Prohledat tento blog

středa 1. května 2013

O užitečnosti Velkého Bratra












Velký bratr (Big Brother, Большой брат či Il Grande Fratello)  na nás stále dohlíží. Uniknout jeho pozornosti už dneska nelze. Ani v civilizaci, ani mimo ni. Můžeme se nad tím pozastavovat, může nám to vadit, ale to je tak asi všechno, co s tím můžeme udělat.




   Prostě to, že jsme pod nepřetržitou kontrolou technických prostředků je v dnešní době neoddiskutovatelný fakt. Kamery na ulicích, v obchodech, úřadech, domech. Je jich tolik, že už je skoro zbytečné se tímto faktem  zabývat. Je sice pravda, že zatím(!) jsou jejich provozovatelé různí: na ulicích jsou kamery, které provozuje policie, aby mohla sledovat a ovlivňovat dopravu, hlídat problematická místa ve městě a podobně, majitelé domů si hlídají oplocení a v vstupy do jejich nemovitostí, obchodníky zase zajímají potenciální zloději nejen v hypermarketech ale už i v luxusních buticích nebo restauracích a kavárnách. Na nádraží a v metru zase hlídají kamery bezpečnost cestujících na nástupištích, na WC případné útoky sexuálních zvrhlíků, v činžovních domech si je pořizují samosprávy, aby hlídaly bezpečnost na chodbách i ve výtazích, v továrnách a výrobních podnicích sledují pracovníky a případná porušení bezpečnosti při práci. Doma kamery hlídají dětské pokoje, aby dětičky neprováděly různá alotria, když rodiče nejsou doma nebo jsou v jiné místnosti. 

Zdroj: ČTK
   S miniaturizací kamer se začaly zabudovávat do mobilních telefonů, takže záběry z nich jsou na sociálních sítích k viděni za několik desítek vteřin po jejich pořízení. Nikdy nemůžete vědět, zda vás někdo právě nenatáčí - a záznamu pak nezneužije. Třeba i policie, aby vykázala činnost.   
   Nelze tomu zabránit - i když snahy by byly. Například při exkurzi do jaderné elektrárny musíte odevzdat svůj mobil do úschovy. O fotoaparátu nebo kameře nemluvě. Takže si namůžete nafotit místa, kde by se "hodilo umístit nálože" a musíte si to všechno zapamatovat.
   Nebo studenti, najatí na noční "přebalování" staršího zboží a přelepování cedulek s údaji o trvanlivosti v hypermarketech musejí rovněž odevzdávat své mobily - jinak by brigádu nedostali. Ono - co kdyby se videa o těchto praktikách dostala na veřejnost? To už pak není slovo proti slovu, to už je důkaz. Takže milý hochu - telefon dej sem, nebo si jdi shánět brigádu jinam.

   Městští strážníci (a možná i policisté) nosí mikro-kamery i se záznamem zvuku na náprsních kapsách uniforem a aktivují je vždy, když provádějí nějaký zásah. Chrání se tím před obviněním z neadekvátnosti nebo neoprávněnosti svého zásahu. Ti policisté, kteří zasahují proti určitým skupinám přestupců (drogoví dealeři, prostitutky, etnické nebo vyloučené menšiny nebo i běžní opilci) to tak dělají a provinilci pak mají daleko větší problém si na policistu stěžovat za nepřiměřený zásah a tím umenšit, relativizovat svá vlastní provinění.

   Na totéž se začínají spoléhat i řidiči a už jich hodně jezdí s kamerou, přilepenou na čelní (ti opatrnější i na zadní) sklo svého vozu. Kamera stále zaznamenává dění kolem vozu a v případě havarie se záznam po chvilce zastaví, buď manuálně nebo na signál z akcelerometru, který registruje náraz a na paměťových kartách pak má řidič docela slušný dokumentační materiál z chvil před a po havárii. To  je potřebné pro případ, že se považuje za oběť  nehody. 
   Pokud se považuje za viníka, jeho první starostí ale bude vytáhnout paměťové karty z kamer a tvrdit, že je tam "náhodou" zapomněl vložit - nebo (už se to také stalo), že mu je policista z jeho kamer tajně vyjmul, aby jej mohl následně obvinit.  A jsou to už i motorkáři a dokonce i cyklisté, kteří sebou taková technická udělátka vozí. Hodně řidičům už to při objasňování nehod pomohlo v důkazní nouzi. 
   V případě, že do vás narazí někdo z věrchušky *, nějaký ten V.I.P. a vy máte takovou věc namontovanou, lze jen doporučit bleskové vytažení paměťové karty a nahrazení jinou, čistou.    
   Záznamová karta totiž bude tou první věcí, o kterou se vás pokusí obrat bodyguardi toho "výše postaveného čili rovnějšího " občana. Budou se o n i zajímat ještě dříve, než se vás zeptají, jestli se vám něco nestalo, jestli třeba tepenně nekrvácíte.

  Ale BB to nejsou jenom kamery. Vaši identitu v sobě nese třeba i platební či debetní karta. Svůj   PIN můžete chránit jako oko v hlavě, ale banka ví, kdy a kde jste kartou platili, kolik a za co. Zná vaše jméno, zaměstnavatele i bydliště. Ví, kolik vyděláte, kolik utratíte a za co. A ví, kolik vám toho zůstalo. Pokud ty informace šikovně prodají, najednou vám začnou chodit "neodolatelné nabídky" třeba na "výhodné investování" do nějakých, často podivných akcií pokud máte něco u,loženo nebo naopak návrhy na "oddlužení" pokud jste v mínusu. A začne obtěžování.



   Když vás obtěžují telefonicky, často pomůže až hrozba předání vaší záležitost policii jako telefonní obtěžování - stalking. Policie je s tím málokdy ochotná něco dělat, odkáže vás na vašeho mobilního operátora  - ale jiná cesta není. Pro operátora jsou ale i obtěžující hovory hovory zpoplatněné a tak je váš případ nějak moc nezajímá - opět pomohou snad jen vaše vyhrůžky, že to "poženete vejš". (Tohle znám naštěstí jen z doslechu. Ale nemám důvod nevěřit.)
  Odkud agentura, která obchoduje jmény, adresami a telefonními čísly své informace vzala se nedopátrá ani slavný Úřad na ochranu osobních údajů. Tenhle úřad se mám takový pocit stará hlavně o to, aby nemohly být na samoobsluhu vyvěšeny fotky známých a usvědčených místních zlodějů.  Ale platební karta je pohodlná věc, když ji někdo ukradne, přijdete jen o trochu peněz za vystavení nové. Pokud ovšem zachováváte průběžnou předběžnou opatrnost, nosíte PIN v hlavě a ne napsaný  fixkou na kartě a nestrkáte svoji kartu do všeho, co má k tomu vhodnou škvírku. 




   Dalšího špiona si nosíte také dobrovolně s sebou - váš mobilní telefon. Jak je telefon zapnutý, každou chvíli se spojí se svou BTS aby nahlásil, že "ještě žije". Přitom se za zpoždění signálů mezi jednotlivými stanicemi dá spočítat vaše poloha. V městě s přesností na několik metrů, v přírodě s přesností kolem stovky metrů. A taky se opravdu počítá a zaznamenává se v pamětech vašeho mobilního operátora. Když pak něco protistátního vyvedete, ví se hned, kdy a kde všude byl váš mobil - tudíž i vy sami. Nehledě na to, že s vaším svolením (nebo se svolením firmy, která vím  telefon dala k dispozici lze vaši polohu zjistit (na zpoplatněný dotaz) v reálném čase. 
Na odposlech vašeho telefonu je sice třeba zvláštní povolení, ale SMS a MMS se, pokud vím, zaznamenávají průběžně a mažou se až po roce. A nikdy tak nevíte. kdo čte vaše zprávy. Vaše hovory jsou také zaznamenány na harddiscích vašeho operátora, sice jenom kdy jste volal komu nebo kdy kdo volal vás - ale z těchto faktů se dá odvodit ledacos. Styky, zvyklosti. A vy nemáte žádnou kontrolu, kdo do té spousty čísel může nahlédnout. Oficiálně nebo i neoficiálně. Stačí vědět jak.    

