Prohledat tento blog

úterý 16. dubna 2013

Americký způsob života? Nebo ten malý, ale náš?

AMERIKA




   Předesílám, že jsem v USA ani jinde za oceánem nikdy nebyl. Na(ne)štěstí se k nám americká kultura nahrnula hned poté, co se ta ruská "kultura" poněkud stáhla. Ani nevím, co je horší - přitom Kotlinka leží hned vedle mocného Německa, se kterým jsme pevně kulturně i historicky spojení - ať se nám to líbí nebo ne. 







   Pro Ameriku, Novou Zemi, ještě před nedávnem dynamickou světovou velmoc platí, jak píše Betty McDonaldová "Kdokoliv může dělat cokoliv". Každý výrobek, každý sebekomplikovanější postup se dá rozdělit na hromadu malých, jednoduchých kroků, které se dokáže naučit na pár hodin i cvičená opička. To platí jak pro výrobu aut nebo počítačů u pásu, tak pro státní službu. Takže opravdu, kdokoliv může dělat  cokoliv.
Stále se uvažuje v sentenci, že stagnovat, neexpandovat znamená totéž co smrt.  Takže rychle, rychleji - cosi vyrobit - prodat - vydělat peníze -  koupit si novou věc -  a Da Capo al Fine.
Z téhle filozofie vychází i ostatní  ideje. Například, že věci mají vydržet jen tak dlouho, než se na trhu objeví věci inovované, lepší, modernější,  módnější... 
Starou věc zahodit, dát chudým  nebo v nejlepším případě prodat silně pod cenou. 
   A opatřit si věc novou, která sice bude fungovat více méně stejně, jako ta stará, bude ovšem nová, při její výrobě se zaměstnají další lidé, při likvidaci starých věcí rovněž... Vyrábíme stále nové věci, abychom je za pár let zahodili a opatřili si nové. Nároky na suroviny stále rostou, na energie rovněž, abychom prodali inovované výrobky vybavujeme je funkcemi, které vůbec nikdo nevyužije, ale reklama je zdůrazňuje jako naprosto nezbytné, kdybych chtěl být třeskutě vtipný, tak hřeben má vestavěný televizor a v televizoru se kromě jiného dá i ohřát pizza.  Nejlépe ke to vidět na elektronice a výpočetní technice.  Bill Gates přichází každý druhý rok s novým operačním systémem, pro který jsou potřebné nové užitkové programy, které zpracovávají soubory v nových formátech. Nové operační systémy ovšem potřebují nové, výkonnější počítače, které ovšem pak nepracují se starými programy, mají novou vnitřní i vnější komunikaci, takže se v nich nedají použít staré komponenty, které se musí vyhodit a vyrobit a nakoupit ty nové. A stane se dokonce, že nelze spojovat  novější a starší počítače do jedné sítě. Staré už neseženete, musíte tedy inovovat všechno. Ty staré vyhodit, už se to nedá k ničemu použít.  A peníze letí. Bohužel směrem od vás pryč. 

Konec loňských novinek            /foto internet/


   Na konci toho celého šíleného kvapíku zjistíte, že utrácíte fůry peněz za inovace, které vůbec nepotřebujete.  A na počítači stále jen odstraňujete nové chyby v nových programech, které dělají to samé jako ty, které jste tam měli předloni a předpředloni a nové jsou tam malé detaily - a ty chyby. Obsluha je sice podobná, ale ne stejná, děláte děláte zbytečné chyby vy, posíláte lidi na zbytečně školení - a za dva roky přijde zase něco nového. Programy jinak vypadají, používají jiné formáty souborů, takže se chvějete, zda vaše staré archivní soubory nebudete muset předělávat, překódovávat. Až příliš často si nové aplikace nerozumějí se starými daty a je třeba kupovat a používat konvertory, ztrácet čas a zaměstnávat techniku i lidi něčím, co by vůbec nebylo potřeba, kdyby pokrok "pokročoval" jen tak rychle, jak je potřeba. 
   A netýká se to jen počítačů. Stejná situace je v elektronice, v té "spotřební" zvlášť. Vezměte jenom, co se stalo za pár let s mobilní komunikací. Už dávno to nejsou jen telefony. Na mobilním telefonu se můžete podívat na mobilní televizi, máte v něm vestavěný fotoaparát, kameru, rádio, databázi i počítač. To, že na malilinkaté obrazovce toho moc nevidíte přece není důležité, že? Doma přece máte LED TV  s úhlopříčkou ne menší než metr, tak se to tak nějak vykompenzuje. Telefonem můžete platit nejen jízdné v tramvaji, ale třeba i Coca-Colu z automatu. Krásní mladí lidé pohodlně sedí v tramvaji, cucají z plastového  kelímku tu Colu, poslouchají z tabletu hudbu a mailují si vzájemně zelené maily. Někdy něco na mobil natáčejí a pak si to posílají o několik sedadel dál a perfektně se tím baví. Nad nimi často mlčky stojí a pevně se drží tyče ti starší. Krásná je, ta moderní doba.  Lepší, než za totáče. Měl snad tehdy někdo mobil? Neměl! Tak vidíte. Hotová Amerika. Když chtěl "za totáče" mlaďoch předstírat, že si stařenky nad ním nevšiml, musel imitovat buď čtení knihy (!) nebo spánek.
   Nic proti tomu, jsou takoví, kteří všechny ty přídavné funkce vysoce oceňují a  používají. Ale je jich přes veškerou reklamní masáž menšina. 
   Vím, jaký byl pro mě problém sehnat mobil bez fotoaparátu a dalších vymyšleností, jen spolehlivě fungující. Nakonec jsem dostal koupit telefon, který kromě telefonování a SMS zpráv obsahuje  už jen budík, svítilnu, teploměr, výškoměr, laser a kompas. Taky pochopitelně FM rádio a MP přehrávač. Navíc je vodotěsný (ověřeno, spadl mi do potoka) a prý by snesl i pád ze šesti metrů (ještě jsem nezkoušel). Realita: Kromě telefonování a SMS používám občas svítilnu a výjimečně, když na chalupě několik dní za sebou prší i to rádio. A budík. Ale kdyby to jenom telefonovalo a svítilo, bohatě by mi to bývalo stačilo. 

Překrásný nový svět               /foto StK/

   Takže jsme obklopeni technikou, kterou ani nechceme, ani nepotřebujeme  kterou si koupit musíme jako "přidanou hodnotu". Technikou, která má životnost ne delší, než je záruční doba výrobku. Na to, aby výrobek nevydržel déle jsou ve vývoji zvláštní odborníci. Jak se to dělá? Lidé z opraven vám o tom mohou vyprávět.  Ale nebudou, protože vysoká poruchovost výrobků je živí. Není problém vyrobit jakýkoliv přístroj, aby vydržel celá desetiletí. Ale co potom s lidmi z opraven? A jak přesvědčit zákazníka, aby si koupil něco nového, jen nepatrně lepšího, když mu ta stará věc stále bezvadně slouží?  Řeší se to třeba úmyslně špatným chlazením hřejících součástek. Jedna japonská firma (Japonsko se v tomto ohledu chová naprosto stejně, jako USA) se dokonce chtěla soudit s odborným evropským časopisem, který uvedl, že její zesilovače se mají po zakoupení bez ohledu na ztrátu záruky ihned otevřít a vyvrtat v plošném spoji předznačené chladící otvory pod hřejícími rezistory.  Tím se plošná deska přestane lokálně přehřívat, nebude uhelnatět  a zesilovače vydrží několikanásobně déle bez jakékoliv opravy. Jednalo se o drahé  (čti "nesmyslně předražené") Hi-End zesilovače. To znamená, že dírky tam jeden konstruktér správně navrhl, ale jiný je zakázal vyvrtávat, aby se nám zesilovač po +/- 24 měsících pokazil - a my si musel koupit, nový modernější. Inovovaný. S pozlacenými knoflíky. Podobně se úmyslně přetěžují kondensátory, nechladí se tranzistory, které by se chladit měly atd. 
   Ale pozor, to není příčina "amerikanizace" ekonomiky, ale její důsledek. Firmy, složené z lidiček, kteří umějí jen několik operací na páse se tak snadno zruší a stroje se přenesou třeba do Česka. A když už i tady začnou dělníci vymáhat slušnou mzdu, není problém smontovat výrobní halu ještě někde východněji, kde podobní mravenečkové ta auta nebo televizory dokáží smontovat ještě levněji. Víc než 80% elektroniky je ve skutečnosti montováno v Koreji nebo Číně. To se někdy dočtete až uvnitř přístroje.  Zvenku je ovšem hrdě napsáno Made in Japan nebo USA.




   Ale v Evropě, speciálně v Německu (v obou částech) a Československu se ale  takto nepracovalo. Na výrobky se používaly správné materiály, hledělo se na to, aby se přístroje daly rozebrat a zase po opravě složit, v elektronice bývalo často vložené schema, aby se oprava usnadnila. Tak se stávalo, že první pračky Romo Fulnek na vesnicích slouží už půl století do dnešních dnů a bylo třeba jen několikrát vyměnit těsnění hřídele a hnací řemeny. To se vám s moderními výrobky už (naštěstí) stát nemůže. Prateta mé ženy měla ještě před několika lety chladničku Calex. Byla trochu hlučná - ale chladila, co to povídám, mrazila přes půl století. Pak jsme pratetičce koupili moderní, krásnou a tichou ledničku s mrazákem.  A za tři roky další - ta první "krásná a tichá" se totiž pokazila a už se nedala opravit - náhradní díly mezitím přestali vyrábět.  Změna firmy.   
   Německé výrobky byly svou solidností známé. V Ústavu jsme měli donedávna     mikrofony NEUMANN z roku 1957(!), které jsou lepší, než ty nové, koupené před pěti lety. Přenosné profesionální magnetofony NAGRA* od švýcarské firmy Kudelski (ano, Polák co včas emigroval) byly přímo vzorem technické solidnosti. Když to někdo z oboru "bral za kopečky", často si na cestu "vypůjčil" služební NAGRU - po jejím prodeji "tam na západě" měl  skoro rok času na shánění místa. Tak byla ceněná.
    A tak dále a tak podobně. Ano, technický vývoj u nás sice poněkud (poněkud dost hodně) zaostával - ale skládky zato nebyly plné vadných elektrospotřebičů, aut a jiného materiálu. Hodně věcí si žilo svůj druhý i třetí život poté, co je "zlaté česká ručičky" předělaly na něco jiného. Třeba motor z vysavače Jupiter jsem viděl zamontovaný ve strunové  travní sekačce. A jak sekala!  Přemek Podlaha by vám mohl vyprávět!  Motor z pračky nám na chalupě poháněl malou cirkulárku. Řetězová pila, kterou jsem koupil loni na jaře půjde letos na jaře do velké opravy. Udělal jsem totiž zásadní chybu - řezal jsem s tou pilou dřevo. A k tomu asi nebyla určená. Ale nezoufám, pořád je ve stodole ta malá cirkulárka s elektromotorem vyrobeným v roce 1952.

