Prohledat tento blog

čtvrtek 29. května 2014

Jak se nestat rasistou

   Cestou ze školy po sobě kluci házeli kamením a jeden kámen rozbil okno ve školní tělocvičně. Nastalo velké vyšetřování a za viníka byl označen Franta. Franta byl takový třídní otloukánek, "společenského dění" ve třídě se příliš nezúčastňoval. Raději si četl SF a hrál na počítači hry, kde mohl zabíjet mimozemšťany po celých stovkách. Kdekdo si na něj troufl, občas mu sebrali svačinu a jeho svetrem jednou utřeli  tabuli. To nebyla počítačová hra.
   Měl holt smůlu, že byl poblíž, když okno zařinčelo a školník vyběhl ven. Byl tedy chycen, odveden k řediteli a potrestán ředitelskou poznámkou. Otec byl následně pozván do školy, ředitel mu vyčetl, že hocha nevychovává dobře (mohl si to dovolit, otec byl bílý a živil se rukama) a musel za zasklení okna zaplatit. 
   Což mělo pro Frantu za následek výprask a další sankce doma. Proti několika klukům , kteří se domluvili, že viděli, jak právě on hází tím kamenem na spravedlnost neměl šanci. Inu, "nebyl v kolektivu oblíben." Trest nesl s pocitem velké  křivdy. 
   Další týden si Franta počkal za rohem, až všichni odešli domů a vrátil se oklikou ke škole. Vybral si pěkný kámen, akorát tak do ruky a mrskl s ním směrem k oknu tělocvičny. Napotřetí se trefil a sklo zařinčelo. Rychle zmizel za rohem. Výprask a měsíční zákaz hraní na počítači se konečně stalo spravedlivým trestem. Franta se dokonce trochu usmál.  Věci se dostávaly na svá místa.


   Za rasismus nebo politickou nekorektnost se dneska dá označit  leccos. Dalo by se říct, že téměř každý počin člověka může být vysvětlován jeho latentním rasismem, politickou nekorektností, nedostatkem pochopení pro jiné kultury nebo jinou sexuální orientaci. Dokonce i hudební vkus, to co rádi posloucháte, má jakýsi podtext. Posloucháš Wágnera? Ale to byl přece obdivovatel fašismu! Máš v balení 88 dávek pracího prášku? Tajně tím oslavuješ Hitlera, protože 88 přece znamená Heil Hitler! Nelíbí se ti, když se na rušné ulici vášnivě líbají dva muži? A přitahují tě naopak ženy? Jsi hnusný hetérák a homofob a nepřeješ gayům jejich štěstí. Jsi zásadně proti tomu, aby ženy byly za nevěru trestány ukamenováním? Jsi islamofob a v moderním světě pro tebe není místo, budeš zlikvidován ve jménu Alláha. 
Vyfotil sis své děťátko, jak nahaté na kožešince "pase koníčky" a fotky jsi někomu poslal, aby viděl, jak krásné batole máte doma?  Jsi nejspíš latentní pedofil!  
Tvůj dospívající syn tě na tebe křičel a požadoval peníze na nákup čehosi, co mají všichni ostatní kluci a ty jsi mu místo peněz dal pár facek, aby se vzpamatoval? Jsi sadista, využil jsi jeho menší fyzické síly a zcela narušil vývoj jeho "já". Budeš advokátem svého syna obviněn a soudem následně odsouzen! 
  Rozvádí se s tebou žena a chce získat veškerý společný majetek? Pokud máš dospívající dceru s hereckým nadáním, budeš možná obviněn z pohlavního zneužívání vlastní dcery - nejlépe po delší době, aby nebylo možno použít biologických stop. Když tě nakonec po několika měsících propustí z vyšetřovací vazby, protože ti nic nedokázali, tak zjistíš, že nemáš peníze na kontě, jsi bez zaměstnání pro "ztrátu důvěry" a dokonce nemáš ani kde bydlet. Bezďáci tě možná vezmou mezi sebe. Jsou v podstatě hodně smířliví. Znají pohrdání okolí i životní smůlu. A dceruška? Ta vše přece provedla v době, kdy ještě byla nezletilá a "neměla z toho rozum". Není trestně odpovědná. Maminka ji přece nenaváděla, kdepák...

   Všechny tyhle příklady mají jedno společné - absurdní obvinění člověka, který podle zdravého rozumu nedělá nic špatného. A proti takovému obvinění se těžko brání. Jednou v mládí jsem dostal pár přes hubu s odůvodněním, že jsem moc velký. Nakonec jsem to ustál - byl jsem naštěstí opravdu dost velký - ale oba přední zuby se mi viklaly a týden jsem jedl jenom krupičku a rohlík, namočený v mlíku. A moje maminka nikdy nepochopila,  jak někdo může dostat do zubů jen proto, že je velký.

