Prohledat tento blog

čtvrtek 2. května 2013

Umění vládnout

Kyberprostor pro
nespojité názory
o vládnutí 

Tomáš Garrigue Masaryk na koni








"Člověk si neuvědomí, jak je to vážné, dokud není pozdě s tím něco dělat." 

„Představa o nutnosti chytrácké diplomacie se přežila; lidé počínají chápat, že lež je hloupá a zbytečně komplikuje a zdržuje jednání. 
Pravda je ve všem, i v politice, nejpraktičtější.“

„Člověk od přírody je jistě egoistou.“

"Je-li moc pravdou a právem, pak ovšem politika se stane částí zoologie - a basta!"

"Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi."

"Vzdělání není pouhým nashromážděním jednotlivých vědomostí, jako není těstem mouka, voda, sůl, kvasnice atd. dohromady naházené."

"Lid je jediný zdroj veškeré státní moci. 
Ano, ale jednotlivec nesmí se schovávat za lid a za masu."


(Tomáš Garrigue Masaryk)


29 komentářů:

  1. Tady jsem na návrh INFORMACE dal hlavičku, tedy jen prázdný prostor pro připomínky Útulníků.
    Tu budou viset jen vaše názory a polemiky - pokud nějaké napíšete.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle si přehrejte :
    http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/schelinger-jiri/i-love-you-madchen-krasne-159708

    Mamma mia kak ščastlivyj
    is Fachmann love jako já
    Cornuto nikdy nebudu
    Wir budem happy na vsjěgdá.

    OdpovědětVymazat
  3. Závidím EK tu Sicher, že newer budět cornuto. Das ich něznaju.

    OdpovědětVymazat
  4. Aby se nám to tu jenom nehemžilo morseovkou a další zábavou (Karaoke kupodivu i někoho baví :-), tak hledíc na ty citáty, mi při pomyšlení na ně mrazí v zádech. Mrazí mi v zádech proto, že před Masarykem je určitě v mnoha variantách a obměnách vyslovil a napsal nejeden sečtělý a moudrý muž. Když se ale rozhlédnu kolem sebe a zahledím se do dějin, tak je pouhým okem postřehnutelné, že lidstvo si je vesměs vědomo svých problémů a slabin a k čemu by jejich podceňování mohlo dovést, a přesto všechno toho mnoho nečiní, aby se jim vyhnulo. Bylo tomu tak dříve, je tomu tak dnes a chtělo by se věřit, že bude lépe, ale pakliže nějakou naději na slušnou budoucnost lidstvo vůbec má, tak se obávám, že se bude chovat pořád stejně pošetile a hloupě, jako už mnohokráte před tím a jak to činí i právě teď...

    Čím se až tak moc či podstatně kupříkladu liší Masarykova "chytrácká diplomacie" od současné politické korektnosti ve Spokojených státech a v EU? Ničím, blblo se na kvadrát tenkrát a blbne se ještě více nyní.

    OdpovědětVymazat
  5. Dovoluji si tímto upozornit na článek na dnešním NP, SPOLEČNOST: Česká konstanta… a co dál pana Frýborta. Mrazí mi z toho v zádech a je mi z toho dost smutno, ale bohužel, to, o čem se tam píše, je poměrně dobrým odrazem reality. A nejen to, zároveň s tím je to i potvrzením mých chmurných vizí do budoucna. Máme doma například studenty, kteří se zanedlouho chystají do života. V rámci Erasmu už mají, nebo brzy budou mít další kontakty se zahraničím a jak to tak vypadá, nejspíš se profesně a jinak opravdu uplatní v zahraničí. My tady zůstaneme zaplavení našimi hospodskými plebejci a povaleči, notně početně posílenými dalšími davy naprosto nevychovaných a uřvaných tupounů a křupanů z Ruska, Ukrajiny a dalšího plebejského výkvětu z bývalého SSSR, Rumunska a Bulharska, atd atp. Možná můžeme být rádi, že nás to aspoň z části uchrání před expansivními vozembouchy, ještě tupějšími a ještě nevychovanějšími, vše zlé bývá i k něčemu dobré. Kvalitní výchova a vzdělání našich (obecně českých) dětí se uplatní s největší pravděpodobností sice v Evropě, ale na zde u nás. Mimo jiné i proto, že prostředí vytvářené, pardon soustavně devastované našimi současnými politickými "elitami", prostě není pro slušné a vzdělané lidi k žití, respektive jinde je to dusno přeci jen o něco snesitelnější...