   Nedávno jsem četl článek, který mě vlastně k napsání téhle filipiky inspiroval. Když byly v USA vynalezeny dámské nylonky, byly tak nesmírně pevné, že na rozdíl od drahých hedvábných punčoch vydržely řadu měsíců. A tak jejich odbyt vázl - trh se nasytil.  Tak šéfové fabriky zadali nový výzkumný úkol - vyrobit takové punčochy, aby se na nich do týdne objevily závady. Chemici tam byli výborní a do půl roku kvalita nylonek klesla na požadovanou úroveň. A ne té se drží dodnes.

NAGRA - jeden z mých výrobních prostředků







  Jestli jsem proti pokroku? Ani nápad, když srovnám tu zmíněnou NAGRU III BH (koupil jsem si ji od Ústavu za odpisovou cenu na památku do důchodu) s digitálním "nahrávátkem", které na stejné práce používám dnes tak zjišťuji tyto rozdíly:
















váha: 12,5 kg (NAGRA) - 185 g (TASCAM DR2d) 
napájení: 12 velkých monočlánků (NAGRA) - dvě tužkové baterie (TASCAM)
délka záznamu na jedno médium: 1 hodina (NAGRA) - 48,5 hodin (TASCAM) 
cena: 15 mých měsíčních platů (NAGRA) - 1/5 měsíčního platu (TASCAM)



   NAGRU jsem nosil na rameni a po několika kilometrech chůze lesem při lovu zvuků jsem měl rameno dost "opotřebené". TASCAMA  nosím v tašce pořád - co kdybych narazil na něco zajímavého - třeba na přistání Marťanů?   
Takže pokrok je dobrý, to nepopírám ani náhodou. Ale pozor: ta NAGRA, vyrobená v roce 1966 funguje dodnes. Nejsem si jist, zda za 47 let bude fungovat i ten rekordér TASCAM. To ale už já nezjistím. Obávám se naopak, že ten TASCAM DR2d ještě možná přežiju. A pokud už nebudu hluchý jak pařez, budu si muset koupit zase něco  modernějšího.  [;>)

   Problém totiž není v pokroku, ale v potřebnosti prodávat nové a nové věci v sentencích teorie "stále udržitelného rozvoje". Pokud si  nebudete představovat nic složitého zjistíte, že ať se bude lidstvo snažit sebelépe, nemůže se stále rozvíjet bez toho, že by opustilo matičku Zemi. Protože když na ní zůstane, stále větší rozvoj nakonec vyčerpá materiály a energie (všechno nelze recyklovat beze ztrát) a nastane někde nedostatek, nebo naopak saturace. Přinejmenším k přelidnění. 
Dojde-li k sebevraždě "západní civilizace" a vlajku rozvoje lidstva uchopí třeba mohamedáni, k vyčerpání zdrojů vyjde daleko dříve i když na jednoho člověka bude zdrojů připadat daleko méně - lidé se budou muset uskrovnit. A to řádově, ne jen trochu. Pokud si islám sám neomezí striktně porodnost, což neomezí, šel by sám proti sobě, dojde tato planeta ke konci civilizace mnohem dříve, než to předpokládali ani ti nejpesimističtější  spisovatelé SF.


Překrásný (?) starý svět       /foto StK/


  Takže co? Budeme stále prudce inovovat podle amerického vzoru a zvát sem v zájmu využívání levných pracovních sil dělníky z východu? Nebo budeme žít rozumně a smíříme se s pokrokem v mezích našich možností? Druhý případ ale předpokládá, že budeme  suverénní stát, kterému nebude nikdo diktovat, kolik má přijmout utečenců. 

   Že by náš (budoucí?) evropský superstát zvaný EU v tomhle ohledu dostal rozum moc nevěřím - i když jeho nejsilnějším členem (a tudíž i nejmocnějším) je Německo, které je, aspoň pro mě, typickým představitelem solidní technické tradice, tedy podle nového proudu je vlastně zpátečnické. 




75 komentářů:

  1. Tak ať su první:
    A básní mi to - jak? Aha, englicky. Tak jo:
    Oh, that´s, you know, nothing for me:
    Look at those horizons I see...
    The Wallachian way of life - Skies, sheep and dog and hills and knife! Everything is clear - both distant and near... (And bells! Do you hear?)

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky bydlím blízko kostela, Jakube.
    Asi proto, že jsem bezvěrec.
    Ale nůž, ten je na zmiňované ovce?

    Použil jsi na básničku jen slova, která znám. Takže bych mohl dospět k mylnému názoru, že umím trošku anglicky. Neumím...

    OdpovědětVymazat
  3. Nakousl jste, StK,
    moc široké a náročné téma.
    Globalizace světového hospodářství, parametry růstu ekonomiky a konsumizmus jako ukazatel blahobytu obyvatelstva, přírodní limity rozvoje. Vyčerpání dosavadních přírodních drojů a nutnost hledat náhradu. Perspektivy žešení, které nabízí rozvoj technologie.
    Nediskutuje se o tom od včerejška, ale už tak několik desetiletí.
    Může se někdo zastavit a uzavřít se na svém malém místečku sám do sebe?
    Anebo nabízíte recept "felice decrescita" (šťastné snižování růstu) jako cvrčkové?
    Pěkné soustu jste si vybral!

    OdpovědětVymazat
  4. Nemyslím, že bychom to tady vyřešili. Ale já píšu tak jak fotím: Něco mě zaujme a "plesk". Můžeme si ale napsat, jak to kdo vidí - aniž bychom došli ke správnému řešení. K jakémukoliv řešení.

    OdpovědětVymazat
  5. Netrvrdím, že něco vyřěšíme, anebo že bychom mohli něco vyřešit. Ukazuju tu jen na velice široké spoje zdánlivě jednoduché otázky.
    Chtěla jsem napsat něco podobného o utopii v dějinách - minulý týden byl v Turinu na to téma festival - totiž Biennale. Je to téma dost podobné. Ale teď jste mě předběhl.
    Tak až na jindy.
    Vidíte, všichni mají starost, co s námi bude v budoucnu. Když nepřiletí nějaký meteor. nebo nevyletí superkaldera, anebo do sebe nenarazí pevnina Ameriky s Evropskou.
    Na to téma jsem viděla taky zajímavý program.

    OdpovědětVymazat
  6. STK, za pozdní menu se neomlouvejte, já jsem například za minulý týden sehnal jedinou zajímavou zprávu, takže bez nároku na vlastní článek:

    Z českých měst a obcí mohou okamžitě mizet videoloterijní terminály, může jít až o desítky tisíc přístrojů. Ústavní soud dnes totiž vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení, které umožňovalo provozovat videoloterijní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014. Ústavní soudci rozhodli, že došlo k porušení práva měst a obcí na samosprávu.
    "Ústavní soud dnes rozhodl o tom, že se stát v podstatě vzdává regulace legálního herního průmyslu a předává tento segment trhu mafiím," řekl výkonný ředitel SPELOS (Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů) Petr Vrzáň.

    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/podnikani/clanek.phtml?id=776627#utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_campaign=B&utm_term=position-4

    Jsem zvědav, kdo bude teď krýt Kalouska, když nemůže kontrolovat proherní automaty. I když, ještě mu zbývají vazby v armádě. Mimochodem, o Kalouskových aktivitách ve prospěch hazardní mafie se zmiňuje BIS v posledních dvou výročních zprávách. A pan Vrzáň teď bude mít víc práce, musí obejet všechny obce, kde chce mít automaty – doteď mu stačilo zavolat Kalouskovi.

    OdpovědětVymazat
  7. schumacher ehm antisemita16. dubna 2013 v 16:11:00 SELČ

    Zlatá slova. Už je obtížné sehnat i dobré obyčejné všesvětové rádio s laděním kroutícím knoflíkem. Digitál je na rychlé proladění pásem nepoužitelný.

    Že výroba nestačí stimulovat konzum je vidět v poklesu prodeje osobních počítačů. Trh se nasycuje, ubývá zákazníků potřebujících nové aplikace a vyšší výkon. Obecně máme jen jeden žaludek. Třeba to vyřeší plastičtí chirurgové a genetici. Víc žaludků, víc prdelí. Jen hlavička bude stačit jedna. Úplně maličká...

    OdpovědětVymazat
  8. Zatím to vypadá, že svět se čím dál tím víc zvrhává ve velkovýrobnu rozličných druhů odpadů: technologického, průmyslového, biologického, genetického, mentálního a já nevím jakého ještě. Uvítal bych alespoň mírné upuštění od kvantity a podstaty odpadu a aspoň mírný příklon zpět ke kvalitě a trvanlivosti. Při těch dnešních znalostních, technologických a dalších možnostech, které máme k dispozici, je vskutku trapné vyrábět takové odpadky, jaké vyrábíme. Většina nových výrobků je kdesi na úrovni šuntu a odpadu. Je čím dál větším utrpením, nastane-li potřeba jít si vůbec něco koupit, zrovna auto bych měl velkou potíž si vůbec něco vybrat, to, že jsou mimořádně ošklivá, to je ten na tom všem asi tak ten nejmenší problém, ale auto to je potřeba vybírat +/- jednou za 10 let, to se snese, byť i tento interval se začíná ošklivě zkracovat. S oblečením a obuví je to rod od roku horší a horší. Kloudné boty, které by se daly nosit a zároveň se s tím dalo jít mezi lidi, jsme neviděl už přes 10 let a od té doby, co zanikl OP Prostějov, je čím dál tím těžší si vůbec něco kloudného vybrat i z oblečení. Náš trh, který spolu s bývalým územím NDR, dostal hanlivou nálepku jako prise sensitive market, je těmi vylevněnými šmejdy a odpadky zaplaven ještě víc, než je tomu kdekoliv jinde na západ od nás.

    OdpovědětVymazat
  9. Vy jste, Schumachere, popleta.
    Prej výroba nestačí stimulovat konzum.
    To konzum nestimuluje výrobu. Vyrábějí pořád, ale dává se to do skladů. Neprodává se, lidi nemaj na to prašule.
    A tak na to Číňani půjdou šalamounsky. Když západ nekupuje, budou tu svý šmejdy prodávat doma. Už chci vidět ty venkovský číňánky, až jim zůstane v ruce kolečko vod budíka a nebudou moct si nařídit hodin na vstávání. Anbo až si natáhnou ty svý boty a přijdou na to, když si je sundají, že mají nohy místo žlutých černý.
    Prej tak vytáhnou zas nahoru svůj HDP, klesl jim jen na +7,9 procent!!!
    Taky se stanou vobětma konsumizmu. A to dvakrát. Zatím umírali na znečišťování prostředí při výrobě, teď jim budou ničit zdraví vlastní výrobky.
    Jo to je ta čínská demokrácie, co tu onehdy vopěvoval pan Fištejn.

