Prohledat tento blog

pátek 18. července 2014

777




Poblíž hranic s Ruskem na Ukrajině se včera zřítilo malajsijské letadlo Boeing 777 s 298 lidmi na palubě, nikdo nehodu nepřežil. Let MH17 letěl z Amsterodamu do Kuala Lumpur. Stroj se zřítil poblíž Doněcku, kde se odehrávají boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty.

Nestačil vyslat žádnou zprávu. Black-boxy jsou buď v rukou povstalců nebo jsou už v Moskvě - zprávy se různí. 

Letoun byl pravděpodobně sestřelen. To je vše, co opravdu víme.



   Dále následuje propaganda, dohady a spiklenecké teorie. Sdělovacáí prostředky sa jako obvykle naží fakta znepřehlednit, domýšlet, manipulovat čtenářem, posluchačem i divákem.
Zprávy z místa neštěstí připomínají poněkud katastrofický film americké provenience. V době, kdy je v každém druhém mobilu k dispozici kamera je pochopitelné, že se vyrojí spousta technicky sice nepříliš kvalitních, ale za to autentických záběrů. TV toho samozřejmě bohatě používá a televizní zprávy jsou jimi zaplněny. Trochu problém je ale v tom, že nevíme nic o jejich skutečné autenticitě.  Některé jsou zaručeně pravé, z tohoto incidentu. Jiné sice zpodobňují pád nějakého velkého dvoumotorového dopravního letadla, ale jejich technická kvalita prostě nedovoluje určit, zda jsou to záběry skutečně z téhle katastrofy. President Obama je tentokrát poměrně opatrný ve svých projevech (na rozdíl od představitelů EU, jejichž rétorika málem vyzývá k "třetí světové", ale jejich skutky jsou v případě hospodářských sankcí proti Rusku velmi, velmi opatrné. Obchod s Ruskem je přece jen výhodný. (A nechtějí nechat své voliče v následující zimě mrznout. Protože plynu je sice dost - ale ne už tak přepravní kapacity.)

  Obecně se tvrdí, že došlo k sestřelení letadla pomocí rakety země-vzduch typu SA-11 BUK. Prý to potvrzují pozorování jejich speciálních služeb. Protože protiletadlové rakety na konci akce explodují těsně před dotykem s cílem a vložené šrapnely v explozívní hlavici tak mají daleko lepší šanci letadlo proděravět na mnoha místech, z nichž některé jsou kritické. ((Hydraulika, elektrorozvodu, palivové nádrže i motory.) Ostatně i prostá dekomprese kabiny je ve výšce 10 600 m naprosto devastující pro pasažéry i posádku. 

   Viděl jsem záběr letadla, padajícího kolmo k zemi s hořícím motorem na pravém křídle. (To pravé křídlo bych neměl za jisté - nevíme, jestli kamera zabírá letadlo zespodu nebo shora.) To by odpovídalo zásahu raketou země - vzduch. Jenže je tady svědectví místních vesničanů, kteří viděli padat jednotlivá těla. Což by znamenalo, že trup byl roztržen a lidé vymrštěni do okolí - jenže na videu je letadlo kompaktní. Roztržení trupu ve vzduchu je typické pro explozi v kabině - teroristický útok bombou v kabině nebo zavazadlovém prostoru. Takže další rozpor.  Toto video jsem už ale bohužel nenašel. Bylo v hlavním večerním zpravodajském bloku na stanici NOVA. Ovšem jako vždy - je to opravdu tohle letadlo? Nebo je to jiné velké letadlo někde jinde a někdy jindy?


   Existuje i záběr, kde se převáží raketomet  BUG a jedna raketa prý chybí. Když si ho prohlédnete pozorně, tak chybí rakety dvě a to obě prostřední. (Pokud jsem byl kdysi informován, odpalují se nejdříve krajní pozice. Je menší riziko poškození neodpalovaných a snadnější doplňování odpálených raket.)  Navíc kabina tahače tohoto vojenského raketometu je natřena na bílo. (Asi maskování pro Sibiř.)  Navíc není jasné, proč byl tento záběr pořízen, kdy byl pořízen a kde. Vidíme jenom projíždějící raketomet. Zbytek jsou dohady, manipulace. Navíc - BUG má na raketometu umístěny čtyři rakety - viz foto.

  Další podivný důkaz o tom, že letadlo sestřelili povstalci s pomocí Ruska je tato zpráva o telefonickém rozhovoru. Mezi námi - pozvu si dva ruské herce a tento hovor nafalšuji ve svém bytě během půl hodinky. Jako bonbónek tam nechám v pozadí hrát rádio, kde se jakoby náhodou objeví hlášení data a času - takové záznamy jsou na netu k dispozici nejen u nás, ale i v Rusku. Pokud není šance skutečně  nezávisle ověřit zdroj a čas, je to opět důkaz k ničemu
Mnohem zajímavější je video, vložené v tomto článku. Před sloupem dýmu z hořících trosek se vlní a zvolna padají k zemi nějaké bílé pásky. Naprosto netuším, co by to mohlo být a co to znamená.

   Zřetelně štvavé prohlášení Ukrajinské věrchušky je o rabujících ruských žoldnéřích, kteří prý používají (budou používat) platební  karty mrtvých. Nemyslím si, že by většina pasažérů měla na kartě fixkou napsaný PIN. Tolik hlupáků zase do Kuala-Lumpuru najednou nelétá. Ale když můžeme něco špatného prohlásit o povstalcích, tak to uděláme, ať je tom pravda nebo ne, že pane Porošenko!  

   Proč Kyjev nedopustil provedení všeobecného referenda? Bál se jeho výsledku - to je jediný realistický důvod. Takže teď má válku ve své zemi, vytvořil si vrstvu lidí, etnických Rusů, kteří, pokud zůstanou na Ukrajině budou potenciální hrozbou pro její další existenci. Někomu zabili příbuzné, někomu rozbombardovali dům. A až bude Ukrajina někdy v budoucnosti slabší než nyní, opět na východě vzniknou separatistické tendence.  Duchů které loňský Majdan vyvolal se už Ukrajina nezbaví.
   Už se mi nechce hledat další rozpory, manipulace, novinářské senzace a opisování. Trapné desinformace jednotlivých aktérů - USA, EU, Ukrajiny, Ruska. I separatistů.  
Počkejme si, až jak se věc vyřeší. Jestli se vůbec kdy uspokojivě vyřeší - o čemž velmi, velmi pochybuji. Jistota je, že je na světě o 298 lidí méně. A není to žádnou vyšší mocí nebo osudem. Jsou to důsledky občanské války, kterou někdo na kyjevském Majdanu začal, někdo pak spor eskaloval za pomocí zahraničních vlivů (na obou stranách) a která se teď velmocem tak trochu vymyká z rukou. 


Přesně tak, jak psala Laďka Špidlová na svém blogu. Neptala se v posledním článku zda bude válka, ale jen kdy bude.   Byl bych moc rád, kdyby se trapně mýlila.  


P.S.: Pokud máte chuť na další dávku zmatečných desinformací, najdete je třeba  tady.  Případně zde. (Pro otrlé a schopné přelouskat polský text.) Já jsem se málem udusil ranní kávou...


A ještě něco. Pokud považuje moje nápady za za poněkud nekompatibilní s obecným trendem našich i evropských médií i "okolních politiků", vězte, že velmi podobné názory jako jsou tady najdete i jinde. Třeba tady.  Nebo tady.
(Mimochodem -  s těmi pány se naprosto neznám...)


Nové mlžení (15. srpna 2014): Tentokrát kolem ruské humanitární kolony. Když si náklaďáky prohlédli novináři ze "svobodného světa" a nic závadného nezjistili, objevila se náhle tato rozstřílená ruská kolona. Jenže obrázky ani videa jaksi nejsou k dispozici a informace obou stran jsou navíc z druhé, třetí a dalších rukou.
Zajímavý postřeh učinil i J.X.Doležal. 


88 komentářů:

  1. Riziko (tu větší, tu menší) že bude občanská válka je vždy když je vláda nucena k odchodu než po uplynutí mandátu. Občas občanská válka nastane i po relativně standardních volbách. Záleží jen na tom, jak jsou hlavy horké a zda vláda je či není připosraná. Ta naše v 89. naštěstí byla. V Rumunsku ne.

