Prohledat tento blog

pátek 9. srpna 2013

Včera, dnes... a zítra?








    Čas kolem nás pádí - to je sice klišé, ale celkem odpovídá tomu, co se děje kolem nás. V diskuzi v Útulně se stejně diskutuje hlavně o současnosti, původním článkem to často nemá mnoho společného (což ovšem nikterak nevadí, naopak), takže učiním druhý pokus o založení takového "aktuálního drbníku. Tady budeme (doufám, že i s Drakem a jinými Útulníky) nadhazovat nová, "malá" témata.




Pro začátek:

Generální ředitel ČT Petr Dvořák odvolal s okamžitou platností moderátorku Událostí a komentářů Danielu Drtinovou s tím, že dostane později svůj vlastní pořad. 
Odboráři, ale nejen ti se domnívají, že se jedná o politickou objednávku Rusnokovy vlády nebo dokonce přímo presidenta republiky. Pravda je možná jiná, ale provedení těchto nečekaných organizačních změn bez vysvětlení a bez jakéhokoliv projednání a právě v těchto dnech je od pana generálního přinejmenším neobratné.. 

Událost už běží letem světem českým netem. Tady,  tu, i  zde..

A co na to vy, milí Útulníci? Je to normální postup nebo tu snad něco páchne?

Myslím, že to zavání pořád, přesto, že se "našlo řešení": Odejít z obrazovky po tolika letech asi nebude psychicky zase tak snadné - obrazovka nebo  jeviště jsou drogy. 
A pořád je lepší mít méně významný pořad než setrvat ve svém přesvědčení, pro které se bude těžko hledat opravdu pádný důkaz - a následně "být odejit" z ČT definitivně. 
Možná jak jsem podotkl, je to salámová metoda likvidace. Pořad D. Drtinové nebude mít až tak velkou sledovanost, politici, protože znají její styl, se mu budou vyhýbat a tak se po několika měsících pořad prostě zruší bez náhrady. Konec filmu.



DODATKY

* Někdy to v kumštu začíná být docela zajímavé. Jde se až na kost. Diktátorské manýry Putinovy versus podpora gayů - kdo vyhraje v Metropolitní?


* Za Danielu Drtinovou se postavil i komentátor Martin Veselovský. Jeden z mála, kteří dělají svou práci dobře. Takže to asi nebude jen odborářská hysterie Adama Komerse.


* A máme tu  další hlas proti likvidaci D. Drtinové. 


* Ale objevují se tu i (staro)nové příhody. Třeba záhada, kam zmizel František Matějka. Neuvěřitelně mi to připomíná jeden černý vtípek: 


Na schůzi KSČ se ptá Kotas:  "Tu Kotas. Mám dotaz: ...."
A na další schůzi: "Tu Kuznik. Mam dotaz - kde je Kotas?"

(Na rozdíl EK jsem nikdy knížku červené barvy neměl, takže je zbytečné ji hledat. 
I když:  průkaz ROH byl taky červený, ni? )

A loď pluje dál. Absenci zdravého rozumu nahrazujeme posudky nějakých odborníků. Pana J.X.D. opravdu, ale  nemusím, je to pozér, který chce vždy na sebe strhnout pozornost ale i tak myslím, že je nejvyšší čas  pozavírat pár policistů. Těch, nejvyšších, co vymýšlejí takové ptákoviny

54 komentářů:

  1. Může to být politická objednávka ale nemusí. Může to být jen obratné využití situace, které:

    * Přitáhne pozornost k osobě D.D.
    * Potažmo přitáhne pozornost k onomu novému pořadu.

    To, co by jinak vyžadovalo intensivní a nákladnou kampaň, spadne ČT a D.D. do klína zdarma.

    Na druhou stranu, může to být i elegantní "odstavení" D.D. na vedlejší kolej, protože lepší čas a pořad než jsou Události by asi z hlediska sledovanosti a dopadu těžko mohla mít. Když tedy bude mít svůj vlastní pořad, tak si zdánlivě sice zdánlivě polepší, to na jednu stranu, ale na tu druhou, se klidně může stát, že bude nakonec bude mnohem méně viditelná a její vliv a dosah se tím ve výsledku zmenší.

    Na závěry je ještě brzy, budeme muset trpělivě počkat, co se z toho nakonec vyvrbí. Také bychom neměli zapomínat, jakým klubkem všeho schopných padouchů a zmijí celý ten veřejnoprávní televizní kolos je, jejich odbory nevyjímaje, a že jim tudíž nejde věřit ani pozdrav, natož pak cokoliv vážnějšího. Spolehnout se budeme muset jen na povrch probublávající drby a svůj kvalifikovaný odhad, čemu se dá věřit a čemu už ne, co je jen ryzí manipulace.

    OdpovědětVymazat
  2. Všichni dobře víme, že společenský vývoj v Rusku prostě ještě k určitým věcem nestihl samovolně dojít. Chtít tedy od nich, aby na povel začali některé věci vnímat stejně, nebo aspoň podobně jako my, je asi dost mimo mísu, ne-li rovnou pošetilost, tolik dejme tomu na jedné straně. Na té druhé také dobře víme, jak jsou tyhle pochody hrdosti otravné pro většinu normálně myslících lidí zde a dokonce i pro významnou množinu gayů a lesbiček, kteří k nim také nechovají zrovna sympatie a byli by raději, kdyby se od jejich konání upustilo.

    Když už jsme u toho, tak sexuální orientace je cosi, s čím se člověk narodí, nejde to ovlivnit léky a nejde to na povel změnit. Opravdu tedy nechápu, proč by někdo na svou sexuální orientaci měl být hrdý, nebo naopak ne. Není to ani jeho vina, ale ani zásluha či cokoliv společensky zajímavého, nebo významného. Je tedy naprosto debilní a idiotské něco takového propagovat a stejně tak hloupé je, něco takového legislativně a jinak zakazovat. Myslím, že pár sarkastických komentářů a reportáží by naprosto postačilo a více by asi nebylo třeba se tím zabývat.

    Zkrátka a dobře, nezle než konstatovat, že jedna banda umíněných otravných volů narazila na druhou, s jiným názorem a ta druhá je momentálně silnější, tak si protlačuje svoje. Asi nezbývá než konstatovat, že je na to škoda času.

    Něco jiného ale je, když je třeba nějaký mladík kvůli své jiné orientaci napaden a úřady se tím nechtějí zabývat jen kvůli té jeho jinakosti, tady bych pochopil, kdyby se někdo do té ruské exekutivy obul, protože k tomu už je opravdu dobrý důvod a není to hloupé.

    Že by to byl takový ten skoro bezmocný výlev zlosti kvůli tomu pánovi ze CIA, co je pořád v Rusku? No, když jim to odčerpá síly, čas a pozornost, které by jinak věnovali třeba podpoře Zemanovi, tak konec konců, proč ne? Budou-li zaměstnaní tímhle, nebudou mít čas na lumpárny někde jinde...

    OdpovědětVymazat
  3. To samozřejmě pana Veselovského šlechtí. Jeho vyjádření se k věci, dává tomu obvinění, že se jedná o krok na politickou objednávku, dává mnohem větší váhu a věrohodnost.

    Jen by mi zajímalo, jestli jsou si kluci tak moc jistí těmi silnými kramfleky, nebo jestli zatím jen tak nahodile a více či méně drze zkoušejí, co všechno jim jim ještě projde, a co už ne. Doufám, že silní ještě moc nejsou a že stejně, jako neprošlo ND, neprojde asi ani pokus odvolat D.D. z UK.

    OdpovědětVymazat
  4. S tou holčičkou-Moravankou je to moc kouzelný fór. Což říkám sine ira et studio. A rovněž - ehm - cum atd...
    Vono, vědí, to je se školou složitý. Já jsem teď přijel od kamarádů z hradce paní králové - jenže tohle jsem jim nemohl říkat:
    Poldík Poláčků, co maj na Pražským Předměstí ten Gesamtwarenladen, že, brečí a brečí, sotva přijde domů: Poldi! Co ti kdo udělal? Já těm křesťanům jednou ukážu tohuvabohu! No - ?
    O-oni mě zbi-li - že jsme jim u-ukřižovali toho jejich Jo-jošuu... - No todle! Šma Jisroel! Ale já vím, neboj se, že to nemoh bejt nikdo z našich, z Pardubic - esli někdo, tak to museli bejt ty hrozný židi z Hradce!

