Prohledat tento blog

úterý 12. března 2013

Žibřídovy podoteky (10)

Bude jaro, bude...    Někdy.
Ústavní soud se nebude zabývat spornými body amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem. Soudci totiž odmítli návrh senátorů na zrušení části amnestie, která se týkala dlouhých trestních řízení. Amnestie tak zůstává definitivně platná. „Soud se nebude věcně zabývat amnestijním rozhodnutím,“ uvedl generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil. 

Soud zatím nezveřejnil celý verdikt, čtyři soudci včetně šéfa soudu Pavla Rychetského s ním totiž nesouhlasili a zpracovávají se jejich stanoviska. Celá rozhodnutí soud zveřejní v pátek.

Amnestie zastavila 327 trestních stíhání včetně závažných kauz hospodářské kriminality. Osvobozený byl například konkurzní soudce Jiří Berka nebo bývalý šéf českého fotbalu František Chvalovský. Dále prezidentovo rozhodnutí vedlo k propuštění téměř 6500 vězňů.
Soudy nejsou věcně příslušné k tomu, aby korigovaly presidentskou amnestii, a to je důvod k tomu, aby byla tato presidentská pravomoc zrušena. Pro organizovaný zločin přece není nemožné obsadit presidentský post svým člověkem, nebo z presidenta svého člověka udělat. Copak je přijatelné, aby zločinný skutek jednotlivce s neomezenou pravomocí, vydal republiku všanc řádění organizovaného zločinu?


===========================================================


Pro technické fajnšmekry tu mám následující informace:




  • Ozbrojenci pod hladinou  - tak tuhle  novinářskou senzaci přidává Kocour. A je velmi zvědavý, co se z toho nakonec vyvine.




Vtípek, který mi došel dnes v noci.  Mailem...

Muslimové dnes nejsou vůbec šťastní.
  • Nejsou šťastni v Gaze.
  • Nejsou šťastni v Egyptě.
  • Nejsou šťastni v Libyi.
  • Nejsou šťastni v Morocco.
  • Nejsou šťastni v Íránu.
  • Nejsou šťastni v Iráku.
  • Nejsou šťastni v Jemenu.
  • Nejsou šťastni v Afghanistánu.
  • Nejsou šťastni v Pakistánu.
  • Nejsou šťastni v Sýrii.
  • Nejsou šťastni v Libanonu.

Jsou vůbec někde šťastni?

  • Ano, jsou šťastni v Austrálii.
  • Jsou šťastni ve Velké Británii.
  • Jsou šťastni v Kanadě.
  • Jsou šťastni v USA.
  • Jsou šťastni ve Francii.
  • Jsou šťastni v Německu.
  • Jsou šťastni v Itálii.
  • Jsou šťastni ve Švédsku.
  • Jsou šťastni v Dánsku.
  • Jsou šťastni v Norsku. 


Ano, jsou šťastni v každé nemuslimské zemi.A koho obviňují?

  • Ne islám.
  • Ne své vůdce.
  • Ne sebe.
  • Obviňují všechny země, ve kterých se cítí šťastni!
  • A chtějí je změnit, aby byly takové, jako země, ze kterých přišli protože tam byli nešťastní.!!!!

Nebo jsem tady snad něco popletl...??


==========================================================

Zdroj: ESO.org


Kontakt?


115 komentářů:

  1. Bohužel ani z jednoho z těch článečků jsem nezískal aspoň základní představu, co vlastně to slunce s tím šutrem provede a co se na něm změní. Bezva informování, novináři. To hlavní chybí.
    Amnestie musí zmizet. Už vyšší princip mravní nám to ukládá, žáci.

    OdpovědětVymazat
  2. No podle toho šutru viděli i na zamračené obloze, kterým směrem je slunce. Ale pokud zároveň neměli k dsipozici hodiny, tak ten údaj kde je slunce je dost k ničemu. Pokud slunce vidím, tak podle jeho výšky nad obzorem mohu zhruba určit, kde je jih (stará skautská finta s polohou velké hodinové ručičky na hodinkách a polohou slunce na obloze). Ale když nevidím, jak vysoko slunce na obloze stojí, tak mi údaj že je tamhletím směrem slouží k velmi, ale skutečně jenom velmi hrubému odhadu, že jih je tamhle tím směrem. Tedy ne s chybou pouhých několika stupňů.
    A s tou amnestií je to neuvěřitelné, ale bohužel s tím asi už nikdo nehne. Nebo že by obyvatelé Česka provedli to co Bulhaři? Moc reálně to nevidím. Těch, co přišli o statisíce až miliony v H-Systemu či je obrala konkursová mafie s Berkou, Thonaty a Harangozzem - těch je moc málo. A ostatní to nepálí ....

    OdpovědětVymazat
  3. Někdo má hodiny vestavěné v hlavě, Pedro!
    Třeba moji kocouři ví bez ohledu na roční dobu či zamračení oblohy, že je 06:30 ráno a dožadují se svého masíčka. Ne dřív, ne později. Přesnost +/- 5 minut. Já mám zase naprogramováno 07:25. Hodně let jsem v tu dobu vstával a teď mě to v ten čas budí ať chci nebo ne. A ať jsem šel spát po půlnoci nebo ve tři ráno.
    Když je hnusně a nemám žádné povinnosti tak si zkontroluji na digitálním budíku, že je opravdu půl osmé a klídně spím o hodinku déle. Ale o půl osmé jsem na několik minut vzhůru.
    Takže "nepřítomnost hodin" na palubách vikingských lodí je sporná.

    OdpovědětVymazat
  4. Kocoure, samozřejmě každý má určité vnitřní hodiny. Tohle ranní buzení jsem taky měl po několik let. A když byla po prvé provedena změna zimního na letní čas, tak jsem se třeba v sobotu nebo v neděli při práci na zahradě občas podíval na hodinky. A po několik týdnů jsem čas vždy s přesností na plus minus deset minut uhádl. Ale ten zimní . [;-)))
    Jinak asi všichni z četby o zámořských plavbách Jamese Cooka, Jean-François de La Pérouse nebo třeba Bellinghausena a Lazareva víme, že v novověku mořeplavci vozili na plachetnicích chronometr. Jeho údaje ve spojení s údaji sextantu umožňovaly určit s dosti velkou přesností zeměpisnou polohu, na níž se loď nacházela (technika jde dál a dneska jsou využívány údaje družic Geosat). Takže pokud někdo na drakkaru měl takové nadání, že dovedl s velkou přesností určovat čas (samozřejmě v místě vyplutí), tak se pomocí slunečního kamene dala dosti přesně určit zeměpisná délka. Ale pokud nebylo vidět slunce, tak byl asi problém s určením zeměpisné šířky.

    OdpovědětVymazat
  5. Napsal jsem Lazareva, word mi to opravil na Lazarova. Tak jsem to opravil zpátky. Mám ale podezření, že z něj jazykový korektor zase udělal Lazarova. Takže se P.T. štamgastům předem omlouvám.

    OdpovědětVymazat
  6. A tejkon vidím, že jsem nesprávně napsal jméno Fabiana Gottlieba Thaddeuse von Bellingshausena ( Фаддейа Фаддеевича Беллинсгаузена). Tož se omlouvám, toto byla moje chyba.

    OdpovědětVymazat
  7. Takže ta ruština:
    Píše se (představte si to v azbuce) Lazarev, vyslovuje Lazarjov - přízvuk je na konci. Obdoba - a terazky se pozná, kdo je nad šedesát: ale ne, já to uvedu obšírněji!
    Před dávnými a dávnými časy, milé děti, zemřel v jedné mocné východní zemi všemocný car. A nastala bitka a měnění pozic ve věrchušce. Nejnebezpečnějšího pro jistotu hned zavřeli a brzo popravili (no ano, děti, tak se to tam dělá - nebojte, u nás už ne!) a další brzo vygenerovali jednoho, co se pak na vrcholu ustálil (než udělali zas komplot proti němu (Fando, já vím, že ve škole se učíte o politice jinak). Při přepisu z jejich písma se u nás najednou denně objevovalo to jméno: C h r u š č e v .
    A najednou po pár týdnech si odborníci na ten jazyk vzali novináře na paškál, vysvětlili jim jejich omyl a změnilo se to na Chruščov. Ále jendže ještě dál na západ si všichni už při té západní (Abendland) necitlivosti a přezíravosti vůči všemu z východu zvykli na Khrouchtchev, Chruschtschew, Khruchtchew atd. atd. A to jim zůstalo.
    Oni to někdy píšou s dvěma tečkama, jako s přehlasováním, že. A pokud to -e- v poslední slabice není přízvučné, zůstává poctivým starým dobrým -e-. A je konce pohádky, děti. Jestli se vám líbila, pochvalte dědu, a dobrou noc!
    A stejně jsen to s tím šutrem nepochopil, jak je to na něm vidět. Nezlobte se, neozřejmili jste mi to. Jakkoli to s těma hodinkama a ručičkama - kristepane, tohle znám jistěže od svých skautských (načerno) let, jak jinak. Šířka, délka, jasně. Ale Sonnenstein...

    OdpovědětVymazat
  8. A ti delfíni!!! To snad není pravda. Je to kopa let, co US Navy konečně po pobouření světové veřejnosti zastavilo výcvik těchto tvorů s mozkem složitějším než máme my (Lilly - Člověk a delfín) pro armádní účely. Takže ZASE. A kde jinde než v následné zemi CCCP. Samí takoví. ČLR, KLDR, tihle.
    A to nám pořád projevují nevysvětlitenou neochvějnou příchylnost. Za co...

