druhé a třetí významy slov se stávají prvními a na ty první se úplně zapomíná. Logika jakéhokoliv výroku je tím těžce porušena. Jenom pomyslete, co za veletoče se dělají s výrazy "rovnoprávnost" nebo "korektnost".
    To naprosto zřetelně cítím, ale nemohu se do toho nějak pouštět, to už je filozofická (a filologická) otázka. Ale pramení to všechno v posunutém významu slov.

    OdpovědětVymazat
  38. StK,
    posouvání významu slov, jejich používání v jiném smyslu je věc druhotná. Spadá do oblasti propagandy.
    Prvotní jev je nerespektování norem, jejich překrucování, zneužívání. Propaganda má tento zlozvyk jen krýt.

    OdpovědětVymazat
  39. nojo Ale význam slov se posouvá už od hodně dávna (bráním se napsat odedávna). Před nějakými 150-200 lety byl "děvka (služebná)" celkem neutrální výraz pro služku na vesnici. A kam se význam posunul něhem nějakých 50-100 let?

    OdpovědětVymazat
  40. Přátelé - ano.
    Propaganda (dá-li se té lumpárně ještě tak říkat) to zakrývá a téměř nikdo k tomuto faktu nic nepodotýká. Protože když se někdo pokusí suplovat toho prostořekého chlapečka, který vykřikuje pravdu o císaři, sesypou se na něj všichni okolo. Asi pro jistotu, aby třeba pak nevykecal třeba to, s kým doopravdy spí jeho matka. ];>)
    To je právě to, co mě zlobí.
    ===
    Větička "To se přece neříká..." mě iritovala (ba přímo sra.., dáma snad promine) už od dětství. Ale byl jsem příliš malý pán na to, abych se tomu "zvyku" nějak vzepřel.
    Už i smrtelně nemocnému dokážeme říct, že mu zbývají tři měsíce života.* Ale jiné věci - ty jsou holt TABU.

    */ Nebožka kolegyně Ilonka z Ústavu, které to řekli loni touto dobou mi tu zprávu přišla říct jako prvnímu. Domů. A co? Co má člověk říkat? Že to není pravda? Že se stávají zázraky? Dokázala se tehdy s tím faktem nakonec smířit. Indiánsky - žila jsem dlouho a zůstanou po mě dospělé děti na vlastních nohou a kus práce. Nebyla jsem tu zbytečně. Ale bylo to sakra těžké - nelhat - a nelhat si.
    A my si neumíme přiznat, že tady pro....me budoucnost naší kultury nebo civilizace - dosaďte si tam to slovo, které víc pasuje.

    OdpovědětVymazat
  41. Abych sem nemotal téma změn životního prostředí - i když i to se týká budoucnosti naší civilizace - uchyluji se s ním do diskuse pod článkem Žibřidovy podoteky (10).

    OdpovědětVymazat
  42. Víte, StK,
    člověk musí brát výroky politiků a články těch tak zvaných angažovaných novinářů "cum grano salis". S odstupem a s rezervou.
    Právě jsem vyslechla tv debatu s jedním ze členů té "rady moudrých", co jmenoval prezident Napolitano. Byl to starý pán, odborník na ústavní právo. A ten s klidem a trpělivě vysvětlil, že na celé situaci není nic nenormálního, protiústavního, žádný pokus prezidenta udělat nějaký státní převrat, jak píšou noviny. Jednoduše byli jmenováni prezidentem jako poradní skupina, která má pomoci stranám, aby došly k nějaké dohodě a vytvořily vládu. Nebudu se šířit o podrobnostech, ale z jeho řeči vyplynulo jasně, že jak politikové tak novináři překrucují ve svém výkladu situaci, šíří neopodstatněné řeči a zbytečně rozeštvávají veřejné mínění, šíří paniku.
    Pokud jde o výše zmíněný výrok Berlusconiho o Merkelové, našla jsem na portálu právníků a advokátů neméně udivující zprávu. Neexistuje svědectví, že by Berlusconi něco podobného pronesl. Vyšetřující soudce v Bari nashromáždil sto tisíc odposlechů s cílem to B. zavařit a potopit ho. Ty odposlechy nepřepsal a nepřiložil k aktům, prý je jen uložil do počítače. Takže nikdo nemohl nic podobného číst a neexistuje svědectví, že by byl někdo ten výrok slyšel. Takže je to výtvor novinářů listu il Fatto quotidiano, kteří se pak postarali o jeho rozšíření. S výsledky víc jak hanebnými. Píše se tam na portálu: šéfredaktor listu "ammette che l’intercettazione con quella frase non esiste e che la notizia sul termine “culona” era frutto di un tam tam, detto da qualcuno".
    (přiznává že odposlech s touto větou neexistuje a že zpráva o výrazu "prdelatá" je výtvorem nějakého tam-tamu, který někdo spustil). La nuova procedura civile - la rivista per avvocati e giuristi http://www.laltrapagina.it/mag/?p=10836
    Umíte si to představit, jaký byl kolem toho kravál a mezinárodní skandál?
    Kromě toho celý případ vyšetřování v Bari skončil před orgánem samosprávy soudců CSM, ale to proto, že si mladý prokurátor ztěžoval na svého nadřízeného, protože prý ho "brzdil", totiž doporučoval mu rozvahu v posuzování jeho "důkazů" a peskoval ho pro únik rezervovaných informací do tisku. Tenkrát se doopravdy v tisku objevovaly seznamy žen a dívek, co se údajně prostituovaly s Berlusconim a jeho hosty. Kromě jiných "pikantních" zpráv, ve kterých víc jak sedmdesátiletý Berlusconi nabýval víc jak epických rozměrů pro svou výkonnost a nenasytost. Nějaký anticko řecký Eros by byl proti němu poloimpotentní chudáček.
    Takže jak můžete té bandě věřit? A nějaké hlasité, výslovné dementi o výroku o prdelaté Anděle se pak také v tisku neobjevilo. A těžko by mi uniklo. Takže ještě dnes zbožné Italky mluví o B. jako o zrůdě, ze které se jim zvedá žaludek (doslovně!)

    OdpovědětVymazat
  43. V USA jsou soudci a prokurátoři nižších soudů voleni, na vyšší posty (kam jsou soudci jmenováni) se nemůže legálně dostat někdo, kdo takovými volbami opakovaně úsěšně neprošel.
    Opravdu nevidím důvod, proč něco podobného nezavést i v tuzemsku.

    OdpovědětVymazat
  44. To prostě neprojde, Pergille:
    Jakákoliv změna ústavy, která se nebude líbit soudcům bude jimi žalována a Nejvyšší nebo Ústavní soud určitě nerozhodne PROTI soudcům. Vyrobili jsme si soudní samožer.
    A stejně tak u poslanců: Nesmírně mě překvapilo, že si "vypustili rybník" a omezili si imunitu. Už jim asi ty kauzy s obviněnými poslanci připadaly hodně trapné.
    Ale soudy? Vzpomeňte jen na JUDr. Brožovou. Dokonalý případ justiční zvůle. Samosoudce možná znamená, že každý je sám sobě soudcem. Protože soudců, kteří jsou zapleteni do různých korupčních kauz, nucených správ při vynucené insolvenci nebo "jdou na ruku" věrchušce je taky dost.

    OdpovědětVymazat
  45. Americký systém soudců volených lidem má jen malou vadu a totiž že kandidáti provádějí také předvolební kampaň. A podle rozhodnutí Nejvyššího soudu bylo zrušeno omezení na výšku peněžní podpory kandidátů při kampani. To znamená, že si různé lobbies můžou místního soudce koupit.
    To se mi taky nezdá být ideálním řešením.
    Jo, banky, Kocoure, to je problém.

    OdpovědětVymazat
  46. To Vám ten převod peněz trval až do desíti večer? Přenášel jste snad ty své úspory z jedné banky do druhé po koruně, na každou korunu jednu cestu? Aby to nebylo tak okaté?

    Pokud jde o vývoj zdejší situace, nemohu se rozhodnout, jestli si vedoucí činitelé z Partito democratico dělají ještě dnes z lidí apríl anebo jestli jsou v posledním stadiu psí vztekliny. Až budu mít jasno, napíšu.

    OdpovědětVymazat
  47. No "po koruně" - rychle jsem to teď - spočítal by mi to trvalo cca 150 let, Info!
    Ale abych v bance něco měl, musím dokonce i pracovat. Když ale dělám pro Ústav, nemůžu obsluhovat dveře Útulny. Za to mi nikdo nic nedá... [;>)
    A napište o té Božské komedii - Založím další článek. To je z té dálky docela srandovní. Pro nás.
    Méně srandovní pro nás je, že zítra podepíše Mlhoš Zeman dodatek Lisabonské smlouvy o "eurovalu". Takže když pak Andělka (nebo někdo podobný) zavelí, zaplatíme dluhy Řecka nebo Kypru - a ani nemukneme. Chystá se demonstrace proti vyvěšování vlajky EU nad Hradem. "Tož su zvědavý."
    Být to blíž, bafnu fotoaparát a jedu fotit ty ksichty... [;>))

    OdpovědětVymazat
  48. jen strkejte hlavu do chomoutu, vážení! Strkejte! Pak se víc bavit nad maléry druhých nebudete!
    Na závěr tv debaty o tom, kde sehnat peníze na různé položky státního rozpočtu, jeden francouzský politolog, který byl hostem na závěr konstatoval: vždyť vy v Itálii jste na tom nejlíp ze všech! Deficit jen 2,9 procenta oproti 4,6 ve Francii, Německo se taky pomalu chystá do spolku PIGS - takže se rozšíří na PIGSG. Takže co si pořád naříkáte? Jste na tom pořád dobře!
    I Frau Merkel ale zaplakala nad italskými poměry, když se na Ischii dozvěděla, že hotel propustil jejího dobrého přítele - maitra hotelu, protož se musí šetřit.
    Vypravila se za ním s manželem po horské silnici pěšky - na Ischii je zákaz jezdit autem - aby mu popřála veselé velikonoce. A tam se mu svěřila, že doby jsou zlé, že to bude trvat alespoň takových deset let, než z toho Evropa vyleze.

    OdpovědětVymazat
  49. Jsou pak Němci po finanční stránce tak "ctnostní", jak o sobě říkají? Dnešní Financial Times píše, ža Bundesbank posílá do New Yorku komisaře, kteří mají pátrat nad tím, že při propuknutí krize s toxickými deriváty největší německá banka Deutsche Bank zatajila, že na nich ztratila 12 miliard dolarů. Financial Times obvinil D. B. z utajení ztrát již v prosinci 2012 r., http://www.ft.com/intl/cms/s/0/c3c0b362-3ecf-11e2-a095-00144feabdc0.html#axzz2PTb2Eo3e
    Deutsche Bank to popírá.

    Italské finanční blogy zase poukazují na to, že při emisích státních dluhopisů Bundesbank skupuje při aukcích značnou část německých dluhopisů, které mají v této první tržní fázi nízkou cenu a nízký výnos, aby je pak potom prodávala na sekundárním trhu za vyšší ceny. Což je v rozporu se článkem 21.1 statutu ECB (Evropské centrální banky) a SEBC (Systém evropských státních bank).
    Jak je to možné? Vydělávají na vlastních dluhopisech?

    OdpovědětVymazat
  50. K tomu Heideggerovi: já ho čtu rád, jeho texty. Ale to neznamená, že nemohu mít zcela jiný názor na něj jako osobu. Před časem jsme tu rozebírali (vlastně ne tady, ještě U hřbitova) vztah autora k jeho dílu - Informace si určitě vzpomene - a závěrem asi většiny zůčastněných bylo, že v žádném vztahu nejsou. Kdyby se u filosofů nelpělo na tom, že mají své názory i žít, vyhnuli bychom se problémům s jejich odsuzováním.

    OdpovědětVymazat
  51. Informace, jak se vlastně mají ty tři největší strany k Mafii? Nebo nejsou vůbec propojené (to bych se divil)?

    OdpovědětVymazat
  52. Nezlobte se, StK,
    napíšu o situaci až někdy večer.
    Jsem z toho všeho natolik znechucená jako ostatně my všichni, alespoň ti, co mají trochu rozumu, že se mi nechce psát.
    Varujte se postkomunistů! To je jediné, co vám můžu z plna srdce doporučit!

    OdpovědětVymazat
  53. Info,
    vyhnout se (post)komunistům asi opravdu nelze. Jsou všude - a chtějí zpátky k moci. Demokracie pro jejich postup není překážkou, ale nutnou podmínkou. Tohle ale demokrati neradi slyší.
    Lidi nalítnou na sliby, že bude něco zadarmo nebo "zalevno". Jak ty hloupé opičky...

    "O tom" je, zdá se, celá EU.

    OdpovědětVymazat
  54. I, to nám přece není třeba doporučovat... Jenže - dokonale, anticky jasně, hutně přesně to řekl pan domácí: Demokracie pro jejich postup - atd. Ano, ano, ano. To není pesimismus. To je reálné vidění. Objektivní pohled.
    A: u nás to nejsou p o s t komunisti. Jsou to prostě a jednoznačně a nelítostně KOMUNISTI, a šlus. Ano.
    Sebevědomí, výsměšní, překypují chutí a energií sílit a zabírat víc a víc půdy. Otevřeně, bezostyšně, d e m o k r a t i c k y.
    Vše pod nebem se opakuje a není nic nového. A vše je tak únavné, že to nemožno vypovědět.
    Musí si každá generace prožít své Waterloo? No, každá nikoliv - ale každá druhá či třetí, to už asi ano. Ale sakra jak k tomu přijdou ti, co si to už kdysi prožili a vědí svoje?! Tuto otázku ale nelze klást, že... Respektive nemá odpověď. Howgh, rudí bratři.

    OdpovědětVymazat
  55. Dva odkazy pro zdrcenou Informaci:
    Itálie na tom asi není tak špatně, když je pořád co zabavovat!
    A její oblíbenec Silvio asi zase vyklouzne
    ze spárů rudé taliánské justice.
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  56. O tom, jak pokračuje jednání 10 "moudrých" o programu a složení nové vlády, není nic známo. Probíhají v tajnosti.
    Problém sestavení vlády je komplikován tím, že od 15.dubna budou obě komory parlamentu volit i prezidenta republiky.
    Dohady kolují všelijaké, raději o nich nebudu psát, nechci se zbytečně rozčilovat. Prý Pd chce s pomocí cvrčků zvolit za prezidenta nějakého levicového soudce, který je k Berlusconimi nepřátelsky naladěn. Jmen koluje několik.
    Dodám jenom, že i část Pd (Partito democratico) kritizuje Bersaniho, že ztrácí čas neplodným vyjednáváním se Cvrčky, zatímco Itálie potřebuje efektivní vládu. K nim se přidružují i někteří levicoví novináři.
    O případu marocké tanečnice Ruby, která protestovala před milánským soudem, jistě víte buď z novin nebo rozhlasu.
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/221536-sex-s-berlusconim-nikdy-brani-se-ruby/
    Tady to vysílají celý den. Jen bych dodala, že Karima obvinila přímo italské vyšetřovací soudce, že na ni soustavně prováděli psychologický nátlak sliby nebo hrozbami, aby připustila, že měla sex s Berlusconim. Část výslechů nebyla ani zaprotokolována a Karima je nemohla ani podepsat.
    Obviňuje soudce a novináře, že z ní udělali prostitutku, takže ji dodnes lidi na ulici urážejí i v přítomnosti malé dcerky.
    Žádá, aby mohla vypovídat u soudu a podat svou verzi faktů.
    Dnešní il Foglio napsal v úvodníku: levice se chystá dodělat definitivně nenáviděného Kajmana. Jen se nemohou dohodnout má-li to být justiční cestou, když ho vyvedou v želízkách na rukou ze senátu, anebo volební.
    Tak se věci mají v prohnilém království ... italském.

    OdpovědětVymazat
  57. Žibřide,
    k Vaší včerejší otázce, zda jsou politické strany napojené na mafii.
    Na mafii, ndranghettu, camorru, jak vyjde občas najevo, jsou politické strany napojeny hlavně na místní úrovni. Je to otázka složitá, někdy ty vztahy vyjdou najevo, většinou ne, někdy se z toho udělá justiční a mediální humbuk, někdy zůstávají ve stínu. A to hlavně z politických důvodů, jako byl v devadesátých letech megaproces proti bývalému politikovi DC Andreottimu pro spojení s mafií
    O Hnutí 5 Hvězd je těžké něco říci, rozšířilo se hlavně v těchto volbách.
    Je to moc složité téma, abych o tom mohla něco podrobnějšího napsat. Hlavně proto, že ty regionální nebo místní poměry na jihu neznám.

    OdpovědětVymazat
  58. Já tu z odstupu pár set kilometrů vidím Informace,
    že u nás je na místní úrovni hodně "vlivných" rovněž napojeno na "věrchušku" - těm politikům se u nás říká "kmotři" stejně jako kmotrům v MAFII. A vzniká tak silné pnutí, kdy se lokální politici, placení kmotry snaží ovlivnit, zákulisně nebo "demokraticky", volbami ve straně samé, centrální vládu. A často se jim to podaří - jako v Itálii.
    OPENCARD a tunem Blanka v Praze, u nás na severu multifunkční hala Gong, kdy do projektu velkopodnikatel Svetlík vložil miliony, ale teď po městu i státu žádá jakési "výpalné" ve smyslu, že vše, veškeré akce v Ostravě budou pořádány jen v onom bývalém plynojemu a to za podmínek, které určí mecenáš a se státní finanční podporou! Se p. Světlíkem jsem mluvil při otevírání té věci (je to zajímavá, ale megalomanská záležitost, lidojem) a netušil jsem vůbec, že je to on. Působil na mě tehdy velmi, velmi sympaticky.
    Teď ale opravdu nevím, jestli je ta "kauza chtivého Světlíka" vyrobená na požádání státu, resp. místních politiků, nebo je to prostě pravda.
    Jak tak koukám na reakce "solárních baronů", je to zase tomu podobné. Investice s cílem následně řádně a nekompromisně "podojit" stát.

    OdpovědětVymazat
  59. U nás jsou kmotři napojeni dost pravděpodobně nejen na místní úrovni, proto mě to zajímalo a myslel jsem, že může být mafie v Itálii prorostlá také až kdovíkam. Jestli je to opravdu jen místní úroveň, tak to není zas až takový problém.

