Prohledat tento blog

pátek 5. dubna 2013

Fištejnova teorie

Tady je místo pro diskuzi o demokracii, volebním právu a souvislostech.

Jefim FIŠTEJN             zdroj: internet
   Přečtěte si prosím pomalu a pozorně tohle a napište, co si o tom myslíte. Nedokázal bych problém pojmenovat přesněji, než Jefim Fištejn.



Myslím, že je zhola zbytečné, abych článek přepisoval nebo přebíral. Napište, co si o základní myšlence demokracie myslíte Vy. Myslím, že někteří mají čerstvé poznatky z aplikace rovného volebního práva...




  Všimněte si prosím, že tady se po delší době nakouslo něco, co není jen partikulární, dočasné nebo není obrácené k minulosti - oblíbené, ale nanicovatté téma "kdo kdy komu vlastně více ublížil". 
   Toto Fištejnovo zamyšlení je velmi potřebná reflexe na stávající "úbytě" té naší, tzv. západní kultury.  V jednom příspěvku píšu, že státy se nejvíce rozvíjely za totalitních dob - nebo za války. Německo za Hitlera, Sovětský svaz sílil a rostl nejvíce za Stalina, Čína sílí teď. Naopak státy, kde je demokracie na postupu slábnou směřují k anarchii, bezvládí. 

Je o tom jeden dlouho a tradičně kopírovaný výrok, kroužící internetem. Nevím, jestli to není hoax, jestli to nenapsal někdo loni a aby té myšlence dodal vážnosti, připsal ji  Sokratovi:


"Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie."



   Někteří diskutéři na Psu tvrdí, že citát je sice pravdivý, ale že se tato teze nikdy nepotvrdila - ale to je otázka názoru. 
Ostatně konečně - není vůbec od věci si tu diskusi pod článkem Jefima Fištejna přečíst. Je dnes rozumná a chybí tam obvyklí tamní rozvraceči diskuzí. 

   Malinkou poznámku nakonec: USA v podstatě vzdala kosmický výzkum s lidskými posádkami jako zbytečně nebezpečný a nákladný. Zatím co Putinovo Rusko se rozhodlo zaujmout v kosmické soutěži první pozici. Čína se u to snaží už dávno - a Japonsko taky. Jestli máte pocit, že to nejsou zrovna ty nejdemokratičtější země na světe, tak máte plnou pravdu. Zato jejich občané poletí opět na Měsíc a možná i na Mars. 
A my? Řešíme, zda klasické pohádky jsou genderově vyvážené a zda nenesou rasistický podtext. A taky biopaliva, větrníky a slunečníky. A klasiku naší demokracie - nekonečný spor s názvem Kdo - za to - může



Něco veselejšího nakonec:




A novinka - cosi se děje v oblasti činnosti solárních baronů, jak dnes pravil pan premiér Nečas

P.S.: 
Tomu, co je děje už pár týdnů venku za oknem se taky dá tak říct. Nečas.


Podobné téma jako tady předesílá Jefim Fištejn najdete i v článku Petra Andrleho na Neviditelném Psu.   

(Upozornil Pedro, já si to chtěl nechat sobecky pro sebe - mylně se domnívaje, že ostatní také čtou Psa.)



150 komentářů:

  1. Eště jsem nečetl, ale předem a zprčeně jen píšu: právě jsem chtěl všecky na tohoto (a vlastně každého) úžasného, chytrého, životem zoceleného pana Fištejna učiniti nanejvýš pozorna. Všecky své potomky a kamarády a vůbec taky upozorním.
    MÁ SAKRA RECHT!!! Říkám to už desítiletí. Navzdory mým předpokladům jsou lidi mým názorem (podepřeným vším možným) často zmateni, překvapeni, ohromeni ( o d t e b e - ?) ap.
    No su s domácím pánem na téže vlně. A s JF.

    OdpovědětVymazat
  2. No vida: tak to bylo jenom upozornění. Řečeno s dr. Šlitrem: Tak to je fór - !!

    OdpovědětVymazat
  3. Zdeněk Žíkovecký5. dubna 2013 v 9:13:00 SELČ

    A to se vám opravdu líbí?? Adorace čtvrté cesty? Vám nestačí že jsme si ta svinstva první a druhé cesty užili postupně, chceta je mít všechna pohromadě?
    A i ten začátek článku je nesmyslný: "Rok co rok rozdávají politici voličům více, než si vydělali"???
    Vždyť to rozkradou to politici a jejich kamarádi, zatímco voliči utřou hubu.

    OdpovědětVymazat
  4. Co bylo "jenom upozornění"? Od koho?
    Ano, nemá smysl se domlouvat o přetištění článku, když si ho každý může přečist po jednom kliknutí.
    Pokud se týče tématu: Fištějn se naprosto přesně trefil do mého poznání a jak je vidět podle diskuze na Psu i do názorů mnohých jiných. Ono to velmi souvisí s mým tématem, mou "červenou punčoškou či nití", kterému říkám prostořeký chlapeček a nahý chlap.
    Jen si vzeěmte, kdo vlastně protestuje proti nerespektování těch komunikačních TABU, ve kterých je současná snad horší než středověk. "Kacíř, kacíř!" - to je slyšet, kdykoliv někdo řekne obyčejnou, prostou pravdu.
    Smůlou dnešní doby je, že mezi kacíře (to už je dneska ctihodný titul, ostatně - Jan Hus byl co?) se sami svévolně zařazuji bulvární pisálkové, kterým nejde o nějakou pravdu, ale čistě o senzaci, počet prodaných výtisků nebo kliknutí.
    Čímž pro oficiální propagandu dělají totéž, co dělali za války zlodějíčci v koncentráku. Byli jakýmsi "zdůvodněním" jejich existence. Tehdy. Já sice nežil, ale táta mi říkal, že tam byla i taková sorta vězňů, kteří se měli lépe než ti "političtí" a rasově nevhodní a byli předváděni jako důkaz úspěšné "převýchovy". A pak se řekne: No vidíte? Jaká pravda? Koho to zajímá spodní prádlo nějaké pop hvězdičky nebo zda byla "naostro".

    Víc o tom nevím a táta je po smrti - ale tomuhle tématu se u nás asi nikdo nevěnuje. Nebo ano? Možná by byla pochopitelnější ta šílená laxnost Němců ke KL. Nejvíc mě ale potěšilo, že se pod článkem objevilo celkem dost kacířských názorů. Že by se v Kotlince nečekaně objevily "hustiské geny"?

    OdpovědětVymazat
  5. Pana Fištejna jsem zaznamenal už dávno, ještě když se ozýval na vlnách svobodné Evropy/ Радиостанции Свобода z Mnichova. Narodil se na Ukrajině, ale není Ukrajinec. Stejně jako Vladimir Meller (možno ho najít na Wikipedii - bratranec bývalé spolužačky mé manželky, nyní občanky USA) - není Slovák, i když se na Slovensku narodil. Ale z tohoto národa pochází více chytrých hlav a nositelů Nobelovy ceny, než z kteréhokoliv jiného.

    OdpovědětVymazat
  6. Je naprosto zřetelné Z.Ž.,
    (pravda - jak pro koho), kam současný "stav demokracie" civilizovaný svět pozvolna vede. Říkat, že "lidi už jsou takoví" - to umí každý. Poradit, účinně i tím vědomím, že "lidi už jsou takoví" málokdo. Zkuste proti Fištejnově myšlence postavit tu svou!
    P.S.: Poznatky z hlasování o běžných záležitostech, pravda v kolektivu několika desítek nebo set lidí mám. Výsledky rakových "voleb" bývají opravdu tristní. Daly by se shrnout do několika málo přísloví:

    * Bližší košile než kabát!
    * Po nás potopa!
    * Všichni jděmež sborem za vedoucím volem!
    * Sousedovy třešně jsou vždy sladší!

    Nejsem inženýr lidských duší abych věděl, jak z toho ven. Ale i když třeba neumím hrát na housle, poznám naprosto bezpečně, když se hraje falešně. Ale neumím poradit, co udělat, aby to znělo správně.
    Nicméně se vzájemně poplácávat po ramenou a říkat, jací jsme to demokrati, multikulturalisti a genderoví spravedliví je hloupost.
    Skutečná, nefalšovaná lidská blbost.

    OdpovědětVymazat
  7. Nevěřím svým očím. Ještě 21.dubna nám Kocour napostoval článek s výmluvným nadpisem: Drž hubu a krok!
    A teď nám doporučuje četbu pana Fištejna, který kritizuje nedostatky demokracie, jejichž kořen nachází ve všeobecném volebním právu a nalézá jakýsi ideální stav v monopolistické moci Komunistické strany Číny a v čínské verzi socializmu. Píše náš Kocour: "Nedokázal bych problém pojmenovat přesněji, než Jefim Fištejn."
    Pan Fištejn je osoba sečtělá a informovaná, o tom nemám pochyb, ale že dokáže napsat " Čínská politika může být popsána slovy "převzetí všech výhod demokracie bez jejích zjevných nedostatků". " mě vede k mínění, že je jaksi nekoherentní. Chválit výměnu ve vedení komunististé strany a vedení státu bez voleb, ale jen "dohodou" uvnitř Ústředního výboru to se jaksi neslučuje s idejemi demokracie. To je jasné pokračování ve staleté komunistické praxi.
    A nejde jen o eliminaci voleb jako prostředku k projevu vůle lidu. Jde o polootrokářský sociální systém, kde miliony lidí pracuje bez jakékoliv záruky pro svá práva. Délka pracovní doby neomezená zákonem, propuštění na hodinu, když továrna zavírá, bez jakékoliv peněžní kompenzace. Statisíce dokonce miliony mrtvých pro znečištění prostředí (právě včera noviny přinesly zprávu z britského The Lancet, že v Číně umírá ročně 1.200.000 lidí na rakovinu dýchacích cest pro znečištěný vzduch). To je dravý čínský socialistický kapitalizmus. Včetně korupce, podrážení a sociálních nepokojů, kdy dělníci jednoduše zaměstnavatele zabijí, protože by se u úřadů nedomohli žádného zákroku nebo zastání. V Číně odbory neexistují.
    Snad se pan Fištejn nenechal omámit pětadvaceti minutovým projevem nového lídra Xi Jinpinga o velkém čínském snu nové renezance?
    http://www.atimes.com/atimes/China/CHIN-02-040413.html
    A Vy, vážení, když se Vám zdá čínský socializmus tou nejlepší verzí demokracie, proč jste dělali sametovou revoluci? Socializmus jste tu už měli! Stačilo mu trochu zesikmět oči!
    A neříkejte mi nic o italské situaci. Právě se tu ukazují výsledky experimentů s tou obyčejnou demokracií. Depolitizovaná demokracie anebo ta internetová tekutá tu nadělaly takovou paseku, že by člověk poslal všechny ty experimentátory do ... víte kam, že?

    Souhlas s panem Žikoveckým přečetla jsem jeho příspěvek až teď.

    OdpovědětVymazat
  8. Řekl bych, že regulací hlasovacího práva se zase tolik nezkazí. Ovšem síla hlasu určovaná výší odvedených daní není zcela spravedlivá - např. ten, kdo je na rodičovské dovolené, neplatí daň žádnou, ovšem do státního majetku vkládá nové daňové poplatníky, což je argument, který patří do pravé strany spektra stejně jako případná regulace hlasovacího práva. Další problém je ten, že směřování správy státu by se pak vlastně dalo koupit, takže např. vlastník mostecké uhelné platící obdivuhodně vysokou daň by docela snadno mohl rozhodnout o rozšíření těžby, následně o vystěhování obyvatel a čím dál tím hůř.

    No a poslední myšlenku mám, že ekonomický úspěch nemusí nutně souviset až tak s politickým zřízením, jako spíše s optimalizací práce, kterou je nutné vynaložit na získání výrobků, které potřebuji/chci. Je pravda, že pro rozvoj takové optimalizace je zapotřebí dlouhodobě stabilní prostředí, které je schopen zajistit stabilní stát, ale to je asi tak vše. Od politického zřízení totiž neočekávám ani tak zajištění ekonomického rozvoje (takové očekávání je vlastně dost levicové), jako spíše zajištění osobních svobod. K zajištění osobních svobod patří dle mého i ochrana před zločinci, ti jsou prorostlí do státního aparátu (zcela souhlasím s Vaším příspěvkem, Z.Ž.) a opravdu netuším jak se může volební právo vypořádat s touto situací. Nicméně moje životní zkušenost je taková, že za stávající situace se cítím nesrovnatelně svobodnější než za komunismu. Ovšem šlo by to ještě vylepšit, ale nevím, jestli regulace volebního práva je ten správný krok.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdeněk Žíkovecký5. dubna 2013 v 12:57:00 SELČ

    "Ale i když třeba neumím hrát na housle, poznám naprosto bezpečně, když se hraje falešně."
    No právě. Proto k odmítnutí řešení, které by situaci ještě zhoršilo, není podmínkou navrhnout řešení, které situaci zlepší.
    Připomíná mi to onu scénu z Dobytí severního pólu: "Nemáš děravou botu? Nojo, je děravá; tak to si je radši zuj, než mít děravou botu, to je lepší být bos."
    Jestliže někdo obdivuje výdobytky čínských soudruhů, tak snad není třeba jmenovitě vyjmenovávat, co se mi na tom nelíbí.

    Na tom, že situace je špatná, a pokud se s tím nezačne rychle něco dělat, se jistě mnozí shodneme. A snad i na tom, že nestačí jen říkat, že by se "něco" mělo dělat, ale každý by se měl sám zamyslet nad tím, kudy a kam jít, nikoliv jen převzít nějakou out-of-shelf ideologii, která je zrovna v módě.
    A pochopitelně nelze očekávat, že se všichni shodneme, takže je třeba podpořit vše, co alespoň o trochu zlepší stav, i když bych si třeba myslel, že existuje přímější a snazší cesta. Ale čtvrtá cesta je hned po islamimu to nejhorší co nás může potkat; nepřijatelnost současného systému je hlavně v tom, že k těmhle dvěma cílům směřuje.

    OdpovědětVymazat
  10. Zatím jsem se dočetl k tomu, že situace je vážná. Z mnoha příznaků kolem usuzuji, že jsme kdesi na cestě od apatie k otroctví, ačkoliv si to mnozí z nás nepřipouštějí, nebo to dokonce ještě ani netuší. Nicméně například regulačně poplatkové volební vítězství populistů je toho dobrým příkladem. A protože moderní technologie jsou trošku napřed, tak ono cloudování, vítané mohutným hýkáním oslů, kteří jinak prd vědí o čem je řeč, je jeho první vlaštovkou. Neochota platit penězi a ochota platit naturáliemi přináší svá první zhoubná dítka.

    Určitě je pravdou, že když už nic jiného, tak by návrat k principu, že volit vůdce může jen ten, kdo je kupříkladu schopen a ochoten pořídit si zbraň a pozvednout jí k obraně, určitě nebyl od věci. Pád do nicoty by to přinejmenším přibrzdilo a zpomalilo. Nošení volebních uren do věznic pokládám naopak za zhoubnou zhovadilost a debilitu už dávno, chmaták nemá co volit nějakého pazgřivce, který mu udělí amnestii, to ani náhodou, atd atp. Zrovna tak nemá co notorický příjemce dávek co volit populistu, který mu je zvýší, atd, atp, k nápravě je toho mnoho a času na ní málo. Ještě méně je vůle chovat se rozumně a odpovědně a snažit se zachovat si zdravý rozum a fungující ekonomiku. Chytráků (hajzlíků), snažících se nic nedělat a přijít k něčemu bez práce, je prostě přespříliš. Doplatí na to ale všichni, bez výjimky. Až to všechno spadne na držku, ti pracovití na tom ale budou přeci jenom o dost lépe a vydrží jim to přesně tak dlouho, dokud se znovu nedají oblbnout nějakými dalšími chytráky...

    OdpovědětVymazat
  11. Proboha - jak můžeme číst ve Fištejnovi každý něco jiného!?

    Já v tom článku čtu jen to, co tu říkám pořád. Ovce volí podle své ovčí letory. Když se jim bude dostatečně dlouho a barvitě opakovat, že jedině vlk dokáže stádo ochránit před jinými nebezpečími, zvolí vlka. Okamžitý prospěch. Co bude pozítří - koho to zajímá. Ale dnes to bude mejdan!
    A není důvod se rozčilovat - takhle uvažuje velká, silně nadpoloviční část populace a nejen v Kotlince. Prostě je to tak, platí to stejně jako Ohmův zákon. Takže musíme změnit nějaké parametry, když je odpor lidu konstantní a zákon platný.
    Takže myslím, že Jefim F. nikoho nenabádá k "čínské cestě" - nebo aspoň já tam nic takového nenašel.

    OdpovědětVymazat
  12. Německo za Hitlera, Rusko za Stalina, Čína dnes.
    Jde tu o výkon, schopnost expanze, rozvoj - ne o to, do jaké míry je řád spravedlivý nebo dokonce příjemný. Není, nebyl a nikdy nebude. Ale je to protipól našeho nesmyslného "pocitu viny bílého muže". A jeho jemné ohledy na každého a na všechno. Opravdu jsem v textu J.F. nenašel nic, co by jinak Čínu adorovalo. Ale vzpomeňte na to, jak se někdo čílil, kvůli konstatování, že "za Hitlera byl větší pořádek a méně se kradlo." Byl a néně. Další věci už zdaleka tak kladné nebyly a klady ani náhodou nepřevážily zápory - ale je to jako když vám ufiknou snětlivou nohu. Už neumřete - to je kladné. Ale už si nezatancujete, chodit budete s berlemi, těžko budete hkledat holku, která by si vzala jednonohého atd.
    Ale na začátku je větička: Teď už neumřete...

