Prohledat tento blog

pátek 14. června 2013

Komentář k zítřejším a pozítřejším událostem





    Politoložka, prof. Dvořáková vzpomněla dnes v TV interview na likvidaci klasického politického života v Itálii před cca 13 lety pomocí policie, soudu a obvinění několika set osob z politických stran. Od té doby, která byla překlenuta Berlusconiho hnutím Forza Italia! se politický život v Itálii (systém politických stran) vlastně neobnovil. Existence "úkazů" jakým je Beppo Grillo tomu nasvědčuje.




   Zdá se, že systém politických stran tak jak je známe, pomalu končí. Začíná rozhodovat ulice, vedená sdělovacími prostředky. Kdo má  informace, má v rukou moc. Pokud ovládá informace absolutně, má v rukou absolutní moc. Bárta a jeho špionážní agentura přeměněná na Věci Veřejné, které držely pohromadě jen pomocí úplatků je toho zřetelnou ilustrací. Opozice v Kotlince pracuje  v těchto dnech a hodinách přičinlivě na likvidaci politického života, na zničení demokratického systému.. Kriminalizace politických ústupků (které se používají snad od nepaměti, používali je i absolutističtí vládci) povede k tomu, že nebude jediného člověka, který by neměl nějaké to "mediální máslo na hlavě". U ovčanů budou ovšem bodovat ti a jen ti, kteří dokáží hlasitěji křičet a více slibovat. Komu půjdou na ruku média. (Opět vzpomenu Silvia Berlusconiho,  italského mediálního magnáta.) Na plnění slibů ale už nebude nikdo dohlížet - opozice bude nežádoucí, bude z ní náhle kriminální banda nebo lůza z ulice. Dokonalá líheň pro nějakého diktátora.

   Ne že by mě nějak oslovovala ta nesnesitelnost bohorovnost politiků - jak v době "předsametové", tak i po ní. Drželi chlapci a děvčata tak nějak při sobě, řídili se zásadou Vrána vráně oči nevyklove.
Obyčejní lidé jí byli většinou potřební jen na vhazování lístků do uren. Pak už další čtyři roky nikoho nezajímali. A dost to pociťovali.

   Vzpomeňme jen, jak se politici bránili zavedení přímé demokracie - referenda. Co argumentů bylo na jeho"škodlivost" sneseno. Nebo jak dlouho trvalo, než se volení zástupci lidu uvolili ke konstatování, že běžní kriminálníci mezi nimi nemají co dělat - tedy jednání o zrušení doživotní imunity poslanců a senátorů.

   Ale stále tu existoval někdo, kdo hlídal zblízka vládnoucí věrchušku, kdo ji šlapal na paty a vykřikovat ty nepříjemné věty o nahotě císařově. Bude-li tato funkce zrušena tím, že budu kohokoliv moci označit za zločince a nechám ho zavřít, nemá smysl vůbec brát do úst výraz "demokracie".

   Dalším problémem je nevyváženost tří pilířů demokracie - hypertrofie moci soudní. Je už tak nezávislá, že si může, sama sobě, vysoudit na vládě i zákonodárcích takové platy, kterfé považuje ze dostatečné. To je nádherná ukázka soudcovské zvůle.

   Sociální demokraté a komunisté si v dětinské touze po moci neuvědomují, že jejich moc bude zcela závislá na sdělovacích prostředcích. Pokusí se pochopitelně ovládnout tisk, rozhlas, televizi i internet - ale pak se jim bude těžko vládnout. Navíc systémů je více a jsou na sobě relativně nezávislé. Tady není Severní Korea ani Kuba.
   Ale nových diktátorů, ochotných a schopných se zmocnit vlády tu několik vidím. A určuitě tady v skrytu existují i takoví o nichž se zatím nic neví. Čekají na příležitost. Jednoho dne vyskočí na podstavec nějakého pomníku a dokáží zfanatizovat dav.


A média? Policie? Armáda?  Ty se buď přidají, nebo nepřidají. A bude zle.V obou případech.


foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Poznámka ze soboty: 

Informace  z průběhu vyšetřování jsou, zdá se, někým manipulovány. Dozvěděli jsme se sice o zabavení 150 000 000.- a několika (dokonce prý i desítkách) kilogramů zlata, ale nevíme, komu byly zabaveny. A je to pro předběžné, byť pocitové hodnocení případu velmi důležité. A právě to předběžné hodnocení bude důležité pro rozhodování členů ODS i koaličních partnerů, jak se zachovají. Trochu mi to připomíná titulek u seriálů "Pokračování příště" těsně před tím, než kamera zabere tvář vraha.

A ještě jedna věc. Oba podezřelí lobisté (jeden hnusnější druhého) jsou mimo dosah naší policie. Měli čas odjet. Taky náhoda?

A nakonec: Když to vezmu kolem a kolem, je už to snad pátý případ, který byl zahájen  hlavně na základě odposlechů telefonů, SMS a mailů. Myslím, že skuteční zločinci se už  poučili a zvolili jiný způsob komunikace. Kódovaná řeč o "kapřících" nebo o "žrádle pro psy" je, jak se ukazuje, zcela nedostatečná.  Naši policisté jsou totiž mazaní jak lišky.


Poznámka z nedělního rána:

Pod ruku se mi dostaly noviny ze soboty. Je tam průzkum veřejného mínění. Ocituji  odpovědi (našich ovčanů, kteří mají informace jen od našich odvážných a čestných  žurnalistů) na otázku "Je zásah (policie) důvodem k demisi (vlády)?" 

Ano, bez ohledu na výsledek vyšetřování  ............... 51,3%
Ano, ale pouze pokud mu bude sděleno obvinění ........14,5%
Ne, jedná se o účelovou akci ......................................... 4,6%
Nevim .......................................................................... 11,2%

11,2 % občanů prokázalo IQ vyšší než obvyklé. 

143 komentářů:

  1. Paní Dvořáková je inteligentní vzdělaná paní, kterou bývá dobré si poslechnout, či přečíst, její úsudek bývá v mnoha ohledech zajímavý a správný.

    On se nám ten klasický politický systém zvrhává v mediokracii, mimo jiné proto, že to ti hodně zazobaní, bohatí a vlivní zlobbisté, si tímto způsobem instalují toho, kdo jim vyhovuje a nechávají si zákonem požehnat, aby byli ještě bohatší a vlivnější. Viz například jakékoliv neštěstí JE, nebo vybočení klimatu od normálu, zneužívané k mediální masáži ve prospěch OZE a dalších kravin, jako jsou třeba dovozní cla na levné čínské solární panely. Konec konců, český solární tunel je toho docela zářným příkladem.

    Politici se tolik bránili a brání tomu referendu mimo jiné proto, že by tím přišli o část svého rozhodovacího potenciálu, který je činí zajímavým pro jejich zlobbisty, kteří jim přeci nedají nic zadarmo, vše si musí zasloužit. Kdyby se tady konala referenda každou chvíli jako ve Švýcarsku, kam by chudáci malí přišli? Nicméně zarytá politická snaha mastit si vlastní kapsy aby se nepoměrně více namastily kapsy zlobbistů, spolu s nepokrytým kašláním na zájmy občanstva, opravdu silně nahrává zrození a nástupu k moci nového Hitlera.

    Ta nerovnováha vychýlená ve prospěch soudní moci je zjevná. Zajímavým produktem toho je, že tato nerovnováha začíná vadit i mnohým soudcům samotným, protože faktická neodvolatelnost některých nepříliš inteligentních a nepříliš kvalifikovaných jedinců, zato ale vysoce postavených jedinců, se projevuje i během rozhodování o nich samotných. Je tedy docela dobře možné, že tu bude určitý tlak i z justice samotné, aby došlo k nápravě a že by nebylo od věci se o něj při pokusu to tu nápravu opřít.

    Vít Bárta súpolu s Radkem Johnem jsou jakousi obdobou italského Grilla, byť v zásadě dost odlišnou. Nicméně jsou živým důkazem toho, že odpudivost klasických stran na politické scéně může vyšvihnout nahoru i docela obskurní figurky.

    Berlusconi v Itálii krizi nepřekonal a my tady nemáme ani vyhlídku na někoho aspoň srovnatelného, takže vyhlídky nic moc.

    OdpovědětVymazat
  2. Akce "mani puite" započala před 21 lety. Za tu dobu se mnoho věcí v politickém světě změnilo.
    Jenže na napsání nějaké bilance je zapotřebí dost času. A ten právě teď nemám. Napíšu něco souvislejšího v pondělí.
    Grillo je jen důkazem lidské blbosti. Jiná hnutí, která měla v programu seriozní reformy, ve volbách neuspěla. Triumfoval Grillo svým řvaním na městských estrádách, když posílal všechny politiky do prdele.
    Teď po třech měsících se mu hnutí rozpadá. Lidi čekali bůhví co a on zaatím jen řve dál a jeho poslanci sedí v parlamentu jako putinky. Někteří mu už utekli k jiným seskupením.

    OdpovědětVymazat
  3. Z toho vyplývá, že jsme 21 let za Itálii. To, vzhledem na čtyřicetileté zpoždění vlivem tehdejšího režimu není tak zlé. Náskok Italska jsme snížili na pololvinu. Český Cvrček se objeví co nevidět - cca roku 2020.[;>))

    OdpovědětVymazat
  4. Jednu akci čisté ruce jsme tu měli, pamatujete? Zeman s tím tenkrát vyhrál volby a jediný, kdo tenkrát uvízl, byl minitr financí za [KS({Č)]SSD} spolu s jeho poradkyní. Dnes už by to měli mít odsezené. Pravda, s tím co se dělo v Itálii se to asi shoduje jen názvem. To, co se děje dnes, se tomu asi podobá víc.

    Když si tedy rozeberem ty tři zatím známé směry posledních událostí, tak je dobře, že se ta aférka s těm rozvědčíky protřepe, prošetří a zúčastnění dostanou pořádně přes pazoury, aby je příště nesvrběly. Vývoj je přiměřeně uspokojivý, aspoň jak to stíhám nepříliš intensivně sledovat.

    Co se týče trafik, tak na jednu stranu všichni víme, co to je korupce, a nikomu se nám to nelíbí. Jestliže někdo složí mandát za úplatu, je jedno jestli v penězích, nebo dobře placeným flekem, kde se moc nepředře, nebo ještě jinak, je fuk, na skutkové podstatě to nic moc nemění. Na morální žumpě také ne. Jenže jedna věc je co je zjevné a co každý ví, druhá věc je to věrohodně a nezpochybnitelně prokázat u soudu. Že by se dotyční přiznali, to je sci-fi, bude se jim to muset dokázat, nejlépe asi odposlechy, svědeckými výpovědmi a dalšími podpůrnými, nepřímými důkazy. kdyby se to podařilo, byl by to malý zázrak a udělal by mi radost. Na druhou stranu tohle by asi pád vlády a předčasné volby ne-li rovnou způsobilo, tak přinejmenším dostalo tu možnost mnohem víc do hry. Nebude-li důkazů dosti, budou bývalí poslanci tvrdit, že mandát složili proto, že se dění ve sněmovně nekrylo s jejich přesvědčením. Ti, co je pak instalovali do funkcí budou tvrdit, že jim jí nabídli právě proto, že dotyční jsou tak zásadoví a spolehliví... Bude to zkrátka všechno, jen ne nic snadného a jednoduchého.

    Pak tu ještě máme tu nalezenou hotovost a zlato ve schránkách. Z toho by mohlo něco být, ale zatím se o tom mlčí. Logicky, je potřeba vyhodnotit a analyzovat a na to ještě nebylo dost času. Vyčkejme tedy nějakou rozumnou dobu.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to, že si tu budu povídat jen s Drakem.
    Ale přece jenom: V politice je korupce sice nemorální, ale zato naprosto obvyklá. Protože každou politickou dohodu při sestavování vlády můžeme označit za korupční. My požadujeme ministerstvo to a to a zato podpoříme váš nárok na místo předsedy sněmovny, atd., atp. Dělo se to i za první republiky a nejen u nás. Přesněji řečeno - děje se to pořád a říkáme tomu politická dohoda, vyvažování. Nelíbí se mi to, ale asi se s tím nedá hnout. Takový je život tam nahoře. Takže dost dobře nechápu, proč byl "vytažen na světlo" zrovna tenhle případ. Na něčí objednávku? Čí? Komu ku prospěchu?

    Dalším, pro mě ne moc jasným momentem je, odkud se vzalo těch několik desítek kg zlata* a 120 - 150 miliónů korun v hotovosti. Podle náznaků byly objeveny u "kmotra" Rittiga. Bez vysvětlení, čí vlastně ty poklady jsou. A oba kmotři, o jejichž činnosti se už popsaly tuny papíru a zprávy zabraly snad stovky hodin v TV zpravodajství jsou v cizině, nedostupní (náhoda?) a ani nejsou stíháni. Proč u nich byly provedeny domovní prohlídky? Pokud si u nich "někdo něco uložil o čem ani nevěděli", jsou přece svým způsobem spolupachatelé a měli by být alespoň vyslechnuti, nebo ne? Policie má jinou logiku?

    Poměrně nejprůhlednější se zdá být sledování třech osob po dobu deseti dnů. Buď si to objednal premiér, aby měl argumenty k rozvodu nebo byla aktivní paní Nagyová, která si, zdá se, pana premiéra (sralbotku) ochočila a chtěla mít co nejdřív vztah k němu legalizovaný. Prostě zabezpečit se na dobu, kdy ona už nebude šéfkou jeho kanceláře protože všem je jasné, že tak "stabilní" vládu se už nepovede po volbách udržet. Průšvih je, že na tu hru přistoupili ti vysocí důstojníci VOZ. To nesvědčí příliš o jejich vysokém IQ. Nebo se "Mocné Jany" báli - to ale nevíme.

    Ovčané žádají pastelkovné! A další drobné benefity a jsou ochotni za tu "slevu" klidně zaplatit i dost razantním zvýšením daní. A zadlužení státu - to přece necháme našim dětem a vnukům, ať se s tím nějak porovnají. Nám už to bude jedno.

    Inu - Gauss je Gauss. Jeho křivka platí nejen při rozptylu broků při střelbě na cíl ale i při rozptylu IQ v jednom malém národě.

    */ Kilo zlata stojí v těchto dnech cca 850 000 Kč. Takže zabavená částka je o několik desítek miliónů vyšší. Ty "desítky kilogramů zlata" ale vypadají lépe, že?

    OdpovědětVymazat
  6. Sleduji televizní debatu politických špiček a musím učinit jednu poznámku na téma tzv. "trafik".
    Vůbec nezávidím vyšetřovacím orgánům jejich úkol prokázat oněm třem rebelům, že přijetím funkcí v určitých orgánech se dopustili korupčního jednání na úrovni trestného činu.
    Pokud se před časem Špidla stal eurokomisařem bez znalosti cizího jazyka (což byl zajisté jeden ze základních kvalifikačních předpokladů), je možné u nás cokoliv.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejde ani o to, si takové jednání vyčítat. Je třeba si přiznat, že je obvyklé. U nás nyní, kdysi i jinde nyní i kdysi.

    OdpovědětVymazat
  8. Já na celou aféru zírám dost nevěřícně. Co bylo vlastně účelem celého toho humbuku? Shodit Nečase?
    Není to poněkud drahý špás, půl druhého roku odposlouchávání, pak použití i cizích policejních jednotek. To něco stojí, to není zadarmo. A zaplatí to daňoví poplatníci.
    Ani soudci by neměli mít neomezenou pravomoc a měli by se za utrácení státních peněz zodpovídat.
    Tady z celé aféry noviny udělaly milostnou limonádu. Pekelná žena chytila do svých osidel premiéra, zničila mu manželství a špehovala manželku, aby mu usnadnila rozvod. Lobbisti jsou bráni jako vedlejší produkt.

    OdpovědětVymazat
  9. Pro Info:
    Tady nás vyšetřovatelé přesvědčují, že Nečasův soukromý život se stal pouze vedlejším produktem při sledování nestandardních kontaktů paní vrchní ředitelky s tzv. "kmotry"...
    Ale celé je to zatím ve fázi konspiračních teorií našich médií, což nepřekvapuje u bulváru, ale o to víc hlavně u veřejnoprávní televize, která dokáže i několik hodin denně ve svých speciálech mlátit prázdnou slámu ...

    OdpovědětVymazat
  10. Dělají si z nás srandu?

    .............

    V zájmu České republiky

    Šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda věřil, že při sledování, kvůli kterému je obviněn, jednal v zájmu České republiky. Před okresním ostravským soudem, který ho jako jediného ponechal na svobodě, to novinářům řekl generálův právník Jiří Matzner.

    "Můj klient si myslel, že jedná v zájmu České republiky. Jako voják si myslel, že dělá to, co dělat musí," uvedl advokát.

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/kovanda-pry-veril-ze-sledovani-necasovy-manzelky-je-v-zajmu-cr-pbx-/zpravy-domov.aspx?c=A130615_120821_ln_domov_vsv


    Dokud tahle aférka nebude uzavřena tak si nezaslouží, aby se v ní člověk nimral a ztrácel s ní čas

    OdpovědětVymazat
  11. Kdo to celé odstartoval?
    Cui bono?
    Co v té operetě hraji za roli ti naši dva "kmotři"? Proč pořád nevíme, čí to byly peníze a zlato?
    Proč se policejně justiční chunta (asi je to blbost, ale jak tam ti čtyři seděli za stolem při první tiskovce, měl jsem pocit, že nám za chvíli oznámí, že přebírají vládu nad Kotlinkou) chovala tak divně? Jako by v uších měli sluchátka a někdo je průběžně instruoval, co mají říkat. Připadali mi jako loutky. A mě zajímá, kdo je loutkář. A kdo řídí loutkáře.