    OdpovědětVymazat
  9. V National Geographic psali o tom kamenu před půl druhým rokem.
    http://www.nationalgeographic.it/popoli-culture/2011/11/14/news/il_cristallo_magico_dei_vichinghi-661141/

    OdpovědětVymazat
  10. K Šamanovu článku v Hospůdce: Návrat kola dějin je přece předpokládatelný. Protože už delší dobu zase nenazýváme věci pravými jmény. Takže...
    ===
    Otázkou je, jestli je umlčování islámistů, nacistů či komunistů a podobných extrémistů tím nejvhodnějším způsobem, jak se oněch myšlenek zbavit. Nebo naopak jim to přidá na zajímavosti. Zakázané ovoce.

    OdpovědětVymazat
  11. No tak s tím Lazarjovem je to nemlich stejné jako s režisérem "Vlka a zajíce" (měl jsem podezření, že by to mohl být Lazarjov, ale všude se píše Lazarev!)! Vždy při čtení tvůrců ženský hlas říká .. režisér Kotěnočkin! A přitom to byl (zemřel 2000) Вячеслав Михайлович Котёночкин - tedy čteno Katjonočkin. Je možné si ho najít na wikipediei jako Koťjonočkina. To je problém přepisu ruských jmen, ve kterých se vyskytuje ë. Jako kluk jsem hltal Alitěta, který odchází do hor nebo Žil jsem na Čukotce od Tichona Semuškina. Ve skutečnosti to byl Sjomuškin. A zvěrstva, jaká je možná číst v českém tisku nebo jsou vidět na webu, kdy jsou zpětně z angličtiny přepisována jména ruských, ukrajinských atd. umělců či politiků (např. Tschernienko a jiné, ještě větší šílenosti), to už je úplná hrůza!

    OdpovědětVymazat
  12. Pedro, co sudruha (tovaryše) Lunina a soudružku (........) Kurabelnikovovou znáš??
    Starou belu (drobná mince) znáš!
    Ve které BSP jsi byl, 25. únor??
    ČP.

    OdpovědětVymazat
  13. Samozřejmě TCHERNYIENKO, že! Ale to není jen problém s ruštinou. Minulý týden jsem se díval na Primě ZOOM na pořad o polské armádě od 1. září 1939, přes "bratrskou pomoc" Rudé armády, Katyň a gulagy, odchod Andersovy armády přes Írán na Střední východ, pak Tobruk, Monte Casino až po konec války (včetně zmínky o polských perutích RAF a lodích PMW). A pořád se tam opakovalo jedno jméno - Sikorski. A mně przepraszam vstávaly vlasy hrůzou na hlavě - to nebyl žádný Sykorski, to byl Šikorski (zahynul při havárii britského bombardéru řízeného českým pilotem na Gibraltaru - a ta smrt moc pomohla Churchillovi zlepšit už poněkud napjaté vztahy se Stalinem). O příčině té havárie bylo vysloveno mnoho domněnek - že byl špatně uložený náklad pošty, který bombardér vezl a jeden z balíků že při vzletu zablokoval táhla vedoucí k ocasním plochám, že ten bombardér stál přes noc na letištní ploše a vedle něj stálo sovětské letadlo ...). To už dneska nikdo nezjistí. Ale je nějaký problém, aby si tvůrci dokumentu ověřili správnou výslovnost jmen? Totéž se vyskytuje v TV při čtení jmen z jiných zemí - Rumunska, Itálie, ba i Francie (legendární byl Óžist Renoár toho fešáckého komentátora předlistopadové TV - Langer? - jeho tatíček byl velké zvíře v diplomacii). BTW: V Polsku jsem kdysi vyslechl několik vyprávění pamětníků o začátku a průběhu WWII, vč. vyprávění vojáka východní Berlingovy armády, který se dostal před sovětský vojenský soud za to, že zastřelil ruského oficíra za vulgární nadávku na Polsko. Zachránil ho sovětský plukovník předsedající tribunálu, který po vysvětlení situace rozhodl, že se tomu idiotovi dobře stalo. Rozumní lidé se najdou všude... O Berlingovi není na wikipedii bohužel článek v češtině - http://pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Berling

    OdpovědětVymazat
  14. Soudruhu EK, jsem ročník 1944. Takže když zemřel soudruh Stalin, tak jsem se divil, jak je možné že nezhaslo Slunce a stále svítí. Tak to do nás ve škole lili (a doma rodiče raději mlčeli, aby se nedostali do maléru). No a ve veřejné knihovně jsem si kromě Verneovek občas vypůjčil i takovouto knihu. Ty budeš asi poněkud mladší ročník, co?

    OdpovědětVymazat
  15. Četl jsem tehdy všechno, co mi padlo do ruky - verneovky, cestopisy, Květiny a vojáci od Ašihei Haino, Jubiabá od Jorge Amada, Temnou řeku od Alfredo Varely (po létech jsem si pak chodil jako študák kupovat sypanou yerbu maté do lékárny specializované na léčivé rostliny v Dlouhé ulici - bylo to blízko Staromáku a je to už přes 40 let - to to uteklo!). Ale taky jsem tehdy soudruhu EK přečetl veledílo socialistické literatury - knihu Naryn. Na autora se už nepamatuji, ale vím, že hlavní hrdina se jmenoval Tašpulat! Na začátku podléhal podvratným řečem mullů. Pak ale jejich podvratnou propagandu prohlédl a jako úderník se svou motykou lámal rekordy při výstavbě zavlažovacího kanálu, který měl přivést životodárnou vodu Syr-Darji (snad to byla ona, možná ale to byla ASmu-Darja) na pole s bavlníkem. Následky tohoto bohatýrského budování komunistické společnosti jsou vidět dnes na vysychání Aralského jezera! Tož asi tak, soudruhu!

    OdpovědětVymazat
  16. Ale EK jestiť humoristou, mlád 46 let. Všechno už přiznal. Nechte ho žít a dál leštit své zbraně. Protože pak bude "Hrrr na ně!"
    Jsou lidé, kteří když uvidí azbuku, dostanou kopřivku a poté co uslyší kousek ruštiny prchají raději do blízké houštiny. No co, časem se stanou odolnějšími...
    Nebo budou 4x denně hledat, ne kudy z nudy, ale kterým směrem leží ten černý meteorit v hranaté krabici - Kaaba.
    Už jsou na to speciální přístroje, využívající družicové navigace. Až se jednou Strejda Sam naštve a vypne to - to pak bude Velké Muslimské Neštěstí...

    OdpovědětVymazat
  17. K použití slunečního kamene:
    1. Islandský vápenec je dvojlomný, tj. paprsek se v něm rozdělí na dva a mají vzájemně otočenou polarizaci o 90 stupňů (tj. polarizační filtr se dá nastavit tak, že jeden z těch paprsků vidíme a druhý je potlačen). Příslušný obrázek dvojlomného vápence ležícího na nějakém potištěném papíře býval i v učebnicích pro ZŠ.
    2. Polarizace má údajně, opravdu jsem to nezkoušel, fungovat tak, že se na obloze dělají jakési pruhy, z nichž se dá odhadnout poloha Slunce (je v tom obrazci z pruhů pevně umístěno). Údajně se takto orientují včely, protože na jejich očích je materiál, který má funkci polarizačního filtru (stačí jim kousek modré, nebo možná jen lehce zamračené oblohy). Dávám, jak jsem koupil.
    3. Orientace podle slunce: Staří mořeplavci neměli chronometry. Dokázali změřit rovnoběžku, podle výšky slunce o místím poledni. Potom pluli po té rovnoběžce na východ nebo západ, snažili se, aby od hledaného ostrova byli určitě buď na východ nebo na západ a jeli k němu po rovnoběžce vytypovaným směrem. Výšku slunce měřili Jakubovou holí, i Vikingové měli cosi podobného.
    Při pobřežní plavbě ještě zkušení navigátoři ochutnávali vodu: Jednak poznali, že se blíží k ústí řeky, jednak, údajně podle charakteristické chuti, i ke které.
    Považuje se za možné, že měli i primitivní kompas: kousek magnetovce na dřívku, plovoucím v misce (ty misky se našly, tohle je jeden z možných výkladů jejich účelu).

    OdpovědětVymazat
  18. EK, vysvětlete (nejen) mně: co to má být, sudruha Lunina atd. - ? V čem je legrace, ironie, vtip?
    A s tou BSP, a s tím 25. únorem, co to má bejt, sím?
    Ono to vaše psaní působí, víte, dost, řekněme, tísnivě. Ale proč, to nechť vám sím vysvětlí někdo z vašeho okolí. Ano?
    Sudruh Lunin... nevím. Nikdy jsem neslyšel ani neviděl napsáno - ?

    OdpovědětVymazat
  19. PRÁVĚ ZVOLILI NOVÉHO PAPEŽE!
    Za padesát minut se dozvíme koho.

    OdpovědětVymazat
  20. Jo a ten expert s Renoirem se jmenoval Vejvoda - byl ale naprostým dvojníkem mého spolubojovníka na vojně Oldy Langra. Proto se mi pořád cpe jméno Langer, když vzpomínám na hezouna Vejvodu.

    OdpovědětVymazat
  21. Vejvoda, jasně!
    Ita est, habemus papam. Novum. Terrae Novae Argentinae, sed Italicae genere natus est. Quod bonum, faustum felixque sit. Časem přeložím. Třeba...

    OdpovědětVymazat
  22. S těma muslimama to je dokonalé. A nelze nic namítat - je to vše dokonale tak. Železná logika.
    Jenom bych tam ještě začlenil Izrael.