    OdpovědětVymazat
  2. No všechno je to naprosto jasné (tedy alespoň vyznavačům konspiračních teorií, kteří tvrdí, že si "dvojčata" odstřelili sami Amíci, že Neil Armstrong s Buzz Aldrinem i další američtí astronauté nikdy nepřistáli na Měsíci a že všechno bylo natočené v Hollywoodu atd. atd.) - malajské letadlo vezlo mrtvoly - viz http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/342678-malajsijske-letadlo-vezlo-mrtve-cestujici-prohlasil-vudce-separatistu-sam-si-ale-neni-jisty.html. A jak je to možné? No vždyť jde o stejné malajsijské letadlo, které před časem zmizelo při letu do Číny a jehož trosky se doposud nepodařilo najít. O této neuvěřitelné teorii zase píše servis Boston.com - http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Teorie-spiskowe-wokol-katastrofy-samolotu-pasazerskiego-na-Ukrainie,wid,16763754,wiadomosc.html . Moderní varianta Bludného Holanďana.

    OdpovědětVymazat
  3. To všechno je možné, Pedro.
    Co mě ale mrzí (to je přece pěkné synonymum pro se_e, ne?) je pořád to stejné oblbování publika. Bez nápadu a počítající s tím, že diváci, posluchači a čtenáři jsou blbci, kteří vše, co se jim navěší na nos zapomenou do druhého dne.
    Já nechci sahat do svědomí ani Putinovi, ani Obamovi a ani tetce Merkelové. Jenom ti žurnalisté, kteří mě považují za idiota mě mrzí.
    To co prohlásil onen samozvanec je sice šílenost - ale aspoň vybočuje z řady.
    Zombie vpřed! [;>)

    OdpovědětVymazat
  4. Když ono se dá zpochybnit všechno na světě - gleiwitzský incident, holocaust, přistání Američanů na Měsíci či zničení newyorských "dvojčat" - oni "máslo na hlavě" mají též Američané - viz sestřelení Boeingu 300 Iran Air raketou amerického křižníku USS Vincennes roku 1988 - i Ukrajinci - zničení Tu-154 Sibir Airlines nad Černým mořem ukrajinskou cvičnou raketou roku 2001. Takže "zastavení letu" malajsijského Boeingu 777 nebylo ani prvním a obávám se ani posledním případem sestřelení civilního dopravního letadla (viz třeba http://www.airways.cz/clanek/2001-10-15/tragicky-omyl-ukrajinske-armady ). Ovšem v tomto případě je těch indicií naznačujících, kdo je skutečným pachatelem, tolik, že se pravdu zřejmě brzy dozvíme.

    OdpovědětVymazat
  5. To íránské letadlo sestřelené nad Perským zálivem raketou z amerického křižníku byl samozřejmě Airbus A300, nikoliv Boeing.

    OdpovědětVymazat
  6. Nehledejme spiknutí.
    Proruští separatisté se systémem BUK, kteří to považovali za vojenské letadlo UA, přilétající ze stejného směru jako předešlá, např před tím sestřelený AN26. úUvaha byla jednoduchá "Voni si myslej, že když letěj vejš, že na ně nedosáhnem. Jenže nejsme včerejší, dneska už máme BUK tak jim to nandáme. Si na nás nepřijdou." Byli nažhavení, tak vystřelili. Tohle nejsou anštajni, měli to čerstvě zprovozněné a čekali až něco poletí. Zásadní otázky jsou čtyři : Kde to vzali, kde se vzala kvalifikovaná obsluha,kdo vydal rozkaz, proč vydal rozkaz. Jestli se prokáže, že to bylo přivezeno z Ruska, obsluhováno tamními operátory a pod ruskou kontrolou, bude velký problém.

    Kvalofikované analýzy a komentáře jsou na www.palba.cz
    Komentáře na obecných fórech je zbytečné číst, je to většinou žumpa, dát ji do ruky kvéry, pobili by se navzájem. Škoda by jich nebylo.

    OdpovědětVymazat
  7. To Schumacher:
    Kdysi jsem přirovnal "DISKUZE" na webech k suchému záchodu, kde se to tak hemží mušími červy, že vlastní exkrementy už vlastně není vidět. Na tom se nic nemění. Novináři vytvářejí informační hov... ...odpad a "diskutéři", bezvýznamní frustráti to přetvářejí v jiný - o dost hnusnější.
    S tím se asi nedá nic dělat, stačí si zajít do "dělnické" hospody, sednout si v koutě se svým pivínkem (v takových hospodách bývá kupodivu vynikající - pokud mohu jako téměř abstinent soudit) a poslouchat. Pokud se vám z těch řečí začne za chvíli dělat šoufl tak rychle zaplatit a vypadnout ven. V tomto rozpoložení totiž začínám docela chápat A.B.Breivika.

    (Mezi námi - když posloucháte, jak něco "řeší" třeba operní sbor, je to totéž. Natáhnout závěr a kropit dlouhými dávkami... [;>)
    Pozorování mravenců vás pak přesvědčí, že mozek a schopnost mluvit/psát k přežití netřeba.

    ===
    K ruskému angažmá: Nejsou myslím tak hloupí. A mají velení. Museli by mít 100% zajištěno, že vina padne na Ukrajinu. Putin má t.č. mezi obyčejnými Rusy obrovskou podporu. (Osobně ověřeno!) Nepustí se kvůli tomu do válečného dobrodružství. Nic by nezískal ale ztratit by mohl hodně. Všechno. [;>/
    ===
    Už zítra, krátce po poledni, pojedu na pár (pět) dní splynout s přírodou.

    OdpovědětVymazat
  8. ...nejsou tak hloupí...
    mohou být naopak příliš chytří, na Krymu byl určitě nejen komplet. Zbraně na Krymu zůstaly, leckteré i s obsluhou ...


    ale třeba je to všechno úplně jinak

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tak, Kapitáne.
    Škoda, že se ani my, ani naši potomci nedozvíme, jak to přesně bylo. Nemám Vladimíra Vadimíroviče vůbec rád - ale musím uznat, že je to mazaný chlápek. Dokonce i s tou sebeprezentací, se kterou by u nás v Kotlince tvrdě narazil a stal se bezvýhradně směšným má u ruského mužika a báryšně úspěch. Zná své pappenheimské...

    OdpovědětVymazat
  10. Kdyby každý zvukař dovedl tak klidně soustředěně kompletně sebrat relevantní prameny momentálních světových hrůz, udělat výcuc a vše vyhodnotit, poberou si je bleskově vlády, tajné služby a armáda a divadla budou bez nich. Což by nešlo. jelikož jsem kdysi pozoroval cvrkot na place jako statista či asistent scény Barrandova, vím, že technické zázemí je nesrovnatelně důležitější než jakési hérecké hvězdičky atp.
    Kromě sledování (zdaleka) hrůz na Předním Východě a východě nebohé Ukrajiny jsem si plynul v božském tichu po Velkém Dářku, procházel kilometry a kilometry kolem Žákovy hory a všeho okolo, ukázal synkovi (a znovu sobě) nádherné Štursy a Makovské v Novém Městě vč. galerie (zámek) a muzea, objevil řadu nádherných maličkých kavárniček a cukrárniček, požíval pokrmy od (uznaně) nejlepšího kuchaře Vysočiny (kdo z vás to má), poznal, co asi t e h d y znamenalo "letní byt".
    A včera jsem byl konečně před lidma z kamarádů Izraele s přítelem, jenž byl prvně ve své nové podobě - ženy. Ano, transvestita či co. Hormony se rozhodly a hotovo. Před 20 lety. Povzbuzoval jsem jej dlouho a konzultoval kroky. Tož teď veřejně, před přáteli. Bez problémů. Bezměrně ho obdivuju. Ale to je jiná pohádka, že, Mr Kipling. Třeba později víc.

    OdpovědětVymazat
  11. pod ruskou kontrolou, bude velký problém.

