Prohledat tento blog

neděle 4. srpna 2013

Vrah jménem Facebook

Zdroj: Intermedia





   Člověk má prý  v životě zkusit všechno, protože další příležitost už nedostane.  Nevím, možná je to tak.. Já se bez mnohých zážitků obejdu. Z drog jsem zkusil nikotin, alkohol, kofein. Nikotinu jsem se po dlouhých letech zbavil, když mi mladý lékař při propouštění z nemocnice po zvládnutém infarktu řekl, že to stejně asi nedokážu. Šel jsem v příšerném horku z nemocnice pěšky domů a měl jsem strach,  že přijdou různé abstinenční příznaky, že to opravdu nedokážu, že mám slabou vůli. 





   Po pravdě jsem tu silnou vůli ani moc nepotřeboval. Už ten den jsem se stal nekuřákem a odložil jsem načatou krabičku do šuplíku. Pro případ, kdyby něco, kdybych to nezvládl. Asi za půl roku jsem ji vyhodil - cigarety vyschly a jak jsem ji v šuplíku přehazoval, celé se vysypaly. 
   S alkoholem jsem nikdy problémy neměl - ne že bych se párkrát neopil, ale po vystřízlivění jsem jsem dlouho neměl potřebu se napít - až když nastala "společenská nezbytnost".  Což mohlo být i za půl roku. Kofeinismus si pěstuji dodnes, ale když své kafe nemám, nemlátí to se mnou o zem a dám si ho, až je příležitost. Pak jsem ještě náhružlivý posluchač dobré hudby, čtenář dobrých knih, rád fotím a chlubím se svými úlovky, už půl roku obsluhuji svůj blog, kde se veřejně "vykecávám" z toho, co se mi právě honí hlavou... 
   Pak jsou věci, o nichž ještě uvažuji: koupit si vyhlídkový let horkovzdušným balonem, projet si soukromě kousek Ruska - aspoň evropskou část, podívat se ještě jednou (nepracovně) do Itálie, koupit si hvězdářský dalekohled nebo absolvovat foto-safari v některé africké rezervaci..

TROLL        Zdroj: Internet
   Kromě dalších zážitků, které opravdu nemusím je to mít doma Twitter nebo Facebook. Tyhle sociální sítě mi připadají, jako bych se chtěl před někým svlékat. Psychicky a snad i fyzicky.    Nevím, jestli by to někoho zajímalo a hlavně - cítil bych se nesmírně trapně. Nehledě na to, že prozrazovat veřejně o sobě všechno je nejen nevkusné, ale i nebezpečné. Už se párkrát stalo, že se na Facebooku někdo svým přátelům vychloubal, jak "vydrbal" se svým šéfem - a přítel přítele jeho přítele, jeho šéf si to přečetl. Další den býval pro takového vychloubače obvykle velmi smutný. O tom, že se potenciální vykradači bytů na prohlásí za vaše přátele a na Facebooku si přečtou, kdy odjedete na dovolenou a jak dlouho tam budete a kdy je tedy nejvhodnější termín na vykradení vašeho bytu se už psalo mockrát.
   V naší kultuře nejsme ve všem zcela otevření - a ani to od ostatních neočekáváme. To ovšem neplatí pro mlamoje. Mladé moderní jinochy - ale i dívenky. Zřejmě mají pocit, že když se o všechny své zážitky s někým nepoděli, když nezískají "přátele", spoustu "přátel", víc než kdokoliv jiný, prostě dostatečné publikum pro předvedení svého "zajímavého života", tak už pro ně nic nemá smysl.  


FLAMER       Zdroj: Internet
   Zase jsme u těch trapných úvah, co že to vlastně je smyslem života. A u smyslu slov. Už nedokážeme rozlišit slova známý, kolega, přítel. Ti "přátelé" na Facebooku vlastně ani nejsou v prvním stupni přiblížení - známí. Protože identitu si tam může každý zvolit, nemusí nijak korespondovat s realitou. Tady v diskuzích na blogu taky vystupujeme pod svými nicky - ale tady jsou kolektivy daleko menší a často diskutující i autoři nejen vzájemně znají svou skutečnou identitu, ale mnohdy se setkávají i osobně. A ony přezdívky, nicky, slouží jako (uznávám, že chabá) ochrana před lidmi, kterým se říká trollové a flameři. Takoví lidé existují i v reálném životě, nejen v kyberprostoru - ale tam se jednak trochu obávají následků svého chování (v klasické české hospodě takového chlapi po chvíli vynesou před hospodu a tam mu ještě dají pár facek na pamětnou), takže je jich o dost méně. Anonymita, možnost sprostě, ze tmy, napadat ostatní je pro zbabělé jedince Homo sapiens asi velmi lákavá, ale dospělý (a myslící) člověk si s takovým problémem poradí. Buď takového "vykřikovače" nějakým, organizačním nebo dokonce jen technickým způsobem "vyřadí ze slosování" - nebo z daného blogu / webu odejde sám. 

   U mladých lidí je to asi jiné. Snaha uspět mezi svými vrstevníky, zařadit se a v něčem možná i vyniknout je žene do náruče oněch sociálních síti. A těm o každou dušičku asi jde. Patrně tu běží o možnost zobrazování reklam - protože na nabídku "být na Facebooku" narážím pořád, stejně jako na nabídky "levných půjček" a "výhodných" kreditních karet. Nebo moderních i-phonů a jiných vymyšleností, bez nichž "člověk jako by nebyl". 


PAVOUK KŘIŽÁK      Zdroj: Internet
   Zachytit, obklopit, připoutat, vysát. Taková pavoučí taktika. Ostatně je to stejná taktika, jakou používají prodejci  zdravotního nádobí, antirevmatických deček a skvělých vysavačů na roztoče na "předváděcích výletech". Nachytat hejla, donutit ho, ať se nějak zaváže a pak ho nemilosrdně vysát. Je divné, že si to neuvědomují ani mnozí dospělí. 




   Šikana nemusí být "kyber". Šikanu pamatuji na základní škole, na vojně (tam byla nepatrná, spíše legrační). Děti se snaží vždy ve svém kolektivu, třídě, partě jednak dosáhnout co nejvyššího stupně v hierarchii, která se tvoří v každé, nějakým způsobem isolované skupině, dosáhnout co nejvyšší příčky. K tomu patří i role toho na dolním konci, "třídního otloukánka".  Ostatně - určitě jste četli knížku "Pán much". Tam to všechno je. Proti šikaně se dá bránit různě - většinou ale musí pomoci někdo zvenku - rodiče, učitel, šéf.  Předpokládá to ale, že normálně fungují vztahy v rodině nebo ve škole či v podniku. Pokud vztahy nefungují a oběť šikany není dostatečně odolná, je zle. Ale právě u kyberšikany se dá pronásledování docela snadno zastavit. Stačí se nepřipojovat na Facebook, změnit si mailovou schránku, nečíst SMS. Jenže právě to naši mladí asi nedokážou. Pokřivená forma komunikace je pro ně tak důležitá, že ji nejsou ochotni / schopni  přerušit. A tak nakonec podlehnou a nechají je dohnat třeba až k sebevraždě. 


Zdroj: Internet
     Nenamlouvejme si, že před vznikem Facebooku se mladá děvčata netrávila a mladí hoši se nevěšeli nebo neskákali pod vlak. Jenže tehdy nebyla elektronická komunikace, nebyl Facebook a nebylo ho možno obvinit z toho, že je to jeho vinou. Není. Celá situace se opakuje patrně už od pravěku a souvisí s hledáním místa ve společnosti. A mladí lidé bývají citově labilní, nemají ještě sestavenou tabulku životních hodnot a tak končí sebevraždou. 

   Žalovat Facebook je ale ovšem zcestné. Kdyby i mohl (a v tom obrovském množství uživatelů by podobnou roli zvládl snad jen nějaký značně sofistikovaný program) takovému pronásledování a dehonestaci nějaké oběti zabránit, patrně by štvanice přešla na mobilní síť nebo někam jinam. 
  Protože žádat o smazání nějakého videa nebo článku sice lze - ale je to spravedlivé? Vždyť takovými požadavky by se nakonec zabránilo vyjádření jakéhokoliv nepohodlného názoru. 
   Umlčeli bychom jeden názor - ale kdo je tak erudovaný, aby okamžitě určil, zda ten nebo onen názor má právo na existenci nebo ne?  Vždyť my tady vlastně voláme po cenzuře. Navíc po cenzuře amatérské, ryze subjektivní a tím pádem nevyvážené. Rodiče té mladé Italky si měli dceru pozvat do jejich pokoje a vážně s ní pohovořit. Pokud by to mladá slečna vůbec "strpěla". 



Carolina Picchiová                Zdroj: Internet
    Někdy dáváme mladým tolik svobody, že si s ní neví rady. A mají své rodiče a vychovatele za hlupáky - a potažmo za slabochy. Ale buď té elektronické štvanici nepřikládali (až do tragického konce) takový význam, jaký se ukázalo, že má, nebo s dcerou prostě pohovořit neuměli. Nebo se báli. V tom případě bych řekl, že kdyby holčici prostě sebrali ten tablet nebol i-phon či čím se připojovala, bylo by pár dnů slyšet vzteklý pláč adolescentky - a pak by nastalo uklidnění. A dívenka by žila.
     Žalovat Facebook je jenom takový poněkud nejapný pokus rodičů se očistit před veřejností. Svoji roli prostě nezvládli. Když nenaučí dítě, jak má správně přecházet přes ulici a ono vlítne pod náklaďák, který už nedokáže zabrzdit je trapné žalovat policii, že na danou ulici nepřikázala dát zákaz vjezdu.

   Trochu mi to připomíná rodiče jednoho motocyklisty, který to v Příbrami napálil v plné rychlosti do otáčejícího se auta policie. Mladý muž prý jel jen kousek pro benzín do svého silného stroje. Asi jel pro ten benzín dost rychle a na otáčející se policejní auto nezareagoval. Vyšetřovací pokusy ukázaly, že policista rozhodně není jediným viníkem téhle tragedie. Je-li vůbec viníkem. Ale rodiče zaslepení pomstou se stále pokoušejí toho, rovněž mladého policistu, dostat do vězení. Snad v domnění, že se jim pak nějak uleví. A požadují za smrt svého syna 1 200 000.- Kč. Je to dost nebo málo? Ale na rodiče toho policisty, pokud by byl neprávem odsouzen, už nemyslí. Proč taky, že? Jeho kamarádi, se kterými se proháněl na motorkách provozují na místě tragedie takový menší pomníček-hřbitůvek se spoustou svíček. Ale i když byl ve své partě oblíbený, žádný, byť sebe tvrdší rozsudek jim kamaráda nevrátí. A syna rodičům také ne. Nanejvýš, pokud se dá soud ovlivnit, může vzniknout další nespravedlnost. 



A bude se vrstvit jako v Shakespearovských tragediích. 

