Prohledat tento blog

pátek 1. listopadu 2013

Prosťáčci a jejich Velký Bratr


Edward Snowden
Velký Bratr. Ať už se nám to líbí nebo ne, je tady. Je tady odedávna a a bude tu pořád. Už jsem tu o něm jednou psal. To, co se kdysi provádělo tajně, ze zaparkovaných aut nebo podkrovních bytů, to všeliké prosvěcování dopisů a rozlepováním obálek nad parou, napichování telefonů a bůhví co ještě už patří do dávné historie , někam k lovcům mamutů nebo do starého Egypta. 



   Stejně jako odposlouchávání pomocí štěnic - odborně "prostorový odposlech" v kanceláři, v autě, v ložnici nebo i na záchodě. Fantastický film Ucho s  Jiřinou Bohdalovou, kdy to ještě byla skvělá herečka a ne "nesmrtelná teta" všech možných potentátů dneška. To je minulost.    Dneska jsou naše data všude a jejich úniku vlastně zabránit nelze. Na vyšší úrovni se děje mezi podniky, kde se tomu říká průmyslová špionáž. A pak jsou tu zpravodajské služby států, které se snaží odhalit, co soused, ať už je to momentálně náš přítel nebo nepřítel zamýšlí, čím by mohl náš stát ohrozit. A pochopitelně - kontrašpionáž - tedy špehování špehů.

   Říká se jim zpravodajci, ale ti, kteří jsou předmětem jejich snažení ovšem mají pro tenhle druh lidí jiný termín -  špioni. Zvědové byli už ve starém Egyptě, byli ve antickém Řecku i v Římě za dob, které se nyní považují za "klasické", středověk se špehy mnoha různých barev jen hemžil. Ostatně - nelze si vykládat činnost všem známého Jidáše za příběh špiona a zrádce?  

   Být "spravedlivě rozhořčen" faktem, že výzvědná služba USA odposlouchávala kdekoho po dlouhá léta je jen pokus o manipulaci našimi ovčany. Ano, pochopitelně že odposlouchávala, sledovala elektronickou korespondenci i toky peněz - pokud to bankovní systém umožňoval. A umožňoval, protože to bylo evropsky posvěceno, dokonce se sledování provádělo v koprodukci. To, že Angela Merkel byla sledována rovněž je sice lehce nechutné - ale pochopitelné. Když kancléřka nejmocnější země západní Evropy používá soukromý, nezabezpečený telefon - to je stejné, jako když se pop-star svléká u dobře osvětleného okna a pak se velmi rozhořčuje, že ji paparazzi fotografují. Čímž nechci podezřívat NSA, že by se neuměla napíchnout i na ten  zabezpečený. 

   A Edward Snowden? To je typický, školní případ Jidáše. Pracoval v NSA, špehoval, ale asi měl pocit, že je nedoceněný. Řadový zaměstnanec. A rozhodl se, že získá svých třicet stříbrných, které mu asi nikdo nechtěl nabídnout.  Nebo se rozhodl, že jej práce pro zpravodajce NSA už přestala neuspokojovat a už odporuje jeho svědomí. Takže začal nahlas žvanit. Pro peníze nebo pro slávu. Určitě nezačal pracovat pro NSA ve věku, kdy "z toho ještě neměl rozum". A určitě byl jeho plat větší, než plat prodavače hamburgerů. Takže pokud se dodatečně rozhodl stát apoštolem morálky a usoudil, že jeho vlast, Amerika, činí špatně, když se snaží zjistit, zda se ve světě neděje něco, co by ji mohlo ublížit měl podat výpověď a jít dělat něco jiného. Třeba prodávat ty hamburgery. Ale to co provedl se obvykle označuje za zradu a krádež. Proton se ani Rusko nerozhodlo Snowdenovi poskytnout politický asyl běžného typu. Znamenalo by to totiž, že takovou zradu státních zájmů schvaluje a mohlo by očekávat, že jeho "cнеговики" by podobně uspěli u vlády USA. Takže Edward byl "zaměstnán" v oboru. Docela by mě zajímalo, kolik osobní svobody vlastně má. A jak dlouho bude trvat, než ho srazí neznámé auto nebo v noci upadne hlavou na obrubník chodníku. Případně sní něco otráveného.

   Nicméně rozhořčení politiků a hlavně žurnalistů je značně licoměrné. Protože i Německo, Španělsko a ostatní země EU mají svá zpravodajská centra a pokud by se dostali k možnosti odposlouchávat  telefon Barracka Husseina Obamy mají svatou povinnost takovou příležitost využít. Jenom se nesmějí nechat chytit kontrašpionáží - nebo zradit nějakým svým "Schneemannem".

   Ale zásadní problém je jinde, než v pohoršeném brblání odposlouchávaných. Kdyby se totiž opakovalo 11. září nebo exploze na Bostonském, maratonu, titíž novináři by řvali jak tuři, co že dělala výzvědná služba, proč přípravy na takový útok už dávno nezjistila a nezasáhlo se proti jeho strůjcům dřív, než takový útok nastal. A kdo že může za ty mrtvé a zraněné.  

   Takže jak, milí politici? Odposlouchávat nebo neodposlouchávat? A když už odposlouchávat, tak koho odposlouchávat? Jak rozeznat člověka, který se teprve chystá** k nějaké nekalosti? Jak zjistit, kdo takovou skrytou teroristickou buňku financuje, školí, řídí? Hodně to připomíná film USA s Tomem Cruisem Minority report.* 

   Kdyby ty řeči o nepřípustnosti odposlechů a sledování mailů, finančních toků a podobných informací bylo opravdu tak zavrženíhodné, bylo by nutné začít u sebe a podobné instituce, zpravodajské centrály zrušit i v Německu, Španělsku atd. K tomu ale žádná vláda, ani ta sebe naivnější nepřistoupí. Stala by se slabou, zranitelnou, informačně zaostalou, prostě neschopnou. Protože její protivník pochopitelně nic takového neudělá. A hranice mezi spojencem, sousedem, konkurentem nebo protivníkem nejsou nikdy dost ostré - a hlavně časově stabilní.  



   Takže naši zpravodajci i cizí špioni jsou součástí naší společnosti na všech úrovních už tisíce let. A odtahovat se od tohoto faktu je obyčejné pokrytectví. Pokrytectví.




*/ Píše se o nějakém převratném počítačovém programu, který policii předpovídá, kde a kdy se stane následující zločin. Rada Vacátko takové věci věděl z vlastní zkušenosti. Kde se stává jaký zločin a kdy se tak obvykle stane. Prostá pravděpodobnostní statistika starého dobrého kriminalisty.

Dneska na to potřebujeme počítačové programy, protože specializace policistů dospěla do takové úrovně, že mnozí už znají jen ten svůj uzoučký obor. Znají jej sice dokonale, ale bez dalších policejních složek jsou vlastně nepoužitelní. 

**/  Nebýt odposlechů, byl by MUDr. Rath stále váženým poslancem a nevinným hejtmanem Středočeského kraje. Proto v téhle kauze někteří obhájci tak hlasitě protestují proti odposlechům, záznamů atd. Nemohou dovodit, že jsou falešné, tak aspoň namítají, že nebyly pořízeny v dokonalém souladu se stávající  legislativou. A jádro pudla, vlastní trestný čin, se nějak pod těmito pseudoargumenty ztrácí. Což je účel hry.


==XX==

A přečtěte si názor Karla Pacnera na Neviditelném psu. Já od něj neopisoval a on ode mě asi také ne.

110 komentářů:

  1. Přerušuji čtení a konstatuji, že postřeh o Jidáši jako vlastně něco jako špiónovi je úžasný. Kafe a čtu dál. Pak se probudím a du spat.

    OdpovědětVymazat
  2. Stejně je ten americký hošíček velký blbec. Zadělal si na budoucnost, že ani netuší jak.
    Prosedí zbytek života v Rusku anebo když z něj vyleze, bude mít co dělat s kolegy. A není jich málo.
    Jo, mládí, nerozvážné exhibicionistické mládí.

    OdpovědětVymazat
  3. To snad už opravdu ani nemůže být pravda. Ale je. Jájájá I., byv dotázán, může-li být někomu bez chuti dostavit se, leč s pocitem, že si ten řád zaslouží, ocenění zasláno či dodáno jinak než na ceremonii, pravil: Ne, jen tak řád dodat by byla urážka tohoto státu. V tom případě jej nedostane.
    Verba mihi absunt, amici. A slušnost jde stranou: sedí tam nabubřelý ješitný sebestředný domýšlivý trapný vůl.

    OdpovědětVymazat
  4. A že Američani po léta odposlouchávali Merkelčin mobil? To je toho! To Italové vyfotili její holou zadní část, kam nepřijde slunce (promiňte tu opisnou formu, ale nemůžu napsat rovnou prdel, Kocour by mi to nepustil) a dokonce to uveřejnili v novinách.

    OdpovědětVymazat
  5. Právě čtu, že Snowdemovi přítelé na svém websitu Free Snowden vybírají peníze na jeho obhajobu.
    Když chcete, můžete taky přispět. Možnosti jsou nepřeberné.
    Na situ také najdete informace o tom, co prozradil, jak utíkal a o jeho problémech s asylem.

    http://freesnowden.is/asylum-in-russia/index.html

    OdpovědětVymazat
  6. No, konečně popis reality, kdo nevěří ten naběhne.
    Informace.......... je to milé, ale celé "Snovědění" je zase jenom hra. Blázni se radují...........jen čti,ti,i!
    4P.

    OdpovědětVymazat
  7. Ale jo, jednou s Vámi EK vyjímečně souhlasím. Je to jen velký řev medií kolem ničeho
    Co svět světem stojí, byla tu špionáž a s ní ruku v ruce protišpionáž.
    Každý chce vědět, co dělá soused. Přiznejte, Vy taky tisknete ucho ke stěně, když se sousedi hádají, aby Vám neuniklo ani slovo, ani jedna facka.
    No a státy? Když mají k dispozici tolik prostředků? A každý den vylezou firmy s něčím jiným, novým. Nemají to použít?
    Všichni se špehovali navzájem, jak teď vychází najevo. Tak si nemají co vyčítat.
    A ten blbeček Snowden? Nemyslete, že ho už Rusáci nevyždímali jak hadr na mytí podlahy. Prý mu už dali místo u nějaké soukromé internetové společnosti a učí se pilně rusky. To asi než ta vřava utichne. Pak stejně zmizí někde v neznámu.
    Co z něj zbude? Právě ten vyždímaný hadr. A pak zavřou jeho přátelé i ten website.
    Ale kdybyste chtěl, EK, můžete nějakou tou korunkou přispět na hájení svobody informace.

    OdpovědětVymazat
  8. Milý STK

    Dovolím si ne úplně souhlasit. Rozhodně všechny sledovačky, které Snowden propíchl, nesloužily na boj proti terorismu. Opravdu si nedokážu představit, že by soudružka Merkel sbalila pár papiňáků, nacpala je výbušninami a šla je odpálit někam do USA. A ještě o tom kdákala do mobilu.
    Jsou prostě věci, které se nedělají, a takovéto špehování vedoucích představitelů a diplomatů SPOJENECKÝCH zemí patří mezi ně. Něco jiného jsou země nepřátelské a potenciálně nepřátelské. Pokud ovšem USA zařadily Německo do této kategorie ...

    Druhou věcí je, že asi existují hranice, za kterém člověk prostě nejde. Snowdenovi zcela jistě při přijímacím hovoru neříkali, že jde špehovat spojence (apod.). A pokud se člověk dostane do situace, kdy má dělat něco, s čím bytostně nesouhlasí, pak je asi opravdu lepší odejít s pořádným bouchnutím dveřmi, protože to bouchnutí je paradoxně bezpečnější, než nějaký tichý odchod. Pokud by jen napsal rezignační dopis svým nadřízeným, tak by se nejspíš noticka o jeho přejetí neidentifikovatelným autem (nebo podobném incidentu) nedostala ani na stránky lokálních novin.

    Osobně jsem toho názoru, že v USA panuje chaos a b...l, organizovaný islamistickým agentem Obamou. A každá hrstička písku do soukolí této mašinérie je paradoxně plus pro nás, i ty USA.

    OdpovědětVymazat
  9. Svobodná Informace ? Nepředstavitelné. Ucho na hrnci, jen v pohádkách, už jsou jiné metody Informace. Těch 200 m k sousedům není problém.
    4P

    OdpovědětVymazat
  10. Já Snowdena považuji jednoznačně za zrádce. Zrazovat zemi JE vlastizrada v každém případě. A že nás "odposlouchávají"? V dnešní době není žádný problém cokoliv najít na kohokoliv. Kdo nemá co skrývat, tak mu nehrozí vůbec nic. Vždyť i gůgl je zdatný špión, adresy a stránky, které navštěvujeme o nás vypoví hodně. Snowdena podporují všelicí antiamerikanisté všech odstínů, od nácků, bolševiků a islamistů.