   S internetem je to podobné. Snahy ukrýt se za anonymní přezdívku jsou až legrační - místo, odkud píšete vám najde i velmi mírně pokročilý školák na prvním stupni. Když jste veleopatrný a používáte anonymizérů, dá to trochu větším práci, ale najít vás až po číslo vaší smlouvy s vaším providerem pochopitelně lze i tak. Takže hraní si na "postavy v maskách" je sice zábavné, ale se skutečnou anonymitou to nemá moc společného. Takže to anonymní počínání považuji spíše za takovou slušnost, podobnou reakci anglického lorda, který omylem vejde do koupelny, kde se koupe krásná nahá žena a při urychleném odchodu prohlásí "Promiňte pane!" Jsem proto celkem necitlivý k prozrazení své identity. (Že, Info? [;>) 
Někdy je to smůla a nepozornost, někdy náhoda, že se s daným člověkem "potkáte" jinde na netu a dáte si dvě a dvě dohromady.**  Nebo někdo hackne slevový portál a zná všechny vaše nacionále včetně přístupových hesel. A má-li jich větší množství, může začít prodávat.  
On se o to ztotožnění pokouší i sám strejda Google - našel kdesi mou fotku a jméno a několikrát měsíčně se mě vlezle ptá, zda nechci vystupovat pod svým civilním jménem s civilní fotografií v záhlaví. (Číslo mých bot chválabohu nezná.) A i když každému kdykoliv zopakuji do očí to, co tvrdím tady, tak ten nátlak A.I. zvané Google mě značně prudí a budu to odmítat tak dlouho, jak jen to půjde.*** 

   Takže musíme konstatovat, že moderním technologiím  prostě neutečeme, že jsme prostě "under control". Takže co dál?  Vzdát se mobilů, platebních karet, internetu? Chodit po ulicích výhradně ve slunečních brýlích v čepicí se štítkem? Nemít bankovní účet?  Ani kdybychom žili někde v horách, nebyli bychom mimo kontrolu.  Malé střípky informací se dají složit dohromady až z nich vznikne použitelný obraz člověka, jeho života, zálib, postavení. Jde jen o to, mít přístup k těmto střípkům informací. A to lze zařídit. Už dneska nám k realitě Orwellova románu 1984 mnoho nechybí.  Platí i teze o ovládání minulosti a budoucnosti. 



OSTRAMO                                                foto StK
Místo, kde včera znamená i zítra.
   O to aby vše fungovalo tak, jak to autor kdysi vymyslel se vlastně staráme my všichni. Zaklínáme se slovy, která znamenají něco jiného, než se zdá a myslíme si, že se realita přizpůsobí tomu, co si pod významem těch pokřivených slov představujeme právě my. Hrajeme divnou hru, o které si myslíme, že ji řídíme - a opak je pravdou. Ale institut BB, Velkého Bratra je tady a je na nás, abychom se přizpůsobili realitě. Ti, co čtou SF  mají mírný náskok - takové světy ve svých představách už popsali mnozí spisovatelé a tak víme, co nás možná může čekat.

==II==

Zdroj: Internet
   On ale ten Velký Bratr zase není vždycky k zahození. Vezměte třeba bostonský teroristický atak: Útočníci byli vypátráni pomocí stovek záběrů pouličních průmyslových kamer. Džochar, ten mladší, byl nakonec nalezen pomocí infrakamery. Hodně policejních případů už bylo pomocí záznamů z kamer kamer vyřešeno, kamery dokonce zabraňují kriminalitě na určitých místech, protože zločinci jsou si vědomi toho, že je někdo pozoruje - a chovají se mravně. Nemravně se začínají chovat až mimo jejich zorné pole. Takové teroristické buňky jsou většinou rozkryty právě podle komunikace. I když používají šifrování, anonymizérů a virtuálních schránek.  (Pravda - občas je napráší i jejich sousedé, které rozčiluje třeba to, že nezdraví "Dobrý den!" ale "Alláh Akbar!")

   Jeden policejní president (gen. Kolář) kdysi prohlásil, že ten, kdo se chová tak, jak se má chovat, nemusí mít ze sledování strach. Doslova řekl: "Ten kdo má čisté svědomí se přece nemusí bát, mě by odposlech nevadil...". Načež se strhla strašná mediální vřava. Ten výrok mu vyčítali politici, podnikatelé, intelektuálové, umělci i mladí lidé. Tehdy jsem uvažoval, kolik lidí tady u nás v Kotlince vlastně to čisté svědomí nemá nebo se bojí, že ho v budoucnu mít nebude.  A vlastně zcela zbytečně. Milí kritici toho neobratného výroku policejního prezidenta si neuvědomili, kolik toho na ně okolí ví i bez použití odposlechu a kolik z toho, co se o nich ví, na sebe vyžvanili sami. A že generál měl vlastně pravdu.

   Jsou přece známé příhody, kdy se na Facebooku objevilo povídání, jak mladý moderní jinoch vyprávěl přátelům veselou historku, v níž podrobně popisoval, jak včera "vydrbal" se svým  šéfem a jak byl další den nesmírně překvapen, když mu hned ráno šéf podal výpověď z důvodů, které uvedl. Kolega, který toužil po povýšení a taky byl přihlášen na stejné síti nelenil a hned ráno přeposlal svému jejich společnému šéfovi to povídání o něm samotném. Nakonec si prý ti dva dali přes hubu a padáka dostali oba. Ale nebyl zlatý.
   Je obecně  známo, že bytaři pročítají komunikaci na společenských sítích a tak se bezpečně dozvídají, kdy bude byt potenciální oběti prázdný. Mailová korespondence už mnohokrát pomohla k dopadení zločince. Dokonce si vzpomínám, že kdosi na Tweeteru popsal, jak se mu v opilosti svěřil jeden náhodný známý, jak před lety zabil svou nevěrnou ženu. Uvedl to jako nepravděpodobnou opileckou historku - jenže se tam objevil malý detail, který mohl znát jen vrah. A kriminalista, který večer doma relaxoval nezávazným plkáním na sociální síti tak ten večer odhalil vraha, který byl už několik let skálopevně přesvědčený, že se mu povedl dokonalý zločin.
   Touha se vytahovat se už po několikáté stala důvodem k trestnímu stíhání, když motorkáře nebo automobilistu, "amatérského závodníka" popadne nezřízená pýcha a vyvěsí na YouTube videozáznam se svým "výkonem", při kterém porušuje snad i všechny předpisy bezpečného silničního provozu a ohrožuje své okolí.  Je systém BB "ztotožněn, obviněn a potrestán. A je to tak správně. 
(Pokud jezdíte na kole po běžných silnicích tak určitě víte, jak jsou takoví "machři" příjemní a kolikrát v rychlosti uvažujete, kam se i s kolem složit, abyste nebyli sraženi. Vlevo se půl metru od řídítek řítí obrovský, dlouhatánský TIR a čtvrt metru vpravo jsou svodidla. Nebo hluboký příkop. A potom, že je cyklistika zdravá. Houby zdravá, je to čistě adrenalinový sport!) 




   Takže se pokusím o shrnutí: Velký Bratr tady opravdu je, existuje, úřaduje čím dál tím účinněji a realisticky nazíráno, nejsme schopni jeho zraku či sluchu uniknout. Karty, internet, kamery a mobily už nedokážeme ze svého stávajícího života rozumným způsobem vyloučit, následnou koncentraci výsledků jejich malých dílčích pozorování v blízké budoucnosti rovněž ne. Záleží na tom, kdo bude u moci. U té skutečné moci, ne u té deklarované. Skuteční vládci, ne jejich loutky. 




   Skutečnost, že na nás dozírá ne Boží Oko, ale Bratrovo Oko by nás možná mělo trochu směrovat k větší mravnosti, k jakémusi "strachu z hříchu", kterým dosud udržovalo pořádek ve společnosti náboženství. To ovšem předpokládá, že BB bude spravedlivý. Že nebudou lidé, nad kterými "zamhouří oči". Neviditelní a nedotknutelní. Což neznamená, že by se měly vypínat kamery a mazat záznamy v hard-discích (ono to ani reálně nejde), ale že výsledky budou používány spravedlivě, způsobem "padni komu padni". K tomu stavu máme daleko, protože jsme ochotni volit jako své představitele a vládce lidi, kteří podléhají někomu jinému, neviditelnému. Loutkáři. A toho pak neznáme, ten není vidět a nelze ho ani zvolit, ani odvolat. Absolutní diktátor.