    Ale tím v žádném případě neříkám "zrušme volby, dejme vládu odborníkům a pak se uvidí". Ale modifikujme naše soužití tak, aby nebylo slabén nezřetelné a pomalu degradující k anarchii. Respektive k vládě hovad, kteří se právě v takovém bahnitém prostředí orientují nejlépe. Protože ta sněť se nezastaví. Čím déle budeme k sobě jemní a ohleduplní, tím výše se pak bude muset řezat.

    OdpovědětVymazat
  13. A bohužel ta Čína nás vyhledově převálcuje. Potom si můžeme stěžovat, že cenou za to bylo poničené životní prostředí (těžké kovy, průmyslové jedy) a nedodržování standardů pro zaměstnávání, běžných v "západním světě". Je to největší věřitel USA a kdyby si umanula, je schopna je finančně dostat na kolena. V poslední době se např. ukazuje, že dumpingovými cenami zruinovala západní výrobce fotovoltaických panelů, i když cenou za to bylo, že jejich čínský výrobce má teď neskonalé potíže a asi "půjde do kopru". Když přijdu do hračkářství a podívám se na jakoukoliv hračku (když tedy nepočítám ty klasické dřevěné) - prakticky všechny jsou Made in RP China. Když přijdu do JYSKu nebo IKEY - drtivá většina zboží tam, i když má "skandinávské" názvy, tak je vyrobena v Číně (no tedy je někdy je jako designér uvedeno nějaké "skandinávské" jméno). A bude hůř ....

    OdpovědětVymazat
  14. Draku: "chmaták nemá co volit nějakého pazgřivce, který mu udělí amnestii"! Musím se smát, jak je to vtipně řečené:-)

    STK, už jednou jsem tu psal, že ekonomická stránka věcí pro mě není až tak důležitá. Proto řešení ve stylu "teď už neumřete" nemůžu akceptovat. Vždyť sám píšete, že klady ani náhodou nepřevážily zápory!? A poukazování na vedlejší klady totality bych ponechal jejím skutečným příznivcům, však oni se tací najdou, ale mě se do toho nechce.

    Myslím, že namísto středověké metody léčby sněti amputací bychom mohli přemýšlet, zda nemáme současné nástroje, zhruba na úrovni antibiotik, které by se daly použít v té pitomé politice. Vždyť jde jen o výkon, rozvoj a expanzi, to stejně nejsou věci pro mě, kavárenského povaleče.

    OdpovědětVymazat
  15. Jistěže Žibřide, když budou účinná antibiotika - použijme je! Hned! Když ale nejsou, neexistují...
    ===
    Problém není v tom být někde první, ale jen jednoduše přežít. Sněť totiž postupuje. Ať už se jmenuje islám nebo entropie, ztráta hodnot - a tím i kultury. (Sebevědomí naštěstí ztratit nemůžeme - o to jsme už před časem přišli.)
    Takže je nejvyšší čas se vrhnout na vynalezení těch antibiotik.
    "Bo inač...".
    ===
    Protože jinak nám tady "čínský systém" zavedou ti, kterými se necháme z pocitu "viny bílého muže" přečíslit. A naši vnuci se tomu ani nebudou divit - pro ně to bude "normálka". Nebudou chápat, proč jsme si bazírovali na nějaké "demokracii" a "volbách". Vždyť to jde lépe bez nich...

    OdpovědětVymazat
  16. Zdeněk Žíkovecký5. dubna 2013 v 17:15:00 SELČ

    Ovce na Zvířecím statku nejdřív bečely "... dvě nohy špatné", ale nakonec "... dvě nohy lepší."
    Nedělám si iluze o to, že by zmanipulovatelných voličů bylo snad málo, ale opakuji že celkově to až tak moc nevadí, protože polovinu jich zmanipuluje ten a druhou onen a ve výsledku se to vzájemně přibližně vyruší.

    Nějaké omezování volebního práva by nikam nevedlo, protože jednak by to pravděpodobně stejně dopadlo tak, že paraziti by nakonec měli víc hlasů než ti, co na ně dělají; ale hlavně dokud není koho volit a je výběr mezi Mažňákem a Mažňákem, tak s tím voliči stejně nic nenadělají.
    A co vlastně Fištejn navrhuje? V první části se ještě od autokracie distancuje (připisuje tuto myšlenku "méně hloubavým myslitelům"), ale druhá část už je oslavou "bezpříkladného čínského zdaru", jehož zdroj vidí v "převzetí všech výhod demokracie bez jejích zjevných nedostatků". Z čehož vidím, že jeho názory na to, co jsou výhody a co nedostatky demokracie, jsou zcela inverzní k tomu, jak to vidím já.

    ----

    A proč o "pocitu viny bílého muže" mluvit jako o našem? My jsme žádnou kolonii nikdy neměli (i když na to Togo se spousta lidí těšilo).

    OdpovědětVymazat
  17. Já to vidím trochu jinak:

    Odhlasoval tady někdo např. dovoz muslimů? Nebo genderismus? Nebo cokoli z dalšího z těch tisíců 3,14ovin, které se řítí na naše hlavy?
    Odpověď je jednoznačná: V naprosté většině případů ne.
    Spousta věcí, které tu, vážení, kritizujete, nemá s demokracií nic společného, nikdy neprošla procesem demokratického hlasování, nikdo je nikdy neměl v nějakém volebním programu, aby byly posvěceny alespoň formou nepřímé demokracie.
    Článek pana Fištejna považuji naopak za příklad naprosto nestydaté demagogie, kdy jsou s demokracií spojovány věci, které by při zachování skutečně demokratického prostředí vůbec neexistovaly. Je třeba si uvědomit, že 80 % (+- pár) naší legislativy vzniká rozhodnutím bruselského úřednictva, které je z pod jakékoli kontroly hlasováním voličů vyňato. (Např. členové vedení záchranného evropského fondu, do kterého jsme v těchto dnech vlezli, nemohou být v jakékoli zemi EU souzeni ani za obecně kriminální činy. Takový Dutruit, pokud by seděl v této instituci, by nemohl být ani vyšetřován, natož souzen, bez ohledu na počet přefiknutých a následně ubezdušených dívenek, a to doživotně.)
    Takže sorry, Fištejnův popis demokracie a jejích chyb, to je typický "strawman", jen ho posadit do učebnice o demagogických technikách. A VY MU TO ŽERETE.

    OdpovědětVymazat
  18. Pro Pergilla:
    Svést všechno na EU je příšerné zjednodušení. USA v EU není a problémy s "vinou bílého muže" a multikulti, gender studiemi i zelenáčky má podobné. Takže přesto, že mi eurokrati pijí krev, nemohu si namlouvat, že púo jejich odstranění se dá většina věcí do pořádku.

    Pro Zdeňka Ž.:
    "Vina bílého muže" je, domnívám se, zmíněna jako falešný pocit zavinění něčeho, za co objektivně nemůžeme. Za chování Cikánů jsme odpovědní také jen velmi marginálně: Nestanovili jsme hranice a místo zacházení "všem stejně" je ve všem omlouváme, podplácíme. Dtto muslimové atd. Toto je podle mě pojem "vina bílého muže" - nikoliv přesně podle R. Kiplinga.

    OdpovědětVymazat
  19. Jen v rychosti sem dávám odkaz na příbuzné téma. S textem zcela souhlasím:

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/adam-prochazka.php?itemid=19627

    ž.

    OdpovědětVymazat
  20. Až teď vše pročítám. FIŠTEJN ŽE ADORUJE ČÍNU - ? Ale že jsem to nepostřehl... Nesmysl, a nikdo z nás, I! Asi už po těch letech jinde čtete z týchž textů jiné věci. A rovněž mne nenapadlo, že by adoroval " čtvrtou cestu".
    Nikdy jsem nebyl ochoten brát vážně ani tzv. třetí cestu Oty Šika (jakkoli jsme, delegace brn. študáků, na praž. majálesu 63 skandovali: Politika Oty Šika - to je naše politika), a že on si za ni pak venku užil oslav a oslav, a především v Itálii. Četl jsem totiž jeho paměti. Taková sebejistá samolibost ve stáří se hned tak nevidí. No ale co, dyť v té zemi dodnes zbožňují i tu smutnou nulu Dubčeka... No to je odbočení.
    A: copak člověk nemá právo uveřejnit upozornění na nedostatky, problémy, nebezpečí, zápory sopučasného stavu čehokoliv, nenavrhne-li hned řešení? Copak to musí být morální či jaká podmínka?
    Jistěže nikoliv. Vidím to naprosto jako StK.
    Platí rovněž pro výklad zde použité "viny atd." - ano, pochopil jsem to zcela intuitivně taky šířeji - jako pars pro toto. Zítra vám sdělím velice šokující zkušenost s vinou b. m., učiněnou mou dávnou vzdálenou přítelkyní- emigrantkou, váženou právničkou v US. Skutečně - ohledně některých do Evropy přenášených stránek US vidění světa je těžko satiram non scribere. Ovšem hořkou a smutnou.

    OdpovědětVymazat
  21. S tím textem se Žibřide nedá nesouhlasit.
    Ale musím trochu přibrzdit - jednak to neplatí ani v Deutschlandu absolutně a navíc - je to podle mého skromného mínění počínání do Kotlinky nepřenosné. Opravdu jsou tady "trošečke" jiní lidi. Vidím to, když srovnávám reakce vzdálenějších příbuzných, kteří žijí snad jen 50 km od Ostravy na sever a třeba Olomoučáky, 110 km od nás na jih. Názor na vládu, na gaye, na Boha, na rodinu a sounáležitost s ní - jiný svět. Vzpomínám na nebožku tetičku z Drážďan. Taky jiné priority, jiné uvažování.
    Takže ano, pan serpentolog Adam má pravdu, to JE CESTA. Když ale třeba srovnáváte "multikulturální aktivisty" německé a dolnoslezské, zjistíte, že ti první to dělají z entuziasmu a ti druzí - pro prachy.

    Nevím, kteří jsou mi víc protivní. Už jenom proto, že naprosto odmítám (pozor, nový pojem!) cítit "vinu bílého muže". A je to možná tak dobře.
    Mám v podstatě výborné vztahy s Cikány, i se zcela cizími - asi nějak cítí, že se jich nebojím a jednají se mnou jako rovný s rovným. Totéž se zvířátky a dětmi. Buď mě okamžitě zařadí do svých kruhů, jako bychom se znali léta, nebo se zřetelně odtáhnou. Když se odtáhnou, odtáhnu se i já. Obejdeme se. Ale zase - většinou bez strachu a nenávisti. Jiném krevní skupiny, nic víc.
    Jenom občas se najde pes, který mě už z dálky nenávidí, ačkoliv jsme se na 99,99% potkali poprvé. A chce mě "sežrat". Přitom si stačí dřepnout, abych tak netrčel nad ním a pes udiveně přestane štěkat a jde si mě očichat. On se mě totiž předtím bál, proto tak štěkal!

    OdpovědětVymazat
  22. StK:

    Dík za ten odkaz na Adama Procházku. jsem si celkem jist, že ani v Německu nefungují věci zcela ideálně, a slušně. Například vlna protijaderné hysterie v Rakousku i Německu, která si přibalila i Itálii a která mimo jiné způsobila solární, biopalivové, zářivkové a další korsáry jak v Německu, tak i u nás, svědčí o tom, že vliv lobbingu na německou, italskou, rakouskou a evropskou politiky, je prostě obrovský a že bojovat s něčím, co se mediální palbou, snahou spin doktorů a dost možná i korupcí, byť oficiálně neprovalenou, protlačí na úroveň evropských a potažmo národních zákonných norem je cosi, s čím prostě nevíme jak bojovat ani tady, ani jinde. Konec konců z něčeho ty Jihočeské matky provoz financovaný měly ne? Ono jestli někdo protlačuje tyhle dotační zrůdnosti z blbosti, nebo pro peníze, je celkem jedno, když to v konečném důsledku to vyčistí šrajtofle nám všem. Jako pohádka na dobrou se to čte dobře. Abych nebyl jen pesimistický, ono kdybychom se v mnoha ohledech a parametrech vzájemných vztahů aspoň přiblížili Německu například v možnosti si vzájemně věřit a spoléhat jeden na druhého, myslím občana a stát, občana a obec, občana s občanem a občana s firmou, tak by se nám nepochybně žilo lépe. Nicméně ani to není zárukou a to, že nedokážeme praštit přes prsty hajzlíky žijící ze strachu a ze sázky z poklesu na úpadek a z šíření hysterie mezi lidmi, jako jsou zrovna ti zelení korsáři, tak svědčí o tom, že asi opravdu nemáme šanci přežít.

    Jakubovi S.:

    Já, podobně jako Jefim Fištejn, také neznám recept, jak zlepšit současný stav. Začal bych ale u toho, že zastávám názor, že je zapotřebí, aby se veřejnoprávní média, důsledně oprostila od tupounského soutěžení s médii komerčními ve sledovanosti a začala se konečně využívat jejich ekonomická výhoda v tom, že jsou financována z veřejných zdrojů a tudíž se od nich důsledně požadovalo analyticky a osvětově vedené zpravodajství, místo hýkání nad kravinami a šířením hysterie a kravin do éteru. Jenže jak je k tomu donutit, když je to samožer, co se dávno vymkl jakékoliv kontrole, zejména ČT? Určitě by bylo na místě zavést školné od středních škol výš a výjimku udělat jen u talentovaných chudých dětí, to aby si blbečci naučili vzdělání cenit. Také by nebylo od věci, aspoň kriminálníky, feťáky, notorické recidivisty, neplatiče alimentů, ty co přijímají dávky, ale nevykonávají veřejně prospěšné práce a podobné další "dárečky" zbavit volebního práva na trest + 10 let. Prostě je opravdu důležité snažit se dostat občanská práva aspoň trochu do korelace s plněním si občanských povinností. Bez toho se z místa nehneme. Ne, že by Švýcarsko bylo dokonalé, ale z toho co je v Evropě k vidění, mi připadne jako velmi rozumné a napodobení hodné.

    OdpovědětVymazat
  23. StK:

    Když jsem hovořil s jedním izraelským novinářem, tak při hovoru na téma, zda je větším zlem fanatik či dogmatik, nebo prodejný nenažraný hajzlík a vyžírka, se vyslovil v prospěch vyžírků s tím, že s nimi je jednodušší pořízení, stačí je podmazat a jsou vaši, zatímco s dogmatikem není rozumná řeč, že ten vřeští pořád, dokud mu nezkroutíte krkem. V určitém ohledu má pravdu, ale ti vyžírkové jsou zase hodně nebezpeční tím, jak tou jejich ochotnou úplatností devastují společnost. Nemám rád ani jedny, ani druhé.

    OdpovědětVymazat
  24. Pro Draka - ale nejen pro něj:
    V těchto dnech vláda (nevím, jestli celá) tajně zasedá a snaží se vyřešit momentální silný tlak lobby solárníků. Bohužel, naše média se t.č. zabývají smrtí jedné naivní lehkonohé děvy, která ke své smůle narazila na dva nedospělé sociopaty qa byla následně bestiálně zavražděna místo toho, aby nás ráčila informovat o záležitostech, týkajícch se nás všech. Na jednání je pozvána i "ta paní z ERÚ", která to údajně způsobila. Jsem zvědav, co prosákne ven a jaký bude "oficiální" výstup.

    OdpovědětVymazat
  25. StK:

    Naše média jako obvykle nezklamala a tak jako vždy, se opravdu zabývají jen těmi opravdu důležitými a podstatnými zprávami. Je to jak v tom vtipu o sloučení Škodovky se Slovnaftem, kdy sloučený podnik se bude jmenovat ŠkodaSlov.

    Když už jsme u toho, co všechno je škoda a proč, tak co se týče jak Nečase a dalších, tak ERÚ a hlavně pak solárníků a dalších hajzlíků, tak je opravdu škoda, že v naší zemi nemáme stejně kvalitní armádu a velení, jako měla kdysi Chile za dob generála Pinocheta, ten jediný by s těmi výše jmenovanými dokázal naložit dle zásluh, efektivně, správně a rychle zároveň. Třeba se ještě něčeho kloudného dočkáme, byť ze strany našich neschopných či spíš všeho špatného schopných policie a armády, to určitě nebude. Spíš to bude ze strany nějakého populisty v čele hodně naštvaného a hodně velkého davu. Humanitou a ohledy bych ale tím směrem rozhodně neplýtval, naopak.

    OdpovědětVymazat
  26. Omlouvám se, to souvětí v mém předchozím příspěvku je OPRAVDU strašné...
    Vskutku si nemyslím, že nás o boji solárníků a vlády měla informovat nebohá lehkomyslná Petra, ale Média!
    SAKRA NA CO JE MÁME, ZA CO SI JE KAŽDÝ MĚSÍC PLATÍM?

    OdpovědětVymazat
  27. Tady máte, StK,
    video zamrzlého vodopádu v Mongolsku. Můžete ho vystavit?
    http://tv.liberoquotidiano.it/video/110675/Una-cascata-di-12-metri-si-%C3%A8-ghiacciata.html#.UV-3vqJpTE0

    OdpovědětVymazat
  28. to all
    Média přece nejsou od toho aby informovala a ještě k tomu pavdivě, nýbž aby publikováním "zpráv" které bude většinový čtenář nadšeně hltat docílila maximálního zisku ;) :D
    Maximum co se od nich dá čekat je, že budou ovlivňovat veřejné mínění podle zadání toho, kdo zaplatí nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  29. O invazi muslimů do Evropy, Pergille" bez našeho souhlasu (vím, že Jakub a STK nemají rádi bipolární vidění světa, ale pomoci si nemůžu) rozhodli multikulti levicoví politici, nevím, co tím sledují. Proč chtějí zničit Evropu, (jako, že ji už ničí), kterou jsme znali a milovali.

    OdpovědětVymazat
  30. Nemůžu Informace,
    to jsou filmečky a ty já vystavit neumím. Leda jako odkaz a to už jste udělala svým příspěvkem Vy. Je to zajímavé podívání - jako skoro všechno z exotické ciziny. I když ty nejlepší kuriozity mají obvykle původ v Rusku. Tam má videokameru snad každý...