    Atak se ptám: jaký problém, no, jaký? Obuvníku.
    Doufám se nepletu, žááádný.
    4P

    OdpovědětVymazat
  12. Když už jsme u toho, Ukrajina měla vzdušný prostor nad svými odbojnými jihovýchodními provinciemi, když už se tam bojuje, nekompromisně uzavřít. Už jen fakt, že jsou tam pěchotní protiletadlové zbraně, by k tomu měl stačit, protože nějaký magor by mohl "sundat" z oblohy i civilní letadlo například při přiblížení na nouzové přistání. Minimálně pasivně, nedbalostně, se tedy ukrajinské vedení v tom průšvihu veze také a tohle jim nikdo neodpáře. Překvapilo mě, že tudy vůbec někdo letěl, já být kapitán letadla, tak tomuto koridoru bych se buď vyhnul, nebo odmítl letět. Mám se příliš rád. A co si budeme povídat, ukrajinský stát, včetně silových složek, je v rozkladu a tudíž by se mu tento incident, jako záminka k tomu, aby si tam za něj šel s těmi povstalci pálit prsty někdo jiný, velice hodil. Ještě pořád si někdo myslí, že brát tohle do unie byl dobrý nápad? (Des)informační a propagandistická válka se vede na obě strany, ale štvavost ukrajinských komentářů ukazuje na to, že přinejmenším nějakého másla na své vlastní hlavě, si vědomí jsou. Zdrženlivost amerických komentářů z oficiálních míst, se rovněž může opírat o poměrně dobré důvody, od překvapení a potřeby udělat si jasno, až po vědění něčeho ne zrovna lichotivého a faktu, že druhá strana to pravděpodobně ví také.

    OdpovědětVymazat
  13. No mě to připadá, že si někdo chtěl "bouchnout". Sestřelit to letadlo nebylo v ukrajinském, ale ani v ruském (myslím tím Ruskou federaci, reprezentovanou Vladimírem Putinem, nikoliv ruskojazyčné separatisty) zájmu. O tom, že se vždy najdou jedinci, kteří si rádi bouchnou po čemkoliv, ať už je to zákonem chráněné či nechráněné, hlavně když to má zahnutý zobák - poštolka, káně či orel mořský - vědí své ochránci přírody. A tady se zcela neoddiskutovatelně a naprosto cíleně sestřelovala velká dopravní letadla - ze začátku tedy pouze ukrajinská. A zřejmě někoho svrběly prsty - "Kolegové už dostali svého Antonova a já pořád nic!" A tak si taky někdo chtěl "bouchnut". A že to nebyl Ukrajinec, je myslím každému alespoň trochu chladně uvažujícímu jasné. Uvidíme, s čím přijdou Američani - chvástali se, že mohou na družicových snímcích ukázat, odkud byla ta raketa odpálena. A pak už by se se poměrně snadno dalo dokázat, kdo v tom teroristickém činu má prsty.

    OdpovědětVymazat
  14. Uvidíme, co nakonec vyplave na povrch, případně se zjistí na základě pitvy těl, prozkoumáním trosek a z údajů ze skříněk. Dá-li se věřit aspoň trochu českým masmédiím, tak těla postupně putují do Holandska a černé skřínky jsou prý už v Británii.

    Separatisté údajně chtějí, aby získali samostatnost, k tomu jim sestřelené civilní letadlo nepomůže, spíš naopak. V ruském zájmu to rovněž není, Rusko s největší pravděpodobností chce, aby se všechno pokud možno co nejdříve uklidnilo. Doutnajícím konfliktem hned vedle sebe opravdu nic nezíská.

    Jediný, kdo má zájem na udržení konfliktu v chodu a ještě větší na tom, aby se do něj zatáhlo NATO, jsou ukrajinští náckové, protože sami na separatisty nestačí, armáda je v rozkladu, takže krom bombardování z letadel a ostřelování minomety a raketami, se na nic moc jiného nezmohou.

    Zkrátka jde tu o to, na čí stranu se přikloní veřejné mínění toho, čemu se říká mezinárodní společenství. A v tomto případě by zabodoval ten, komu by se podařilo zařídit, aby to sestřelení letadlo padlo na vrub protivníkově straně.

    V úvahu tedy připadají:

    * Obyčejná lidská blbost na straně separatistů, přeci jen to není regulérně cvičená armáda, takže příběh, jak ho popsal Obuvník, je dost pravděpodobný.

    * Ve věci jsou ale zamíchány všechny možné zpravodajské služby, takže připadá v úvahu i možnost nějaké zpravodajské hry, třeba i kombinované s použitím radioelektronického boje, kdy se kupříkladu povede zblbnout protistranu, tak, aby namočila do průšvihu a uškodila si vlastníma rukama.

    Ta obyčejná blbost by se sice nedala omluvit, ale dala by se pochopit. Tu druhou možnost bych považoval za mimořádně odpudivou a zavrženíhodnou. Raději ani nechci odhadovat. která z těch možností je pravděpodobnější. Zbraně na obou stranách jsou ve většině případů totožné, takže se obávám, že dokazování a prokazování bude přinejmenším komplikované, ne-li rovnou nemožné a není vyloučeno, že dlouho nic zjistit nepůjde. Takže vše bude probíhat v rámci propagandistických agitek a přestřelek. Tedy přesně to, co bytostně nesnáším.

    OdpovědětVymazat
  15. Já bych za tím podlým zvěrstvem viděl obyčejnou lidskou blbost. Ten, kdo tu raketu vystřelil, měl na rozhodnutí zda ten knoflík zmáčnout či ne, ani ne jednu minutu. A věděl, že kolegové, kteří už sestřelili ukrajinské Antonovy, jsou za hrdiny. Takže si "bouchnul". V ukrajinském zájmu to "zastavení letu" rozhodně nebylo, ruská "vysvětlení", že Ukrajinci chtěli sestřelit letadlo s Vladimírem Vladimírovičem či že si takto chtějí vynutit vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, považuji za naprosto debilní. Myslím, že gosudar vší Rusi má z toho všeho velké bolení hlavy. Sice svět se tváří, že tu tu drzou lež - (že zelení mužíci na Krymu, vyzbrojení nejmodernější ruskou vojenskou technikou a obsazující kasárna, letiště a lodi vojenské flotily ukrajinské armády, jež následně po dokončení anexe Krymu s velkou slávou vyznamenal, jsou místní krymská domobrana) - nikdy neslyšel, ale tohle už je "jiná káva". Jak říká klasik: "Běsů jichž jsem vyvolal, nemohu se zbýti".

    OdpovědětVymazat
  16. Jen pár postřehů:

    * Jestliže ukrajinské vedení vědělo, že mu tam sestřelují Antonovy a že se tam vyskytují i protiletadlové zbraně, schopné dostat se i výš, až do "civilních" hladin kolem 10 - 12 km, měli ten prostor bezpodmínečně uzavřít, tohle jim nikdo neodpáře.

    * To samé nepochybně věděli i Rusové a ze své strany také měli odpovídající kus uzavřít.

    * Raket jsou různé varianty a mohlo to být klidně i tak, že povstalec v časové tísni poslal raketu na ukrajinské vojenské letadlo, jenomže to je vojenské a mohl tam po ozáření paprskem být spuštěn ochranný prostředek a asi se tak i stalo, raketa pak "zblbla" a shodou blbých náhod si pak našla jiný cíl, ten výš a civilní. Ten software tam je jednoúčelový a moc chytrý opravdu není.

    To jen abychom věděli, s čím si zahráváme. Já osobně to vidím především jako nedbalostní bordel ruské a ukrajinské strany s tragickými následky pro ty, co byli na palubě a pro jejich rodiny.

