Prohledat tento blog

čtvrtek 18. července 2013

Zničené židovské památky severních Čech

Napsal Pedro

Doplnění: Martin Hnyk






  Zvrácená snaha nacistických kulturtrégrů o co největší potlačení a ponížení podřadných židovských podlidí byla v Německu kodifikována v tzv. Norimberských zákonech. Zuřivá nenávist německých šovinistů (jako ironie historie - výraz šovinismus má svůj původ ve francouzštině - Nicolas Chauvin) našla svůj výraz v tzv. křišťálové noci. O konečném řešení židovské otázky pak jednala pod předsednictvím zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha konference ve Wansee. Jenom konečná porážka Německa a jeho spojenců zabránila ještě strašnějším následkům, než k jakým se nacisté stačili "dopracovat" do roku 1945.




   Ale ani po válce neměli Židé vyhráno - historie kolem vzniku Státu Izrael je dostatečně známa. A je též známo, že původně se snažilo pro své cíle využít Izrael stalinské Rusko. Ovšem Stalin si svůj omyl brzy uvědomil a Sovětský Svaz zaujal ostře protiizraelský kurs. A to se projevilo i u všech jeho evropských satelitů, nevyjímaje Československo.


Československý komunistický režim začal tvrdě potírat tzv. sionistické nebezpečí. A obětí se stali jak Židé (zde si můžeme připomenout třeba proces s protistátním spikleneckým centrem, vedeným Rudolfem Slánským - i když ne všichni souzení v tomto monstrprocesu byli židovského původu), tak i historické památky spojené s historií Židů v našich zemích. Jejich cílená likvidace měla pomoci vymazat historické povědomí o tisíciletém spolužití Židů s ostatními národy v tomto zeměpisném prostoru.



A proto je třeba ocenit mravenčí práci některých historiků, snažících o oživení povědomí o této nesmazatelné stránce evropské historie. Příspěvkem k tomuto úsilí je i výstava Zničené židovské památky severních Čech 1938 - 1989, která byla původně v lednu až březnu t.r. instalována ve Výstavní síň v přízemí Národní knihovny ČR v Praze. Výstavu je nyní možno až do 4. srpna shlédnout v Teplicích - v Beuronské kapli bývalého kláštera boromejek v Alejní ulici, jež je součástí Gymnázia Teplice.






   Avšak ne každý má možnost si do Teplic zajet či zjišťovat, kam bude tato výstava z Teplic putovat dál. Proto tady uvádím odkaz, po jehož rozkliknutí je možno si panely výstavy prohlédnout. 
   Zájemcům o historickou problematiku pak doporučuji otevřít si celý soubor Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v Českérepublice. 


   Na výstavě v Teplicích je na rozdíl od té pražské možné si také prohlédnout model bývalé teplické synagogy, zapůjčený ze sbírek Regionálního muzea v Teplicích. 
Tato synagoga byla vypálena teplickými Němci v noci ze 14. na 15. března 1939. Bližší o ní je možno najít tady.





   Na jejím místě nyní stojí nevelký památník  - bohužel již několikrát pomalovaný neznámými vandaly barvou.






   A pokud se týká Beuronské kaple, připojuji jeden informativní snímek  současného vzhledu jejího interiéru, pořízený při vernisáži výše uvedené výstavy o zničených židovských památkách. 





   Postupnou odbornou rekonstrukci kaple zajišťuje občanské sdružení Pro arte beuronensis – Společnost pro obnovu kaple Gymnázia

==II==

   A na doplnění a ukončení tohoto krátkého článečku - o tom, proč se ta kaple nazývá beuronská a co to vlastně byla beuronská umělecká škola, je možné se dočíst na Wikipedii.



   Díky laskavosti pana Martina Hnyka, člena Výkonné rady Pro arte beuronensis, o.s. mohu článek doplnit o následující fotografie.




Detaily štuků. 

(Po kliknutí se fotografie zvětší.)












Původní stav kaple - dobová pohlednice


======================================================================

Podpořte Beuronskou kapli svým darem - více na   www.pro-arte.cz/podporte-nas

======================================================================


11 komentářů:

  1. Lekl jsem se, že v článku vypadl kousek textu. Ale po přejetí toho místa myší se ten text objeví: ... byla původně v lednu až březnu t.r. instalována ve Výstavní síň v přízemí Národní knihovny ČR v Praze. Výstavu je nyní možno až do 4. srpna shlédnout v Teplicích - v Beuronské kapli bývalého kláštera boromejek v Dlouhé ulici, ...

    OdpovědětVymazat
  2. Nějak mi nechce fungovat odkaz na informaci o bývalé teplické synagoze, proto pro zájemce: http://www.teplice.cz/cz/mesto/historie/zidovska-synagoga A ten mladý muž v tmavém obleku uprostřed poslední fotografie, hovořící na vernisáži výstavy s jakousi dámou - to je Martin Hnyk, stojící v čele občanského sdružení Pro arte beuronensis.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak aspoň já už su zase zpátky, do pondělka snad, k mořím nejezdím a ze svého tuscula v horách Vizovských, pod hřebenem se zbytky Starého Světlova, jsem došel (4 km, 3 klíšťata) a dojel včera, a teď du do kavárny na něco a pak si s radostí přečtu vše. Díky, Pedro!! A pro Přátele Izraele jsem přeložil neuvěřitelný článeček jednoho izr. islamisty o téhle víře a jejích vyznavačích v Nipponu - kdo má zájem, dej vědět!

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherný článeček, moc děkuji. Jinak také všem doporučuji zajet si do Třebíče, kde je krásná židovská čtvrť, myslím, že je zapsána v UNESCU. Jedou jsem tam byla, ale hodlám si třebíčskou židovskou čtvrť znovu prohlédnout, konec konců nemám to tak daleko.

    OdpovědětVymazat
  5. No Třebíč je celičká překrásná, líbezná, jak říkáme my kunsthistorici: malebná jak prase!
    A k tématu viz mé nynější zoufalé upozornění pod hořejším článečkem. Vanitas vanitatis.

    OdpovědětVymazat
  6. Ta souhrnná prezentace zničených, zbouraných atd. církevních staveb v ČR je úžasná. Naprosto pokorný v úctě smekám. Brouzdám se tím uchvácen už po kolikáté. Pokud se do toho hledání, hádání, pátrání chcete pustit, všimněte si zásadního rozdílu mezi vnitrozemím, zvláště jihomoravským, a pohraničím (všimněte si, jak to n e n a z ý v á m ).

    OdpovědětVymazat
  7. Díky panu Hnykovi za opravu a doplnění pěknými fotografiemi.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak se nám výstava Zničené židovské památky severních Čech odstěhovala z Teplic do rumburské Lorety. Tady bude do 28. září a pak bude putovat dál.

    OdpovědětVymazat
  9. Pedrovi:

    Dá se někde dohledat, kde a kdy ta výstava postupně bude?

    OdpovědětVymazat
  10. Jestli to čte pan Hnyk, tak se určitě ozve. Možná to bude vědět. Nebo alespoň bude vědět, kdo to ví. A pokud to nečte a neozve se, tak se ho přes Pro arte beuronensis zkusíme zeptat. Určitě se to ale dá zjistít.

    OdpovědětVymazat
  11. Pedrovi:

    Příliš to nehoří, stejně nevím kam dřív skočit aspoň tak do 1/2 září :-)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)