    OdpovědětVymazat
  31. Kapitáne Nemo,
    můžete nám představit aspoň jednoho většinového čtenáře/diváka? Takového, který je sice většinový, ale není navíc "intelektuálně alternativní"? [;>)

    OdpovědětVymazat
  32. Kopretinko, máte sice pravdu,
    ale vrata muslimům před lety otevírali i ti, kteří měli z jejich práce prospěch. Ti Němci a Francouzi, kteří potřebovali levné dělníky, metaře, uklízečky. Tedy tzv. kapitalisté. Komunisté byli naopak proti - Turci a podobní brali práci těm,nejméně schopným našincům. Tedy Němcům a Francouzům.
    Víte o tom, že v Česku pracují stovky Mongolek v naprosto nepředstavitelných, nelidských podmínkách? A ještě jsou rády, že tady mají práci. Jenže ty, na rozdíl od muslimů, poté, co splní očekávání pana podnikatele jsou odvezeny zpět do vlasti a přijedou nové. A až se rozkoukají (moc příležitostí k tomu nemají - společná ubytovna - do fabriky napochodují v útvaru jako vojáci - 10 hodin práce v obuvnické velko dílně - pak napochodují v útvaru zpět do ubytovny. Co je to volný den neznají. Co taky s volným dnem, když česky neumí ani slovo a jejich osobní doklady má jejich zaměstnavatel. Mongol.
    Jenže když se o tu kauzu začala zajímat média, něco se stalo a už se o to nezajímá nikdo.
    Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  33. Neumím, nevidím odlišnosti mezi většinovým čtenářem/divákem a intelektuálně alternativní lidskou bytostí.
    Jsou to jen dva pojmy označující (možná z jiného úhlu pohledu) prakticky stejnou entitu.

    Přesto se o něco pokusím.
    Většinový divák/čtenář - aktivně vyhledává tzv. hlavní zprávy v mediiích (záměrně nepíšu v bulvárních, protože to jsou všechna vyjma odborných a tematicky zaměřených).
    Alternativně inteligentní bytost - nekriticky přebírá "zprávy" z výše zmíněných médií jako fakta.

    A rozíl mezi těmito skupinami je minimální.

    OdpovědětVymazat
  34. Pěkný ledopád, ale i v kotlince jsou místa co v zimě pěkně namrznou, např. Brtnické ledopády, asi tady 50°55'54.050"N, 14°25'36.486"E (mapy Seznam)

    OdpovědětVymazat
  35. Šaman také píše ve svém přehledu zpráv o návštěvě Merkelové na ostrovu Ischia.
    Měla ještě menší dohru. Německé noviny psaly, že paní Anděla byla rozhněvaná na italské fotografy, co ji všude pronásledovali a fotili i v lázních v plavkách. Na to italská televize replikovala, že by paní Anděla neměla být tak choulostivá, že v minulosti toho ukázala na nudistické pláži někde u Baltiku víc. A předvedla její fotku v rouše Evině. To byla ale paní Merkelová mladší.

    OdpovědětVymazat
  36. Ano, ano, a politici by často byli rádi, kdyby se zájem médií soustředil právě na takové věci. A diváci by se přeli, nakolik je to vkusné nebo ne a kdo ji má větší - a vlastní práci politiků - správu věcí veřejných by raději pominuli.
    Ona ta média jsou, jak koukám, stejná jak Kotlince, tak v Botě (italské). Ostatně elektronická média rovněž. Když si v nicjh zalistuji (s pomocí mechanického překladače), nijak Italům nezávidím. Dtto - a možná ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  37. Ta fotka je také na webu. Nemohu ale dát odkaz, Kocour nechce, aby mu to jako tento ... nešporamotilo pověst.

    OdpovědětVymazat
  38. A to Vám Info nakukal kdo?
    Já a puritán? Po bezmála půlstoletí v divadle?
    (I když je pravda, že figury fotím málokdy, glamour nefotím vůbec, protože mě nebaví a akty zase proto, že je neumím. A dělat kopie klasických aranží - k čemu to?)

    Jen sem ten odkaz klidně dejte, ať víme, čím se (taky) zabývá ctihodná paní profesorka! [;>)

    OdpovědětVymazat
  39. Nebuďte takový pokrytec, Kocoure!
    Holé pozadí jste nechtěl, ale integrál ano?
    Najděte si to sám. Jen malou nápověď.
    Nahý se řekně italsky nudo, ženský rod nuda.
    Já, prosím, sleduju pilně tisk a televizi, abych mohla dát promptně zprávu o skládání nové vlády.
    Někteří činitelé Pd se už veřejně vyslovují pro spolupráci s Berlusconim.
    A Velký Cvrk zase seřval vedoucího své parlamentní skupiny, že prý má držet hubu.
    Že se tam připletou i různé pikantnosti, za to, prosím, nemůžu.

    OdpovědětVymazat
  40. Nuda nebo nude - Angela to dotáhla dál, než mnohé "ctnostné". Ostatně - co je na nahotě tak pohoršujícího nebo zajímavého? [;>))
    Až tu jednou budou Islámští bratři, tak ani kotníček...
    Budeme pak takových úvah ušetřeni "ze zákona". A ženy asi i internetu...

    OdpovědětVymazat
  41. Asi se opět ocejchuju jako vůl, ale já o tajně pořízené fotografie obnažených veřejně činných/známých osobností nestojím a nikdy jsem nestál. Naplňuje mne to smutkem. Za ně. Za autory. Za vydavatele. Sunt certi denique fines. A určitý - no podle Kanta: Moralgesetz in mir. Je to ovšem naprosto má interní věc. Není to součást výbavy do dnešní doby a nemůže to ničemu sloužit. Ani diskutovat o tom nebudu, nemůžu. Jenom konstatování.

    OdpovědětVymazat
  42. žibřidovi:

    Jak to tak pozoruji, tak si myslím, že Vaše teorie o vyvažování hlouposti a jejího opaku při hlasováních nefunguje. Je celkem jedno, zda si vezmeme jako ilustraci voliči požehnaný předválečný appeasement, nástup Hitlera či Lenina k moci, únor 1948, poválečné odstavení W. Churchilla, které umožnilo zmrvit poválečné uspořádání těm samým idiotům, co před válkou dopustili, aby to došlo až k ní, atd atp. Je to spíš jen cosi mezi krásnou teorií a zbožným přáním. Díky neúprosnému rozložení Gaussovy křivky a prosté logice věcí je celkem jasné, že na to, aby z člověka něco kloudného bylo, je zapotřebí, aby k tomu měl nějaké předpoklady, tedy narodil se aspoň trochu naprůměrně inteligentní. Ale jen to nestačí, pak ještě potřebuje kloudné rodiče, kteří ho slušně vychovají, dají mu vzdělání a hlavně touhu něco vědět a něco dělat. Něco takového je pracné, trvá to dlouho a přes veškerou snahu se to nemusí podařit. Na to, aby z člověka byl v lepším případě budižkničemu nebo v horším kriminálník, k tomu zase paradoxně stačí jen počkat a mezitím nedělat nic. Čeho asi nakonec bude víc a co se tedy prosadí a projeví v hlasováních více a silněji. Já si myslím, že statistiky jsou v tomto ohledu dost neúprosné a že spíš dávají za pravdu mě nežli vám.

    OdpovědětVymazat
  43. Jakubovi S.:

    Nejste vůl, proč byste také byl? Proto, že nehýkáte blahem spolu s každým nadrženým oslem, nebo stejně jako on, nad každou obnaženou oblinou pleťové barvy, která se Vám dostane před oči? Ono je opravdu celkem jedno, zda se pokleslý vkus projevuje tím, že mladí lidé po sobě lezou v MHD, dnes už to mimochodem dělávají i někteří kreténi ve středním a pokročilejším věku, nebo tím, že určité scény se prostě dostávají do filmů, seriálů v míře větší než únosné a hlavně bez nějaké logické vazby na děj, v podstatě jen proto, aby se nadržený osel rozhýkal nadšením a zůstal u obrazovky, jiný účel to v podstatě už ani nemá. Nevkus zůstává nevkusem ať už se projevuje jakkoliv a lidé, kteří nevědí jak se mají na veřejnosti chovat se v mých očích dostávají kamsi na úroveň zvířátek v říji, která cítíc potřebu konat, začnou konat a co to je stud případně soukromí, na to už v mozečku nemají místo. Těch lidských zvířátek je mi líto a je mi z nich trochu smutno. Smutno je mi i z hajzlíků, co pronásledují některé lidi a fotí je bez ohledu na cokoliv a v jakýchkoliv situacích. Takové bych za určitých okolností, kdy to přeženou, klidně strčil i na několik let za mříže. Výtvory zmetků, co vyrábějí fotomontáže hlav známých naroubovaných na obnažená těla pornoherců, mi také nezajímají a je mi smutné, že je to často velmi žádané zboží. Nic moc dobrého to nevypovídá ani o těch co toto zboží vyrábějí, a ještě méně dobrého o těch co to "konsumují".

    OdpovědětVymazat
  44. Na Jakubovu poznámku o obnažených částech jsem odpověděla pod článkem o italských volbách.

    Tady zase k jeho poznámce o Fištejnovu článku.
    Nechtěla jsem článek nějak strhat, je to článek zajímavý pro to, že tam uvádí různé pozice a náhledy novinářů na politické volby v západních demokraciích. Nesedí mi tam ale to volné napojování různých situací od sebe značně odlišných, právě proto, že jsou podmíněny značně rozlišnými historickými zkušenostmi, jako na př. v Číně.
    I pokud jde o Rusko. Fištejn píše, podle mého názoru zase nepřesně: "že Rusko se vydalo opačným směrem – regulérní nástupnictví nezvládá, ale nenahraditelného vůdce "vybírá" ve všelidovém hlasování. A právě proto, aby zuby nehty udrželo režim osobní moci, musí výsledky voleb nestydatě falšovat."
    Rusko to regulérní nástupnictví docela zvládlo výměnou míst prezidenta Federace a předsedy vlády mezi Putinem a Medvěděvem provedením regulérních voleb. A dokonce změnilo ústavu, prodloužilo prezidentský mandát ze čtyř na šest let (Срок полномочий
    5 лет в 1991—1996 гг., 4 года в 1996—2008 гг., 6 лет с 2012 года; не более двух сроков подряд), takže Putin zůstane ve své funkci až do 2024 r.
    To že ve volbách se podvádělo a vyšlo to najevo, je jen důkazem že Rusko zachovává formálně zdání demokracie a zároveň je natolik otevřené volné informaci, že se podvody odhalí a píše se o nich, zatímco v Číně rozhoduje přímo Politbyro Komunistické strany bez velké námahy to nějak před světem skrývat. Jak ale k výběru tajemníka strany a prezidenta v Politbyru došlo, o tom nepronikl ani hlásek, ani myší zapištění.
    Nevím, jak vy, ale já v tom vidím podstatný rozdíl. A nejen formální.

    OdpovědětVymazat
  45. - takže vyvstává zákonitě hned následující otázka: je lepší - morálnější - bezpečnější předstírat zachová(vá)ní formálních znaků tzv. demokracie - nebo na to rovnou, otevřeně, bezohledně rezignovat - ?

    OdpovědětVymazat
  46. Jenže - vypustit Krakena nebo ho nechat, ať se vytrhne sám?

    OdpovědětVymazat
  47. EK přípotektek (c)8. dubna 2013 v 8:37:00 SELČ

    Pro :Zdeněk Žíkovecký řekl(a)...
    A to se vám opravdu líbí?? Adorace čtvrté cesty? Vám nestačí že jsme si ta ............, chceta je mít všechna pohromadě?
    A i ten začátek článku je nesmyslný: "Rok co rok rozdávají politici voličům více, než si vydělali"???
    Vždyť to rozkradou to politici a jejich kamarádi, zatímco voliči utřou hubu.

    pro pana Ží....
    Za 1)NE! Učte se používat zbraně.
    2)NE! nerozkradou, na dlodějně se podílejí v org. skupině a v průměru tato skupina politiků ukradne řádově méně než ti "obdarovaní" obyčejní lidé-voliči, když nic nedostanou proč je znovu volí? Ehm.... a pak jim vadí jejich zlodějny?
    Kdo z vás to má.....? Na vařené těstovině vás utáhnou.
    ČEST práci! Ehm, ehm, ehm!

    OdpovědětVymazat
  48. Informaci:

    Máte pravdu v tom, že se Čína a Rusko v mnoha ohledech podstatně liší. Nicméně byť i levicovým posttotalitním brajglem odchovaný člověk, který je zvyklý na ledacos, by nechtěl žít ani v jedné z obou zemí. V Rusku přituhuje směrem k Číně, kdeco se tam postupně stěhuje do oblasti tabu a schytat pár let kriminálu za to či ono, nebo aspoň za neplacení daní, které zaplatit nejde, není žádný problém. Celé je to nastavené tak, že když bude někdo zlobit, skončí jako Chodorkovskij. Ne, že by on a jemu podobní nezasluhovali strčit za katr, ale spolu s ním by tam měla být drtivá většina ruských zazobanců spolu s jejich kremelskými protějšky. To, co je v Rusku, to není demokracie, není to ani směřování k ní, je to jen její formální zdání, nepříliš povedená fasáda. Od dob hraběte Potěmkina přeci jen došlo k určitému pokroku a vývoji lepších maskovacích technik. Číňan si aspoň na nic nehraje a je upřímnější. Čímž jsme se propracovali k odpovědi

    Jakubovi S.:

    Já osobně se domnívám a mé zkušnosti mi potvrzují, že lež bývá výhodná z krátkodobého hlediska, někdy ze střednědobého, ale z dlouhodobého je to už nepochybně onen zavěšený bumerang, který buď nafackuje svému autorovi, to v tom lepším případě, nebo ošklivě devastuje mezilidské a další vztahy v celé společnosti, nebo mezinárodním společenství. Zrovna teď v Itálii fackuje ty blbé bolševiky ten jejich letitý prolhaný atak proti Kajmanovi. A dobře jim tak, kreténům prolhaným, ať si to užijou, moc jim to přeju a cítím při tom pocit příjemného zadostiučinění. Lhát se totiž nemá. "Kdo lže, ten krade, kdo krade, může i zabít.", říkávala babička. A po těch bolševicích tu zůstalo víc krve, než po Hitlerovi, takže dost dobře nechápu pitomce, kteří tváří v tvář dějinám, těm zmetkům věří byť i jen přání dobrého dne. A tím jsme se dostali k odpovědi pro

    StK:

    Jasně, že když se Kraken vypustí, tak nadělá brajgl, takže ho nikdo ze zdánlivě dobrých důvodů vypustit nechce. Jenomže když budeme Krakena zadržovat a nepouštět, vytrhne se stejně, protože není síly, která by ho dokázala udržet. Po tomto vytržení napáchá ještě víc škody s ještě větší rasancí. Logicky je tedy mnohem rozumnější ho vypustit rovnou, jenomže...

    Zkrátka a dobře nejlepší je nekecat, když už někdo kecá, tak nejlepší pro všechny zúčastněné je, když to rupne co nejdříve (třeba náhodou, třeba náhodou, které někdo trochu pomůže), jenže z vypočítavé blbosti se to obvykle tutlá, kecy a lži se vrství a když to rupne později, mívá to mnohem víc devastující následky a mnohé z aktérů to pak doslova a do písmene pohřbí. Dobře jim tak, kecat se opravdu nemá byť mnohým se může jevit, že je to obvyklé, momentálně výhodné, atd, atp.

    OdpovědětVymazat
  49. Draku,
    jste si jistý, že Vaše odpověď patří mě a ne Z.Ž.? Ten psal, že množství lidí zmanipulovaných doleva se pravděpodobně zhruba vyrovná množství lidí zmanipulovaných doprava, takže ve výsledku rozhodují stejně především rozhodnutí voliči.
    Já jsem psal, asi nejbližší k Vámi kritizovanému tématu, úvahu ohledně toho, že je jedno, zda se president volí parlamentem nebo přímo, ale že přímo je to spravedlivější.

    OdpovědětVymazat
  50. Zdeněk Žíkovecký8. dubna 2013 v 11:02:00 SELČ

    Nazývat to "teorie o vyvažování hlouposti a jejího opaku" by mohlo znamenat jak její hluboké nepochopení (což je, vzhledem k dalším argumentům kladeným proti ní, zřejmě tento případ), tak i její hluboké pochopení. Tím opakem hlouposti, který ji vyvažuje, je totiž - sama hloupost. Ke každému hlupákovi najdete s velkou pravděpodobností jiného, který věří v pravý opak toho, co ten první.
    (Asi jsem tu už kdysi uváděl ono přirovnání k množství hmoty a antihmoty: na začátku byl jejich rozdíl velice nepatrný, ale převážná většina částic se vzájemně vyrušila, takže ten nepatrný rozdíl nabyl na důležitosti.)
    Nestarejte se o prosťáčky, kteří jsou ochotni uvěřit čemukoli - když jim předložíte svou vlastní teorii, nevidím žádný důvod proč by jich poměrná část tomu neměla uvěřit stejně snadno jako čemukoli jinému.
    Jako mnohem důležitější vidím skutečnost, že mnohdy někdo vyjadřuje názory, které jste v 90% ochotni podepsat, a pak tentýž člověk přijde s něčím, co je pro vás naprosto nepřijatelné. Pokud nedokážeme najít nějaký způsob, jak by takoví lidé mohli spolupracovat na tom, co mají společné, pak jejich příspěvek ve volbách se prakticky neliší od těch hlupáků.
    Pokud 49% hlasuje pro názor, že 2 + 2 = 3, zatímco 51% pro názor, že 2 + 2 = 5, není z toho zřejmé, kolik jich těm blbostem opravdu věří a kolik jich vlastně hlasuje _proti_ tomu druhému názoru.

