Prohledat tento blog

úterý 13. května 2014

Putinova "pátá kolona" v Evropě


WP.PL 2014-05-09 (15:46)

 Aleh Barcewicz

Vladimír Putin

















    Moskevské úřady hovoří o hrozbě od „nacistů, fašistů, antisemitů” z ukrajinského Pravého sektoru nebo od krajně pravicové strany Svoboda. A současně v Evropě spolupracují s politickými hnutími, jež mají v Evropě podobnou reputaci již po léta.


  „Cher Vladimir”, obdivuhodný člověk, obránce tradičních evropských hodnot. Tak charakterizují současného ruského prezidenta někteří evropští politici. Kdo a proč na Západě podporuje Putina? A kdo je nazýván „pátou kolonou” Kremlu v EU? - vysvětluje v fejetonu pro Virtuální Polsko Aleh Barcewicz. 

   Ukrajina se nachází v ohni, dalších měst na východě této země se zmocňují Kremlem inspirovaní separatisté a berou za rukojmí pozorovatele OBSE - a ve stejné době Gerhard Schröder padá do náruče Vladimíru Putinovi. Okázalé oslavy 70. narozenin bývalého kancléře SRN v Sankt-Petersburgu vyvolaly všeobecné znechucení veřejného mínění v Evropě. Avšak náklonnost německého politika - po léta placeného Gazpromem - k vůdci Ruska je známa již odedávna. Obavy spíše může vzbuzovat skutečnost, že se svými pocity není mezi evropskou politickou třídou osamocen. 




  Mezi Němci, kteří jsou s Ruskem spojeni mnohaletou těsnou hospodářskou spoluprací, neexistuje jednoznačný názor na moskevské operace na Ukrajině. Podle dubnového výzkumu veřejného mínění 49 procent obyvatel tohoto státu chce, aby Berlín zaujal ve věci Ukrajiny neutrální postoj a aby vystupoval výhradně jako prostředník mezi Moskvou a Washingtonem. Pouze 45 procent Němců podporuje rozhodný postup vůči Rusku. 



   Čas od času se v tamních médiích též objevují slova otevřeného podporu pro politiku Kremlu. Na příklad bývalý komisař EU pro záležitosti rozšíření Günther Verheugen nedávno prohlásil v německém rozhlasu, že „Problém neleží v Moskvě. Problém vězí v Kyjevě, kde máme první vládu v 21. století, v níž zasedají fašisté”. 

Aleh Barcewicz





Má mít až 60 tisíc členů



„Mon cher Vladimir”

   Své přátele má Vladimír Putin také v Paříži. Jedním z nich je François Fillon, ministerský předseda Francie za vlády Nicolase Sarkozyho. Pánové společně hrávají kulečník - francouzský politik, prohlašující že má při příštích volbách v úmyslu ucházet se o francouzské prezidentské křeslo, je i poté co se vystěhoval z Elysejského paláce, pravidelně zván do moskevských salónů. Během jedné z takovýchto návštěv Fillon veřejně zkritizoval současného předáka své země Francoise Hollanda za „proamerickou” politiku.

   Svého ruského kolegu nazývá něžně „mon cher Vladimir” (můj drahý Vladimír). O srdečnosti vztahů též svědčí dojemné gesto pána Kremlu po smrti Fillonovy matky. Putin mu věnoval láhev vína z roku 1931 – roku, kdy se matka francouzského politika narodila.

Bezchybný Putin

   Neméně nadšenou zbožňovatelkou „drahého Vladimíra” je také vedoucí Národní fronty - získávající stále větší podporu Francouzů - Marine Le Pen. V minulých prezidentských volbách obsadila třetí místo, když získala 18 procent hlasů. V jednom z interwiev prohlásila, že Putina přímo "obdivuje". V březnu - těsně před Moskvou organizovaným referendem na Krymu - ocenila, že ruský lídr „se doposud nedopustil ani jediné chyby" - na rozdíl od jeho protivníků za oceánem i v Evropské unii.