    OdpovědětVymazat
  23. - A vodkudpak, paní Müllerová? otázal se Švejk. - Já jsem znal dva, jeden byl zpoza Šumavy a druhej až zpoza Moravskej Ostravy. Ale voba už tam dávno nežili - to vědí, pro takovýho už takový malý poměry nejsou nic moc. Tak tenhle by moh bejt někde z půli cesty, třeba vod Pejřimova. - A to se moc pletou, milospane! - rezolutně prohlásila posluhovačka. - Tenhle je prej až z druhý strany móře, prej je to i n d i á n ! - Ale podívejme se! No to máme za to, že jsme k nim nebyli hodný. Vobraceli jsme je všema prostředkama na hodnýho Pána Boha, a teď bude von vobracet nás. To máme za všecko. Paní Müllerová, válka musí bejt. Zabíjeli jste nám dědečky, tady máte přes držku. - Jéžiši, milospane, tak to já pudu štandopede nakoupit všecko do zásoby, ať to přes tu vojnu vydržíme! - vyděsila se ta dobrá duše. - Běžte, dobře uděláte, - pochválil ji ten dobrý muž. - A potom zaskočte k Ludmile a za nás voba se pomodlete. To nemůže nikdá škodit! Tady máte pětku.

    OdpovědětVymazat
  24. Zdá se mi, že je tísnivá doba, tak tí-sním. Lunin-těžkotonážník v SSSR.U nás Danko z Vršovic. http://books.google.cz/books/about/Za_masov%C3%BD_rozvoj_t%C4%9B%C5%BEkoton%C3%A1%C5%BEn%C3%ADho_hn.html?id=w7g4twAACAAJ&redir_esc=y
    Raději to ani nečtěte (v azbuce) je to na depku. Je pravda, že vylodění v zátoce sviní mne minulo, ale důchod s výsluhou bude až 12.2013 zároveň s koncem leštícího centra. Není co leštit 20000 vojáků je z 90% téměř neozbrojených. Není se co podivovat, když bitevní vrtulník sestřelil opilec cestou domů z hospody laserem za 150 Kč (ČT-NOVA ?).
    Tak ČP BSP 25.únor !!

    OdpovědětVymazat
  25. Příčiny a následky ?
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-mladi-vpred-a-stari-na-sva-mista-ffz-/p_politika.asp?c=A130313_180731_p_politika_wag

    není se čemu podivovat.

    ČP

    OdpovědětVymazat
  26. Hezké, Jakoubku...
    Jenže když já toho pána nerad. Připadá mi, že dělat (byť ze srandy) rudého komisaře a velitele města je jako dělat ze srandy velitele koncentráku... Sorry a za zase mizím.

    OdpovědětVymazat
  27. To je právě ten "vícefasetový" pohled, který člověk získá až časem. Chtělo by se napsat před smrtí, Jiný Honzo. Kdysi jsem měl na mnohé jevy a lidi taky jednoznačný názor. Ale pak se na těch čistých názorech začaly objevovat skvrnky, poruchy a deviace, ať už v pozitivním nebo negativním smyslu. A skončil jsem s uvažováním jak tem mlíkař z Anartěvky. Je to i v nadpisu tohohle blogu.
    Což neznamená, že bych Jaroslava H. jakkoliv adoroval. Jako jeden z mála klasiků nemá místo v mé knihovně, jeho stěžejní dílo jsem spíš prolistoval než přečetl. Jak se teď m ódně říká - neoslovol mě. Ale existoval a podle jeho myšlenky "Strana mírného pokroku v mezích zákona" se teď chová kdejaká politická strana. A taky by se dalo říct, že to tenkrát "byl humor". Prostě Hašek byl. Tečka.
    K tomu velitelování - někdy se takové věci v životě přihodí a vyhnout se jim nelze. Pak už záleží jen na tom, zda je člověk hovado nebo není. Je ale docela málo skvrn, které se nedají vyčistit vodičkou zvanou "čas".

    OdpovědětVymazat
  28. No jistě. Tahle dvojdomost mě fascinovala od dětství. Znám o tom všecko co jen jde. Pak jsem byl u začátků happeningu u nás, na jaře 67 v Praze (E. Brikcius, pak i u soudu s ním), a bylo mi jasno: on to nejspíš pojímal jako happening. Ante rem. Než byl vůbec vynalezen. No to je nesmírně široké, obsáhlé, unikátní téma.
    Každý mustr (vzorec, struktura, způsob) chování nutno brát vždycky v sepětí s konkrétní dobou a místem. Lidi z hum. oborů by to měli mít vštípeno. Ostatní bohužel nikoliv. Většina (no to je Gauss) vidí černobíle, vše vyhodnotí (a nejlíp hned) absolutně. S platností na věky dopředu i dozadu a všude. Vše JE takové a takové, a pokluzené.

    OdpovědětVymazat
  29. Existují přece pravidla t.zv. mezinárodní vědecké transliterace azbuky do latinky.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_transliteration_of_Cyrillic

    OdpovědětVymazat
  30. Pro EK
    Když už jsme u toho humoru a happeningu: Tak přemýšlím, co by se stalo, kdyby pilot případně střelec vyhodnotili ten zelený laser jako útok, měli nabito a trošku to tam pokropili z palubního kulometu. To by byl humor!
    Na vojáka musí mít člověk určitou povahu, aby byl v pohodě. Proto jsem odtamtud "dezertoval". Neměl jsem dost sebekázně, aby snesl velitele - debila. Až poté jsem zjistil, že v civilu je to stejné, jen za méně peněz. Ale už jsem se nevracel.

    OdpovědětVymazat
  31. Některé skvrny nejdou vyčistit bez porušení podstaty látky.
    Víte, odkud znáte - jako motto - toto (totomotto - paráda!) od té doby legendární citování upozornění z chem. čistírny, že?
    Jo a: nepochlubím-li se sám, nikdo to za mně neudělá - k pokladům mých knihoven patří první vydání ODVŠzaSV, s první ilustrací kamaráda Lady, a to na vazbě - je to fajfka s portrétem FJI z profilu. V dalších dílech už jsou, rovněž poprvé, ty záhlavní ilustrace - pérovky. Půjčoval jsem to loni na výstavu Josefa Lady. Mám po dědovi.

    OdpovědětVymazat
  32. Pro Informaci:
    Neznalost pravidel transkripce sice neomlouvá, ale, nebudete mi to možná věřit, jsou lidé, kteří je opravdu, ale opravdu neznají. Dokonce jsou lidé (což se mi nechce vůbec věřit) kteří neznají ani Kirchhoffovy zákony. A tom už je na pováženou. [;>)
    P.S.: A už se nám z Argentiny šíří "zaručené" zprávy (pomluvy) o papeži Petrovi.

    OdpovědětVymazat
  33. Že existují pravidla mezinárodní vědecké transliterace azbuky do latinky - o tom nic. Ale proč se takto přepsaná jména ruských, ukrajinských atd. osobností politického, uměleckého, vědeckého, sportovního atd. života, přejímaná ze západních sdělovacích prostředků, uvádějí v tomto tvaru a není provedena česká transkripce (připouštím, že někdy to není možné či vhodné), to mne skutečně irituje. A děsím se chvíle, kdy se konečně dočtu, že Labutí jezero složil Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

    OdpovědětVymazat
  34. Co je to Kirchhoff?? 8-D
    Jasně, nic není jen černé nebo bílé, jen prostě jsou věci v životě, které by člověk asi dělat neměl není-li k nim donucen okolnostmi (a to nemyslím okolnosti barvy zrzavé - z čeho to je?).
    A přiznávám, že ani mě jeho humor neoslovil, když na to přijde, dám si raději Jak jsme vyhrál válku.

    OdpovědětVymazat
  35. Naši Rusové (a Ukrajinci) v Ústavu nejdříve požadovali, aby se na plakátech a v programech jejich jména psala právě podle této transkripce. Pak zjistili, že u tady, v Kotlince, jsme zvyklí na jiný způsob a když se pak jméno vysloví, zní často jako originál. A nechali to v té "příšerné počeštěné formě". Takže my píšeme Petr Iljič Čajkovskij. Oficiální transkripce vychází z cizího jazyka (tuším angličtiny), kterou ne každý ovládá a pokud ano, je to i tak přechod přes dva jazyky. Prostě život a literární věda není totéž. A pokud budu psát text plakátu na balet a chci "bejt světovej", tak donutím tiskárnu, aby to napsala v původním jazyce a tudíž azbukou. Lidé narození před rokem 1970 budou rozumět líp, než tomu, že Labutí jezero složil Pyotr Ilyich Tchaikovsky.
    Zmínka o Kirchhoffovi byla jenom malým rýpnutím - já třeba vím přesně, o co se v nich jedná - na rozdíl od závazných pravidel mezinárodní vědecké transliterace.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  36. Tady je malá ukázka, týká se filmu Tango a Cash: Režie: Andrei Konchalovsky, Albert Magnoli
    Herci: Sylvester Stallone, Kurt Russell, Teri Hatcherová, Jack Palance, Brion James, více...

    Ale z Teri Hatcher udělat Hatcherovou nezapomněli. [;-)))


    OdpovědětVymazat
  37. Ach jo, zase jsem se dotkla stydlivky citlivé. A to jsem ani nechtěla, ale když vona si hned všecko vztahuje na sebe.
    No tak pardon!
    A pište si, jak chcete. Už mlčím. A když mlčím, tak mlčím.

    OdpovědětVymazat
  38. Nedotkla Info, pokud se jedná o mě. (Pokud ne, hraji si teď na potrefenou H.)
    Nemám se za co stydět, svoji profesi zvládám. Jenom jste předvedla ukázku "odborné zaslepenosti" - ne že bych jí nepodléhal občas taky. [;>)
    Když je to jasné mi i ostatním, jen blbec to může neznat...
    Že je to tak?
    (Už si dávám pozor, hlavně když učím. Studenti nepřiznají, že něco nepochopili a pak se ta "díra ve vědění" nese dál a rozšiřuje, protože další látka se na ty znalosti, které nemají, odvolává.)

    OdpovědětVymazat
  39. Tady se přece nikdo nestydí a neuráží. Jenom když má konstruktivní připomínku k tématu, tak se ozve. A zvláště my, starší generace zocelená letními dovolenkovými pobyty na FKK plážích der ehemaligen DDR, jsme vůči nějaké stydlivosti imunní.