    OdpovědětVymazat
  17. Přátelé,
    byl jsem na horách, ale včera začalo být hnusné počasí a tak jsem sledoval pár TV stanic - i satelitních. Doma to nemám, tak mi to bylo skoro až vzácné. Ale zjistil jsem jedno: Můžeme tady mudrovat kolik je nám libo - ale k pravdě se stejně nedobereme. Takhle propagandistická hra se hraje zcela bez pravidel - respektive pravidla se mění během hry. Což už kdysi krásně okomentoval Jan Werich.
    Takže Cuī bonō? - komu ku prospěchu: Pokud budou"definitivně" obviněni povstalci situace bude protiruská, proukrajinská. Putin bude zahnán do kouta, neboť on měl nejlepší příležitost povstalcům dodat ony raketky.
    Jenže: Ukrajina mohla to letadlo sestřelit taky a protože vlastní zásah a pád letadla byl na (nad) povstaleckém území, mohl se okamžitě spustit propagandistický kravál, jací jsou ti "proruští" sviňáci. A jaký je sviňák ten Putin, že jim dodal tak nebezpečné hračky. Takže ani Ukrajina není ze hry - maně mě napadá (stejně jako Pedra) případ Gleiwitz. Nevíc ztrfatot mohopu povstalci - proto ti by mohli letadlo sestřelit jen opravdu velmi trapným omylem.

    Můžeme tu krvavě hájit tu nebo onu teorii - ale nic víc než teorie to není a být nemůže. Není dost spolehlivých informací.

    * A objevují se další "podhazy" - mezi trosky letadla prý povstalci "přimíchávají" trosky jiných sestřelených letadel. Tahle záležitost by znamenala, že povstalci jsou zcela blbí. I kdyby tam přimíchali trosky z ukrajinské stíhačky, tak přece ničeho nedosáhnou - jsou záznamy, že spadlo jedno letadlo. Pokud ho (údajně) sestřelila ukrajinská stíhačka (prý tvrzení Moskvy), neměly by v místě dopadu nějaké části cizího letadla co dělat.
    * Pochopitelně že docházelo k dílčímu rabování, k tomu ale dochází téměř vždy - už jenom třeba proto, že si místní vesničané vezmou nějaké díly "na památku", aniž by se tím nějak obohatili nebo dokonce chtěli "hatit" vyšetřování.
    * Přemisťování mrtvých: nijak nemůže změnit verdikt, kdo stojí za sestřelem letadla. Ať to byl kdokoliv, z plánku dopadu mrtvých těl může něco "vyvěstit" jen šarlatán. Něco by se dalo zjistit podle nalezených drobných kousků hlavice rakety (před dotykem s letadlem hlavice vybuchne a funguje jako šrapnel) ale pokud všichni tvrdí, že to byla raketa systému BUK (mimo jiném - těch BUK-ů je několik typů), tak to jenom onen fakt potvrdí, ale neurčí, kdo čí byla a kdo stiskl spoušť.
    * Nejhezčí teorie je, že Rusko vyslalo na Ukrajinu nejen onen "raketomet" ale i obsluhu, která se po úspěšném zásahu opět rychle stáhla do Ruska. Jistě - není to nepředstavitelné. Ale prosím pěkně, vraťme se k původní myšlence - "Cuī bonō?". Bylo by sestřelení cizího civilního letadla pro Rusko nějak přínosné? Až mi někdo vysvětlí, jak by to pozvedlo v tomto sporu / válce "ruskou prestiž", budu ochoten o takových věcech přemýšlet.
    Do té doby nikoliv.

    OdpovědětVymazat
  18. Ano kocoure, je to (také, především,...) hra, tedy do ní vyořu i svou brázdu.

    Pro každou ze stran konfliktu je výhodné sestřelit civilní letadlo pokud se podaří přesvědčit (západní) svět že to udělala srana protivná. Pokud se to nepodaří, je to naopak značně nevýhodné.

    Dobrou noc

    OdpovědětVymazat
  19. Odpovědi
    tedy žádné nebudou. Ale co takhle otázky? Kdo se nám tu kasal, že podle družicových snímků snadno určí, odkud byla raketa vystřelena?
    Proč už tu dávno nejsou výsledky?
    Patřičné ústavy nemají čas? Nebo čekají, až se jim podaří "vyvolat filmy"? Nebo jejich výstup potvrzuje tu nejméně vhodnou teorii a "lidstvo" by nebylo možno patřičně mediálně "masírovat"?

    Rozhodně nejsem "proputinovsky" naladěný ani založený, ale tady se nehraje čistá hra z žádné strany.
    Mám pocit, že jde hlavně o to oslabit vliv Ruska, získat nějakou komparativní výhodu. A k tomu se sestřelené letadlo docela hodí.

    Kapitáne, shrnul jste látku dokonale. Teď bude třeba "postavit problém a jít do hloubky věci"...[;>)

    Kdyby na to nedoplatily ty téměř tři stovky naprosto nevinných lidí, asi bych to vše považoval za docela dobrou legraci. Takhle mi to připomíná bombardování města Coventry za II. WW.
    Jen neprozradit, že MY víme...

    Někdo tu snad tvrdí, že studená válka s rozpadem CCCP skončila?
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní StK řekl(a)...
    K tomu humornému aspektu....
    Vrtí, vrtí, už i tady. Rozum v hrsti? Šťastný úsměv na lících sejdeme se v Bohnicích. Nesouhlas prosím vyjádřete výhradně kanutím sliny z levého koutku s úsměvem. Děkuji.
    4P

    OdpovědětVymazat
  21. co trochu "veselejší" téma je prohlášení Fazi Hammáda, hamásovského člena Palestinské legislativní rady:
    „Pro palestinský lid se smrt stala průmyslem, v němž vynikají ženy a vůbec všichni lidé žijící v této zemi, starci, mudžahedíni i děti. Proto také vytvořili živé štíty z žen, dětí, starců a mudžahedínů, aby vzdorovali sionistické bombardovací mašinérii. Vzkazují tím sionistickému nepříteli: My toužíme po smrti tak, jako vy po životě.“

    Tak a fčíl mudruj.
    4P
    das kommen der tag, šlůs fůs !!

    OdpovědětVymazat
  22. Pak ovšem EK-áčko nechápu, co se na situaci Palestincům nelíbí. Izrael jim přece jenom pomáhá naplnit jejich životní cíl - zemřít.
    Takže milí hamásovci: Držet hubu a umírat! Máte co chcete. A (téměř) zadarmo!

    Ne nadarmo Pergill tvrdí: "Co fanatik, to blb!" "A kde je blb, tam nebezpečno." To řekl pro změnu Jan Werich.

    Nicméně mám návrh: Místo toho, aby posílali rakety na Izrael a čekal, kdy izraelské stíhačky a tanky zmasakrují palestinské "živé štíty" z žen a dětí, mohli by si pozabíjet své ženy a děti sami.

    Jsem zlý?! Asi ano - ale být dobrý k fanatikovi je zásadní hloupost. Fanatiky je si třeba držet od těla. Levé pravé i "střední".
    Protiruská hysterie už dosahuje vrcholu. Už jen čekám, kdy se pan Koller (Lucie) opásá náložkami TNT a půjde se demonstrativně odpálit na Rudé náměstí a zabije kromě sebe i pár starých komunistů před Mausoleem. Někdy to zvenku vypadá, že on a jemu podobní mají skutečné informace o tom, co se stalo a kdo za to může!
    Ale spíše jsou to emotivní človíčci, podléhající těm nejprimitivnějším žurnalistickým výplodům. Stejně jako ti komunisté.

    Heslo pro dnešní den: "DOST UŽ BYLO ŽVÁSTŮ. CHCEME DŮKAZY!"
    (A pokud žádné nemáte, tak už konečně zmlkněte!)

    OdpovědětVymazat
  23. * To, že zbytečně uspěchaná unijní avantýra s Ukrajinou opravdu není dobrý nápad, jsem říkal už před nějakou dobou. Události to potvrzují, bohužel pro nás všechny.

    * Nezvládnuté expanse, následkem nepromyšlených a nepřipravených akvizic, spolehlivě poslaly ke dnu již nejednu velkou a jinak před tím velice úspěšnou firmu, proč by amatérský řízená EU měla být výjimkou? Objektivní zákony platí pro všechny, pro EU také, byť dík velikosti a tedy setrvačnosti až s určitým zpožděním.