    Na tomhle případě mi nepřipadá přirozené vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  12. Píšou:
    Detektivové v uplynulých dnech provedli přes 30 domovních prohlídek, při nichž zabavili 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata, podle Respektu patřily zejména Janouškovi a Rittigovi. Získali i řadu důkazů. To jim brzy umožní obvinit další lidi. Podle policejních zdrojů půjde o kmotry, napsal Respekt. Janoušek, Rittig či Grygárek obviněni nebyli, přestože u nich policie zasahovala.
    Mohl by mi někdo říct, jak se jmenuje tahle trapná policejní fraška?

    OdpovědětVymazat
  13. Asi tak, kocoure, to co se poští ven a čím nás krmí média je jen žrádlo pro dav.
    Chléb a hry.
    Ale cui bono, to by mě taky zajímalo. A teď je na tahu nejnižší šlechtic, Nečas podává demisi. (je/byl zeman ještě vůbec šlechtic? )

    OdpovědětVymazat
  14. Fraška se jmenuje:
    Co všechno nám ještě dav s hýkáním sežere, když mu to politicky správně podáme?

    OdpovědětVymazat
  15. Myslím, že se za nejnižší šlechtu považovali. Resp. byli považováni.
    Jsem zvědav na zítřejší šlechticovu reakci.
    KSČSSD bude strašně řvát, když se jí nepodaří shodit vládu. A Zeman jí to dá sežrat.

    OdpovědětVymazat
  16. A je policie tím, kdo tu frašku režíruje?

    OdpovědětVymazat
  17. Nemyslím, na to potřebuje dokonalou spolupráci justice.
    KSČSSD asi taky ne. Zeman? Taky se mi nezdá.
    Takže asi Paroubkovi Marťani.

    OdpovědětVymazat
  18. Pro všechny diskutující:

    Zasílám zajímavý odkaz k tématu ...

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/iva-bezdekova.php?itemid=20221

    OdpovědětVymazat
  19. Tohle pro mne není nic nového.
    To jsme tu už zažili. Vyšetřující orgány podávají zprávy po kapkách a media šílí v dohadech. A zmatení lidé přitakávají a jásají nad bdělostí soudních a policejních orgánů.
    Jenže nechat si přerůst vyšetřující soudce přes hlavu, se nevyplácí. Dřív nebo později se obrátí i proti té druhé politické straně, takže to pomalu všem dojde, že je zapotřebí stanovit přesná pravidla i pro soudce.
    Teď v březnu skupina "moudrých" (kde byli zastoupení experti jak pravice tak levice)vypracovala pro prezidenta republiky návrh na reformu justice a soudcům to nejde pod nos. Mimo jiné se navrhuje vytvoření kontrolního orgánu, kde by byli zastoupeni nejen soudci, jak to bylo doposud, ale i poslanci a senátoři.
    A soudce by byl zodpovědný za své konání a stíhatelný.
    To kromě jiných věcí, jako na př. omezení odposlechů jen na nejnutnější případy pro získání důkazů a ne jen pro hledání viny, jak tomu bylo doposud.
    Stát nemá peníze na financování postupu v kariéře soudců, kteří inscenují halasné procesy jen aby se "blejskli".

    OdpovědětVymazat
  20. Takže někdo musí tahat za nitky jak na policii tak v justici. A když ne KSČSSD nebo Zeman, zak kdo/co zbývá?
    vyřizování účtů v ODS? KGB? fantazie selhává

    Pro dnešek dobrou

    OdpovědětVymazat
  21. Nechci komentovat zprávu o resignaci Nečase. Ale Berlusconi by pro tak nejasné a útržkovité zprávy státního zastupiteltví neresignoval.
    To chce odvahu a vytrvalost.

    OdpovědětVymazat
  22. No, já se na Nečase pro tu resignaci příliš nezlobím. Ne proto, že bych mu jí přál, ale on opravdu není ten pravý, kdo by měl premiérem. Udělat z něho předsedu vlády, bylo podle mého takové dočasné nouzové řešení a ono to také nakonec podle toho také i dopadlo. Prostě se nám na politické scéně silně projevuje taková ta věc, které se říká personální nouze a toto je jejím projevem. Kvalitních, inteligentních, nebojácných a charismatických lidí je zoufale málo, a v politice je jich ještě méně. Takže vyhlídky na to, že by bylo nějako lépe, tu asi moc nejsou.

    OdpovědětVymazat
  23. Lidi neblbněte!
    Italské noviny píší korektně: "český premiér Nečas ohlásil svou demisi po skandálu s údajnou korupcí".
    S údajnou, chápete, tedy nedokázanou a dosud ani nesouzenou!
    To se kvůli každému "sporu dvou bab", jak řekl trefně ministr Schwarzenberg, položí vláda?
    V Itálii se položil politický systém až po dvou letech řádění čistých rukou, které vedlo celkově k 1300 případům odsouzení a platebních rozkazů v rámci zkráceného soudního řízení.
    Kolik máte politiků, které mohou státní zástupci skolit, než se jim podaří celý systém rozložit?
    Dokud nebyla údajná vina doložena důkazy a odsouzena, nemá se politik co rozhodovat o demisi.
    Aston píše: "Petra Nečase, tedy politika, který se upřímně zasazoval o nezbytné reformy a nezáludně se pokoušel o očistu své strany a s ní i o očistu české politiky, tohoto Petra Nečase se podařilo sestřelit."
    A vy toho upřímného a nezáludného politika nedokážete podpořit?
    Budete se potácet trpně od jednoho ssoudního skandálu k druhému, dokud se to všechno nepoloží?

    OdpovědětVymazat
  24. Ano Info,
    Petr Nečas byl nezáludný a (docela) přímý. Tohle ale zrovna nejsou vlastnosti, které by dovolovaly jejich nositeli přežít v té senkrůvně, které se říká politika. Tohle podezření jsem měl už při jeho instalaci do čela ODS.

    Ad zvůle policejní a soudní: Ano mám pocit, že se tady orá příliš hluboká brázda a pánové mohou radlicí narazit na opravdu velký balvan, skrytý v zemi.
    Ale mám stále pocit, že jednali "na pokyn" a "pod dohledem". Jakmile náš zatím neznámý loutkář spustí na jeviště ty loutky, které tam chce mít, asi svou sílu ztratí. Nejspíš budou na základě jiných, záměrně vyvolaných skandálů pro jistotu odstraněni i oni. Možná to budou právě tyto, které vyvolali v minulých dnech a které jim nakonec podrazí nohy nebo přímo zlomí vaz.

    Někdy mám chuť tenhle blog prohlásit za apolitický. Opravdu je to nehezký průhled do temné díry, plné agresivních a žravých červů. Kdyby RNDr. Petr Nečas odešel z politiky úplně, chápal bych ho na sto procent. Ale nejsem si jist, zda se vůbec dá od té červí díry jen tak odstřihnout. Přišel už o rodinu, peníze i dobrou pověst u valné většiny našich ovčanů. Svrab a prašivina.

    OdpovědětVymazat
  25. Čtu právě V Lidovkách "Zabavené peníze a zlato nám nepatří".
    Zabavili vůbec něco? Jeden odjede do ciziny a nechá peníze a zlato válet v bytě?
    Nevím, kdo orá tu brázdu, ale orá ji skutečně diletantsky. Dřív nebo pozdějc na to stejně doplatí.
    A divím se, že na to ještě nikdo nepoukázal.
    Občani tleskají, škodolibě, zlomyslně.
    Hlupáci.

    OdpovědětVymazat
  26. Tahá někdo za nitky? Možná ano, vzpomeňme na humbuk kolem brdského radaru a na úspěšné působení v té věci organisací a spolků, jako Ne základnám, kterým se dostalo velkého billboardovacího a dalšího mediálního prostoru. Není moc pochyb o tom, že se zatím úspěchem skrýval ruský vliv a finance. Teď jde o Temelín a Rusové zájem mají, a mají ho dost velký. Nelze vyloučit, že se v tom nějak angažovali, kdyby náhodou ne, tak je ta naše nestabilita určitě nijak nemrzí.

    informaci:

    Aston je řekl bych trochu vedle. Nečas se přinejmenším celá léta pohyboval na MPSV kolem informatických zakázek, které pro MPSV realisoval OK Systém a které by se směle daly označit přinejmenším za pozoruhodné. V té vyšetřovací vazbě by to spolu s Šiškou určitě slušelo i někomu z vedení a majitelé OK Systému, ale třeba se ještě dočkáme.

    Co bude, to zatím ještě nevíme, na druhou stranu, chce-li někdo, aby se pod ním neustále nekývala židle, musí si když už nic jiného, tak velice pečlivě vybírat své spolupracovníky a v neposlední řadě také za určitých situací udržet "nádobíčko" tam kde je a ne si jako nadržený chudák vyrábět další problémy, kterých i bez toho má až nad hlavu. Ta rychlost odchodu může znamenat, že si je své zranitelnosti vědom. To, že působí na první a i druhý pohled slušně a nezáludně, vůbec neznamená, že takový je. Abych mu nekřivdil, v politice se nám pohybuje spousta horších, nežli je zrovna Nečas. Ale je v politice přes 20 let, opravdu si myslíte, že při té špíně, která se tu děla, za těch 20 a něco let, je čistý a svatý?

    Schwarzenberg to zlehčuje, ale zrovna tak mohl to tahání za nitky mít do značné míry na svědomí on a jeho okolí, podobně jako zemětřesení na pražské radnici.

    Nelitujme toho, co se stalo, nechme se překvapit a vyčkejme. Ty obsahy těch schránek jsou výmluvné a je toho o nich známo zatím velmi málo. Zatím nemám důvod se domnívat, že by se dělo něco vyloženě špatného či nekalého, spíš naopak.

    Zrovna to, že v síti uvízl Šnajdr, je asi velmi dobře, po něm už ten kriminál pláče dlouho. Doufejme, že to není poslední ryba, co po zásluze padla do sítě.

    My opravdu potřebujeme uskutečnit posun politického života z divokého východu směrem k civilisaci a něčemu více standardnímu. Doufám, že se právě děje krok správným směrem.

    OdpovědětVymazat
  27. Konečně se na Psu ozývá právník:
    PRÁVO: Koluzní vazba!?
    O tom byste měli dsikutovat a ne o tom, nakolik je prohnilá politika.
    Jak je tady známo, vvyšetřující soudce dokáže udělat lehko z komára velblouda.
    V akci čistých rukou také došlo k sebevraždám lidí, které převálcovala ostuda v mediích a pak se během dalších stupňů procesů ukázalo, že byli nevinní.
    Výmluvný je případ socialisty B. Craxiho, kdy Evropský soud ve Strasburgu odsoudil italskou justici pro narušení evropského práva obviněného na svou obhajobu.
    (Il 5 dicembre 2002 la Corte Europea dei Diritti dell'Uomo di Strasburgo ha emesso una sentenza che condanna la giustizia italiana per la violazione dell'articolo 6 paragrafo 1 e paragrafo 3 lettera d (diritto di interrogare o fare interrogare i testimoni) della Convenzione europea dei Diritti dell'Uomo) Wikiedia

    OdpovědětVymazat
  28. informaci:

    Třeba už jim chudákům malým nezbývalo místo v autě, či čím se to ti zlobbisté dnes dopravují. Tak holt ty "drobáky" museli oželet a nechat je doma s rizikem, že už se s nimi neshledají. Nebojte, jejich poslední to určitě nebyly, ti mají za nehty pěkných pár desítek miliard, možná i stovky. Kdyby je to aspoň udrželo mimo území ČR a aspoň je to dostalo ze hry, už to by byl úspěch a výhra. Vždyť ten Janoušek už se nechával slyšet, že půjde do politiky, no ještě to tu tak chybělo.

    Sokol, který se zpravidla specialisuje na ochranu grázlů před slušnými lidmi, bude mít teď hodně napilno. Ona tedy i jeho kancelář občas hájí i normální lidi, ale to jsou jen výjimky potvrzující pravidlo.

    OdpovědětVymazat
  29. Draku,
    poukázala jsem tu v příspěvku na nebezpečí excesů, spojená s velkou "horlivostí" justice, ale Kocour ho ještě nevystavil.
    Ono to řádění "čistých rukou" taky evedlo k ozdravění politického života.řekla bych naopak. Až teprv teď si strany uvědomují, že ta příliš "bdělá" justice deformuje a destabilizuje politický život.
    Teď, když na scénu vystoupili cvrčkové.

    OdpovědětVymazat
  30. Ad nagygate : Nevím co na to mlíkař, ale já na to, že ta politoložka ví kulové jak je poznat z jejích obecných blábolů. Na tyhle bezobsažné tlachy jsem alergický.
    Co se mi nelíbí, to je medializace místo stručné zprávu odůvodnněé tím, že vyšetřování je v počátku a je neveřejné.
    Příčina je obecná, v kultuře, a nedá se s tím nic dělat. Nic lepšího tahle kultura nevygeneruje. Nová vláda byde stejně mizerná jako nynější. Nic se nezmění. Zbývá poslat do Vídně poslat poselstvo s omluvným psaním, že v osmnáctém roce to byla chyba a jestli by se s tím nedalo něco dělat.

    We havent british culture, we havent british tradition. Its why we have no Winston Churchill, its why we have no Margaret Thacher. Instead of them we have No time….

    V němčině to zní také pěkně (viz 322 reagoval na aktuálním Šumavákovi):
    Wir haben keine deutsche Kultur, keine deutsche Ausbildung. Dafür haben wir keinen Konrad Adenauer, keinen Helmut Kohl. Statt dies haben wir Donnerwetter.

    OdpovědětVymazat
  31. Tak nevím, Obuvníku,
    já před lety v Dolních Rakousích mluvil s mnoha Rakušáky s tradičními německými jmény jako Vrabec, Sedivy, Ptacek nebo Vesely či Nowak a u piva (nanejvýš u dvou) jsme se obvykle shodli na tom, že R-U nebyla zas tak špatná organizace. A okolí muselo R-U brát vážně, nebyl to žádný malý utřinos.
    Ale tady v Útulně se mnou skoro nikdo v tomhle ohledu nesouhlasí, ostatně konečně - souhlas není podmínkou. Nesouhlas taky ne. [;>)

    OdpovědětVymazat
  32. STK:
    Rakousko by nebylo tak špatná organizace, kdyby se cca od poloviny 19. století nestalo nástrojem německých nacionalistů. Nacionalismus Čechů a dalších R národů byl reakcí na německý nacionalismus Němců (a také německých Židů - mnohdy "papežštějších než papež").
    Je otázka, co by se stalo, kdyby na trůně seděl někdo, kdo by neměl senilní demenci od 18ti, jako "Starej Procházka". Nicméně to je otázka pro autory alternativních dějin (jako je třeba ten mnou zmiňovaný Drnek, kterému vychází jako pozitivní i alternativa náhlého úmrtí Franze Josefa krátce po nástupu na trůn a jeho náhrada Maxmiliánem, který byl zřejmě schopnější - Mexiko bylo prostě nad jeho síly). Faktem ovšem je, že Habsburský rod nebyl schopen od Mařky Tereziové dodat na trůn jedinou pozitivní osobnost (a paradoxně ti nejodchylnější od normy jsou u nás vnímáni nejpozitivněji: Josef II, Ferdinad Dobrotivý a Karel Poslední).

    OdpovědětVymazat
  33. To máte marné, Pergille,
    o degeneraci rodu Habsburků jste psal už na Vašem blogu, já pak tady v květnu, ale nikdo nám nevěří.
    Stačí, jak jeden zanotuje "za císaře pána", ostatní se hned přidají "jeho rodinu".
    Že se ten stát div nerozpadl už v 1848 r., jak dokazují historici, to také neberou zdejší čtenáři v úvahu.
    Myslí si snad, že kdyby byl ten megastát nějakým zázrakem přežil až do dneška, že by tu nebyla korupce?

    OdpovědětVymazat
  34. Kdybychom v osmnáctém zůstali s Rakouskem, tak by Rakouskočesko mělo 163 tisíc km2. Oproti těm 140 tisícům, které mělo Československo v naší časové linii, to není podstatný rozdíl.
    A dnes bychom byli tak jako tak v EU. Ovšem Temelín by byl odstaven; a nikdo by netušil, kdo to by Jar da Cimrman.

    OdpovědětVymazat
  35. Je lepší degenerovaný "císař pán" nebo degenerovaná politická reprezentace?
    Kdo z těch, kteří nepřipouštějí, že to eventuálně mohlo dopadnout jinak si uvědomuje, že by to dnes nemuselo být císařství - ale třeba spolková republika nebo konfederace? Aha? [;>)
    Hromadu věcí mohlo při nepatrných změnách reality dopadnout úplně jinak.
    Třeba se vaši rodiče mohli minout, nepoznat se - a už by jste to nebyli vy, ale někdo jiný, který by uvažoval jinak.
    Nevěřte na předurčenost. Jsou jen větší a menší pravděpodobnosti.

    OdpovědětVymazat
  36. „Největší skandál v novodobé historii České republiky“ – tak se tomu říká v médiích, píše Jan Macháček v článku "Reflexe zátahu a vládní nekrolog".

    http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-60083850-reflexe-zatahu-a-vladni-nekrolog

    Já bych k poznámkám pana Macháčka přidala ještě pár dalších.
    Největší policejní zásah proti neřestem českého politického života. Předcházelo mu půl druha roku odposlouchávání telefonických hovorů. Byly přizvány rakouské speciální oddíly, prý se podílela i FBI. Pro utajení celé operace bylo vedení přemístěno do Jihlavy/Ostravy.
    Jak to, že tedy ti největší lobbisté byli mimo republiku? O jejich momentálním pobytu vedení nevědělo? Když se vezme v úvahu to odposlouchávání? A proč nebyl tedy na ně vydán mezinárodní zatýkač?
    Jak to, že se "vedlejší produkt" a to zatčení šéfky premiérovy kanceláře stalo nejvýznamnější událostí aféry, o které píší do roztrhání těla česká media? Prozatím je to jediný konkretní výsledek operace - demise premiéra Nečase a pravděpodobně nevyhnutelná vládní krize.
    Bylo skutečně zapotřebí ke svržení vlády vyplýtvat tolik státních peněz na odposlechy a další zákroky?
    Nestačilo k tomu vyslovení nedůvěry v parlamentu?
    Zatím se neví, kde a kdy se razie zastaví. A ani jaké dokumenty vhodné pro sestavení formálního obvinění se podařilo najít.
    Budou výsledky skutečně úměrné útratě státních peněz a skandálu, který se šíří jak v českých tak cizích mediích? Nemohla se ta "reklama" obstarat levněji?
    A nakonec: je i justice nakažená kmotrovstvím, úplatkářstvím a klientelizmem, že se musela celá operace přemisťovat z Prahy jinam?
    Nevzniká tak podezření, že i v tomto zásahu není něco v pořádku? Že i v těchto orgánech by se měl "udělat pořádek"?

