Prohledat tento blog

neděle 30. června 2013

Rozum, cit, etika

   Jsou to někdy čistě filosofické úvahy, dokdy (a za jakou cenu) je třeba zachraňovat život - ale nemyslím, že by se takové úvahy měly svěřovat jenom filozofům nebo jenom lékařům. Nebo rodičům. Nebo ekonomům. Případně organizacím, které se podobnou činností zabývají. Strašné množství partikulárních, profesních a osobních zájmů a tím pádem velké množství úhlů pohledu. 
   Ve staré Spartě se mrzáčci házeli ze skály - dneska to považujeme za barbarské a kruté. Jenže v přírodě, tak jak ji známe, je přežití jednotlivce méně důležité, než přežití druhu. Slabší zahynou, někdy jsou přímo stádem obětováni pro přežití celku. Třeba zebry, když musí přejít řeku, plnou krokodýlů. Obětují slabá hříbata. 
   Rodiče se obětují pro potomky. Pro zdravé (a dravé) potomky. Třeba matka pavoučice, která setrvává v hnízdě s čerstvě vylíhnutými pavoučky, kteří se pak živí jejím tělem. Za živa. Pak, když z hnízda vylezou ven, mají proti jiným druhům pavouků výhodu. Jsou větší a silnější. 
A o tom bych rád tady nastartoval debatu. 


  Jak všechno souvisí se vším? Na Neviditelném (psovi) se diskutuje o rasách a rasismu a si diskutérka Sylvia Netzer si vzpomněla na toto:

...První nacistická akce k vymýcení nehodnotného života byla Akce T4. Podle Wikipedie "tajný program vyvražďování postižených lidí v nacistickém Německu a na jím kontrolovaných územích, který byl ideologicky založen na nacistické nauce o „rasové hygieně“ (Rassenhygiene). Systematické vyvražďování postižených bylo zahájeno v roce 1939, k jeho oficiálnímu ukončení došlo v roce 1941 po protestech, které iniciovali představitelé katolické církve."  Můj otec byl loni pacientem v jedné nemocnici, v které stojí pomník na památku těchto ubožáků, kteří byli zplynováni jako nehodní života, protože ujídali chléb hodnotnějším, silnějším a slibnějším árijským jedincům, kteří se, podle NS dikce, prodrali na špičku evoluce. Pokaždé, když jsem v tom idylickém parku šla kolem toho hrůzného mementa, mě jímala hrůza, podobná té, kterou pociťují návštěvníci koncentračních táborů....

   Nikdo si snad nedělá o hitlerovském Německu iluze - ale toto není rasismus. Je to  sice něco obdobného, sociální inženýrství, ale "likvidace bláznů" se týkala hlavně německého obyvatelstva. I toho rasově čistého. Ale tím jsme se dostali na druhou hranici péče o ne dost životaschopné. Kolik péče, času, peněz se má věnovat postiženým. Na úkor těch méně postižených - až docela zdravých. Protože je prostředků (peněz) i času je jenom určité množství. A když vidím, jak se takové prostředky koncentrují jen v několika případech a ti ostatní, "méně postižení" nedostanou ani malou pomoc, přemýšlím, zda je to správně. Respektive kde je hranice (asi nic ostrého, jako ostatně u všech přirozených hranic) a kdo ji stanovuje. A už jsme v "mediální masáži". Postižený chlapec nebo děvčátko se dostane do hledáčku kamer TV Nova, přijedou redaktoři, kameramani, zvukaři a natočí o takovém jedinci lyrický až srdcervoucí příspěvek, věc se šikovně sestříhá, sem tam nějaká ta slzička maminky, hrdé odhodlání postiženého vytrvat a nedat se, to vše se dá do zpomalených snových záběrů, v podkresu tragická hudba a nakonec číslo konta, na které lze přispět. 
   Myslím, že ve všech případech se vybralo víc, než bylo potřeba a ti poctiví dali ony "přebytky" k dispozici jiným, podobně postiženým. Což je šlechtí nesmírně. Pak je za pár dní pokračování, kde TV Nova předává výsledky sbírky rodině postiženého, opět slzičky, poděkování dárcům a také (hlavně) TV NOVA za organizaci toho dobročinného skutku. Všechno je v pořádku, ukazuje se, že lidé nejsou necitelní, že soukromá TV může sloužit i dobrým věcem, nejen oblbování lidí reklamou...

   Ale - ve stejném nebo vedlejším městě může žít někdo, kdo je postižený stejně nebo ještě hůře, za své postižení si rovněž nemůže - ale nedostal se do hledáčku TV, nebyla o něm natočena reportáž a tudíž má smůlu. Když příbuzným a přátelům takového chudáka dojdou peníze (nebo - a je to i docela pochopitelné - je použijí na své plány) a úřad rozdělující státní sociální pomoc třeba usoudí, že jeho postižení není až tak veliké nebo se "zmenšilo", může se dostat do pěkné bryndy. On i jeho nejbližší. 

   A tady je to, o čem uvažuji. Nespravedlnost náhody, kdo se dostane na obrazovku, komu se dostane pomoci a komu ne. Státních peněz se vybere jen určité množství, kdyby TV NOVA dávala každý den jeden podobný příspěvek (a nemusí to být vždy postižené děti. To jsou i toulavé fenky se zarostlým provazem v krku nebo zubožení koně atd.) tak na všechny se prostě nedostane - nehledě na to, že i takové akce mají své limity. Ochota lidí "páchat dobré skutky" totiž klesá s rostoucím počtem "potřebných"

(To vidím sám na sobě - první a druhý žebrák - nebo výběrčí na opuštěné děti, slepecké psy, prevenci rakoviny prsu, AIDS atd., já to nerozlišuji - ode mně několik desetikorun dostane. U toho třetího už dumám, jestli ano nebo ne a čtvrtý v pořadí má prostě smůlu. Je jich na mě, na mou peněženku prostě moc. Přitom do Ústavu to mám pouhých 1400 m pěšky.)

   Takže poskytujeme maximální podporu i těm dětem, které nemají šanci na to, že budou někdy moci prožít něco, co se alespoň trochu podobá plnohodnotnému životu. Ano, vím, že oni žádný plnohodnotný život nezažili, takže to berou jinak než ti, kteří byli zdraví a pak se z nich stali mrzáci. Jejich sny jsou neuvěřitelně skromné třeba postavit se na vlastní nohy, aspoň na chvilku - a přesto se jim málokdy splní. Obvykle v mladém věku tak jak tak umřou - a veškeré vynaložené náklady, veškerá péče přijde vniveč. A ty peníze, ta starostlivost, by stačila vylepšit, zkvalitnit, jak se dnes říká, život několika méně postiženým. Takovým, kteří třeba na zkvalitnění svého života, na to stát se aspoň částečně platným člověkem šanci mají.

   To, co tu píši o dětech platí i o zvířatech. Tam je ale jeden zásadní rozdíl - když není šance na život a ten se už i pro zvířátko stává pouhým utrpením, naše morálka dovoluje zvířátko "uspat".
Několikrát v životě jsem byl postaven před takovou volbu. Šance na život nebyla, šlo jen o to zahrát si na Všemohoucího a zkrátit kocourovi utrpení. Člověk vždy zvažuje, jestli náhodou není šance. Za jednoho kočičáka s nabouranými ledvinami jsem platil 260.- Kčs denně za léky. Nepomáhalo, kocour se dva měsíce trápil. Takže zajít za veterinářem, podržet kocoura v náručí a dívat se, jak po injekci pomalu usíná. Každý z nich se mi přitom díval do očí - jestli věděl, že je to to poslední, co vidí nevím. Ale díval, protože kocouři moc dobře vědí, kdo jim pomůže, kdo jim může pomoci. Jen jednou jsem u toho nebyl, odešel jsem, protože jsem myslel, že nemám sílu se na to dívat, ale slábnoucí pláč usínajícího kočičáka slyším někdy v noci z obrovské dálky dodnes. Určitě ho to nebolelo, ale myslím, že měl pocit, že ho v ten okamžik všichni opustili. 
I já, zbabělec. 

   Před třemi týdny nám umřel britský kocour Friedrich Veliký. Říkali jsme mu Béďa. Nejhodnější kocour, kterého jsme kdy měli. Nikdy nikoho neškrábl, nikdy nikoho nekousl. Svou lásku rozděloval navýsost spravedlivě. Když bylo někomu zle, byl u něj, předl a měkounce hřál. Umřel tichounce, ve spánku, bez bolesti a asi i beze strachu. Ráno prostě nepřišel ke snídani a zůstal spát na křesle. Zasloužil si tak krásnou smrt - a mě zbavil nutnosti volby.   

     Když mi umírala máma na rakovinné metastázy, ležela v nemocnici po takové té operaci, kdy člověka rozříznou a místo, aby ho nenechali se probudit z narkózy ho zašijí, probudí a dají na pokoj umřít. Máma věděla, že je to beznadějné a žádala mě, ať z ní vytrhám všechny ty drény a infuze a tím ji nechám umřít.  Přání umírajícího se má plnit - ale copak to v nemocnici lze udělat?  Primář, za kterým jsem zašel mi potvrdil, že mamka umře za několik hodin nebo dní. Tak jsem mu vyčetl, proč vůbec budí lidi z narkózy, když vidí, že smrt je nevyhnutelná a poprosil jsem ho, ať se aspoň postará o dostatek morfia, aby se maminka do své smrti tak nějak "prospala". 
   Myslím, že primář byl dobrý člověk. Druhý den hned ráno mi volali, že maminka už není. Že nad ránem usnula navěky.  Myslím, že primář na chirurgii je natolik mocný, aby dokázal zfalšovat výkazy opiátů a poslat ke spícímu pacientovi sestry s morfiem třeba třikrát hned za sebou. Pokud to udělal (a já dodnes věřím, že ano) jsem mu neskonale vděčný. Člověk přece nemusí trpět jak zvíře - bez naděje, bez pomoci. 

   A ještě jedna příhoda ze života. Můj dobrý kamarád pocházel z velmi sportovně založené rodiny. Byli to turisté a cyklisté až do vysokého věku. Jeho táta, pan doktor práv byl už v důchodu, když  jel na kole kolem Československa. Strašně  zmokl, prostydl, ale byl to tvrďák - jel dál. No a pak následovalo co se dalo čekat - těžký zápal plic, srdeční zástava, klinická smrt, nedokrevnost mozku - ale pak se stalo, co se rozhodně nemělo stát. Lékařům se podařilo "nahodit"  jeho základní životní funkce. Vysportované tělo prostě zabralo. Jenže už nic nevnímal, nereagoval - jenom mu bilo srdce, dýchal, byl schopen trávit potravu a vylučovat. Krmení sondou. Pleny. Déle než rok to tělo zabíralo postel, kde by se mohli vystřídat ti, kteří měli prognózu mnohem lepší. Kamarád se v duchu s tátou rozloučil asi po čtvrt roce - potom se už jenom chodil dvakrát, třikrát týdně dívat, jak říkal, na "to". Pár povinných minut - a domů. Když "to" přestalo jednoho dne dýchat, ulevilo se všem okolo. Ano, v jednom  z tisíců případů se stane, že se někdo i po několika letech z takového stavu probudí. A je schopen vnímat, komunikovat. Zdá se, že zásah bleskem je mnohem pravděpodobnější.

   Takže se ptám: Do kdy, do jak špatného stavu bez šance na zlepšení máme lidskou povinnost udržovat život? Našeho druhu, našich zvířat. Kolik je rozumné za to zaplatit? 

   Podle čeho, jak správně zvolit ty, kterým budeme  pomáhat, ochraňovat je a léčit. Kdo to určí? Sami postižením podle svých možností? Nebo jejich rodiče či jiní blízcí? Podle jejich finančních možností? Podle jejich společenského postavení? Podle zásluh? Podle popularity? Nebo to rozhodnou lékaři po odborné stránce, stejným způsobem, jakým se ve válce rozhoduje chirurg, kdo z těžce zraněných půjde na operační stůl a kdo dostane jen další dávku morfia?

    A kdy a kdo má právo to "odpískat", přestat se snažit o marnou, bezvýchodnou léčbu a jen tišit bolesti? Paliativní péče.
     Předloni umřela moje dlouholetá kolegyně z Ústavu. Půl roku věděla, že umře. Nic ji nebolelo, jen pozvolna ztrácela vládu nad svým tělem. Do šedesátky ji pár let chybělo. Všechno začalo tím, že začala špatně artikulovat. Lékaři zkoumali, co za tím vězí, nic nemohli najít  ale nakonec to našli. Nic veselého - neléčitelná ALS. Napřed mi ještě vařila kafe, když jsem za ní jednou, dvakrát týdně zajel ať není v prázdném bytě tak sama. Potom jsem už musel tu kávu vařit já - její ruce už neměly tu sílu. Pak  přestávala mluvit, nebylo ji rozumět, psali jsme si vzkazy na smazávací tabulky. To pak jde rozhovor docela pomalu. Za pár týdnů  už musela nastoupit moje žena, čerstvá důchodkyně a pomáhat ji s osobní hygienou. Ale když už ani ona neměla dost sil musela se opatery ujmout profesionální ošetřovatelka. Jenže jak ji zaplatit, když taxa  byla několikanásobek její nemocenské a bývalý manžel a oba synové "byli momentálně ve finanční tísni"? I to jsme naštěstí vyřešili. Pak už by tam ošetřovatelka musela být 24 hodin denně, domluva s Ilonkou byla možná jen posunky, očima, protože ji už i ruce přestaly poslouchat. Už jenom ležela, koukala se na stará videa, jednou rukou ještě dokázala stisknout ovladač a bez hlesu plakala. Přijel jeden její syn ze zahraničí, pobyl s mámou pár dní a zase odletěl za moře. Nebylo co dědit.  Takže zbýval hospic. 
   Pobyt v hospici sv. Lukáše nebyl problém. Jednou měsíčně zaplatit a obden přijít posedět u postele, vyprávět jí o světě tam venku, o dění v Ústavu. Bývalý manžel byl po infarktu, jeden syn se právě rozváděl a druhý musel v té době být ve Státech, aby tam získal občanství. Všichni věděli, že je to už otázkou týdnů nebo dnů. Jezdil jsem domů úplně vyčerpaný - dodávat sílu umírajícímu je strašně těžká práce. Lékaři jí ale na začátku nemoci slíbili, že umře bez bolesti, ve spánku někdy nad ránem a to se nakonec stalo. 

   Vyrovnal jsem poslední účet v hospicu (na financování hospiců stát nemá dost peněz) a vzpomněl si na dobu, kdy ještě mohla psát. Tehdy mi napsala. "Když jsem ještě mohla chodit, měla jsem dojít k oknu a skočit. Teď už to na to nemám sílu a nikdo to za mě neudělá." A začaly ji neovladatelně téct slzy. Tehdy jsem zalitoval, že o eutanázií se u nás jenom kecá.

   Mám strašný vztek na ty, kteří s hubou plnou humanity vykládají, že je potřeba "doufat až do poslední chvíle"  a že "nikdo nemá právo život  vzít, jen Bůh" a jiné, neskutečně pitomé žvásty. Jistě. Takový pomalu umírající člověk je pro nemocnici nebo hospic velice dobrým "zbožím". Moc toho nepotřebuje a platí stát, pacient i jeho příbuzní. Odpusťe mi tu hořkost, ale byl jsem párkrát u smrti a vím, že by člověk měl mít právo říct "Dost.  Už chci na druhou stranu." 
A když to už říct nemůže, měl by se najít bezpečný mechanismus, jakým by to řekli lékaři a blízcí aniž by bylo možno eutanásie zneužit k dědění nebo podobným zhůvěřilostem. Zachovat si svobodu rozhodnutí i v této chvíli. Člověk přece není jen biologický stroj.




* K tomuto: EK našel názory  na eutanásii a podobné věci přehledně uspořádané . 
To jenom, abychom nemleli naprázdno. [;>)

EK dík!





128 komentářů:

  1. Kamarád mého tatínka měl na parte napsáno: "My, veterináři, jsme ke svým pacientům milosrdnější." Umíral na rakovinu prostaty s mnohočetnými metastázami.

