Prohledat tento blog

úterý 3. září 2013

Tak pravil Šaman

ve svém článku: Pokud budeme někomu hrozit, že pokud  něco udělá, bude následovat odplata (překročení červené linie se tomu říká) a pak tu hrozbu budeme odkládat a relativizovat, stáváme se směšnými. (Šaman používá jemnějšího výrazu "nevěrohodnými".)  





V podstatě má pravdu. Jenže jsou tu různá "ale". 

* Několik zdrojů tvrdí, že není věrohodně prokázáno, kdo rakety vypálil. A nastává problém: Koho exemplárně potrestat?  Satelitní snímky prý ukazují, že útok přišel z území kontrolovaného vládou v oblasti Damašku a byl namířený do míst kontrolovaných povstalci. Snímky však zatím zveřejněny nebyly.

* A další: Budou.li bombardovány sklady bojových plynů - kolik území kolem nich bude smrtelně zamořeno? 

* Případně:  Obama (kterého moc rád nemám, tedy spíš vůbec, je to podle mého mínění pozér) celkem pochopitelně nechce být až o své smrti i po ní označován za toho, kdo zavlekl USA do vleklého konfliktu nebo, hůř, do třetí války - byť odhaduji, že by byla jen omezená. A takové vyústění hrozí. Za Jugoslávií nikdo nestál, takže jsme se mohli beztrestně dovolit ono skvělé "humanitární bombardování".

* A dalším aspekt: Rusko a Čína jsou považováni za hegemony a dokonce za "světové četníky" Je to svým způsobem pravda. Ale co jiného by byl triumvirát USA - Británie - Francie, když k zásahu "nepotřebovaly svolení RB OSN? Tož tak tu OSN zrušme, když ji ani zakladatelé nepovažuji za autoritu.

*  V Británii účast na vojenské akci zarazil premiérovi britský  parlament, francouzský president Holland zase čeká, co na ten nápad (potrestat Sýrii "omezenými akcemi" ) řekne Husseinu  Obamovi  Kongres Spojených států.

* Nebo: Británie by si vojenským útokem mohla vypěstovat dokonce značnou schozofrenii. Na jedné straně málem dodala Sýrii patřičné chemikálie, na druhé bude bombardovat sklady, kde jsou uloženy? Není to náhodou už jako ten (myslím židovský) vtip o sklenářově synu? 

* A rovněž: místo toho, aby státy (USA), osobující si právo na "trestnou akci" Asadovi daly k dispozici světu nezvratné důkazy o vině jedné strany, tak mlží a tají. 



   Protože na rozdíl od Šamana nemám v situaci zdaleka tak jasno, dávám tady oněch několik otázek a doufám, že se k nim vyjádří jak pravidelní návštěvníci Útulny, tak náhodní kolemjdoucí.  




* Na závěr jeden bonbónek. Přímo "třešnička na dortu."  
   Kdo to řekl: "Svět chce být klamán?"

   A kdo pořád tvrdí, že se je třeba dívat vlastníma očima a poslouchat vlastníma ušima? 
Máme totiž "dobu informační". Totiž - desinformační, milí Útulníčci.    1984!

* Malý refresh paměti.


Poznámka po několika letech: Oba odkazy jsou již mrtvé, video neexistuje. Myslím, že čištění informačního prostoru a našich mozků už započalo - podle vzoru "1984".

StK, 31/10/2018

115 komentářů:

  1. Jsem na tom podobně: Jednoznačné důkazy neexistují. Odposlechy, poskytnuté Izraelem, jsou nejspíš podvrh (britové, kteří mají vysoce vybavené odposlechové středisko na Kypru nic nezachytili), to ovšem Šaman jako Žid nikdy nepřipustí.

    Obama je muslim (podle islámského práva zcela určitě a ani se z toho nemůže nijak vyvléct, z islámu se podle šaríje odchází jedině nohama napřed, jako třeba z mafie). Může být i tajný muslim (takový institut muslima, zakrývajícího svou pravou identitu šaríja zná), asi jako byl Fierlinger, který přivedl ČSSD ke krachu a slučovacímu sjezdu s KSČ, tajným členem KSČ.
    Můžeme se pouze domnívat, o co Obamovi jde. Typoval bych na morální, ekonomický a vojenský rozvrat USA, jakožto hlavního oponenta islámského světa. Vzhledem k tomu, že se ještě před svým presidentováním silně angažoval na vymáhání poskytnutí půjček looserům, u nichž bylo jasné, že je nebudou splácet, je jasné, že se snažil seč mohl už před svým presidentováním. Podílel se vlastně na vyvolání krize z "hypotéční bubliny", jejíž následky cítíme dodnes.
    Patrně i Izrael na tomto poli sleduje ryze své cíle, které jsou drasticky odlišné od cílů a zájmů Evropy jako celku a EU zvláště.

    OdpovědětVymazat
  2. O sklenářově synu? Že by existoval židovský fór, který neznám? No asi už jo... Nebo to ty šedé potvory sabotujou.

    OdpovědětVymazat
  3. Už zas mi svinská piksla smazala příspěvek nebo kikslo připojení na internet.
    Tak znova, stručně.
    Taky nemám jasno.Neměla jsem jasno ráno při čtení Šamanova článku, nemám jasno ani teď po prohlédnutí posledních zpráv.
    Obama a Hollande čekají na schválení zásahu do Syrie od svého parlamentu. Bez něj, jak to vypadá, do ničeho nepůjdou. Hollande už prohlásil, že Francie sama bez USA nic podnikat nebude. Jo, a co by tam asi Francie sama dělala, že?
    Obama upřesnil, že nepůjde o konvenční zásah pozemních sil. Ani jeden americký voják nevstoupí na syrskou půdu, prohlásil. A co chce tedy dělat? Bombardovat?
    Francouzské ministerstvo obrany prý zveřejnilo své důkazy o tom, že plyn použil Assad. Italské listy tvrdí, že nic nedokazují. USA zatím nic nezveřejnily.
    Itaské MZV je pro diplomatické řešení konfliktu. Poukazuje, že státy EU by měly postupovat jednotně a ne každý na svou pěst.

    OdpovědětVymazat
  4. Tady jsou stránky francouzského ministerstva obrany s důkazy o vině Assada.
    Mně se videa neotevírají, zkuste to sami a případně napište, co tam je.
    http://www.defense.gouv.fr/actualites/articles/programme-chimique-syrien-et-attaque-du-21-aout-2013

    OdpovědětVymazat
  5. Rusové hlásí:
    ИТАР-ТАСС
    Большие десантные корабли Черноморского и Балтийского флотов взяли курс на Средиземное море
    Moc pěkně to nevypadá.

    OdpovědětVymazat
  6. Doufám Info, že je to jen ruské bububu.

    OdpovědětVymazat
  7. Toto jsou ty informace. Neumím francouzsky, takže si každý pomoz, jak umíš.

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, voni teď Rusáci dělaj bububu, aby se pak mohli naparovat, že zastrašili Obámu. Takže zústal sedět na zadku.
    Rusové si dost potrpěj na takový divadýlka. Víte, že 56 procent dotázaných odpovědělo, že nejlepším sovětským státníkem vůbec byl Brežněv? lepší jak Lenin? A Garbačov nejhorším?
    http://www.levada.ru/
    Nejvíc ze všech se jim zamlouvá živoucí mrtvola. Starej chudák, voblečenej do mundýru s medajlema prostál na tribuně v zimě celou přehlídku oslav říjnové revoluce. S rukou po celou tu dobu vztyčenou k pozdravu a se zamrzlým úsměvem v ksichtu.
    http://www.ilgiornale.it/news/anche-urss-salute-era-top-secret-e-i-raffreddori-potevano.html
    A to pár dní před smrtí.
    Potemkin hadr.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky, Kocoure.
    Francouzi tedy žádné důkazy neuvádějí. Jen že Assad má vektory, které mohou přenášet plyny. Pak mapku míst, kde došlo v dubnu t.r. k použití plynu a pak videa, kde ukazují účinky otravy.
    Jestli nemají noc jiného, tak co je opravňuje k zásahům?

    OdpovědětVymazat
  10. Asp, tentokrát ale...
    Prosím, kroťte své antipatie vůči Židům a Izraeli. Znám Šamana osobně a ujišťuju vás, že při dlouhém hovoru s ním a jeho přáteli (rovněž na úrovni) v hospodě není vůbec jednostranný. A kdyby byl: má důvod být. Vědět jaký, chápete to. Stk ví. A s tím fantazírováním ohledně nejhlubších úmyslů onoho mulata - to doufám nemyslíte vážně, že ne?
    A že Stát Izrael sleduje s v é cíle - šma Jisroel, a jak by neměl?! Kterému jinému státu byste to mohli míň vyčítat?
    Potěmkinovy vesnice.. no, malý rozdíl: kníže Poťomkin (což jest správné znění) klamal bona fide svou carevnu máťušku - tady jde o klamání nás, těch dole - řekněme prostých mužiků -

    OdpovědětVymazat
  11. No,oklamali vás dokonale, když někdo ještě může napsat, že Brežněv byl opravdový státník, když rozhodl o vtržení do Československa a Češi a Slováci v Moskvě zbabělci a vlastizrádci. A to řekl i prezident České republiky.
    Zůstává mi z toho rozum stát.
    Už tehdy byl Brežněv na půl cestě ke stavu živoucí mrtvoly.

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Jakuba:
    Stavěním virtuálních vesnic klamou naši unijní Poťomkinové všechny. I vrchnost EU, i nás, mužiky. A proto ty žvanily nemám rád. Já se s podobnými setkávám denně. Nemají sice tu velikost, ale zato je jich v Ústavu i "na městě" opravdu hodně. (A často si potrpí na celé tituly. Mám snad někoho oslovovat "pane balaláři"? Nebo "pane magistře umšní"? Ať si jdou na mě stěžovat třeba na lampárnu, když jim oslovení pane/paní XYZ nestačí.)

    OdpovědětVymazat
  13. Jistá pí Jana Veliká (řekněte si to maďarsky) vyžadovala oslovování Paní vrchní ředitelko. Vážně. Dobrý?
    Jak se někdo dokonale prezentuje jediným prostým příkazem. No - prezent...

    OdpovědětVymazat
  14. Jakube,

    1. Nepopírám, že Izrael má svoje zájmy a smí mít svoje zájmy atd. To je naprosto logické. Naprosto běžné a logické je, že zájmy různých států jsou různé, někdy i protichůdné.
    Je ale naprosto logické, že jako občan ČR budu podporovat zájmy české, nikoli izraelské, a s těmi izraelskými půjdu i do střetu, budou-li v rozporu s českými.
    2. Problém Židů obecně spočívá v tom, že mají dvojí identitu a dvojí loajalitu, přičemž když dojde na lámání chleba, tak velice často až většinou dají přednost té izraelské. Já jim to nevyčítám, já to konstatuji. Nicméně logický tohoto faktu a jeho řešení v případě konfliktu se zájmy Izraele by bylo, udělat s nimi to, co udělaly USA s občany japonského původu zaq WW2.
    3. Potěmkin jednal v souladu se zájmy carevny a ta byla do všeho zasvěcena. Ty vesnice se stavěly pro mezinárodní komisi, která měla rozhodnout, zda Krym je osídlen ruským obyvatelstvem, jak tvrdilo Rusko, nebo pustý s občasným výskytem Tatarů, jak tvrdilo Turecko. Šlo o komisi provádějící arbitráž, která nakonec vedla ke Krymské válce.

    OdpovědětVymazat
  15. Pergille: Díky za upřesnění, šlo mi jen o princip předstírání - ale vlastně to sedí ještě lépe, když se specifikuje, proč se stavělo. Taky přece máme svého "kolektivního cara", komisi kdesi daleko. V Bruseli. Jenže - kdo je carevna?
    Co se židů týče: Stejný problém "dvojí identity" a tudíž možnosti příklonu na stranu nepřítele, zrady, může nastat u každého člověka. Nastal i u mé babičky - Polky provdané za Slezáka. Děda nebyl ochoten přiznat, že není čistý Polák (byl bezvěrec - to je horší, než být žid) a jako potenciálně protipolský element byli oba vyhnáni na jih, do Ostravy. Nedostatek víry v Boha způsobil, že nejsem Polák. [;>)
    Židé, vzhledem k historickému původu a dlouhé neexistenci nějakého vlastního území (vlasti) na tom budou pořád stejně, zakládajíce diaspory tu i onde. Je to velmi houževnatý ...národ? ...víra? Znám případy, kdy by tzv. "normální člověk" svoji kariéru vzdal, kdyby dostal takový profesní "výprask" jako žid. Např. nedostatek talentu, respektive nedostatek síly svůj talent prosadit.
    Žid ne. Jde do toho znova - a často prorazí napodruhé nebo napotřetí. Udivující, úctyhodné.