   Okolní svět, společnost Evropanů a Američanů se ovšem už delší dobu chová stejně jako ti Fialoví Ďábli - jak si říkala ona parta chacharů, kteří mi ve "velkém parku" na tu hubu dali. 
Nelíbí-li se vám, že se k romským výtržníkům chovají úřady jinak než k zatím většinové populaci jste hned Romy označen za rasistu - a úřady tomu názoru nejsou ochotny odporovat, protože vědí, že kdyby se k Cikánům chovali stejně jako ke gádžům, okamžitě by se do nich pustili "specialisté pro řešení rasových nerovností", roztodivní studovaní sociologové a na několika stránkách textu, který se jen hemží cizími výrazy a odkazy na nesehnatelnou odbornou literaturu by vám dokázali, jaký jste vlastně hnusný  rasista. A nadřízení oněch nadřízených pochopitelně nechtějí takovou negativní reklamu a tak jdou cestou nejmenšího odporu. Jste pokárán. A najednou je z vás rasista i na vyšším levelu. Ale vlastně pořád nevíte, co špatného na tom, nazývat věci pravými jmény. Nebo se hlásit k židovko-křesťanské kultuře. Nemluvím tu o víře, ale o kultuře, tedy zvyklostech a odkazech. Co je špatného pochybovat o tom, že v budoucnosti dojde ke katastrofálnímu oteplení, které prý můžeme zastavit tím, že jako lidstvo přestaneme vypouštět tzv.  skleníkové plyny. Tedy "lidstvo"...  Jen EU a USA. Zbytek světa na to kašle a tlející tajga, odkud pochází největší množství skleníkového plynu metan taky. Co je špatného na tom podotknout, že černoši mají větší talent a na hudbu a některé sporty a většinou menší na jiné věci?

   Orwellova Farma zvířat je text naprosto nadčasový: "Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Čtyři nohy dobře, dvě špatně." Cikánský problém u nás je ještě docela malý proti muslimskému problému v Německu nebo Francii a černošskému (a nověji hispánskému) problému v USA. 
   A já pomalu začínám mít problém. Nikdy mě nezajímalo, jak člověk vypadá. Nebo jakým jazykem mluví. A najednou zjišťuji, že to je vlastně zásadní věc. Je nutné mít správné pohlaví, správnou barvu kůže a věřit ve správného boha. Protože 

   Cimrmanovský úkrok stranou: V centru (bývalého) města uhlí a ocele žije snad jen jedna nebo dvě muslimské rodiny. Docela rozsáhlé rodiny. Zahalené ženušky vždy pár kroků jdou za svým páníčkem a nesou mu nákup. V jednom případě se jedná o mladého páníčka, který je invalidní. Takže ho na vozíku (ovšem se vší úctou) na střídačku dlouhými chodbami nákupních center tlačí. Lidé většinou ustupují nebo tlačná síla trochu zmírní rychlost přesunu a vejdou se všichni. Asi před měsícem se cosi stalo. Vozík s mladým muslimem se hnal plnou silou tlačných osob tak rychle, že lidé téměř nestačili uskakovat. A vezený ještě po nich cosi nesrozumitelného pokřikoval a mával rukama.  Možná ho chytl průjem - nevím. Scéna jako z ruského historického filmu - vrchnost  kamsi pádí kočárem se zpěněnými koňmi a poddaní jen taktak uskakují z cesty. Když dorazil blíže, postavil jsem se do místa, kde lavička půlila chodbu a invalida by musel místo objet druhou stranou. Nikoliv, navigoval to rovnou na mě. Zastavil jsem se a stál. Vozík zpomalil, zastavil slabý půlmetr od mých nohou a musulman na mě začal cosi křičet. Asi arabsky.
   "Was wollen Sie?" opáčil jsem. Zamával rukama a zase cosi vykřikl. Zkusil jsem to po našem: "Czego chcesz?" Ticho a žádný pohyb, jen koulení očima. Asi po půl minutě ale vydal pasažér vozíku jakýsi tichý povel svým pohonným jednotkám, pár metrů couvli a projeli druhou stranou. Už normální rychlostí.  

   Poučení z téhle grotesky je nejisté. Možná bychom se měli zastavit a stát, neuskakovat.  Před muslimy, hispánci, Cikány, LGBT komunitou, zelenými, oteplovacími alarmisty, komunisty a neonacisty,  agresívními antifašisty a bůhví jakými dalšími deviacemi. 