    Bohužel, tady se pořád prosazuje křesťanská pseudoetika: "Život dal člověku Bůh a jen ten ho smí zase vzít.", aplikovaná i na lidi, kterým tahle snůška báchorek nic neříká.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady bych dal za pravdu A.S.P., jinak řečeno, baví-li křesťany trpět, nechť si dle libosti trpí, proti gustu žádný dišputát, ale ať do toho laskavě nezatahují někoho, kdo na ty blbosti nevěří a nestojí ani o ty blbosti, ani o ten život, když se jeho žití obrací buď v nic, nebo ještě hůř, rovnou v obdobu pekla na zemi. To, co ti omezenci tropí, je totiž v konečném výsledku velice neetické, šílené a zvrácené, jenže oni jsou bohužel příliš "vygumovaní" na to, aby si to vůbec dokázali uvědomit. Jakým právem vůbec nutí žít někoho podle těch jejich pošahaných měřítek a řídit se jimi?

    Doufám jen, že naše kočky časem "odejdou" stejně krásným a v podstatě milosrdným způsobem, jako Béďa. Kdyby náhodou ne, tak doufám, že budu mít dost síly a rozumu. Rozumu na to, abych rozpoznal, že už není naděje na zlepšení a zbytečně je netrápil marnými pokusy o léčení, které by nikam nevedly a dost síly na to, abych dokázal být spolu s nimi, až dojde k tomu uspání, aby neměly pocit, že jsou v tom samy. Dík StK za to, že mi vysvětlil, jak je to důležité a jak to má být. Určitě bych ale něčemu takovému nechtěl vystavit ani paní, ani děti, takže budu-li tou dobou tady, bude to moje záležitost. Kočky mají jakýsi zrychlený metabolismus, aspoň proti lidem určitě, což jim poskytuje určité výhody, ale platí za to chudáci tím, že často "odcházejí" kvůli selhání jater, či ledvin, určitě se to děje častěji, než u lidí. Asi je ta smrt podobně ošklivá, jako otrava nějakým ne zrovna ohleduplným jedem, aspoň podle toho, co vypráví lidé, kteří dochází na dialýzu, je to co cítí natolik ošklivé a děsivé, že člověk by tomu milované zvíře vystavoval zbytečně jen velmi nerad. To "uspání" může být mnohdy opravdovým vysvobozením. Myslím, že mnozí prostě na sebe jen neradi berou odpovědnost za sebe či své blízké. Nemyslím, že by se do něčeho takového měli hnát za každou cenu, ale určitě by se tomu neměli vyhýbat, když se jim něco takového dostane do cesty a budou se k tomu muset nějak postavit.

    Když vidím křesťany ovlivněné pořady, jako třeba jednou, kdy ukazovali jakousi křesťanskou mladou "hrdinku", které řekli, že se jí s vysokou pravděpodobností narodí dítě postižené Downovým syndromem a navrhli jí interrupci. "Hrdinka" to odmítla, postižené díte porodila a přes vysokou pravděpodobnost opakování téhož, tento svůj "hrdinský" následování určitě nehodný (dle mého názoru to byl vyloženě debilisační pořad) kousek zopakovala ještě dvakrát. Myslím, že je-li někomu dána možnost něčemu takovému zabránit, měl by to udělat. Když to neudělá, měl by si ten následný "cirkus" platit ze svého a ne to chtít od nás ode všech. Případně ať jí to hradí bratři křesťani, když už jí "gumují" mozek a uvrtávají jí tím zbytečně do takovýchto situací. Od nás ode všech bych to hradil jen těm, u kterých se na to přes veškerou snahu a péči prostě nepřišlo, což se také stává, nebo aspoň stávalo.

    OdpovědětVymazat
  3. Ono je to Draku obvykle tak,
    že když se lidské chování vzdálí od přírody, většinou je to ideologie, umělina a ne cit, moudro, etika. Etika - podle mě znamená hlavně neškodit. Neškodit sobě ani jiným. A v druhém sledu: pomáhat. Ve třetím pak učit.

    OdpovědětVymazat
  4. StK:

    Věda a ekonomika nám dávají určité lepší možnosti, nežli mají zvířata v přírodě, nicméně ani ta věda spolu s ekonomikou, rozhodně nejsou všemocné a opravdu nedokážou pomoci úplně každému a úplně za všech okolností a už vůbec a ani zdaleka ne proti všemu, co by nás kdy mohlo potkat a to i přes to, že se ty možnosti postupně rozšiřují. Lidé by měli být rozumní a pokorní a zařídit se podle toho. A jak říkáte, neměli by se té přírodě ani příliš vzdalovat, ani příliš odcizovat, mohli by z toho nakonec zblbnout a ošklivě na to doplatit. Obávám se, že jsme na cestě k něčemu takovému, jsme zblblí, blbneme čím dál tím víc a blíží se čas, kdy přijde účet.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám za to, že Vám nikdo nemůže na Vaše otázky jednoznačně a nestranně odpovědět. Jedna věc je dát nějakou zásadovou principiální odpověď s všeobecnou platností, jiná věc je, když je člověk přímým účastníkem, kdy by měl rozhodovat (v případě, že by mu to zákon dovolil) o životě nebo smrti jemu blízkého člověka - dítěte, rodičů, manžela/ky. Rozhodne se matka, i když s těžkým srdcem, aby její nevyvinuté dítě bylo lékaři usmrceno? Rozhodne syn nebo dvera, aby smrt, i když nevyhnutelná, jeho rodiče byla urychlena?
    Stavíte proti sobě právo jedince na život, i když třeba bídný a užitek společnosti. Má společnost právo rozhodovat o užitečnosti nebo zbytečnosti jedince? Osoby, lidské bytosti?
    Podobné principy, kdy zájem společnosti převažuje nad právem jednotlivce na život, by nás zavedly právě k selekci rasy jako v nacistickém Německu.
    Kromě toho v případech, kdy je člověk napojený na přístroje a uměle živen, lékaři podle zákona mohou v případě, že u něj zjistí mozkovou smrt, přerušit výživu a stroje postupně odpojit.
    Ve Švýcarsku je legální eutanazie, v případě, že člověk chce z nějakých příčin zemřít, může jít do specializované kliniky,kde ho "uspí". Nevím, jestli k tomu potřebuje nějaká lékařský vysvědčení, že se jedná o nevyléčitelnou nemoc nebo podobně.
    Víte, já jsem ošetřovala na poslední cestě tři drahé osoby, matku, otce a tchýni. Trvalo to měsíce než zemřeli, a vyšla jsem z toho napůl zničená jak fyzicky tak psychicky, ale kdyby bylo zapotřebí, udělala bych to znova. Nemocní se na vás upnou, jste jejich posilou, jakous nadějí, oporou v těch chvílích, které jsou svým způsobem strašné. Nikdy bych byla nepožádala lékaře, aby jejich trápení ukončili.
    Jedině můžete požádat, aby jim dali léky, které jejich bolesti zmírní.

    OdpovědětVymazat
  6. A já se zase ptám, Informace::
    Když dokážu nechat "uspat" svého kocoura, protože miluji a je mi ho líto, jak trpí a naděje na další život je nulová, proč nemohu napsat závěť, abych byl v případě, že se dostanu do vegetativního stavu také "uspán"? Nebo v případě operace "neprobuzen"? Tedy napsat ji mohu, ale pokud se někdo (lékař) bude podle ní řídit, bude za považován vraha.

    Nebo jak má o sobě rozhodnout malé děcko, kterému zbývá jen pár velmi mizerných měsíců nebo let života - což si ani neuvědomuje? Není schopno takové úvahy? Nejsme to my, dodržující rigorózní zásady v žádném případě "nebrat život" vlastně jeho mučiteli?

    Proč se o tom nebavíme, ale jen hádáme, oba tábory ve svých rozích?
    Někteří umírající se upnou na život, byť mizerný a bez perspektivy (poslední umírá naděje) - tak jim to samozřejmě umožněme. Jejich volba - o eutanásii v tom případě se nesmí ani uvažovat.

    Jiní ale ne. Chtějí odejít s jistou důstojností, svobodou volby. Ne jako třesoucí se uzlíček bolesti, který jen čeká, aby už dostal svou dávku morfínu.
    Byl jsem u smrti své matky, otce, kolegyně. Všichni tři si už smrt nakonec vroucně přáli. Věděli, že už brzy musí přes řeku a nezdálo se jim moudré čekat, až jim bolesti zlikvidují poslední zbytky sebeúcty. Maminka mě prosila, ať ji zabuju. Táta věděl, že je konec, řekl mi, že brzy umře a vzal to pak hopem - zápal plic, bezvědomí konec. Za necelých 24 hodin. Kolegyně - ta dokonce neměla bolesti. A stejně se jí nechtělo čekat. Bylo to čekání už jen na smrt. Ponižující. Bez jakékoliv jiné alternativy. Dneska nebo pozítří.
    Jaký je v tom rozdíl? O dva bezútěšné dny méně.
    Protože smrt není těžká, těžké je jenom umírání.
    A takových lidí je po světě spousta. Někteří se dokonce o právo zemřít soudili. Většinou marně. Podívejte se po netu, tam určitě budou desítky takových případů. My prostě bereme lidem svobodu, nutíme je trpět. Ptám se - kdo nám k tomu dává právo. Bůh? Nebo zákony? Lidské zákony? Lidské?!

    Tchán byl řidič sanitky. Vyprávěl mi o lidech, kteří hodiny čekali u okna, až k nim dojede s doktorem a injekcí morfia. O lidech, kteří kvůli bolestem vyskočili z okna.
    Když pak sám dostal rakovinu plic, odešel důstojně. Ležel v nemocnici, promluvil si ze všemi, se kterými chtěl a pak, protože doktoři byli jeho známí, kamarádi se kterými jezdil celý život k nemocným, mu dávali dostatek morfia aby netrpěl. Už jen ležel na zádech, kyslík po ruce a klidně čekal. Už s nikým nechtěl mluvit. A pak se jednou neprobral z odpoledního spánku. Byl to silný chlap a jako silný chlap i zemřel.

    Tak obvykle umírají i kocouři. Lehnou si s hlavou do rohu místnosti, přestanou žrát a komunikovat a umřou. Když je pohladíte, tak se na vás podívají, zapředou, olíznou ruku. Děkují vám a přecházejí přes řeku. Jste u nich. Jste s nimi. Pokud tohle dokážete vnímat. Pokud ne, pořiďte si radši rybičky v akváriu.

    Možná intelektuálové a věřící najdou dost důvodů pro to, aby se eutanásie nesměla provádět. Dost slov. Dost argumentů proti.
    Já ale nevěřím slovům. Vím, co jsem zažil.

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě bych v tomto ohledu ctil rozhodnutí dotyčného člověka samotného, kdyby byl schopen ho učinit ať už v ten konkrétní okamžik, nebo bych respektoval jeho přání vyslovené či sepsané někdy před tím. Určitě bych to rozhodl za něj, či o něm v případě, že by to on udělat nemohl, a rozhodl bych v tom duchu, v jakém bych věděl, že by to dotyčný udělal sám.

    Myslím, že Švýcaři to mají zařízené dobře a je jen otázkou času, než k tomu dospějeme také, jde jen o to, zbavit se pokrytectví a překonat zažitá tabu.

    Dobrou

    OdpovědětVymazat
  8. Já se nechci o ničem hádat. Už proto, že jde o celou řadu otázek mezi sebou spojených, ale ne identických, které nemůžeme svázat do jednoho uzlu. Jako na příklad právo rozhodovat o vlastním životě x právo rozhodovat o životě jiných, i když nám blízkých. Jako etické zásady lékařů, jejich právo odmítnout provedení biologické závěti, provedení potratu atd.
    V řadě zemí existuje právně t.zv. biologická závěť - dokument, sepsaný při stavu, kdy je člověk psychicky schopen se vyjádřit, který opravňuje přerušit umělé udržování při životě v případu t.zv. mozkové smrti. V Itálii byla dlouhá diskuze o tom, má-li být závěť uzákoněna, prozatím se zákonodárci o ničem nedohodli, ale řada společností dává návod, jak podobnou závěť sestavit. Mám za to, že je to právní podklad pro další rozhodování soudu.
    http://images.prod.fondazioneveronesi.it/listitems/1302267664_73/modulotestamentobiologico.pdf

    Pokud jde o eutanasii - tzv. "sladkou smrt", zákon byl vydán ve Švýcarsku v. r. 1941, pak upraven v r. 2003 (zákon Schwarzenegger), ale i ten není podle Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburgu jednoznačný - nezaručuje právo na respektování soukromého a rodinného života v duchu Evropské konvence na ochranu práv a základních svobod člověka.
    Výrok ESLP je z počátku tohoto roku, kdy se na něj obrátila jedna 82 letá švýcarská občanka, které byla zamítnuta švýcarskými soudy žádost o provedení eutanazie. Paní nebyla nemocná, ale chtěla ukončit svůj život, dokud podle jejího mínění byl ještě snesitelný. a dokud jí psychický stav dovoloval rozhodovat o svém exitu. ESLP jí da za pravdu a vyzval Švýcarsko k doplnění zákona.
    http://www.ilfattoquotidiano.it/2013/05/14/eutanasia-corte-europea-dei-diritti-chiede-a-svizzera-regole-precise/593557/

    O problémech švýcarského zákona píše italský právnický portál Altalex.
    http://www.altalex.com/index.php?idnot=44846

    Mám za to, že diskuzi zjednodučíme, když se budeme zabývat jen problémy člověka.
    Já jsem také viděla, jak umírají kočky.

    OdpovědětVymazat
  9. Víte Info,
    já vnímám svět spojitě. Nestavím sice na roveň mouchu, kočku, lidoopa, primitiva z pralesa a člověka jako my, ale nedokážu mezi nimi určit hranici, aniž by byla umělá, filozofická, jednorozměrná. Nejistá.
    Vždyť vlastně nemáme ani pořádně definovaný pojem "život". Nebo "planeta". Je to spojitý svět ve kterém žijeme, kde nenajdete ostrou hranici.
    Toho, že vlastnosti věcí prolínají jsem si všiml, když jsem si za mlada zakládal fonotéku hudby. Některá díla jsem prostě nedokázal zařadit. A podruhé když jsem začal konat (marné) pokusy, udělat si pořádek v knihovně. Jsou prostě knížky, které doopravdy nezařadíte - patři do dvou nebo několika kategorií současně. Mezinárodní knihovnický kód to vždy udělá jen "nějak" - protože musí. Ale realita je jiná.
    U fotek (mám jich 16 000) jsem to udělal tak, že jednu fotku vedu klidně i ve třech kategoriích.


    A s těmi hranicemi je to vlastně obecném (ne)pravidlo. Jedinou hranici mám v tom, co bych nikdy neudělal. Nedokázal udělat. Ale to není nic, o čem by se dalo diskutovat - třeba i sám se sebou. Ale to se nějak podezřele kryje s Desaterem a to přece nemohu přiznat. Já, skalní bezvěrec. Nebo snad agnostik? [;>)

    OdpovědětVymazat
  10. Vítejte v červenci.
    Moderní zákonodárství má a musí na jedné straně poskytovat prostor každému jednotlivci a každému společenství - na druhé pak jej má a musí vymezit/omezit. Jde o užívání a zneužívání. O neustálé vyvažování práv a povinností, a to jak individua, tak každého společenství (societas řekněme), jehož je dobrovolně či nikoliv součástí/členem (počínaje rodinou); těch je přirozeně vždy více, i mnoho. Justice to pak má ohlídat, v některých případech se o prosazování x omezování toho či onoho stará správa, policie, armáda ap. No, satis.
    Su zvědavý, co na tenhle rychlý bezděčný výlev řekne jeden mi blízký kriminalista...

    OdpovědětVymazat
  11. Dodatek pro Draka:
    Jsou věci, které spojitost nesnášejí. Třeba logické stavy v digitálních přístrojích. Tam se takovým případům říká "zakázaný stav". Ale i tam vzniká spojitost. Vliv zakázané oblasti a chyb z toho vznikajících se při větším objemu dat stane statistickou veličinou, funkcí, závislou třeba na teplotě přechodu.
    Spojitě.
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  12. Ano Jakube, tak to má být.
    Když ale za každým konáním, za každou institucí není moudrý člověk, stává se ze společenství, justice a policie jakýsi stroj. Hloupý, drtící. Pak nastává u soudce nebo i policajta strašný rozpor mezi zákonem a jeho svědomím. On ví, co je sprfávné, ale záklon na to nepamatuje. Nemůže. Píšou o tom i mnohé lepší detektivky.
    Nelze totiž udělat zákon na všechno. Sebedokonalejší právní řád nemůže pamatovat na všechny eventuality, které mohou nastat.
    Proto se tak často dostanu do tzv. Tovjeho smyčky. "Ale na druhé straně..."