    OdpovědětVymazat
  60. Informaci:

    Jak to tak čtu, tak chudák Itálie. Jak jí pomoc nevím, ale ten pocit bezmoci s Vámi sdílím. Obávám se, že po volbách, které proběhnou příští rok, na tom budeme podobně, ne-li ještě hůř. Přišel mi mailem jeden vtip:

    Pepa :

    "Rozhodl jsem se, že odtud emigruju ze dvou vážných důvodů!"

    Jarda:

    "A jakých?"

    Pepa:

    "Už mě tady štve ta vláda TOP 09, VV, ODS a ostatních zmetků."

    Jarda:

    "Neblbni, po volbách tady budou vládnout ČSSD a komunisti!"

    Pepa:

    ".....hmm, a to je ten druhý vážný důvod..."

    Zatímco Jarda je zdá se obětí populistů, tak reálněji to vidí Pepa, ale průšvih lidi je, že ono v podstatě už na rozdíl od sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, není kam emigrovat.

    OdpovědětVymazat
  61. Draku,
    pokud někdo v osmdesátých emigroval z Kotlinky třeba do Skandinávie, už si musel všimnout, že ho ten "bezbřehý socialism" dohnal. Tož to musí být k vzteku: Vylezu před povodní na půdu, mám pocit, že jsem na to vyzrál - ale za chvíli je voda i tam. Zbývá komín - nebo plavat. S proudem.

    OdpovědětVymazat
  62. StK:


    Já si myslím, že se soudruzi v Bruselu, spolu se soudruhy vozembouchy budou jednou ještě hodně čubrnět, a přímo se nebudou stačit divit, čeho jsou schopny v podstatě humanisticky založené "lidské bytosti", když získají pocit, že už jsou v koutě a že už nemají co ztratit, zejména když se jim postaví do čela nějaký novodobý Hitler nebo Stalin a dobře je zorganizuje. Jsou tu kolem víc než jen náznaky, že to k tomu spěje. Nikdo přeci nechce být součástí zkázy a úpadku. Ono je to opravdu velice jednoduché, krize, v té už tak nějak více jsme počínaje rokem 2009. Vybřednout z ní dík vlastní blbosti nejsme schopni, takž zákonitě může v řádu let, nejpozději desítek let, následovat i katarze a změna paradigmatu a na desítky let zase skončíme v něčem hodně ošklivém, ale demokracie a nota bene se všeobecným volebním právem, která se příliš neosvědčila, tak ta to nebude, o té si budeme moci nechat leda tak zdát. Na druhou strane, je-li někdo neschopen prokouknout populisty a demokracii si udržet, tak si prostě nezasluhuje nic jiného, než o ní přijít.

    OdpovědětVymazat
  63. Rozuzlí se konečně zapletená italská povolební situace?
    Noviny a TV hlásají, že to v Pd (Partito democratico) vře. Florentský starosta Renzi otevřeně kritizuje Bersaniho, který není schopen jednat, jen se nechává urážet od cvrčků, kteří mu opakovaně zabouchávají dveře před nosem a posmívají se mu.
    Hrozba, že se nakonec strana rozpadne pro vnitřní spory, přimělo Bersaniho ke vstřícnému kroku k Pdl. Obě delegace se prý sejdou v pondělí, aby se na něčem dohodly.
    Grillo zatím svolal své poslance a senátory a odvezl je ve třech autobusech na venkov, do nějakého zapadlého agriturismu, aby jim nalil instrukce do hlavy. Chtěl to udělat ve vší tajnosti, ale novináři je stejně vyslídili, ale na schůzku nebyli puštěni. Grillo prý svým ovečkám řekl, že tomu, kdo vystoupí z řadu, přerazí o záda hůl.
    Jaká to názorná ukázka "tekuté demokracie", trochu to připomíná jako tendence tu čínskou centralizovanou, co vychvaluje pan Fištejn. (Jen s tím rozdílem, že Cvrček Grillo a Casaleggio ještě nemají v rukou státní moc.)
    Mezi tím průzkumové agentury hlásají, že dnes by ve volbách zvítězila koalice Pdl - Severní liga (Berlusconi - Maroni). Lidi už Bersaniho takticizmus a cvrčkovské házení klacků pod nohy otrávily.

    OdpovědětVymazat
  64. Jsou okamžiky Info, kdy mám pro Grilloviny docela pochopení. Kdyby se mělo o všem hlasovat, myslím že by se v pekárně ani ten chleba neupekl. A "plně demokraticky" vedená rodina - no jen si to zkuste představit. [;>)
    Nicméně - když italské věrchušce začne doopravdy téct do bot, myslím že k nějaké pitoreskní dohodě dojde a žádné Grillování tomu nezabrání.

    Fascinuje mne, kde někteří z vás nacházejí ve Fištejnově článku myšlenku, že by se mělo postupovat "podle čínského vzoru". Zkuste mi to místo v textu označit - asi už opravdu ztrácím schopnost porozumět psanému textu.
    To, co čtu je konstatování, že autokratické režimy jsou ekonomicky úspěšnější, než demokratické. A to je, domnívám se, docela pravda. Nic víc jsem tam nevyčetl. To, co jsem já z článku pochopil je politování, že rovnoprávná demokracie (bezpřívlastková, bezbřehá) nemůže zajistit životaschopnost nebo lépe skutečnou konkurenceschopnost společnosti právě ve srovnání s režimy nedemokratickými. A že bude, jako doposud vždy, poražena ryze demokratickými (a demografickými) prostředky. Ale to je přece naprosto běžně známý fakt. (Známé hlasování vlků a jehňat o tom, co bude k večeři.)
    Tedy vůbec nic o adoraci čínské cesty. Nebo opravdu neumím číst?

    OdpovědětVymazat
  65. StK:

    Čtete to a rozumíte tomu pravděpodobně podobně, jako já. Obdiv k Číně to zrovna není. Je to spíš obrovský povzdech nad euroatlantickým civilisačním okruhem, který je devastován následkem nadužívání všeobecného volebního práva a určitý povzdech nad Ruskem, kde jsou ty poměry v mnoha ohledech horší, nežli v Číně a všeobecné volební právo je tam jen jako, ale ne doopravdy. Pak je tam vztyčen varovný prst všem cynikům, kterým ten úpadek vyhovuje a těží z něho, že by to opravdu mohli přehnat a následně to pak nepřežít ve zdraví. To bych jim upřímně vzato docela přál, protože na to, co dělají se opravdu nedá dívat. Ti, co by tohle měli brát v úvahu, si ale pořád ještě mastí kapsy na tom úpadku a věří, že pořád ještě je dost času. Já osobně si myslím, že situace spíš připomíná vesmírný koráb blížící se k horizontu událostí u černé díry a protože je posádka hodně nekompetentní, tak nezapíná motory na plný tah, aby se včas dostala mimo nebezpečí, takže nakonec tam spolehlivě zahučí, protože je zapne až v okamžik, kdy to naprosto nebude mít smysl...

    OdpovědětVymazat
  66. Ten drakem uvedený vtípek je variací na krásný a hluboký židovský, který jsem vystopoval v nejstarší podobě v Maďarsku už před půlstoletím. Závtra, ZÁVTRA, NUR NICHT HEUTE.

    OdpovědětVymazat
  67. Začínám o Vás mít obavy, StK,
    jak to že nedokážete rozpoznat rozdíl mezi demokracií a populizmem, který má v sobě všechny přínaky zárodku totalitarismu? - Držet hubu a krok! Jinak Vám přerazím klacek o hřbet! - Vždyť takhle může mluvit jen nějaký fuehrer v miniatuře.
    Mezi cvrčky, těmi zvolenými do parlamentu, jsou i lidi s vysokoškolským vzděláním. Což nemusí být vždycky zárukou schopnosti vlastního myšlení. Ale stejně, jak jsem viděla, právě na to spoléhají ostatní strany, hlavně Pd, aby je rozložily. Jak dlouho to vydrží, než se postaví proti diktátu rozkazovačného kašpara a vidinami nového světového pořádku opitého průměrného informatika?
    Myslet vlastní hlavou, není to náhodou i Váš princip?

    OdpovědětVymazat
  68. Já nehovořím o nějaké Fištejnově "adoraci" Číny. Ale čtu pozorně to, co píše:
    "Vedení země je bezvýhradně kolektivní a jeho výměna jednou za deset let dle odkazu Teng Siao Pchinga se stala neporušitelnou novodobou tradicí. Rituály nástupnictví a spořádaného střídání u moci jsou, jak známo, prubířským kamenem demokracie a novodobé diktatury si na tomto problému spolehlivě vylamují zuby. Zdá se, že princip pravidelné vyměnitelnosti vůdců Číňané z demokracie převzali, zatímco všelidové volby lídrů vynechali jako faktor brzdící a potenciálně destruktivní."
    Promiňte, ale tady se rýsuje jasně nadvláda početně omezené vedoucí špičky, nikým nevolené, která se jen po deseti letech střídá u kormidla. Něco jiného než aristokracie, prostě úzký kruh vyvolených. Vyvolených a pomazaných, ale kým?
    Všelidové volby se nekonají, ze strachu, že by vedoucí špička mohla přijít o svá privilegovaná místa na Olympu bohů. Dobrá, můžeme to považovat za nějaké přechodné stadium k uvolnění absolutní nadvlády komunistické strany. Spíš bych ale řekla opatření proti nadvládě jedné osobnosti - doživotního diktátora. Ale nazvat tento systém státní moci jako "převzetí všech výhod demokracie bez jejích zjevných nedostatků", to se nezlobte, to nemůžu.
    Ledaže bych považovala třeba polyteizmus za perfektní vzor demokracie. Bozi a lidé. Politbyro a ostatní.

    A nechápu, proč si to neuvědomujete i vy.

    OdpovědětVymazat
  69. Boha jeho! Informace!

    Jefim Fištejn tu situaci popisuje, nedoporučuje ji jako řešení. A popisuje ji nezaujatě a pravdivě. To je jako kdybych vám popisoval, že za socialismu chodili lidé víc do divadel. No - chodili. Mohu dokázat na číslech i fotografiích. Byli snad proto kulturnější? Musel bych ale popsat spoustu stránek, abych vysvětlil, v jakém smyslu a proč. Nepleťte tady dohromady ideologii s popisem faktů. To je demagogie. Opakuji: Fištejn popisuje, neadoruje, nedoporučuje, my čteme a souhlasíme s popisem.
    NIC VÍC!
    Ani já, a jak jsem si všiml ani ostatní netouží po nějaké "čínské cestě". Ona ta čínská cesta je dost podobná té, ne zas tak dávné, české. Chodilo se k volbám, účast byla i 98%, ale NEBYLO KOHO VOLIT!. Kandidátky byly dány. Takže my to tady známe!
    To ovšem neznamená, že stav, který je dnes, je ideální. On není ani jen vyhovujiící. Ani v Kotlincwe, anio v Evropě a ani v Americe. Jenže nikdo z nás neví, jak na to.
    Demokracie se ukázala být nedostatečnou zárukou úspěchu společnosti, protože lidé nejsou ideální. (Ostatně právě proto selhal komunismus.*)
    A Cvrčky tu vlastně máme taky. Když si tak promítnu Věci veřejné - kdyby měly místo "zamřelého Napoleonka" Bárty někoho s charismatem Beppeho, jsou to Cvrřci jak vyšití. Ale jejich doba už v Kotlince minula. Definitivně.
    Tož neplašte. Jestli někdo v Kotlince nalítává na populismus, tak to ale nejsou zdejší Útulníci. (A Fištejn už vůbec ne.)

    */ Když si zahraji na filosofa, tak budu tvrdit, že společnost si své dobré stránky zprůměruje a ty špatné sečte. Takže průměrný jedinec je nakonec lepší, než celá společnost.

    OdpovědětVymazat
  70. APENDIX:
    A celý citát z Fištejniovy úvahy zní: Čínská politika může být popsána slovy "převzetí všech výhod demokracie bez jejích zjevných nedostatků". To je něco jiného, že? Opravdu tu nevidím žádné doporučení nebo adoraci. A i ta jedna věta, byť vytržená ze souvislosti, je pravdivá: Tento "rotační absolutismus" zamezuje petrifikaci "kmotrovských vztahů ve věrchušce" a těmi, jak prosakuje ze zpráv - kdo "byli zbaveni funkce a následně exemplárně popraveni" Čína trpí stejně, jako tomu bylo za "dob soudce Ti".

    OdpovědětVymazat
  71. Nechápu, proč mě pořád taháte za vlasy k napsání nějakého posudku nebo recenze jednoho, podle mého mínění, dost dezorientujícího článku.
    Ve článečku, dělajícím dojem, že byl sešit rychlou jehlou, pro nonšalanci, s jakou přeskakuje z jednoho historického období do druhého, s jakou při tom staví na tutéž rovinu a porovnává jevy mezi sebou značně rozlišné, protože pocházejí z docela odlišných tradic - jako vývoj západního pojetí a praxe demokracie od devatenáctého století do dneška, nesnadnou a historicky protikladnou cestu Ruska ke své formě volební demokracie, jakousi moderní formu "demokratického" střídání ve vedení strany a státu v čínském státu, kde sice existuje parlament - Všečínské shromáždění lidových zástupců, kde mají absolutní většinu komunisté a jehož funkce je omezena na schvalování rozhodnutí komunistického politbyra anebo dokonce demokracii v anticko řecké polis - se čtenář dozví velkou pravdu, že všeobecné volební právo nese v sobě zárodky záhuby demokracie.
    Článek je v podstatě koláží citátů, převzatých z článků jiných novinářů bez nějakého spojiva, které by tento dost různorodý materiál synteticky rozebralo a zpracovalo.
    Podle toho, jak čtu článek já, nejde o uvážený popis a historicky podložené srovnání situací, ale dost nepřesný, impresionistický sklad všeho možného.
    Na př. ještě k Číně: Xi Jinping, nový generální tajemník KS Číny a nový prezident Čínské lidové republiky (jaká to shoda, že?) byl zvolen XVIII sjezdem strany (kromě toho je předsedou Centrální vojenské komise KSČ, a Centrální vojenské komise ČLR. Není taky docela nezajímavé, že náleží ke skupině "rudých princů", t.j. synů a vnuků hlavních hrdinů Dlouhého pochodu Mao Tse Tunga.
    Neříkám, že to tam měl všechno Fištejn dopodrobna popsat, ale charakterizovat nynější situaci v Číně jako "převzetí všech výhod demokracie bez jejích zjevných nedostatků", to mě teda podržte! Myslí to doopravdy anebo to je jen nepodařená definice, narychlo hozená na papír?

    OdpovědětVymazat
  72. A ještě jeden dodatek,
    tentokrát k předešlému tvrzení: Jsou okamžiky Info, kdy mám pro Grilloviny docela pochopení. Kdyby se mělo o všem hlasovat, myslím že by se v pekárně ani ten chleba neupekl. A "plně demokraticky" vedená rodina - no jen si to zkuste představit. [;>) Zase - proč to otáčíte? "Jsou OKAMŽIKY" píšu. "Demokraticky vedená rodina, kde má každý právo veta" proboha, to je přece moderní americká rodina, která spolu nevydrží ani pět let. Námět pro filmovou komedii, kdy čtyřletý capart zabrání třeba otci bv tom, aby přijal zaměstnáníé, ktyeré může rodinu uživit a tak se propadnou do chudoby. (To je moje momentální fabulace - scénář jsem ještě neodevzdal [;>))
    Když jsem doma něco takhle "demokraticky prosazoval", třeba nákup bicyklu s přehazovačkou, který už měli všichni, ale opravdu všichni mí spolužáci, maminka mi řekla "Ano, souhlasím, ale až si na to vyděláš!" A bylo vymalováno. Demokracie jako základ - jistě, není nic lepšího. Ale asi s nějakou modifikací, protože ta "čistá" kterou prosazujeme má dvě chyby:

    * nepočítá s přirozeným egoismem člověka

    * není čistá, hodně voličů je ovlivněno lživými argumenty

    Takže asi se bude třeba zamyslet na tím výrokem mé maminky :"Až si na to vyděláš!"

    Víte Info, První přikázání zní: Maminka a režisér mají vždy pravdu.
    A druhé: Pokud náhodou nemají pravdu, řidíme se bodem jedna.

    Teď mě napadlo - co tak se pokusit "demokraticky" natočit symfonii. Každý hráč by měl stejnou váhu hlasu jako dirigent nebo hudební režisér a mistr zvuku. O všem by se hlasovalo, závažné věci by se řešily vypsáním referenda. Ta představa mě tak pobavila, že se tomu asi budu věnovat v nějaké povídce. Demokracie v hudbě! [;>)))


    Demokracie je systém - ne nějaký samospasitelný Bůh. I když je nejlepší z možných, není dokonalý.

    OdpovědětVymazat
  73. Nikdo Vám Informace nebere možnost s Jefimem Fištejnem nesouhlasit. Tečka.

    OdpovědětVymazat
  74. Neříkám, že mi někdo tu možnost bere.
    Obvykle se mi Fištejnovy články líbí. Tentokrát se ale neztrefil!
    Nebylo by ani fair mu článek chválit, když za moc nestojí.

    OdpovědětVymazat
  75. U demokracie vidím ten problém, že je bez správné kultivace sebedestruktivní a zvrhne se po čase přes archistickou demokracii nebo demokracii jako na autoritářský režim. Jeden ze způsobů kultivace demokracie je určitě omezení volebního práva, kdy by volební právo bylo "za odměnu". A zase jsme u správných a motivujících kritérií, která není schpona určit existující nekultivovaná demokracie zdegenerovaná.
    Souhlasím s tím, že by volební právo neměli mít vězni. Trochu problém vidím s omezením volebního práva u "Pobíračů dávek". Jak rozlišit Pobírače dávek "z povolání", kterým daný stav vyhovuje a o změnu stavu se nesnaží od "smolařů" kteří na vymanění se z dávek prostě nemají (záměrně uvedu jako příklad teoretický extrém: osamocený člověk [po smrti partnera] s dětmi bydlící v nájemním bytě a pracující za minimální mzdu protože na lépe placenou práci nedosahne [nemá schopnosti]). A mezi těmito extrémy je samozřemě téměř plynulý přechod. Jestliže na jedno volné místo připadá více než nezaměstnaných (nebijte mě přesné statistiky neznám), tak opravdu všichni mít práci z principu nemohou. A navíc, přiznejme si, je demotivující někam dojíždět za prací za minimální plat a být na tom vlastně hůř než být komplet na dávkách (finančně asi +/- stejně ale podstatně hůř časově a pocitem svobody). Tady by možná bylo řešením diferencované dávky a těm kdo práci sehnat nemohou nabídnout placené veřejně prospěšné práce. Prostě, pracovat (byť na veřejně prospěšných pracech) se musí vyplatit, jinak se z marasmu nevyhrabeme.
    Kdysi jsem četl článek tuším od Romana Jocha, kde problém volebního práva řešil ve fiktivním rozhovoru učitele a žáka v daleké budoucnosti. Byly tam zajímavé postřehy, ale jako recept taky nepoužitelné.