   Ale všechna to předpos*anost, ta ochota uhnout, kdykoliv na nás někdo zatlačí, reflex pečlivě léta budovaný pomocí mladých sociologů, kteří jen vykřikují hesla, připravená pragmatiky k dosažení určitého cíle u mě osobně nakonec dopadají, úplně špatně. Naopak, než by mělo. 
   Pomalu, ale jistě začínám nenávidět Cikány, muslimy, ekologické aktivisty, zelené, gaye i jiné "jiné". Nebylo tomu tak, ale když dnes říct cokoliv pravdivého na tabuizovaná téma znamená rozpoutat bouři nevole u mladých intelektuálů, sociálních inženýrků, kteří toho o životě vědí tak málo, jako já o pěstování ředkviček pomocí hydroponie a vystavit se masívnímu útoku mainstreamových médií, tak zalezete do vnitřního azylu a o tabu už raději nemluvíte. Máte prostě strach z nepříjemností. 


   A to je přesně to, co oni chtějí.  Vzbudit strach mluvit. Autocenzurovaní "myslitelé", kteří se bojí říkat jednoduchou pravdu. K čemu jsou takoví filozofové? Myslím, že by se po usušení hodili jako alternativní palivo. Obnovitelný zdroj. 



Naštěstí je čím dál tím víc zlobivých chlapečků, kteří vykřikují o nahotě císařově. 
A to je dobře. Ať už mají pravdu nebo ne tak docela.
Žit v obavách, opatrně a při zdi - to jsem už zažil. 


34 komentářů:


  1. Pěkně popsáno.
    Nejsem předpo ani po. Neuskakuju. Doufám že nikdy nebudu. Udělám pro to všechno a tím myslím FŠECKO!
    4P

    OdpovědětVymazat
  2. A vůbe, jsem na tom špatně. Jezdím vehiklem se značkou "adolf hitler mnichov, heil hitler, významné kabalistické číslo, jezdím hromadným vehiklem čísla adolf hitler, navíc mám holou glocnu, k jedněm Vánocům jsem obdržel pěkné tričko s pěkným leteckým motivem, bohužel značky thor steinar a v outletu koupil kraťasy a truičko značky lonsdale....prostě si koledujou a až se to provalí tak mi bude spočítáno.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, srandičky srandičky...
    To, co se děje vůbec nejsou srandičky.
    Ale vlastně máte/máme pravdu. Když si z toho nebudeme děaĺat šoufky, je to na šlicku - nebo na doživotní cvokhaus.

    "Bo emigrovat? Kam boha jeho, kam!!!"

    OdpovědětVymazat
  4. Kam emigrovat? Když není kam utéct,protože všude je to stejný? Tan kde to dobře známe a kde je nám nejlépe. Do sebe. Ale to je krajní řešení. Protože máme jednu výhodu,tak proč jí nevyužít. Tou výhodou je to co o nás pravil jeden náš "ochránce", že jsme smějící se bestie. Jen si musíme dávat pozor abychom tomu nepodléhali sami mezi sebou, mezi spřízněnými dušemi. A hleďme si abychom byli více "anglosasky" praktičtí a pragmatičtí.

    OdpovědětVymazat
  5. Vzpomínám na jednu povídku Karla Čapka, v níž autor konstatuje, že bezmoc je jeden z nejhorších lidských pocitů. A tak se ptám, co udělá ta masa lidiček, zahnaných touhle sběří do soukromí domovů, až přijde nějaký 20-2 a vyhlásí boj proti zdrojům té bezmoci. Pokud se budou zalykat bezmocí dostatečně dlouho, tak mu rádi odhlasují i ty plynové komory pro skutečný (či jen domnělý) zdroj svých problémů. A budeme přesně tam, kde údajně strůjci téhle nesmyslné buzerace být nechtějí.

    OdpovědětVymazat
  6. Ano. Dneska už není moc kam.
    A ta mravoučná (bez ironie, jasné, doufám) story je docela v intencích formální logiky, že když nastane trest, aniž se stal pře/zločin - tož to rychle napravím v opačném gardu. A pokluzené.
    Z hlediska vyššího principu mravního nejsou námitky. Elementary, my dear Watsons.
    A na Východě se to už se*e. A bude.
    CO BUDE?!