Plebiscit na Krymu, uskutečněný pod hlavněmi ruských samopalů, sledoval z pověření strany Marine Le Penové její poradce pro mezinárodní otázky Aymeric Chauprade – spolu s více než 100 zástupci různých seskupení z 23 evropských států (kromě jiného z Rakouska, Belgie, Španělska, Řecka a Maďarska).

Boj s „Gayropou”

   Za sovětských časů Moskva finančně podporovala Evropu a výměnou za to se jí dostávalo loajality a podpory od krajně levicových hnutí. Byla to součást státní doktríny SSSR, toužícího po tom, aby komunistickou ideologii naočkoval celý svět. Dnes Rusko na Starém kontinentu podporuje především krajní pravici.

Hlavní osou propagandy současných státních orgánů v Moskvě je opozice vůči liberální Evropě – s její světskostí, úctou k právům jednotlivce a péčí o práva sexuálních menšin. Mezi obyčejnými Rusy je stále častěji možné slyšet posměšné označení „Gayropa”, jež má vyjadřovat údajný morální úpadek Evropanů. V létě minulého roku byl v Rusku přijat již slavný zákon o zákazu „propagandy homosexuality”. A právě takovéto kroky Kremlu získávají potlesk evropské pravice.

Putinova "Pátá kolona”

   Skutečnou „pátou kolonou” Ruska v Evropě nazývá tvůrce veřejného mínění - francouzský deník "Le Monde" - Maďarsko. Moskva podporuje a otevřeně sponzoruje činnost strany Jobbik, zasedající v maďarském parlamentu. Lídr tohoto uskupení Gábor Vona při svém vystoupení na státní Moskevské univerzitě prohlásil, že Rusko „hájí evropské tradice” – na rozdíl od EU, která je „zrazuje”. Europoslanec této strany Béla Kovács, jenž v březnu na ruské pozvání pozoroval Kremlem zorganizované referendum na Krymu, je uznal za zcela legální.

   Loajální vůči Kremlu zůstává také maďarský premiér Viktor Orbán – nejen z ideologických, ale též z ekonomických důvodů. Lídr vládnoucí strany Fidesz, známý svým euroskepticismem, je skeptický i ve věci sankcí vůči Rusku. Již v době současné krize na Ukrajině podepsala Budapešť kontrakt na dostavbu maďarské atomové elektrárny Paks ve výši 10 miliard dolarů.

Rusko mesiášem národů

   Státní orgány v Moskvě hovoří o hrozbě od „nacistů, fašistů, antisemitů” z ukrajinského Pravého sektoru nebo od krajně pravicové strany Svoboda. A přitom současně spolupracují s politickými hnutími, která mají v Evropě podobnou reputaci již po léta.

   Genetický národní mesianismus Rusů, kteří za sovětských časů toužili šířením marxistické ideologie zachránit svět před kapitalisty, a dnes se představují jako poslední opora morálky a konzervativně-křesťanských hodnot, je plný vnitřních paradoxů. Dějinnou ironií je třeba skutečnost, že v čele tohoto křížového tažení stojí čerstvě rozvedený bývalý plukovník KGB, Vladimír Vladimírovič Putin.




Převzato: 

Přeložil: Pedro  2014-05-13

====

Nicméně Starý Kocour doporučuje si prolézt i jiné polské weby - pokud aspoň "trošečke popolski". Zase jiný pohled, ne tak jednostranný jak ta naše "médyja".


23 komentářů:

  1. Odpoledne jsem na Wirtualna Polska našel, že Viktor Orbán se vyjádřil, že ukrajinští občané maďarského původu musejí dostat autonomii a dvojí občanství ( http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Niespodziewany-atak-Wegrzy-wbijaja-Ukrainie-noz-w-plecy,wid,16599247,wiadomosc.html ). Takže p. Orbán velmi rychle potvrdil pravdivost toho, co se píše v článku o Putinově pátě koloně, tedy že táhne s Putinem za jeden provaz. Autonomie - tedy to, co (zatím) požadují sudetští Rusové (abych použil Šamanovu terminologii) na Ukrajině. Na internetových stránkách našich deníků jsem tuto informaci o požadavcích p. Orbána zatím nenašel. BTW: Pokud vím, před časem slovenská vláda na požadavek dvojího občanství pro obyvatele maďarského původu na jižním Slovensku reagovala velmi nesmlouvavým způsobem.