    Odkaz:

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-ceska-konstanta-a-co-dal-du5-/p_spolecnost.asp?c=A130506_181241_p_spolecnost_wag

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, už před chvílí jsem nezávisle na Drakovi dal avízo na vývěsku správce. Ale současně s Frýbortem trochu polemizuji: Je to snad jinde o moc lepší? Když se dívám do Polska - jsou tam zase jiné problémy . Alláha tam drží na uzdě křesťanský Bůh. Němci jsou zaplněni předsudky až po okraj a až se přelijou, budeme se divit, kolik v nich z té třetí říše přes tři generace zůstalo. Protože se jim kdysi nechtělo zametat ulice, navozili si tam na to Turky. Teď se diví a rozčilují.
    Slováci mají svoje, Maďaři taky, když si promluvíte s Ukrajincem (ne s kopáčem, ale třeba sólistou baletu) tak vám řekne, že tady to je proti Ukrajině hotový ráj a lidé jsou tu proti běžným, průměrným obyvatelům "Zakarpatska a okolí" hotoví Einsteinové. A stát spolehlivý a štědrý. Ameriku znám jen z doslechu, ale zdá se, že tam mají víc problémů, než my v Kotlince. A ještě budou mít.
    Možná je to tak, že sousedovy třešně jsou vždy chutnější.
    Jinak si myslím, že Homo Sapiens je +/- stejný - liší se jen kulturou. Stádnost u muslimů je například opravdu strašlivá. Ale - jak mají mít vlastní názor, když jsou už od dětství odřezáni od reality?
    Ale to je na delší článek.

    OdpovědětVymazat
  7. V tom Frýbortově článku opět vidím to co všude jinde: nejen že fronta vede napříč stranami, ale i uvnitř každého jedince. S prostřední částí předposledního odstavce (pochopitelně kromě toho sraní do vlastního hnízda slovy "typicky českého") jinak naprostý souhlas: "Tradiční soupeření, zde levice, tam pravice, při němž nejde o mnoho víc, než jak správně, spravedlivě etc. rozdělit nikdy nedostačující daňový výnos, ponechme partajníkům; nám půjde především o hodnoty jako je slušnost, zodpovědnost, spolehlivost, předvídavost, smysl pro čest, vyvážený poměr mezi právem a povinností, další nechť si důmyslný čtenář doplní sám. Vyvarujme se jednoho typicky českého nešvaru: mlít v diskuzi svou a neposlouchat druhé, stát neústupně na svém, předložit svůj osobní náhled, a když s ním ostatní nechtějí bezvýhradně souhlasit, prásknout dveřmi a jít pryč. Ne, prosím: člověk přichází k svému názoru zkušeností; a kolik je zkušeností, tolik i názorů, jde-li ovšem o názor a ne o nějakou nakukanost. Nehledejme dokonalou jednotu, jíž mezi myslícími lidmi není a nemůže být, nýbrž společného jmenovatele, na němž se s ohledem na výše dotčené hodnoty lze shodnout."
    Ovšem zbytek článku je s touto proklamací v rozporu a ukazuje, že je sám v zajetí partajnické stádnosti, házeje do jednoho pytle všechny, kteří s ním nechtějí bezvýhradně souhlasit.
    ----
    Co se týče potřeby kvalitního vzdělávání, tak jedna z kapek, které převážily můj názor na to, zda je Karel ještě větší zlo než řetězový kuřák, žvanil a Klausův kamarád Zeman, byla jeho podpora zavedení školného, aby zase jako jako za komoušů o studiu nerozhodavaly schopnosti ale to, jaké má kdo rodiče.

    OdpovědětVymazat
  8. Pro Z.Ž.:
    Negativa VŠ vzdělání bez školného:
    Zde v Kotlince si mladý člověk vystuduje s minimálními (já vím, jak pro koho) osobními náklady. Často studuje velmi dlouho a zabírá tak místo nadanějším. A nakonec, když úspěšně vystuduje a je talentovaný, zmizí do zahraničí a náklady na své studium dostane jako benefit. A stát pak (a asi právem) skuhrá, že nemá dost prostředků na kvalitní vzdělání všech zájemců. Na školy jdou dotace, odpovídající počtu žáků, takže škola chce mít co nejvíce žáků - a proto snižuje vstupní požadavky.
    Moje pozorování: Když za něco musím zaplatit, vážím si toho daleko více, než když to je zadarmo.