    OdpovědětVymazat
  16. Jakube,
    význam latinského titulus
    http://www.grand-dictionnaire-latin.com/dictionnaire-latin-francais.php

    Potemkin je mezinárodní grafická transliterace ruské azbuky Потёмкин/Потeмкин
    Poťomkin je česká fonetická transribce

    OdpovědětVymazat
  17. Pro Jakuba:
    Ad Nagy
    (vidíš, tady by mě tak nerušila nesklonnost ženského příjmení jako Svoboda nebo Smetana, nyní tak módní a složitě zdůvodňované) - tady v Ústavu se vždycky říkalo "pane", v případě vedoucí funkce pane šéfe, u zasloužilých "Mistře". Najednou je tu jakých ředitelů - hudebních, personálních, výtvarných. Takže to je ta nová doba. Mlamojové a mlamodě mají svůj slovník.
    ===
    Ad Potěmkin: Takže tenhle tvar je úplně špatně. Pouze se nejčastěji v běžné češtině používá. [;>))

    OdpovědětVymazat
  18. Komise amerického senátu vypracovala návrh mandátu Obamovi pro zákrok v Syrii.
    Trvání mandátu je omezeno na 60 dní. Americké jednotky nevstoupí na půdu Syrie.
    O návrhu budou hlasovat 9.září.
    Zítra započne v Petroburgu zasedání představitelů G 20, otázka Syrie sice není na programu, nebude se konat ani oficiální setkání mezi Obamou a Putinem, ale všichni očekávají, že k nějakému vyjasnění pozic a situace dojde.

    Poťomkin není špatně. Je to právě český úzus přepisu z ruštiny, který odpovídá českému grafickému znázorňování zvuků.
    Jako zase z druhé strany není chybné Potemkin.
    Stačí si to ujasnit.

    OdpovědětVymazat
  19. Ad Potěmkin
    když to vešlo v úzus, tak to taky špatně není.
    Rusové také obvykle nepoužívají pímeno -ё-, ale jen -e-.

    OdpovědětVymazat
  20. I - dyť jo. Vypadá to, že tvrdím něco jiného? Ostatně nejsu linguista, tím míň slávista (ostatně ani Sparťan...)!
    Na význam lat. slov jako toto se už půl století v podstatě nemusím dívat nikam. Vím, co tam je. Jen jsem podotkl něco o zcela vedlejším významu, a zajímavém, toho jinak jasného slovíčka. Ale ovšemže je-li to upozornění na poutavé souvislosti, konotace, posuny v toku pětadvaceti století - beru všema deseti! Elementaro, mio caro Watson.
    Včera a předevčírem jsem měl najhorší depresi za dlouho - nezaslouženě. Náhlý neuvěřitelný zásah od člověka, který mi vděčí za dost a jehož jsem měl 40 let za blízkého přítele. Umělce. Tak esli se nevyjadřuju přesně či je zkratkovité, promiňte. Už jsem tím dost zatížil své zlaté potomky...

    OdpovědětVymazat
  21. Včera jsem psala, že nemám ve věci jasno. Dnes ráno otevřu il Foglio a najdu dvě zprávy: Al Kajda řeže hlavy stoupencům Assada a hned vedle - prezident Obama přiznal, že CIA vycvičila skupinu rebelů v používání nejmodernějších zbraní.
    Kristapána, říkám, co je to za divnou aleanci!
    Jdu se tedy podívat na pár specializovaných geopolitických listů a tam jsem objevila, že se tam střetává tolik zájmů a zasahuje v Syrii tolik okolních států islámských a arabských, že tomu člověk skutečně porozumět nemůže.
    Máte-li zájem, dám Vám odkazy na články v angličtině nebo itaalštině. Rozeberete si to pak sami.
    Já to vzdávám.

    OdpovědětVymazat
  22. Do občanských válek, s více stranami, s výbuchem staletých resentimentů národnostních, věroučných, politických, třídních, kde každá strana před zahraničím licituje, předstírá, žadoní o pomoc, úpí - SE NESMÍ, NEMÁ, NEMŮŽE ZASAHOVAT! A už vůbec ne z jiného kulturněvěroučného okruhu, a už naprosto ne, jsme-li (z tohoto okruhu) už dlouho tragicky a natrvalo v d e f e n z í v ě ! ! !

    OdpovědětVymazat
  23. Jakube přečtěte si tento článek o rebelech a jejich seskupeních
    Freedom fighters? Cannibals? The truth about Syria’s rebels
    The US wants to send them arms, Vladimir Putin says they’re cannibals – but what do we really know about the opposition movement fighting to topple Assad? Syria expert Aron Lund profiles some of the most powerful factions
    http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/freedom-fighters-cannibals-the-truth-about-syrias-rebels-8662618.html
    List l'Internazionale ho přetiskl v překladu.

    A pak tenhle o postoji arabských států
    Guerra in Siria, anche il fronte della Lega araba è spaccato tra falchi e colombe
    http://www.ilfattoquotidiano.it/2013/09/03/guerra-in-siria-anche-fronte-della-lega-araba-e-spaccato-tra-falchi-e-colombe/700325/

    Může tuhle situaci rozřešit Obama nějakým zásahem? Jakýmkoliv? Buď udělá díru do vody a odtáhne s osudou anebo přispěje ke zhoršení.
    Bude z toho nová světová válka? ptá se tentýž list
    http://www.ilfattoquotidiano.it/2013/09/03/siria-guerra-mondiale-per-colpa-dei-vicini-di-casa/699778/
    Ani nějaká dohoda mezi Putinem a Obamou nemůže nic vyřešit. Nechci šířit pesimizmus, ale věci se jeví dost beznadějně.

    OdpovědětVymazat
  24. Kdysi v tady "v kraju razovitem" po večerech děsily lidi party mladých Cikánů - oni vlastně nic nedělali, jen se roztáhli přes celý chodník, bavili se nahlas a šli. A ohromně se bavili, když gádžové uhýbali, tiskli se ke stěnám domu, ukrývali se ve vchodech nebo přecházeli na druhou stranu ulice. Když člověk šel klidně dál proti té řadě, tak se rozestoupili a nic se nedělo. Stejné je to (prý) když máte proti sobě zuřivé psy. Se smečkou psů jsem to nikdy nezažil, s jedním psem ano. Pes čeká, kdy projevíte strach. Začnete utíkat. Nebo uděláte nějaké obranném pohyby rukama. Pak teprve zaútočí.

    Proč tu píši takové nesmysly? Těch analogií čili obdobností je totiž v životě lidí fůra.
    Šaman má pravdu v tom že už když začnu vyhrožovat, měl bych pak dostát slovu. Nebo - lépe - nevyhrožovat. Necamrat se, nenafukovat. Pro primitivnější (čti "ještě ne tak připos*ané") národy jsou pak ty naše "tanečky" kolem každého problému zřetelnou známkou naši slabosti.

    Totéž říkají profesionálové v sebeobraně. Nevyhrožuj zbraní, dlouho nemiř. Když je zle a není šance na ústrup, tak vytáhni zbraň a zastřel útočníka. Tedy pokud chceš přežít a pokud nechceš mít oplétačky se soudy. Mrtvý útočník nebude mít u soudu šanci předestírat svoji verzi události. Bude jen ta tvoje.

    OdpovědětVymazat
  25. Arabská liga je rozštípnutá mezi sokoly a holubice, praví se u vás? Pěkné. Dycky jsem si říkal, jak k tomu, být přísloveční, přijdou ze všech dravců nemlich jestřábi. A ecco! Podívám se!

    OdpovědětVymazat
  26. Jistě, správné je vyhrožovat jen v případě REÁLNÉ možnosti útoku, jinak je to psranda. Nehledě na to o sebeobraně, i trestní zákoníky praví, že trest má přijít co nejdříve - pak má výchovný účinek.
    Co se týče občanských válek tohoto typu - tedy svinstva, mučení, týrání na všech stranách - řešil bych to politicky zcela nekorektně. Odvezl bych ty ženy s dětmi do 10ti let, které budou souhlasit se společným životem s ženami protivných stran a společnou školní docházkou dětí. Následně pak bych umožnil dovoz všech zbraní, které budou bojující strany moci zaplatit okamžitě. No a pak by se vidělo.
    A z jiného soudku - co si myslíte o tomhle: http://www.novinky.cz/kultura/312429-lide-si-stezuji-na-reportaz-ct-o-protiromskych-pochodech.html
    Fakt už se nám přikazuje, co si smíme myslet?

    OdpovědětVymazat
  27. To je parádní nápad!
    Ale Honzo. Přece už jsme naplno v roce 1984...

    OdpovědětVymazat
  28. Pro Jiného Honzu:
    Zatím je to neoficiální postoj věrchušky, ale tendence, silná tendence tady bezesporu je. Rozhovor s Jiřím Siostrzonkem jsem slyšel na vlastní uši a byl jen konstatováním skutečnosti, reality.
    Za to, že se někteří intelektuálové a intelektuální potěr chovají jako řízené střely rozhodně nemohou ani extrémisté, "extrémisté" a ani ti Cikáni a Romové. Onen "intelektualismus", naprostá isolace od reality se projevuje nejen v takových kauzách jako je tato, ale pořád.
    Zpráva o tomhle "intelektualistickém počinu", dopise Radě ČT mě poněkud pozdvihla ze židle. Je to nakonec jedno z témat, které tady v Útulně stále krouží vzduchem. Nadutost takových samospasitelů a jejich nekonečná moudrost. Asi to bude mít za následek další článek, "Cigoši a já II", což už nebude reportáž, ale filipika.

    OdpovědětVymazat
  29. A k Honzově nápadu: Tenhle nápad, bohužel nerealizovatelný, snad jen vyšší mocí (o hodně vyšší), prosazujeme verbálně s mou ženou už dávno. Ať neřvou, nepopouzejí a rozdají si to spolu v bahně. Myslím tím na Západě oblíbené zápasy v řídkém bahně. Jsou zvláště atraktivní, když spolu zápasí atraktivní blondýnky.
    Ale ani zápasy politiků by nebyly marné. Při takovém zápase jsou totiž povoleny i podlé chvaty - a obecenstvo je chráněno igelitovými zástěrami nebo skleněnými stěnami arény - takže diváci odchází domů nepotřísněni bahnem. [;>)

    OdpovědětVymazat
  30. Nějak mi to nedá - ten dopis. Nepřipomíná vám to těch ?? pragováků žádajících nejvyšší trest pro odpadlíky?
    Jo a ten Mezulaník je THDr., PhDr. Phd - evidentně v životě nevylezl ze školy. Vsadím se, že v životě nebyl v obyčejné hospodě mezi většinovou populací.
    To StK: Ten zápas v bahně by byl moc dobrý nápad.

    OdpovědětVymazat
  31. Devětadevadesáti.
    A na toho mezulána (víc o něm!!) se lačně podívám. Jak já přijdu k tomu, být házen celoživotně do stejné škatulky s takovýma: i n ť o š i . Přitom jsem naprostou většinu činného života opravdovou odpovědnou krásnou samostatnou duševní práci nemohl/nesměl vykonávat... Jenže aji po roky mé manuální práce jsem pro bodré pivní chatařskokutilské sousedy v domě byl pořád tímtéž. Totiž su dodnes. Jakkoliv bydlím o dva bloky dál.

    OdpovědětVymazat
  32. Situace v Syrii je komplikovaná. Dnešní il Foglio píše, že Obama podal některým senátorům další upřesnění o operaci anti Assad. Pozemní operace povedou zvláštní syrské jednotky vycvičené v táborech v Jordánsku pod vedením ‌instruktorů CIA. Jedná se o 3.000 vojáků, zčásti rebelů zčásti dezertérů ze syrského vládního vojska. Jsou ozbrojeni nejmodernějšími zbraněmi Saudskou Arábií, která také celé tažení proti Assadovi organizuje a financuje. Vyjednávání a organizaci vede saudský princ Bandar bin Sultan. Podle samotného Obamy již 300 vycvičených rebelů působí na území Syrie.
    http://www.ilfoglio.it/soloqui/19696
    O činnosti prince Bandara bin Sultana dost podrobně psal 25. srpna Wall Street Journal: A Veteran Saudi Power Player Works To Build Support to Topple Assad
    http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323423804579024452583045962.html
    Jiný it. zdroj uvádí, že syrští rebelové měli již měsíce k disposici chemické zbraně, dodané Saudskou Arábií. Jejich použití proti civilnímu obyvatelstvu mělo vytvořit záminku pro přímý zákrok USA v Syrii.
    http://www.informarexresistere.fr/2013/09/04/siria-le-verita-nascoste/
    A co když se ukáže, že je to pravda? Komu máme věřit?

