Prohledat tento blog

pátek 5. července 2013

Egypt, země faraónů

Zdroj: Internet






   "Tak nám svrhli prezidenta Mursího" pravila egyptskému Josefovi Š. egyptská paní Müllerová. "A zavírají hlavní islamisty."





      Zdá se, že v evropskými multikulturalisty oslavovaném arabském jaru nastává první větší zádrhel. Když je jeden diktátor nahrazen jiným diktát(or)em, obvykle se situace nezlepší. Spíše naopak. Přibližně polovina egypťanů si nepřeje vládu islamistů, která by vedla Egypt zpátky do středověku. Nejen po kulturní, ale i po ekonomické stránce. Už vidím, jak naši evropští kulturtrégři jásají nad tím, že se odstřelí veškerém památky, které zobrazují lidské postavy - protože Korán něco takového nepovoluje. Ale už jsou tady výzvy, například  ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonové: "Vyzývám všechny strany k rychlému návratu k demokratickému procesu, včetně uskutečnění svobodných a spravedlivých prezidentských i parlamentních voleb, vehementně odsuzuji veškeré násilné činy, vyjadřuji soustrast rodinám obětí a vyzývám bezpečnostní složky, aby učinily vše, co je v jejich silách, k ochraně životů Egypťanů!" Je velké štěstí, že EU s paní ministryní neexistovala v době jiných převratů a revolucí. Převraty a revoluce jsou podle ní totiž něco opravdu, ale opravdu ošklivého, zatím co uchopení moci "demokraticky", jak to už před časem učinil třeba jistý Adolf H. v předválečném Německu nebo  Klement G. v Československu 1948  je asi správné. Bez ohledu na jen o něco menší polovinu obyvatelstva, která pak je omezována tou momentální většinou,  která se spořádaně dostavila k urnám.  

   President Obama vyzval egyptskou armádu, aby svévolně nezatýkala Mursího a jeho přívržence. "Očekáváme, že armáda zajistí ochranu práv všech Egypťanů," dodal. Jak to má udělat, když přibližně polovina obyvatelstva fandí agresivnímu islámu a druhá je tvrdě proti už ale neporadil. Zásah USA v Iráku snad ještě máme v dobré paměti. Tam se také armáda postarala o svržení nenáviděného diktátora. Ale byla to armáda cizího státu, armáda americká. To je asi něco jiného, že pane Obamo! 

   A do třetice: Úřady zavřely tři islamistické televizní stanice, včetně jednoho kanálu provozovaného Muslimským bratrstvem. Bezpečnostní síly rovněž vtrhly do kanceláří egyptského zpravodajského kanálu televize Al-Džazíra a zadržely minimálně pět jeho zaměstnanců, z nichž čtyři byli později propuštěni. Kanálu bylo zabráněno vysílat záběry z demonstrace na podporu Mursího v severní části Káhiry. "Znepokojují nás zprávy, že úřady zastavují televizní přenosy na základě politických hledisek," uvedl jeden z členů Komise na ochranu novinářů sídlící v New Yorku a dodal "Vyzýváme armádu, aby v tomto klíčovém okamžiku nepřipravovala Egypťany o zdroje informací."  

   Opravdu dobré rady, přímo knížecí. Pánové si neuvědomují, že mediální ovlivňování, "masáž", je nezbytnou součásti politického boje kdekoliv. Je nanejvýš pravděpodobné, že před zásahem armády byly zprávy z demonstrací filtrovány přesně opačným způsobem. Od člena Komise, novináře, je jeho prohlášení pokrytectvím první velikosti.

   Co to znamená? Že svět se staví proti pořádku v Egyptě, vzhledem k vyrovnanosti počtu přívrženců toho i onoho řešení se dá očekávat občanská válka jako v Sýrii a tím i možnost prodávat zbraně té nebo oné straně (nejlépe přes různé prostředníky stranám oběma), možnost si vyzkoušet své vlastní zbraňové systémy v praxi a na živé síle (viz "bezletová zóna v Libyi") a ze vzniklých zmatků a bojů těžit jednak okamžitě, jednak vlivem do budoucna - "vděk vítěze".  Tyhle konflikty mimo vlastní území jsou pro politiky a hlavně vojáky naprosto skvělou příležitosti k vzájemnému poměření sil a prověření bojové techniky, aniž si ohrozí vlastní obyvatelstvo a zdevastují své území. 
"O tom" byla válka ve Vietnamu*, v Iráku v Libyi. A tento scénář se pokoušíme (..ano i my! Jsme přece jak v NATO, tak i v EU) vnutit i Sýrii a Egyptu. 