    OdpovědětVymazat
  11. EK,
    nechte toho leštění mašinkvérů a vypucujte raděj dno toho hrnce, aby se Vám k němu nepřilepilo ucho, až zas budete sledovat, co se děje u souseda. Ono takové umaštěné ucho není nic moc příjemného.
    A přispějte na obajobu Snowdena, bral chudák jen 122.000 dollari l'anno - dolarů ročně a tak nic neušetřil. To víte, ceny pořád stoupají.

    OdpovědětVymazat
  12. V Umbrii je nejstarší strom Itálie. Je to olivovník a je mu 1.700 let.
    Podívejte se.
    http://www.avventurosamente.it/vb/100-flora/12527-lulivo-millenario-di-trevi-pg.html
    Byl tu už za Říše římské a přežije nás všechny.

    OdpovědětVymazat
  13. Kopretino,
    považovala byste za zrádce příslušníka SS, který pomohl Židovi utéct z koncentráku?

    OdpovědětVymazat
  14. se totiž opakovalo 11. září nebo exploze na Bostonském, maratonu...
    Chápu, ale co s tím má splečného odposlech například Merkelové?
    To co Snowden "odhalil" není novinka. Jen konkrétními fakty potvrdil axiomatický předpoklad. Že špionáž je rutinní a všeobecná a provádí se ne za účelem boje prti terorismu,ale za účlem získávání jakýchkoli zvýhodňujících informací. Pod "veřejně prospěšnou" hlavičkou. Rozsah špionáže vyvolal zděšení i odpor představitelů veřejné moci USA. Co se týče Snowdena, má poruchu osobnosti. Ne proto, že to provalil, ale že to udělal tak hloupě. Buď to nedomyslel, nebo to má jako adrenalinový sport.
    Realita tajných služeb je taková, že mají přirozenou tendenci být fakticky nadřazenou mocí. Neslouží politice, ony ji vytvářejí. Ne vždy zhoubně. Například, no, něco vám pustím, už na tom nezáleží. Díky obyčejné lidské spolupráci lidí z různých a to i z protivných stran, nedošlo k eskalaci konfliktu na Balkáně. Příslušný chlebodárce nemusí vědět všechno. Naopak je žádoucí aby nějaká informace byla předána někomu kdo by ji dostat neměl. Vhodným tokem informací lze vytvářet dějiny. U nás například v devětaosmdesátém. Záměrem bylo odstranit staré vedení. To co nastalo, bylo důsledkem nedocenění situace a přetopení kotle. Kduž jsem se o tom bavil s později "odejitými", rozhodně nepůsobili dojmem komunistických fanatiků. Dobře se uchytili v soukromém sektoru, prakticky si velmi polepšili, ale když by si mohli vybrat, radši by sloužili republice, nejraději Československé. Normálně civilizovaně fungující, vůbec ne "komunistické". Přesně předpověděli další vývoj. Naivně jsem si myslel, že přehánějí. Další vývoj jim dal za pravdu. Čím více poznávám "nové demokraty", tím víc jsem tolerantní ke starým komunistům.

    OdpovědětVymazat
  15. Kopretino, v tom případě i mnoho amerických politiků jsou zločinci. Včetně prezidenta...
    Ostatně vlastizrada nemusí, ačkoli ji je to automaticky přičítáno, být špatná. Jsou vyšší hodnoty a principy než "vlast". Například jako o vlastizrádcích se už nemluví o těch, kteří zradili Vůdce a Říši. Ani ne v Německu, třebaže nyní, a že dlouho trvalo, aby vlastizrádci obdrželi důchod, kteří zasloužilí nacisté pobírali tak nějak automaticky. A kolik například Židů zachránili zrádci Říše....
    Sužíváním slova Vlast radím velkou opatrnost. Leckdy slouží jen k popohánění kanonenfutru.

    OdpovědětVymazat
  16. Pro Obuvníka:
    Ano, takhle lze zdůvodnit úplně všechno. Nebo naopak rigorózně nepřipustit nic, co se sebeméně odchyluje od normy. Třeba "máničky" za "totáče". Jednoho jsem zaměstnával a ostře bránil před naším hloupým "dělnickým ředitelem" - a ubránil, "mánička" totiž byl vynikající pracovník, holt se jen vzpříčil konvenci.
    ===
    Jistěže tajné služby ovlivňují zpoza opony politiku, to dělaly(i) vždycky (např. kardinál Richelieu a jeho Mylady). To, že hlídají "vozembouchy" a jiné "bouchy", aby neškodili zcela volně je jenom dobře. Že špehují, co se jen dá je možná "z hlediska vyššího principu mravního" špatně, ale je to běžné, normální. To by nemusel mít každý stát (nebo i větší fabrika) své kontrašpionážní oddělení.
    (Odbor utajení se tomu říkávalo. Měli jsme ho v domě.) Těžko, přetěžko určit hranici, co se ještě smí sledovat a co už ne. A hlavně - kdo určí tu hranici? Politici? Proboha lidi, dovedete si představit, jak by to vypadalo vždy po změně vlády? Kdyby mohla vláda zakázat, aby se něco sledovalo nebo nesledovalo (uvnitř státu - i když i to je silně pofiderní hranice - co když podezřelý vycestuje?) byla by pak "legálně" věčná. Proto hegemoni (diktátoři, králové atd.) tajnou policii vždy preferovali, preferují a preferovat budou.
    Ona totiž "tajná policie" je docela silně propojená s výzvědnou (zpravodajskou) službou. Do toho nehodlám šťourat - je to už staletí zabetonované. To je stejné jako se pohoršovat nad liškou, že loví zajíce.
    ===
    (pokračování)

    OdpovědětVymazat
  17. ===
    Nakonec mě šlo jenom o falešný novinářsko-politický humbuk kolem jednoho cvoka, který má (taky si to myslím, Schumachere) nějakou osobnostní závadu. Jak se tak na Snowdena dívám, asi má potíže se ženami. Neatraktivní týpek*. Tak se rozhodl, že udělá díru do světa, stane se slavným a ženy se o něj budou prát. Nějak mi totiž nejde do hlavy, že by ve svém věku netušil, do jaké organizace leze. Národní Bezpečnostní Úřad - "éto zvučít górdo". Protože kdyby se jen náhle "probudil" a zjistil, že se účastní něčeho, čeho se vlastně účastnit nechce, tak by jen tiše odešel a neriskoval, že "po něm půjdou"**. V tom s A.S.P. naprosto nesouhlasím - z toho obrovského úřadu (viz foto na odkazu) musí ročně odcházet desítky (stovky?) lidí, kteří jsou nositeli služebního nebo dokonce státního tajemství. Pokud by chtěli každého z nich definitivně umlčet, potřebovali by na to celé velké oddělení nájemných vrahů. A další oddělení na krytí jejich činnosti před běžnou policií, novináři a veřejností.
    ===
    Komunisté - pravda, měli styky, zkušenosti, často se dobře uchytili. Já to mám s komunisty stejné, jako s Rusy, Cikány a pdobně. Mám mezi nimi i přátele. Posuzuji je vždy individuálně. Ale ve skupině, v davu jsou nebezpeční jak komunisté, tak Cikáni nebo Rusové. Možná i Sudeťáci nebo židé. Byla dokonce doba, kdy jsme v Ústavu měli dost nepříjemně fungující kliku gayů a leseb. (A já měl jednoho gaye na úseku. Ale domluvili jsme se.) No a včíl mudruj. Ostatně - i ortodoxní křesťané jsou dost nebezpečná skupina. Adventisté třeba - nebo Svědci Jehovovi.

    Někdo tu uváděl jako příklad zrady nacistu, který během II. světové zachránil žida. Doufám, že to nemyslel vážně. To je zcela mimo mísu. Svým snad neublížil, možná ani nenarušil své "nacistické přesvědčení" - jenom u něj na chvíli převládla lidskost. To se stává.

    Co je pozitivního na bonzáctví Edy Sněhoty nevím. Já tam nic nevidím.

    */ konzultoval se třemi ženami. Není jim odporný - jenom zoufale nezajímavý.

    **/ Snowden musí být zlikvidován. Aby ho nenásledovali další poblouznilci. Možná to jako přátelskou službu udělají samy ruské tajné služby.

    OdpovědětVymazat
  18. StK, kdo rozhoduje? Vždycky ten kdo rozhoduje. Konkrétní člověk. Jeho "Human action".
    Nacista, který zachránil Žida, zradil Vůdce. A Říši, která byla jeho vlastí. Za to spravedlivě zasloužil kulku. Nacista, který zabil Žida, řádně sloužil Vůdci a Říši. Za svoji nelidskost spravedlivě zasloužil kulku. Záleží na straně, ze které je na to nahlíženo.

    Měl by být postaven památník všem, kteří zradili vlast, krále, víru...ve prospěch lidství.

    OdpovědětVymazat
  19. Jakou má osobnostní závadu Snowden?
    Trpí padoucnicí.
    Jinak se ženskými je prý OK.
    Nepsali, jak se léčí, asi to budou nějaké uklidňující prostředky a ty mohou mít vliv i na pohlavní sféru.
    Třeba nám o tom může říct něco Pergill.

    OdpovědětVymazat
  20. Italové nevědí, mají-li být rádi nebo jestli se mají stydět.
    The Guardian uveřejnil článek o špioážní síti evropských zemí Německa, Francie, Španělska, Švédska pod vedením britských tajných služeb, kam nevzali Itálii, protože její služby jsou roztříštěné do různých skupin a má tolik zákonů, že provozování nějaké špionáže není prakticky možné. Teď to různě zamlouvají, že jako v té době prováděli reorganizaci a tak tu byl trochu zmtek.

    OdpovědětVymazat
  21. Já nevím Informace,
    jestli je Snowden epileptik nebo ne. Ale zdá se mi, že jeho osobnost není vyvážená. Jinak by totiž svůj problém asi řešil jinak. (Nakonec je to jeho problém.) Patologických osob je kolem nás fůra. Ale ne o každé se novináři tak rozpisují jako o Snowdenovi. To byl popud k napsání článečku.
    Konání pana Snowdena se mi prostě nelíbí, nechápu ho a proto jsem tu o tom napsal. V jeho chování vidím dokonce něco podobného, jako v chování těch dvou unesených slečen. Exhibice. Buď je veřejná, nebo dokonce exhibují jen sami před sebou - aby si něco dokázali. Tohle dělá leckterý herec nebo zpěvák. Třeba takový detail - zdravení v obchodě nebo i jinde tím školeným, znělým hlasem. Aby si každý všiml...

    OdpovědětVymazat
  22. Víceméně se s prominutím postavím k Hance: dal-li jsem se na tuto práci pro svůj stát (vlast atd.), taková věc se nedělá, a šlus. K práci tohoto druhu by mělo patřit určité etické osobnostní vybavení. Základní.
    Ano, něco jako exhibicionista.
    Můj dávný termín pro něco jako náhradu za něco je Ersatzsex. Respektive Sexersatz. Přičemž, rozumíte, to Sex může být zástupné.
    A dokonce vidím v S. vlastně ubožáka.
    A vůbec: nevím, proč se o tak nicotné trapné nemorální nekonzistentní osobě (nikoli osobnosti, proboha) bavit. Šlus ende damit, sajtno.

    OdpovědětVymazat
  23. STK:
    Před vstupen do nějaké tajné státní organizace skutečně nemusíte vědět, do čeho lezeta. A podrobnosti, především ty nechutné, se dozvíte až už bude díra ven zavřená. Asi podepsáním nějakého dokumentu, líbání prstenu na ruce šéfa ponechme "oficiálně zločineckým" organizacím.
    Takže se může stát, že se adept ex post dozví, že by měl dělat něco, s čím bytostně nesouhlasí.
    Druhá věc je, že se IMHO různé prasečiny za dob Obamy výrazně zhoršily, protože Obama je islamista a jeho úkolem je přispět co nejvíc k likvidaci / oslabení euroamerické civilizace. Je proto možné, že jsou členové NBA tlačeni k dělání věcí, které dříve dělat nemuseli a které se nedělaly.
    Z toho NBA jistě jde spousta lidí ven, ale až do odchodu na onen svět podléhají určitému režimu utajování.

    Jinak k té epi - ano, řada léků, které se na epi průběžně a dlouhodobě berou, může mít negativní dopad na oblast sexuálních funkcí (s tím, že je to dost individuální).

    OdpovědětVymazat
  24. Také jsem pro to, aby se ta diskuze skončila.
    Jde o uměle vyvolaný a násilně udržovaný skandál (poslední tah Snowdena je dopis německé vládě, že je ochoten svědčit). Proč byl vyvolán, komu je užitečný, to se z novin nedozvíme, protože ty to také nevědí.
    Co vlastně vynesl a co ví, také ze zpráv nevyplývá.
    A dohadovat se, jestli jde o poruchu osobnosti anebo o poruchu systému, nemá velký smysl. Jde asi o obojí.
    Všechna média píší více méně totéž, i ruská, takže k tomu našimi dohady nic nepřidáme.