    OdpovědětVymazat
  9. Mezi poskytováním čehokoliv gratis a za zcela minimální obnos je faktický rozdíl zanedbatelný, psychologický pak zásadní. To druhé je většinou - v rozporu s prvním pocitem, dojmem - mravnější. Lepší, vhodnější.

    OdpovědětVymazat
  10. Draku,
    prosím o pochopení mé (mo)mentální neschopnosti přemýšlet: ...před expanzívními vozembouchy - kdo je tím myšlen? Já nejsu tak tupý pořád, ale teďka holt jo.

    OdpovědětVymazat
  11. Dovolím si odpovědět za Draka: K zemi se v kleče klanějí směrem k k Mekce a hlavou "vo zem bouchají" vyznavači Allahovi. A jsou, myslím, dosti expanzívním druhem. Pokud jsem se spletl, Drak to za mě zítra napraví. [;>)

    OdpovědětVymazat
  12. Jakubovi S. a StK:

    Ano, přesně tak je to myšleno. Samo se to nabízí, mlátí tou palicí o zem několkrát denně, takový opruz... Málokdy je úmyslně mláceno o zem nečím, co by za něco stálo.

    Některé přezdívky či hantýrka bývají přiléhavé a snadno pochopitelné, u některých je to těžší. Nemohu se teď zrovna nahonem vzpomenout na něco ještě názornějšího, ale musím se spokojit s tím, co leze z paměti samo a nemusím to z ní dolovat násilím. Soudruha Zaorálka z KSČSSD před nějakou dobou nazvali Zao Ce Tungem. Pochopil jsem o koho jde poměrně rychle, ale přeci jenom jsem musel chvíli přemýšlet, koho tím měli na mysli. Když ho ale poměrně nedávno nazvali Zaostálkem, nemsuel jsem přemýšlet ani zlomek vteřiny, bylo to jasné hned.

    OdpovědětVymazat
  13. "Politik" PhDr. Zaorálek je z Ostravy. Dramaturg v TV a VŠ profesor. Strašně se za něj stydím. To je takový "NeuRath". Ale zdá se, že nepříjemný člověk Rath byl přece jen o něco chytřejší. Hádanka: Ozubená pleš - kdo to je?

    OdpovědětVymazat
  14. No to je přeci usměvavý Bohuš! A není ten Zaostálek nějaký příbuzný Jaroslava Zaorálka? Ale asi nebude, tamto byl moc chytrý pán!

    OdpovědětVymazat
  15. Prosím. A mě to nenapadlo, neb tento týden mám celodenně takový zápřah, že mě to vygumovává.
    Jakýpak stydění, své slavné rodáky má každé srdce, nejen železné. Zao Ce-tung není špatné! Jo, folklór žije.

    OdpovědětVymazat
  16. Jakubovi S.:
    S tímhle stavem jsem poměrně dobře obeznámen, v takový okamžik je obvykle nejlepší vzpamatovat se a trochu ubrat. Což se sice dobře povídá, ale za určitých okolností, kdy jeden neví kam dřív skočit, mnohem hůř provádí. Na druhou stranu, jeden opravdu nemůže zvládnout a utáhnout úplně všechno a tak je dobré o tom vědět a řídit se tím. Zkrátka a dobře jak jen to jde, snažím se naložit si jen to, co unesu. K naprostému zešílení pak už naprosto vystačím s opravdu předem prakticky nepředvídatelnými komplikacemi a zašmodrchanci.

    Myslím, že B. Sobotka "vyfasoval" tu ozubenou pleš v dobách, kdy nás "oblažoval" těmi jeho rovnátky v bedně až přespříliš často a hlavně prudce "inteligentně" a agresivně zároveň. No, řekl si o to sám, kdyby se tak neproducíroval, tak by se mu to nestalo, na druhou stranu kdyby nevyfasoval ozubenou pleš, vyfasoval by nějakou jinou, třeba ještě víc na tělo, všem se zavděčit je takřka nemožné.