    * Na důkazy si budeme muset nějakou dobu, minimálně týdny, spíš to vidím na měsíce, prostě počkat. Poskládání a analýza úlomků, laboratorní testy, hypotézy, jejich ověřování a další záležitosti, to není ani na dny, ani na týdny, spíš na celé měsíce. Do té doby se budeme muset spokojit s primitivní, uřvanou a velice otravnou a únavnou propagandou. Navrhuji to pokud možno vůbec neposlouchat. Navíc nebudou-li strany spolupracovat, nebo budou-li podvádět a to si pište, že budou, tak se pravdy spolehlivě dobrat nemusíme.

    * Na druhou stranu, opakuji už poněkolikáté, že Rusko a Ukrajina, vzhledem k okolnostem, měly uzavřít přiměřeně velký vzdušný prostor nad oblastí bojů. Je zajímavé, že tohle od řvounů nezaznělo ještě ani jednou. Asi shodně proto, že lemplové z obou stran mají v tomto ohledu máslo na hlavě. Kdo a za jakých okolností letadlo poslal dolů už je do jisté míry jedno. V tomto ohledu hanebně selhaly obě strany a jejich zoufalá snaha hodit vinu jeden na druhého, je poměrně nechutná. Nedělal jsem si o politicích a dalších činovnících obou stran žádné iluze, přesto se jim povedlo, mě nepříjemně překvapit.

    Žijeme v pěkné žumpě a v nejbližší době zdá se nejsou vyhlídky na zlepšení tohoto neblahého stavu.

    OdpovědětVymazat
  24. To, že v noci z předvčerejška na včerejšek liška zlikvidovala jednu celou kočičí rodinku je sice smutné (několik dní jsem koťatům vytíral oči borovou vodou a už se to začínalo lepšit a každý den jim dával velkou konzervu pro koťata - byla to jakási polodivoká kočka, která se na chalupu uchýlila porodit) ale zase tak nějak "přírodní". To, co se děje v politice mi moc přirozené nebo přírodní nepřipadá. Kočičí doplatila na své špatné rozhodnutí - na půdě v dřevěnici už totiž několik let sídlí kuna - a ta se chodila přiživovat na krmení pro koťata. Kočce to nějak vadilo a tak koťátka odvedla asi 100 m dál do křoví.
    Nepřežili tam ani první noc. Vesnicí totiž chodí liška - a psi jsou, jak je na vesnici zvykem, v noci uvázaní. Byla to ona - slyšel jsem ji.
    ===
    Proč to motám do letecké katastrofy? Je tu aspoň něco pochopitelného, logického. Na té smršti podhozených informací - někdy je to jen slovo, bez zjevné souvislosti, které čtenářské uvažování vede požadovaným směrem, který manipulant chtějí. Trochu mě to leká - vypadá to na koordinovanou kampaň. Kdo ji případně koordinuje netuším. Ale pokud nemám jen pocit, dělá to ale dost šikovně - jen díky letité praxi v dramatických textech ty "podhazy" vnímám jako podhazy a nenechávám je na sebe emocionálně působit.
    ===
    Zajímavé je, že dosud nikdo nevytáhl "islámskou kartu". Díval jsem se na satelitní snímky a konstatoval, že letadlo dopadlo na zem v několika dílech. Předek a motory na jedno místo, ocas a většina nespálených těl na místo jiné, vzdálené cca 1,5 km. Takže to mohl být i výbuch nálože v zavazadlovém oddíle pod trupem. A místo bojů se k tomu připletlo jen omylem, nicméně bylo všemi stranami okamžitě propagandisticky "vytěženo".
    Čímž ovšem nic takového netvrdím - pokud by totiž za to mohli "ručníkáři", už by se k činu dávno hrdě hlásili.

    OdpovědětVymazat
  25. Když už jsme u toho, tak v Rusku jsou investovány řádově stovky miliard EUR a v Evropě je zase proinvestováno hodně ruských peněz. Jinak řečeno, jsme vzájemně provázáni a navíc vzájemně závislí. Rusku by se špatně žilo bez evropských výrobků a nám zase bez ruských surovin a paliv. Na tohle někdo myslel? Těžko. Navíc Rusko není Libye tak snadné to opravdu nebude. Opravdu je mi docela záhadou, zda se nad tím vším, před tím, než se to stalo a došlo k tomu, vůbec někdo aspoň trochu důkladně zamyslel a zda domyslel následky, které to bude mít. Moc to na to nevypadá a podle toho to také dopadá a jestli se v tom tímhle stylem bude pokračovat, tak to i podle toho nakonec dopadne, tedy hodně blbě pro všechny v tom namočené. Analogie s minulostí jsou sice lákavé, ale ekonomická a jiné podstaty dnešního světa už jsou jiné a jejich souvislosti také.

    OdpovědětVymazat
  26. Bože. Ta kočenka s dětičkama.
    Ano, příroda.
    A my jsme pořád její podivnou, výstřední, cukající se, netypickou, nicméně pořád s o u č á s t í . A taky občas náhle či pomalu nějaká naše entita/komunita/množina zahyne, vyhyne, skončí.
    Hle, souvislosti. A že nebyly zamýšleny - ?

    OdpovědětVymazat
  27. Kočky s mladými je mi líto. Mám pro kočky slabost. Je pravdou, že kočky se množí rychle a hodně, takovou už si kdysi před dlouhou dobou zvolily strategii zachování rodu, nebo to nějak bylo zvoleno a rozhodnuto za ně. Kočky tudíž následkem toho přicházejí a odcházejí, patří to tak nějak k jejich životu. Když ale nemusím být u toho, jak trpí nebo odcházejí, prožívat to a soucítit s nimi, jsem tomu rád.

    Co se vztahu člověka a přírody týče, nelze si nevšimnout zarputilé snahy některých vědátorů nalézt jasnou dělící čáru mezi člověkem a zbytkem živočišné říše. Čím víc se v tom vrtají, tím více se to ale zamotává a zašmodrchává a tím víc je z toho všeho tak nějak čím dál tím víc, jasněji a zřetelněji vidět, že člověk je nedílnou součástí živočišné říše a zase tak moc a podstatně se od jejího zbytku neliší, že by bylo třeba ho nějak zvlášť vymezovat a oddělovat, spíš naopak. Lidská pýcha a nafoukanost tím dostávají na frak a já se tím někdy docela dobře bavím :-) Ne, že by člověk měl stydlivě a skromně posedávat v koutečku, ale důvodů k nějaké přehnané pýše také zrovna nadbytek nemá.

    OdpovědětVymazat
  28. Jo, Draku,
    jeden z mála poznatků z celého mého života je, že hranice čehokoliv se stanovují těžce a nejčastěji stanovit nejdou. Ještě tak ve fyzice - třeba hladina mezi plynem a kapalinou. Nebo u digitální techniky. Ale už i tam máme "zakázanou oblast" mezi 0 a 1.

    Ale většina jevů je spojitá.
    Hranice mezi člověkem a zvířetem - třeba mezi lidoopem a primitivním jihoamerickým Indiánem nebo intelektuálně nerozvinutým člověkem je poměrně křehká, úzká. Toho si všimli i spisovatelé SF a dokonce i vědci. To jen politici a někteří zkostnatělí filosofové potřebují jednoznačnou definici. Když ale budou poctiví, musí konstatovat, že ostrou nikdy nenajdou. Vždy budou výjimky na obě strany. Daleko snadněji než hranice najdeme obdobnosti - analogie.
    ===
    Ostatně - analogové čtení třeba smazaného HD se vlastně celé odbývá v oné "zakázané oblasti" mezi jednoznačnou jedničkou a nulou.

    P.S.: Tady na severu je na padnutí 30,5 °C.
    Já se zapotím když se jen zamyslím. Natož abych se hýbal.

    [;>)

    OdpovědětVymazat
  29. Binární jednoduchost, tedy ano, nebo ne, 1 či 0, má cenu jen tam, kde takové zjednodušení má smysl. Aplikací, kde to opravdu má smysl, zase až tak moc není. Možná, že naštěstí pro nás pro všechny.

    Tady už je po vedrech cca +25 °C a trochu prší.