    Nevolám po vládě ulice - její IQ je pravdu nevysoké. Na "lid" nebo "národ" se nejčastěji odvolávají ti, kterým je prospěch celé společnosti zcela lhostejný a sledují jen ten svůj. 
Nevolám ale ani po vládě elit - jejich cítění je naprosto jiné, než pocity té "ulice", která je mnohem početnější, vytváří materiální hodnoty a stará se o to, abychom nevymřeli. 
Mým přáním je, aby se věci označovaly správně, skutečnými jmény a ne pojmy zástupnými, které lze kdykoliv prohlásit za mylné, špatně přeložené, nepochopené.  
Jedině když si přestaneme lhát - a lhát je lidská přirozenost - tedy, když budeme lhát co nejméně, dojdeme k nějakému způsobu soužití s moderními technologiemi, kterým jsem v tomhle článečku souhrnně říkal Velký Bratr. 


==II==

Malý příspěvek k tématu: Internetová identita.


==II==

/* Příhoda z nákupního areálu, kterému ostraváci neřeknou jinak, než Fukušima, asi tři týdny zpátky: Mladý muž se svou dívkou cosi fotí malými foťáčky na prostranství před hlavní budovou, směrem ke kavárně. Z kavárny na ně vzápětí vystartuje "namakaný" mladík, evidentně čísi "gorila" a tvrdě požaduje po obou mladých lidech vydání karet z obou jejich foťáků. Ti se začínají bát a cosi u vysvětlují. V ten moment mě nenapadlo nic lepšího, než vytáhnout svůj mobil (který ale foťák ani kameru vůbec nemá) a imitovat, že celý incident z povzdáli natáčím. Gorila si toho všimla, podívala se na mě dost vztekle (inu, gorila), ale pak bez dalších pokusů o získání karet zmizela v kavárně. Do kavárny nebylo přes kouřová skla vidět, ale před ní stála dvě luxusní auta - také s kouřovými skly. Dovnitř jsem se podívat na toho, kdo si tak hodně nepřál být fotografován, radši nešel. Takže komu ta gorila opravdu patřila jsem se nedozvěděl. 


**/ Čili ztráta anonymity nebyla tou hlavní příčinou, proč jsem se nepřihlásil do diskuze na Psu podle nových pravidel. Ostatně Ondřej Neff i mnozí z diskutérů tam fungujících moji identitu znají. Tou příčinou, proč jsem se vzepřel  byl právě onen striktní požadavek na odtajnění. Ostatně: časem se na portálu Lidovek začalo přidělovat heslo přes mobilní telefon a pokud nedisciplinovaný (neslušný) diskutér dostal BAN, poprosil kamaráda, který na Neviditelném nediskutoval, aby mu půjčil svůj mobil a přihlásil se vzápětí na kamarádovo číslo jako někdo jiný. Takže povel "Sejmout masky!" se tak nějak moc nepovedl a i když tam dnes většina diskutérů diskutuje pod svými pravými jmény, nezdá se, že by diskuze byla nějak klidnější. Nadávají si stejně jako kdysi. 

***/  Google je docela chytrý systém. Život bez něj by byl po informační stránce daleko složitější. Mimo váš  dohled, takřka "za vašimi zády" Google organizuje váš virtuální svět,. Před časem jsem se potuloval po webech, kde se prodávaly elektrokola. Dodnes se mi objevuje na všem, co volám přes Googla  reklama s nadpisem "Pořád hledáte elektrokolo?"  Co je mu kurnik šopa po tom? Čert vem tu přes A.I. vylepšenou kontextovou reklamu. A další moderní lumpárna: Cloudové služby. Za pár peněz si svá data můžete bezpečně uložit kdesi na serveru v USA či kde. Takže to uděláte, přestanete si data ukládat doma - proč taky.  Prima - do té doby, než selže z jakéhokoliv důvodu síť sítí. Nebo se provozovatel rozhodne, že progresivně zdraží a pokud nezaplatíte, ke svým datům se nedostanete. 
(Ostatně - s vašimi penězi v bance je to dost podobné. Musíte věřit...)  


Neoznačené fotografie: Reklamní materiály na internetu

33 komentářů:

  1. StK,
    před hodinou jsem Vám poslala mejlem článeček k 1. máji.
    Nevím, jestli se Vám hodí, když jste už vyvěsil svůj.
    Inf
    Dřív jsem t nestihla, zlobí mě PC.

    OdpovědětVymazat
  2. Víceméně si myslím něco podobného. Ale to, že o mě lze spoustu věcí dohledat ještě neznamená, že ze svého "soukromí" udělám věc veřejnou.
    Pokud někoho o mě zajímají nějaké podrobnosti, ať se hošan snaží, nemusím mu to ještě usnadňovat a předkládat mu je na stříbrném podnose (tiše doufám, že až tak zajímavý nejsem).

    OdpovědětVymazat
  3. Doufám v totéž. Zatím to tak i vypadá.
    Ale je třeba s tím, že vůči "systému" budeme pořád "nahatější", počítat.

    OdpovědětVymazat
  4. A taky je důležité jak bude systémový BB jednotlivce kontrolovat a ovládat. Jestli se spokojí s kontrolou dodržování zákonů o kterých se dá alespoň s jistou přibližností říci že ctí a chrání svobodu lidského individua, anebo jestli bude plně sloužit k absolutnímu zotročení člověka podle potřeb totalitního společenství (vč. kontroly "správnosti" emocí).
    BB se mimo jiné dobře daří i proto, že dnešní člověk je čím dál méně nést některá rizika. V době předmobilní bylo normální že jsem nevěděl kde potomek přesně je a co dělá když jsem ho neviděl. Teď nejen že je možné ho dotazem kdykoliv zkontrolovat, ale je možné si zaplatit sledování a dokonce (pokud to nebyly jen vypuštěné dezinformace) se uvažuje o čipování dětí.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyby vší té technologie raději využili pro kontrolu podzemí - plynového, elektrického, telefonického vedení. Vodovodu.
    Tam kdo to kontroluje? Pak se stávají různé maléry.

    OdpovědětVymazat
  6. To je Kapitáne ta hlavní otázka.
    A řešení je nedopustit, aby nám vládli neviditelní loutkáři prostřednictvím svých loutek. Jak to udělat se mě ale neptejte. Nevím.
    Ostatně vzpomeňte na závěr románu 1984. Moc naděje tam nenajdete.

    OdpovědětVymazat
  7. Čipování dětí...
    Už teď povinně čipujeme psy, pak se budou, napřed dobrovolně, čipovat i lidé.
    Stačí jim slíbit nějaký benefit a uvidíte, kolik si jich to nechá nastřelit pod kůži. A ten benefit nemusí být ani moc výhodný. Viz "neomezené volání". Člověk, který protelefonuje v průměru 400.- Kč za měsíc si pořídí za takřka dvojnásobek "vstupenku do ráje" a může volat do zuhelnatění. Bude to děla měsíc, dva nebo tři - a pak bude volat jako dřív, (musí taky dělat něco jiného, než telefonovat) ale platit bude dvojnásobek. Pěkně podle smlouvy po celé dva roky. Jó, lidská chtivost nezná mezí ani rozumu.
    Náhončí na jakousi kabelovou televizi velmi neradi slyšeli moji argumentaci, že se ...nedívám na cca 24 programů, které mám k dispozici "zadarmo", tak proč se mám za několik set Kč měsíčně "nedívat" na další desítky programů.
    Taková výhodná nabídka, kroutili hlavou...

    OdpovědětVymazat
  8. informaci:

    To, po čem voláte v podstatě není problém technologií, ale peněz, stačí postavit kolektory a všechny instalace přesunout do nich, ale ono je to dost nákladné, takže to jejich budování a přechod na ně rozhodně nepostupují závratně rychle.

    K BB:

    Nějaké registrace na NP? Za stanovených podmínek se tam já registrovat nebudu, obcházet to také nebudu, nestojí mi to za to a hlavně se mi to nechce dělat už z principu. Dokud ta registrace není povinná, je mi ukradená a z toho všeho kolem nás je to asi tak ten nejmenší problém.