   Na blogu Neviditelný čert se už několik dní Lucifer v článcích nazvaných vždy  Kam kráčíš lidstvo? zamýšlí nad úlohou rozumu ve vývoji lidstva. Vzpomněl na Lideny bří Strugackých**. Naskočila mi hned volná asociace s ilumináty, jejichž příběh se táhne dějinami Evropy celá staletí.  Jak je pronásledovala církev i světská moc. Protože přinášeli moudrost. To je špatně.  
Skutečný Homo Sapiens, člověk rozumný se totiž strašně špatně ovládá. Přemýšlí nad příčinami a důsledky jevů. Nic pro církev, nic pro krále, diktátory a vůbec všeliké panovníky, byť by byli zvoleni "demokraticky".  
   
   Ale v Egyptě, tam přece odedávna vládli faraoni. Prý Bohem vyvolení, osvícení panovníci. Nepřehlédnutelné památky (jsou vidět i z kosmu)  jejich epochy dnes jezdí obdivovat  celý svět. A Egypt tehdy přece prosperoval...



Vtírá se mi do hlavy divná, provokativní otázka: 
Je demokracie vhodná opravdu pro každého? 


Demonstrace Islámského bratrstva na podporu presidenta Mursího.                        Zdroj: Internet


*/ Viděl jsem (tehdy povinně) sovětský instruktážní film, který ukazoval možnost, jak se vyhnout zničení radiolokátoru, pokud na ně byla z amerického letounu vypálena samonaváděcí protiradarová střela. Severovietnamská armáda, "partyzáni", byli už tehdy vybaveni sovětskými přehledovými lokátory P-35.  

**/ Stanislav Len a bratři Strugačtí psali knihy, které se zabývaly vlastně jen lidmi, lidskou společností v budoucnosti. Technické a vědecké záležitosti byly pro ně pouze kulisami a rekvizitami děje. Proto budou jejich romány aktuální ještě dost dlouho. Nehledě na to, zda jsme vyměnili záři elektronek v počítačích za chladné krystaly. O ně přece nejde. 

==II==

   Pokud máte pocit, že se trefuji do mediálních i jiných manipulací s lidmi, máte recht. 
Dělám to pořád, tak už se konečně přestaňte divit, milí Útulníci... [;>)





38 komentářů:

  1. Je vidět, že egyptská armáda aspoň k něčemu je. Kdyby to samé před několika lety udělala ta turecká, místo toho, aby si nečinně nechala pozatýkat a pozavírat vedení ze strany vládních vozembouchů, tak by situace v Turecku nemusela být tak bídná, teď je. V turecku nezbývá než doufat, že vozembouchové naštvou dostatečný počet lidí a projedou volby. V Egyptě to musí "řešit" armáda. Nicméně cokoliv, co vykáže absolutisticky vládychtivé vozembouchy do patřičných mezí, je dobré. Vozembouchové jsou v tomhle ohledu stejní jako náckové či bolševici, demokratické volby jim slouží k uchopení moci, vykopat je od ní, je nutné buď obrovským úsilím, nebo rovnou násilím.

    OdpovědětVymazat
  2. Máte odvahu, StK.
    Já prozatím nic nekomenuju, mám o celé věci málo informací a zmatené představy.
    Uvidíme, co se z toho vyklube.

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím o soustředění:
    Je-li demokracie pro každého - to není, jakkoliv se můžete divit, dobře promyšlená a formulovaná otázka.
    D v moderním smyslu buď je nebo není. Pokud je, je pro každého - to je v její podstatě: démos = lid, obyvatelstvo. Jsou-li určitá společenství (jakkoliv vymezená) mimo, eo ipso jí přestává být a je to něco jiného, a-demokracie (/c/JS).
    Ale klid, dochází mi, jak to bylo myšleno: že nemusí být pro každého vhodná, pasovat na jeho kopyto, jeho očekávání od t ě c h nahoře. Takže dokonce se třeba zalknete, co teď budete číst: Demokracie není dobrá dokonce třeba i pro většinu lidí.
    Leč co s tím. Jednou bylo nastoleno dogma (ano): D. JE NEJLEPŠÍ, NEJVYŠŠÍ, NEJDOKONALEJŠÍ FORMA VLÁDNUTÍ, amen.
    Jak je mi dobře, že po mě nikdo nechce mé představy převádět do praxe vládnutí/správy/politiky... Leč někdo musí.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano Jakube,
    jednoduchá sdělení musí být přesná. Tak to právem vyžadují ti, kteří soustruží a leští slova a výroky.
    Tedy za slovo demokracie doplňuji slovíčko vhodná.