    OdpovědětVymazat
  25. Pergille,
    už jsem se Vás chtěla několikrát zeptat, z jakých údajů dedukujete, že "jeho úkolem je přispět co nejvíc k likvidaci / oslabení euroamerické civilizace"?
    V tomto případě jde spíš o snahu oslabit pozici Obamy tvrzením, že špehoval bez rozdílu všechny. Takže by za vystoupením Snowdena bylo zapotřebí hledat právě americké tajné služby, které tak chtějí zasít nesváry a rozkol mezi Amerikou a Evropou, a tak oslabit euroamerickou alianci. Nezdá se Vám?
    Jinak mi to logicky nějak neštymuje.

    OdpovědětVymazat
  26. Mě ten Sněhulák nepřijde ani moc autentický, ani moc zajímavý a určitě není jeho příklad následování hodný. Já na jeho místě bych velice hlasitě, ale pouze směrem dovnitř organisace, práskl dveřmi, ale do Ruska bych tedy určitě nejel. To je naprosto šílený nápad, míru té šílenosti asi dotyčný Sněhulák teprve ještě pocítí a to na své vlastní kůži. Moc mu to nezávidím.

    Celé to následné mediální třeštění je neupřímné a je to jen humbuk, mající za účel popást se na americké slabosti a vytřískat z toho nějaké výhody pro sebe sama, což se týká Německa, Francie a Ruska především. Není úplně průhledné, jako že hru to hrají, ale že se Rusko snaží narvat klíny mezi USA a evropské země, tak to již delší dobu přehlédnout nejde a že se snaží rozložit NATO, tak to snad také není třeba zdůrazňovat. Blbé ale je, že se mu to poslední dobou docela daří. Na druhou stranu ale, vezmeme-li v úvahu, jakým silám vedení těchto zemí vychází vstříc, teď mám na mysli globálně-oteplovačně třeštící hajzly a idioty z uhlíkových burz, solární korsáry, biopalivové korsáry, kteří okrádajíc v rámci zákona vydatně a nestydatě spluobčany, bohatnou, získávají vliv a cpou se pak všem do čela, jako příklad uvedu třeba zrovna Babiše, tak je otázkou, komu vlastně přát úspěch. Já osobně bych uvítal, aby se ti padouši sežrali navzájem, jenomže to je sci-fi. Objektivně vzato, Rusko řídí poměrně inteligentní, tvrdá a cynická parta, bývalí důstojníci zpravodajských služeb, s dobrými vztahy a vazbami na ty služby samotné. USA a Evropu, bohužel pro nás všechny, řídí jen parta ideologicky pomatených, zmatek, bordel a ekonomickou a společenskou zkázu šířících vyžírků. Naše vyhlídky nejsou do budoucna moc valné, nezmění-li se to co nejdříve k lepšímu. Což je závěr z celkového dlouhodobějšího dění, k němuž je tahle sněhová episodka jen jednou z hodně smutných třešniček na šíleně spatlaném dortu. Takový by neuvařili ani pejsek s kočičkou. Jen to hodně vypovídá o šíři a hloubi úpadku, ve kterém jsme.

    OdpovědětVymazat
  27. Němečtí novináři z Die Welt jsou také toho názoru, že z celého skandálu kolem Snowdena těží právě Putin, který se již dlouhoudobu pokouší vrazit mezi USA a Evropu klín.
    Tvrdí to G. Lachmann
    http://www.welt.de/autor/guenther-lachmann/
    a Richard Herzinger
    http://www.welt.de/debatte/kommentare/article121480707/Verherrlichung-Snowdens-schadet-unseren-Interessen.html

    Co kdyby za útěkem a odhalováním Snowdena byly právě ruské tajné služby?

    OdpovědětVymazat
  28. A nakonec.
    Dejte mi už s tím vycmrdlým epileptikem pokoj.
    Až nakonec vyjde najevo, jestli to vyjde, jak to doopravdy bylo, tak se o tom budeme moc nějak rozumně bavit. Jinak to nemá smysl.

    OdpovědětVymazat
  29. Jistě Pergille,
    Snowden to nemusel vědět, ale vzhledem ke své profesi (nedělal tam přece uklízeče) a své inteligenci to určitě tušit měl.*

    Ale jak už jsem psal, mě nepopudila ani tak Snowdenova (hraná?) naivita, jako spíše onen mediální kolotoč a reakce evropských ale i opozičních amerických politiků. Kdybych jejich rozhořčení měl brát vážně, musel bych si myslet, že je to sbor naivek a naivů. Hrozná představa. (Takovému nabídnout úplatek tak snad omdlí hrůzou. Ale je pravda, že když se na politika něco proflákne, hra na prosťáčka z Horní Dolní se praktikuje poměrně často. A je dost trapná.

    Jistěže každý, kdo opouští obdobnou istituci jako je NBA podepisuje "mlčenlivost", resp. její druhou část. První podepisuje při vstupu do oblasti, kde se pracuje s citlivými materiály. (To se týká nejen MBA, ale třeba i Československého rozhlasu. Ani nevím, jestli to platí i v případě současného rozhlasu "Českého". [;>))
    Myslím, že se docela jistě trefila Informace, která "Snowdenův případ" považuje za součást nějaké větší zpravodajské hry. V každém případě: Kdyby byl Snowden opravdu nositelem státního tajemství značného významu, už by nebyl živý. A celý případ (hra) staví do role jakéhosi provinilce hlavně Barracka Husseina
    O. ( Na což správně poukázal A.S.P.)
    Jestli zrovna odtamtud nefouká. Evropa (EU) se musí pomalu chystat na reálný krach eurozóny (ne zda, ale kdy) a oslabený evropský prostor obsadí buď USA anebo Rusko. (Verzi, že by to měli být islamisté raději nebudu rozvíjet - to je strašná představa. Někteří mi občas vyprávějí historky o "židozednářích" - dokonce jsem se dozvěděl, že tenhle blog je (asi) židozednářský - ale představa tajné a opravdu výkonné islamistické organizace, prorostlé do vládnoucích struktur EU... Brrr!)

    ===

    */ Mám docela osobní zkušenost s verbováním do podobné organizace - StB. Ne jako spolupracovníka, ale jako pracovníka - specialisty. (1971) Věděli toho o mě zatraceně hodně. Nátlak jsem vyřešil právě úmyslným prozrazením jejich zájmu o mou osobu na (ne)patřičném místě - na KVS. Za pár dnů následovala další návštěva verbířů, kde mi tlumočili "vážné varování" abych mlčel, ale verbování (naštěstí) nechali. Ozvali se až po (cca) dvanácti letech s tím, že mě stále vedou v patrnosti. Ale už na nic nenaléhali. Myslím, že postupy takových služeb jsou v celém světě dost podobné.

    OdpovědětVymazat
  30. Sněhová epizoda, ani pejsek s kočičkou... bohužel. Ano. Pěkně vyjádřeno. Nepěkná fakta a výhledy. A v Mali zas zabili mladou fr. novinářku a jejího kolegu. N o v i n á ř e . O čem je proboha pořád řeč?!
    Civilizaci, kde je otec povinen zabít vlastní dceru, má-li známost s ďaurem. Nebo tím pověřit syna. A provedou to. O čem je řeč?
    Asp, Obáma ovšemže není vědomý islamista, neblázněte, zůstaňte na zemi. Dělá neskutečné podrazy vlastní zemi a civilizaci, nicméně nikoliv vědomě (intentionally). Je j e n o m pitomý multikulti idealista (= trouba), ten mulat. Mulat, proboha. NIKOLIV tzv. Afroameričan, černoch. Proč se věci neoznačují přesnými názvy? No protože máme už trvale rok 1984. A je pokluzené.

    OdpovědětVymazat
  31. K é ž by Evropou vládli židozednáři.
    Kéž by něco takového existovalo.
    Bohužel nikoliv.

    OdpovědětVymazat
  32. Člověk se podívá ráno do novin a je mu nevolno.
    V Itálii nejvyšší procento nezaměstnaných od r. 1977.
    Ve Velké Británii 5 milionů pracujících bere plat nedostatečný k udržení životní úrovně.
    V Německu je třetina nemocnic zadlužená a do r. 2020 jich chtějí dvacet procent zrušit.
    Takže z krize nejsme venku, jak se nm snaží politici namuvit.

    OdpovědětVymazat
  33. Stk, to je škoda, příspěvek EK mohl být zajímavý. Teď se jen domýšlet, co to bylo za hrůzu, kdyžs to nevydejchal. Kdyby tu bylo třeba nějaké Hnojiště, kam bys to vyhazoval a kde by to bylo k přečtení na vlastní nebezpečí.

    K Mali, to je nelogické, že v zápětí po interview zabili někoho kdo jim dělal grátis hlásnou troubu.
    "Asi jiný gang..."

    Snowden, no to jsou spravedlivé váchně. Když bráníme naši pidlivizaci, žádný prostředek není nemravný, zvlášť kudž jde o to po vhodnou záminkou poddané brát u huby. Samozřejmě, že pro jejich dobro...Jenže ona se rozkládá zevnitř. Mešity jsou fuj? Jenže křesťanské chrámy zejí prázdnotou. I chrámy vědění. Zato chrámy konzumu praskají ve švech.
    A vůbec, ti kteří večer zase sednou před bednu aby dostali svoji pravidelnou dávku emocí z dalšího dílu Ulice, pak ze "zpravodajského" sajrajtu, aby přepnuli na jiný sajrajt? Chtějí být zachráněni? Před čím?

    Nespřádejte hlubokomyslně konspirační teorie. Je to přirozený projev nějaké kultury. Tajné služby, ona tajná moc, mají přirozenou tendenci být samostatnou mocí uvnitř moci. Protože mají informace, vyrábějí informace a distribuují informace. A rozhodují, které informace dostane "veřejná moc". Mají vlastní zájmy a představy o fubkování světa. Veřejná moc rozhoduje podle informací, které dostane. Kontrola veřejné moci nad touto tajnou mocí existuje jen na papíře. Může kontrolovat jen to co jjí je umožněno kontrolovat. Tohle si například uvědomuje Putin, který má tajnou službu pod placem. Obama v porovnání s ním je loutka.

    OdpovědětVymazat
  34. Jakube, když jsem četl "Protokoly Sionských mudrců", říkal jsem si, že ty představy o žádoucím chodu světa mi nejsou až tak protivné jak podstrkovateli bylo zamýšleno.

    OdpovědětVymazat
  35. Stk, jak o tom přemýšlím, to co psal EK, nebylo něco o židozednářském spiknutí? Podle někdejších výlevů....
    Napadá mě, jestli příčinou naší mizérie není to, že by nám tu vládli Židé, ale to, že konkurence je má chytřejší. Protože je nevyhubila....

    OdpovědětVymazat
  36. Protokoly sionských mudrců? Spiklenecké teorie? Podstrkování myšlenkových konstrukcí? Má to všechno jednoho společného jmenovatele, kdosi, kdo by buď:

    s největší pravděpodobností bez váhání potlačil jakékoliv lidské svobody a zavedli by cosi stalinistického, tedy zastánci bolševicko totalitního řádu a smýšlení,

    nebo:

    všelijací pohrobci Adolfa Hitlera, anarchisté a já nevím kdo ještě všechno je v civilisaci nespokojen a proto by jí s chutí zničil, aniž by jí ale byl schopen nahradit něčím lepším.

    Zkrátka a dobře, je celkem jedno, kdo konkrétně něco takového šíří, podstatné je, že v každém případě je to idiot, v jednom s totalitními, v druhém s anarchistickými sklony a v obou případech je to ignorant, protože už je poměrně dávno a dobře známo, že ani totalita, ani anarchie, nikam nevedou.

    Tajné služby ovlivňují informace? Ano snaží se a dělají to. Proto je také mimořádně důležité, aby do politiky šli lidé, se kterými není snadné takto manipulovat, což Putin, na rozdíl od Obamy, splňuje.

    A ano, co se soužití s židovskou menšinou týče, tak 2. světová válka a následný antisemitský bolševismus a další antisemitismus podporovaný z EU a našich veřejnoprávních médií v dnešní době, nás nesmírně poškozují. V Rusnokově vládě je sice Jan "Želé" Fischer, což je sice Žid, ale obávám se, že to není ono ani charakterově, ani intelektuálně. Židé, kteří k něčemu jsou a něco znamenají, se našemu teritoriu spíš vyhýbají a asi i Evropě, jako celku. Můžeme si za to sami, svou vlastní blbostí a svýma vlastníma rukama.

    OdpovědětVymazat
  37. EK se jen osobně navážel do Informace. To klidně může, ale ne tady.

    OdpovědětVymazat
  38. Pro Ševce:
    Zpravodajci: Bodejť by si s tím "car Putin" neporadil. Vždyť pochází z tohohle hnízda.

    OdpovědětVymazat
  39. Jaký národ, takoví židi!
    V jedné věci měli naštěstí Himmler, Rosenberg a spol. pravdu. Že Amerikou vládnou židi.
    Chválabohu. A žel že to už naplno neplatí dnes.

    OdpovědětVymazat
  40. To STK a Informace:
    Existují Obamovy výroky z doby, kdy působil jako aktivista. Opakovaně se vyjadřoval v tom smyslu, že USA je třeba zlikvidovat. V EU je zase alespoň zčásti u vesla generace "osmašedesátníků", kteří bojovali na barikádách za nastolení stalinismu v Západní Evropě, zhruba v době, kdy nám už došlo, co je to za shit. A oni po porážce na barikádách zcela plánovitě zahájili "pochod po institucích", kterým se dostali až do vrcholných orgánů EU.
    Cílem těchto lidí je prostě likvidace euroamerické civilizace a její nahrazení čímkoli, třeba i tím islámem (to by bylo asi menší zlo pustit sem Rusy, ne, že bych po něčem takovém toužil).