    StK:
    Za Zaostálka se nestyďte. Proč také? Já bych řekl, že blbost a hovadnost jsou mezi lidem distribuovány vesměs bez ohledu na konkrétní geografické rozpoložení. V každém městě určitě najdeme dost lidí, na které by jeden mohl být hrdý a naopak. V Praze třeba máme pana Béma, štve mi zmetek, přesto, že jsem ho nevolil a nemám s ním vyjma té Prahy a toho, že mi oškubal prostřednictvím otevřené a předražené karty asi o 1 kKč přímo a nevím o kolik ještě poté... Z Ostravska pochází třeba poměrně sympatický Evžen Tošenovský, kterého hlavouni z ODS raději "uklidili" do europarlamentu. Ta nenávist až nesnášenlivost vůči těm slušným, inteligentním a pracovitým tady u nás, je opravdu až zarážející. Jak dlouho třeba vydržel ve vládě Martin Jahn? Blbé necelé 2 roky? Teď je v Rusku, což obdivuji, nechtěl bych tam za zlaté prase. Doufám, že až se tam za těch cca 10 let unaví, rok v Rusku by se měl platit a počítat minimálně tak za 3 naše tady, tak doufám, že mu v koncernu nabídnou nějakou přiměřeně slušnou trafiku.

    OdpovědětVymazat
  17. Potěšilo mne Draku,
    že Evžen T. působil takhle pozitivně i na jiné lidi. Párkrát jsem se s ním setkal (představte si, že ten člověk chodil pravidelně na operu a balet - ajťácký inženýr!) i když v divadle nebyla žádná "sláva" a příležitost k "předvádění se". Soukromě, skromně - a lístky si platil sám. V.I.P. vstupenku odmítl se slovy, že na lístek do divadle jako primátor ještě má. Myslel jsem si, že ho považuji za férového chlapa jen proto, že je ještě o kousek větší než já a mluví tichým, klidným hlasem.
    Když jednoho krásného dne přímo naproti mému bývalému bytu spadly příčky a stropy v obchoďáku Ostravica - Textília, který tehdy "rekonstruoval" jeden pan "podnikatel"* a jenom díky neuvěřitelné náhodě tam nikdo nezařval, byl na místě po hasičích za cca 1/4 hodiny i Tošenovský, který se to nějak dozvěděl a okamžitě přijel z jakési konference, konané mimo Ostravu. Takže tam dole na ulici stáli hasiči a záchranka, kteří se tiše radovali, že není nikdo mrtvý, vyhukaní dělníci, kteří byli rádi, že jsou živí s zdraví a primátor Evžen, který tam byl za věrchušku - aby se osobně ujistil, že nikdo nezařval. Ale už organizoval, aby to HBZS rychle a odborně podšprajcovala - i když to není důl. Až pak, po půl hodině dorazili televizáci a pisálkové. Tři televizní štáby se mi nahrnuly do obýváku, aby to nadělení měly i shora. (Jeden kameraman poděkoval a omluvil se ženě, že se nepřezul. Nebyl to ale ten z Novy.)
    Pan majitel se na to boží(?) dopuštění přijel podívat až večer - v bílých ponožkách. Dovnitř jenom nakoukl i když už to odpoledne havířští záchranáři (vida, k čemu se hodí lidi, kteří vědí, jak se vypořádat se závalem) podepřeli.
    Ten barák pořád stojí ve stavu, jak tehdy skončil. Město se přetahuje s developerem, který ho koupil se slibem, že ho opraví a přistaví další obchoďák. Ale mezitím už jiní developeři vystavěli ostravskou mega záležitost "FUKUŠIMU" a tak tu památkově chráněnou ruinu chtějí prodat se ziskem!

    Podnikatelé... A nikdo na ně pořádně nemůže, sprostota se rozlévá po celé Kotlince. Komunisty na ně!