    OdpovědětVymazat
  7. - a já jsem si, jsa furt jaksi připitomělý, ten Úkrok stranou přečetl, fascinován, až teď!
    To se takto, opravdu a na holý pupek, takto stalo?
    Potom další poznámky ap.
    A ve vyvození závěrů z vývoje - no jasně, chlapi, je to elementární logika vývoje. Mé heslo už lééta je: I VĚTŠINA MÁ SVÁ PRÁVA! Žel je to velmi neprůchodné.
    Člověk dochází - a právě v podstatných věcech - nemilosrdně k úděsně pádným závěrům. A přímočarým. A takovým, co by se za ně ještě před pár lety, natož desetiletími, styděl a šel do sebe. Je to tak?!
    A zastydí se i teď. J e n ž e -
    A: kam vede rozvezený neschopný lajdácký rozebraný stát, třeba má obrovské zásoby kdovíčeho a samou černozem, když se průběžně o všecko (VŠECKO) důsledně nestará, vidíme na východě. Tak se všeho ujmou jiní. Jedinci, víry, státy, režimy... a NASTANE KONEC SVĚTA - jak to pravil ten německý průmyslník v třicátých letech, že?
    Nebudu to už po sobě číst, prominete ten výlev.

    OdpovědětVymazat
  8. 20-2? Prosím o vysvětlení.

    OdpovědětVymazat
  9. Dovolím si místo autora, Jakube:
    20-2=18 = A.H. = New Hitler. Pak to ovšem bude lítat hlava nehlava jak píše Pergill. Muslimové, Cikáni, gayové... Na židy se taky nezapomene, na ně se nezapomene téměř nikdy.
    ===
    Muslim na vozíku: Ano, stalo se letos v únoru. Měl jsem strach o své holeně, ale současně hrozný vztek na toho mladého spratka - nebo možná ještě víc na lidi, kteří u uskakovali.
    ===
    Úvod je opravdu vymyšlený, míněný jako "mravoučný" parafráze ve stylu Amicisova "Srdce".
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  10. Nebát se a neuskakovat je přesně to, co bychom měli dělat.

    Jenomže každá mince má dvě strany.

    Dělal jsem to tak skoro vždy, a také jsem na to skoro vždy a skoro bez výjimky doplatil, podobně, jako pan král, který vyrazil do útoku a nepodíval se za sebe aby zjistil, že ti prasečí rypáci, co měli vyrazit do útoku s ním, ho v tom nechali a tak si to pak vyžral s celou parádou, já také. Od jisté doby tedy prasečí rypáky s jejich skuhráním ignoruji a pálím si prsty jen sám kvůli sobě a svým blízkým. Rypákům už jen radím, že pakliže jim na něčem záleží, tak ať se o to také poperou, svépomocí, samozřejmě. Když začnou sami, pomohu jim, když ne, je to jejich volba / blbost, nechat se sebou zametat. Pak je v tom bez lítosti a výčitek svědomí nechám.

    Bezmoc:

    Ano, bezmoc je pocit, který zažívám často. Třeba když slyším v ČT či ČRo tupouny, kteří se fakt bojí, že jim pár mW výkonu, které mobilní telefon vyzáří, nějak ublíží. Nebo zase jiné, kteří reálně věří tomu, že je mobil na jedné straně halvy na nočním stolku nějak negativně energeticky ovlivňuje, ale vyvažuje to jejich kocourek / kočička, co spí na druhé straně hlavy. To je kvalitní materiál pro oteplovací alarmisty, to se to pracuje s takovýmhle substrátem...

    Pocity bezmoci zažívám, když vidím, jak slavná bruselská komise dláždí cestu do pekel devastací evropské energetiky a tím i ekonomiky. Kdy se na dluh financuje rozmnožování expansivních přivandrovalců nebo kontraproduktivních menšin na úkor vlastních lidí, a k tomu navrch se zanedbává obranyschopnost ve světě, kde ti rozumnější zbrojí, až jim zadnice řinčí... A když k tomu navrch ještě pozoruji naprosto nesmyslné snahy o územní expansi na Ukrajině a imperiální politiku vůči Rusku s tím spjatou, podloženou leda tak zadluženou ekonomikou a dýchavičnými a nedostatečnými ozbrojenými silami, tak to ten pocit bezmoci a zmaru nabývá docela vrcholu. Propaganda je důležitá, ale není to zdaleka všechno. Navíc je profláknutá a začíná působit kontraproduktivně vůči tomu, co se usilovně lidem snaží narvat do hlav, takže ti se jen stahují do soukromí a o určitých věcech raději nemluví. To už tu bylo ne?

    Kdyby přišel nějaký nový Hitler a slíbil, že s tím vším zatočí, tak i přes to, že vím, že je to vyhánění čerta ďáblem, že je to cesta tak akorát do pekel, navíc na dlouho, by mi silně svrběla ruka mu tam ten lístek vhodit a nepochybuji o tom, že spousta lidí, řekněme těch ne zrovna chytrých a zároveň hodně bezelstných, by mu to tam hodila s nadšením, podobně, jako svého času Babišovi. A on přijde a my se toho můžeme reálně dožít, pan Koller to konec konců také zmiňuje jako jednu z možných a ne zrovna nepravděpodobných variant.