    OdpovědětVymazat
  5. Pro Informaci:

    Já nejsem odvážný, já jen konstatuji fakta.
    Odvahu má Šaman, který ta fakta komentuje. A hlavně Mrtvá kočka, moje dlouholetá kamarádka.

    Lidé, čtěte!

    OdpovědětVymazat
  6. idokulile,
    připoměl jste mi tím démos jednu zajímavou knihu. Za sedmi divy světa od p. Zamarovského. U jednoho z divů helénského světa tam v souvislosti s antickou demokracií vyslovil úžasnou větu, kterou asi nezreprodukuji věrně protože se ni ji nechce hledat, jež zní přibližně takto:
    ""V demokracii se musíme zamyslet nad tím, kdo je to démos (lid) a proti komu působí kratós (vláda).""

    v komunistických diktaturách nepatří mezi lid tzv. třídní nepřátelé
    v islamistických zemích jinověrci

    potom se obé mohou zváti demokraciemi

    nemyslím si, že v zemi názorově rozdělené cca půl na půl na nesmiřitelné tábory mohou volby něco vyřešit.

    OdpovědětVymazat
  7. Kapitáne N.,
    jsme na jedné lodi! Přesně tyhle dvě myšlenky mě včera napadly při konzumaci mé denní dávky propagandy a saésmolil jsem těch pár vět. Kdo komu je "lidem" a co dělat, když "lidy" jsou dva, naprosto nekompatibilní.

    OdpovědětVymazat
  8. Kocoure,
    Na jedné lodi nejsme, spíš se naše loďky pohybují ve stejném rybníčku a občas plují v jedné flotile. Nesdílím např. některé Vaše (i jiných štamgastů) názory na život a katolická náboženství, jen nemám potřebu se k nim vyjadřovat.

    Mmch., pokud někoho do 26.srpna zavane vítr k Uherskému Hradišti, doporučuji zajít na Velehrad na výstavu Diktatura versus naděje - pronásledování římskokatolické církve v Československu v letech 1948 - 1989.

    OdpovědětVymazat
  9. Ovšemže k dvěma posledním podotekům nejsem s to už nic dodat. Prostě ano, Elementary, my dear Watsons.

    OdpovědětVymazat
  10. Bylo přece heslo: "Ein Volk, Ein Reich!"
    Analogicky: Dva "lidy" - dvě země. Egypt muslimský a sekulární. A bude pokoj.
    Jenže: komu rafinérfie a komu pyramidy? [;>)

    OdpovědětVymazat
  11. Starý rozpačitý Kocoure,
    pokud jde o situaci v Egyptu, včera večer jsem shlédla na kanálu la 7 reportáž o Musulmánských sestrách, členkách Bratrstva. Nového jsem se dozvěděla jen to, že členům a členkám Bratrstva není dovoleno hovořit o tom, co se v Bratrstvu děje nebo o čem se tam hovoří, musí mít na to výslovné povolení od vedení. Jinak se v pohovorech se sestrami omílaly jejich staré "recyklované" pravdy a to, že muslimská žena je nejsvobodnější na světě.
    Pokud jde o otázku "Kam kráčíš, lidstvo?" přečtěte si článek slovinského filozofa Slavoje Žížka v the Guardian z loňského roku: ‘Humanity is OK, but 99% of people are boring idiots’ (Lidstvo je OK, jen 99% jsou otravní idioti)
    http://www.guardian.co.uk/culture/2012/jun/10/slavoj-zizek-humanity-ok-people-boring

    OdpovědětVymazat
  12. Omyl Kocoure: Dva "lidy" - dvě země. Egypt muslimský a sekulární.

    Jak jsem pochopila z včerejšího vysílání, je o Egypt muslimský Musulmánských bratří a Egypt muslimský obyčejný+částečka sekulárního.

    Není moudré si to plést. Tam o žádnou sekularizaci nejde.