    OdpovědětVymazat
  10. Někdy mám pocit Informace, že jste četla od Jefima Fištejna jiný článek než já. [;>)

    OdpovědětVymazat
  11. Ale ne, StK,
    jen jsem si ho přečetla pořádně. Celý, slovo od slova.
    Té velechvály Číny jste si nevšiml? Anebo jste ty odstavce přeskočil?

    OdpovědětVymazat
  12. A nejen že ty inovované výrobky většinou nepřinášejí žádné podstatné vylepšení, ale často neumějí to, co uměly ty starší. Napřiklad nemohu sehnat mp3 přehrávač, který by si pamatoval sleep time - což je závada dost podstatná. (I když nechat to mluvit celou noc může přinášet zajímavý efekt, kdy se k reálnému audiu generuje snové video.)

    OdpovědětVymazat
  13. No, podle mne ehm neekonoma-neobchodníka to napsal - po delším uvažování si myslím - správně. Ale netvrdím.
    Jo, obuv. To je páne pro mě téma. Bolavé, zoufalé, definitivně tragické. Ve mně v tomhle máte nejzasvěcenějšího insightera. A denně to mám pořád panoramaticky před okny, od obzoru k obzoru. Zaniklé impérium. A OP - to mě zasáhlo! Elitní oblékání pro mužské na úrovni, přitom přístupné. No, asi ne, něco zaspali nebo co... Truchlivé pozorování zániku jejich prodejen. Stejná 3-4-generační tradice. Ještě jsou na štítech domů v malých městečkách jejich celofasádové krásné reklamy se švihem a tóny 30. let... mais, ou sont les reclammes d´antan!
    Fištejn: tak znovu, bože - on-to-ne-o-pě-vo-val, prego!! Nebydlíte teď třeba náhle (napadlo mne...) nad horním Dunajem - ?

    OdpovědětVymazat
  14. To s tím Fištejnovým článkem je zřejmě příklad prolínání blízkých paralelních světů. Častějším typem jejich interakce je crossover chronotid, kdy mezi dvěma paralelními realitami dojde k výměně určité oblasti, takže pak zjištujeme, že svět je jiný než jak si ho pamatujeme. Tohle je však jiný případ a zajímavé je to, že zde zde působí nějaký princip, který zabraňuje tomu, abychom my viděli ten článek ve vašem světě a vy ten v tom našem, i když jsme vám to "převzetí všech výhod demokracie bez jejích zjevných nedostatků" oba nezávisle napastovali přímo do diskuze.

    OdpovědětVymazat
  15. Pokud něco vím (přímo z Prostějova), OPP dojel "na Číňany". A Thajce a atd. V Prostějově se prostě nenašly šičky, které by byly ochotné sedět 10 hodin u stroje za 2 USD. Někdy jenom jeden a půl.
    A navíc - když uváděli na visačce "čistá vlna", neznamenalo to, že je tam 30% PES - polyesteru.
    Takže tak to souvisí. Za ty "východní ceny" se nedal udělat "západní vlněný oblek". V Ústavu nad umyvadlem v mé bývalé kanceláři visí zrcadlo, které jsem našel v jednom zcela opuštěném sklepě polorozpbořeného domu v Plumlově. Oděvní dílna Prostějov je tam vybroušeno pod horním okrajem. A švihák s nadzdvihnutým kloboukem.

    Předchůdce OPP měl třetinový podíl na trhu v R-U. Zakladatel oděvního průmyslu v Prostějově Mořic Mandel (jak jinak - Žid) by do nedávna měl radost. Dneska už ale asi ne.

    OdpovědětVymazat
  16. Abychom se nedivili, že při jiném úhlu pohledu vypadá válec jako krychle, přilepím tady tři odstavečky, které považuji ve Fištejnově článku za podstatné:
    ===
    Bezmezný obdiv k čínským poměrům rozhodně není na místě: jen Bůh ví, jaké obtíže na Čínu teprve čekají a jaký bude závěrečný účet za rekordně rychlou modernizaci. Ale co se stalo, už se nemůže odestát.
    ===
    Nekompromisní ruská autorka Julie Latyninová dochází k politicky nekorektnímu závěru: "Čínský úspěch se zakládá na nezpochybnitelné zvláštnosti – neexistenci všeobecných voleb. Kdyby byly zavedeny, již zítra by půl miliarda zbídačených čínských venkovanů zvolila za předsedu nějakého nového Maa… Za dva roky by v zemi nebyla ani zárodečná svoboda, ani rostoucí blahobyt."
    ===
    A přece naše momentální neschopnost nabídnout rozumná východiska z pasti by nám neměla brát odvahu k poctivému uvažování, byť by bylo politicky málo korektní. Dříve nebo později skončí stagnace krizí, krize katarzí, ta přivodí změnu paradigmatu a může se stát, že všeobecné a rovné volební právo již nebude vnímáno jako jediná legitimní forma demokratického a prospěšného vládnutí.


    J. Fištejn nikde neadoruje "bezvolební čínský systém". Nebo už neumím česky. (I to je možné...)

    OdpovědětVymazat
  17. StK, umíte česky jak Vy, tak paní Informace, a docela vobstojně. Ale lidskej mozek je taková bestie, že čtené chápe výběrově.
    A možná je to tak dokonce dobře, vzniká tím pradůvod k diskusi, tříbení názorů a potřeba přemýšlet a artikulovat.
    A možná právě tohle je jedním z opravdových motorů vývoje.

    OdpovědětVymazat
  18. Promiňte, odpověděla jsem, ale Google mi to ze záhadných důvodů smazal. Teď běžím tedy poslouchat televizní debatu o volbách prezidenta.
    Napíšu nšco až zítra.

    OdpovědětVymazat
  19. Silná slova, Informace. Otrokářský systém. Když ale přistoupím na ten termín, není v tom Čína zdaleka osamocená.

    OdpovědětVymazat
  20. Otrokářství je silný termín? Podle mého je otřesnější to, že je to praxe a lidi před tím zavírají oči.
    Lo schiavismo alla base delle fortune dell’economia cinese
    (Otrokářství je základem úspěchu čínské ekonomiky)
    http://www.storico.org/La%20difficile%20situazione%20del%20Sud-Est%20asiatico/schiavismo_cina.html
    Zkuste si to nechat přeložit googlem.
    Až budu mít čas, najdu Vám další materiál. Stojí to za to si to přečíst.

    OdpovědětVymazat
  21. Nechme Čínu Čínou. Shodneme se určitě na tom, že s největší pravděpodobností by nikdo z nás nechtěl tam žít a nikdo z nás by asi ani nechtěl, aby se poměry zde přiblížily k těm čínským. I když možná někdo, kdo už nesčetněkrát přišel do styku s českými línými a neschopnými policajty, kteří necítí-li, že se nad nimi vznáší nebezpečí okamžitého vyhazovu, mají pro normálního občana tak akorát plnou hubu výmluv a nářků, jak nic nejde a jak nic nemohou a nezmohou. Na rozdíl od nich, jsou jejich čínští kolegové poměrně činorodí, vstřícní a akce schopní, takže když se ztratil našemu známému na letišti při bezpečnostní kontrole mobil, což on zjistil až po několika minutách, čínský policajt nelenil, prošel záznam z kamery, našel tam babku, co ho zcizila, s pomocí dalších kamer pak našel, kde se na letišti nachází a vydal se s naším známým k ní. Babka dlouho nezapírala a telefon vrátila. Protože náš známý nechtěl s věcí před soud a spokojil se s navrácením mobilu, varoval policajt babku, že by z toho příště nemusela vyváznout pouhým úlekem, ale spíš s pár lety za katrem, našemu známému poděkoval za shovívavost, přeci jen je to byla stará paní, a věc byla vyřešená během pár minut. U nás to zní jako cosi z říše sci-fi, v Číně je to kupodivu realita. Jestli si necháváme zaplavit trh nekvalitním brakem místo kvalitním zbožím, aniž bychom na to nějak adekvátně reagovali, je to především naše blbost, my sami si máme srovnat do latě ty naše nenažrance, co to v té Číně, nebo kdekoliv jinde, nechávají vyrábět.

    OdpovědětVymazat
  22. Zdeněk Žíkovecký17. dubna 2013 v 8:53:00 SELČ

    Ovšemže je to naše blbost; ale jaká reakce na to je adekvátní? Já mnoho cest nevidím:
    1) Zavést zde stejný režim jako je v Číně, abychom byli konkurenceschopní. Toto řešení probíhá, ovšem přiměřeným tempem, aby žába z ohřívané vody nevyskočila.
    2) Zavést dovozní clo.
    3) Napařit jim poplatky, které by se nenazývaly clem, ale měly by nějaký politicky korektní název. Například daň z ekologické stopy. Místo aby stát buzeroval své občany energetickými štítky na budovách a tak podobně, mohl by tyto praktiky uplatnit na zahraniční subjekty.

    OdpovědětVymazat
  23. Zdeněk Žíkovecký17. dubna 2013 v 9:14:00 SELČ

    Není li namístě _bezmezný_obdiv, znamená to, že smezný obdiv podle něj na místě je. (Podle mne je namístě bezmezné zhnusení.)
    Že v budoucnosti bude dost pravděpodobně totalita vnímána jako legitimní forma vládnutí, v tom s ním mohu souhlasit - rozdíl je ovšem v tom, že jeho to neděsí.

    OdpovědětVymazat
  24. Schumacher ehm antisemita17. dubna 2013 v 17:35:00 SELČ

    Informace nikoli popleta, nýbrž ekonom amatér. Nelze úspěšně vyrábět bez odbytu. Výroba na sklad je dočasná výroba. Poptávka sama nestačí, proto je vytvářena. Módní trendy, nové do té doby neznámé potřeby aby šlo na odbyt zboží k jejich uspokojení. A všichni to musejí mít. Hned teď. Dokonce jsou ochotni na to stát ó nevídáno frontu. Protože nemohou čekat aby to koupili zítra nebo dokonce ta hrůza za týden. Jenže je to čím dál náročnější. Nové věci nepřinášejí významný přírůstek užitku a lidé jsou čím dál tím méně ochotni platit osmdesát procent za dvacet procent vylepšení. První mobil jsem si koupil v roce 2006. Druhý mám už asi šest let. Kritériem byly co nejmenší rozměry. Kupodivu i cena byla nízká, do tisíce. Bratranec dostal mobil jako bonus k notebooku. Tak mám záložní až aktuální klekne. Na kecání a sms je dobrý jako ten nejdražší. Až nutně budu potřebovat speciální funkci, koupím se speciální funkcí. Třeba s vodotryskem, bude-li třeba. Když už se mi nějaká věc stane nepotřebnou, nevyhazuju do popelnice ani do sběrné nádoby na elektroodpad (abych nechal vydělat kšeftsmanům pod rouškou ekologie)ale odložím u popelnice. Někdo potřebný si to vezme, buď využije, nebo dál daruje nebo zpeněží. Je šance, že to někomu bude ještě sloužit. Naopak já jsem takhle přišel ke skenerutiskárněkopírce. Mám nápad jdoucí tržníkům i fisku proti srsti, veřejná odložiště nepotřebných věcí, kde zdarma lze odložit nepotřebné i zdarma nebo za velmi nízký poplatek pokrývající režijní náklady si vzít potřebné.