    OdpovědětVymazat
  40. Hovoříme o dvou rozdílných věcech. Já o transliteraci - grafickém zobrazení písmen, t.zv. grafémech, přesnějí řečeno o přepsání grafémů jednoho systému (azbuka) do druhého (latinka).
    Vy o transkripci - grafickém zobrazení fonémů (zvuků) a jeho přenesení z jedné řeči do druhé pomocí ustálených forem zobrazování těch určitých fonémů v druhé řeči.
    Tedy v transkripci ruský Пётр Ильич Чайковский bude
    v češtině Petr Iljič Čajkovskij
    v angličtině Pyotr Ilyich Tchaikovsky
    v italštině Pëtr Il´ič Ciajkovskij (smíšený systém - foném č se zobrazuje přidáním -i- k -c-, Ciajkovskij, ale v Il'ič nechali koncové č)
    V angličtině skupinou 2 grafémů ch (digramem) nebo 3 grafémů (trigramem) -tch- se zobrazuje zvuk (foném) č (v ruštině grafém ч).
    Grafém -j- v angličtině odpovídá jinému zvuku než na př. v češtině, a to zadně alveolárnímu dʒj (na př. jump) , proto se ruské й přepisuje jako -i-, nebo jako -y-.

    V transliteraci pak tedy Пётр Ильич Чайковский - Pёtr Il'ič Čajkovskij.

    Ci siamo capiti, finalmente?
    Proč v češtině používají anglickou transkripci cizích jmen namísto české, to nevím. Asi anglomanie.

    A teď už mlčím.
    To jen za toho Kirchhoffa.

    OdpovědětVymazat
  41. Jasně, rozumíme si, aspoň pokud jde o mne, nicméně nepochybuju, že ostatní taky, prosím, nepochybujte o jejich soudnosti a inteligenci též, tohle náhlé vyjetí (proti komu vlastně - ?) bylo zbytečné, unáhlené, kontraproduktivní. Jste z dřívějška (byla jste to nejen vy, že) zbytečně každou chvíli napnutá, nedůvěřivá, nastražená - jak mina, napadlo mě teď, a pak jedno drobné našlápnutí - a bum!
    Jenže mina zároveň s našlápnuvším nešťastníkem zničí ihned i sebe. A to je u lidí, obzvlášť chytrých a s rozhledem a vůbec, taková škoda.
    Amen. Ite, missa est.

    OdpovědětVymazat
  42. Omlouvám se,
    netušil jsem že vtípek na ryze odborné znalosti Informace, kde ji může sledovat tak leda Jakub, bude mít takový účinek. Dával jsem jen příklad, že každý nerozumí všemu, nic víc.
    Jen bych chtěl ještě podotknout - neberme se (sami sebe i sebe navzájem) tak smrtelně vážně. To by už pak nebyla zábava takový blog udržovat. Začalo by to připomínat práci a té zatím mám chvála bohu dost. Právě jsem skončil s úpravou archívních záznamů první a druhé premiéry Lohengrina (celkem cca 7 hodin muziky) a mám toho pro dneska dost.
    Zítra mě čekají změny v Labutím jezeře - tedy změny v audiozáznamu Labutího.
    Dobrou noc.

    OdpovědětVymazat
  43. Jen pro přátele starého "OHMA"
    WWW.usporavydelava.cz nebo www.eltrick.cz
    Tohle již neplatí: Ohmův zákon - Wikipediecs.wikipedia.org/wiki/Ohmův_zákon, !!!
    Pro nechápavé: jak udělat z pšouku kuličku a ještě ji pozlatit.
    DO PRYČ S Gustavem Robertëm Kirchhoffem !
    ČP!

    OdpovědětVymazat
  44. Tak tohle je téměř dokonalé, EK!
    Nač kupovat "drahé nízkoenergetické spotřebiče", když šetřit el. energií se dá i jinak!

    Ovšem ještě lepší vynález je kartička, na níž je z jedné strany napsáno "Perpetuum mobile vynalezeno! OBRAŤ!" a z druhé strany totéž!

    Kam se na tohle hrabou všechny ty nerezové hrnce s pozlacenými uchy, které vaří bez námahy, bez tuku bez vody a bez elektřiny. Téměř. Těch 30 000.- za to stojí, ne?

    Srovnatelná je ještě leda domácí tiskárna na peníze. A naletěli na to před sto lety i bohatí (t.j. mazaní) sedláci. NIKDO se nezeptal, proč vlastně takovou věc někdo prodává.

    Jo, stát se odborníkem* se vyplatí.
    =======================================================
    */ na blbost lidskou

    OdpovědětVymazat
  45. Já myslím, že ještě lepší vynález je ta krabička, co se vrazí do zásuvky, která odráží zlé elektrony z JE a pouští jen ty hodné z obnovitelných zdrojů. V Rakousku na tom údajně vydělali majlant.

    OdpovědětVymazat
  46. Realita.
    Měl jsem to v ruce, rozebral jsem krabičku se zásuvkou a zástrčkou a je to složitý plošný spoj s jakousi dvojitou plošnou cívkou a několika kondensátory, které nejsou pro jistotu v obcvodu zapojeny. Je prý i dražší a složitější verze, která náhodně přepíná zelenou a červenou LED kontrolku, což má spotřebiteli oznamovat, kdy je v síti přebytek hodných a kdy zlých elektronů.
    Jakýsi šutr (Albert Einstein) pronesl (prý) tu kouzelnou větu: "Jen dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. O tom prvním nejsem tak docela přesvědčen!"

    OdpovědětVymazat
  47. No... právě du od TV a rádia, kde se snaží k něčemu dobrat u těch dvou pitomých pěkných 19-l. holek, co se samy vydaly přes Balúčistán. Ano, pan docent z pražské německé Karlovy uni měl pravdu.

    OdpovědětVymazat
  48. Ale za to si nemohou tak docela samy. Když se jim léta nalívá do hlavy, že ženská a chlap je totéž... Ale zapomněli to nalít do hlavy taky muslimům. Tam u nich nepomůže být hrdá emancipovaná dívka. Naopak.
    Jestli to přežijí, už to budou vědět.

    OdpovědětVymazat
  49. K tomu přístroji: Tak nějak jsem se přistihl při tom, že ačkoli mám obecně zábrany někoho podvést, tak účast na výrobě či distribuci něčeho podobného se s nimi nějak míjí.

    K těm uneseným: V 19. století byli ve středomoří i v části Atlantiku okolo Gibraltaru problémem berberští piráti, přepadající lodi a unášející ženy do tureckých harémů (nebo taky arabských). Jednou přepadli loď USA a unesli dvě Američanky. Z USA přilplula flotila dělových lodí a pár berberských přístavů rozstřílela na padrť. Inu, barbaři, místo aby poslali velice rozhodnou prostestní nótu, jak to v podobných případech dělaly civilizované evropské státy ... Od té doby Berbeři na lodě pod americkou vlajkou nezaútočili ani jednou.
    Dělové lodi sice nemáme, ale nějaký virus by se geneticky vylepšit dal.

    OdpovědětVymazat
  50. Ad filtr na nehodné elektrony: Ano Pergille, protože "když blba neokradu já, okrade ho někdo jiný". V širší "zelené" souvislosti je to jako okrást zloděje. Bohužel ne toho hlavního, jen jeho "užitečné idioty."

    Skandál v Norsku - muslimové konzumovali nic netušíc v masových směsích 60-80% vepřového. Jen tak dumám, co se stane:¨
    - Alláh je potrtestá strašnou smrtí
    - přestanoui být muslimy
    - musí se vykoupit hadžem do Mekky
    - odpoví sebevražedným atentátem v Oslo se spoustou mrtvých
    - nic
    Kdyby to nebylo tak nebezpečné, byl by to dobrý vtip. Není.

    OdpovědětVymazat
  51. Dodatek: Samozřejmě to žádný vtip není. Je to bohužel další krok muslimské expanze. Viníci se prý už muslimům pokorně omluvili. Já už jenom čekám, kdy se multikulturalisté začnou za tyto prohřešky proti agresívním přistěhovalcům veřejně bičovat. Flagelanti. Měli by to začít provozovat, nikdo to za ně neudělá!

    Je to zlé: Stávám se nábožensky nesnášenlivým. Právě kvůli takovým zprávám o naší předposranosti. Myslím, že právě tohle je voda na neonacistické mlýnky. Takže je možné, že vyměníme "multikulti" za tupé holé lebky. Co je horší? Pro muslimuy to druhé. Nebo zbývá rudá hvězda? Zkusil jsem - není to k ničemu. Udržet si skutečnou svobodu je asi nemožné. Takže opět zbývá to, co moudré hlavy nazvaly "vnitřní emigrací". Nahodí se patřičné mimikry a přežívá se.
    (A oprava: "-e")

    OdpovědětVymazat
  52. Ano, je. Tedy není.
    Ti piráty tehdy byli opravdu Berbeři? Já mám z Musila ap. v paměti, že je to národ z pouště - ?
    A co tak se zachovat stejně v Somálsku? Léta žasnu, že při dnešních vojenských, investigativních ap. možnostech se to tam prostě nezplanýruje a pokluzené. Já to opravdu nechápu. Ten stát navíc není funkční. Ovšem každý pirát má zajisté svá nezadatelná p r á á v a , co kdyby se s nima svezli při tom vyhlazení i jejich ženy a děti a nevinní kamarádi. Jako v Gaze, že.
    Soudný postarší gentleman s rozhledem vyje zoufalstvím.

    OdpovědětVymazat
  53. Bičování zbytečné. Může být první i sedmý pád.

    OdpovědětVymazat
  54. Dilema člověka,
    který poznal svobodu až ve velmi dospělém věku a jen na krátkou dobu, než ji, dívku nevinnou zkurvili, (dámy promninou), se dá řešit jen tak, že se člověk v klidu posadí, zavře pevně oči - uši už má ucpané - a stokrát si potichu opakuje větičku "Já tady nejsem, já tedy nejsem..."