    OdpovědětVymazat
  13. StK,
    já také nestavím na stejnou roveň různé biologické druhy.
    Jenomže jsem mohla pozorovat na vlastní oči, jak se kočky - tedy samice - o život přímo perou. Nechtějí umřít, Dokonce upozorňují pohyby, mňoukáním, že chtějí vyměnit vodu v láhvi, kterou mají v pelíšku, aby se zahřály, když vystydne. Nebo upozorňují, že jim máte dát lék.
    Nevěříte tomu?
    Zatímco kocour - samec umíral odevzdaně, jak popisujete Vy. Ani u zvířat to není stejné.
    Právě to spojování různých otázek do jednoho chumlu, jak děláte Vy, vede k tomu, že se lidé nedohodnou a, co je důležitější, žádný zákon neprosadí.
    A bez zákona, jde jednoduše o vraždu.
    Zamyslete se nad výnosem ESLP.

    OdpovědětVymazat
  14. Of kchórz. Jenom poznámka: pokud neznáte blíže a déle nějakého soudce - divili byste se, jak je ten rozpor častý. Běžný. Vlastně v některých oborech na denním pořádku.
    Proto taky nejeden soudce - většinou soudkyně - přejde z občanského práva raději do trestního. Budete se možná divit: to je morálně pro soudce - obecně -nesrovnatelně lehčí. A skoro každý se časem přistihne při myšlence: proč mě na ty práva vzali...

    OdpovědětVymazat
  15. Souhlasím, Jakube.
    Taky jsem nějaké takové soudce poznala osobně.
    Z prosté vraždy udělal politický proces protistátního spiknutí ultra pravicové skupiny.
    A byl to jinak velice slušný člověk. Ale při inscenaci procesu se klidně šplhal po zrcadlech.

    OdpovědětVymazat
  16. EK deformace pro malformaci1. července 2013 v 11:47:00 SELČ

    EK doporučuji od strany 85.
    KAPITOLY Z LÉKAŘSKÉ ETIKY
    portal.med.muni.cz/download.php?fid=781

    oni vědí, jen se jim nechce, a proč taky, když ne JÁ !!

    přeji pěkný solární den se severním laminárním prouděním.
    ČP

    OdpovědětVymazat
  17. Sláva,
    EK nám našel lékařský etický kodex a mezinárodní lékařský etický kodex a tak postavil diskuzi z hlavy na nohy.
    Má smysl diskutovat o tom, co se může, co je zákonem dovoleno, případně o tom, co by se mělo změnit.
    Italský etický kodex se od českého poněkud liší. Je víc restriktivní.
    http://www.unimi.it/cataloghi/comitato_etico/codice_deontologia_medica.pdf

    OdpovědětVymazat
  18. V pořádku, O.K.

    Já ovšem nepotřebuji, aby mi kdokoliv stavěl ohrádku, ve které se smí diskutovat.

    Proto vlastně žije tenhle blog. Je založen pro prostomyslné a drzé chlapečky. Až se vnitřně smířím s tím, že o tomhle se mluvit smí a o tomhle ne (a zdůvodnění proč mě holoubci vůbec nezajímá), uzavřu tiše tenhle blog a vstoupím do politiky.

    OdpovědětVymazat
  19. OK,
    já jen říkám od začátku, že má větší smysl diskuze o konkretních problémech, kazistice a předpisech než diskuze bezbřehá.
    Nenapadlo mne hledat na webu deontologický lékařský kodex. Proto děkuji EK.
    Mne, StK, Vaším vstupem do politiky nestrašte! Mně stačí Grillo a B. Pitonessa.

    OdpovědětVymazat
  20. - a vstoupím do politiky. To jsou ty tristní zoufalé trapné konce kdysi tak nadějných, poctivých, inteligentních, kvalitních lidí. Nedaj bože.
    Ovšem negdo tam byt mosí, přeca, ludé. Tož budeme losovat či jak? Nebo ho tam pošleme za trest?

    OdpovědětVymazat
  21. Ale kdepak, StK se do politiky nechystá. To nám je tak hrozí. To abychom byli hodní a neotravovali námitkami.

    Já bych se zase chtěla zeptat Draka a StK, vzhledem k jejich včerejším příspěvkům, jestli vědí, že v červnu t.r. byl odhlasován v Holandsku zákon, který dovoluje eutanazii novorozenců, jestliže se narodí s těžkou deformací.
    Vedly se o tom polemiky v italskýcch novinách.
    http://www.blitzquotidiano.it/rassegna-stampa/olanda-eutanasia-bambini-malformati-libero-rupe-tarpea-1594270/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blitzquotidiano+%28Blitzquotidiano%29
    Zároveň noviny psaly, že je to praxe, nepovolená ale snášená, v Belgii a Velké Británii.
    Nechtěli by se vyjádřit k tomuto konkretnímu případu? Co si o tom myslí?

    OdpovědětVymazat
  22. K ESLP se vyjadřovat nechci, ja to pro mně organicace zatím nejednoznačná, někdy zafunguje naprosto úžasně a jindy zase jeden nestačí žasnout, co to tam vymýšlejí za hrůzy. Protože neznám statistiky, kolik posílají do světa moudrých šalamounských rozhodnutí a kolik zase zrůdných kravin, nechci je ani zbytečně chválit, ani zbytečně zatracovat.

    V případě švýcarské stařenky si myslím, že je opravdu dost za hranou, aby byl usmrcen, nebo jemněji řečeno "uspán" někdo, kdo je na tom zdravotně i intelektuálně ještě přiměřeně dobře. tahle možnost by tu měla být pro těžké a beznadějné stavy, určitě by neměla nahrazovat sebevraždu, kterou se někdo bojí či nechce udělat když zrovna nemá náladu, aby žil. I když o tom intelektu dotyčné, by ale asi šlo vzhledem k onomu projevenému přání dost možná s úspěchem pochybovat. V jejím případě by asi bylo na místě, zaznamenat a uložit vůli, že bude-li její stav těžký a beznadějný, tak že nechce "držet" cosi bez mozku na přístrojích, případně zhorší-li se její intelekt i zdraví pod únosnou mez a bez výhledu na zlepšení, že chce aby byla "uspána". S tímhle by se snad nemuselo zbytečně lítat po soudech, s tím co chtěla původně asi ano a pakliže jí odmítli vyhovět ihned, asi to bylo správně.

    V Holandsku se k těm ošklivým deformacím u kojenců staví asi správně, až se vrátím, zkusím si o tom přečíst, ale to bude až někdy dost pozdě.

    OdpovědětVymazat
  23. Draku,
    jestliže si otevřete stránku o eutanazii novorozenců, na kterou jsem dala odkaz, přečtěte si taky:
    Belgio verso la legalizzazione dell'eutanasia per i minorenni
    Olanda, eutanasia porta a porta. Assicurazione paga, infermieri e pillola a casa
    Eutanasia: in Olanda apre la cinica "fine-vita"
    odkazy jsou na stránce nalevo.
    O návrhu zavést v Belgii eutanazii nezletilých a o eutanazii dospělých v Holandsku, kde přijdou uspat pacienta k němu domů.
    Snad Vám to Google přeloží slušně a srozumitelně.

    OdpovědětVymazat
  24. StK,

    Dnes, v 8:36 jste mimo jiné napsal: ..." A s těmi hranicemi je to vlastně obecném (ne)pravidlo. Jedinou hranici mám v tom, co bych nikdy neudělal. Nedokázal udělat. Ale to není nic, o čem by se dalo diskutovat - třeba i sám se sebou. Ale to se nějak podezřele kryje s Desaterem a to přece nemohu přiznat. Já, skalní bezvěrec. Nebo snad agnostik? [;>) "


    Přestaňte se na chvíli s Vírou prát, hoďte pro ten čas za hlavu vše co se o víře a věřících píše dnes, co nás učili ve škole i co psal Jirásek.
    Vezměte si Písmo a jen tak si v něm nezávazně trochu zalistujte.

    OdpovědětVymazat
  25. Vlastně jsem měl napsat "Hoďte za hlavu co jsme se učili o náboženství", ale snad to příliš nevadí

    OdpovědětVymazat
  26. Musím Vás zklamat Kapitáne, v Bibli si listuji poměrně často. Moudrá podobenství - jen si je třeba je vyložit po smyslu, nikoliv scholasticky.
    Mám různá vydání Písma. Další mám na CD. Vychovala mě totiž babička, hluboce věřící Polka a dědeček - svoobodomyslný, liberální bezvěrec. Celá naše rodina nikdy víru k životu nepotřebovala, ačkoliv křesťanské zásady (ovšem jen ty základní - např. "Den sváteční světiti budeš." se u nás, jako u pracovníku významného kulturního Ústavu v kraji moc neujalo) jsme zachovávali, takže nemám z věřících ani legraci, ani jimi nepohrdám. Víra jim pomáhá žít. Ostatně - i já jsem veden v církvi - ale nepraktikuji.
    A taky můj syn, když měl asi 16 -17 let se dal na víru. Ale domluvili jsme se brzo: On mi nenutí Boha a já mu nenutím představu, že žádný takový není. Můj osobní poznatek je, že na to, aby člověk dokázal žít bez Boha potřebuje jenom větší sílu. Nemůže si říct, že za to a to může Tam ten nebo že to za něj zařídí Ten nahoře. Ale jinak - všichni jsme zplozenci křesťansko-židovské kultury a s tím se nedá nic dělat.
    Není třeba s tím nic dělat.

    OdpovědětVymazat
  27. Stk, mě jste ani nezklamal ani nepotěšil, to byla bezděčná reakce na to, že Vy, agnostik (bezvěrec?) se někde blížíte Desateru.

    A to , že by za někoho něco zařídil TEN NAHOŘE, to je víc pověra než víra

    OdpovědětVymazat
  28. Já už si v bibli nelistoval dlouho, a přiznám se, že mi to příliš nechybí. Nemyslím, ale, že by mi to nějak zásadně bránilo v ztotožnění se s desaterem, či jeho dodržováním. Na druhou stranu, jak jsem tak šel životem a dostával se do styku s věřícími a duchovenstvem, tak bych řekl, že já jsem mnohem snášenlivější a tolerantnější vůči odlišným názorům, nežli oni. Já totiž naprosto zásadně nikoho nenutím, souhlasit se mnou a mít spolu se mnou totožný světonázor. U nich je naopak zase dost typické, že oni se vůči novým tvářím na obzoru nějakou chvíli chovají zdvořile, vstřícně, až vyloženě hezky. Pak té nové tváři v určitý okamžik nabídnou, stát se členem "klubu" a když to nová tvář odmítne, dají jí jasně ale nekompromisně najevo, že není vítána a rychle jí "vypakují" s tím, že dokud nezmění názor na členství v "klubu", tak že už nemá chodit kazit morálku stávajícího členstva... Myslím, že zrovna několik těchto v podstatě shodných zážitků, mi jednak dost vzalo chuť se biblí jakkoliv zabývat, a druhak jsem došel k závěru, že o obsah bible vlastně vůbec nejde, ten je nějaký v podstatě pořád stejný, ale mnohem více jde o to, jak její obsah vykládá a aplikuje ta která pomazaná a představená hlava toho, či onoho "klubu". Zrovna to, je asi tak poslední, co by mi na tom zajímalo a ještě méně bych se tím chtěl řídit, zejména když vidím, jak pragmaticky až vyloženě nehezky se ty "kluby" někdy chovají a jak nestydatě někdy, když se dostanou do politiky, zneužívaje postavení jazýčku vah, nestydatě vnucují své vyloženě předpotopní až tupé a zastaralé názory do legislativy a to většině, která o to vůbec nestojí, takže tak asi nějak je to se mnou, s biblí a s desaterem.

    OdpovědětVymazat
  29. informaci:

    Já si myslím, že Holanďané to vzali za ten správný konec, a když se udrží v mezích rozumného a nebudou to přehánět, tak jsou na správné cestě.

    Článek je přehnaně patetický až vyloženě agresivně manipulativní. Zda je to proto, že v Itálii je možné se poměrně často setkat s katolickým zázemím a světonázorem, nebo zda to pramení spíš z té bolševické, tedy levé strany spektra, je celkem jedno, oni totiž zarputilí věřící a bolševici, se v mnohém až příliš shodnou, takže mnohdy skoro nejde odlišit, kdo že to vlastně, co a proč prosazuje.

    Ve skutečnosti tu ale jde o to, abychom pod palbou pseudoetických, zato ale hodně patetických argumentů, zapomněli na to, že dnešní medicína na jedné straně sice dokáže udržovat při životě takové jedince, jací by dříve nepřežili ani pár vteřin, to není až takový problém, problém je v tom, že to cosi, co je udržováno při životě, stejně do například nejpozději do x let zahyne, protože genetické či jiné poškození je prostě příliš fatální. Jenže všichni tihle moralizující řvouni se odmítají podívat pravdě do očí a odmítají přiznat, že moderní medicína je byznys jako každý jiný a také to, že je obrovský problém tu moderní medicínu z těch veřejných zdrojů vůbec "utáhnout". Dohodnout se s těmi ignoranty na čemkoliv rozumném, je skoro nemožné a co si budeme povídat, financovat tyhle věci neustále na dluh, donekonečna prostě nejde.

    Jinými slovy, přiznejme si to, o prachy jde a vždy šlo až na tom prvním místě a nedělejme si iluze, dost možná, že nějaká doktorská, farmaceutická či ještě jiná lobby, zaplatila i těmhle manipulátorům veřejného mínění. O moc a o vliv jde hned na tom druhém místě, takže je mohli inspirovat bratři křesťané, nebo uvědomělí soudruzi, to v mnoha případech vyjde v podstatě nastejno. Těch soudruhů tu také máme nadbytek, dalo by se jimi doslova zatápět.

    OdpovědětVymazat
  30. Jo, byznys je ledacos.
    Někteří se živí třeba tím, že nahrávají orchestry a zpěváky, jiní zase spravují počítačové sítě, další zas fotí - no a někteří se starají o cizí zdraví. Za peníze, jak jinak. Část těch peněz jim dává stát, část zákazník - pacient. Z toho olynou dvě věci:)¨
    - efekt hry monopoly - pokud budu v oblasti jediný, mohu si diktovat ceny. Když to nejde, utvořím s ostatními, kteří provozují něco podobného aspoň kartel.
    - efekt sklenářova syna. Na jedné straně něco poškozovat, ne mnoho, ale tak, aby pacient musel používat služeb lékaře i lékárníka a na druhé straně léčit pacienta tak, aby léčení dlouho vydrželo. V tom ohledu je nejbáječnější specializace dermartolog a s nemoc - úporný ekzém. Často to spolu ti čtyři udrží celá desetiletí. Pacient, jeho ekzém, lékař a farmaceut.
    Před nějakou dobou mi indikovali náběh na cukrovku. I šel jsem podle příkazu svého doktůrka za endokrinologem. Ten mi dal trochu prášků a radu, abych zhubnul. Tak jsem to udělal. Cukrovka opravdu zmizela. Pak jsem vysadil prášky ale už se neobjevila.
    Endokrinolog je z toho velmi nešťastný - našel aspoň nějakou nepravidelnost má štítné žlázy. Musím za ním chodil co půl roku, a on mě sleduje. Dostává tedy dál kapitační platbu "za mou hlavu" a já mu dávám 60.- Kč ročně v hotovosti. A já polykám další prášek, který možná nepotřebuji.
    A musel jsem si změnit avatara: STK (Starý Tlustý Kocour) se musel změnit na StK, Starý Kocour.


    Ale už začínám z ospalosti žvatat. Takže dobrou.