    OdpovědětVymazat
  33. Proto bych navrhoval, Jakube, nějakou modifikaci názvu. Ona je už jedna zaužívaná "kavárenský intelektuál" - ale není to dost přesné - znám několik skutečných intelektuálů - tedy lidí, živících se poctivě svým intelektem - kteří do kaváren rádi chodí. (A já s nimi.[;>)) Protože fakt, že jsem do sebe nasoukal dostatek vědomostí a pouček ještě neznamená, že jsem se stal moudrým.
    Marně vzpomínám, jak přesně zněl známý Grossmannův citát o intelektuálek: "Tak teď už konečně vím, kdo to ti intelektuálové jsou!"?

    Jediné řešení vidím v tom, že by se museli ozvat ostatní intelektuálové. Ti, co nemají v plánu spasit svět, jen ho pomalu zlepšovat.

    Našel jsem stránku kde jsou uveřejňovány výstupy z Rady ČT. Bude dobré sledovat, zda se tam objeví reakce na tento "Dopis intelektuálních Pragováků" a jaká ta reakce bude. Některé členy rady znám z netu a zdají se mi býti rozumnými. No uvidíme.

    O tom, že to není spor mezi Cikány a gádži nepochybujte. Je to náhradní cíl, náhradní hřiště, abychom se neměli čas starat o to důležité.

    Když vidím, do jaké paskvilnosti dospěl odkaz Václava Havla tak mě napadá, že by, kdyby ožil byl první, který by ty hanebně zneužité "pidestaly" začal bourat. A právě smířlivým Havlem se titi "intelektualisté" ohánějí nejvíce.

    P.S.: Intelektualista - může být? Můžu to tak nechat, Jakube?

    OdpovědětVymazat
  34. Jejda. To zní krásně!
    Až se vrátím z oběda, popřemýšlím nad tím. Nad funkcí té koncovky ap. Teď ale honem na jehněčí kolínko na rozmarýnu, než bude pryč. V mé malé hospodě s velikým starým panoramatem náměstí mého města k d y s i (ano, ještě po Velké válce stačilo říct náměstí - bylo jen jedno)a tuctem starých pohledů na staré pivovary, v přízemním starém domku ve středu města (ano, střed mého města je maloměstský, periferní, z Poláčka). Stavělo se okolo.

    OdpovědětVymazat
  35. Já myslím Informace, že je jedno komu budeme věřit. Náboženští fanatici i v´tamní věrchuška usilují jen o moc a každý způsob je jim dobrý. Pokud USA na ten fórek se sarinem nalítnou (je-li to fórek. Ale Asad nemá LOGICKY žádný důvod k použití zakázaných prostředků) tak se těch podobných způsobů (případ Gleiwitz, v sobotu bylo 74. výročí) bude používat častěji. Ženy a děti - stejně to neumí pořádně střílet a podřezávat, tak co s nimi.

    Hlavně do toho nevrtat zvenku. Můžeme se jenom zesměšnit, jako když "bilý muž" tiší rvačku dvou arabských kluků a zatím mu jejich táta vykrádá auto.

    OdpovědětVymazat
  36. Myslím, že není jediného rozumného důvodu, zkoušet se montovat do Sýrie, protože je to jako zkoušet nahradit Mussoliniho Hitlerem, Stalinem, nebo Pol Potem. Což je jak jistě uznáte na nic, to ten první je pořád ještě fešák a demokrat.

    Šaman to sice sepsal pěkně, ale používání bojových plynů vůči nespokojeným menšinám, je v těch tam krajích na východě poměrně běžné. Dělá to Turecko, členský to stát paktu NATO, vůči Kurdům, stejně jako to dělal Saddám a další. Nesouvisí to s konkrétními osobami či zřízením, souvisí to se stavem (ne)civilisovanosti dam dole. Oni se k té civilisaci musí teprve dopracovat a tím, že podpoříme jednoho padoucha proti druhému tím opravdu nepomůžeme. Jediné co je opravdu důležité je, je udržet je v rámci jejich hřiště.

    OdpovědětVymazat
  37. Podívala jsem se, StK, co říkají v Rusku. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že mají nezvratné důkazy, že chemické zbraně použili povstalci. Vypracovali o tom 100 stránkovou zprávu.
    Подчеркну, что российский доклад предельно конкретен, он представляет собой научно-технический документ объемом порядка 100 страниц с многочисленными таблицами и диаграммами спектрального анализа проб. Рассчитываем, что он существенно поможет расследованию данного инцидента по линии ООН", — сообщил официальный представитель МИД России Александр Лукшевич.
    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1125881&m=1&photo=1

    Na stránkách RIA otiskli také mapku rozložení sil.
    http://ria.ru/infografika/20130829/959445869.html
    Возможные участники нападения на Сирию и их боевые силы

    Dnes vyplula k břehům Syrie i italská válečná loď. Prý je vždycky dobré být na místě včas. Jaké má pokyny, nepsali.

    OdpovědětVymazat
  38. Doplněk:
    italské válečné lodi tam byly poslány na ochranu italských jednotek, co operují v Libanonu v rámci akce OSN Unifil.
    http://www.romacapitalenews.com/siria-navi-italiane-salpate-da-taranto-per-il-libano/

    OdpovědětVymazat
  39. No, pěkně se to se*e; sorry, ani postarší gentleman nemůže zůstat slušný.
    Ale. Tak co pravil ten mluvčí MID (cosa e?): - Zdůrazňuji, že ruská zpráva je nanejvýš konkrétní, je to vědeckotechnický dokument řádově o 100 stranách se spoustou tabulek a diagramů spektrální analýzy vzorků. Máme za to, že podstatně pomůže vyšetření tohoto incidentu po linii OSN. - No, to je ale napínání světa... a bude to realita, parádní podvod, skok na špek (komu?) - nebo co?
    Ano, připadám si často jako ve třicátých letech. Fall Gleiwitz - bingo, paľcí vvěrch!

    OdpovědětVymazat
  40. Ten kocourek je opravdu vyfotografován při těch prostných - ? Nebo je to nějak u d ě l á n o , aby ho to nebolelo?

    OdpovědětVymazat
  41. Kocourek je pochopitelně "Photoshop-ový".
    Photoshop je program na úpravu fotografií. Zajímavé je, že toho kočičáka někdo vytvořil a někdo jiný, zdaleka ne tak šikovný, tam dopsal ten vtipný text. Ale když mi to bývalá sousedka včera poslala, řičel jsem smíchy tak, že se na mě i žena přišla podívat... Prý jestli jsem se nezbláznil. Chudák neví, že si už takového vzala za muže.

    OdpovědětVymazat
  42. Když už budete na stránce s mapkou (doporučuji zvětšit a vytisknout - můžete si tam opak pomocí barevných špendlíků zobrazovat tu blamáž, která nastane až náš hrdina Obava zahájí boj) klikněte na obrázek s kamerou Admira. Zajímavá pozvánka.

    OdpovědětVymazat
  43. Vyřeší něco summit G 20 v Petroburgu, kde se krize v Syrii stala hlavním tématem dne namísto hospodářských a finančních otázek, jak si už stěžoval představitel Číny?
    Čeho by se tam mohlo dosáhnout? Jediné možné řešení je dohoda o zmražení situace v očekávání, že se pak při OSN ustaví nějaká komise.
    Na druhé straně, jak poukazují někteří komentátoři, i v případě, že by se Američanům podařilo svrhout Assada, co může Syrii očekávat? Absolutní bezvládí, vnitřní boje mezi skupinami povstalců, kde jsou zastoupeny všechny směry, všechny politické a náboženské orientace, včetně Al Kajdy. Situace by byla neporovnatelně horší než v Iráku, kde přes předešlé normalizační snahy Američanů, řádí pořád teroristické skupiny s atentáty proti bezbrannému obyvatelstvu.
    Jak by se organizoval a kým přechod od dnešního režimu k novým formám vlády? Kolik by to stálo lidských životů?
    To taky stojí za zamyslení.

    OdpovědětVymazat
  44. MID Ministerstvo inostrannych del
    Министерство иностранных дел
    ecco cos'è.

    OdpovědětVymazat
  45. Tak se mi to INTELEKTUALISTA začíná líbit. Je to taková (instru)mentální přípona. Galerista používá galerii, příp. galéru, motorista motor,stalinista Stalina, cyklista cykly, potížista potíže, modistka módu, manýrista manýry, komunista komunu...

    OdpovědětVymazat
  46. Marně hledám nápovědu. Prosím o radu: jak nazvat samici od brouka Pytlíka? Bez emocí a osobní animosity.
    Děkuji a přeji solární den.

    OdpovědětVymazat
  47. Zachytil jsem zprávu, že ruská radarová loď, která je v prostoru bojiště, je schopna detekovat odpálení tomahawků a varovat Assada s cca 110 minutovým předstihem. Jinými slovy, co se dá přesunout, to se přesune do náhradních prostor a obsluhy antiraket mají vcelku přesně avízovanou dobu, kdy budou muset "máknout".

    Jinak se mi stále víc objevuje určitá paralela mezi tím údajným "zplynováním povstalců" a odstřelením Ferdinanada (tlustýho, pobožnýho) v Sarajevu.

    OdpovědětVymazat
  48. No jako mezi vším, co kdy sloužilo/slouží jako záminka k započetí kataklysmatu. Ale ohrazení profíka: prosím, tehdy v Bosně ani okolo nikdo ani náznakem nevybíjel ve velkém ani Rakušany, natož s gustem a vehemencí vlastní národ. To je proti tomu zoufalému dnešku dost rozdíl, že.
    K Sarajevu úúžasná knížka, vyšla ještě před válkou i česky, Ludwiga Windera (nikoli Wintera) Následník trůnu, mám ji. Další vydání tuším 79. Osud tohoto českoněm. spisovatele se hrůzně završil v květnu 45, nevím lze-li se to někde dočíst. Matně se mi zdá, že jsem se o tom před časem někde zmiňoval.

    OdpovědětVymazat
  49. ASP. za 110 min střela již dopadla max. v 90té minutě. Předpokladem je palba na pol. vzd. a za tu dobu se cíl možná stačí tak pomodlit krátkou modlidbu na téma věčného života s tisícem panen. Asi se moc nepletu. No, je tu ještě nějaká tajná INFO ?
    čest f bylo čtvt a bude půl.
    Rozpětí: 2,67 m
    Délka: 5,56 m
    Průměr: 0,52 m
    Hmotnost střely: 1202 kg
    Hmotnost hlavice: 453,6 kg
    Pohonná jednotka:
    startovací raketa Atlantic Research CSD/ARC na tuhé palivo (26,7 kN statického tahu)
    proudový motor Williams F107-WR-402 (2,67 kN statického tahu)
    Rychlost: 597–895 km/h
    Výška letu: 15–30 m
    Maximální dolet: 1287 km
    Přesnost zásahu: cca 10 m

    OdpovědětVymazat
  50. PŘÍDATEK:
    http://www.raytheon.com/capabilities/products/tomahawk/

    OdpovědětVymazat
  51. A.S.P.:

    S tou Syrií je to nepříjemná záležitost. Na jedné straně, se Asad pod tlakem okolností, tak jak mu postupně začínali šlapat na paty a na prsty rozličné oposiční skupiny, postupně stal, asi ne zrovna přirozeným a dobrovolným spojencem iránské teokracie. Jenže tenhle spojenec má své zájmy a tak, jak Asadovi ubývá vlastních sil, zmenšuje se i jeho prostor pro jeho vlastní vůli a manévrování. O to víc se tam pak projevuje Teherán, Peking a Moskva a přirozeně pak i jejich zájmy. Co si budeme povídat, za téhle situace asi není příliš oč stát. Jenže on už stejně nemá příliš na výběr. Ten vlak je už moc rozjetý.