    OdpovědětVymazat
  76. Máte-li Informace pocit nebo jste přesvědčená,
    že se Jefim Fištejn mýlí, že jeho článek je hloupý nebo lživý - napište k němu filipiku.
    Já ji tady rád vyvěsím. To je svoboda názoru, kterou ctím. Víc pro to nemohu udělat.

    OdpovědětVymazat
  77. To je Kapitáne N. právě další obecný problém.
    Stanovit hranici nějakého společenského jevu. To není jak ve fyzice. Navíc pro určení takové hranice by musel být konsensus kdo je "pobírač" a kdo není.
    Oni se ani páni doktoři nejsou schopni mezi sebou dohodnout, je-li daný invalida opravdu invalida, nebo si už zvykl, zvládá svůj handicap a tím pádem vlastně invalida není. Takže vítězí ti, kteří jsou neadaptibilní a nesnaží se o začlenění mezi ostatní. Skuhralové a ublíženci. A takové problémy budou, až budeme nově stanovovat volební právo. Myslím, že jednou budeme muset. Ten Sokratův citát je totiž bohužel nadčasový.

    OdpovědětVymazat
  78. StK,
    ono ve spoustě případů jde o společenský konsensus a o společenské stereotypy. A často je to začarovaný bludný kruh.

    Je zdegenerovaná a odsouzená k zániku společnost s jejímž ideály se naprostá většina jejích členů neztotožní natolik, aby byla ochotna se dobrovolně alespoň částečně obětovat ve prospěch celku.
    Je problém až nemožné ztotožnit se s "ideály" společnosti, jejíž představilé se nechovají podle toho co hlásají.
    Vůdci a představiteli se vesměs stávají ti s ostřejšími lokty.
    Takoví vesměs preferují své osobní cíle (viz. bližší košile než kabát) a rozklížená a rozhádaná společnost neshopná konsenzu jim vlasně vyhovuje.
    Nejlépe se společnost udrží rozhádaná zbožštěním peněz a jejich démonizací současně v kombinaci s podpodou závistivosti a podrýváním sebevědomí (a co jiného než podpora dávistivosti a podkopávání sebevědomí je prohlášení o dolních 10 M).

    myslím že se cyklus uzavřel

    OdpovědětVymazat
  79. I, chcete toho po p. Fištejnovi moc, či lépe něco jiného, než je jeho raison d´etre. Není historik ani sociolog ani praktický politik. Podnětů dává neúrekom, a my tady jsme přece excelentním důkazem, jak se mu to daří. No - ? Další už je na nás - dalších.
    Ta smutná židovská anekdota (pozor -tento termín je širší než prostě v t i p ) z Maďarska je v mé podobě asi taková:
    Setkají se dva ne zcela judenrein občané. - László, ty prý chceš odtud zdrhnout. Proč, prosím tě? - No... mám k tomu hned dva důvody. - Prosím tě - jaké? - Jánosbácsi, o prvním mluvit nemusíme: naše země je plná Rusů. Ne? - No ale teď už se všecko dává do pohybu, a za pár let budou určitě pryč! Vydrž a budem bez nich! - No... a to je ten druhý důvod: v tu chvíli zase za všecko budeme moct MY...

    OdpovědětVymazat
  80. Jak oddělit slušné lidi s rozumným přístupem k věcem a pobírače dávek? Třeba podle toho, zda se při tom pobírání dávek zapojí do nějaké veřejně prospěšné činnosti, nebo ne. Já si myslím, že činorodý člověk bez práce, nejpozději po pár týdnech začne rád dělat cokoliv, už jen proto, aby se z toho nicnedělání nezbláznil. Náš ombudsman, ačkoliv je to slušný člověk, jehož si velice vážím, neprojevil příliš konstruktivnosti a zdravého rozumu když prosadil, že příjemce dávek není povinen účastnit se veřejně prospěšných prací. Na druhou stranu, tomu, kdo se do nich zapojí dobrovolně, by mělo být to volební právo zachováno, už jen proto, že ctí princip, že za peníze je třeba odvádět nějakou práci. Kdo takový princip nectí, nemá co hlasovat a ovlivňovat věci veřejné.

    Také by bylo zapotřebí posílit pocit odpovědnosti za přivádění dětí na svět nepodporovat "velkovýrobu" příjemců dávek po desítkách kusů v jedné rodině, nejpozději u třetího kusu by se jakákoliv podpora měla zastavit a dál ani o floka navíc, i kdyby jich bylo dvacet a měli opravdu umírat hlady.

    Jakubovi S.:

    Ten vtip je hodně smutný a pravdivý zároveň. Průšvih je opravdu ten, že na Zemi skoro není místo, kam perspektivního místa, kam by stálo za to odjet, aspoň ve střednědobém horizontu vůči délce lidského života. Na odcestování do širého vesmíru ještě nejsou prostředky.

    Dokud se většina ne moc chytrých voličů bude zmítat ve vyhraněných vůči druhé straně a nekritických vůči té vlastní nekritických pravolevých mozkových zácpách a křečích, kdy kupříkladu vadí, že se svinsky chová Langer či Kalousek, ale naprosto nevadí, když tak činí Gross, nebo Ráth a naopak, tak se nikam o moc dál nehneme a nedostaneme. Teprve až si voličské základna té či oné partaje začne čistit svůj vlastní chlíveček od svých vlastních hajzlíků, podobně jako se to děje v Německu, možná nám svitne na lepší časy.

    OdpovědětVymazat
  81. Jakube,
    musíte brát všechno s patřičným nadhledem. Už jsem tu napsala, odkud pochází zájem o pozadí paní kancléřky, napsala jsem, že to byl skandál vytvořený uměle jedním italským levicovým listem s úmyslem pošpinit v mezinárodním tisku Berlusconiho. Skandál měl mnohem větší rozsah a dopad, než onen list vůbec mohl doufat a od té doby zůstal bolavým místem v italsko-německých vztazích. Italské listy uveřejňují karikatury anebo přímo fotografie Merkelové a jejího pozadí jenom s cílem naštvat Němce a celkem vzato se jim to daří. Asi tak jako Řekové, co ji malují s hitlerovským knírkem.
    Jinak se nikdo o její vzhled bez oděvů nijak zvlášť nezajímá.
    Na protesty německých medií proti italským fotografům, že obtěžovali Merkelovou i v lázních, italská media odpověděla zveřejněním staré fotky Merkelové na nudistické pláži, vyhrabané kdoví odkud z archivů.
    Je smutné, že se doposud nevyjasnilo a nevysvětlilo, že šlo o vymyšlenou pomluvu, která měla poškodit Berlusconiho pověst a že je ta věc stále používána v mezistátní polemice.
    Nakonec celá ta štvavá kampaň proti Berlusconimu, po léta pěstovaná levicí, se obrací proti samotné Pd (Partito democratico). Zapustila tak pevně kořeny v myslích jejích voličů, že teď její lídři nemohou s B. Pdl udělat jedinou možnou věc - a to velkou vládní koalici jako to udělali v minulosti v Německu při patovém volebním výsledku. Jak by to mohli vysvětlit těm mozečkům, které po dvě desetiletí krmili pomluvami a štvaním proti Kajmanovi?
    Včera o tom byla debata na tv kanálu la 7, kde to politikové Pd otevřeně přiznali. V Německu prý vztahy mezi oběma velkými stranami nikdy nedosáhly takového napětí jako v Itálii. Pd by se mohla docela roztříštit, kdyby přijala návrh strany Berlusconiho na otevřenou a veřejnou spolupráci.
    Jak zní to přísloví o tom, kdo seje vítr? Tady Pd rozsívala po dvacet let přímo bouřku a teď tedy hrozí potopa. Buď jí, a na tom nevidím nic negativního, anebo přímo celé Itálii a to je skutečně vážná věc.
    A marně si lídr Pd Pier Luigi Bersani vymýšlí všelijaké formulky jako "programma condiviso", aby jimi jako fíkovým listem přikryl holou skutečnost, že bez Pdl žádnou vládu nevytvoří.

    OdpovědětVymazat
  82. Holešovská výzva, jak to čtu v novinách a na Wikipedii, je jakásí obdoba italských Cvrčků - alespoň cíle jsou více méně tytéž. Jenže je víc virulentní, mnohem útočnější. Hlásají jakousi variantu státního převratu, zatímco Cvrčkové chtějí nabýt moci ústavní volební cestou a zablokováním institucí a jejich fungování odmítáním spolupráce s ostatními stranami.
    Pěkné vyhlídky.

    OdpovědětVymazat
  83. Jistě Info, je to k tématu. K Itálii dneška i k Fištejnovi, jinak bych to tu nedával.
    Holešovští jsou sice útočnější - ale mnohem, mnohem slabší než italští GRILL-BOYS.
    Naštěstí.

    OdpovědětVymazat
  84. Nechci Vám brát naděje, StK,
    ale v Itálii se vliv cvrčků taky rozšířil až za poslední dva roky krize a pak vzrostl exponenciálně za Montiho vlády a jeho politiky austerity.
    Lidi ho volili, hlavně ti mladí, a pak ti zbídačelí, protože uvěřili jejich heslům nutnosti obrody politiky vyhnáním staré politické gardy, jejich populistickým nápadům "občanského platu", okleštění všech privilegií vládnoucí kasty atd.
    Teď teprve si někteří začínají uvědomovat, že jejich hlas Hnutí 5 Hvězd jen situaci zhoršil.
    Stačí málo a sociální protest se rozhorí jako oheň na strnisku, když do něj zafouká vítr.
    Já bych je nepodceňovala, i když, jak psaly noviny o prázdném vlaku z Ostravy, hnutí nemá velkou odezvu.
    Jestli se s nimi spojí Cvrčkové, hned jim dají dobré rady. A Cvrčkové spojence po Evropě hledají.
    Představte si, jak jsou lidi slepí a jakou mají krátkou paměť. Grillo se ještě někdy v r. 2004 předváděl v televizním skeči jak rozbíjí sekerou počítač, který podle něj jen vede k alienaci lidských vztahů. A dneska hlásá internetovou revoluci! To video je někde na webu. Najdu Vám ho, jestli Vás to zajímá. A Casaleggio před čtyřmi roky kandidoval v místních volbách za Pdl Berlusconiho!
    Jestli se rozrostou, budete ve větším hnoji jak dneska Itálie.

    OdpovědětVymazat
  85. Změna by v Kotlince byla nanejvýš žádoucí, ostatně nejen tady.
    Ale TOHLE? Jeden sebestředný žvanil vedle druhého?
    Jsem rád, že jsem nepodlehl vábení a nevstoupil předloni do žádné strany. Ti, co uspěli a stojí mimo hlavní pravo-levý proud jsou zase zase celkem k přeslechnutí. Marná revolta. Takže to nakonec asi dostanou noví Führerové - ti s programem. A o "čisté demokracii" se bude jenom špitat v temných koutech intošských kaváren. Ale zavinila si to sama, ta "bezpřívlastková demokracie".

    Lidi jsou totiž ovce. Bečí a jdou tupě za beranem. O vlku si jenom povídají v bezpečí košiaru.
    A kam to jdou - tak o tom už neuvažují vůbec.

    OdpovědětVymazat
  86. Hlavní rozdíl mezi italskými cvrčky a českými holešováky vidím v tom, že to berou holešováci moc hopem. Jsou moc zpolitizovaní, aby zabrali na širší veřejnost.
    Cvrčkové, tedy Pepa Cvrčků na to šel pomalu. Se svým estrádním vystoupením objel celou Itálii a lidem vysvětloval jejich domáckým jazykem, zpestřeným různými vulgárnostmi - jako pošleme je do prdele a pod., že je to banda zlodějů, vyžíračů a mafiáců, a že je potřeba poslat všechny domů. Tak si řvaním a gestikulováním získával oblibu u občanů. Kdyby ty předvolební meetingy vedl někdo jiný, cvrčci by takového volebního úspěchu nedosáhli.
    Představte si, že vyhlásili i V-Day. Řeknete si asi Victoria Day? Den Vítězství? Ale kdepák! Vaffanculo Day! (Do prdele Day!)
    No vidíte, jsou to primitivní, blbé nápady, ale na masy mají účinek, a jaký!
    Takže snad ti Holešováci svým čistě politickým jazykem na tolik lidí nezapůsobí.

    OdpovědětVymazat
  87. Vypadá to, že se pomalu začnu za ten tak blízko ležící Holešov s tolika krásnými místy začnu stydět. Napřed jsem se (až jako dávno dospělý!) dověděl s ustrnutím o posledním, leč velkém pogromu v č. zemích - a teď ta trapná, trapná holešovská výzva...
    Naštěstí na takové akce, na to, aby to strhlo tisíce, není doba. Gott sei Dank.

    OdpovědětVymazat
  88. A prosím Vás, Jakube,
    není ten Okamura, co byl jedním z vedoucích akce na Václaváku, náhodou senátorem? A na to něj nepodali v senátu nějakou "interrogazione", aby vysvětlil, co tam dělal? Nikde jsem o tom nic nečetla.
    Tady by mu to v senátu kolegové pěkně vysvětlili, že šlo o diverzní protistátní akci. A pravděpodobně by proti němu zavedli i nějaké sankce.

    Tady znova diskutují v televizi o daňovém úniku, o výšce daní a o nutnosti udělat novou silnou politickou vládu.

    OdpovědětVymazat
  89. To je přesně ten žabomyší spor, který politici tak rádi řeší, Informace.
    To se opravdu nikdo neumí na toho našeho "českého Japonce" podívat svrchu a říct: "Ale fuj, Tómio! To se dělá?" Zvlášť proto, že Okamura se profiluje jako PRAVICOVÝ
    politik a Holešovická výzva je levicově-anarchistické (a poněkud beztvaré) hnutí s nepatrnou podporou veřejnosti. Musel jsem dost hledat, abych se o něm něco dozvěděl. Ale jako první varování "věrchušce" se hodí. Jen nesmíme doufat, že něco vyřeší. Nic nevyřeší - další vláda bude klevicová. Jestli to ovčany nepřesvědčí tak si zaslouží, co dostanou pak.
    Ona totiž u nás žádná skutečná pravice není. A pokud jsou nějaké liberální skupinky, tak se vzájemně tak nenávidí, že jsou naprosto nekooperativní.
    Mezi námi děvčaty: Ultraliberál z Kotlinky je stejný fantasta, jako komunista. Když se nasadí správná idea, vše půjde jako po másle. Lidi se přizpůsobí, začnou kooperovat bez ingerence zbytečného státu, zákony se budou dodržovat tak nějak samočinně, nikdo nebude mít tendence je porušovat... m!m *
    Lidi jsou pořád (jenom trochu mazanější) lysé opičky.

    */ m!m - můj nový smajlík - vystrčený prostředník

    OdpovědětVymazat
  90. To Jakub - já mysle, že se jedná o pražskou čtvrt Holešovice, ne Holešov na Moravě.
    No nazdar.
    Už i Moraváci blbnou...

    OdpovědětVymazat
  91. nezačínal náhodou podobně jako Holešovská výzva (zrcadlo, byť křivé nastavené vybraným výzvám?) Hitler?

    OdpovědětVymazat
  92. Ad Hüttlerovy začátky:
    Jo, začínal. Nedávno to někdo psal na Psu. Ale myslím, že co do zájmu publika to je opačné. Tam zájem narůstal, tady zájem klesá. A to rychle. Nemají na rozdíl od tehdejších ostrých hochů žádný program. A není tu ještě tak zle, aby krysy poslechly píšťalku. Nebo bubny a píšťalky.

    OdpovědětVymazat
  93. Inf - buďa senátorem, okamžitě, jak se to dozvím, vyskočím a naléhavě se jej před mikrofonem, adresně, zeptám. Nejsu. A ty, co jsou, zdá se (nezdá), to vůůbec netangovalo. Mají jiné starosti...

    OdpovědětVymazat
  94. Cvrčkové zrušili volbu on line svého kandidáta na místo prezidenta republiky. Prý jim do voleb vlezli hackeři.
    Budou je opakovat znova.
    Byli to opravdu hackeři anebo jim něco nevyšlo?

    OdpovědětVymazat
  95. V dodatcích ke svému článku o italské politické situaci jsem 30. března napsala, že prezident republiky Giorgio Napolitano jmenoval dvě pětičlenné komise odborníků, které měly najít návrhy na řešení současné politické a ekonomické krize. Obě skupiny odevzdaly včera prezidentovi dokument, ve kterém shrnují výsledky své práce. Dnešní noviny přinášejí plné znění obou.
    http://www.lastampa.it/rw/Pub/Prod/PDF/TTSC/relazione_finale.pdf

    Levicové listy, v první řadě il Fatto quotidiano komentují zklamaně, že dokument skupiny, která se zabývala politickými reformami, nejen že nepřináší podstatné změny, které by zasáhly úhlavního nepřítele Berlusconiho, ale dokonce vycházejí vstříc jeho požadavkům reformovat soudní systém. A to ve smyslu vytvoření jakéhosi politického orgánu, který by měl supervizi nad rozhodnutím orgánu samosprávy soudců CSM, pokud jde o disciplinární řízení proti provinivším se soudcům. Zároveň doporučují stanovení pevných časových hranic na trvání nejen vyšetřování ale i procesů samých, omezení odposlechů jen na hledání důkazů proti obviněnému. Proti rozsudkům zproštění viny obžalovaného by neměli mít státní prokurátoři právo odvolání.
    Shodli se tedy na neudržitelnosti dosavadní praxe provádění justice, kdy procesy trvají neúměrně dlouho, protahují se uměle odvoláním prokurátora proti výnosu soudu, stojí mnoho peněz utracených za odposlechy hovorů i osob přímo nezapletených do kauzy. A kdy soudci jsou autoreferenční kategorií, která se za své přestupky nezodpovídá.

    Poradci také odmítají zrušení zákona na veřejné financování stran - což je jedním z hlavních požadavků cvrčků na moralizaci politiky.

    Do obou skupin byli jmenováni odborníci pocházející ze čtyř hlavních politických stran, nemůžeme tedy tvrdit, že by návrhy byly převáženy k jedné nebo druhé straně.
    Rozhodně upozorňují na nutnost upravit normy a odstranit podmínky, které umožňují skupinám soudců a prokurátorů praktikovat tvrdošíjnou soudní persekuci jim nepohodlných nebo nenáviděných osob.