    OdpovědětVymazat
  5. Pro Jakuba:
    Hradec versus Pardubice
    - souboj probíhající, aspoň pro mě, od nepaměti. Kdysi jsem slyšel poměrně přesvědčivé vysvětlení, proč se tak škorpí, ale už jsem ho zapomněl.
    ===
    Právě jsem se vrátil ze Svatého Kopečku nad Olomoucí - byl jsem fotit svatbu mého mladého kolegy z Ústavu. Rozveselené, lehce přiopilé obličeje doufám zase pár dnů neuvidím - i když byli všichni milí a snažili se starému fotografovi vyjít vstříc. To já už nějak jezevcovatím. Jak jsem konečně seděl v Leo expresu, docela se mi ulevilo.

    OdpovědětVymazat
  6. Ó, jak chápu.
    Větší než malé množství šťastných rozveselených přiopilých známých tváří viděti = truchlivou až bezútěšnou náladu dostati. Jako dodatečný, nicméně naopak hlavní trest je nutnost usilovně předstírat, že jsem též v jiném stavu. Jenže jiný stav se příliš dlouho předstírat nedá.(Hergot todle se mi povedlo.)
    Ad Morava. Právě teď v opakování unikátního záznamu spousty chytrých lidí ohledně rozdělení 92 na ČT24 nakonec jako vyvrcholení přišlo neuvěřitelně praštěné a zábavné (protože vážně až ohnivě vyjádřené) ještě i dnešní(!) stanovisko k uspořádání státu a postavení Moravanů (neb jsme náárod, né?) odkvétající a uboze (vlasy) vyhlížející samotné pí Ovčačíkové. Zavanutí zpoza dvaceti let. Tak jsem se styděl. Viděli jste?

    OdpovědětVymazat
  7. Pořad UK prošel určitým vývojem, měnila se stopáž i moderátoři ...
    V současném obsazení je dle mého subjektivního názoru jasně nejlepší Martin Veselovský, pak dlouho nic, poté se snaží Bohumil Klepetko (bohužel to není formát pořadu pro něj) a pak se teprve objevuje D. Drtinová se svým pavlačovým stylem rozhovorů.
    Co se týče odvolávání moderátorů, tak si matně vzpomínám na Davida Borka, který byl odejit po jednom rozhovoru s J.Paroubkem. Má naprosto stejný styl jako Drtinová, tzn. za každou cenu vmanipulovat hosta do předem připravených "co by stalo, kdyby ...", aniž by ho zajímal hostův vlastní názor.

    OdpovědětVymazat
  8. Formanovi:
    To vše je neoddiskutovatelná pravda - a o TV odborářích nemám žádné iluze. Dokonce když narazím na moderování Daniely Drtinové tak vypínám TV. Vskutku by se ten její styl dal nazvat pavlačí - je mi prostě nepříjemný.

    Ale:
    Není k ničemu rozhovor, kde si politik nejen zvolí téma, ale rozhovor promění na jakési předvolební žvásty. Pokud je to silná osobnost, tak je to aspoň tak nějak z hlediska posluchače pochopitelné - a navíc to pak neskončí tupým deklamováním hesel. Ale takových máme snad pět. Ti ostatní zůstanou u těch hesel, vhodných výtažků statistik a "vrtění" se na tom, co přesně kdo komu kdy řekl a jak to asi myslel. Prostě moderátorovi utečou a ten se marně snaží z nich dostat odpovědi, které zajímají diváky. Moderátor takových pořadů tam je jako nějaký Inkvizitor - ale měl by to být chytrý inkvizitor. Ano, v tom ohledu je Veselovský to nejlepší, co t.č. máme.

    Ale i když styl Daniely D. osobně nemám rád, ještě to neznamená, že by její odvolání bylo v pořádku. Není. A argumenty vedení, že dostane "svůj pořad" jsou falešné až slizké. Jednak nový pořad nebude mít tak vysoká čísla a jednak není v "prime time" - tam už leží vyzkoušený formát - UK. Po nedlouhém čase se pak bude konstatovat, že politici se do pořadu D. Drtinové nikterak nehrnou, sledovanost je neveliká a pořad se z těchto dvou důvodů zruší. Tečka.

    Proč se o tom bavíme? Protože se dějí věci - neříkám že neobvyklé - a vyměňuje se kdekdo za kdekoho. Viz ředitel N.D., připravovaný "odchod" ředitele NG atd. O náměstcích, radách a ředitelích (polo)státních podniků ani nemluvě*. Ano, každý panovník si dovede do paláce své služebníky, kterým věří. To najdeme i ve středověku. Horší na té situaci je, že ten náš "panovník" - vláda byl stanoven jen na dobu do voleb. Takže je to jakýsi "zimní král" a to, co dělá, už pak nebude muset obhajovat, protože jeho vliv skončí odchodem (do určitě již připravovaných trafik). A zůstanou tu po nich v kdejakém úřadu rezidenti, spojení s Nejvyšším Nejnižším Šlechticem. A vláda po volbách po rozdání nových karet bude muset všechny tyhle rezidenty odstranit včetně "podresidentů", které si tam mezitím residenti natahají, protože její rozhodnutí budou jinak brzděna, ostouzena a nakonec neplněna "z objektivních právních důvodů".
    Neexistence zákona o státních úřednicích je tady dost cítit. A za opětné "čištění" ministerstev bude vláda peskována přinejmenším z Hradu - ale ještě více od novinářů.

    Odstranění Daniely Drtinové považuji za akt nadirigovaný shora a pana ředitele Dvořáka za ***** (cenzurováno) ... za značně submisivní povahu. Je určitě dobré se ozvat - aby si věrchuška nemyslela, že je jí dovoleno vše.

    OdpovědětVymazat
  9. formanovi:

    Dík za hezké shrnutí. Také dík za připomenutí druhé mediální oběti Jiřího Sexy Mozka Paroubka :-)

    Všem:

    Když už chtěli odvolávat D.D. za neurvalou manipulaci, nebo pavlačový styl, chcete-li, měli na to skoro 20 let, nebo déle? Není zrovna teď už poněkud pozdě? Navíc není ani zdaleka jediná, kdo se takhle nemožně projevuje. Prostě to dovolání smrdí na sto honů.

    K těm stranickým čistkám:

    Co se týče státního aparátu, opravdu by se, měla stanovit jasná mez, mezi politicky obsazovanými místy, tedy ministry a jejich náměstky a mezi úřednictvem a jejich obsazováním, které by se zase mělo dít na základě konkursů, samozřejmě veřejných a s povinně obhajovatelnými a odůvodňovanými výběrovými kritérii, aby je nešlo vyhlašovat na míru předem vybranému zájemci.

    OdpovědětVymazat
  10. Stačí říci třikrát "HUŠ" a je pryč téměř dokonale.
    http://radek-velicka.cz/?p=11612
    Co na to řeknou naši ........... (dle potřeby)
    Kdo byl v cihelně, zná jak se formuje surovina na výrobu cihel, je hnedle jedna jako druhá HAHAHA.
    Jdu hledat rudou knížku, kam já bloud ji dal....

    OdpovědětVymazat
  11. Draku,
    ony ty pochody "gay-pride" mají počátek v nějakém incidentu, kdy newyorští gayové byli atakování před nějakým barem policií.
    Já je, pochopitelně nemusím, ale faktem je, že je to pár desetiletí, co byla homosexualitä jednak trestána (u nás došlo k její plné dekriminalizaci až v pozdních 90. letech), jednak "léčena" kastrací, lobotomií, masívními dávkami psychodrog (jaké se podle mezinárodních úmluv nesmějí dávat ani usvědčeným teroristům) a navíc sociálně stigmatizována (včetně tvorby veřejně dostupných seznamů "úchylů"). A v řadě zemí se takto proti gayům a lesbám postupuje dosud.
    Takže se jim zase až tak moc nedivím. A když člověk vidí, jaká doslova podlidská sběř proti těmto akcím protestuje, tak si říká, že je dobře, že se tenhle doslova lidský odpad jednou za rok zviditelní.