79 komentářů:

  1. Jen poznámku.
    Valentina Picchio byla na tom večírku znásilněna, a to 5 kluky na záchodě - asi tak patnáctiletými. Nafilmovanou scénu pak dali na Facebook. Kde se stala podnětem k výsměchu a šikaně.
    Dívka následkem toho vyskočila z okna.
    Případ vyšetřují dvě prokuratury - milánská a novarská.
    Jedna pro pedopornografii, druhá pro znásilnění a sebevraždu.
    Facebook žalovalo i Hnutí rodičů nezletilých.
    http://www.giornalettismo.com/archives/950117/carolina-picchio-fu-violentata-in-gruppo/

    Myslím, že případ by zasluhoval sám o sobě řadu komentářů. Na různá témata.

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda Informace,
    že u nás byly o tomhle případu jen kusé informace a že jsem si nedohledal lepší. Udělám to a doplním. Ale když pominu tenhle konkrétní fakt, je kyberšikana pořád více méně podobná. Nějaká slabina oběti / cíle, třeba i domnělá a pak následuje útok lidí, kteří ji znají. Obvykle. Nebo i neznají a něco viděli na Y-T - a dokonce ten záznam může být i nafalšovaný.
    Nicméně si vzpomínám na příklad (byl dokonce uveden v jedné knížce), kdy se děti domluvily na neoblíbeného domovníka, který jim zabavoval míče, když dělali na dvoře bloku domů příliš veliký randál a vždy, když ho některé z nich potkalo, řeklo "Dobrý den pane Boniatti. Vy máte strašně velkou hlavu!" a šly dál. Pan Boniatti po dvou měsících vyskočil z okna. Nicméně to není typický příklad. A bylo to kolem roku 1963. Kde tehdy byl internet nebo mobily...
    A nebyla to hlavní myšlenka toho článečku. Tou byla neschopnost rodičů se zajímat, skutečně zajímat o to, co jejich děti dělají, co cítí - a na druhé straně stálý masívní tlak tzv. "společenských sítí", které takové štvavé kampaně velmi usnadňují.
    Jeden čas jsem pozoroval v Ústavu, kde se jeden kolega stal členem podobné sítě a nechával počítač vytrvale otevřen, na jaké úrovni tam probíhá komunikace. Naprosté myšlenkové a inteligenční vakuum. Nesmyslné žvanění a vzájemné špičkování až napadání. Nakonec to uznal i ten mladý kolega sám a svůj "profil" či jak tomu říkal na oné síti zrušil. Ale je pravda že neměl 16, ale 27 roků. A to je u kluka obrovský rozdíl.
    Jenže podobný nesmyslný trend je i v mobilních sítích - jednou jsem jel tramvají z Poruby do centra. Asi deset minut jsem čekal na zastávce, jízda pak trvala 25 minut. Po celou tu dobu jedna mladá žena s někým telefonovala. Telefonovala dokonce i když jsem už vystoupil a tramvaj odjížděla. A T-mobile i další operátoři teď přicházejí s nabídkou nekonečného paušálu - můžete volat i 24 hod. denně. A našlo se dost lidí, kteří si ne zas tak levný tarif koupili. Myslím, že v 95% případů zbytečně a informační hodnota probíhajících hovorů limituje směrem k nule. Jenom přibývá mladých lidí, kteří chodí po ulici nebo jsou v obchodech a pro ostatní pronášejí nesmyslné sentence, dokud si nevšimntérte, že mají v uchu hand-free.
    Takže pořád to samé - kupuj, kupuj i když to vlestně vůbec nepotřebuješ.

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě jeden přípodotek:
    V těch "telecích letech" si dívenky začínají plně uvědomovat svou tělesnou přitažlivost pro opačné pohlaví a dělají všechno možné i nemožné, aby ji ještě zvýšily. Vzpomeňte na příklad Petry Vondrákové, vyhozené z okna gayem, který si to nechtěl přiznat nebo na příklad sbormistra Kulínského. Kdybych neviděl na vlastní oči, co všechno dokážou taková děvčátka (znám dětský sbor, kde takové jsou v nezanedbatelném počtu - jedinou záchranou je, že sbormistr je žena) tak bych si pomyslel něco o stárnoucích seladonech, kteří nedokáží ovládnout svou "třetí nohu". Ale vzhledem k tomu, že veškerá udání na Kulínského přišla až v době, kdy dívky pro tělesnou vyspělost už sbor musely opustit (tedy konec se zájezdy ciziny, konec slávy) jsem na rozpacích, zda Bohumil Kulínský seděl za zneužívání právem, nebo byl odsouzen proto, že žalujících bylo více a on byl sám. Nevím o tom nic víc, než bylo uvedeno v médiích, ale viděl jsem, co dokážou zinscenovat takové "mladé a potřebné". A to neříkám prfoto, že bych proti mladým dívenkám, nakonec jsou součástí klasické literatury. Zadejte třeba do Google "Lolitky".
    Ale je třebas velké obezřetnosti - tak jak za viktoriánských dob. Nikdy se neoctnout s takovou o samotě, beze svědků. Jinak se můžete o sobě dozvědět cokoliv.
    Co tím sáhoudlouhým textem chci říct? Ví snad někdo, co předcházelo tomu znásilnění oné dívky na záchodku? Takže bych byl při posuzování podobných případů opravdu dost opatrný.

    OdpovědětVymazat
  4. Kocoure,
    žijeme v jiném světě než jsme žili asi tak před 10-15 roky. Mobily a internet ho značně změnily. Kdo před tím telefonoval půl hodiny z telefonní budky? Anebo z telefonu doma?
    Internet byl dostupný málo lidem a používal se jen pro praktické věci.
    Teď se stal nějakým veřejným forem, kam každý nese svou trošku a vystavuje ji na odiv druhým. Mladí, dospívající nevědí, že svou privacy by měli chránit. Nemají zkušenosti, jak můžou sami sobě ublížit. My jsme si dávali pořádně pozor na zobák, často jsme se nesvěřovali ani nejbližším přátelům. Ono by se to pak nemuselo zrovna vyplatit.
    To bych Vám mohla vyprávět neuvěřitelnou (alespoň pro dnešní čtenáře) historku, jak tajní špehovali jednu mou kamarádku a to proto, že se telefonicky svěřila druhé s tím, co jí její novopečený (a vypečený) manžel nakukal o své spolupráci s CIA. Zřejmě aby si z ní udělal srandu, nevím, ale tajní to vzali vážně a holku kontaktovali a sledovali ji na každém kroku a také jí to vyprávěli. Za těch dob by asi puberťáci moc do mobilů nežvanili, od facebooku by se drželi na vzdálenost jako od ohně.
    A tehdy by jim to rodiče ani nemuseli moc vysvětlovat.
    A co teď? Myslíte, že případ Valentiny Picchio je něčemu naučil?
    Proč posílají rodiče čtrnáctiletou holku do diskotéky? Ta se tam ožere tak, že si s ní kluci můžou dělat co chtějí. Mimo jiné, Valentina žila s otcem, matka žila zase někde jinde. Bylo to rozbité zkrachované manželství.
    Už od malička jsou přilepení na mobily, hlavu od nich zvednou jen když se jde jíst. Čtou jen povinně, co jim na prázdniny uložili učitelé. Jinak nemají zájem.
    Na internetu najdou kde co.
    Takže, jak je chcete zodpovědně vychovávat? Nekoupíte jim mobil? nepustíte je k iternetu? Dostanou se k němu u kamarádů.
    Teď případ Valentiny vyšetřují už tři prokuratury, přidala se i římská. Alespoň by mohli být soudci k něčemu prospěšní. Konečně.

    OdpovědětVymazat
  5. Jenže:
    Kdysi to byla politika, která ohrožovala svobodu lidí, teď jsou to "obchodníci s blbinkama". ("S těplu vodu." jak říkávala moje babička.) A necháváme tomu volný průběh. Takže intelektuálně nejslabší jsou nejlepšími cíli a obětmi komerčního kolového honu. Děti, teens a staří, už poněkud dementní. Nebo mladí s nízkým IQ.
    Dost by mě zajímalo, kolik činí průměrné IQ v Kotlince obecně a kolik speciálně u zákazníků Home Kredit a podobných firem. Když některý z těch poněkud intelektuálně nepříliš vybavených naletí nějakému agresívnímu obchodníkovi, zavolá do TV NOVA a ta pak kolem vlastní debility oběti udělá stvoří srdceryvný apel o zlých, nelidských podvodnících. V jednom z těch pramenů, které uvádím v článku, jsem v diskuzi četl názor, že nejslabší musí padnout. Něco na tom je. V přírodě to tak chodí a stádo jako celek pak zůstává zdravější. Ale to už jsme tu probírali při diskuzi o eutanazii. A prolíná se to dějinami už od prehistorických dob přes skálu ve starověkém Římě až do dneška. Jenom se mění názor na to, kdo je ten nejslabší a čí geny by tedy neměly zatěžovat novou generaci.
    Ostatně konečně: Většina zvířat provozuje rituální souboje samců, které často končí i těžkými zraněními nebo smrtí těch slabších, aby dostaly příležitost geny těch nejlepších.
    Nebo alespoň samička před samcem rituálně utíká. Ale rychle utíká. Když ji samec nedohoní, má holt smůlu. Neoplodní. A myslím, že se něco takového provozuje i mezi zvířátky rodu Homo Sapiens.
    Jenom tak nějak - složitěji...

    OdpovědětVymazat
  6. S dětmi je to asi tak, že buď jim dáte tolik času a opravdové lásky, kolik potřebují a ony jí potřebují docela dost, a pak s nimi žádné větší problémy nebudou, nebo, když nechcete investovat tolika času a energie, kolik je zapotřebí, je pak lepší žádné nemít. Průšvih je v tom, že rozmnožovací pud je po pudu sebezáchovy jedním z nejsilnějších, takže si ty děti pořizuje kdejaký debil a tupoun, který by ve skutečnosti udělal mnohem lépe, kdyby se toho množení zdržel. Ono to pak podle toho na tom světě vypadá. Stačí se podívat na Cikány, muslimy, černochy v Africe, zkrátka všude, kde převládá kvantita nad kvalitou, to slušně řečeno nestojí vesměs za nic. Tam, kde se to s množstvím nepřehání, ale chybí investice lásky (ale ne té opičí, která je zhoubná), trpělivosti a energie, tam to také nestojí za moc.

    Facebook a další (a)sociální sítě jsou jen prostředky, které používají konkrétní lidé za konkrétním účelem, ti jsou dohledatelní a stačí jen, aby se tím, vyžaduje-li to situace, někdo zabýval. Nevinil bych ale jejich vlastníky či provozovatele, jen bych jim uložil povinnost spolupráce v určitých případech.

    Ten příklad toho hocha z Příbramska svědčí hned o několika neblahých skutečnostech:

    * Rodiče mu poskytli až příliš mnoho opičí lásky a nenaučili ho pohybovat se bezpečně na veřejných komunikacích jak pro něj samotného, tak i pro jeho okolí. Motorka je už ze své podstaty nebezpečný dopravní prostředek a čím silnější je, tím víc vyžaduje rozumu a sebekázně, které tam evidentně nebyly a proto to dopadlo špatně.

