Prohledat tento blog

středa 14. května 2014

Herci a kašpaři

   Herec je člověk,  který podle představ režiséra hraje postavu, kterou napsal autor. Tedy nepředstírá, nesnaží se divákovi namluvit, že je někým jiným. Hraje postavu. Je to docela počestná profese a protože se dobrý herec stává na dvě hodiny někým jiným a když se po závěrečném aplausu se odlíčí, převlékne a jde domů stejně jako pekař nebo chirurg, musí dbát na to, aby si kousek své postavy neodnesl domů. Nebo aspoň aby to nebylo vidět. Protože postava - ať už je to podlý vrah nebo dobrotivý císař je jedna záležitost a herec jako osoba druhá.

   Politik je ovšem jiná profese. Ten má přesvědčit ostatní, že to s nimi myslí dobře. A být takovým, jakým se prezentuje. Nehrát nějakou postavu, ale vystupovat sám za sebe. 
Bohužel - velice často (potažmo vždy) se snaží hrát divadlo. Předstírá, kašpaří.  Standa G. a jeho "křišťálově čisté peníze" to přece také "myslel upřímně". 

   Pochopitelně je to jen jeden příklad - těch zlých a nebezpečných kašparů  je mnohem víc. Někdy to vypadá tak, že všichni lidé v politice hrají divadlo. Na rozdíl od profesionálních i ochotnických herců ale fakt, že hrají jakousi postavu popírají a tvrdí, že vše co činí je opravdová pravda. 
Což ovšem není divadlo, to je obyčejný podvod. Nehrají divadlo, hrají jen divadýlko.Ve svůj prospěch. Většinou hmotný, finanční. Jen někdy si masírují ego.


   Ze současného ministra obrany Martina Stropnického vypadla v interview pro agenturu Reuters věta, která rozdráždila celou politickou scénu. (Sledujte, jak se divadlo a politika prolíná. Stejná terminologie!) Prohlásil, že Česká republika nepodporuje přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území v souvislosti s plány Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech v reakci na krizi na Ukrajině. Lidé podle něj mají stále ještě v živé paměti okupaci vojsk SSSR z roku 1968. 


True. 

  Nebudu tady zdůvodňovat proč tady rozmístit jednotky NATO nebo proč je naopak nerozmístit. Neuvažujeme logicky - i když jsme členy NATO tak dnes nemáme pocit, že je "Rusko ante portas". 
   Herec Stropnický řekl pravdu za sebe a své vrstevníky - a byl za pravdu po zásluze pokárán. Politik Stropnický už dnes svá upřímná slova relativizuje, vysvětluje a začíná hrát trapné divadýlko. Kašpařit.  Je mi ho líto.



   Nicméně bych pánům opozičníkům i koaličníkům ve sněmovně připomněl, že i pár desítek amerických vojenských specialistů nutných pro obsluhu zamýšleného radaru dalekého dosahu, který měl stát v Brdech bylo údajně proti mysli 70% obyvatelstva. Analogie je jasné. Tehdy to byla bratrská pomoc zemí Varšavské smlouvy, které jsme byli členy. Nyní to má být zajištění naší bezpečnosti vojáky NATO, jehož jsme členy. A kdyby se u nás nedejbože udála nějaká náhlá politická změna, budou vojáci NATO na svých místech a zasáhnou. Pochopitelně "v náš dlouhodobý prospěch" 

Je to prostě tak, i když se téhle naprosto falešné argumentace lstivě zmocnili komunisté a Zelení. 

   Můžete ten pobyt vojsk NATO rozumně zdůvodňovat jak chcete pánové politici. Nebo jak musíte, jak jste se zavázali. Stejně to bude jako "Mluvit o provaze v domě oběšencově." 



  Proč vždy musíme být ne rovnocennými partnery s vlastní vůlí, ale vždy jen vazaly? Čecháčkovská povaha? Neměl nakonec pravdu ten nacista č. 18, jakýsi Adolf H., který údajně prohlásil, že „Čech je cyklistou, jenž se nahoře hrbí, dole však šlape“?

   Protektorát byl podivný svět postavený na lži – Němci se v něm vydávali za ochránce a většina Čechů za ochraňované. Kdo chtěl, mohl žít v závětří, kdo nechtěl nebo měl smůlu, toho strhl vír dějin a vystavil ho těm nejtěžším zkouškám. 



Další analogie? Není jich už nějak moc?





34 komentářů:

  1. Naprosto mne to ohromilo, šokovalo, zhnusilo. Tím spíš, že jsem jej docela uznával jako styčného důstojníka se Svatou stolicí, a co teprv na scéně. No... a najednou.
    (MMCh - on neřekl zahraniční, řekl CIZÍ!!!)
    Za koho mluví? Kdo ho pověřil, takto suverénně mluvit za můj stát, můj národ, mou generaci?
    Hned odpoledne jsem to, kdyby to nevěděli, psal synům. A abych se trošku vypsal z toho údivu a zhnusení.
    Stk je příliš shovívavý a liberální. Na člověka v téhle funkci, MO, to nepřísluší, prosím. Howgh.