    OdpovědětVymazat
  51. Draku,
    nechci tvrdit, že je Rusko demokratickou zemí, ale zároveň není možné porovnávat ruskou politickou, sociální, kulturní situaci s Čínou. A tvrdit, že Rusko k čínským poměrům směřuje.
    Jak píší noviny a jak hovoří o svých zkušenostech v Číně, ti co tam byli, její ekonomický růst se zakládá na otrokářské práci venkovanů, kteří přešli dobrovolně anebo nedobrovolně do továren, a což je horší na otrokářské práci dětí.
    Našla jsem na toto téma článek z minulého roku, který uvádí data z minulého desetiletí a jsou ta data skutečně těžko uvěřitelná, když pomyslíme, že se to všechno děje dnes.
    (Lo schiavismo alla base delle fortune dell’economia cinese
    http://www.storico.org/La%20difficile%20situazione%20del%20Sud-Est%20asiatico/schiavismo_cina.html )

    Údaje, které mi potvrdili známí a příbuzní, co byli v Číně z pracovních důvodů. Totiž buď dělali přímo na místě objednávky zboží pro italskou velkou distribuci anebo byli právními poradci při dohodách o delokalizaci evropských podniků do Číny. Měli tedy možnost vidět na vlastní oči, jak funguje ten čínský ekonomický zázrak v praxi.
    Měli možnost navštívit nejen závody ale i noclehárny, kde dělníci přespávají. Rodiny zůstaly na venkově a oni žijí v opravdových pracovních táborech, ráno se seřadí a vyjdou všichni v jednom šiku do továrny, odkud se pak zase vrátí večer v šiku, aby přespali. To mi vyprávěla jedna známá, co dělala nákupce pro řetěz velké distribuce. Něco podobného také říkal poradce francouzského koncernu luxusního zboží Lvmh, který byl v Číně při dohodách s jejich čínskými partnery. Čínské úřady se za to ani zvlášť nestydí, ukazují to západním obchodním protějškům jako důkaz, nakolik je jejich systém výkonný.
    Takže takový moderní otrok tráví celý den v práci, dostane najíst a přespat a mizerný plat, co posílá domů na venkov rodině.
    Zatímco v Číně mezi novými "bohatými" roste poptávka po luxusním zboží ze západu. Tak na př. známá firma Luis Vuitton, kterou budou znát asi více ženy, otevřela za posledních 7 let v Pekingu, Šanghaji a jiných městech 7 nebo osm luxusních prodejen. Poslední, v červenci minulého roku, velký dům mody Maison di Louis Vuitton v Šanghaji.
    http://cina.quotidiano.net/2012/07/20/cina-shanghai-maison-louis-vuitton-al-plaza-66/
    K tomu bych dodala, že cizincům není dovoleno se volně pohybovat po Číně. Známá, co dělala dohody o zakázkách, bydlela spolu s ostatními členy delegace v Hong Kongu a na pobyt v Číně jim vydávali denně vstupní vizum s přesným uvedením od kdy do kdy. Ta paní dělala také nákupy v Indii u tamních firem, ale s něčím podobným se tam nesetkala, jak pokud jde o pracovní podmínky dělníků tak o omezování pohybu cizinců.
    Něco podobného mi říkala i známá lékařka agopunkturistka, co tam jezdí každoročně na stáže, někam k Šanghaji.
    A totéž známý, co v Číně natáčel reklamní film na motorku. Byly jim vymezeny trasy v terénu tak, aby se nedostali k nějakému místu, které by neměli cizinci vidět a byli po celou dobu přísně kontrolováni.
    Nic nenaznačuje tomu, že by tam byla nějaká demokracie nebo alespoň snaha o uvolnění poměrů směrem k demokratizaci.
    A jak a odkud s demokratizací začít? Od všeobecným politických voleb? Co víme o náladách a politické vyspělosti občanů na venkově?
    Takže, abych se vrátila k počátku svého povídání - něco podobného v Rusku neexistuje. V Rusku bylo nevolictví zrušeno v r. 1860 Alexandrem II. Kulturně a myšlenkově bylo Rusko od poloviny 18. stol.- tedy dost úzká skupina intelektuálů - ve spojení s evropským myšlením osvícenství, utopického socializmu a - ouvej - i marxizmu.
    Co z toho pak vyšlo je zas jiná otázka. Ale Rusko má jiné kulturní základy, jinou historii jak Čína.



    OdpovědětVymazat
  52. Problém je mimo jiné v tom, že Čína takto funguje už celá tisíciletí. Málo lidových povstání - téměř všechna povstání za posledních 150 let byla řízena shora. Takže čekat na to, až spontánně povstane "čínský lid" je asi marnost. Spíěše budou pokračovat etnické bouře na jihu - a východě. ()Sibirjaci" se snad chtějí i trhnout.

    Jenže, pokud jsem měl možnost poznat (a denně vlastně poznávám) ruskou letoru - ten špatný vtip, když Brežněv svou limuzínou proráží dav a pod koly zůstává spousta mrtvých a zmrzačených opatřený titulkem "Jen jeď, šofére, nás jsou stamilióny!" Rusy ani tak moc neirituje. Obvykle přitakají: "Da. Navérno." Jednotlivec se stává v tom množství nepatrným, zanedbatelným. I smrt jednotlivce má svou váhu jen u nejbližších. V tom množství je to už jen statistika. A pokud ne, je tu zárodek nového kultu osobnosti.* (Pútin - napriměr.)
    Evropan (a Čech zvlášť) to chápe jen těžko.

    */ Našlápnuto ke "kultíku" má náš Mlhoš. Zeman. Ruská média ho totiž tak chválí, že být Zemanem, asi by mě to dost vyděsilo.

    OdpovědětVymazat
  53. Informace, při Vašem líčení o cestování italských byznysmenů v Číně jsem si vzpomněl, jak dva naši kolegové v práci v 70. letech vyprávěli, jak cestovali po Sovětském svazu. Jeli s rodinami svými auty (Škoda 120 a VAZ 2103) přes Ukrajinu, na Krym, po staré vojenské cestě do Gruzie a Arménie. Museli se přesně držet předem předloženého a schváleného plánu, jak co se týče trasy, tak i času. Nikde se nedalo na žádné křižovatce uhnout, všude stály budky s milicionářem. Lidé přátelští, v Jerevanu hledali, kdo by uměl opravit jeden ze silentbloků, držících vzadu motor škodovky v rámu (ten kdo škodovku vlastnil, tak ví o co jde). Nevydržel советские дороги a utrhl se. Našli, ten automechanik jim "upekl" nový silentblok (náhradní díly na škodovky se v Sovětském svazu nevedly), s kterým dojela škodovka až domů. A tak mi to líčení o cestování v Číně připadá jako CCCP před perestrojkou (doufám tedy, že dnes už se tyto manýry v Rusku nepěstují).

    OdpovědětVymazat
  54. Pedro, jak to funguje dnes, nevím. Já jsem byla naposled v Rusku před deseti lety a to jsem se "přifařila" k jedné delegaci, co tam jela na vědecký kongres do Moskvy. Tehdá mi dali vizum na 14 dní a na nic se mě neptali, proč tam jedu a kam. Po kongresu jme pak se známými jezdili, kam jsme chtěli a nikdo nás nekontroloval.
    Syn tam byl asi před čtyřmi roky jako turista a také ho nikdo nekontroloval.
    Jestli se mezi tím něco změnilo, nevím.
    Jedna z posledních zpráv z Ruska. Putin podepsal zákon, odhlasovaný Dumou, o pokutách mediím za používání vulgárních výrazů.
    http://www.bfm.ru/news/213100
    Путин установил штрафы за нецензурную брань в СМИ
    Президент подписал закон о внесении соответствующих изменений в закон о СМИ и КОАП

    OdpovědětVymazat
  55. A v těch budkách na křižovatkách neseděli милиционеры, ale příslušníci Государственной автоинспекции (Гаи). My pamětníci si u nás pamatujeme na gazíky Военной автоинспекции (Baи), které přes 20 let jezdily po našich silnicích. A k tomu cestování v CCCP - o něm psal i F.A. Elstner - předchůdce Hanzelky se Zikmundem - v knize Šťastnou cestu, Octavie! Viz heslo http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Alexander_Elstner

    OdpovědětVymazat
  56. Chtěla bych se vrátit k otázce, kterou klade pan Fištejn ve svém článku z 5.dubna Svoboda umírá ve volbách a k němuž dodává jakési pokračování v článku Příběh přímo voleného papeže z 8.dubna.
    Autor zastává tezi, že "v důsledném uplatnění všeobecného volebního práva" je zárodek zmaru samotné demokracie. Činí z ní hru "na trvalý pokles všech pozitivních hodnot – společenských mravů, politické kultury, mezilidských vztahů, mezigenerační solidarity, hospodářského výkonu". Podle autora politikové, aspirující na křesla v palácích moci, korumpují voliče sliby na rozdělování bohatství, přerozdělováním pak podporují příživnictví mas, jejich lenost a tak poškozují i výkonnost státní ekonomiky.
    V následujícím článku pak na "potvrzení" uvádí příklad ze středověké historie přímých voleb papeže římským lidem.
    Jen tak mimochodem. Myslím, že tento druhý příklad rozhodně "nesedí", protože zanedbává mnoho faktů, spojených s existencí a vnitřní organizací katolické církve ve středověku a se vztahy mezi mocí církevní a světskou, které se vyvíjely po staletí ve značných kontrastech. Mimo jiné římský "lid" a římský klérus volili v osobě papeže římského biskupa - kterým je papež již z dob prvních křestˇanských komunit.
    Chtěla bych se jen zeptat, kde vidí pan Fištejn nějakou morálně vylepšenou alternativu k systému nastolení vládní moci cestou všeobecných voleb, kde se občané vyjadřují o tom, komu svěří osud správy společného státu. Doufám že nemá na mysli čínský systém výměny ve vedení prováděný střídáním členů početně omezené a nikým nevolené mocenské skupiny. To, jak jsem se snažila vysvětlit, je v podstatě další a ani ne tak dokonale zamaskovaná forma totality.
    To, co udivuje, je jakési volání po omezení práv občanů, jako by té demokracie měli už lidé dost, jako by nevěděli, co s ní vlastně dělat. Nese s sebou korupci mravů, korupci ekonomiky a tak co s ní? Jednoduše ji zrušit!
    Pozorovala jsem jistou souvislost těchto názorů s nedělním vystoupením manifestantů Holešovské výzvy na Václavském náměstí, o kterém píše na svém blogu Rudolf Polanecký. Celý nepočetný happening, který důrazně požadoval svržení prezidenta, obou komor parlamentu, odvolání vedení justice, policie, "zkorumpovaných" soudců se mohl potěšit i popravou figurin (představující zřejmě politiky), kterou kvitoval "dav" 300 přítomných řičivým uspokojením. Nepřipomíná vám to náhodou revoluci? A to ne revoluci provedenou ústavní volební cestou, ale revoluci krvavou!
    http://polanecky.blog.idnes.cz/c/329833/Vlada-v-tezkem-oblezeni-deseti-demonstrantu.html
    Má to snad být cesta k "nápravě" demokracie, k narovnání všech jejích nedostatků a odstranění nešvárů, které s sebou nese všeobecné volební právo?
    Předáci Holešovské výzvy přece nehovoří o nějaké formě totality, chtějí jen vyměnit ty nahoře svými zástupci, totiž zástupci těch tří set, co se na Václaváku sešli.
    Nezdá se vám také, že tím věčným "filozofským" žvaněním (pardon uvahami) o tom, co ta demokracie vlastně je, o tom, jak si ji každý představuje, je ideál samotné demokracie soustavně snižován, překrucován, stává se onucí do bot pro různé politické dobrodruhy?

    OdpovědětVymazat
  57. Informace, Fištejn myslím žádné řešení nenabící - jenom nadhazuje téma. Myslím, že řešení (ověřené, nepolemické) nenabízí v ůbec nikdo.
    O Holešovické výzvě se snad ani nemá cenu bavit. Včera jsem si přečetl jejich "program" - tedy ten momentálně platný. To nevypadá jeko happening, to happening je. Ostatně: z 300 000 Ostravy tam dorazilo 16 lidí. Navíc představy "Výzvy" jsou méně než školácké, nedotažené a nedotažitelné.
    ===
    To ale neznamená, že by se o způsobu vládnutí (nebo uspořádání naší, křesťansko-židovské společnosti - pochopitelně mluvím o kultutrním dědictví, nikoliv o religiozitě) nemělo mluvit. A to vážně, nahlas a rychle. Jinak nás převálcují "barbaři" - zleva nebo zprava. Nebo z východu. Opakování mantry o čisté demokracii "bez příchutě" k ničemu užitečnému nevede. Bohužel: Homo Sapiens je omezen intelektuálně - v průměru určitě. Výsledky ostatně vidíme na volebních výsledcích. Ta "vopička", ze které pocházíme, v okmažiku, kdy nemá kvalitní informace a vědomosti, jak si je přeložit prostě selhává. Pracka v láhvi a Buridanův osel. Případně Krysař z Hammeln. To jsou obvykle vzorce chování. Byly takové v minulém stoletim a fungují i dnes. Mění se technologie, všechno se zrychluje - ale o zkvalitňování intelektu (ne technické dovednosti) bych raději nemluvil.
    Opičky (šimpanzi) mají daleko lepší výsledky při různých videohrách s čísly. No a?

    OdpovědětVymazat
  58. Sociálně - liberální koktail. V podstatě záležitost bez chti, barvy, zápachu a smyslu.

    OdpovědětVymazat
  59. To vím, že nemá.
    Co jiného může nabídnout kromě čínské "demokratické" výměny věrchušek Komunistické strany ve vedení státu, nebo radikální výměny celého státního zřízení po odhlasování 300 zástupců správného myšlení jako na Václaváku, anebo vertikální tekutou demokracii cvrčků, co chtějí převrátit vagon vzhůru nohama, aby líp vysypali popelník? Anebo dokonce depolitizovanou demokracii technokratů, nikomu se nezodpovídajích, protože nevolených?

    OdpovědětVymazat
  60. Ono to omezení volebního práva stejně nebude mít valný dopad. Pokud by nemohli volit trestanci, šlo by o 0,05% populace. Pokud by nemohli volit pobírači dávek, museli bychom je ještě nějak dál roztřídit, protože ne úplně všichni jsou to ti notoričtí. Volební právo má zhruba 8,5mil. obyv., z toho cca 0,55mil. je nezaměstnaných, i kdybychom vyřadili všechny, bude to nějakých 6,5%. Myslíte, že to volby ovlivní, když účast je cca 60% a předpokládáme, že k volbách nechodí spíše ti flákači? (Nemyslím si, že voliči komunistů jsou nezaměstnaní!) Ve výsledku by levice dostala maximálně o 4% méně, nic lepšího se nedá čekat.

    OdpovědětVymazat
  61. Informace,
    ale to, co je tady a teď pomalu ale nezadržitelně degraduje. Jednak pro nepřehlednost systému - já se dodnes v euro-parlamentu a komisích vůbec nevyznám, nevím kdo komu odpovídá a za co, kdo je kým jmenován nebo volen atd. Čili nezbývá než zírat, jak si proklatě dobře placení úředníci vzájemně "dělají práci" a tím zdůvodňují svou existenci. V Kotlince dtto. v menším měřítku s tím, že do funkcí věrchušku zvolili zblblíci, kteří jednak nemají dost inteligence na to, aby poznali politiky od bajkařů, jednak nemají chuť se něčím takovým jako myšlením vůbec zabývat - tak to "tam někomu hodí", obvykle tomu, kdo nebyl potřísněn "hovnometem" jako poslední. Pak už jen nadávají po hospodách, po internetových diskuzích nebo, ti nejagilnější, po skupinkách na náměstích.

    A evropská politika, řízená bývalými socialisty a podobnými si jde sama, kam se eurověrchušce líbí. Ta cesta je ale zatraceně hloupá. Vlézt se stádem ovcí do lesa s tím, že tam žádní vlci nejsou - a nemít to ověřené - je hazard. Jenže lidi, voliče změnit rázem nelze. (Nejsem si jist, jestli vůbec lze. Společenská paměť je hrozně špatná.) Takže nezbývá než změnit systém - vypustit Krakena - nebo neudělat nic a počkat, až vlci začnou zle dotírat - pak se Kraken vyrve sám. Ale nadělá tady z toho kůlničku na dříví s podlahou posetou mrtvolami. Bohužel ne jen politickými. To už tu ale myslím konstatoval Drak.

    OdpovědětVymazat
  62. Žibřide a StK,
    mám dojem, že se pohybujete ve sféře nelegálního wishful thinking. Právo na účast ve volbách ztrácí odsouzený k trestu vězení jen na základě přímého a výslovného usnesení soudu. Proto by bylo zapotřebí změnit ústavu. O nelegálních pobíračích sociálních dávek ani nemluvě.
    Nebylo by účinnější provést nějakou soustavnou kontrolu, ty lidi najít a pak je odsoudit? Tady to teď provádějí soustavně a nevěřilo byste kolik úředně uznaných nevidoucích jezdí na skútru,kolik chromých vesele chodí na výlety. A to skoro všechno v Neapoli! Jak ty peníze, co podvodně vyinkasovali, vrátí, není známo. Ale alespoň nebudou vyžírat dál.
    Že se lidi časem nemění, to vím z vlastní zkušenosti. Konstatuju to pokaždé, když slyším nějakého levičáka, jak nadává Berlusconimu. Dokonce prezident republiky včera varoval, že jisté moralizační kampaně prováděné soudy, jsou autentické a neoprávněné zásahy do politického života.
    Ono to chce rozvahu a klid a hlavně slušnost a fair hru.

    OdpovědětVymazat
  63. Pochopitelně!
    - stávající "rovnosystém" je viditelně neschopný samoopravy. Nevidí to jen ti, kteří to vidět nechtějí, "bruselníci" a spol. Pozvolna se propadá do marasmu. Právě proto tu o tom diskutujeme, rozhodně ne proto, abychom se třásli, jak jsme "nelegální". A ta neschopnost samoopravy systému tkví už ve volbě volby.