    OdpovědětVymazat
  31. Draku,
    text, co je uveřejněn v Blitz quotidiano je část článku Maria Giordana: Ecco i Mengele dell'era moderna: uccidono i bambini per "bontà" (Noví Mengele, co zabíjejí děti pro jejich "dobro") il Libero, 15/06/2013.
    http://www.liberoquotidiano.it/news/esteri/1263041/Ecco-i-Mengele-dell-era-moderna---uccidono-i-bambini-per--bonta-.html
    Mario Giordano je mladý novinář, věřící katolík a jak ho znám - vystupuje často v televizních debatách - bych vyloučila, že zastupuje nějakou lékařskou nebo farmaceutickou lobby.
    Zpráva o holandském zákonu o eutanazii novorozenců a o projednávání podobného zákona v belgickém parlamentu vyvolala ohlas hlavně v katolickém tisku, v katolických asociacích na ochranu života:
    http://www.avvenire.it/Vita/Pagine/eutanasia-ai-bambini-malati-in-belgio.aspx
    http://www.tempi.it/tag/eutanasia#.UdJW9zv0FuB
    http://www.comitatoveritaevita.it/pub/nav_Neonati_-_La_soluzione_Olandese.php

    Psal o tom pravděpodobně i vatikánský Osservatore romano, ale tam nemají archiv článků jen komentářů.
    Právě katolický tisk naznačuje, že ke schvalování zákonů o eutanazii vede hospodářská krize, že se chce "šetřit" právě na těch nejpotřebnějších a bezbranných.
    Máte-li zájem a čas podívejte se na některý ze článků.

    Evropské katolické společnosti Pro vita naopak sbírají podpisy pod návrh zákona , který předloží Evropskému parlamentu, na zákaz potratu. Žádají "la protezione giuridica della dignità, del diritto alla vita e dell'integrità di ogni essere umano fin dal concepimento in tutte le aree di competenza della Ue (právní ochranu důstojnosti, práva na život a integrity každé lidské bytosti už od početi a to ve všech oblastech spadajících do kompetence EU).
    http://www.mpv.org/mpv/download/UnodiNoi/iniziativa2.html

    OdpovědětVymazat
  32. Dobré ráno.
    Asi ještě žijete, já taky. Slunce svítí ptáci pějí, tak se neumeju-ji!
    Smrt člověka, kdo z vás ji zhlédl, až do skutečného konce? Ne tu klidnou, starou, postelovou jako dříve. Tu na začátku plnou života a po zvuku neodvratna, vyber podle zážitku, skřípění, u někoho exploze k podivu tak nějak tichá a jemně světlá. Nával adrenalínu, třes, jak "to" roztrhané tělo, tak dlouhý a potom pozvolné uklidnění, ticho po pěšině. Třeste se dokud můžete.
    V příštím životě budu pes v bohaté bohabojně osvícené rodině. Kloubní náhrady, transpantace,trvalé zubní náhrady,lékařská péče, i ten konec na úrovni, vše v ceně.
    ČP, jdu na volarezu.

    OdpovědětVymazat
  33. Jistě, křestané...

    Přirozenost? Ne, to co prosazují není nic "přirozeného", to je jen zastydlý středověk.
    Zákaz umělého oplodnění - zákaz antikoncepce - zákaz potratů - zákaz různých lékařských postupů, např. využití pupečníkové krve, klonování orgánů - zákaz eutanásie - zákaz před a mimoanželského styku - zákaz, zákaz , zákaz. Přitom mají (asi) pocit, že zachraňují svět od mnorální zkázy. [;>)
    Nejhezčí bylo, jak se ¨před časem křesťané (KDU - ČSL) pokoušeli v Kotlince prosadit pohřbívání amputovaných částí těla. Uříznou ti nohu - pohřeb. Prst - pohřeb. Vyříznou kousek vadného střeva - pohřeb. Můžeme pokračovat dále - ostříháš si nehty nebo vlasy - pohřeb. Trochu jako woodoo.

    Neřekl bych, že křesťanství tím nějak bojuje proti novotám. Nebo jinak - racionálně bojuje. Ortodoxní křesťan, žid, muslim nebo komunista - alles gleich. Ne ne, jen ne něco přirozeného, něco co je v přírodě a tam se to osvědčilo jako nástroj evoluce nebo způsob přežití. Kdepak, je třeba trpět a věřit v Boha. Jen proboha nezačínat přemýšlet, uvažovat, zvažovat a zkoumat. Myslet.

    Bázeň Boží a možnost si vykoupit Jeho přízeň skrze služebníky Boží. Vy tam nevidíte tu tisíciletou manipulaci? Já ano. To už dělali i šamani v předkřesťanských dobách.
    Na p*d.

    OdpovědětVymazat
  34. V Itálii je katolická tradice značně silná, kromě toho je tu Vatikán a hlavně Italská kongregace biskupů, velmi aktivní.
    Takže debaty na téma "života" mezi katolíky a laiky (nekatolíky) jsou velice živé, někdy až zuřivé.
    Tentokrát zpráva o Holansku tiskem jen proběhla. Itálie má starosti ekonomického a politického řádu, Vatikán zas finančního - římská prokuratura zatkla tři funkcionáře vatikánské banky IOR pro praní špinavých peněz, což vedlo k demisi špiček vedení banky.
    http://roma.corriere.it/roma/notizie/cronaca/13_luglio_2/ior-costretti-ad-abbandonare-sarzanini-2221950930211.shtml

    OdpovědětVymazat
  35. informaci:

    Jak jsem tak měl možnost poznat nějaké Italy osobně, tak i když pocházejí z prostředí, kde katolické tradice jsou silné, tak mnohým z nich, ty samé katolické tradice pěkně pijou krev, když jde o jejich osobní život. No a tak se třeba formálně nerozvedou, když dojdou k závěru, že s jejich původní manželkou to není k žití. Prostě od ní odejdou a s tou novou žijí na hromádce. On by se s tou původní manželkou rozvedl a tu novou si klidně i vzal, jenomže ti mentálně zatvrdlí katoličtí dogmatici, mu v tom prostě brání, no, tak si v rámci možností žije pán po svém a své děti navštěvuje, platí na jejich výchovu, a jinak žije u nové rodiny. De facto je to jak v jiných, normálnějších zemích po rozvodu, ale de iure, je ten pán pořád ženatý. To jim ten maglajz, který dělají ze života jiným nevadí?

    Jsou to názoroví a mentální dinosauři, kteří nějakým záhadným hnutím osudu ještě nevyhynuli.

    S dogmatiky se nedá diskutovat, dogmatiky můžete jen poslat do kamsi, protože dlouze se s nimi vybavovat, je nikam nevedoucí festival ztraceného času. Životně důležité je ale nepustit je k tvorbě a ovlivňování legislativy, protože jakmile to připustíte, udělají peklo ze života jak sobě, tak jiným. Sobě samým, ať si ho dělají jak jen uznají za vhodné, nehodlám jim v tom nijak bránit, je to jejich rybíz. Rozhodně ale nehodlám dopustit, aby ho dělali ze života i mně, to nechť se jdou laskavě vycpat a vystavit do vitrínky.

    Naštěstí jsou tu poměrně positivní příznaky, že v zemích se silnou katolickou tradicí, jako je například Španělsko a Itálie, se začaly hýbat ledy a začíná se to naštěstí obracet k lepšímu. Ovečky ubývají a rozutíkávají se. Ani se tomu moc nedivím, spíš se divím, že to nenastalo dřív. O katolické či bolševické verse Talibanu opravdu nestojím a někteří z těch magorů opravdu vypadají tak šíleně, že není pochyb o tom, že kdyby měli tu možnost lidi pořádně skřípnout a podusit, ve vlastní šťávě, neváhali by ani vteřinu a udělali by to. Jde z nich strach, proto je zapotřebí být neustále na pozoru, a hnát je svinským krokem a na míle daleko od čehokoliv zákonodárného či mocenského.

    OdpovědětVymazat
  36. Draku,
    s rozvodem v Itálii je to tak, že nejdřív musí soud pronést rozsudek separace (rozluky) manželů buď dohodou nebo soudní kauzou, pak musí rozloučení manželé čekat tři roky, aby mohli požádat o rozvod. Víc se o tom dozvíte na stránkách rozvodového advokáta.
    http://www.causadiseparazione.it/divorzio/procedura_di_divorzio.html

    Katolíci mohou požádat vatikánský soud Sacra rota o zrušení (annullamento) sňatku, byl-li uzavřen v kostele. Je to záležitost velice komplikovaná a trvá takové čtyři až pět let.
    Bližší informace na wikipedii nebo na stránkách advokáta u církevního tribunálu.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Annulment_(Catholic_Church)
    http://www.maciazek.it/nozioni-di-base-annullamento-matrimonio-sacra-rota
    Po prohlášení církevního soudu se pak musí strany obrátit na státní soud, aby rozhodl o peněžních a hmotných záležitostech.
    Co je s dětmi, které se z manželství eventuelně narodily, to nevím. Marně jsem to na webu hledala.

    Lidi to tedy řeší tak, že po rozluce nebo i před ní žijí "na divoko" s jiným partnerem.
    Jinak dnes ti mladí spolu žijí jen tak, bez uzavření sňatku občanského nebo církevního. Sňatků stále ubývá. Dvojice jednoduše ohlásí na matričním úřadu narození dítěte a otec přizná své otcovství.

    A tahle situace je velký pokrok v porovnání s tím, co tu bylo před r. 1970, než byl zákon o rozvodu schválen parlamentem a vstoupil v platnost. Bližší informace na
    http://it.wikipedia.org/wiki/Divorzio_(ordinamento_civile_italiano)

    Mentalita se dost změnila za tu dobu, co jsem tady, ale stejně tu katoličtí fanatici blbnou dál. Nejvíc mi to lezlo na nervy ve škole, když měly děti nějakou "zbožnou" učitelku. Nyní mohou rodiče prohlásit, že si nepřejí, aby děti navštěvovaly výuku náboženství. Dřív byla povinná.

    Pokud jde o věci "poslední", o potrat a pod., o tom jsem tu už dala odkazy.
    O italském zákonu o potratu najdete tady:
    http://it.wikipedia.org/wiki/Legislazioni_sull'aborto

    OdpovědětVymazat
  37. Od kdy není v Itálii povinná výuka náboženství na ZŠ?
    A tzv. Lateránské dohody za duceho - ty se tohohle netýkaly?

    OdpovědětVymazat
  38. Jakube, výuka náboženství na italských základních školách není povinná na základě nového konkordátu z r.1984, a následkem dpr 751/1985 přepracovaném v Decreto legislativo 297/1994, články 309, 310 e 311.
    http://www.uaar.it/uaar/documenti/45.html
    Lidi, vy mě dneska honíte po webu jak nadmutou kozu. Pochopte, že si to všechno nemohu pamatovat. Bylo to přemleto do nekonečna ve všech možných diskuzích, takže jsem na svou sebeobranu musela spustit jakousi nepropustnou clonu, abych z toho nezblbla.
    A to pokud jde o náboženství, rozvod, potrat, eutanázii, odpojení pacienta od přístrojů, o umělém oplodnění a o všechno to, o čem tu s takovým zápalem diskutujete.
    Pro vás je to nové, pro mne už dávno přemleté a téměř zapomenuté.

    OdpovědětVymazat
  39. Je celkem zajímavé a příjemné pozorovat, jak se v tom italském prostředí zajímavě prolíná takový ten pragmatický duch bývalé římské říše, který podle mého má na svědomí to, že například moderní účetnictví stojí na prastarých italských základech, že mnohé z toho, co dodnes vidíme v právních řádech evropských zemí má své kořeny například v římském právu. Václav II, když nechal například kodifikovat horní zákon a zákon o mincovnictví, opřel se o tehdy přední evropské odborníky z Florencie. Mnohé z toho, nač tu máme odkazy, projevuje podobného ducha, ale je na druhé straně dost tragické pozorovat, jak ten bystrý rozum a pragmatismus místy doslova degraduje až przní, ten katolický dogmatismus. I když i ti katolíci jsou aspoň do nějaké míry poznamenaní tím tím rozumem a pragmatismem. Bohužel ale, co se týče ovlivňování veřejného mínění nestydatými manipulacemi a prosazování se možnými i nemožnými způsoby, tak v tom asi nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  40. Draku, co konkrétního špatného Vám katolíci udělali, že jakmile o nich slyšíte, začínáte vidět červeně?

    OdpovědětVymazat
  41. kapitánu Nemovi:

    Katolíci, mi nic špatného neprovedli, snad krom toho, že například:

    * Dlouho a vehementně se snažili mě a dalším, zde v ČR, kteří s nimi nemáme zbla společného, prostřednictvím jejich českého politického křídla zvaného KDU-ČSL, systematicky a svinsky, zneužívaje postavení koaličního jazýčku na váhách, vnutit do legislativy věci, o které většina lidí tady ani trochu nestojí. Konkrétně mám na mysli například potraty, takové ty jinak orientované, kteří jim nevím proč tak vadí a v neposlední řadě i úpornou a naprosto nesmyslnou snahu o konservaci bolševického modelu a bordelu ve zdravotnictví. Zneužívat situaci a vnucovat menšinové názory většině, je nízké, vyděračské a sprosté. Vzpomeňte si na doby, kdy chodila mezi lidem hádanka: "Tlustý had na 3?"

    * Pokus přivlastnit si svatovítskou katedrálu. Myslím, že při tom se projevili "ryze" a v tom "nejlepším" světle.

    Krátce řečeno, o prachy vliv a moc jde až na tom prvním místě. Účel víc než světí prostředky a nestydí se ani vydírat, ani manipulovat. Od někoho, kdo se na každém druhém kroku ohání desaterem a morálkou, je to dvojnásob svinské a odpudivé zároveň. Od počátečních sympatií vyvolávaných kardinálem Tomáškem to došlo až k poměrně silnému odpuzování za Vlka. Reputaci trochu napravuje kardinál Duka. Zapomněl bych ještě na Halíka a Sokola, ale to jsou spíš výjimky a nejsou moc často vidět.

    Ne, že by ti ostatní sektáři, ať už náboženští, nebo političtí, třeba zelení, byli o něco lepší, vůbec ne, ale jen málokdo z nich dokázal vyvinout stejně úporné úsilí, případně napáchat srovnatelné škody, s výjimkou zelených, samozřejmě. Na ty také budeme doplácet hodně dlouho.

    Nevidím červeně, ale vyděrače a hajzlíky, pokrytecky se zaštiťující moralistickými či jinými, rádoby dojemnými bláboly, bytostně nesnáším. Je mi úplně jedno, jde-li v ten moment o manipulujícího politika libovolné barvy spektra, novináře, či katolíka. Nemám rád kohokoliv, kdo lže, manipuluje a oblbuje, lidi. Do té kategorie spadá třeba i spousta obchodních zástupců rozličných i renomovaných firem, nečiním v tom rozdílů, měřím doufám

    OdpovědětVymazat
  42. Dík, omlouvám se do Toskány, odvolávám co jsem odvolal a slibuju co jsem slíbil, nejmíň dva dny nebudu směrovat na jih žádný požadavek, dotaz, žádost o rešerši, nic!
    Kapitáne, položil jste místo mne otázku, kterou jsem si kladl asi přibližně zhruba x-krát, takže jsem se mimoděk dočkal odpovědi. Ale jsem mimořádně potěšen, že je zmírněna závěrečným vyzdvižením osobností, jež jsou jimi i pro mne... Když já ani po cca 55 letech vnikání do téhle problematiky, známostí s mnoha profesionály z té sféry - círk. historiků a kronikářů, kazatelů, správců farností i kaplanů, ředitele KCharity, řádových sestřiček, přednášejících na teol. fakultách, lidí z ŽO, církevních památkářů... - o ní nemůžu, lituju, provést nějaké hodnotící shrnutí. Naopak. Vše po výtce individuálně. Vím o tolika, nesčetných fazetách, aspektech, stránkách tohoto jednoho ze základních témat... ovšemže je na vás, interpretovat to jako zbabělost, doševní neschopnost, neochotu vyvozovat důsledky... jistěže.
    Vytanul mi jeden citát z mých milovaných něm. osvícenců a romantiků: Někteří lidé prý nejen nevěří ve strašidla, nýbrž ani se jich n e b o j í ! Lichtenberg. Doporučuji. Howgh. A na Dvojce je film s fantastickou jedinečnou výpravou a la Art Déco, pěti třeskutými prožívanými výkony herců, n ě c o : Kafkova A m e r i k a (Topič) v pojetí p. Michálka z 94 tuším. Rozkoš, nádhera, ypsilonka, radost, hrůza, stylizace, nesnesitelno, divadlo a film v jednom.