    * Nějakou míru spoluzavinění policisty nelze zcela vyloučit, ale rozhodně ho nebude možné vinit z toho, že mladík nejel přesně tak rychle, aby zabrzdil na vzdálenost, na jakou dohlédne a že evidentně nedodržel bezpečný rozestup mezi vozidlem před ním jedoucím a jeho motocyklem. To je mimochodem rozšířený, mimořádně debilní a nebezpečný prohřešek, protože ten idiot vzadu tím neohrožuje jenom sebe, ale i toho vpředu jedoucího a spolucestující, protože většina vozidel jakž takž odolá přednímu nárazu, ale náraz zezadu je pro posádku mnohem nebezpečnější. Policista, aby se otočil, musel přibrzdit, mládenec to musel vidět, ale z nějakého důvodu nereagoval a následně vyhrál Darwinovu cenu.

    * Rodiče onoho mládence selhali, kdesi uvnitř to vědí, ale nechtějí to vyslovit a připustit. O to vehementněji se "obouvají" do toho policisty. Protože jsou evidentně dost vlivní, ovlivňují prostřednictvím veřejnoprávní televize (pěkné to hnízdo pěkných hajzlů) justici. Chtějí asi dosáhnout nespravedlivého rozsudku a před sebou samými a svým okolím tím zamaskovat své selhání. Že za tohle zamaskování jejich selhání někdo může ošklivě zaplatit, je jim celkem fuk. Je to z jejich strany hodně sobecké a svinské zároveň.

    Tohle všechno, je ale mimo jiné následek celkového státního selhání:

    * V oblasti dopravní osvěty dětí školního a předškolního věku;

    * V oblasti tvorby a hlavně pak aplikace dopravních předpisů a efektivního vynucení jejich dodržování. Předpisy jsou zastaralé a následně ještě pokroucené účelovými (podplacenými ?) výklady, jdoucími proti jejich smyslu. Dopravní policie je vesměs líná a hloupá, s bídou zvládá jakž takž ohlídat rychlost a alkohol za volantem. Zbylou problematikou se nezabývá a podle toho to také vypadá.

    * V oblasti výcviku řidičů a následného zkoušení před vydáním řidičských průkazů. Odhaduji, že přes 90% se jich vydá i přes to, že dotyčný je naprosto nezpůsobilý pohybovat se v reálném intensivním provozu.

    Jestliže klesají počty mrtvých a zraněných v dopravě, je to jen a pouze proto, že se každé 3-4 roky zvyšuje pasivní bezpečnost vozidel a zlepšuje medicína. Dříve mrtví jsou dnes jen zranění.

    OdpovědětVymazat
  7. Co se agresivních obchodních praktik týče, tak jsou tu 2 roviny:

    * Každý svého štěstí strůjce, tady měl by vědět, že jednou z dobrých zásad je, zásadně nic nepodepisovat.

    * Role státu při ochraně těch zranitelnějších, tedy těch ne zrovna chytrých ať už starších, nebo mladých.

    V podstatě k tomu stačí, aby:

    * V legislativě byla zakotvena možnost vypovědět jakoukoliv, zejména kupní smlouvu řekněme do 14 dnů po podpisu a bez udání důvodu.

    * Soud mohl ty smlouvy, které jsou hodně nemravné, buď zcela zrušit, nebo je parametricky modifikovat směrem k těm slušnějším parametrům.

    * Možnost obecního zákazu podomního prodeje a pod. a podobné, jsou jen vítaným pomocníkem.

    OdpovědětVymazat
  8. K případu Valentiny Picchio. Turinská prokuratura zabavila všem těm hochům ty jejich elektronické vercajky, a tak bude internetová policie moci zjistit, co se tam dělo. I když to třeba kluci smazali.
    To, že se dnešní mladičké dívky chovají jako dospělé, je také znakem dnešní doby. Došlo se k tomu pomalu ale jistě na nátlak feministek a ultralevicových "liberálů". Pamatuju ještě dneska, jak se jedna taková dáma asi před 10-15 roky rozčilovala, že zakazovat sex nezletilým do plnoletitosti je sadismus. Mládež má souložit už od 12-13 a to povinně, aby se připravila na budoucí život. SIC!!!
    Přísahám, že nelžu a ani si nevymýšlím.

    OdpovědětVymazat
  9. pro Draka:
    Pěkně shrnuto. Podepisuji. Ale co naplat, že my víme, jak to je a hlavně jak by to mělo být. To je málo. Můžeme tak leda působit na své "domácí frontě".
    Kluk už vyrůstal v době, kdy se začínali objevovat první "pařani". Ale počítačovým hrám nikdy nepropadl. Ne, že by je nehrál - ale věděl, že zabývat se jen tím je blbost. Raději začal na (mém) počítači programovat a jezdit na (mém) kole dlouhé štreky. (Ne najednou, na střídačku, pochopitelně! [;>)) Takže jsem sice o oba předměty nakonec přišel, al kluk je dodnes zdravý, štíhlý sportovec - a dobře placený šéf programátorů (programový architekt se tomu prý správně říká) v jedné IT firmě. Takže to byla v obou případech dobrá investice.
    K motorkáři: Přemýšlím, jestli je to pokus o pomstu (Oko za oko, zub za zub!) nebo rodičům jde o přiznání náhrady ve výši 1 200 000.- Pokud pro ně měl syn jen tuhle hodnotu, nezaslouží si ale nic.

    pro Informaci:
    Myslím, že "lolitky" jsou úkazem nadčasovým (viz středověké svatby) a vlastní příběh "Lolita" a že ty vaše sufražetky mají svým způsobem pravdu. Pohlavně žít se dá začít dost brzy. Tady u nás v Kotlince je fůra patnáctiletých a dokonce pár čtrnáctiletých matek. Bohužel z nízkých pater společnosti, kde se zanedbala nejen výchova, ale i obyčejné vysvětlení, co se může při "hře" stát. Nic proti tomu - ale jsou to v ostatních ohledech vlastně jen bezmocné děti - někdo je musí živit, pomáhat jim s péčí o dítě. Takže tady jde fyziologie proti kulturním zvyklostem. Takže vzniká velká závislost na prarodičích - ale mlaďochy to "uráží" - a tak vznikají roztodivné paskvilné revolty.

    Hloupost, nenávist a chamtivost lidí mě, jak jsem starý, nepřestávají překvapovat.

    OdpovědětVymazat
  10. K dívenkám, (a)sociálním sítím a sexu:

    Dívenky a sex to je takové věčné a vděčné téma. Je pravdou, že některé jsou v "nácti" letech vyspělejší mnohem víc tělesně, než duševně a k tomu navíc zaplavené hormony, a že to podle toho nakonec také vypadá a někdy i dopadá. To, že tělesný vývoj poněkud předbíhá duševní je ale určitý problém a s těmi, se kterými to "cvičí", je víc než žádoucí si o tom včas promluvit, prevence je v každém případě lepší, než hořekování nad průšvihem, který už se nedá odestát.

    Ze zkušenosti jak vlastní, tak jiných, vím, že v těch nácti letech jsou sexu žádostivější mnohem víc kluci, nežli děvčata a to tak, že ti kluci jsou tak z 80-90% všemi deseti pro, zatímco holky spíš z 80-90% baví to koketování kolem, což ty hochy pěkně rozpaluje a často i dopaluje zároveň. K sexu samotnému svolí děvčata spíš až když nechtějí přijít o partnera, kterého si z hlediska strategie zajištění zdrojů, nebo jiného důvodu, třeba prestiže, vyhodnotí jako perspektivního či žádoucího.

    Velice důležité je, aby ta dítka věděla o následcích oněch pro některé z nich tak lákavých kratochvílích, jak těch těhotenských, tak těch chorob, ke kterým se takto lze dostat a že některé z nich jsou dodnes neléčitelné na 100%. Důležité také je, aby když už k tomu dojde, aby to aspoň bylo dobrovolné a bez nějakých ošklivých následků.

    Tady je podle mého zase nejdůležitější rodina, jak u kluků, tak holek. Je zapotřebí se jim věnovat a je zapotřebí jim vysvětlit, že na diskoškách a jiných hromadných akcích pro tupouny, se mohou tak akorát dostat do blbé společnosti a tím pádem dobře zadělat na průšvih. Podobně by měla působit i škola. Dík rodičům, kteří na děti kašlou a následně je nezvládají, se vždy najde nějaká množina, která nedopadne dobře, to je vcelku zákonité.



    informaci:

    Udělali správně, určitě by mohli ještě vytřískat nějaké relevantní údaje od mobilních operátorů, internetových providerů domácností oněch krasavců a také třeba od správců školních sítí a v neposlední řadě Facebooku samotného.

    StK:

    Ať tomu znásilnění předcházelo co chtělo, nikoho to neopravňuje provést něco takového a ještě se tím veřejně chlubit. Být ta znásilněná moje dítě, tak už jsou hošánci buď po smrti, to kdyby měli kliku, jinak by do konce života žrali brčkem a jezdili na vozíčku.

    OdpovědětVymazat
  11. Ten poslední odstavec Draku je psán otcem, ne rozumným člověkem [;>/!
    Kluci by sice jezdili na vozíčku nebo čuchali ke kytkám zespod, ale KDO BY SE PAK POSTARAL TU ZNÁSILNĚNOU HOLKU? TEN ZABÁSNUTEJ TÁTA? Aha?!

    Ale klídek: Asi tak předevčírem byla zase v TV NOHA reportáž s otcem té nebohé Petry - že prý odmítá omluvu jednoho z aktérů, toho, který "se jen díval".
    "Tuš take pindy!" Jak ta omluva, tak to odmítnutí. Ale hlavně - ten člověk, otec vypadal jako vágus a mluvil jako vágus. Pokud si vybavuji maminku, ta zase vypadala jako dámička, která ne ta dávno nechala řemesla "pro přestárlost". Já vím, jsem strašně zlý a zdání klame - ale jen někdy. Někdy zdání neklame - hlavně když jsou ti lidé ve stresu, tak se chovají naprosto přirozeně.
    Životní zkušenosti ze mě udělaly dokonalého cynika. Všichni něco předstírají - jen ti moji kocouři to neumí. Blbečci jedni chlupatí, jsou průhlední jako sklo.

    P.S.: Jsem od začátku zvědavý, jak se vyřeší ten případ mrtvé ženy a dcery
    v hotelovém pokoji v Egyptě. Ten otec se mi nelíbí od okamžiku, kdy s ním byl rozhovor přes telefon. Ten chlap lže!
    NEVÍM, O CO TU JDE - SNAD TO VRAH NENÍ, ALE JE LHÁŘ. Na 95%.