    Oni si ti bruselští šašci a ignoranti a jejich místní soukmenovci opravdu hodně zahrávají a koledují. Blbé je, že jakoby žili na jiné planetě a neví o tom.

    OdpovědětVymazat
  11. Pro Draka, ale nejen pro něj:

    ...Blbé je, že jakoby žili na jiné planetě a neví o tom.

    Ať tu začneme o čemkoliv, skončíme vždycky jako skuhrající frustráti. Nemáme tu mezi sebou žádného Hitlera, Lenina nebo Mao Ce Tunga, který by nám ukázal tu "správnou cestu". Asi to zase někdy shrnu v článku, (který mi všichni schválí a tudíž bude zcela zbytečný).
    ===
    Kromě "SOO" (snadno ovladatelní ovčané) tu máme ještě "PZZ" (pozorovatelé zpětných zrcátek) - ty kteří se pořád zajímají, zda byli opravdu všichni nacisti (komunisté atd.) potrestáni a hlasitě skuhrají, jak strašně bylo ublíženo jim (to je ještě pochopitelné), jejích předkům (co s tím ale chtějí dělat?) nebo soukmenovcům (co je jim kur_a po tom?!) A ti obvykle skuhrají nejvíc, generují tu zprofanovanou Havlovskou "blbou náladu" a šíří kolem sebe beznaděj.
    ===
    Bohužel - Gaussova křivka je asymetrická, jak tu správně podotkl jeden znalý diskutér a s levou stranou křivky lze snadno manipulovat. Ostatně - s pravou stranou také - jenže je třeba používat jiných, sofistikovanějších nebo naopak mnohem primitivnějších prostředků.
    Třeba takový pořádný výprask místo propagandy.
    [;>/

    OdpovědětVymazat
  12. Nemám pocit, že bych skuhral. Jen konstatuji, že to, co se kolem děje, není zrovna v pořádku, a že to, co mi obklopuje, má hodně daleko k ideálu. Protože jen máloco z toho jsem schopen změnit k lepšímu, nemám z toho radost, ale frustrací a skuhráním bych to rozhodně nenazval. V tomhle si trochu nerozumíme.

    Ze života už kdekdo jiný, nejenom já, odpozoroval, že ledé jakby cítili bytostnou potřeby být klamáni a zároveň s tím projevují jakýsi neomylný pud a vytrvale se chovaji nerouzumně až vyloženě pošetile. Rozumně se chovají teprve až tehdy, když všechny varianty pošetilostí už byly vyčerpány. Proto jsem si i vědom toho, že cesta k nápravě nebude ani rychlá ani snadná, a to v tom nejlepším případě. V tom horším to prostě s námi se všemi nemusí dopadnout dobře. Nicméně ani skuhralem ani frustrátem se necítím být, oboje je mi to bytostně odporné.

    OdpovědětVymazat
  13. No, já bych to taky takhle nenazval. Přesto/právě proto, že to do značné míry v mnoha ohledech sdílím...

    OdpovědětVymazat
  14. Nooo, doufám tiše, že kdyby se tu objevil nějaký Hitler, Lenin nebo Mao Ce Tung, který by nám nabízel tu "jedinou správnou cestu", že bych na ní nenastoupil ale přidal se ke skeptikům. Nevybavuje se mi, žeby některá z takových jedině správných cest nevedla jinam než do svěrací kazajky.

    OdpovědětVymazat
  15. Takový slabší Leninův odvar tady už máme, je to Babiš a jeho hnutí. A já bych řekl, že v době mezi 1/2 volebního období a nejpozději tak rok před jeho koncem, bude současný slepenec z rozumu poslán Babišem ke dnu a on už si potom posbírá tolik hlasů, aby mu to stačilo na pohodlnou jednobarevnou vládu. A to, že tomu jeho kouzlu pár lidí nepodlehne, na tom mnoho nezmění, počasí dělají ti naštvaní troubové, co mu to tam s radostí naháží. Je otázkou, zda pak ještě někdy nějaké jiné než formální volby budou. Sobotka, a parta zoufalců kolem něho, jsou zdá se nepoučitelní, takže v propadu skoro na technickou nulu tu ODS doženou už záhy. Bohouškovi se bude moc hezky vzpomínat na premiérování, ale to bude asi tak jediné, co bude moci reálně dělat. To, že se tak nestalo ještě něco dřív je jen omyl dějin a Bohouškova klika. No a pak ještě uvidíme, co nám tu nadělá soužití smenšinami. To je taková trochu divoká a špatně vypočitatelná karta, která ale svou roli nepochybně sehraje, protože problémy se neřeší, jenom se odsouvají, takže to jednoho krásného dne pořádně řachne.