    To, proti čemu stojí Asad, ale až příliš připomíná to, proti čemu stojí egyptský Sisi, to, co vypadá, že přijde po něm, je tedy minimálně stejná sebranka, a spíš něco ještě horšího, nežli Asad sám. Doufat tedy, že ho nahradí něco lepšího než on sám, je přinejmenším naivní. Spíš je to propagandistický blaf, stvořený a vypuštěný do světa za účelem získání mediální palebné a jiné podpory, za účelem svržení Asada, nic víc, nic méně. Zvěrské zacházení s lidmi protivníka, případně používání toho, co je zrovna po ruce, bomba tak bomba, plyn, tak plyn, je věc v onom regionu poměrně běžná, buď se má kvůli tomu řvát vždy stejně, ať už to provede Turek, Syřan, nebo kdokoliv jiný, nebo se to má brát jako místní folklór a nebrat na to zřetel. Používání dvojího metru, kdy jeden může vše a druhý pomalu ani dýchat ne, mi silně vadí, vadil a vadit bude.

    Otázkou je, oč tam vlastně opravdu jde. Je v té zemi něco, čím se cítí být někdo ohrožen? Jde o rovnováhu sil a zbraní? Jsou tam snad nějaké cenné "úzkoprofilové" suroviny?

    Jak tak nad tím spekuluji, protože zatím nejde dělat nic jiného, tak si myslím, že tady jde především o to, aby dostali přes prsty Teherán a ti, co ho podporují, tedy Moskva a Peking. Stojí proti nim pravděpodobně Saudové, Izrael a méně zrudlá a zezelenalá část Evropy. Počkáme si jak se to vyvine a uvidíme.

    Hrátky s bojovými plyny považuji za velice trapné, hloupé a kontraproduktivní. když už někdo chce "vyrobit" záminku k zásahu, měl by si na to najmout profíky. To, jak to připomíná Gliwice, tedy začátek 2. světové, nebo Sarajevo, tedy začátek 1. světové, ve mě probouzí pocity znechucení, trapnosti a marnosti. Zároveň to zabíjí i poslední zbytky důvěry v cokoliv, čím jsme obklopeni a kohokoliv kolem nás.

    OdpovědětVymazat
  52. Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, oznámil, že se Rusko obrátilo na Aiea (Evropskou agenturu pro jadernou energii), aby se vyjádřila k nebezpečí zamoření oblasti radioaktivitou v případě, že při americkém leteckém útoku budou zasažena syrská jaderná zařízení.
    Z Washingtonu docházejí zprávy, že letecký útok bude mnohem širšího rozsahu, než se dosud proslýchalo. Rakety budou odstřelovány přímo z letadel B2 a B52, která vyletí z USA. Operace má trvat alespoň dva dny.
    Zároveň koluje zpráva, že někteří demokratičtí senátoři vypracovali návrh ultimata Assadovi, který by se měl do 45 dnů zavázat podepsáním smlouvy, že nepoužije chemických zbraní. V opačném případě by USA přistoupily k represi.
    Na petroburgském G 20 je Obama isolovaný, zástupci evropských států až na Hollanda se vyslovili pro diplomatické řešení krize.
    Zástupce Číny Zhu Guangyao varuje před negativním dopadem na celosvětové hospodářství v případě, že by USA napadly Syrii. Došlo by k zvýšení cen ropy a energetickývh hmot.

    OdpovědětVymazat
  53. Dnes na Rádiu Plus v 22.10 půlhodinka s vynikajícím sociologem z UK, mým bratránkem Martinem Potůčkem - o terapii vážně choré České republiky. Dovoluji si váž. obecenstvu co nejvřeleji doporučiti! Zná svět od Tchajwanu po USA, zná osobně naše přední politiky, ví, jaké to je vyrůstat do třinácti s maminkou za katrem a vůbec.

    OdpovědětVymazat
  54. informaci:

    Opravdu není zapotřebí mít doktorát z přírodních věd, aby si racionálně myslící člověk domyslel, že započne-li nějaká větší mela v místech, kde jsou jaderná zařízení a materiál, že může dojít k únikům těchto látek do prostředí a následným průšvihům s tím spjatých, případné zamoření a následnou nákladnou likvidaci nevyjímaje. Rusové vždy byli a dodnes jsou mistry desinformace, propagandy, sofistikovaného nátlaku a skrytého i zjevného vydírání. K informačním tokům z jejich strany je zapotřebí přistupovat s touto znalostí věci. Oni si sledují svoje a jdou si zatím. Momentálně to ale aspoň na první pohled zvenčí vypadá tak, že informace jdoucí od nich jsou momentálně o něco věrohodnější, než ty, co jdou z regionu samotného, tedy od "povstalců", CIA, USA a části Evropy, VB a Francie pak především. Silně to připomíná mediální palebnou přípravu, jíž jsme museli před nějakou dobou utrpět před svržením Saddáma, nebo Kaddáfího. K čemu to bylo? K čemu bude případně tenhle cirkus? Ani jedna odpověď není povzbudivá že? Takže těžko čekat cokoliv dobrého zrovna od téhle už od počátku podivné a hodně desinformační až vyloženě prolhané akce.

    Jakubovi S.:

    Ne, že by diplom sociologa, práce na UK, či pestré životní zážitky byly zárukou toho, že se jedná o rozumného a moudrého tvora, ale rád si ho poslechnu, abych si mohl udělat nějaký vlastní úsudek. Podíval jsem se na anotaci k pořadu a on si také přestal myslet, že je to u nás k žití, takže v něčem se shodneme už teď. Já už přestávám věřit tomu, že bych se vůbec kdy dožil toho, že to tady u nás vůbec někdy k žití bude, na to je to příliš zatížené vadami a chybami, ať už záměrnými, nebo učiněnými z blbosti. Dokonce už ani nevěřím, že by se toho mohli dočkat ti, kterým je dnes mezi 20-30.

    Jak tak vypadá situace kolem předčasných voleb, tak po mohutném vítězství bolševiků a zelených všech barev a variant, stoupne nakonec už během 2-3 let zadlužení země a zároveň s tím se zvýší zdanění jak pro OSVČ, tak pro podniky, což vyžene některé subjekty pryč, způsobí to v důsledku další úbytek střední vrstvy, která bude jen nepatrně a z části nahrazena státním úřednictvem, které ale jen generuje náklady, potažmo další dluhy. Dík zadlužení se zase napakuje pár padouchů, kteří doteď fňukali, že objemy státních zakázek klesají a že už není co plundrovat. Dojde tedy k další polarizaci a chudnutí širších vrstev, zatím uplácených na dluh. Jinými slovy, počet ekonomicky aktivních subjektů nakonec ještě více poklesne a zbyde jen víc proletářů a zlodějů zbohatlých z plundrování státních zakázek, teď momentálně zdárně přisátých k levici.

    Náš problém není v tom, že by tu nebyla potřebná legislativa. Ta tu už dávno je, ta naše se skoro už neliší od německé, nebo rakouské, či jiné evropské. Problém, a to úhlavní a obrovský, spočívá ale v její aplikaci, tedy v jejích vykladačích, v lidech, kteří účelově překrucují paragrafy tak, jak se jim to zrovna hodí a kteří způsobují ztrátu důvěryhodnosti státu jako takového. Další problém je v lidech, kteří sedíce na úřadech, nebo jsouc policajty, chodí do práce jen pro peníze, aniž by se namáhali aspoň předstírat nějakou činnost, hledají jen výmluvy, proč to, či ono nemohou, nebo proč to či ono nejde. Nejde to ale jenom a pouze proto, že se jim nechce nic dělat, a protože není nikoho, kdo by jim nakopal ty líné tlusté zadnice a buď je donutil něco dělat, nebo je aspoň vyrazil z práce. Na podpoře by byli 3x levnější a efekt by zůstal stejný, jen by se ušetřilo. Protože se takovýmto způsobem chová, nebo aspoň takhle uvažuje přinejmenším mírně nadpoloviční většina, nevidím pro tuto zemi v nejbližší budoucnosti šanci k tomu, aby bylo lépe. To je za těchto okolností holá nemožnost.

    OdpovědětVymazat
  55. Informace,
    Zamoření z rozbitého jaderného reaktoru, který byl měsíce či léta v provozu, bude sice bezprostředně po čase nula nižší než po výbuchu jaderné zbraně, ale "nůžky" poklesu radioaktivity se překříží během dní a pak bude zamoření horší. Je to proto, že převaha radioaktivity po bombě je v krátkožijících radioizotopech, zatímco v jaderném reaktoru za chodu vznikají izotopy s krátkými a dlouhými poločasy rozpadu zhruba stejně (tady by asi fyzik jaderných reaktorů dost protestoval a upřesňoval dle typu zařízení a režimu provozu), ty krátcežijící se neustále rozkládají a ty dlouhožijící se postupně kumulují.
    Proto vojáci mohli plánovat průjezd přes zónu jaderného výbuchu už pár desítek hodin po čase nula, jen v ochranných oblecích a maskách (= "atombordelu", jak praví vojenský slang).

    Někde jsem četl, že existuje konvence, že útok na jaderné zařízení konvenčními zbraněmi může být brán jako ekvivalent útoku jaderného. Takže ty syrské hry mohou velice snadno přejít do jaderné války se vším všudy.

    OdpovědětVymazat
  56. Pergille,
    nemám jasný přehled o možných následcích rozbití jaderného reaktoru. Díky za informace.
    Když vezmeme v úvahu, že to zamoření by pak dopadlo hlavně na civilní obyvatelstvo a pak na syrské jednotky vycvičené v Jordánsku, které mají vtrhnout na scénu krátce po americkém leteckém zásahu, tak ten raid žádným dobrodiním pro Syrii není.
    Proto i vyjádření Evropské agentury pro jadernou energii má svou váhu.
    Jestliže Obama od tohoto plánu neupustí, může to vést k větší katastrofě než myslíme. A k definitivní ztrátě váhy Ameriky na mezinárodním poli.

    OdpovědětVymazat
  57. Už se více-méně rýsuje, o co tam jde:
    http://www.blisty.cz/art/70014.html
    Izrael, vyzbrojený jadernými a biologickými zbraněmi, potřebuje zbavit Assada možnosti adekvátní odvety proti další agresi a anexím syrského území, které patrně plánuje.

    Židé si tak nějak nejsou s to připustit, že pokud zatáhnou svět do další světové války, tak se mohou stát stejně "populárními", jako v Německu za Hitlera, a to plošně po celé Evropě, USA, případně i ledaskde jinde.

    OdpovědětVymazat
  58. To jsou nejspíš spekulace Pergille,
    podložené stejně "kvalitně", jako ta americká tvrzení o Asadově útoku pomocí sarinu.
    Řekl bych - vyčkejme, protože Blisty opravdu nejsou seriozní server.
    Israel by se do tak velké akce nepouštěl pro nějaké dílčí územní zisky. Příliš riskantní akce a benefit neveliký. Riziko celosvětového konfliktu k tomu.

    Cítím tady (blisty) spíše antisemitskou nenávist - a ne snahu se dobrat pravdy. Ostatně - tohle (dobrat se pravdy v reálném čase) se nepovede - na 99,9%.

    OdpovědětVymazat
  59. Britské listy
    jsou zcela jistě levičácké, jejich šíření bludů z Romano Hangos má zcela jistě rasistický charakter. Faktem je, že antisemitismus nešíří, naopak spíš šíří bludy různých sionistických organizací a osobností (typu Tydlitátové).
    Faktem je, že kritizují Izrael coby agresívní stát, okupující cizí území (což je jednoznačně pravda, stačí pohled na mapu), kritizují i poměry v Izraeli (IMHO velice krotce a politicky korektně). Nazývat tohle antisemitismem, pak je antisemitistická každá věcně správná učebnice zeměpisu a dějepisu.