    Mimochodem, co se zahalování se před kamerami týče, tak ony ty kamery, nemají-li vyloženě rozlišení vlašského ořechu, zaznamenají pohyb kohokoliv třebas i zahaleného a podle charakteristických křivek, které vykonávají některé body jeho těla, ho pak může software k tomu naprogramovaný rozpoznat, takže maskování je v podstatě k ničemu, případné dokazování se tím možná zpomalí, ale neznemožní. Spolehlivost něčeho takového je srovnatelná s otisky prstů, stejně jako otisky, máme každý své vlastní, originální křivky. Máme na to vědátory, kteří toto umějí naprogramovat a poměrně snadno a rychle to svedou aplikovat a jak stoupá výpočetní výkon a vybrušují se a vypiplávají algoritmy, bude to zahalování a maskování čím dál tím zbytečnější.

    Co se zachování soukromí týče, vidím to čím dál tím bleději, protože tlak na povinné cloudování postupně, verzi od verze kdečeho zesiluje, a bude hůř. V tomto ohledu bych řekl, že všechny podstatné války a bitvy už byly dávno prohrány, ty právní určitě. Teď už jde jen o technický nástup toho všeho. Velice smutné je, že mnozí tupouni nad těmi cloudy doslova hýkají blahem. Když je vidím, chce se mi řvát: "Bože, do čeho Jsi to duši dal!?", ono už jen sledovat to a nekopnout toho tupouna rovnou do hlavy vyžaduje silné sebeovládání a žaludek. Na druhou stranu, jsou-li tací mezi námi ve většině, tedy že se do toho cloudování ženou, nebo že jim je to fuk a nekladou tomu odpor, tak asi opravdu nezasluhují nic jiného, než aby je BB pořádně "vytěžil" a následně pak pořádně "skřípnul". Pak se jim to sice líbit nebude, ale ono už teď je hodně pozdě, zkoušet s tím něco dělat, natož pak ještě o léta později.

    Shoduji se v podstatě s oním policejním činovníkem co se týče kamer na veřejných prostranstvích, ve veřejných budovách, atd, atp, ale povinné cloudování, kdy nepůjde přenést data mezi mým telefonem a mým počítadlem jinak, než aby proběhly firemními servery výrobce mobilu přes 1/2 zeměkoule, tak to se mi hodně nelíbí, zejména ne, když on se zříká jakýchkoliv záruk ohledně zachování mého soukromí a nikomu to vlastně nevadí, těm hajzlům, co dělají zákony, těm už vůbec ne a bude hůř. Už teď je pomalu problém díky věci zvané UEFI a digitálnímu podepisování, dostat na některé kusy hardwaru software jiný, nežli onou elektronickou srágorou akceptovaný. Zatím ještě jde říct, že chci instalovat věc nepodepsanou, ale až to říct nepůjde, budeme k ovládnutí zatím ještě částečně našeho světa Velkým Bratrem zase o velký krok blíž.

    Zkrátka a dobře, co se budoucnosti která nás čeká týče, jsem pln všeho možného jenom ne optimismu.

    OdpovědětVymazat
  9. Pamatuji dobu "předpočítačovou" i "předmobiloou" Draku.
    Možná se budete divit - ale žili jsme - a docela spokojeně.
    A složitostem není ještě konec - aby se nedaly některé věci fotografovat, stačí vyrobit foťáky, které budou mít paměť někde "na obláčku". Nekonečně velikou a za hubičku. A bude-li nějakou "zónu" potřeba zbavit nežádoucích svědků, prostě se tok informací z dané destinace zastaví. Půjde jen tam - ale už ne ven. Něco jako "rentgenové závory" za dob, kdy se ještě používaly chemické filmy. Klidně si foťte soudruzi - ale na vaše filmy budou stejně úplně černé.
    Takže bude dobré si jednak nechávat šanci na uchovávání nejdůležitějších vlastních dat, nejlépe ve formátu, kterému BB nebude rozumět, respektive je vůbec nebude považovat za data. Něco jako uzlové písmo. Klidně můžete zkusit morseovku. Už ji skoro nikdo neumí. Když si něco zapíšu morseovkou a bude se to tvářit jako ornament kolem každé stránky knihy - BB bude mít pocit, že nic. A ono zatím "něco". Nebo mě napadá: analogově zaznamenaný zvuk na pásku s neškodným, indiferentním digitálním záznamem. Nebo...
    Kdybych uměl psát tak jako Šaman, napsal bych povídku na tohle futuristické téma. Protože ten svět kdy budeme před BB stát "bez slipů" se k nám blíží tak rychle, jako islám. Nevěřme těm, kteří hovoří a desítkách let. Jednotky let to budou, věřte mi.
    //-.-./.-../---/..-/-..//.---/.//-./.-//-./../-.-.//-../.-./.-/-.-/..-//

    OdpovědětVymazat
  10. Já také pamatuji kdeco, dobu bez počítadel a mobilů určitě, ale býval jsem tehdy podstatně mladší.

    Teď pomalu ale jistě začíná být nemožné sehnat si auto s manuálním řazením, má ho tak jedno ze třiceti... Zatím ještě...

    A také začíná být pomalu nemožné sehnat auto, co vydrží v provozu 10 let a víc, aniž by to po těch 10 letech nezačala být beznadějná a finančně neskutečně náročná a nenažraná hromada šrotu. Ty křápy co jsou vyrobené po roce 2000 už tedy nestojí absolutně za nic. Mají sice posílené karoserie, aby se tupouni, co ignorují fyzikální zákony tak moc nezabíjeli a nemrzačili, ale to je tak všechno. To si prolobbovaly pojišťovny. Takže přes rapidně zhoršující se kvalitu řidičů a naprostou nečinnost a pasivitu dopravní policie, úmrtnost, počty zmrzačených a zraněných klesají, samozřejmě, že dík výrobcům karoserií a ne díky práci dopraváků, jak se nám snaží nakecat média. Ty křápy z roku 2000 a mladší mají kupříkladu tak zeslabené lopatky chladících fufrníků (tloušťka materiálu na lopatkách je cca 3x menší oproti těm z 90tých let) a zároveň s tím se jako tlumící vložky na vnitřku kapoty používají takové šunty, že se po cca po těch 10 letech začnou rozpadat na kusy, ty kusy při dopadu na lopatky těch fufrníků způsobí, že se ty lopatky těch fufrníků rozletí a proseknou při tom chladič, takže máte v mžiku "vyděláno" přinejmenším na ty fufrníky a chladič. Dobře načasovaná a provedená sebedestrukce už od designu. Že ten křáp měl jako nový hodnotu v řádech pár milionů, těm nemravům výrobcům vůbec nevadí, nestydí se ani trochu. Asi to v konečném důsledku způsobí to, že budu muset naprosto a od základu přehodnotit svou politiku nákupu aut. Původně jsem zastával názor, že kupovat nové auto jsou vyhozené peníze, zejména u těch dražších. Teď to ale začíná vypadat, že s těmi načasovanými sabotážemi už od designu, bude asi lepší přejít na křápy zcela nové, ale cenově přiměřené, asiatské, které mi ani trochu nebude líto po cca 10 letech rovnou poslat do šrotu. Nebo bude nutné přejít na drahé křápy s nosným rámem jako je Land Rover, kde díky nosnému rámu by mělo být snadné ten křáp udržet v provozu a motor a další asi bude nezbytné po koupi rovnou vyndat, rozebrat a pasti odhalit a hlavně odstranit. Jenže to u některých asi bude nemožné. V každém případě bych ale řekl, že se evropští výrobci za posledních 20 let neskutečně zmršili a že by zasluhovali krachovat a krachovat, protože nic jiného než soustředěný nezájem o ty jejich odsabotované křápy, je asi nedonutí, začít se zase aspoň trochu víc snažit o životnost a kvalitu.

    Kobyly a velbloudi jezdí bohužel příliš pomalu, s letadlem a s vrtulníkem se člověk zase skoro nikam nedostane, nehledě na příšerné náklady spojené s provozem a hangárováním...

    Jezdit na kole v silničním provozu je cosi mezi pokusem o sebevraždu a to dvěma způsoby, jedním z nich je ta "kvalita" řidičů a druhým je to, že při fyzické námaze vám v těle uvízne mnohem více sajrajtu ze splodin, protože prostě potřebjete víc dýchat, no tak toho prostě víc nadýcháte. Asi nakonec zkusím sehnat nějakého pojízdného veterána ze sedmdesátých až osmdesátých let, ještě s normálními značkami, nějaké staré poctivé a z výroby neodsabotované auto a budu se o něj starat jak o oko v hlavě...

