Prohledat tento blog

pátek 7. června 2013

Béďa, nejhoděnšjší kocour, kterého jsem kdy mě měl


Ty už víš, jak vypadá zrcadlo z druhé strany, Béďo...


V noci nám umřel britský kocour Friedrich Veliký. Říkali jsme mu Béďa.  
Nejhodnější kocour, kterého jsme kdy měli. 
Umřel tichounce, ve spánku, bez bolesti a asi i beze strachu. 
Ráno prostě nepřišel ke snídani a zůstal spát na křesle.
Jestli je někde kočičí nebe, tak už tam na mě čeká.
Všichni mí kocouři, spokojení, s ohníčky v očích a lesklou srstí mě tam už vyhlížejí.
  Klid kočičáci,  už za chvilku dojdu. Ještě pár roků. Tam, kde jste, je to chvilka. 
A pak si už budeme budeme napořád hrát.



Umřela kočička,
taková maličká.
Celičká černá byla.

Ta že by umřela?
jenom se travičkou
navždycky odplížila!


(Lojza Mikulka)


22 komentářů:

  1. StK,
    připomněl jste mi smrt naší poslední kočičky. Bylo jí devatenáct let, když měla jakousi "mozkovou příhodu" (jak řekla veterinářka), oslepla a pak pomalu umírala.
    Nebudu tu vyprávět o jejích posledních měsících.
    Zvířata umírají odevzdaně, nebojují o život, ale jsou vděčná za péči a hlavně lásku, kterou jim projevujete.
    Váš kocour odešel klidně, ve spánku. Přejte mu ten pokojný odchod.

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli uznáš za vhodné, můžeš tu přepsat tu básničku ze souboru volných listů s kouzelnými obrázky pro děti, vždycky i s básničkou taky od malíře, Všelijaká koukátka.
    Víte, já jsem mu už kondoloval privátně. Já to naprosto chápu.

    OdpovědětVymazat
  3. http://novotnyjiri.blog.idnes.cz/c/180667/Spanelsko-Nechodte-se-psem-po-ulici-koran-to-zakazuje.html
    Rereconquista jako vyšitá! A nejenom tam. Zajímavé - katolické církvi vadily kočky, zejména pak černé. V těch se skrýval ďábel. Ale nemusíme se bát, stačí si o Mohamedovi a islámu přečíst něco na webu. Třeba zde:
    Novinky, které Mohamed zavedl do rodinného práva Středního východu - týkají se především postavení žen -jsou ohromující.
    Předislámský arabský svět neposkytoval „něžnému pohlaví" vůbec žádná práva a ani samotný život ženy nebyl proti zvůli otce či manžela nijak chráněn. Moc hlavy rodiny byla absolutní a neomezená. Pokud muž chtěl, mohl klidně ženu i děti zabít, aniž by za to nesl sebemenší odpovědnost. Obzvlášť v chudých rodinách byly často bez skrupulí usmrcovány novorozené dívky, a aby se otcové vyhnuli prolití krve, zakopávali je zaživa do země. Dále se muž mohl oženit s jakýmkoli děvčátkem bez ohledu na jeho věk. Každý ženich si však musel nevěstu od jejího otce vykoupit, což v podstatě znamená, že žena byla tímto způsobem doslova prodávána. V manželství neměla žádná práva, nemohla mít vlastní majetek, obracet se na soud, dědit po svém muži či žádat o rozvod, a když ovdověla, nesměla se ani podruhé vdát...
    Manžel naopak vůči ní neměl žádné povinnosti, dokonce ji nemusel ani živit či šatit, a pokud žena měla nějaký vlastní majetek nebo určité postavení, v okamžiku vstupu do svazku manželského přecházelo vše do područí muže. Ten navíc mohl svou manželku kdykoli vyhnat z domu, aniž by ji jakkoli zabezpečil.
    Mohamed se však zasadil o převratné změny. Nařídil, aby se muži chovali k ženám i dětem lidsky a spravedlivě. Manžel ztratil moc nad jejich životem, a dokonce i majetkem: zůstalo mu právo disponovat pouze třetinou vlastnictví své ženy, byl povinen zabezpečit partnerce všechny nutné potřeby a musel dodržovat řadu přísně stanovených pravidel, jejichž porušení dávalo manželce právo dožadovat se rozvodu.
    Základní mravní povinnosti, které předepisuje Korán, se zcela shodují s požadavky ostatních velkých světových náboženství. Patří sem: spravedlnost, čestné jednání, dobro, pravda, láska k bližnímu, povinnost bránit víru, právo na důstojný život, uctívání Boha a proroků. Ve vztahu k vnějším povinnostem vznáší islám na základě Koránu a Sunný1* vůči muslimům pět základních požadavků: pevnou víru a vyznání („není jiného Boha než Alláha a Mohamed je jeho prorokem"), každodenní vykonávání pěti rituálních modliteb v pevně stanovenou dobu, podniknutí alespoň jedenkrát za život poutě do Mekky (hadždž), přísné dodržování půstu a povinnost dávat část svého majetku chudým.