    OdpovědětVymazat
  2. No - ono to vlastně asi bylo in English, takže FOREIGN. Budiž, zahraniční - cizí.

    OdpovědětVymazat
  3. Jenže:
    Ty paralely mezi lidmi jsou. A budou ještě jednu generaci. 70% proti neškodnému (užitečnému!)radaru.

    Ale mlčky strpět cizí(!) vojska na svém území - to opravdu musíme, Jakube? Hrbíme se, hrbíme? Jenže šlapat není po kom.
    Víš, já už mezitím mluvil s několika lidmi z kultury.
    Názor víceméně jednotný: "Stropnický to řekl i za nás a dostane za to od věrchušky (pravdoláskařů) "přes držku".

    A tak se i stalo.

    Ostatně se Stropnickým víceméně souhlasí i generál Šedivý, býv. náčelník generálního štábu.

    Takže jsme na tom zase stejně. Nás (mě taky) se nikdo ptát nebude, že?

    OdpovědětVymazat
  4. Přečetl jsem si Neffovu glosu n Nev. Psovi. K tomu můžu říct jen to:
    ==============================
    Být poručníkován CCCP nebo EU - jaký je v tom rozdíl? EU je přitom blíž, jsme "v klubu". NATO je fajn, ale je tam i Německo. Bernd Posselt taky.
    Takže - jak jsem proti zbytkovým nenávistem k "sudeťákům", tak "neberu" euohujerství Astonovo.

    Je to jeho věc, ale můj názor je jiný. Zažíná ohýbání: Lépe islám než Rusko?
    Proč že si myslím takovou pitomost? Protože EU a ani USA nehodlá nic podstatného udělat s "kulturním obohacováním", jakým nás hodlá "přátelsky zahrnout" islám. Ten se to sem plíží už dnes. A už vystrkuje růžky.
    Moskva je zatím daleko...

    OdpovědětVymazat
  5. Kašpar !!
    Jsem jen zvědav kdy začne revoluce pojídat své kašpary. Tenhle, http://dotsub.com/view/86498831-6d91-4489-8726-ba60751f523a ostrovník to řekl jasně a stručně i za mne.
    4P ,trénujme skoky do rakve.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky EK-áčko,
    hledal jsem s Drakem dostatečně údernou argumentaci k "EU výborom". Tož to je zatím nejtěžší flák. A použít pro Kotlinku se z toho dá 90%.

    OdpovědětVymazat
  7. Je docela dobře možné, že to (nejen) ten Gross skutečně myslel upřímně. V divadle se tomu myslím říkalo "metoda Stanislavského" (nebo tak nějak). Aby byl herec pro veřejnost skutečně přesvědčivý, tak nejprve přesvědčí sám sebe. V politice je to ovšem nutno kombinovat s doublethinkem - mít v pozadí spuštěn paralelní proces, který vnímá realitu a umožňuje nenarazit na překážky, které jsou ve virtualitě považovány za neexistující.

    OdpovědětVymazat
  8. Když něco prodávám, nebo nabízím, musí to být přinejmenším použitelný a slušný výrobek, není-li to ten nejlepší na planetě. Jinak s tím nechci nic mít, když tomu sám nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  9. K tomu, co řekl ostrovník / EK a StK:

    EK díky za link, ten chlap mi mluví přímo z duše, jen to formuluje mnohem lépe, než bych to kdy dovedl já. No, asi dovedl, ale stálo by mi to dost práce, ale takhle jsem přišel k hotovému a bez práce. Tímto vám oběma a ostrovníkovi patří můj dík.

    Jak tak ale pozoruji to třeštění na východě, tak jen aby to neskončilo takovým fofrem, že se až nebudeme stačit divit, jak to bude rychlé a ošklivé a tak nějak rusky nekompromisní.

    OdpovědětVymazat
  10. Dokážu si představit ten průšvih, kdy rádi přejdeme k báťuškovi Putinovi, který nás, na rozdíl od EU a NATO nepožene pod islámskou knutu.

    OdpovědětVymazat
  11. Blížící se průšvih / ASP:

    Ano, taky si to dovedu představit, živě a v barvách. EU a NATO, jako by neměly na práci nic lepšího, než zkoušet, jak z Evropy co nejrychleji a co nejefektivněji vyrobit platnou součást globálního kalifátu...

    Ať už tím, že nijak nezasahuje proti nelegální migraci a populační anexi evropského území a za naše peníze, nebo destrukcí ekonomiky a energetiky.

    OdpovědětVymazat
  12. Páni - ten Anglán!!
    Dtto jako Drak. Jednoznačný, úderný, přesvědčený a přesvědčivý, jasný, drtivý, rána za ranou, obvinění za obviněním. Délka akorát. Zoči voči. Kdo to je?

    OdpovědětVymazat
  13. Něco o ostrovníkovi, Anglánovi:


    Je to Pat Condell.

    Stránka o něm:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pat_Condell

    Jeho vlastní web:

    http://www.patcondell.net/

    S obrovskou chutí a zájmem, se o něm něco dozvím.