    OdpovědětVymazat
  16. Jak rád bych nesouhlasil! Ale copak to jde?

    OdpovědětVymazat
  17. V Hradci, v centru, je veliký kdysi solidní dům. Obehnaný nížší zdí. Tam žije sedmapadesátiletá tmavá spoluobčanka, která má SEDMAPADESÁT vnuků.
    Extrapolujte si to atd.
    Ŕíká se tomu geometrická řada, ano?

    OdpovědětVymazat
  18. Bodejť by neměla 57 vnuků, když vnuci se sami "uživí" zlodějinou a jejich rodiče se krásně uživí prochlastáváním dávek a přídavků na ně... Takhle idiotsky a vyloženě kontraproduktivně nastavený sociální systém, jako je ten náš, nemají snad ani Skandinávci a to je co říct, co jsme si zaplatili, to taky máme... Není už náhodou čas, dokud je ještě čas, vrátit se aspoň trochu nazpátek do středověku?

    OdpovědětVymazat
  19. Draku ad vzkazovník. Pokusím parafrázovat.
    "Kde tedy chtějí vzít dostatečně kvalifikované a přiměřeně charakterově vybavené opice, to opravdu nevím. Nejdřív by totiž museli zlomit jejich tradice a donutit je, aby jejich děti slézaly pravidelně se stromů na zem a také tam něco kloudného dělaly..."

    To, že se člověk vyvimul z opice, není zásluhou "Komise pro zajištění slézání opic se stromů na zem a jejich rozvoj." Prostě mu nezbylo, když nechtěl zůstat dřepět na stromě, aby sám slezl. Živit se musel sám, sociální dávky nebyly. Kdo se se nepřičinil, umřel. A tak to šlo miliony let...

    OdpovědětVymazat
  20. Obuvníkovi:

    V bývalém SSSR, na to měli pro Cikány rychlokurz. Když byl Cikán načapán, kterak obhlíží, co by zcizil, nebo jak někde zkouší věštit z karet, případně jak se chystá někoho oblbnout a obrat o prachy, oblíbené bylo například žebrání v tramvajích, nebo prostě jen měl smůlu, že se ocitl v blbý okamžik na blbém místě, byl policajtem sbalen, odveden na autobus směr severovýchod, připoután klepety k tyči, aby nezdrhl a dojel až na konec. V cílové stanici byl přesazen na další spoj až skončil na Sibiři. Tam už se na dopravu nedostal a buď si našel práci a přežil, nebo obstál v divoké přírodě a přežil, no a nebo také ne, protože buď někam spadl, utopil se v bažině, zmrzl, nebo ho zblajznul medvěd, nebo vlci. Velká škoda, že nemáme podobně osvícené policajty a Sibiř...

    OdpovědětVymazat
  21. "Komise pro zajištěné slézání..." - nádhera, za jedna!
    S tím popisem CCCP v tomto směru to je, resp. bylo, opravdu tak? Nebo je to poněkud přehnáno, vyšperkováno ap.? Jistě, lze si to představit. Leč na to se neptám.

    OdpovědětVymazat
  22. Jakubovi S.:

    To je ústní podání od jednoho ukrajinského kriminalisty činného v osmdesátých letech, dnes už je na penzi. Faktem rozhodně je, že vidět tam někde Cikány, byla docela vzácnost.

    OdpovědětVymazat
  23. Jednoho mi blízkého, značně vysoko postaveného profesionála a zanícence v oboru kriminality to bude zajímat!

    OdpovědětVymazat
  24. Jakubovi S.:

    Z našeho místního hlediska to je jen a pouze zajímavůstka, která se v našich podmínkách nedá uplatnit. U nás by jen stačilo osekat sociální systém podle slovenského vzoru. Spousty Cikánů by odsud odtáhly jinam, za lepším, tak jako před časem odtáhly ze Slovenska sem, z horších podmínek do lepších. Je prostě jen a pouze potřeba, jim ty podmínky k tomu nicnedělání a množení se podstatně zhoršit. Už dávno na to nemáme a zadlužovat se zrovna kvůli cikánskému vykrmování a rozmnožování by snad nikdo soudný neměl. Pravda, politika s jeho horizontem 4-letého období asi jen těžko můžeme považovat za rozumnou a myslící bytost...

    OdpovědětVymazat
  25. Naprosto nesouhlasím, Draku!