    OdpovědětVymazat
  12. A.S.P:

    Mě je naprosto lhostejné, jak je kdo sexuálně orientován, nejsem li zrovna objektem přespříliš intensivních nemravných návrhů někoho jinak orientovaného, nežli já. Pak mi ještě silně vadí intensivní mediální humbuk na toto téma, já také na každém rohu neřvu každému do ucha, jak je to bezva užívat si s holkama. Toto je prostě soukromým výsostným územím každého jedince a nemyslím, že to má co dělat v médiích v podobě uřvaného humbuku. Spíš to patří jako osvětová záležitost do vědecko populárních vzdělávacích pořadů. V civilisovaných zemích, kde už jsou tyto věci legislativně a jinak vcelku uspokojivě vyřešeny si myslím, že jsou tyhle pochody vůči zbytku společnosti i dost kontraproduktivní, málokdo je rád zbytečně obtěžován jalovým řevem, hlukem a humbukem, to by si pořadatelé měli uvědomit.

    Rusko je v mnohém ohledu, co se týče společenského vývoje, pozadu za světem. Nemyslím si, že by ten humbuk v médiích jeho směrem v tomto ohledu něčemu napomohl, spíš je to utvrdí a zabetonuje v jejich pozicích a na jejich stanoviscích. Mnohem více by měla věci prospět spíš osvěta inteligentně a citlivě šířená internetem a "štvavými" vysílačkami, to samé se týká i jiných zemí. Málokdo je rád v roli zaostalého zpátečnického blbce tváří vlastním lidem. A hlavně, nechtějme to hned, umějme si na to počkat.

    Jenže ono chtít od lidí, aby se chovali inteligentně a citlivě, je asi přespříliš, většina z nich toho bohužel není schopna a podle toho to také vypadá.

    Zrovna nedávno jsem v centru Prahy pustil přes přechod jednoho, jak jsem záhy poté zjistil, jinak orientovaného mladíka. Vrtěl tou zadnicí na tom přechodu takovým způsobem a tak neuvěřitelně dlouho, že jsem chvíli měl chuť rozjet se a převálcovat ho. Normální, slušně vychovaný tvor, když už se stane ten zázrak, že mu nekdo zastaví na přechodu, přejde, vypadne a nezdržuje. Tenhle tvor evidentně normální nebyl. Podobnou touhu k agresi vůči někomu jinak sexuálně orientovanému jsem cítil před delší dobou na procházce, kdy skupinka mladých slovenských gayů řvala na mostě tak silně, že jsem je chtěl skopat dolů. Jejich orientace mi byla ukradená, ale odmítal jsem kvůli nim přijít o sluch. Jeden hodně zlý pohled stačil k tomu, že pochopili a ztišili se na snesitelnou úroveň.

    Je ale docela dobře možné, že stejná změna na mozku, která má na svědomí odlišnou sexuální orientaci, má na svědomí i značnou emocionální labilitu, včetně jakési touhy exhibovat, řvát a kudyma chodit, tudyma provokovat a říkat si o přes hubu. Možná za to nemohou, prostě jen takhle "vybavení" přicházejí na svět. Dost pravděpodobně to nevěděli ti newyorští policisté u toho baru a mohlo to být důvodem, proč k tomu vůbec došlo. Nikdo by určitě neměl zatěžovat své okolí svou existencí, určitě ne víc, než je nutné a nezbytné. Toho se ale tihle hoši příliš nedrží, k jejich vlastní škodě, dlužno dodat. Možná by v některých případech některá vhodně tlumící farmaka nebyla od věci.

    OdpovědětVymazat
  13. Tady jsem, pánové Draku a Pergille na půl cestě mezi vámi.
    S gayi pracuji celý život a pracuje se mi s nimi dobře, jsou pečliví a kreativní. Dokonce pilnější než my, "hetéry". (Heterosexuálové). Jejich "partnery" beru na vědomí - jako něco mezi manželkou a dobrým kamarádem a nijak mi nevadí - a ani já jim, partnera jim neodloudím. Mám asi štěstí na ty inteligentní, u nichž jinou orientaci většinou poznáte jen když vám to řeknou - nebo si všimnete jejich partnera. Tak tihle se "Pride-Parade" nezúčastňují - považují to za zbytečnou provokaci vůči zbytky obyvatelstva (cca 96%) Tak, jak za svou orientaci nemohou, tak to ale ani není žádný důvod k "hrdosti". Pochody předsudky těch "normálních" takové akce opravdu nijak nezmenšují, naopak. Co se mě týče, mám k nim prostě rovný, jednoduchý vztah - jsi gay, no a co! - a mám mezi nimi i dobré přátele. Proto se ani nestává, že by si mě spletli se "svými". V 99% púřípadech to poznají. Já měl za celý život jen dva incidenty, kdy nepoznali, že jsem "trapný doživotní hetérák". [;>).
    Ovšem na druhé straně: jsou i takoví, kteří si myslí, že to jejich založení je něco extra, že tak je obdařeno/postiženo jen 4-6% obyvatelstva a dávají to okolí znát. Jsou mladí a hloupí nebo jenom hloupí. Kdyby nebyli teplí, našli by si něco jiného - třeba hlasité fandění Spartě nebo Baníku neby buy se šli prezentovaty ještě jinak. (Mám pocit - ovšem neověřený - že mezi extrémisty na obou stranách spektra je opravdu dost homosexuálů.) V našem Ústavu se takoví většinou velmi rychle zcivilizují - ti, kteří svou 4% orientaci na odiv nestaví se o to postarají. Když se nezcivilizují, obvykle jsou jimi vypuzeni.
    Je pravda, že kdysi byly jen dvě sorty - mladí kohoutci, kteří všem dávali najevo, že jsou "gay" a ti, kteří to naopak pečlivě tajili, ženili se a měli děti. Většinou ale jejich orientace "praskla" a měli na svědomí jednu nešťastnou (a poníženou - vždyť jí všechno jen předstíral!!!)) ženu a děti, které byly často taky jinak orientované. Takže lepší řešení je přiznat. Mimo jiné - gayové bývají velmi dobrými rodiči a děti je do puberty mají rády. Pak jejich "jinakost začínají vnípat a trochu je to mate. Ale ta problematika je tak šíroká, že asi napíšu nějako pojednání "O teplouších a jejich přátelích" nebo tak něco.
    V každém případě mají právo na život bez ostouzení a útisku - pokud se nevyvyšují nad ostatní.
    O lesbičkách platí to samé. Ale tam nemám zas tak moc osobních zkušeností - znám asi tři, čtyři a jen s jednou jsem déle spolupracoval. Jako obvykle - velmi dobře. Můj problém je v tom, že nerozeznávám židy, gaye, Rusy, Němce, věřící, Poláky, Cikány atd. Tyhle vlastnosti nejsou pro pro spolužití rozhodující. Kvalita každého člověka tkví asi v něčem úplně jiném.

    OdpovědětVymazat
  14. Já si o sobě myslím, že vyjdu v podstatě s kýmkoliv, kdo se přiměřeně drží desatera, neusurpuje si víc pozornosti a mediálního prostoru než mu náleží a chová se ohleduplně k veřejným financím. Na věku, pohlaví, orientaci či barvě kůže mi vůbec nesejde. Zato na ty životní projevy, na ty dám o to víc a na jejich slušnosti a snesitelnosti, na té mi naopak sejde hodně. V tomto ohledu jsem dost náročný a jsem si vědom, že tím skýtám dobrou záminku k falešným obviněním z xeno a dalších fobií. Konec konců, mám mezi těmi 4%-ními kolegy a přátele a vycházíme spolu dlouhodobě dobře. Všichni jsou ale z těch umírněných, kteří do těch průvodů nechodí, sdílí spolu se mnou ten názor, že za dnešních podmínek, je to kontraproduktivní zbytečná provokativní blbost. Se řvouny prostě nevyjdu, zejména když si zkouší něco vyřvat na úkor jiných, ale je-li to nutné, vyjdeme spolu nakonec tak, že oni dobře vědí, že mi nemají lézt na oči a já jim po zásluze odplácím stejným, takže to také nakonec nějak jde.