    OdpovědětVymazat
  14. Zdá se přátelé, že s celou EU nějak "zabředáváme" do bahýnka. Tak, jak už lidé pomalu přestávají slyšet na "sleva" a "akce" a hledají kvalitu, tak možná přestanou i politici slyšet na "dotace" a "multikulturalismus" a věci se pomaličku vrátí do rozumných mezí. Přiměřenou "národní hrdost" a soběstačnost - "pro případ".

    Protože si (právem) říkat je u "ďadi Putina" by to bylo lepší - no teda - to uiž jsme v těch sr**kách aspoň po pás....

    OdpovědětVymazat
  15. No, přece jen bychom měli rozlišovat mezi tím, když sem někdo přijde s úmyslem zabrat území a poté zemi cestou ozbrojeného násilí a represí ovládnout hospodářsky a ideologicky - mluvit do vzdělávání, do náboženství, vnucovat své zákony - a mezi tím, že jsme s někým ve spolku (třeba z nutnosti zvolit menší zlo) a slíbili jsme spolupráci, tedy také spoluodpovědnost. Ztrátou hrdosti nemusí být, když najdeme způsob vlastní existence ve větě velmocí - ne přežívání, samozřejmě. K tomu by měli přispět osvícení hodnostáři...Kde je vzít, a nekrást?

    OdpovědětVymazat
  16. Na pohádky už jsem trochu starý. "Osvícený hodnostář..." [;>)
    A ohledně vývoje - je to jako s prvními savci v období třetihor. Ano, přežívali - ale jak se vzletně říká "ve stínu veleještěrů".
    K jejich rozvoji musela přispět vyšší moc - třeba ten hypotetický asteroid.

    Aby to nebylo nakonec tak, že v roli "šutru z nebe" by vystoupili musulmani. Jsou asi stejně přepovídatelní a ovladatelní jak ta nebeská skála.

    A teď už musím vyrazit trochu popracovat. Do deště a větru.

    OdpovědětVymazat
  17. Martin Stropnický:

    Ten pán mi jako herec nijak výrazně neoslovil, ale budiž, nemůže každý herec hrát, jako třeba Dustin Hoffman, nebo Alan Alda (záměrně se vyhýbám našim domácím, nechci vyvolávat hádky). No ale dejme tomu, že nějaký +/- standardní výkon odvést dovede. Jako občan a politik mi ten člověk absolutně nesedí. Připadne mi, že po těch funkcích a moci z nich plynoucích lační až příliš na to, aby je dokázal vykonávat soudně a pokud možno ve prospěch nás všech. Zkrátka není to ten pravý na tom správném místě, ani trochu.

    Radar aneb naše či cizí vojenská přítomnost:

    Co se brdského radaru týče je jasné, že to bylo vyřvané propagandou. Kdyby se vláda tenkrát nechovala jako banda amatérů a tupounů, tak by:

    * Pověřila vedením kampaně někoho mnohem víc inteligentnějšího, charismatičtějšího a pohotovějšího, nežli nanicovatého a spíš rozpačitého až odpudivého Klvaňu. To byl hodně nesprávný člověk na nesprávném místě.

    * V rámci možností pořádně skřípla veřejnoprávní média, aby kdyby je nezískala na svou stranu, tak aby je udržela aspoň v rámci jakési neutrality, ne že je nechá pracovat z víc jak 90% proti sobě. Teoreticky jsou sice ta média nezávislá, ale prakticky to není pravda a ovlivnit se dají, ne že ne, ale je to jako se vším, musí se to umět.

    * Měly být donuceny k mimořádné aktivitě zpravodajci a mělo být s třeskem vyhoštěno několik ruských diplomatů, jejichž činnost byla v konfliktu se statusem diplomata.

    * Mělo se pořádně vletět na financování té masivní protikampaně. Rusko z toho lezlo ze všech stran, nešlo to nevidět.

    * Sociální demokracii, měla být její demagogie, kdy její šéf Jiřík Paroubků celá ta jednání o radaru zahájil, aby ten samý zmetek o něco později obrátil ostře o 180°. Jak to, že tohle jim nikdo pořádně neomlátil o palice, včetně toho ruského generálského opičáka, který řídil protikampaň z Lihového domu? Jak to, že nebyl obratem vyhoštěn?

    Zkrátka a dobře, kdyby vláda tehdy byla mnohem tvrdší, profesionálnější a rasantnější, tak jsem přesvědčen, že by ta nálada byla buď vyrovnaná, patová, nebo spíš mírně pro. Hlavně by to tu drzou pátou kolonu tehdy odřízlo od prachů a tím pádem i možnosti vést masivní uřvanou propagandu. Podívejte, jak VVP v Rusku šlape na pérka zahraničním neziskovkám. Stejně, nebo aspoň srovnatelně, by se mělo šlapat na pérka i těm proruským tady.

    OdpovědětVymazat
  18. Co s tou EU?:

    No, osvíceného hodnostáře, kterého navíc nikdo nevolil, tady už máme, to je Evropská komise. Evropský parlament, který sice volen je, zase nemá reálné pravomoci.

