Prohledat tento blog

pondělí 17. března 2014

Mocné dubisko...?

Motto:

Neb raději k velikému přichyl  tomu tam se dubisku, jenž vzdoruje zhoubným až dosaváde časům. 


Ján Kollár: Slávy dcera




Několik slov o současném ruském myšlení.


V souvislosti s nynějšími událostmi na Ukrajině, kdy putinovské Rusko ukazuje svaly, hrozí ozbrojeným zásahem na Ukrajině prý na podporu rusky hovořícímu obyvatelstvu, kdy obsadilo prakticky Krym a jen formálně čeká na výsledek referenda o jeho odtržení od Ukrajiny, se hovoří o novém mocném Rusku, které se vrací po několikaleté částečné nečinnosti k sovětskému imperialismu, od nějž přejímá způsoby provádění politiky, i když se nehlásí k ideologii komunismu.

   Někteří komentátoři píší o nové ideologii "putinismu", která chce pod vedením RF sjednotit bývalé státy SSSR, které se osamostatnily po rozpadu sovětské říše do nového státního celku. V prohlášeních Putina o plánu vytvoření Svazu Eurazie jasně prosvítá ideologie neo-eurasiatizmu, obnovené verze eurasiatizmu třicátých let 20.stol., který stavěl ruský národ a k němu připojené asijské národy do vedoucí pozice v budoucím rozvoji světa pro jeho neobvyklou životaschopnost a houževnatost, kterou mu daly samy přírodní síly pevniny, kterou obývá.
Budoucnost Ruska je euroasiatizmus, ještě v r. 1992 jeden z prvních teoretiků této doktriny L.N.Gumilev říká: Skažu Vam po sekretu, jesli Rossija budet spasena, to tol'ko kak evrazijskaja deržava (Socium, n.5, 1992)

   Neo-eurasiatismus, jehož hlavním představitelem je Aleksander Dugin, filosof, publicista, šéfredaktor listu Geopolitika, je v Rusku uznávaným politickým hnutím a jeho vůdce je Putinovým neoficiálním dvorním ideologem.
Mocný ruský stát, který je na vrcholu svého historického rozvoje, porazí a podrobí si chřadnoucí atlantickou politiku a kulturu a vytvoří pod vedením muže, kterého vyvolily sama prozřetelnost a síly euroasijské pevniny, velkou Euroasijskou říši od Atlantickéo oceánu až k břehům Tichého

   Na stránkách listu Geopolitika, jehož čísla jsou na webu k volnému stažení, se dozvíme, jaký je skutečný cíl tohoto oficiálního poradce předsedy ruského parlamentu a inspirátora prezidenta RF Putina:

Vykládá v deseti bodech plány rozvoje Euroasijského svazu, který po dobytí Krymu bude pokračovat dál a zastaví se až u břehů Portugalska. 

Dugin a jeho přívrženci hovoří také o střetu civilizací Euroasie s atlantickou americko-sionistickou. Totiž Dugin jako jeho předchůdci z třicátých let je také antisemita.
Dugin založil v r. 2003 Mezinárodní euroasijské hnutí (Meždunarodnoe evroazijskoe dviženie), které má pobočky v 29 zemích, kromě zemí SNG také ve státech EU, v jižní Americe, jižní Azii, Japonsku, Vietnamu.
Svůj cíl vidí ve vytvoření multipolárního světového pořádku, kde nebude nadvláda USA nebo jiného státu. Odmítají neoliberalizmus, jsou pro zachování starých kulturních tradic, pro dialog mezi kulturami
Jak píše novinářka v il Foglio, Anna Zafesova, Dugin má vazbu i na evropská extremistická hnutí jako F.N. Marine LePenové, pravděpodobně proto, že se představuje jako obhájce křesťanství proti islámu.

   Zajímavé při tom je, že strana neopanslavistického hnutí, které navazovalo na tradice 19. stol. jako Svaz Slovanů, vzniklého v r. 1823 v rámci revolučního děkabrizmu, hlásajícího vytvoření federativního státního svazku všech slovanských národů, k němuž se přihlásil později i Bakunin, bylo v Rusku postaveno mimo zákon. Stalin dokonce založil v r. 1941 v Moskvě Panslavistický výbor, který ale ve svých plánech navazoval na oficiální panslavizmus cara Mikuláše I, jehož cílem bylo vytvoření velké slovanské říše pod vedením carského Ruska. Po odchodu Jugoslávie z Kominternu v r. 1948 ale Stalin Panslavistický výbor rozpustil.  Panslavizmus je stále aktuálním hnutím v Bělorusku, Srbsku, Ukrajině, Slovensku.

   Dnešní panslavizmus chce sjednotit Slovany rozdělené mezi dvěma nepřátelskými tábory, ochránit od mravního úpadku a útlaku ty, žijící v EU, odstranit mezi nimi nesmyslné a neopodstatněné sváry. Podle mluvčích neo-panslavizmu je zapotřebí tuto tradiční linii slovanského myšlení rozvíjet dál nejen na jazykovém, literárním, vědeckém poli, ale i na společenském a politickém.


Вступай в союз славян и борись за славянский род!
Připojte se k Svaz Slovanů a bojujte za slovanskou rasu!




Apendix - pondělí, 17. března 2014



Na Krymu proběhlo referendum se zcela očekávaným výsledkem - ruská většina se chce opět stát občany Ruska.  Na tom není nic divného. Ale mnozí uvažují dále - viz  Duginovy úvahy po krymském referendu v článku Необратимый процесс -  "Nezvratný proces"



   Reálná válka kvůli referendu nezačala. Nezačaly útoky ukrajinské junty, NATO a USA se vojensky do situace na Krymu nevmísily. První bod „vstupu do války“ jsme prodělali hladce. A tak je nutno udělat několik závěrů.