    OdpovědětVymazat
  55. StK mimo jiné napsal:
    ...Takže je možné, že vyměníme "multikulti" za tupé holé lebky. Co je horší? Pro muslimuy to druhé. Nebo zbývá rudá hvězda? ...

    Pro ostatní je to výběr asi jako když mlátičky (jedno jestli hnědý nebo červený) při výslechu začaly od zubů a skončily ve slabinách nebo opáčně. Jedinej rozdíl asi byla první rána.

    A potom ještě:
    Dilema člověka,
    který poznal svobodu až ve velmi dospělém věku a jen na krátkou dobu, než ji, dívku nevinnou zkurvili, (dámy promninou), se dá řešit jen tak, že se člověk v klidu posadí, zavře pevně oči - uši už má ucpané - a stokrát si potichu opakuje větičku "Já tady nejsem, já tedy nejsem..."

    Tohle nepůjde, to šlo v rozvinutém švejkovském socialismu.
    Teď opravdu nezbude, než se k někomu přidat. Opravdu. Mimikry asi nepomohou. A to že multikulti někdo nahradí je jisté, otázka je kdy.

    OdpovědětVymazat
  56. K tomu vepřovému:
    Proti Židům tady existuje určitá odlišnost v tom smyslu, že muslim má povinnost především přežít a pak teprve jíst hálal. Pokud není k dispozici halal a hrozí mu smrt hlady, má jíst, co je. Proto je idiocie se starat o "halal" v případě pomoci při hladomorech apod. Oni klidně můžou žrát i DKP s vepřovým luncheonmeatem a vepřovým ve vlastní šťávě, pokud jsou na tom opravdu špatně. A pokud by to chtěli nejíst i při hladomoru, tak jsou mohamedánštější než Mohamed a není jich škoda, řečeno ošklivě, ale pragmaticky.
    Jinak pokud budou muslimové vyskakovat, tak si jen zhorší obraz ve veřejném mínění, což také není špatné.

    K tomu Somálsku:
    Rusové na své lodi dali ozbrojence. Po několika ošklivých incidentech, kdy byli multikultulturně obohaceni nikoli námořníci, ale piráti, se teď piráti ruským lodím vyhýbají jak čert kříži. Jistá analogie s těmi hrubými a neotesanými američany z devatenáctého století tu je.

    OdpovědětVymazat
  57. Ano, hrůza s těmi muslimy. A to ještě EU vypracovala program EUROMED, který připravuje plán na imigraci 80 milionů muslimů do Evropy. Nebude dlouho trvat a staneme se DHIMI obyvateli, muslimové v Belgii říkají lidem, kterým se nelíbí postupující islamizace "Tak táhněte z Belgie", no kde to jsme Evropa je naše země, země Evropanů, ne muslimů a jejich pomahačů.

    OdpovědětVymazat
  58. - což také není špatné - ano, jistě!!
    Počkat - Euromed znamená osmdesát miliónů? Určitě?
    Já jsem si teď zrovna zase probíral vztahy muslimů a židů (malé, tady, že) před 19. věkem. O tom su nás málo ví. Byl by zájem souhrnek o tom udělat?

    OdpovědětVymazat
  59. Kopretino,
    Evropa je těch, kteří v ní dokázali přežít. Kde jsou keltové, římané, avaři, lužičtí srbové a další o kterých nevím. A bude těch, kteří se dokáží udržet. Multikulti se jen snaží aby to nebyli ti současní Evropané. Jen nevím, PROČ to dělají. Jestli z blbosti, za peníze nebo z nenávisti k tradičním anticko-židovsko-křesťanským hodnotám z nichž povstala a díky nimžse došplhala kam se došplhala.

    OdpovědětVymazat
  60. Ano. Albert Einstein byl génius.
    I kdyby byl nevynalezl speciální teorii relativity. Pro tu větu o nekonečnosti vesmíru a blbosti lidské.
    Máme různé věty - Thaletovu, Pythágorovu, Archimedovu...
    Proč to Albertovo konstatování nenazvat Einstenovou větou?

    OdpovědětVymazat
  61. Ano, odhlasováno. Aspoň já tomu tak budu říkat a budu se každého ptát: Znáš Einsteinovu větu?

    OdpovědětVymazat
  62. Jakube,
    na tu blbost moc nevěřím. Myslím, že je tam prvoplánově nenávist, snaha použít muslimy jako svůj nástroj. Tohle do jisté míry v historii někteří zkoušeli (věrchuška v některých státech, kde islám "přijali dobrovolně", se zřejmě domnívala, že nad islamizovanou společností bude mít větší moc). A faktem je, že právě zbytky demokracie a demokratická tradice (a vzdělanost obyvatelstva) jsou prakticky jedinou překážkou pro "velkolepé projekty", plánované v bruseli. Přeměna evropanů na masu pologramotných otroků (případně náhráda takovou masou "z dovozu") jim může připadat jako klíč k uskutečnění všech snů, po nichž zavládne na zemi ráj. A dál neuvažují.
    Podobně uvažovali i ti (respektive část z nich), kteří otevírali dveře bolševikům nebo Hitlerovi.

    OdpovědětVymazat
  63. To je hodně odvážná myšlenka Pergille!
    Doufám jenom, že není správná. Protože potom - kdo jsou vlastně ti ONI?

    OdpovědětVymazat
  64. Nevím proč, ale spolu s Pergillem bojím bojím moc že z nenávisti. Oni totiž Ti staří klasičtí židovsko-křesťští (nejen) evropané jsou """nebezpeční""". Nebezpeční pro novou věrchušku, která si dělá nárok nejen na tělo svých poddaných, ale i na jejich ducha, chce určovat co a jak si má stádo správně myslet. Ony totiž tyhle ""bestie nevděčné"" obvykle mají nějakou vlastní Víru (v Boha, vyšší principy, vyšší řád, ... prostě v NĚCO NAD NÁMI) odlišnou od víry oficiálně hlásané. Díky tomu mají své nepřekročitelné meze, svá Tabu a zpětnou vazbu která ovlivňuje jejich rozhodování v mezních situacích a jsou schopni jít i proti příkazům věrchušky, v mezních situacích i bez ohledu na následky. Nejsou věrchuškou manipulovatelní. Mají svědomí, mají jinou nejvyšší autoritu než je právě vládnoucí věrchuška. Bezhlavě nepapouškují co jim euro-(zelený, hnědý, červený,...) guru předhodí jako právě teď správné ale přemýšlí, nebo se alespoň snaží. A ctí kontinuitu, tradice a podobné """dávno překonané nesmysly""".
    Vlastně jsou pro nové pořádky stejně nebezpeční jako byli pro božské antické císaře nebezpeční první křesťané.

    Zkráceně řečeno, jsou to potížisté.
    Při zběžném pohledu se stádu jeví jako fanatici.
    A to, že i když někteří z nich přesvědčují o své pravdě ostatní, tak pro její prosazení neřežou hlavy odpůrců je pro stádo nepodstatné.

    OdpovědětVymazat
  65. Doufat můžete.
    ONI = Ti, kdo prosazují masovou imigraci kulturně nekompatibilních muslimů do EU. Ti, do se nám snaží namluvit, že je muslimská kultura nadřazená té evropské.

    OdpovědětVymazat
  66. Pánové,
    oběma, Kapitánovi i A.S.P. rozumím velmi dobře. Dokonce na 100% souhlasím - ono to tak opravdu "zvonku vyzerá". Ale pořád nevím, co z toho budou "ONI" mít. Kdo jsou, jak jsou organizovaní, kdo je jejich hlavou. Mi připadají stejní jako zelení, komunisté, neonacisté s řešením "Vše pro národ!" atd. Z čeho plyne jejich moc, jaký je jejich konečný cíl? Vláda nad muslimskou Evropou? To jsou tedy "kryptomuslimové"? Nebo jenom totální pitomci? (Zcela jistě to nebudou svobodní zednáři.[;>))

    Připadá mi to, jako bych chtěl vyřídit pistolí ozbrojeného útočníka ve výtahu tím, že tam odpálím ruční granát. A pak si konečně v klidu navolím poschodí, které budu potřebovat... [;>/

    OdpovědětVymazat
  67. ONI:

    Můžeme si pomoci s analogiemi: Kdo byl v Evropských zemích před WW2 za Hitlera:

    1. Přesvědčení ideoví souputníci nacismu (a podobných ideologií), hluboce přesvědčení o tom, že režim podobný tomu nacistickému, případně fašistickému (jako byl v Itálii) by byl pro jejich zemi "to správné ořechové". Takové skupiny byly i u nás a paradoxně se s nacisty za reality okupace ideově rozešly tak razantně, že ztráty mezi nimi jsou prkticky největší z politicky organizovaných skupin (větší ztráty než komunisté, např).

    2. Lidé sice přesvědčení o škodlivosti / zločinnosti nacismu, ale současně přesvědčeni o tom, že nová válka, kterou by obrana proti nacismu způsobila, by byla ničivější než nacistická okupace. Případně natolik zahlcení vizí ničivosti nové světové války, že neschopní vítezství nacismu uvést do souvislostí.

    3. Lidé na výplatní listině některé z nacistických zpravodajských služeb
    (možné jsou i vzájemné kombinace)

    Naprosto stejně fungovalo "protiválečné" hnutí na Západě po WW2 s tím, že když se otevřely po roce 1990 archivy v Rusku, tak se ukázalo, že naprostá většina vůdců tohoto hnutí byla řízena a placena sovětskou tajnou službou.

    V období války ve Vietnamu se k výše uvedeným přidali ještě
    4. Ti, kdo jako vojáci nebo jako lidé ve válce selhali a potřebovali (si) dokázat, že selhali proto, že válka je špatná a dobrý člověk v ní nemůže neselhat.