    OdpovědětVymazat
  25. Schumachere, nešťastníku, takový způsob jednání s věcmi by zcela zničil současnou, stále se udržitelně rozvíjející ekonomiku. Kdyby si lidé kupovali jen to, co potřebují - no katastrofa! A ten způsob "já už to nepotřebuji, jestli chceš, vezmi si to" který už pěstuji desítky let -> když jsem to dělal sám, nijak to neohrozilo trh, jak ho dnes známe. Když to to děláme dva - pořád dobrý. I stovku takových nepřirozených lidí by systém snesl. Ale desetitisíce? Statisíce? No by fakt byl konec. Co by pak dělali s těmi všemi i-pody a i-pady? A boty a bundy a auta a počítače a foťáky a... A vůbec.
    K vylepšování: Podle mé zkušenosti platí, že když se někde něco "vylepší, jinde se to zase samočinně(?)"vyhorší". Ale v každém případě je to dražší. Kdo při nákupech používá ten chomáček rosolovité hmoty mezi svýma ušima je prostě zločinec a egoista.
    Tak je to, Obuvníku!

    OdpovědětVymazat
  26. Schumachere,
    já jen s podivem zjišťuju, kolik z vás zde sdílí ekonomický program šťastného snížení konsumizmu, co propaguje Hnutí cvrčků. Nic zbytečného nekupovat, recyklovat staré věci buď přešitím nebo opravou. Anebo je dát potřebnějším.
    Tím bychom také pomohli ubohým číňánkům, co se dřou 12 hodin ve fabrice, aby pak komunisti velkokapitalisti mohli zaplavovat svět šmejdy. Když nebudou mít odbyt, přestanou vyrábět. Pořád je lepší mít hlad než umírat na všelijaké jedy a smrady.
    Tím by se rozřešil i problém globalizace.
    Já to pořád říkám, že jste bystrá hlava. Jen do toho! Proč nezaložíte taky nějakou novou stranu, dejme tomu plynovitou jemnohmotnou? To aby se to nepletlo s tou italskou tekutou.

    OdpovědětVymazat
  27. Jakube,
    boty jsou pro Vás téma bolavé, zoufalé, definitivně tragické?
    Řešte to francouzskými Mephisto.
    http://www.mephisto.com/fr
    Nepřekonatelné boty! Elegantní, pohodlné, trvanlivé. Představte si, koupila jsem si první pár sandálů před víc jak dvaceti lety, když mě italaké pozlacené sandálky div nezchromily nohy, A nosém je pořád!
    Sice jen k moři, už mají trochu opotřebovaný vzhled, ale jsou pořád pohodlné, nezdeformované, lehké.
    Sice stojí skoro dvakrát tolik jak italské, ale pořád se vyplatí. Vzhledem k trvání.
    Od té doby mé první šťastné koupě, kupuju a nosím jen Mephisto, v létě, v zimě, na jaře na podzim. Mají také velký výběr modelů a tvarů.

    OdpovědětVymazat
  28. Vidím že jsem se dostal mezi "podobně trhlé". Novou věc pořizuji většinou také až když ta stará přestává uspokojivě plnit funkci, i když, tu a tam si udělám trošku radosti a pokud pokud došlo k opravdu zásadním modernizacím a budu je schopen alespoň trochu využít tak si to koupím o něco dřív. Ale ani ani tak to není poslední módní štěk.
    A světe div se, i v tomhle režimu utratím většinu toho co vydělám.

    OdpovědětVymazat
  29. Ehm, Kapitáne:
    Peníze se snad dají použít i k něčemu jinému, než k jejich utracení? Tedy utracení za cokoliv, třeba za sušenky pro opuštěné kočky nebo podobné bohulibosti??
    Vás snad naplňuje štěstím nějaké "vícemístné číslo v bankovních počítačích", které slyší na Vaše jméno? [;>)

    OdpovědětVymazat
  30. Co je na racionálním přístupu ke "konzumu" špatně, Informace?
    To, že ho dodržují jen lidé zdrženliví nebo přemýšlející a nepodléhající nátlaku obchodníků? Je jich, pravda, málo? Ale právě ten nevelký počet zachraňuje stávající ekonomický systém. Kdyby takových byla většina, byl by to konec dnešní ekonomiky.
    Většina naštěstí skáče, jak obchodníci a výrobci pískají.
    A podle mě je právě TOHLE špatně. Proč tu máme jíst hovězí z Argentiny a vepřové z Holandska, zpracovávané v Polsku a naše chovy šly přitom do Pr... ...čic? Proč kupujeme cukr ze třtiny dovezený bůhví odkud a naše cukrovary nedávno koupily francouzské korporace a zbouraly je? Kolik nafty se jen na to všechno blbnutí spotřebuje! A my nahlas falešně pláčeme nad "globálním oteplováním". A pěstujeme si "řepkovou naftu" na polích, které by mohly produkovat poživatiny nemuseli bychom je dovážet. V našem hypermarketu mají melouny. To se nedalo ppčkat, až nějako dozrají blíž? Ležín tam, jsou prý bez chuti, nikdo je nekupuje a pak se vyhodí.
    Bezďáci se jich za pár dnů doslova přežerou. Nikomu to ale nevadí - tuhle zhůvěřilost zaplatíme v ceně jiného zboží. My všichni.
    Lazaně, kde byla objevena koňská DNA jsou uznány jako naprosto neškodné a chutné. A my, místo abychom je dali do Armády Spásy, tak je zavezeme do kafilerie a ještě za jejich likvidaci zaplatíme. Opět "my". Tohle je fakt na nakopání do prd..le!

    OdpovědětVymazat
  31. A Vy se tu za snahu chovat se rozumně ještě vysmíváte Cvrčkům!? Proč proboha?

    OdpovědětVymazat
  32. Jestli se obracíte ke mně, Anonymní,
    tak já se Cvrčkům nevysmívám. Alespoň tam ne, kde jsou rozumní. Když mi ale říkají, že si mám dělat prostředky na mytí nádobí doma sama po staru, anebo že mám pěstovat v květináčích zeleninu a volně ji směňovat se sousedem třeba za jahody, tak to se mi tedy zdá nesmyslné. Zrovna tak jako celá pole řepky.
    Nejsem pro plýtvání, doma nic nevyhazuju, co můžu, upotřebím třeba jinak, žádné mody nesleduju.
    Jenže takovéhle domácké úsporné hospodaření nevyřeší problémy ani národní a tím míň mezinárodní ekonomiky.
    Kupuju, nakolik je to možné, zdejší výrobky (až tedy na ty boty), čínské zboží bojkotuju. Zelenina a ovoce je tu čerstvé celý rok, takže dovozu je tu málo, nějaké ty blumy z druhé polokoule anebo avocada, manga, ananasy. Už skoro měsíc prodávají místní jahody ze skleníků a za měsíc budou na trhu třešně a merunky. (Dnes tu bylo 28 stupňů.) A tak kupuju místní zboží podle cedulek, kde je označeno místo vypěstování.
    Biologické potraviny jsou pak výlučně místní.
    Počítač mám už 9let. Mobil 5.
    S reklamami mi mohou vlézt na hrb.
    Takže tak.
    A jak nakupujete Vy?


    OdpovědětVymazat
  33. Já se dost obávám, že díky jevům typu:

    Otázka:
    "Co chcete?"

    Odpověď:
    "Nevíme!"

    Otázka:
    "A kdy to chcete?"

    Odpověď:
    "Teď hned!"

    A zbývá jen dodat, že to chtějí aspoň s obrovskou slevou, ještě lépe zadarmo a úplně nejlépe, aby jim za to, že se pro ten či onen vylevněný krám rozhodnou, ještě platili, nebo aspoň dali dárek. Škemrání o "dárky" je obzvlášť "dojemné".

    K tomu navrch tady máme bruselksé padouchy, kteří mrví legislativu i volný trh ostošest, válčí při tom se zdravým rozumem, přírodou i lidmi, i jednotlivými prvky periodické tabulky a výsledkem je jen další a hlubší pokřivení trhu v neprospěch v Evropě vyrábějících a působících subjektů a ve prospěch těch, co dováží vylevněné hrůzy bůh ví odkud. Pokusy zavádět energetické štítky na baráky a další kraviny jsou jen trapnými pokusy nahradit smysluplnou lidskou činnost byrokratickým otravnostmi a nesmysly.

    Tento mentálně, dotačně, ekonomicky, legislativně i jinak pokřivený hnojník se už jen těžko dá nazvat trhem, to je rozvinutý deficitní socialismus v praxi. To polistopadové doufání, že budeme žít v něčem normálním bylo hodně naivní. Co se týče evropského kontinentu, tak poslední zbytky zdravého rozumu a něčeho slušného jsou k zahlédnutí ve Švýcarsku, ten zbytek kolem silně připomíná Titanic.

    OdpovědětVymazat
  34. Draku,
    tak hnusný koment jsem už dlouho nečetl. Nihilismus. Dokonce jsem chvíli uvažoval, že ho smažu. [;>) Vždycky jsem si myslel, že jsem ten nejpesimističtější pozorovatel okolí - a naráz vidím - je nás víc. Musel bych smazat celý tenhle pesimistický blog, abych byl spravedlivý.

    Otázka zní, zda poctivé popsání stavu, který kolem zřetelně vidíme bude k něčemu dobré. Dokonce ani netuším, jak 100ho ven.
    Lidi jsou už prostě takoví - většinou. Ta jakási "šetrnost" nebo schopnost tvrdě smlouvat je asi užitečná vlastnost - tak se totiž podle mých zkušeností chovají lidé úspěšní a bohatí. Možná právě proto jsou bohatí - já nevím. (Ne všichni. Ti, co měli bohaté opředky se takhle nechovají. A taky ti, co jsou opravdu hodně bohatí.) Ti méně bohatí zaplatí. Připadali by si jako chudáci, kdyby příliš smlouvali.