    OdpovědětVymazat
  12. StK,
    nemám za to, že by román Nabokova Lolita byl nějakým svědectvím tolerance společnosti vůči sexu nezletilých. Naopak, celý kravál kolem jeho vydání a pak zásahy cenzury v některých evropských zemích dokazují, že obsah románu, tedy spíš jeho fabule - pohlavní vztah starého muže s dvanáctiletou - byly pro společnost padesátých let a její morálku nepřijatelné. Což jsou konec konců i dodnes.
    Nabokov se sice s mistrovskou opatrností vyhnul zvlášť skabrozním scénám, vyšperkoval vyprávění humorem, kritikou americké společnosti, ale podstata, základní téma románu nikomu neunikly. Pro kritiku, zvlášť tu blazonovanou, to byl román napsaný rafinovaným stylem, což z něj dělalo velké dílo světové literatury, pro čtenáře pak zas lehtivé, dráždivé čtení, chápané více méně jako pornografie.
    Nabokov si musel Lolitou pořádně namazat kapsu, když vezmeme v úvahu, do kolika jazyků byl román přeložen a že podle něj byly natočeny dva filmy.

    Pokusil se o "bis" dalším románem Ada, ale ten utonul v nezájmu čtenářů, i když byl v mnoha ohledech víc "osé".

    Ani dnes se na vztah dospělého s nezletilým nikdo nedívá s blahosklonným pochopením. Stačí si připomenout případ Berlusconiho, obviněného ze sexu s dívkou, které bylo sedmnáct let a osm měsíců. Za ty čtyři měsíce, co chybí do plnoletosti, by měl odsedět čtyři roky.
    Zato sex mezi nezletilými je dnes považován za něco samozřejmého. Dívenka se vrátí z letního tábora, svěří se mamince a ta s ní běží ke gynekologovi, aby jí předepsal antikoncepci. Takže si začne narušovat cyklus už od čtrnácti let, ne-li dřív.
    Nechci dělat moralistu, ale následky za ty "hry", jak říkáte, si pak dívenka nese po celý život sama. Jenže vysvětlujte jí to, když si kamarádky s chlapečky "hrají"? Přece nemůže zůstat pozadu.

    OdpovědětVymazat
  13. Drak má pravdu. Myslíte, že si to, co udělali, odsedí? Jsou všichni nezletilí 15-17 let. Takže soud bude mít ohled.
    Taky bych jim něco provedla, na místě rodiny, že by na to dosmrti nezapomněli.

    OdpovědětVymazat
  14. Nojo, nemůže...
    A "o tom" je ledacos. Třeba i ti "dárci orgánů", kteří si pořídili tak silnou motorku, že nakonec řídila ona je.
    Ale mezi námi - takhle jako my mluví jenom staří - čti "zkušení, otřískaní životem". Mladí nás za tyhle řeči dost nenávidí. Tak dlouho, dokud se nepřesvědčí o některých jistých pravdách - což už často bývá docela pozdě.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak se pořád ptám a čekám: zahypnotizuje-li se Kocour nebo nezahypnotizuje-li se? A co potom?

    Pokud jde o to "otřískání" životem, nevím, jestli jsem otřískaná nebo ne. Byla jsem vždycky dost individualistka, krůček vedle stáda.

    OdpovědětVymazat
  16. informaci:

    Kloučky bych tak na den dva předal do péče nějakého agresivního pedofila, ať si užije dle libosti. Při předání nazpátek by museli dýchat, mít v pořádku oči, uši končetiny a pod ale mohli by mít modřiny případně natrhlou zadnici... Já si myslím, že by to bylo lepší než basa, kde by se zbytečně jen naučili a pochytili haldu věcí, které ještě neumí.

    Na současnou justici moc nevěřím, zpravidla slouží leda tak k ochraně grázlů před slušnými lidmi. Těch mladistvých pak zejména. Mě se hodně líbí staré dobré britské pravidlo, že je-li někdo dost zralý na to, aby provedl ohavný čin, je tím pádem i dost zralý k tomu, aby za něj odpykal trest.

    StK:

    Faktem je, že naši soudruzi soudci hodně nesnáší, když si někdo své záležitosti "vyřídí" zdárně, po svém a hlavně bez nich. Na druhou stranu, policie se tak vehementně snaží odehrát všechno buď na sebevraždu, nebo nešťastnou náhodu, zkrátka všelijak, jen ne aby z toho měli nějakou práci, že je tu hodně velká šance si to zdárně vyřídit, aniž by se tím kdokoliv nějak důkladněji zabýval.

    Chlapa z Egypta jsem neslyšel, ale buď to udělal on, protože mu to připadlo lepší a levnější než rozvod a zvoral to, nebo to udělal někdo, kdo mu chce ublížit, třeba proto, že mu dluží haldy prachů. Ať tak, nebo onak, hezký případ to není. Asi bude chtít časem předat do českého fešáckého kriminálu, protože v tom egyptském by to nemusel ve zdraví přežít, tam se s těmi vejlupky zrovna nemazlí, a proč také?

    OdpovědětVymazat
  17. Ve sboru Kulínského to bylo tak, že holky se rvaly už jen o jeho pohled, kvůli pochvale by jedna druhou zabila, rvaly ze která poletí do Japonska, rvaly se o všechno a podřizovaly tomu všechno. Naprosto posedlé. Ano, svým způsobem byl hlupák, ale stal se obětí holek, které byly ještě daleko větší hovada než on. Doslova mu lezly do postele, jedna druhé by vyškrábala oči. Kurvičky par excellence.

    OdpovědětVymazat
  18. Draku, ten motocyklista je laureátem Darwinovy ceny. Jestliže natolik překročil dovolenou rychlost, že jinému tím znemožnil splnění povinosti dát mu přednost v jízdě, je jediným viníkem.

    OdpovědětVymazat
  19. Schumacherovi:

    Je-li to jak říkáte, tak chápu, že to neměl jednoduché, ale přesto si myslím, že jsou určité meze, které by člověk, co pracuje s dětmi, překračovat neměl, zejména pak, když pracuje s těmi dětmi, co už tělesně dospěly, zatímco jejich mozek a psychika, poněkud zaostaly za tím tělem. Ty dítka rozum ještě mít nemusí, on, jako dospělák, by ho už mít měl. Stál mu ten průšvih za to? Za tu ostudu? Za tu ztrátu jména a prestiže?

    Mě by to za to nestálo a obávám se, že pobyt v kriminále bych asi nepřežil, pro mě byl malý zázrak, že už to, že jsem jakž takž a bez většího průšvihu přežil vojnu.

    OdpovědětVymazat
  20. Obecně, kdo dobrovolně furt leze do hospody, reálné či virtuální, ve které pravidelně dostává přes hubu, nezasluhuje si nic lepšího. Homo Sapiens sapiens se vyvinul z jedinců nějakých kvalit, sučasníci jsou jejich potomky. Źbytek zmizel v propadlišti dějin bez zanechaných DNA stop. Tohle pravidlo je univerzální a stále platné.

    OdpovědětVymazat
  21. Schumacherovi:

    Ano, to je řečeno velmi stručně a zároveň s tím velice výstižně.

    OdpovědětVymazat
  22. Schumacher zrádce národa4. srpna 2013 v 23:17:00 SELČ

    Informace, co tam máte za poměry? U nás je spolupráce s CIA naopak žádoucí. Kdyby kvůli tomuhle někdo chtěl prudit, dostal by umravňující klystýr od nového (nahradivšího Sovětský svaz)Velkého bratra.

    OdpovědětVymazat
  23. Já jsem ve spoustě těch mediálně vděčných kauz dost mimo mísu, i ptám se, neudály se Kulínskému mnohé příhody ještě za socíku nebo těsně po plyšáku?

    OdpovědětVymazat
  24. Z Vás, Draku, mluví neúprosný otec. A co má dělat? Čekat, až zasáhne státní "spravedlnost" anebo si ji hledat sám?
    CNN vydala dva pohovory, se sestrou Caroliny a s římským vyšetřujícím soudcem. Římský soud zakročí proti Facebooku, že nesmazal ty hanebné příspěvky, i když o to byl několikrát požádán.
    http://www.businessinsider.com/facebook-may-face-a-lawsuit-after-carolina-picchios-death-2013-7

    OdpovědětVymazat
  25. Schumachere,
    ta "příhoda", co vyprávím, se stala v socialistickém Československu, když jsem tu ještě žila. A tehdy jaksi spolupráce s CIA tak moc žádoucí nebyla. Stejně to byla divná záležitost. Něco ve štylu Kunderova Žertu.
    Jak to skončilo, nevím. Ale dívku, čili mladou paní nezabásli.

    OdpovědětVymazat
  26. Nazdar. Justice, resp. zákonodárce holt n e m ů ž e z principu, ze samé podstaty přistoupit na Oko za oko, zub za zub (Chammurapi dixit), a stejně tak na odevzdání viníka k trestu do rukou nejbližších z rodiny oběti. Samozřejmě by si to každý přál, být tím otcem. A samozřejmě kam by to o b e c n ě vedlo.
    Bájivost dívenek v propuknuvší adolescenci, resp. pubertě je nejvyšší v celém jejich životě a vyniká rovněž ve srovnání s vrstevníky - hochy, co bájí akorát způsobem, jemuž se krásně říká (a tohle ani já bych nevěděl A či N) c a j c h n o v a t s e . Patří k modu chování, který možno nazvat prozkušování náhle objevených ženských nástrojů na ovládání a přitahování mužů v (náhle blízkém) budoucnu. Důsledky - na ty se naprosto nemyslí. Viz Kulínský (naprosto přesvědčen), přičemž u druhé části těch dívenek to sice byla pravda, leč nabídly se mu (rovněž přesvědčen) samy - prosím vás, já mám n ě c o se samotným m i s t r e m - ! Heč!!

    OdpovědětVymazat
  27. Draku, ano, potvrzuju, že na Duceho a jeho komparativní hodnocení v dnešních souvislotech se dívám zcela stejně. Vidíte to dobře (pravil historik).

    OdpovědětVymazat
  28. Jistěže to bylo už dávno, příteli Schumachere. O Bohumilu Kulínském se už začínají vyprávět legendy. Je to už téměř bájná postava. [;>)
    Ale tak, jak o něm vlastně nic "rukolapně" nevím, tak něco vím o dospívajících sboristkách. Můžu jenom říct, že jsem si k některým technickým úkonům (nasazování u-portů atd.) raději zval nejméně tři holky najednou, nebo v místnosti musela být i moje žena. Možná si myslíte, že to byla zbytečná opatrnost, ale byl jsem u toho, jak byl jinými dívenkami obviněn jeden ze šéfů. Prý je osahával. Ubránil se jenom díky svému rychlému intuitivnímu protiútoku - jeho výrok "Zavolejte IHNED policii!" - je zarazil.
    O mladých dívkách (neházím je do jednoho koše, většina z nich jsou normální holky) ale opravdu nemám iluze. Hormony jsou mocní čarodějové. [;>)
    ===
    Pár otců / otčímů už pomocí svých dcer ať vlastních nebo nevlastních dostalo od bývalé ženy soudní "výprask".