    Řekl bych, že kategorie 1 - 3 máme i v té EU, ale máme zde spíš kategorii:
    5. Sociální inženýři s Frankensteinovským komplexem, kteří chtějí "své dítko", nějaký šílený a lidmi odmítaný sociálně politický konstrukt, za každou cenu vidět realizované, bez ohledu na následky.

    OdpovědětVymazat
  68. Takže s dovolením zjednoduším:
    1. vyznavači "tvdré ruky"
    2. přizdisráči, defétisté
    3. pátá kolona (placená)
    4. přizdisráči II. typu (ex post)
    5. sociální inženýři
    6. pomatenci, kteří uvěřili některé z výše uvedených ideologií

    Tak se mi zdá, že nemám rád ani jednu z daných kategorií. Nejhorší snad je ale ta předposlední skupina.
    Z té mám opravdu kopřivku.

    OdpovědětVymazat
  69. Sociální inženýři jsou jednoznačně nejnebezpečnější.
    Omlouvám se, že jsem nebyl a dnes už nebudu schopen splnit co jsem slíbil. V důsledku nečekané události před polednem + hovoru s potomkama su od té doby tělesně i duševně trochu mimo, ani jsem nepřekládal. Vis maior.

    OdpovědětVymazat
  70. Zásadní otázka je "Cui bono", a protože v konečném důsledku to nepřinese prospěch nikomu, tak odpověď je, že to dělají z blbosti. Jakým konkrétním bludem kdo z nich trpí nemá prakticky valného významu; důležejší než pokoušet se je vyléčit mi připadá pokusit se probudit "Povondry", kteří si myslí, že nás se to netýká, dokud sami neuvidí mloka ve Vltavě.

    OdpovědětVymazat
  71. Pokud se týká metanu, jeho podílu na globálním oteplování? a možných opatření, jaké kroky proti němu má lidstvo možnost dělat? Tedy pokud se opravdu otepluje. Zatím ale zprávy o pozvolném celosvětovém ubývání ledové pokrývky a ledovců - v Arktidě, v Antarktidě, v Gronsku, v Alpách, Kanadě, Patagonii - nemá smysl dál vyjmenovávat, o tom oteplování jednoznačně svědčí. A předpovědi o zániku tichomořských států, nalézajících se na atolech (tedy nízkých ostrovech vzniklých činností korálů, ostrovy vzniklé sopečnou činností - Galapágy, Velikonoční ostrov, Havajské ostrovy - jsou na tom pokud se týká výhledu do budocnosti poněkud lépe. Nemluvě o Holandském království. A když vědci hovoří o tom, že rozmrznutím вечной мерзлоты na Sibiři, v Severní Kanadě a na Aljašce se uvolní obrovská množství v té merzlotě uvězněného metanu, což se skleníkovým efektem celoglobálně pořádně zamává, nenabízí se jeden krok, o němž se před několika desítkami let hovořilo a který byl odmítnut jako megalomanský plán sovětského režimu - převedení části vod sibiřských řek do Aralského jezera? Zřejmě by se jednalo o Irtyš a možná částečně o Ob. Tehdy si sovětští soudruzi od tohoto kroku slibovali, že by se tak dalo Aralské jezero zachránit. Byli okřiknuti s tím, že by Severní ledový oceán nebyl ohříván vodou těchto řek a mělo by to katastrofální vliv na plavbu severní mořskou cestou. Dneska se tou cestou dá plout prakticky po celý rok a tragický osud парохода Челюскин zní dnešní mladé generaci jako pohádka. Takže následky způsobené neuváženým použitím vod Amu-Darji a Syr-Darji pro zavlažování v Uzbekistánu by se daly zvrátit. A silák Tašpulat, jehož hrdinské výkony s motykou při kopání Ferganského kanálu mezi Narynem a Kara-Darjou popsal Nikolaj Zotovič Birjukov v budovatelském románu Naryn (čekal jsem, zda někdo na zmínku o této knize naváže - ale nikdo se neozval. To by se kdyby tady byl ten, jehož jméno se nesmí vyslovit, nestalo), by mohl klidně spát!

    OdpovědětVymazat
  72. Když já jsem to žel neměl v ruce. Bohužel! Tahle díla dnes mají, nedávno mi s překvapením došlo, pel neuvěřitelnosti, exotiky, je to bomba! V knihovničce vedle postele mám mj. Leonovovy Kobylky (dostal jsem 59) - drobná věc, a psaná solidně (no Leonov). Nicméně... Ale tohle je přece TÉMA - budování nového světa daleko od Moskvy, proti přírodě, kulakům, buržujům, bílým, nemocem, Západu, počasí, suchu, vodě, horku, mrazu, všemu a všem... Může to někdo nezaživší to pochopit a vcítit se do toho mesiášského kolektivního vytržení? Co myslíte?

    OdpovědětVymazat
  73. Ten nápad na převedení části vod sibiřských řek pro zachránění Aralského jezera - i když je komunistický a svého času byl nesmyslně megalomanský - teď by měl naději na realizování a efektivní pomoc přírodě. Bylo by tak možné zachránit Aralské jezero. A souvisejícími efekty by bylo: zabránění úniku metanu z rozmrzlé věčné merzloty a pokud se někdo dívá na přírodopisné filmy o tom, s jakými problémy se za současného ústupu věčného ledu od sibiřských a kanadských/kamčatských břehů potýkají lední medvědi, tak možná i záchrana tohoto živočišného druhu.

    OdpovědětVymazat
  74. njn, písmenka utíkají, tak znovu a lépe

    Komunistický dorost?

    OdpovědětVymazat
  75. Pedro,
    obávám se že by výsledek nebyl vůbec jednoznačný.
    Také by to mohlo znamenat žeby ta merzlota rozmrzala ještě rzchleji.

    OdpovědětVymazat
  76. Kapitáne, oba známe pojem "efekt motýlích křídel". Mnohdy nějaký čin má naprosto nepředvídané následky. Ale pokud zmenšením přívodu (relativně) teplé vody ze sibiřských řek do Severního ledového oceánu došlo k jeho ochlazení, tak by to mělo vést k celkovému ochlazení k němu přilehlého zeměpisného pásma. Tedy k omezení rychlosti roztávání věčně zmrzlé půdy a zmenšení rizika uvolnění obroských kvant metanu v ní vázaného.

    OdpovědětVymazat
  77. Ne všechno Pedro je založeno na kladné zpětné vazbě nebo na "spouštěcím mechanismu" (kohoutkový princip dějů), kterému se říká tak poeticky. Ale takových jevů je celý svět plný. Malý kamínek spustí velkou lavinu.
    A mnohé z takových jevů jdou svými účinky proti sobě. Nebo jsou cyklické - kmitají mezi dvěma krajními polohami.
    Třeba co jsem četl: Vodní pára má daleko větší vliv na klima, než cokoliv jiného. Jenže to má háček: My zatím nevíme, co vzestup koncentrace vody v atmosféře způsobuje. Jestli ochlazení nebo naopak.
    Třeba ještě nevíme, nakolik má na "oteplování" vliv sluneční aktivita. Letos měla být vysoká, (jedenáctileté maximu), ale místo toho je na Slunci klid. A je konec března a jak koukám, že venku je - 2.2 °C. Je to tím Sluncem nebo ne?
    Takže bych byl opatrný. Netvrdím, že to tak nemůže být. Ale nikdo doopravdy neví, jak by takový experiment dopadl.
    Stalin dokázal téměř vysušit Aralské jezero. Co bychom teprve dokázali my! [;>))

    OdpovědětVymazat
  78. Motýlí křídla - to je to, co je tématem A Sound of Thunder (Burácení hromu) p. Bradburyho, 1953? Že na podešvi cestujícího časem zůstal motýlek?
    Komunistický dorost: no to je právě, co si léta přeju a ptám se na to lidí odevšad - znají-li nějakého takového zaníceného planoucího mladíka, osvíceného tím Jediným Správným Učením, já si s ním potřebuju sednout a vyzpovídat ho: zjistit jeho dogmata, články víry,bohy, svaté, jejich požadavky na něj... ozřejmit si, jak je dneska takové stvoření možné. Mluvím o inteligentních mladících přirozeně. Pitomci, naivní prosťáčci mě tolik nefascinují.

    OdpovědětVymazat
  79. Pedro, přesně jak píše StK, jednak nevíme jak by to dopadlo a také myslím že nemáme takové znalosti okrajových podmínek a takový výpočetní výkon abychom to mohli namodelovat. Ono je tam hrozně moc proměnných a svět je v dynamické rovnováze.
    Ta voda, co bychom ji odvedli na jih:
    - na severu by "chyběla", takže by asi nepatrně klesla hladina v močálech (které tam v zimě zamrzají), tedy by se dostalo víc bahna nad hladinu a tím by se více sluneční energie pohltilo a méně odrazilo od ledu, takže by asi "na jaře" rozmrzly o chvilku dřív.
    - na jihu by se nakonec vypařila a je otázné zda by převážil efekt ochlazení výparným teplem, které by odnesla z povrchu země do vyšších vrstev atmosféry anebo zvýšení skleníkového efektu vyšší koncentrací páry v ovzduší.

    Chodí do téhle hospůdky někdo, kdo komplexně rozumí fyzice atmosféry?

    OdpovědětVymazat
  80. Já bych tu otázku trošinku rozšířil, Kapitáne:
    Je na téhle "namodralém kuličce" někdo, kdo opravdu rozumí dlouhodobým změnám klimatu? Vždyť my nedokážeme předpovědět ani to jedno studené jaro a chystáme se modelovat klima na celé planetě.
    To je stejné, jako když se hlásalo: "Poroučíme větru, dešti!" Dodatek: "Otázkou ovšem zůstává, zda nás aspoň jeden ze jmenovaných poslechne..." [;>))
    P.S.: Víte, že pamatuji sníh, který se sypal na prvomájový průvod? A několikrát jsem se už na Velikonoce koupal v řece. Tož o čem to tu plácáme...