    OdpovědětVymazat
  64. Dysfunkce organizmu se léčí zásahem v místě poruchy ne narušováním jeho rovnováhy a deformací jeho podstaty. Korupci, nepoctivost, nespolehlivost politiků je zapotřebí odstranit legálními opatřeními, namířenými proti nim a ne okrajováním svobod občanů.
    Ortopéd také neléčí podvrknutí kotníku amputací nohy, ale přiložením škrobového obvazu.

    OdpovědětVymazat
  65. Správně!
    Ale zmíněný ortopéd je člověk zvenku, jiná síla MIMO organismus. Vy snad čekáte Informace, že se rakovina žaludku vyléčí sama, jen tím, že o to tělo bude moc stát? Není tomu tak. Dokonce člověk postižený nějakou vážnou chorobou symptomy bagatelizuje, všem okolo vykládá, že to je jenom malá nevolnost, která se sama spraví. K lékaři proto nepůjde (realita - bojí se pravdy.)
    Takovou iracionalitu dokáže vyvolat obyčejný strach ze smrti celého organismu. A potom už je pozdě i na radikální chirurgický zásah, sekci nebo amputaci. O škrobových obvazech nemluvě.
    Když už jsme u těch lékařských podobenství, nabídnu lepší: Sněť v noze. Naprosto selhávají samoozdravné mechanismy těla, leukocyty jen vytvářejí množství hnisu a když nepomáhá ani chemoterapie, tak zbývá amputace. Tedy podle Vás "deformace podstaty". Čím bude pozdější, tím bude muset být rozsáhlejší. A její odmítnutí pacientem znamená smrt. Jeho smrt.

    [;>) Tož tak to vidím já. To kolem nás není zvrtnutý kotník. To musíte uznat.

    OdpovědětVymazat
  66. Tak mi konečně řekněte, co konkrétně navrhujete.
    Mluví se tu o zrušení všeobecného volebního práva. A čím ho tedy nahradíte? Kdo zůstane u moci anebo se k ní dostane? Jakým způsobem? Snad konkrétním provedením vršovské frašky?
    Mám dojem, že se tu jen běduje, nadává, ale nikdo nic konkrétního nepřináší.

    OdpovědětVymazat
  67. A také není vnější moc (doktor), která by naši churavějící demokracii vyléčila.
    Resp., vnější síla možná existuje ale není to doktor ale spíš supi či hyeny, které se nasytí její mrtvolou (anebo, ještě více se mi líbí příměr z říše hmyzu - moucha a parazit kladoucí vajíčka do jejího těla.

    OdpovědětVymazat
  68. Informace, ono není co navrhnout. Teoreticky by bylo ideální omezit volební právo těm co tíhnou k patologickým výběrům.

    jenže

    KDO BUDE HLÍDAT HLÍDAČE??

    OdpovědětVymazat
  69. Hm,
    ticho po pěšině. Na nadávání je každý dobrý, ale když má promluvit konkrétně k věci, mlčí.
    Jen tak dál, nadáváním se dostali právě k moci ti různí fýreři a fýreřičkové.

    OdpovědětVymazat
  70. BINGO !
    Kdybych věděl (věděl, ne si myslel, že vím) jak na to, jedna Nobelka by mi rozhodně nestačila. Nevím a vědět nebudu. Nikdo nebude. Opět se bude praktikovat, ostatně jako v historii vždy, systém "pokus a omyl". Ti, kteří hlásají, že "vědí" jsou pábitelé a lháři. Ti, co jim věří jsou "ovce a lumíci". Není žádný počítačový program, který by postihl chování takového množství jedinců a hlavně popsal, jak se bude ta masa chovat při změně podmínek (někdy z faktického hlediska naprosto marginální.) Třeba jen jedno nepodložené tvrzení. Takže když čtu výstupy výzkumů našich "sociálních inženýrů", obvykle se mi zvedá tlak nebo naopak začínám zívat. Vždyť my nedokážeme předpovědět ani chování atmosféry na víc, než týden dopředu. Nebo stádo skotu - i tam probíhají různé společenské proudy a změny a my jen velmi občas zachytíme, čím byly způsobeny a jak se budou dále vyvíjet.
    Vždyť je problém s pouhou nadpoloviční jistotou určit, zda bude hra, balet nebo opera úspěšná. A to jsou jednoduchoučké věci.

    Před chvíli jsem dokončil jednu reklamu. Je vtipná - nebo si to jen myslím? Kolik lidí přesvědčí, aby si koupili předplatné? Dva? Dvě stovky? Nebo víc? Vím já?! Ale zkusíme ji dát do rádií. Jinak to nezjistíme. A ani kdyby se předprodej opravdu zvedl, nebudeme vědět, jestli je to kvůli reklamě nebo z jiných důvodů. Třeba proto, že "z baráku už to mají i Tomanovi a Skočkovi - a mají jistotu, že budou mít vždy své sedadlo. A nemusí jen "čučet ne bednu".
    ===
    Ale: budu tady pořád řvát, že "král je nahý", protože TO je začátek jakéhokoliv procesu. Pojmenovat pravdivě skutečnost. Na víc si netroufám. Pokud si toho všimne těch cca 200 lidí, co tady v průměru denně zavítá, budu docela spokojený. Dvacet z nich možná pochopí, o co jde. A jeden z nich pak, možná, někdy, snad, přijde na to, kudy dál.

    Ale namlouvat si pořád, že je všechno O.K. a že to vyřeší "demokracie" nebo "multikulturalismus" JE CESTA DO PEKLA. Premisa úspěchu přece nemůže být založena na lži. Churchil to za II. WW řekl jasně. Ale hned jak Spojenci vyhráli válku, on prohrál volby. Lidi nechtějí krev, pot a slzy. Leda by se jednalo o jejich holé přežití.

    OdpovědětVymazat
  71. Přesně, stejně (tj. jasně a bez představy jasného východiska) to cítím (vidím?) i já.
    Žibřide, 12.24 - konečně, už jsem myslel, že s tímtéž postřehem bych byl osamocen! Tihle jsou přece v řádu promile, irelevantní, a většinou navíc stejně volit nechodí. S nima nemá smysl ztrácet čas.
    Absurdní není Ionesco, Kafka, Havel, Beckett. Absurdní je r e a l i t a .

    OdpovědětVymazat
  72. Když systém nesprávně funguje, zadrhává, je zapotřebí ho opravit a ne jen složit ruce a křičet o nahém králi. To dává právě vítr do plachet různým hnutím nespokojených, protisystémových. Ti nespokojení, totiž jejich vůdcové, toho pak dokáží dobře využít, jako Cvrčkové v Itálii. Teď po volbách tu jsou tři strany, které dosáhly téměř stejného počtu hlasů a nemohou se dohodnout na vládě. Cvrčkové chtějí vládnoyt sami, Pd se bojí spojit s Pdl ze strachu, že tak při příštích volbách, které se budou pravděpodobně konat brzo, to projede, Cvrčkové jí přeberou voliče. Pdl nabízí svou spolupráci Pd marně.
    Mají všichni spoustu dobrých nápadů, jak narovnat ekonomickou situaci a programy tří stran jsou téměř totožné. Ale po politické stránce se nedokážou dohodnout. A tak 40 dní po volbách nemá ještě Itálie politickou vládu.
    Měl by to pro vás být výstražný příklad, že remcání a vzájemné nadávání k ničemu pozitivnímu nevede.

    OdpovědětVymazat
  73. Ta italská (i jiná) bitka o křesla, Informace, to už není věc "lidu". To byla věc voličů do okamžiku vhození lístku do urny. Pak už je to obyčejná opičí bitva o to, kdo bude vůdcem tlupy. Opičáci mají "programy" ne podobné, ale vlastně zcela totožné - "obskočit" všechny žádoucí samičky a zanechat tak "genovou stopu". U politiků je to kupodivu dost podobné*, byť benefity spatřují i v jiných věcech.
    Jak rozsáhle vysvětluji výše, neznám řešení. Nevím, kdo ho zná a pochybuji zda vůbec je někdo, kdo ho zná.
    Ale vím jedno: K jakémukoliv platnému výsledku při řešení problémů se dobereme tehdy a jen tehdy, když budeme nazývat věci pravými, nezáměnnými jmény. Trvat si na tom je jediné, co pro věc můžu udělat.

    Jakub S. by to možná dokázal říct lépe, ale na smyslu si trvám. Howg.

    */ Když si uvědomíte, kolik vrcholných politiků vyměnilo v okamžiku "dosažení své mety" manželku za novější model nebo se aspoň snažilo obskočit tu pokojskou, tu sličnou novinářku zjistíte, že ta paralela je dost průkazná.

    U nás: Topolánek, Paroubek, Nečas, Bursík atd. Obšourníky ani nebudu počítat...
    A myslím že v Botě to je podobné. V USA, Francii a Německu určitě, v Polsku to (trochu) brzdí bigotní katolicismus.
    (Ale to je přece opičí přirozenost. Já osobně preferuji silného/chytrého opičáka, který dokáže ochránit svou tlupu. Kolik má samiček je mi lhostejné. U lidí je to tak, že na každého, kdo chce, nějaká zbude. V nejhorším se o nějakou mohou podělit. [;>))

    OdpovědětVymazat
  74. Nemo,
    kdybychom omezili volební právo těm, kdo tíhmou k patologickým výběrům, nezůstala by pak ta jediná správná volba, kterou už by tedy nebylo vlastně potřeba volit? Jenže to je pak zase ta totalita.
    A které strany bychom považovali za patologické? Skoro si myslím, že na tomhle se neshodneme ani tady v těch 10 lidech, co zde diskutují...

    OdpovědětVymazat
  75. Ano, jsou to opičáci. Na nich je vidět, že jsme fakt prostě jeden živočišný druh a basta.
    Zápas o víc repre a sexy a mladší blondýnku - skutečnost překonala představy, co?
    Ovšem priorita to jasně není. Kolik samiček měl, má, bude mít třeba Sg. B., pan X či Mr Y, či monsieur T. kdysi v Kanadě, a hrál-li průběžně simultánku - co je národu po tom, jsou-li kvalitní, snaživí a transparentní ve vedení země. - A právě jsem zjistil, že se sebou hluboce nesouhlasím. Tak n e v e m , jak říkaly pražské slečny, když jsem je někam zval... Morálka je jedna, ano, TGM.
    Na Freie Uni v Berlíně kdysi postuloval úžasný prof. Loewenstein: Etika se týká peněz - morálka sexu. Velmi inspirativní devíza / mantra / postulát pro přemýšlení... Souhlas i nesouhlas s tím ve mně uzavřely remízu.

    OdpovědětVymazat
  76. Redukováním politiky na sex se podobné případy absurda nevysvětlí. Nejde o to, který z lídrů "obskočí" víc samiček. Jde o zdánlivě nesmyslnou situaci, kdy tři strany, které ve volbách dosáhly více méně stejný počet hlasů a j
    které mají více méně stejný program, jak řešit současnou ekonomickou krizi, se nemohou nebo spíš nechtějí dohodnout na vytvoření společné vlády.
    Mohou za to voliči, co se nechali oklamat předvolebními sliby? jak mohli tušit, že dojde k podobnému zablokování situace?
    Vyřešilo by něco omezení všeobecného hlasovacího práva?

    OdpovědětVymazat
  77. A co s tím uděláte Vy, Informace? Jak z toho ven?
    To, že se Italové nechtějí vzájemně dohodnout je konstatování. Pak by mělo následovat pochopení, proč se nechtějí dohodnout a další krok je řešení. Poslední je realizace řešení.
    Moje spekulace se Vám nelíbila. O.K.
    Takže jsme teď u konstatování.

    OdpovědětVymazat
  78. O řešení se dohadují Bersani s Berlusconim. Co z jejich vyjednávání vyjde, se dozvíme asi až příští týden.
    Teď na té dohodě trvají i odbory. I ten nejaktivnější svaz kovodělníků FIOM. To je už co říct.
    Bersani v každém případě přijde o místo tajemníka strany.
    Na příští týden - podržte se - Pd svolala v Římě velkou lidovou manifestaci proti "la miseria" bídě, ale snad to nemusím překládat.
    Bude manifestovat sama proti sobě?

    OdpovědětVymazat
  79. Podle tohohle článku to v Itálii vypadá na předčasné volby:
    http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2295113/italie-ve-zlomovem-bode-prezident-zvoli-premiera-nebo-spravce-do-voleb.html
    ale, Informace, jaké jsou volební preference teď? Změnilo by se něco? A pak je otázka, jak se preference změní do realizace voleb...

    Obecně je zajímavá úvaha, že vlastně, když se nedokážou dohodnout zvolení politici, musí znovu rozhodnout voliči. Takže od voličů se očekává, že budou mít více rozumu než zvolení politici. Takže padá důležitý argument zástupné demokracie, tj. že voliči vybírají vhodné chytré hlavy, které lépe než oni vědí co a jak.

    OdpovědětVymazat
  80. Voliči za to můžou jen zčásti. Předestřelo se jim nejasné nepřehledné spektrum "stran", jejichž programy, vystupování, prezentace se dokonce velmi překrývaly. V tom se někdy ani prase nevyznalo. A pokud ano, tím hůř - nausea.
    Strana středu zoufale chybí, na tzv. pravici a tzv. levici si několik subjektů krade hlasy. Komu to prospívá, ví každý historik, sociolog, politolog. Difficile est vulgaris non essere. Přičemž míním vulgární. Si myslíte, jaké u vás tehdy v Římě panovaly hnusné poměry, co? Cha. Žabaři.

    OdpovědětVymazat
  81. Žibřide,
    situace se rýsuje asi tak, že se Bersani s Berlusconim dohodnou na jménu nového prezidenta, jehož volba začne 15. dubna.
    Mezi tím asi zůstane úřednická vláda Montiho.
    Nový prezident dá znova pověření k sestavení politické vlády. Komu, to se neví. Bersani nechce dělat vládu velké koalice s Pdl, bojí se, aby mu neutekli voliči ke Cvrčkům. Chtěl by sestavit jednobarevnou vládu, menšinovou, kterou by podporovala v parlamentu Pdl. To nechce nynější prezident a ani Pdl Berlusconiho.
    Koho pověří novy prezident, není známo, ale v Pd se vede dost intenzivní boj mezi různými frakcemi. Velká část členů vedení se vyslovuje pro velkou koalici a kritizují Bersaniho. Značná část Pd a odbory jsou pro sestavení silné politické vlády, i když předvídají, že ta vydrží jen až někdy do října. Pak počítají s novými volbami.
    Jak ty dopadnou? Podle průzkumu nálad voličů jde nahoru Pdl, částečně i Pd, dolů jdou cvrčkové a Monti. O kolik procent se přemisťují hlasy, je těžké přesně říci, každá agentura vydává své předpovědi podle toho, pro koho je dělá.
    Cvrčkové včera provedli demonstrativní protestní akci, okupovali přes noc dvě síně parlamentu. Ráno se ale sebrali a šli domů. Také chtěli provádět on line výběr svého kandidáta na místo prezidenta, ale na jejich blogu jsem po nějakém výběru nenašla ani stopu. Třeba od toho upusttili.

    OdpovědětVymazat
  82. Žibřide,
    to že by omezení volebmího práva těm co volí patologicky nastartovalo proces, který by dříve nebo později skončil totalitou je mi jasné, právě proto jsem taky napsal:

    jenže

    KDO BUDE HLÍDAT HLÍDAČE??

    OdpovědětVymazat
  83. Informace,
    nemyslím si, že to co tady provozujeme je nadávání. Já to vidím jako diskusní kroužek s podněty k zamyšlení i pro kolemjdoucí. Ale já nemám na víc než va názor v diskusi. Kdybych měl, založil bych si podobný kroužek taky. A kdybych měl ještě na víc a dařilo se a měl VIZI, pokusil bych se názorově blízké kroužky integrovat (tfuj to je výrazivo) a přetvořit ve hnutí či stranu a ve jménu té VIZE dobýt parlament.

    OdpovědětVymazat
  84. - integrovat stoupence a dezintegrovat parlament... anebo demokracii jako takovou? Integrace - dezintegrace - integrace... doleva... doprava... o spirálu výš, a jsem jinde,a přece vlastně na témže místě, či opačně - věčný spor o interpretaci dějin.
    Úžasný S. J. Lec: Dějiny jsou sbírkou fakt, jimž by bývalo bylo lepší zabránit.

    OdpovědětVymazat
  85. Dobrá, Kapitáne,
    tedy nenadáváte, ale, když dovolíte, beznadějně bědujete nad nezadržitelným úpadkem jak českého státu tak unie.
    Což je téměř stejný postoj. To bšdování je poněkud pasivnější.
    Jistě jako jedinci můžeme udělat moc málo ke změně věcí. Zakládat nějaká nová hnutí nemá velký smysl.
    Ale aspoň kolem sebe nešířit takový nakažlivý pesimizmus! To opravdu nikam nevede.
    Fakt je, že demokracii jako systém vlády a správy společnosti teď kritizují všichni. Navrhují se různá "vylepšení". Včetně zrušení nebo zredukování všeobecného hlasovacího práva.
    Jenomže, jak můžeme snadno konstatovat, ty návrhy jaksi všechny více méně směřují k eliminaci demokracie, jejímu nahrazení nějakou formou správy společnosti, kde jsou institučně vyhrazena a zajištěna práva jen některých privilegovaných skupin. Jako na př. v depolitizované demokracii.
    A ty formy mohou velice snadno degenerovat v totalitarizmus.
    Zrovna tak jako druhý extrém - tekutá internetová demokracie. Kde všichni mají sice právo se vyjádřit na blogu, ale rozhodnutí dělá správce, který je zároveň i oficiálním mluvčím. Příkladem jsou italští Cvrčkové.
    Už jsem vám o nich napsala dost, abyste si mohli udělat představu, o co jde.
    Proto nesouhlasím s tím, co píše E. Fištejn.