    Blbé je, že ten demokratický deficit se neustále prohlubuje a ono to v reálném čase vypadá tak, že:

    * EK je pomalu ale jistě škodlivější pro naše národní ekonomiky víc, než kdysi bývala RVHP. Nikdy bych býval před 15-20 lety nečekal, že dojdu k takovému závěru, ale ano, je to tak a navíc to neustále "houstne" zrychlujícími se tempy. Krátce konstatováno, ničí energetiku a činí evropskou ekonomiku světově neschopnou konkurence.

    * EU jako se z jakéhosi podivného důvodu zastává menšin, které znají jen práva a ne povinnosti, vzpomeňme na humbuk kolem Matiční ulice, nebo Šluknovska. K tomu navrch nejenom že nebrání imigraci nekompatibilních přistěhovalců a navíc jim k téhle jejich populační anexi a šíření anticivilisace ještě poskytuje sociální dávky...

    * Protlačuje tady stejný glajchšalt a zblbnutí a zpacifikování obyvatelstva ještě horší, než tu byl kdysi za bolševika. Viz například tlak OECD na to, abychom měli méně víceletých gymnásií, aby všechny děti chodily společně do stejných škol, atd, atp, bolševické glajchšaltní bláboly...

    * Odzbrojení, viz VB a konec konců skoro stejně postižené Německo, kde to připomíná SSSR před rokem 1990, kdy jste nemohli mít ani zavírací nůž parametricky lepší než dříve známá "rybička". tedy vydávání obyvatelstva napospas kdejakým grázlům...

    Jestli brzy nedostaneme rozum a jestli tlak občanů, národních parlamentů a vlád nedonutí EK vrátit se do rozumných mezí, můžeme se reálně dožít toho, že osvícený VVP, nebo nějaký jeho následovník, vyjde nakonec jako lepší varianta, nežli celá slavná EU s EK v čele. Jen nerad bych se toho dožil, ale EK na tom pracuje tak soustředěně a mohutně, že je čím dál tím pravděpodobnější, že by to mohlo nastat. Tedy nic moc dobrovolného, jen výběr menšího zla...

    OdpovědětVymazat
  19. Podpisuji pravou přední ppackou - je to přesně tak!

    OdpovědětVymazat
  20. Ohledně toho radaru by mnedle byl zajímavý pořádný průzkum mínění: nejen "ano" či "ne", ale hlavně "proč" ano či ne. Hlasy proti mohly mít tři zcela různé důvody:
    1) podbrďané: nechceme bydlet v mikrovlné troubě;
    2) "pacifisté": neprovokujte agresory tím, že bychom se chyslali bránit;
    3a) nechceme tu nadlidi vyňaté z místní jurisdikce;
    3b) dnes jsou to sice spojenci, ale budou to spojenci i zítra?

    A změnil by názor třetí skupiny, kdyby se jednalo o radar s českou posádkou (a pořízený a provozovaný na naše náklady)?

    OdpovědětVymazat
  21. Pro Z. Ž.:
    Myslím, že všechny problémy s Brdským radarem byly šikovně podhozené - (antikampaň nedělal žádný pitomec) a i když byly argumentačně vadné, na prosťáčky to, jak vidno, fungovalo. Vše bylo zaměřeno na ty nejspodnější proudy české povahy: Zveličené nebezpečí "ozáření" o kterém učeně promlouvali koupení / vymyšlení(?) pseudoodborníci přes radiolokační techniku (i když jsem z oboru, známé jméno tam bylo jenom jedno a byl to vysokoškolský učitel a komunista.) Špatné výpočty, podle špatných rovnic. O mikrovlných radiolokátorech ostatní diskutéři věděli veliké kulové. Třeba o tom, že vlastně nevidí za obzor a nemohou tedy klasické letectvo sledovat dál, než pár set km. Pak už "svítí" do vesmíru. Kupodivu nikdo neargumentoval, že s takovou plochou antény lze docela šikovně šmírovat veškerá vyšší patra atmosféry a to dokonce pasívně, podobně jako naše Věra - jen ne ne trigonometrickém principu, ale na podle úhlů a vzdálenosti (intenzity pole). Tedy že by tam USA mělo pěkně velké ucho.

    Předposranost pacifistů je dokonalá zbraň na české poseroutky. Vzpomněl jsem si n-krát na slova jednoho z nechytřejších komunistů sedmdesátých let, Štrougala, který na vládě vždy (prý) říkával: "Hlavně nenasrat dělníky!"
    S předposraností se počítá i dneska - a to při infiltraci "východních kultur" tedy muslimů. Neslavit Vánoce, aby to muslimáky náhodou neurazilo. Za chvíli budou chtít, aby se naše ženy zabalily do nikábu, aby chudáci muslimští mladíci nebyli nepřípustně sexuálně vydražďování. Jo - a z kostelů by bylo vhodné sundat kříže a ze synagog hvězdy.