    OdpovědětVymazat
  13. Quo vadis?

    Tak takových samorostů jako je Slavoj máme v Ústavu aspoň jeden a půl tuctu.
    Tuhle "philosophy" znám osobně v několika lidských exemplářích a považuji je (ty exempláře) za zábavné. Ne za závažné. (Ostatně co jiného byl Vlastenec?) Jenom se nesmí "obouvat" do mě a mých blízkých moc dlouho. Pak už je to jen otravný nabob - a většinou zjistíte, že i narcis.
    V našem Ústavu se takovým sentencím říkalo někomu "sypat". Oblíbená zábava v kuřárnách a buffetu. Oni si tak páni umělci (ale nejen ti) vlastně uvolňují vnitřní napětí, stress z veřejného vystoupení, trému, pocity méněcennosti, nepřipravenosti atd.
    Někdo překotně mluví, někdo se do vás naváží, někdo trpí (absurdními) pocity méněcennosti, někdo se hlasitě směje každé kravině...
    A někdo vám zase vysvětlí, jak pojmout svět. Křeč.

    Když překlad svěříte stroji je to zážitek sám o sobě, před několika lety jsme se synem nechávali strojně překládat známé texty a pak jsme slzeli smíchy. Absurdní humor. A němčina byla lepší než ruština. A když je absurdní názor absurdně přeložený? To je pak "maso". Díky Info, už mám dnešní dávku humoru zkonzumovanou. Co nad to bude, bude nedělní bonus.

    Slyšet "hovořit" muslimskou ženu a skalní komunistku / nacistku / feministku je shodné. Lidi s vypnutým mozkem. Tedy části mozku. Mají svá TABU. Ale - je mi hrozně líto - takhle "selektivně" se často chovají i věřící v Boha "zde obvyklého". Křesťané, pravoslavní, židé. Dokonce i přesvědčení ateisté. Protože i ateismus je vlastně víra.*

    O tomhle jevu je taky dost zajímavých pojednání. Ale už je nemám po ruce.

    */ Dokonce i ultraliberál je takto postižený. Kvůli tomu jsem rezignoval na diskuze na blogu D-fense. Ta jejich víra v to, že když budou lidi chtít, vše půjde bez zákonů, bez organizace. Komunismus naruby. A to nebyly děti, se kterými jsem diskutoval. To byli dospělí lidé, často úspěšní podnikatelé.
    Taky selektivní vnímání světa. Co se mi nehodí do konstruktu, přestávám vidět. Popřu.

    OdpovědětVymazat
  14. Možná to Info nebude tak jednoznaečné
    - pravda, nebyl jsem tam a ani tam nemám nikoho známého. Ale podle výsledků posledních voleb byla podpora Muslimských bratří /a tím pádem zavedení šaríi/ kolem 23% celkového voleb schopného obyvatelstva. Hodně jich nepřišlo a sesazený pan president vyhrál ani ne o 5% nad tím "nebratrským".
    ===
    Ale je to jedno - to stejně byl jen můj nejapnuý fórek...

    OdpovědětVymazat
  15. Chcete vidět, kudy a pravděpodobně kam kráčí lidstvo?
    Podívejte na program o sopkách, v Itálii a ve světě, natočeným vulkanologem M. Tozzim.
    Snad se vám to otevře. Je to sice mluvené v italštině, ale i obrázky hovoří dostatečně jasně.
    http://www.la7.tv/richplayer/index.html?assetid=50349851

    Jestli se vám to otevře, stojí to zato si to prohlídnout.
    Na začátku musíte vydržet pár reklam.

    OdpovědětVymazat
  16. Je vidět, že egyptská armáda aspoň k něčemu je!!!
    Souhlas.Souhlas. Souhlas!
    ITalská operetní armáda je rovně jako naše zdevastována multikulty a zelenou plesnivinou. Nemáme kus cti a vlastenectví v těle, jen úlisnou nečestnou rektální taktiku. Vlastenec je označen za pravicového extrémistu. Člověk ochotný se bránit je násilník. Co chcete? To budete mít a to si zasloužíte, bando zrádných konfidentů. Jdu psát vakátní hlášení, Koza je kráva a Vlk je trouba!
    Přeji pěkný EUden.

    OdpovědětVymazat
  17. Vojsko střílí do manifestantů stoupenců Mursiho.
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/blizky-vychod/clanek.phtml?id=784523
    Začátek občanské války?