    OdpovědětVymazat
  86. Integruje se lidské poznání. Většinou samo, bez přičinění a říká se tomu zkušenost. Ti (jedinci) a ty (národy) které tady jsou už dlouho, mají integrální poznatky lepší.

    Dezintegruje se každý systém, který se neudržuje v původním stavu. Což často vyžaduje velkou snahu. Svět má tendenci směřovat k entropii.

    Jak praví podnadpis tohoto blogu...

    OdpovědětVymazat
  87. Dovolím si trochu polemizovat, zkarikovat, Informace.
    Podle názoru, který píšete výše, je lepší "do ničeho nevrtat", jen udržovat. Demokracie je podle Vás konečný, dokonalý systém.
    Nojo - tohle by o sobě mohla tvrdit každá společnost, která nebyla smetena nějakou novou, lepší (nebo horší).
    Byli bychom někde u prvobytně pospolné společnosti. Ostatně i otrokářství mělo své světlé stránky (pokud nebyl člověk zrovna otrokem. [;>)
    Vlci v lese jsou, v tomhle i v tom opačném. Každá "budoucnost" je riziko. Ale vydat se tam nakonec budeme muset. Přešlapovat na místě se nedá. Slovy básníka: "Kdo chvíli stál, teď stojí opodál!"

    OdpovědětVymazat
  88. Žibřide,
    včera večer jsem psala, že se Cvrčkové k výběru svého kandidáta na místo prezidenta nechystají.
    Dneska ráno na jejich blogu vidím, že volby proběhnou on line dnes od 10.00 do 21.00 hodin.
    A to na situ Hnutí 5 Hvězd. Hlasování se mohou zúčastnit jen členové Hnutí, kteří se zaregistrovali před 31.12.2012 a kteří jsou "abilitati al voto" (což upřímně nevím, co v praxi znamená. Kdo jim dal habilitaci k hlasování?) Ti mohou napsat svůj návrh na osobní stránku. Kandidátem bude ten, co dostane nejvíc hlasů.
    http://www.beppegrillo.it/2013/03/elezioni_on_line_per_il_presidente_della_repubblica.html

    To je internetová, tekutá, vertikální demokracie. Perfektní pyramida.
    Na vrcholku ideolog a organizátor spolu s propagátorem.
    O něco níž zaregistrovaní a habilitovaní členové on line. Kteří se mimochodem mezi sebou neznají, neznají se mezi sebou ani poslanci a senátoři, zvolení v posledních volbách. Neznají se a ani mezi sebou přímo nekomunikují, jen prostřednictvím webu.
    Ještě níž zaregistrovaní diskutéři blogu, co se mohou vyslovit k předloženým otázkám. Jak a nakolik budou vzaty jejich názory v úvahu aa kým, to není známo.
    A docela dole voliči, kteří jsou zpracováváni halasnými estrádními vystoupeními propagátora Grilla (kterému sestavuje scénář hlavní ideolog).
    A téhle karikatuře demokracie naletěla asi čtvrtina italských voličů!
    Vzhledem k této struktuře je ale Hnutí snadno zranitelné. Stačilo by dát vypít Grillovi před volební kampaní sklenici ledové vody, aby ochraptěl. A šmytec! kdo by ho mohl nahradit? To by jim pak šly dolů preference a hlasy.
    To Bersaniho nenapadlo?

    OdpovědětVymazat
  89. Omyl, Kocoure,
    já neříkám do ničeho nevrtat.
    Říkám opravovat, upravovat, vylepšovat a to v rámci základních zásad systému. Jedním slovem reformovat. Ne zrevolucionovat.
    K vyprázdnění plného popelníku, co smrdí, není zapotřebí převrátit vzhůru nohama celý vagon. Postavíte ho pak znova na nohy nebo na kola?

    OdpovědětVymazat
  90. EK:
    > "když nic nedostanou proč je znovu volí?"

    Protože neexistuje (v okamžiku volby) žádný způsob, jak je nevolit.
    Voliči sice hloupí jsou (jinak by tahle planeta vypadala jinak), ale rozhodně nemohu souhlasit s tvrzením, že se to projevuje při volbách. Naopak, volební výsledky jsou většinou v mezích možnosti blízko toho, co nejlepšího se dá v dané chvíli dosáhnout, to jest poblíž volebního patu. Ten je ovšem optimálním řešením pouze dočasným; minimalizuje škody napáchané politiky v daném volebním období. Hloupost voličů se projevuje v tom, že nejsou schopni během onoho období vytvořit nějakou stranu (nebo několik stran) tak, aby mohli v příštích volbách dát hlas _pro_ něco a ne jen _proti_ tomu, co momentálně vyhodnotí jako větší zlo.

    OdpovědětVymazat
  91. I Nobel se může seknout. Joseph Stiglitz, držitel nobelovy ceny za ekonomii, v debatě na Columbia University, prohlásil, že v demokracii je zapotřebí stavět řešení na kompromisech. Vidí ale kompromis mezi Pd a Pdl těžko realizovatelný, proto doufá, že Beppe Grillo plodně přispěje k řešení ekonomické a politické krize.
    Tohle může prohlásit jen osoba buď neinformovaná nebo docela dezinformovaná a cílech a postupech Hnutí. Vedení hnutí má za cíl zničení systému, chce to dosáhnout, jak tvrdí, dovedením ho až k úplnému vyhnití a zhroucení. A to bojkotem návrhů a snah ostatních politických stran. Pak bude zavedena t.zv. tekutá demokracie. Já jsem jejich propagandistický materiál nečetla, v knihkupectví ty brožury a knížky nevedou. Našla jsem jen jednu: "Proč zvítězilo Hnutí 5 Hvězd. Ode dneška už nebude nic jako dřív." Nějaký ekologický ráj, bez plýtvání přírodními zdroji, bez velkých obchodních řetězců, podpora zelené ekonomiky (na př. zrušit prodej minerální vody v láhvích z umělé hmoty), volná přímá výměna zboží, internet všem zdarma, všem občanský plat 1.000 euro měsíčně, žádné poplatky za telefon, zrušení reklamy, zrušení copywrightu na webu, atd.
    Pak následují 4 stránky o uspořádání burzy a bankovního systému a dalších 5 o předělání systému zdravotnictví.
    Jak to člověk čte, a to jsou opatření pro současný stav, o vidinách konečného cíle se v brožuře nemluví, pomalu se mu rozvíjí před očima nový zelený populistický ráj.
    Je to všechno slučitelné se současnou krizovou situací? Kde na to všechno vezmou peníze? Přerozdělováním? A jak to budou chtít prosazovat? Svrchu? To znamená násilím?

    OdpovědětVymazat
  92. A ještě dodatek.
    Jak odkládám brožuru stranou, vidím na zadní straně obálky nápis: Strany, vzdejte se! Jste obklíčeni itaským lidem.
    S tímho hnutím by se měly anebo spíš mohly podle Josepha Stiglitze koalizovat ostatní politické strany, aby respektovaly hlas voličů?
    Pro hnutí je zničení stran prvním předpokladem pro nastolení ekologicko-internetového ráje.

    Doufám, Kocoure, že si dáte pozor, aby Vás to nepraštilo. Mám o Vás obavy, nějak se neozýváte.

    OdpovědětVymazat
  93. Jistěže Pepík Cvrček JE silou, která může přispět k domluvě. Je to, jako když se "hádají dva o rozumné" a najednou na ně zaútočí vzteklý pes. Tož tak to se musí ti dva dost rychle domluvit, pokud domluva s běsným psem není možná.
    ===
    V chemii se tomu říká katalyzátor. Vstupuje do reakce, urychluje ji, ale sám se nezmění, nespotřebuje.

    OdpovědětVymazat
  94. Ad sklenice studené vody:
    Asi je to omyl. Jako dítěti se mi občas nechtělo do školy. Když mě někdy začalo škrábat v krku, hned jsem si z ušetřených peněz koupil nanuk - s tím, že mi nějaké nachlazení vypukne a já budu moct ležet v posteli a číst si.
    OMYL! Po vylízání jednoho - dvou nanuků (moje hotovost obvykle stačila tak na pět nanuků celkem) mě v krku škrábat přestalo a já musel další ráno do školy.
    Takže nic studeného. Šetrné projímadlo by bylo lepší. S plenkovými kalhotkami by mu možná bylo trapné pobíhat po pódiu a tak strašně řvát!

    OdpovědětVymazat
  95. Vy říkáte projímadlo? Ale to má jen jednorázový účinek. Vyprázdnil by si střeva a pak by řval dál.
    A když projímadlo, tak pořádné, jak na koně. Aby se posral přímo na podiu. To by byl hit pro světová media a pro fotografy!
    Proč mám na něj pifku? Protože je to tlučhuba, oblbuje lidi řvaním a svým vaffanculo!, ale nic ze svého programu veřejně neřekne. To je zjeveno jen zasvěceným nebo gramotným a zvědavým.
    Mystifikátor.

    OdpovědětVymazat
  96. Vidíte, Kocoure?
    Dostal jste zprávu o volbě kandidáta cvrčků on line jako anteprima. V 9:19!
    Italské noviny on line zveřejnily zprávu až teprv před hodinou.

    Budete se se mnou ještě hádat?

    OdpovědětVymazat
  97. Jistěže se budu hádat, Info!
    Proto jsem zřídil tenhle blog,. Kdybych chtěl jen souhlas, zakážu diskuzi.

    Ale pak - proč do blogu něco psát, že? To si to jen pomyslím - a hotovo. Nikdo neprotestuje, a kdo mlčí, souhlasí, jsem tedy "king"!

    OdpovědětVymazat
  98. Vidíte? zase jste se projevil. Jako nedemokrat, a to až do morku kostí. Plést si hádku s diskuzí!
    Učte se, Kocoure, nikdy není pozdě.

    OdpovědětVymazat
  99. Hádka je jen pokračováním diskuze zvýšeným hlasem. (St. Kocour)

    OdpovědětVymazat
  100. Já nějak nevidím, ať se snažím jak chci, mezi váma zásadní, diametrální rozpor.
    Anteprima - I, tohle se bude panu domácímu líbit, je to z jeho branže: u nás se pro to rel. nedávno vžilo označení p ř e d p r e m i é r a . Což f u r t cítím jako blbost, contradictio in adiecto (tedy v těch dvou částech slova): sakra, premiéra je něco prvního e basta!
    Studené do krku - ovšemže to je omyl: US citizens pořád jedí - lížou - srkají cosi ledového - a jsou nachlazení nesrovnatelně míň než my v old countries. Jistě: je to na úkor (co to je?) jiných zdravotních patálií. Horších...
    A vyhlídka (a nedejbože realizování) definitivních úžasných r á j ů ? Bože chrani. Od 16. věku dodnes si toho náš nebohý kontinent užil do sytosti. Špičková realizace pak: Kambodža, KLDR.

    OdpovědětVymazat
  101. Sám proti 230 voltům: to by byl titulek!! To by byl šlágr, apdejtovaný (dobrý?) northern western, co?

    OdpovědětVymazat
  102. Sám proti 220-ti (tehdy) - to je snad z nějaké scénky, rozhodně ne můj bonmot. V naších kruzích často používané rčení, hlavně při uzavření el. okruhu přes tělo. Pokud se to přes veškerou opatrnost někomu povede, tančí pak "kvapík v rytmu 50 Hertz".
    Jinak doufám, že se zúčastníš oné konference o Mohamedovi a jeho bratřích a konečně o tom něco vydatného sepíšeš pro Útulnu.

    OdpovědětVymazat
  103. Ještě horší je říkat první premiéra, druhá premiéra, první derniéra druhá...
    Nejsem ten, kdo opracovává slova, ale berou mě všichni čerti, když tohle slyším a VIDÍM napsané na plakátech. A vidím!
    Předpremiéra se používá už dlouho a znamená buď veřejnou generální zkoušku, za kterou chce divadlo vstupné nebo představení nového nastudování, ale např. bez avizované hvězdy večera nebo pro jiné, než "premiérové" publikum - např. pro studenty.
    Premiérové publikum - snobi, kteří si myslí, že premiéra je nejlepší představení dané inscenace. Není, jen se nejdéle tleská a je nejvíce kytek na jevišti. Jinak to bývá velmi nervózní provedení s mnoha chybami a často v křeči. Taková 3-4 repríza je ideální. Všichni si už všechno ověřili, nemají trému, ale ještě to není rutina, ještě to herce moc baví. Původně jsem do archivu natáčel právě 3-4 reprízu (s premiérovým obsazením). Ale načalstvo (i někteří sólisté) tam chtěli mít hlavně ty ovace a kytky.
    [;>/ Proti samolibému gustu...

    OdpovědětVymazat
  104. Schumacher ehm antisemita11. dubna 2013 v 16:09:00 SELČ

    No jo, já si pořád říkám, že po vepřovém se blbne. Jsou po něm těžké myšlenky. Šábesdeklisti mají recht, že se mu vyhýbají. Rád bych věděl, jestli takové myšlenky napadají Fištejna na záchodě jako mně. Po té úlevě. Nejspíš ano, protože nad nimi můžu pokývat hlavou ano, ano ano. Má štěsí, že je šábesdeklista. Kdyby nebyl, určitě by mu bylo nadáno do nějakých nepěkných istů. Je to tak, vážení. Chce to omezit vepřové, mít pravidelnou stolici a když je to vhodné, nosit klobouk. Zvlášť pro nás s holou glocnou. Před slunečním úpalem a tak. Pak se i kloudná myšlenka dostaví. Samozřejmě, že nad to je nutno myslivnu náležitě krmit a nenechávat zahálet. Je to jak píše. Jenže jak z toho ven? Spása čeká jen na nemnohé. Na ty, kteří se přičiní. Jedině tohle je to co vždycky fungovalo a bude fungovat. Bude to náročné. Protože až dojdou prostředky k distribuci "blahobytu" korumpovaným voličským masám požívajícím všeobecného a rovného volebního práva, bude velký randál. Jsem toho názoru, že volební právo v obci (státu) by neměl mít nikdo kdo je placený z obecního (státního) rozpočtu. V minimální variantě žádný příjemce sociálních dávek s výjimkou uznané nezaviněné invalidity a žádný státní úředník. Případně každý by měl hlas vážený podle výše placených daní. Jestliže stát je služebníkem a jeho úředníci jsou sloužícími v domě jím vydržovancýh občanů, není snad spravedlivé aby sloužícím nebylo dovoleno rozhodovat o poměrech těch jimž slouží? Vím, že to není jednoduché, protože sloužící jsou leckdy i obsluhovanými. Nějaká omezení a vymezení by však měla být. Dvě nejhroznější světové války byly krátce po zavedení všeobecného volebního práva. A vůbec, je rozumné aby právo spolurozhodovat o všeobecných poměrech v obci měl kdo není schopný obstarat své vlastní záležitosti, vlastní obživu? Abych tak zdráv byl a i zdráv zůstal. Mějte se dobře a zas někdy....

    OdpovědětVymazat
  105. No vida, Obuvník! Vitajte.
    Na vašich posledních větách něco je. Teda dost. Ovšem má to taky skryté zákeřnosti (jako skoro všecko, že). A to upření vol. ptáva státním úředníkům by bylo logické a sympatické. A spravedlivé!
    Takže to nikdy neprojde.

    OdpovědětVymazat
  106. A drobná prosba na vás: p r o s í m snažně, zkuste to vaše úmorné rádobyvtipné šábesdeklisti nahradit něčím jiným. Třeba, možná, najednou pocítíte, že ústupkem jiným v drobnosti nic neztratíte. NAOPAK. A než mi (nevyžaduju to!) případně kvapně a podle vás vtipně či ironicky či blahovolně (nevím) odpovíte, zkuste pro okamžik přijmout jako fakt toto: ústupkem na neutrální, vyšší, kvalitnější, rovinu vyjadřování každý u druhých (těch s vyšším IQ a delší životní zkušeností)) jen získá. Byť ho to dosud ani nenapadlo a neměl zpětnou vazbu, jak působí.
    No, stačí. Jak vidíte, pořád stejný naivka. Nevrmajnd. Báj.

    OdpovědětVymazat
  107. Vážený Jakube, pozůstavujete se, jak jsem pochopila, pohoršeně nad používáním slova šábeldeklista v příspěvku nicka Schumachera.
    Chtěla bych k tomu dodat pár slov, když dovolíte.
    Jazyk je, jak je všeobecně uznáváno, primárném sdělovacím prostředkem lidí. Prostředek, který je používán k těm nejrůznějším účelům. Běžné informace, dezinformace, výlevu nálad, přesvědčování, dokonce manipulace - to jen tak stručně.
    Jazykové prostředky jsou plazmovány, ohýbány, kombinovány uživatelem jazyka tak, aby co nejvhodněji sdělily to, co chce říci. Vytváří si tak svůj individuální styl. Kromě toho existuje celá řada skupinových stylů - politických seskupení, médií, styl odborníků, administrativních pracovníků atd.
    Každý má své typické příznaky.
    Styl se rychle mění, přizpůsobuje se požadavkům nebo situaci doby.
    Mohla jsem pozorovat, s jakou rychlostí se mění politický styl v dnešní Itálii. Na příklad cvčkové, kteří prosazují nutnost říkat lidem pravdu, demaskovat falešnost a prolhanost starých politiků, si už také vytvořili svůj politický styl a to na úrovni oficiálního sdělování veřejnosti. Nevěřil byste, s jakou rychlostí se cvrčkové přizpůsobili ke stylu t.zv. "politichese" (politické mluvě), která se vyjadřuje ve formulích, říkajících jednu věc ale znamenajících ve skutečnosti něco jiného.
    Abych se vrátila k obuvníkovi. Náš přispěvatel, kterého mezi tím vítám mezi námi, si vybral za avatara antisemitu. Upozorňuje na to již na počátku, když se představuje jako "Schumacher ehm antisemita". Upozornila bych Vás, Jakube, na jakési stydlivé, diskrétní zakašlání "ehm" už v té autoprezentaci. Znamená to, že je přispěvatel skutečně antisemita anebo je to jakýsi signál, že to, co budeme číst dál, je ironickou nebo sebeironickou autostylizací do postavy židobijce? Já to čtu jako signál autoironie anebo spíš ironie namířené proti skutečným antisemitům a proto i další výrazy jako šábeldeklista chápu jako ironii, a to ne proti židům ale proti antisemitům.
    Je to styl satiry, kde jazykové výrazy jsou často při použití zcela významově převráceny, namířeny výsměšně proti původním autorům toho kterého výrazu nebo rčení.
    Chápu, že když čtete slovo šábeldeklista a další poznámky kolem, zní to pro Vás urážlivě. Jenže byste neměl zapomínat na celkový kontext ironické autostylizace.
    Proto bych nebrala tak docela vážně ani návrh na zbavení státních zaměstnanců voličského práva. Zní to velice přesvědčivě, to je pravda, ale myslí to Schumacher ehm antisemita vážně?
    Italsky bych řekla "ci prende forse per i fondelli?" (nedělá si z nás...?)