    OdpovědětVymazat
  30. Tak ten první odkaz sice ukáže uvedený prostor kolem "Novoruska", ale neukáže letadla. Takže je nutno si kliknout na ten odkaz www.flightradar24.com a obdobným způsobem, jakým se ovládají mapy na www.mapy.cz, přesunout se nad Ukrajinu. Několikerým kliknutím na žlutou ikonku nějakého letadla se tato ikonka zbarví červeně, ukáže se trasa, kterou to letadlo v poslední hodině letělo a vlevo nahoře se v okénku ukáže fotografie toho stroje a bližší údaje o jeho letu (označení spoje, odkud kam letí, v jaké výšce ...). Křížkem v rohu se zase vrátíme zpět na ostatní provoz. Pokud by byl zájem, mohu Kocourovi poslat seznam označení jednotlivých států a ICAO kódů leteckých společností, aby je dal štamgastům k dispozici.

    OdpovědětVymazat
  31. Odkaz je to zaujímavý Pedro, a pokud bude i možnost jednotlivá letadla identifikovat, bude se hodit nejen pro případ ukrajinského konfliktu.
    Přidám ro vše jako apedix k článku "777".

    OdpovědětVymazat
  32. Sakra vyznat se v takových věcech - to se zas jednou cítím trochu méněcenný..
    Tak jenom tlg attention, ktož to čísti neb čtouce slyšeti budú: tento týden se 22-22.30 na Vltavě čte z deníků Edy a Hany Benešových z doby Velké války.
    A já mám n ě k d e deník mého nejdražšího dědy z prvních týdnů po narukování, z Vídně a potom. Jednou to najdu. Nebo někdo. Nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  33. Oprava: na ČRo2.
    A Ukrajinci začínají bleskově hloubit mamutí příkop mezi sebou a Podněstřím. To snad nemůže být pravda. Ochrana země třímetrovým příkopem, stovky kilometrů. Jsme v 21. století?
    A pár blbých primladých(?) Israelis si přitáhne sofa a pití a prohlížejí si divadlo na obzoru, a novinářka z Evropy to zevšeobecní a je to tu: zvířečtí Žžžidi se baví umíráním Věřících. No šalom.

    OdpovědětVymazat
  34. No to je snad novinářská kachna, "NT", ne? Příkop? A palisády budou stavět také?
    Nebo že by to Ukrajina vzdala?

    Neskutečné - i když: už jsem opět dostal několik mailů s upozorněním (od umělců), ať se dívám jistého dne na oblohu, že ten den bude Mars velký jako Měsíc. Panebože, co tihle pisatelé hoaxů dělali v základní škole, když se probírala ve fyzice (nebo snad v zeměpisu?) "Sluneční soustava"?!
    Ale asi je to jen podivný vtípek - nikdo přece nemůže být TAK blbý.
    Co mě zaráží, tenhle hoax se objevuje téměř každý rok v létě. Jen data jsou jiná. Nejsou za tím nakonec Marťani, rádiově napojení na náš internet a testující tímto způsobem průměrnou inteligenci lidstva? [;>)

    OdpovědětVymazat
  35. K blbosti:Mládí je hloupé,stáří pitomé,a pak, vyber si. Největší silou je blbost, nejvytrvalejší síla je sobectví.
    Závěr: Když nemůžeš realizovat ideál, idealizuj si realitu.
    Držte se 4P, hloupost je téměř všemocná!

    OdpovědětVymazat
  36. Tu neuvěřitelnost s Marsem jsem prvně dostal už tak předloni! A spousta prostých dobrých hodných staravých ženiček to začala vážně probírat.
    Tehdy mě napadlo, že to může být špatným/nepřesným/laickým překladem. V n ě č e m se vyrovná Měsíci. Nikoliv velikostí. ?
    S tím ideálem a realitou to není špatné!!

    OdpovědětVymazat
  37. Tak mail o tom neuvěřitelném přiblížení Marsu k Zemi mi taky přišel - loni letos. Odesilatelům jsem napsal něco podobného, jako Kocour. K té možnosti sledovat letecký provoz v reálném čase jsem poslal Kocourovi ještě krátký doplňující textík s ilustrativními fotografiemi. Kocour ho podle svých časových možností případně upraví a přidá ho sem jako doplněk. Ten odkaz www.flightradar24.com skýtá zajímavé možnosti. BTW: Něco podobného, ale pro lodi, umožňuje www.marinetraffic.com .

    OdpovědětVymazat
  38. No, it isn´t any canard, sorry... A s tou palisádou to není špatný nápad, měl bych jim to poradit. A eště naplnit vodou. Pak už se v těch >200 km na Ukrajinu ani prase nedostane, natož pěší či jízdní soldát. Akorát z těch ostatních asi tisíc kilometrů, no...
    Já to mám rád, dyž lidi blbnou na kvadrát. Ovšem dyž to jsou státy -

    OdpovědětVymazat
  39. V této (20:59) chvíli přelétává z českého na německé území C130 Hercules Holandského královského letectva. Startoval v Charkově, zřejmě veze další ostatky obětí sestřelení letu MH 17. Vepsáním čísla tohoto letu NAF33 do okénka na www.flightradar24.com se zobrazí trasa letu i fotografie letounu (lze ji zvětšit kliknutím na tuto fotografii).

    OdpovědětVymazat
  40. Dtto Drak:
    Tyhle věci + porno + neodolatelné nabídky výdělku jsou důvodem, proč mám nastavené filtry u pošty velmi přísně. Já sice mám rychlé připojení, ale dovedu si představit někoho, kdo má pomalé a nic netuše stahuje takovéhle (dámy prominou) kraviny.

    P.S.: Dnes tu už nebudu - až pozdě večer.

    OdpovědětVymazat
  41. Ještě k letu MH17:

    Zdá se, že ten případ je takový horký brambor, který si všichni zúčastnění a jejich spojenci s chutí otloukají vzájemně o palice. Děje se tak ponejvíce propagandistickými metodami a šířením lží, nebo aspoň polopravd, tedy pravdivých údajů a faktů s tím, že co se nehodí do krámu se zamlčí, nebo aspoň překroutí či rozmlží. Děje se tak na obou stranách. Kdo tedy má oněch 300 lidí na svědomí?

    Já si myslím, že vzhledem k faktu, že bylo Rusku i Ukrajině známo, že v prostoru jsou zbraně protivzdušné obrany schopné dosáhnout i do vysokých letových hladin, kde se obvykle provozuje civilní letecká doprava, měl být tento prostor jak z ruské, tak ukrajinské strany pro civilní provoz uzavřen. Najednou to jde, když je 300 mrtvých, proč to nešlo před tím? Takže vezou se v tom ruské i ukrajinské úřady, každý nějakou měrou. To bych bral jako primární zdroj toho, co se stalo.

    V mládí, když jsem se ještě civilním letectvím zabýval, nás učili, že ekonomické zájmy spolu s efektivitou provozu jsou velice důležité, ale kdykoliv se dostanou do kolize s bezpečností provozu, má ta bezpečnost provozu dostat bezpodmínečně přednost. Aerolinie měly vzhledem k okolnostem zvážit možnost obletu oblasti bojů a stejně tak to mohl učinit před či během letu i kapitán. Trochu zavinění vidím i tady, doufejme, že si z toho vezmou ponaučení odpovídající činovníci ve všech aeroliniích a spolu s nimi i kapitáni letadel.

    Jak se politická situace na Ukrajině vyvíjela víme, nebylo to ani moc čistě, ani moc demokraticky a EU v tom má své prsty. Nebýt zcestného unijního názoru, že je žádoucí rozrůstat se všemi myslitelnými směry jako nádor a to skoro za každou cenu, nemuseli bychom se dnes nacházet ve stádiu pokusu o rozpoutání 3. světové války.

    Teď už hodně spekuluji, ale jak tak vidím stranami zveřejňovaná, nebo naopak potlačovaná fakta, tak vzhledem k tomu, že ukrajinskému vojenskému letectvu bylo sestřeleno už několik bitevních Su-25, bitevních vrtulníků a dopravních Antonovů, tak nelze vyloučit, že ukrajinští vojenští piloti mohli zneužívat civilní lety jako maskování, nad povstaleckým územím, tedy přilepit se na civilní let tak, aby nebyli na radarech vidět, respektive aby bylo vidět jen to civilní letadlo a po dosažení místa úderu se od civilního letadla odpoutat a provést úder. Mohlo se tedy stát, že jakmile nad místem úderu došlo k odpoutání od civilního letu, tak to povstalecká obsluha pochopila, vyslala raketu země - vzduch na vojenské letadlo. To zase mohlo po ozáření signálem ho zkusit zarušit, na chvíli asi i úspěšně, takže raketa dočasně oslepla. Po prohlédnutí se pak mohla omylem zacílit na ten civilní let a neštěstí bylo na světě, civilní stroje nejsou vybaveny ani klamnými cíli, ani rušičkami signálu.