    OdpovědětVymazat
  37. Jeden zajímavý odkaz:
    http://izvestia.ru/news/552170
    Kim Čong In doporučil všem svým podřízeným pečlivě studovat Mein Kampf - nádherná ukázka blízkosti a ideologického souznění komunismu a nacismu.
    (je to v ruštině)

    OdpovědětVymazat
  38. Konečně Kocour dorazil. Jakým způsobem funguje zástupnictví Draka Pražského? Zatím nalepil jen svůj příspěvek.

    Affaire se začíná rychle rozvíjet a nabývat jasnějších obrysů. Teď natahují pracky po Nečasovi. Vydá ho sněmovna? A jestliže ano, zatknou ho také vyšetřovací orgány? Na základě interpretace kterého zákona?
    Mohou proti němu upotřebit odposlechy, zaregistrované dokud měl parlamentní imunitu?
    Mám dojem, že to všechno rychle a jasně směřuje k "čistým rukám" podle italského vzoru.
    Lidi, vzpamatujte se, bude z toho jen bordel!

    OdpovědětVymazat
  39. informaci:

    Poslední 2 publikování jsem provedl já. Ale na hodinu a něco budu muset dojet někam na místo a začít testovat jednu plechovku před tím, než jí pustím do provozu. Ale třeba se mezitím zase objeví StK :-)

    S tou aférou vyčkejme a uvidíme.

    Zatím se to zvenku jeví, že je ta aféra jakoby protimodrá a naopak se velkoryse zapomíná na Grippeny, pražské výstaviště a další podobná oranžová alotria, z nějakého důvodu se už nemluví o letounech Casa, což zase nesvědčí Kalouskovi a TOPce, podbně jako se nehovoří o nedodržování zákona s hazardem ze strany ministerstva financí při udělování licencí na videoterminály, což je další lumpárna a Kalouskovina. Zkrátka a dobře možná tu do nějaké míry máme jinou variantu února 1948. Prachy na letenku a auto s plnou nádrží naštěstí mám.

    OdpovědětVymazat
  40. Chtěla bych Vám, Draku říct, že přeháníte, ale když vzpomenu na zdejší atmosféru před volbami v 94 r., kdy generální tajemník PCI A. Occhetto formálně v televizi prezentoval svou kandidaturu na místo premiéra, tak Vám nemůžu říct nic útěšného.
    Nemáte Berlusconiho, chlapa, který se vystavil dvacetiletému pronásledování justice, když kandidoval ve volbách za roztříštěnou pravici a střed.
    O počtu procesů, co proti němu inscenovali, jsem už psala. Nazpaměť to číslo neznám - jsou to stovky.
    Bůh s vámi a zlý pryč.

    OdpovědětVymazat
  41. informaci:

    Tohle prý opublikoval na nějakém blogu nějaký pán jménem Jan Pilar:

    "Takže shrňme si to: prezident se na ruské ambasádě ožírá tak, že nedokáže stát. Ministr financí není schopen ani mluvit. Ministr zahraničí ani zůstat vzhůru. Sekretářka předsedy vlády řídí vojenské zpravodajství. Generálové armády ČR se bojí odporovat jedné úřednici a sledují manželku premiéra. Stát má rozvědku, která ani sama neví, že je sledována. Její velitelé netuší, že budou zatčeni, zatímco vůdci mafie to ví předem a dekují se na připravené jachty na Jadranu. Korupční síť se roztahuje po celé zemi a policie zabavuje stovky milionů a desítky kil zlata ukrytého v bankovních schránkách. Vládu k odstoupení vyzývá klinický psychopat, který sledoval, nahrával a uplácel všechny svoje poslance. Část sněmovny již úřaduje z vězení. Vedení opozice působí jako partička, která právě unikla z Bohnic, a budoucí vývoj státu oznamuje na facebooku prezidentova sotva zletilá dcera. Pro alespoň trochu reálné scénáře je Hollywood. Na všechno ostatní je tu česká politika.:)"

    Opravdu blbé je, že na té scéně už nezůstal nikdo, kdo by za něco stál.

    Bolševiky nemám rád už odmalička.

    Vít Bárta a jeho projektu už se předvedli víc než dostatečně.

    Oranžády krom toho, že zjevně či skrytě kolaborují s bolševiky, opravdu působí, jakoby je právě propustili z blázince.

    ODS je ve stavu klinické smrti, vlastní vinou, blbostí a přičiněním.

    Kníže by mi s určitými podstatnými výhradami nevadil, ale jednak je to už příliš starý a unavený pán, který je navíc určitým neblahým způsobem úzce spjat s Bruselem a spolu napomohl k protlačení solárního a biopalivového tunelu u nás, což je obzvláště nesympatické. Navíc má v partaji Kalouska, což je sice inteligentní a výkonný jedinec, ale na druhé straně je doslova všehoschopný a to, že se mu až dosud vyhýbala rozličná vyšetřování a obvinění je doufejme také jen dočasná záležitost, smrdělo toho kolem něj už hromada a to by v tom čert byl, aby se někde něco konečně nenašlo. Nemohu se zbavit pocitu, že podstatný podíl na tom všem současném humbuku pramení i z jeho strany.

    Lidovce jsem nikdy v lásce neměl, byť se nějak nemohu dorozmyslet, zda je dobře nebo špatně, že si udrželi distanc od Čunka.

    VK není Berlusconi a nikoho jiného, kdo by dokázal dát dohromady něco kloudného na obzoru nevidím.

    Zkrátka a dobře, naše politická scéna poskytuje velmi neutěšený obrázek a asi zkusím dát ve volbách hlas nějakému novému projektu, ty staré značky stojí všechny tak akorát za starou belu, neb jsou příliš profláknuté.

    OdpovědětVymazat
  42. Draku,
    na Lidovkách čtu, že náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár tvrdí, že i kdyby trafiky nebyly honorované, jde o úplatek, jde o poskytnutí t.zv. neoprávněné výhody.
    Jdu se tedy podívat na web na znění příslušného zákona a najdu: "Úplatkem se rozumí neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou není nárok."
    Tady mi vznikají následující otázky:
    kdo navrhuje, rozhoduje o výběru a kdo jmenuje dotyčného na to které místo?
    Jaká je praxe, úzus?
    Provádí se výběr prostřednictvím veřejného konkurzu?
    A když ne, v čí kompetenci je výběr a jmenování? Rozumí se na vysoká místa ve státních podnicích.
    Snad příslušný ministr? A jak provádí výběr? Na základě jakých informací, dokumentace anebo doporučení?
    Ono to jejich hledání, poněkud spazmodické, co pověsit premiérovi na krk, se chytá litery zákona, ale asi nebere v úvahu praxi. Úzus, a ten je rozhodující.
    Může se jen holé doporučení premiéra považovat za pokus o úplatek? Příslušná osoba nebo orgán, který pak výběr a jmenování provedl, nemusel brát na doporučení premiéra nebo jiné osoby zřetel!
    Pánové ze státního zastupitelství teď trousí zprávy novinářům po kouskách, aby tak udržovali živý zájem veřejnosti, ale dřív nebo později budou muset žalobu formulovat přesně a tak uvidíme, s čím přijdou, co mají v ruce.
    Jinak myslím, že by si žalovaní měli obstarat dobré právníky.
    Berlusconi jich má několik.
    K smrti mi jsou všichni ti legulejové na státních prokuraturách protivní! A nedělají ten zmatek ve veřejném životě jen pro zájmy státu! O tom bych Vám mohla vyprávět věci!

    OdpovědětVymazat
  43. Jo, a tu vtipnost pana Pilara jsem už četla.

    OdpovědětVymazat
  44. informaci:

    Pilar sice vtipkuje, ale bohužel poměrně výstižně.

    Nedělám si iluze o komkoliv ze zúčastněných, tedy ani o obviněných, ani o policajtech a ani o státních zástupcích. Všechno jsou to jenom lidé a všichni mají nějakou motivaci a nejsem tak naivní, abych si myslel, že vždy jen a pouze nezištnou a tu nejlepší a nejčistší. Zatím počkám, co se z toho vyvine. Myslím, že z nějakého mě zatím neznámého důvodu, šlo o shození vlády. Podezřívám zatím nejvíc TOPku. Rukopis událostí, intensita mediálního humbuku a některá další známá fakta tomu dost nasvědčují. Už jen to, jak to dopadá jen jedním směrem, je přinejmenším "zajímavé".

    Co se trafik týče, tedy ohledně jmenování konkrétního člověka na nějaké konkrétní místo v orgánu nějakého státem vlastněného podniku, je to asi v gesci celé vlády, protože bez ohledu na obor, kterým se podnik zabývá, vykonává právo za státního vlastníka ministerstvo financí, tedy TOPka, tedy Kalousek. Vykonává tak předpokládám ale buď po projednání té věci celou vládou, případně na pokyn resortního ministra, nebo předsedy vlády. Teď teoretisuji, jak to je, nebo jak to bylo, to opravdu nevím. Když vidím, co se kolem toho děje, jsem rád docela rád, že o tom nic moc nevím. Předpokládám ale, že proto byli policajti na úřadu vlády, aby si zajistili příslušné protokoly o jednání vlády.

    Nejsem si jist, nakolik ta situace je shodná či odlišná od rozkladu politické scény v Itálii, ale nedá se popřít, že určité shodné znaky tu jsou vidět pouhým okem a odlišnosti ale samozřejmě také. Blbá je absence nějaké přiměřeně silné a rozumné osobnosti, jakou je SB. Někoho takového silně postrádám.

    OdpovědětVymazat
  45. Šaman má na ono téma hezký článek, doporučuji k přečetní.

    OdpovědětVymazat
  46. Přečetla jsem si Šamanův článek. Lituju, ale podle mého je nevýstižný, nechápe celkový možný vývin situace. Dělá zbytečná "distinguo" mezi politickou trafikou v Bruselu a trafikou ve státním podniku.
    To se mi článek páně Vlka zamlouvá víc. Ono celé to řízení skutečně čím dál tím víc nabírá charakter "čistých rukou" v Itálii. Tam se také PCI zachránila jako jediná, protože vinu za úplatky od státních podniků, a nebylo jich málo, vzal na sebe pomocník pokladníka strany, skalní komunista Primo Greganti, s tím, že prý o tom vedení nic nevědělo a tak si to odseděl 3 roky a strana zůstala "křišťálově" čistá.
    Výsledek celé akce byl katastrofický - nepřestanu to opakovat - zanikly všechny vládní strany (pentapartito - koalice 5 stran), na scéně zůstali jen komunisti.
    A vyděšení politici, kteří i když nebyli do ničeho namočení, se báli nějak veřejně vystoupit. Tenkrát Berlusconi nabízel synovi bývalého prezidenta republiky M. Segnimu, který tenkrát byl velice oblíbený pro podporu referenda o změně volebního zákona, aby on vedl Forza Italia, ale ten odmítl. A tak Berlusconi do politiky vstoupil sám.
    Jak čtu dneska ráno noviny, ty politické trafiky nejsou, podle české praxe, zrovna pádným rozhodujícím argumentem pro zavedení procesu proti Nečasovi.

    Když pohlížíte na italskou situaci před 20 lety jako na varovný precedens, vyvoďte z toho všechny důsledky. Podpořte politiky, i když máte proti nim výhrady a kritiky. Ony si ty české čisté ruce mohou vzít do parády i ostatní koaliční strany a pak vám tu zbydou jen rudoranžoví. Mě by podobná vyhlídka moc nelákala.

    OdpovědětVymazat
  47. informaci:

    Lítám dnes v tom horkém pekle jak čarodejnice na koštěti a ne a ne se dostat domů. Nechce se mi tu těžkou kysnu vláčet tím peklem tam a nazpátek, takže jí vyřídím rovnou tady na místě, což chvíli potrvá ale jsem u toho na židli a ve stínu, což má svůj půvab, jen ne něco nosit.

    Šamana jsem četl a Vlka ještě ne. Vlka si přečtu a nějak se k tomu vyjádřím, ale asi až hodně pozdě.

    Někde jsem zasel oblíbenou bootovací flashku, dnes je holt všechno nějak zadnicí napřed a potentočkovaným nahoru, tak si vyrobím náhradní a pustím se do toho.

    Já se ale obávám, že jsme svědky toho jak starý klasický systém politických stran dožívá a bude nahrazen něčím jiným, doba to sebou prostě nese, moc se totiž neosvědčil, taka na jedné straně není až tolik čeho litovat. Teď jde spíš už jen o to, aby ta jeho náhrada k něčemu byla a aby to během toho přechodu na tu jeho náhradu zbytečně nedrhlo a nebolelo.

    OdpovědětVymazat
  48. Není trafika jako trafika

    Jeden bavorský list se rozčiluje nad morální bídou české politické praktiky, kterou nazývá nevybranými slovy "Politickou žumpou na Vltavě".
    K české politické situaci se vyjadřuje britský prestižní The Economist, který přisoluje: "Debata o tom, zda odměna tří poslanců lukrativními posty za podporu vlády vůbec představuje korupci, ukazuje, jak hluboko klesla česká politická kultura."
    Ale, ale, novinářům britského listu smrdí přidělování trafik??!!

    A co kdybychom jim připomněli případ jejich dopisovatelky z Říma Tany de Zuluety, která se natolik zasloužila o "pravdivé" osvětlení postavy Berlusconiho a italského pravicového středu, že byla za to "odměněna" místem senátorky v italském senátu, kam ji kandidovala a nechala zvolit v r. 1996 levicová Pds (nyní Pd, bývalá PCI)? Senátorka de Zulueta pobyla v italském senátu 12 let, což značně prospělo k utužení přátelských politických (nechci říci na plnou hubu klientelárních) vztahů mezi britským listem a stranou italské levice. Takže list podporoval na mezinárodním poli ve volbách stranu, za kterou kandidovala jeho bývalá novinářka, levicovou Pd. Dokonce se rozčiloval, že italští voliči si nebrali k srdci jeho rady a ponoukání a hlasovali znova pro Berlusconiho. 6. dubna 2006 r. píše: "Despite our declaration, Italians voted his coalition into power in May 2001—and Mr Berlusconi has been Italy's prime minister ever since. "
    Já tedy nevím, ale tento případ se nějak moc podobá nějaké trafice. Jenže s mezinárodními implikacemi, jako hrubé zasahování cizí zainteresované propagandy do voleb jiného státu.
    Jenže tady jde o nobl novináře špičkového listu, který se podílí na vytváření mezinárodního veřejného mínění. Mínění o Itálii, její politické, ekonomické situaci a jejích politicích.

    Senátorka Tana de Zulueta odešla po těchto posledních volbách na plně "zasloužený" odpočinek s královskou penzí, kterou jí vyplácí italský stát.
    Snad byste tu nechtěli podsouvat nějaké nemístné řeči o "trafice"!!!

    OdpovědětVymazat
  49. S čím vším se, Draku, taháte? Můj notebook váží asi tak 3 kila.
    Jak jsem viděla, máte v vás za Alpami větší vedra jak tady. V Římě bylo 30 stupňů, na severozápadní Sardinii 28.

    OdpovědětVymazat
  50. Zdravím. Už z matičky zas doma.
    Draku! Vzpamatujte se! Takovou naivní a nebezpečnou pitomost jako závěr vašeho rozboru bych od vás nečekal. No tak. Víte vůbec, aspoň dodatečně, on second thoughts, k čemu jste se přihlásil? A co jste si z toho dnešního maglajzu vyvodil jako ideální pro budoucnost - ?

    OdpovědětVymazat
  51. Draku, hlavně jde o to, aby se to něco co nahradí starý systém velice rychle nezvrhlo ještě v něco mnohem horšího. právě se mi vybavilo pár prostonárodních ironických mouder, nejspíš odpozorovaných ze života:

    Dobře už bylo (tohle je hluboká pravda, kdyby nic jiného, tak jsem byl mladší, tudíž měl lepší fyzičku a bral věci optimitičtěji)

    Změna je život a každá změna vede k horšímu

    OdpovědětVymazat
  52. informaci:

    Já sebou naštěstí tahám jen cosi odhadem do 2 kg a není to notes, jen brašna přes rameno, kde je lehká bunda proti dešti, baterka, šroubováky, bootovací flashky, čtečka knih, malý Nikon a nějaké další úžasnosti.

    Nechce se mi ale tahat s tímhle domů a ráno zpátky, má to totiž kolem 16 kg:

    http://www.fujitsu.com/cz/products/computing/pc/workstations/all-round/celsius-w520/

    Vyhodím s toho W8, narvu tam W7/64bit, zpřístupním si to na dálku, dám to k budoucí uživatelce, její starou plechovku vrazím do serverovny a zapnu jí, aby bylo odkud tahat data a vypadnu odsud. Zbytek zvládnu na dálku před spaním a ráno si přispím.