    "Ty jsi osahával svou dceru!"
    "Zaplať, nebo půjdeš sedět!".

    "A stejně půjdeš sedět! Tím, že jsi zaplatil ses vlastně přiznal, hnusný chlíváku!"

    Co tyhle "maminky" svým "dceruškám" za křivá obvinění slíbily, nevím. Po roce od "zločinu" už totiž stojí jenom tvrzení proti tvrzení.
    Vím jenom, že cesta jednoho takového pána z vězení byla dost zdlouhavá a stála ho na advokátech nemálo peněz. Poseděl si deset měsíců "za narušování mravní výchovy mládeže" než ho dostali ven.
    A dobré jméno už bylo stejně stejně v pr...
    Kompenzaci za nespravedlivé uvěznění tuším nevysoudil. Inu - byl to jen "malý, nezaviněný justičním omyl".

    OdpovědětVymazat
  29. jj, leckterá žena je kudlanka nábožná v lidském těle. Ta kmyzí potřebuje proteiny a energii, ta lidská love.

    OdpovědětVymazat
  30. A já pořád přemýšlím, proč tu postujete zmínky o Mussolinim. To, že 29. července bylo 130. výročí jeho narození, mi docela uniklo. Noviny tady o tom nepsaly. Anebo snad jen některé, třeba ty, co nečtu.
    V Lidovkách také otiskli zprávu o tom, že byl v r. 1917 agentem britských tajných služeb. O tom se psalo v r. 2009 na základě článku, co uveřejnil britský historik Peter Martland. Tehdy se o tom italští novináři vyjádřili dost pochybovačně, jestli reagovali historici, to se mi nepodařilo najít.
    Co dodat k postavě Mussoliniho? Byla spolu s fašizmem přehodnocena předními italskými historiky během dlouholeté debaty, kde se střetla marxistická tendence s tendencí neoliberální. Dějinám fašizmu a Mussolinimu věnoval devítisvazkové dílo levicový profesor historie Renzo De Felice, původně komunista, který po sovětské intervenci v r. 1956 v Maďarsku ve strany vystoupil. Jak vycházely jednotlivé díly, diskutovali o jeho tézích hlavně levičáci různých tendencí. De Felice rozlišuje v dějinách fašizmu dvě fáze: fašizmus jako hnutí a fašizmus jako režim.
    V první fázi, která trvala asi tak do poloviny 30.let, převládají revoluční tvůrčí tendence, ve druhé fázi fašizmus hledá konsens lidových mas.
    Podle De Felice fašizmus byl masovým hnutím, až do paktu s Hitlerem ho podporovaly všechny sociální třídy.
    Přispěl k pozvednutí ekonomie, zavedení pořádku a sociálního klidu.
    Dodala bych, že ten sociální klid byl na lidech vynucen. Státní zaměstnanci, na př. učitelé nebo profesoři museli podpsat přísahu věrnosti fašizmu, jinak byli z místa vyhozeni.
    Na druhé straně nelze popřít, že za fašizmu došlo k zlepšení ekonomických a sociálních poměrů. Dosud stojícím svědectvím reforem Mussoliniho jsou bonifikované krajiny, nová městečka nebo čtvrti, postavené pro "kolony"- pro lidi, kteří se do těch ozdravených míst stěhovali, aby tam pěstovali obilí, vinnou révu, ovoce, zeleninu.
    Měla jsem za to, že jich bylo jen několik, alespoň ty, o kterých vím, které jsem viděla. Ale na Wikpedii jsem našla dlouhý seznam. Prakticky ve všech regionech byla tato agrární reforma provedena.
    http://it.wikipedia.org/wiki/Citt%C3%A0_di_fondazione_nel_periodo_fascista
    Ta městečka stojí, kolem jsou malé rodinné domky se zahrádkou, dál se na místě bývalých bažin rozkládají vinice, ovocné zahrady, olivové, pole.

    Zajímalo mě, jak to vysušování malarijních bažin probíhalo. Prý vysázením eukalyptů, které to bahno vstřebaly. Skutečně, kolem silnic jsou vysoké eukalyptové aleje. A u moře piniové lesíky.
    Tuto reformu nemůže nikdo popřít. Leda se o ní vyslovit s despektem jako o nemoderním "antiurbanizmu" Mussoliniho.

    OdpovědětVymazat
  31. Vážení diskutéři,
    co jste se tak pustili do těch zkažených mladých holek, vy jste nikdy neviděli učitele, postaršího pána, jak se s chlípným úsměvem a třesoucí se ručkou dotýká dívčích "stydlivých" míst?
    Já ano. Ve škole. Spolužačky si to trpně nechaly líbit. Když došlo na mne, vyletěla jsem jako střela z lavice a pan učitel se hrozně polekal. Pak jsme sestavily deputaci a šly si postěžovat paní třídní. Ta se kroutila v rozpacích jako žížala na suchu, ale pak asi něco kolegovi přece jenm něco řekla, takže přestal.
    Dnešní holky se těchto morbidních sklonů stárnoucích pánů snaží využít. Je to jiné pokolení.
    Ale kdyby si stárnoucí pánové nezačínali, holky by neměly čeho vužívat.
    Jo, tak je to s tím spuštěním mravů.

    OdpovědětVymazat
  32. Pro Informaci:
    Vidíte - a povídání o Benitovi M. by bylo vydalo na celý článek. A zajímavý, protože u nás Mussolini byl (a stále je!) prezentován jenom z té nedobré stránky - spolupráce s Hitlerem atd.
    Kdo by si v Kotlince dovolil mít jiný názor sice snad do vězení nepůjde, ale sesypou se na něj rudí a růžovi intoši a nenechají na něm nit suchou.

    Pro Kapitána N.:
    Pokud jste výraz "love" mínil v cikánském žargonu - peníze, tak souhlasím. Jinak bych se přimlouval spíše za přesnější termín "money".
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  33. A ještě jednou pro Info:
    Chlípníci samozřejmě existují. A není jich zrovna málo. Ale tyhle aktivní dívenky taky. A není jich málo. A někdy je plete příčina - následek.
    A zatím co mě chlípníci celkem neohrožovali (kromě jednoho extempore v 17-ti s homosexuálem, se kterým jsem musel jednu noc bydlet na hotelovém pokoji a kde to skončilo velmi rychle jeho vyraženým zubem a mojí zkrvavenou pravou rukou) tak mladé samičky byly rizikem po celou dobu mého působení v Ústavu.
    A to opravdu nejsem nikterak hezký chlap - jenom velký. A že bych mohl přehazovat peníze vidlemi se taky nedá říct. [;>)

    OdpovědětVymazat
  34. StK,
    nemám na dlouhé psaní čas. A pak nemám dobré napojení na internet. Jestli chcete, napostujte ten můj příspěvek jako článek. Trochu ho upravte. Fotky těch městeček najdete na Wikipedii. Fotky sardinské Fertilie tady. Marně jsem hledala vnitřní zázemí, kde jsou ty domky a kolem je všechno bujné, zelené.
    http://notizie.alguer.it/n?id=56111
    https://www.google.it/search?q=fertilia+alghero+foto&oq=fertilia+foto&aqs=chrome.1.69i57j0.36721j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    Mussoliniho režim bonifikoval i velké rozlohy vnitřní Sardinie, oblast t. zv. Nurry, kde tu polopoušť zavlažovali z vodovodního potrubí, co tam postavili. A které funguje dodnes.

    OdpovědětVymazat
  35. Padouši a chlípníci jsou na obou stranách barikády, jak mezi pány, tak mez dámami, byť tedy bych řekl, že mezi statisticky spíš mezi pány převládají chlípníci, zatímco mezi dámami spíš padouši, kteří té pánské chlípnosti zneužívají k dosažení nějakých materiálních výhod.

    Sex je tu kvůli udržení života a ne naopak, podobně jako jídlo nebo pití. Když to někdo nechápe, je to víc než smutné. Žít jen kvůli sexu je poněkud omezené a smutné zároveň. Zkrátka a dobře, nic se nemá přehánět.

    informaci:

    Udělala Jste tenkrát určitě správnou věc, ale měla Jste při tom i kliku, zdaleka ne vždy něco podobného dopadlo dobře.

    OdpovědětVymazat
  36. To byla docela spontánní reakce.
    No a co? Měla jsem ho snášet? Měla jsem za sebou v každém případě i značně výřečnou matku.

    OdpovědětVymazat
  37. informaci:

    Výřečná matka či babička, to vydá minimálně za salvu z bitevní lodi Iowa. Střet s něčím takovým není radno riskovat :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Schumacher nekorektní5. srpna 2013 v 20:04:00 SELČ

    STK,kdyby se Benito nezapletl s Hitlerem, byl by přežil a byl by dnes hodnocen jako dost dobrý státník. Co se týče zahraničních a koloniálních výbojů, nic co by se nedalo vyčíst velkým koloniálním mocnostem.

    OdpovědětVymazat
  39. Stk, naštěstí jsou technické vymoženosti jako mrňavé záznamníky v klíčenkách, propiskách, hodinkách a jak se k něčemiu schyluje, tak...Němý svědek může být k nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
  40. To je pravda.
    Velmi blízko k mé profesi.
    Když já si ale nechci připadat jako 007.
    Sleduješ, sleduje, sledujeme. A pak záznamy stříháme a jinak falšujeme...

    Ale kde to jsme? To je ten skutečný život ve svobodném světě? Nebylo NAKONEC lepší, když to všechno dělala jenom STB?

    Nakonec už nebudeme ani žít, ani nebudeme moci spolu o něčem mluvit, protože nás někdo bude sledovat a abychom se ubránili, budeme i my muset sledovat jeho.

    Člověk člověku člověkem,
    vlk vlku vlkem a
    agent agentovi agentem.

    I fuj.

    OdpovědětVymazat
  41. Mussolinimu musíme přiznat i další zásluhu, pokud jde o pořádek ve státě. Vedl na Sicilii boj proti mafii. Poslal tam "železného prefekta" Cesara Moriho s velkou pravomocí. A ten vyčistil od mafie i palermskou fašistickou stranu. Zatkl i jednoho jejich poslance. Provedl řadu zatčení, ale soudy odsoudily jen malou část obviněných.
    Časem se ale Mori stal nepohodlným pro svou korektnost a horlivost a tak byl v 1929 r. odvolán.

    http://www.instoria.it/home/mafia_fascismo.htm

    OdpovědětVymazat
  42. No ve školách to tak přece v našem okruhu už poslední léta je. Kantor může být nahráván jakkoli kdykoli kdekoli.
    Vlk vlku člověkem - Lupus lupi homo. Ne, to bych těm krásným hrdým tvorům vážně nepřál.

    OdpovědětVymazat
  43. Ale jistě Jakube,
    že se tak děje. Technika je běžně dostupná a obecná morálka dost pružná. To ale nic nemění na tom, že se mi v takovém světě nelíbí.