    Důchodci v Kaflandu jsou sice na první pohled jak hladové krysy nebo křečci** - ale jak jsem pozorováním zjistil, není to u nich zažitá strategie a taktika, ale stádní pud - napodobování. Jako u dětí.

    Tak mě napadá, že nejnormálněji, nejracionálněji se chovají lidi, kteří prošli školou horolezectví. Ti vědí, že když si do báglu nacpou zbytečné věci, budou je muset táhnou na svém vlastním hřbetě. Berou tedy jen to nepotřebnější, nejodolnější. Když vezmou něco navíc, třeba buchtu od maminky, rozdávají ji spolubojovníkům už ve vlaku - aby to pak měli lehčí. A také sdílení: věděli jsme, že v celé partě stačí jedno tranzistorové rádio, abychom měli k dispozici "čerstvou" předpověď počasí.*

    Možná, že s nápravou by se mohlo (mělo!) začít v tak, že nebudeme věci nazývat eufemisticky, kódovaně a vědecky, ale přímo, tak jak nám zobák narostl. Protože jinak je to až příliš často debata "Já voze, ty o koze!"
    A trochu do lidského rozhodování zapojit ten chomáček rosolovité hmoty, který by teoreticky měl mít každý mezi ušima. Nemyslet pořád na to, jak si urvat co nejvíc pro sebe.
    "Neovčanit.


    */ měl jsem sousedku, která, když jsme si se ženou našetřili a koupili jsme si nějakou tu zbytečnost (tenkrát to byl barevný TV) vždycky prohlásila "To chci taky!!"
    Těsně před jejím důchodem na to dojela. Půjčky - dluhy - exekuce - osobní bankrot. Takže teď nemá téměř nic. Až se z toho srabu vyhrabe, může si na něco, na nějakou "nezbytnost" zase naspořit - z nevelkého důchodu.
    **/ Šedesál litrů krabicového mléka. Snad sto balíčků tvarůžků. SLEVY!! Ve čtvrtek a v pátek se Kauflandu vyhýbáme, čtvrtek je totiž den slev. Ale nerudní důchodci se tam tahají o vozíky a pak, když je mají naplněné ne po okraj, ale přes okraj, se tlačí ke svým automobilům. Co s tím zbožím dělají pak, vůbec netuším. Jen doufám, že mě ta neracionální šetrnost a chtivost "něnapadně něpopadně".
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  35. StK:

    Hnusná doba, hnusné jevy, hnusné okolí, vyústily v hnusný komentář. Nedá se nic dělat, ale nasazovat si růžové brýle a hýkat nadšením, že je vše bezva nehodlám, ono to také tak není a nejhorší ze všeho je, že skoro všechny vektory možného vývoje do budoucna, jsou nastavené blbě, mnohé z nich vysloveně tím nejblbějším směrem ze všech možných, někdy mi z toho až mrazí v zádech, jak neomylně si většina společnosti dovede odhlasovat cestu do pekel. Celý život se snažím, abych se na čemkoliv hnusném podílel tak málo, jak je to jen možné, nejlépe vůbec ne a pokud je to jen trochu možné, snažím se po sobě nechávat to hezké, ale tupouni jsou v těžké přesilovce a já se vezu spolu s nimi. Průšvih je v tom, že já na rozdíl od nich jsem si těch hrozících průšvihů vědom, ale je mi to houby platné, svět se strašně smrskl a není ani kam by se dalo odjet.

    Jsem poznamenán výchovou a soužitím s babičkou, která zažila válku a která mi naučila všeho si vážit, ničím neplýtvat a vážit si práce, dřiny a jejich výsledků, včetně rozumného a šetrného nakládání s čímkoliv, ať už mým, nebo svěřeným. Také mi naučila, že prachy se opravdu nedají ani dýchat ani pít ani žrát a že se na nich nedá ani jet ani letět a že jsou za určitých okolností na světě hodnotnější věci, než jakkoliv velká hromada oběživa. Také mi s tátou naučili, vážit si věcí kvalitních a trvanlivých, na rozdíl od těch načančaných srágorek, které sice na první pohled dík obalu dobře vypadají, ale po pár použitích jsou v podstatě k ničemu. Žít s touto zátěží je čím dál tím těžší.

    Díky hlasování peněženkami za posledních 10-15 let vzrostl cenový rozdíl mezi atrapami a použitelným zbožím ze zhruba dvojnásobku na pětinásobek. Kleště k ničemu stojí cca 50 Kč, kleště použitelné mezitím nastoupaly na cca 250,- Kč. Jestli to stoupne ještě víc a vývoj tomu nasvědčuje, nebudu už si moci dovolit, kupovat použitelné věci, už teď je to na hranici únosnosti. Obávám se, že atrapy zvítězí na celé čáře a nic kloudného koupit nepůjde, s výjimkou obchodů pro ty úplně nejbohatší. Skoro ve všech velkých hangárech na okraji, které sice mají otevřeno skoro furt, leč koupit se tam nic moc pořádného nedá, krom spousty technologického odpadu, zůstalo myslím v Praze jedno jediné slušné železářství, kde se ještě něco kloudného pořídit dá, bohužel už jen přes týden a v sobotu dopoledne, takže potřebuji-li něco, musím to lépe plánovat předem. Jestli zkrachnou, bude to průšvih a tak je to skoro všude.

    OdpovědětVymazat
  36. Stará veteš.
    Před dvaceti roky se stěhoval jeden spřízněný Ústav do nových prostor. Takže nastala skutečně velká inventura. A zjistilo se, že přebývají vložky do mikrofonů NEUMANN. Bez elektronkového předzesilovače nejsou k ničemu. Nový pan ředitel zavelel - do šrotu s tím. Když mi to kolega z onoho podniku říkal, požádal jsem ho jestli by ty vložky nemohl místo do šrotu dát mi. Prý to nejde, potřebuje potvrzení, že odevzdal kovový šrot. Vzal jsem z kredence mlýnek na maso a dal mu ho, aby jej odevzdal jako šrot. Pak dvacet let vložku ležely v kufříku. Nebyl čas s nimi cokoliv podniknout. Až loni. Oprášil jsem systém natáčení stereo MS, mikrofonní vložky, které se nikdy nepoužívaly (nebyly k nim ty předzesilovače - oni netušili, že ke třem různým vložkám dodávali Němci jen jeden předzesilovač), vybavil předzesilovači s nízkošumovými FET tranzistory z USA a připojil k digitálnímu japonskému audiorecorderu.

    Co dodat? Brňák by řekl "špica!". Budu s tím točit ty nejnáročnější symfonické věci. Srovnatelné mikrofony, XY (pár) přijde tak na 100 - 150 000.- Mě stály mechanické práce (vyfrézování těl mikrofonů) 600.- veškeré součástky tak asi 300.- a za ten mlýnek na maso jsem dal kolem 100.- Kč. Tedy vše pořízeno za jedno procento ceny nových mikrofonů.

    Ale dal jsem tím strašnou ránu výrobcům Hi-End techniky, obchodníkům s touto technikou a nakonec i státní kase - neb nikdo z výše uvedených neodvedl nemalou daň - nebylo z čeho.

    Tak tohle je "Mein Kampf" proti novokapitalistickému systému. [;>)

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj vespolek. Posílám zajímavý odkaz pro ateisty. Zatímco židé a křesťané jsou podle muslimů méněcenní, nerovnoprávní muslimům, ateisté nemají vůbec žádné právo na život a různí levicoví intelektuálové, kteří jsou ATEISTÉ islám obhajují. Ateisté jsou hodni vyhlazení.
    http://www.osacr.cz/2013/04/10/islam-hrozba-pro-ateisty-agnostiky-a-slusne-lidi/

    OdpovědětVymazat
  38. Kopretino,
    Jako agnostika (nebo bezvěrce, jak chcete, ne však ateistu) mě to nijak nepřekvapuje. Nás nemají rádi: Křesťané, kterým, když na to přijde předhazujeme, že většinou nežijí a ani nežili podle Desatera, Židé, kterým vyčítáme schopnost kooperace s kdekým - ale neschopnost přijmout její důsledky, komunisté, kteří vidí, že nás neoblafnou svými řečmi o beztřídní společnosti, anarchisté, kterým vysvětlujeme, že bez nějakého řádu budeme jen stádem jednotlivců, který se stejně začne spontánně organizovat, ultra-liberálové, kteří věří stejně jako komunisté v to, že každý člověk má stejnou povahu které se dá naplánovat atd. Takže proč by nás měli nějak respektovat muslimové? Jsme nejnebezpečnější skupinou ze všech vyjmenovaných. Myslíme. Hlavou. A myslíme si, co chceme. Nelze si nás vnitřně podmanit. [;>))

    OdpovědětVymazat
  39. No jo, jenže křesťané ani Židé ateisty, agnostiky či neznabohy vyhladit nechtějí, ale muslimové, tedy velká část z nich ateisty, agnostiky, neznabohy chtějí pozabíjet.

    OdpovědětVymazat
  40. Kopretinko,
    pro toho, kdo věří nějakého (jakéhokoliv) Boha je snadnější přestoupit k jiné víře. Třeba i k mohamedánům. Pro člověka svobodomyslného nikoliv.
    Ale nemá skrupule a klidně, když bude vážně ohrožen, na nějakou (jakoukoliv) víru přistoupí - tedy jen vnějškově, zdánlivě. A stane se tak zárodkem "páté kolony" v komunitě věřících.

    Proto je, naprosto právem, považují "muslimáci" za nejnebezpečnější nepřátele té primitivní, středověké víry, islámu.
    Islám, pokud vyhraje, se rozloží sám - v okamžiku, kdy muslimové v hojné míře okusí bohatství. Už teď si jejich imáni stěžují, že muslimští boháči jsou většinou "vlažní ve víře".

    OdpovědětVymazat
  41. StK,
    nepíšu nic o ukájeníse nějakým číslíčkem v počítači. Píšu jen a pouze to, že i když "nemusím mít každou kravinku která je COOL", jsou moje finance "kladně vyrovnané". A přímo nevysloveno je tam možná něco o tom, jak to vlastně dělají ti, co každou kravinku mít musí, ale přeju jim to.

    OdpovědětVymazat
  42. Kapitáne,
    Já o nějakém ukájení se číslíčkem v bankovním počítači taky nepíšu - ani neuvažuji. Mám rezervu, abych mohl nějaké trable zaplatit - až přijdou.
    VĚTŠINU PROBLÉMŮ ALE PENĚZI OBVYKLE NEZAPLATÍŠ.
    Heslo je: "Rubáš nemá kapsy!"
    A druhé heslo:"Žít s dluhy se dá. Ale člověk nemá klidné spaní."