    OdpovědětVymazat
  43. Neboli Jakube:
    - znamená to, že filozofové po dlouhém celoživotním dumání nakonec dospějí k tzv. "absolutnímu Tovjemu" - už nejsou ani při sebevětší snaze dospět k jednoznačnému názoru ? [;>))

    Já se neposmívám, já tam, až nejsem žádný filozof, neomylně směřuji.
    A mladí přitom mají názor na jakoukoliv otázku vyřešený za tři sekundy.
    Skvělé časy, vše jasné, zřetelné, hranice stanoveny, to je dobré, tohle špatné...

    OdpovědětVymazat
  44. ABSOLUTNÍ TOVJE! Za jedna, dejte sem index.
    Totiž za ten termín. Ne tedy, že bych byl nadšen jeho obsahem. Pár věcí n e n í relativních, zrelativizovatelných (sakra to je slovo). Pár základních prostých drobností, o kterých všichni víme, i když o nich nevíme.
    Amerikou jsem byl stržen - muzikou, výpravou, výkony, stylizací všeho, zlověstnými barvami a věčným přítmím a osudem ubohého Karla Rossmana - snad víc než když byla nová.

    OdpovědětVymazat
  45. Draku,
    je těžké říci, co se uchovalo v Itálii z kultury a tradic antického Říma. Některé tradice, jako na příklad florentské účetnictví nebo bankovnictví je spíš židovského původu - florentští kupci žili s místními židy ve shodě, spolupráci, učili se od nich, ale také jim konkurovali, v 15. - 18. století.
    Itálie je typický "melting pot", poté co sem vpadla nebo se sem přestěhovala etnika nejrůznějsího původu.
    Tak na př. původní sicilské kmeny Sicany, Elimy a Siculy si podmanili Římané, ale prošli tudy nejdřív Féničané, Řekové, pak Arabové, Berbeři a nakonec Normani. A všichni nechali jakýsi otisk na místní etniku.
    Na severu zas v Lombardii (Milán) původní obyvatelstvo Etruskové byli podrobeni galskými kmeny pak Římany, pak tudy prošli Erulové, Ostrogoti, okupovali je Longobardi a pak Frankové Karla Velikého.
    Proto se mentalita, postoj k životu, zvyky a tradice jednotlivých regionů mezi sebou značně liší. Všechny tyto etnické nánosy se nějak dochovaly. proto nemůžete soudit o povaze Italů jen podle jednotlivce, se kterým mluvíte. Musíte se ho zeptat, odkud je.
    Proto také takové rozdíly, hlavně ekonomické, mezi jednotlivými italskými regiony.
    Pak k tomu ještě přidejte vliv křesťanství a papežského státu.

    OdpovědětVymazat
  46. Jakube,
    jistěže my, "židokřesťané" nediskutujeme o některých přikázáních desatera. Nezabiješ, nepokradeš, nepožádáš...
    Ale ani to není tak docela pravda. Nepokradeš - pokud nemusíš pomoct potřebným (fenomén Jánošík, z moderních třeba Snowden), nezabiješ - pokud nechceš být milosrdným nebo zachovat rod (eutanásie, likvidace vážně poškozených plodů, dětí, lidí).
    A tak dále. Každé přikázání (etický, morální zákon?) má nějaké ale, které se odvolává buď na desatero nebo přírodní zákon.
    Všechno souvisí se vším a je třeba o tom přemýšlet komplexně a ne stavět ohrádky, že teď budeme mluvit o tom a o tom, a až to vyřešíme zase o onom.

    (Snowden je pochopitelně "Jánošík heute!")

    OdpovědětVymazat
  47. Jenže, StK,
    když budete přemýšlet "komplexně", tak se budete pořád pohybovat ve dvou kategoriích: Desatera (nezabiješ!)a přírodního zákona (život je selekce, kde přežije ten silnější). Anebo budete mezi nimi pendlovat.
    Ale problém nebo spíš problémy nejsou takového rázu, abyste je mohl řešit jednoznačně.
    Jsou tam gradace, stupně, odstíny.
    A co s těmi? Budete všechny nedostatečně vyvinuté děti házet ze skály anebo budete posuzovat, jestli jsou vady léčitelné?
    Není rozumnější, praktičtější probrat a stanovit hranice pro každou kategorii nemocí nebo vad odděleně? A pak rozhodnout, civilně.

    OdpovědětVymazat
  48. Krásný článek. Doma máme také 2 kočky. Kočku a kocoura a zatím jsou docela zdravé a doufám, že šťastně dožijí a že nebudou trpět. Tedy kočka má dietu kvůli slinivce, má ji trochu nemocnou, ale v rámci mezí. Pak ji pravděpodobně pohryzal potkan, tedy podle veterinářů, přišla s velikým zraněním na krku. No a náš kocour pecivál ten je jenom doma, takže mu nehrozí vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  49. Nelze izolovaně přemýšlet, Info.

    Například k těm dětem ze skály: Jeden názor je společenský, zda si daná společnost může dovolit živit členy, kteří nebudou nikdy moc platní. Druhý názor je názor matky - matka má přece naprogramovánu ochranu svých potomků za každou cenu - dokonce i za cenu svého života.(U většiny druhů.) Třetí názor je třeba to, zda takové postižené dítě nebude spíše trpět než si užívat života. Názor dítěte je v daném případě asi irevelantní - nemá z toho rozum a i kdyby mohlo něco podotknout, přírodní imperativ čehokoliv živého je přece přežít. Z toho pak vznikne jakýsi kompromis - asi ne dost dobrý, protože s nejistou hranicí.
    U některé věci je těžké mít "správný" názor. On se může lišit od většinového - a přesto je správný. Nebo proto. Podívejte se třeba tady. Z hlediska jedněch dětí (těch postižených) je hazard dobrý, z hlediska druhých (děti gamblerů) špatný. Kdo na zákazu heren (pozor! nikoliv gamblerství, to se dá provozovat i mimo oficiální herny) prodělá víc?
    U nás se říká "A fčíl mudruj!"

    OdpovědětVymazat
  50. Mudrujte.
    Ze skály, aby stát zbytečně neutrácel anebo respektovat lidský život i když se ostatním jeví jako méněcenný a léčit, vydávat státní peníze?
    Až domudrujete, napište!

    OdpovědětVymazat
  51. StK,
    podívejme se tedy na problematiku trochu jinak, snad se spíš dohovoříme.
    Stavíte proti sobě náboženské Desatero a zákony rírody.

    Co je to Desatero božích přikázání? Podle církevní tradice to jsou přikázání, která Bůh předal Mojžíšovi na hoře Sinaj.
    Podle biblické kritiky ale Desatero vznikalo postupně, v různých časových odstupech, zrovna tak jako Bible. Někteří odborníci tvrdí, že na vznik Desatera měla vliv Egyptská Kniha mrtvých, starší než Bible. Desatero, vzato z historického hlediska, je tedy souhrn minimálních morálních pravidel, vypracovaných tehdejší společností pro regulaci mezilidských vztahů.
    Tedy za prvé/ Bible je dílem člověka, společnosti určité doby, Desatero má tedy v první řadě úlohu, tak jak je koncipováno a formulováno, preskriptivní, normativní.

    Co jsou zákony přírody? Nechme stranou filozofické směry, které dávaly svou odpověď na to, co je příroda, co je její podstatou, jak se vyvíjela. Řekněme, že v moderním pojetí jde o souhrn vědeckých poznatků a teorií různých vědeckých oborů. Tyto teorie vzniklé extrapolací z pozorování a studia různých přírodních jevů mají ráz deskriptivní - tedy popisný.
    Tedy za druhé/ bych zdůraznila ráz deskriptivní oproti preskriptivnímu charakteru náboženských pravidel.

    Je lidská společnost součástí přírody, stojí mimo ni anebo dokonce je s ní v rozporu?
    Na to by Vám biologové, zoologové, antropologové odpověděli, že lidská komunita, lidstvo je součástí onoho celku, tvořeného jak neživou materií tak živými organizmy od bakterií až po živočichy. Tedy i její činnost, zaměřená na regulaci vztahů mezi členy komunity, je jevem analogickým jako v jiných živočišných komunitách.

    Když tedy ani Desatero ani formulace přírodních zákonů nejsou ničím jiným než výtvorem lidského rozumu, nevidím příčinu, proč by nynější společnost nemohla vypracovat své normy, které by odpovídaly nynějšímu pojetí o mravních hodnotách, nynější etice. A to právě tím, že by vzala v úvahu co nejširší kazistiku různých krizových situací lidského života a na základě toho vypracovala svůj kodex zákonů.

    OdpovědětVymazat
  52. Víte Info, proč se tak těžce domlouváme?
    Protože Vy používáte slova, historické příklady a hlavně jejich interpretaci - a z toho vyplývají i ty vaše hranice a zvažitelné míry závažností faktů.
    Já používám hlavně představivost. Fantazii doufám v nikoliv pejorativním slova smyslu. Hodně věcí vidím, ale nedokážu popsat tak, aby ostatní pochopili - nebo dokonce uvěřili. Umím v hlavě hýbat časem. I prosrtorem. Jsem na Europě za dvě sekundy - i ve skafandru. [;>)

    Nakonec - než začnu třeba fotit, musím mít tu fotku hotovou v hlavě - pak ji už jenom realizuji. Což se někdy povede, někdy méně a někdy vůbec. Ale ty fotky v mé hlavě jsou už dávno hotové a já jen čekám, až je budu mít příležitost sejmout.
    V tomhle ohledu mi je líto, že nejsem vybaven schopností něco namalovat. Asi bych maloval a ne fotil. Ale i u fotografií se neshodnu s většinou amatérů - opravdu: ostrost, zrno, přepálená světla a slité stíny - to všecko jsou pro mě dost bagatelní věci - pokud fotka něco vyjadřuje, říká. Ty technické a možná i klasicky kompoziční nedokonalosti je lépe na fotce nemít, ale jsou zanedbatelné, když fotka mluví. A s tím ostatním je tom podobné. S reklamou, videozáznamem...
    Jsem první divák a první posluchač - a to dřív, než nějaká fotografie, video nebo audio-kompozice vznikne.
    Klidně se na mě z hlediska své odbornosti zlobte, ale já to jinak neumím a těžko se to doučím.

    K poslednímu odstavci: Nejen mohla, ale i měla. Ale nedělá to, každý tu omílá svou tezi, aniž by se doopravdy pokoušeli něco pochopit. Partikulární, momentální zájmy jsou pro mnohé víc než skutečnost, než vize budoucnosti. A lidské zákony nemohou, nesmí být v rozporu se zákony přírody.* O Desateru - to můžu někdy nahodit téma. Je to obrovské, rozsáhlé téma, o kterém jsem četkl fůru moudrých i méně moudrých knih. Je to jakýsi výtažek, extrakt mravů tehdejší doby - ostatně jako celá Bible. Nebo Tóra. Nebo Korán. Problém není s textem. Problém je s jeho vykladači.

    */ Zkuste třeba zákonem zakázat, popřít gravitaci a zrušte schody... [;>)))

    P.S.: A nejsem misogyn. To je omyl. Nikdy jsem nebyl. Když už, tak jsem misantrop! Proto se přece starám o tenhle kousíček kyberprostoru, ni?

    [;>)

    OdpovědětVymazat
  53. Hm, StK,
    informace vždycky dostihne misogyna jako černá ruka, když někde dělá nějaká kompromitující prohlášení.

    Analytik a syntetizující mysl kumštýře jsou dva antipody, které se spolu těžko snášejí. Jeden všechno "rozšťourá", druhý se vzteká, proč ten do všeho strká nos, když sám nic neumí.
    Co s tím naděláte, StK, nejsem druhý Umberto Eco. abych začala něco skládat.
    Pokud jde o "zákon" gravitace, nepopírám jev - nejsem natolik hloupá - ale říkám, že slovíčko "zákon" je metafora. Nechci také říci, že můžeme jev gravitace zrušit nějakým zákonem odhlasovaným v parlamentu nebo vydaným nějakým diktátorem.
    Tutto qui, mio caro.

    OdpovědětVymazat
  54. Za částku nutnou k oddělení siamských dvojčat by bylo možné zachránit stovky hladovějících dětí. Zraky veřejnosti se ale upírají k jednotlivostem.
    (Zdroj: Viktor Farkas, Od Atlantidy k duté Zemi)

    OdpovědětVymazat
  55. A ze života:
    Znal jsem - pracoval jsem s dirigentem, no je to jedno, budeme mu třeba říkat Radek.
    Jeho znalosti hudební literatury byly omračující, když se mu zahrály čtyři takty z jakékoliv tzv. vážné hudby, z 90% určil, co to je a kdo to napsal. A kdy. Když se mu zahrálo 8 taktů, jeho určení se zlepšilo na 99%. Prostě génius.
    Problém byl v tom, že muzikanti pod ním nechtěli hrát. Říkali mi Semafor nebo Taktogrtaf. Stroj na dirigování.
    Analyzoval si každé dílo do mrtě, ale nedokázal ho provést. Interpretovat. Tedy na tak, aby někoho zaujalo.
    Několik let už asi poučuje Pánaboha. Protože ten, byť je vševědoucí, takové znalosti určitě nemá. Přesto jsem ho měl rád. Myslel to poctivě a na kariéru dirigenta byl opravdu skvěle připraven.

    Jenže: "Pán řekl: NE!" [;>))

    OdpovědětVymazat
  56. Ale ano, informace došla i na Šumavu.
    Jinak doufám, že nechcete, abych Vám na tu Fragasovu bestialitu odpovídala.
    Pokud jde o pana Radka, příklad se mne netýká. Já jsem připravena na profesi analytika ne dirigenta nebo skladatele.
    Co říkáte událostem v Egyptu? Teď je o tom právě debata v TV.
    Co myslíte, padne italská vláda?
    Schválí parlament vládu prezidenta Zemana?

    OdpovědětVymazat
  57. Oba jste tady teď spáchali tolik chytrých a podnětných a zajímavých a sporných a výborně či nesprávně formulovaných či nadhozených tvrzení atd., že mám už zas silný mindrák.
    Vono je to, věděj, všecko a bisl složitější. Jak tuhle srazilo auto starýho Herschla, byl na chodníku náhodou ten místní vod křesťanů, no ten snaživej farář, a hned k němu skočí a: Synu (jako by nebyl vo dvacet let mladší) - honem mi ještě na tomto světě řekni - věříš v Boha Otce, Syna i Ducha svatého? Nato Herschl otevře voči, posadí se a: Člověče! Já si tu chci v klidu umřít, probírám už s Ním příslušný podmínky - a voni mi dávaj hádanky!!

    OdpovědětVymazat
  58. Já vím Info,
    že Vy nikdy nedirigujete hudbu, to byl jenom příklad perfektního analytika bez schopnosti empatie.
    A jinak: počasí je tu na severu už docela letní a Egypt - inu - přiznám se, nemám ani páru, ani zájem o tom nějak blíže přemýšlet. Nemám v Egyptě ani přátele, ani pozemky...
    ...celé to "arabské jaro" bylo podivné, nepřehledné - o tom se už hodně diskutovalo a na tom se nic nemění. Něco chtějí - ale druhá polovina národa chce něco jiného. A jak říkal náš president: Alláh je veliký!
    Raději koukněte, čím se bavím.

    OdpovědětVymazat
  59. Pozor při tom focení. Včera psali, že v soukromém zoo u Turina tygr rozsápal krmitele.

    A kolikpak hladovějících dětí by se mohlo zachránit za to, co se v Evropě utrácí za krmení domácích mzlíčků? Třeba kocourů?

    A co kdyby se problém hladovějících dětí řešil jinak než almužnami? Navrhujte!

    OdpovědětVymazat
  60. StK,
    třeba Vás může zajímat tohle: http://www.vesmir.cz/clanek/lelek-kozodoj
    Já nechci narušovat atmosféru.

    OdpovědětVymazat
  61. Z tisku:
    Žena chtěla s matkou do sanitky. Není nutno, prohlásili zdravotníci!