    OdpovědětVymazat
  15. Ví se už něco o tom Františkovi Matějkovi? Stát se mu vůbec nic nemuselo. Každý prý má svou cenu, někomu mohlo připadat, že není zase až tak zbytečně a nepřiměřeně velká a mohl ho za určitých podmínek koupit... F.M. se mohl stáhnout a přestat komunikovat, což mohlo být podmínkou obchodu.

    OdpovědětVymazat
  16. Draku,
    pokud tolerujeme různé "poutě do Velehradu", "slavností Božího těla" apod. (záměrně jmenuji věci, které provádí hlavní masa, z níž se rekrutuje nejvíc odpůrců gayprides), tak bychom měli tolerovat i ty "prides". Respektive buď bychom měli tolerovat oboje, nebo nic. A to ani nemluvím o vysloveně obtěžujících až ohrožujících uzávěrách dopravy pro přehlídky cyklistů a jiných dopravních minorit.

    OdpovědětVymazat
  17. Pouť do Velehradu a Gay-Parade se přece jen trochu liší Pergille: poutníci nepochodují ulicemi Prahy nebo Brna a neukazují umělá prsa, paruky a tlustá těla v sexy-řemení. A je jich víc než 4% populace. Auto-stop a jiné cykloušské akce vnímám stejně jako Pride-parade. Ruší mě, ale mlčím. Stejně jako Ostravské Colors - mám to doma do půlnoci i déle jako kdybych si koupil vstupenku. (A mám to ZADARMO!) Ale tři dni v roce se to dá vydržet. Mladí křesťané, kteří v neděli pějí neuvěřitelně falešně jakési nábožné písně na náměstí mi tak nevadí, jako řvoucí nácci nebo AntiFa pod okny - to by bylo horší. O Mladých Komunistech nemluvě. [;>))

    OdpovědětVymazat
  18. Ztotožním se s StK, poutě probíhají zpravidla mimo větší města, takže zbytečně neobtěžují jejich obyvatele. Rozhlas i TV, které to přenášejí či komentují, jde buď vypnout nebo přepnout. Ty "prides" jsou naopak optimalisovány tak, aby tím humbukem co nejvíce lezly na oči co největšímu počtu lidí v centru, tedy jinými slovy vyloženě vlezle otravovaly. Dopravní uzávěry kvůli maratonům, nebo cyklistům také zrovna nemusím. Vůbec se nedivím, že pocity obyvatel větších měst vůči pořadatelům jakýchkoliv větších akcí oscilují kdesi mezi naprostou apatií (Ach jo, co že to zas?) až vyloženou agresí (Jděte už s tím sakra do pr.....), často však lidsky docela pochopitelnou. Váhám, zda jsou otravnější soudruzi odboráři před nákupem, nebo ty "prides", mírně vedou ti odboráři, zatím.

    OdpovědětVymazat
  19. Jo, taky mám pocit že u prides homosexuálů, akcí ekologických aktivistů, odborářů a někerých dalších (asi by to šlo zobecnit na militantní skupiny a organizace) jde především o to co nejvíce naštvat co nejvíce příslušníků majority.

    OdpovědětVymazat
  20. kapitánu Nemovi:

    Já bych to, inspirován Vaším textem, zkusil charakterizovat tak, že jsou to všechno militantní otrapové, co Vy na to? :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Ještě ke Colors:
    Ta hlasitost je snesitelná, vzhledem, že mám přímou viditelnost tak se zvuk nijak neodráží a nedeformuje (jenom z ryze fyzikálních pohnutek ubývají výšky) a doba je taková, že ještě nespíme. Muzika většinou slušná - i když ne zrovna z mého šálku čaje.
    Co mi vadí? Když muzikanti povykují přes aparát o výkonu několika desítek kW na publikum a když zpívají falešně. To si pak přeji mít v předsíni nějaký hlavní vypínač celých Colors. [;>))
    A přidávám se - nevadí mi ani tak ideje, jako způsob prosazování. Cyklouši, (přitom sám jsem bývalý cyklista a teď cyklista "s pomocným motorkem"), mladí gayové, mladí AniFašisté, Háre Krišna když řvou moc dlouho, Cikáni, když řvou moc často, fandové Baníku, když řvou moc nahlas - prostě už jsem "starý frfloš!"
    Nejlíp snáším děti na hřišti pod domem - ale musí jich být hodně, ať vytvoří takový jednolitý "pišťoječící balík".
    Kromě práce se zvukem, kdy musím zavírat okno (sluchátka nepomohou) je to vlastně klidné pozadí, dá se u toho i spát. Nedá se spát, když je tam jedna asi desetiletá baculatá Cikánka. Ta má takový hlasový fond, že uvažuji o tom, že bych za ní zašel s kusem papíru, aby se mi podepsala, protože se z ní nutně musí stát operní diva světových parametrů - pokud jenom trochu bude chtít a najde ji nějaký profesor Higgins. To je prostě materiál! Pak by ten její podpis musel získat pro její budoucí fanoušky obrovskou cenu. Mária Callas...
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  22. Jo draku, souhlasím

    OdpovědětVymazat
  23. StK, pokud máte možnost, měl byste tomu setkání pomoci. Tím byste udělal pro integraci cikánů daleko více než všechny agentury (pokud by tedy alespoň trochu chtěla a její blízké nebylo proti).

    OdpovědětVymazat
  24. StK:

    V dnešní době nelze než konstatovat, že hromady mladých lidí naprosto lehkomyslně vystavují svůj sluch naprosto devastující zvukové zátěži. Stačí rozhlédnout se v tramvaji, mladých tupounků, kteří mají "zarvané" levné šunto-špunty až skoro do mozku a se kterými i přes několikametrovou vzdálenost metrů posloucháte to samé co oni, nemáte prostě na výběr, jsou spousty.

    Když jdete po chodníku, tak poměrně často kolem vás projede auto, které i přes zavřená okna tropí pekelný randál a u kterého jste na rozpacích, zda ty basáky (subwoofery) jsou ještě pořád součástí audiosoustavy, nebo zda už to náhodou nepatří k pohonu toho dopravního také prostředku.

    Nakolik debilně až rovnou nebezpečně se zachází s hladinami hluku obecně u nás, je hodně děsivé. V kinech, se pro ten řev skoro nedá sedět, ale snad to ještě jde jakž takž přežít bez větší a hlavně trvalé újmy na zdraví, pokračujíc pak rozličným koncertům, kde už je to hodně na pováženou až k akcím jako jsou ony Colors, která snad jsou pořádány pro hluché, jen to není na plakátech uváděno. Na naší totální hluchotě se pracuje vskutku pilně a usilovně, paradoxní je, že ve spoustě případů dobrovolně a svépomocí...

    A tihle pak ještě budou chtít, aby jim pak někdo léčil nedoslýchavost, nebo hluchotu.

    Neřekl bych, že jsem, či jsme staří frfloši, bručouni, jezevci či morousové. Spíš si myslím, že míra celospolečenské idiocie, lehkomyslnosti, debility a bezohlednosti prostě neustále roste a že to je čím dál tím víc znát.

    OdpovědětVymazat
  25. kapitánu Nemovi a StK:

    Cikánské etnikum je poměrně hodně hudební. Průšvih je, že ne úplně všichni Cikáni jsou schopni být hudebníky a i kdyby byli, tolika hudebníků, kolik je Cikánů prostě nepotřebujeme. Hudba, ženy, víno a zpěv, podle nich (a nejen podle nich), prostě patří k životu.

    Zpět k děvčeti. Otázkou je, zda by se rodičům děvčete a jejímu širšímu klanu líbil i svět klasické hudby a kariéra operní divy. Určitě by stálo za to zkusit jí tu myšlenku nějak vhodně nabídnout. Bude-li inteligentní, cílevědomá a pracovitá a ten operní svět se jí zalíbí, děvčeti by se dost možná líbit mohl, tak se možná propracuje k výsledkům i bez podpory klanu / rodiny. Určité šance tu jsou. Bude-li vhodná příležitost nabídnout jí tuhle kariéru, asi by byla škoda to nezkusit.