    Uvzatost Evropy a USA zástupnými symboly je příšerná. Osmaosmdesát dávek pracího prášku v jedné krabici je propaganda nacismu! Ale ani 18 ks něčeho se nesmí - to je přece zase 1=A 8=H - Adolf Hitler. Tyhle ideology bych položil břichem dolů na dereš a švihal je prutem po holém zadku tak dlouho, až by je ty šílené asociace přešly. (A fa Procter & Gamble se dokonce OMLUVILA!) místo aby argumentovala, že tohle může napadnout jenom praštěného antifašouna. Málokdo z normálních lidí v tom vidí něco jiného, než číslo osmdesát osm. Nebo osmnáct. Možná, že budeme muset psát, že v balení je 2 x 9 třeba cigaret nebo žvýkaček. Nebo že dívka je stará bez dvou dvacet let. Abychom náhodou nebyli za neonácky.

    Lidé vyňatí z jurisdikce českých soudů: Sovětská vojska, která tu pobývala drahně let v počtu mnohonásobně větším snad českému civilnímu právu podléhala? Ale když chcete rovnostářského Čecha pořádně rozdráždit, naznačte mu, že někdo je "nadčlověk". A už to jede...
    Takže akce Brdský radar byla docela pěkná ukázka, jak si necháváme komunisty mydlit schody. A jak primitivně uvažuje MČČ. (Malý český človíček čili Čecháček).

    P.S.: Ten starosta Trokavce, který se tehdy nejvíce objevoval v TV šotech u radaru opravdu sloužil. Jako obyčejný voják strážní roty. O radaru toho věděl spoustu. Třeba že má anténu a točí se kolem dokola.

    OdpovědětVymazat
  22. K zástupným symbolům:

    Kdyby fa Procter & Gamble poslala ty uřvané blbouny a tupouny do kamsi, sice slušně, ale zato hodně nahlas a velmi důrazně, tak třeba bych ze sympatie její výrobky preferoval. Byla by to úžasná reklama :-) Takhle nemám důvod. Ti nehorázně přeplacení počmáraní šašci v jejím čele, nestojí za nic úplně stejně, jako jiní přeplacení šašci. Největší užitek z nich by byl, kdyby s nimi zatopili.

    Mikrovlnná trouba:

    Radar, aby něco "viděl" musí samozřejmě vyzářit nějaký ten výkon, ne že ne. No ale jednak ho rozhodně nezáří dolů na lidi, není zřízen ani za účelem grilování ptactva, ani lidí, druhak při dnešních technologických a dalších možnostech jako jsou zisk antén a citlivost brouků vyhodnocujících signál takové, že ten vyzářený výkon opravdu není nijak extrémní. Jenže vykládejte to dementům, kteří o tom prd vědí a navíc jsou zmanipulovaní hysterickými idioty v médiích, kteří věří na to, že jim je schopen ugrilovat mozek mobilní telefon s pár nedomrlými mW výkonu. Jako kdyby nějaký mozek měli... Navíc hovno, které tam mají místo mozku, se griluje dost blbě. S tímhle "materiálem" se diskutuje velice blbě, oč jsou blbější a zabedněnější, tím jsou hysteričtější a uřvanější.

    K pacifistům / ZŽ:

    Na agresory platí jedině pořádný klacek, takový, aby věděli, že dostanou citelně přes čumák, když někam polezou. To je jediný účinný odrazující prostředek, aby seděli na zadku a nikam nelezli. Bezbrannost je naopak provokuje ke zvýšené aktivitě. Zkrátka a dobře, pacifismus je cosi mezi životem na růžovém obláčku a debilitou.

    OdpovědětVymazat
  23. Takhle černobíle bych to rozhodně neviděl.
    Jednak tenhle koncept, že vlastní armádu omezíme na minimum a pozveme si sem protektory, kteří nás budou zdarma chránit, se mi vůbec nelíbí. I kdyby nás skutečně chránili zdarma, tak je to přinejmenším vostuda.
    Za druhé nemám přílišnou důvěru ve spojence, kteří mají tak malý pud sebezáchovy, že si doma nechávají bujet pátou kolonu.
    A za třetí to co provedli například v Lybii považuji za zcela jasnou agresi, takže mít takové spojence naší cti taky příliš neprospívá.
    A navíc takovéto "kdo je proti, ten je agent Kremlu" mi příliš připomíná někdejší "kdo není s CCCP, ten je fašista".
    Incidit in scyllam cupiens vitare charybdim. (Příšte jen "IISCVCh.")

    OdpovědětVymazat
  24. Ale no tak. Není každý povinen mrskat latinu.
    Volně: Kdo se chce vyhnout Skylle, zbaští ho Charybda...
    Jasně. Měli bychom být kvalitní sebevědomou profesionálně prvotřídní spolehlivou nepřehlédnutelnou váženou obávanou součástí toho celku. Tím spíš, že na svém území. Prokrista, je nutné něco tak elementárního výslovně psát?
    Je.