    OdpovědětVymazat
  2. Sudetští Rusové a říšští Rusové, ano: hned ten den jsem volal Šamanovi, abych mu vyjádřil obdiv za tyto termíny a žárlivost, že to nenapadlo mne. No je to šaman.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdyby se někdo skutečně chtěl porozhlédnout po polských webech, tak může třeba na: www.wp.pl (Wirtualna Polska), www.onet.pl (Onet), www.instytutobywatelski.pl. A pokud někdo rád mašinky, může se podívat třeba na whttp://www.elkgk.cba.pl/ .
    Zrovna na Onetu jsem dnes našel zajímavý článek: http://wiadomosci.onet.pl/snyder-przestrzega-faszyzm-wraca-na-kontynent-ktory-juz-kiedys-zniszczyl/07phn

    OdpovědětVymazat
  4. Termín "sudetští Rusové na Ukrajině" je blbost, žádná významná podobnost tam není. U nás šlo skutečně o národnostní problém, zatímco na východní Ukrajině jde z národnostního hlediska o hovno/govno. V rovinách Ukrajiny a Běloruska nebyly žádné přirozené hranice a tudíž ani ostré národní hranice (jazykové kontinuum se táhlo od Polska a Slovenska přes Bělorusko a Ukrajinu až po tu nebílou a nekrajní Rus) a v souvislosti s tím ani pevné historické státní hranice. (Tady ve Vltdoru bychom měli děkovat bohům (a praotci Čechovi) za tak jasné přirozené hranice, že je historické státní hranice téměř přesně kopírují. Kdyby to pak nezvorali Václavové a Přemyslové-Otakarové importem poddaných zpoza hor, tak jsme si tu mohli žít relativně v pohodě (a mlátit se jen sami mezi sebou).) Pokud bychom chtěli transponovat situaci na výchdní Ukrajině do našich zemí, tak asi tak nejbližší paralelou by byla hypotetická situace, kdy by se levobřežní Moravané chtěli trhnout od pravobřežních a připojit se ke Slovensku.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale je to náhodou vtipné a plus minus trefné, prosím. Podstatou analogie je, že to není totožnost, alébrž pouze určitá podobnost, obdoba, jinak to není analogie. Sudetští a říšští Rusové má pro nás jasný smysl. A jestli dovolíte, opět - podvědomá česká (böhmisch) sebestřednost, nadřazenost: jasné přirozené hranice - na Moravě taky?
    Tak vidíte.
    Ale ta poslední věta se mi jako levobřežnímu Moravanovi náhodou hned zalíbila. Pěkné. Jakkoliv zas jen volná analogie, hypotetická. Nicméně. A - ono tu cosi takého kdysi bylo - Joža Uprka a spol. Nevíte o tom? Jejich snahy a žádost o anektování Horńácka Slovenskou republikou (první) - ? To byl pane uhozený vyšinutý nápad. Jakkoliv dobře myšlený. Nuž - čo bolo, bolo. Terazky sú na kněždubskom cinteri.

    OdpovědětVymazat
  6. No právě; na JZ hranici Moravy není pořádné pohoří, a tak jsme o dolní Moravu přišli. A ten zbytek byl tak zranitelný, že bylo nutno přestěhovat hlavní město z výhodné polohy poblíž kvalitních vinných sklípků až do Vltdoru, kde je sice bezpečněji, ale který vzhledem k méně příznivým klimatickým podmínkám svede z burgundského peluň. Teď s globálním oteplením by se to sice třeba mohlo zlepšit, ale díky členství v EU je stejně zakládání vinic zakázáno.