    OdpovědětVymazat
  60. Já nechci Pergille
    posuzovat BL, normálně je totiž nečtu, protože tam cítím nenávist (jedno ke komu) a neznám žádný rozumný důvod si cizí nenávistí kazit vlastní náladu.
    O paní Tydlitátové nemám iluzí - jeden čas jsem si s ní vyměnil pár komentářů - a zjistil, že si píšu s člověkem, který "slyší jen sám sebe", takže jsem korespondenci tiše ukončil.
    Ale právě proto, že tam cítím nenávist (nemusím problému rozumět, je to ve stylistice, ne ve faktech) tak považuji BL za neseriózní. Nemám iluze ani o Izraeli, ale i se svými "ortodoxními" (pro mě další nepochopitelná nesnášenlivost, jsem de facto bezvěrec) je pro mě Izrael o hodně snesitelnější alternativou, než jakýkoliv muslim nebo komunista korejského typu.
    Nakolik jsou židé agresivní (jako politické uskupení) si netroufnu odhadovat. V každém případě: Musí být odolní, když přežili tolik ústrků za ty tisíce let a dokázali se úspěšně zahnízdit v "ne zcela bezvýznamných pozicích". Osobní zkušenosti se židy mám, se dvěma pravidelně spolupracuji a jejich židovství mi nijak nekomplikuje spolupráci. Chytří a vytrvalí lidé. V metafoře bych to vyjádřil tak, že klepou na bránu tak dlouho a vytrvale, až je někdo pustí dovnitř. A v Izraeli jsem, na rozdíl od Šamana, nikdy nebyl.

    [;>)

    OdpovědětVymazat
  61. Dodatek - "cizí" a "vlastní" panebože, to jsou jedny z nejnerelevantnějších* výroků. Odkdy vlastní a odkdy cizí. Co je to vlastnit územní. Tvořit tam většinu? Jak velkou? Nebo je mít ve správě? Jak dlouho?

    Nene, do téhle diskuze nejdu.

    */ to je slovo, co?

    OdpovědětVymazat
  62. Já do téhle diskuze nejdu taky.
    Mám komentovat komentáře komentátorů, kteří o celé té "zavařenině" v Syrii vědí asi tolik co já?
    Máme proti sobě dvě téze:
    1/ plyn pustil Assad, aby zastavil ofensivu rebelů
    2/ plyn pustili rebelové, aby otevřeli cestu Obamovu útoku na syrská vládní vojenská zařízení
    Ani k jedné nebyly předloženy konkretní důkazy.
    Teď se to Amerika s Ruskem snaží zamést pod koberec. Když Assad přijme mezinárodní kontrolu nad chemickými zbraněmi, zaváže se, že je nikdy v budoucnu nebude používat (případně je zničí, což nebylo tedy jasně řečeno) Obama upustí od leteckého raidu.
    To by vytrhlo trn z paty oběma mocnostem. Obama, který si není ani jistý, že mu dá Kongres zelenou, tak může ukázat vstřícnou tvář schopného politika. Rusové sice tvrdí, že Assada podpoří, ale dosud se hlavně hovořilo o dodávkách zbraní. Lézt do toho vojensky se zřejmě Rusům nechce. A tak ukáží mírumilovnou tvář své zahraniční politiky.
    Nač do toho ještě plést Izrael?

    OdpovědětVymazat
  63. Asad by za daných okolností jednal proti svým zájmům, kdyby použil chemické zbraně, tak proč by to sakra dělal? On je diktátor, ale ne magor. Zkušenosti z dějin spíš ukazují na to, že on to tentokrát nejspíš nebyl.

    USA a Rusko zametají pod koberec? Koná se tedy aspoň odklad? Zajímavé. Začneme spekulovat:

    Výchozím předpokladem je, že obě strany, americká asi víc, se chtějí v podstatě pustit do pranice. Trochu si vyprázdnit přeplněné sklady, namastit si kapsy a v neposlední řadě provést ostré testy některých zbraní, nejlépe mimo své území a na cizí účet. Jenže zjišťují, že by se to mohlo zvrtnout, půda je asi z nějakého důvodu příliš horká.

    1) Dojde tedy k odkladu buď na nějaký kratší čas, nebo to dají k ledu i na déle? Potřebují se totiž s pomocí zbrojních inspektorů dost hodnověrně ujistit, že je Asad dostatečně bezbranný na to, aby se na něj dalo beztrestně vletět, podobně jako tomu bylo se Saddámem? Začíná se tedy rozehrávat diplomatická bitva, aby se zajistil volný přístup zbrojním inspektorům. Rusku se chce do pranice méně, takže je v podstatě svolné. Je dost možné, že tu inscenovanou show se sarinem její aktéři poněkud zvorali a že se na to přišlo, Rusko tím mohlo dostat vynikající přihrávku na smeč.

    2) Dost možná se už ví, že arsenál v Sýrii, je natolik odstrašující, že se pod tlakem presentace faktů směrem od armádních špiček k politikům, dochází k nakonec k závěru, že cena za tu srandu by byla vyšší, než jsou USA ochotné zaplatit. A tak se tedy nechal prostor diplomatům. Není tím co zkazit a získá se čas k lepší rozvaze a případné přípravě jiné akce.

    Uvidíme, ta situace je hodně zapeklitá. Není v té zemi nikoho, na čí stranu bych se bez váhání přiklonil, být to na mých bedrech. Naštěstí není, ale to, jak to řeší ti, na jejichž bedrech to je, ve mně také nebudí důvěru, ani trochu. Ten propagandistický tyjátr si mohli odpustit.

    Já osobně si myslím, že nejlepší by bylo udržet to uvnitř syrského území, jenomže hordy uprchlíků zaplavující především Turecko, ukazují, že se to nedaří a tím pádem roste tlak na to, aby se s tím něco dělalo a co si budeme povídat, Turecko má pro USA svou hodnotu a tomu odpovídající vliv, takže nebuďme na pochybách, že ho využije a že asi časem k něčemu dojde.

    Nejspíš nás čeká období rvaček a nestability na celém východě a pravděpodobně to zasáhne více, či méně celý svět a dokud nebude islamismus buď, zlomen, a nejlépe zlikvidován jednou provždy, nebo dokud vítězně nepřivede celý svět ke zkáze a chaosu, tak se svět bude pořád zmítat v křečích a rvačkách, ne nepodobných tomu, co se děje v Sýrii a Egyptě.

    Výborná perspektiva že?

    OdpovědětVymazat
  64. Tipoval bych na variantu 2. Asad si musí být nutně vědom, že:

    - použití sarinu mu nadělá nepřátele doma i ve světě (tam hlavně, mladí levičáci se postarají)

    - lokální použití BCHL s údajnou ofenzívou rebelů nic moc nenadělá. Navíc to zabíjelo civily, děti a ženy. Bojovníci měli masky.

    Zatím co druhá strana:

    - použitím plynu vyrobila téměř jeden a půl tisíce mrtvol, umírání docela kvalitně zadokumentovala a poslal do světa. Tím vytvořila pro presidenta Obavu zdůvodnění pro zásah v jejich prospěch.

    - škody pro povstalce minimální, protože pro islámské fanatiky žena nebo dítě znamená asi tolik co kočka nebo pes. Prostě "věc". "Bojovníků" (fousatých) bylo mezi mrtvými pomálu.
    A mrtvoly mají rozostřené obličeje. Proč, když se má jednat o propagandistický materiál nejhrubšího zrna? Protože byly některé mrtvolu foceny několikrát? Nebo mají v hlavě takovou malinkatou dírečku, nyní už zalepenou?

    Příliš mnoho nezodpovězených otázek. Příliš mnoho mediální masáže a příliš málo faktů.

    Opravdu by mě zajímalo, co vede USA k takové nesmyslné angažovanosti. V čem jí tak strašně překáží Asad?

    OdpovědětVymazat
  65. ...trochu si vyprázdnit přeplněné sklady, namastit si kapsy a v neposlední řadě provést ostré testy některých zbraní, nejlépe mimo své území a na cizí účet...

    Draku přesně o tomhle byla vietnamská válka. Instruktážní filmy o protiradarových raketách a jak s nimi bojovat - vše natáčeno sověty "naostro" ve Vietnamu. (Ty filmy jsme měli jako součást výcviku.) Teď to myslím bude hlavně ze strany USA. Ve Afghánistánu to je guerillová válka, tam se používají jiné prostředky (drony, helikoptéry, izolované přepady předpokládaných lokací nepřítele) a v Iráku vlastně totéž v bleděmodrém. A USA si asi potřebuje vyzkoušet nové zbraně vhodné k zásahu proti pravidelné armádě.
    Kdo je ale ten BUDOUCÍ nepřítel USA?

    OdpovědětVymazat
  66. A jako obvykle dodatek:

    Vítězství islamistu v Sýrii bude mít za následek exodus miliónů lidí do okolních zemí a jejich následnou destabilizaci - nedostatek místa, vody, potravin. Zdá se, že by v případě "vyčištění" Sýrie od radikálních islamistů něco takového nenastalo, naopak by se hodně uprchlíků vrátilo.
    Nejde USA právě o takovou destabilizaci celého regionu jako záminku k jeho obsazení a vytvoření nástupiště na ropná pole? Já vím, zní to hodně divoce, ale...

    OdpovědětVymazat
  67. To STK:
    1. Pod Sýrií byla objevena pole zemního plynu. Izrael byl dlouho "na jediném kousku Blízkého Východu, kde není žádná ropa" a až v posledních pár letech našel nějaká ložiska ve středomořském šelfu; o některá z nich by ovšem mohl přijít, pokud by v intencích OSN vznikly samostatný arabský a židovský stát (jsou hned před pásmem Gazy). Pro něj případné tažení do Sýrie nebo alespoň vytvoření nějakého loutkového pidistátu musí být velkým geopolitickým a energeticko bezpečnostním pokušením.
    2. "Cizí" x "vlastní" území: To je dáno jednak historicky, jednak mezinárodními dohodami. Faktem je, že Izrael okupuje řadu cizích území, asi jako např. Německo na začátku 2. světové války. Včetně území, která starověkému Izraeli nikdy nepatřila, případně patřila jen přechodně (asi jako českému státu třeba Kraňsko). A může se mu stát to samé, co se stalo na konci WW2 Němcům. Případně, že jeho obyvatelé pocapou znova do diaspory, jako když prohráli válku s Římem.

    OdpovědětVymazat
  68. StK:

    Vezmeme-li to vylučovací metodou podle Sherlocka Holmese: "Vyloučíme-li postupně všechny varianty v úvahu přicházející, tak jediná nakonec zbylá musí být ta správná, jakkoliv je šílená."...

    A šílené to tedy opravdu je, to je v tom maglajzu asi tak to jediné, o čem opravdu není pochyb.

    OdpovědětVymazat
  69. A.S.P.:

    Opravdu netuším, co vám provedli ti houževnatí, inteligentní a pracovití tvorové, že vám tak silně leží v žaludku, ale měl byste si před tím, než zase začnete šířit ty protižidovské jedy do světa, zkusit uvědomit že:

    1) Izrael je jeden z mála, ne-li jediný, opravdu civilisovaný, slušný a demokratický stát celého regionu.

    2) Je to stát, který byl jeho "mírumilovnými" arabskými sousedy napaden již v 1. den jeho vyhlášení. Od té doby se to opakuje pořád a v menší či větší intensitě to platí dodnes. Opravdový klid snad od svého vzniku nezažil snad během jediného dne.

    3) Tím že tam je a že je tam v té síle v jaké tam je, váže na sebe sílu kdejakého grázla v onom regionu, ať už vojenskou, nebo ekonomickou. Kdyby tam nebyl, ta síla by mohla být nasměrována bez váhání rovnou proti nám.

    Zkrátka a dobře jsme na jedné lodi, ať se vám to líbí nebo ne. Tohle debilní pokrytecké evropské útočení na ně tak akorát způsobuje, že si začínají hledat oporu jinde, třeba u Indie, Číny a Ruska. Opravdu si myslíte, že je tak žádoucí, aby se zrovna Čína a Rusko dostávaly ke špičkové avionice a další špičkové vojenské elektronice?

    Velice bych se začal smát, kdyby Evropa, arabské státy a další idioti, co jsou v tomhle s Araby a Evropany zajedno, když vyhlašující bojkoty toho či onoho izraelského zboží, opravdu a důsledně dosáhli svého, protože by také mohli přijít na to, že se pak přes veškerou snahu nedostanou k jedinému pořádnému procesoru. Ten stav, co by nastal poté, bych jim moc přál, z celého srdce, protože by pak velmi brzy přestali mít čím šířit ty jejich mimoňské myšlenky. To by byl vskutku rajský klid.