    Poradci doporučují vytvoření vlády, kde by byly zastoupený hlavní politické strany.

    A nakonec jednu zprávu "crazy". Pepa Cvrčků a jeho hnutí pronikají nezadržitelně do života Italů. Na letošním výstavním trhu Milano Design Week dva členové hnutí předvedli "cvrččí sušenky". Zavedli si totiž doma umělý chov cvrčků, ty pak po usušení rozemílají na prášek a míchají v různých procentech do těsta na sušenky. Složení může být různé. Sušenky mohou obsahovat 10% cvrččí mouky, některé 40% , až dokonce 70%. Ty s vysokým procentem jsou prý křehčí a tmavější.
    http://www.ilgiornale.it/news/altro-che-m5s-mangiatevi-biscotto-grillo-906199.html
    Takže bychom si mohli dát cvrčka i k snídani, jenže prozatím italské zákony nedovolují používání hmyzu při přípravě potravin. Aby tedy nápaditost dvou podnikatelů nepřišla nazmar, nabídnou je podvyživeným hladovým dětem v Africe.

    OdpovědětVymazat
  96. Informace: Hmyz je vynikajícím zdrojem rozličných živin. Navíc je chutný - jedl jsem předloni na výstavě v Německu pražené moučné červy a chutnali báječně.
    Jak říkají futurologové - je to opravdu téměř nevyčerpatelný zdroj živin. Až selže chov zvířat a pěstování rostlin, bude tady pořád ještě hmyz. Prý uživí celé lidstvo.

    Takže zase italské úřednictvo brzdí pokrok! Jsou stanoveny v Italsku nějaké sankce, když člověk spolkne třeba mouchu? Nebo několik? A když mu náhodou předtím spadne do vařícího oleje s bylinkami?

    OdpovědětVymazat
  97. Ten zákaz platí jen pro veřejný prodej. Doma si můžete třeba louskat šváby. To je Vaše věc.
    A asi to hodně Italů teď provozuje - hon na švába. Doposud je ničili dizinfestací, ale teď se pomalu stane vzácným zdrojem.
    Jinak by byli bohatým zdrojem komáři, ale jak na ně na mrchy, abyste je chytil a při tom je neotrávil.
    Ty sušenky ze cvrčků budou zase jen pro vyšší privilegovanou sociální třídu.
    V létě tak ještě cikády u moře.

    OdpovědětVymazat
  98. A česky to vše má ještě jeden humorný aspekt: Grilovaní (opečení) cvrčci. Grilovaný Grillo.

    Grilled Grillo... [;>)

    Ale vážně - to zneužívání a zvůle soudní moci se velice rozmáhá i tady, v Kotlince. Policie na něčí popud vyšetřuje pražského primátora a jiné radní - pražský magistrát zase podává stížnost na nezákonný postup policie.
    Jedna soudkyně (JUDr. Brožová) si našla ustanovení o tom, že je neodvolatelná a Nejvyšší soud jí to potvrdil. Takže má prebendu až do smrti. Když ji dostihne senilita a už bude jenom slintat a netrefí ani na WC, asi jí bude muset někdo na onen svět pomoci. Hnusné, že?
    Absolutní neodvolatelnost - to je ale taky pěkný anachronismus jako z pohádek - těch byzantských.

    OdpovědětVymazat
  99. Ke komárům:
    Viděl jsem nějaký přírodopisný snímek z Afriky, sice to nebyli komáři ale nejspíš jepice. Vesničané je lovili tak že je v noci kdy se rojili naláli rozsvícením silných reflektorů a v rojícím se mračnu máchali vším co měli po ruce - kastroly, pánvie a možná i nějaké husté síťky (záclonovina?). Možná by to šlo i s komáry.

    OdpovědětVymazat
  100. Kocoure,
    bývalá prokurátorka Polednová Brožová se odvolala k Vrchnímu soudu v Praze a pak k Evropskému soudu pro lidská práva proti odsouzení k 8 a pak později k 6 letům vězení pro účast na procesech z padesátých let.
    Dnes je jí jedenadevadesát. V r. 2010 jí prezident Klaus udělil milost.
    Přečetla jsem si to na Wikipedii. Jenom mě udivilo to, že ještě po 150 letech se v České republice aplikují právní směrnice z dob Rakouska-Uherska.
    http://zpravy.idnes.cz/prokuratorka-procesu-s-horakovou-dostala-6-let-podle-prava-z-roku-1852-1gi-/krimi.aspx?c=A080909_094015_krimi_cen

    To je víc jak anachronizmus.

    OdpovědětVymazat
  101. Kapitáne, těch jepic tam asi musí mít hodně, že je mohou tak chytat. Tady by se těžko nachytalo dost komárů na jednu karbanátku.
    Když tu postupně všechny bažiny vysušili a bonifikovali, a to ještě za fašizmu.
    Vidíte, co nadělaly všechny ty diktatury, připravily lidi o jídlo!

    OdpovědětVymazat
  102. Zvoral jsem jméno. Naprosto. [;>(
    TUHLE MILOU STAŘENKU JSEM ALE NA MYSLI NEMĚL! Byla to ale taky právnička a postavila se proti svému odvolání i tehdejšímu presidentovi Klausovi. A ten spor vyhrála.
    Já si ale vzpomenu, kdo to byl...

    OdpovědětVymazat
  103. Tak tuhle Brožovou jsem měl na mysli, Info! Moje tupá zvuková (a obrazová) paměť přece jen úplně nezklamala. Je to taky Brožová![;>))

    OdpovědětVymazat
  104. No proto! Až jsem se zalkl, mysle, že jde o t a m t u . Ale jeden už netuší, co vše je v tom nepřehledném guláši naší politiky, justice, tance jepic bří Čapků možné a představitelné. Tak tamto přece né!
    V poledne jsem pomalu vyšel na Špilberk a kolem pole a pole fialových a bílých fialek, okolo šla vůně a mé město dole zářilo. Natrhal jsem dvě kytičky a překvapil jimi dvě ženy, kterých si vážím. A to je důležitější než jepičí tance atp...

    OdpovědětVymazat
  105. Přečetla jsem si ve Wikipedii i o téhle Brožové a o tom, jak si nechala Ústavním soudem změnit zákon ve svůj prospěch.
    Vznikly mi při čtení různé pochyby, ale vzhledem k tomu, že neznám českou ústavu, a nejsem ani právník, tak se o tom nebudu šířit.
    Ústavním soudem byla zrušena ta část zákona 6/2002 Sb, která dávala pravomoc prezidentu republiky odvolat předsedy a místopředsedy soudů. Vznikla mi otázka, zda je tato pravomoc zakotvena i v Ústavě mezi právy prezidenta. V tom případě by zrušení té části zákona o právu odvolání bylo protiústavní. Ústavní soud nemá právo měnit samovolně ústavu, to může dělat jen parlament podle předem stanovených procedur. Alespoň tady v Itálii.
    Soudci jsou kasta, která strká čumák do všeho možného, i kam nemá, odmítá jakoukoliv kontrolu své činnosti, jakoukoliv kritiku.
    A v určitých případech jsou rozvratnou silou pro uspořádané fungování státu. A tratí státní peníze pro pátrání a odposlechy jen pro postup ve vlastní kariéře. A do toho jim nemá nikdo co mluvit.
    Však tady po zveřejnění výsledků práce komise pěti odborníků už začali protestovat, že jde o návrhy neuspořádané a k ničemu nevedoucí.

    OdpovědětVymazat
  106. Dobré jitro!
    Mám za to, že není náhoda, že se poslední tři články na blogu zabývají otázkou obrany demokracie a s ní spojenými problémy. Není už vůbec náhodou, že v diskuzi se neustále vynořují problémy, týkající se justice a médií, jejich role v praktickém provádění pravidel, která by měla řídit demokratický život státu. Všichni konstatujeme, že tu něco skřípe, zadrhává, brzdí a to právě v případech, týkajících se justice.
    Již v 18. stol. francouzský osvícenec Montesquieu ve svém Duchu zákonů vidí záruku demokracie v rozdělení státní moci na výkonnou, zákonodárnou a soudní a v jejich vzájemném doplnění a souhře.
    Kde mezi nimi leží hranice? Jistě, bez moci soudní, která dbá nad tím, aby zákony nebyly narušovány, by tu bylo nebezpečí potlačení svobody, potlačení práv slabších vrstev společnosti těmi silnějšími. Justice má být proto nezávislá a nestranná.
    Má soudce slepě aplikovat zákon, i když podle jeho svědomí je zákon nespravedlivý? To je otázka, která se vynořuje často při případech justičních omylů, buď zaviněných neznalostí zákona ze strany soudce anebo úmyslným nedodržením se jeho znění? Může soudce reinterpetovat znění zákona podle svého vnitřního svědomí, podle svých představ o spravedlnosti? A vynést rozsudek, který je v rozepři s jeho zněním, zformulovaným zákonodárcem?
    Na základě čeho si tvoří soudce svou individuální, intimní přestavu o spravedlnosti? Má to být bráno v úvahu zákonodárcem, který by zákon přeformuloval, nebo orgány výkonné moci?
    Komu se soudce zodpovídá za rozsudky, které jsou v rozepři se zněním zákona? Komu se zodpovídá soudce anebo prokurátor za škody způsobené jednotlivci anebo společnosti svou neoprávněnou a společenskými zájmy nemotivovanou činností, ještě zveličenou a roztroubenou medii? Komu se zodpovídá za svévolné mrhání státními penězi?
    Zdají se to být otázky poněkud odtažité, teoretické, ale soudní praxe ukazuje, že jsou naopak velice aktuální.
    Zapadá sem případ I. Brožové, předsedkyně Nejvyššího soudu ČR, nebo posledně případ vrchní státní zástupkyně Bradáčové.
    V Německu to byl případ prezidenta republiky Wulffa.
    V Itálii se nahromadila celá kazistika zásahů justice do politického života země a soukromého života politiků.
    A nikdo se za to nikomu nezodpovídal.
    Těžko můžeme navrhovat řešení, nejsme odborníky. Ale pozastavit se nad tím můžeme a musíme. Týká se to nás všech.

    OdpovědětVymazat
  107. Informace,
    celá justice a to nejen u nás nebo v Evropě vůbec, ale i v USA mi připadá z pohledu zespoda hrozně divná. Možná to tak má být - nebo někdo přesvědčil většinu, to tak být má. Připadá mi to, jako když jeden stůl (sami Eskymáci) v restauraci hlasuje, jak se mají vařit třeba špagety a sepíšou to do závazné kuchařky. Pak se to přesně podle toho uvaří (pravda, něco se udělá jednodušeji, kuchaři jsou taky lidi) a v celé restauraci se potom hosté diví, jak to je nedobré.
    Měl jsem známého advokáta a ten mi právě vysvětlil, že nejsou na světě dvě tak naprosto oddělené věci, jako je právo a spravedlnost. Zákony schvalují (a pozměňují!!!) lidé, kteří neznají ani věci, kterých se zákon týká, ani návaznosti nebo důsledky. Soudci zase dodržují zákony, které odporují základní, primitivní lidské spravedlnosti a odvolávají se na Spravedlnost, která má zavázané oči. Ale to tady uvádím jen tak obecně - asi se s tím nedá nic dělat. Možná proto existuje institut presidentské milosti, aby ty nejkřiklavější věci trochu zmírnil. (Mluvím o milosti, ne amnestii.)

    Ale i tak obecně platí, že by nikdo neměl mít právo rozhodovat o svých právech. Například naši soudci si před pár lety vysoudili doplatek snížení svého platu, přesto že i politici si své prebendy na začátku krize snížili, aby jimi tolik neprovokovali ovčany. Aby si soudci potrestali někoho ze svých řad - to je obrovská výjimka. To už musí být opravdu velký prů$er.
    Vzpomínám si, že mi bylo strašně trapné, když jsem v Ústavu měl psát hodnocení sám na sebe. I když ho pak jako za sebe podepisoval ředitel. "Ježek sám sobě kadeřav!"

    Druhý špatný způsob je, když o sobě křížově rozhodují dva subjekty. To je například zadávání státních zakázek a korupce. To pak platí nejen že "Já na bráchu, brácha na mně!" ale i "Ruka ruku myje!" - to, když se to provalí.
    Pokud takové vztahy existují ve státě, je to špatně. I když, přiznávám, v opičí tlupě tyhle vztahy jsou asi ty hlavní, dominantní. A dost možná proto to tady tak vypadá, protože nejsme jako lidi schopni se z tohoto schéma vymanit. Možná proto občas zatoužíme po "vládě silné ruky" kde jsou tyhle "vztahy vzájemné výhodnosti" potlačeny na minimum.

    OdpovědětVymazat
  108. K Vašemu předešlému Info jen doplním: Je (aspoň pro mě) zásadní rozdíl mezi člověkem, který vystudoval a dělá soudce a jiným, který soudcem skutečně je. S veškerou nejistotou, odpovědností a schopností riskovat při obhajobě svého verdiktu.
    Podobné je to u lékaře nebo herce. Soulad toho, co ten člověk reálně dělá a na co má skutečné dispozice.

    OdpovědětVymazat
  109. Páni,
    to je novina!!! Hned vám ji musím sdělit!!!
    Právě se zrodila nová politická strana - tekutá. Jmenuje se skutečně Partito liquido a založili ji radaktoři Tv diskuzního programu Servizio pubblico, Michele Santoro a spol.
    Užívá platformu LiquidFeedback jako piráti.
    Teď teprv chápu, proč Santoro v posledních vysíláních a to už před volbami mlátil do Cvrčků, do Bersaniho Pd, do Montiho a byl celkem umírněný vůči Berlusconimu (až na poslední debatu).
    To znamená, že při příštích volbách bude velkou konkurencí hlavně pro levici a Cvrčky. Už má na situ svého programu asi 28 stránek, kde se jim vysmívá.
    http://www.serviziopubblico.it/

    Jen jestli to není nějaký pobočný manévr, aby oslabil cvrčky a pak se nakonec nespojil s Pd.
    Jenže v posledním vysílání napadl velice hrubě bývalý Pd, filosof Massimo Cacciari jednu novopečenou poslankyni Pd, že to, co dělají, jsou všechno kraviny a aby mlčela, že není žádná poslankyně ale husa.
    Ten večer jsem se skutečně pobavila.
    Jen se hrozím, co z té mely nakonec vyjde,
    Na situ Srvizio pubblico se můžete i zapsat do nové strany.

    OdpovědětVymazat
  110. No - umět italsky, tak ještě dneska založím stranu La vendetta di Gatto, zkratka VeGa. A budu ji internetem ovládat z Ostravy.
    Dělám si srandu, ale tam dole v Botě už to asi moc legrace není, že?

    OdpovědětVymazat
  111. Tu svou stranu musíte oficiálně zaregistrovat u italských úřadů, takže by Vám to jako cizímu občanovi nepovolili.
    Mohl byste se zapsat jako člen do Partito liquido, ale tam na Vás budou chtít osobní čáslo, aby zkontrolovali všechna Vaše osobní data, a tak by Vás možná nepřijali.
    Já to nekouším ani z legrace. (Podívejte se, jaký mají za sebou štáb informatiků.
    Být Cvrčkem tak bych se před Santorem trásla jako králík před hadem. Santoro je ve svém oboru nepřekonatelný mistr. Nemůžete zůstat neutrální, buď ho zbožňujete nebo ho nenávidíte.
    V posledním vysílání, kde představil toho nezaměstnaného (psala jsem o tom předevčírem a Vy jste namítl, že to mohl být herec) v publiku v hledišti nezůstalo ani jedno oko suché. Já jsem se divila, jak jsou poměry tvrdé, sama kolem nic podobného nevidím, ale televize přináší stále nové zprávy o šířící se bídě mezi lidmi. A tak jsem to vzala s jakousi rezervou.
    Tak se teď utkají televizní komik s televizním politickým novinářem. Santoro je tedy, to uznávám, o nějakou tu třídu výš než Grillo, co získával voliče estrádními triky.
    Pro koho Santoro pracuje? Pro Pd? Filozof Cacciari politiky Demokratické strany napadl, tu stranu, splácanou z bůhví jakých zbyků a odřezků, je zapotřebí zničit a z gruntu předělat, prohlásil.
    Pracuje snad Santoro, i když nepřímo, pro Berlusconiho? Měli spolu v minulosti dost kontroverzní vztahy. Jeden čas pracoval i pro jeho televizi, když ho vyhodili ze státní RAI TV.
    Uvidíme.


    OdpovědětVymazat
  112. Teda - vaše politická scéna je něco jako akční psychologická kombinatorní detektivka s prvky horroru,burlesky, cinema verité, naturalismu, romantiky...
    Na lesní brigádě na Bílém Potoku 61 jsem na ubytovně lesních dělníků na pstružím potoku zakládal Naprosto Apolitickou Stranu Raplů A Tupců. Račte přečísti svědomitě a zamyslet se, prosím.

    OdpovědětVymazat
  113. Jakube,
    nebudete tomu možná věřit, ale to jsou pořád následky studené války, kdy v Itálii byla t.zv. "democrazia imperfetta".
    Na jedné straně Křesťanská demokracie, která byla po 45 let nepřetržitě u vlády až do počátku devadesátých let v koalici s malými straničkami. Na druhé Komunistická strana v opozici, která měla svým hlavním cílem demokracii zlikvidovat a zavést tu "lidově demokratický" režim. Proto nikdy kloudně nedošlo k nějakémé souhře stran, nehovoře pak o střídání ve vládě jako v jiných západních demokraciích. Na počátku devadesátých let přišla PCI o svůj maják - SSSR a také o financování z Moskvy (také z Československa, všechnu propagandu jste si tu platili sami).
    A pak, když se měla PCI přeorientovat na nějakou demokratickou stranu v devadesátých letech, se rozštěpila, sloučila se s levicovými DC, když se na počátku 90. let křesťanská demokracie následkem justiční akce čistých rukou rozpadla, ale žádná demokratická strana z ní nevyšla. V tom má filozof Cacciari plnou pravdu. A tak se tu zmítá, nevím, jestli jen ve strachu anebo už v předsmrtných křečích, zatímco tu vyrůstají kolem strany jako cvrčkové anebo teď ta tekutá strana, aby zaplnily vacuum skutečné opozice.
    Dnes řekl v TV na plnou hubu to, co si dávno myslím, nezávislý senátor Paolo Guzzanti, a to že za současnou situaci může prezident republiky, bývalý PC, tím, že jmenoval Montiho předsedou vlády techniků, eurokratů, místo toho, aby vyhlásil po odstoupení Berlusconiho nové volby. Montiho politika austerity vedla k exponenciálnímu růstu cvrčků, kteří nemají žádný program jak vyjít ze současné krize. Pd ho taky nemá a tak se schovává za prázdné formule jako "vláda obnovy" a jen čeká na vyhlášení nových voleb v naději, že je mizerně neprohraje.
    Mezi tím je tu nemalá překážka, koho zvolit za prezidenta republiky.
    Taakhle by to bylo asi v kostce.