    Na jedné straně je dobře, že můžeme některé věci zadokumentovat, že nestojí slovo proti slovu. I když - tohle, tu dokumentaci, si dělají většinou ti, kteří by měli být sledování, protože jejich konání bývá na hraně zákona a za hranou slušnosti.
    Ale na druhé straně... Na druhé straně se každý záznam dá sestříhat, obrátit jeho smysl třeba jen posunutím času nebo neuvedením záznamu v úplnosti. "Vytrhnout z kontextu" - to se v přece ve sdělovacích prostředcích dělá denně.
    Když reportér natáčí názory lidí na ulici na nějakou událost nebo osobu a osm z nich je negativních, jeden neutrální a dva positivní a večer je odvysíláno pět názorů - dva negativní, jeden neutrální a dva pozitivní - co má tohle společného s pravdou? A novinářský póvl (to je jedna z mála věcí, ve které se shodnu s presidentem téhle země) tomu drze říká "vyvážené zpravodajství"!
    Není to už vlastně chucpe?

    OdpovědětVymazat
  44. Soudobé novináře nechci komentovat. Nic moc dobrého se o nich říct nedá a sprostý být nechci. V drtivé většině, až na pár výjimek, jako je například Stanislav Motl, Jan Petránek, Jefim Fištejn a dnes již zesnulý Ivo Budil, je to prolhaná manipulátorská a debilisující verbež, jaké rovno není, zejména pak ve veřejnoprávní televizi, tam se vskutku sešla pěkná sbírka zelených melounů, trockistů, multikulturních magorů, bolševiků a dalších exotů...

    OdpovědětVymazat
  45. Ano StK, myslel jsem peníze

    Velkej chlap je pro samičku taky cennej, je slušná šance že dokáže shromáždit dost materiálních hodnot a ubránit je

    Obávám se, že pokud by došlo na lámání chleba, ten záznam by nemusel být použitelnný neb byl proveden nelegálně nebo bez souhlasu nahrávaného nebo ....
    Ale takové výrazné upozornění že se nahrává ... možná lepší než kdyby se opravdu nahrávalo :))

    OdpovědětVymazat
  46. Kapitáne,
    to je právě ten současný nekonečný taneček kolem záznamů a jejich legálnosti nebo nelegálnosti.

    Na jedné straně chceme mít bezpečí na ulici, v metru, v domě, ne druhé nám vadí kamery na ulici, v metru, v domě. Chceme mít možnost si pořídit záznam na obranu "své verze události", na druhé straně nám vadí, že si nás někdo nahrává. Novináři chtějí po úřadech všechny možné i nemožní informace a jsou ochotni se úřadem soudit, ne druhé straně se podivují, že úřadu lecjaké in formace "prosáknou". Ostatně chytře řízené "prosakování informací" je dokonalý způsob propagandy. Vyzkoušel to už Joseph Goebbels, který je považován ze jednoho z prvních spin-doktorů.

    Tohle, "řízené informační toky" neboli "zpravodajské hry" je opravdu velmi zajímavé téma - mám o něm rozepsaný fejeton, ale pořád ho předělávám a doplňuji.

    OdpovědětVymazat
  47. jj StK, máte pravdu.
    Myslím že na to sedí anglické "Nelze koláč současně mít a jíst". Možná že čské, značně expresivnější "Nelze sedět jednou p...í na deseti posvíceních" je ještě výstižnější, ale vzhledem ke své jadrnosti není vždy plně publikovatelné.

    Ostatně, tohle platí vždy a všude, my technici víme, že je vždy něco za něco. Z tohoto pohledu KOMPROMIS opravdu není sprosté slovo.

    OdpovědětVymazat
  48. Co se týče kamer, které mohou snímat jakýkoliv veřejně přístupný prostor si myslím, že by legislativa v tomto ohledu měla být poměrně vstřícná a nekomplikovaná, a naopak posílat do háje kohokoliv, komu se to nelíbí. Určitě je totiž mnohem víc ve ve veřejném zájmu to, aby byl pořádek, než to, aby bylo zachováno právo na soukromí nějakého grázla, páchajícího trestnou činnost. To samé by se týkalo i veřejných budov. Naopak bych ale o něco více chránil soukromí v převlékacích kabinkách, toaletách, domácností a soukromých prostor před voayery, novináři a další havětí. Co se týče legálnosti či nelegálnosti záznamů, co se takhle řídit britským vzorem či dalšími civilisovanými vzory? Tam, kde převažuje veřejný zájem nad zachováváním soukromí se připouštějí i ty ne zrovna legální odposlechy a já si myslím, že tak to je správně a to to také má být. Určitě nejsem sám, kdo už má plné zuby té bezzubosti a té důsledné ochrany grázlů před slušnými lidmi. Jestli se nechceme dočkat dalších inkarnací Mussoliniho (to by ještě šlo), nebo Hitlera (to už bylo hůř), či Stalina (to už by byla vyloženě hrůza), nebo něčeho ještě horšího, tak už je opravdu dávno na čase začít s tím bordelem konečně něco dělat.

    Už jsem to říkal několikrát, že za tzv "úniky" (jasně, že řízené, nebuďme naivní) bych ty policajtské padouchy "dusil" tak silně, až by jim to bylo hodně nemilé a tak dlouho a tak drasticky, dokud by s tím nepřestali. Museli by si vymyslet lepší metody a s tímhle svinstvem prostě přestat.

    OdpovědětVymazat
  49. Další oběť sociální sítě.
    http://www.theguardian.com/society/2013/aug/06/hannah-smith-online-bullying

    OdpovědětVymazat
  50. Per Info, ale i Draka:
    Zdá se, že se "kyberšikana" začíná jevit jako ideální viník psychické nestability mladých lidí.
    "Zabil se ne proto, že byl trouba a nesnesl kritiku nebo několik posměšků od (k posmívání vždy připravených) spolužáků či kamarádů z party, tu sebevraždu jasně zavinil Facebook."
    Takže obviníme jakýsi systém, tedy spíše jeho provozovatele, ve kterém se mladý človíček octne zcela dobrovolně a nevystoupí z něj, i když ho nikdo v systému nedrží. Žalovat provozovatele je stejné, jako žalovat výrobce provazů za to, že se pomocí nich někdo oběsil. Čili zástupný důvod sebevraždy. Facebook je systém, který slouží jednak k umisťování reklamy, jednak k sociologickým a sociálním výzkumům (tuším státním bezpečnostním i firemním, komerčním - lidé tu poskytují své údaje zadarmo a dokonce rádi.
    Zlatý důl pro budoucí manipulátory.

    A u Světlonoše se objevil opravdu schopný manipulátor. Přímo Kouzelník. Takže jsem jsem tam stopnul své zbytečné připomínky (šikovný manipulátor vy /zneužije jak pozitivní, tak negativní reakci) a teď jenom koukám, jak to tam skončí. Ne, že by mě to nějak příliš tížilo, nanejvýš vypnu odkaz na "Neviditelného čerta" z nabídky linků.

    OdpovědětVymazat
  51. Jo, Kocoure,
    kdybyste se raději staral a svůj blog, a necoural se pořád po všech čertech!

    OdpovědětVymazat
  52. StK:

    Externalisace problému, tedy hledání chyby všude jinde, jen ne tam, kde skutečně je, je poslední dobou velice oblíbenou kratochvílí. K naprosté dokonalosti to svého času dovedl Jiří Sexy Mozek Paroubek :-) Zároveň s tím, je to ale snad ta nejdokonalejší metoda k tomu, jak nechat problém nabobtnat a následně přerůst přes hlavu.

    OdpovědětVymazat
  53. Informace,
    1. Lolitě bylo 12.25 když se s ní vypravěč seznámil a 12.75 když spolu začali sexuálně žít a vydrželo jim to +- rok, takže "vážený průměr" je něco přes 13.
    2. Homo sapiens je biologicky stavěn na mateřství (a to nějak bez sexu nejde) někdy po těch 12. Tohle byl taky věk žen, které odcházely např. do nových sídel v rámci středověké kolonizace.
    3. Julii (ve známé Shakespearově tragédii) její chůva hned v prvním obraze v předvečer jejích 15. narozenin vyčítá, že spěje ke staropenenství, protože všechny její kamarádky, s nimiž si hrávala, jsou již vdané a mají děti (a je jedno, jestli tím autor reflektuje poměry ve středověké Itálii nebo alžbětínské Anglii)

    OdpovědětVymazat
  54. Možná k tomu Kulínskému:
    On do značné míry doplatil na to, že se docela drasticky změnily v průběhu 90. let pohledy na jednání s dětmi (mladistvými).
    Vyčítali mu např. že někdy v 80. letech chodil se sboristkami na zájezdech do sauny. Já pamatuji, že na pionýrských táborech bylo běžné, že vedoucí sprchovali svůj oddíl, bez ohledu na to zda to byli pionýři stejného nebo opačného pohlaví. A co se týče té sauny, tam bylo podobné jednání normou (navíc je tu i otázka právní odpovědnosti za ně).
    Jinak souhlas s STK.

    OdpovědětVymazat
  55. Ad Kulínský:
    Musím dát za pravdu Pergillovi. V dnešní době se provozují "rituální tanečky" kolem všeho možného. Věci, které se kdysi řešily mávnutím rukou (nevěra muže - je to chlívák, ale o rodinu se stará) až po rasové otázky (každý věděl, že Cikáni mají jiné priority a jiné uvažování, chcete-li "morálku") než gadžové. Přes nesmyslné diskuze, kolik toho o nás smí Big Brother vědět (aniž máme reálnou šanci to jakkoliv ovlivnit), nakolik se máme přizpůsobovat "věřícím" našim i těm portovaným, co je rolí ženy, rolí muže, co smí nebo nesmí učitel/ rodič a naopak atd., atp. Zda máme jinak sexuálně orientované pronásledovat, nevšímat si jich nebo je adorovat a uctívat jako polobohy.

    Máme se holt po hmotné stránce příliš dobře a to nám umožňuje právě takové excesy. Nemusíme se starat, zda bude letošní úroda stačit na zimu nebo kdy se vedlejší rod rozroste natolik, že bude chtít naše území.

    Naše civilizace "má roupy".
    Už neví, co by roupama dělala.
    Čili - blbnem na kvadrát.
    Takhle by situaci asi ohodnotily naše babičky. A ještě jedno přísloví: Asi nás pálí dobré bydlo.

    OdpovědětVymazat
  56. Co se sauny týče, vlezl jsem tam jen jednou, vadilo mi to vedro a smrad a fakt, že dýchat se dá jen někde blíž k zemi, takže nemohu sloužit, nemám saunu rád, nechodím tam a nejsem tudíž povolaný posuzovat ty či ony zvyklosti tam panující tehdy či teď.