  Krym je ode dneška v soustavě RF, protesty Kyjeva byly slabé, junta se ani nepokusila začít válku, což znamená, že jako v případě Saakašviliho, její řeči byly jen bluff. Kyjev, poděšený rozhodností prezidenta Putina, se ani nezmohl na nějaké vojenské vystoupení. Rusko vyhrálo tuto bitvu skvěle, což je ale prozatím jen počátek války. Kyjevská junta zběsilých degenerátů po ztrátě krymského strategicky významného teritoria se rozpadne.

   Dále Dugin rýsuje další fáze útoku na Ukrajinu, kdy Putin bude muset postupovat rohodně a rychle, aby předešel vypuknutí občanské války.


==III==

 Hlavní myšlenkou a cílem Mezinárodního euroasijského hnutí je vytvoření multipolárního světového řádu, kde nebude existovat diktatura USA nebo kterékoli jiné země nebo velkého hráče světové politiky. 

   V oblasti ideologie je třeba důrazně odmítnout (neo) liberalismus a proces globalizace jako jeho derivátu. Souhlasíme s tím, že potřebujeme (stejně jako jiné národy) konstruktivní platformu pro alternativní budoucnost. Při hledání této budoucnosti je naše práce je zaměřena na dialog s jinými kulturami a národy, které chápou význam a nutnost konzervativních hodnot v současné společnosti. 




(Autor článku si nepřeje být uveden.)

8 komentářů:

  1. Pozoruju, že Kocour je celý bez sebe nadšením ze zářných perspektiv budoucího ráje Eurásie, kdy budeme všichni spokojeně žít v multipolárním světovém řádu bez otravných USA a sionistů, že si z nedočkavosti posunul letopočet o 18 tisíc let dopředu - 20104!!!
    Jen aby nedopadl jako Havlíček, který také v r. 1843 odjížděl do bratrské Moskvy, aby tam dělal domácího učitele v rodině profesora Pogodina - velikého slavofila, příznivě nakloněného malým slovanským národům. A pak po roce odtud utekl, protože ten ruský způsob života v něm budil jen nechuť.
    To své zklamání vypsal pak v satirické skladbě Křest svatého Vadimíra, kde si utahuje ze samoděržaví, zpupnosti a ruské nekultury.
    Přečtěte si to, je to vtipné a ostré, snad vás to povzbudí k nějaké reakci.
    Je tu nějaké zlověstné hrobové ticho.
    http://web2.mlp.cz/koweb/00/03/37/00/38/krest_sv_vladimira.pdf

    Vono to s tou "Evraziej" taky nebude tak divoký, jak se zdá.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale vůbec ne, Info.
    Nefandím. Ani Germán, ani Rus. Ba ani Amerikán.
    (I když bych asi dokázal žít tam i tam. Ale nejlepší by bylo Rakousko. Tam jenom trošku divně mluví - jinak jsou to jen nepatrně jiní - Češi.

    Jenom bytostně nesnáším, když se mi někdo snaží "vylízat hlavu".

    Vlastně jen proto jsem založil tenhle blog. [;>)

    OdpovědětVymazat
  3. Takže Vy smýšlte jako Palacký: "Kdyby Rakouska nebylo, museli bychom jej vytvořit v zájmu Evropy i lidstva samotného", říkal ještě v 1848 r., kdy ho Němci pozvali do Vorparlamentu ve Frankfurtu, kde se sjednocovali a ani s Ruskem nectěl jít, dubisko mu připomínalo spíš obušek než podporu, o kterou se opřít.
    Jenže i velká říše rakouská před sto lety zanikla.
    Takže teď kam?

    OdpovědětVymazat
  4. Kam? Z toho si nedělejte těžkou hlavu. Nebude na nás, abychom to určovali.
    My bychom si jenom neměli nechat vyprat mozek. O to se snažím. Proto jsem pro někoho jsem téměř antisemita, pro někoho jsem příliš sionistický, jednomu připomínám komunistu a jinému zase nacionálního fanatika. Ani ten bezvěrec nejsem dost dobrý. Takže O.K., jsem se sebou v tomhle ohledu docela spokojený. Líný Kocour a sloupku vrátek, dva metry nad zemí. Jo, s tím podobenstvím souhlasím. Snesu se s Rusem, Němcem, Polákem i Židem nebo věřícím křesťanem. (Mohamedána nebo hinduistu jsem nezkoušel.) Pokud mi ovšem nevnucují svůj pohled na svět jako jediný možný.
    (A snažím s nedráždit velké psy, pokud nejsem dost vysoko.) [;>)

    OdpovědětVymazat
  5. A co říkáte referendu. Nebylo to procento hlasů pro nějak moc vysoké?
    Jak pak to asi spočítali?
    Tak dobrou.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to máme dobrý. Mladý florenťan Renzi, nový premiér, okouzlil Merkelku, která chválila jeho odvahu.
    Tak se na ni musí. Mrkněte se, jak se na něj culí.
    http://italia-24news.it/2014/03/17/la-merkel-promuove-matteo-renzi-colpita-dal-cambiamento-11828/

    OdpovědětVymazat
  7. Ano.
    De(.)formace dorážejí ze všech stran, podstrkují se, lísají, vískají nám vlásky, předpokládají že jsme dočasně propuštěni, jako oni, z uzavřeného oddělení p.l. bez přístupu k síti. Vylízanci. A králem je ......... (dopl. dle potř.) Božínku budou volby do EUPARTY.
    Necháme se?
    4P

    OdpovědětVymazat
  8. Jako většinou, i tady souhlasím s StK.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)