    OdpovědětVymazat
  26. Draku, taky se hlásím do klubu ""frflošů"".
    V tom přehledu debilních zvuků jste ještě zapoměl často až nesnesitelně ječivě pištivý tón v dopravních prostředcích při otevírání /zavírání dveří. Teď v souvislostech mi to připadá jako součást cílené debilizace společnosti - vše na písknutí.

    OdpovědětVymazat
  27. A pohud by to vyšlo, tak by ona dívčina ukázala svému okolí že cesta z gheta existuje.

    OdpovědětVymazat
  28. Pro Kapitána N.:
    Cesta do majority existuje, znám aspoň tři Cikány (-nky), kteří jsou už okolím bráni jako normální fajn lidi. Chovají.k)ĺi se "normálně" nikdo je za Cikány nepovažuje. Po několika vteřinách rozhovoru přestanete barvu kůže vnímat. Problém je v tom, že je pracná a ne každý (málokdo) má tolik píle a tvrdohlavosti, aby se dokázal vzepřít rodině.

    S tou Cikánkou to už "dopadlo". Tátu neznám (je snad zavřený), mámě jsem říkal, že by měla za někým zajít a zeptat se, zda by nebylo dobré jí nechat studovat a máma, takový malý sud sádla, se na mě začala dívat, jako bych ji navrhoval, aby dceru prodala do sexuálního otroctví. Takže to nedopadlo jako v My fair Lady: jednak tu nebyl otec Doolitle, ale matka a jednak bych nenašel žádného učitele zpěvu, který by se se mnou vsadil - a vyhrál. Vzdal jsem to. Možná jenom prozatím.

    K pípání:
    Spolužák z učiliště mi vyprávěl pěknou příhodu: když se kdysi zaváděly pokladny se čtečkami čárových kódů, firma nějak nebyla schopna jich dodat v krátkém čase dost a tak najímala každého volného elektronika - tedy i spolužáka. Několik týdnů oživoval pokladny i dvanáct hodin denně za (tehdy) zajímavou mzdu. Když pak přišel domu a stiskl tlačítko výtahu, tlačítko nepíplo a on po několika dalších zmáčnutích se vydal do jedenáctého patra pěšky. Nepíplo - t.jh. nefunguje. Hrozně se divil, když jej míjel výtah, jedoucí do přízemí a v druhém patře pokus o přivolání výtahu opakoval. Tentokrát byl trpělivější, výtah přijel dříve a hlavně si uvědomil, že vybudovaný reflex - stisk tlačítka = pípnutí ještě neplatí všude.
    U fotoaparátů je taky zvuková signalizasće všeho možného. Ruší to nejen lidi a zvířata, ale i fotografa. Takže jako jednu z prvních věcí, které po koupi nového aparátu vykonám je vypnutí zvuků a automatizace. Ostatně: W-XP mám taky z 99% bezzvučné.
    Pípnutí mám jen v případě nějaké "katastrofy" nebo po dokončení několikaminutové operace - třeba rekódování nebo kopírování.

    OdpovědětVymazat
  29. Vzpomínám, jak v 80. letech dělali v Brně pracovníci ORL rozsáhlou studii na školácích, které vyšetřovali audiologicky (to je takové to vyšetření, kdy se pouští do sluchátek tóny o definované výšce a intenzitě a hledá se práh slyšení pro jednotlivé vlnové délky, pro každé ucho zvlášť, kdysi se to dělalo primitivněji ladičkami). Zkoušeli to dávat dohromady s umístěním škol v hlučných nebo tichých lokalitách. To se jim nepodařilo prokázat. Nicméně jako side-effect nalezli spoustu dětí, které měly těžké poruchy sluchu, o nichž se nevědělo (tj. takové to orientační zkoušení šeptáním je prostě nedostatečné) a bylo to vesměs vázáno na používání sluchátek.
    Obávám se, že dnes je situace ještě daleko horší, nicméně procpat dnes podobnou studii přes lidskoprávníky by bylo v zásadě nemožné (něco o tom vím).

    OdpovědětVymazat
  30. Jo, taky mám u foťáku fšechny zvuky povypínaný. Jen se závěrkou neudělám nic (zrcadlovka). I u mobilu jsem zvuky omezil.

    OdpovědětVymazat
  31. Ano Pegille,
    sluchátka, speciálně tzv. "špunty" dokáží vytvořit v uchu obrovské akustické tlaky kolem 120 dB. Devastující hlavně vnitřní ucho. Když přes půl tramvaje, poměrně hlučného dopravního prostředku zřetelně slyším to, co si na sluchátka v uších poslouchá mladý muž, je něco špatně. Existuje nařízení, norma, že hlasitost sluchátek se musí při výrobě technicky omezit, tuším na 96 dB, ale hlavně asijští výrobci to nedělají. Jednak to výrobek asi o půl koruny prodraží - ale hlavně - mlaďoši to chtějí mít "v plné palbě", takže kupují jen ty "neomezené" aparáty.

    Stálá expozice hluku (dopravní, průmyslový a právě ty "pípance" a reprodukovaná hudba jako nevyžádané pozadí) sice neohrožuje přímo uši, ale CNS což má zase velký vliv na TK, různé srdeční arytmie i (někde jsem to četl) na potenci a cukrovku. O psychickém stavu nemluvě. I mém. [;>))

    OdpovědětVymazat
  32. Každý normální rodič by měl přát svému dítěti a chtíti a usilovat pro něj jen o to nejlepší. U Cikánů je průšvih ten, že to, co oni považují za nejlepší se ani zdaleka nekryje s tím, co za nejlepší považujeme my. Navíc se to komplikuje tím, že u nich krom rodičů, ještě zasahuje do všeho klan. S tou holčičkou držím StK palce, ale třeba to ke světu hudby bude přitahovat tu malou tak silně, že překoná i blbou rodinu spolu s tím blbým klanem. Jestliže se za vraždu dávají desítky let až doživotí, dával bych za odepírání vzdělání malým dětem 2-3x tolik let, nebo rovnou doživotí, byť zastřelit a zahrabat by vyšlo mnohem levněji a účel by to splnilo lépe. V každém případě držím té hlasem obdařené slečně palce, aby si cestu ke světu hudby i přes počáteční nepřízeň osudu úspěšně našla a vydobyla.

    Chudí mladí mamláskové si do uší rvou skoro výlučně špunty. Špunty totiž přijdou na cca 15,- Kč. Slušná přenosná sluchátka, Koss Porta Pro, s velmi slušnými charakteristikami, přijdou na cca 1.000,- 1.800,- Kč což je řádově zhruba 60 až 120x tolik. I takové jsou dnes rozdíly mezi atrapami a použitelnými výrobky, bohužel. Je ale občas vidět i mládence a slečny s iPhony či s iPady, kteří mají na hlavách hodně drahá sluchátka, podobný studiovým, která jsou ještě dražší, některá klidně i 5x, než jsou ty Kossy. Navíc ta normální sluchátka při stejném výkonu, už jen tím, že neuzavírají ucho, umožňují lépe vnímat okolí, jeden aspoň nevleze pod auto a zároveň s tím, nedevastují uši, aspoň ne tak děsivě, jako ty špunty.

    Všechny zvuky, všude, kdekoliv a na čemkoliv, které jsou k ničemu, vypínám, není nad ticho, nebo co nejnižší hladiny hluku. Také je to k místu, když jeden nechce totálně a nevratně zblbnout.

    U některých mladých bytostí mám neodbytný pocit, že úspěšně nahradili starou dobrou CNS, nervovou uzlinou, no, nejen u mladých.