    Myslím, že dnes už se pohybujeme přeci jenom někde jinde, nežli v dobách, kdy 12 leté děti byly považovány za dospělé. Dnes takovýhle jedinec nemá ani ukončenou povinnou školní docházku. Navíc žijeme v době, kdy uvřískaní otravní aktivističtí idioti soustavně rozbíjejí rodinu jako takovou. Co tím ta verbež sleduje je mi záhadou, ale nic dobrého to rozhodně není. V každém případě to ale navozuje situaci, kdy ženy, pakliže mají všech pět pohromadě, si prostě nemohou dovolit být závislé na náladových sobeckých idiotech a státu, který je tak akorát na 2 věci, takže potřebují být nezávislé a schopné uživit sebe a případně i děti, když se rozhodnou si je pořídit. Tím ale stoupají nároky na kvalifikaci, protože chce-li v tom, co nás obklopuje, docílit žena slušného výdělku, musí být ve svém oboru tak aspoň 2x lepší, než mužský průměr v něm a být schopná odvést asi tak 4x tolik práce během stejné časové jednotky, než ten průměrný chlap, pak dosáhne cca na 2/3 výdělek v onom oboru běžný... Zkrátka a dobře, s 12-letými nevěstami jsme v dnešní době hodně mimo mísu, to už pomalu přestává být dobré i u vozembouchů, kteří jsou ještě víc pozadu, než my tady.

    OdpovědětVymazat
  57. Myslím, že proti tomu se nedá nic namítnout Draku.
    Jenom jedna poznámka: Příroda "uschopňuje" dívky pro mateřství kolem toho 13-tého roku. Tudíž i hormonální bouře tomu odpovídají. A z té disproporce pocházejí výše popsané problémy.

    Mimo jiné - kluky to "ženidlo" posedne většinou o dva-tři roky později. (Musel bych se podívat do nějakých statistik.) A je zajímavé, že jižní rasy dříve, než ty severské. (U dívek dtto.)

    OdpovědětVymazat
  58. StK:

    Lidé se holt tělesně nepřizpůsobují změněným podmínkám tak rychle, jako bakterie. nejsou na to prostě stavění. Na rozdíl od nich, ale mají mozek, aby ty změněné podmínky zvládli, takže je to na nich samotných, zda pochopí, co je důležité a co ne. Kdo není líný používat mozek, má mnohem lepší výsledky a mnohem lepší šance. Menšina to zvládá poměrně dobře, většina je jako obvykle dost vedle.

    OdpovědětVymazat
  59. Pergille,
    je sice pravda, že " Homo sapiens je biologicky stavěn na mateřství někdy po těch 12" a že schopnost otěhotnět končí klimaxem někdy ve 48-50.
    Taakže žena může za dobu plodnosti porodit asi tak 36 dětí. Tedy nezemře-li dřív.
    O těch 36 potomků by se měl starat muž. Vzhledem k tomu, že doba vývoje mláďat je u homo Sapiens mnohem delší než u jiných živočišných druhů, je zapotřebí je nakrmit, obléct, něčemu je naučit, tak by se měl samec rodu homo sapiens co ohánět.
    Homo sapiens ale žije ve sdruženích, společenských, ve státech. To podmiňuje i jeho sexuální a rozmnožovací chování.
    Můžete tvrdit, že by pouhým následováním svých biologických potřeb a potenciálních biologických schopností mohl ve společnosti takový jedinec přežít?

    OdpovědětVymazat
  60. Příroda "uschopňuje" dívky pro mateřství kolem toho 13-tého roku. A tudíž u nich vznikají hormonální bouře.
    U takových padesátníků-šedesátníků (nechci užít slovo starých poprdů, abych nikoho neurazila, i když by sem právě padlo) už by měly ty bouře být odbyté. Měli by se tedy oni pánové umět zodpovědně chovat.

    OdpovědětVymazat
  61. Jistě. Měli by. A valnou většinou tak i činí.

    OdpovědětVymazat
  62. Informace,
    asi jste nikdy neslyšela o "syndromu zavírajících se dveří", a co to s chlapama dělá.
    Jinak z hlediska ryze biologického by bylo vhodné předsadit reprodukci před vysokoškolské a patrně i středoškolské vzdělání (resp. rozvolnit střední školu za účelem prodělání reprodukce). Když je první dítě u ženy po 30, tak to nestačí ani na reprodukci populace a navíc je to spojeno s řadou rizik pro matku i dítě, včetně vyššího rizika genetického postižení. Když budete definovat "zákonný věk" sociálně (a důsledně), tak si nevrznou ani postgraduantky na VŠ, o nezaměstnaných ani nemluvě. V poslední době se objevují práce, že ani vyšší věk otce není zcela bezrizikový.
    Sice řada géniů byla dětmi starších rodičů, ale mnoho těchto dětí končí v kleci v ústavu. (Je prostě vidět, že je tam tendence k větším odchylkám od normy, které se sice mohou zvrtnout k nadprůměru, ale v naprosté většině případů končí jako silný podprůměr; mít doma malého génia asi taky není žádná slast.)

    OdpovědětVymazat
  63. Víte, co mne na clé té diskuzi nejvíc udivuje, že v minulosti to bývaly hlavně stárnoucí ženy, co měly pifku na mladé dívky. Když porovnávaly své tukové polštáře a vrásky s perfektní linií a hladkým obličejem těch mladých.
    -_Husy, za tím hladkým ksichtíkem mají prázdnou hlavu. Jsou blbé. - komentovaly, zvlášť, když se za nimi ohlédl manžel.
    A dneska vedou válku proti mladým holkám stárnoucí pánové. Prý dívkami cloumá hormonální bouře.
    Svět začíná být doopravdy naruby.
    A dneska jsou nkteré mladé dívky opravdu hezké. Je vidět, že měly zdravou stravu a že sportovaly. A že by nějak uháněly staré pány? Ani se mi moc nezdá.

    OdpovědětVymazat
  64. Pro pánajájna, Informace,
    jak jste na tu "válku stárnoucích seladonů" proti mladičkým (!) dívenkám přišla? To, co jsme tady nakousli byl jen strach z toho, že se dobře situovaní pánové stávají pro některé dívenky "kořistí". A to ještě se bavíme jen o dívenkám "pod zákon" , které tu záležitost v podstatě berou intuitivně, ne o zralých (nebo i lehce přezrálých) "zlatokopkách" které jdou na věc už s se značnými zkušenostmi ze života ve všech ohledech a s jasným plánem: Získat peníze a společenské postavení své oběti. Je to ostatně jev známý už od starověku.

    MMJ: Celý pád vlády vlastně způsobila jedna taková zlatokopka: Jana Nagyová. Tak nějak usoudila, že by nebylo špatné stát se paní premiérovou. Napřed pro Petra Nečase asi velmi obětavě pracovala a ten ji odměňoval královsky - možná i za mimopracovní "horizontální aktivity", pak se dokázala "zviditelnit" natolik, aby způsobila jeho rozvod a nebýt její chyby se zaúkolováním tajných služeb na zneklidnění jeho ženy Radky (a nešťastného souběhu "problému tří prodejných poslanců") a následného vyšetřování neskutečně agilního JUDr. Ištvána (který si chtěl zchladit žáhu poté, co jej vyrazili z místa státního žalobce a jen tak-tak se dostal zpět) tak by se ji vše povedlo. Mezitím ovšem bylo extempore s prozrazením jejího platu prostřednictvím bývalého úředníka ministerstva vnitra Randáka (nevím, na čí popud konal - z vlastní vůle těžko, neměl na tom co získat), které přitáhlo pozornost médií i honícího psa I.I.
    Přitom bývalá žena bývalého premiéra Radka je snad třikrát hezčí a kultivovanější než Jana Nagyová. Ale ta má, jak říkáme my, hnusní chlapi (dáma jistě promine) "mrdací oči". To "cosi", co nijak nesouvisí s krásou ani inteligencí, ale z chlapa to udělá "nemyslící nadrženou opici".
    ===
    A tak všechno skončilo všeobecně špatně, Petr Nečas už není premiér (a za chvíli nebude ani poslanec), plat mu řádově klesne - pokud vůbec získá nějaké místo, které by nesouviselo s jeho kontakty. Na "plasmové jevy" už asi nedokáže navázat - věda totiž běží v tomhle oboru rychle, přímo rychlostí světla. Pro Nagyovou, které soudy dokážou tak maximálně nějaké "porušení subordinace" a vyvázne "s napomenutím" ovšem přestane být Nečas atraktivní, protože bude platit na své dvě dcery 42 000.- měsíčně + něco své bývalé ženě a jeho příjem i společenské postavení velmi klesne. Takže jej Jana N. bryskně opustí. Co s takovým...

    Co nám z toho všeho zůstalo: země bez vlády, bez parlamentu se zdivočelým presidentem, kterému moc zachutnala moc a pak předčasné volby za cca 1 miliardu s tím, že se vlády ujme asi (vzhledem k nevelké odolnosti ovčanů vůči nesplnitelným slibům) ČSSD s podporou komunistů a ti zemi zadluží tak, že další tři vlády to pak nedokážou spravit.

    Radujme se...

    OdpovědětVymazat
  65. A dodatek:
    U nás v ústavu jsou to spíše mladé dívky, které si špitají o tom, že nebo ona už na své role nestačí a že by měla jít do důchodu nebo do hypermarketu k pokladně.
    Ale abych nekřivdil ženskému plemenu: mladí moderní jinoši si takto špitají o svých zkušenějších, slavnějších a tím pádem lépe placených kolezích. A jsou loveni staršími (zkušenějšími) kolegyněmi, aby si ještě taky něco užily - před důchodem. Staříci už v posteli nestojí za nic. Tedy - většinou.
    (A tu fakt nevím - "o kolegech"?)
    Ale na věci to nic nemění, mládí prostě chce vpřed.

    OdpovědětVymazat
  66. Pergille,
    teď se hovoží o syndromu zavřených dveří, díky farmakologii. A s tím rozmnožováním? To začíná být pomalu celosvětový problém, až na muslimy, kteří se rádi nabourají i do osmileté holčičky.

    StK, jedině o kolezích.
    http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/o-kolezich-nebo-kolegach--908175

    OdpovědětVymazat
  67. Proti mladým holkám v zásadě nic nemám, pakliže se mi systematicky nesnaží rozčílit, což se naštěstí stává jen velmi málo kdy.