    OdpovědětVymazat
  114. Na právech, vím via syn, se hned v prváku všichni musí jasně seznámit s faktem, že právo a spravedlnost jsou dvě věci, v něčem na sobě průběžně závislé a v něčem antagonistické, protikladné. A že to tak musí bejt, jináč to nejde, nikdá to v dějinách jinak nebylo. V zájmu vyššího principu mravního i prostého snesitelného a přehledného života nesmí být nastolena absolutní vláda toho ani onoho. Howgh.

    OdpovědětVymazat
  115. Jakube,
    těžko o tom mohu diskutovat. Nejsem ani právník ani filozof práva.
    Právo a spravedlnost jsou pojmy těžko definovatelné. Každý souvisí těsně s tou kterou civilizací, její kulturou, náboženstvím, tradicemi a konkretními hmotnými zájmy určité doby.
    Takže jak můžeme vést nějakou všeobecnou debatu?
    K zdejší situaci bych dodala, že si v Pd už začali mezi sebou veřejně nadávat. Třeba se strana doopravdy rozštěpí. To bude novinka! A Pd nadává i Santorovi a jeho tekuté straně. Pro Berluscu to začíná vypadat slibně pro příští volby.

    OdpovědětVymazat
  116. Ale na ten věčný dualismus, vzájemný pat či co PCI a spol. a CD si přece velice dobře pamatuju. Taková myslím speciální situace či konstelace - kde jinde to bylo či je analogické? Jenže: mám dojem, že kdysi někdo tvrdil, že tam je značná část těchhle množin prolnutá - "i communisti cristiani", řekl bych - ?

    OdpovědětVymazat
  117. To já Vám nevím, Jakube.
    Ona část těch demokřesťanů byla levicově založená a ti se pak přidali k bývalým komunistům.
    Víte, italští komunisti byli zvláštní kapitola, pro mne byli nepochopitelní, zvlášť v takových sedm-osmdesátých letech. Ti staří byli natolik oblblí sovětskou propagandou, že mi z toho zůstával rozum stát.
    Představte si, jednou za mnou přišel jeden takový skalní, jestli bych mu nepřeložila do ruštiny pár vět. Splnil se konečně jeho dávný sen a jel na zájezd do SSSR.
    Hned na začátku prohlásil, že Sovětský svaz je jeho první vlastí a že si tam chce podebatovat se sovětskými soudruhy, dělníky a rolníky.
    Když jsem na něj nevěřícně vypoulila oči - tak mě to šokovalo, že jsem se na víc nezmohla, tak mě začal ujišťovat (myslel si asi, že té jeho oddanosti nevěřím), že je to pravda, SSSR je jeho první vlast - země pokroku, míru a naděje a Itálie až druhá.
    Raději jsem nic nenamítala, můžete se s podobným magorem bavit? můžete mu něco vysvětlovat?
    A tak jsem mu ty jeho hovadinky přeložila a přepsala výslovnost v italštině a vystrnadila jsem ho rychle z domu.
    O čem se tam asi chtěl se sovětskými soudruhy bavit? Měl tam věty: kolik stojí kilo jablek anebo ať žije věčné přátelství mezi sovětskými a italkými pracujícími!
    S jakými dojmy se pak vrátil, to nevím. Víc se neukázal.
    A to nebyl jen jeden izolovaný případ.
    A to po intervenci v Maďarsku a po "přátelské pomoci" Československu!

    OdpovědětVymazat
  118. Ano. Přece víme, že komunisté jsou lidé zvláštního ražení. Pořád říkám lidem, že to tak je doopravdy, a vždy zdůrazňuju: myslím to vážně, a jako smrtelnou výstrahu. To je velké, magické, velmi relevantní téma. Už jednou jsem uvedl definici B. Loewensteina, otesanou na samou tresť: Komunismus je sekulární mesianismus. V nejbestiálnějších letech denních hromadných masakrů a každonočních odvozů hladce oblafli i Shawa či Wericha. Uprchlíkům nikdo nechtěl věřit - důležité je to ne c h t ě l . Odmítl chtít. Chtít vidět, slyšet, vnímat svět okolo.

    OdpovědětVymazat
  119. Já jsem někde četla, že to má biologický základ. Že revolucionáři a konzervativci mají rozdílně rozvinutá některá mozková centra.
    A oni se taky cítí biologicky nadřazení, lepší, protože vlastní "historickou pravdu". Fakt, s tím jsem se tu taky setkala.
    Vždycky mě zajímalo, ale nikdy se mi to nepodařilo odhalit, jestli i ti pohlaváři věřili těm lžím, co šířili mezi lidmi anebo jestli znali fakta, opravdová. Takoví jako Gottwald pravdu znát museli, přece nechodil v Moskvě se zavázanýma očima.
    Co myslíte Vy, Jakube?

    OdpovědětVymazat
  120. Demokracie je jenom distributorem svobody. (Zatím nejlepším známým distributorem:)
    Svoboda je více než demokracie.
    Ale v Číně není ani svoboda, ani demokracie.

    OdpovědětVymazat
  121. Jenže tady se šlo o to Šamane, jakým způsobem se Čína dostala do pozice EKONOMICKÉHO tygra.
    A podružná paralelní otázka: Je-li demokratické hlasování "podle hlav" tím nejlepším způsobem, jak dosáhnout racionálních výsledků při "vládnutí". To jest - aby stále nebyla bližší košile nežli kabát. Okamžitý prospěch nad budoucím benefitem. To při stávajícím způsobu a rozložení volních a inteligenčních vlastností populace začíná být už trochu nudné. A nakonec vyhrávají buď slibovači typu Hugo Chávez (a i horší) nebo se začíná pořád stejně - nesplněním předvolebních slibů. Případě se sklonem k nevolené vládě úředníků z Brusele.

    OdpovědětVymazat
  122. Tady jde o to, StK,
    že v Číně je otrokářský systém. Už jsem o tom psala a dávala odkazy. Tam se v žádném případě nemůže hovořit o nějakém demokratickém principu, i když třeba jen ve střídání pohlavárů v politbyru u kormidla strany a státu.

    OdpovědětVymazat
  123. Pozor, nejlepší ještě nutně neznamená racionálnní. Může to být jen "nejméně špatný".

    OdpovědětVymazat
  124. Ano Kapitáne.
    Tak se často demokracie definuje. Nejméně špatný způsob vládnutí ze všech známých. Ale co ty ještě neznámé?

    OdpovědětVymazat
  125. Inf, špatně vytyčený problém, nesprávně položená otázka. Vychází z falešné premisy. Oni totiž po Moskvě n e c h o d i l i .
    Takže nic neviděli. Takže je nic neponoukalo přemýšlet nesprávným, nepřátelským, zvídavým, NESTRANICKÝM, OBJEKTIVISTICKÝM (ano? Ne objektivním!) způsobem.
    A když výjimečně zahlídli či uslyšeli uprostřed noci antona nacpaného lidma - nu i čto, golubčik? Kontrrevoľucioněry! Praviľno slučilos´! Chorošo rabotajut, maľčiki Dzeržinskogo! Tak im nado!!! Naši vojujut - a oni?! A! Svoloč... Nu, chvatit, dorogaja.

    OdpovědětVymazat
  126. Ad komunistické divadlo:
    Vždycky říkám, že divadlo je zmenšený svět. Funkční model světa. A že divadlo hraje každý - ale jen ti "nejvoprsklejší" SI to přiznávnají. Přiznat to veřejně se rovná téměř sebevraždě.
    A státní divadlo? Nic divného. V jedno Státním jsem pracoval, kolem je jich fůra, jenom se jmenují jinak. A do jednoho, Národního, právě odcházím...

    "Tuš vo co gou?"

    OdpovědětVymazat
  127. Máte docela pravdu, Jakube,
    není to jen "nesprávně položená otázka". Je to blbě položená otázka a to tak blbě, že blbějc položena být nemohla. Kaju se.
    Soudruh Klement Gottwald totiž vůbec nepotřeboval chodit po Moskvě, aby se dozvěděl, co se děje kolem.
    Gottwald totiž od roku 1928 pracoval v exekutivě moskevské Kominterny.
    "Svými bolševickými vůdčími schopnostmi vynikl Klement Gottwald natolik, že byl roku 1928 zvolen do Exekutivy Komunistické internacionály. V letech 1934 - 1936 působil v Moskvě, kde se podílel na rozpracování linie lidové fronty proti fašismu a válce a na přípravě VII. kongresu Komunistické internacionály, ve které zastával od roku 1935 funkci tajemníka výkonného výboru. Po přijetí mnichovského diktátu odjel v listopadu 1938 znovu do Moskvy, odkud až do osvobození ČSR řídil v čele moskevského vedení KSČ práci strany doma i v emigraci." píše o něm pochvalně Svaz mladých komunistů.
    A podílel se, je zapotřebí dodat pro úplnost informace, nejen na rozpracování linie lidové fronty, ale hlavně na stalinských čistkách uvnitř samé Kominterny, při kterých Stalinovi věrní a oddaní členové čistkové komise odstranili 27% členů sekretariátu, jak píše Branko Lazitch v Le Martyrologe du Comintern, 1965.
    A ani prst soudruh Gottwald nezdvihl na obranu těch trockistů, a jiných nepřátel velkého Stalina. V Černé knize komunizmu citují případ, kdy maďarský komunista Béla Kun byl zatčen již při východu z budovy, kde s ním vedla řízení komise Kominternu ( Palmiro Togliatti, Otto Kuusinen, Wilhelm Pieck, Klement Gottwald, Arvo Tuominen, předsedal G. Dimitrov) a v podzemí Lubjanky zastřelen, aniž by byla komise vydala nějaký rozsudek. Jen odročila řízení na pozdější dobu.
    Takového detajlu se přece nemohl soudruh Gottwald nevšimnout. Jako zmizení obviněného neznámo kam a jak a to ještě před vynesením rozsudku.

    A vedl si velice moudře soudruh Gottwald i po návratu z Moskvy. Svými náborovými akcemi nových členů do KSČ dosáhl toho, že v Čechách počet komunistů dělal 49.2% dospělého aktivního obyvatelstva.
    At the end of 1948, the KSC reached a pinnacle in the history of Communism, if not in the history of political parties, in achieving two and half million party members from a total population of eleven million. This represented an incredible 23% of the total population, or one out of every three adults. In fact, because the members were mainly concentrated in the Czech lands, it actually represented 49.2% of the active Czech population.[17] The Czechoslovak Communist Party thus had twice as many members as the total population in Hungary, and almost four times as many members as in Poland’s total population.[18], píše Muriel Blaive, The Czechs and their Communism, Past and Present, 2005.
    Divíte se dneska, že je tak těžké se komunistů zbavit? Zasel dobře soudruh Gottwald, na věčné časy.

    Vive le KGB contre tous les ennemis du Prolétariat !!!
    Je demande un KGB pour préparer la fin d’un monde !!!
    Nepřipomíná Vám to něco, Jakube?

    A mějte se mnou strpení, napsala jsem ten předešlý příspěvek moc narychlo, bez přemýšlení.

    OdpovědětVymazat
  128. Zdeněk Žíkovecký17. dubna 2013 v 9:31:00 SELČ

    A to se jim při každém převratu ta mozková centra změní? Protože po revoluci se bývalý revolucionář snaží konzervovat dosažený stav a bývalý konzervativec chystá kontrarevoluci.
    A zkoumali taky jak jsme na tom s těmi s mozkovými centry my ostatní, co nejsme postiženi ani konzervatismem ani revolucionářstvím?

    OdpovědětVymazat
  129. Zdeněk Žíkovecký17. dubna 2013 v 9:37:00 SELČ

    Hlasování podle hlav snižuje riziko občanské války. Když nemám většinu v parlamentu, neměl bych ji ani na barikádách, takže by byla blbost rozpoutávat násilný konflikt. Naopak pokud mám dost spojenců, abychom na těch barikádách měli převahu, tak ji máme i v demokratickém parlamentu a nějakou občanskou válkou se nemusíme obtěžovat.

    OdpovědětVymazat
  130. Pane Žíkovecký, co se děje s těmi mozkovými centry, když se změní režim a třeba revolucionáři přijdou k moci, to tam v tom článku nebylo. Asi dojde k nějaké mozkové mutaci.
    Co mají v mozku ti, co nejsou ani revolucionáři anebo konzervativci? Asi nic. Jen prázdné místo.

    OdpovědětVymazat
  131. StK, o těch způsobech vládnutí které ještě neznáme (pokud existují, což také nevíme) pochopitelně nemůžeme říci vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  132. Ale naopak, I, je to líčení plastické jak trhavina, úderné jak železná pěst dělnické třídy! To jsem neznal. Ta procenta oproti druhým zemím. A taky se mi nevybavilo, že náš Kléma byl v exekutivě. Musel to být prazvláštní život. V mozku celosvětového aparátu na okamžité poslušné provádění jakéhokoli rozkazu, povelu, výstrahy, příkazu maniakálního Gruzína.

    OdpovědětVymazat
  133. To nic, Jakube,
    já jsem si jen pozdě vzpoměla na to, co tu psali o italských komunistech v Moskvě, kam utekli před fašizmem. Diskutovalo se o tom hodně tak někdy v devadesátých létech, historici napsali o jejich osudech tři knížky, našli si materiál, když byly ještě dostupné sovětské archivy. Prakticky rekonstruovali osud každého z nich. Bydleli v hotelu LUX (fermata sulla via per l'inferno), byli kontrolováni, podezíráni, souzeni a někteří popraveni. I švagr Togliattiho byl mučen katy KGB, vyrvali mu nehty na prstech a na třech místech mu poškodili páteř, takže se vrátil napůl chromý. Nepopravili ho snad jen na zásah Togliattiho.
    Takže jsem začala hledat něco o Klémovi. Ale v italských archivech jsem toho moc nenašla, ty se zabývají nejvíc italskými komunisty a v českých taky ne.
    Takže oni věděli a jak věděli, a co strachu museli zažít. Ale jednou byli hlavou v chomoutu a tak drželi a ještě nad tou hrůzou pěli chválu nesmrtelnému otci. Che degrado morale e caratteriale!
    Může člověk takhle klesnout?
    Strůjci zářné budoucnosti lidstva!

    OdpovědětVymazat
  134. V 10:00 započala volba prezidenta Italské republiky.
    Kandidáti jsou dva Stefano Rodotà a Franco Marini. Jejich stručný profil najdete na Wikipedii.
    http://de.wikipedia.org/wiki/Stefano_Rodot%C3%A0
    http://de.wikipedia.org/wiki/Franco_Marini
    Oba pocházejí z levice, Rodotà původem ze starého PCI, Marini z levicové frakce DC.
    Rodotu podporuje část Pd, SEL a Cvrčkové, Mariniho zas Berlusconiho Pdl a část Bersaniho Pd a Montiho Občanské hnutí.
    Koho asi zvolí? Podle mého názoru je to docela jedno. Oběma je osmdesát a dnešními názory se tak moc neliší.
    Zajímavé na tom je, že se Pd štěpí, ta část, co nesnáší Berlusconiho, raději hlasuje se Cvrčky, jen aby nemusela hlasovat spolu s nereprezentábl Kajmanem.

    OdpovědětVymazat
  135. Ve dvou kolech voleb prezidenta republiky nebylo dosaženo žádného výsledku. Marinimu chybělo 120 hlasů, aby dosáhl dvoutřetinové většiny shromáždění poslanců, senátorů a zástupců regionů. Část členů Pd se vzbouřila proti dohodě Pd s Pdl. Prostě jim nejde pod nos, že prezident republiky by měl být představitelem všech občanů i těch deseti milonů, co hlasovalo pro Pdl Berlusconiho.
    Pro levici se antiberlusconizmus stal prostě ideologií, ideologií nenávisti, která nahradila starou třídní nenávist marxizmu.
    S takovými fanatiky nenávisti se daleko nedojde.
    Že by Itálie potřebovala v této kritické situaci silnou vládu a vnitřní shodu politických stran jako sůl a že po tom volají všechny vrstvy obyvatelstva od podnikatelů po pracující, to je jim jedno. Na to serou. Porazit Berlusconiho, vyrazit ho z politického života, to je jejich jediným cílem.

    OdpovědětVymazat
  136. Strach a nenávist, většinou plynoucí ze strachu - to jsou nejmocnější lidské pohnutky, milá Informace.

    A potom hlad, a pohlavní pud. Ale ten si tam jaksi nedovedu zapracovat. Leda jako závist impotentních levičáků...

    OdpovědětVymazat
  137. Závist impotentních levičáků?
    Ano, impotentních, protože už od 1945 r. se chtějí zmocnit vlády v Itálii. Nejdřív ozbrojeným převratem, ten jim zhatil Stalin, protože mu to nepasovalo do jeho plánů. Pak volbami, to se jim sice podačilo třikrát, ale pokaždé svou vládu potopili sami pro vnitřní spory. Dokonce manifestovali na ulicích proti své vlastní vládě - to je už vrchol. Vládu si potopili sami a teď soudí Berlusconiho, že prý podplácel jejich senátory, aby hlasovali nedůvěru své vládě!
    Úplný mentální rozklad. Co od takových fanatických blbců můžete čekat?
    Teď taky dorazili při volbách k cíli jako první, i když jen s nepatrným náskokem a po víc jak 40 dnech nejsou schopni ani nastínit nějaký vágní obrys vlády. A nejsou ani schopni se dohodnout mezi sebou, ve vlastní straně, koho zvolit za prezidenta.
    Hádají se sami mezi sebou, bývalí PCI a bývalými levicovými DC. Dvě neslučitelné duše levice.
    Celý den vysílají přímé přenosy z parlamentu s obvyklými komentáři, teď večer v TV probíhá jedna debata za druhou. Už jsem z těch jejich keců otrávená. Na výsost.
    Hlasovacího práva by měli být zbaveni fanatici a to jakéhokoliv politického zaměření. Měli by být zbaveni všech občanských práv. To by pak levičáci koukali, jak se jim smrsklo voličstvo.