    Jakubovi S.:

    K tomu, abych došel k názoru, co se vlasně děje a proč nemám ještě dost věrohodných informací. Zatím se to jeví jako "protimodrý" puč, částečně křížený s honem na čarodejnice. Ne, že by ODS neměla za sebou spousty problmatických kroků, a že by z jejích řad a z řad lidí s ní spjatých nezasluhoval jít do basy za Rathem nejeden padouch. No ale ona přeci není jediná, kdo tehle problémy má, takže bych velice uvítal, kdyby se začaly protřepávat i jiné partaje a na ně navázaní padouši, třeba rovna onen solární tunel, který zatím kdesi umlkl a vytratil se. Něco rozumného a použitelného se snad dozvíme po pátečním setkání u Zemana.

    OdpovědětVymazat
  53. Řešením veškerého srabu by bylo zavést většinový prezidentský systém. Hlavou a hlavním význačným představitelem moci by byl předseda vítězné strany po proběhlých volbách. Nebo alespoň změna z poměrného zastoupení na systém většinový. Tak jak chtěli dohodnout Klaus se Zemanem. Havla si vážím, ale to, že shodil návrh na zřízení většinového systému, považuji za tragický omyl, velmi tragický. Veškerý srab by byl pryč. V USA takové problémy nemají. Obama vyhrál volby, tak je prezidentem, jeho moc je kontrolována Sněmovnou reprezentantů a Senátem.

    OdpovědětVymazat
  54. Našla jsem dobrý článek na blogu R. Polaneckého: Bude nám vládnout policie?
    http://polanecky.blog.idnes.cz/c/348487/Bude-nam-vladnout-policie.html#t2

    Žádné panikaření, Draku. Je zapotřebí zachovat chladnou hlavu a realisticky, skepticky rozbírat a zvažovat zprávy, co vyjdou navenek.
    Naštěstí vaše media to berou dost s odstupem, nešíří slávu hrdinného bojovníka proti neřestem politiků, jako to dělala ta italská svého času. Ta tenkrát udělala z vyšetřovacího prokurátora Di Pietra, toho negramotného semianalfabeta, nějakého zástupce samotné Spravedlnosti, sestoupivšího na zem mezi zkažené pozemšťany.
    On i blonďáček z Opavy bude muset skládat účty ze své megalomanské operace. Hlavně by měl vysvětlit výdaje, co to všechno stálo.
    Zítra prý budou vyslýchat Kalouska. Doufejme, že celá koalice bude držet za jeden provaz, jinak jsou ztraceni.
    Jen tak se zastaví tažení justice a situace se zas urovná.

    OdpovědětVymazat
  55. A jak se tak koukám, tak státní zastupitel už nechal "uniknout" indiskrece z odposlouchávaných hovorů! Je to legální? Vždyť těmi"pikantnostmi" narušuje pověst vyšetřovaných. Měli by se proti tomu odvolat!
    To je taky zlozvyk italských prokurátorů: nejdřív si nechají natočit všechno možné a pak to pokoutně předávají mediím, aby vyšetřované zostudili a udělali kolem aféry mediální humbuk, který pak jejich řádění nějak "legalizuje" nebo alespoň ospravedlňuje. Anebo s tím kšeftují úředníci.
    Někdy mají těch odposlechů tolik, že to nestačí ani přepsat a zaprotokolovat.
    To je taky mravnost obhospodařovatelů spravedlnosti!

    OdpovědětVymazat
  56. informaci:

    Ona ta monstrakce asi poněkud neklapla. Přeci jenom žijeme v zemi, kde se každý s každým zná a všechno se tak nějak ví a tím pádem bleskurychle rozkecá. Není tedy divu, že Janoušek s Rittigem jsou někde u moře a prachy jsou dávno někde jinde, jen ne tady, až na pár drobáků na běžný provoz, které byly zadrženy. A hlavně, když už tedy, tak opravdu mi chybí spousty dalších ryb uvízlých v síti, které si tam zasluhují být a z nějakého důvodu tam dosud nejsou. Asi proto, že jsou z jiných partají, nebo navázaní na jiné partaje, které momentálně není povoleno protřepávat.

    Na té naší žurnalistice mi dost vadí, že se nesnaží zachovat si oddstup a nestrannost, většinou se přidá buď k jedné nebo druhé straně a to je podle mého přesně opak toho, co je potřeba. Ale jak říkáte, tak by mohlo být ještě hůř. Handlování je podstatou politiky, politika je nerolučně spjata s ekonomikou, kde jde o haldy prachů. Je to jako elekřina a magnetismus, jeden bez druhého nemohou být. Jde jen o to a aby jejich vzájemné působení probíhalo přiměřeně slušně, průhledně, stabilně a předvídatelně.

    Kopretině:

    Kdybych už něco importoval ze Spokojených Států Amerických, tak by to byla jejich ochrana soukromí, nedotknutelnost bydliště a majetku a možnost chránit si ho i poměrně drsnými metodami, včetně usmrcení chmatáka, který leze kam nemá. A třeba i toho, že tam kdzž někdo schytá flastr, tak spolu se zbavením občanských práv, jako je to mít a nosit zbraň a volit. Tady za těmi chmatáky dolejzají do basy pro hlasy a koho asi volí? Toho kdo dá balík cigaret, flašku, nebo slíbí aminu? Co to vůbec provozujeme za debilní nápady a proč vlastně?

    Co se politického systému týče, tak si myslím, že Švýcarsko je podoně velká země jako my a její kupříklad 2x tak levná dálniční známka a kvalitní dopravní síť svědčí o tom, že když se chce, že to jde i za rozumné veřejné peníze. Určitě bych se snažil se jim přibližovat co to jen půjde jak s tou přímopu demkracií, tak i s odvolatelností kohokoliv, není třeba příliš vymýšlet nové věci, stačí jen mírně přizpůsobit našim potřebám to, co dobře funguje jinde.

    OdpovědětVymazat
  57. Za ty úniky by to chtělo:

    * se šéfem příslušného oddělení vyrazit na vteřinu dveře, nemá zaměstnávat kretény;

    * toho, kdo to předal na pár let natvrdo zavřít a na 10 let zákaz práce ve státních službách, leda jako hajzldědek.

    Myslím, že by to rychle přestalo. Kdyby se náhodou nenašel viník, tak rozpustit útvar a reorganisace, výcvik, kurzy etiky, s platem dolů, no prostě pořádně vydusit, aby to už přestalo. Mezi policajtem a pavlačovou drbnou prostě musí být vidět znatelný rozdíl.

    OdpovědětVymazat
  58. Draku. A pak..................za úsvitu u zdi. Všechny co nesouhlasí.Já souhlasím !!
    Kocoure, chlupáči, jak je v kožichu?
    Jsa v zákrytu již prázdného výzbrojního krytu hodnotím počasí jako poněkud teplometné (vrchní polovina výmetných úhlů).
    Přeji solární den. EK

    OdpovědětVymazat
  59. Tak se prý Kocour vrátil, ale není to vidět.
    Anebo se všichni odmlčeli v očekávání dalšího vývoje situace?

    Jak nám sdělily noviny, ministra Kalousek výslech státního zástupce ustál - o tom mimimochodem jsem neměla pochyb - a po skončení si do blonďáčka i rýpl. I když celá ta instituce státního zastupitelství nezávisí na ministerstvu financí, ale spravedlnosti, měl se přece jen zeptat, kolik to "kompletní zmapování situace", o které hovořil s novináři olomoucký státní zástupce, stálo a kdo a jak to bude hradit. Chce snad státní zástupce prodávat ten svůj atlas na trhu?
    Kalousek co by ministr republiky dělá úsporné balíčky a jiný orgán výkonné moci zase utrácí na sestavování atlasů.
    Neměly by se dva výkoné orgány státní moci dohodnout alespoň na úspoře ve výdajích?
    Aby se nemusely mačkat další daně z poplatníků?

    OdpovědětVymazat
  60. Kocour si asi hází dvacet, že po něm není vidu a slechu. Anebo se schoval pžed nějakou hrozící kontrolou? Coraggio, Kocoure, Kalousek jim to už vysvětlil!
    Už ráno mě zaujaly dva články na dnešním Psu. A to " Pokus o ukončení privatizace politiky v ČR" od K. Hvížďaly a "Bradáčová a spol. - a „jejich“ nový zákon" od J. Vaška. S docela protichůdným obsahem.
    Pan Hvížďala vidí v tažení státního zastupitelství pokus o "další důležitý krok k tomu, abychom se vrátili do Evropy", Jen tak maně mě napadá, když pořád čtu o návratech Česka do Evropy, otázka - a prosím vás, kde jste do teďka byli? Já, když jsem nasedla v Itálii do letadla, tak mě vyložili na Ruzyni a nikdy jsem nepozorovala, že bych byla na nějakém jiném kontinentu. Či to bylo nějaké šálení smyslů?
    Když ten návrat do Evropy vezmem v přenesením smyslu slova, tak by se měla ČR přizpůsobit systémům spravování a provádění justice v evropských státech. Jenže kterému? je panu Hvížďalovi známo, že ty systémy se od sebe liší, někdy docela značně? Já jsem měla příležitost při této diskuzi udělat si porovnání italského a českého systému.Při tom srovnání jsem pochopila, že český systém je značně modernější (kdyby byl důsledně aplikován) než ten italský. V českém systému jsou dvě instance, a to vyšetřování a žaloba a pak justiční soudní moc od sebe odděleny. V Itálii jsou součástí jednoho vše zahrnujícího systému justice. Což tvoří mnoho problémů */, zvlášť když vezmeme v úvahu, že celý systém je samospravující a samosprávný, to znamená, že všechna rozhodnutí, hlavně pak t.zv. "kárná" řízení vůči jak prokurátorům tak soudcům jsou v kompetenci samosprávného orgánu CSM (Consiglio Superiore della Magistratura). Totiž ministr spravedlnosti má právo navrhovat, ale konečné schválení je na CSM. V Itálii se už řadu let zákonodárci pokoušejí oddělit činnost a kariéru prokurátorů od kariéry soudců, ale marně. Zároveň tu jsou snahy omezit samosprávu justice zavedením nového kontrolního orgánu, kde by byli zastoupeni soudci jednou třetinou, jednou třetinou zákonodárci e jednou třetinou osobnosti, vybrané prezidentem republiky. O návrhu komise "moudrých", jmenovanou prezidentem republiky, jsem tu už psala.
    Text návrhu, uveřejněného na stránkách prezidenta republiky najdete tady: http://www.altalex.com/index.php?idnot=62477
    Když porovnám tuto situaci s českou, zvlášť s ohledem na sněmovně projednávaný návrh zákona, který má "posílit nezávislost státního zastupitelství jako instituce, ale i státních zástupců, na jakýchkoli vnějších vlivech" a tedy i kontrolách, mám dojem, že se jde paradoxně o snahy zcela protichůdné. Italové míří k českému stavu, Češi zas k italskému.
    Kde je tu ta tak vzývaná Evropa? V Česku nebo v Itálii?

    */ na příklad střetnutí mezi dvěma prokuraturami, jako na Sicilii, kde prokurátoři v boji za povýšení se neštítí používat i odposlechů protivníka.
    Mezi krajní případy, k jakým dochází, patří předvčerejší prohlášení mluvčího Pdl, náměstka předsedy senátu Maurizia Gasparriho, který varoval, že v případě, že bude Berlusconi zbaven soudem občanských práv, všichni poslanci a senátoři Pdl opustí parlament a bude vyhlášena daňová stávka občanů.
    Škoda, já jsem daň z nemovitosti zaplatila už v pondělí.

    OdpovědětVymazat
  61. Dobrý večer, Draku,
    ještě že jste sem nakouk jinak bych myslela, že jste blog opustili.
    A co vokna? už jste je vypucoval?
    Jak se na ten svůj výplod dívám, zjišťuju, že je tam spousta chyb a překlepů To je tím, že mám italskou kontrolu pravopisu a ta mrcha mi všechno podtrhne červenou vlnovkou, takže se v tom napsaném nevyznám.

    OdpovědětVymazat
  62. informaci:

    Rovněž přeji dobrý večer.

    Opustila mě spíš chuť cokoliv dělat, vítězí horko a únava po probdělé noci. Odpoledne jsem si na pár hodin zdříml a teď bych měl něco dělat a nějak se mi do toho nechce, ani trochu.

    S novými Wokny celý den pracovala slečna a až na jednu drobnost, kterou jsem zapomněl nainstalovat, si na nic nestěžovala, takže se dá říct, že jsem pucoval vcelku dobře. Hlavně jsem se s tím krámem nemusel tahat dál, než pár desítek metrů s novým tam a to samé pak se starým nazpátek. Včera jsem se musel dopoledne docela často ohýbat, kočka mi nadělala brajgl v UPSce a elektrice kolem a měl jsem toho po chvíli docela dost, doslova jsem plaval ve vlastním potu. Taky si ty lumpárny mohla schovat do vhodnější počasí na práci...

    No jsem rád, že zdejší návštěvníci nepaří do kategorie zvané grammar nazi, neboť přesto, že mou plechovku jsem donutil celkem rozumně automaticky volit mezi češtinou, angličtinou a pod., takže jí musím ručně pomáhat jen málokdy, tak se mi stejně daří těch překlepů nasekat i tak docela dost.

    No nic, půjdu něco sníst, naliju se černým čajem abych chvíli vydržel a půjdu něco dělat. Ušetřím si tím zítřejší odpoledne na něco hezčího, než je práce třeba na focení :-) I když focení potřebuje, aby nebyla taková vlhkost, jaká je teď, tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  63. EHM.......tak je to tu informace na informaci za informací. Nestačím to v to horku ani číst, zastárlá infornace v čase poněkud.no...špatné rozptylové podmínky.
    Pomaleji ve vedru.
    ČP

    OdpovědětVymazat
  64. Schumacherovi:

    Musím se paní Dvořákové zastat. Z toho, co je u nás k vidění v médiích bych dokonce řekl, že ona ještě patří k tomu co bych nazval dobře "stravitelným", srozumitelným a přiměřeně vkusným. Co se dnešní situace týče, tak kolem sebe vidí podobně "bubáky" jako mnozí z nás. To takový Bělohradský, tam se člověk v těch jeho řečech ztratí, jak jehla v kupce sena, při hledání jejich smyslu.

    Jina souhlasím s tím, že naše média, zejména pak veřejnoprávní televize, šíří spíš debilitu, zmatek a hysterii, nežli něco kloudného.

    informaci:

    Kalousek je zkušený padouch a za ta léta už toho ustál víc, než jednu schůzku se státním zástupcem. Nicméně kdyby někdo způsobil, že by my sklapnul ten jeho hřebínek a nevymáchaná huba, byl bych mu poměrně vděčný. Ten člověk tak nestydatě lže do očí, že tomu se jen tak někdo nevyrovná.

    K tomu RU:

    Ano, ledacos za císaře pána fungovalo lépe, základy nejednoho dnešního vědeckého ústavu, byly položenu už za císaře pána. Zůstala nám tu úžasná přes 100 let stará a přesto dodnes fungující kanalisace. Na druhou stranu ty zmiňované problémy s tou degenerací tu byly, ne že ne. Konec existence tohoto státu si přál kdekdo a dík chybám při vládnutí a rozhodování, ke kterým docházelo před 1. sv. válkou a během ní se svého konce nakonec dočkal. Kdyby náhodou se z nějaké části zachoval, tak je klidně možné, že by naopak existovaly jak JE Temelín, tak i ta rakouská, protože odpůrci by byli ve společném státě asi přehlasováni.

    OdpovědětVymazat
  65. 1/
    Loňského roku bývalý prokurátor republiky Antonio Di Pietro připomněl na srazu své strany Italia dei valori (Itálie hodnot), že od počátku akce "čistých rukou" uběhlo 20 let. Ve své bilanci tohoto období, které je v politickém žargonu nazýváno druhou republikou, konstatoval, že došlo k přerušení morální revoluce, započaté milánskou prokuraturou. její revoluční úsilí ozdravit veřejný a politický život bylo násilně přerušeno a společnost se vrátila do starých kolejí korupce, snad větší než byla ta předešlá. Nesouhlasili s tím ani politikové ani media, zvlášť se proti tomu ohradil tehdejší tajemník levicové Pd (Demokratická strana) Bersani.