    OdpovědětVymazat
  81. Obávám se StK, že na Vaši otázku je správná odpověď NE
    A k těm zasněženejm pérvomájovejm průvodům. To bylo když jsem byl dítko školou povinné (asi ne pokaždé, ale většinou určitě). No a protože byla vyhlašována povinnost jít v pionýrské košili a mít ji jako svrchní oděv tak jsme vypadali jak panáčci Michelini.

    OdpovědětVymazat
  82. Kdo nevypadal jak podříznutý krvácející sněhulák byl následně ušetřen školní docházky, neb obvykle ochořel. Sníh jsem na "vlastní pionýrský šátek" viděl padat jen jednou. Onemocnět se mi sice nepodařilo, ale mnoha mým spolužákům ano a zbytky tříd byly sehnány až do 9. května dohromady. Ale aspoň se nezkoušelo.

    OdpovědětVymazat
  83. No to se pak ale svatý Petr nemohl divit! Když se takto chová k výkvětu Pracujících. Co s takovým?

    OdpovědětVymazat
  84. Řekl bych, že si za to výkvět Pracujících mohl svou, řekněme alternativní inteligencí. Již předkové našich předků věděli že před 20.5. se nedá spolehnout že bude pravidelně teplo, ale naopak, že počátek května bývá chladný a uložili tuto vědomost do pranostik:
    Když kvetou trnky je největší zima
    Pankrác, Servác, Bonifác ledoví jsou bratři
    Zatápí až Žofie, občas má ale vlhké dřevo a trvá to než se jí oheň rozhoří

    A v tomhle období se mělo juchat v košilích???
    njn, poručíme větru dešti .... (poručit můžeme, otázka je, jestli poslechne)

    OdpovědětVymazat
  85. Ledové jaro provázené nízkými teplotami i sněhovými bouřemi v Evropě a Severní Americe je podle některých klimatologů přímým důsledkem tání velkých ploch mořského ledu v Arktidě. Co s tím uděláme? My tu mrzneme a lední medvědi mají problém, protože jim mizí věčný led (kdo se dívá na přírodopisné snímky, tak ví, že je to ohrožuje jako živočišný druh vyhynutím). Jestli nám sopky trochu nepřicloní sluneční svit, tak nám brzy ta merzlota rozmrzne, metan se zvedne nahoru do troposféry a bude to skleníkový efekt jako vyšitý. Nestálo by to přece jenom za to, uvažovat o odvedení trochu té vody z Irtyše do Aralu? A nebijte mě znovu, prosím!

    OdpovědětVymazat
  86. Kocoure, to že díky poklesu hladiny světového oceánu během poslední doby ledové mohli putovat mamuti suchou nohou z evropské pevniny do Anglie a předci Indiánů se dostali z Asie přes suchou Beringovu úžinu do Severní Ameriky, to je pravda. Ono i Středozemní moře bylo kdysi zcela suché - tam to ale souvisí se vzájemným přibližováním a vzdalováním africké a evropské desky - tady našel námět pro svou povídku Gibraltarské vodopády Poul Anderson. A Bryan Sykes ve své knize Sedm dcer Eviných fabuluje, že hrob jedné z těchto dcer (bohužel se nemohu podívat které - tato kniha je dávno vykoupená a dotisk se zatím neplánuje) leží někde u italských břehů v hloubce několika desítek metrů. Síly přírody jsou mocné - pohyb litosférických desek - Rodinie, Pannotie, Pangea a výhledově za několik stovek milionů let vznik nové superpevniny s destruktivním dopadem na organický život, který v té době bude na zeměkouli existovat (lidská rasa už tady zřejmě nebude). A k tomu hrozba, kterou představují superkaldery - yellowstonská, neapolská a další - až z toho chodia zimomriavky po chrbte! Po výbuchu jedné z těchto superkalder by na zeměkouli na několik let zavládla "atomová" zima. On stačil i výbuch sopek Tambora nebo Krakatoa.
    A k tomu vlivu globálního oteplování na studené jaro u nás - tady jeden odkaz:
    www.novinky.cz/veda-skoly/297205-studene-jaro-zpusobil-rekordni-ubytek-ledu-v-arktide-tvrdi-klimatologove.html

    OdpovědětVymazat
  87. To všechno jsem už četl, Pedro,
    (kromě těch Sedmi dcer Eviných). O dně Středozemního moře se spekuluje jako o obrovském, doposud neobjeveném nalezišti pravěkých artefaktů. Život tam v té Kotlině musel být asi trochu jiný než jinde - je a bylo to pár set metrů pod hladinou moří a vyšší atmosférický tlak tam vlastně vytvořil něco, čemu se říká dneska hyperbarická komora. Rychlejší, teplejší a dravější život. Možná.
    O superkalderách je taky dost literatury, o té Yellowstonské mám dokonce nějaké DVD - ale vytáhl jsem ho z přehrávače asi po 10-ti minutácgh - má ten nesnesitelný americký TV způsob s vracením a opakováním záběrů i komentáře. (Průměrný Američan je asi blbec - pokud je tento způsob sestřihu nutný.) Pokud by k výbuchu kaldery došlo, (a v Americe už nějaké známky možnosti tohoto vývoje jsou) asi nás nějaké globální oteplování pár set let vůbec zajímat nebude. A budeme rádi, pokud to přežijeme a pokud si zachováme zbytky vědění a kultury, aby bylo možno poté, co zvládneme život a prostou reprodukci lidí na něco navázat. Ono je to vůbec zajímavé téma o zaniklých (hypotetických) civilizacích - Atlantida a spol. To je velký prostor pro spisovatele SF - a moc se nevyužívá.

    Klimatické teorie jsou často velmi mazané. Mají jednu chybičku - jakýkoliv experiment se nedá zopakovat a tudíž ani dokázat. A
    klimatologové (nebo ti, co tvrdí, že klimatologové opravdu jsou) mají tolik naprosto si odporujících teorií, že se jeden může dát k tomu nebo onomu táboru a bude to mít tak 50 / 50, že se trefí do toho správného. Zatím vidím jen ty zlatokopy. Stačí mi vědět něco o lidech, o fyzice atmosféry té naší namodralé kuličky nemusím vědět zhola nic. [;>))

    OdpovědětVymazat
  88. Nevím, jestli jse četli zprávu o tom, že krachuje největší výrobce solárních panelů čínská Suntech. Přes to, že dostává od státu příspěvky, nahromadila dluh ve výši 1,14 miliard dolarů a má splácet bond za 541 milionů, které nemá.
    Suntech prováděla dumpingový obchod a zničila řadu amerických a evropských konkurenčních firem. Až pak americká vláda uvalila na čínský dovoz clo. A to firmu zničilo.
    Takže už žádné čínské panely, i když čínská vláda oznámila, že bude dávat firmě příspěvky dál. Panely budou prodávat v Číně.

    OdpovědětVymazat
  89. Čína je obrovská a lidnatá země.
    Tam ještě pár tisíc hektarů křemíkových panelů prodají. Ale vzhledem k nákladům na fotovoltaiku by musela čínská vláda začít dotovat i nové čínské solární barony. O tom ale silně pochybuji, protože ani ochrana pracovníků nebo životního prostředí není v Číně "na pořadu dne". Číňanů je přece spousta a (lidské) zdroje tedy jsou. Pokud jich pár desítek tisíc umře - kdo to pozná.
    Panely ale časem slábnou a degradují. Za čas, až se odbourají státní příspěvky na tak složitě vyrobenou energii a nebude to už vydělávat, začnou solárníci uvažovat, kam s nimi. A to teprve uvidíte ten tanec - on tu likvidaci nebude chtít nikdo zaplatit. Solárníci budou všem tvrdit, že jenom "reagovali na státní poptávku po čisté energii" a tak by likvidaci měl zaplatit stát.

    Máme tady asi 2 km daleko tzv. "ostravské laguny" - tři jezera, plná olejů, dehtů a jedovatých chemikálií. Když vane přesně severovýchodní vítr a je horko, ten smrad bych vám nepřál. A to je prosím už dávno uznaná "stará ekologická zátěž". Jenže: Firma, které za strašné peníze tu likvidaci "vysoutěžila" teď tvrdí, že práce je tam třikrát tolik, než se předpokládalo (upozorňuji, že průzkum před soutěží si dělaly firmy samy) a chce zaplatit další miliardy. Stát už nechce platit za něco, co nebylo domluveno a nad čím nemá kontrolu. A laguny smrdí a smrdí. Fa. Geosan se založenýma rukama však klidně čeká, až rozlícení lidé donutí státní úředníky, aby ji zaplatili za jednu práci podruhé a potřetí. Pak práce rozdělí mezi jiné firmy a rozdíl peněz si uschová. Na Kypr už asi ne, ale jsou i jiné daňové ráje, že...

    Jó - není jak mít dobré kamarády mezi politiky. A já bohužel znám jenom Tomáška Töpfera, který se stará o kulturu v Praze a o své divadlo. A ještě je to bohužel slušný člověk - někdo by řekl, že je to žid - ale to je přece pravda.
    Takže zůstanu nadále chudý.

    OdpovědětVymazat
  90. Výbuch ostrova Théra (zbytkem po něm je sopka Santorini), který zasadil smrtelnou ránu minojské civilizaci, by byl ve srovnání s výbuchem yellowstonské nebo neapolské superkaldery pouze neškodné pšouknutí. A vypadá to, že ta yellowstonská se pomalu probouzí ... Ono těch nemilých překvapení, která na nás má příroda přichystaná, je mnohem víc. Třeba pomalu se přibližující sesun celého západního svahu sopky na ostrově Gran Canaria do oceánu. Jím vyvolaná tsunami vysoká několik desítek metrů by za několik hodin dorazila přes Atlantik do Karibiku a na východní pobřeží USA. Města jako New York, Boston atd. by přestala existovat. Takže lidská rasa by se měla zabývat otázkami, jak takovým katastrofám zabránit nebo alespoň co nejvíce zmírnit jejich následky. Ve srovnání s tím, čím nám příroda jako druhu hrozí, jsou veškeré světové konflikty (korejská krize, nástup islámu v Evropě, ...) pouze nesmyslným pinožením. A těch Sedm dcer Eviných je moc zajímavá kniha, kdysi ji četli na pokračování v Meteoru. Marně pátrám na internetu, zda ji někdo nenabízí na prodej - zatím marně.