    Nalezeno na http://tajomstva.org/osobnosti/prorok-mohamed/
    A jeho příklad co se týká jeho osobního manželského života je též inspirující. Nemám tím na mysli Chadídžu, ale Aišu. Až muslimové dobudou dělohami svých žen Evropu, bude možno si brát za manželky devítileté dívky? Jak vidíme třeba v Afgánistánu, možné to je.

    OdpovědětVymazat
  4. Jé to je krásný kocour, takového krasavce jsem dlouho neviděla. Za nějaké roky, až odejdou moje dvě kočky bych si chtěla pořídit ociketa, kočku s geny ocelota...
    http://hobby.idnes.cz/ocicat-je-nefalsovana-domaci-kockovita-selma-ktera-dokonce-i-aportuje-12r-/hobby-mazlicci.aspx?c=A090726_121426_hobby-mazlicci_mce

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsme kdysi doma měli dva kocoury - nalezence. Když odešel první, vzali jsme si druhého. A potom jsme měli pejska. Ale když nám ve 44 letech umřela maminka, tak už jsme si žádné zvířátko nepořídili. A diskusi o Prorokovi a jeho 11 manželkách necháme na jiné vlákno.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezký ten váš kocourek byl.
    Jestli se neurazíte a jestli se tady smí odkazy, tak tady něco na cestu Béďovi za duhový most.

    https://www.youtube.com/watch?v=NP9MTIIgxLk&list=PL34434274D5CC5533

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno, co se nesmí je vypsáno nad okýnkem pro příspěvky.

    A moc děkuji za písničku.

    StK.

    OdpovědětVymazat
  8. OLI! Nazdár! No pobuď, šak nechoď. Chlapi, to je moc šikovná a chytrá roba, dybyste věděli!

    OdpovědětVymazat
  9. Béďo! To tvé pravé zelené oko je uhrančivé. Magické. Ano, jako magické oko na předválečné philipsce, na které jsem s babičkou a dědou kdysi po večerech lovil Svobodku a Hlásek. Najednou se mi vše vybavuje, po šedesáti letech. A STAČÍ SE PODÍVAT DO OČÍ BÉĎOVI!

    OdpovědětVymazat
  10. To je vždycky stres, když si člověk uvědomí, že tihle jeho malí přátelé asi nebudou žít tak dlouho jako on, a že je pochová a opláče. Pejsky, kočičky, ale i morčata a myši. Maminka z tohohle důvodu žádné zvíře nechtěla, protože měla zafixováno, jak oplakávaly pejsky, když byly s tetami ještě malé.

    OdpovědětVymazat
  11. Bohuslev Reynek, s jehož rodinou jsem byl včera večer na velikém zahájení jejich velkolepé výstavy v Jihlavě, napsal 1922 v Rybích šupinách (bylo mu třicet):
    KOČKY. Pojďte ke mně všecky, vy těšitelky mnoha mých teskných let, od dětství! Pojďte, vy chmurné, žíhané, jež jste popsány runami tajemných básní! Vy bílé, jejichž srst narostla z teplého mléka kravek! Vy černé, jež se podobáte mé první milence! A vy tříbarevné, které jste podobny podzimnimu dnu, rzivy jako říjnové listí, černy jako vody v lesních tůních a bíly jako jinovatka po mrazu nočním!
    Pojďte ke mně a upřeďte mi tkanivo krásného snu!
    Viďte, lidé vám nevěří a pomlouvají vás; ale přece ve dveřích statkův a chalup, i ve vratech stodol a kůlen vám nechávají otvory, abyste k nim mohly. (...) - v kamenné bráně Edenu jest také c h a t i e r e a vy tam chodíte - pro odlesk útěchy samotářům.