    Je zajímavé podívat se na parabolu života a politické činnosti bývalého prokurátora od r. 1992 do dneška. Silně připomíná dráhu meteoru, který jasně zazáří na nebi, pak začne klesat, aby nakonec, vyhaslý, zmizel za obzorem.
    V r. 1993 - t.j. rok po zahájení činnosti "čistých rukou" byla sláva Di Pietra na samém vrcholu. Podle průzkumu veřejného mínění vyjádřilo tehdy důvěru prokurátorovi 85% dotázaných (tak píše la Repubblica, podle il Giornale dokonce 95%). I politikové, jak levicoví tak pravicoví, vítali "čisté ruce" jako ozdravující závan větru do trouchnivějícího politického života První republiky. Zní to dneska paradoxně, když čteme, že lídr postfašistické MSI Maurizio Gasparri přirovnával oslavně Di Pietra k Mussolinimu, že bývalý prezident republiky Francesco Cossiga prohlásil, že pro své morální vlastnosti Di Pietro zasluhuje křeslo prezidenta republiky.
    Nadšení pro tuto novou hvězdu italské politické scény se rychle rozšířilo i po světových mediích. Dokonce blazeovaný francouzský ženský magazín Elle vyhlásil Di Pietra za "l'homme le plus sexy de la planète" po Harrisonu Fordovi.
    Fotografie Di Pietra ve skutečnosti: http://www.pdlmonteriggioni.it/wp-content/uploads/2011/06/DP.gif

    OdpovědětVymazat
  66. 2/
    A teď? Po posledních volbách, kdy jeho strana kandidovala v koalici s hnutím Rivoluzione demokratica, vedeném palermským prokurátorem P. Ingroiou, bilance je víc jak žalostná. Koalice propadla, získala jen 2,2% hlasů do parlamentu a 1,1% do senátu, tedy žádné křeslo.
    Di Pietro teď sbírá zbytky své strany, která se mezitím rozutekla a rozštěpila. Část členů a bývalých poslanců založila Hnutí 139, ze zbytku chce Di Pietro založit nový politický subjekt, který ale už nepovede, jak prohlásil na blogu strany. www.italiadeivalori.it

    Jaké jsou příčiny tohoto pomalého pádu? Je těžké odpovědět jednoznačně.
    Pravděpodobně Di Pietro si vybral špatně své spojence. Ještě před volbami v r. 1994 mu Berlusconi nabídl místo ministra spravedlnosti ve své budoucí vládě, což Di Pietro nejen odmítl, ale jako odpověď mu nechal pak doručit policií několik měsíců později v listopadu v Neapoli, kde se konala mezinárodní konference o bezpečnosti, informační zprávu, že proti němu bylo zavedeno vyšetřovací řízení.
    V prosinci téhož roku Di Pietro odchází nuceně z postu prokurátora, protože proti němu byla v Bresci zahájena řízení pro domnělou korupci - Di Pietro se měl zodpovídat za braní peněz a darů od vyšetřovaných. A zde začíná jeho pomalý pád, když se dá do politiky.
    Přijme, po pádu první Berlusconiho vlády, místo ministra veřejných prací v levicové vládě Prodiho.
    V r. 2007, jak jsem se dozvěděla z kroniky v levicové Unità, Di Pietro započne spolupráci s informatikem Gianrobertem Casaleggem, který je dnes šedou eminencí a všemocným bossem Grillova Hnutí 5 Hvězd. Spolupráci skončí po třech letech, protože Casaleggio ho nutí do pozice tribuna lidu, který vyzývá ke zničení všeho a k radikální obnově na morálních základech. Di Pietro měl zastávat více méně tutéž funkci jako dnes Grillo. Nelíbí se mu, že Casaleggio chce všechno řídit sam. Takže se nakonec rozešli.
    http://www.unita.it/italia/m5s-di-pietro-casaleggio-grillo-web-grillini-guru-movimento-cinquestelle-italia-valori-idv-pm-blog--1.506600

    OdpovědětVymazat
  67. 3/
    Di Pietro založí vlastní stranu Italia dei valori a přifaří se k levicové Pd, pro kterou je spojenectví se symbolem morálnosti výhodné, zvlášť s ohledem na soudcovské tažení proti Berlusconimu. Spolupráce trvá až tak do podzimu loňského roku.
    Proč ho, jak je více méně pravděpodobné, Pd hodí přes palubu?
    První hláška byla již v listopadu minulého roku, kdy investigativní program Report státní televize, vedený novinářkou M. Gabanelli, nejen že oprášil všechny kauzy vedené proti Di Pietrovi pro korupci, ale přinesl nové informace o "nečistých" rukách bývalého prokurátora. Státní příspěvky straně končily na osobním kontě manželky s neznámým určením a použitím. Kromě toho novináři prohrabali katastrální knihy, při čemž zjistili, ža na jméno Di Pietra a manželky je zapsáno 56 nemovitostí. Na což Di Pietro neuměl odpovědět, ale zato pak podal na novinářku žalobu pro pomluvu a utrhání na cti.
    Před březnovými volbami Pd odmítla uzavřít s dvěma prokurátory a jejich hnutím předvolební pakt, podle kterého by nekandidovala v okruzích, kde mělo hnutí naděje dostat větší počet hlasů.
    Což je zas pochopitelné - nač se zříkat hlasů, když na obzoru se už jasně rýsoval Grillo, který také pak Pd hodně hlasů odvedl.

    Končí tím politická kariéra prokurátora?







    OdpovědětVymazat
  68. Ještě jsem zapomněla napsat, že Di Pietro byl vyšetřován pro zpronevěru dědictví, které zanechala jedna stará hraběnka jemu a Prodimu - totiž jejich stranám - protože v nich viděla záruku pro ozdravení italské politiky. Šlo o 950 milionů lir.

    http://www.avantionline.it/2012/10/di-pietro-nel-mirino-di-report-in-trasmissione-si-parla-di-unita-immobiliari-lui-replica-sul-web-non-sapevo-di-avere-tutte-queste-proprieta/#.UcUmUjv0FuA

    OdpovědětVymazat
  69. Obuvníkovi:

    Podívejte se, já Vás chápu, že když se díváte kolem sebe, do médií a pod., že to zavdává důvod k nejedné depresi a když se tomu jeden poddá, mohlo by to skončit u pocitu zoufalství, totální beznaděje a frustrace z češství. Nejsme ale jediní, kdo má nějaké problémy a kdo nemůže být hrdý úplně na všechno, co se u něj doma děje.

    Začněme třeba u Německa: Krom velkých duchů, jakým byl třeba Göthe, se jim podařilo přivést na svět a dostat k moci i Adolfa Hitlera. Myslím, že to není zrovna důvod k tomu, aby se cítili nějak hrdí a pyšní. Pravda, byl tam chvíli Adenauer, to by se jak důvod k hrdosti označit dalo, ale přišli tenkrát Turci a podívejme se na ten čurbes dnes, takže i ten Adenauer je otázkou, zda je to důvod k hrdosti. Kohl s jeho vazbami na Rusko a Gazprom, no to už vůbec smrdí jako tři tchoři. Když se podíváme jak s nimi cloumají blbé nápady, jako je vlastním životem žijící EU, jak si devastují vlastní a potažmo evropskou ekonomiku likvidací jaderné energetiky a investicemi do podvodů se soláry, fufrníky a dalším nesmysly, a hlavně zarputile v tom nehodlají ustat, dojdeme k závěru, že oni kradou pomocí legislativy raději, nežli tak nějak "poctivě" po chmatácku, jak to děláme my tady. Jejich problémy s politickou korektností a tureckým živlem také známe, také nic moc.

    Francie: Před válkou vyplodila politiky, kteří nás nechali napospas Hitlerovi. Po válce zase vyplodila politiky, co nás nejdříve nechali okrást o cukrovary a pak o dotace na jejich likvidaci. Pak se ještě třeba aktivně zasazovali o humanitární bombardování na Balkáně. No a kupříkladu se zase zasadili o konec Kaddáfího a ve prospěch koho? Muslimského bratrstva? Co je to? Žumpa v permanentní krizi?

    Velká Británie: Ta kupříkladu nejdříve zplodila Chamberlaina a appeasement a teprve poté, až z toho byl pořádný průšvih, tak milostivě připustila, by ten bordel tím vzniklý mohl dát dohromady Churchill. Hned jak s tím byl skoro hotov, odjel ustupovat před Stalinem do Postupimi už nějaký další idiot a posera. Během války jsem platili jak mourovatí, kus toho zachráněného zaltého pokladu na to rozhodně praskl, mnohé z naší válečné výzbroje jsem si platili sami, podobně jako i provoz exilové vlády. Na druhou stranu, furt lepší, než aby to schramstli náckové či bolševici. Pak po válce, nejdříve si divže nenechali oddělat ekonomiku odborářským vydíráním a protesty a pak až tedy milostivě nechali Margaret Thatcherovou, aby ten hnojník dala do pořádku. Takže zasazeno do kontextu, tak zase až tak slavné to s nimi zrovna není. A co Ashtonka a EU? Co ta podpora syrských bojůvek? To chtějí ten islám opravdu úplně všude? Škoda slov.

    Zkrátka a dobře, možná, že nemáme mnoho důvodů cítit se v kontextu událostí nějak obzvláště hrdě, ale na druhou stranu, v tom samém kontextu, rozhodně nemáme mnoho důvodů cítit se nějak blbě či provinile. Nese to všechno okolní mediální útočení na to naše národní sebevědomí jednoho společného jmenovatele, je to vytrhávání z kontextu, spoléhání se na sklerózu a lenoru přemýšlet o věcech v souvislostech. Takže hlavu vzhůru, propagandisty jak z masmédií, tak i z kyberprostoru pošleme všechny kam patří, a patří se je poslat do otvoru v místech, kde záda už ztrácejí své slušné jméno.

    OdpovědětVymazat
  70. informaci:

    Myslím, že jen málokdo přijde o pověst a oblibu rychleji a hlavně spolehlivěji, než usvědčený pokrytec, který na začátku má plnou hubu morálky a nakonec u něj buď rovnou positivně zjistí celé haldy másla na hlavě, nebo se kolem něj aspoň vyskytuje tolika indícií, že to tak je, že každému soudnému člověku dojde, že tak tak prostě s největší pravděpodobností je. To je přesně ten druh, člověka, kterému ne že by vadila korupce samotná, jako taková a z principu, jemu na tom všem vadí především to, že nekorumpují jeho. Takových "chudinků" a "spravedlivě rozhořčených svatých" s plnou hubou morálky bylo, je a ještě bohužel bude. U nás bychom s takovými mohli rovnou zatápět.

    OdpovědětVymazat
  71. Draku,
    přidala jsem sem příspěvek o bývalém prokurátorovi Antonio Di Pietro, abych trochu doplnila informace o akci "čistých rukou", o které tu byly zmínky. Nevím, jestli se ohlasy dostaly tenkrát i do českého tisku. Snažila jsem se být stručná a pokud možno nestranná - použila jsem pouze zdroje příznivě nakloněné Di Pietrovi anebo neutrální.
    Na webu je i jiný materiál, polemický, ale ten jsem nechala stranou, abych příliš nezatěžovala výklad jmény, která neznáte.
    Ani jsem se nešířila o procesech proti němu, je to věc dost komplikovaná - někdy peníze vrátil s tím, že šlo jen o půjčku, někdy ho soud zprostil viny pro nedostatek důkazů, jindy kauzu archivoval bez dalšího vysvětlení. Nemá to cenu se v tom patlat.
    Ostatní členové milánské prokuratury, která se zabývala akcí čistých rukou, zůstali v soudnictví, dva už šli do důchodu, ostatní pěkně pokročili v kariéře. Jen Di Pietro se dal do politiky, ale velkou díru do světa neudělal. Jeho strana byla vždy příštipkem levicové Pd, která mu občas helfla i při volbách volebním paktem t.zv. "desistenza". čili neprezentování svých kandidátů v některých obvodech.
    No a teď ho nechala naholičkách.

    OdpovědětVymazat
  72. Drakovo shrnutí morální stránky/hodnoty hlavních evr. států: výstižné, uznání. Žádné zásadní námitky.
    Ono to stejně po čase bude jedno.
    A na Psu měla 20. moc pěkné shrnutí jedné úděsné novinářské hanebnosti a vrcholné neobjektivity a zároveň prostě neprofesionality Kopretinka. Samozřejmě zlým hochem měl být Izrael, jak jinak. Bože, jak únavné je vše pod sluncem... že, Kazateli?

    OdpovědětVymazat
  73. Pořád se ještě rmoutíte, vážení diskutující, že se vám nepodařilo dotrmácet se do staré ctnostné rozvinuté Evropy, že vám pořád čouhá azijská sláma z bot?
    Že nejste na výši?
    Podívejte se na výšku, ze které se skácel bývalý francouzský prezident Jacques Chirac, ten co vyzval české představitele, aby drželi hubu, že nemají co kecat. A mrkněte na výšku korupce Tony Blaira a celé Evropské komise.
    http://www.cafebabel.it/article/22035/da-chirac-a-blair-tutti-gli-scandali-di-corruzione.html
    Pokud jde o pohlavní mravnost, podívejte se na prezidenty Pompidou a Mitteranda.
    http://www.liberoquotidiano.it/news//852059/Pompidou--Mitterand--Chirac-Quanti-scheletri-all-Eliseo.html
    Ti si udělali z Elisea bordel.
    A nepleťte si morální hodnoty národa s morálními hodnotami státu a hlavně s morálními hodnotami té které mocenské skupiny.

    OdpovědětVymazat
  74. Čtyři kostlivci v Elysejském paláci: jaký titulek!
    Jestliže ovšem je dotyčný stát tzv. národní = jednonárodní, pak nicméně hodnocení obojího splývá, ne?
    Před týdnem jsem byl na jedné velkolepé ambasádě v Nerudovce, heč! Ambasador (strašný sympaťák a typický neodolatelný furt mluvící a smějící se očima koulící a rukama rozhazující taloš), Pieralli (potvrdil mi Katalánce a jazykový guláš na Sardinii), výkvět inteligentních lidí, sýýry (ách...), caffé piccolo, vino bianco/rosso, povídání o českém barokním géniovi s talijánským dědečkem - no Amici d´I., parla da se! Una societa veramente buona... (Nezáviďte, je to hřích, byť lehký - pozn.překl.)
    To víte, jen to nejvybranější jest pro mne dost dobré.

    OdpovědětVymazat
  75. Takže Vy, Jakube, si chodíte do samé vybrané společnosti! Na ambasády.
    A jaké kafe Vám tam, prosím Vás, servírovali? Snad caffé ristretto?
    A Pieralli je pořád v Praze? Už dlouho nic nepíše a marně čekám, abych se do něj pustila.
    Teď jsem se rozhodla podpořit trochu Lucifera. Píše zajímavé věci, hodně čtenářů, ale žádná diskuze. Mrkněte se tam a napište mu něco.

    OdpovědětVymazat
  76. Ke Kocourově poznámce.
    Vláda odborníků? To chce český prezident kopírovat ve všem všudy italské zkušenosti? Jak skončila Montiho vláda? Nadělala větší bordel než ten, co našla. Teď Monti zcela zmizel z obzoru.

    OdpovědětVymazat
  77. No vida, Jakub si debužíroval s panem Pierallim. Mně pan Pieralli jenom poslal nové číslo Zpravodaje (dvojčíslo 1 - 2/2013). A je tam od něho zajímavý článeček - (Příliš) volný trh pohltí vše, i sám sebe,
    aneb vysvětlení ekonomické krize a návod k jejímu překonání

    OdpovědětVymazat
  78. informaci:

    Já nějakým pocitem méněcennosti vůči Evropě, nebo pocitem zaostalosti vůči ní netrpím. Netrpím jím ani přesto, že se mi ho spousty zmetků spolu se spoustami užitečných idiotů snaží mocí mermo vnutit. Ano, mrzí mi, že například naši dopravní policisté nestojí za zlámanou grešli a že se věcem nechává volný průběh, což nemůže nakonec dopadnout dobře. Dobré konce to všechno často má jen díky zlepšující se pasivní bezpečnosti vozidel, tedy dík jejich výrobcům, byť mnozí jedinci dokáží vyhrát Darwinovu cenu i přes to přese všechno. A mrzí mi mnohé další buď hloupé, nebo nemravné věci, které se tu dějí, ale zase jsem kupříkladu rád, že jsem v tom zeleném šílení přece jenom nešli tak daleko, abychom si pozavírali jaderky, jako třeba zeleně zešílevší Němci. Takže pocitem méněcennosti vůči zbytku Evropy netrpím a pocitem marnosti, že jsme jí ještě v mnohém nedohnali a nevyrovnali se jí ta tím tedy ještě míň, v mnoha oblastech jí dohánět opravdu netřeba.

    S tím Di Pietrem se to dá zkráceně vyjádřit jako neslavný konec slavného začátku. A není to nic až tak divného, lidé vyšilují a chovají se iracionálně vlastně často a rádi.

    Jakubovi S.:

    K dokreslení té dnešní doby ještě zbývá dodat, že v USA:

    * se už nejakou delší dobu nevydávají knihy Marka Twaina, jen proto, že se tam hovoří o negrech a dnešním tupounům jaksi nedochází, že k té době to prostě nerozlučně patřilo;

    * knihy Marka Twaina byly z téhož debilního důvody staženy z knihoven;

    * v USA nebyvale roste zájem o knihu George Orwella 1984, která se prodává čím dál tím víc;

    * v souvislosti s tím, chodí mezi americkým kyberprostorovým lidem vtipy, že chce-li někdo komunikovat s federální vládou a neví jak je kontaktovat, stačí zprávu uložit do složky s koncepty a oni si to už doručí sami...

    OdpovědětVymazat
  79. Ještě k té aféře:

    Nic moc si od toho neslibuji, nicméně KSČSSD se zalekla humbuku a už netrvá na "trafice" pro soudruha Vlčka na ÚOOÚ. Chudák Vlček, se tedy bude muset poohlédnout jinde.

    Obecně vzato, způsobí-li to aspoň to, že naši padouši budou více přemýšlet o tom, co ještě je v normě a co už je za hranou, tak to bude jen dobře. Až dosud si s tím moc hlavinky nelámali a v případě poměrně jasných pochybností neváhali a dělali z nás blbce.

    Jinak za stávající situace, bych dával přednost tomu, aby:

    1) vláda s co nejmenšími obměnami dovládla období;

    2) kdyby se vládě dovládnout nepodařilo, tak úřednickou slepeninu opravdu nechci, to raději ať jsou ty předčasné volby a KSČSSD zase dostane obrovskou šanci se pořádně znemožnit.

    Informace má pravdu, že prozatímní nebo úřednické vlády jdou k ničemu to tom lepším případě a spíš vyloženě k vzteku.

    OdpovědětVymazat
  80. No né, vy jjste už navázali osobní snad i intimní styky s panem Pierallim!
    A on vydává nějaký Zpravodaj?
    Zatím to, co jsem od něj četla na blogu, byly poněkud pošinuté řeči. Stačí, že se prohlásil za obdivovatele cvrčků!
    Tím u mne ztratil veškerý glanc!
    Teď jedna senátorka H5H bude podávat na Grilla ztížnost u mezinárodního soudu v Hágu, pro jeho diktátorké chování.
    S nimi bude ještě zábava. Už se rozdělili na tři frakce. A Grillo vyhrožuje novinářům.