    OdpovědětVymazat
  41. Jakube,
    dvě věci (byť vím, že vás tím naštvu):

    1. "Protokoly sionských mudrců" nejsou v podstatě nic jiného, než výpisky ze Starého Zákona, tedy z toho, co o sobě napsali sami Židé. Proto měly tak razantní sukces v době, kdy tu Bibli znal skoro každý (a tudíž to mohl verifikovat na základě vlastních znalostí).
    Je to něco, čemu Pratchett ve svých naučných knihách říká "lež pro děti", tedy pravda, očesaná na základní principy a v důsledku tak drastického zjednodušení "lživá".
    Nebo bych je přirovnal k rozhlasovému seriálu z roku 1968 "Rada moudrých", kde se spolu před mikrofonem setkávali filosofové a další myslitelé, kteří se v reálu nikdy nesetkali (případně se míjeli i časem svého života) a jejich myšlenky, soulady i kontraverze byly presentovány formou (nikdy v historii neproneseného, a proto "lživého") dialogu.

    2. Na pohřbu Josepha Ovadii (který pronesl známou sentenci o tom, že "Hospodin stvořil neŽidy proto, aby pracovali jako tažná zvířata ve prospěch Židů") se sešlo 850000 Židů. I kdyby jich přijelo 150000 ze zahraničí, tak těch zbylých šest set tisíc je cca desetina Židů, žijících v Izraeli (a zcela jistě nepřišli všichni ti, kdo se s těmito jeho názory ztotožňují). Tj. významná část Židů se na neŽidy takto dívá.
    O pár článků vedle jsme tu diskutovali o nacistovi, který měl názory přibližně stejného charakteru (jen nacisticky orientované), a kterému přišlo na pohřeb pár desítek "skalních".
    Právě z tohoto důvodu považuji současný sionismus za daleko větší zlo než současný nacismus.
    A nějaké "sionistické spiknutí" absolutně není potřeba (tudíž na ně ani nevěřím). Stačí, když každý sionista dělá to, na co je naprogramován (včetně toho, že pomáhá dalším sionistům dostat se do vedoucích pozic). Na atomový výbuch taky nepotřebujete žádné "spiknutí atomů uranu". Stačí, když se na jednu hromadu dostane větší než kritické množství štěpného izotopu a sukces je zaručen.

    Potom stačí, když židovská lobby pomáhá prosazovat zákony a opatření, napomáhající civilizačně destruktivním islámským imigrantům, protě proto, že jsou jim některé prvky jejichg způsobu života bližší. Průšvih je, že to lidi vidí a případné konflikty Židů s imigranty tu jejich podporu činí o to nepochopitelnější a perverznější. Takže spolu s negativním vztahem vůči muslimům narůstá i negativní vztah vůči Židům, byť by nezasvěcený soudil, že v tomto jsou s námi na jedné lodi.

    OdpovědětVymazat
  42. Řekl bych Pergille,
    že je to dost krajní názor. Nejsem s to nějak oponovat, nemám vědomosti, ale byl bych nerad, kdyby se tady diskuze o věcech a jevech změnila na jakýsi ideologický spor. A pokud je spor nutný, tak prosím raději mezi vírou a rozumem. Mezi skupinou a individuem. Takže spíše vycházejme z osobních zkušeností než z tezí.
    ===
    Ano, židovství a islám mají mnohé společné prvky, ale podobné prvky nalézám i u křesťanů a dokonce i komunistů. Některé postoje i značně odlišných ideologií jsou asi "všelidské". Pokud mohu laicky soudit, ke komunismu mají blíž křesťané než židé.
    ===
    Mohu potvrdit jen jedno - a netýká se to jen židů: nahloučení stejně smýšlejících lidí bývá nebezpečné, stejně jako skládání uranu 235 na hromadu. Je to stále teplejší a vyzařuje to. Myslím že jsem tu docela nedávno psal o tom, že dobře snáším komunisty, křesťany, Cikány, gaye i židy. Ovšem jednotlivě! To podobenství s hromádkou U235 je totiž přesné.

    OdpovědětVymazat
  43. Ale ani zdání, jednak vaše názory dávno znám a jednak nemám důvod cholericky reagovat na oponenta slušné=ho chování a vyjadřování.
    x Protokoly... - sám jste to přece vyjádřil: jde o koláž vět a odstavečků, vytržených z kontextu a pospojovaných do nových celků.
    x Ovadija - teprve včera jsem v jedné pěkné restauraci v jednom nepěkném moravském městě ve společnosti přátel Izraele mj. poslouchal půl hodiny líčení jeho života, názorů, slávy, profilu stoupenců. Je moc brzo na vyhodnocení toho počtu lidí a podobně. Závěry se činí s odstupem. Z osobních hovorů s Izraelci sekulárního zaměření vím svoje, jak jej a jemu podobné berou.
    No a du na Purpurové řeky. Knížka to nejni, ta je strhující NĚCO - ale i tak: Reno, Cassel... rovněž právem slavný filmeček. Velmi doporučuju. A do konce nebudete tušit. Kdo jo, je zkušený holmes.

    OdpovědětVymazat
  44. když židovská lobby pomáhá prosazovat zákony a opatření, napomáhající civilizačně destruktivním islámským imigrantům...

    Pergille, to není židovká lobby, alespoń ne tady v Evropě. To nejsou ti, kteří o šábesu chodí do templů.To jsou multikulti odrodilci.

    Co se týče gójů a jim přisouzené role tažných zvířat, obecně platí, že nejvíc se nadřou líní, míněno tím duševně líní....

    OdpovědětVymazat
  45. Pergille,
    dala jsem si práci a hledala jsem na webu ony "Obamovy výroky z doby, kdy působil jako aktivista a kdy se opakovaně vyjadřoval v tom smyslu, že USA je třeba zlikvidovat", jak píšete Vy. Nenašla jsem nic. Což nemusí znamenat, že je nikdy nepronesl. Jen se mi zdá divné, že jich nevyužili Obamovi odpůrci. A má jich opravdu hodně.
    Zato jsem našla nepřebernou řadu kritik ze strany amerických a evropských zastánců téze "nenásilné transformace konfliktů k míru a rozvoji“, jako na př. norského sociologa Johana Galtunga nebo amerického novináře Webstera Tarpleye. Ti zase tvrdí, že Obama vede nenásilně ale jistě USA k novému fašizmu a rozšíření amerického imperializmu po celém světě. Podle Tarpleye (The Postmodern Coup e Obama: The Unauthorized Biography, 2008) Obama, který pokračuje ve šlépějích Brzezinského, chce ovládnout ekonomicky svět vytlačením Číny z Afriky, čímž by ji donutil ke ozbrojenému konfliktu s Ruskem o Sibiř kvůli energetickým zdrojům. Obama prý podporuje i různá tajná ozbrojená hnutí, aby dosáhl ekonomického kolapsu Ruska jako Brzezinski v osmdesátých letech.
    Podle norského sociologa Galtunga fašista Obama rozpoutává a udržuje neokoloniální války jen s cílem nastolit americkou světovládu. (The Fall of the US Empire - and Then What? Successors, Regionalization or Globalization? US Fascism or US Blossoming?, 2004)
    Jiný novinář Paul Craig Roberts, ve svém článku o falešné demokracii, která prý ohrožuje svět, tvrdí, že Obama připravuje proti Číně nukleární válku. Podobného názoru je i americký sociolog židovského původu Amitai Etzioni.
    Našla jsem na jednom webovém situ řadu silně kritických článků právě o osobnosti Obamy, můžete se na ně podívat, jestli Vás to zajímá.
    http://www.libreidee.org/2013/07/lamerica-scopre-lavvento-del-fascismo-diretto-da-obama/
    Galtung: licenza di uccidere, su ordine del fascista Obama
    Guerra nucleare contro la Cina: ecco il piano degli Usa
    a mnoho dalších.
    Sama si vzpománím, že Obama ještě jako člen senátu předložil návrh na postavení obranné zdi mezi Mexikem a Usa proti přílivu imigrantů ze střední a jižní Ameriky.
    Jak si to v3echno vysvětlujete Vy, Pergille?

    OdpovědětVymazat
  46. Souhlasím s StK:

    Zkusil bych to zjednodušit a to k tomu, že není dobré, když je v zemi větší počet nespokojených lidí, protože je sjednocuje ta nespokojenost a může se najít nějaký padouch, podobně, jako kdysi v Rusku bolševici nebo v Německu Hitler a tohoto znepokojení zištně zneužít ve svůj prospěch, takže to shromáždění nadkritického množství nespokojenců skutečně nemusí dopadnout dobře. Nebouchá to samo a automaticky, tak jako Uran, nebo Plutonium, ale při střetu s patřičnou roznětkou (charismatickým bezcharakterním padouchem) ano. Proto se moudří vládci starají o to, aby těch nespokojených nebylo mnoho, nebo aby jich aspoň bylo citelně méně, než to kritické množství.

    Ovadiu už nechme minulosti, zesnul a nemůže se už bránit. Zůstalo po něm i mnoho positivního, častokrát, když bylo třeba, aby se vláda mohla "hnout" z místa, vždy dokázal vymyslet zdůvodnění přijatelné pro skalní věřící a věci se mohly dát do pohybu, takže izraelskou legislativu či vlády zbytečně neblokoval, na rozdíl třeba od našich lidovců, kteří se ve zneužívání menšiny se svinskou zarputilostí přímo vyžívali.

    Když budu chtít napadnout nebo znemožnit kohokoliv, projdu si elektronicky to, co kde řekl, najdu si, co se mi proti němu hodí do krámu, vytrhám to z kontextu, seřadím to a zařadím do kontextu tak, jak se to hodí mně, tak, aby mu to co nejvíc ublížilo, a začnu mu vesele "zatápět". Naštěstí pro potenciální napadené, nejen že mi ani trochu nebaví se něčím takovým zabývat, ale cítím vůči něčemu takovému bytostný odpor.

    OdpovědětVymazat
  47. informaci:

    Ona censura už svého druhu na internetu je, ne že ne. Je dvojího druhu. Prvního druhu je jaksi automatická, statistická, robotická. Googlovic plechovka šmíruje co hledáte, ukládá si to, vyhodnocuje to a podle toho, na jaké odkazy kliknete, vám příště upraví výsledky dalšího hledání, takže když dva lidé zadají stejný dotaz, nemusí a často také nedostanou stejnou odpověď. Každý se vlastně ocitá ve světě jeho a pro něj předvybraných odpovědí. Jeden mladý levicový aktivista ve Spokojených státech nad tím poměrně nedávno vyjádřil značné znepokojení.

    Pak je tu censura jiného druhu, Google kdysi například vyráběl centrální firewall pro čínské soudruhy, aby se žluťáčci nemohli dostávat k nežádoucím informacím. Před nějakou dobou, bylo možné najít na internetu fotku asi tříletého V. Havla na Heydrichově klíně. Po zásahu jakési klaky mocných to už není na internetu k nalezení. Takže šrouby se utahují, ne že ne. Co se týče legislativy, řekl bych, že vše podstatné už bylo dávno prohráno a bude jen hůř a hůř. Všelijací tupouni budou dostávat čím dál tím větší možnosti opruzovat a škodit pod rozličnými záminkami. Teoreticky ty možnosti mají už dnes, ale zatím nejsou schopni jich naplno využít, chybí jim k tomu inteligenci i vědomosti, nicméně oni to časem nějak zvládnou, uchopí otěže a nastoupí na scénu...

    OdpovědětVymazat
  48. K cenzuře na netu:
    Pochopitelně už jede dlouho, automaticky i lidsky a je to, jako obvykle, dobře* i špatně najednou. Nejčastěji si ji uvědomíte na YouTube - pokud někdo uveřejní odkaz na určité, pro cenzora vadné nebo pro dotčeného nepříjemné video, může odkaz platit jen pár minut nebo maximálně hodin. Pak ho provider odstarní - můžeme se jen dohadovat, zda dobrovolně, za peníze nebo na soudní příkaz. Takže vždy raději použít downloader a šup s tím na HDD. Tam ho může objevit leda policie - když na vás třeba někdo ušije "boudu" a uvede vás jako příjemce dětské pornografie a pomocí sdílení (máte-li nastaveno) vám bez vašeho vědomí do PC nějaké ty kompromitující fotečky nebo filmečky dodá.
    Než se dokážete soudně ubránit, jste bez počítače, často bez místa (a peněz) a nikdo vám ty ztráty nezaplatí. Nehledě na ostudu. Už to na vás zůstane.

    */ Není dobré, když je na netu volně přístupný třeba návod na výrobu fugasů (nástražných min z "běžného materiálu". Bostonský maraton - např.) Výbušnina třeba z cukru a okysličovadla, smrtící náplň hřebíky, obal Papainův hrnec, odpálení levným mobilem se zablokovaným příjmem jiných čísel než toho jednoho. Snad nemusím vysvětlovat proč to není dobré.