    Souhlasím s A.S.P v tom, že současný věk prvorodiček, kterým je zpravidla hodně přes 30, skoro to valí ke 40 letům, není z hlediska zdraví novorozeňat optimální, naopak, nepochybně je to příčinou poměrně značného počtu zdravotních a jiných komplikací a následného zbytečného prodražování zdravotní péče, která je dost nákladná i bez toho. Určitě by to chtělo důkladně se zamyslet nad tím, jak ten věk rozumně snížit. Asi bude těžko reálné nechat rodit "náctiletá" děvčata, přeci jen jsme dnes někde jinde. Jakmile si totiž člověk pořídí děti, je reálně vzato s dalším vzděláváním zpravidla konec, není na to prostě ani dost volného času ani dost sil, takže ty děti by měly přijít až potom, ale bez dalších zbytečných odkladů. Děti by se tedy rodily rodičům kolem dvaceti něco let věku, což je pořád velmi dobré v porovnání s tím co se nejčastěji děje nyní. Malé děti, dokud nejmladší nenastoupí do školy, dají docela hodně zabrat. Čím lépe a kvalitněji se hned ze začátku zvládnou ty malé bytosti, tím méně starostí je s nimi potom, když jsou větší. Nicméně práci i čas to vyžaduje i potom, jen jinak. Rodičovství by se ale nemělo zbytečně odkládat u těch, kteří o něj stojí, myslím, že ihned po ukončení vzdělání buď středo, nebo vysokoškolského by to bylo reálné, za předpokladu, že by k tomu stát vytvořil vhodné podmínky. Stačily by i rozumně úročené půjčky v kombinaci s pracovně právní legislativou. Jenže tohle je dost velký kámen úrazu, aspoň v Evropě a USA určitě, a zatím s tím nikdo nic moc nedělá, krom konstatování těch, nebo oněch problémů, což nestačí, byť je to lepší, než vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  68. Draku, tohle není ani kvadratura kruhu, to je ještě víc než "kubatura krychle".
    Jediný způsob jak toho dosahnout je "MODIFIKOVANÝ SEVEROKOREJSSKÝ MODEL" :) kdy nějaká univerzální rada moudrých každému naplánuje budoucnost. A ještě neřešíme to, než se snažit cokoliv vyrábět je levnější to dovézt z Číny ....

    Takových pokusů o ideální společnost už bylo, ... a naštěstí (?) selhaly

    OdpovědětVymazat
  69. Občas se Kapitáne ten malý zázrak přihodí. Kubatura koule.

    Vyprávěla mi moje žena, jak se na jedenáctiletce (čti gymnázium) kde studovala stal její spolužačce takový malér. Začalo jí v poslední třídě rychle růst bříško. Zapomněla se se spolužákem.
    Komunistická část sborovny tvrdě žádala její vyloučení za studia, aby nebyla mladým soudruhů a soudružkám špatným příkladem. Ta větší, konzervativní část profesorů ale doporučila, aby studentce bylo na jeden rok přerušeno studium. A kupodivu s tím názorem vyhráli. Přišli ji i na svatbu a předali spplečný dárek profesorů a studentů - kočárek s výbavičkou.
    Dostudovala o rok později se samými jedničkami - prý měla dost času na učení. [;>)

    Ale ano, já vím, byla to jiná doba...

    OdpovědětVymazat
  70. kapitánu Nemovi:

    Ale vůbec ne... Žádný podělaný severokorejský model, ale úplně naopak. Kdybychom už konečně opustili ten bolševický idiotský model, který opraví, že: "Zdraví není kšeft..." a přiznali si, že je to kšeft a navíc, že je to kšeft jako řemen, a začali se podle toho konečně chovat, tak bychom:

    * Opustili ten debilní bolševický a hlavně kolabující a zcela nefunkční model, kdy každý platí nějaký s jeho chováním nijak nesouvisející paušál a může na druhé straně dosyta čerpat ze systému.

    * Zavedli komerční zdravotní pojištění. Tam by se samozřejmě stáří prvorodiček zohlednilo zvýšeným pojistným jak za ně samotné, tak za ty pozdě narozená dítka. Zvýšením by se tam samozřejmě zohlednil i chlast, fetování, rizikové sporty a další aktivity, hrozící prodražit zdravotní péči, případně by vůbec nebyly pojištěním kryté.

    Ty půjčky by si už každý vzal dobrovolně, rád a ze své vlastní vůle každý. Počítat totiž umíme velice dobře, ale jenom ty prachy, které musíme zaplatit my sami. Je tedy zapotřebí dostat do lepší korelace naše chování a platby za něj a jeho následky, to je tak asi v kostce vše, čeho je zapotřebí. Noc víc nic méně, chová-li se někdo nerozumně, měl by za to víc platit, a hned by toho nechal.

    OdpovědětVymazat
  71. Bojím se Draku,
    že se na to všechno bude muset dost pomalu. (Tedy pokud u nás vůbec bude nějaký vývoj.)
    Když se tak dívám, jak se naši ovčané (a to nejen staří ze stařecké senility, ale i mladí z mladické nerozvážnosti - a středního věku z běžné debility) hloupě zadlužují a tudíž je t.č. v běhu přes milión exekucí, předpokládám, že by se komerčně pojistil málokdo. Málokdo s tím přesvědčením, "že se nic nestane" případně "když se přece jen stane, tak to za ně někdo vyřeší". Předpokládaná neochota starat se o prevenci vlastního chrupu byl byl přece hlavní argument pro zrušení zpoplatnění amalgamových plomb. Kupodivu, i když přišel zleva tak ho považuji za platný.

    Na druhé straně: Nastaly by neustálé spory o to, zda něčí pojištění kryje tohle nebo jen onohle. Jak se tak dívám na třeba na zubaře (mám známou doktorku), tak je tam už teď praxe založena na maximalizaci zisku. A předpokládat, že vztahy vyčistí konkurence je naivní. Kdo z nás rozumí tomu, zda by stačila taková nebo potřebujeme onakou plombu a je-li třeba korunka nebo hned zub na čep za desetinásobek ceny?
    A zkouší to i na mě, potvora. Naštěstí se trochu stydí - známe se už dost dlouho.*

    Vůbec netuším, jak bych byl spokojený se zdravotní péči, kdyby se postupně "všichni mí lékařové" nakonec nestali mými přáteli. [;>))


    */ Poznatek - čím průměrnější doktor, tím je chtivější peněz. Což ale platí i v jiných oborech, že?

    OdpovědětVymazat
  72. Je to dost průšvih, protože, čas k tomu vhodný, léta devadesátá, byl bohapustě promrhán mizením rozpočtů v černých děrách, tedy rozkrádáním. Teď už na tyhle věci není mezi lidem ani dost dobré vůle a tím méně pak důvěry v protagonisty něčeho takového a zároveň s tím, zcela ovládli politický prostor levicoví populisté a demagogové, počínaje Bártou, pokračujíc přes Okamuru a končíc Zemanem. Docela děsivé panoptikum, ale tihle nás z průšvihu zaručeně a určitě nevytrhnou. Nezbyde než počkat, až to všechno ekonomicky a z jiných důvodů pořádně padne na držku a pak, na troskách toho bince, třeba čase začne vznikat něco více smysluplného. To samozřejmě za předpokladu, že se té slabosti nepodaří zneužít moskevským neostalinistům, nebo vozembouchům. Ti první už nám tu dělají obstojný vyrvál ne? Takže mám z té budoucnosti docela obavy a myslím, že docela právem. Dnes už si našinec nemůže být jist ani tím, že ho v klidu nechají dožít. Co čeká naše děti, na to radši ani nechci myslet, určitě jim to moc nezávidím.

    Doktory s pacienty by měli držet na uzdě revizní doktoři pojišťoven, spolu s hrozbou finančních postihů či rovnou pobytu za mřížemi za podvody, to podle rozsahu. U doktorů by stačilo i hrozit ztrátou licence. Lidem se, pokud jde o prachy nedá věřit, každý se snaží tak akorát shrábnout prachy a nic za ně nedat a z toho je potřeba vycházet a počítat s tím.

    Co se zubů týče, určitě je dobré dělat to v tomto pořadí:

    Nejdříve původní zub s korunkou a teprve až poté, co ten stav nepůjde udržet, by měl nastoupit keramický zub na titanovém čepu, aneb transplantát, pakliže mezitím nepřijde něco lepšího. Nejsem zubař, tohle je jen a pouze můj soukromý názor.

    OdpovědětVymazat
  73. informaci:

    Ani zdaleka nejsem tak zběhlý v našem krásném mateřském jazyce, jako třeba Jakub S., ale když Jste hovořila o těch dříve narozených pánech, tak Jste použila slovo poprda. Byl to překlep, nebo to slovo opravdu existuje a já to nevím?

    Já když chci naštvat nějakého dříve narozeného pána tak ho nazvu starým:

    * paprikou,
    * páprdou,
    * pardálem,
    * prďochem či
    * prďolou.

    OdpovědětVymazat
  74. Ty poslední dvě invektivy: Je to připomínka, že střeva staříků fungují nějak jinak než dřív a vytvářejí více střevních plynů? Nebo je to úplně jinak? Pak by poprda sice byl novotvar, ale logicky vytvořený - stařík, který si poprdává, podobně jako prďola či prďoch, kteří prdí.
    Ano, je to takové dost divné téma - ale nad tím slovem, jsem přemýšlel taky. Ale pak jsem si ho vysvětlil jak je uvedeno výše.
    Ví o tom něco Jakub S.?

    OdpovědětVymazat
  75. Asi se podivíte, Draku, ale v Klatovech, jak jsem našla na webu, existuje hostinec Poprda. Kromě toho jsem výraz našla i v příspěvcích pod různými blogy.
    Znamená více méně osobu, která prdí strachy. Já si pamatuju, že jsme slovo užívali i ve smyslu starý uprděný dědek - něco jako páprda. Jenže to jsou vzpomínky. Možná, že časem slovo zapadlo do nějaké jazykové skládky nepoužívaných slov.

    OdpovědětVymazat
  76. informaci s StK:

    Je celkem zajímavé, jak některá slova upadnou do zapomnění a pak, po letech, vyplavou zase při nějaké příležitosti na povrch.

    Zjistil jsem mezitím, že na následující webové adrese:

    http://ssjc.ujc.cas.cz/

    provozuje Ústav pro jazyk český, v. v. i., Slovník spisovného jazyka českého, a světe div se, ono to slovo tam skutečně je:

    poprda, -y (*poprdáč, -e, Mor.) m. ob. hanl. páprda: nač tam takový p. leze (K. Čap.)

    Vzhledem k tomu, co to slovo znamená, se trochu podivuji nad výběrem názvu onoho hostince u Klatov. Na druhou stranu, populace prý stárne a třeba do toho hostince nikdo jiný ani nevleze, takže dobrý důvod k něčemu takovému tu třeba je :-) V každém případě dík za obohacení slovníku, třeba to slovo přestane být zapomenutým.

    OdpovědětVymazat
  77. Nooo, já slovo "poprda" znám (resp. v mé části kotlinky je používáno, zejména jednou polovinou polovinou lidstva) v poněkud jiném významu ;) ).
    Jako horní díl spodního dámského prádla.

    OdpovědětVymazat
  78. kapitánu Nemovi:


    To ale máte pravděpodobně na mysli podprdu, které bude poprda zkomoleninou. Tohle ale ten úžasný slovník nezná, meli by ho doplnit :-)

    OdpovědětVymazat
  79. Slovník asi nezohledňuje tzv. "Středočeský lidový dialekt", který výslovnost značně zjednodušuje (a doufám že ani nemá psanou formu).

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)