    */ Ten člověk už stačil zničit další historicky cennou budovu obchoďáku BREDA v Opavě a vilku (spíše zámeček), který koupil pro svou mladou krásnou ženu. Modelku. Na svatbě jim zpíval sám Karel Gott - to snad říká vše.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak svatba s pěním Božského Káji - to je dokonalá ilustrace pars pro toto. Vidíte, ža je holt od dívadla, že je - omlouvám se předem - no... inteligent.
    Ostravica je, potvrzuju, studená hrůza. Když stojíte v samém centru města, u hlavní křižovatky, proti kdysi krásnému velkému hotelu a kousíček od dvou dalších, a víte, že to tak je už roky.
    (Ex)hejtman TošeNOwski je ovšem jednoznačně nejdůvěryhodnější ze všech politiků ze Severu. pro každého, koho stama (už nepřekládám) znám, třeba mého bráchy, jeho dětí atd.
    Bredu jsem viděl 72, to ještě byla velkolepá nádhera. Němci aji Rusi ji ušetřili (O. byla z větších měst nějhůř zničená), pozdní raný kapitalismus - (c) můj termit - nikoliv.
    Rádio: našli tu šestiletou holčičku. Ježíši. Na rozvodněnou Moravu. S dítětem. Hlava to nebere. (Žena byla z dědiny na Moravě, každoročně jsem fascinovaně přihlížel rozlévání po lukách a hučícímu strašnému proudu. Nemyslel jsem, že by se kdokoli normální na něj pustil.)

    OdpovědětVymazat
  19. To s tím bývalým kostelem je smutná zpráva. Kostel prý nejprve v rámci restitucí získala církev a poté ho prodala. Teď už je tam několikátý majitel. Jakkoliv je to mrzuté a šokující zároveň, tak v rámci stávající legislativy, tím spíš pak té naší, která ve spolupráci s línou a neschopnou policií, na kterou pak úspěšně navazuje justice a které tu nejsou kvůli ochraně slušných lidí před grázly, ale přesně naopak, tak s tímhle problémem v rámci takto nastaveného prostředí nikdo nehne. Je to jedno k druhému, středověká budova by asi mohla být ochráněná jakožto památka, ale nebylo tomu tak a doteď není. Pravidla hry, která by přiznala, že existuje prostituce a že je tu i určitý zájem o "pánské "kluby" a další služby podobné povahy, tu také nemáme, problém neustále řešíme tím, že se k němu obracíme zády a tváříme se, hloupě a pokrytecky, že tu jakoby není. Přenecháváme tím tedy na tomto poli takřka volnou ruku organisovanému zločinu. Nějakou rozumnou koncepci dlouhodobého rozvoje města také vlastně nemáme, protože ta se pod korupčním tlakem ze strany developerských padouchů mění každou chvíli. Není to moc růžové a dlouho ještě asi nebude.

    Mezi podnikateli existují spousty poměrně slušných a schopných (kupodivu ne úplně všeho) lidí. O těch skoro neslyšíme, jsou nudní až nezajímaví, pakliže nejsou těsně před krachem, nebo tak něco, tak nikoho nezajímají. Ano, jsou mezi nimi i zrůdy, jaké popisuje StK, ale takové najdeme ve všech profesích. Lékař je poměrně sympatická profese, ale tím byl třeba i Mengele. Mezi podnikateli máme i solární korsáry a další dárečky, ale zmetky, nebo rovnou zrůdy, najdeme v jakékoliv profesi.

    StK:
    S tím padouchem: On by možná ty bolševiky zasluhoval zažít, ale co my ostatní? Jak to tak vypadá, svezeme se s ním ať už to zasluhujeme, nebo ne.

    Ona ta mohdy záměrná neschopnost a nečinnost zákonodárců, exekutivy a justice opravdu přivolává na svět nějakou novou verzi Hitlera nebo Stalina. Zatím to opravdu vypadá na to, že už není otázkou, zda to nastane, nebo ne, otázkou už je jenom kdy.

    OdpovědětVymazat
  20. Pánové, docela jste mě překvapili svým názorem na pana Tošenovského, netušil jsem , kolik lidí na něj má podobný názor jako já.
    STK, informací o natáčení jste proklatě zúžil oblast, kde vás lze nalézt. 8-D Pravděpodobně si vidíte do oken s mými rodiči.
    Jo a Zaorálka popisuje jeho bývalá nadřízená jako velmi inteligentního, milého člověka - vidíte, kam vede vliv a funkce?