    OdpovědětVymazat
  49. Že jsou informace cenzurované i na netu a na samém vyhledávači, toho jsem si už všimla.
    Ale co říkáte cenzuře o příjezdech imigrantů z Afriky a z Azie v italských mediích?
    Od posledního katastrofického ztroskotání té kocábky z Libyje o imigrantech už nikde sni slova.
    Kam je všechny nastrkají? Podle dublinské dohody, když nedostanou azyl v zemi, kde o ní žádají, mají být repatriováni. Mám dojem, že tu už všichni zůstanou.
    Už takhle před každým obchodem sedí černoch a žebrá o euro na kafe.
    A u pomníků nebo na náměstích policie odstraňuje krámky italských prodavačů souvenýrů, že prý hyzdí okolí, ale ty stánky imigrantů tam nechává.

    OdpovědětVymazat
  50. informaci:

    Bude jich před těmi obchody a u pomníků víc. Pak se servou buď s místními nebo mezi sebou, nebo dojde pro jistotu na obě varianty najednou. Časem se asi objeví i italský ekvivalent francouzského Le-Pena a získá značný počet hlasů ve volbách. Ta censura je totiž účinná jen velmi krátce a jen velmi dočasně. Problémy se nedají zamést pod koberec a už vůbec se nedají přesvědčit aby tam zůstaly a byly zticha, a zejména ne takovéhle třaskavé, akutní a rychle se množící...

    Nahromadí se to jako ten U-235, nabere se nadkritické množství a dojde k výbuchu vzájemných vášní.

    OdpovědětVymazat
  51. To Informace:
    Obama také patřil coby význačná postava mezi právní aktivisty, kteří prosazovali "právo" chudých američanů na úvěry kryté nemovitostí, což vedlo k nedávné velice drastické krizi. (Z té doby pocházejí ony výroky.)
    K té zdi: Obama chce USA islamizovat. Katoličtí obyvatelé Mexika a států na jih od něj by mohli tomuto záměru překážet.
    K té plíživé fašizaci: Ano, likvidace demokracie v USA je jednou z hlavních podmínek zavedení totalitního režimu jakéhokoli druhu, tedy i islámského.
    K té angažovanosti ve válkách ve světě: Pokud jste si nevšimla, tak ty války jsou vedeny značně blbě, zejména ve vztahu k islámu (likvidace nábožensky umírněných "krvavých diktátorů", která prakticky vždy vede k nastolení islámistického režimu). Navíc vojáci při angažmá v islámském světě dostávají zadání, která jsou vojenskými prostředky nesplnitelná, což vede k porážkám (případně se politickou cestou zlikvidují plody vítězství) a prestiž US armády, potažmo celých USA utěšeně klesá.

    OdpovědětVymazat
  52. Schumachere,
    problém je, že procento etnických Židů mezi multikulturalisty výrazně přesahuje procento Židů v evropské populaci (i podstatně menší zastoupení by už statistika vyhodnotila jako nenáhodný jev).
    Židy lze do určité míry chápat, protože jejich "přirozeným nepřítelem" jsou nacionalisté (ale pozor, i vlastenci) jednotlivých evropských národů, s nimiž měli v minulosti střety (v podstatě jakákoli národnostní emancipace bude mít alespoň mírně antisemitský charakter). Na druhé straně ovšem toto jednání právě vede ke vzdutí nacionalistických vášní a propojuje je s antisemitismem (na což reagují zase ty národy a máte krásnou pozitivní zpětnou vazbu, jako vystřiženou z učebnice kybernetiky). Přitom toto propojení samo o sobě nemá axiomatický charakter, takže lze použít přirovnání o odřezávání větve, na které se sedí (mezi kmenem a sebou, samozřejmě). Takže nějaký neoHitler bude mít evropskou populaci velice dobře "předpřipravenou", protože v ní naroste počet lidí s negativní osobní (nebo blízce zprostředkovanou) zkušeností se Židy (coby etnikem, synagogu a šábes sem netahejme) a bude pro ně platit naprosto přesně to, co jsem uvedl výš: Překročení kritické koncentrace (přitom ji nejsme s to exaktně měřit, abychom včas začali houkat sirénou a blikat červenými světly na poplach) a "Prásk!".

    OdpovědětVymazat
  53. To STK:
    K té cenzuře ohledně výbušnin apod. Já bych její pozitivní význam nepřeceňoval, protože uvedené informace jsou velmi rozšířené a budou stále existovat i další kanály na jejich šíření.
    Výsledkem takovéto cenzury může nastat i stav, jaký byl posléze nalezen u WTC: kdy smícháním dvou neškodných a běžně dostupných barev vznikl (zřejmě v důsledku naprosté "chemické nepolíbenosti" tvůrce) termit, byť není jasné, nakolik se na zkáze WTC podílel (protože tahle látka potřebuje opravdu vysokou teplotu k iniciaci hoření).
    Takže spousta lidí, kteří by mohli v kritické chvíli zareagovat pozitivně, je zmatená, případně si blížícího se průšvihu ani nepovšimne.

    OdpovědětVymazat
  54. Vy nás strašíte, Pergille! [;>)
    Před cca 100 roky byl metlou lidstva komunismus a a jeho "nemultikulturní" odnož, nacismus. Teď to má být pro změnu islamismus (ať jsou ta slova podobná) a judaismus. Ať už to dopadne tak nebo onak, nějak to dopadne. Co nastane potom? Přijdou hordy bezvěrců ze severu? Nebo militantní budhismus? Ostatně - když se tlupa opic CHCE porvat, záminku si vždy najde.
    Ad pozitivní zpětná vazba: Je třeba popsat i další fáze děje - interakce dojde až do maxima, nastane saturace a cyklus se po krátkém zastavení, vrcholu křivky vydá dál, do opačné polarity. Systém se rozkmitá. (Ať už je to jedenáctitunová kabina radaru* nebo rozpískaný zesilovač**.) Rozdíl je pouze ve velikosti potřebné energie, princip je stejný. Obojí lze utlumit buď snížením přívodu energie (což je v lidském provedení asi nedostatek "kanenonfutru"*** a/nebo jídla) nebo posunutím fáze o 90° - čímž se z kladné zpětné vazby rázem stane záporná, která naopak bude veškeré nerovnoměrnosti v systému tlumit, vyrovnávat.
    Napadlo už někoho uvažovat o dějinách v tomhle světle?


    */ zažil jsem, je to věc. Podařilo se to zastavit až vypnutím elektrocentrály A popud byl, že důstojník špatně pohnul jedním potenciometrem. Pak už jenom z kabiny vyskočil a utíkal...
    **/ můj denní boj, když jsem ještě ozvučoval - třeba kapely
    ***/ není poválečný rozvoj a vzestup poraženého Německa způsobený právě nedostatkem německých mužů?

    OdpovědětVymazat
  55. Hledám a hledám na netu zprávy o příjezdu migrantů do jižní Itálie a marně.
    Našla jsem ale, že na zasedání evropské komise 24.-25. října Itálie předložila návrh na reorganizaci imigrační politiky EU, v tom smyslu, aby byla zřízena zvláštní prezidia přímo v tranzitních zemích, odkud vyjíždějí lodi s migranty do Evropy a kde by byly projednávány jejich žádosti o azyl v jednotlivých evropských státech, a jejich převoz do Evropy by byl prováděn až po vyřízení žádostí. Tím by se zamezil otrokářský obchod severoafrické mafie s ilegálním přepravováním migrantů, zamezily by se i katastrofy, ve kterých ztratí životy mnoho lidí, zamezily by se i výdaje s repatriací.
    Návrh, který vypracovala Komise pro lidská práva italského senátu, se zdá být rozumný, (podrobnosti na http://www.unita.it/italia/piano-sbarchi-lampedusa-migranti-rifugiati-profughi-barconi-scafisti-alfano-governo-giusi-nicolini-1.528680?page=2) a tak jsem hledala dál. abych se dozvěděla, jak na něj EK reagovala.
    Našla jsem jen zprávu, že premiét bude referovat o reakci EK na tento návrh v senátu 6. listopadu tohoto roku. Proč až tak pozdě, až po čtrnácti dnech?
    Odpověď na tuto tázku jsem našla na stránkách Evropské komise.
    http://european-council.europa.eu/home-page/highlights/european-council-focus-on-the-the-digital-economy?lang=en
    odstavec "Migration"
    Další diskuze a rozhodování se odkládá na červen 2014 r.!!!
    Totiž, dodávám, až po volbách do Evropského parlamentu. Proč, to si asi domyslíte sami.
    Víte, kolik se sem mezi tím těch migrantů nahrne?
    A reagovaly na tuto skandální zprávu nějak media? Zase jsem nic nenašla. Snad z obav, aby někde něco nevybuchlo?

    OdpovědětVymazat
  56. P.S.: Víte, odkud si od dětství pamatuji způsob, jak vyrobit výbušninu z cukru a tekutého kyslíku? Stanislaw Lem: Astronauti

    OdpovědětVymazat
  57. StK, jistěže napadlo. Jako že Země je kulatá. Člověk není nad světem, ale jeho součástí a podléhá týmž zákonitostem.Od těch, pro které je placatá se občas dovídám, že je to nesmysl, protože člověk je vyvolený. Něco extra, k obrazu blablabla....a je na mě pohlíženo krvavýma očima.

    Co se týče rozličných košťat, někteří lidé si bez nich svoji existenci nedokáží představit.

    OdpovědětVymazat
  58. Schumacher bořitel mýtů4. listopadu 2013 v 9:06:00 SEČ

    Draku, nevšiml jsem si, že by mi G personalifikoval výsledky hledání. Asi to bude nastavením prohlížeče a hygienickými opatřeními.

    StK, ono podstrčení je za prvé velmi obtížné či nemožné, jestliže nemáš otevřené dveře s pozvánkou, za druhé ačkoli nemám přehnané iluze, tohle naše policie nedělá, to je urban legend. Ani není doložen jediný případ ve světě.
    Je nemožné abych něco takového měl na datovém úložišti aniž bych o tom věděl. Jedinou možností jak tam něco vpašovat by bylo utajené vloupání a nahrání takových dat. Jenže dostat se někomu domů aniž by to zjistil, jestliže není hloupý a líný, je prakticky nemožné.

    OdpovědětVymazat
  59. Stk cukr a kyslík, ano znám to z téhož zdroje. Z nedostatku tekutého kyslíku jsem používal travex.

    OdpovědětVymazat
  60. No, analogie mezi exaktními (sic) - no teda přírodními vědami a těmi neexaktními (ještě větší sic) - prostě a r t s a pod. - ty se občas dělají už dávno, ono to vybízi. Je to šikovný předmět k zvýšení poutavosti a tajuplnosti diskusí, dámy, netušící vůbec vo co gou, začnou toho genyjálního přednašeče obdivovat a tak. Ale opravdu s tímhle vocáď pocáď.* Musíme si být pořád vědomi, že je to jen pomůcka, ozřejmění, přiblížení.
    Astronauti - bože. S
    raky Magellanovými a Robinsony vesmíru prof. Běhounka a Babulou v Pionýru a akad. Obručevem první oslnění, naprosté, vědeckou fantastikou (užívejme dobových termitů). Chápejte, mluvím o letech 54-5... (Hele, děcka, nechte dědečka mluvit. Já vám to pak večer řeknu, jak to je...)
    * Ve slovnících musíte hledat ODTUD AŽ POTUD. Ach bože...

    OdpovědětVymazat
  61. Nechci se s Vámi přít, Pergille.
    Ale tu katastrofální úvěrovou politiku s nemovitostmi zavedla vláda Billa Clintona. Nakolik se podílel Obama na jejím prosazení, nevím, ale zdá se mi divné, že by při tom používal jako přesvědčující argument nutnost rozbít USA.
    K vedení válek, kdy jsou odstraňováni diktátoři a na jejich místo nastupuje anebo se tlačí islámistické strany.
    Válku v Iráku započal Bush a na místo odstraněného Sadama se nepodařilo dát dohromady nějakou trvalou vládu, která by zabezpečila v zemi alespoň klid a mír. Téměř každodenně čteme v novinách o nějakých atentátech islamistů nebo Al Kájdy na civilní obyvatelstvo.
    Do války proti Kaddáfimu vtáhly západ Velká Británie s Francií (Cameron a Sarkozy nejsou právě nějací levičáci anebo příznivci islamizace) - později se přidalo dalších 15 zemí (http://www.lastampa.it/2011/03/18/esteri/ecco-la-coalizione-dei-volenterosi-chi-partecipa-all-intervento-in-libia-zv3acpNqoztHowAusoWohN/pagina.html). Výsledek je také nestabilita, roztříštěnost mezi kmeny, nápor islamistů, masová infiltrace Al Kájdy v Kyrenajce a dokonce v Tripolisu, vydírání západních těžebních firem, které musí tamní mafii platit poplatky. Kromě jiného se otevřely dveře ilegální imigraci do Evropy, kterou před tím Kaddáfi kontroloval. Totéž můžeme říci o všech zemích t.zv. arabského jara, které bylo podporováno někdy i finančně a dodávkami zbraní také zeměmi Evropské unie.
    Pokud jde o válku v Afghánistanu, nebylo by marné podívat se, kdo byli prezidenti USA tak od poloviny osmdesátých let až do konce let devadesátých, kteří vedli vůči talibánům politiku nejdřív podpory a pak tolerance. Najdete o tom na webu knihu Ahmeda Rashida: Talebani, Islam, petrolio e il Grande scontro in Asia centrale (knižní vydání Feltrinelli, 2002). To se zas jednou americká strategie pořádně řízla. A může za to zase Obama?