    OdpovědětVymazat
  43. Kopretině:

    Již dávno jsem došel k názoru, že s islamisty si člověk nejlépe a nejvíc od srdce popovídá leda tak přes souřadnicové zaměřovače Tomahawků, případně zaměřovače palubních zbraní a bomb B-52, to už je ten kontakt o něco blíž a tím pádem srdečnější anebo úplně nejlepší je to přes zaměřovač palubního sedmihlavňového rotačního kanonu na palubě A-10, nabitého municí s ochuzeným uranem. Vzhledem k jejich zabedněnosti a zaťatosti, je stejně těžké a hlavně málo smysluplné, povídat si s nimi jakkoliv jinak. Jinak ve srovnání s ateistou, je prý pro ně ještě něčím horším a tudíž přednostně zabíjeným odpadlík od té jejich "úžasné" víry.

    StK:

    Ano, již snad skoro nesčetněkrát jsem si za život stihl povšimnout, že ačkoliv jsem se k těm lidem choval slušně i zdvořile zároveň, přesto mi nenáviděli tak silně, jako bych plánoval jejich genocidu v plynové komoře. Stačil jim k tomu i jen skoro neznatelný náznak toho, že mám své názory a svůj vnitřní svět, do kterého si zrovna od nich opravdu nedám kecat. Asi prokoukli, že jsem je prokoukl a nelíbilo se jim to. Teď už v tom umím chodit o něco lépe, ale moc mi to přetvařování stejně nejde, ono mi nešlo nikdy, ale teď aspoň umím lépe neprojevovat znechucení, což naštěstí v drtivé většině případů naprosto postačuje :-)

    OdpovědětVymazat
  44. Já bych si dovolil tomu dát hutnou podobu: Žít s dluhy lze - jen dobře spát ne!
    Ano, špica. Je dobře, když je člověk v něčem špica a ví to a ví či tuší to i okolí.
    To musí být fajn.

    OdpovědětVymazat
  45. Ano, nevěřící (v nic) je méně než zvíře,lze a dokonce je záhodno takové vybíjet na potkání. Zatímco křesťan či žid je p o u z e druhořadý. (Tedy tradičně, historicky, dnešní nenávist vůči Židům nechávám bokem, že.)
    Mám teď další (velmi deprimující) poznatky, prameny, údaje o tomto tématu - I. a Evropa. Její budoucnost. Konečně jsem se osobně seznámil s několika špičkovými odborníky na tomto poli plném ekrazitu. Je toho moc, valí se to, co se náhodou dozvíte z médií, není ani ta špička ledovce. No pokusím se po trochách únosně to předávat.

    OdpovědětVymazat
  46. ZŽ:

    A a u těch nových výrobků je teď časté, že přicházíte o soukromí. Říká se tomu přechod ke cloudům. Zatímco dříve se zálohovala a synchronisovala data mezi mobilem a plechovkou jen mezi mobilem a plechovkou drátem či bezdrátem, třeba zrovna modrozubem, tak teď si buď zapnete cloud a ono to začne svištět přes půl zeměkoule a především pak nemístně zvědavé plechovky výrobce smartphonu, nebo cloud nezapnete a máte po žížalách... V kombinaci s tím, jak jsou lidem vypatlávány mozky, jaký že je to bezva nápad, udělat si ze smartphonu ovládátko svého bankovního účtu, považuji tohle obíhání soukromých dat po plechovkách přes půl zeměkoule jako obzvláště povedený a třeskutý nápad. Myslím, že je jen otázkou času, než z toho bude pořádný průšvih, docela se na to těším.

    StK:

    Lezou, jsou ty ježibaby nepohledné a ošátkované k vidění čím dál tím častěji...

    S těmi mikrofony je to nádherný husarský kousek :-) Já nemám nic proti tomu, nechat výrobce něčeho krásného a kvalitního vydělat nějaké peníze, ale mezi výdělkem a loupeží za bílého dne je přeci jen pár drobných rozdílů, třeba v přiměřené ceně. Neexistuje náhodou čínská varianta těch německých krasavců? Taková varianta pak vyjde několikanásobně levněji. S kvalitou to u těch rozumnějších Číňanů kupodivu ujde. Když jsem hledal cenově snesitelný, ale zároveň přiměřeně kvalitní mikrofon, tak německé se pohybovaly kolem 10 kKč, čínský Soundking vyšel na necelé 2 kKč. Pro mé skromné potřeby to naprosto postačilo.

    Jak mi pobavily kalifornské zelené mozky:

    WARNING: This product contains chemicals, including lead, known to the State of California to cause [cancer and] birth defects or other reproductive harm. Wash hands after handling.

    Nejdřív jsem na to chvíli s údivem hleděl a pak mi to div nepotrhalo smíchem. Ten výrobek je poměrně slušná zvukovka a protože je profesionální a u těch se počítá s tím, že se bude často převážet, jsou spoje pájené směsí cínu a olova. Až donedávna na tom nic špatného nebylo, dokud svět nezmagořel dík některým nenažraným hajzlům a parchantům do zelena... Nechápu, jak by mi mohlo ublížit olovo z desky přes plastové knoflíky vypínačů či potenciometrů, tohle soudruzi kapočku nedomysleli. Jinak proti mytí rukou nic nemám, stejně si je myji několikrát denně, už jen proto, že bytostně nesnáším špinavé klábosnice. Od té doby, co se dá síťově dělat většina věcí na dálku, se mi v tomto ohledu dost ulevilo, klábosnice některých jedinců o nich skutečně vypovídají mnohé a zpravidla jen málo hezkého...

    OdpovědětVymazat
  47. Pro INFO: NÁVOD Z MANUÁLU TROLLA.
    "informace řekl(a)...
    Netrvrdím, že něco vyřěšíme, anebo že bychom mohli něco vyřešit. Ukazuju tu jen na velice široké spoje zdánlivě jednoduché otázky".........NO PRÁVĚ!ZAMLŽIT, ROZŠÍŘIT,ZAŠMODRCHAT, Z OPONENTA UDĚLAT NEVZDĚLATELNÉHO BLBA, EXTREMISTU............
    "Chtěla jsem napsat něco podobného o utopii v dějinách - minulý týden byl v Turinu na to téma festival - totiž Biennale. Je to téma dost podobné. Ale teď jste mě předběhl.
    Tak až na jindy".......A UTÉCT.....
    "Vidíte, všichni mají starost, co s námi bude v budoucnu. Když nepřiletí nějaký meteor. nebo nevyletí superkaldera, anebo do sebe nenarazí pevnina Ameriky s Evropskou".............NEPO ODVÉST POZORNOST K NĚČEMU ROZUMEM NEUCHOPITELNÉMU.............
    "Na to téma jsem viděla taky zajímavý program"............CO NIKDO JINÝ NEZNÁ.

    Tato pravidla lze uplatnit bez změny téměř na vše, jsou uvedena v manuálech různých služeb průřezem spektra, převzaty jsou i do marketingového programu prodejních akcí, ano, tak jsou všeplatná.

    Na nikoho osobně neútočím, jen analizuji nastalou situaci a zároveň prosím myslete mozkem a čiňte rukama.
    Nic jiného. Čest v šest

    OdpovědětVymazat
  48. To EK(tm):

    Když už trollovina - tak si taky zatrolluji: analýza, analyzuji, analyzátor (grammar troll) Ale je to opravdu zcela nepodstatné.

    K věci: Lidé mají různé způsoby přemýšlení a Informaci patrně podhazujete něco, na co ani nepomyslela a z čeho ji nikdo další nepodezírá. Nemyslím, že by bylo nutné být na sebe vzájemně tak přísní. "Matoucí pohyby" (nebo větičky) používá, jak správně píšete, opravdu kdekdo. Já si jich všímám hlavně u politiků a novinářů. A tam bych jejich neexistenci ocenil nejvíc.

    Tenhle blog je, milý EK(tm), záležitost pro náš oddech, ne práce. Lidé (jako třeba já) tu "hýří svými překlepy a hluboce pohrdají čárkami ve větách". Najdete tady i opakováním, archaické tvary nebo nelogičnosti. I tzv.(!) extrémní názory. No a?
    Pokud Vás to opravdu tak moc zlobí, nečtěte to. Nebo se s tím smiřte. My už asi moc jiní nebudeme. [;>)

    OdpovědětVymazat
  49. Jen jednu otázku.
    A jak byste ty věty zformuloval Vy, EK, aby nebyly dezinformující, mlžící, nebo - nedej bože - dokonce dělající Z OPONENTA NEVZDĚLATELNÉHO BLBA, EXTREMISTU..

    Skutečně by mě to zajímalo. Neznám totiž ptydepe mašinkvérů a podobných nebezpečných hračiček, co každé ráno láskyplně mažete a leštíte.
    Ale mohla bych se to ptydepe nučit.

    OdpovědětVymazat
  50. Pro Draka:
    Existují české, dnes už docela rozumně drahé náhrady, ale:
    - ani mechanické provedení včetně povrchové úpravy se nevyrovná těm "zavedeným" značkám
    - užitné vlastnosti jsou stejné - pokud ovšem výrobce "z úsporných důvodů" nezačne po chvíli úspěchu používat "nikoliv špičkové" komponenty
    A to nejhlavnější: můj obor je z 90% založen na snobství uživatelů. V běžném provozu nikdo, ani ten nejlepší sluchař nepozná rozdíl mezi signálem z mikrofonu za 12 000.- a za 80 000.-. Ani sebelepším analyzátorem to nikdo nezměří. Ale: Když je tam některá ze "světových značek" (cca 6-8 firem) tak to prostě hraje líp! No a ten mikrofon mívají ve studiu na dosah, na dohled. Takže se musí buď používat "značka" nebo vymyslet báchorka o jiném výrobku - např. že je to právě novinka, která ve světě určitě prorazí "hned zítra" a že oni (muzikanti) mají neopakovatelnou příležitost ji na sobě odzkoušet. Za měsíc už stejně neví, co jim viselo nad hlavou nebo stálo před čumákem.
    U těch Neumannů - ta vložka je vlastně pořád stejná - od dob, kdy na ni řval Adolf H. se změnilo jen venkovní sítko. Je to německý strojní výrobek, který bude fungovat, na rozdíl od dnešních šmejdů i našim vnukům.
    To, co je na celé věci nezvyklé (husarské) je, že jsem vyhrabal ze svého mládí starý SYSTÉM nahrávání, M-S, Mono-Stereo, kdy kanály obsahují mono a stereosložku a až v počítači se z nich dělá obvyklé dvoukanálové stereo. A je možno se součty a rozdíly těch dvou signálů kouzlit, dodatečně bezztrátově měnit šířku snímku, potlačit např. určitý směr snímání atd. Kdysi na to bylo třeba speciální vstup na mixpultu nebo black-box, "krabičku" mezi mikrofonem a pultem, dnes to umí každý editor. Tedy pokud víte, jak ho naprogramovat. Takže tak.