    OdpovědětVymazat
  21. Pro Jiného Honzu:
    Na té adrese (pokud se nepletete) mě už dnes najdete, je tam jenom "modernizovaný" dům, který v roce 1936 postavili bratři Nesselrothové. Na svou dobu moderně a bytelně - za II. světové hned vedle něj spadla bomba a totálně "zrušila" rohový dům. V domě exploze vyrazila snad všechna okna (od války byla uložena na půdě a jsou tam snad dodnes - on by je někdo musel uklidit, že?) a "odrazila" na několika místech vnitřní omítky. Jinak nic, všechno fungovalo - aspoň v letech 1976 - 2011 kdy jsem tam bydlel. Pan majitel, který nakonec dům od Nesselrothů koupil (dostali ho kupodivu zpátky v restituci) nám dal na vybranou, jestli se vystěhujeme dobrovolně nebo nás nechá vystěhovat, protože hodlá dům modernizovat a pronajímat "za částky, na které asi nebudete mít" jak pravil. Po poradě s právníkem jsem se rozhodl podvolit se nátlaku pana majitele (začal by postupně "rekonstruovat" vodu, plyn, odpady, elektřinu i výtah) a za určitou částku se odstěhovat. Dostal jsem nakonec tolik, kolik jsem potřeboval na nový nábytek a stěhování vůbec - (právník odhadl přesně, jak bude následné smlouvání vypadat) a vypadl jsem do lepšího - na klidné sídliště. Zapomněl jsem napsat, že od doby bří. Nesselrothů se do údržby domu vložily tři větší věci: vyměnili výtah, dům zvenku natřeli latexem, takže se začaly potit v zimě zdi a dali tam nová dřevěná okna, která za dalších dvanáct let stačila shnít. To vše udělala ještě "nenáviděná OPBH". Nový pan majitel, který sedmipatrový dům koupil už (od realitky) za jedenáct miliónů jen vyměnil okna za plastová (menší, kolem nich to nechal vyzdít), krásné dubové parkety pokryl plastovými plovoucími podlahami a nechal vymalovat. A pak jen čekal, kdo se "za částky, na které jsme my asi neměli" nastěhuje. Má z patnácti bytů obsazeny tři. V jednom bydlí jeho milá "sestřenice" - asi zadarmo nebo za protislužby, v jednom ordinuje zubař a homeopatka a v třetím vegetuje nějaká společnost, která poskytuje finanční půjčky. Zbytek bytů je prázdný. Jo - a nájemné zůstalo tak, jak před lety - majitel mi před půl rokem nabízel nastěhování zpět. Za původní cenu.
    V Ostravě je teď hromada volných bytů, kanceláří i celých budov.
    Ostrava už asi končí... [;>)

    OdpovědětVymazat
  22. Jo, howada jsou všude, Draku.
    Jenom mezi bohatými pány podnikateli je na ně líp vidět - a starají se o to často oni sami. Bohatý člověk má velké peníze a tedy i velkou moc, kterou může zneužít. Ale to, že je prakticky nepostižitelný zajišťuje korupce mezi zákonodárci, policisty i soudci. A právě to je špatně, ne to, že někdo je bohatý. Bohatí lidé, pocházející z předválečných bohatých rodin se chovají úplně jinak než ti "noví", pár jich znám. Někteří se ani nehrnou, aby za vás zaplatili útratu v restauraci. Důvod? Nechtějí svému protějšku takovým způsobem demonstrovat svou "finanční nadřazenost". Raději mu nabídnou solidní, přátelskou smlouvu. Zažil jsem - a kvitoval s povděkem. Těch pár stovek mi pozvedlo sebevědomí. Pozval jsem na oběd pana XX, prom kterého by zaplatit útratu bylo hluboko, hluboko pod jeho "rozlišovací schopnost". Já, Niemand.
    Asi jsem blbej...

    OdpovědětVymazat
  23. Kdysi jsem četl humoristickou knížku "Slovácko sa súdi". Dnes to máme na denním pořádku. Hotová "amerika" - ale vůbec žádný humor. Jde jen a jen o prachy.

    OdpovědětVymazat
  24. Jinému Honzovi:
    To, že Evžen Tošenovský působí příjemným dojmem je především jeho zásluha, já zasluhuji pochvalu jen za to, že jsem si toho všiml a nezapomněl na to :-)

    Božského Káju bych asi na svatbě opravdu nechtěl a to i přes to, že hlas má nádherný a je to opravdu profík, ale je mi natolik vzdálen, jako bychom žili na různých planetách. Kája Kryl už zase pro změnu není mezi námi...