    OdpovědětVymazat
  91. Pokud by snad někdo z P.T. návštěvníků Kocourovy útulny nevěděl, o čem se v případě Středozemního moře a hyperbarické komory s Kocourem bavíme, může si otevřít tento odkaz: http://www.salix.cz/rs/view.php?cisloclanku=2006072801 - tam to všechno je! Jedná se o přílohu hesla Středozemní moře na Wikipedii.

    OdpovědětVymazat
  92. Asi, Pedro, nevíte, ža kaldéra pod ostrovem Svaté Ireny je znovu v činnosti. Vybuchla znova v r. 1950 a nyní geofyzikové naměřili, že se její objem (t.j. magma) zvětšil o 14 milionů kubických metrů.
    Měl byste si pro každý případ udělat nějaké zásoby, protože po r. 1650 před n.l. důsledky byly pocítěny až v Číně. Slunce bylo zakryté hustou mlhou, byla neúroda a následkem toho i hlad.
    Já si jdou pro každý případ koupit 10 kg špaget. Člověk nikdy neví.

    OdpovědětVymazat
  93. No nevím, jestli to bude stačit, Informace. Tak 2-3 špaget kg mám doma pořád... [;>))

    OdpovědětVymazat
  94. Víte, nejlepší bude sednout na letadlo a odletět na druhou polokouli. Ale převést si tam nejdřív bankou úspory.
    Asi jako to udělali tehdejší obyvatelé Svaté Ireny. Archeologové při vykopávkách našli pod nánosem celé město, téměř nepoškozené, měli tam dokonce v každém domě vodovod, kanalizaci a lázně. Byli značně vyspělí a bohatí. Ostrov byl velkým obchodním centrem.
    Ale nenašli žádné mrtvoly. Z toho usuzují, že obyvatelé sedli včas na lodě, měli jich celou flotilu a včas utekli.
    Na Sky o tom vysílali asi tři dokumentární filmy.

    OdpovědětVymazat
  95. No, možná že obyvatelé Théry zavčasu utekli. Tehdy celkem ještě bylo kam. Kam ale utéci dnes, jestli se superkaldera dýchající pod neapolským zálivem najednou probudí?

    OdpovědětVymazat
  96. Superkaldera pod Campi Flegrei je v nečinnosti, jak vyplývá ze zpráv departamentu civilní obrany, který italské sopky monitoruje.
    http://www.protezionecivile.gov.it/jcms/it/rischio_vulcanico.wp

    Kdyby vybuchla, rozdělila by Italii ve dví. Což by uvítala jistě Severní liga. Dosáhla by konečně kýženého oddělení Padánie od darmožroutských jižanů a to i bez lidového referenda.

    OdpovědětVymazat
  97. Ten "dividární"* nápad není vůbec špatný! U Bruntálu je taky jedna čtvrtohorní sopka... Budu se muset u hlídačů sopek (máme-li v Kotlince takové) informovat kdy vybuchne. Mám poblíž chalupu - ale zase by nás oddělila od EU. Putin oder Barroso - alles gleich!

    */ Divide et impera!

    OdpovědětVymazat
  98. Kampak se kasáte se svou vyhaslou sopkou, StK?
    Do té byste musel nasypat semtex, aby vybuchla. A akorát by Vám tak rozbourala chalupu.
    Jestli se chcete oddělit, musíte uspořádat referendum, jo! Žádné zkratky!

    OdpovědětVymazat
  99. jójo
    Jestli jsem si mohl donedávna namlouvat něco o jakýchsi zbytcích české suverenity tak mě dnes náš lidem přímozvolený president vyvedl z omylu.
    http://zpravy.idnes.cz/zeman-je-pro-spolecnou-danovou-politiku-evropske-unie-p1l-/domaci.aspx?c=A130403_131658_domaci_kop
    A to, jak na tu vlajku zírá ...

    OdpovědětVymazat
  100. Podepsal euroval, a i EU vlajku vyvěsil, Zeman jeden!
    Je to prostě jen nižší šlechta a cizákům leze... Jediné, co mě potěšilo bylo to, že se ze stáda ovčanů vydělilo pár set nespokojených a ti pískáním a voláním akusticky narušili "obřady podřízení se", i když byli připuštěni pouze do podhradí, ale i odtamdud přehlušovali dechovku, která hrála hymny vnitřním nádvoří Hradu.
    Myslím, že pragmatik Zeman to zaregistroval a vyvodí z toho pro sebe důsledky. Ono k tomu, aby byl president oblíbený nestačí být "jiný" než Klaus. A Mlhošek Zemanů velmi, velmi touží být "milovaným prézou".
    Tatíček Mlhošek! [;>))

    OdpovědětVymazat
  101. Když jsme u těch sopek, dneska chrlila Etna na Sicilii, lávu a mraky kouře.
    Podívejte se:
    http://www.cataniatoday.it/cronaca/etna-eruzione-cenere-boati-3-aprile-2013.html

    OdpovědětVymazat
  102. Kdyby se to soptění dalo předpovědět, letěl bych na Sicílii aspoň na týden.
    Sopku jsem ještě neviděl a rád bych něco takového ještě zažil. Měli jsme tam jet s moderní operou "Aitna", kterou napsal Sicilián Matteo Musumeci, ale změnila se tam těsně předtím místní vláda, zrušila pozvání a tak "prd". A to zrovna v termínu, kdy jsme tam měli hrát Aitna krásně soptila, tak "uměřeně". [;>))


    OdpovědětVymazat
  103. Oni sice vulkanologové mohou předvídat, ale ne přesně den.
    Tohle probuzení Etny bylo v tomto roce už deváté a trvalo asi jen 6 hodin. A upozornění obyvatelstvu dávali už někdy v druhé polovině března.
    Tady máte pro útěchu pěkné fotky.
    http://www.blogsicilia.it/foto/straordinarie-foto-delleruzione-dell-etna/immagine/parrinello-etna2/

    OdpovědětVymazat
  104. Tohle je soptící Etna z vesmíru.
    http://www.meteoweb.eu/2013/04/leruzione-delletna-vista-dallo-spazio-foto/195778/

    OdpovědětVymazat
  105. Jenom po dvou dnech na skok, ale: Hanzelka se Zikmundem se naskytli před půlstoletím ke zrození sopky, mají to nafilmované.
    Já jsem se v září 68 díval nehnutě z poslední ulice Pompejí na ten tak klidný, idylický, pár kilometrů vzdálený Vesuv... vycházel z něj takový téměř nepostřehnutelný líný, váhavý pramínek pomalého dýmu, a za chvilku se rozplynul - tehdy to začínalo jistě stejně. A lidi se dívali, ukazovali si, cože dneska je Vesuvek takový hezký... a pak si zašli do teatro greco nebo teatro romano nebo na trh nebo si vyšli k moři... to je hezký den, říkali si.
    Vivamus, mea Lesbia, atque amemus. Žijme, má Lesbie. Tak žili. Ještě chvilku. Ale na to milování už nikdy nedošlo.

    OdpovědětVymazat
  106. Jakube, Lesbia je jméno?

    STK, on kníže je podobně proevropský jako zeman.

    A promiňte, na tento týden nepřispěji výběrem z tisku, ono se neudálo skoro nic... jen KLDR se probouzí podobně jako nějaká pidisopka, pravděpodobně nemá na to, aby někoho opravdu vážně ohrozila, doufám.

    OdpovědětVymazat
  107. Ano, jméno docela pěkné ženy.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/John_Reinhard_Weguelin_Lesbia.jpg

    OdpovědětVymazat
  108. No jo, fešanda. Já doposaváď myslel, že je to jen ostrov.

    OdpovědětVymazat
  109. Tak už tedy víte via Informace a přítel Gúgl, že to byla milenka C. (= Gaia) Valeria Catulla (někdy se píše Katullus). tehdy - +- za Caesara - už ta zhůvěřilost (to bych nechtěl překládat) pověstných posledních staletí v Římě pomalu začínala. Snad přijmete dablování toho e-trouby, lidský dotek/dech/hlas je taky hodnota, ne? Ale tohle třeba nevíte: catulus znamená štěně, a rozšířilo se to na mláďata čehokoliv, vůbec. A pak se tak říkalo i římským loveckým psům, něco jako ohař to bylo.
    Ostrov Lesbos dostal latinskou formu Lesbus, a k tomu přivlast. forma Lesbóus nebo Lesbius; a už jsme u toho - ženská forma je Lesbia, aha? Čili Lesbičanka, žena z Lesbu. Dnešní smysl to tehdy nemělo. A kromě Sapfó tam žil taky Alkaios. Tož tak. Rozepsal jsem se, je to k něčemu? Moje děti hluboce bezútěšně říkají: Jo - na takové věci, to tě užije... kdybys radši... No, už dávno ani neříkají.

    OdpovědětVymazat
  110. Děkuji, Jakube. U mne úplně hrách na stěnu neházíte, to už spíš ty perly... vzdělání klasické, tj. řecko-římské, mi bohužel chybí, a to navzdory tomu, že jsem se své humanitní obzory snažil po pádu komunismu rozšiřovat.
    Že význam toho jména neměl dnešní smysl mi bylo jasné. Ne už tolik ten její štramák, protože význam jeho jména bych hledal spíše jako že (š)katulus je něco jako (k)rabice ;-)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)