    OdpovědětVymazat
  81. Nyní už je zdá se celkem mimo jakoukoliv pochybnost, že Zeman si zkouší urvat větší kus pravomocí, nežli mu náleží. Zneužívá prostě faktu, že ústava s takovými vejlupky jako je on nepočítala. Ústava je napsána prostě pro gentlemany, kteří jejího ducha pochopí a dobrovolně se jím budou řídit, k tomu má ta sebranka co nám tu vládne má opravdu hodně daleko. Myslím, že nezbývá, než mu dát přes pazoury, poslat ho do háje a vyvolat nové volby rozpuštěním sněmovny. Před tím by nebylo od věci mu změnit ústavu určitým zpřesněním a vymezením pojmů a pravomocí, prostě vykázat Zemana a jeho následovníky, tam, kam patří.

    Jak tak ale znám ony nedomrlé chudinky, co je jich plná sněmovna, tak nejspíš stáhnou ocasy, chytnou se svých korýtek, odmítnou o ně přijít a tu ouřednickou obludoslepeninu si od Zemana opravdu nechají vnutit, vsadil bych na to.

    OdpovědětVymazat
  82. Pro Informaci:
    President Zeman počítá s tím, že si páni poslanci neodhlasují svou politickou smrt. Náš MiniMax, "nejnižší šlechtic v nejvyšší funkci" ten spodek povahy mnoha lidí zná dost dobře. Ale neví, že "globalizovat" nelze. Možná bude nemile překvapen, až dolní sněmovna to harakiri opravdu spáchá - aby se zachovala čest. Jako ti "samurajci".

    Drakovi:
    USA blbne "!na kvadrát" možná častěji, žež jiné země. Ale zatím se vždy ze svých bláznivin dostala. Hipíci jsou minulostí, Američani si už houfně nezpůsobují infarkty aerobikem, McCatryho antikomunismus už také vymizel. Myslím, že časem se utlumí i ta momentální hyperkorektnost. Prostě nemějme pocit, že nutně musí platit heslo "USA - náš vzor".

    Ad "komunikace s vládci:
    Určitý způsob "komunikace s vládou" (i když si nejsem zcela jist, jsou-li to zrovna titíž lidé, o kterých se jako o vládě mluví) je i tento blog. Nevěřím na to, že není sledovaný. Aspoň automatem* na fráze a frekvenční analýzou slov. Ostatně - kdyby nebyl, je něco špatně. Který že to byl český král jenž, doprovázen katem chodil v přestrojení po českých hospodách poslouchat, o čem se baví jeho poddaní? [;>)

    */ Jistěže to bude kybernet. Člověk by něco takového nevydržel déle než pár dnů. Pak by měl práci docent Chocholoušek.
    A Orwell? Stále platný příběh. Nekonečný, stále se opakující - až do skonání světa. Stejně jako jiné pohádky. O Jezinkách Bezinkuách, o lidu města Hammeln atd.

    OdpovědětVymazat
  83. Jo, Draku,
    změnit ústavu není jen tak. Na tom by se museli všichni dohodnout. Nevím, jak v ČR, ale v Itálii musí odhlasovat změny dvě třetiny senátorů a poslanců, jinak se musí dělat referendum.
    A vůbec je to dlouhá procedura.

    OdpovědětVymazat
  84. informaci:

    Tady to také není zrovna snadné, potřebuje to dát dohromady tzv ústavní většinu, tedy 120 hlasů ze 200. Na jednu stranu je to dobře, ústava má být v čase spíš stabilní, ctěná a pokud to jen trochu jde, tak i neměnná a nemělo by se s ní zacházet jako s trhacím kalendářem. Jenže to je přesně to, co Zeman dělá a bylo by žádoucí to trochu zkrouhnout a lépe vymezit prostor pro něho i další.

    No nic, začínám "tuhnout" takže dobrou a nshle třeba zítra (dnes, ale později).

    OdpovědětVymazat
  85. Jako komentář k české obdobě "čistých rukou" bych uvedla poslední skandál z Itálie.
    Ministryně pro sport a kulturu nové vlády Enrica Letty Josefa Idem, Němka, provdaná za Itala, byla obviněna opozicí, že neplatila daň z nemovitosti za tělocvičnu, která je jejím majetkem. A to s výmluvou, že se jednalo o její první bydliště (za které se za vlády Berlusconiho neplatilo). Tělocvična ale byla pronajata městské správě v Ravenně jako veřejná a Idem za ní inkasovala nájemné. Zároveň ale tělocvična nebyla zaregistrovaná v katastrální knize.
    Kromě toho městská správa platila za Idemovou penzijní a zdravotní pojištění, i když nebyla zaměstnancem města.
    Skandál se rozrostl v novinách natolik, že předseda vlády se rozhodl celou záležitost s ministryní projednat, poté, co ta veřejně odmítla podat demisi s výmluvou, že šlo o omyl a že vše dostatečně zaplatí.
    Měla to být "křišťálově čistá" vláda, bezúhonných politiků, bez osob vyšetřovaných nebo souzených. (Berlusconi tedy ve vládě není, strana je zastoupena místopředsedou strany Pdl, Angelinem Alfanem.)
    Jak se zdá, každý krade kde může, jak má jen možnost. Příležitost dělá zloděje.
    Josefa Idem zastupuje ve vládě stranu premiéra - Pd a byla E. Lettou na místo ministryně vybrána.

    Přidejte si to k mým příspěvkům o akci "čistých rukou" a o jejím hrdinovi milánském prokurátorovi A. Di Pietrovi. Abyste si udělali jakous představu.

    OdpovědětVymazat
  86. Dnes se začala případem ministryně Idem zabývat ravennská státní prokuratura.
    Ministryně bude tedy muset odstoupit. Její demisi žádají i politici Pd.
    Vidíte, Němka, a taky krade!
    Dneska abyste čistého politika hledali s lanternou. Lupa nestačí.

    OdpovědětVymazat
  87. Moc fajn podnětů a informací! Jenže prioritu teď má pelášit k mé lékařce. Já blb jsem šel ve čtvrtek 4 km listnatým lesem přes hřbet mých hor kolem zbytků hradu na chatu. Konečné číslo chycených klíšťat (tedy ony napřed chytily mne, že) je 24, Bez repelentu. Pozdě bacha honit. Všecko jsem sice hned potřel ajatinem, jenže -

    OdpovědětVymazat
  88. informaci:

    Těch "omylů nasekala ona dáma tolika, že buď by jí museli prohlásit za nepříčetného úředního blba. Protože ale ty "omyly" směřují vždy neomylně k jejímu majetkovému prospěchu a naopak v neprospěch státu, asi z toho bez flastru jen tak neodejde a je to tak správně.

    Jinak kdybyste viděla, jaké haldy německých firem a potažmo Němců, s chutí a s radostí využívá české hranice a českého bordýlku, který si s radostí hýčkají a pěstují a bedlivě opatrují, aby o něj nepřišli, protože si v něm a s jeho pomocí ulejvají prašulky před německými berňákem, sociálním a zdravotním pojištěním... To je vám žoužele a to je vám hemženíčko...

    Občas docházím k závěru, že náš stát existuje především proto, že to tak vyhovuje spoustě německých firem a ještě větší hromadě zazobaných a vlivných Němců, jinak bychom už dávno byli buď další spolkovou zemí, protektorátem, nebo ještě něčím jiným.

    OdpovědětVymazat
  89. Dnes má milánský soud rozhodnout v kauze Berlusconiho. Za sex s nezletilou a zneužívání prostituce mu
    hrozí 6 let vězení a doživotní zbavení práv zastávat veřejné funkce.
    Rozsudek bude vynesen pravděpodobně odpoledne.
    Na základě jakých důkazů ho odsoudí? Podle právníků a novinářů nemají soudci nic podstatného v rukou. Celá žaloba je prý jen moralistické kázání.
    Tady člověk chtě nechtě se taky stane právníkem. Stačí číst noviny.

    OdpovědětVymazat
  90. informaci:

    Problém je v tom, že za katr by patřil spíš ten, co tyhle justiční štvanice rozpoutává.

    Já chápu, že ne každý musí mít Berlusconiho rád, ale používat proti politickému protivníkovi takovéhle prostředky, to už je přeci jen hodně za hranou čehokoliv slušného a vůbec přijatelného. Že si přitom Sylvio rozšiřuje právní vzdělání je dost logické. Kdyby toužil stát se diktátorem a vyřídit si to s těmi padouchy o něco drsněji, třeba jakjo strčit je ke zdi před popravčí četu, měl bych pro tu touhu docela pochopení. Měl bych pochopení i v případě, kdyby jí realisoval, protože kdo seje vítr, zasluhuje po čase sklidit pořádnou bouřku a ti co tohle peklo rozpoutávají, jsou mimořádně odpudivá verbež.

    OdpovědětVymazat
  91. Draku,
    jak jsem se dívala na statistiky té točící se zeměkoule, tak mi vychází, že od března jsem byla prakticky všude, od Sicilie až po Trentino-Alto Adige. Od jihu na severu, od východu na západ. Ve všech regionech až na Sardinii. Nevíte náhodou, jak to provider provádí to napojování do sítě? Anebo tu byl ještě někdo jiný?

    OdpovědětVymazat
  92. informaci

    Neznaje konkrétní podmínky, se k tomu těžko vyjadřuje. Na jednu stranu dobře vím, že nechce-li poskytovatel připojení k internetu ze správy své sítě zbláznit, a to on většinou nechce, tak jí udržuje v čase a prostoru pokud možno pořád stejnou, tedy takovou, aby ke konkrétnímu připojení konkrétního zákazníka patřila pokud možno pořád stejná veřejná IP adresa.

    Důvody, proč se to v čase pořád mění, mohou být různé, od záměrné ochrany soukromí zákazníků poskytovatelem, přes nějaké inteligentní rozkládání síťové zátěže až po zešílení správce v podstatě libovolné. Tipnul bych si to spíš na to, že poskytovatel má hodně zákazníků, vytvořil z nich jakousi neveřejnou síť, protože už mu došly veřejné adresy v IPV4 a ven je tedy pouští přes nějaké svoje veřejné adresy ale ty se mění podle toho, jak se zrovna rozkládá zátěž uvnitř. Čunčárna, ale také to jde. Houby o tom vím, takže je to spekulace. Variant, které mají ke skutečnosti blíž než moje spekulace, je asi hodně.

    Když si někdo chce ochránit soukromí, může se zapojit do různých projektů, třeba do tohoto:

    https://www.torproject.org/

    ale riskuje, že by mu jednoho krásného dne mohla vyrazit dveře od bytu banda zakuklenců, vpadnout dovnitř a seknout s ním o zem. Netoužím po tom, tak se do toho nezapojuji. Kdyby se těch lidí zapojilo hodně, tak ke každému asi vpadnout nemohou.

    Co se té zeměkoule týče, přiznám se, že nejsem chorobně zvědavý, jen přiměřeně, takže si s tou zeměkoulí moc netykám :-)

    OdpovědětVymazat
  93. To, že má Itálie nedostatek IP čísel mi říkal už pán od firmy, co mi to před léty instaloval. Že prý něco dokoupili od balkánských států, ale pořád nestačí.
    Pozoruju, že mě pořád přepínají na jinou adreu, během půl dne až pětkrát. Takže jsem mezi tím bez spojení.
    Nevíte, jak ten jejich vercajk na napojování vypadá?

    OdpovědětVymazat
  94. informaci:

    Já zase platím svému poskytovateli za to, že adresu mám pořád stejnou, protože vzhledem k profesi se mi to víc než hodí. Filtrovat podle IP je totiž velice snadné.

    Nic si z toho nedělejte, vyčerpání adresního prostoru ve 4. verzi IP protokolu je otázkou nejbližších pár let i mimo Itálii. Existuje jeho náhrada, IPV6, tam by těch adres měl být nadbytek. Jenže delší adresy a jejich větší počet, sebou nesou zákonitě i větší nároky na routery, tedy piksly, které ty pakety směrem tam a nazpátek směrují a je jen logické, že budou dražší, než ty stávající. To se poskytovatelům pochopitelně moc nelíbí, oni prachy rádi inkasovat, ne je za něco dávat. Panuje kolem toho zatím dost chaos, pánové se zatím nějak ne a ne mezinárodně rozumně dohodnout na přechodu z IPV4 na IPV 6. Já, který nejsem vyloženě specialisovaným odborníkem, jsem na první pohled poznal, že některé návrhy padlé na oněch dohadovacích fórech jsou vyloženě debilní a kontraproduktivní zároveň, a co teprve musí poznat lidi, jejichž je to denní chleba. S několika, kteří v těch vyjednávacích týmech jsou, jsem hovořil a nevyjadřovali se k tomu tématu ani moc lichotivě, ani moc optimisticky. No nic chvíli počkáme a on to čas a vyčerpání adresního prostoru IPV4 ve více zemích najednou, nakonec vyřeší, protože stejně nezbyde než přejít na IPV6. Současný hardware o software, až na rychlejší a výkonnější routery, bez kterých to ale nepůjde, by to už zvládat měl. Doufejme tedy, že si někteří zúčastnění včas uvědomí, že manévrovací prostor pro pošetilosti už v podstatě došel a nakonec se zachovají rozumně, protože už jim prostě nezbyde jiná varianta.

    OdpovědětVymazat
  95. informaci:

    Takhle vypadá ten vercajk, v podstatě halda navzájem pospojovaných a prodrátovaných blikajících plechovek za dvířky v plechových skříních:

    http://it.wikipedia.org/wiki/Centro_elaborazione_dati

    Je k tomu zapotřebí poměrně dost energie, chlazení a personál, co hlavně s tím umí zacházet a vytřískat z toho žádoucí užitek.

    OdpovědětVymazat
  96. Čekal jsem, že Informaci zodpoví její zvídavý dotaz na povahu našich kontaktů s p. Andreasem Pierallim Jakub. Ale jak je vidět, tak ten má teď jiné starosti. Takže Informaci doporučuji si kiknout na tento odkaz:
    http://www.prateleitalie.eu/o_spolecnosti.php?act=o_spolecnosti , tam se dozví více. Je tam též možno si otevřít ve formátu *pdf zpravodaje SPI počínaje rokem 2005. Ovšem chybí tam to poslední dvojčíslo. Ale jistě se tam časem objeví také. A k tomu článku p. Pieralliho - dávám sem jeho začátek. Pokud by byl zájem, přepsal bych ho a napastoval sem celý. Bohužel nemám program, který dovede text z formátu *pdf transformovat do wordu.

    (Příliš) volný trh pohltí vše, i sám sebe, aneb vysvětlení ekonomické kríze a návod k jejímu překonání
    Můžeme hledat příčiny aktuální krize současného ekonomického uspořádání ve vyspělých zemích, kterému říkáme volný trh, v nejrůznějších oblastech. Přirovnáme-li ale s trochou obrazotvornosti tento systém k živému organismu, nabízí se nám jedno možné odůvodnění, tak jednoduché a přirozené jako vysvětlení ochabnutí žijícího tvora: nedostatek živin.
    V jeho nejjednodušší a nejpřirozenější formě volný trh začal kdysi dávno, kdy si naši vzdálení předci lovci a sběraši začali s blízkými kmeny vyměňovat předměty ku prospěchu obou zúčastněných stran. Svým bystrým a rychle se rozšiřujícím mozkem člověk jistě brzo pochopil, že výměna neboli to, čemu dnes říkáme obchod, je zcela jednoduchý a účinný prostředek k uspokojení vzájemných potřeb. Za cenu ztráty určitých specifických tvůrčích schopností jednotlivec získává možnost zvětšit škálu možností, jak svá přání a své tužby uspokojit.
    ...............

    OdpovědětVymazat
  97. Pedrovi:

    Asi bychom měli požádat buď požádat autora o svolení s publikováním (vystavením) jeho článku, nebo počkat až ho vystaví sám a uveřejnit na něj odkaz.

    Co se článku týče, tak se zabývá poměrně bolavým tématem dnešní doby, tedy nakolik, je nebo zase není žádoucí, aby se ekonomické subjekty chovaly stejně inteligentně a ohleduplně, asi jako bující zhoubný nádor. Odpověď je jasná a jednoduchá: Jasně, že je to totálně k ničemu a že dříve či později na to můžeme doplatit všichni, zhoubně bující subjekty nevyjímaje. Opakující se krise by nás mohly určitým způsobem varovat, ale obvykle na to nedáme, otřepeme se a blbneme vesele dál. Jenže jak chcete donutit lidi aby nebyli nenažraní, když být nenažraní je tak přirozené?

    OdpovědětVymazat
  98. Článek bude k disposici široké veřejnosti, jakmile bude poslední dvojčíslo Zpravodaje SPI zveřejněno tak, jako všechna předchozí od roku 2005. Pak si ho bude moci každý přečíst. Zatím toto poslední dvojčíslo dostali členové SPI mailovou poštou.

    OdpovědětVymazat
  99. No, vidíte, Draku,
    jen jsem si na pár hodin odskočila a ten mrcha mě zas vypnul.Dřív mě přepojoval automaticky, teď to musím dělat ručně.
    Myslíte, že když přejdu na jiného providera, že to bude lepší? Mají mezi sebou ta čísla rozdělena, nebo jak to je?
    Začíná mě to už štvát, musím pořád všechno zálohovat, aby mi práci mrcha nesmazal.