    OdpovědětVymazat
  25. Obrana vlastního území / cizí vojenská přítomnost / ZŽ:

    Zadarmo tady sedět a bránit někoho nikdo nebude. Když už tady někdo bude dřepět a takzvaně nás chránit, nechá si to zaplatit. Kdo pozorně sledoval třeba i zprávy naší ČT, nebo ČRo v době podpisu smluv o Grippenech ví, že buď si například leteckou ochranu zajistí člen NATa sám, za své peníze vlastními zbraněmi, nebo zaplatí za tuto ochranu tomu státu, který mu stroje a piloty na určitý čas poskytne. Zadarmo ani kuře nehrabe, natož pak Grippeny s piloty, piloti a stroje nejsou zadarmo a provoz toho všeho cirkusu už vůbec ne.

    To, že v rámci členství v NATu jsem ochoten připustit za rozumných a vzájemně slušných podmínek přítomnost například pár amíků s technologicky velice zajímavým radarem, absolutně neznamená, že jsem ochoten svou armádu rozpustit a místo ní sem nechat najet nějaká početná cizí vojenská tělesa a ještě jim za tu "ochranu" platit. Pokud vím, nic takového jsem nenapsal.

    Co se ochrany vlastního území týče, mně osobně se nejvíc líbí švýcarský koncept. Zbraně, jako jsou stíhačky, vrtulníky, tanky a pod, jsou obsluhovány profesionály. Zbytek úkolů ochrany území je koncipován tak, aby ho mohli provádět zálohy, kterých je něco přes 800.000, které se regulérně a pravidelně cvičí a mají zbraně doma. Švýcaři tedy mají relativně velice silnou efektivní a nasazení schopnou, poměrně početnou armádu, která na potenciálního agresora působí poměrně odstrašujícím dojmem. Navíc je vzhledem k její síle ekonomicky velice efektivní.

    U nás je to bohužel takové, jaké to je. Až na pár světlých výjimek hodně k ničemu, celkově slabé, nevýkonné a zcela nedostatečné. Od poměrně občanského modelu, který tu byl před válkou, jsme po únorovém puči v roce 1948 za těch cca 40 let tenhle model absolutně zprasili, zprofanovali a znechutili komukoliv, kdo by na něco takového byť jen pomyslel. Profesionalisace armády byla takovou ranou z milosti těm jeho smrtelným křečím. Celé období po sametu jsem promrhali na to, abychom občanské myšlenky a postoje zatlačili ještě víc do minulosti a defensivy, takže reálně vzato se nacházíme v objetí jakýchsi idiotských předsudků a pěstujeme si ti idiocii, debilitu, tvárnost a celkově vzato postoje ovčanské místo občanských. Já se ale domnívám, že není od věci podívat se na Izrael a Švýcarsko a pokusit se je co nejdříve napodobit. Časy se horší, přituhuje a když ten čas, co ještě zbývá promrháme, budeme prostě mít smůlu...

    Reálně vzato jsme tedy bez NATa jako takového bezbranní a napospas skoro komukoliv, kdo si vzpomene. V ten okamžik, kdy dá od nás NATO ruce pryč, jsme v háji. Kdybychom k tomu přistupovali víc po švýcarsku nebo izraelsku, případně rozumnou kombinací obou přístupů, tak by si VVP a další padouši museli započítat do kalkulací koelm tohoto území mnohem větší problémy a ztráty a s největší pravděpodobností by si rád dal pohov a zpátečku.

    Každý idiot ví až příliš dobře co nechce (například ten radar), ale skoro nikdo není schopen to, co nechce, nahradit něčím použitelným a smysluplným.

    OdpovědětVymazat
  26. Draku, no konečně. NATO jsou u mne AMÍCI, ostatní až na FCL jsou operetní armáda a už vidím jak nás BW a FRANTÍCI brání, zakanálníci snad pošlou ostrou (ro) nene, NÓTU !

    4p

    OdpovědětVymazat
  27. Jistě, nenapsal, to byl komentář k tomu jaké to je. Abych tady neplácal zpaměti nějaké bludy, tak budu citovat například z jednoho namátkou vygůgleného článku:
    "Při vstupu do Aliance se státy zavazují, že budou na obranu vynakládat nejméně 2 % svého HDP. Avšak tato hranice není dlouhodobě dodržována nejen Českou republikou, ale ani ostatními spojenci v Alianci. Podle dat uváděných na oficiálním webu NATO splňovaly tuto hranici v roce 2011 pouze USA, Velká Británie a Řecko, těsně pod hranicí zůstaly ještě Turecko a Francie. Zatímco severoamerické státy (tj. USA a Kanada) přispívaly v roce 2011 do svého obranného rozpočtu celkem 4,5 % HDP, u evropských států se jednalo o pouhých 1,6 %."