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý článek na www.sme.sk o tom, jak se vyrábějí "nezvratné důkazy" o zapojení západních žoldáků do událostí na východní Ukrajině. Maně si vzpomínám na poměrně nedávný Kocourův rozbor fotografie z pohřbu dvou palestinských dětí.
    http://omediach.blog.sme.sk/c/356066/ukazka-ako-sa-manipuluje-s-fotkami-vojakov.html?ref=tit

    OdpovědětVymazat
  8. Kdo jsou lidé kolem Putina? Nejdůležitější není Medveděv, ale Igor Šečin. Rusku vládne KGBácká mafie. O Šečinovi pojednává článek http://echo24.cz/a/whvc3/putinuv-nejvyse-postaveny-muz-byl-potrestan-kdo-je-secin . Více je možné se dočíst na http://www.biztok.pl/gospodarka/darth-vader-rosji-najstraszniejszy-czlowiek-swiata-kim-jest-prawa-reka-putina_s16255 (počtou si tam Jakub a Kocour).

    OdpovědětVymazat
  9. Tahle retušovaná fotka je ukázka hodně hrubé, ledabylé a neumělé manipulace. Pokud ovšem sám tento fakt "odhaleného podvodu" není manipulace. Tu fotku mohl "hloupému Rusovi" někdo poslat s předpokladem, že on ji uveřejní - a vzápětí bude rukolapně usvědčen z podvodu. Ministr propagandy Goebels to dělal v minulém století taky tak - a byl velmi úspěšný.

    K dámě Kernové: Vyhledává sporné věci. To je dobře. Občas sice vyrobí problém maličko umělý, ale souznějící se současnou propagandou. Tahle záležitost je toho jasnou ilustrací. Hysterie kolem "oblíbené značky neonacistů" může být např. i konkurenčním bojem (v tomhle případě to netvrdím) - faktem je že dnes se "rozčtverečkovává" už tolik věcí které "nesmí být vidět", že obrazové zpravodajství by se mělo nazývat spíš "náznakové tajnosnubné".
    Takové záběry, plné rozmazaných objektů a doplněné o "patřičný" komentář pak mohou pak být o čemkoliv. Průkaznost klesá k nule*. Dokonce ani falšovat se nemusí - reálný obsah totiž není. Ochrana osobních dat a činnost Velkého Bratra jsou vzájemně v tak antagonistickém rozporu, že jen skutečný blbec by si toho nevšiml.
    Bude-li času, zkusím jednu-dvě takové manipulace vyrobit a předvést. Myslím, že se budete divit, co všechno a jak snadno lze udělat.

    Přátelé, nebuďme naivní. [;>)

    */ v dnešní "digitální době" se falšuje daleko snadněji. A ani odborné expertízy často nic nedokážou. Sice podle pravděpodobnosti předkládané dokumenty nejsou pravé - ale velmi těžko se to s jistotou dokazuje.

    OdpovědětVymazat
  10. Těším se!
    No - co jest pravda... od toho je nutno abstrouhat (Skupa, resp. Hurvínek, vzápětí V+W).

    OdpovědětVymazat
  11. Jakápak manipulace, prostě tam jenom zapomněli umístit ono obvyklé "(ilustrační snímek)" :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Z.Ž.:
    Možná by mělo být v hlavičce e-stránky (nebo listu) vždy uvedeno:

    - Ne všechny informace nejsou ověřené
    - uveřejněné snímky jsou povětšinou ilustrační
    - redakce neodpovídá za škody způsobené tím, že někdo její informace bude považovat za pravdivé
    - neplatíte za informace, ale za zábavu!
    [;>)

    Připravuji k přehrávání rozhovor s voj. analytikem Kolerem o Ukrajině, který se v vysílal dnes dopoledne. Jsem zvědav, jestli zůstane v archivu Radiožurnálu. Raději jsem ho stáhl.

    Někteří z vás se budou dost divit, když uslyší obyčejnou, nepolitickou pravdu.

    OdpovědětVymazat
  13. Petr Koller / Radiožurnál / StK:

    Chci tímto vyjádřit obrovský dík vedení redakce Radiožurnálu za zprostředkování snad nejobjektivnějších informací k dění na Ukrajině, jaké jsem měl v poslední době možnost sledovat.

    Také chci vyjádřit obrovskou radost nad tím, že naše armáda zaměstnává tak inteligentní lidi, jako je Petr Koller. Blbé je, že takoví budou vždy v menšině. No a smutné je, že jejich práce často přichází nazmar jenom a pouze proto, že jsou řízeni námi volenými neuvěřitelnými ignoranty a tupouny...