    Nebo přejdu na městskou dopravu a na převozy něčeho většího a těžšího si budu brát nějaký křáp z půjčovny, ničit si nervy s něčím, co nic nevydrží a sype se, mi prostě nebaví a ještě méně mi baví na to vydělávat, připadám si jak debil...

    OdpovědětVymazat
  11. To, co píšete, mi nahání hrůzu.
    Technologie má život a práci usnadňovat a ne se stávat hrozbou. Nedávno tu StK napostoval odkaz na zprávu o existeciálním riziku. It’s dangerous to be alive and risks are everywhere, říká prof.Nick Bostrom.
    Do sta let můžeme vyhynout právě pro naši technologii.

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Draka:
    - s tou omezenou trvanlivosti věcí je to smutný fakt. Úmyslně, řekl bych velmi sofistikovaně se dělají takové konstrukční chyby, aby se výrobek (nejlépe tak dva dni po záruce) neopravitelně rozsypal a bylo třeba koupit nový, inovovaný. Říkají tomu udržitelný růst. Proto, si pořizuji věci pomalu, s rozmyslem, po průzkumu v opravnách, kde se doptávám, kolikrát a s čím tam daný "stroj" byl. Opraváři, ti skuteční, se šroubovákem v ruce, které si musíte nechat zavolat zezadu mají pro mé otázky kupodivu pochopení. Proto vlastním dost ne tak moderních věcí, o nichž však tuším, že mě přežijou.
    Druhá možnost je kupovat shunt s životností tak jeden rok a pak koupit věc novou. Ale tomu musí odpovídat cena. Nízká. Takhle kupuji jeansy, trička a košile a letní botky. Na podzim je vždy vyhodím, trička a džíny dám na hadry a celé léto předtím nemám strach, když si natrhnu něco při prolézání nějaké ruiny nebo houštiny nebo si stoupnu do roztaveného asfaltu.

    - ke bicyklu: Měl jsem za život několik aut i motorek. To jsou normální dopravní prostředky. Kolo je legrace, "sport" i když poněkud adrenalinový. (Po Praze bych ale na kole nejezdil!) A na výpadovkách, po kterých se z cca 60% dopravuji na chalupu často používám přívěsný motorek, takže nemám "prohloubené dýchání". Ekonomicky vzato je nejlepší jezdit autobusem. Ale to už není zábava vůbec žádná. V městě to mám na autobus 6 minut pěšky, na horách od zastávky do chalupy asi 15. Cena lístku je 100.- Kč, čas dojezdu 94 minut. Takovou cenu, když započítám amortizaci svých samohybů, dosáhnu snad jen na pánském kole Ukrajina z Bazaru. Jen s tím dojezdovým časem to bude horší. 97,5 km při 15 km/hod.= 6,5 hodiny. A následující den budu při každém větším pohybu skuhrat jako pětašedesátiletý stařík. [;>))

    OdpovědětVymazat
  13. Pro Informaci:
    Je to legrační. Technologické výdobytky vlastně slouží k vydělávání peněz jejím výrobcům a prodejcům.
    A za ty vydělané peníze si ti "kapitalisti" koupí - zase nějaké technické vymoženosti. Drahá auta, jachty, trysková letadle nebo vily, vybavené tou nemodernější technologií.
    Zvenku to vidím jako typický tanec v kruhu. "Samožer".
    To je možná jádrem úvah o technologické smrti naší civilizace.

    ALE: mnohé společenské procesy v sobě mají vestavěné pojistky proti přehřátí. Nemusíme o nich vědět až do okamžiku, kdy se projeví. Až pak.

    Stejně jako tomu je (jak se já, "nefilozof" a "nehistotrik" domnívám) i v procesu zvaném demokracie. Nejsou-li nakonec ti různí Grillové vlastně tou ukázkovou pojistkou, aby se demokracie nestávala jediným, všeobjímajícím systémem. Rovnováha , Jin-Jang.

    OdpovědětVymazat
  14. Vidíte, Stk,
    už jsme zase u demokracie. Co kdybyste tu založil volnou stránku pro diskuzi o nových zprávách? Právě jsem četla na Psu o Okamurovi a jeho ůmyslu založit hnutí Úsvit přímé demokracie a na Lidovkách o akci Ztohovem, kde také recesisti - umělci předváděli názorně, jak se bude ta přímá demokracie provádět.
    Člověk by nemusel převíjet stránky příspěvků pod články na podobné téma.
    Hoši z Česka jsou jen variantou cvrčků a ta jejich snaha o přímou účast obyvatelstva v dělání politiky vyústí stejně do nějaké více méně zahalené formy diktatury. Jako u cvrčků. Ti odhlasovali na webu vyloučení jednoho ze svých senátorů z řad Hnutí, protože neposlechl Grilla a zúčastnil se jedné televizní debaty. Odhlasovali to vyloučení na webu. Nový senátor se ale nedal a zažaloval Grilla u soudu.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak napište Info půl stránky nadčasového textu, třeba "O demokracii a jejích nepřátelích" a pod ní se pak budeme moci hádat. Kdo bude chtít.
    (Dám tam třeba podobiznu J.J.Rousseaua a Mao-Tse-Tunga nebo Pol-Pota.) [;>)

    OdpovědětVymazat
  16. Ale kampak na mne s morseovkou! Už ve dvanácti jsme jako junáci načerno blikali v tomhle magickém rytmu lampama podél Dřevky na stovky metrů. A baterkama s kopce za kopec, šak zme Valaši. A na vojně spojař, no co s filosofama a přírodovědcema, a kvekoty (= Q kódy) a šifrování a tahání bakelitových nestvůr z Čepičkovy éry (ano! 62-4!) na zpocených zádech.
    Takže: CLOUD JE NA NIC, DRAKU!
    A v posledních předsmrtných křečích Morse codu, těsně před jeho defin. zrušením na lodích a avionech, byl vytvořen ještě kód pro zavináč. Jedna Zvířetnice na něj stvořila kouzelné slovo (akát, blýskavice, cílovníci... jasné?) a já vzápětí stvořil morgensternovskou básničku s názvem ".--.-." Je tomu pět let.
    * Ad S kopce: su vědomě nekorektní, konzervativní. Z kopce pro mne znamená zevnitř a šlus ende damit.

    OdpovědětVymazat
  17. Obrana dávno překonaných informačních technologií.
    Zkuste si představit velkou, ale opravdu velkou katastrofu, která by postihla Zemi. Jen hrstky přeživších, rozptýlených po okrajích kataklysmatu. Život se pomalinku probojovává zpátky do míst, kde bývala civilizace. K čemu jim budou spojovací družice, které občas přeletí nad hlavami přeživších? K čemu sály, plné harddisků, které možná někdy objeví kdesi v horách, když nebude ani elektrický proud? K čemu mu bude celý Cloud? A počítače, bez známek poškození vytažené z trosek s pamětí, uloženou kdesi ve Skalistých horách, propojené právě přes ty mrtvé družice?
    Přeživší si mohou přečíst tak leda omšelé nápisy na pomnících a hrobech, nápisy vytesané v žule. Nanejvýš se zachovají papírové knihy. Ty ovšem budou užitečné jen v případě, že se najdou včas - pokud ještě budou žít ti, co umějí číst a dokážou to své děti taky naučit.
    ===
    Celý slavný informační systém včetně informací tam vložených bude nenávratně ztracený. Bez proudu a specialistů věc k ničemu - i kdyby servery v jeskyních zůstaly nepoškozené.
    Ale provokativní otázka: I kdyby nebyl zničený - byl by přeživším k něčemu? Podle mého odhadu je většina informací v systému uložených potřebných k provozu systému samotného. Ty obecně užitečné jsou jen malou částí, snad procentní a možná se dají shrnout do několika tlustších knih, nanejvýš knihoven. Porovnejte třeba velikost textového souboru, kde je nějaké množství informací a toutéž zprávou ve formátu dokumentu .doc.
    A jaký má význam třeba informace, že jakási Agáta Hanychová* byla na nějakém večírku** "naostro"***. Popis způsobu, jak zprovoznit dynamo nebo vyléčit zánět má možná méně Byte - ale dá se případně použít. A to nejen po globálním kataklysmatu. [;>)
    ===
    A morseovka? Jak mají komunikovat Přeživší s průzkumnou skupinou mladíků, kterou náčelník zvaný Kapitán vyslal za řeku, tam, co prý stálo jakési "město Praha", aby prozkoumali, zda tam není něco k jídlu? Zavolají si snad mobilem?