    ...O matku se donedávna starala doma. Do domova pro seniory ji umístila až před pár měsíci - po pobytu nemocnici a léčebně dlouhodobě nemocných. Sama má totiž zdravotní problémy, při epileptickém záchvatu si popálila ruce a přišla o prsty. Navíc se stará ještě o dospělého syna, který má zdravotní následky po klíšťovém zánětu mozku v dětství. A stav matky se postupně zhoršoval...
    Kolik hladovějících dětí z Bangladéše by mohlo žít za státní prostředky, které spotřebuje tato jedna rodina?
    Hloupé? Jistě!
    Jako každé prohlášení tohoto typu.

    OdpovědětVymazat
  62. Máte snad v úmyslu podat návrh na zavedení globální světové sociální a zdravotní péče?
    Doposavad ji měl každý jednotlivý stát ve své režii.
    Vyplatilo by se to?

    OdpovědětVymazat
  63. Na to, aby se na světě objevilo dítě, je zapotřebí spolupráce 2 lidí, má tedy své rodiče a je tedy především na nich, jak se o něj postarají.

    Objektivně vzato, to dítě bytostně potřebuje, aby ho někdo měl rád, jinak z něho také nemusí vyrůst nic kloudného, takže jakékoliv odsuzování antikoncepce či interrupcí, tedy hloupé motání se do přirozeného běhu věcí, jaké provádí mnozí věřící, křesťany nevyjímaje, je silně kontraproduktivní a zároveň s tím i vyloženě nemoudré a neprozíravé.

    Kdyby se v těch rozvojových zemích nemnožili jako králíci, ale jako lidi, tak by těch harantů neměli 10, jako mají, ale 2-3, snadno by je uživili a k nim by mohli přikrmit i nějakou tu kočičku, ptáčka, nebo pejska, tak jako my. Odpovědnost za svá vlastní blbá rozhodnutí, nechť si každý laskavě nese sám a nechodí s tím pod pseudohumanistickými záminkami za mnou. Já mu ty haranty nenadělal.

    OdpovědětVymazat
  64. A ani jsem mu neříkal, že antikoncepce je hřích, jako jiní, dílem pokrytci, dílem hajzlové, dílem tupouni.

    OdpovědětVymazat
  65. Jistě Draku,
    ale je to házení hrachu na zeď. Sex je mocný čaroděj a spolu s vírou dokáže pěkné - hladomory.

    Ani hrachomet by nepomohl. I ti lumíci to mají zařízeno rozumněji.

    Navíc si myslím, že už je téma etiky a rozporu citu a rozumu vyčerpané. Aspoň tady, na tomhle blogu.
    A já už taky. [;>)

    OdpovědětVymazat
  66. Jste už znaven diskuzí, StK?

    Anticko řeckou Ezopovu bajku o mravenci a cikádě znáte? Byla pak přepracována i v jiných literaturách.
    Tady máte její moderní českou verzi:
    http://www.komik.cz/texty/1247-bajka-o-mravenci-a-cikade/

    A pro změnu, italskou autora pro děti Gianna Rodariho:
    Chiedo scusa alla favola antica
    se non mi piace l'avara formica.
    Io sto dalla parte della cicala
    che il più bel canto non vende, regala.
    (Prosím starého bajkaře o prominutí,
    že se mi lakomý mravenec nelíbí.
    Fandím cikádě,
    která svůj krásný zpěv neprodává, ale všem štědře daruje.)

    Která ze dvou verzí se Vám víc líbí?

    A legedu o svatém Martinu z Toursu znáte? Ten byl tak milosrdný, že se rozdělil se žebrákem i o svůj plášt. Představte si, krásný biskupský plášť a on ho rozřízl nožem ve dví, aby mohl přikrýt holého zmrzlého pobudu.

    Vidíte, kolik mínění - protichůdných - i v literární tradici!
    Čeho se chcete dobýt od nás chudáků? Už nevíme, co Vám říct.

    OdpovědětVymazat
  67. No dobře pokračujme v MPS Informace,
    když se nudíte. Italsky je to snad snad discorsi vuoti.
    Zeptám se tedy, když už tu citujeme bajky: Kdo z nich přežije zimu? Mravenec bez cikády nebo cikáda bez mravence?
    Vidíte a to je příroda.
    A souvisí to i se způsobem, jakým se divoké včely brání proniknutí jakéhosi obrněného brouka, který ohrožuje novou populaci v úlu - snad požírá med i s larvami včelek - už si to nepamatuji. Co teď: Žihadla nefungují - tak se včelky na brouka sesypou, celého ho pokryjí v několika vrstvách a začnou třást tělíčky. Tím se vyrobí tolik tepla, že milého brouka, pancíř - nepancíř prostě "upečou". Zahyne sice i vnitřek té včelí "tepelné koule", spousty včelek - ale pohromě v úle bylo zabráněno, úl a tím i pokračování rodu zachráněno. Sebeobětování pro celek - a to dokonce bez znalosti filozovie, etiky nebo morálky. Pokud chcete poučení - kdyby se se "živé islámské bomby" (sebevražední atentátníci) takto bránili, byla by to přirozenost. Ale oni se chovají opačně - útočí na brouky (nevěřící psy) MIMO své teritorium a v okamžiku, kdy je brouci bezprostředně neohrožují. Takže to příroda není.

    OdpovědětVymazat
  68. Ten Rodari je - jak jinak - kouzelný.
    Jenže... o to tam nešlo.
    S těma včelama to je fakt? Úžasné. No nepřemýšlejí. Intuice, pud. Hromadné "myšlení" (jako koordinované pohyb roje třeba) - kdyby o tom teprve musely přemýšlet a odsouhlasit si vše, už by tu nebyly.

    OdpovědětVymazat
  69. Naše středoevropská včela medonosná nevím, asi ne, ale určitě tohle praktikuje včela japonská proti japonskému sršni, a možná dokonce jen s minimálními vlastními ztrátami protože snad snáší o něco vyšší teplotu (dovezená včela evropská tuhle taktiku proti místnímu sršni "nezná")

    OdpovědětVymazat
  70. Informace,
    ta bajka je (často) krutá současná realita, jen ten slovník to poněkud kazí; komu není dáno, ani posouvání buldozerem u něho nic nezmění

    navíc, s etnikem se to na 100% nekryje ale se sociální skupinou preferující určitý vzorec chování ano

    OdpovědětVymazat
  71. Tak tak Kapitáne, sršeň to byl.
    S pancéřovaným broukem si zase muselo poradit sebevražedné komando mravenců.

    OdpovědětVymazat
  72. nonymní jsem byl já, promiňte. Snad to bylo jasné.
    Kdo teď bude jako já ve výjimečně slavnostní náladě sledovat přímý přenos z nádvoří Velehradu, bude mít u mne velké plus. Nemá to ovšemže co dělat s vírou či nevírou, to je snad jasné. Případně o tom něco třeba možná najednou vyplodím. Kdoví. I to se může stát...

    OdpovědětVymazat
  73. Chceme-li si brát příklady z přírody, z existujících sociálních organizací nižších řádů, stálo by za to podívat se i na kolonie bakterií, u nichž je integrované sociální chování značně vyvinuté.

    Claudio Tugnoli: Perché la violenza: mimetismo, conflitto, sacrificio - 2005 - Social Science
    http://books.google.it/books?id=7yMyDTgJnOEC&printsec=frontcover&hl=it#v=onepage&q&f=false

    Jak mezi sebou vedou válku antagonistické kolonie bakterií.
    Colonies of bacteria fight for resources with lethal protein
    http://phys.org/news188649168.html

    To abychom si udělali globální obraz a případně si vybrali vzor k následování.

    OdpovědětVymazat
  74. Vyploďte, Jakube, moc Vás prosím. Stejně nám to už dlouho slibujete.
    Slavia katolická a Slavia ortodoxní. To je přece krásné téma.

    OdpovědětVymazat
  75. Proč ne, Kocoure.
    http://www.kubickovi.com/index.php?cat=clanky&clanek=bun_vedomi

    OdpovědětVymazat
  76. Smazal jste svůj příspěvek, StK?

    OdpovědětVymazat
  77. Ale já přece vůbec nikoho nenabádám k následování přírody a navíc té nejprimitivnější.
    Jenom upozorňuji, že ledacos podobného už příroda vytvořila. Určitě Informace znáte knihu Pán much. Tak tam je přece popis chování mladých hochů docela věrný. Tak důvěryhodný, že se to mnohým moralistům hrubě nelíbilo.
    Nebo příběh sportovců, kteří ztroskotali s letadlem v Andách.
    Tohle jsou příklady, jak si poradí Homo Sapiens v krajních situacích. Toto je přirozené. Takoví jsou lidé, když jim sundáte masku "kultury a vzdělanosti". Tohle je přesně okamžik, kde se akademici rozčilují a přestanou se s vámi bavit. Lidé se nechovají podle jejich vymyšlených pouček a schémat.

    Mimo jiné Umberto Eco nedostal čestný doktorát UK. Opravdu - pro české akademiky je to zdá se méně významná osobnost než jiné - ale hlavně je příliš slavný a populární.

    OdpovědětVymazat
  78. Eco nedostane čestný doktorát UK?
    Lidovky píší, že jich má několik desítek. Poívejte se na jeho osobní stránky, jakou má sbírku.
    http://www.umbertoeco.it/CV/CURRICULUM2013.htm
    Jak to asi vezme, až se to dozví? Je to osoba dost namyšlená, slávu bere jako něco samozřejmého.
    Uvidíme, jak bude reagovat. Aby zas nenapsal nový román.
    Taky mu mohli ten doktorát dát, co by jim to udělalo!

    OdpovědětVymazat
  79. A podívejte se, kolik toho napsal, kromě románů.
    http://www.umbertoeco.it/CV/BOOKS.htm
    http://www.umbertoeco.it/CV/EDITEDBOOKS.htm
    Jak to stačil, je pro mne záhada.

    OdpovědětVymazat
  80. Ale já nějak nevím, proč bych tím měl být augenblicklich pohoršen a dštít oheň a síru na UK. Asi maj svý důvody, Frau I. Nevidím do toho, neznám zvyklosti, podívaj se, proč ve všem porád napodobovat velkej svět. Našinec nemá ánunk, co všecko přitom hraje roli, no ne? Dám si abštand, pak si nechám podat raport pro a proti a pak třeba si udělám závěr. A třeba ne.

    OdpovědětVymazat
  81. - a kolik že toho napsal?
    Nu - na množství nehleďte... obecně, že.

    OdpovědětVymazat
  82. Já jsem část jeho článků četla, Jakube.
    A mohu klidně a poctivě říci, že to jsou věci napsané s hlubokou znalostí svého oboru a velice inteligentní. (Romány pak, jak jsem už psala, se mi nijak nelíbí.) U. Eco je skutečně světová kapacita v literatuře. Znalosti jako on má málokdo. Podívejte se jen na kolika světových univerzitách přednášel. Myslíte, že ho tam zvali jen pro jeho jméno? Byl víckrát visiting profesor na amerických univerzitách ještě před tím, než získal popularitu svými romány.
    Je nejen velice inteligentní ale i chytrý, což je vzácná kombinace, to musíte uznat.
    Mimochodem tuto kombinaci pozoruju i u mého vnuka, skočil závěrečné zkoušky na střední škole s 10 e lode. Takže se na matku sesypaly komplimenty ze všech stran. Chudák nevěděla, jakého má schopného syna. I když já jsem si toho všimla už dávno před tím. Má tak živé oči, jako jehly.
    Na Eca, abych se k němu vrátila, se také lepily ženské jako mouchy na med. I když je pomenší a žádný krasavec. Ale umí to. Třeba by za tím odmítnutím UK mohla být nějaká srdeční nebo postelová záležitost. Kdo ví, páni akademici nám to neřeknou. Kdo ví.

    OdpovědětVymazat
  83. No ale... to všechno, ta drvivá (mám rád slovakismy) svědectví, co psal o náladě všech vrstev - to přece nemusí být v rozporu s tím, že zastával jako (politicky) nepochybující promoskevský člen PCI železné stanovisko: každý pokus o podvrácení každé ze zemí našeho tábora, jakýkoli, musí být zadupán - a ne-li jinak, tož tanky! - ?
    Píše ovšem obecně, jasné, že. Nevím, co a jak tam (na)psal, tehdy, hned. Přece k samozřejmým hlavním, podvědomým zásadám historika a vůbec badatele patří - nevyvozovat, a kdyby na sůl nebylo, spojitosti mezi událostmi, které se krátkým spojením (třeba souběžným děním, na tomtéž místě...)souvislost mít zdají, ne?
    Je ku*va vůbec nějaký významný italský či francouzský intelektuál těch let, co nebyl aspoň pár let v KS či s nima aspoň akčně nesympatizoval (Sartre) - kromě katolíků?
    Obšírné téma, vím. Ale moc bych přivítal. Zasvěcené summary.
    Ad vulgarismy: Uznáváte, že na hrubý pytel - ? Potřebuju si u tohoto tématu v poslední době dycky ulevit. Chápete, že?
    Moje velké téma, psané v duchu už desítiletí: A n o a l e . Ano, popravy, ano, persekvování, ano, zničení celých vrstev... ale - !

    OdpovědětVymazat
  84. A co takhle srovnat arabské a pražské jaro, Jakube?

    OdpovědětVymazat
  85. Takže se Vám zachtělo nějakého "zasvěceného summary".
    Lidi, máte vůbec představu, kolik toho o tom všem bylo napsáno? O Pražském jaru, o nepohodlné pozici PCI, o postoji jiných politických stran? Vždyť to byla zásadní otázka, na které se právě "prubovala" italská politická situace, pozice PCI a pak PSI?
    Dyť bych musela mít nadpřirozené schopnosti, abych to mohla dát dohromady.

    Podívejte se jen na italskou bibliografii o r. 1968 na Wikipedii:
    http://it.wikipedia.org/wiki/Primavera_di_Praga
    Bibliografia essenziale - právě essenziale, není tam totiž všechno.

    O dvojí duši PCI napsal moc pěkný článek ruský politický emigrant Viktor Zaslavskij, který žil v Itálii, kde se i oženil s historičkou.
    V Zaslavsky: La resistenza e la resa dei comunisti italiani
    http://www.loccidentale.it/files/VZ.pdf
    Ve zjednodušené verzi najdete tady:
    Praga e la doppia anima del Pci di Victor Zaslavsky
    http://www.ilsole24ore.com/art/SoleOnLine4/Mondo/2008/06/primavera-68-praga-pci.shtml

    Jaký souhrn bych vám já nebohá mohla udělat? Napsat další knihu? Na to nemám a ani na žádné souhrny nemám. Lituju. Mi dispiace.

    Ať srovnáva Jakub, je historik. Já ne.

    OdpovědětVymazat
  86. No jasně, nedá se.
    Sakra, to je název: Odpor a kapitulace italských komunistů. Aspoň mi to dává ten smysl - ne?
    Byli náhle (?) v dvojím ohni - no a nezadělávali si na to po léta?
    Na to se rád mrknu.
    Opět, promiňte, musím opakovat: komunismus = sekulární mesianismus. Se vším všudy v bleděmodrém. Taky zhrzení jedním učením sklouznou překvapivě(?) často hned do druhého extrému. Dojela mi na to jedna velká naděje před pár lety. Byl jsem připraven nepřipomínat jí, že hned po promoci se dala do partaje, bylo to v technickém oboru a byla z pasek - tradice. Ale když jsem zjistil, že dnes zaníceně absolvuje kurzy numerologie, evangelikálů, tajných učení... a že nemám brát jméno Boží nadarmo... bylo to jasné.
    To už spíš to KSČM - ?

    OdpovědětVymazat
  87. UK se zachovala rozumně, že tomu rudému nafoukanému floutkovi ten doktorát nedala. To, že někdo píše hodně a je hodně populární ještě vůbec neznamená, že to jeho psaní má nějakou úroveň, mnohdy je to naopak. Jako taktika, co nejvíce zaplevelit trh a nedat tudíž prostor jiným, je to asi úspěšné.