    K pocesu Berlusconiho. Všichni jsou napjatí, jak to dopadne. Berlusconi ujišťuje, že rozsudek nebude mít vliv na stabilitu vlády. Ale mluvčí Pdl už prohlásil, že v případě odsouzení, odejdou jejich senátoři a poslanci z parlamentu a vyhlásí daňovou stávku občanů.
    To je připomínka na secesi poslanců opozice v r. 1924, když se na protest proti fašistické vládě po zavraždění socialistického lídra G. Matteottiho uchýlili na Aventino (římský pahorek, kde se shromažďovali plebejové antického Říma na protest proti patricijům).
    Takže hrozba, že položí tuto už tak dost vratkou a nečinnou vládu je dost evidentní.
    Co udělají pánové soudci? Poddají se anebo prosadí svou? Vezmou na sebe zodpovědnost položit vládu?
    Prozatím noviny psaly, že hlavní žalobkyně, úhlavní nepřítel Berlusconiho Rudá Hilda (Ilde la Rossa - ona je totiž také zrzavá), si prý vzala dovolenou. Má to být nějaký signál, že soudci dostali konečně rozum?
    No, za pár hodin se to dozvíme.

    OdpovědětVymazat
  100. Ale Draku,
    nechte být. Právě jsem chtěla napsat Pedrovi, ať to nepřepisuje. Jak pana P. znám, tak to někde opsal, anebo, jestli je to z jeho pera, tak to budou obvyklé levicové koniny.

    OdpovědětVymazat
  101. Padro,
    na Vašem místě bych na Svazu přátel Itálie požadovala, aby místo čísla jejich Zpravodaje "in anteprima" posílali balíček kafe nebo špaget. Tím by ty přátelské svazky upevnili rozhodně líp.

    OdpovědětVymazat
  102. informaci:

    Já Vaše problémy na místě neznám a mohl bych je na tu dálku i blbě vyhodnotit, na tohle je určitě nejlepší pozvat si někoho místního, kdo se v místních poměrech vyzná, nebo se s někým takovým aspoň poradit.

    Jinak k těm veřejným IP adresám je to s nimi tak, že www.blogspot.cz je například směrován na veřejnou IPV4kovou adresu 173.194.70.191. U IPV4kové adresy, ta čísla mezi tečkami mohou nabývat hodnot od 0 do 255 s tím ale, že některé z nich mají speciální význam, takže jsou nepoužitelné. Z možného čísla kombinací snadno zjistíme, že na planetě s cca 8 miliardami tupounů nemůže prostě úplně každý tupoun mít jednu veřejnou adresu v IPV4, na to je jich příliš málo. Proto s tím postupně začínají potíže a provideři se pak snaží domácnosti schovávat tak, že jim vytvoří jakousi privátní sít a tu pak pouštějí ven přes omezený počet těch veřejných adres. V IPV6 by jich mohl mít každý hodně, ty jsou dlouhé a jsou jich k mání mraky, ale síť ještě není úplně 100% připravená na ten přechod a asi se to nakonec bude dít rychle a pod tlakem.

    Ty bloky existujících veřejných adres jsou podělené mezinárodně mezi regiony a následně státy. Národně pak mezi providery, firmy a organisace, jako třeba úřady, akademii věd, atd, atp.

    Je možné, že byste si přechodem k jinému providerovi pomohla a je možné, že ne, nebo že jen za určitých podmínek. Také to závisí na tom, kolik jste ochotná za to zaplatit a jaký poměr výkonu a ceny se Vám při tom povede dosáhnout. To je zase na poradu s někým znalým. Také Vám může "chcípat" modem s routerem. Když se totiž z nějaké piksly s elektronikou začoudí a ona nefunguje, je to sice mrzuté, ale hned je jasné oč jde. Když ta piksla zdánlivě pracuje, ale přitom tak akorát pije jednomu krev, což se poslední dobou začíná dít s elektronikou častěji, nežli je únosné. Je to mimochodem jeden z následků debilního boje evropské komise proti chemickému prvku olovu v pájkách. Je to jev mimořádně zrádný a otravný zároveň, protože zbytečně obírá lidi o čas a hlavně o nervy.

    OdpovědětVymazat
  103. No... on ten halasný sebevědomý odchod soc. poslanců na Aventinum měl dost neslavný konec: duce vládl dál a dál až do hořkého konce!
    Pan P. snad ani netvrdí, že jeho článečky nejsou kompiláty. Je teď místopředseda téhle (řekl bych, že dost kvalitní) společnosti a je šťastný jak blecha (jako očividně všichni z IIC, resp. Nerudovky), že žije ve své obdivované Praze a a mezi jím obdivovanými Čechy, umí téměř dokonale česky, i myslí, a je to sympatický třicátník. Vymyslel třeba tu úžasnou cestu ve stopách Santiniho Aichla v okolí Prahy s přítomností a výkladem nejzasvěcenějších fachmanů. A to není zam. ambasády... Tak ho nebijte. Aspoň do hlavy ne, prosím.

    OdpovědětVymazat
  104. informaci:

    I s lidmi levicově orientovanými se dá zajímavě popovídat a hlavně vyjít za předpokladu, že Vy akceptujete, že ho ani nepřesvědčíte, ani nepředěláte a naopak. No a pak už jen stačí jemně presentovat názory a argumenty a nekřičet a nehroutit se, když ten druhý je zkouší vyvracet. Che to ale trochu tolerance, vstřícnosti a empatie. Znám nějaké takové, se kterými máme odlišný světonázor, a které já akceptuji takové, jací jsou a oni zase berou na vědomí mně a vědí, že já nebudu zkoušet "hýbat s nimi" a na oplátku zase oni nezkoušejí "hýbat se mnou". Při dodržení určitých pravidel si opravdu jde velmi zajímavě popovídat a navzájem se obohatit. Určitě to rozšiřuje obzory. Kdysi, když vládl Jan Lucemburský, který měl v povaze hned sahat po meči a verbovat vojsko, tak jeho vládnutí se sice dá označit za relativně úspěšné, nicméně jeho syn Karel, který se mnohem častěji uchyloval k diplomacii nežli meči, byl nakonec mnohem úspěšnějším králem. Kdysi dávno, když vládl myslím že dánský král Modrozub (po něm bylo pojmenováno Bluetooth) tak ten byl tak výřečný, že nakonec rozšířil své državy bez boje, protože své sousedy doslova ukecal, že spojit se bude pro oba účastníky výhodnější...

    Jakubovi S.:

    Já většinou necítím potřebu někoho bít, pakliže mi nějak radioaktivně nezasahuje do života a nezkouší mi z něj dělat peklo :-)

    StK:

    No, myslím, že Velkého Kybernetického Bratra na úrovni mají v USA, VB a Číně, možná ve Francii, Německu a v Rusku. Ostatním asi hodně ujel vlak. Ne, že by se naše nadpozemská oddělení některých služeb o cosi nepokoušela, to zase ano, ale s tím lidským materiálem, který mají k dispozici, se tak akorát pokoušejí dostat pod kontrolu velké komunikační uzly tak, že se dožadují, aby tam mohli mít krabičku, která když oni usoudí, že je to žádoucí a cvaknou vypínačem, tak že ten provoz "odstřihnou". Moc úspěšní v tom naštěstí nejsou a když se podíváme například na problémy s registrem vozidel, což je festival peněz oknem vyhozených a zdaleka ne jen vinou dodavatele, dojdeme k závěru, že naše státní sféra dokáže ohrozit leda tak státní rozpočet bankrotem, ale těžko své obyvatele efektivním Velkým Kybernetickým Bratrem podobně, jako třeba USA, kde je například přípustné a zákonné, aby distributor umisťoval na CD či DVD trojany, zatímco člověk, který je odhalí a uveřejní to, tak je kriminalizován.

    OdpovědětVymazat
  105. Noviny právě uveřejnily zprávu, že Berlusconi byl odsouzen k 7 letům vězení a doživotnímu zbavení práv zastávat veřejné funkce. Zároveň soud předal prokuratuře k dalšímu pátrání jména svědků, kteří svědčili pro Berlusconiho s tím, že jde o falešná svědectví.
    To už je nástup fašizmu.

    OdpovědětVymazat
  106. informaci:

    Bohužel, ale tohle je spíš poměrně úspěšný pokus o rozjezd nástupu bolševismu a to je ještě něco mnohem horšího, než obyčejný fašismus.

    SB nemá jinou možnost, než to hnát výš a výš a třeba až do Štrasburku, v každém případě je evidentní, že soudruhům vadí a je jim dobrý jakýkoliv způsob, jak ho dostat ze hry. Konec konců Miladu Horákovou a spousty dalších kdysi u nás za hlasitého souhlasného hýkání haldy oslů také odsoudili a zprovodili ze světa. Tohle asi tak úplně nehrozí, nicméně cílem určitě je zbavit ho možnosti být volen. Zda se nějaká lumpárna děje "v rámci" zákona, nebo ne, nic nemění na podstatě věci, že to lumpárna je. Určitě nesmí připustit, aby ten rozsudek nabyl právní moc a musí to hnát dál a výš. vzhledem k jeho věku by to mohl být i doživotní úkol. Jsou tedy hoši poněkud mimo toleranční meze a docela ošklivě se rozjeli. Chtělo by to Pinocheta.

    OdpovědětVymazat
  107. Televize vysílá non stop zprávy o rozsudku.
    B. advokát už prohlásil, že podá odvolání, že je celý ten proces mimo realitu. Soud napařil B. o rok víc, než požadoval veřejný žalobce. Obvinili z falešného svědectví i policistku.
    Prozatím je na celé frontě klid. Jen cvrčkové a krajně levicová SEL požadují, aby Berlusconi odešel sám dobrovolně z politického života a osvobodil společnost od "berlusconizmu". Aby se tak mohla vrátit ke klidnému demokratickému životu.
    Nevěřím vlastním uším.

    OdpovědětVymazat
  108. Podržte mě, soud rozhodl, že Marokánce Ruby bude zabaven majetek, protože protiprávně nabytý.
    To proto, že víckrát svědčila, že s B. žádné pohlavní styky neměa.

    OdpovědětVymazat
  109. informaci:

    Hm, tohle silně připomíná stalinismus.

    OdpovědětVymazat
  110. Ministryně Josefa Idem po rozhovoru s premiérem podala demisi. Je vyšetřována ravennskou prokuraturou pro daňový únik a pro nedovolené přivlastnění veřejných financí.

    OdpovědětVymazat
  111. To snad není pravda, s tím Silviem!!!
    Oněměl jsem. To už je definitivně natvrdo? Teda kromě Štrasburku či čeho? A on teda v této chvíli už putoval z vazby do vězení jako takového, či jak?
    Za to, že měl cosi s pěknou vyspělou ochotnou holkou ještě pod zákonem, je anulováno vše, čeho dosáhl? A ona ze msty ještě najednou má pryč majetek, a náhle se ví, že nebyl získán férově - ? A jemu dal soud ještě v í c , než chtěl žalobce?!
    Začátek padesátých. U nás (tááboru míru a socialismu), v US (Rosenbergovi např.)...
    A: nikdy by si asi nikdo z nás nepomyslel, že můžeme mít tolik společného (manýry, metody, morálku, pomstychtivost, chtivost moci, cherchez la femme...) s Itálií. Ale... cosa ti meravigli, ragazzo? Čemu se divíš, ogárku...

    OdpovědětVymazat
  112. Když oni Italové zatím zažili jen obyčejný fašismus a trochu nacismus. Ty naše stalinské a brežněvské zprostředkované peripetie, je pravděpodobně nikterak neoslovily. Asi si to budou muset prožít na vlastní kůži, aby věděli, co je to zač a hlavně se naučili vyhýbat se tomu a nechtít to. Já si myslím, že ten hloupý, ochotný a úslužný soudce sám naivní hlupák netuší, jak ošklivě a hlavně rychle, to nakonec může semlít i jeho samotného a s jakým zrůdným svinstvem si zahrává a jakou hrůzu pouští z té pomyslné Pandořiny skřínky ven, mezi lid.

    Ono asi ty shodné příznaky té úžasné unijní Evropy s tou bolševickou internacionálou opravdu nejsou náhodné a tihle salónní leví tupouni co si dílem z vrozené blbosti, dílem z obyčejné nudy, dílem z tohy vnucovat okolí svou blbou vůli, opravdu zatím ještě netuší, s čím si zahrávají a hlavně až to vědět budou, tak bude pozdě s tím zkoušet něco dělat, protože mezitím je to už semele. Je to jako když se šimpanz dostane k nabitému a odjištěnému samopalu a ze zvědavé blbosti stiskne spoušť...

    OdpovědětVymazat
  113. Ne, Jakube,
    B. není ve vazbě a do vězení zatím neputuje. Jsou tu ještě další dva stupně rozsudku ( Corte d’appello e Cassazione). Advokát se teď do 40 dnů odvolá.
    Představte si, že zabavují jmění i snoubence té Ruby, se kterým měla nedávno dítě.
    Úplně posedlí, ti soudci. Kdo je za nimi?

    OdpovědětVymazat
  114. Politické procesy?
    A je to snad nějaká novinka? Obvinění z kriminálních činů kvůli nevhodným politickým postojům? Nástup nacismu v Německu, komunismu v Rusku, socialismu v Česku, Polsku...
    Ve všech těchto případech se vždy (nejčastěji ráda) nechala zmanipulovat justice i policie. Tak čemu se divíte? Mě jenom zajímá, kdo tahá za nitky. Tohle nemá nic společného se spikleneckými teoriemi ani se stihomamem, to je prostě nepřirozený jev, který musí být něčím způsoben.

    Čím?
    Kým?
    Proč?

    OdpovědětVymazat
  115. Dvě relevantní možnosti:
    x Nemusí nutně být jediný, Velký neznámý loutkoherec - mohou být dva-tři, a každý si může myslet, že tých druhých prekabátí;
    x opravdu to může být prostě Brownův pohyb, budící pouze zdání řízeného; to se ovšem naprosto nevylučuje se současnou hektickou snahou jednoho - dvou - tří - čtyř mocichtivých jedinců chopit se otěží všeho.

    OdpovědětVymazat
  116. No to je přímo schematicky bezchybná sestava kocourů: středoevropský Starý, US mainský, sibír´skij. Tres faciunt collegium - můj pověstný klasický překlad: Tři fackují kolegu. Eslipak se podívají taky do Ústavu?

    OdpovědětVymazat
  117. Dáváte mi moc pěkné otázky, StK a Jakube.
    Dosud jsem nenašla v italském a zahraničním tisku jediný solidní rozbor současné politické situace.
    Když se na to podívám já, vidím jen zmatek.
    Pd po volbách a po neúspěšném pokusu sestavit se cvrčky vládu, je teď roztříštěná na několik frakcí - dali stranu dohromady jmenováním dočasného tajemníka, bývalého vedoucího levicových odborů Epifaniho, který zůstane ve funkci až do mimořádného sjezdu strany, který se bude konat na podzim.
    Cvrčkové, kteří dostali ve volbách do parlamentu nejvíc hlasů, se také rozpadají na tři frakce.
    Itálie hodnot bývalého prokurátora Di Pietra prakticky neexistuje.
    Občanské hnutí Montiho má sice nějaká křesla v parlamentu, ale je také prakticky vyřízené.
    Pdl, tedy její lídr Berlusconi je pod náporem justice.
    Další strana,, krajně levicová SEL je na chcípnutí.
    Nikoho jiného - tedy organizovanou stranu nebo hnutí - na obzoru nevidím.
    Vláda je s námahou násilně slepená z Pd, Pdl, Hnutí Montiho. Drží se jen na vlásku, Pd vyložila velkou námahu, aby dala spolknout toto spojenectví svým voličům - skalním nepřátelům nenáviděného Berlusconiho. Když padne, budou buď nové volby, které po 4 měsících nic nového nepřinesou, anebo nová úřednická vláda.
    Pro koho tedy pracuje milánská justice? Ze setrvačnosti bije dál do Berlusconiho, jak to dělala za posledních 20 let? Anebo jedná v něčím zájmu? Ale čím?
    Tady bych mohla jen dělat hypotézy, ale bez jakéhokoliv podkladu.

    OdpovědětVymazat
  118. Zapomněla jsem na Severní ligu. Připomněly mi ji dnešní novinové zprávy. DIA (Direzione Centrale anticrimine della polizia di stato (Centrální antikriminální oddělení státní policie) vyšetřuje napojení bývalého pokladníka Ligy F. Belsita na jihoitalskou zločineckou organizaci'ndranghettu pro praní špinavých peněz a jiné finanční machinace.
    http://www.rainews24.rai.it/it/news.php?newsid=179197

    OdpovědětVymazat
  119. informaci:

    Pokud mi paměť neklame, tak vlády v Itálii v poválečné době nikdy nebyly příliš stabilní. Pravdou také ale je, že už se tam v čele státu vystřídal ledaskdo, ale tak prapodivný spolek jako je tam nyní, tam ještě nebyl.

    Uvidíme, co se vyvine z té naší současné taškařice, ale řekněme, že hodně nestandardními kroky to Zeman koalici neulehčuje. Spíš to vypadá, že se opravdu snaží vyvolat předčasné volby a dělá to mimo jiné proto, že se na ty volby cítí býti dobře připravenými jeho "koně". Což je ale také taková řekněme dost podivná sešlost.

    Nicméně je docela dost možné, že začínáme tu "civilisovanější" Evropu dohánět rychleji, než se nám dosud zdálo a jako obvykle, zase jsme dali přednost tomu, co není dobré následovat. Ty blbé případy prostě "táhnou".

    OdpovědětVymazat
  120. Ano, StK. Theatrum rei publicae nostrae hodiernae - divadýlko naší dnešní republiky... lidi od divadla mají pro to pochopitelně zjitřené smysly a jasnou vnímavost.
    Ono je fajn a sebezáchovné dělat si z toho srandu a být jízlivý a zlý... jenže je to vše za peníze dańových poplatníků.
    Klíšťat bylo celkem osmadvacet. Starosti přízemní, tak přízemní - leč někdy dost zásadní. Ovšemže se stydím, že v mé mysli zaujímají teď místo relevantnější než ty z á á s a d n í , světoborné - nedá sa. Mosí sa.