    OdpovědětVymazat
  62. ¨...il grande scontro - jest tomu rozuměti jako Velká revize názorů na Střední Asii? Přehodnocení, tedy?
    Byl by nejnejvyšší čas. Pokud není už za náma. Sakra já su optimista.

    OdpovědětVymazat
  63. Obama byl původně obyčejný uřvaný právník a aktivista. Spolu způsobil americkou hypotéční a následnou finanční krizi, s jejímiž následky se svět potýká dodnes a to tím, že se významně přičinil o to, aby banky musely dávat hypotéční úvěry černouškům, aniž by zkoumaly jejich schopnost splácet je. To nemohlo dopadnout dobře a také to dobře nedopadlo. Cesty do pekel bývají lemovány těmi "nejušlechtilejšími" (rozumějme idiotskými a od reality odtrženými) úmysly. Teď je tedy v úřadě a musí řešit následky toho, co způsobil, svým způsobem se dá říci, že zasel vítr a sklidil bouřku, dobře mu tak. Blbé na tom je, že celý svět se v tom veze s ním.

    Americko-evropský tlak na demokratisaci blízkého východu již způsobil:

    * významný příklon k islamisaci celého severu Afriky;

    * likvidaci armády jakožto garanta sekulárního státu v Turecku a jeho následnou zjevnou islamisaci spolu s následnou destabilisací bezpečnostní situace v regionu; a tohle je s námi teď v NATO;

    * obrovský průšvih v Lybii, byť zde asi sehrála svou roli i touha neplatit dluhy;

    * v návaznosti na destabilisaci situace v Lybii se stupňuje nápor imigrační vlny ze severu Afriky do Evropy;

    * pokus o islamisaci Egypta, kterému teď snad už zdárně čelí armáda v čele s generálem Sisim. Toto snad nějak vrátí více stability a rovnováhy do regionu.

    Netroufám si soudit, nakolik jsou odpovědni za nástup Talibanu na scénu bolševici v čele s Brežněvem a nakolik idiotská reakce Američanů, na jejich vstup do hry, ale zbraně a výcvik poskytli Talibanu Američané, to je mimo pochybnost. S následky se potýkáme dodnes.

    Když se podíváme na vývoj v Sýrii, tak před nástupem islamistů se jí pokouší zachránit Rusko a Čína, zatímco Evropa a USA, se jí do náruče islamistů pokoušejí nacpat, z toho jde doslova mráz po zádech.

    Roli Obamy bych nepodceňoval, ale ani nepřeceňoval, sám by nic nezmohl, je jen jen jedním z mnohých mamlasů v řadě, co se na tom všem podepsali.

    OdpovědětVymazat
  64. Co se té censury na internetu týče:

    Ono to předtřídění zpráv, personifikace, je jako každá věc využitelná ku prospěchu věci, nebo zneužitelná. Vše závisí na tom, kdo a za jakých podmínek má v ruce ovládací prvky. Když například hledám něco technologického, chci obvykle web výrobce a heslo ve wikipedii a zpravidla nechci přehršel srágorek z Heureky, Slevomatů a další e-shopový balast. Povolím-li Googlu cookies, tak on na to postupně přijde a já, když něco hledám, nemusím se prohrabávat tunami hnoje. Až sem je to v pořádku. Jenomže je to jen technologie a má to své meze, takže to někdy může odfiltrovat i něco žádoucího a jeden se pak může rozhodnut blbě. Může to někdo zkusit i zneužít. Na výběr ale máme, tak cookies zatím ještě můžeme povolit, nebo také ne. Tohle zatím není bezprostředně děsivé.

    Děsivé je to, co popisuje informace, že ať hledá jak hledá, ví, že dříve něco na webu k nalezení bylo a teď najednou není, tohle už censura je, a jako vyšitá. Europadouchům a jejich italským kamarádům se nehodí zprávy o imigraci, tak brání jejich šíření všemi prostředky. Ono i to zmizení fotky malého V. Havla na Heydrichově klíně je čímsi podobným, takže ano, je vidět, že se už vedou propagandisticko informační války a že padouši začínají mít dost navrch. Šrouby se utahují.

    OdpovědětVymazat
  65. infořmace, souhlas. Ty problémy obama nezpůsobil, ale zdědil po "úspěšných" předchůdcích. Lidé mají krátkou a selektivní paměť.

    OdpovědětVymazat
  66. Schumacher bezinfekční4. listopadu 2013 v 12:17:00 SEČ

    Draku, to je zajímavé, tu fotku spolu s dalšími podobnými vygůgloval na první pokus. Co se týče jejího obsahu, na mě nezabírá tak jak by si přáli manipulátoři, dítě si chovatele nevybírá.

    OdpovědětVymazat
  67. Jakube,
    il grande scontro je velké střetnutí, ve smyslu srážka, náraz,konflikt.

    OdpovědětVymazat
  68. Ano, Clintona s tím jeho IPCC, globálně oteplovacím podvodnickým humbukem, obchodem s emisními povolenkami a dalšími aktivitami zaměřenými na to, aby on a jeho kamarádi zbohatli, nám byl opravdu tak akorát čert dlužen. To co převedl on, je skutečně cosi dosud nevídaného. Nevídaného jak s ohledem na hromady prachů, které končí a ještě skončí v kapsách nestydatých podvodníků, ale i vzhledem k obzvláště manipulativnímu a nestoudnému způsobu prosazení toho všeho, včetně legalisace těchto krádeží za bílého dne rovnou do legislativ mnoha zemí najednou. Organisovaní zločinci jsou proti něčemu takovému naprostí břídilové. Konec konců za něj a s jeho významným přispěním vznikl druhý mafiánský albánský stát Kosovo ne?

    Schumacherovi:

    Ano a jeden čas ta fotka nebyla k nalezení důsledně a nikde. Asi zmizela přímo ze serverů, protože ji nevyhledávaly ani jiné vyhledávače, než Google. Faktem v každém případě je, že to v diskusích bývalo často zmiňováno jakožto příklad censury na internetu, je možné, že se ta fotka postupně vrátila tam, kde byla, případně strejda Google přestal odmítat vyhledávat jí. Asi budila víc nežádoucí pozornosti jako nedohledatelná než naopak a tak tedy bylo rozhodnuto minimalisovat škody.

    Na mne ta fotka nikdy neúčinkovala tak, aby mne popudila proti VH, v tom věku by po něm těžko někdo soudný mohl požadovat, aby se s Heydrichem nebavil, případně ho na místě rovnou "odpravil". Vadilo mi ale, že se přestala objevovat. Já censuru nerad a je jedno, jestli tu dřívější bolševickou, dík které bylo těžké se k některým knihám dostat, v SSSR se dalo sehnat mnohem víc britských či amerických knih, než zde u nás, nebo dnešní současnou americkou, která odmítá vydávat Marka Twaina, nebo tuto internetovou.

    OdpovědětVymazat
  69. Dík, aha, I.
    Jako dvouleté tlusté zdravím zářící usměvavé robě si mne prý vzal do rukou a zdvihl maršál Malinovskij. Ano, ten před Domem umění. Ale nikdo to asi nestihl blejsknout. Pokud je to pravda. Jedna z rodinných (v tomto případě pouze mých osobních) legend a mýtů, jež s mým odchodem zajdou, jako všechno. Pokud se konečně nestane div a nedokopu se, abych začal s prvním dílem díla Co jsem tu slyšel, viděl a zažil. Navíc su jediný historik a o děje rodu se zajímající ve famíliji. No co s takovýma.

    OdpovědětVymazat
  70. A na té fotografii jsou manželé Heydrichovi se s v ý m i dětmi.

    OdpovědětVymazat
  71. Jo a k té povinnosti mít schválena a registrována a certifikována jakákoli jakkoli a v jakémkoli množství komukoli poskytnutá semena: když se konečně odhodlám a zaklepu na dveře sousedce, co mi furt nadbíhá, když je ten její v hokně - a za hodinku odejdu, uskutečniv určitý transfer této komodity v její prospěch... dostanu pozítří obsílku k objasnění podezření znevážení a popření prohlášení z Bruselu? Sakra... to už nejni sranda - přecházíme plynule do sci-fi reality!

    OdpovědětVymazat
  72. Že Vám není hanba, Jakube, ve Vašem věku dělat si srandu z Únie?

    OdpovědětVymazat
  73. Na veškerá semena je třeba míti ověřený certifikát:

    - domovní
    - uliční
    - obecní
    - okresní
    - krajský
    - zemský
    - státní


    Vyššího stupně certifikace - celoevropský pomrdný - nelze dosáhnout, pokud člověk nepatří místnopisně / místopřísežně do Brusele.

    OdpovědětVymazat
  74. Celoevropský pomrdný - to jako celoevropský inseminátor Pepa, že?!
    Ale to už by pro mě nebylo.

    OdpovědětVymazat
  75. Draku, s tou Havlovou fotkou na Heydrichově klíně to chce počítat - V. Havel se narodil 5.10 1936. R. Heydrich nastoupil do funkce zastupujícího říšského protektora 27.9.1941. Takže na té fotce zřejmě bude pan zastupující protektor se svým synem, jak píše Jakub. Nebo je to fotomontáž (skutečně nemám chuť ji vyhledávat a hledat, zda to dítě vykazuje Havlovy rysy) určená k dehonestaci V. Havla u těch, kdo si neumějí spočítat, že V. Havlovi by na Heydrichově klínu muselo být minimálně pět let, což to cca tříleté dítě na fotografii evidentně nesplňuje.

    OdpovědětVymazat
  76. O těch semenech si myslím,
    že je to spíš akce farmaceutických monopolů. Udělali už jeden zátah na léčivé rostliny v obchodech (realita je taková, že vám je prodají jako "čajovinu", ale nesmějí vám nic říct o zdravotních indikacích a kontraindikacích), tady by skutečně mohli některé léčivky "vyhnat z Evropy", protože by vám jejich semena nikdo legálně neprodal a vy sami byste si je nemohli legálně nechat z minulého roku (přestože se některé rostliny množí semeny velmi ochotně.

    OdpovědětVymazat
  77. Takže se povede dostat některé léčivky do nynější pozice drog: konopí nebo marihuany. Ale bude se to policii špatně dokazovat. Bude to nelegální pěstování, cena bylinek tedy stoupne. A k tomu, aby se nevědělo, co je k čemu dobré se možná budou i cenzurovat herbáře. [;>))
    Začínám mít pocit, že se k nám blíží "nová totalita". Ne už EU, ale ESNTR. (Evropské sdružení nových totálních republik.)
    Ty zoufale pokusy o podřízení všeho EU jsou už opravdu, (přesto, že někdy by mohly být oprávněné - kdyby jich bylo tak 5% stávajícího stavu) opravdu trapné. Takže pokus o rozbití nadnárodních farmaceutických monopolů je docela na místě, nemyslíte, Pergille?*
    Da zdrávstvujet anárchia!


    To, že se silonové** tašky nebudou v hypermarketech dávat, ale prodávat povede jen k (nepatrnému) zvýšení zisku oněch hypermarketů a ke snížení hygienických návyků - mnozí se uchýlí k používání plátěných tašek nebo opakovanému používání tašek polyetylenových a případná infekce se bude v takové tašce docela dlouho držet. (Syrové maso x pečivo x zelenina - např. Hlavně že se začala zakazovat dřevěná krájecí prkénka...)

    */ Už léta si nadávám, že jsem nedával ve škole pozor a nestal se lékárníkem. Tady, v Ocelovém srdci republiky je průměrná vzdálenost lékáren asi 200m - a všechny se spolehlivě uživí. Zato v noci nebo v neděli je otevřena jen jedna - v krajské nemocnici. Ostatní vystačí s tím, co si vydělají od pondělí do pátku.

    */ z nějakých, mě nejasných důvodů se polyetylenovým /silonovým taškám ve sdělovacích prostředcích dnes říká igelitové. (t.j. měkčené PVC.)