    Nevím co bych já sám dělal nam místě těch vojenských pilotů, jde jim o krk, ale to jim přece nedává právo hazardovat se životy civilistů na palubách civilních letadel, jakkoliv je lákavé využít jich ke krytí se.

    Já si nemyslím, že se tu věc povede vysvětlit, respektive si myslím, že Rusové i Američané s velkou dávkou pravděpodobnosti už pravdu znají a Ukrajinci přinejmenším tuší, co se přihodilo a proč. No a protože každý má tak trochu více či méně másla na hlavě, projevují poměrně svorný zájem zamést to pod koberec. jenomže to je jen zbožné přání a tak propagandistické přestřelky pokračují.

    OdpovědětVymazat
  42. Ne, tak to nebylo, tvrdím. Jakkoli to máte prošpekulováno, prokombinováno, tuhle ucelenou hypotézu (řekněme). ÁLE JENDŽE: V případě něčeho takového by jedna/druhá strana OKAMŽITĚ začala řvát, vybubnovávat to do do světa širého. Ne?!
    Fakt je mi líto, že tak krásnou teorii nejsem s to podpořit, sorry.

    OdpovědětVymazat
  43. Babi a dřevo - no to musí být ze života. Tohle těžko vymyslet.
    Tak tady vidíte, jak velice záleží na přesné jasné dostatečně explicitní formulaci otázek a na ověření, ža adresát jim rozumí.
    A to jsme v rámci jediného jazyka...

    OdpovědětVymazat
  44. Tak tak Jakube,
    jest třeba mluvit tak, aby nebylo možno výroku rozumět jinak, než byl míněn. Specialisté na druhé, třetí až n-té významy jsou politici.

    No a od té doby máme zase právníky, kteří nám říkají, jak je třeba tomu nebo onomu rozumět... [;>/

    OdpovědětVymazat
  45. A tomuhle pánové rozumíte, já ne, jsem zmaten:
    Stále nebyl jmenován imám pro novou mešitu v centru Prahy, která byla otevřena začátkem léta.

    Ta byla vybudována ve vnitro bloku domu v Opletalově ulici u Václavského náměstí, v jehož suterénu je muslimská „halal“ jídelna. Modlitebna s velkou zrcadlovou stěnou je asi jen sto metrů od další mešity, která se nachází v první patře Grossmannovy pasáže, kde má kancelář i Muslimská obec.

    Arabských obchodů, směnáren, kopírovacích center, holičství, fastfoodů s kebabem a dalších „halal“ restaurací mezi Hlavním nádražím a Václavským náměstím v poslední době přibylo. Před jejich vchody postávají skupinky arabsky mluvících mužů a chvílemi má člověk pocit, že se ocitl na předměstí Marseille, a ne v centru Prahy. „Muslimobijci to rovnou označují za malou Káhiru, ale podle mě má situace hodně daleko i k berlínskému Kreuzbergu,“ míní orientalista Ostřanský v narážce na čtvrť obývanou v německé metropoli tureckými přistěhovalci.
    ECHO
    Až to začne snad budu připraven, ale jistě překvapen.
    4P

    OdpovědětVymazat
  46. Babí a dřevo:

    Ano, babí se dopustila lehkomyslnosti, to víte stará škola. Takoví lidé bývají poměrně hodně bezelstní a důvěřiví. To je v dnešní svinské době a poměrech základní chyba a tak za ní babí zaplatila. Kdyby odpověděla na otázku otázkou, třeba se měla zeptat, proč se jí na to ptají, tak se jí to stát nemuselo. Kladete-li otázky a nepodepisujete-li každý kus papíru co vám strčí pod nos na požádání, padouši obvykle odtáhnou a jdou si najít snadnější kořist.

    K letu MH17:

    Události měly svůj běh a dospěly až sem. Čisté ruce nemá ani jedna ze stran a to ani omylem. Hraje se svinsky a hraje se bezohledně a tvrdě a děje se to na všech stranách. O lidi a jejich blaho, se tam ale jedná až na tom posledním místě. Lidi jsou tu jen jako objekty či záminky k tomu, či onomu. Smutné ale fakt. Blbé je, že se momentálně nacházíme ve stádiu pokusu o rozpoutání 3. světové. A ještě blbější je, že když to blbouni na nějaké straně přeženou, může se ten pokus stát úspěšným. Jestli chce někdo, omámen svou vlastní blbostí, zase zkoušet napodobit Napoleona nebo Hitlera, tak ať se podívá, jak nakonec v Rusku dopadli. Nejsem zbabělec, ale těch co to tu kočírují, se opravdu a nefalšovaně bojím, jsou to magoři a jsou neovladatelní, neovládají už ani sami sebe.

    OdpovědětVymazat
  47. Drakovi: K "babiččině dřevníku":
    Bohužel, u nás je spousta naivních babiček a dědečků. I středního a dokonce mladého věku. Pak často skuhrají do TGV kamer, jak byli blbí. No "Pozdě bycha honiti!"
    Ale i já jednomu naletěl a to jsem byl zvyklý se zm®dy profesionálně jednat. Akorát, že místo TV NOHA si obstarám advokáta. Za ty peníze to nestojí, takže do toho půjdu jen když v našem "právním řádu" dokážu vyhrát - jinak si připíšu ztrátu 32 000.- a budu ještě opatrnější. [;>/
    ====
    Ad eskalace protiruské fronty:
    Tomu, co dělají se říká "tahat za ocas tygra". Kdyby ti chytráci věděli, kolik sympatií všech Rusů k Putinovi a nenávisti k "západu" tahle politika přináší, asi by dost rychle vycouvali. Sjednocují Rusko proti sobě, idioti!
    Proto velmi oceňuji rozumný a opatrný přístup naší věrchušky. Ostatně - zde žijící Rusové taky. Nic veřejně neříkají, ale registrují. Ostatně židé z Izraele taky. My se to dozvíme sice jen náhodou nebo z cizích webů ale aspoň trošku ptříznivých zpráv. A opakuji - je mi milejší "ruský medvěd", než "ručníkář". Pohnutkám medvěda rozumím protože je mi podobnější než ten, který páchá vraždy ze cti a ničí kulturní památky. Své i cizí. A klidně mi můžete (ovšem nesmyslně) nadávat do komoušů. Nositelé "svobodných a rovnostářských idejí" (mulikulti, gender, zelení, práva zvířat atd.) jsou v současnosti mnohem nebezpečnější. Ale vypadá to, že Evropa se bude muset opět blamovat (a spálit) než pochopí, že právě tohle je neokomunismus. Krutě centrální (EU) a se svou, již pevně vybudovanou a hmotně velmi dobře zajištěnou věrchuškou. A proto má již své "vážné uchazeče o prebendy".
    Co zatím nemá jsou ikony (svatí) jako byl Lenin, Stalin, Mao, Tito atd. Ale co není, může být.
    Ti, co stojí proti nim nejsou o mnoho lepší - chtějí jenom zaujmou sami jejich místo. Jiná ideologie, cíl je stejný.

    A tak tu žijem...

    OdpovědětVymazat
  48. To EK:
    Jsou všude, jako mravenci. Ale je třeba, aby se chovali tak, jak je v kraji zvykem a budeme je muset nechat množit a "přečíslovat".
    Ale pokud se budou chovat mravně, ztratí motivaci nás "přeříslovat". S děckama je piplačka.
    No - taky dobře...

    Pokud jsem v Berlíně, chodím do Turecké čtvrti pojíst. Najím se dobře a levně. A je mi jedno, jestli je to "halal" nebo "košer", navíc ovoce a zelenina je tam obvykle levnější, než jinde.