    OdpovědětVymazat
  108. Žargon, argot, ptydepe, positivní diskriminace, hyperkorektnost a podobné zhovadilosti.
    O používání takových "jazyků" bez vysvětlujícího slovníku - vždyť tohle je přece moje téma, Informace! Vždy se najde někdo, kdo rozumí. Ale většina je zmatena a tupě opakuje nějaký výraz v domnění, že ví, o co jde. Ale neví.
    Až nakonec dojde na toho "prostořekého chlapečka". Když nic, donutí lidi aby přemýšleli o skutečném významu slov. O tom, kdo, kam a proč význam posunul.

    >To je velmi stará hra a hodně rozšířená. A občas dojde k tomu, že se ze zářivého sarkasmu vyklube obyčejná nenávist. [;>(

    OdpovědětVymazat
  109. Parketu máme, Kocoure, společnou. Jen na ní tancujeme každý trochu jinak, ale rozumíme si.
    Parketu má ale společnou s námi i Jakub. Proto se divím té jeho reakci.
    Pochopení, interpretace textu je věc individuální, každý to čte jinak. Ale Schumachera jako mírně provokujícího "antisemitu" přece známe už od Šamana, takže i to by mohlo být vodítkem k pochopení.
    A není hezké mu něco vyčítat. Proč? že si z nás, naší diskuze a z autora článku utahuje?

    OdpovědětVymazat
  110. No... forse. Dejme tomu.
    Já znám Dělat si z někoho srandu jako Prendersi gioco, Prender in giro. Co je to fondello, sím?
    Ale hlavně vás honem činím pozorna - a všecky - na paján na Čechy a Česko (jak to potřebujeme!) v Lidovkách, odkaz viz vpravo na Psu. Bohemistka z Kalábrie, usazená tu přes dvacet let (ale ta krásná robečka na fotce snad nemá 44?!) A mj. píše: Itálie dnes stanula nad propastí. Vy vlastně dost totéž, že.
    Moc zvědav na názor!

    OdpovědětVymazat
  111. Jak tak koukám, tak se italská justiční mafie stále snaží toho Berlusconiho dostat do tepláků. Když to zřejmě nevyšlo s tou Marokánkou, tak teď je tanec kolem nezletilé Letizie. A jeden zajímavý článeček na Psu o pocitech Italky, žijící v Česku - http://cestovani.lidovky.cz/italka-ani-netusite-jak-je-lehke-v-cesku-vychovavat-deti-pjo-/aktuality.aspx?c=A130411_101307_aktuality_mc

    OdpovědětVymazat
  112. Dveřník to jistí, Info. [;>)
    Kdyby tu někdo začal být opravdu zlý, tak "No passaran!" Jeden už si to vyzkoušel. [;>)

    Židé dostávali od dějin tak často přes hubu, že jsou na ledacos citliví. Někdy až přecitlivělí*. Asi mají své rodové zkušenosti, jak to začíná - a jak to pak končí. Takže se Jakubově reakci nedivím. Měl židovské příbuzenstvo - psal tu o tom.
    Ale "Švec" vůbec není hloupý a nebude příště tak třeskutě (a zbytečně) vtipný.

    (Já tady Schumachera taky rád vidím.)

    P.S.: Není dneska náhodou Sv. Gagarina?

    OdpovědětVymazat
  113. Máte pravdu. Přečtěte si
    http://technet.idnes.cz/gagarin-a-prvni-let-do-vesmiru-konspirace-f14-/tec_vesmir.aspx?c=A130411_133231_tec_vesmir_kuz

    OdpovědětVymazat
  114. Jakube,
    fondelli jsou spodní část - tedy lidově těla (tahá nás snad za ...?)
    O té mladé paní jsem to taky četla. Je ráda, protože jako bohemistka by v Itálii nenašla místo. Nevím, kolik jich asi ročně na it. univerzitách promuje, ale k čemu je teď tady nějaká specializace v bohemistice?
    Itálie spíš než nad propastí stojí nad velkou žumpou politiky, kdy se lídrové nemohou dohodnout nad nějakou vládou a to z obavy, aby každý nepřišel o své teplé místečko a možnost krást. Na lidi, co trpí ekonomickou krizí, prostě, abych to řekla expresivně, serou. Včera na jedné debatě moderátor Santoro dal nakonec slovo nezaměstnanému, který přišel o všechno, spí v Miláně na nádraží a žebrá. Mladý schopný člověk, ale nemůže najít práci. Ukázal ho politikům sedícím ve studiu a zeptal se jich, jestli se jdou někdy podívat mezi lidi. Politici zmlkli.
    Víte, ono je to pěkné sledovat své strategie a taktiky, když sedíte v teple, máte oproti těm pracujícím astronomický plat. Ale podívat se, čím a kým vlastně manipulujete to se jaksi nehodí. A to platí pro všechny, ať si nacpou hubu jakýmkoliv možným příležitostným ptydepe.

    Pedro,
    doufejme, že už konečně s tou fraškou nezletilých dívek přestanou. Marokánce bylo 17 let a 8 měsíců, když podle obžaloby s B. měla mít styky. A ani nebylo dost dobře zjiistitelné,kolik je jí vůbec let, jak psaly tenkrát noviny, protože v Maroku prý registrace v matrice nově narozených hned po porodu není povinná. Může se udělat kdykoliv potom. Takže jí mohlo být i víc než osmnáct nebo dvacet.
    S tou Letizií tu už skandál byl, a pak to padlo. Nevím, proč s tím vylézají znovu.
    To zas chce nějaký prkurátůrek vyhazovat státní peníze na nové vyšetřování?
    Měl by to platit ze svého!

    OdpovědětVymazat
  115. K nezaměstnanému ve studiu:

    Ono je to možná taky divadlo. Byl to opravdu nezaměstnaný žebrák? Nebo herec? Obojí je možné. Aniž bych chtěl zlehčovat jeho úděl říkám, že mnozí "vágusové či "bezďáci" - prostě vyděděnci společnosti se jednak do té situace dostali vlastní nečinností nebo chybou - ale hlavně: ten status jim vyhovuje. Byl jsem ve spojení s jednou takovou partou bezďáků přebývajících u našeho hypermarketu - začal jsem je fotit, ale pak se tam objevil jakýsi jejich samozvaný "právník" a začal mě vydírat - jeho požadavky, které ovšem dával za jiné byly prostě nehorázné. Za tolik peněz by mi ty vágusy ochotně zahráli zdejší přední činoherci!

    Ale ještě než celé focení ten de*il torpédoval, (byl jsem ochoten jim zaplatit několikadenní živobytí - každému!) jsem se s nimi několikrát bavil. Pro mnohé je tenhle způsob života volba. Tak se jim to líbí. (Bez ohledu na to, že každý z nich má připraveno několik srdceryvných historek o tom, jak s nimi jejich děti "vydrbaly" nebo jak si na ně zasedl jejich poslední šéf.) Někteří tak utíkají před dluhy nebo jinými záležitostmi, někteří jenom mají rádi ten pocit téměř absolutní svobody. Když je jim moc zle, do té nemocnice je v 99% případů vezmou.

    Tož tak. Ale je svatá pravda, že politici už naprosto nemají přehled o tom, jak se žije. A to je podle mě důvod, proč neumí vybřednout z toho dnešního prů$weru.

    Věrchuška...

    OdpovědětVymazat
  116. Ať to byl herec nebo opravdový nezaměstnaný, to nedělá velký rozdíl. V Itálii je nyní 5,7 milionů lidí bez práce.
    To by za větší povšimnutí politiků stálo, ne?
    Ale Pd bude pořádat příští týden v Římě velkou manifestaci proti bídě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Stud těch politikánců a političků nezná míru!

    Numeri che rispecchiano la fotografia scattata dall’Istat sull’Italia. Negli ultimi 5 anni i disoccupati sono passati da 1,5 milioni nel 2007 a 2,7 milioni nel 2012. Se a questi si sommano i 2,97 milioni di inattivi disponibili a lavorare, si arriva a 5,7 milioni di senza lavoro.
    http://www.ilmessaggero.it/ECONOMIA/bce_disoccupati_crisi_italia_situazione_senza_precedenti/notizie/264730.shtml

    OdpovědětVymazat
  117. No nazdar...
    U nás doma se říkalo "...no to je šlachtace..." Co to znamená nevím. Ale nic příjemného.

    Ale pořád by se z těch šesti miliónu našla spousta lidí, kteří by nepracovali, i kdyby měli možnost. Takoví jsou všude - proč by Itálie měla být výjimkou?

    P.S.: U nás když někoho taháme, tak ho "taháme za fusekli". Nevím, odkud se to vzalo.

    OdpovědětVymazat
  118. - manifestace proti bídě... to snad... Musím okamžitě reagovat: CHUCPE! Neomalenost, drzost, odříznutí od života voličů nejvyššího stupně!

    OdpovědětVymazat
  119. Těch 2,97 miliónů "nečinných schopných pracovat" - co to je? Nechápu. Ecco, vede - sono abbastanza stupido, cosa c´e da fare?

    OdpovědětVymazat
  120. Jakube,
    Státní statistický úřad definuje inattivi disponibili jako ty, co víc práci nehledají, ale přijali by ji hned, kdyby jim byla nabídnuta
    (che non cercano più il lavoro ma che sarebbero pronti ad accettarne uno se gli venisse proposto)

    Jsou to převážně osoby s nízkým školním vzděláním, (mezi nimi je "jen" 214.000 absolventů vysoké školy) je mezi nimi více žen než mužů, je jich třikrát víc na jihu než na severu. Vetšina je z věkové zkupiny 35-54 let, následuje věková skupina 25-34 let.
    (persone con un basso livello di studio (”solo” 214.000 laureati), più donne che uomini, tre volte più numerosi al Sud che al Nord. La maggior parte (1,4 milioni) si colloca nella fascia di età 35-54 anni, seguita dai 25-34 anni).

    Jsou to čísla, která si člověk přečte a neuvědomí si, kolik se za každou tou jednotkou skrývá zoufalství.
    Já taky nemám příležitost si to nějak konkrétně ověřit. Známí a přátelé a rodinní příslušníci buď práci mají nebo jsou v důchodu.
    Ale v naší čtvrti otevřeli za poslední čtyři měsíce dva obchody na vykupování zlata. Chodím každý den kolem, ale lidi tam žádné nevidím. Snad na tom nejsou tak bídně, aby museli prodat rodinné zlato. Hned vedle otevřela kancelář na prodej nemovitostí. Tam taky nikdo není, ale ceny pomalu klesají - to znamená, že o byty není zájem.

    A v supermárketech začali klientům kontrolovat nákupní tašky, hlavně ty pojízdné, jestli v nich neodnášejí něco ukradeného. Prý některé ty tašky mají dvojí dno anebo skryté kapsy, kam si lidi potraviny ukrývají. Jsou to většinou penzisti, jak mi řekla pokladní v obchodu.

    OdpovědětVymazat
  121. TAK takto definovaná skupina u nás pokud je mi známo statisticky podchycena, resp. takhle vymezena, není. Připadá mi to poněkud kuriózní, v ospalosti nevím jak to líp říct.

    OdpovědětVymazat
  122. To Jakub S a spol.:

    Za První republiky policisté, vojáci a snad i státní úředníci neměli volební právo. A rozhodně se o ní nedá říct, že by byla nedemokratická.
    V USA je snad pobytový cenzus (rok pobytu na jednom místě), ale podrobnosti neznám a různě se to obchází. Právě dnešní sešup USA (pod taktovkou Obamy) začal mj. tím, že se různí "lidskoprávní" aktivisté naučili tahle omezení obcházet a začali pomáhat vyslovené lúze (omlouvám se za expresívní výraz) dostat se na voličské seznamy.

    Konstrukty některých sociálních inženýrů typu: "volit budou moci i ilegální imigranti", případně "volební právo dostanou i opice ze ZOO" (to není sranda, o tom se reálně diskutovalo ve Španělsku a argumentovalo se tím, že velké opice mají intelektuální schopnosti lidí s IQ kolem 40 a ti už někde volí) nemohou vést k ničemu jinému, než ke krachu společnosti jako celku a k silné diskreditaci demokracie jako takové.

    OdpovědětVymazat
  123. Informace:

    Ta pyramida u "cvrčků" mi do značné míry připomenula Věci veřejné, kde také měli internerová hlasování, ale jen pro ty, kdo se k nim přihlásili do určitého data.

    Jinak naprosto stejně funguje i mocenská pyramida ve standardních politických stranách, akorát to není tak nahaté. Hlavní moc mají partajní sekreteriáty, kde jsou lidé nikým (ani členy partaje) nevolení, pod nimi je vrstva "starých zasloužilých", kteří reálně mohou něco připomínkovat (jako "mlaskat můžete, ale zavřete před tím okno"). Zbytek členstva má akorát povinnost hlasovat, jak je jim doporučeno.
    Pokud byste absolvovala VUML a v něm předmět "Teorie výstavby Strany", tak byste věděla, že takto fungovala i KSČ v době, kdy "měla vedoucí úlohu" (a pochybuji, že by se to nějak výrazně změnilo). A protože absolventi VUML jsou na vedoucích postech mnoha dalších partají ... (a stejně nikdo lepší uspořádání "partajokracie" nevymyslel).
    Viděl jsem naprosto stejné poměry i v Lékařské komoře (takže to není zřejmě stav omezený jen na politické strany).

    Obávám se, že to celé tenduje k nějakému druhu korporátního státu (tedy k +- tomu, co bylo v Itálii za Mussoliniho). Je otázka, zda existuje reálná alternativa něčeho lepšího, tj. zda by cokoli ostatního nebylo v reálu daleko větší průšvih.

    OdpovědětVymazat
  124. No ale lúza, ano, jistě. Budem už jenom čím dál víc podléhat autocenzuře?
    S ztěma lidoopama to je pravda -?
    Volební právo nelegálním imigrantůn - když jsem to tehdy četl, musel jsem několikrát znovu. Přesahuje už veškerou míru tolerance, vstřícnosti. A hlavně soudnosti a sebezáchovného pudu. Ano, neprošlo. Ale sám fakt, že se to nastolilo...
    S těma stát. úředníkama před válkou - to by chtělo ověřit. netroufám si říct. Ale připadá mi logické, v souladu s tehdejší v něčem novou, v něčem na R-U plynule navazující demokracií. Kruté, krutě krátká doba k osvědčení. Czechoslovakia: a state, that failed - ?!

    OdpovědětVymazat
  125. Tohle je teorie elit, Pergille. Není nesprávná - až na to, že její hodnocení velmi závisí na tom, je-li posuzovatel počítán mezi elitu nebo není.
    Jinak: Lůza volí luzné politiky. To je obecně, vše-demokraticky správně. Až na to, že lůza si podřídí svou početní většinou ostatní a ti pak pro ni "vytvářejí hodnoty". Přesně to se bude dít, až nás převálcuje, díky "luzným politikům", islám. A musela by pak nastat revoluce, protože bychom se ocitli v nějaké moderní verzi otrokářského řádu. Nebo propad lidstva do tohoto stavu, byť s moderní technikou v rukách. (O.Neff: Měsíc mého života.)

    Asi to volební právo nelze přidělovat ani "na hlavu", ale ani "na portmonku". V extrému, kdyby volební právo mělo být odvozeno od schopnosti zaplatit největší daně, bychom došli k vládě těch nejbohatších - kteří by si ji opět pojistili změnou zákona. Opět by se společnost dostala do rizikového stavu a musela by nastat revoluce aby společenské napětí kleslo.

    Pravděpodobně budeme stále oscilovat mezi vládou úzké skupiny lidí - diktaturou a vládou zástupců pouličního davu, které někdy říkáme demokracie. Opice, lidoopi, přesto že na to měli miliony let nic lepšího taky nevymyslely.

    OdpovědětVymazat
  126. Ano prosím Jakube. Uvažovali o tom hlasovacím právu pro opičky. Opravdu.
    A tady jsem zase ve svém živlu - posmívání se "kavárenským intošům". Teoreticky je totiž taková úvaha vlastně správná - kde je stanovena hranice IQ nutná pro volbu? A prý ji ani nelze stanovit, bo "dyškymynáce". Co když bylo měření IQ nepřesné nebo zfalšované? Aha!?
    Na základě všeobecné rovnosti lze totiž postavit neuvěřitelné konstrukty. Jako třeba někdejší lidovecký návrh zákona, aby se amputované části těla nedávaly do spalovny, ale aby se pohřbívaly stejně jako lidé sami. Dotaženo do konce - pohřbívat třeba vytržené zuby, ustřižené vlasy nebo ostříhané nehty...

    Když se baví dva teoretici, praktik v pozadí se pouze tiše potí hrůzou, aby se náhodou ti dva nedostali k moci*. Ostatně - proč asi na ovčany tak silně působí zrovna lidé, kteří mají k filosofii daleko? Ti různí lidoví vůdci typu J.Paroubka, Stalina, Hitlera? Oni se vlastně lišili jen velikostí, které dosáhli, ne rétorikou nebo způsobem uvažování. Průšvih, že?