    StK:
    Nemyslím, že by Ostrava vyloženě končila, ale samozřejmě, že už to přinejmenším nějakou dobu nebude tak růžové jako to bývalo před listopadem, nebo za 1. republiky.

    Pan majitel přepálil nájmy a teď se drbe po šišce? To je docela dobře, že zafungoval trh. Představa, že svět je plný zazobaných tupounů, kteří netouží po ničem jiném, nežli po tom, aby se nastěhovali do bytu s "přepáleným" nájemným, je až trestuhodně naivní. Svět je plný tupounů, to je pravda, ale většina z nich není ani zazobaných, ani rozdavačných a je vyloženě žádoucí umět s tím kalkulovat. Objektivně vzato, svět ještě zcela nepřekonal následky poslední ekonomické krize, Evropa s tím jejím socialistickým dotačním blázincem tak už vůbec ne a momentálně se nacházíme v časoprostoru v dobách, kdy střední třídy ubývá, ubývá tak, že rapidně chudne a stává se z ní proletariát. Nůžky mezi zazobanci a proletariátem se rozevírají stále víc. To není nic, co by přálo drahému nájemnímu bydlení.

    OdpovědětVymazat
  25. S tou leteckou záchrankou je sice na jedné straně hezké, že se pan poslanec Štětina snaží, ale myslím, že to, oč se snaží je dosti donkichotské a poměrně bez šance na úspěch. Nechci dělat advokáta Julínkovi s Cikrtem, ale s tou situací kolem letecké záchranky (dále jen LZS), to není tak jednoduché, jak presentují média, možná vytrhaně z kontextu, když citují pana Štětinu. On se na provozu LZS také nějakou dobu podílel, takže něco o tom určitě vědět musí, je ale otázkou, na co konkrétně je odborníkem a v čem musí dát na úsudek jiných.

    Objektivně vzato, nacházíme se ve spolku zvaném EU, který má problémů až nad hlavu a čas od času vytváří rozličné verse hladových zdí, nejčastěji tím, že vyhlašuje byrokratické války prvkům z periodické soustavy, případně nějak upraví a zpřísní předpisy platné pro ten či onen obor.

    V daném konkrétním přídě, týkajícím se LZS, měly asi letecké fabriky v Německu a jejich dodavatelé odbytové problémy, a tak se tedy před nějakou dobou s účinností od nějakého data, zpřísnily předpisy pro provozovatele LZS na území EU. Ty předpisy se zpřísnily i ohledně parametrů a výbavy strojů pro LZS. Tím byly automaticky "vyřazeny" ze hry starší stroje MV a MO, které se na provozování LZS až do té doby podílely. Situace se k nějakému datu musela nějak vyřešit. LZS vzhledem k nárokům n ní kladeným jen těžko můžeme provozovat něčím jiným, nežli vrtulníkem a to vrtulníkem, který bude patřičně pevnostně a jinak dost odolný a zároveň s tím "přemotorovaný", aby zvládal lety takřka za každého počasí a skoro bez viditelnosti. To zvyšuje nároky na přístrojové vybavení a kvalifikaci pilotů, tedy i jejich výcviku. K tomu si přidejme předpisově nahoněné nároky na výbavu medicínsky záchranářskou a je celkem jasné, že z hlediska pořizovacích a provozních nákladů půjde o poměrně drahou záležitost. DSA kupříkladu používá německé Eurocoptery, nádherné stroje, ale už jenom pravidelná defektoskopie a případné výměny rotorových listů přijdou na mastný peníz. V takových případech je obvyklé, že si provozovatel kapitálově náročné investice zajišťuje u odběratele smluvně "nevypověditelnost" smluv aspoň po dobu, nežli se ty investice zaplatí a podobně. Dělá se to běžně například v teplárenství, proč ne u LZS?

    Štěstěna přeje připraveným a oba provozovatelé, bývalí členové předchozí LZS, si založili své vlastní firmy a vysoutěžili onu zakázku. Bránilo něco MV a MO účastnit se toho také? Myslím, že krom byrokratické a dalších druhů slušně řečeno strnulosti, bych řekl že nic, byť nelze zcela vyloučit, že se tak stalo z důvodu nemožnosti učinit tak z nějakých legislativních důvodů, pak je ale celé to policejní a mediální běsnění kolem přinejmenším z části zhola bezpředmětné.