    OdpovědětVymazat
  18. Asi. I tam, už i v tom Egyptě. A i tam ani jedna strana, ani jeden z měnících, přelévajících se hráčů té scény není ztotožnitelná s žádným typickým hráčem našeho světa. Demokracie - pro který, jaký, čí LID?
    Armády tam znamenají něco jiného, církev něco úplně jiného, půlka lidí - ženy - to samé. Sakra, najít nějakého viníka. Jasně, Židi, ale těch tam je příliš málo. US a Evropa! To bude ono!!

    OdpovědětVymazat
  19. Revoluce pro nějaké ideály?
    Přečtěte si, kolik peněz teď teče v Egyptě při "výměně vlády"
    "l’aiuto da un miliardo e trecento milioni di dollari che l’America ogni anno elargisce ai generali del Cairo, potrebbe perdere in parte la sua efficacia considerata la pioggia di finanziamenti che arriva in questi giorni di dopo golpe dal Golfo. Cinque miliardi di dollari dall’Arabia Saudita, tre dagli Emirati, quattro dal Kuwait: l’obiettivo dei regni sunniti è compensare il nuovo governo dei soldi che il Qatar non darà più ora che i Fratelli sono stati cacciati dai palazzi"
    finanční pomoc miliardy tříset tisíc dolarů, co America dává každý rok kahirským generálům, by mohla částečně pozbýt účinnosti vzhledem k přívalu peněz, co se vali do Egypta po vládním puči. Pět miliard dolarů ze Saudské Arábie, tři miliardy z emirátů, čtyři miliardy z Kuwaitu. Sunitské monarchie tak chtějí zaplnit díru, když Qatar nedá už ani dolar poté, co byli Bratří vyhnani z vládních paláců.
    http://www.ilfoglio.it/soloqui/18997
    Zadarmo ani kuře nehrabe. Ani generálové. Takže si tam ropné finanční velmoci hrají mezi sebou kuličky. Kdo dá víc?

    OdpovědětVymazat
  20. informaci:

    Já ty bráchy moc nemusím, zejména ne ty bráchy, co se derou k moci, to je to pak podobné, jako s nácky, nebo s bolševiky, či jakýmikoliv jinými sektáři, nejlepší jsou, totiž ti, co už čichají ke kytičkám odspodu. V tomhle případě tedy držím palce generálům, ti sice taky stojí za starou belu, ale z těch dvou možných grázlů, co jsou k mání na egyptské scéně, jsou přeci jenom o 2-3 řády přijatelnějšími figurami.

    OdpovědětVymazat
  21. Neodolám.Opíšu.
    Autor: Z. Kulhánková Datum: 12.07.2013 05:22
    Právě jsem četla krásnou moudrost: Když tě lidé za zády pomlouvají, znamená to, že jsi o krok před nimi a v ideální pozici, aby ti mohli políbit ...

    Tož asi tak.
    Není co dodat

    OdpovědětVymazat
  22. O sympatie nebo antipatie mi nejde, Draku. Já jen přemýšlím, co jsou vlastně ty arabské revoluce nebo puče. Jen přelívání peněz z jedné kapsy do druhé. Třináct miliard dolarů generálům to nejsou žádné drobečky. Na co půjdou? Nebo spíš, kdo si na tom namaže kapsu?
    A ty zfanatizované davy na náměstí? Ty taky někdo platí anebo do sebe nechají mlátit a střílet zadarmo?
    Jinde zas čtu, že Qatar financoval za poslední dva roky egyptské musulmánské bratrstvo osmi miliardami dolarů, aby je podpořil u vlády a pak ve volbách, které se měly pořádat letos na podzim.
    Takže jim už nic víc nedá?
    Co je to za demokracii, v islámských zemích? Kdo víc maže, ten dál jede?
    Konečně i ten Fischer, že jo? Taky naolejovaný.
    A ta hlavní otázka, odkud pak ty peníze pocházejí? Z čí kapsy nebo spíš kapes?
    Neplatíme ty revoluce trochu taky my na cenách ropy?

    OdpovědětVymazat
  23. Noviny jsou právě plné zpráv o finančních machinacích arabských monarchií v Egyptu.
    O starém qatarském emirovi a jeho finančním imperiu jsem našla tenhle zajímavý článek.
    Moc složitý, abych z něj dělala vejcuc. Přečtěte si ho sami.
    http://www.ilgiornale.it/news/esteri/ha-abdicato-favore-figlio-e-ha-silurato-potentissimo-premier-933435.html

    OdpovědětVymazat
  24. Ovšem. Va da se.
    My toho platíme, jejda... lepší nevědět.