    Podle mě je běžný politik velice "myslící bytost" - žel většinou jen na svůj vlastni prospěch. V horizontu cca 1 460 dnů...
    ===
    Je mi z některých lidí fakt "blujno". Třeba z mladého Dienstbiera. Něco tak zbytečného v obleku...
    (A to jsem si jeho tatíka vážil, protože ten nepřišel o svůj humor ani když mu bylo zle. Mladý? "...Jeť sláva otců krásný šperk pro syny..." )

    OdpovědětVymazat
  26. Co je to myslící bytost / StK:

    Velice to záleží na úhlu pohledu a na tom, jak dlouhý časový horizont se bere v potaz. A už z hlediska několika násobků volebních období, o lidském životě nemluvě, politik neprojde sítem, protože už za jeho vlastního života klidně může se může stát, že následkem působení jeho a dalších, se stane, že ho nějaký Hitler, Lenin nebo Stalin, který se dík jemu samému a jeho kolegům dostane k moci, s radostí strčí veřejně ke zdi, jen aby udělal radost hordám těch naštvaných, které onen zmetek beztrestně okradl a tím pádem naštval. Bude-li v zahraničí, klidně na něj pošle pár hrdlořezů, a následně s pompou zveřejní, že dotyčný pán i s limuzínou, je už na nízké orbitě. Nemusí se tedy schovat ani za hranicemi. Z dlouhodobějšího hlediska jsou to tedy ignoranti a idioti a bez ohledu na to, kolik drzosti, důvtipu a bezcharakternosti projeví během těch jejich volebních období. Je celkem jasně vidět, že se poměrně dost snaží udržet vše v nějakých mezích, tak aby jim to ani z trochu dlouhodobějšího hlediska nevybouchlo rovnou po zadnicí, ale podle mého se nedrží v rozumných mezích a hodně si zahrávají s průšvihy existenčního charakteru. Inteligentním a moudrým počínáním se to opravdu nedá nazvat. Fakt, že někdo myslí-li někdo jen na sebe, nesvědčí ani o velké inteligenci ani o prozíravosti.

    Mladý Dienstbier / StK:

    Asi by se dal těžko najít někdo, kdo by lépe zhmotnil mou představu o velice narcistní a jinak úplně neprospěšné a zbytečné bytosti. Podobně blbě je na tom i mladý Benda.

    Být synem slavného otce není snadný úděl, může vám to otevřít spousty dveří, které byste jinak našel zavřené, ale také to zavazuje a zároveň táhne ke dnu jako olověná koule. Ne každý se s tím dovede srovnat a ne každý tu kouli utáhne bez následků. V tomhle ohledu jsem docela rád, že můj táta byl inteligentní a odborně zdatný, mezi lidmi z oboru byl poměrně dost známý, vážili si ho a brali ho vážně, ale naštěstí mi nezpůsobil nic, co by se dalo označit jako olověná koule na noze.

    OdpovědětVymazat
  27. Sláva otců...
    ...anebo pověst předchůdců. Někdo má občas potíž se srovnat s faktem, že ten "před ním" taky něco uměl. A je mu to připomínáno, když se příliš natřásá. Lidsky to chápu - ale...

    No - každý své pověsti spisovatelem. [;>)

    (Ale to jsem už poněkud odběhl od tématu.)

    OdpovědětVymazat
  28. Poznámka k Drakovu připodotknutí ve sloupci vpravo: Ohledně vztahu Romů vůči většinové společnosti mi do pošty přišel přeposlaný článek (odkaz na něj už je nefunkční, už byl stažen). Přeposílám ho Kocourovi, ať zváží (vzhledem k tomu, kde byl uveřejněn) zda by mělo smysl ho tady uvést jako doplněk k Drakovým slovům. Autor buď má s Romy skutečně osobní zkušenost, nebo je velmi rafinovaně (avšak bohužel dost výstižně) sepsán nějakým zavilým nepřítelem Romů.

    OdpovědětVymazat
  29. K Cikánům / Pedrovi:


    Nejsem jejich zavilým nepřítelem, jenom si myslím, že vidím a presentuji věci reálněji, než nám je presentují "profíci" ("profíci" = ti co za to berou prachy, ale umět to vůbec nemusí) v médiích a politice.

    Na jedné straně, Cikáni si nepomohou tím, že budou vidět všechny jejich problémy jen a pouze na té druhé straně, ačkoliv drtivá většina jich je na té jejich, počínaje systematickou nevýchovou jejich dětí, pokračujíc přes nevhodný folklor a pohádky a konče jejich bezohledným a usurpátorským vztahem k okolí, kdy fackují pracovníky sociální správy za to, že jim odmítají přiznat příspěvky, na které nemají nárok.