    OdpovědětVymazat
  138. Strach, nenávist, hlad, resp. obava z něj - na tohl se dá vždycky bezpečně spolehnout. Chtěl jsem původně dodat ještě: - a libido. Ale opravdu je to jaksi nějak na jiné rovině či z jiného soudku, tohle.
    Inf, to je ale móc dobře, když se ponižujou a bijou a podrážejí navzájem. Sami. Není nutno sáhnout po Divide et impera...

    OdpovědětVymazat
  139. Pozor na prsty Info!
    Ani nechcete a už Vám prsty samy píší proti absolutní demokracii, proti rovnosti hlasů, už tu najednou má být nwějaká extradovaná skupina "fanatiků" - ale kdo určí, že daný volič je fanatik? Aha?

    Ovšem na druhé straně...
    Ta lidská přirozenost, rozdělit se na téměř stejné, nesmiřitelné poloviny mě fascinuje. Od politiky až po volbu královny krásy nebo hlasování o obecním vodovodu.
    Není to nakonec nějaký přírodní zákon? [;>)

    OdpovědětVymazat
  140. Žádné "Aha?", Kocoure!
    Stačilo by se vyposlechnout jen ty nahrávky v televizních debatách. Anebo pohovory s novináři na ulici.
    A říkám, zbavit je občanských práv, ne postřílet.
    A žádné námitky proti mému demokratickému cítění, to bych si vyprosila!

    OdpovědětVymazat
  141. - nebo o obecním záchodku...

    OdpovědětVymazat
  142. Já taky proti demokracii nic nemám, Info.
    Jenom kdyby ti lidi byli aspoň trochu chytřejší a viděli si dál, než na špičku nosu. No a Vy říkáte "krátkozraké zbavit občanských práv". Tak "vo co go"? Jasně.
    Jenom: kdo bude určovat koho eliminovat a koho nechat??

    OdpovědětVymazat
  143. Tušil jsem, že na ty Zvonokosy dojde. Ale chybí (ne, nechybí, ale není tu) E. Čubíková.

    OdpovědětVymazat
  144. Je to banda tlučhubů.Opakují pořád dokola jejich "scelta condivisa", "democrazia prtecipativa" a podobná hesla, vymyšlená ad hoc, ale nic kloudného, konkretního z nich nevyleze.
    Zbavit ty plané rétory hlasovacího práva je činem demokracie, nutným na její obranu.
    Neumíte si představit, co jsem už všechno vyslechla. A zítra budou pokračovat dál.
    Po třetím hlasování bude stačit jen nadpoloviční většina.
    Uvidíme, na kom se ta hovada dohodnou.
    A nemyslete si, že cvrčci jsou o něco lepší. Teď externují v tak opovrhované televizi i Casaleggio a Grillo. Stejní kecalové.
    Jdu spát. Dobrou.

    OdpovědětVymazat
  145. Tekutá demokracie cvrčků je ve skutečnosti tekutá kyselina, která teď rozežírá demokracii bez přívlastků. Započala u Partito democratico a dílo se jí daří. Nejen že ve vedení strany došlo k rozštěpení mezi dvěma jádry, vetero-komunistickým a vetero-demokřesťanským, jak se to rýsovalo včera jak při hlasování tak při různých diskuzích. Teď se začala bouřit i členská základna. V Neapoli, jak píší dnes noviny, mladí členové Pd okupovali sídlo tamního sekretariátu strany na protest proti vyjednávání Bersaniho s Berlusconim. Chtějí, aby jejich poslanci hlasovali pro kandidáta cvrčků - kterým je teď Stefano Rodotà po té, co první dva zvolení kandidáti odmítli přijmout tu poctu. Včera před parlamentem skupinky levicových voličů protestovaly proti volbě společného kandidáta Pd-Pdl.
    Mohlo by se říci, že Pd teď doplácí za dvacetiletou politiku štvaní a nadávání Berlusconimu, ze kterého udělala imaginární monstrum. Ukazuje to ale také, jak málo jsou davy schopné myslet. Mladí levičáci klidně spolkli pohádku o demokratických internetových volbách kandidátů Hnutí. Ze dvou kol voleb vyšlo devět jmen, které blog uvedl v pořadí počtu hlasů, co dosáhli. Ale nikde nenapsal, kolik každý kandidát ve skutečnosti dostal. Na to upozorňovala ještě předevčírem la Repubblica, že je to neprůhledný postup, kritizovali to sami členové Hnutí. Prý se prvního kola hlasování zúčasnilo 48 tisíc členů Hnutí. A druhého - rozhodujícího? Kolik hlasů dostal Rodotà?
    Proč by měli poslanci, senátoři a zástupci regionů hlasovat pro někoho, kdo byl zvolen jako kandidát hrstkou občanů neinstitucionální cestou a ke všemu ještě nikým veřejně nekontrolovanou?
    Jak se zdá, Bersani se pravděpodobně poddá nátlaku frakcí ve vedení strany a nátlaku několika desítek příznivců cvrčků v členské základně. Nátlaku zatvrzelých antiberlusconiánců.
    Jenomže pak mu Grillo obsadí i ústřední sekretariát strany. Už má docela slušně nakročeno.

    OdpovědětVymazat
  146. Nevídaná Waterloo pro Bersaniho a jeho věrné nohsledy
    Právě skončilo sčítání hlasů čtvrtého kola prezidentských voleb.
    Bersani se rozhodl skončit s tahanicí při volbě prezidenta a přebít všechny velkým esem. Kandidoval v dnešním odpoledním hlasování svou nejsilnější kartu - Romana Prodiho, bývalého předsedu EU, zakladatele Pd, bývalého předsedu levicové vlády. Výsledek? Prodi dostal o 100 hlasů míň od vlastních voličů Pd-SEL!!!
    Cvrčkové hlasovali pro Rodotu, Montiho poslanci hlasovali pro ministryni vnitra Cancellieri, Pdl a Severní liga odešli na protest z parlamentní síně a nehlasovali.

    Taková porážka! To absolutně nikdo nečekal. Bersani se nechal oklamat Cvrčky, Grillo řekl, že by mohli pro Prodiho hlasovat, že je v jejich seznamu kandidátů. A pak hlasovali pro Rodotu a s nimi pravděpodobně i někteří poslanci Pd.

    Jak tahla volba skončí? Bersani okamžitě svolal svůj štáb, aby se poradil, jak z toho maléru ven.
    Nejposlednější zpráva - florentský starosta Renzi, velký antagonista Bersaniho, právě oznámil, že Pd stáhla kandidaturu Prodiho z dalšího kola voleb.
    A co jim nakonec zbývá?

    OdpovědětVymazat
  147. Já jsem poslala zprávu hmed. Ale dveřník je asi na večeři.
    Počkáme, až se nají a popije.

    OdpovědětVymazat
  148. Po neúspěšném výsledku dnešní volby prezidenta republiky z vedení Pd (Partito democratico) podali demisi tajemník Pier Luigi Bersani a prezidentka strany Rosy Bindi.
    Romano Prodi se ohradil proti zneužití jeho prestiže při nedostatečně zabezpečené kandidatuře.

    OdpovědětVymazat
  149. Italský parlament zvolil prezidenta republiky Je jím opět Giorgio Napolitano, který održel víc jak dvoutřetinovou většinu 740 hlasů, oproti 217 hlasům pro kandidáta Hnutí 5 Hvězd Stefana Rodoty.
    Po včerejším Waterloo, kdy kandidát Pd Prodi žalostně propadl, vedení Pd přišlo k rozumu a dohodlo se s Pdl, Severní Ligou a Občanským sdružením Montiho na společném kandidátovi.
    Proti zvolení Napolitana manifestovali před budovou přívrženci Hnutí cvčků spolu s ultralevicovou SEL a s rudými prapory se srpem a kladivem. Do Říma míří i Grillo, který se již vyjádřil o zvolení Napolitana jako o novém "golpe" staré politiky, aby manifestaci vedl.
    Můžeme říci, že dnes zvítězila politika, i když vážně nemocná korupcí a nesnášenlivostí, která se často vyjadřovala ranami pod pás vůči oponentům.
    Zvítězila politika nad antipolitikou, která s sebou nese jen vyhlídky na nepořádek, chaos, a konec konců hrozbu nové totality.
    Doufejme, že Pd, poučená z této zkušenosti, přestane laškovat se Cvrčky a přijme nabídku Pdl, Ligy a Montiho na vytvoření společné vládní koalice. Zastavila se ve své nesmyslné politice krok před propastí.

    OdpovědětVymazat
  150. Poslední zpr8va.
    Celý sekretariát Pd podal demisi a strana svolá nový kongres.
    Policie rozpouští manifestaci cvčků a vetero-komunistů před parlamentem.

    OdpovědětVymazat
  151. Grillo do Říma nepřijede. Bojí se, aby se manifestace nezvrhla. Doporučil všem klid a vyhnout se násilí.

    OdpovědětVymazat
  152. Doufejme, že to byla pro Pd poučná lekce a že se začnou chovat jako normální politická strana. Aškoliv od bývalých PCI toho nemůžeme moc očekávat.
    Sice dorazili ve volbách jako první, ale pak se nemohli zkoalizovat s druhou velkou stranou Pdl, protože pošpinili Berlusconiho tak, že to nemohli svému voličstvu vysvětlit, proč se spojují s nenáviděným kajmanem.
    Dorazili sice jako první, ale pak se rozbili na kusy. Jak se teď sešijí, to se teprv uvidí.
    Při tom ztratili své spojence neo-vetero-komunisty, co šli dnes manifestovat s rudými fánglemi proti "státnímu převratu" regulerní volby prezidenta.
    Z komunistů, ať jsou temně rudí, oranžoví nebo růžový by člověk dostal mladý. Pakáž.
    Teď byl zvolen za prezidenta 88 stařec, který se už chystal na zasloužený odpočinek. A k tomu s komunistickou minulostí stalinisty. No, za sedm let nic neprovedl, až na to že dosadil do vedení prozatímní vlády nemožného Montiho, místo aby rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby. Takže toho už nic tak nedobrého neprovede.
    Jo, minulost si za sebou společnost pořád táhne. Do nekonečna.

    OdpovědětVymazat
  153. Grillo vyhlašuje mobilizaci vrčků.
    "è necessaria una mobilitazione popolare. Dobbiamo essere milioni."
    Tady nám zabíjejí demokracii.


    http://www.beppegrillo.it/2013/04/tutti_a_roma_ap/index.html

    OdpovědětVymazat
  154. Tutti a Roma - POCHOD NA ŘÍM?!
    Až nás půjdou milióny...
    Ne, už to u vás dávno přestala být legrace. Člověk jen nevěřícně zírá. Je to staré italské divadlo s danými t y p y - nebo moderní théatre absurde, kde až do konce není nic jasné a potom už tuplem ne? Nebo je prostě všechno vysoká hra a všechno je jinak - ?
    Sakra, vážně (ale dyť píšu vážně pořád): neo-vetero-communisti - to je parádní. Teda ten výraz. Ta skutečnost je zoufalá, nebezpečná, riskantní.
    Prosím o ohlas, kdo si pamatuje na smutný, výstražný, reálný fór z jara 69: komunisty dělíme na skalní, vodní a lesní. Skalní - to je jasné. Vodní plavou s proudem. A konečně ti třetí čekají za bučkem, jak to dopadne. Šalom.
    Jak je ta fašistická bojová píseň: ta tá ta tá fascisti, ta tá ta (bijeme) communisti - ? Je v tom Fellinim.
    Na jedno brdo všeci. Ach bože.

    OdpovědětVymazat
  155. To Jakub:
    K termínu novo-staro-komunisté.
    Oni jsou u nás i jiní komunisté než tito?
    Vlastně jsou, krypto-, jenže si říkají Zelení.
    Na tom je zajímavý ten fakt, že počáteční barvoslepost začíná právě neschopností rozlišit rudou a zelenou barvu. [;>)

    OdpovědětVymazat
  156. No to je dokonalý postřeh, prosím nedat zapadnout!!
    Ovšem historicky... buňky pro vnímání barev se určitě změnily: původně splynulo vnímání rudé, černé a hnědé. Ne? Ohledně chameleonů: můj asi nejlepší, starý bonmot - možná tu už byl, nevadí:
    N a m o m e n t á l n í b a r v ě u c h a m e l e ó n ů n e z á l e ž í .
    Značně nachlazen. Jinak bych byl dosud v matičce na pochodu dobré vůle za Izrael jako loni (od 15 h z tzv. Nám. F. Kafky přes řeku na Klárov). A všimněte si, zda jako loni to naše tzv. méédia naprosto zazdí. Hlavně že několik dní byly plné stránky trapného "odborářského" Václaváku den předtím, bože.

    OdpovědětVymazat
  157. Že celá ta tekutá, překapávaná, vypařovaná demokracie hnutí cvrčků není nic jiného než tendence neototalitarizmu, to tvrdím tady na blogu pořád. Že jsou prolezlí neo-vetero.komunisty, je věc známá. Ale že tam militují i neo-vetero-fašisti, jsem se dozvěděla až teprv teď. Advokát Vincenzo Forte, bývalý vedoucí neofašistické Msi (zanikla v r. 1995) a neo-monarchistické skupinky Unione Patriottica, nyní "volič" H5H, tvrdí, že čtyři z nově zvolených poslanců za cvrčky jsou neofašisti.

    "Sono almeno quattro i camerati neo-eletti con il Movimento 5 stelle di Beppe Grillo.
    Lo afferma l'avv. Vincenzo Forte, già dirigente Msi ed Unione Patriottica, che ora si dichiara "elettore del Movimento 5 stelle"
    http://iltafano.typepad.com/il_tafano/2013/03/beppe-grillo-e-gli-eia-eia-alal%C3%A0-allarmi-siam-fascisti.html

    Není divu, že Beppe Grillo za zpěvu "eia-eia-alalà" - Allarmi siam fascisti..." přišel s nápadem pochodu na Řím. Vyšlo to z něj spontánně. Pak se od cvrčků odstranil jejich kandidát Stefano Rodotá suchým zdvořilým poděkováním a no comment. Odstranil se i Nicki Vendola ze SEL s tím, že procedura zvolení Napolitana byla regulární. A tak si to Grillo rozmyslel, na jejich manifestaci nepůjde. Jestli tedy nějakou uspořádají. Zatím se o tom nějak nemluví.

    Nakonec vychází najevo, že místo nové demokracie, sice vertikální, i když údajně zdola, jde jen o výblitky staré veteše, která v komikovi našla svého fýrera, pardon, duceho.

    Napolitano přijal kandidaturu jen s podmínkou, že Pd, Pd, Liga a Monti vytvoří řádnou koaliční vládu.
    Bersani se po zvolení prezidenta rozbrečel. Musel mít nervy na hadry.

    OdpovědětVymazat
  158. To musí být strašná práce Info: Identifikovat všechny herce té burlesky, kterou tam právě hrajete a nastrkat je do správných přihrádek - a dbát, aby nepřečuhovali.

    OdpovědětVymazat
  159. Jestli tím myslíte mne, StK, tak já je skoro všechny znám z novin, z televize.

    Nejposlednější zprávy.
    Cvrčkové uposlechli výzvy Grilla a sešli na manifestaci ve středu Říma. na náměstí Sv. Apoštolů.
    Jenže tam nebylo nic připraveno, ani podium ani mikrofony. A tak tam postávali a čekali na Velkého Cvrka. Ten nakonec přijel, vylezl na střechu auta a zařval na dav - Vzdejte se! A znova odjel.
    A tak dav přešlapuje dál a rozhoduje se, kam jít. Prý se asi vydají přes piazza Venezia ke Colosseu. A tam se asi rozpustí.
    http://www.ansa.it/web/notizie/photostory/primopiano/2013/04/21/Grillo-show-Roma-sale-un-auto_8590137.html

    Zřejmě to Cvrkovi došlo, že přehnal.
    Prý včera večer někteří manifestanti chtěli okupovat parlament na protest proti "golpe".

    Ale bez vedení jsou jenom blbé stádo, které se buď vrhne bezhlavě proti domnělému nepříteli, na kterého mu ukážou, i když je to třeba jen zeď, anebo přešlapuje a reptá.
    Na tiskové konferenci ale Grillo přiznal, že zvolení Napolitana je pro ně porážka. Chtěli asi rozcupovat politický systém už při této příležitosti. Teď budou číhat v parlamentu jako opozice nové vlády. Až ji teda prezident s lídry pol. stran sestaví.
    http://www.ansa.it/web/notizie/photostory/primopiano/2013/04/21/Grillo-show-Roma-sale-un-auto_8590137.htmV
    Vysloveně destruktivní síla.

    OdpovědětVymazat
  160. Jistěže Vás, Informace!
    Nikdo jiný nemá tak čerstvé zprávy, dokonce už sestavené do smysl dávajícího komického dramatu. Ne nadarmo je Grillo komik. Vede tu "lidovou vzpouru" dokonale. Pokud ji vede on. Pokud on sám není jen loutka na vahadlech nějakého loutkáře. [;>)

    Kdyby byly Vaše zprávy rybami, ještě by sebou na obrazovce mrskaly.

    OdpovědětVymazat
  161. Ano, StK,
    reportáže v reálném čase a přímo z místa. Máte v Česku exkluzivu.
    Není to těžké, nás tu bombardují už přes týden reportážemi non stop z parlamentních voleb. Dneska i z manifestace cvrčků. Chudáci, vypadali nějak zmokle a zmateně ujišťovali, že jsou mírumilovní a nechtějí žádné násilí. Dotáhli se až ke Colosseu a pak se rozešli.
    Takže žádný pochod na Řím se nekonal. Byl to úplný flop.
    O dohadování o novém premiérovi psát nebudu. Ta jména neznáte a já bych tu musela dlouze vysvětlovat staré pletky a manévry levice až někdy z 80. let.

    OdpovědětVymazat
  162. Takže Druhý velký pochod na Řím bylo fiasko?
    Ejhle. A vžilo se pro to všude právě ITALSKÉ slovo. Což původně znamená f l a š k a, áno. Je to, oboje, náhoda?
    Golpe je takové to hnědé - rezavé, co bleskem znehodnotí obilí. Sněť pšeničná, ne? Už si to představuju: Pánové, jste pro mne s n ě ť, ano, nákaza tohoto shromáždění; je třeba takové choroby odstranit, a všemi prostředky, a pronto! Eia eia alalá!
    Jak římské. Italské. Jižanské. Vzletné. Divadelní.