    OdpovědětVymazat
  33. S těmi špunty je to trochu složitější:
    Aby byl z hudby patřičný požitek, musí být o minimálně 20 dB nad úrovní pozadí (to je opravdu minimum). Na běžné ulici máte nějakých 70 dB, sluchátka sice něco málo vezmou, ale i tak se musíte dostat na +-90 dB pod nimi, aby hluk okolí (on taky není úplně kontinuální) nerušil, spíš víc. Proto jsou taky EU předpisová sluchátka naprosto bezcenná a lidi raději kupují něco jiného - ta fungují jen při poslechu v relativně tiché místnosti.
    Faktem je, že 90 dB už je schopno vyvolat poškození sluchu, v průmyslu se dělají opatření a odškodňuje se to.
    120 dB je šíleně moc: to je pneumatické kladivo nebo hodně hlučná bruska. I běžná motorová (na benzín) pila v záběru má jen cca 110 dB.
    Průšvih je, že limity jsou postaveny na 8 hod. pracovní dobu, zatímco ta sluchátka jsou často v uchu mnohem déle.
    Další průšvih je, že v normě je přímo napsáno, že "hudba není hluk", takže existuje i právní podklad, na jehož základě se dá vzpírat limitům pro hluk v případě sluchátek (ale i na diskotékách, koncertech apod.).

    OdpovědětVymazat
  34. A.S.P.:

    Myslím, že rozumná bytost, si požitek, který jí ohrožuje na zdraví, prostě odpustí. Špunty jsem nikdy nechtěl, protože mi byly krajně nesympatické už během první zkoušky. Navíc máte pravdu, že některými místy se po Praze s normálními sluchátky na uších prostě chodit nedá, protože buď slyšíte to pozadí až příliš, nebo byste ohluchl, když zesílíte hlasitost. Obojí je na prd a to druhé je navíc zdraví škodlivé, takže si to rád odpustím.

    Toho padoucha, co napsal tu krásnou větu do normy, by měli pověsit za varlata na 12 hodin do místnosti, kde bude hrát hudba, co není hluk o síle tak mezi 120-130 dB. Toho zlobbistu, co ho podmazal, by tam měli pověsit spolu s ním.

    Jinak si myslím, že každý svého štěstí strůjcem, chce-li kdo být hluchý, je to jeho věc, jen by těm, co se chovají nerozumně, neměli tu péči lékařskou péči poskytovat zdarma a jinak ať si dělají cokoliv uznají za vhodné, nebudou-li tím otravovat kohokoliv jiného. Chápu ale, že se může dost těžko rozpoznat, jak kdo o sluch přišel, jestli dobrovolně z vlastní blbosti a vlastním přičiněním, nebo dík zaměstnání. Mnohdy může jít i o souběh.

    OdpovědětVymazat
  35. Hudba není hluk...

    Už dlouho jsem se tak nenasmál!


    Jak která, milý A.S.Pergille, jak která...

    Jinak - pro potřeby měření se ovšem hudba za hluk považuje a podle toho se i určuje hygieniky povolená maximální průměrná hlasitost - jinak následují pokuty za překročení maxima nebo doby expozice. Podle posledních soudních rozhodnutí vymahatelné jsou. Ovšem jen pro subjekty, kteří se na takové akci nezúčastňují - protože ti si tenhle způsob sebepoškozování zdraví buď zvolili sami (diváci, posluchači) nebo je to jejich práce a mají za to zaplaceno (hudebníci, zpěváci, zvukaři). S pojmem hlasitost (přesněji: akustický tlak v závislosti na kmitočtu a době expozice) se dají dělat různé kotrmelce. Například v našem Ústavu si stěžovaly zadní řady violistů a třetích houslí na kravál, který vyluzují dechaři a bicisté (bubeníci). Požadovali příplatky za práci v hlučném prostředí podle průmyslových norem.
    Odboráři si pozvali Krajskou hygienu, ta věc poctivě změřila a dala jim za opravdu. Překračovalo to normy - hlavně při Wágnerovi. Před zveřejněním se oněch hudebníků ale zeptali, zda mají výsledky opravdu poslat na vedení, protože v tom případě by museli provozování hudby v orchestřišti zakázat. A to je prosím klasická hudba, bez jakékoliv amplifikace.

    Pokud se jedná o muzikál nebo popík, je otázka hlasitosti vyřešena většinou až mezním výkonem aparatury. Při ozvučování existuje takový postup, schema, stavba, podle které se nastavuje hlasitost - na začátku je rytmika a bicí, pak melodika, pak instrumentální sóla a pokračuje to sbory na jevišti (i za ním) a nejvýš musí být vokální sólisté. Proto se bez mikroportů už dávno neobejde žádný muzikál. Následně ten rachot ještě na jevišti musí "přerazit" odposlechy pro sbory a sólisty a dirigent a rytmika a někdy i sólisté zase musí mít před obličejem repro o výkonu několika set Wattů, aby slyšeli, co vlastně ti sólisté zpívají.
    Tahle konstrukce zvukového obrazu (a vzepřít se jí dokáží jen skuteční hazardéři) je tak uzavřena sama v sobě a hlasitost se zvyšuje až do doby, kdy už nestačí výkon aparatury nebo se dospěje k tak vysokým hodnotám zesílení, že přes veškeré "feedback killery" se sestava stane nestabilní a začne pískat nebo houkat. Pokud jsou zpěváci "moderní", lze se tomu nekonečnému zvyšování poněkud vyhnou právě bezdrátovými odposlechy se sluchátkem v jednom uchu. A to musí být "špunt" - už jen z estetického hlediska - nehledě na to, že by odposlech "vazbil" s mikroportem.
    Prostě - je to důvod, proč už nechci dělat (a taky nedělám!) muzikál. Ozvučení má naprosto rigidní mantinely (jsou jen dva "mustry": brněnský a pražský) a je to už věc ryze technická - s kumštem nic společného nemající. divák? Ten si tu decibelovou masáž přece zaplatil. Na muzikály chodí hlavně mladí - a jejich sluch bývá v dost špatném stavu už před jejich třicítkou. [;>/

    Tím končím malou exkurzi do zvukařské praxe. [;>))

    OdpovědětVymazat
  36. Lidi se skutečně nedokážou bavit bez randálu.
    Teď nás čekají dvě bezesné noci. 15. srpna se slaví Ferragosto podle anticko římské tradice Feriae Augusti, více na wikipedii http://de.wikipedia.org/wiki/Ferragosto
    Italové se budou obžírat, což by nevadilo, ale celé dvě noci, tu ze 14. na 15 a z 15. na 16. prořvou, často po ulicích.
    Už teď ceny tradičních jídel jako langusta nebo ráčkové vylezly do astronoických čísel. Kilo langusty stojí 180 euro! ráčků zatím jen na 120!
    Nejlepší je koupit hovězí, to sice nekleslo, ale je alespoň cenově stabilní.
    Jednou jsem sardinským příbuzným uvařila na Ferragosto španělské ptáčky. Páni, ti se tenkrát urazili! Od té doby na Ferragosto vařit nemusím.
    Na randál jediným obranným prostředkem jsou voskové špunty do uší.

    OdpovědětVymazat
  37. informaci:

    Nejsem katolík, natož pak praktikující, a zároveň s tím nejsem ani zemědělec, ale nejsou to náhodou dožínky a nanebevzetí panny Marie?

    Proti zábavě a popíjení zhola nic nemám, občas se dokonce i něčeho takového rád zúčastním (2-3x ročně) jen nemusím ten randál a už vůbec ne intensivní, sám ho netropím a jsem rád, oplácí li mi okolí stejným.

    OdpovědětVymazat
  38. Dožínky ne, tady se obilí sklízí dřív, ale katolíci to slaví jako na nebevzetí.
    Ale jinak všeobecně to jsou Feriae Augusti, kdy se žere, chlastá a huláká.
    Už odpoledne někde pustili na plné pecky nějakou křaplavou muziku. Pak jim to policie zatrhla.

    OdpovědětVymazat
  39. informaci:

    Možná to může mít souvislost s pěstováním révy, tomu by odpovídalo i to popíjení.

    Myslím, že kdysi jsme na něco veselého, svátečního, hlučného a veřejně hromadně popíjecího narazili v Bulharsku. Zkusím zjistit, kde všude se něco takového ještě děje v srpnu.

    V podstatě roč ne, až na ten rambajz. Křaplavá hrůza a nahlas, to mi dost připomíná Rusko :-) Ještě, že mají rozum aspoň ti policajti, v tomto ohledu s Vámi dost soucítím.