    Ještě poznámku ke značkám: Už jsem reklamoval i renomované australské mikrofony. Ale měl bych podotknout, že ona firma svým zákazníkům naprosto věří, napřed poslali nový pár a zpátky jsem posílal jen ten vadný kus. Ten druhý mi ponechali "pro reservu". A omluvili se za nedokonalou výstupní kontrolu. Takže...
    Ale ověřovali si, (byly to moje soukromé mikrofony, pořízené "na důchod") jestli jsem profík u mého zaměstnavatele. "Nenápadně..." [;>))

    OdpovědětVymazat
  51. Stop!
    Nedávejte svým oponentům nakonec za pravdu, Info. [;>)

    OdpovědětVymazat
  52. StK,
    přečtěte si to líp. Já mu přece za pravdu nedávám.
    Jen Šaman dokázal ocenit "jemnou italskou ironii.

    OdpovědětVymazat
  53. StK:

    Ne, že bych neměl rád opravdu hezké věci s hezkou povrchovou úpravou, konec konců hliníkové Unibody pro notebooky od Applu je svého druhu designerský koncert krásy a užitkové hodnoty zároveň. On i hliníkový "kvádřík", 20 x 20 x 4 cm, se zaoblenými rohy Applu Mini, je nádherný a chvílemi přemýšlím nad tím, jak to zkusit zachytit fotoaparátem tak, aby to vyjádřilo i mé pocity, které mám, když na to hledím a vnímám ten souzvuk designu a funkčnosti. Docela dost trpím, když potkávám nové Škodovky či Audiny s těmi velkými šikmými asiatskými světly, absurdně a hlavně strašně ošklivě zvětšenými "držkami" a firemními znaky a velkými plochami postříbřených plastů. Začíná to pak vypadat jak kříženci lochnesky a pouťové atrakce a ne jako representativní a atraktivní dopravní prostředek... Ti dementi ve fabrikách si asi myslí, že si lidé kupují ošklivé Kii či Hyndaye kvůli tomu, že je zaujal ošklivý asiatský design. Houby! Měli by se probrat ze snů. Lidi kupující nová auta v drtivé většině zajímá především cena a spolu s ní délka záruky, design je jim ukradený, už jen proto, že zpravidla nedokáží vnímat. Nicméně dokáží vnímat ceny a tím pádem pak závistivě nepřát těm, co si mohou dovolit pořídit si ty dražší hračky...

    Jednoduché, spolehlivé, funkční a kvalitní záležitosti, jako jsou ty Neumannovy vložky, takové mám ze všeho nejraději.

    Kdybych musel volit mezi designem a funkčností, dám zpravidla jednoznačně přednost funkčnosti a hlavně pak mravnosti a přijatelnosti poměru cena/výkon.

    Ta hračička Mono - Stereo je zajímavá, kolik potřebuje mikrofonů, jeden nebo dva? A jak vlastně funguje? Ono těch možností, jak kombinovat, propojovat a následně pak ještě zpracovávat v editorech a kouzlit s výstupy je tolika, že se až oči rozbíhají a mnohdy to ani kebule nebere. Na druhou stranu, protože trpím nedostatkem času, tak se u čehokoliv co dělám snažím, nafotit, nebo zaznamenat tak, aby jakékoliv další zpracování nebylo potřeba, nebo jen minimálně, protože čas je vzácný statek, a je škoda spotřebovávat ho nadměrně mnoho a zbytečně u editoru tam, kde by spíš pomohl lepší hardware, nebo lepší způsob pořízení originálního záznamu na vstupu, což pravděpodobně bude z tohoto soudku.

    Australské opice se zachovaly naprosto profesionálně. Při těch cenách, které mají nastaveny, si určitě mohou dovolit občas něco někomu vyměnit, i kdyby se z nějakého důvodu seknul a obvinil ty jejich mikrofony neprávem. Prospívá to dobré pověsti značky a budování dlouhodobých vztahů a vazeb se zákazníky. To nenápadné ověřování kvalifikace svědčí o tom, že asi používají i nějaký software typu CRM a potřebovali si odfajfkovat, do jaké kategorie patříte, zda se na Váš úsudek dá spolehnout. Obávám se ale, že tenhle inteligentní a individuální způsob obchodování začíná nenávratně odcházet do minulosti. Peněženky tupounů nám nemilosrdně odhlasovávají náhradu opravdového zboží vylevněnými polofunkčními atrapami. Opravdové funkční zboží zákonitě podraží a nakonec zmizí, zůstanou jen ty atrapy a pak se to celé slavnostně s a s obrovským humbukem a hlukem sesype na přímo na držku.

    OdpovědětVymazat
  54. Omlouvám se, platí ana lízá mašínqeur, ač jde o bezpečnou věc v ruce poučeného slušného střelce.
    Blb se prostě překlep, tak dost, nikdy nedám zbraň do ruky (bez) INFORMACE.
    čest.

    OdpovědětVymazat
  55. Jenže tu italskou ironii musí umět ocenit hlavně EK(tm), ne?
    A už raději mlčím...[;>)))

    OdpovědětVymazat
  56. Máte pravdu, StK.
    Když ten EK pořád tak láskyplně pečuje o ty své kvéry, tak bude mít i neprůstřelnou vestu, že jo?
    Když já nejsem zvyklá chodit s obuchem nebo se samopalem, ale raději kousnu jedovatým zoubkem. Třeba bych si ale ho mohla na našem obrněnci vylomit.
    Tak příště ho řachnu palicí.

    OdpovědětVymazat
  57. Ironie je bezvadná věc, dá se tím ušetřit spousta jinak zbytečně obsáhlého psaní. Ale je to s ní jako se vším nic se nemá přehánět.

    Nic mi po tom není, ale myslím, že v tomto případě není informace tím, kdo by to s tímto nástrojem v ruce poněkud přehnal.

    OdpovědětVymazat
  58. Pro Draka:
    Když stereo začínalo, byly čtyři způsoby snímání: A-B, X-Y, M-S a spot-stereo - elektrické stereo. Pak ještě přibyla ASH - Umělá Stereofonní Hlava. Ale nebudu tu psát učebnici, to by mě ostatní Útulníci asi neměli moc rádi.
    Tak jen krátce: Použití systému M-S je stejné jako X-Y tedy pro tzv. vážnou hudbu v přirozeném akustickém prostoru. Jsou to dva mikrofony v jednom místě, v jednom pouzdře, jeden s osmičkovou charakteristikou který produkuje signál levé a pravé strany zvukového zdroje a druhý, s charakteristikou kulovou nebo širokou ledvinovitou zase čistý signál monofonní. Pootočené jsou o 90°. Maticí v PC se pak vytváří ony komplementární signály klasického sterea L-R. K pořizování kvalitního základu - jistě, musí to být nezkreslené, nezašuměné atd. Ale na jemnější věci jako na šířku báze a podobné vychytávky, které slyší tak asi 30% poučených posluchačů (a 3% "nepoučených") zbude čas až v postprodukci. (Stejně jako u fotek třeba vyvážení barev nebo ořez.) Je to proto, že při záznamu nemáte často možnost poslouchat výsledek v optimální zvukové režii, často se pracuje na sluchátka, která mají úplně jiné požadavky na mixáž, než poslech na boxy atd. A koncert se kvůli vám opakovat nebude!
    On se dokonce "final mix", který jde do archivu nebo na CD/DVD poslouchá jednak na kvalitní studiové monitory, pak znovu na nekvalitní repra, obvyklá u posluchačů a nakonec i na sluchátka. A hledá se kompromis.
    Když pak snímek slyším mono, třeba z malinkých stropních repráčků-chrchláčků v nákupním centru, musím konstatovat, že jsme se snažili zcela zbytečně. No ale - zaplatili.

    Kvalitní zboží myslím nevymizí - profesionálové si za dobré kleště (mikrofon, fotoaparát) rádi připlatí. Ono je to živí. Jen se nebude objevovat na běžném trhu. Tam budou kralovat už jen ty "načančanosti".

    Teď si uvědomuji: Stařičký PC, který jsem levně koupil od Deutsche Post jako repas jede dodnes. Bez poruch, s pomaloběžným, tichoučkým větrákem. Já mezitím vystřídal tři PC - za ten poslední jsem dal téměř 38 000.- ale nechal jsem si ho postavit tak, že jsem nadiktoval Alfě všechny komponenty, které mi vybral syn a trval jsem si na nich. Včetně skříně a větráčjů. Funguje, i když to už není žádné "dělo", ale na videopráce stačí. (Na ty ostatní činnosti by bohatě stačilo "dvojjádro".) A pokud mám zpracovat něco delšího, jdu s tím domů. I s dvojím přepisem přes "portable disk" je to dvakrát rychlejší.

    Takže ano, tak moc nezáleží na oboru. Jen na poctivosti výrobce. A rozumu zákazníka.

    OdpovědětVymazat
  59. Neobávejte se, přátelé. Já střílet umím, dokonce i z kulometu. A to díky starostlivé péči bývalého socialistického zřízení o dorůstající mládež. A umím taky smontovat hadici u protipožárního vozu a stříkat.
    Takže ať se ten hašašíra moc nenaparuje. Můžu ho polejt vodou, že se bude týden sušit. Anebo ... přistoupit k radikálnější prostředkům boje proti třídnímu nepříteli.

    OdpovědětVymazat
  60. Nojo StK,
    jenže, na kolik by z komponent obdobné kvality vyšlo nějaké herní dělo? A kdo by to co 2 roky když už nepostačí na nejnovějšá hry měníl? A kolik by se jich potom prodávalo? takže, nakolik by nakonec OPRAVDU přišlo?

    Ergo kladívko, to množství haraburdí, který KAŽDEJ MUSÍ MÍT nejde naplnit než levným kšuntem.

    Takže kvalita je pro pracháče co na to mají, pro ty co je ta věc živí anebo pro fajnšmekry co si tím udělají radost a nepotřebují ke štěstá hromadu haraburdí.

    OdpovědětVymazat
  61. Mám štěstí, kapitáne - kromě šachů jsem nikdy na počítači žádné akční kousky nehrál. Nebaví mě to a nemám na to ani čas. Takže mi (čistě teoreticky) zůstaly ty peníze.
    Jo a ty šachy už taky nehraji. Ten "oný", co sedával pod mým stolem v plechové krabici a tiše si šuměl byl daleko lepší hráč než já. Což mě uráželo a za trest jsem ho po pár prohraných partiích odinstaloval. Jsem sice blbý, ale jsem mocnější než on. Zlikvidoval jsem ho! TAK SE TO PŘECE V ŽIVOTĚ DĚLÁ. NEBO NE?
    [;>)))

    OdpovědětVymazat
  62. Ad Kocour ve 12:53. Na debaty o fínesách zpracování zvukového záznamu tady asi Kocoure nenajdete stejně vyspělého spoludebatéra. Tady by pro Vás přicházel v úvahu zřejmě Vladimir Meller. Kdybyste případně měl zájem, mohl bych zprostředkovat kontakt. Se vzájemnou domluvou by nebyl problém, on samozrejme nezabudol hovoriť po slovensky.