    OdpovědětVymazat
  25. Armáda v Egyptě jistě není kdovíjak mírná, ale islamisté z Muslimského bratrstva jsou zlo, jsou to teroristé, možná mě všichni odsoudíte jako svini, ale nemohu si pomoci, na islamisty platí jen a jen síla a násilí, to je jediné, čemu rozumí...

    OdpovědětVymazat
  26. Proto, vážení,
    klobouk dolů před Amerikou:
    Dal 2020 gli Stati Uniti saranno primi al mondo nella produzione di petrolio e gas. (Od 2020 budou první v těžbě ropy a plynu.) A od 2030 zcela soběstační.
    http://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2012-11-12/2020-stati-uniti-saranno-193244.shtml?uuid=AbYJlM2G

    Nechat Araby vyhladovět. I když je tu Čína, co kupuje. Ale stejně jim klesnou zisky.

    Nezastávám, Kopretino, absolutně Muslimské bratrstvo. Prý je podporoval i Hamas.
    Jen mi leze na nervy, že dělají revoluce a kontrarevoluce za naše peníze. A podívejte se na dnešní severní Afriku. Kdo tam přišel k moci po jejich "jarech"?
    Když chtěl Bernard-Henri Lévy, který byl prostředníkem mezi Sarkozym a libyjskými rebely, do Libye, tak ho tam nepustili, že je žid.
    Dobře mu tak. Měl sedět na zadku.
    http://www.thedailybeast.com/articles/2013/03/27/bernard-henri-levy-have-i-become-an-undesirable-in-libya.html

    OdpovědětVymazat
  27. Z čistě mocenského hlediska jistě, H.
    Jenže - akce a reakce... Politikové musí ex definitione uvažovat komplikovaněji, brát v úvahu jakýkoli možný vývoj, trendy, koalice, souvislosti, působení, komplexy jednotlivých národů/vrstev/oblastí...

    OdpovědětVymazat
  28. Podívejme se na fakt, jak to kupříkladu dopadlo v Libyii, to jo hodně smutné. V Turecku, je to sice o něco "veselejší", ale jen proto, že ono to přeci jen chvíli potrvá, než se těm švihlým, úchylným vozembouchům, nakonec podaří ještě víc množivě přečíslit zbytek populace a po nějakých, na dlouho nepochybně posledních demokratických volbách, nakonec zlomit ty sekulární výdobytky a tradice, ty chytré buď pozabíjet, nebo aspoň ze země vyhnat, ti vadí sektářům nejvíc, následkem čehož ekonomika země a všechno kolem, půjde totálně na lopatky. Dříve či později to ale přinese své hořké plody, když se to teď, dokud je ještě čas, nezlomí k lepšímu. Jisté nadějné záblesky tu jsou, a co si budeme povídat, regionu by to velice prospělo.

    Egypt, ne že by před odchodem Mubaraka nějak prosperoval, to ani při tom přemnožení nešlo, ale po příchodu "bratří", kteří tou jejich ústavou a jiným debilním chováním nejenom ještě víc destabilisovali i bez nich hodně turbulentní situaci v regionu, ale jako bonus k tomu nakonec doma divže nepoložili turistický průmysl, což ale činí cosi kolem 30% HDP země. Jasně, že ti, co jsou na to navázaní a které to živí, jsou naštvaní a pak už stačí jen zručný aranžér davů, co se tomu postaví do čela. K tomu navíc proběhly poměrně nedávno průzkumy a v egyptských a přilehlých vodách byly nalezeny poměrně bohatá ložiska plynu. Investoři zřejmě usoudili, že dosť bolo bratrov a s nimi aj toho hlúpého jara, a že generálové asi přeci jenom budou lepší zárukou pro jejich investice. A věci se daly do pohybu...

    OdpovědětVymazat
  29. Mimochodem, ono v tom kontextu odstřihávání se od fosilních paliv a snaze o co největší energetickou nezávislost, pak ale ta německo - bruselská antijaderná hysterie a odstavování jaderek v Německu, vypadají jako mimořádně hloupý skutek, ne-li rovnou jako velezrada a sabotáž.