    OdpovědětVymazat
  40. STK,
    já si myslím, že právě kvůli tomu, co popisujete (že by se nedala v souladu s normami provozovat ani klasická hudba) se to oddělení hluku a hudby dostalo do norem.
    Jinak vím o práci, která se zabývala sluchem hudebníků v klasickém orchestru: Ti, co seděli zhruba uprostřed, měli ztráty sluchu na obou uších asi stejné. Ti, co seděli na kraji, měli ucho, směřující ke středu orchestru, signifikantně horší.

    Faktem je, že uvedené neztotožnění hluku a hudby v době normalizace párkrát pomohlo undergroundovým kapelám, pokud se po nich šlo "přes hlukovou normu".

    OdpovědětVymazat
  41. Něco mimo souvislost

    Opět mě "!potěšilo vyvážené zpravodajství!" ;( naší ""veřejnoprávní"" televize, které jaksi nenebere na vědomí kauzalitu. Ve zprávičce o izraelsko palestinských rozhovorech větší důraz na následek než na příčinu.( zdněno Izrael si dovolil odpovědět na zřejmě dlouhodobější postřelování raketami a vypálil několik střel/salv na pozice militantů; prohlášení k věci jen od arabášů) než na příčinu). Jójo, takhle se taky vytváří ""správné"" !! veřejné mínění a ještě si na to připlácíme

    OdpovědětVymazat
  42. Ale fůůj
    ... zdůrazněno že ...

    StK
    Dají se takovéhle překlepy ještě zpětně editovat?

    OdpovědětVymazat
  43. A.S.P.:

    No tohle (nadměrný kravál) možná bude jeden z důvodů, proč nerad chodím skoro kamkoliv, krom do méně hlučných hospod bez hudby s kamarády párkrát do roka...

    kapitánu Nemovi:

    Už dlouho přemýšlím nad tím, co s tou bandou marnotratných vzpupných padouchů na kopci (ČT) dělat. Kdybychom trvali na tom, že z dlouhodobého ghorizontu trváme na tom, že tady veřejnoprávní médium bude, tak bych je tak na dobu určitou, 5-10 let, zprivatisoval. Snad jedině hodně tvrdý krisový managor, by tam dokázal nakonec udělat aspoň trochu pořádek. Jen se obávám, že udělat tam pořádek by trvalo těch 5-10 let a ten bezbřehý, hnusný čurbes a chaos, jaký je tam, teď by se tam vrátil ani ne během roka. Takže asi by to chtělo zprivatisovat tu sebranku spíš napořád. ČRo aspoň k něčemu je možná proto, že vznikl za 1. republiky a ta tradice ho udržela aspoň trochu snesitelným i přes totalitu a i dnes to celkem jde. ČT vznikla za hluboké totality a obávám se, že ten aktivistický rudozelený duch, se tam drží dodnes, a fest a ne a ne to z ní vymlátit, na to by se zmohl snad jen soukromý vlastník. Sedí mi ta prolhaná, oblbovací banda v žaludku už od předškolního mládí a co se pamatuji, nehnul s ní k lepšímu nikdo a nic.

    OdpovědětVymazat
  44. Obávám se Draku,
    že s ČT se už nic rozumného udělat nedá. Po privatizaci by se z ní stala NOVA II nebo III. Ano, jsou poplatní, lžou podle toho, kdo je u moci (a taky podle toho, kdo má momentálně jejich sympatie a koho by (v budoucnosti) u moci rádi viděli).

    Ale aspoň nehrají srdceryvnou hudbu pod "dramatické zpravodajství" a nezabývají se dokola jednou vylízanou alkoholičkou a jejími dvěmi "spoluvylízanci"!

    Já to mám pro sebe vyřešené: podívám se na zprávy, pokud si cintají na pentli TV vypnu a jdu dělat něco užitečného. Kdybych náhodou dostal chuť na film, tak si ho seženu (půjčím/koupím) na DVD. Ale knížka (i e-book) je mnohem lepší způsob, jak trávit čas.

    Teď jdu dokončit filipiku proti intelektuálům. Nadzvedli mě zase hodně. Mudrci...

    OdpovědětVymazat
  45. Co si myslím o tom článku, StK?
    Myslím, že když někdo nezná dobře vnitřní politickou situaci v cizím státě, neměl by ji komentovat, zvlášť když ta se povážlivě zašmodrchá.
    Ocenila jsem, že italské noviny nekomentují celkovou situaci v Česku, jen napsaly o demisi Rusnokovy vlády. Jaký rozbor by mohli novináři napsat, ledaže by si nechali někým místním poradit.
    Totéž platí o italské situaci.

    Situace je asi zhruba takováhle. Po dvaceti letech se nakonec levicové justici podařilo dostat Berlusconiho na krůček od vyhození z politického života. Výnos o zbavení politických práv poslal kasační soud zase zpátky soudu první instance. Byl potvrzen jen výnos o čtyřech letech vězení, z nichž zůstal jen rok, ostatní tři byly již amnestovány.
    Jusici se ale tažení proti Berlusconimu podařilo vyhrát v nejnepříhodnějsí dobu. Jeho strana Pdl tvoří spolu s levicovou Pd vládní koalici, jedinou možnou na dnešní italské politické šachovnici. Takže co teď? Vyhozením Berlusconiho ze senátu, padne i vláda, která nemá žádnou jinou alternativu? Vyhlásí se tedy po necelém půl roce znovu volby a mezitím bude vládnout nějaká vláda "odborníků"?
    A jak by asi dopadly ty volby, když se vezme v úvahu, že levicová Pd je roztříštěna na několik frakcí, které do sebe tlučou hlava nehlava a v čele stojí dočasný tajemník? Na podzim je svolán kongres, kde se má situace nějak urovnat. Pro koho budou voliči hlasovat?
    Již prezident republiky varoval, ža pád vlády by měl nedozírné negativní důsledky.
    Mezi tím se vedou jednání mezi předsedou vvlády, prezidentem a berlusconiho stranou, jak z této situace vyjít. Každý list otiskuje denně 2-3 rozbory situace se všemi
    možnými alternativami.
    Byl tu už pokus znevážit výnos kasačního soudu po té, co si jeho předseda pustil v novinách hubu na špacír. Měl se tím zabývat orgán soudcovské samosprávy ČSM. Soudce se vykrucuje tvrzením, že on ty věci neřekl.
    Omilostní prezident Napolitano Berlusconiho, jak by se zdálo z jeho posledního projevu, kdy řekl, mimo jiné, že dosud žádnou žádost v tomto smyslu nedostal?
    Co udělá Berlusconi? Na čem se politické establishment dohodne?
    Hlavní cvrček, Grillo, ale už prohlásil, že omilostní-li prezident Berlusconiho, poslanci Hnutí 5 Hvězd započnou v parlamentu jednání o jeho impeachment.
    Takže to by tak zhruba byla italská politická situace.
    Úvahy pana Hrušky jsou trochu "mimo mísu" se svým moralizováním. Na politiku je zapotřebí se dívat realisticky, pragmaticky, morální úsudky jsou pěkné, ale nic nevystihují.

    OdpovědětVymazat
  46. to STK

    Když si vzpomenu, jak zabodovala socdem s programem zrušení 30 Kč poplatku u lékaře, tak by oprevdu nebylo od věci, aby některá strana vyrukovala s programem zrušení poplatků za veřejnoprávnost, které jsou vyšší a platí se pravidelně každý měsíc (pokud nemáte úřední potvrzení, že žijete v jeskyni bez elektřiny a nemáte ani tranzistorák).

    Jinak proměny ČT na "Novu II" bych se nebál, a to ze dvou důvodů:
    1. ona se tomu stavu už v podstatě blíží, zejména ČT1
    2. pokud se proti Nově nevyprofiluje (jakkoli), tak vedle ní na trhu neuspěje (nebo, pokud by tam byl nějaký naprosto geniální managor, vytlačí z trhu tu Novu).