    */ co je to "Agáta Hanychová"? Dá se to jíst?
    **/ co je to "večírek"? Je to nebezpečné? Dá se tím zapálit oheň?
    ***/ co je to "naostro"? Dalo by se to použít na obranu proti obrovským všežravým krysám?

    OdpovědětVymazat
  18. Schumacher ehm antisemita2. května 2013 v 22:09:00 SELČ

    Stk, vypucuj počítač - cookie, dočasné soubory atd.viz nastavení IE nebo co to máš, také dobrý CCleaner. Když vlezeš na G aniž budeš přihlášený na tamní službu, třeba Gmail, pak hledání nebudeš mít personalizované a nebude Tě otravovat elektrokolo. Mazat, mazat mazat. Koš je nejlepší přítel fotografa (fňuk) i netsurfaře.

    OdpovědětVymazat
  19. To já Ševče dělám. Občas.
    Ale zase ty koláčky usnadňují život. Na vstup do každého hloupého internetového obchodu potřebuji jméno a heslo. Nebo musím všechny nacionále vyplňovat znova a ručně. Tož lenost je to, ne neinformovanost.
    Ale čas od času ten CCleaner do stroje pustím. Většinou, když už jede jako s medem. A taky nechám "setřepat" HD. Pak je to jako když si člověk očistí brejle. Vidí daleko lépe.
    Fo se fotek tejče - když jsem měl kdysi z jednoho kinfilmu dva-tři dobré, byl jsem nadšen. Teď je to tak 10% - ale to jenom proto, že promazávám "za pochodu" a hned záběr opakuji - pokud to ještě jde. Pokud už není "číča fuč".

    OdpovědětVymazat
  20. Shumacherovi:

    Vítejte. Už Jste si pořídil nový foťák? Jestli ano, je to bezpředmětné, ale jestli ještě ne, tak nové tělo Nikon D7100 (VBA360AE) by určitě stálo za hřích. Spolu s tímto sklem: AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR (JAA808DA) by to při uplatnění crop faktoru 1,5 mohlo být o to zajímavější, neboť jedním sklem by člověk vykryl pomalu kde co. Člověk by měl na palubě cosi, co má velice zajímavé vlastnosti a zároveň to pořizovací hodnotou nepřekonává cenu nového auta, dokonce se jí to ani neblíží.

    Opět toužím, aby se mi těch elektronických bytů representujících zůstatek účtu, třepalo na tom účtu aspoň o pár řádů víc, než tam zrovna teď je. Jistě v tomto kontextu v kombinaci s tím, jak se blíží letošní pardubický letecký den chápete, jak prudce stoupá v mých očích "obliba" výrobců samohybných rozpadajících se a tím pádem finančně nenažraných křápů, GRRRR... Kdybych jim mohl beztrestně vyjádřit mé sympatie zbraněmi, co střílí dávkami, moc by jich naživu opravdu nezůstalo.

    OdpovědětVymazat
  21. Co se těch zdánlivě překonaných technologií týče, tak mějme v úctě vynález knihtisku spolu s laserovými tiskárnami, protože trvanlivost papíru je úžasná, překonává i tisíciletí, Papír se bojí jen požáru, tam je to nenávratné, a trochu bakterií a vody, jinak se skoro ničeho nebojí. To se o trvanlivosti elektronických srágorek až odpadu, který nás obklopuje, rozhodně říct nedá. Průšvih je, že nad odolností a trvanlivostí se nikdo nezamýšlí, respektive zamýšlí, nad tím jak jí zkrátit, takže když už něco nastane, tak ty přeživší zbytky oněch načasovaných srágorek pochcípají velmi rychle.

    OdpovědětVymazat
  22. U papíru trvanlivost hrooooooooozně záleží na tom co všechno za chemikálie v něm zbylo z výroby.
    Takze levný novinový papír starý pár let může mít procentuálně menší zbytkovou životnost než tisky z roku +/- 1500.
    Běžný hancelářský netuším (ale některé mé školní sešity vypydají po několika desítkách let téměř netknutě).

    Takže papír se bojí způsobu svého vzniku

    OdpovědětVymazat
  23. Přivlastnil jsem si kdysi několik desítek listů předlistopadového úředního kancelářského papíru s vodotiskem Hradčan. Dodnes je sněhobílý a vypadá naprosto netknutě. Takže opravdu záleží na kvalitě surovin a výrobního procesu. U novin se říká, že na světě existuje jen máloco staršího, nežli včerejší noviny, takže chápu, že zde není jakýkoliv tlak či potřeba, aby se to tisklo na něčem kvalitním a trvanlivém. Přesto máme doma ještě funkční a z novin vystříhanou a svázanou kuchařku mé babičky. Asi byl ten předválečný novinový papír pořád ještě celkem k světu. Knihy z roku +/- 1500 životností určitě nepřekoná. Věřím, že když se papír uloží do dusíkové atmosféry s přiměřenou vlhkostí a tmy, tak by měl přežít skoro všechno.

    Papír se dá skoro z kdečeho přírodního vyrobit poměrně snadno v domácích podmínkách a hlavně poměrně kvalitní a trvanlivý. Jsou lidé, co se tím živí, vyrábějí taková luxusní přáníčka, svatební oznámení a podobně.

    OdpovědětVymazat
  24. Papírna ve Velkých Losinách - vyrábí se tam manufakturním způsobem tzv. ruční papír. Jsou na něm tištěny nebo psány všechny mezinárodní smlouvy a podobné věci.
    Papír má základ z lněných hader - když se dělá ze smrku a podobných dřevin nebo recyklátu, odbarvovaného chlórem, vydrží prý jen pár let. Pak začne žloutnout a lámat se.

    Jenže je třeba psát duběnkovým inkoustem nebo tuší - anilinové barvy z tiskáren blednou. Měl jsem cedulku na zvonku před domem a i když tam svítí slunko jen pár hodin denně, byla za dva roky prakticky nečitelná, zcela "vyšisovaná". Tak jsem ji nechal udělat na plotteru tuší - a uvidíme za dva roky. Když to vybledne, vyleptám si jmenovku do plošňáku. Ta mě určitě přežije.
    Mám takové elektrotechnické tabulky (tahák) už od osmnácti. Když je trošku oleštím hadříkem, jsou jako nové.

    Jak je to se zažehleným práškem (laser printer) nevím.
    Termotiskárna je dokonce tak málo trvanlivá, že se musely dělat kopie účtů z maloobchodu, když se zakládaly jako doklad. A nesmí se do dokladů psát zelenou a červenou průpiskou - písmo mizí za pár let. (Potvrzuji - mé sešity z průmky, které jsem psal zelenou průpiskou jsem hodil do starého papíru už před léty, zůstalo tam jen pár zelených teček na stránce. Míň informací, než mi uvízlo v hlavě.)

    OdpovědětVymazat
  25. Jsem velice rád tomu, že u nás existují a úspěšně podnikají subjekty, jako je zmiňovaná manufakturní papírna ve Velkých Losinách. Při tom, co dnes běhá za sajrajt po světě, se té fabrice ani nedivím, že si i sama vyrábí trvanlivý inkoust, nebo aspoň je v kontaktu s někým, kdo ho umí vyrobit.

    Na jedné straně chápu Schwarzenbergy a další představitele české pobělohorské šlechty, že chtěli svých panství ekonomicky efektivně využívat a vysadili na nich tudíž smrky, ale kvalitní dřevo z nich opravdu není. Asi bych při určité úrovni poznání postupoval podobně, konec konců bolševik se nechoval o moc lépe, spíš ještě hůř a teprve po listopadu se začalo lámat dvěma směry. Jeden je ještě horší nežli ti bolševici: "Všetko popíliť..." a "Všetko predať...", krajina pak zůstává holá, bezvodá a vysušená a co bude potom je fuč, toho se to hovado, co se takhle chová už nedožije, tak je mu to ukradené, no a pak je to, spíš ale v menšině případů cosi, co by se dalo nazvat péčí ochránce přírody a dobrého hospodáře, ale to je spíš v menšině, spíš na území reservací a parků a také v šlechtou restituovaných lesích. Lesy ČR a Vojenské lesy v těch hovadnostech samozřejmě suverénně vedou.