    OdpovědětVymazat
  63. Myslím Pedro,
    že by to ani jemu ani mi moc nového nepřineslo. Oba jsme praktici, základy určitě máme stejné a zkušenosti z psychologie nahrávání zase máme asi dost různé. On dělá popík, já dělám klasiku. On točí světové celebrity, já měl světové zpěváky ve studiu jen párkrát.

    Takže díky Pedro, ale asi ho nebudu obtěžovat. (Ty jemné finesy si stejně každý nechává pro sebe. To je výrobní tajemství každého mistra zvuku. To, co říká Vladimír M. na YT jsou stejné obecnosti, které píšu já tady - jenže on je rozhodně na mnohem vyšším levelu. (I finančně. Nicméně mu nezávidím. Určitě si to tvrdě odpracoval.) [;>))
    P.S.: Kdybych měl třicet, bylo by pochopitelně všechno jinak. To bych jeho zkušenosti nasával jako houba.

    OdpovědětVymazat
  64. informaci:

    No, je pravdou, že cílem té výuky sice bylo tehdy původně něco jiného, nicméně kdyby vám tam v Itálii chtěl někdo vyhlásit socialistickou republiku, nebo kalifát, tak se vám obě zmíněné dovednosti mohou víc než hodit :-)

    StK:

    Z hlediska zvuku je to se mnou těžké, protože nemám sice absolutní sluch, ale absolutní hluch také ne, takže v blízkosti chrastítek se nacházím jen velice nerad a za něco, z čeho je mi příjemné poslouchat muziku, nebo čtené slovo, utratím poměrně dost. Užívám to ale, dokud to neumře přirozenou smrtí a rozhodně odmítám vrhat se na každou kravinu jen proto, že je nová a že se o ní perou a chrochtají nad ní blahem haldy frikulínů. Z hlediska toho, jak se zvuk zaznamenává, zpracovává a uchovává a reprodukuje, jsem řekněme více či méně poučený laik. Učebnici zvuku sem do Útulny určitě nepište, když jsem se podíval na Wiki, tak v angličtině to tam je, takže cokoliv budu potřebovat mohu si tam přelouskat, český překlad tam není, ale bez toho se naštěstí obejdu. Kdybyste neměl nic lepšího na práci, můžete se toho ujmout. V každém případě díky za zmínku a inspiraci k hrabání se ve Wiki, máte celkem hezký a zajímavý obor.

    Ke hraní:

    Já akční kraviny také nemusím, nebaví mi to, ani trochu, ale stejně tak mi nebaví ani šachy s nadupanou plechovkou, protože koho by bavilo buď pořád prohrávat, nebo naopak strávit zbytek života v teorii šachů a matematickém aparátu kolem jejich hraní, což je ale předpokladem úspěchu, chce-li člověk mít šanci proti nadupanému křemíku obstát. Mám rád, je-li dost času, letové simulátory, když mám pár minut, tak třeba karetní hry, jako třeba Black Jack, Solitaire, PinBall, ten je mírně akční, ale naprosto nenáročný. Prostě mám rád něco, u čeho se dá dobře si odpočinout a přitom trochu i provětrat mozek, třeba něco z tohoto:

    http://www.cogsgame.com/

    http://www.yetisports.org/

    http://machinarium.net/

    http://www.crayonphysics.com/

    OdpovědětVymazat
  65. Jen klid, Draku.
    Kdo by tu mohl teď vyhlásit socialistickou republiku, když se právě Pd rozpadá a všichni už komentují, co z ní bude dál.
    Cvrčrk vítězně vyhlásil: už jsme poslali domů tři strany - Udc, Fli, Itálii hodnot a teď jde domů i Pd. Zbývá nám jen Pdl.
    Ale Pdl se domů poslat nenechá. Berlusconi je neporazitelný a nesmrtelný. Marně ho malují levičáci, jak leží na katafalku. To při příležitosti pohřbu Thatcherové. Taky se jim to vymstilo. Jettatori.

    OdpovědětVymazat
  66. Další zajímavý odkaz, video, které by si měly promítnout feministky na Západě.
    http://www.youtube.com/watch?v=nbNzeAQePZo
    Na závěr videa žena z Íránu vypovídá, že islám je to nejhorší, co ji v životě potkalo. Íránští muslimové ji surově zbili, přelámali nohy, několikrát znásilnili. Jak píše pan Křivan ze Psa, všechny muslimy do jednoho by bylo záhodno vyhnat z Evropy, muslimové do Evropy nepatří.Nestojím o to, aby mě nějaký muslim znásilňoval, zlámal nohy a nakonec zabil. Islám je ryzí zlo, pekelné zlo, kdo to nevidí, tak je zaslepený multikulti levičák...

    OdpovědětVymazat
  67. Informace,
    dovoluji si trochu OT: na webu valka.cz je článek:
    http://www.valka.cz/clanek_12052.html
    zabývající se stalinskými čistkami v Rudé armádě a jejich dopadem na bojeschopnost RA. Kdysi jsme na toto téma diskutovali.

    OdpovědětVymazat
  68. Islám opravdu patří na seznam ideologií, které potlačují a ohrožují lidské svobody a samotné základy lidského soužití a civilisovanosti vůbec. Stejně, jako tam patří nacismus a rozličné odrůdy komunismů s jejich třídním bojem a nenávistí. Bohužel je tam jen nacismus, islám a komunismus tam stále chybí.

    Docela jsem si v souvislostí s bostonskými událostmi vzpomněl na Pánka, Štětinu a další uřvané tupouny, kteří se vehementně zastávali Čečenců proti Rusům, aby tito kupříkladu mohli svobodně unášet nemuslimy z blízkého příhraničí do jejich domoviny a vyžadovat za ně výkupné, jak je tam již po staletí mimo jiné "lahůdky", dobrým zvykem. Teď dostali v Bostonu první splátku za toto jejich "dobro" a v brzké době budou nepochybně následovat další hromady "vděku", za to vše dobré, co pro ně bylo na tomto poli vykonáno. Zeman je sice ukecaný a nepříliš důvěry hodný demagog, ale v tom, že islám je anticivilisace, v tom se nemýlil a nekecal, v tom má naprostou pravdu.

    OdpovědětVymazat
  69. Mimochodem, v dobách největšího rozmachu stalinismu a čistek, bylo v represivních sovětských orgánech nadprůměrně mnoho Čečenců, Dagestánců a dalších kavkazských "dárečků". To oni tam při tom jejich působení "zavedli" módu černých kožených kabátů, podle byli dobře k rozeznání.

    OdpovědětVymazat
  70. Pergille,
    autor toho slovenského článku vychází z tézí Viktora Suvorova, podle kterého Stalin připravoval ve třicátých letech světovou válku a chtěl použít Hitlera jen jako nárazovou sílu, která by porazila západ. A pak ho chtěl eliminovat.
    O Suvorovovi je článek na Wikipedii
    http://en.wikipedia.org/wiki/Icebreaker_(Suvorov)

    Tady uveřejnili pohovor s ním v La Nuova Europa, text byl pak přetištěn v la Storia libera "La storia non è quella dei vincitori (Stalin e l'invasione di Hitler)"
    http://www.storialibera.it/epoca_contemporanea/II_guerra_mondiale/viktor_suvorov/articolo.php?id=606

    V anglickém jazyce najdete další pohovor na toto téma v An Interview with Viktor Suvorov By Viktor Kalashnikov, March 2011
    http://www.jrnyquist.com/suvorov-part-1.html
    Kde říká mezi jiným: "Stalin wanted, first, to industrialize the empire; and then, on this basis, to develop a colossal army. Stalin wanted to nurture a Fuhrer in Germany who will aggressively stomp Europe, and strangle it. And then, the when the Fuhrer finally invades Great Britain we will stab him in the back. It all went according to plan until Hitler realized what was awaiting him, and struck first. That's all."

    Na ruském webu najdete Виктор Суворов без цензуры. Против пещерного
    сталинизма / М. : Яуза-пресс, 2011.
    http://militera.lib.ru/research/0/pdf/sb_victorsuvorov-bes.pdf
    Kde je zajímavý článek Джахангир Наджафов: Дилемма Второй мировой войны - демократия или тоталитаризм.... Rekonstruuje tam sovětskou politiku konce třicátých let.

    Nejsem vojenský historik a tak mohu jenom konstatovat, co píší, ale sama k tomu mohu málo přidat.

    OdpovědětVymazat
  71. Možná proto je na dotazníku ke vstupu do USA uvedena rasa "kavkazan" místo běloch. (Už si to přesně nepamatuji, ale člověk "kavkazského typu".) Tedy my všichni [;>).

    OdpovědětVymazat
  72. Zdeněk Žíkovecký22. dubna 2013 v 9:15:00 SELČ

    V šachách sice nemá člověk proti počítači šanci, ale je zde
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Arimaa
    vytvořená tak, aby měl člověk nad počítačem navrch.

    OdpovědětVymazat
  73. Zajímavé, mrknu se na to Z.Ž.

    Ale není ta "menší síla komputerů" dána tím, že se na teorii téhle hry tak dlouho a pečlivě nepracovalo, jako na teorii šachové?

    Ostatně - už byl spuštěn nějaký samoučící se šachový počítač? A s jakým výsledkem?

    OdpovědětVymazat
  74. StK a ZŽ:

    Některé problémy a úlohy se už z podstaty lépe hodí pro strojové zpracování a některé hůře. Proč tomu tak je, by nám určitě mohl zasvěceně zkusit vysvětlit nějaký matfyzák, který se na analýzou a následnou algoritmizací tohoto typu zabývá. Já o tom mám jakési mlhavé povědomí, ale podat přesvědčivý důkaz o tom, že ta či ona úloha se algoritmizuje lépe a je tomu tak proto a tato hůře, a je to zase kvůli onomu, tak to bych prostě nesvedl, rozhodně ne dost přesvědčivě. S největší pravděpodobností bych si svedl z několika vysvětlení vybrat to nejvěrohodnější. Nicméně nic nestojí na místě, s rostoucími počty jader, zvětšující se dostupnou a stále rychlejší pamětí, a neustále se zlepšující paralelisací úloh, dochází jak k nárůstu použitelného výpočetního výkonu, tak i rostoucí efektivitě jeho využití, takže on se obor celkem zajímavě vyvíjí a pořád...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)