    A chci poděkovat Kocourovi za odkaz, s gustem jsem si ten rozhobor stáhl a zařadil do sbírky skvostů.

    Hodnověrnost zpráv / lehkost podvrhů v digitální době:

    Já si myslím, že oblafnout lidi myslící a inteligentní je i v době snadných podvrhů hodně nesnadné. To se ale netýká ovčanů a jejich "veřejného mínění", ty jde zpravidla oblafnout poměrně snadno a dovede to nadělat docela dost škod. Ale je zapotřebí počítat s tím, že to nakonec praskne a že působení bude jen dočasné. Blbé také je, že ti inteligentní a zároveň slušní jen málokdy mají nějaký rozhodující vliv, takže šance, že padouch dosáhne svého, jde-li o věc rozhodovanou v krátkém časovém horizontu je poměrně velká. Nebo je-li ten prolhaný řev natolik intensivní a ohlušující, že se proti němu ten rozum prostě neprosadí, viz třeba Libye, ono co si budeme povídat, s živlem velké síly se zápolí špatně.

    OdpovědětVymazat
  14. Koller je neuvěřitelně jasný, klidný, inteligentní, zasvěcený doušek prostého rozumu, logiky, objektivního pohledu, správných závěrů. Dík!

    OdpovědětVymazat
  15. Чем Россия напугала НАТО
    https://www.youtube.com/watch?v=W5Unk0MDTsE#t=280

    Это Российская армия! Смотреть всем!
    https://www.youtube.com/watch?v=RorsCoKx4EA

    Российская армия самая сильная в мире
    https://www.youtube.com/watch?v=0M9k4MEN2_w

    Российская армия сегодня
    https://www.youtube.com/watch?v=F-kyzM2rq5U

    Армия США какой её не показывают
    https://www.youtube.com/watch?v=xxexXc8IgEo

    Двойной удар по США. / Russians Double Hurt American Pride
    https://www.youtube.com/watch?v=PnD-AMP5sNE

    3 мировая война
    https://www.youtube.com/watch?v=TRleCIreC2M

    Jo, jo - jak to říkal Dačický z Heslova: Pařez zůstane pařezem a vůl volem!

    OdpovědětVymazat
  16. Pedro,
    jaksi mi nedochází smysl těch agitek. Některé jsou oficiální ruské, některé tvrdě amatérské sestřihy. Užil jsem jich už dost kolem roku 1969. Ale k tomu tehdy nehrály německé hardrockové kapely. (Přiznávám, všechny ty "fílmečky" jsem nevydržel.)
    =====
    Ale jaké je naučení? Proč jsou tady ty poněkud debilní odkazy? Mikuláš Dačický z Heslova to sice řekl krásně - ale prosím o vysvětlení pro starého hloupého Kocoura: kdo je tu pařez a kdo vůl?

    OdpovědětVymazat
  17. Pro Jakuba:
    On ten Martin Koller má jednak informace, které běžný člověk nemá, jednak jeho závěry musí být použitelné pro konání armády a státyu, takže jeho závěry jsou bez nějakých osobních postojů a politických tlaků.

    Takhle doporučuji uvažovat každému. Nenechat se ovlivnit třeštěním hysterických médii a dávat si pozor na "podhazy", čili zpravodajské hry.
    Každá veřejná informace má veřejnost (bohužel, už je to tak) ovlivňovat, nikoliv informovat. Takže je s tím třeba počítat a ...

    Ale co já budu vysvětlovat pánům, kteří zhusta osobně zažili osmašedesátý. A devětaosmdesátý taky. Možná že jste si všimli, že se snažím být "progandenfest" - nevím, jak by se to jednoduše řeklo česky.
    On vlastně tenhle blog vznikl proto, aby bylo možno pokračovat ve svobodné diskuzi poté, co Šaman neunesl některé názory, které se neshodovaly s názory jeho - a nechtěl přitom být selektivní.

    Ale člověk musí při přijímání informací vykazovat nemalou selektivitu - jinak skončí s mozkem naplněným informacemi typu Blesk a Prásk!
    Taky je dobré si občas přiznat, že jsem na něco nalítl a opravit si své mínění.