    OdpovědětVymazat
  70. K antisemitismu posledních let:

    Jsem starý člověk, tak pamatuji, že Izrael byl pro tehdejší ČSR spřátelený stát, který jsme podporovali vojenským materiálem i výcvikem (např. vojenských pilotů). A v Izraeli nám to dodnes nezapomínají, to mi potvrdil režisér Radek Lipus, který tam točil (myslím dvě) pokračování svých "Šumných měst".
    Pak jednou přišel ze Sovětského svazu jakýsi befel a obrátili jsme na pětníku. Jako děcko pamatuji tu změnu rétoriky v rádiu - tenkrát jsem nad tím pochopitelně nijak nepřemýšlel, ale opravdu jsem si té změny povšiml. I jako kluk.
    Takže antisemitismus považuji, jak by řekla Kopretina, za levičácký výmysl. Proč židé tak strašně iritují levicové intoše nevím. Chováním to není, hromada jiných národů, států a náboženství se chová mnohem hůř, než Izrael. Musel bych se těch intošů zeptat, ale osobně žádného z nich neznám - což mě ovšem nijak nermoutí.
    Přitom si Izraelce nijak neidealizuji. Stát si vyvzdorovali a vybojovali pomocí zákeřných teroristických akcí - to jednoznačně praví dějepis. A ta jejich urputná snaha potrestat válečné zločince z II. světové téměř až "po jejich smrti" mi připadá taky poněkud "cáklá". Pomsta takřka biblická.
    Ale... Pořád lepší Žid v domě, než Arab za zády. S židy žijeme v Evropě už skoro dva tisíce let. Takže si trochu rozumíme. Islám vlastně ani tak dlouho neexistuje. A muslimské uvažování je proto o pár set let za našimi zvyklostmi. V tom stavu jsme už jako křesťanská společnost byli, za raného středověku.

    OdpovědětVymazat
  71. Pergille,
    ta otázka polí zemního plynu nalezených v Sýrii je poněkud složitější, než se Vám jeví. V červenci 2011 Irán a Sýrie podepsaly dohodu o postavení dlouhého plynovodu, který měl dodávat iránský plyn z největšího světového naleziště v South Parsu do Syrie, do sousedících států a přes Řecko až do Evropy. Plynovod by mělo postavit Rusko do 2016 r.(někdo píše 2018 r.)
    Několik měsíců poté Sýrie oznámila, že pod jejím povrchem byla nalezena rozsáhlá plynová pole.
    Co teď s plánem velkého iránsko-ruského plynovodu?
    Od té doby zintenzivněly boje rebelů proti Asadovu režimu.
    Sýrie se stala významným geostrategickým místem, kde se střetávají zájmy USA, které tam chtějí získat větší vliv a upevnit své pozice, a na druhé straně Ruskem, které nejen že nechce ustoupit, ale chce ve snaze vyšvihnout se na místo hlavní světové mocnosti, svůj vliv udržet a pokud možno rozšířit.
    Izrael, má-li v tomto klaní mezi mocnostmi nějakou úlohu, tak jen docela podřadnou.

    OdpovědětVymazat
  72. StK:

    Ono opravdu není dobrý nápad si idealisovat kohokoliv, nebo cokoliv, včetně sebe samého, neb tím si můžeme ublížit ze všeho nejvíc. Přeceňování vlastních schopností a sil následkem přílišné nesoudnosti vůči sobě samému, je snad největším průšvihem dnešní doby. Mnozí to dokonce nepřežijí a vyhrají Darwinovu cenu. Častokrát přiberou i pár dalších sebou na ten druhý břeh.

    Levicovost vnímám do značné míry jako vzpouru líné a hloupé většiny proti té pracovitější a chytřejší menšině, jako nástroj, jak jí pokud možno zlomit, oškubat a zotročit. Máloco provokuje blbce k nějaké akci tak silně, jako uvědomění si své vlastní blbosti v kontrastu s cizí inteligencí a pocitem ohrožení z ní. Snad jen ekonomický úspěch toho druhého, ten je ještě neodpustitelnější. A co si budeme povídat, v Izraeli, respektive mezi Židy obecně, je hodně jak těch chytrých tak těch úspěšných. Oni navíc, mezi sebou navzájem, se chovají jinak, pomáhají si a mají se navzájem v úctě, místo toho, aby si šli po krku. Je snad k té nenávisti zapotřebí ještě nějaký další, lepší důvod?

    Dokud byl předsedou britské vlády Benjamin Disraeli, tak si ruské imperiální opice nedovolovaly nazývat Británii bezvýznamným flekem na mapě tak, jako dnes, kdy má za sebou oslabení po 2 světových válkách, kdy tu druhou, která jí, a potažmo celou Evropu, oslabila mnohem víc, trestuhodně způsobily síly, které bychom mohli nazvat předchůdci dnešních zelených a levicí. Antisemitské byly v každém případě víc než dost a tou jejich vzpupnou ignorantskou tupostí a appeasementem způsobily tolik špatného, že z toho nejsme venku dodnes.

    Známosti s uřvanými zaslepenými intoši mi nikterak nechybí, stačí mi narazit jen na to, co po sobě nechají v kybeprostoru či v médiích a po dalším kontaktu pak už, veden pudem sebezáchovy, raději ani netoužím, natož abych ho aktivně vyhledával. O čem se také bavit s lidmi, kteří slyší a berou vážně jen sami sebe a svůj jediný správný názor a vše ostatní odvrhují?

    OdpovědětVymazat
  73. informaci:

    Vypadá to, že pro Asada je uchystán podobný scénář, jako kdysi pro Saddáma. Nejdříve se nechá odzbrojit, aby neměl být čím opravdu nebezpečný a až to po nějaké době nastane, tak něj v případě potřeby kdokoliv a kdykoliv vletí. Ta doba, po kterou udrží svět v nejistotě, je na něm, Saddám vydržel blafovat cca 10 let. Asad by to mohl také uhrát minimálně na několik let, bude-li dost šikovný jak on sám, tak lidi kolem něho.

    Nicméně ty "zájmy", dost intensivní a dost velké, hrají spíš proti němu a pro zkrácení času, který mu zbývá. Nicméně ať se ale ti, co takhle uvažují, podívají na sinajský plynovod z Egypta do Izraele, vezmou v úvahu mnohem delší trasu a zkusí zapřemýšlet nad tím, zda v tomhle regionu, za stávajícího stavu věcí, vůbec stojí za to, nad nějakým pozemním plynovodem, vůbec uvažovat. Mně se to nejeví jak dost reálné. Myslím, že je dost hloupé být terčem kdejakého přiblblého vyděrače, co neumí nic jiného, než dělat čurbes a domáhat se luxusní bezpracné existence.

    OdpovědětVymazat
  74. Draku, vím, že to není fair dávat odkazy na články v řeči, kterou neovládáte, ale tady jde o čísla, která bych musela jen přepisovat. Takže textu porozumíte i bez překladu.

    Započala stavba plunovodu Iran-Iraq-Syrie
    Energia: avviata la costruzione Gasdotto Iran-Iraq-Siria
    http://italian.irib.ir/notizie/iran-news/item/116664-energia-avviata-la-costruzione-gasdotto-iran-iraq-siria

    Ekonomické zájmy Ruska, Iránu a Číny v Syrii
    Siria: ecco gli interessi di Russia, Iran e Cina
    http://economia.panorama.it/Siria-conflitto-interessi-russia-iran-cina

    Ekonomické, strategické a politické zájmy USA a Ruska v Syrii (srovnávací tabulka MZV)
    Gli interessi economici, geostrategici e politici di Usa e Russia in Siria
    http://aprnews.net/2013/09/09/gli-interessi-economici-geostrategici-e-politici-di-usa-e-russia-in-siria/

    On ten scénář není vůbec jednoduchý. Ten konflikt asi teď na čas zmrazí, ale pak začne znova.

    OdpovědětVymazat
  75. Je tak na okraj.
    Nedávno jsme tu hovořili o pedofilii a včera o střetnutí civiizací.
    Přečtěte si tohle: osmiletá holčička v Jemenu zemřela na vnitřní krvácení po svatební noci s padesátiletým novomanželem.
    http://www.medicaldaily.com/rawan-8-year-old-child-bride-dies-yemen-how-underage-marriage-impacts-millions-girls-worldwide
    To je taky "civilizace"!

    OdpovědětVymazat
  76. informaci:

    S Mlhošem Zemanem souhlasím v máločem a málokdy, nicméně když svět islámu nazval anticivilisací, tak jednak si myslím, že vyjímečně v ten okamžik nelhal a také, že výstižněji to jedním slovem ani vyjádřit nešlo.

    V lepším případě se tam ta civilisace objeví během několika staletí, v tom horším nikdy, zůstane to beze změn.

    OdpovědětVymazat
  77. informaci:

    Sesumírované to je na těch odkazech dobře. Také si myslím, že plány na zásah půjdou na chvíli k ledu. Nejdříve je zapotřebí, aby se Asad dostatečně odzbrojil a pak až teprve bude možné na něj případně "vletět". Povaha toho konfliktu je taková, že dokud se to nevyřeší vymlácením jedné, nebo více zúčastněných stran, klid tam nikdy nebude, my se rozhodně nedožijeme.

    OdpovědětVymazat
  78. Včera Obama promluvil k národu a ocenil jako užitečný ruský návrh na kontrolu a eliminaci chemických zbraní v Syrii. Odložil proto hlasování v Kongresu na další dny v očekávání, jak se bude návrh realizovat.
    Dnes se mělo konat zasedání Bezpečnostní rady OSN, ale bylo také odloženo.
    Takže to teď visí všechno jako na nitkách.

    OdpovědětVymazat
  79. Nejnerelevantnější! Jedna za kreativní přístup, studente, mám z vás radost. A po obědě čtu dál.

    OdpovědětVymazat
  80. Putinova mediální protiofensiva rovnou v americkém tisku.
    http://www.nytimes.com/2013/09/12/opinion/putin-plea-for-caution-from-russia-on-syria.html
    Co vy na to? Molodec! taky mluví k americkomu národu.

    OdpovědětVymazat
  81. Vláďa Putin je opravdu dobrý manipulátor. Nebo má dobré "spisovatele projevů". Vyplývá to i z kostrbatého strojního překladu.
    Putin by byl dobrým presidentem USA.
    Že se tam nenarodil? To je přece jen pomluva!

    OdpovědětVymazat
  82. Teď jsem na poslední chvíli nevyšplíchl čaj. Boha jeho. Ještě dneska uplatním u každého, kdo to může ocenit!(No - nevím... z domu nikdo... zavolám potomkům!)
    Bohovske.

    OdpovědětVymazat
  83. Voloďa Putin je skutečný borec. Jeho článek udělal velký dojem. I Izraeli ukázal, jaká jsou rebelové hrozba - příští útok byl plánovaný právě proti němu.
    Dnes se sejdou ministři zahraničí Ruska a USA, aby projednali plán, co s chemickými zbraněmi Assada. Včera jsem četla, že jich má podle odhadů 1.500 tun.
    Odvézt je do speciálních zařízení pro jejich zničení je nemyslitelné, nejbližší jsou v Lybii anebo v Rusku. Jak je převážet - letecky?
    Američanům zničení svých 1.800 tun chemických zbraní trvalo 14 let.
    Zničit je na místě je také nemyslitelné. Ničí se prý výbuchy. A při výbušného materiálu musí být desetkrát víc. Kromě toho se zamoří ovzduší.
    Dát je pod mezinárodní kontrolu by vyžádalo přítomnost 75.000 vojáků mezinárodních jednotek. To je výpočet Pentagonu z r. 2012. Kolik skladišť má Assad? USA mají jisté informace o 19, ale podezírají, že jich je 42. Kromě toho by tu byla pořád hrozba, že rebelové stráž napadnou a zbraní se zmocní.
    Uvidíme, na čem se dva zam-ministři dohodnou.

    OdpovědětVymazat
  84. O ničení BCHL by mohl něco seriózního vědět jedině A.S.Pergill. Počkáme, jestli se tu neobjeví.
    ===
    Já četl, že některé z plynů se dají zničit (spálit, rozložit na prvky) jen ve speciálních pecích za velmi vysokých teplot.
    O výbuších jako způsobu likvidace bych velmi pochyboval, naopak jsem dumal, kolik kilometrů čtverečních ty BCHL zamoří a kolik lidí zabije, když se do skladiště nabourá takový dobře namířený Tomahawk...