    OdpovědětVymazat
  121. StK:

    Kdo tahá za nitky? Zatím to není zřejmé. Buď je to proto, že těch co to zkoušejí je víc a protože někteří nectí ani dohody ani pravidla, tak holt začínají lítat třísky. Možná proto, že se cosi začíná měnit a původní dohody a podělení vlivu přestává platit. Události během následujících týdnů a měsíců určitě něco naznačí. Uvidíme, komu všemu to nakonec prospěje a to bude pravděpodobně ten, kdo to spískal. I když ne nutně, možná bude v plusu jen proto, že se servali jiní, vyřídili se navzájem a on jen inkasoval zbytek žvance, o který se ti dva původně servali. Nemusí to být tak úplně a jenom tahání za nitky, může to prostě jen být rvačka o moc následující po určitém otřesu vedoucím ke změně poměrů. Konec konců tahle vláda už od začátku příliš stabilní nebyla a sesle se pod ní otřásaly už od samého počátku.

    OdpovědětVymazat
  122. StK, ke včerejšku 21:59

    Závist, touha po moci, ukojení vlastního ega, případně touha vlichotit se v revoluční době někomu nadějnému, nevyřízené osobní účty a další nízké pudy.

    OdpovědětVymazat
  123. Přesně, Kapitáne!
    Nebo jinak: Hnus, Velebnosti!

    OdpovědětVymazat
  124. kapitánu Nemovi:

    Můžete mít samozřejmě pravdu. Rozličné břitvy nám tvrdí, že to nejjednodušší vysvětlení bývá zároveň tím nejpravděpodobnějším. Objektivní zjištění dávají těm břitvám většinou za pravdu. Proto také mimo jiné, bývají autoři a zastánci konspiračních teorií, tak často úspěšnými terči rozličných vtipů a málokdo je bere vážně. Ona už představa, že se v našich podmínkách něco někde potají dohodne a stihne se to uskutečnit dřív, než se to rozkecá, zní tak trochu jako sci-fi.

    Průšvih je spíš v tom, že některé zjevné lumpárny dlouhodobě a zjevně procházely a procházejí a chyběla zřetelná vůle s tím něco udělat. Spíš se snažili lidem nakukat, že je to tak vlastně v úplném pořádku a nebo že stát nemá možnost zasahovat proto, nebo pro ono.

    Tady to může být cosi mezi, tedy jak určitým způsobem u některých zúčastněných subjektů hra vyloženě vabank, ale přesto s určitým záměrem a cílem a u jiných zase se pak díky té nestabilní situaci projeví ony zmiňované nehezké vlastnosti a pudy.

    Vyčkejme a uvidíme, co se z toho všeho nakonec vyvrbí. To nám asi nakonec napoví nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  125. StK:

    Na hnus rozličného ražení a kalibru jsme zvyklí (nebo měli bychom aspoň být) tak nějak minimálně od podzimu 1939 a tak nějak průběžně. Pravdou asi ale je, že bláhové naděje, že se to zlepší, ke kterým jsem přišli dík událostem v listopadu 1989, nás tohoto zvyku bez reálného základu a důvodu zbavily. To byla samozřejmě chyba a zbytečně to vede k blbým náladám a podobným projevům frustrace. Statisticky vzato, co nás vůbec opravňuje si myslet, že by vývoj měl směřovat k něčemu lepšímu? Proč nás vůbec překvapuje, že se to všechno kolem šine do kamsi do pekel horoucích?

    OdpovědětVymazat
  126. Jen tohle, na dobrou noc.
    Šéfredaktro nezávislého listu Giuliano Ferrara uspořádal dnes odpoledne v Římě manifestaci pro vyjádření solidarity Berlusconimu.
    Název manifestace:

    JSME VŠICHNI KURVY!

    http://www.ilmessaggero.it/PRIMOPIANO/POLITICA/ferrara_berlusconi_piazza_farnese/notizie/296739.shtml

    OdpovědětVymazat
  127. Pan šéfredaktor bude zjevně sympatický pán, kterému nechybí odvaha a břitký jazyk.

    OdpovědětVymazat
  128. Na to můžete vzít jed, že má Ferrara jazyk jako břitvu. V minulosti s Berlusconim v mnoha věcech nesouhlasil a tak odešel z místa jeho poradce. Přesto dnes tvrdí, že proces byl proveden talibánskou metodou, píše, že by měl být Milán přejmenován na Teherán.
    Je to jasně politický roces, který má odstranit B. z politické scény. Oni by ho nezavřeli, vzhledem k jeho věku, měl by jen domácí vězení, ale nemohl by víc účinkovat v politice.
    Někteří zástupci levicové Pd to říkají jasně. Jako včera na debatě v TV, kde jeden "znalec" ústavního práva řekl, že kdyby byli vyloučili Berlusconiho ze strany, když začaly prosakovat jeho nelegální akce na veřejnost, že by se byl dnes takový proces nedělal!
    Jak to? Nejsme všichni před zákonem rovní? Berlusconi jako soukromá osoba by nebyl stíhán ale jako premiér ano?
    Včera byli Letta (současný premiér) s Berlusconim na večeři. O čem se tam hovořilo, zatím nic podrobného nevíme.

    OdpovědětVymazat
  129. Ano, je to opravdový profík, dovede doslova pár slovy vystihnout do mrtě podstatu toho, o čem je řeč. Ta definice té metody jakožto talibanské je výstižná, srovnání s Teheránem stejně tak.

    Také by mi zajímalo, kam a jak se to vyvine. Je-li ve společnosti dostatek lidí s názorem shodným s Ferrarou mohl by si to dokonce autor rozsudku i odskákat, což by bylo velice žádoucí, aby ty ostatní zmetky přestaly svrbět ty jejich agresivní pracky.

    OdpovědětVymazat
  130. 2 Jakub a Informace: O panu Pierallim (a dvou dalších Italech trvale žijících v Praze) se píše v poslední páteční příloze Lidových novin (článek Italové v Čechách - Basta mamma!). Že je to levičák, jak ho vidí Informace, je zřejmé z jeho hodnocení situace v Itálii. Berlusconiho tedy určitě nemiluje. A že dobře mluví česky? Bodejť by nemluvil, když má českou maminku! Dále je tam ještě otištěn i zajímavý článek o režiséru Paolo Sorrentinovi.

    OdpovědětVymazat
  131. Pedro,
    A. Pieralliho znám jen z jeho blogu na IHned, kam už několik měsíců nepíše.
    Článek, o kterém se zmiňujete, na webu není, takže nevím, co dodat.
    Jinak ho znám z článků na jeho blogu. Mám za to, že jeho politické názory pocházejí tak z poloviny minulého desetiletí, kdy na levici převládal jediný "názor" a "směr" a to antiberlusconizmus. Nyní, po polsedních volbách, kdy situace donutila levicovou Pd k uzavření vládní koalice s Berlusconiho stranou Pdl, toto univerzální lepidlo, které drželo různé frakce Pd pohromadě už není možné používat.
    Odtud velký zmatek i v "názorech" italských levičáků. Pan Pieralli není v tomto ohledu vyjímkou. Velice fandil, před volbami, Grillovu Hnutí 5 Hvězd, které ale naděje voličů značně zklamalo. Nenabízí žádnou schůdnou alternativu.
    Odtud asi i odmlčení našeho "novináře", který na dálku se v tom dnešním zmítání italské politiky nedokáže orientovat.
    Není divu, neorientuje se v tom ani spousta zdejších levičáků a ani pravičáků. Jen na sebe poštěkávají a vrčí, víc jim situace nedovoluje. Jedinou nadějí levičáků je zbavit se Berlusconiho soudní cestou. Ale ani to není jisté. Může si zdejší justice dovolit podobný luxus jako Itálie bez vlády? Za stále se zhoršující hospodářské krize, kdy se hledají zoufale záplaty a flastry na její zmírnění?

    OdpovědětVymazat
  132. Ale je, aspoň jeho první polovina,a to ohledně AP stačí! Našel jsem to na Lidové noviny Italove v Praze myslím.
    Já teď do pátku konečně jedu se mrknout, jak chátrá chata. Potulný počítač nemám, mobílek mám.
    Tens spolek Amici d´Italia - to jsou prima lidi. Buďa v Praze... no nejsu.
    Pravičák, levičák - v denním normálním styku, setkávání, hovorech, vzájemných radostech - pokud to nejsou extrémisti, tak to přece o m i t u j u , ne?

    OdpovědětVymazat
  133. 2 Informace: Zašlu Vám naskenované oba zmíněné články z páteční přílohy Lidovek Kocourovo prostřednictvím, jakmile se nám navrátí nazpět do civilizace z pobytu v divočině (čekám, kdy se ozve - poslal jsem mu jeden článeček). Na stránkách Lidovek ty články nejsou k dohledání, zřejmě tam nejsou uveřejněny. Je tam ale možné si otevřít jiný článek, popisující zážitky Italky trvale žijící v Česku: http://cestovani.lidovky.cz/italka-ani-netusite-jak-je-lehke-v-cesku-vychovavat-deti-pjo-/aktuality.aspx?c=A130411_101307_aktuality_mc . A pokud se týká toho článku A. Pieralliho v posledním dvojčísle Zpravodaje SPI - toto dvojčíslo bude jako všechna předchozí možné si otevřít na http://www.prateleitalie.eu/zpravodaj.php . Zatím tam ještě není, ale určitě se tam brzy objeví. Ten článek je dost obecný, jeho skenování považuji za zbytečné.

    OdpovědětVymazat
  134. Padro,
    asi dva nebo tři pohovory s Pireallim v českých novinách on line jsem už četla. Takže se nic nového asi nedozvím.
    Jen by mě zajímalo, co píšou a režisérovi Paolo Sorrentinovi, Zrovna včera jsme byli na jeho posledním filmu La grande bellezza. Film velice dlouhý, natočený, jak píší recenze, pro mezinárodní publikum. Jinak jsou recenzoři velmi skoupí na nějaké posudky, jen sem tm se objeví nějaká rezerva, že to není docela podařený film.
    Já bych řekla, že první část je nesrozumitelná konina, jen ve druhé se začne divák trochu orientovat, pokud jse o smysl těch všech scén a záběrů.
    Prý to mělo být nějaké navázání na La doce vita Felliniho. Podle mého názoru je to nepodařená imitace.
    Fellini byl průkopník ve hledání nových způsobů vyjádření, Sorrentino neumí ani "opisovat".
    Přečetla jsem pár názorů čtenářů pod recenzemi. Zdrcující úsudky. Někdo dokonce asi po půl hodině to už nemohl snést a tak šel pryč.
    Takže, co píšou o Sorrentinovi Češi?
    Je tam tedy několik pěkných záběrů Říma a různých prostředí, jinak lidem nedostupných.

    OdpovědětVymazat
  135. 2 Informace: Jak je vidět, tak se nám Kocour vrátil z divočiny. Takže zneužiji jeho dobroty a za chvíličku ho požádám o předání adresy, kde je možné si nalézt zazipované oba články z oné - výše zmiňované - páteční přílohy Lidových novin. Zároveň mu posílám s prosbou o přeposlání do Toscany i poslední dvojčíslo Zpravodaje SPI - pan Pieralli ho stále ještě na stránky společnosti "nevyvěsil".

    OdpovědětVymazat
  136. Pedro,
    mockrát děkuju. Na Toskánu mě už provider nepřepíná, poté, co mu blíže neidentifikovaný hlodavec okousal kabel, ale odkaz došel stejně.
    Šokující zážitek z posledních dní.
    Vraceli jsme se pozdě večer domů z výletu a ulice byla zablokovaná hasičským vozem, auty policie a sanitkou. V domě naproti hasiči lezli o žebříku do prvního patra, kde bydlí jeden starý pán. Asi 75-80 letý, osamělý, prakticky docela hluchý.
    Vypáčili dveře na balkon a vlezli dovnitř. Prý tam ležel, mrtvý, a to několik dní, už se rozkládal a ostatní nájemníci, když ho několik dní neviděli, informovali policii.
    V bytě pak zůstali cizí lidé - snad hasiči, snad zdravotníci, s převázaným nosem a ústy, v rukavicích přebírali jeho věci.
    Skončili až někdy ve tři hodiny v noci, Po celou tu dobu hasičský vůz kmitavým zářením reflektorů osvětloval pochmurně, zlověstně ulici a dělal hluk spuštěným motorem.
    Teď po celé akci zůstalo na balkoně jen staré křeslo. K věcem se nikdo nehlásí.
    Také jeden život, co skončil.
    Byla o něm jen krátká noticka v místní kronice.

    OdpovědětVymazat
  137. I, zcela živě si to představuju. Počet i podíl "jednočlenných rodin" přibývá. A stejně roste i anonymita lidí/rodin, co bydlí vedle sebe v baráku, dokonce na patře, třeba sdílejí i balkón - a nenapadne je, žre souseda už pár týdnů neviděli. No - třeba pronajímá byt, nebo bydlí jinde a tu si to drží, nebo... Proto su docela hrdý na bleskovou usilovnou a ne levnou akci, kteru jsem na požádání znepokojených kamarádů podnikl loni v říjnu kvůli zjištění, co je s jednou postarší samotnou dámou - krajankou z SRN, co se náhle přestala jakkoliv ozývat. Korunováno úspěchem. Že, S.? No nepochválím-li se sám... že, klasiku?

    OdpovědětVymazat
  138. Docela mne to vyvedlo z míry, Jakube.
    To křeslo je po 14 dnech na balkoně pořád, okna zavřeli. A konec.
    Pán byl plachý, po ulici přebíhal jak vyplašený brouk, nikdo o něm nic moc neví. Ani v obchodě v přízemí.
    Lopotíme se, běháme, pořád se o něco hádáme, usilujeme a stejně pro nic.
    A ta paní bude asi taky osamělá.

    OdpovědětVymazat
  139. Memento mori...

    Ale copak se to dá? To by člověk ani nežil, jenom čekal, až ta kráska v černém plášti s kapucí (a kosou) přijde. Ve věžáku, kde teď bydlíme jsme jedni z nejmladších. Pak je tu sorta mladých mezi 20-30 lety - to jsou ti, kteří zdědili byt po svých rodičích. Ti naši spolubydlící jsou převážně staré paní - ženy asi vydrží déle. Ale i tak - nejméně jednou měsíčně se uvolní byt, někdo vyhazuje do přistaveného kontajnéru starý nábytek, obrazy, knihy... Celý svět některé ze stařenek, jejichž potomci to vše považují za staré haraburdí, které stejně není kam dát. Vím to, je to tak - likvidoval jsem byt po tátovi i po strejdovi. Jen pár starožitných slovníků, map, vyznamenání. Teď to leží ve sklepě. A až vynesou mě i moji ženu nohama napřed to všechno, i s našimi "poklady", půjde do kontajnéru.
    To je obvyklý světa běh.
    To je život, jak praví Frantíci.

    OdpovědětVymazat
  140. V y k l í z í m e b y t y ! - začalo se objevovat v inzerátech tak před dvacíti lety. A pak: Levně, či dokonce: Zdarma! Protože inzertní části novin mi vždy říkaly hodně o lidech, společnosti, hodnotách, morálce, úrovni doby (na JSŠ mi říkali Náš Sherlock), věnuju většinou nějaký čas i jejich přelítnutí. A tohle mě zaujalo. Začal jsem, pamatuju si, o tom přemýšlet: proč, jak to probíhá, vco z toho mají... Pak mi to došlo a hlava se mi zatočila. Bože, těch netušených a už dávno nikomu neznámých hodnot, skvostů - šperků, knižních, dokumentů, starožitný nábytek - a vše volně ke zmizení (promiňte vazbu, co mne podle germ. jazyků napadla), k prodeji, k rozdání, k ponechání kýmkoliv. Ježíšikriste.
    To je DŽOB!
    To je hrůza. Pomíjivost, samá pomíjivost, pravil Kazatel, a vše pod nebem je tak únavné, že to nelze říci.
    Vanitas se v novějších převodech převádí pomíjivost, víte. Přítel monsignore mi schválil můj názor, že je to zásadní posun, a dobrý. On ovšem z principu nemůže, nesmí přistoupit na MARNOST.
    Kazatele jsem před časem prodloužil další kapitolou. Vedle Joba a Přísloví pro mne nejinspirativnější.

    OdpovědětVymazat
  141. Pro Jakuba:
    A když, náhodou, se něco z toho zachová, omylem, a zaujme to nějaké badatele, stejně nepřijdou na skutečný význam věcí. Často ani nevědí, k čemu to sloužilo. Odhadují, kombinují.
    A s písemnými památkami je to stejné. Dějiny píší vítězové. Vítězové jsou ti, co přežili a po nichž zůstalo nejvíce písemností. Písemnosti poražených byly obvykle spáleny a popel rozmetán do větru - jak praví básník.
    Takže dějiny vlastně nejsou nestranné. Vůbec je neznáme z pohledu poražených. Téměř.

    OdpovědětVymazat
  142. 2 Jakub a Informace: Někteří lidé zkrátka mají tuhý kořínek, tužší než ostatní.

    OdpovědětVymazat
  143. No naštěstí od úsvitu moderních demokratických států euroamerické sféry pomalu začalo být ctižádostí historiků oprostit se - a zajisté občas horkoťažko - od inplantovaného či (prostředím) daného zaujetí pro ten/onen stát, národ, vrstvu/třídu/stav, víru či denominaci, jazyk etc. Čili být maximálně objektivní. Čili Dějiny píšou vítězové je oblíbený ironický stálý slogan lidí, co ke studiu spol. věd a studiu odborných prací ani nepřičichli - a je to dneska opravdu smutná křivda. Věřte mi.
    Ovšemže se to myslí šířeji, jasně. Ve skutečnosti je tu řeč o p o l i t i c í c h . Ti "píšou" současnou historii. Leč to jsou dost složité věci o mnoha fazetách. Ponejvíce - dneska zvlášť - neobyčejně nechutných až odporných. Tak honem konec, abych neupadl do vulgarismů. Come in Italia, vero?

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)