    Nedávno se objevila možnost mitochondriální genetické terapie. Je tudíž na výběr, zda ze dvou jedinců vznikne více, nebo méně poškozené dítě, které tudíž bude více nebo méně generovat náklady na zdravotní péči, které se nedají "utáhnout", nebo zda z genetického materiálu třech jedinců, kdy se poškozená mitochondriální DNA obou rodičů nahradí funkční někoho třetího a narodí se tedy dítě zdravé a normální. Jak se dalo čekat, hlasitě se ozvali se náboženští tupouni, křsťané nehlasitěji (zatím), že tohle ne, že to nejde, že to není etické... Proč tahle sebranka tak ráda někoho mrzačí a druhého nutí trpět? Já bych jim ty náklady na tu péči o ty poškozené jedince, vzniku kterých šlo zabránit, dal k úhradě. Věřím, že by jim to ty hloupé nevzdělané klapačky rychle zavřelo.

    OdpovědětVymazat
  88. Draku,
    pokud je mi známo, nikdy jste se nezabýval disciplinami jako literární historie, literární teorie nebo literární kritika. Na jakém základě můžte tedy tvrdit, že Ecovo "psaní" nemá úroveň?
    Eco byl po léta generálním tajemníkem a pak prezidentem Mezinárodní asociace studia semiotiky(International Association for Semiotic Studies). Myslíte, že ho tam zvolili jen proto, že počmáral tolik papíru? Kromě toho je čestným členem několika světových akademií.
    Rudý hejsek? Eco byl levičák, ale ne komunista, náležel spíš ke kruhu italských "radical chic", co se soustřeďovali kolem listů la Repubblica, l'Espresso.
    Situace v italské levici šedesátých let byla dost zmatená a složitá. Tři politické strany a množství diskuzních kroužků.
    Podle mého mínění si spíš UK udělala ostudu. Mezinárodní.

    OdpovědětVymazat
  89. Není tedy vhodné, aby se k literatuře vyjadřovali lidé bez akademického vzdělání? [;>)
    Chtěl bych upozornit, že tady se to smí.
    I člověk odborně nevzdělaný má právo mít svůj názor. Třeba zcela mylný, ale okřikovaní typu "co vy o tom můžete vědět" není moc hezké. Poněkud mi to připomnělo jednu bývalou diskutérku v Hospůdce.
    Drakovi se prostě Eco nezavděčil. To se stává. Já třeba Ecovy spisky čtu docela rád - ale ani to neznamená, že bych souhlasil s jeho politickými postoji. Za sebe můžu říct, že mě nikdy nezajímaly.

    Za "neudělením" čestného doktorátu tuším víc než odbornou nezpůsobilost Umbertovu závist těch, kteří o ceně rozhodovali. Jeho politická orientace je, myslím problém zástupný.

    OdpovědětVymazat
  90. Himl, napsala jsem odpověď a Big Blogger mi nabíd, abych si otevřela blog. Mizera, bych to psala znova.
    StK, nikomu nezakazuju, aby vyjadřoval své mínění. Ale když tu disciplinu neznám, tak do toho moc nemluvím. Co můžu říkat do mikrobiologie nebo chemie?

    OdpovědětVymazat
  91. Tři... e niente!
    1971 za mnou do brněnského MKS na Radnické kvůli vystavování svých fotek (spravoval jsem tam pěknou malou galerii) přišlo několik brněnských Řeků. Tam jich jsou tři-čtyry stovky, chovají se naprosto nadprůměrně, kolik jich vynikne, sestry E., že, kolegyně Chamonikola byla roky řed. Mor. galerie, dělají slavný velkolepý ples. Bon. Jenže oni přicházeli každý zvlášť a brzo mne napadlo, že mají obavu, aby se nepotkali - hergot, proč? A posléze jsem to napůl vydedukoval, napůl mi ti pod slibem mlčenlivosti naznačili: ti druzí mají, víte, vélice sporné, naprosto scestné názory - ! - É -a jaké - ? Politické. Oni jsou z té odštěpené strany, od t r o c k i s t ů ! Oni zrazují naši věc. - A vy, pane Mavros? - No já su přici správné Řek, tož su v té správné! - A pak v opačném gardu. Shrnuto: polovina jich byla (tedy chlapů) v KS - ale měli ty strany t ř i ! A pozor, to eště není všecko za pět korun: doma, v Helladě, byly taky tři, každá z nich pro své přívržence ta jediná nezrádná, správná, bojující za j e d i n o u ideu j e d i n ý m patřičným způsobem. (Všechny ovšem neměly v názvu to slovo; bylo tam dělnický, levý, lid, pracujících a tak.) Líbí?

    OdpovědětVymazat
  92. Víte Info,
    lidi třeba nevědí zhola nic o tom, jak působí zvuk, slovo, hudba. Nevědí nic o temporytmu, principu opakování, asociaci. Proč se dělá tohle takto tohle zase onak. Neznají ani vlastní technologii a fyzikální zákony - ale strašně rádi mi vysvětlují (vysvětlovali), jaký jsem to neumětel a jak jsem to měl správně udělat.

    Pokud to má cenu a mám čas (myslí to dobře, chtějí mi pomoci) vysvětluji jim, že není tak naprosto jasné, kdo z nás dvou je idiot, když to nemá cenu (internetová fóra a tamní bezejmenní borci, noví šéfové, začínající muzikáloví zpěváci atd.) tak se vůbec neozývám - ale neokřikuji je, i když kážou opravdu neskutečné bludy. Nemá to totiž cenu a byl bych stejně za nesnesitelného náfuku. Nechám je prostě sprostě v jejich omylu. Když jsem pak po letech seděl takovým u kávy, většinou o tom moc nechtěl mluvit. [;>)

    Občas jsme museli sedět mezi lidmi v hledišti (muzikály) a tam se mi osvědčil jeden trik - na diváka, který mi šeptem sděloval jak to mám dělat a tím mě nebo kolegu zvukaře neskutečně rušil. Šeptem jsem mu sdělil, že má naprostou pravdu a že ho po pauze pustím k pultu.
    Po pauze bylo jeho sedadlo vždy prázdné. Bez výjimky.

    Je zajímavé, že chirurgům takhle pacienti obvykle neradí.

    OdpovědětVymazat
  93. Jakube, kdyby politika (a víra, bohužel, někdy to prostě nejde rozeznat) neměla tak smrtelné následky, byla by to pěkná (_!_)

    OdpovědětVymazat
  94. Dešifruji to jako p*č*čanda nebo p*d*l. Správně?
    Radilové a všeználci, to každý fachman miluje. Dovedete si představit, jak takové miluju při tlumočení?
    Mám v rodině asi tak x lékařů. Všichni milují, začne-li někdo: A pane doktore, víte, co kdybyste mi... Já myslím, že by mi pomohl x-in, a taky určitě kdybyste mi předepsal Y-in, kamarádovi to helflo - !
    Zlatá vyšší matematika či jaderná chemie...

    OdpovědětVymazat
  95. Abych pobavila Kocoura, napíšu, jak se šíří novinářské drby.
    List Česká pozice píše, že kromě jiných příčin, proč vědecká rada hlasovala proti udělení doktorátu Ecovi, je také ta, že se "mezi filosofy objevily i (nepotvrzené) informace, že Eco údajně v archivním novinovém článku obhajoval sovětskou invazi do Československa".
    http://www.ceskapozice.cz/domov/veda-vzdelavani/proc-umberto-eco-nejspis-nebude-cestnym-doktorem-univerzity-karlovy
    Odkud pochází tato (nepotvrzená) informace? V srpnu 2008 se v Cortině d'Ampezzo konala schůzka novinářů a publika, na které byla představena nová kniha Enza Bettizy La primavera di Praga. 1968: la rivoluzione dimenticata, Milano, Mondadori, 2008 (Pražské jaro, 1968: zapomenutá revoluce). Kniha je v podstatě sbírka reportáží z Prahy po sovětské invazi, opublikovaných v listu Corriere della Sera. Bettiza, levicový liberál, tam pak v předmluvě srovnává pražské jaro s protestním hnutím osmašedesátého na západě.
    Kritizuje tam "ideologicko-filosofickou francouzskou džungli, od strukturalizmu, J.P. Sartra po C. Lévi-Strausse", schizofrenickou berlínskou situaci s marcusiánskou revoltou rudého Rudi, žáka Marcuse a frankfurtské školy až po Daniela Cohn-Bendita". Evropa byla " v plném barikádnickém varu, kde špína pračlověka z jeskyní, rozježené chlupy na tvářích a rozevláté kštice, úmyslně špinavé nebo roztrhané šaty nabývaly podle nového generačního konformizmu téhož revolučního významu, jaký měla v dobách mnohem heroičtějších paruka Robespierra, tříbarevná kokarda anebo anarchická lavallière (kravata z černého praporu)."
    http://spigolature.net/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=939:bettiza-e-la-primavera-di-praga-2008&catid=98:bettiza-enzo&Itemid=455
    Ve své knize Bettiza také kritizuje článek U.Eca o prvních dnech pražské invaze, uveřejněný 1.září 1968 v l'Espresso (na který jsem vám už dala odkaz s tím, že tam není ani nejmenší náznak, že by Eco invazi schvaloval. Konečně si ho můžete přečíst sami.). V diskuzi v Cortině se o významu tohoto článku pohádali mezi sebou novináři Corriere s Espressem, takže to skončilo v novinách. Bettiza kritizuje Eca, že se na situaci díval s bohorovným klidem neomarxistického levičáka, který nechápe význam toho, co se děje. Vyčítá mu, že po dvou dnech odjel do Vídně, kde se krmil Sacher dortem, místo aby zůstal na místě, informoval, pomáhal.
    Nic jiného Eco o invazi nepsal, nepamatuju se, v archivech jsem nic nenašla, a kdyby byl něco podobného jako schvalování invaze napsal, Bettiza by to v knize neopomněl zdůraznit.
    Takže po pěti letech si zřejmě na tuto hádku vzpomněli filozofové UK, ke kterým se asi dostala její ozvěna, a začali tam něco tvrdit, aniž by vůbec věděli, o co jde.

    OdpovědětVymazat
  96. Nicméně mi to Informace nijak neumenšuje podezření,
    že to vše bylo vytaženo účelově. Občas sám sebe peskuji za to, že jsem příliš ovlivněn svou minulostí, svými vzpomínkami a zapomínám "sledovat silnici" před sebou. Koukám, že mnozí jsou na tom daleko hůř! Ti z toho zpětného zrcátka nespustí oči. A o současnosti se začnou bavit až když je to minulost, když tu "přejetou slepici" uvidí ve zpětném zrcátku. [;>)

    OdpovědětVymazat
  97. To je dokonalé, ta poslední věta o té slepici!
    Vezme slepici na vědomí, teprve když ji uvidí přejetou ve zpětném zrcátku.
    No prosím. Stane se, že v proudu líčení - objasňování - vysvětlování něčeho najednou něco pregnantního mimoděk, en passant, formulujete. A je to a je to jak vytesané do kamene či ukradené od Římanů.
    Tohle si adoptuju.

    OdpovědětVymazat
  98. Tou "přejetou slepicí" bychom mohli nazvat italskou generaci revolucionářů z osmašedesátého. Při hledání na webu mi přišel do rukou pohovor s "matkou revolucionářů" Rossanou Rossandou, uveřejněný v la Repubblica 7.6. t.r. "Io, eterna madre della sinistra uccisa dai figli" (Já, věčná matka levice, zavražděná svými syny). je to hořká bilance nad výsledky svého života, nad svou politickou činností. Rossanda v mládí byla aktivistkou v PCI, zvolená do parlamentu. V osmašedesátém spolu se skupinou souvěrců zakládá list Il Manifesto, který byl z počátku i stranou, ale po neúspěchu ve volbách zanikl.
    Rossanda byla zastánkyní "čistého" marxizmu, třídního boje, bez kterého nemůže jít společnost kupředu. Kritizovala sovětskou společnost pro deviaci od myšlenek Marxe a Engelse, pro deformaci jejich myšlenek a ideálů.

    Dnes, kdy je jí 89 let, a léčí se po ictusu ve švýcarských lázních Brissago na břehu malebného jezera, nese težce vyčítky nové generace italské levice, která jí a jejím spolupracovníkům říká, že "soltanto un mucchio di macerie, ecco quello che ci avete lasciato. Voi, con le vostre certezze e le vostre idee granitiche." (nechali jste po sobě jen hromadu trosek. Vy, ty vaše jistoty a vaše granitické myšlenky.)
    Rossanda kritiku nepřijímá, dívá se s odporem na pacifikovanou společnost, na "absurdní dohodu" mezi Berlusconim a zbytky bývalé levice, které žehná prezident Napolitano (také bývalý PCI) - Nejsem extremistka, prahnoucí po krvi, ale cítím potřebu vrátit se k třídnímu boji - tvrdí.
    http://www.repubblica.it/cultura/2013/06/07/news/rossana_rossanda-60545426/

    Při zpětném pohledu do zrcátka Rossanda nevidí právě ty trosky, co po sobě zanechala její generace, a se kterými se dnes společnost těžko vyrovnává. Při pohledu kupředu na cestu vidí před sebou jen smrt, nevyhnutelnou, nepřemožitelnou žádnou ideologií. Na nočním stolku má sbírku povídek jiného revolucionáře, který také dospívá ke konci své existence, Alberta Asor Rosy: Racconti dell'errore, věnované tématu smrti a životní bilance.
    Spolupracovník Rossandy Lucio Magri se nechal v listopadu uspat navždy na klinice smrti ve švýcarské Bellinzoně. Po smrti své družky a po krachu svých ideálů revolucionáře, neměl sílu žít dál.
    Někdy to hledění dozadu, nekritické, sebe opravňující, člověku alespoň ulehčí ten poslední krok. I když neodčiní to, co napáchal. A třeba ani neulehčí.

    OdpovědětVymazat
  99. Malý přípodotek k Ecovi:

    Pokud o (ne)udělení rozhodoval stejný senát, který se zabýval profesůrou pana M.C.Putny, výsledek mne nepřekvapuje. Mám na výsledky v obou případech opačný názor, respektuji však právo UK na akademickou svobodu projevu.

    K "radilům, kteří to myslí dobře":

    Vždy v okamžiku největšího zoufalství po asi desátém rozhovoru na stálé stejné téma s člověkem, který to "myslí dobře", vzpomenu si a tiše zamumlám ono již klasické: "Zlatý prciny" ...

    OdpovědětVymazat
  100. Pro Informaci:
    S tou starou paní sice nedokážu souhlasit, ale naprosto ji chápu. Je mi ji líto. Nelze radikálně změnit pohled na svět, když se člověk pomalu chystá z něho odejít. Novému neuvěří a když zavrhne to staré, nezbude mu nic, než to "uspání". Proč žít?
    Proto někteří doposledka drží volant, nedívají se dopředu ani dozadu a jedou, plyn na podlaze, dokud mají něco v nádrži. Pak to v motoru škytne a už je jim všechno jedno.
    To není hrdé trvání na ideálech mladosti. To je zoufalé trvání na svých ideálech. Pohled do zpětného zrcátka - nakonec - k čemu to. Pro poučení? V tomhle věku? Komu ku prospěchu?
    Nene, to už je okamžik na větičku "A přece se točí!"

    OdpovědětVymazat
  101. Ano. Ty jejich ideje jak z žuly, železné, věčné, zářící do nekonečné budoucnosti - und wenn alles in Scherben fällt - ! Objasním, co mi teď vytanulo vč. melodie, kdo nezná: Wir werden weiter marschieren, wenn alles in Scherben fällt - denn heute gehört uns Deutschland und morgen die ganze Welt! Hymnus SA. Mrazivě využito v tom Viscontiho filmu o vyvraždění jejích špiček - Soumrak bohů?
    Že to je z jiného režimu? Ale prosím vás. Vím o tom mnoho. Má teta byla nejmocnější a nejobávanější žena tohoto státu koncem 4O. let. Než si pro ni náhle jednou ve 4 ráno přišli. Přežila, puštěna 61, + předloni. Velké téma. Vrcholně výstražné. Uhlířská víra, ozáření Jedinou Myšlenkou (jakoukoli) v pubertě, navždy, kdyby na sůl nebylo. No, satis pro tempore.
    Ta Rossandová - to je v Itálii obecně známá postava? Tragikomická, řekl bych - ?