    OdpovědětVymazat
  85. Pergille, každý stát sleduje své cíle, stejně tak každý člověk sleduje svoje cíle, nebo by měl. Humanismus je správný, člověk by měl pomoci jiný lidem, pokud to jde, ALE člověk by měl na první místo stavět sebe, svou rodinu a své přátele. Nemůžete mít radši cizí lidi, než-li své vlastní. To doopravdy normální není. Altruismus ano, ale nejprve je nutné pomáhat sám sobě, své rodině, svým přátelům a pak můžu pomáhat svým lidem.
    A že Stát Izrael sleduje své cíle? Má být? To má Izrael sledovat zájmy jiných států a na sebe vykašlat? Ale jděte! Izrael se má právo bránit a jednat podle svého nejlepšího uvážení...Má se snad nechat od mohamedánů zavraždit? Říkáte, že nemáte rád mohamedány, ale sdílíte stejnou nenávist k Židům jako oni. Tak v čem se lišíte?

    OdpovědětVymazat
  86. V mnohém se liší A.S.Pergill a mohamedáni, Kopretino. Například Pergill se neodvolává na žádného Boha. Stojí proti "světu" sám za sebe, bez přímluvce a vůdce Mohameda. Rozhoduje se svobodně, není vázán ničím jiným, než elementární slušností.
    A Pergill, myslím, necítí zrovna nenávist. Jenom těmi, kdo potřebují nějakou tu nadpřirozenou postavu nad svým konáním tak trochu - pohrdá.
    Židy, křesťany, muslimy i komunisty...

    Mě jich je spíš v tomhle ohledu líto. Nejsou svobodní, mají nad sebou svého "šéfa".

    OdpovědětVymazat
  87. Asi tak, H! Dobře vystiženo, věř.

    OdpovědětVymazat
  88. STK:
    Likvidace biologických zbraní se dá provést buď nějakou razantní desinfekcí nebo vysokou teplotou (teoreticky by to měly zvládnout i kafilérní autoklávy). Problém by mohla být nějaká exotika (některé zvlášť odolné jedy). Např aflatoxiny se rozkládají až při 360 stupních a něco (čisté, příměs stabilizujících látek může odolnost ještě zvýšit), ale dají se zlikvidovat cca 5 - 10 procentním louhem sodným nebo draselným s příměsí chloraminu (při pokojové teplotě).
    Likvidace chemických zbraní v koncentrovaném stavu může být problém (hlavně z hlediska, aby to nevylítlo ven), ale obecně se rozkládají oxidačními činidly, UV zářením (většina se spontánně rozkládá), případně jinak. Něco by se dalo spálit v podobných pecích, jak se pálí odpady s dioxiny.
    Faktem je, že pokud sklad zasáhne atomovka, tak kombinace teploty a záření udělá vcelku spolehlivě svoje (dalo by se to tedy navozit do vrtu, jak se dělají podzemní testy jaderných zbraní, a jednu tam odpálit). V tomhle známý film "Zabil jsem Einsteina, pánové" nekecá.

    OdpovědětVymazat
  89. Kopretino,
    my máme také svoje legitimní zájmy, a jedním z nich je, aby nedošlo v blízkovýchodním sudu střelného prachu k odpálení WW3. Izrael má zřejmě zájmy opačné, já to respektuji, ale to mi nebrání bojovat proti nim, a to všemi dostupnými prostředky.

    OdpovědětVymazat
  90. Dnes je to 40 let od strašlivé Jomkipurské války. Izraelci podcenili Araby, mysleli si, že jsou neporazitelní a že Arabové jsou srabáci. Těžce na svou chybu doplatili. Ubránili se, ale za cenu velikých lidských ztrát. 2500 izr. vojáků padlo v boji za svou vlast, kdyby prohráli, přišli by o svoji zemi...
    http://eretz.cz/2013/09/40-vyroci-jomkipurove-valky-6-24-rijna-1973/

    OdpovědětVymazat
  91. Ano, právě jsem chtěl na to upozornit: dnes se západem slunce začínají svátky smíření Jom kipur. Je to šabat šabaton = šabat šabatů, chcete-li (podle vzoru Velepíseň) velešabat.
    Asp, to jste, vřele doufám, jenom nešťastně formuloval. Jinak bych asi nebyl napříště s to účastnit se žádné diskuse, kde budete. Jenom jsem lapal po dechu. Zájem opačný - tedy že má zájem a pracuje k tomu, aby začala WW3 - ?! Stát Izrael, ano?
    H, prosím, drž se zpátky teďka, ano? Ty hned vzkypíš někdy. Dík.

    OdpovědětVymazat
  92. Jakube,

    formuluji pregnantněji: Mají zájem na něčem, co je spojeno s rizikem odpálení WW3, protože pro ně převažuje potenciální zisk v příhraničí. Pro nás je takovýto zisk zcela irelevantní - konkrétní vládce Golanských výšin a dalších zdejších území je nám lhostejný. (Nehledě k tomu, že bychom spíš měli podpořit mezinárodní právo, které je přiděluje Sýrii.)

    Proto je pro nás riziko spojené s tímto potenciálním ziskem pro Izrael nepřijatelné, a je tudíž pro nás legitimní v tomto Izraeli bránit (včetně odstavení proizraelských aktivistů ve vedení našeho státu, kteří by chtěli ČR dotlačit do jednoho šiku s Izraelem, případně jménem ČR vystupovat na podporu Izraele).

    Druhou věcí je, že podpora protiassadovských povstalců ze strany Izraele vede k likvidaci nemuslimských komunit v Sýrii, což rovněž není v našem zájmu, už proto, že přinejmenším tamní křesťané jsou nám kulturně a civilizačně bližší než Židé.

    Prostě zájmy Izraele a ČR v tomto případě stojí fakticky proti sobě a pro zájmy Židů a Čechů platí to samé.

    OdpovědětVymazat
  93. To Pergill:
    Nezdá se mi, že by pro Israel bylo přínosné vypuknutí III. světové - tedy jaderné války. Její vítězové nejsou předvidatelní.
    (BUDE-LI OPRAVDU SVĚTOVÁ, ŽÁDNÝCH VÍTĚZŮ NEBUDE.
    Takže možná už nebude na stole nejen otázka Golan, ale sama existence Izraele jako taková.
    Ani Evropy - aspoň té střední.
    Kam by mělo podle Vás směřovat Česko? Multikulturní (islámská) Evropa nebo snad Rusko? Nebo Amerika, která neví, co chce, ale chce to hned a když ji to nedáte, tak zahájí HNED politiku dělových člunů?
    Zkuste posuzovat Izrael stejnou optikou. Je tam mnohem méně šílenců, než kde jinde.
    (To si myslím já.)

    A pokud se jedná o pocity: Mám mnohem raději izraelitu v domě, než muslima přes ulici.
    Spolupráce Židů a vypočitatelného islámu je myslím jenom teorie, pro kterou se dají (jako pro každou šílenou teorii) nalézt mnohé náznaky. Ale Židé nejsou hloupí. Vědí, že by byli hned druzí na řadě - hned po bezvěrcích a křesťanech.
    ====
    POdívejte se třeba tady na kreacionistické důkazy. Pěkné, že? A mnozí tomu pevně věří. [;>))

    OdpovědětVymazat
  94. Tak: na Golanech jsem nedávno (nepochybně jako jediný z vás) byl. Jejich nejméně dvojí zásadní význam pro I je pak pro vás elementární. A význam existence I pro nás, pro Evropu, pro euroatlantskou civilizaci je mi tak zřejmý, že je mi stydno to vůbec konstatovat.
    A dál jenom citátek: "Jak nestvůrná představa, že bychom měli jít kopat zákopy pro malou vzdálenou zemi, o které nic nevíme." Satis?

    OdpovědětVymazat
  95. To STK
    Tohle je problém cost x benefit: Pro Izrael je možnost další expanze do Sýrie a fixace v dosud okupovaných územích tak velkým přínosem, že jsou schopni akceptovat riziko, že se to zvrtne (dokážu si představit také určitý "tunelový pohled" politiků, snících o "Velkém Izraeli"). Konec konců, Hitler se také pustil do územní expanze a riziko, že se to zvrtne (což se naštěstí i stalo) považoval za přijatelné.
    Pro nás, pro které je ten "benefit" ryzí nula, je i malé riziko, že se to zvrtne, zcela nepřijatelné. A tady zase až tak malé není, alespoň z určitého odstupu to tak vypadá. Dokázal bych si představit i konflikt mezi ruskými a US loděmi před syrským pobřežím, po němž by to už "cestou padajícího exkrementu" přešlo plynule na házení atomovek.

    To Jakub S:
    Zde se opět kříží zájmy Izraele a zájmy ČR velmi výrazně:
    ČR má území jasně definované a většina jeho hranic byla definována už před tisícem let (+-) a jsou fixovány řadou mezinárodních smluv. Je tedy v našem zájmu, aby byly hranice tohoto typu co nejvíce respektovány.
    Izrael okupuje řadu území, která mu podle platných mezinárodních smluv nepatří, a okupuje i řadu území, která nepatřila ani starověkému Izraeli. Je proto v jeho zájmu, aby mezinárodní smlouvy byly jen cárem papíru (jak je definoval třeba Hitler) a historické hranice se nerespektovaly (a nahradilo je aktuální rozmístění vojsk).
    A k vašemu citátu: Problém je, že předmnichovská československá hranice s Německem byla, s výjimkou Chebu a okolí, stará kolem 1000 let, ta u toho Chebu něco přes polovinu té doby. A ty zákopy by se kopaly na její udržení. Hranice Izraele za Golanami (a ledaskde jinde) nemá žádné historické opodstatnění, vznikla nelegální (z pohledu mezinárodního práva) a násilnou územní expanzí a snahou o anexi cizích území, a "kopat zákopy" za její udržení by znamenalo akceptovat násilnou anexi cizích území a tím si zadělávat na válku po celém evropském kontinentě, i ledaskde jinde (protože historické a mezinárodně dohodnuté hranice jsou solí v očích nejen Židům, ale i nějakým neo-Hitlerům).
    Je mi jasné, že pro Židy historické hranice na evropském kontinentu nic neznamenají (proto také jejich angažovanost v těch EUnijních silách, které volají po "rozpuštění" tradičních evropských států), nicméně zájem většiny Evropanů (Židé Evropané nejsou) je zcela opačný.

    OdpovědětVymazat
  96. Nestrašit Pergille, nestrašit!
    Ono je to už i takhle celkem na ...ptáka.

    OdpovědětVymazat
  97. STK
    Znáte definici, že optimista je jen špatně informovaný pesimista?

    OdpovědětVymazat
  98. Počítám pánové, že se o tom nedohodnete.
    Jeden mluví o etnických Židech, druhý o židech podle víry - ale ještě je sorta člověka, kterého bych nazval nejraději Izraelitou. Občan Izraele, který zdaleka nemusí vypadat jak Žid, může to být Čech nebo Rus a dokonce ani nemusí být ortodoxní žid - a přesto.

    Pergille, nesdílím s Vámi ten pesimismus. On to má Izrael dost špatné. Kdyby jen držel své hranice, stále by byly napadány okolními Araby - a byl by (a vlastně je) stále vyzýván k tomu, aby část svého území Arabům. kteří tam tvoří nezanedbatelnou složku obyvatelstva. Takže pokud je mi známo: Golanské výšiny jsou strategický bod, z něhož lze snadno ostřelovat "historické území" Izraele. Což se dokonce dělo. Takže se nedivím, že si je Izrael drží. Jak je to s Gazou nevím přesně - výkladů je několik a vzájemně si dokonale odporují. Faktem je, že za "historické území Izraele" lze považovat ledacos. Židovská území v určité době, Židy zabraná území ve válkách, mezinárodními smlouvami přidělená území... Izrael je malinká země s fůrou obyvatel, nekompaktně rozesetými po celém, světě. Takže chce víc prostoru. Lebensraum. Ale kvůli tomu nemusí být válka. A už vůbec ne mezi CCCP (Ruskem) a USA.

    Možná to není správné - ale pokusy okolních států zabrat židovské území taky nejsou zrovna košer.
    Odsud, z Kotlinky, bych opravdu neměl odvahu to jakkoliv "pískat". Těch úhlů pohledu může být celá řada. Úplně mi stačí, že jsem měl v rodině vězně z koncentračního tábora (táta), jehož sestra si vzala za muže hitlerovského vojáka. Tchyně byla Němka, a tajná propagátorka Hitlera. To vás naučí nakonec konstatovat s tím židovským mlíkařem z ruské vsi Anatěvka: "Ale zase na druhé straně..."

    OdpovědětVymazat
  99. A víte Pergillle, co je moje oblíbené úsloví?
    "...A BUDE HŮŘ, MNOHEM HŮŘ!"