    OdpovědětVymazat
  12. Cholera, ten Jarek N je klasa!! A teď eště Rok ďábla, to je bohovske. Dělám štrůdl a poslouchám a zpívám a občas se mrknu a tetelím se. Pro nezvukaře: něco se začne tetelit čili zachvívat, začnou-li se kmitočty shodovat. Tenhle jeho s tím mým od počátku. Jako u jeho olomouckého kolegy, kterému jsem to nedávno taky řekl osobně.

    OdpovědětVymazat
  13. A.S.P:

    Ano, když odejdou bolí to a je to smutné, ale to všechno, co tomu odchodu předchází, to prostě stojí za to. Domnívám se, že naše životy by bez toho soužití s těmi odcházejícími miláčky, byly mnohem chudší.

    OdpovědětVymazat
  14. Spřátelená země - severně od Srdce? Som volaký zmätený...

    OdpovědětVymazat
  15. Ba ne, je to západně od Baku. Prostě krása...

    OdpovědětVymazat
  16. Z koho si chcete dělat legraci, vážený StK?
    Že jde o snímek Azerbajdžánu bylo napsáno v linku odkazu "Azer.jpg".
    Myslíte, že neumíme číst?

    Zato Vy jste si asi nepřečetl, že i uvnitř evropské unie se vede boj o Azerbajdžán. Komisař pro energii Günther Oettinger se obrátil na t.zv. ministryni zahraničí EU Ashtonovou s výzvou, aby se zdržela od projednávání azerbajdžánské otázky, s ohledem na to, že problémy energetiky mají být projednávány 22. května na evropském summitu.
    Ale dlouholetá "bojovnice" za lidská práva neuposlechla. Protest Unie proti potlačování svobody vyjádření nakonec ztělesnila konkrétně ve svém prohlášení z 6.června tohoto roku.
    http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/137396.pdf
    Stará se o to, aby příští volby v A. proběhly "v demokratickém soutěžení při zajištění svobody vyjádření všem formám sdělovacích prostředků."
    Pravděpodobně kníže uposlechl bojovému halasu lesních rohů staré harcovnice a zachoval se v plném souznění s tony a melodií oné hlásné trouby demokracie.

    OdpovědětVymazat
  17. To byl jen žertík Info, nikoliv test,
    mohl jsem tam napsat třeba Chpllt.jpg a stejně to každý pozná - prozradí to cesty v horách a porosty podél potoků - ale hlavně nepřítomnost impaktních kráterů a barevnost jednoznačně vyloučí další dvě možnosti.
    ===
    Nicméně pořád ještě lépe snáším našeho knížete než cizí baronku.
    ===
    Vy nějak nesnášíte vyšší šlechtu? Žvaní přece stejně bohapustě, jako prostí zemani, což je nejnižší šlechta.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  18. Nemám je příliš v oblibě pro ty jejich "povznesené" manýry.
    A v plném souhlasu s italským duchem, který si z následníka na italský trůn dělá nepokrytě srandu. Takže, aby si získal přízeň Italů, účinkuje na zábavných programech, kde si srandu ze sebe dělá sám.
    To víte, Talinánům není nic svaté.

    OdpovědětVymazat
  19. No vidíte - a já myslel, že nesnášejí vystrčený druhý a pátý prst ruky spolu se slovíčkem Cornuto!

    A svatá je pasta!

    Italy teď máme sice jenom tři, ale takový posunek bych si nedovolil udělat ani na toho nejmenšího, tenora. To je navíc Sicilián.

    OdpovědětVymazat
  20. Ale to je pěkné. Buďa Talián, měl by hned mé sympatie. Řekněte nám o něm víc!

    OdpovědětVymazat
  21. Malý, černý, Sicilián, mluví už moc pěkně česky, střídá partnerky jako ponožky (zcela bezpracně, jdou po něm samy jako (c e n z u r o v á n o) a začíná nám tu pomalu tloustnout. Ale hlasisko je to obrovské. Jméno (z pochopitelných důvodů) nemohu. Kamarád.

    OdpovědětVymazat
  22. StK,
    Siciliáni nejsou Taliáni. Je to docela jiná rasa. Jinde můžete ty prsty vystrčit klidně. Nejsou na svou "muž/nost/skost tak hákliví jako Siciliáni.
    A na svou ČEST! a celé rodiny.
    Běda se jich dotknout!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)