    OdpovědětVymazat
  102. Samozřejmě, Rossana Rossanda byla jednou z hlavních postav barikádního hnutí šedesátníků.
    Rafinovaná myslitelka, kněžka Marxova učení, která pracovala na jeho odkazu, obrušovala, upřesňovala. Velká dáma, která psala za pracvním stole, s hordami jeskynních rozcuchaných, špinavých mladých revolucinářů si nezadávala, nezahazovala.
    Přiznám se, že jsem její články nečetla, snad ze snobizmu, snad z nepřemožitelné nechuti k tomu učení. Jen jednou jsem byla na jedné její přednášce. Bylo to samé upřesňování pojmů, pilování různých distinguo. Něco jako lekce teologie pro zasvěcené.
    Já se jen jako neotesaný "semplicista" divím, proč se jí novinář listu la Repubblica nezeptal, jak se cítí, když se podívá na ty trosky, co za sebou jejich generace nechala.
    V šedesátých letech Itálie prožívala největší ekonomický boom ve své historii. Zničený, podupaný stávkami, okupacemi závodů, manifestacemi, násilím. Třídním bojem, řečeno slovy soudružky R.R.
    Co asi cítí, jestli je vůbec schopná něco cítit, když slyší o sebevraždách lidí, kteří jsou ekonomicky na hromadě a už nemůžou dál.
    Zatímco madame revolucionářka se léčí na pařížské klinice a zotavuje ve švýcarském sanatoriu.
    Jsem vulgární populstka, závistivá, štvavá?
    Možná, když mě tak chcete nazvat, ale já bych se jí přece byla zeptala. Dámy s vlasy "bílými jako kamelie", které jí dodávají takový charme.

    OdpovědětVymazat
  103. S těmi troskami se budou současníci i jejich potomci vypořádat tak jako tak a k osobě staré paní - vždyť už brzy umře...

    Já raději sedím relativně zdravý ve svém bytě na sídlišti, než bych se léčil v jakkoli luxusním švýcarském sanatoriu z následků.
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  104. Ale stejně, poslyšte... jim to, těm dnešním blahobytným slavným v kdovíjakých křeslech sedícím, pařížským a ostatním "revolucionářům" (tedy výtržníkům a ničitelům a rozvracečům) z 68 - takové stáří trochu závidíme, že - ?
    Ve 22.10 je na Rádiu PLUS půlhodinová přednáška Martina C. Putny o soluňských bratřích! A už hodinu předtím je tamže o nich další pořad. Rádio i TV se letos, všecka čest, v tomto směru vyznamenávají!
    Říkal jsem vám, že mezi mé chlouby patří simultánní tlumočení staroslověnštiny do rakouské němčiny? Taková jsem já, matinko...

    OdpovědětVymazat
  105. A jestlipak Vám, Jakube, na těch oslavách věrozvěstů řekli, že Velkomoravská říše se nenacházela na Moravě nebo na Slovensku, ale jižně od Dunaje, a jméno pochází od hlavního města Maraba, kterému podle vykopávek odpovídá rumunské Marosvár , dnešní Cenad?
    Zastávají to historici jako:
    I. Boba, Moravia’s History Reconsidered. A Reinterpretation of Medieval Sources, The
    Hague 1971.
    nebo
    M.EGGERS, Das “Grossmährische Reich“. Realität oder Fiktion?. Eine Neuinterpretation
    der Quellen zur Geschichte des mittleren Donauraumes im 9. Jahrhundert, Stuttgart, A.
    Hiersemann, 1995.

    A Svatopluk sídlil v Marabě a ne někde na Velehradě v Nitře nebo kde.

    OdpovědětVymazat
  106. I, já nejsu ve svých znalostech tohoto tématu odkázán na to, co se říká při oslavách, víte. Původně jsem kdysi dokonce naplno studoval prehistorii. Dělal jsem v
    Mikulčicích, na Pohansku, synka jsem dohodil na práce ve St. Městě, poznal jsem prof. Hrubého, Poulíka atd., v červnu jsem byl na velké týdenní konferenci o VM na Velehradě, mladší kapacity na VM z uni i arch. ústavů i círk. institucí znám desítiletí osobně. Příp. jim překládám resumé ap., degustuji s nima víno a tak.
    Tyhle fantasmagorie začínaly už v raných šedesátých (v NSR, Jugoslávii). Můžu vám přidat ještě další senzačně odhalená p r a v á místa Moravy. Mezi námi děvčaty: Nechte to plavat. Prego.
    No dobře, za pár dní si to pročtu, bon.

    OdpovědětVymazat
  107. Vždyť se nemusíte hned čertit, Jakube, pro jeden malý žertík.
    Já jsem jen chtěla vědět, co si o tom myslíte Vy.
    Já nejsem medievista nebo medievalista a tak se vždycky raději zeptám.
    A viděl jste, jak slovenská vláda a ambasáda oslavovaly výročí v Itálii?
    https://sites.google.com/site/allegrait/home/1150_cirillo_metodio_venezia
    Aj v Miláně slavili.

    OdpovědětVymazat
  108. Dyť jo.
    No to asi bolo bohovské! Na to se mrknu. Samozřejmě se mluvilo o PRVNÍM STÁTĚ STARÝCH SLOVÁKŮ, je mi jasné předem... A ovšem, abyste věděli, centrum tzv. Moravy bylo na Slovensku. TO SA DOBRE VIE!
    Aj to meno ste nám zobrali. Ale pravda raz víde na svetlo božie, a už vychádza! Mor ho!

    OdpovědětVymazat
  109. Nic podobného v tom materiálu na webu není, Jakube. Máte tam i slovenskou verzi.
    Já shledávám chvályhodným, že se malý stát představuje ve světě prostřednictvím kulturních akcí, jako třeba to kladení pamětní desky. Že nezůstává ve stínu agresivního souseda.
    Slovensko má také s Itálií dobré obchodní styky. A že mu na tom záleží, je vidět z počtu sponzorů co jsou pod pozvánkou na slavnost uvedeni.

    OdpovědětVymazat
  110. Tak to je dobře. Že na nejvyšší úrovni se tyhle voluntaristické zakomplexované šovinistické pitomosti neprojevují. Na té nejnižší žel hodně. V nepřímé úměrnosti ke vzdělání a rozhledu toho oného...

    OdpovědětVymazat
  111. Víte, Jakube,
    já se té jejich "zakomplexovanosti" vůbec nedivím. Maďaři na ně dělají pořádný nátlak. Dochází mezi oběma stranami přímo k fyzickým útokům mezi lidmi, kteří se vůbec neznají.
    Maďaři jsou pak nacionalisti přímo zuřiví. Nemůžete ani udělat poznámku, že v supermárketu nemají výběr zeleniny a hned se do vás pustí přímo nenávistně. Jen jsem valila oči.
    Taky první otázka ke mně vždycky je, jestli jsem Češka nebo Slovenka.
    Jednou jim schválně řeknu, že jsem Slovenka, uvidím, k čemu dojdou. Snad mi nedají přes hubu.

    OdpovědětVymazat
  112. Ale tohle je nahrávka na smeč! Takže:
    Nemusíte, já jsem to zkoušel několikrát. Tak poslouchejte, všichni - a předesílám, že Maďaři jsou prima lidi, mají šmrnc, úroveň, glanc, beru je moc - ale tu jde o vztah ke Slovákům:
    Ne! Kdepak, přes hubu vám nedají... začnou - pozvolna či okamžitě, nenápadně či nápadně nápadně - PROVOKOVAT.
    Začnou vás poštívat, na*írat, drobňoučce urážet, nazývat věci, místa, děja na Slovensku jejich názvy, jmény, překrucovat historické děje a postavy, tvrdit, že ten a ten a ten byli vlastně Magyarok - vlastně ne! Ne tvrdit - jenom nedopatřením jim to jaksi unikne... atd. atp. Igen. Az istenem.
    Když pak případně podotknete bokem, že to tak přece je, že to víte taky, a na jejich zklamání nad nevydařenou provokací utrousíte, že jste Cseh - zklamání je dojemné... Ano. V tomto směru dovedou být otřesné šovinistické potvory. Tót nem ember. Víte, co to je? najdete si to? Víte, jaké pohrdání je už v označení tót - dokonce psáno takto, s malým t?
    A pozor, teď přijde obrat a šok - tím větší, že to kromě mne a pár dalších lidí, zajímajících se tehdy o východ Slovenska, dodnes nikdo u nás netuší: stejně se bleskově začali chovat mnozí Slováci na jaře 68 k Rusínům. Vyměňovat dvojjazyčné tabule za ejen slovenské atp. Tak, čím menší národ, tím hůř se může chovat k ještě menším či menšinám.
    Bohorodyco! Spať načim, chalani. Na valale už děvčiny choďa ta špivaju.

    OdpovědětVymazat
  113. Takže Slováci utlačují Rusíny? "Tak, čím menší národ, tím hůř se může chovat k ještě menším či menšinám. "
    Tím jste mi, Jakube, zamotal šišku. Jsou Rusíni národem? Kdysi jsem četla soubor článká o národním obrození, o národních hnutích v 19. stol, kde bylo konstatováno, že Rusíni v té době neusilovali o vytvoření nebo spíš definici vlastní identity jako národa. Jak se říká, nechali si tehdy ujet vlak před nosem.
    Začali až později a historii jejich pokusů jistě znáte, tu Vám nemusím vykládat.
    Dodnes nemají společný národní jazyk (literární), rusínština je soubor dialektů. Mluvčích je celkově 623.960, podle oficiálních statistik sčítání lidu 70 374.
    (Wikipedie heslo rusínština. Tam se také dozvíte, že v Česku je 1.106 osob, které mluví rusínsky, jakým dialektem?) Založili Společnost přátel Podkarpatské Rusi a vydávají vlastní časopis, ale psaný česky
    http://www.podkarpatskarus.cz/category/kategorie-%C4%8Dl%C3%A1nku/%C4%8Dasopis-p%C5%99%C3%A1tel-podkarpatsk%C3%A9-rusi-aktu%C3%A1ln%C3%AD-vyd%C3%A1n%C3%AD
    Ve Wikipedii pak čtu: Na Slovensku je vedle ukrajinské menšiny uznána i menšina rusínská. V Prešově se provozuje rozhlasové vysílání, které je zčásti ukrajinské, zčásti rusínské. Vycházejí rusínské noviny Info-Русин ...

    V jiném článku o kontrastech mezi národním a občanským principem v politickém životě střední Evropy minulého století zas čtu: "Střídání termínů „národ“, „národnost“, „národní společenství“, „etnická skupina“, „národnostní menšina“ apod. vyplývá ze skutečnosti, že nelze vždy přesně pojmenovat právě uváděnou entitu nebo nalézt společné pojmenování pro všechny subjekty národnostní scény."

    Není to pěkná motanice? A můžeme z toho snad někoho vinit?
    Jsou Rusíni utlačovaným národem nebo menšinovým etnikem anebo skupinami osob, které sice mluví místním nářečím, ale po kulturní stránce jsou součástí již definovaných národů - na př. Slováci, Ukrajinci? nejsou ta hnutí přátel Rusínů v současné době trochu anachronistická?

    OdpovědětVymazat
  114. Jakube, jestlipa víš, jak se ve staroslověnštině řekne počítač?
    Prstomlat. A elektrárna? Mlunorod.

    OdpovědětVymazat
  115. No nastínila jste to sama. A navíc za první republiky jim najednou spadla do klína naprostá svoboda vyjadřování, maďarské úřady (vč. železnic a vůbdec jakýchkoliv) náhle pryč, byli sami strašně bezradní zmatení, venkovští, roztříštění. Ale já mluvím o těch pravoslavných a grekokatolických, co se octli (zajisté s obrovským překvapením) v jakémsi Československu, ne o Podkarpandě.
    Tak tehdy se za celým 20 let nedokázali shodnout, jsou-li Rusíni (Ruthenen v něm.), Ukrajinci či jen část velkého národa ruského, vážně. Po Únoru se vše zkomplikovalo nařízeným převodem grekokatolíků k pravým pravoslavným - pod Moskvou, že. Za uvolnění na jaře 68 to do té doby ruce líbající věřící náhle dávali svým otcům duchovnym sežrat: vypalování far, útěky farářů s rodinami do Prešova pod ochranou VB. Vím to z první ruky. Jeden z nich se mohl stát mým tchánem. Ještě navíc: sověti v 45 nejasný počet Rusínů (podle nich Ukr.) byl Rudou armádou NKVD odlifrován na východ - blízký i Dálný. veselé doby. Veselé děje. Žijte v tom. A živte rodinu. A plavte v proudu zoufale tak, aby včerejší, dnešní či možná zítřejší panstvo bylo spokojeno. Za chvíli pak združstevňování - a ovšem esenbáci byli Slováci.
    StK tomu zajisté dobře rozumí. Těšínsko, Hlučínsko...
    O šíleném tragickém 14. březnu 39 na Podkarpandě, zoufalých bojích čs. (= českých) vojáků a policistů a četníků s náhle vše obsazujícími Maďary zatýkajícími ihned ološinovy lidi, za zády bleskově vyvstavší samostatnou Slovenskou republiku... víte? O bojích za stát, jenž právě přestal existovat, a oni seznali, že se do toho nového protektorátu ani neprobojují - ? A kterých pěkných pár desítek padlo - za co, koho, proč vlastně, kdo za to? A o Rusínech, co se rozhodli přejít hranici do Sojuzu - přes Polsko či Rumunsko - a byli ihned sebráni a odvezeni na Sibiř?
    Střední Evropo, nikoli nejsi nejmenší mezi trpiteli.

    OdpovědětVymazat
  116. Řekl bych, že to můžete pochopit právě vy u vás: Sardinie!

    OdpovědětVymazat
  117. Gospodi! Togo jaz nevěděch!

    OdpovědětVymazat
  118. Jakube, manželčin strýc se kdysi s velkými problémy dostával se svými kolegy jako četník - příslušník SOS (Stráž obrany státu) ze Zakarpatské Rusi zpátky do Česka (omlouvám se, že pro zkrácení popisu používám tento termín, ale neshledávám ho až tak odpudivý jako druhdy Václav Havel). Vyprávěl, jak po nich stříleli Maďaři a další zážitky, ale o nich snad někdy později. A pokud se týká Rusínů - dalo se prý poznat, ke kterému politickému proudu se hlásí podle barvy dýnka vojenské čepice - zelená, červená, modrá.

    OdpovědětVymazat
  119. Pokud to má vypadat jako staroslověnština, tak je třeba zachovat jery: prstomlatъ, mlunorodъ (nebo případně prstomlatŭ, mlunorodŭ).

    OdpovědětVymazat
  120. Jistěže. Co máte z toho. Je to kouzelné
    Jak zní mé, dávno všem kolegům a rodině známé heslo v erbu: Fremde Sprachen - das ist meine!! Líbí?
    Ovšem stsl není cizí. Je to naše velké dědictví a chlouba a nejsu ochotný to nijak zlehčovat. Ani starou tzv. Velkou Moravu item Bratry. Jaký bych byl Moravan? Snad zcela přirozené. Pochopitelné. Jasné.

    OdpovědětVymazat
  121. Česko budiž. Ale poněkud bych si dovolil poznamenat, že jste v zápalu psaní bezděčně použil dnešního termínu Zakarpatská. Navíc to, sím, ani z našeho směru není logické...

    OdpovědětVymazat
  122. Odvolávám Zakarpatskou Rus! Podkarpatská Rus. È bene?

    OdpovědětVymazat
  123. Bene, bene. Certe, amice. Contentus sum.
    (Pro hodie!)

    OdpovědětVymazat
  124. Nevím, kam bych to napsal, když Šaman zavřel hospůdku, tak to dám sem.

    Úžasně mě potěšil svým názorem na ponožky a sandály, mluví mi z duše.
    Vyjadřuji mu plnou podporu všemi 20 (prsty).

    OdpovědětVymazat
  125. Kde psal v posledních článečcích o ponožkách a sandálech - ?

    OdpovědětVymazat
  126. Naprosto se ztotožňuji se Šamanem a kapitánem Nemem. V sandálech sice moc často nechodím, ale když už ano, tak jedině v ponožkách.

    OdpovědětVymazat
  127. Jakubovi S.:

    Najdete na to odkaz vpravo nahoře u nás, nebo přímo u Šamana:

    http://samanovodoupe.blogspot.cz/2013/07/to-myslim-vazne.html

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)