    OdpovědětVymazat
  28. NATO / EK:

    Jsem příliš líný na to, abych to vyhodnocoval přesně, ale NATO se podle mého odhadu z víc jak 85% opírá o Amíky. Jenomže Amíci už pomalu, ale jistě přestávají být schopni a tedy i ochotni tyhle náklady táhnout. Evropa se zase vyhýbá jako čert kříži tomu, aby starost o obranu sebe sama vzala do svých vlastních rukou. K tomu navrch si přidejme fakt, že Evropa místo aby se starala o svou obrany schopnost, tak raději ničí sebe sama rozhazováním v sociální oblasti, nezvládnutou nekompatibilní imigrací, kteréžto financuje na dluh a současně si plíživě, pod ideologickými záminkami, ničí svou vlastní energetiku a ekonomiku a poškozuje se idiotskými pokusy o teritoriální expansi bez reálné možnosti jejich zvládnutí. Tedy tak, že zaručeně z toho nebude nic jiného, než nestabilita a průšvih a to ještě v tom nejlepším případě. Zkrátka kočíruje to tu banda zaslepených šílenců a nepřítel by nám nedokázal ublížit tak moc, jako tahle banda šílenců žijící v jiné realitě. Kdyby tedy na něco došlo, bez Amíků jsme v háji. Po zkušenostech jak z 2. světové tak i současnosti si nedělám iluze, jak moc by si kvůli nám byli ochotni pálit prsty žabožrouti, nebo ostrované, spíš ne než ano. To už bych se nadál spíš nějaké pomoci od Němců a i to jen proto, že je to jejich "nárazníkové pásmo"...

    Co nejvíc bych tedy nejraději ze všeho napodobil jak jen to půjde Izraelce a Švýcary a spoléhal se co nejvíc sám na sebe. To je totiž nakonec vždy to nejspolehlivější.

    OdpovědětVymazat
  29. Izraelci a Švýcaři... ano.
    Dva natrvalo nedosažitelné idoly. A bude to, shrnuto, tím, že to nejsou Slovani.
    Když tam i tam pomalu a líně a pozorně pozorujete cvrkot na ulici, v kavárnách, nádražích, letištích, celnicích, chování uniformovaných sborů k těm, co je platí, a naopak, když pomalu a zbožně procházíte jejich muzei, památníky, školami... chytne vás posléze najednou tristesse. Beznaděj. Neboť jste se t e h d y (září 68) rozhodli s plným vědomím vrátit se do této s v é země. Abyste byli v dobách dobrých i zlých s ní. Přestože vám přední italský kunsthistorik prof. A. nabídl v Benátkách osobně zůstat t a m . Co by za to každý druhý dal.
    No tak holt jste, a pořád už, tady. A je. A bude. A nezbývá už než držet basu a vyhledávat (si) to, nač lze být ještě hrdý. Protože poctivý chlap nepomlouvá před cizími své. Ovšem mezi svýma...
    Ite, missa est.

    OdpovědětVymazat
  30. Emigrace a splynutí s prostředím v jiné zemi / Jakubovi S.:

    Strávil jsem poměrně dost dlouhý čas mimo Prahu, a mimo republiku. Bezpečně dík tomu vím, že kdyby to bylo nevyhnutelné, dokážu žít i jinde a dokážu se s cizím prostředím sžít a existovat v něm k oboustranné spokojenosti. Na druhou stranu ale, doma, je doma, byť i to doma má haldy stinných stránek, ale doma a pocit že jeden je doma, se nedá ničím nahradit, aspoň pro mě ne, to jsem se díky tomu dozvěděl také.

    Zažil jsem ale i lidi, kteří to tak necítí, doma je tam, kde je dobrý výdělek a tím to pro ně prostě hasne. Tihle to vlastně mají velice jednoduché a snadné. Myslím ale, že jejich vnitřní život je dost omezený a chudý. Na druhou stranu se jim žije poměrně dobře, protože ke spokojenosti jim stačí dost málo. K nespokojenosti také, stačí, aby se to s těmi výdělky trochu zhouplo...

    Pro lidi, co mají vazby na domov, je emigrace sice možná, ale pocit domova v té jiné zemi oni sami mít nebudou. Budou ho tam mít až jejich děti, co v té zemi vyrostou, pro ně to tam nikdy tak úplně doma nebude, a to i přes to, že jinak fakticky splynou s místními, ale uvnitř to až do smrti budou cítit jinak.

    Cítím to podobně, jako Jakub, jsem celkem rád, že jsem doma, mezi svými, a to přes ty haldy stinných stránek, které jsou s tím spjaty. Občas se ale nevyhnu pocitům lítosti, že jsem se svého času, když to šlo a bylo by to snadné, nerozhodl jinak, ale většinou mi to brzy přejde.

    Izrael, Švýcarsko jako ideály:

    Když se vracívám přes Německo ze Švýcarska, mívám někdy v Německu pocit, že Němci jsou oproti Švýcarům čuníci, bordeláři a chaotici. Tak je to tam v tom Švýcarsku všechno čisté, spořádané a organisované a přesto to tam působí příjemně. Mířím tím tam, že si myslím, že Němci by teoreticky možná mohli mít o něco lepší předpoklady mít to u nich podobně čisté a spořádané, jako Švýcaři, no a prakticky vzato nemají. V mnohém jsou víc podobní nám, než Švýcarům, k jejich škodě, samozřejmě.