    Nikdo není dokonalý. A jen
    někdo to má rád horké. Já si na lžíci raději chvíli foukám, než něco polknu.

    OdpovědětVymazat
  18. Právě že jsme si takových agitek kdysi užili dost a dost. Teď si jich užívá dosyta ruský národ a hruď se mu dme pýchou (na druhou stranu - ono vlastenčení v některých amerických filmech taky stojí za to). Propaganda je mocná zbraň - ne nadarmo se sudetští Rusové snaží na východní Ukrajině obsadit TV vysílací věže a znemožnit příjem ukrajinské televize. Nemluvě již o říšských Rusech - z těch už gosudarstvennaja propaganda nadělala nadšené pařezy, připravené to fašistam v Kieve - a pokud bude nutné - i tomu prohnilému Západu natřít - vždyť naša voennaja těchnika samaja lučšaja i maguščestvěnnaja v mire - vot pasmatritě! A z toho mám velkou obavu - jestliže "osmnáctka" udělala z Němců stádo volů, jdoucích nadšeně na porážku, tak prakticky o totéž se snaží gosudar vší Rusi.

    OdpovědětVymazat
  19. Pro Pedra:
    Nemám "celoruský přehled", ale podle "našich Rusů" to s tou jejich bojechtivostí nebude tak horké.
    Že jsou z nich teď hrdí národovci je ovšem pravda. Putin jim vrací sebevědomí poté, co se rozpadl "jedinyj magučij" a Západ se z Ruska pokoušel propagandisticky udělat bezvýznamný státeček. ož není pravda.

    To my v Kotlince v žádném případě národovci nejsme. Jenom když vyhrajeme hokej.

    Ale že se EU i USA snaží omezovat ruský vliv ve světě je taky pravda. Ostatně angažování se na Majdanu ( a v "Arabském jaru" ) je toho důkazem. Inu, jak říká Martin Koller - studená válka nikdy neskončila. Jenom se o ní na čas přestalo mluvit.

    Já bych tu studenou válku raději moc neohříval. Poslechni si profíka Kollera. Mohlo by se stát, že by se po nějaké protiakci polovojenského typu objevily symptomy Mnichova. Obětovat bezvýznamnou Kotlinku už skoro bývá zvykem, ne? (1938 - 1945 - 1968). Tentokrát Putinovskému Rusku. Pak by to nebylo pěkné. I když - jak jsem zjistil, rusky se ještě domluvím dobře. S pravopisem je to o dost horší - ale snad bych to dostudoval.
    [;>/

    OdpovědětVymazat
  20. - a mně se už pomalu ale zichr přestává chtít dělat si z toho srandu.

    OdpovědětVymazat
  21. Inu Jakube,
    můžeme to všechno "řešit". Otázkou zůstává, zda to má smysl, jestli to něco změní.

    Druhá možnost je to tady zastavit jako v Hospůdce. Vypnout. A vzrušovat se nad tím nepořádkem soukromě. Taky beze smyslu.

    Nebo nenávidět tu nebo onu stranu. Nebo v zájmu symetrie raději obě. Člověk plný nenávisti škodí svému okolí. Ale hlavně sobě.

    Nebo se tvářit, že o nic nejde. I to je řešení. Pštrosí taktika.

    Já si vzpomněl na Arnošta Lustiga. Ten tvrdíval, že to všechno přežil proto, že si vždy ze všeho dělal srandu.

    Pro dnešek Dobrou noc, přátelé.

    OdpovědětVymazat
  22. Zajímavá obrazová reportáž z východní Ukrajiny na: http://wiadomosci.wp.pl/gid,16617382,kat,1356,title,WPPL-na-Ukrainie,galeria.html

    OdpovědětVymazat
  23. Aleh Barcewicz se s několika kolegy z portálu Wirtualna Polska vypravil na východní Ukrajinu. Na www.wp.pl měl již několik reportáží, tato poslední je nejvýmluvnější: http://wiadomosci.wp.pl/kat,138994,title,Tylko-w-WPPL-tam-maja-Polakow-za-faszystow,wid,16639526,wiadomosc.html?ticaid=112cff

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)