    Zatím to funguje. Je to jen otázka dialektiky.

    OdpovědětVymazat
  100. To STK:

    K ostřelování: v době raket, které dolétnou mnohem dál, než jsou Golanské výšiny, by v podstatě musel "bezpečnostní koridor" sahat až někam k protinožcům, a to by ještě nepokryl prostředky schopné vyletět na oběžnou dráhu (těm je prostě malá celá planeta). Takže tohle beru jen s opravdu velikými rozpaky.

    Faktem je, že spravedlivé řešení blízkovýchodního problému neexistuje. My nejsme v podobné situaci, protože bychom se shodli i s těmi Kelty (my jsme asimilovali ty z nich, co z kotlinky neodešli, takže jsme v reálu potomky stavitelů keltských oppid, a nedělilo by nás ani náboženství).
    Rozhodně neberu jako validní argument, když nějaký náboženský smrad vyhlásí nějaké území za "zaslíbené" pro tlupu stejných smradů, kteří ho následují. Už proto, že uznáním takového aktu vznikne riziko, že se něco podobného stane i nám (nebo komukoli jinému v našem okolí; o něco podobného se pokoušejí už i muslimové) a bude to obecně uznáno jako legitimní akt.
    Na území Blízkého Východu mají naprosto stejný nárok Židé, Arabové, křesťané a další etnika. Faktem je, že asi není cesty, jak je donutit ke vzájemnému respektu a mírovému soužití, protože jsou mezi nimi už řeky krve, potencované (zejména u židů a muslimů) agresívním a nesnášenlivým náboženstvím.
    IMHO by asi bylo optimu blízkým řešením vyhlásit nad tím územím protektorát civilizovaných zemí a držet tam státní mocí, coby "organizovaným násilím" pořádek stylem "padni komu padni". (Zkrátka měla Palestina zůstat britským protektorátem, zřízení nefunkčních a znesvářených samostatných států byla totální pitomost; viděno zpětně, po válce každý vojín generálem.) To je ovšem zcela nereálné, protože jednak by se do toho nikdo nepustil, jednak by navození tohoto stavu stálo hory mrtvol.
    Druhou co do blízkosti optimu, snad trochu reálnější, možností je izolovat toto území, aby se anexe cizích území a válka nešířily dál (což by znamenalo poskytnout pomoc třeba té Sýrii, a dalším zemím, získat zpět okupovaná území). Tady je Rusko o něco blíž tomuto přístupu než USA.

    Faktem je, že pro část (podstanou) muslimů bude Izrael legitimním cílem útoků naprosto vždy a naprosto kdekoli (i kdybychom je přesunuli do Grónska nebo Antarktidy), protože se Mohamed kdysi uřek', že ho Židé odmítli, a proto až do soudného dne nebudou mít svůj stát. Izrael je z tohoto pohledu diafamací islámu a muslimové budou bojovat za jeho likvidaci, protože jen tak sami sobě potvrdí a dokážou, že jejich náboženství je to pravé ořechové. Což je pro hluboce věřící motivace velice silná.

    Pochopitelně, existuje řešení spočívající v důsledné a nemilosrdné diskreditaci "abrahámovských" náboženství, včetně jejich tézí, včetně osob jejich hlasatelů a proroků. Ta by umožnila soužití potomků nábožensky zvlažnělých židů, mohamedánů i křesťanů, případně jejich splynutí do jednotné populace. Tohle ovšem starší všech tří těchto náboženství velice dobře vědí a budou proti tomu bojovat i za cenu, že se na chvilku přestanou vzájemně podřezávat, střílet a vyhazovat se do vzduchu.

    OdpovědětVymazat
  101. Pergille, jakým přínosem by byla pro Izrael expanse do Sýrie? To mi hlava nebere? Izraelci nejsou pitomí, ví, že by území Sýrie nebo Jordánska neměli šanci ubránit a právě Golany "okupují" kvůli své bezpečnosti, aby různé teroristické bojůvky ze Sýrie nemohli Stát Izrael ohrožovat.
    Jinak která území Izrael "okupuje"? Sinajský poloostrov Izrael vrátil Egyptu bezprostředně po pedepsání mírové smlouvy? Zůstává zde území Západního břehu (Judea a Samaří) a Gazy. O tyto území je nutné jednat a uzavřít konečnou mírovou smlouvu, ovšem je-li to vůbec možné, no uvidíme.
    K rozpouštění národních států. Snahu rozpustit národní státy mají levičáci no a mezi levičáky jsou i Židé (např. Cohn Bandit), ale mezi levičáky je spoustu jiných národů a levice je obecně silně protiizraelská, včetně levicových antisionistických Židů.

    OdpovědětVymazat
  102. Jo, a jsme u jádra pudla, Pergille.
    Veškeré ty teorie, teze a pověsti je jenom snaha se stát "největším opičákem" v kraji nebo i na zemi. A z historie si jako důkaz vezmu jen ten úsek, který se mi hodí.
    ===
    A tohle má snad každé náboženství zabudované - "Jediný pravý Bůh!"
    Obávám se, že by tohle znalec našel i v budhismu. Jakmile se začne do konání lidí míchat víra, skončí to vždycky "křížovými výpravami".

    Ale bez té "vášnivé víry" nastává ve společnosti útlum, lenost, měkkost, laxnost - tedy to, co vidíme dneska v tzv. "západním světě".
    Otázka, co je horší. V každém případě jsou oba přístupy k životu dokonale komplementární - jedněm je to celkem jedno, raději uhýbají a druzí o to více útočí. A až to vyhrají, ve svých rolích se pak po nějaké době prostřídají. [;>)

    Ad Golany: Míní se asi dělostřelectvo. Rakety jsou už trochu jiná káva - a jiná doba. Ta argumentace je zřejmě relikt minulých dob.
    I když: Takový snajpr dokáže poměrně hnusně zatopit celému městu pod ním - viz Jugoslávie. A je to jen jeden chlop s jednou puškou. Spoza kopce to nejde.
    Ale přiznávám, začal jsem opakovat cizí argumenty bez většího přemýšlení.
    Pardon.

    OdpovědětVymazat
  103. Dveřník připomíná 330 výročí bitvy u Vídně.
    Kdo si chce osvěžit vzpomínky
    http://www.valka.cz/clanek_14243.html

    OdpovědětVymazat
  104. Dovoluji si upozornit na zasvěcený článek o možnostech likvidace sarinu coby jedné z významných OL, jejíž vlastnictví syrskou armádou se předpokládá:
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=7126

    OdpovědětVymazat
  105. StK, ono jsou rakety a Rakety.
    Jaký dolet mají ty domanicodelanico Kásamy? Tam bude nějakých 20 - 30 km kurňa znát. Ostatně i 122 mm raketomet vz. 70 má dostřel 20km. Tedy vcelku účinná ochrana před jednoduchými levnými raketami.
    A taky je to významné zdrojové území Galilejského jezera.

    OdpovědětVymazat
  106. Ale ano,
    mít pod kontrolou vyvýšeninu nad krajinou je vždycky dobré.
    A jednoduché rakety (co se dají propašovat v GAZ-u) jsou hlavně výzbrojí "partyzánů" čili "banditů". Takže: ano.

    Proti pravidelnému vojsku ale ta vrchovina moc nepomůže, v tom má zase Pergill pravdu.

    Stejně to vypadá, že čím dál tím víc se bude používat dronů. A to jak výzvědných, tak útočných. Takže to bude souboj mezi elektroniky o zarušení nebo dokonce ovládnutí nepřátelských dronů. Kdo najde nový bezpečný komunikační kanál, vyhraje. Nová doba, SF. Už jsme zase dohnali fantazii. Už jen zbývá holoskopický sběr dat. Ale nejsem si jistý, jestli už něco podobného není ve finální fázi výzkumu. [;>)

    OdpovědětVymazat
  107. njn, asi tak
    Kdo zatím používá drony a k čemu
    pokud by měly provést masivní útok, asi by si nesly program se seznamem cílů (v EPROM?? nebo nějak podobně) a veškeré ovládání by spočívalo v zadání pořadí cílů.

    anebo i když kdož ví?? to bude úplně jinak

    co na to mlíkař?

    OdpovědětVymazat
  108. Zatím se zdá Kapitáne,
    že drony se používají nejčastěji pro letecký průzkum (kontinuální) a jako prostředek nenadálého útoku - hlavně na pohyblivé cíle. Na pevné cíle je jednodušší použít Sekyrku ééé Tomahawk. Taky unese větší nálož a (prakticky) se nedá sestřelit - pokud kopíruje terén. Ty zákeřné Sekyrky se dají naprogramovat i tak,, že útočí z úplně jiného směru, než byly vypálena a o několik minut později. V obou případech to značně omezuje účinnost PVO.
    Ale už dávno nejsem na tohle specialista, už vím jen to, co se dočtu v tisku nebo na netu. Doba holt pokročila. A ty opravdu důležité věci asi budou tajné. [;>)

    OdpovědětVymazat
  109. Po třech dnech tady. A četl jsem se vzrůstajícím údivem, že nikdo ani nenaťukne ten základní důvod rozhodnutí rychle obsadit a držet Golany - až to najednou před koncem čtu, chválabohu, aspoň zmínkou od kapitána.
    Jistěže. VODA: Základní, jednoznačně a s velkým odstupem hlavní strategucká surovina země. Tiberiadské či Galilejské jezero, voda pro polovinu země pro veškeré účely. Měli byste vidět, pozorovat, registrovat, jak si toho tam váží. A nemohou si prostě dovolit, aus Existenzgründen, nezaujatě pozorovat, jak soused činí přípravy na odříznutí jejich státu od jediného zaznamenáníhodného přítoku té drahocennosti. Zatím...

    OdpovědětVymazat
  110. Ano, je to známo a tak jednoznačně známo, že to prostě nikoho nenapadlo podotknout. [;>/

    OdpovědětVymazat
  111. Pro Jakuba.
    1/ V r. 2014 75% vody v Izraeli bude pocházet ze zařízení na desalinizaci a čištění vody.
    2/Vědecká spolupráve EU a Izraele v tomto programu.
    3/V r. 2011 EU prostřednictvím Evropské banky financovala částkou 120 milionů euro postavení nového zařízení na desalinizaci v Ashodu.

    1/Entro il 2014 il 75% dell’acqua in Israele proverrà da impianti di desalinizzazione e purificazione. I pozzi oggi vengono scavati a 1 chilometro e mezzo nel sottosuolo (in Italia si scava in media trecento metri per trovare l’acqua). La ha detto Yossi Shmaia, della Mekorot Israel national water company, nel corso di un recente seminario internazionale sulle risorse idriche al caffè Pedrocchi di Padova.
    http://www.e-gazette.it/sezione/utilities/israele-75-acqua-desalinizzazione

    2/Ambiente: Ricerca UE – Israele energia verde e desalinizzazione
    http://www.ambienteambienti.com/news/2012/07/news/ambiente-ricerca-ue-israele-energia-verde-e-desalinizzazione-76213.html

    3/Israele: 120 mln da Bei a impianto desalinizzazione
    Struttura ad Ashdod e produrra' 100 mln metri cubi acqua l'anno
    08/dic/2011
    http://www.ansa.it/ansamed/it/notizie/rubriche/enpi/2011/12/08/visualizza_new.html_8407454.html

    Jak vidíte, jsme informovaní. Vy jste to četl?

    OdpovědětVymazat
  112. Problémy zásobování vodou v Izraeli.
    http://www.ugei.it/lacqua-in-israele
    Jordán je už špinavá stoka.

    OdpovědětVymazat
  113. No jistě, odsolování atd. -a co to má co dělat s tím, že chci, aby se i mí potomci mohli procházet v noci v Tiberiadě kolem plného Galilejského jezera a podél plného Jordánu? Jakkoli podle někoho špinavého? MMCh ubezpečuju vás, že mi ani nenapadlo vidět v něm stoku. A ponořil jsem se do něj, ovšemže, když jsem tam byl. Dokonce přes výslovný zákaz na několika tabulích. JENŽE to nebylo kvůli hygieně - chacha. To místo si zakoupili (?) a opatřili chodníky s klandry ap. šikovné obchodně a vůbec zdatné nové americké církve - tuším ti všude dnes se rozlézající evangelikáli.
    A mít svou zemi pořád jako na dlani - míním na střelnici - pod děly na vrcholu předlouhého táhlého volného svahu... představte si to. Vše.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)