    OdpovědětVymazat
  30. Nelze to vidět jinak. Podkopávání jádra je další dobrovolnou cestou k zániku naší Evropy. Máme věru docela široký rejtřík, jak skončit.
    Jestlipak to každá civilizace tak jasně v posledním stádiu viděla? Omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  31. K těm "bratřím", asi tolik, že oni ti naši předci, co pořádali křížové výpravy, asi také museli být pěkně fanatická a nesnesitelná sebranka. Jsem rád, že je to stádium dávno za námi. Obávám se ale, že není dost času na na čekání, než se to v palicích srovná i těm "bratřím". Když to aspoň trochu "urychlí" ta generalita, tím líp. Já si myslím, že když ty křižácké výpravy schytaly pořádně po čenichu, že ta ochota se jich účastnit také dost klesala. Takže chce to se nedat a che to být důsledný a tvrdý. Což je ale bohužel přesně to, co přinejmenším Evropě určitě chybí a nejde.

    S tím jádrem je to řekl bych nejhorší v Německu, v Itálii a Skandinávii kromě Finska, kde to berou pragmaticky a staví další bloky. To samé v Británii. Takže naštěstí se ta Evropa zbláznila jenom z části. Blbé je, že ti naši zelení sabotéři, to oddalovali tak dlouho, až francouzská Areva zůstala mimo hru, protože už má mezitím tolika jiných zakázek jinde, že nám už v momentě oslovení nedokázala slíbit jakýkoliv reálně dohledný termín. Ve hře tedy zůstal o něco horší (oproti Arevě koncepčně zastaralejší) americký reaktor a cosi prý modernizovaného ruského, čert tomu věř, trochu bych se bál. Rusové nikdy nebyli dobří na hospodárnost provozu a údržby. Nejsou zvyklí lámat si s tím hlavu. Možná ten puč proti Nečasovi souvisel i s tímhle.

    OdpovědětVymazat
  32. Draku,
    naopak Westinghouse (americký reaktor) je před ostatními dvěma o parník napřed, přímo v projektu má zakomponovanou pasivní bezpečnost. Areva je víceméně standardní projekt doplněný o něco, co by mělo zachytit roztavenou aktivní zónu (zelení otrocky překládají z angličtiny jako "jádro reaktoru" při tzv. Nadprojektové havárii) a rusové k tomu mají navíc ještě přilepený šíleně komplikovaný systém pasivních chladičů (aby dokázali to samé, co Amíci nesmírně jednoduše a elegantně).

    Nesmíš věřit všemu, co rusofilové tvrdí. Fakt je, že se tady asi Rusové nejvíce zviditelňují v reklamě. Ostatně, že jsou Amíci technicky lepší už ČEZ prohlásil, teď se hraje ekonomickými (resp. i jinými???) kartami. A ty se dají moooooooc lehce cinknout.

    OdpovědětVymazat
  33. KN:

    Zkuste se podívat na tohle:

    http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=4202

    Je to pravda poněkud staršího data, ale v těchto záležitostech vývoj není zase až tak převratný a trendy se tudíž nemění tak rychle. Až se uvidím s matfyzáky a případně dalšími lidmi víc vtažených a zabývajících se oborem, určitě se jich na to rád zeptám. Zatím bych s nějakým vyloženě kategorickým hodnocením raději nespěchal. Moc zpráv, které by k něčemu byly není a s lidmi, co do toho oboru vidí, se nevídám zast tak často, jak bych třeba rád.

    U nás tady je ve hře ten obrovský průšvih, že co se těch ekonomických karet týče, tak jsme si sem z Ruska pustili obrovskou haldu verbeže, navíc verbeže ekonomicky silné a hodně bezohledné, takže mají poskupováno kdeco, včetně podniků dost klíčových, jeden se až nestačí divit, že jsme to vůbec připustili, ale stalo se. Tihle hoši se moc nerozpakují, ať už jde o kroky v rámci zákona, nebo mimo, moc mezi tím nerozlišují, jdou si tvrdě za svým.