    OdpovědětVymazat
  47. Pro Informaci:
    Ono je vždycky jednodušší něco komentovat z dálky. Je-li člověk blízko, vnímá i detaily a někdy se v hodnocení situace "utopí."
    Ovšem - sebevražedné útoky na politického protivníka - to není nic zvláštního ani u nás. Kolik "prostých ovčanů" dneska jásá nad odstaveným Kalouskem - a kolik z nich bude nahlas naříkat, když nový socdemácký ministr financi nebude mít peníze na to nebo na ono, případně když "přitne" ovčanům na daních, aby na to bylo. A to nemluvím o zadlužení republiky - peníze už stejně představují hodnotu jen teoreticky. Vytisknout se jich dá vlastně nekonečné množství. (Pokud někdo chce věřit tomu, že je bohatý člověk jen na základě nějakých čísýlek z banky, nijak mu v tom nebráním.) [;>))

    Italové si možná zahrávají s ještě něčím horším, jež byl strý známýděvkař Berlusconi. Po rozpadu vlády nastane praktické bezvládí a "moc bude ležet na ulici". Nevíme, netušíme kdo ji zvedne.

    OdpovědětVymazat
  48. To ASP:
    Vzhledem k podílu na trhu jsou RTV poplatky anachronismem už dávno.

    OdpovědětVymazat
  49. StK,
    pokud socdemácko zemanovský MF sahne na daně tak k nim přidá i progresi aby opticky více zdanil i ty "bohaté" a zacpal tak ovčanům hubu (+ zadluží stát. Fišer sice říká že ne, ale nevěřím mu ani nos mezi očima. kde by na to všechno co načali a naslibovali vzali? Ti co byli u lizu jen změní barvu/zaměstnají prostředníka a moc se toho nezmění).
    Jenže ti bohatí už tady daně stejně moc neplatí, takže to dopadne hlavně na střední vrstvu a těm nízkopříjmovým se zvedne podíl toho, co jim na jedné straně erár sebere a na druhé přes dávky něco z toho vrátí. Tím je ještě víc zglajšachtuje a zvedne jejich závislost na dávkách. Zřejmě se najde mnoho takových, co mu to sežerou a budou tleskat dál.
    Bohužel, znám i několik středněpříjmových, co nejnižšího šlechtice volil a ještě nedávno mu tleskali.Všem co ho volili a tleskali nebo mu ještě tleskají to nejspíš patří, mají co chtěli.

    OdpovědětVymazat
  50. k situaci v Itálii:

    Ani si netroufám odhadovat, kde je teď ta situace horší, jestli tady u nás, nebo v Itálii. Za starou bačkoru to stojí jak tam, tak tady, na tom se určitě shodneme. V Itálii se drží navzájem v šachu a pod krkem tak nějak všichni, takže nebudou-li mít rozum, mohou se navzájem "vyřídit" všichni zúčastnění a uvrhnout zemi do chaosu. Na straně Beppeho rozum není, tomu ten chaos z nějakého důvodu vyhovuje, asi je to destruktivní magor, který si ani není schopen domyslet následky svého chování. Radil bych levici, "vycouvat" z úspěšných soudních útoků proti S.B. tak, aby president nemusel S.B. omilostňovat. Křehká rovnováha zůstane aspoň po nejbližší dobu zachována.

    K situaci u nás:

    Tady je to na nějakou dobu, ne-li na hodně dlouho, totálně v háji. Mladým radím, neztrácet zbytečně čas a energii a najít si job v zahraničí. S dříve narozenými soucítím, ale těžko pro ně cokoliv udělám, dokud budou blbnout a volit kreatury, jako je Zeman a jeho parta.

    K monstru na kopci, ČT:

    Myslím, že zrušení televizních poplatků a privatisace ČT by bylo asi tím nejlepším řešením ze všech momentálně reálných. Jednak, reklama na ČT je pořád, i přes ty poplatky, což mi neuvěřitelně dožírá, mají mít buď jedno, nebo druhé, nikdy a za žádných okolností obojí. ČRo, obohacený o jeden TV kanál používaný v době předvolebních kampaní k presentaci stran a hnutí, by bohatě postačil. Občas by tam mohl něco říci premiér, občas někdo z Hradu a dost. Také si myslím, že než tu mít monstrum, které:

    * nastoluje do politiky VeVerky, Zelené a další verbež;
    * destabilizuje vlády, které se snaží neutrácet, aspoň na oko;
    * propaguje levičáctví, aniž by se zamyslelo, kde na to brát prachy;
    * očkuje děti kraválistickým aktivismemů
    * oteplovací a protijadernou hysterií;
    * nenávistí k Izraeli;
    * snášenlivostí vůči solárním tunelům a dalším svinstvům;
    * atd, atp, můžete si doplnit sami, je toho moc.

    No tak to raději Novu II. Proti výše jmenovanému, zlatá Bartoška i s oběma kretény, je to mnohem méně nebezpečné a oproti tomu, ci páchá ČT, to skoro nehrozí negativními následky.

    OdpovědětVymazat
  51. A.S.P.:

    S těmi poplatky Jste to vystihl dobře, až bude potřeba opravdu těm televizním padouchům zakroutit krkem za potlesku, podpory a s nadšením lidových mas, tak nepochybuji, že tohle zabere spolehlivě. To je vskutku geniální a skvostná myšlenka :-)

    OdpovědětVymazat
  52. Ještě něco k případu Berlusconiho.
    Jeho obhájci se pravděpodobně obrátí k evropskému soudu s odvoláním. A to proto, že byla soudem narušena jeho práva obžalovaného. Soud odmítl vyslechnout svědky obhajoby. Kromě toho všichni administrátoři firmy Mediaset, obvinění ze stejného činu - daňového úniku - byli v separátním procesu zproštěni viny. Byl odsouzen jen Berlusconi, který v té době firmu nevedl.
    I výroky kasačního soudce, uveřejněné v novinách, dosvědčují, že soudci byli již před započetím jednání proti obžalovanému předzaujati.
    Asi o milost od prezidenta republiky žádat nebude.
    Čert ví, co z toho vyjde. Všichni kolem toho chodí jak kolem horké kaše.

    OdpovědětVymazat
  53. informaci:

    I jako neprávník vím, že nebylo-li například soudu nabízeno nadbytečné množství svědků, kupříkladu za účelem neúnosného protahování procesu, tak je to natolik závažné pochybení soudu, že už jen s tím by měl S.B. ve Štrasburku uspět. Nějaké soudce znám a každý z nich by vám potvrdil, že jakmile obviněný navrhuje důkazy, raději řízení protáhnou, než aby je odmítli už jen proto, aby jim to pak kterákoliv z vyšších vyšší instancí neotloukla o hlavu. No a měření dvojím metrem? Jestli byl S.B. majitelem, musí s ním před soudem stát i jednatel, CEO, členové a předsedové představenstva a kontrolních orgánů, či jak se tomu říká v onom konkrétním případě, zkrátka ten člověk, nebo ti lidé, co měl(i) za firmu právo podepisovat smlouvy a jednat s úřady a ten(ti) co to měli kontrolovat. A S.B. by nesl odpovědnost, jen kdyby je k trestnému činu naváděl a muselo by se to věrohodně prokázat. Jestli mlel soudce kraviny do médií, ze kterých je jeho neobjektivita zřejmá, bude se ta jeho zaujatost aspoň prokazovat snadno. Tím líp pro S.B.

    Kdyby tu záležitost vyřešil Štrasburk, presidentovi by to pomohlo. Šílený Pepek by na něj neměl klacek kvůli té milosti. Časem si stejně vyhrabe jiný. Kdo chce dělat bordel, záminku si nakonec najde.

    OdpovědětVymazat
  54. Draku,
    mínění právníků, co ten problém rozebírají v novinách, nejsou vůbec jednoznačná. Záleží od jejich politické orientace.
    Milost prezidenta republiky by se vztahovala jen k prominutí trestu domácího vězení na jeden rok, ale nenesla by s sebou prominutí vyloučení S.B. z politické činnosti a to definitivně, do konce života. A to podle jednoho dekretu, odhlasovaného za vlády Montiho.
    Podle druhých zase to vyloučení není automatické, muselo by se o tom zvlášť jednat.
    Obvyklé kličky zákonů, ve kterých se laik nevyzná.
    No, zaplatli to pánové dokonale. Kdyby se ale vyjádřil o neplatnosti rozsudku evropský ssoud, byla by to pro italskou justici pěkná facka.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)