    Termotisk je dle mého názoru prolobbovaná nákladově vylevněná prasárna, která by se měla s přechodnou lhůtou několika let zase pěkně rychle zakázat, protože kvůli DPH jsem nucen tohle svinstvo s trvanlivostí maximálně pár měsíců archivovat 10 let. Samozřejmě, že to musím skenovat a tisknout na papíry, takže ten hajzl, co to prolobboval, ušetří ani ne pár korun za trvanlivý doklad, zatímco mne neprávem, leč se souhlasem hajzlů zákonodárců zatěžuje celými desetikorunami, připočítám li, že i můj čas něco stojí a i kdybych si jen přečetl sci-fi bylo by to užitečnější a příjemnější. A takhle je to samozřejmě s kdečím, na co člověk nesáhne nebo oč nezavadí, všude zákonitě narazí na nějaké monopolní, nebo sapoň kartelové prolobbované křivé svinstvo...

    Z mých zkušeností, učiněných s psacími potřebami bych řekl, že nejkvalitnější inkousty a barviva z těch běžně dostupných má Parker. Určitě bude dobře psát i Letherman, ale ony už i Parkery jsou pro normálního našince cenově poněkud mimo, takže kupuje ty čínské šmejdy, co se po pár letech nedají přečíst. Pigmenty od Parkera se slunéčka nebojí, zkoušel jsem modré, černé, zelené i červené.

    Zažehlovací prášek, aneb tonery do laserovky, se stejně jako všechno vyrábí mnohými výrobci. Je to jako se vším, od naprosto úžasného až po naprostý odpad můžete narazit na kdeco. Osobně nejlepší zkušenosti, které jsem míval jsem zatím učinil s tonery od Xeroxe a to jak ekonomické, že náklady na stránku nejsou zbytečně vysoké, tak i ty kvalitativní, a to že to vydrží léta na sluníčku, že se stránku, které jsou léta v šanonu u sebe, po čase neslepí dohromady, jako se mi to dělo kdysi u Manesmanna a později HP, atd, atp, s tímhle práškem jsem spokojen. Nejhorší zkušenosti byly učiněny s náhradními tonery třetích stran, u sebe jsem je odmítl rovnou (správně jsem udělal a vůbec nelituji). Někteří, šetřílkové, kteří na mne nedali, si tím odpravili tiskárny a ještě pak narazili na to, že jim neuznali záruku, takže si nakonec "vydělali". Prostě šetřili za každou cenu a nesprávných místech. Kdyby ve firmě zkusil změnit poměr chovných a tažných lidí ve prospěch tažných, ušetřili by mnohem víc :-) Takový je ale už svět, s jeho nehynoucí debilní potřebou býti klamán a následně okrádán...

    OdpovědětVymazat
  26. Jen bleskově - vše pročtu poslééze.
    Papírna, vlastně pořád v podstatě manufaktura, v Losinách je NĚCO. Prošel jsem ji před 3 lety. Kousek pěkné cesty od ní je kemp Losinka, doporučuju.

    OdpovědětVymazat
  27. Z dnešních zpráv na ihned: Neznámí pachatelé několik let poškozovali obytný dům. Nikdy se nepodařilo odhalit pachatele. Majitel si ze zoufalství nechal pod okap zamontovat kameru, nahrávající na nekonečnou smyčku dění před domem. Díky tomu se podařilo zachytit pachatele a oznámit ho policii. Pachatel si ovšem stěžoval, že pořizování záznamu dění na ulici před domem bylo v rozporu s ustanoveními zákona o ochraně osobních údajů a uspěl! Majitel domu byl odsouzen za porušení tohoto zákona. Věc je momentálně u Evropského soudu. Igor Němec škodil, škodí a škoditi bude!

    OdpovědětVymazat
  28. Naše zákony jsou Pedro často plné úmyslných i neúmyslných chyb a nesmyslů.
    Jejich výklad bývá tak volný, že za stejný čin můžete být tvrdě potrestán nebo bude týž čin považován třeba za akt osobní obrany. Opravdu, někdy zůstává nad počínáním soudců rozum stát. Soudci se stejně jako jiní veřejně činní bojí, že budou značeni na rasisty, xenofoby a podobně. A jejich pud sebezáchovy pak vyrábí takováto rozhodnutí. Jinak: soudci mají obyčejný strach. Nedokážou totiž dostatečně silně obhájit svá rozhodnutí. To ukazuje (spolu s korupcí a pokrytectvím nezanedbatelné části občanstva) na nemocný národ či stát. Prostě "celonárodní viróza".

    OdpovědětVymazat
  29. Zákony, když se na ně podíváme profesionálním okem, tak se kupodivu zněním příliš neliší od těch, které vládnou v civilisovaných zemích, jako je třeba Německo, Rakousko či Holandsko. V tom už dnes problém skoro není, kupodivu. Až na zákonem požehnanou zlodějinu, jako jsou zákazy žárovek a podpora biopaliv solárních korsárů, atd, atp, byť i to je mnohdy po celé Evropě stejné. Problém je především v lidech, kteří jsou jak urvaní ze řetězu a znají jen svá práva a na povinnosti a ctění nějaké morálky a podobné "zbytečnosti" to už vyžadují jen u druhých, jich osobně jako by se to netýkalo, bohužel. To je první a přímo obrovský problém. Přistěhovalecké vlny z Ruska a Ukrajiny toto ještě více zhoršují. Jedna taková, se upřímně strašně divila, co je to za bordel, že jí zaměstnavatel vyhodil z práce, když zjistil, že krade. Místo aby se tiše divila, řvala ten údiv na celý autobus, co chcete s tímhle materiálem dělat? Tohle srovná do latě až Hitler, u zdi samozřejmě.

    Ta nevychovaná křupanská hovada z Ruska, řvou v jakoukoliv denní či noční dobu po ulicích ještě víc, nežli svého času "turisté" z NDR, nebo ožralá mládež třeba ze Skotska či Dánska, a to je co říct.

    Další obrovský problém je v takové té touze policajtů chodit si do práce jen pro peníze a cokoliv, co byť i vzdáleně smrdí prací, smést ze stolu, co nejrychleji a pod jakoukoliv záminkou. Tohle by měli řešit jejich nadřízení a řvát na ně, a když to nepomůže, vyhazovat je za to vehementně z práce, ale ti nadřízení nejsou o nic lepší, než ten materiál pod nimi. Tohle je ještě větší problém, než ta neochota podřídit se něčemu a nedisciplína.

    No a pak přichází na řadu takové ty naprosto zcestné, dílem idiotské a ignorantské a dílem vyloženě účelově zprasené výklady zákona ze strany advokátů, ale především pak státních zástupců, soudců, kteří v touze "zavděčit" se zdroji nějakého politického, či ekonomického vlivu, úplatku a pod. Mnohdy hraje podobnou roli i obyčejná zhovadilost až debilita a lenost, tedy motiv shodný s těmi línými policajty. Dílem je to snad jen z takové té bolševické nepřejícnosti, závisti, nebo jen touhy prudit a škodit. Tohle je třetí a obrovský problém, protože v kombinaci s tou neúctou k zákonům a neochotou je dodržovat, tohle způsobuje u těch slušných rostoucí nedůvěru a frustraci a následnou radikalisaci a u těch zmetkovitých to zase posiluje správnost toho, že na všechny a na všechna kašlou a dělají si i nadále cokoliv se jim zamane, protože jsou fakticky beztrestní. Nicméně shrnu-li to, tak největší problém je v tom jak se lidé k sobě navzájem chovají a v tom, že k sobě navzájem nechovají úctu a respekt. Hned v závěsu za tím následuje výklad a aplikace zákonů, které jsou mnohdy naprosto zcestné, nesmyslné a na hlavu postavené, takže ve výsledku to pak funguje jako ochrana grázlů před slušnými lidmi. Problém je ale především v lidech, ne ve znění zákonů, to se ve skutečnosti příliš neliší od těch zemí kolem, kde to normálně funguje.