    OdpovědětVymazat
  34. Navrhuji novou vládu:

    1 - Ministerstvo financí
    Lívie Klausová
    2 - Ministerstvo práce a SV
    Jana Nagyová
    3 - Ministerstvo spravedlnosti
    Jiří Kajínek
    4 - Ministerstvo dopravy
    Roman Janoušek
    5 - Ministerstvo zahraničních věcí
    Zdeněk Velíšek
    6 - Ministerstvo obrany
    Michael Kocáb
    7 - Ministerstvo vnitra
    Kumar Vishwanathan
    8 - Ministerstvo průmyslu a obchodu
    Petruška Šustrová
    9 - Ministerstvo zemědělství
    Stanislav Křeček
    10 - Ministerstvo zdravotnictví
    Dr. Jekyll
    11 - Ministerstvo školství a kultury
    Jiří Pehe
    12 - Ministerstvo ŽP
    Trofim Děnisovič Lysenko
    13 - Ministerstvo zrušeno

    14 - Ministerstvo pro peněžní zdroje
    Ivo Rittig
    15 - Ministerstvo informatiky
    Stanislav Gross
    16 - Ministr bez tašky
    Jiří Síťovka
    17 - Premiéři České republiky
    Čuk a Gek
    co dodat? Je loutková? Dělná? Poctivá? A jaká ještě?
    ČP.

    OdpovědětVymazat
  35. Zdravím vespolek.
    Draku, "Rusové nikdy nebyli dobří na hospodárnost provozu a údržby"

    Akorát jim ta VVER kovářská práce spolehlivě funguje. Jako Sojuzy.

    Co se týče jihu, ať mají co chtějí. Že tam je islám mi vůbec nevadí. Stamiliony muslimů prokazují, že žít se v tom dá, a pokud jde o nějaké extrabuřty, jsou důsledkem místní etnické kultury. Že se rafají šiíté a sunnité? A další různě radikální osnože? Račte se podívat do křesťanské Evropy zpět o několik staletí. Nechme Egypt Egyptem, kdo tady v době kramářských písní a hašteření Mladočechů se Staročechy veděl o povstání Mahdího... Nevrhejme se jako psi na předhazované mediální kosti. Náš Rhodos je tady. Naše chrámy zejí prázdnotou....

    OdpovědětVymazat
  36. A o měsíc později, 16/8/2013 se nám jeví milý Obuvníku
    druhé jednání "arabského jara", tzv. "arabské léto". Už to nejsou žádné mediální špeky, už jde o hubu. Stovky mrtvých.* Zatím jenom těm, kteří se šli pokochat pyramidami a Údolím králů. Až se do toho konfliktu začne montovat EU a USA, bude veselo. Uděláme bezletovou zónu? Zatím to ale naštěstí vypadá tak, že se v Libyi a v Sýrii poučili. Je lepší nechat je, ať se navzájem vymlátí a pak s těmi, co zůstanou začít obchodovat. Ceny půjdou dolů, to se vsadím.

    */ A ve Stověžaté bude zítra slavný pochod homosexuálů a leseb. Důležitá věc - hlavně pro ortodoxní muslimy. (Existuje něco jako "neortodoxní muslim"?)

    OdpovědětVymazat
  37. Schumacherovi:

    Nikdo a nic nejsme bez chyby, i ty poměrně spolehlivé Sojuzy, čas od času selžou. Spíš asi následkem lidského faktoru, než nepodařené konstrukce. Zkrátka a dobře, Rusové, co je vyrábí a obsluhují, to je tak trochu kapitola sama pro sebe, ať už kvůli jejich celonárodnímu problému s nízkou pracovní a technologickou kázní, tak kvůli jejich lásce k chlastu a teď už i dalších záležitostí.

    VVER? Kovářská spolehlivě fungující práce? Do určité míry ano, ale s jedním velkým konstrukčním ale. Ten reaktor se neobejde bez aktivních řídících prvků. Je to podobné, jako s moderními stíhačkami, bez řídící elektroniky to nejde uřídit. Ten reaktor je z povahy použitého fyzikálního principu a konstrukce nestabilní. Je-li ponechán sám sobě napospas, tak se výkon nestále zvyšuje, dokud to nakonec nebouchne podobně, jako v Černobylu. Existují i konstrukce jiné, které ponechány samy sobě napospas jen nakonec zastaví štěpnou reakci, což je z hlediska pasivní bezpečnosti mnohem lepší. V případě průšvihu jsou pak šance na jeho úspěšné zvládnutí o něco vyšší. Na druhou stranu, ať už je konstrukce jaká chce, tak v případě průšvihu to až na výjimky, bez toho, že by se udržel v provozu chladící okruh, úspěšně zvládnout nedá.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)