    OdpovědětVymazat
  78. Normativa EU o léčivých rostlinách z 2011 r. vyvolava zpočátku poplach mezi producenty, ale pak se to všechno zase urovnalo. Dnes už neexistují žádné báby kořenářky, co sbírají bylinky po stráních a po mezích, dnes jsou léčivé rostliny pěstovány na polích ve velkých specializovaných farmách, které pak po sklizení je prodávají k dalšímu zpracování. Moderní fytoterapie nepoužívá bylinek v původním stavu, ale zpracovává je na různé tinktury, masti, výtažky a podobně. Je to pohodlnější, protože se tak může kontrolovat produkce a pak dodržovat přesné dozování. A i zpracované produkty mají větší homogennost a stabilnost než usušené bylinky posbírané kde se to dá. Totiž procento účinných látek v bylinkách kolísá podle toho, kde rostlina vyrostla, kolik měla slunce a pod.
    Fytoterapeutické výrobky se prodávají dál a to i v lékárnách. Letos v létě jsem koupila v lékárně mast z psího vína, vyrobenou nějakou německou firmou. Bylo tam uvedeno jak indikace, nač mast slouží, tak způsob použití.
    Fytoterapie spolu s homeopatií, akopunkturou, ayurvedou, chiropraktikou - t.zv. nekonvenční medicina - je v Evropě velice rozšířená. Našla jsem i tabulky: k prostředkům nekonvenční mediciny se obrací ve Francii 49%, Německu 46, Velké Británii 46 Holandsku 20, v Itálii 15,6 % nemocných.
    Takže nějaké zregulování potřebovala. Kromě toho v Itálii i jednotlivé regiony mají své směrnice.
    Takže žádný poplach.

    OdpovědětVymazat
  79. Mějtež objasnění dlouholetého informatika zlínského výzkumáku:
    Igelit, takto, s velkým I, je obchodní značka jednoho z prvních prakticky využitelných plastů (dobově: Kunststoffe - umělé hmoty) v zemi tehdy v tomto směru vedoucí - v nacistickém Německu. 1935 tento low density polypropylen takto na oslavu své firmy pokřtili v IG (jasné?) Farben. -lit byla tehdy oblíbená koncovka - podle niz. chemika Baekelanda (čti Bák-) vznikl současně bakelit. A obou slov se začalo bleskově používat jako obecného označení, i když vzápětí v US a pak jinde vznikaly další plasty. Igelit - co je měkké, lze to skládat, překládat, vkládat jako vrstvu někam k izolování a pod.; bakelit - co je tvrdé až křehké. Satis. Si licet?

    OdpovědětVymazat
  80. Vlastně jo. Takto to vypadá rozuměji. Ale: každý region má své regulace - ?!

    OdpovědětVymazat
  81. U nás, v zaostalém Česku se ještě byliny vykupují od soukromníků, Informace. Od babek kořenářek, chcete-li. Ale není to podstatná část farmaceutické výroby - ta se naopak stále více snaží o léky na syntetické bázi.
    Ale léčivky - to není to podstatné. Směrnice se má týkat veškerého osiva. Takže to bude podobné jako GMO plodinami. Dostanu od šlechtitele s certifikátem osivo, ale z to nevytváří životaschopná semena. Takže na další úrodu si musí sedlák opět koupit osivo od "certifikovaného" dodavatele. A ten se tak stává monopolistou - má zemědělce (a tím i nás, spotřebitele v hrsti). Sen každého podnikatele v jakémkoliv oboru: nemá konkurenci a diktuje si ceny.

    Mám rozepsaný článek o škodlivosti monopolů, ale dokončení je v nedohlednu. Je to velmi široké téma a některé úvahy jsou tam značně diskutabilní. Navíc nejsem ani náhodou ekonom. Jenom si říkám, co by se tak strašného stalo, kdyby se z některých plodin zase stala sezónní záležitost. Nebylo by třeba po celé Evropě (i světě) vozit ta obrovská množství potravin sem a zase tam. Ušetřilo by se na dopravě.

    OdpovědětVymazat
  82. A ještě něco Info:
    Mohou to být i rozumné věci - třeba přechod na nové světelné zdroje. Mám doma prakticky 100% osvětlení pomocí LED. Ušetřím, žádná žárovka nepraská atd.
    Ale: rozhodl jsem se pro to sám. Nebylo to dáno nějakou směrnicí. Ostatně - už jsem to tu psal - směrnice o zákazu žárovek byla prolobována výrobci úsporných zářivek převážně z Francie. Jenže to dopadlo tak, že se současně začala rozšiřovat i LED technologie, s velkosériovou výrobou zlevnila - a (dnes jsem byl v elektroobchodě) prakticky převálcovává úsporky. Jenže to by stalo i bez směrnice EU.

    OdpovědětVymazat
  83. Pro Jakuba.
    I já jsem měl nauku o materiálu. Sice jen na učilišti, žádný výzkumný Ústav, ale naučili mě:
    neměkčený PVC = novodur
    měkčený PVC = novoplast, lidově igelit.
    Nafukovací hračky, míče, lehátka, přebalovací pleny... Náhražka gumy.
    Též jsou to i tzv. bužírky, isolace všech možných el. kabelů atd., atp. Změkčovadla jsou ale rakovinotvorná a mají vliv na rozplozovací orgány. Je to termoplast - dá se ohřátím změkčit, natvarovat a po zchladnutí zase ztvrdne.
    Zatímco bakelit je termostet. Fenolová pryskyřice, která vznikla reakcí mezi fenolem a formaldehydem - první umělá pryskyřice, bakelit a k tomu plnivo, často hlinka nebo tkanina či papír. Bakelit, pertinax, texgumoid. Učili jsme se je i rozeznávat. Jenže tohle jsou termosety - za tepla se sice lisují a po zchladnutí drží tvar - ale když se znovu zahřejí, už tvar nemění a jen uhelnatí.
    Mohu vysvětlit i mnohem podrobněji - ale asi ne tady. Koho to tady asi tak zajímá... [;>)))

    A teď už Dobrou noc, milí Útulníci.

    OdpovědětVymazat
  84. Brusel:

    S tím osvětlením zatím setrvávám nejčastěji u halogenek. Zatím jsem ještě nenašel LEDky, které by byly dostatečně silné a zároveň s tím měly dostatečně "koukatelné" spíš teplé spektrum. Ale už déle než rok jsem nic nehledal, takže to za tu dobu asi nějaký pokrok udělalo. Uvidíme. V každém případě je to jako zdroj perspektivní záležitost, na rozdíl od rtuťových a dalších výbojek.

    Co se těch igelitek rýče, tak dnes vám, ať už na tržišti, nebo v každém velkoprodejním hangáru strčí vše do malých polyetylénových či papírových pytlíků, takže si to v látkové tašce či síťovce odnesete aniž by hygiena jakkoliv trpěla a když se něco přihodí, pračka si s tím poradí. V tom bych problém neviděl.

    Co mi osobně na těch bruselských euroblábolech vadí víc je, že sdílím domácnost se 2 kočkami a ty nadělají docela čurbes. Mám tedy výkonný vysavač, abych s tím častým vysáváním nemusel ztrácet čas. A ono to s tím velkým výkonem odsejpá skutečně rychle. Až mi odejde, tak s výkonem 2,2 kW si ho už nekoupím, protože to bruselský nikým nevolený ouřednický dement zakáže. Výborně! No, tak si koupím hned 2 s výkonem 1,6 kW a narvu je do jedné kysny, aby to sálo ještě líp, půjde to pak ještě rychleji :-) Jsem zvědav, co ještě genyjálního nám ti ouředničtí bruselští dementi chystají, no upřímně řečeno, spíš tedy nejsem. Kdyby se propadli pod zem, zaznamenal bych dík absenci proudu debility z Brusele velkou úlevu...

    K fotce VH a RH:

    Díky za ten propočet, že to je manipulace jsem věděl a nepochyboval o tom, takže jsem si to zařadil do této škatulky, aniž bych se tím dál zabýval. Jeden je líný a musí dělat především zač je placen a pak už často nemá ani chuť a sílu zabývat se bojem s manipulacemi, protože jich je kolem tolika, že kdyby se chtěl obout do každé z nich, nedělal by nic jiného. Lidé jsou prolhaná a manipulativní sebranka, což je fakt, se kterým je nutné naučit se žít a mít to pořád na mysli. Pak se žije o něco snadněji.

    Igelit a Bakelit:

    Díky, není od věci znát původ slov, která máme často v papuli. Sám bych to nehledal, ale jsem rád, že to vím, že jsem to tak říkajíc dostal na talířku a rovnou pod nos :-)

    OdpovědětVymazat
  85. To Drak:
    K LED: Jistě, každý by měl mít možnost si vybrat, co mu nejlépe vyhovuje. Pochopitelně LED ještě nemá tu svítivost kterou inzerují, (stačí vzít luxmetr - mluvím o tzv. teplých tónech) takže tam, kde byly dvě halogenky po 35W mám 3 LED-halogenky po 4W. Ale 12W je míň než 70 a nejsou nijak poruchové, na sedmnácti svítidlech v bytě ještě nebyla ani jedna porucha. Tedy jedna ano, u jedné stolní lampičky se mi "uklochtala" přívodní šňůra. [;>)
    Tašky: Poradím si, ještě ze starých dob jsem zvyklý nosit v kufříku jednu poskládanou silonovou (se silonové látky, ne z folie) tašku. Jenom budu muset začít kupovat pytlíky do koše na smetí a další na plasty a na papír - my totiž "separujeme" aniž nás někdo nutí. Takže ve výsledku na mě asi nic neušetří. Ale jako příkazse mi to zdá špatné. Každý musí tu tašku mít sebou - nebo si tašku koupit. To je takové "šetření pro šetření". Jen diskomfort - a buzerace.
    Vysavač: mám 2 400W a budu ho udržovat v chodu tak dlouho, jak jen to půjde. Nemám sice dvě kočky, ale zato mám dva dost chlupaté kocoury - takže přesně vím, o čem Drak píše. Slabým a bez rotačního kartáče to prostě nevysaješ a basta!
    Manipulace: Právě manipulacích píšu tenhle blog. Jistě, nepodaří se jim (manipulacím, tedy vlastně lžím) zabránit, pořád tu budou, ale myslím, že by se každý člověk, který si uvědomuje, že je manipulován, nějak ozvat. Tak to činím.
    Igelit a bakelit: U tzv. "nových hmot" se v běžné mluvě často zaměňují názvy. Např. většina toho, co se obecně nazývá plexisklem je rázuvzdorný polystyren. Pěnový polystyren zase často bývá ve skutečnosti pěnová thiosíromočovina - není totiž hořlavá. Babička mé ženy zase vytrvale říkala igelitu na stole "slída". Ale hlavně, že se domluvíme. Horší je, když takhle žvaní odborníci - třeba prodavači. [;>)

    OdpovědětVymazat
  86. Optimisty kolem vysavačů musím upozornit, že ještě není konec, viz: "Firmy se asi zapotí až za čtyři roky, kdy by vysavače znovu měly přijít na pořad dne. Tou dobou u nich začnou platit omezení pro množství uvolněného prachu, což má usnadnit život alergikům. Navíc má klesnout i maximální povolená spotřeba, a to na pouhých 900 wattů."
    Včera na novinkách (http://www.novinky.cz/ekonomika/318100-brusel-zatrhne-vykonne-vysavace-v-nemecku-uz-mluvi-o-zakazovaci-vztekline.html)
    Na konci článku si všimněte, co všechno by ještě rádi zregulovali. Docela to děsí.

    OdpovědětVymazat
  87. To mi připomíná jeden starý kreslený vtip: Lékař postupně zakazuje pacientovi: dobré jídlo, alkohol, cigarety, ženy...
    Nakonec si pacient "zakáže" toho lékaře.

    OdpovědětVymazat
  88. Schumacher kutil český5. listopadu 2013 v 10:43:00 SEČ

    Nižší spotřeba, vyšší účinnost, to beru. Hlavně aby to také ssálo. Jinak s omezením výkonu si zdejší kutil snadno poradí. Do plastového kontejneru dá dva za sebou propojené vysavače a dostane intenzívní nácuc i dokonalejší filtraci.
    Jediný problém je jak vysavače propojit, protože většinou nemají jednoduchý kulatý výfuk jako měly staré. Ale když v Apolu 13 dokázali napojit hranatý filtr místo kulatého, také zvládnem. Jestliže oželím superfiltraci, zapojím je paralelně, jednoduše pomocí plastových odpadních trubek. Berme to jako výzvu. Buď zdokonalené vysavače budou použitelné nebo si poradíme jinak.

    Co se týče led světelných zdrojů, kvalita potěšitelně stoupá a cena klesá. Je i lepší barva světla kompaktních zářivek. Do stropnice v kuchyni jsem dal tři "teplé" dvacítky, svítí silně a příjemně. Hodí se jako intenzívní a pracovní osvětlení. Žárovka je nenahraditelná pro stmívání. Podžhavená vydává příjemné světlo a má vysokou životnost. Příčinou nízké životnosti současných žárovek je snaha o vyšší svítivost. Jsou přežhavené. Stačí trochu podžhavit a životnost se zvýší mnohonásobně.

    Povídání o tomhle, jak co vylepšit, jak si s čím poradit, je zajímavější než hádání se o politice.