    Abych to shrnul, tak bude-li někdo tuto věc chtít kvalifikovaně a objektivně posoudit, bude muset dát dohromady expertní skupinu, ve které budou odborníci na leteckou techniku a její provoz, medicínští záchranáři, znalí cen vybavení a materiálu, právníci komerční, letečtí i zdravotní a ekonomové. Rozhodně bych si netroufal na základě oněch výštěků v médiích udělat si úsudek o tom, zda ta zakázka je, nebo není předražená a je-li tedy na místě nějaké trestní stíhání, nebo není. Nicméně sledujíc ty mediální výštěky proti LZS, tak i v nich je viditelný vnitřní rozpor, který velkoryse pomíjí technické skutečnosti, a to ty, že stávající armádní a policejní vrtulníky nesplňují platné požadavky na stroje pro provoz LZS. Stejně tak se velkoryse pomíjí, že na jedné straně pro zdravotní pojišťovny by sice provoz armádních strojů vyšel zdánlivě levněji, ale jen proto, že část nákladů by se projevovala v v čerpání rozpočtu MV a MO. Prostě by se "schovaly" do jiného pytlíku. A takových nepříliš logických věcí je tam víc. Trochu to připomíná Holešovskou a další výzvy.

    Objektivně vzato, LZS na našem území funguje a myslím, že ta naše patří v Evropě spíš k těm lepším. Nakolik je smluvně a cenově přiměřená a slušná, to by opravdu musel posoudit mezioborový odborný tým a ne pan Štětina s pár uřvanými mediálními tlampači.

    OdpovědětVymazat
  26. Solární korsáry buď bude schopná vykázat do patřičných mezí mezinárodní arbitráž, na což ani náhodou nespoléhám, nicméně podaří-li se prokázat manipulace s cenami na ERÚ, tak je tu jistá šance a o něco déle tu pobydeme v demokracii. Když tu arbitráž projedeme, což je náš poměrně hodně obvyklý polistopadový postup, tak to pak významně uspíší příchod nějakého v lepším případě Pinocheta (takové štěstí ale asi mít nebudeme), a v tom horším pak o něco později nové verze Hitlera či Stalina. Ten dotyčné postaví ke zdi a obere je o to, co zbylo a co nevyvedli do zahraničí. Možná to bude celoevropský Hitler či Stalin a neutečou, když ano, pravděpodobně někam, kde to stejně nebude moc k žití. Prostoru k žití totiž rapidně ubývá. Míra bezohlednosti, drzosti a nenažranosti stále většího počtu jedinců totiž jen těžko může vyústit v něco jiného. Je to opravdu jen otázkou času kdy a jak to nastane a jak moc brutální to pak bude. Nicméně pročistí-li to trochu vzduch zrovna o tyhle zmetky, tak už aby to bylo, zrovna tohle bych rád viděl ještě na vlastní oči.

    OdpovědětVymazat
  27. Ten sedmiposchoďový barák je aspoň zvenku dodnes impozantní jak hrom.Jestli není zásadně sprasený, klidně bych ho dal pod pam. ochranu.

    OdpovědětVymazat
  28. On ten barák na Denisově 1 pod památkovou ochranou je, Jakube. Jenže to byla budova OD Textília taky. A Breda v Opavě též. A jak dopadly.
    Soudy se táhnou tak dlouho, až už se není o co soudit. Ty nekonečné procesy a odvolávání se a vracení případů zpět - nevím, nechápu. Často si říkám, že by možná bylo rozumnější rozdat stranám soubojové pistole a hned by se zjistilo, kdo je v právu. Nebo aspoň kdo vyhrál.

    OdpovědětVymazat
  29. A to prý nejsme s tou rychlostí soudů v Evropě ani zdaleka nejhorší, prý spíš naopak, ale nevím, nějak se mi tomu nechce věřit. Jak říkáte, táhne se to, každý se odvolává až do zblbnutí. Kdyby jim pokaždé přifařili rok dva navrch, možná by dali hajzlíci pokoj.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)