    OdpovědětVymazat
  163. Aspoň to mají Taliáni.
    U nás to vše není ani vzletné, ani divadelní. A už vůbec ne zajímavé nebo nadějné. Upocené intriky. Plíseň ve tmě.

    OdpovědětVymazat
  164. Jo, pánové,
    Vám se to zdá vzletné a divadelní. Takové divadélko absurda. Mohu vás ubezpečit, že když se na to díváte odtud, tak se to jeví jako setsakramentsky vážná věc.
    Nezdá se to vzletné Bersanimu, kterému se při posledním hlasování v parlamentu udělalo špatně, ukazovali ho v TV, tak byl napjatý. Nezdálo se to vzletným lídrovi Pd Franceschinimu, kterého tlupa řvoucích cvrčků obléhala v resturaci, kam šel po hlasování na večeři. Nezdálo se to zábavným ani ministryni vnitra, která telefonovala Grillovi, aby dnešní manifestaci odvolal, protože by mohly vypuknout vážné veřejné nepokoje. A tak se tam na ten sraz Grillo jen skočil mrknout a zas šel.
    Levičáci se cvrčků výslovně bojí, a mají proč, demolují jim stranu. Ne, že by to byla velká škoda, ale žraním roste apetit. A tak po likvidaci Pd by tu zůstala jen Pdl a Liga. Levicoví novináři říkají, že jsou "fascistoidi" - připomínají fašisty. Já podle jazyka tlupy bych spíš řekla ultralevičáci. V těch jejich výkřikách a urážkách slyším jazyk hesel ultralevicových skupin sedm-osmdesátých let.
    Bůh chraň! Jak jednou probudí k životu tuhle saň, tak to bude skutečně malér.
    Golpe je státní převrat. a ten by tu tak akorát chyběl!

    OdpovědětVymazat
  165. Dnes noviny vycházejí s palcovými titulky: PARTITO DEMOCRATICO NEL CAOS: TUTTI CONTRO TUTTI
    Chaos v Demokratické straně: všichni proti všem.
    A čtenáři se dozvídají podrobnosti o vnitřní situaci strany, která měla po únorových volbách vyvést Itálii z krizové situace. Je to skutečně nepěkná situace.

    Řežou se mezi sebou různé frakce hlava nehlava bez jakéhokoliv zájmu o potřeby země, o ekonomickou situaci, o vlastní voliče, kteří jim dali ve volbách

    důvěru. A voliči rvou anebo pálí členské legitimace, okupují místní sekretariáty strany - ne ale, jak by se dalo čekat, na protest proti neschopnosti vedení

    najít nějakou vnitřní shodu, ale proti záměrům umírněné a realisticky zaměřené části vedení spojit se s Berlusconiho Pdl pro vytvoření koaliční vlády.
    Nová "ideologie" antiberlusconizmu, kterou strana nahradila starý marxizmus, skutečně zapustila široko kořeny a dává plody.
    Stratégové Cvrčků ihned pochopili situaci, která se vyrýsovala po volbách, kdy Partito demokratico dorazila jako první do cíle ale bez potřebné většiny v

    senátu. Lídr Pd Bersani byl nucen hledat spojence. Obrátil se tedy na cvčky, protože koalice s Pdl se jevila jako neschůdná, právě pro nálady členské báze.

    Cvrčkové ho nechali opékat přes půl druhého měsíce na rožni (Kocour by řekl na grillu) v marných snahách navázat s nimi nějakou dohodu.
    A tak se došlo k volbě prezidenta. I tady ukázali, že mají dobré strategické schopnosti. Když se pozorněji podíváme na seznam jejich kandidátů na funkci

    prezidenta, uvidíme, že těch osm jmen, co vytáhli z cilindru "voleb svých členů", jsou osobnosti jasně nepřátelsky nebo alespoň kriticky zaměřené vůči

    Berlusconimu. Tedy, podle jejich výpočtů, buď budou poslanci a senátoři Pd volit s nimi anebo se budou muset dohodnout s Pdl a při tom strana

    deflagruje.
    Třetí v jejich seznamu po poděkování a odmítnutí místa kandidáta prvních dvou, přišla řada na Stefana Rodotu. To také není náhodný výběr. Rodotà byl

    na počátku devadesátých let předsedou národní rady tehdejší Pds (Partito democratico della sinistra), do které se tehdy převtělila PCI (v další fázi

    "přeměny" se přejmenovala na Pd). Rodotà tehdy kandidoval na místo předsedy parlamentu, ale tehdejší vedení dohodlo s ostatními stranami ( to ještě

    existovaly DC, PSI, PSDI, PLI) volbu Napolitana. Rodotà tehdy na protest podal demisi jako člen rady Pds a vystoupil ze strany.
    http://www.repubblica.it/politica/2013/04/21/news/rodot_cuore_92-57193801/
    Rodotà nespolkl tuto domnělou urážku tehdy a nespolkl ani nyní, že Pd hlasovala pro své kandidáty a ne pro něj.
    Cvrčkové počítali, že část poslanců Pd, hlavně těch mladých bude hlasovat pro jejich kandidáta a tak vyřadí Pdl z další hry. A Pd budou mít v moci. Proto

    taky dnes řvou, že zvolení Napolitana je státní převrat. Pro jeho zvolení hlasovali jednotně poslanci a senátoři Pdl, Ligy a Montiho.
    Jenže teď po zvolení prezidenta republiky je zapotřebí sestavit i vládu. Pd je bez vedení, celý sekretariát podal demisi. Dnes prý sestaví delegaci, která bude

    stranu zastupovat při jednání s prezidentem. Ale už teď se objevila zkřížená veta na jméno kandidáta na místo premiéra.
    V tomto směru stratégům cvrčků jejich plán vyšel. Strana je na kusy.
    A co bude dál?

    OdpovědětVymazat
  166. Je už to (nikoliv vinou Informace!) trochu nepřehledné. V divadle se pro ty případy přidává ke vstupenkám program, kde je vysvětleno nejen kdo je kdo, ale kdo byl kým a o co usiluje, co se vlastně na jevišti děje.
    Děj téhle opery buffa už je ale tak popletený, že by aktéři měli dát opona dolů a udělat hlavní pauzu. (Když se v Itálii hrávala delší opera, v hlavní pauze chodívalo publikum do blízkých taveren na deci vína a třeba rybu nebo do cafetterií na kapuccino a zákusek. Nevím, jestli se to traduje ještě dnes, ale zrovna v tomhle divadelním kuse by hlavní pauza "bodla"!

    OdpovědětVymazat
  167. StK!
    Když mermomocí chcete převést politické události na divadelní jeviště, tak se o to pokusím.

    Název:
    V TĚCHTO DNECH IMPROVIZUJEME
    Divadelní hra dosud neznámo o kolika dějstvích, volně se vyvíjející ve stopách trilogie známého italského autora L. Pirandella (Šest postav hledá autora, Každý má svou pravdu a Dnes večer improvizujeme).
    Hlavní téma: krize italské politiky, kde odhalení rozporu mezi ideálem demokracie a skutečností vede ke zpochybnění reálné identity stran a hnutí, k propuknutí vnitřní krize hlavních hrdinů, a to vše se odehrává ve víru bizarních nepředvídaných zvratů situace a absurdního lidského počínání v prudkém iracionálním výbuchu politických vášní, hlavně nenávisti.

    1. dějství
    1/ italské politické volby (24.-25. února) hlavní postavy (Bersani, Berlusconi, Monti, Grillo) jsou představeny v mém úvodním čláku i s příslušnými ilustracemi a pak i v dalších příspěvkách
    2/ námluvy lídra Pd Bersaniho u Cvrčků, kteří jeho avances soustavně a urážlivě odmítají (viz ilustraci u článku, Bersani klepe marně u dveří Hnutí)

    2. dějství
    volba prezidenta republiky (18 - 20. dubna)
    Postavy kandidátů Franco Marini za strany Pd, Pdl, Liga, Monti), Romano Prodi (kandidát Pd po nezvolení Mariniho), protikandidát Stefano Rodotà za Hnutí 5 Hvězd (alias Cvrčků) jsou krátce popsány v mých příspěvkách.
    20. dubna zvolen prezidentem znovu Giorgio Napolitano.
    Vzbouření Cvrčků, které ale hned utichne, když zasáhne ministerstvo vnitra
    Krize Pd, způsobená neschopností tajemníka sestavit novou vládu, vede téměř k rozpadu strany (celé vedení, včetně prezidentky strany podá demisi)

    3. dějství
    22, dubna znovu zvolený prezident Napolitano je nastolen v parlamentu do své funkce. Při té příležitosti ve svém projevu zdůrazní, že strany musí překonat bývalé nesrovnalosti a rozpory a musí všechny přispět k řešení krize vytvořením společné vlády. Mají na to týden.
    Další děj se očekává.

    Pro další informaci doporučuji e-book, Il comunista che salvò l'Italia, kronika těchto dní, kde se zdůrazňuje rozhodující role prezidenta Napolitana.
    Můžete si ji volně stáhnout za cenu 0,99 euro na www.ilfoglio.it
    Já bych ji nazvala ikonicky Stalinista ochráncem demokracie.

    No, co tomu říká náš divadelní fanatik? Va bene così, basta?

    OdpovědětVymazat
  168. Chybějící fotografie Stefana Rodoty - kandidáta Cvrčků na funkci prezidenta republiky
    http://www.acquabenecomune.org/raccoltafirme/images/stories/rodota.jpg
    Karikaturu jsem nenašla. Zatím se o něj karikaturisti nezajímali.

    OdpovědětVymazat
  169. No, já tu současnou situaci Itálii moc nezávidím, ono také není co a hlavně není proč. Situace tam dílem trochu připomíná vítězství Heidera v rakouských volbách. Dílem to trochu připomíná situaci ve Velké Británii před Margaret Thatcherovou a zároveň s tím to dost připomíná situaci kolem našich VeVerek, akorát tam je těch VeVerek (Cvrčků) mnohem víc, nežli zde u nás a míra chaosu tamní situace tomu samozřejmě odpovídá. S Většími či menšími obavami sleduji ten vývoj a přemýšlím, nakolik se to, co se tam děje podobá tomu, co nastane zde, přístí rok. A náznaků že to bude přinejmenším dost podobné, ne-li ještě horší, je víc než dost.

    OdpovědětVymazat
  170. Ma certo, va bene cosi! Pirandello - spousta autorů, každý má svou pravdu, všichni současně improvizují. Heršvec, to je kus! A tu pauzu na trattorii ap. bych tu moc uvítal.
    To snad není pravda - prastarý stalinista, člen STRANY od osvobození, v čele země v dalším tisíciletí. Dnes jsem si nevěřícně četl v novinách, že byl nadšen sovětskými tanky v Budapešti 56. Aspoň kdyby se k tomu nějak postavil, třeba čelem - Opravdu nic lepšího nemáte na skladě, prosím?
    Rusy v MLR ale možná byli nadšeni, disciplinovaně a okamžitě, všichni vaši komanči tehdy, ne? Tedy ti hlavní, aspoň? To bych rád věděl. Myslet nikoliv svou hlavou, nýbrž Moskvou (příp. Pekingem) - to jsem nikdy nebyl s to chápat.

    OdpovědětVymazat
  171. Našel bych tam víc paralel s klasickými dramaty (i Shakespeare by k tomu mohl něco říct, pak i opera - třeba Rienzi. Ale nejvíc by to chtělo tu grande (inter)rompere. Protože i program toho představení mi nějak přestává dávat smysl.
    ===
    Co je nejhorší - sdílím Drakovy obavy z roku 2014 v Kotlince. Jak se ČSSD bude bát KSČM - ne proto, co řeknou lidi, ale proto, že KSČM s její tuhou disciplínou by jim mohla v koalici vyrvat kormidlo z rukou. A obsadit roli legitimní levice. Zbytky toho, co si neprávem říkalo "pravice" už nemá význam ani jako opozice. Ale jeviště je nasvíceno a připraveno pro antré někoho z publika,ze tmy hlediště. Takovcý nový (český) Grillo. Nebo Sládek...
    A bylo by opakování, dějiny by se protočily o jeden závit. 1948 = 2014 (nebo 2018). Když my jsme založeni na ty osmičky na konci letopočtu (1918, 1938, 1948, 1968, 1988(9), ????)

    OdpovědětVymazat
  172. Vážení diskutéři,
    voláte po přestávce? Já tu hru nepíšu a tak ji nemohu zastavit. Mohu jen zapisovat na monitor, jak se vyvíjí.
    Dnes jsem si přečetla článek na Aktuálně, kde novinářka Kleknerová s podivem píše: "Rozhádanou Itálii má spasit skoro 90letý muž"
    Ano, Napolitanovi je 88 let a je v současné situaci jedinou autoritou, kterou levice uznává. Abych zůstala v literatuře, připomněla bych tu Horáce a jeho "Exegi monumentum aere perennius regalique situ pyramidum altius, quod non imber edax, non Aquilo inpotens possit diruere aut innumerabilis annorum series et fuga temporum." (Vyzdvihl jsem pomník, trvanlivější než bronz, vyšší než královská stavba pyramid, který nerozleptá déšť, divoký vítr nerozboří a který nezničí ani nespočetný chod let a střídání období.) Jakub laskavě můj neodborný překlad opraví.
    Napolitano je pro levici právě takový pomník, jediná autorita, kterou uznávají, která je může alespoň na čas sjednotit a hlavně přivést k rozumu. Napolitano je jediný ze staré generace Togliattiho, co se dožil do dneška a symbolizuje pro levičáky (ať umírněné nebo radikální) svazek s minulostí, kontinuitu politiky boje za práva vykořisťovaných a utlačovaných. Řekla bych to asi tak.
    Napolitano schvaloval sovětskou intervenci v Maďarsku v 1956? Vzpoura Maďarů proti režimu Mátyáse Rákosiho a proti sovětské okupaci a pak ozbrojený zásah sovětských jednotek vyvolala v prostředí italských komunistů velkou názorovou rozepři. Na jedné straně tu byla oficiální linie Togliattiho, podle které sovětský zásah byl nutný pro udržení mezinárodní stability a Togliatti také hlasoval v Moskvě na mezinárodní poradě kom. stran pro odsouzení k smrti Imre Nagyho (předsedu svržené vlády). Na druhé tu došlo k jakémusi prozření řady intelektálů a funkcionářů strany, kteří na protest proti sovětské invazi a jejího schvalování vedením strany z PCI vystoupili. Napolitano v ostré diskuzi vystoupil s větou: "L'intervento sovietico ha non solo contribuito a impedire che l'Ungheria cadesse nel caos e nella controrivoluzione ma alla pace nel mondo». (Sovětský zásah přispěl nejen k tomu, aby Maďarsko neupadlo v chaos kontrarevoluce, ale i k udržení světového míru.) Větu pak následovně při různých příležitostech vysvětlil a zmírnil její politický dosah.
    Nic jiného jsem o jeho schvalování sov. intervence nenašla. Větu pak vytáhli na světlo boží novináři v r. 2006 při příležitosti jeho zvolení prezidentem republiky.
    Léty nynější prezident zmoudřel (říkám to bez ironie), nabyl schopnosti abstrahovat se od vířivého chaosu špíny dní, dívat se na věci s odstupem a zralou úvahou. To mu přiznávají všichni bez vyjímky. Proto tedy na př. Berlusconi přivítal jeho znovuzvolení s velkým nadšením.
    Dnešní nezávislý il Foglio přirovnává zásah Napolitana k vystoupení De Gaulla v r. 1968, kdy řekl "Karneval končí. La réforme oui, la chienlit non." (Reformy ano, hovno v posteli ne.) a zasáhl rozhodně proti chaosu, vyvolaném pařížským jarem.
    Upřímně řečeno, když slyším v debatách návrhy mladých levičáků z Pd, jak vyjít z krize (když prakticky navrhují uskutečnění v praxi Grillových návrhů na přerozdělování bohatství), nabíhá mi husí kůže. Chtějí porazit ve volbách Cvrčky tím, že realizují jeho demagogické utopie, jako na př. občanský plat pro všechny.
    Zaplať pámbu, že ten památník ještě nerozleptal déšť a koloběh času.
    A v Česku máte také takový nepohodám a času vzdorující památník?

    OdpovědětVymazat
  173. Informace,
    vlastně proto jsem v presidentských volbách volil Schwarzenberga. Je to památník a na rozdíl od Zemana (a Napolitana) nebyl členem zločinecké organizace, a to ani z mladické nerozvážnosti.

    OdpovědětVymazat
  174. Žibřide,
    Schwarzenberg není památník. část obyvatel oceňuje jeho slušné chování, vzdělání, to, že není zkompromitovaný se starým režimem. To je něco jiného než památník Napolitana. Ten je uměle vytvořený všemi a všemi uznávaný, protože podobná postava moudrého starce, který má poslední slovo, vyhovuje všem, bez rozdílu. Tedy až na cvrčky e krajní levici.
    Prezident rozhodl, že vláda se má udělat, a to brzo a to ze všech stran, alespoň těch, co tam chtějí být. A nabádal také media, aby spolupracovala na vytvoření národní jednoty a svornosti. Pro vedení Pd je to pohodlné alibi, aby se konečně spojila s Pdl Berlusconiho, Severní ligou a Občanským združením Montiho. Nebudou tomu říkat velká koalice, aby nepopudili bázi Pd, ale nějak jinak. Což je zanedbatelná maličkost.
    Nový předseda už dostal pověření. Je to mladý Enrico Letta, z vedení Pd, který zítra začne konzultace se všemi stranami, i se cvrčky, aby neměli záminku k protestům, že jde o nějaké manichinace za jejich zády.
    Grillo už začíná cítit, že ztrácí půdu pod nohama. A tak řve, že si Pd a Pdl mezi sebou dělí kosti republiky.
    Včera externoval v německém der Bild, kde prognostikoval, že se Itálie do podzimu ekonomicky položí, kdy nebudou peníze na vyplácení důchodů. A pozval Němce, aby přišli do Itálie naučit zdejší politiky pořádku. Tím tedy, upřímně řečeno, šlápl do ..... Skutečně blbý tah, říci něco podobného, hned všechna mědia psala, že Grillo vyzývá Němce, aby provedli invazi Itálie.
    Dnes l'Espresso uveřejnil s velkým halasem zprávu internetových pirátů, kteří prý už měsíce sledují soukromou korespondenci na webu všech poslanců a senátorů Hnutí 5 Hvězd a budou ji postupně zveřejňovat, aby lidi věděli, co se skrývá za jejich neprůhledností. Něco jako Assange. A zveřejnil i jejich link, takže se tam může každý podívat. Zatím tam jsou jen hrozby.
    Velká ofenziva proti cvrčkům začíná.