    Určitě je žádoucí se o přiblížení se k Izraeli a Švýcarsku aspoň snažit a to i přes to, že my se toho citelného přiblížení nedožijeme a asi ne ani naše děti a vnoučata, ale ta snaha o to a toužení po tom, ty by měly být trvalé.

    Reálně vzato se ale obávám, že výsledný vektor vývoje jde úplně jiným směrem.

    OdpovědětVymazat
  31. Emigrace:
    Mohu podotknout jen tolik, že bych někde žít mohl a někde ne. Doma se cítím v Německu (tedy spíš na severu než v Bavorsku) a v Polsku tam spíše ve Slezsku ale taky na severu na Mazurach. Jsou to místa, odkud pocházejí mí předci.
    Nejdéle jsem žil na Slovensku a tam mi to jako cizina nepřipadalo vůbec a v Rakousích. Tam jsem taky po pár dnech měl pocit, že kolem mě je všechno úplně v pořádku. Pocit nenormálnosti se obvykle dostavil, když jsem se po několika týdnech vrátil do Kotlinky.

    Jsou ale země, kde bych spokojeně žít nemohl, ani kdybych vládl tamní řečí. To je Itálie, Francie a Španělsko, případně Portugalsko. Ve Španělsku jsem měl dobrý pocit jenom v Baskicku i když tamní hatmatilce jsem rozuměl tak málo, že jsem měl potíž zvolit správný záchodek. Oba měly nápis přes celou šířku dveří - ale řídil jsem se podle toho, kdo vyšel ze dveří - jestli "holka nebo kluk". (Transvestity nepočítám... [;>)

    Itala, Španěla nebo Francouze neodhadnu - netuším, jak bude reagovat. Znamenalo by to pro mě být stále ve střehu - tedy žádné "bezpečí domova". Docela by mě zajímalo, jak bych se cítil v Rusku - někde v malém městě nebo na vesnici. Ale byl jsem tam jen velmi krátce a nedokážu to odhadnout. Ale "naši" Rusové jsou pro mě čitelní. (I když to tak nevypadá, je to hrdý národ. Poláci ji mají taky. Tu národní hrdost. My Češi ne. To už spíš ten lokálpatriotismus - třeba ten slezský nebo ostravský. Brněnský je taky dost patrný.)

    Ukrajinci jsou pro mě už míň čitelní - každý Ukrajinec mi připadá jako divný Polák říznutý Bělorusem. Neodhadnu vždy jeho reakci a pak se (občas) divím.

    OdpovědětVymazat
  32. Draku, jenže jsouce obklopení "přáteli", kdo by se přes ně na nás a proč sápal odkudsi ze světové končičiny. Co by tu hledal....Za co by to komu stálo... Nějaké Česko...Za horami... Zaprděné... Vždyť neměli jsme největší problémy jsme s našimi evropskými "vyspělými" sousedy? Hlavně s Německem. Sotva jsme se ho zbavili, zas se volá po nějakém protektorátu. A Rus, který nám nikdy nebyl za nepřítele, který nás nikdy nechtěl zotročit ani zahubit, má nám být za vraha? Jen proto, že patříme do stejné party, která tak jako kdysi lačně pohlíží na jeho bohatství? Na balkáně podporuje musulmany proti slovanům a na východě slovany proti slovanům. Rozděl a panuj. Turci, které se s vypětím všech spojených sil podařilo zastavit teprve pod Vídní, jsou v Německu. A Korejci, Korejci o kterých ještě před několika desetiletími jen málo kdo věděl, kteří donedávna neznali ani ruchadlo natož třeba toaletní papír, u nás stavějí fabriky na auta a pneumatiky. A co všechno od nich kupujeme. Nakonec i hřebíky. Jak by to tenkrát vypadalo, kdyby na bedně s hřebíky pro výpravu za lidožravci do hloubi Afriky, bylo místo Rott napsáno "Hyundai". "Made in Korea". Kdo by tehdy pomyslel, že někdejší lidožravci z hloubi Afriky teď v Praze, na Václavském náměstí budou dělat naháněče do pochybných hampejzů a lidem prodávat sajrajty kalící rozum. Dobrovský, Jungmann, Masařík, Laurin s Klementem, Škoda, Baťa a Kolben s Daňkem aby se v hrobě obraceli. To jsme to dopracovali... Národe český.

    OdpovědětVymazat
  33. Draku, Švýcaři? Kdo by se k nim do těch jejich špičatejch kopců. Co tam. Sejra i ty hodinky si raději koupí.

    OdpovědětVymazat
  34. Osvícenství nepomůže, Obvníku.
    Leda tak nějaké "novoosvícenství." Jenže těch "osvícených hlasatelů" je tolik, že si jeden nedokáže vybrat. A navíc se odstrkují, věrozvěsti jedni a podrážejí si vzájemně nohy, protože jejich skutečným cílem je na tom něco trhnout. Někoho obalamutit, obrat čili ojebat. Nějaké "blaho národa" je jim zcela u hýždí.

    A ovčané to moc dobře vědí. Kampak na ně s osvícenstvím...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)