    OdpovědětVymazat
  30. Podepisuji Draku, dobré shrnutí.
    Ale přece jenom si dovolím pár (malých) podoteků:

    - morálka. Zdá se že je to něco, co sajeme s mateřským mlékem. Morálka s nedá později "naučit". Nebo možná dá - ale pod hrozbou fyzické likvidace. Nejlepší je ale taková morálka, která vám znemožní si nechat nalezenou šrajtofli - i když poznáte, že ji ztratilo nějaké howado.

    - Rusové. Asi je to lokální problém. Tady na severu jsou tiší a snaží se tu vydělat trochu peněz, koupit si dům (aspoň malý, ale svůj) a zapadnout. Domů chodí jen za rodiči nebo ukázat dětem, kde se narodili. Zapadají do soukolí stejně dobře jako Vietnamci a na rozdíl od Cikánů a muslimů. Myslím, že ti, kteří si žádají svou naprostou svobodu žít podle svých zvyklostí by opravdu měli dostat šanci. Tak, kde takové zvyklosti odjakživa panují.

    - policajti. Nechtějme po nich, aby nastavovali svou kůži - poměrně hodně často jim jde o zdraví - u nás nemá policajt zdaleka takový respekt lidí a zločinců, jako jinde - když jim soudce nebo soudkyně pustí z vazby evidentního recidivistu a ten do několika dní nebo i hodin pokračuje v "trestné činnosti". Jak si má potom takový policajt vážit své vlastní práce? Sebe? Uděláte mu to dvakrát, třikrát a přestane se snažit. Bude jen "brát plat".

    - výklad zákonů: Myslím, že v zákonech jsou zabudovány úmyslné chyby a háčky, aby takové zcestné výklady umožňovaly. Vždyť to je každou chvíli, že se na takovou lumpárničku přijde. Naposledy takový zákon zastavil (nepodepsal) Mlhoš. Ale fůra podobných Trojanů prošla.

    - a navíc: soudce, který takový křivý výklad (podle litery zákona, ne podle jeho smyslu) zištně provádí, je chráněn ostatními soudci. Vrána vráně oči nevyklová. Prostě cítím, že tu existuje nějaká soudcovská mafie. S řevem o nezávislosti soudů si hlídá své nemalé platy a chrání skoro až do posledka své chybující členy. Viz neodvolatelná předsedkyně Nejvyššího soudu JUDr. Iva Brožová a několik dalších soudcovských kauz. Soudce Berka třeba - i když na něj už došlo. Snad.

    OdpovědětVymazat
  31. StK:

    S morálkou to hodně "prasí" už rodiče v rodinách, když své potomky na jedné straně nabádají, aby kupříkladu nepohrdali bezpracným ziskem ať už v podobě získávání dobrých známek bez práce a adekvátních výsledků, nebo tím, že jim vštěpují do hlav smířlivost vůči parasitování (bezostyšnému okrádání těch hloupějších). Projevuje se to rozličně, vůči dětem, kdy typická věta toho druhu začíná slovy "Nebuď blb(ej/á)...", dál určitě snadno budeme vědět, co doplnit. No a nebo takové to neustálé skuhrání na rodičovských schůzkách, že jsou děti přetížené, unavené a já nevím jaké a úlohy složité, komplikované, a že je třeba nebýt tak přísný při tom známkování, atd, atp, jednomu z toho jde až hlava kolem. Žádost, aby učitel poradil jak dostat do žáka látku, když jí podle učebnice nerozumí, něco takového jsem slyšel za ta léta jednou, možná 2x, zato ten neustálý tlak na toleranci šuntu a nekvality, z toho mi už brněla lebka a bylo až fyzicky špatně. Na rozdíl od těch tupounů, co to požadovali, si až příliš živě dovedu představit, kam až by to mohlo dovést a ani trochu netoužím potom, abych se dožil toho, že mezi námi budou svobodně pobíhat doktoři, schopní kupříkladu přišít bez rozpaků a uzardění ucho na zadnici. Jenže to je přesně to, k čemu zdárně spějeme. Vzpomeňme jen na odpor vůči státním maturitám a odpor vůči nim a jejich faktické okleštění hned při prvním náznaku problému po jejich zavedení.

    Rusové jsou obrovský problém, ani ne tak ti obyčejní, kteří se chtějí usadit, zapadnout a splynout, problém jsou ti, kteří z toho tady začínají bezostyšně vytvářet stejný zkorumpovaný bordel, chaos a žumpu, jaké jsou v Rusku. Kým a z jakých prachů jsou asi financovány aktivity a spolky typu Ne základnám a pod? A odkud se asi vzaly prachy na některé volební kampaně? Tohle je problém, velký a obrovský, i bez nich si nevíme rady s korupcí. Na vytváření mediálních tlaků a humbuků, nám bohatě stačí evropští lobbisté a bruselští padouši, nepotřebujeme haldy další pakáže, která nám tu působí například probolševický předvolební humbuk, a zároveň s tím nás odvrací od NATa. Nemluvě o tom, že vůči ruskému organisovanému zločinu jsme tady vyloženě nemístně tolerantní a vstřícní. Když se podíváte, jak dopadají případy korupce u cizinecké policie, tak si můžete udělat představu, co všechno a do jaké hloubky je tu koupené a ovlivněné, protože to je jen špička ledovce.

    Policajti ať se jdou laskavě vycpat. Já když nebudu chtít něco udělat, nebo zdůvodnit proč to nebudu dělat, vymyslím si mraky výmluv, určitě duchaplnějších a vtipnějších než jsou ty jejich. Když chtějí, tak dovedou, toho kreténa co se naboural do auta soudruha Martinů, toho našli v řádu ani ne 6 hodin. Ty hajzly, kteří se vloupali do auta ke mě, ani nezkoušeli hledat, bylo jim zatěžko projít i záznamy z kamer. Já je nepotřebuji, mě by stačilo, abych nešel sedět, když dám do auta zbraň s kamerou ovládanou na dálku a v případě nezvané návštěvy jí použiji. Prachy za policajty by se klidně mohly ušetřit. Jsou tak akorát na 2 věci i jako dopraváci, ta první je na nic, ta druhá k vzteku. K čemu všemu ještě jsou, nechci ani vyslovit, byl bych sprostý.

    Výklad zákonů je u nás velmi žalostný jak u policie, tak u státních zástupců, tak i u soudů. Cosi mezi hovadností a právním nevědomím a to je ten lepší případ, to jen neschopnost a blbost, ten horší je zločin, nebo zlý úmysl a obávám se, že jsou mnohem častější.

    OdpovědětVymazat
  32. Myslím, že co chybí u všech složek státní moci, tedy zákonodárně, výkonné i soudní, je bič okamžité odvolatelnosti kohokoliv. To, co platí ve Švýcarsku, kde od obecního zastupitele až federální zákonodárce, každý má jen propůjčeno právo zastupovat občany a toto právo mu může být kdykoliv odebráno. Jedině tak je to správné a tak to má být. Jestli nevěří až do té míry Švýcaři jejich poměrně korektním a slušným politikům (aspoň ve srovnání s těmi našimi určitě), tak kde máme brát důvěru my, v ty naše, většinou jen sebestředné grázly? Dostane se ven pokus o trojana do zákona? Zákon automaticky neplatí, zastaví se chod sněmovny, a najde se viník, když se viník nenajde, bude to znamenat předčasné volby, to aby měli hoši motiv to nedělat. U státních zástupců a soudců si dovedu představit cosi jako kolektivní orgán o řádově desítkách členů, kde by byla 1/3 soudců, druhá 1/3 odborné veřejnosti mimo soudce, například advokátů, policistů státních zástupců a dalších a 1/3 by patřila laické občanské složce. Kdokoliv by mohl podat stížnost na podivný výklad zákona a v případě, že se mnohočetný orgán nějak stanovenou většinou na té podivnosti fungování soudce či státního zástupce shodne, tak ten by okamžitě skončil. Na neodvolatelnost soudců a státních zástupců nejsme ještě dost zralí a zrovna tak ale nejsme zralí na to, aby o takových záležitostech rozhodovalo jen několik jednotlivců, obojí jak je vidět, je průšvih.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)