    OdpovědětVymazat
  89. To Schumi:
    Víc než půl století starý fór od Germánů: malý, několika ohmový (podle výkonu) odpor v přívodu. Omezí proudový náraz. Lepší varianta - třípolohový spínač, který po zapnutí odpor(ník) vyřadí. Nejlepší varianta: triakový stmívač (a roztmívač.)
    Ale žárovka, jak praví název, vytváří žár. LED netvoří chlad, jak by bylo z neinformovaného pohledu na věc (led), ale přesto hřeje řádově méně. [;>)

    Z Ústavu se přihlásil StK

    OdpovědětVymazat
  90. Schumacher kutil český5. listopadu 2013 v 13:09:00 SEČ

    StK, když to spočítáš, tak pro stowattovou žárovku vychází dost topivý. Nejlepší je triak spínající v nule. Nebo pro příjemné večerní osvětlení zapojit tři stodvacítky žárovky do série. Kdo je má...

    OdpovědětVymazat
  91. K vysavačům:

    Na podlaze, leží bordel, u té s koberci s dlouhými chlupy je to ještě horší. Tím, co by se nám asi vysávalo nejhůř, bude z toho, co se dá v reálném životě potkat, třeba olověný brok, nebo kulička z ložiska o větším průměru a schované do chlupatého koberce. Aby se to proti gravitaci a případně odpor kladoucím chlupům zdvihlo od povrchu, potřebujeme dosáhnout určité rychlosti vzdušného proudu. Nechceme-li, aby ten vysavač byl hned za vysávací hubicí a tudíž měl mnoho dříve popsaných nevýhod, musí mít hadici, tím se zvýší ztráty a tudíž bude potřeba ještě větší výkon. Má-li mít vysávací hubice nějakou šířku záběru, aby to vysávání netrvalo týden, potřebujeme ještě větší výkon. Ne, že by se na těch současných vysavačích nedalo vůbec nic zlepšit, ale je pak otázkou, kolik bude stát seriový kus, atd, atp, a nemyslím si, že by o tom měl a hlavně byl schopen rozhodovat nějaký eurodementní bruselský úřednický vyžírka, který aby ospravedlnil svou zbytečnou existenci, tak vymýšlí jednu kravinu za druhou. Nebo ani nevymýšlí, ale rovnou lobbuje za to, co mu podstrčí jiní.

    Když se tedy těm bruselským vyžírkům povede způsobit, že vysavače přestanou být použitelné k tomu, k čemu se vlastně vyrábí, je tu možnost zvýšení celkového sacího výkonu paralelisací dvou, nebo i více slabých pápěrek do jednoho výkonnějšího kusu. To by mělo být asi tím nejsnadnějším a nejrychlejším řešením případného problému, pakliže osud dopustí a debil z Brusele spustí... Řazení do série by z mnoha dobrých důvodů asi bylo k ničemu, minimálně by ty zadní kusy odcházely na přehřívání. Proudové motory také můžete strčit vedle sebe, na sebe, ale určitě ne za sebe ;-)

    K LEDkám:

    Těším se na nějaké, které konečně začnu považovat za použitelné. Nepochybuji tom, že se jich relativně brzy dočkám. Byť tedy když si člověk občas čte, s jakými se potýkají výrobci problémy, aby dosáhli nějak přijatelného bílého spektra, tak se docela divím, že je ten viditelný pokrok tak rychlý. Ony totiž ty potvory emitují docela ochotně kdeco, jen ne to spektrum, na které se lidé rádi koukají. No a jakékoliv přiblížení se k němu, je boj s přirozenými sklony materiálů a ohýbání fyzikálních principů, někdy hodně důvtipně, málem až za roh.

    OdpovědětVymazat
  92. Přežhavené, podžhavit... Mohl by se třeba někdo podujmout toho, objasnit to filosofovi?
    No já vím, je to odvážný návrh. Když ne, tak ne.

    OdpovědětVymazat
  93. A je to spektrum zas tak důležité? Oko si bílou barvu přepočte, takže není nijak nepříjemné modré světlo bezmračného dne ani červené světlo plápolajího krbu. Jediné co mi přijde nepříjemné je kombinace dvou zdrojů o různých barvách.
    ---
    Světïlka na vánočním stromečku provozuju zásadně přes diodu; nejen že se prodlouží životnost, ale je to s nižší intenzitou i hezčí.

    OdpovědětVymazat
  94. Schumacher kutil český5. listopadu 2013 v 18:22:00 SEČ

    Draku, ano, kvůli chlazení lepší vedle sebe.

    Jakube, jednoduché. První žárovky měly vlákno ve vakuu. To je žravé a vlákno se odpařovalo, životnost byla krátká a baňka černala. Aby životnost byla přijatelná, vlákno bylo žhaveno méně než u pozdějších žárovek. Proto historické žárovky mají červenější světlo. Pak začali plnit baňky inertním argonem. Ten brání rychlému odpqřování vlákna, vyskočené molekuly narazí na molekuly argonu, ochladí se a hup zas na vlákno. Bohužel ne přesně tam odkud vyskočily a nad to ten proces není dokonalý. Vlákno se v nějakém místě ztenčí, má v něm větší odpor, proto se více žhaví a tak to prograduje až se přepálí. Uspíšeno tím, že vlákno je vinuto do šroubovice nebo i do dvoušroubovice, vytváří cívku, ta magnetické pole, které s vláknem při zapnutí cukne a to se v tom ztenčeném namáhaném místě přeruší. Proto se žárovka "porouchá" většinou při zapnutí. Prsk, tma, někdy třeba nahodit pojistky, protože vznikne krátký silně vodivý oblouk vedoucí velký proud. Občas i s tím následkem, že praskne baňka. Plnění baněk umožnilo žhavit na vyšší teplotu, světlo je bělejší. Žhavení vlákna je kompromisem mezi svítivostí a životností. Proto žárovky žhavené méně či více nazýváme jako podžhavené či přežhavené. Žárovky pro speciální účely např. fotografické jsou přežhavené, pro účely dlouhodobého osvětlování například stupnic radiopřijímačů, palubních desek, nebo kdysi tzv."telefonní" a indikační žárovky jsou podžhavené. Nové plynové náplně úměrně se stoupající molekulovou hmotností umožnily zvýšení žhavení,tím svítivosti a barevné teploty. Krypton, Xenon, halové prvky - například Jód, v počátcích halohebových světel tzv. "jódová světla". Vzpomínám jak v devadesátách letech jsem do tříbuřtovky prodloužené nástavcem na pětibuřtovku, dal halogenovou žárovku. To byl šajn....
    No a když vezmeš nynější zakazovanou žárovku s normovanou životností 1000 hodin a podžhavíš jí, že nebude svítit tak bíle, ale spíš do oranžova, výrazně prodloužíš její životnost v nepřímé úměře k protékajícímu proudu a navíc exponenciálně. Taková vhodně podžhavená žárovka ještě dostatečně svítí a její životnost může být desítky let nepřetržitého svícení.

    OdpovědětVymazat
  95. Schumacher kutil český5. listopadu 2013 v 18:27:00 SEČ

    Zdeňku, to se Ti zdá. Sice do určité míry funguje "vyvážení bílé", ale to ze sinavého světla "studené" ledky nevytvoří pohodu planoucího krbu či svíčky. Fór ve stmívání žárovky je v tom, že se snižující intenzitou se snižuje i barevná teplota. To smívané úsporky neumějí. A platí, že pro stejnou světelnou pohodu je nutno úměrně vyšší barevné teplotě zvýšit intenzitu. Proto je příjemněji vnímáno světlo svíčky než světlo slabé sinavé ledky či zářivky. Jsem tak na to naštelováni od přírody.

    OdpovědětVymazat
  96. Poznámka fotografa aneb dával jsem ve fyzice pozor:
    Výkon zářivého zdroje (světla) roste se čtvercem kmitočtu (teploty) světla. Viz Kelvinovo "absolutně černé těleso". Takže když je světlo "teplejší" (t.j. modřejší), oko očekává í větší intenzitu. Pokud ji nedostane, považuje světlo za "slabé", vzdálené.
    Pomůcka pro psychiku: denní světlo versus světlo ohně (pochodně) versus denní světlo pronikající vzdáleným otvorem - třeba v jeskyni.

    OdpovědětVymazat
  97. Schumacher kutil český5. listopadu 2013 v 19:13:00 SEČ

    StK, díky za exaktní doplnění.

    OdpovědětVymazat
  98. Pro Jiného Honzu:
    Naštěstí se to asi vyřeší podobně jako s omezeními u elektrokol. max. 25 km/hod, max. 250 W a nutnost šlapat. Je tedy dodrženo, ovšem pro použití "mimo veřejné komunikace" tato omezení po přepnutí spínače zmizí. No a když ho "náhodou" zapomenete při jízdě po silnici přepnout zpět? Kdo vám co dokáže? Prostě jste tak mocně šlapali, že jste jeli 40 km/hod. No a?

    Na stupidní zákazy se vždy najdou nestupidní odpovědi.

    OdpovědětVymazat
  99. Prima. Ovšem ke konci opět - bum: -"a podžhavíš ji". JAK? Má původní otázka...

    OdpovědětVymazat
  100. Ještě k těm vysavačům
    Nevidím technický problém aby příkon (spotřeba) vysavačů při stejném sacím výkonu klesl až na cca 60%. ""STAČÍ"" nahradit v současné době používané komutátorové motory bezkomutátorovými (někdy se též ríká s elektronickým komutátorem, modeláři elektroletci je znají jako "stříďáky"). On totiž ten komutátorový motor (s mírnou nadsázkou) "víc topí než dá mechanického výkonu".
    (účinnost komutátorového motoru je kolem 50%, bekomutátorový velikosti pro vysavač by mohl mít kolem 90%). Jen ten motor bude o dost dražší a vyklidíme nespíš další prostor Číňákům protože v těch motorech jsou silné permanentní magnety, jejichž součástí jsou prvky vzácných zemin, hlavně Neodym. A tyhle materiály se produkují jak na potvoru právě v Číně (neklame li mě paměť).

    OdpovědětVymazat
  101. Schumacher kutil český6. listopadu 2013 v 16:05:00 SEČ

    Jakube, dá rozum, že když neprdne při zapnutí, že prdne při provozu.
    Podžhavení zajistíš omezením příkonu, podle Ohmova zákona. Například zapojením dvou žárovek do série. Ale budou svítit podstatně míň. Nejlepší je použít stmívač. Buď fungující současně jako vypínač, nebo nezávisle.

    OdpovědětVymazat
  102. ZŽ:

    Pro mne to spektrum důležité je, potřebuji na práci dobře vidět, to především, ale zároveň s tím potřebuji, aby mi to světlo neunavovalo oči a ani jinak nelezlo na nervy, protože pak se mi pracuje mnohem líp a vydržím déle. Ale kdo chce, ať si své zdraví a nervy huntuje dle libosti, já mu v tom nikterak nebráním.

    kapitánu Nemovi:

    Možná má někdo v šuplíku nějakou novinku, která ale zvedne cenu, a tímhle lobbuje tak, aby vyřadil konkurenci, protože elektřina zase až tak moc nestojí, aby si člověk nevysál, ale když kvůli předpisu nepůjde koupit levný vysavač, ale jen drahý, který sice pojede s cca 1/2 spotřebou, ale bude stát tolik, že ta snížen spotřeba nezaplatí zvýšenou pořizovací cenu ani za 15 let, no tak pak to nejde prosadit jinak, než předpisem. Takhle nějak se asi lobbovalo kvůli úsporným zářivkám a jsem jen rád, že "válcují" LEDky a nelze vyloučit, že tohle je z podobné líhně.

    K EU:

    Někdo velmi břitký v Německu nazval toto bruselské běsnění zakazovací vzteklinou a já myslím, že najít kratší a výstižnější pojmenování těchto jevů se podaří jen těžko. V každém případě to ale svědčí o nevalné úrovni empatii, úsudku a nedostatku rozumu u bruselských byrokratů. Že by s řečeno obuvníkovou terminologií říkali o pošťouchnutí rebelií?

    OdpovědětVymazat
  103. A je rebelie v Unii ještě možná? Představitelná? Přípustná - ?

    OdpovědětVymazat
  104. Schumacher kutil český7. listopadu 2013 v 11:54:00 SEČ

    Kapitáne, účinnost komutátorového motoru je i přes osmdesát procent. Záleží na tom v jakém režimu pracuje. Bezkomutátorový je o něco účinnější a má výhodu vysoké životnosti, nižší hlučnosti a hlavně lepších vlastností při různých otáčkách. Účinněji se řídí a má vysoký krouťák.

    OdpovědětVymazat
  105. Jakubovi S., aneb rebelie v unii:

    Já si myslím, že sice je to těžko představitelné, ale nikoliv nemožné. On by podle mého bohatě stačilo, aby se Němcům ještě o něco snížila životní úroveň a zároveň tam nějak blbě přilili oleje do ohně Turci a mohli bychom se dočkat dříve a rasantněji, nežli bychom se nadáli.

    OdpovědětVymazat
  106. Draku, na základě historických zkušeností si přeju, aby se (nejen) Němci měli co možná nejlépe...

    OdpovědětVymazat
  107. Nahlížím to stejně.
    Napsal Jakub S. a já jsem vedleťukem (vedleklikem?) poslal do nenávratna Pardon.

    OdpovědětVymazat
  108. Nevrmajnd. Poledních padesát let su zvyklý na posílání kdovíkam! Kajícné dobrovolné doznání je pro konečný verdikt zásadní faktor.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)