    OdpovědětVymazat
  175. No a to je důvod Informace, proč k politice přihlédnu jen občas a z uctivé vzdálenosti.
    Už jsem to tu myslím psal - česká politika mi připadá jak hemžení muších larev v exkrementu. Vzájemné žaloby, pomluvy. Sliby prebend, úplatky. Dívat se na to hemžení jinak asi nelze. A fandit? Těžko. Některým vůbec a těm ostatním ještě méně.
    Grillo aspoň vyřve to, co si průměrný Ital jen myslí. Že to proti těm těžkým politickým vahám moc nepomáhá je další věc a že nemá vlastně žádný program je přímo tragické.

    Nic méně jak tak po očku sleduji "český spor" mezi samolibým Zemanem a samolibým knížetem, spor, který se snaží "moderovat" náš předpos*aný premiér o paní Lívii na postu "velevyslankyně" na Slovensku - to je k pozvracení.
    Není nakonec lepší ten zběsilý komik Grillo?

    OdpovědětVymazat
  176. Já nevím, jak byste se na Cvrka díval, kdyby v Česku začal hlásat, že nikdo nemá právo na vlastní názor, kdyby zakázal svým poslancům hovořit na veřejnýh debatách. A vylučoval by je z Hnutí, když neposlechnou. Poslanci a senátoři za Hnutí se zodpovídají přímo jemu a ne svým voličům. Chtěl by také tak upravit Ústavu. Teď tu byl druhý případ. Vyloučil novopečeného senátora, jenm proto, že hovořil na Tv debatě a požadoval aby podal demisi ze senátu. Ten neposlechl. První případ byla jedna poslankyně, ta demisi podala, ale parlament ji odmítl. Na blogu také mažou kritické příspěvky.
    Už Grllla přezvali na doktora Gribbelse. V úvodníku v il Foglio se posmívali, že kam se na Grilla hrabe Hitler. Ten sice také táhl davy řvaním, ale říkal něco, co mělo obsah, jako třeba něco pro ostatní nepřijatelného, jako nadřazenost rasy. Grillo táhne masy jen řvaním a nadávkami, ale obsah žádný. To je mistrovství demagogie!
    Nemyslím, že by se Vám český Grillo mohl nějak zamlouvat!

    OdpovědětVymazat
  177. Já památník jsem vyzdvih, je kovu trvalejší, nad hrobky králů vyšší; vichr ni liják jej strhnouti nemůže, závratná řada let ni divoký běh časů... (translatio verbis Bohemis: JS, personaliter).
    Ovšem je jasné, že I to napadlo via ruská literatura, že. Non ignotus sum, amica. Jisté slavné motto.

    OdpovědětVymazat
  178. Info, to skoro vzpadá jakoby to byl Paroubko-Sládko-Bárta

    OdpovědětVymazat
  179. Přesně, Kapitáne!
    Takže jsme tadu Grill(a) měli, jen byl trojjediný (nikoliv však Otec, Syn a Duch svatý). CVidět plačícího sledovače Bártu u soudu - naprosto skvělý zážitek.- Plačící Napoleon.

    P.S.: Znáte Hubačovu hru Generálka Jeho Veličenstva? O Napoleonově hospodyni na ostrově Sv. Heleny? Tak to bude konec takových nedovařených diktátorů. Bylo to i natočeno pro TV - dá se to stáhnout tady.

    OdpovědětVymazat
  180. Dokáže-li pro někoho být zajímavým řvaní bez obsahu, tak to o něm bezesporu cosi nepěkného vypovídá. Tady také máme poměrně dost takových.

    OdpovědětVymazat
  181. Víte, Draku,
    jednotlivý blb je blbem a basta. Jednoduše ho nebereme vážně. Když se ale sejde více blbů na náměstí, jsou už davem. Jsou už síla.
    Jednou se na Psu diskutovalo o knize franzouzského sociologa LeBona, Psychologie davu, která poprvé vyšla v roce 1895 ve francouzštině s názvem Psychologie des Foules.
    Shrnula jsem tehdy názory LeBona takto: "svou koncepci vypracoval na základě postřehů chování davu během francouzské revoluce. Dav je podle něj soubor individuí, jež jsou sjednocena iracionální připraveností k vybuchnutí, a ta vyplývá z toho, že dochází k rozplynutí individua v mase a jeho rezignaci na sebekontrolu. Je to shromáždění, které podléhá snadno sugesci a není schopno si utvořit vlastní názor na nic, protože každý názor je davu vsugerován zvnějšku. Dav aktivizuje spící či utlumené instinkty jednotlivce.

    Je to téma stále aktuální, sociologové se k němu pořád vracejí, jednou jsme o tom diskutovali i u Šamana.
    Sociologové ale stále dluží odpověď na otázku, v čemž spočívá příčina sociálního nelogického chování masy/davu a mechanizmus působení na dav demagogického vůdce.

    Na stránkách včerejšího il Foglio se objevil článek s provokačnm názvem La folla è femmina e cerca il bastone - Cagna orgiastica e sciantosa, urla in pubblico le sue voglie private (Dav je samice a chce klacek. Orgastická, naparáděná a vulgární čuba, která veřejně vyřvává své privátní choutky.)
    Myslím, že to stačí pro pochopení názorů autora, který tak komentuje protestní manifestace cvrčků v Římě po zvolení Napolitana prezidentem. Dál nebudu citovat, abych neurazila jemnocit čtenářů.

    Další otázka, co by mohla anebo měla být položena: jsou všichni účastníci davu vyloženými blby anebo je to většinou masa neinformovaných anebo neschopných orientovat se v událostech?
    Jsou všichni ti mladí, co tvoří převážnou většinu cvrčkova davu jenom blbí? Anebo nezvyklí myslet a vytvořit si vlastní názor?
    A na základě čeho by si ho mohli vytvořit?
    A co s davem? Jak neutralizovat tu iracionálnost? Zavřít jejich vůdce? Na chvíli by to pomohlo, ale pak zas vyleze další.

    OdpovědětVymazat
  182. U Šamana jsme diskutovali o knize Milana Petráka: Skrytá autorita: iracionalita a dav v člověku. Dybbuk, Praha, 2011, 321 s.
    http://samanovodoupe.blogspot.it/2012/01/nerecenze-skryta-autorita-lidska.html
    Na portálu Literatura.cz je ukázka.
    http://www.iliteratura.cz/Clanek/29687/petrak-milan-skryta-autorita-iracionalita-a-dav-v-cloveku
    a recenze J.Lukavce.
    Jak vidíte, pořád se točíme kolem stejných témat.

    OdpovědětVymazat
  183. Mám tu Petrákovu knížku doma Info - koupil jsem si ji.
    A dokonce si v ní občas zalistuji. Petrák ale jev popisuje, neřeší. A tenhle jev se nedá nějak vědecky "řešit". To je sdílená emoce, se kterou se dá, ovšem intuitivně, zcela nevědecky, pracovat. Všechny teorie obvykle selhávají, protože situace se v davu mění od vteřiny k vteřině. Nikdo nedokáže jednoznačně předpovědět, na co dav bude reagovat tak a na co onak*.
    Pracovat se s emocí snad dá nejlépe pomocí empatie - "druhého já" - když si např. rychle střídám roli posluchače a výrobce emoce.

    */ pak se takovým říká "tribuni lidu" a stávají se buď loutkami v rukou mocných nebo přímo mocnými. Pak jim říkáme "diktátore".

    OdpovědětVymazat
  184. A samozřejmě se motáme kolem - to je přece moje jediné téma: Plné náměstí, provolávající slávu císaři a jeho novým šatům. A drzý chlapeček.
    O tom je vlastně celý můj blog, ráčej prominout.

    OdpovědětVymazat
  185. Dav je ž e n a - ale přece to už formulovali právě italští fašisti, u vás, dávno!

    OdpovědětVymazat
  186. Doktor Gribbels - ! Madonna mia.
    Tak tím jsem si, aspoň tímto, u nás jist: takový by teď a tady masový úspěch neměl. Na t o h l e přece jen není u nás moc občánků stavěných. Vemte si v devadesátých dr. Sládka - zdálo se dva-tři roky, co to bude - a pak bleskový pád do nicoty. To se mi tehdy od mého národa velmi líbilo!

    OdpovědětVymazat
  187. Primitivní logika:
    Je-li dav ženského založení (a to bych neprotestoval, to odpovídá mým zkušenostem) tak vůdce, ducce, tribun či jak ho nazveme je vlastně sňatkový podvodník, ne?

    OdpovědětVymazat
  188. Vypadá to na to, že tu vládu konečně udělají. Pd, Pdl, Monti. Zítra ji má Enrico Letta předložit parlamentu.
    Cvrček na webu řve a zuří. Prý to je velké bunga-bunga.

    OdpovědětVymazat
  189. Komentář po dvou měsících.
    http://www.ilmessaggero.it/MsgrNews/ART/20130529_grillo-blog-0.jpg

    Nakonec tu zůstane jen jeden. Ale prozatím nepospíchejme! říkal před dvěma měsíci po politických volbách na svém blogu lídr Hnutí 5 Hvězd Beppe Grillo.
    Kdo bude nakonec tím Highlanderem? Prozatím se zdá, že Grillo úspěšně plní druhý bod svého politického programu: "do prdele!" (vaffanculo!) Alespoň soudě podle výsledků nedělních administrativních voleb, ve kterých jeho Hnutí ztratilo 10 až 18 procent hlasů. Skutečně věštecká předpověď o svém vlastním osudu!
    - A to všechno pro ty seniory a důchodce, co se nahrnuli k urnám - rozčiluje se Pepa Cvrčků.- To je spiknutí Pd a Pdl proti mladým zdravým silám Itálie!

    OdpovědětVymazat
  190. To je právě ono.
    Cvrčci a Hitlerové musí stále udržovat své davy v "rozjitřeném stavu mysli". Jinak polévka vychladne a už není k jídlu.
    Stejný princip, jako u obchodníků s podezřelým zbožím. Vědí, že když nechají potenciálního zákazníka vydechnout, ten pochopí, že si právě nabíhává na nůž. A z obchodu sejde. Ba ne: mluvit, řvát, argumentovat a třeba i lhát. Jen proboha nenechat oběť přemýšlet. (Ostatně to je i princip těch prodejních akcí pro seniory, z jejich zíákazů se teď snaží kdekdo vytlouct politický kapitál - poté, co byl natočen těch svinských praktikách dokumentární film. Do té doby se o tom všude na webech a blozích psalo - a nic. Mediokracie - jak už dávno říkám.
    A i proto jsou taky v médiích denně čerstvé zprávy a po těch včerejších už neštěkne ani pes. Proto se k jakémukoliv neštěstí hraje v TV NOVA srdceryvná hudba, která má diváka naladit na určitý pocit. Pak vidí zobrazované a avizované záležitosti jinak, pocitově, tak jak si přeje redaktor a jeho šéf a zapomene používat ten chomáček šedého rosolu který má mezi ušima. Hudbu ke zpravodajským šotům považuji za nejhorší prasárnu poslední doby. Trestuhodnou. Mění zpravodajství v propagandu. To si nemyslím, to bezpečně vím. Je to totiž můj obor už přes čtyřicet let.

    P.S.: Nevíte Informace, jestli Pepa Grillo náhodou nepotřebuje člověka, který by mu hudebně "opracoval" jeho vystoupení, aby byla ještě emotivnější? O jednom bych věděl. Ale "k sažaléniu" neumí italsky. [;>(

    OdpovědětVymazat
  191. Já s ním, StK,
    žádné styky nemám. On k sobě nikoho tak moc nepřipustí. Ledaže bych se zapsala do Hnutí, ale i tak by mě nebrali na vědomí jako novou členku.
    Ale urřitě by potřeboval nějaké herce, co by naučili jeho kandidáty vystupovat na podiu a přesvědčivě řvát.
    Tentokrát se osobně kampaně nezúčastnil, prý byl na nějaké relaxační kůře wellness a tak na jeho místě vystupovali sami kandidáti. Ukazovali je v televizi, úplná bída. Ať se snažili, jak chtěli, imitovali jeho gesta, vyřvávali - do prdele, pošleme je všechny domů! tak nikoho nestrhli k ovacím a tím míň k vložení hlasovacího lístku pro Hnutí do urny.
    Kde teď nabrat tolik komiků, že? A Grillo stárne a taky si chce užít ty své vily a své peníze.

    OdpovědětVymazat
  192. Jak jste správně pochopila Informace,
    byl to ode mě jenom cynický fórek. Protože něco umím, nemusím to proto dělat.
    Na vojně nás učili zabíjet různými věcmi i holou rukou - a taky to (pevně věřím) do smrti nepoužiji.

    Ad "Grillovi zástupiči": To je právě kouzlo osobnosti. Nedá se napodobit. Buď je, nebo není. A ďábel se skrývá (jako obvykle) v detailu.

    Doufám, že jste si všimla dvou mých manipulací s agenturními snímky demonstrace v Duchcově. Jen zesvětlit vhodný detail, jen oříznout - a už je to o něčem jiném, že?
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  193. Upřímně řečeno, o Duchcovských událostech vím jen z novin on line. Nic jiného jsem nečetla a ani neviděla. Připadla mi trochu divná ta první fotka s pánem převlečeným za sv. Mikuláše a ta druhá, s tím prázdným prostorem vepředu.
    Ale jak říkám, nic jiného jsem neviděla a tak jsem to měla za nějakou zvláštnost při konání manifestace.
    A ostatní čtenáři si toho všimli?
    Co dodat k Duchcovu? Taky se o problémech s cikány už dlouho nic nepíše, asi nedělají neplechu. Anebo se odstěhovali. Německé úřady protestovaly, že Italové dávají imigrantům peníze, aby se odstěhovali do Německa. Třeba platí i cikánům.

    OdpovědětVymazat
  194. V Italsku jsem cikány viděl až při své poslední návštěvě (Novara a okolí) a tu byli utábořeni za městem - hned za dálnicí. Když se ale objevili na bulváru v nějakém obchodě, chodil za nimi po obchodě majitel velmi ostražitě - zdálo se, že už mají své zkušenosti. Ale v tom lágru měli karavany na elektriku (městskou, legální i s vodou - totéž). Jestli za to něco platili nevím. Prý ne. Kdysi jsem narazil na Cikány na jihu u Messiny, ale to byli potulní, ve vozech, taženými koňmi.

    OdpovědětVymazat
  195. No, ne že by Itálie byla prosta všech pošetilostí, ale tam se aspon pokud je mi známo, nepokoušeli Cikány civilisovat a vyrábět z kočovníků usedlé občany, takže pokud tomu správně rozumím, tak oni tam kočují tak, jako kdysi, jenom už nemají koně a povozy, ale jsou motorizovaní a existují tam pro ně plochy, kde dostanou vodu a elektřinu. Tím, že se ví, že je to soužití dočasné, tak je to pro usedlíky přeci jenom snesitelnější.

    U nás bohužel došlo po válce na sociální inženýrství, takže jsme si zaseli vítr tím, že jsme (my ne, to ti zatrachtěllí bolševici...) Cikány donutili přestat kočovat a usadit se, no a teď sklízíme tu bouřku z toho zasetého větru. Inu cesta do pokel bývá lemována těmi nejušlechtilejšími pohnutkami a úmysly...

    OdpovědětVymazat
  196. Draku,
    Itálie se v tom plácá podobně jako ČR, jenže se o problémech s Romy píše jen v regionálním tisku.
    Už v r. 1999 byla Itálie žalována za strany Centro Europeo per i Diritti dei Rom (Evropské centrum pro obhajobu práv romů) příslušné organizaci OSN Comitato per l’Eliminazione delle Discriminazioni Razziali (CERD) (Výbor pro odstraněné rasové diskriminace) pro nesnesitelné podmínky bydlení romů v táborech na okraji měst, což vede k "jejich politické, ekonomické a kulturní izolaci".
    http://www.nonluoghi.info/old/sardi.html
    Od té doby se místním úřadům nepodařilo nic vyřešit. Každý region to dělá podle svých možností tak, aby vyšel vstříc vlastnímu obyvatelstvu a jeho stížnostem a protestům a zároveň aby nenarazil na nějaké sankce EU.
    Že to regionální správy stojí pěkné peníze, které pak jdou z účtů potřebných na řešení místní hospodářské krize a nezaměstnanosti, to snad nemusím dodávat.
    Tak na př. na Sardinii, která je jedním z regionů nejvíc postižených krizí, městská správa v Cagliari rozhodla o přesídlení romů z tábora do deseti vilek se zahradou a bazénem a vzala na sebe i placení nejen pronájmu ale i spotřeby elektřiny a dalších poplatků.
    http://tuttiicriminidegliimmigrati.com/wp-content/uploads/2012/03/villetta_autocad.jpg
    http://www.unionesarda.it/Articoli/Articolo/266241
    Městská správa v Cagliari také rozhodla dát romské komunitě příspěvek 20 tisíc euro, nevím a jakým odůvodněním, jeden z nezaměstnaných na to reagoval tím, že se polil benzinem a zapálil.
    http://www.mattinonline.ch/cagliari-20mila-euro-destinati-agli-zingari-disoccupato-tenta-di-darsi-fuoco/
    Na stránkách Turinské kroniky se zase dozvíte, že z "trenta casette costate due milioni e seicentomila di soldi pubblici e consegnate tra squilli di fanfara nell'ottobre del 2004" (třiceti rodinných domků, které stály dva miliony šestset tisíc euro veřejných peněz a které byly za slavnostních zvuků fanfár předány romské komunitě v říjnu 2004 r.) po osmi letech zbyly jen žalostné ohořelé trosky.
    http://www.cronacaqui.it/editoriali/torino/26934_una-vergogna-per-torino.html
    To jsou jen úlomkovité zprávy. Chcete-li se dozvědět něco víc o problémech s romy a imigranty, zadejte si http://tuttiicriminidegliimmigrati.com/come-funziona-tutti-i-crimini-degli-immigrati/
    O těchto věcech jsem tu na českých webových diskuzních stránkách psala několikrát. Je to stále tatáž situace, nic se nemění a nebude to neochotou jednotlivých členských států přijmout a aplikovat direktivy EU, ale spíš neochotou ze strany romského etnika ty direktivy o jejich zařazení do sociálního kontextu brát na vědomí. Neměla by EU sankcionovat toho, kdo na její direktivy prakticky kašle a žije si dál po svém?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)