    Cikánům nepomohou ani "profíci" co dojí veřejné rozpočty aniž by bylo vidět, že se události sice pomalu, ale aspoň trochu hýbou žádoucím směrem. Vyjma neustále rostoucí drzosti a bezohlednosti cikánského etnika a rostoucích nákladů na všelijaké "profíky", není jako výsledek jejich práce vidět jakýkoliv jiný trochu žádoucí efekt.

    Odmítám nadšeně hýkat jak osel a tvrdit, že vše je v pořádku. Není to v pořádku a ani to není na cestě k němu, naopak, zaděláváme si tak akorát na pořádnou melu a průšvih. K tomu navrch, nás zjevně mají za osly a chtějí po nás, abychom k tomu všemu nadšeně hýkali.

    OdpovědětVymazat
  30. Tím zavilým nepřítelem cikánů jsem myslel autora článečku, který jsem přeposlal Kocourovi, nikoliv kolegu Draka. Článek byl uveřejněn na Zvědavci, ale zase rychle stažen, proto je na něj zbytečné dávat odkaz. Je tam velmi výstižně popsán způsob chování našich opálených spoluobčanů (avšak i Vandas neříká jenom nepravdy). Ovšem jde o to, jakým způsobem se lidu podají ty pravdy, které každý vidí - říká se tomu demagogie.

    OdpovědětVymazat
  31. Demagogie / Pedrovi:

    Svět chce být klamán a trvá na tom. Proto ti pravdomluvní, kteří po pravdě přiznají, že žádný universální recept na zázrak neznají, jsou zpravidla davem přehlíženi a ten samý dav si vždy, a pořád do kolečka a do blba, raději vybere prolhaného padoucha, který mu řekne co chce slyšet a nádavkem ledabyle přidá recept, jak to vše za pár let učinit skutkem.

    Probíhá to tak vždy, pořád stejně:

    1) Slibem nezarmoutíš.

    2) Skutek tak nějak utek.

    3) Prachy fuč.

    4) Nikdo za to nemůže...

    A takhle furt do blba a do kolečka, jenom ta banda tupounů vybírá pořád zdánlivě někoho jiného, ale vlastně pořád do kolečka toho samého.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak mě napadá, že jednou z moožností jak se nestát rasisou je jim už být. Tyhle organizace intenzívně pracují na výrobě rasistů skrze to, že nasírají lidi, kteří o tom tak nepřemýšleli a nutí je myslet tímhle způsobem.
    Ostatně, nevím co je na tom špatné, být rasistou. Na tom, že někteří lidé mi nechutnají. Tak jako mi nechutnají například dušené ledvinky. Prostě nechutnají. Nevím proč bych měl povinnost aby mi chutnalo všechno. Jestliže mě někdo označí za rasistu, tak jsem rasista. No a co? To se mám poblejt?
    Jestliže jsem hnusnej, nenutím jiné aby mě žrali. A když mě budou žrát a budou blejt, dobře jim tak.

    OdpovědětVymazat
  33. K blbým řečem o rasizmu / Obuvníkovi:

    Tahle taktika mi trochu připomíná jedno z těch sympatických asijských bojových umění, jehož jednou z nosných myšlenek je, že sílu protivníka je třeba využít především proti němu samému. Nejste li schopen například zamezit tomu, aby vám vlezl násilím do dveří, nebo je při tom násilném otevírání nerozsekal, no tak počkejte, až se rozeběhne, nechte je tak, aby mu v okamžik nárazu nekladly žádný odpor a nenadále se otevřely. Po jeho vletu, stihnete-li, uštědřete mu kopancem do zadnice dodatečný impuls a poté vyčkejte, až si rozbije hubu o protější zeď, nebo se třeba taky napíchne na vidle, co tam na něho čirou náhodou, ve vhodné poloze čekají :-) Na hrubý pytel, patří hrubá záplata.

    Zatímco před nějakými +/- 20 - 30 lety by se mi dotklo a opravdy by mi nebylo příjemné, kdyby mi někdo nazval rasistou, xenofobem, nebo ještě něčím dalším. Dnes bych na to jen odpověděl, že jsem na to hrdý, protože to mimo jiné svědčí o tom, že nemám mezi ušima hovno místo mozku, jako ten, kdo mi tak nazývá a také o tom, že se nedám tak snadno zblbnout propagandou, která je proti mým bytostným a výsostným zájmům. Jinak řečeno, newspeak nám zase posunul pojmy o kus dál a jinam, než jsme tradičně zvyklí...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)