    Poznámka pro Jakuba:
    Když jsem se díval na doporučený dokument o nacistické megalomanii v Norimberku, moje asociace byla okamžitá: Letná a Strahov. Liší se jen ideologií a velikostí. (Architektonicky je ale ten Norimberk mnohem povedenější). [;>/

    */ Poprvé jsem to zaregistroval právě v kumštu, v divadelní kritice. Tam je to snad nejméně nebezpečné - a lze se i pobavit na cizí (intošský) účet.
    Doufám, že zdejší vzdělanci pochopili zásadní rozdíl v mé terminologii mei "intelektuálem" a "intošem".

    OdpovědětVymazat
  127. Pergille,
    právě jsem poslala Kocourovi zprávu o založení nové tekuté strany, Partito liquido, která bude dělat konkurenci cvrčkům a levicové Pd. Bude sbírat hlasy "nespokojených", t.j. nezaměstnaných. A jestli mají přístup k internetu, tak jich asi sebere dost.
    Jak se bude vyvíjet dál situace, to je pro mne a myslím i pro ostatní ve hvězdách.
    Dá se předvídat pořádný chaos.

    OdpovědětVymazat
  128. Partito liquido. Né!
    Právě mi to smazalo stržený z řetězu utržený paján na Itálii, Talyjány, všecko tam. Tak teď jenom tohle... Italia mia. Země BAREV. I lidi tam mají barvu.

    OdpovědětVymazat
  129. On kdysi Lux navrhoval, aby rodiče mohli hlasovat taky za svoje nezletilé potomky. Jistou logiku to má. Když kolem sebe vidím některé naprosto sobecké singlers (třeba i relativně dobře situované), tak se děsím stylu jejich hlasování "po mě potopa". Problém je, že rodiny z mnoha dětmi jsou dost specifická skupina.

    Jinak dědeček byl za První republiky policista, takže to, že policisté a vojáci neměli volební právo, mám z první ruky, ty státní úředníky jsem někde četl.

    S těmi bohatými bych to tak černě neviděl: oni mají často "optimalizované" daně, takže v reálu na daních a pojištění zaplatí mnohem méně než střední třída (nebo alespoň ne o tolik víc, aby to převážilo jejich malý počet). A pokud by někdo cíleně cpal miliony do státu, aby měl jeho hlas vyšší váhu, tak mu to budiž přáno (obávám se, že ovlivnit poslance jinými cestami by bylo jednak levnější, jednak spolehlivější).

    Jinak u toho lidoveckého návrhu zákona s těmi mrtvolami šlo o to, že by se museli mrtví použití při anatomických pitvách, nějak uchovávat a kompletovat. Je pochopitelné, že jdou na hřbitov (přes krematorium na rozptylovou loučku), ale jdou tam po kouskách a postupně, protože mrtvola se spotřebovává asi tři roky (pokud je každou sezonu pitev použita), takže by lékařské fakulty musely zajistit nějaké úložné prostory, kde by se podle jednotlivých nebožtíků roztříděný pitevní materiál zase kompletoval. Bylo by to šíleně drahé, pokud by se to mělo dělat poctivě.

    OdpovědětVymazat
  130. Mickey-Mousing / pero - zadrnčení 13
    Všechno, včetně tělních tekutin?
    To je zase věc, kde se špatně určuje nějaká hrana/hranice.

    OdpovědětVymazat
  131. N e m o h l o by to jít dělat poctivě. Technyš unméglich, nezlobte se (nezlobíte). Hranici bych třeba vedl: pevné látky x tekutiny.
    No... pevné... viděli jste třeba naloženého esesáka vytaženého na světlo medické po patnácti letech a pak tři dny dezintegrovaného omdlévajícími medičkami z prváku atp.? A že v Brně bylo ze všech medin nejdýl co pitvat. To byly zásoby! Ale možná je to jenom lokální medické vlastenectví, v Praze jich přece museli naštosovat pěkné množství - ? Už držím ústa. Nebudem se tu pouštět do větších akcí.

    OdpovědětVymazat
  132. Schumacher ehm antisemita15. dubna 2013 v 18:15:00 SELČ

    Bodré podoledne. Jako Schumacher antisemita se cítím být dostatečně legitimován pro užívání odpovídajícího slovníku. Proto šábesdeklista. Ostatně, k přívisku antisemita jsem došel tak, že ještě kdysi na staré diskusi mi byl kýmsi přidělen. Tak jsem si ten titul přivlastnil. Bohužel, Informace mi to tu poněkud kazí anžto odhaluje mé ledví.
    Když jsme se přestěhovali shledali, že partaj nad námi z polovičky viditelně orientální s lehce liberální výchovou, protože pravidelně v sobotu ráno co ráno si to hraje kuželník. Pokud to neřve. Žena se už obávala, že nějaký agent Alkaidy pod krycí identitou muzikanta, chodí za ním podobně orientální existence. Sice má klimpr, ale hraje jak začátečník a falešně. A hulí na balkóně a vajgly hází na trávník. Já si tak moc nevšímám, jenže onehdy jsem šel kolem, a koukám, co to mají na futru. No ne,mezuza. Tak jsem hlásil, že je jasno a žena pravila, že ho v neděli viděla kamsi kráčet v klobouku a manželku že viděla v takovém tom krajkovém přes vlasy. A tak, představte si, že já antisemita mám za souseda šábesdeklistu. Kdyby alespoň pořádného. Cožpak o šabatu je dovoleno dělat takový randál a dokonce luxovat? A hulit na balkóně, tedy rozdělávat oheň? A viděl jsem ho řítit auto. O šábesu! Nemám já to pech? Když už Bůh dopustil, proč nám tam nedal pořádného žida. To, že jeho liberálně vychovávaná ratolest si zaječí, zadupe a občas zahraje kulečník, ještě v době když chci dospat, to se dá tolerovat. Ale to, že on neumí pořádně hrát, to je neodpustitelné. Sice je lepší, že hraje jen občas když už špatně, jenže daleko lepší by bylo kdyby hrál dobře. To by mohl hrát i často. Ne, že by musel hrát jako Richtěr, to ne. Ale takhle neumětelsky si zapreludovat to můžu sám. Takhle se mi JHVH pomstil. Dal mi za souseda žida, muzikanta, kterej nejen že nedrží šábes, ale co nejhorší, neumí hrát na klimpr. To jsou poměry. Pak nemám bejt antisemita. Abych zdráv byl a zdráv i zůstal.

    OdpovědětVymazat
  133. Tak to je skutečně pomsta HOSPODINOVA. Boží trest. Zpytujte své svědomí, Obuvníku.
    Špatný pianista - to další pak už není vůbec podstatné.
    P.S.: A má vůbec pejzy?

    OdpovědětVymazat
  134. Jé, pane Schumacher ehm antisemito,
    vodpusťte, že jsem tu něco říkala. To já jsem jen chtěla uklidnit Jakuba, aby se dál nerozčiloval, že prý se tu jistá slova nemají užívat.
    Tak já už nic. A buďte klidnej, nic na Vás odhalovat nebudu, jsem žena slušně vychovaná.

    OdpovědětVymazat
  135. Schumacher ehm antisemita15. dubna 2013 v 23:50:00 SELČ

    Informace, no proto, vždyť bych přišel o svoji dobrou pověst antisemity.
    StK, nemá. Má dlouhý culík. A mám podezření, že o šábesu používá výtah. Obávám se, že jednou blesk a hrozná rána. Jen aby si JHVH nespletl kvartýr. No doufám, že časem bude příležitost na pokec o muzice. Třeba klavír není jeho šálek čaje, prý hraje na kytaru, ale zlobí ho karpál. I když, pro pořádného žida jsou housle a klarinet. Já si občas na foukačce střihnu "Rabínovu ženu", ale na klarinetu to zní líp.
    Zdravím Kopretinu, jestli se tady někdy vyskytuje. Četl její článek o židobolševismu. Souhlasím od a do z a podepisuju. Velmi objektivní.
    Dnes jsme nakupovali v IKEI na Zličíně a při té příležitosti tam povečeřeli. Měl karbanátky se skopovým. Výborné. Až na to, že skopové v nich vůbec nebylo cítit. Aby to nebylo jako s těmi kuličkami... Šaman se tu nevyskytuje? Mohl by podebatit, když si u sebe sám zakázal diskusi.
    Pořízení nového foto jsem odsunul, aktuálně mám čím fotit a pokukuju po zrcadlovce. Asi Nikon 5200D. Nebo následující model.... Nebo ponásledující... V doprodeji je 90D, ale jeví se mi dost zastaralý.

    OdpovědětVymazat
  136. Zdeněk Žíkovecký16. dubna 2013 v 8:41:00 SELČ

    Co se hranice IQ nutné pro volbu týče, tak my jsme se v občanské nauce učili, že debilové ještě volí a imbecilové už ne. Jeden spolužák to zveršoval:
    Debili, debili,
    do sněmovny volili.
    Imbecili brečeli,
    že voliti nesměli.

    OdpovědětVymazat
  137. Pro Schumachera Ehm:
    Skopové: To je tak - člověk si dává různá omezení a pak má špatné svědomí z toho, že je porušuje. Možná to je jeden z důvodů, proč nejsem věřící.
    K foťákům: Je výborné mít skvělý foťák, "zrkadlovku" nebo nejmodernější - nezrcadlovou zrcadlovku. Ale ještě lepší je umět fotit. Viděl jsem mizerné fotky z aparátu za 1/4 melounu (pravda, byly ostré jak břitva, ale to je tak si všechno, co se o nich dalo říct dobrého) a viděl jsem výborné fotky z mobilu. Pravda - nebyly tak ostré... [;>))

    Pro ZŽ: Co to bylo za školu?!

    OdpovědětVymazat
  138. To musela být žůžo občanská nauka, co? S takovým kantorem/kantorkou!
    Sádru a špachtli může vzít do ruky každý. Někdo je použije na ohození fasády, jiný na Jana Husa.
    (To jsem právě vymyslel. Přímo hlavou. Radši abych s tím přestal a šel honem na oběd.)

    OdpovědětVymazat
  139. schumacher ehm antisemita16. dubna 2013 v 15:52:00 SELČ

    STK, já skopové tuze nerad. Dobré jehněčí, které nemá moc toho šmaku, můžu. Tyhle skopové bioahamburgery neviděly ovci ani zdálky. Aby to nebylo tradičně ikeácké "nábytek v krabicích, koně v kuličkách". Třeba tam namleli soby, které vydávají za ovce. Nejlepší strava je rozmanitá.
    Focení - zlatá slova. Když se podívám kolik z toho co nakropím je výcvak a kolik fotka, tak si říkám, že technika kterou mám je pořád až moc dobrá. Mám přehled, načtené výsledky testů všeho možného. Letošní jaro vydržím ještě se starými foťáky. Když jsem gé sedmičku naučil RAW(dng), ještě tuhle sezónu vydrží. Na rozkvetlé kýčovité obrázky dobrý.

    OdpovědětVymazat
  140. Ještě jedna odpověď na článek pana Fištejna o ekonomickém a s ním spojeným sociálním pokroku Číny.
    Pan Fištejn píše:
    "Čínský úspěch nemá obdoby. Za pár dekád několik set milionů lidí postoupilo v sociálním žebříčku z nepředstavitelné chudoby do postavení střední třídy.
    ...
    V posledních letech se zde uvádělo do provozu 5-6 tisíc kilometrů dálnic ročně a v dopravní infrastruktuře je Čína už v těsném závěsu za Spojenými státy. Ještě před pár lety připomínaly čínské vlaky kurník na kolečkách. Nyní čínská velkoměsta spojuje síť rychlovlaků a k šanghajskému letišti vás dopraví souprava na magnetickém polštáři rychlostí 500 km/h."

    Dodává sice:
    "Bezmezný obdiv k čínským poměrům rozhodně není na místě: jen Bůh ví, jaké obtíže na Čínu teprve čekají a jaký bude závěrečný účet za rekordně rychlou modernizaci." Ale v podstatě nachází optimisticky základ čínského úspěchu v principu "pravidelné vyměnitelnosti vůdců, který Číňané z demokracie převzali, zatímco všelidové volby lídrů vynechali jako faktor brzdící a potenciálně destruktivní."

    Pro odpověď na páně Fištejnův článek o postoupení několika set milionů Číňanů do postavení střední třídy nemusíme chodit daleko. Dnešní italský list la Repubblica ukazuje názorně, jak to naskočení na sociální výtah vypadá otištěním fotografií originálních malých domků, kam se ta střední sociální třída nastěhovala.
    http://www.repubblica.it/esteri/2013/04/17/foto/le_mini_case_in_cina-56841346/1/?rss#1
    Anebo jsou to ti, co ještě nestačili do toho výtahu hopsnout?

    Takový útulný domeček v korunách stromů, to přece není k zahození, že? Bydlíte přímo v zeleni, ráno vás budí zpěvem ptáci, žádné problémy s instalaterem, žádné problémy s nějakými energetickými štítky.
    To přece stojí za to vzdát se nějaké klamné vize demokracie, která se prý vyjadřuje v nějakém všeobecném hlasovacím právu.

    Pan Fištejn dobře ví, o čem píše.

    OdpovědětVymazat
  141. Budu si muset najít někoho, kdo v Číně nějakou dobu žil, Informace.
    Znám Etzlera, zpravodaje TV v Číně jako malého kluka, když s bráchou chodil za maminkou do našeho Ústavu. Zkusím najít na něj spojení a pokecat v kavárně, až bude v Kotlince.
    Protože tady my všichni (včetně Jefima F. )diskutujeme o něčem, co neznáme. Jen z doslechu. Ten obraz může být pokřivený. Pro Fištejna tak, pro Vás zase jinak.
    Ale nebudu tu pana Fištejna hájit. To by musel on sám, protože jinak bych se stal "vykladačem Fištejna" a jak známo, vykladači se často od originálu odchylují - někdy až o 180°.
    Já prostě Fištejna čtu jinak.[;>))

    OdpovědětVymazat
  142. Po napsání mě (zase) něco napadlo: Je snad něco "unappetitlich" na tom, snažit se být příslušníkem střední třídy?

    OdpovědětVymazat
  143. Nemluvím o nějakém "unappetitlich".
    Říkám, že takhle u nás střední třída nebydlí a ani ta nízká. A ani nebydlela, snad jen v krizových situacích jako po zemětřesení, povodních, a to byly ty nouzové kontejnery přizpůsobeny a vybaveny jako byty.
    V těch kontejnerech, ale podle vzhledu osob, ta čínská střední bydlí a to nastálo.
    A myslíte, že si to fotograf nějak uměle nastrojil?

    OdpovědětVymazat
  144. Ale tady přece vůbec nejde o to, kdo je v Číně střední třída, Info.
    Původní otázky zní: Je demokracie konečným, cílovým řešením? A na jak dlouho? A není např. diktatura způsobem, jak oživit hospodářství? A potřebujeme zas tak moc oživovat to uštvané hospodářství, nebo by stačilo přestat hnát ty "kobylu hospodářského zázraku" tak dlouho, až sama padne?

    Nechme tedy (poněkud ujeté) diskuze o tom, jak bydlí čínská střední třída a zkusme se pohádat o něco jiného. O to, jestli je ryze konzumní společnost to nejlepší, co nás mohlo potkat. Ostatně znovu stejné téma jsem nadhodil v mém posledním příspěvku o "americkém způsobu života".
    K bydlení v Číně (čínský panelák) dám obrazový materiál, ale musím ho napřed zpracovat tak, aby se dal odsud prohlížet.

    OdpovědětVymazat
  145. Jestliže se shodneme v odpovědi na poslední otázku, tak proč ne na tu první?

    OdpovědětVymazat
  146. Ono si to zas tak moc neodporuje, Info: tohle je běžný byt v novém sídlišti u velkého čínského města tak, jak ho viděli mladí ruští fotografové. Zdá se, že snad třetina Číňanů s něčím obchoduje...

    OdpovědětVymazat
  147. On ten domeček v koruně stromu je snad víc komfortábl a příjemnější.
    Nezdá se Vám?
    A to je ta nižší střední střída?
    A ti chudí?

    OdpovědětVymazat
  148. Informace,
    když nad tím souborem dokumentárních fotek strávíte nějaký čas, uvědomíte si několik věcí: Číňané asi opravdu rádi žijí v něčem, co se podobá kontaineru na zboží. I v malém prostoru se dá přece udělat nouzová "bytová architektura". Všichni jsou obklopeni hromadou užitkových předmětů - chápu, že vzhledem k podnebí nezbytných.

    Takže moje statistika:
    elektrický ventilátor má 96% domácností (buněk, brlohů)
    televizor 68%
    ledničku 57%
    nástěnný kalendář 64%
    nástěnné hodiny 46,5%
    fritovací hrnec také 46,5%
    termosku 39%
    varnou konvici 14%
    rádio 10%
    knihy (2 ks)3%

    Nevím, jak by to všechno hodnotil sociolog. Jenom tvrdím, že já bych nechtěl být Číňanem...

    OdpovědětVymazat
  149. Posunuté hodnoty, rozhraní, meze, limity. Všude jsou velmi rozdílné p o c i t y příslušnosti k té či oné třídě - skupině - vrstvě. Pokud vůbec lze pojem např. střední třídy aplikovat.

    OdpovědětVymazat
  150. Zajímavý článek Petra Andrleho k výše uvedené problematice na dnešním Psu: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-sami-sebe-zahnali-jsme-do-kouta-fje-/p_spolecnost.asp?c=A130417_201932_p_spolecnost_wag A ten v něm uvedený Lee Kuan Yew ("otec" Singapuru) - ve funkci singapurského ministerského předsedy v letech 1959 až 1990, dnes jako ministr - poradce ve vládě svého syna Lee Hsien Loonga.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)