    OdpovědětVymazat
  49. Ani mne nenapadne nadávat do komoušů za názory, co jsou jak přes kopírák ode mne.Je to už tak 5-6 let, kdy mi jasně došlo, které nebezpečí - z východu či z jihu - je smrtelnější.
    Dyť ke to pořád variace na NEVIDĚT ČERNOBÍLE. Schematicky. Ustrnule. Dogmaticky.
    Právě tím se totiž (je-li nás ovšem takových dost) budeme bránit proti schematismu, dogmatismu ztrnulosti. A možná ubráníme.
    Neubráníme. Ale aspoň ten postup trošku pozdržíme... snad pro naši generaci.

    OdpovědětVymazat
  50. Kde je Grossmannova pasáž? Pozítří su v matičce, pudu si to omrknout, hned z hlaváku třeba.
    Dybych zmizel, máte indicii.

    OdpovědětVymazat
  51. Dění kolem Ruska / StK:

    To, v čem žijeme není zrovna veselé a optimistické a to, co přijde bude veselé a optimistické s největší pravděpodobností ještě míň. No ale o tom se tu bavím už poměrně dlouho ne? Přeci si ale kvůli tomu nepořídím růžové brýle a případně ještě k tomu navrch nenechám udělat lobotomii. Někteří kolem mi tak totiž takhle nějak připadají. Připadají asi jak pan král z Werichovy pohádky, kterému vzali z hlavy rozum a jemu se ihned poté neuvěřitelně ulevilo... Zato chudák okolí, tomu se viditelně přitížilo...

    Grossmanova pasáž / jakubovi S.:

    Máte-li na mysli tuto sobotu, měl bych mít buď později dopoledne, nebo nejpozději po obědě čas. Pakliže se Vám to hodí, rád se s Vámi uvidím a zajdu kam se Vám bude chtít a při té příležitosti si i rád popovídám. Kocour má tímto svolení poskytnout Vám na mě spojení.

    OdpovědětVymazat
  52. Hercules Holandského královského letectva imatrikulace G-781 přelétl před chvílí v oblasti Przemyslu z polského nad ukrajinské území. Je veden pod označením letu NAF26. Je možné si ho najít vložením NAF26 do prvního řádku (to s "lupouů) v okénku na www.flightradar24.com .

    OdpovědětVymazat
  53. Hercules / Pedrovi:

    Herculesy jsou na pohyb v podobných místech dobře vybaveny. Minimálně mají na palubách klamné cíle, a různé rušičky. Mohou mít i spousty dalšího vybavení pro radioelektronický boj. Toho by tak lehce sestřelit neměli a to i kdyby se o to cíleně pokoušeli. Úctyhodné stroje. O to paradoxnější je pak nákup těch 2 strojů pro armádu od španělské CASy.

    OdpovědětVymazat
  54. On ten holandský Hercules G-781 v posledních dnech létá do Charkova pravidelně, ovšem severnější trasou - přes Německo a Polsko. Já jsem v úterý večer našel jižně od Prahy ikonku s mě zcela neznámým označením linky NAF jenom díky tomu, že si ti holandští piloti na zpáteční cestu z Charkova domů vybrali poněkud jižnější trasu.
    Ad Casa: Již Havlíček- Borovský napsal (doufám že cituji přesně): Není nad originálnost - každý po ní touží - všichni chodí přes most - tož já půjdu louží! I když v tomto případě za koupí letounů Casa namísto všetrannějších a využitelnějších Herculesů je spíše něco jiného, než touha po originálnosti.
    Na flightradar24 se pomocí okénka Search občas dají najít kuriozity - třeba pasažeři litevské letecké společnosti Small Planet Airlines asi koukají dost vyjeveně, když mají nastoupit do Airbusu A320-200, "oblečeného" do barev Bhutan Airlines. Třeba v pátek odpoledne vezl rekreanty z Vilniusu do Varny. V tuto chvíli se vrací do Vilniusu jako linka LLC3526 z turecké Antalye.

    OdpovědětVymazat
  55. Pedrovi:

    On to má "severní" trasou z Holandska trochu blíž a co si budeme povídat, na jejich místě bych se také co nejdéle držel civilisace. Letecké trasy, či koridory už dnes neexistují, používají se jen a pouze letové hladiny s tím, že do některých prostorů se létat nesmí, například nad jaderné elektrárny, vojenská letiště a pod.

    Casa:

    Havlíček to popsal naprosto správně. Tady ale hrýly roli zájmy především ekonomické. Dopadlo to pak jako vždycky, prachy fuč a podle vyjádření jednoho vysoce postaveného letce:

    "Casy víc než důstojně nahradily An-26, které jinak byly tak akorát na 2 věci: na nic a na hovno... "

    K tomu opravdu není co dodat krom toho, že by za to někdo zasluhoval pověsit na kandelábr.

    Bhutan Airlines:

    Je sezóna a dopravci, od kterých ještě pořád někdo něco chce, si najímají skoro cokoliv od kohokoliv, aby si aspoň trochu vylepšili jinak velice napjatý rozpočet, takže létá co může a od koho může a jak jen dlouho může, hlavně se musí prodat letenky... A časem asi bude ještě "zajímavěji". Obávám se, že doba, kdy bych dobrovolně vstoupil na palubu dopravního letadla aniž bych ho osobně vlastnil, už asi dávno minula. A to ani neberu v úvahu ono pozářijové protiteroristické vyšilování se zabavováním kapesních nožíků jakožto nebezpečných zbraní a buzeraci s kapalinami v lahvích atd atp... V podstatě už jezdím jen autem a trajekty. Kolikrát to paradoxně vyjde i rychleji. A když ne, tak má člověk aspoň jakž takž klid a události ve svých rukách.

    OdpovědětVymazat
  56. Oni Litevci zřejmě ten Airbus koupili od Bhutánu, ovšem nepřestříkali ho. Stroj ale létá s litevskou imatrikulací LY-SPB. Ovšem ruské společnosti, provozující letouny západní výroby - většinou Airbus či Boeing, ale i třeba i SAAB 2000 (tedy alespoň ty, které létají na Západ), létají buď s irskou imatrikulací EI, většinou však s bermudskými imatrikulacemi VP nebo VQ. Tady jsou třeba imatrikulace několika strojů společnosti NordStar Airlines (Taimyr Air)- VQ-BDP, VQ-BQT, VQ-BDW, VQ-BNG, VQ-BPM, VQ-BDZ, VQ-BDO, VQ-BNG.
    Celkový počet v Ruské Federaci registrovaných leteckých společností dosahuje počtu 219. Drtvá většina je ovšem regionálních (třeba Bugulma Air Enterprise nebo Kavminvodyavia), případně továrních (Sukhoi Design Bureau Company nebo Yakolev), případně patří nějakým státním či vědeckým institucím (Centre of Applied Geodynamica, Flying-Research Aerogeophysica či Flight Inspections and Systems) - tedy mají pouze registraci IATA - nikoliv též ICAO (ICAO code) - a nelétají mimo území Ruské Federace. Postupně se snažím seznam všech těch 219 společností prověřit, jde to ale ztuha.

    OdpovědětVymazat
  57. Pro toho, kdo se zajímá o leteckou problematiku, uvádím tady namátkou imatrikulace některých letounů ruských leteckých společností: Aeroflot - VQ-BBB, S7-Siberia (Globus) - VP-BQG, Transaero - VP-BYI či EI-UNM, Utair - VQ-BAD, Orenair - VQ-BJX, Dobroljot (v důsledku sankcí uvalených na Rusko byl nucen přerušit provoz) - VQ-BTG, Donavia - VP-BIV, AirBridgeCargo - VQ-BGZ, Ural Airlines- VP-BTF, Jamal Airlines - VP-BHZ, ATRAN (Aviatrans Cargo Airlines) - VP- BCK, Ikar Airlines (Pegas) - VQ-BBT, NordStar Airlines (Tajmyr) - VQ-BDW, Nordavia - VP-BKV, VIM - VQ-BTL, Royal Flight - VQ-BTN, Rossija - VQ-BAS, Alrosa Avia (Mirnyj) - EI-FCH, Jakutia - VQ-BMW, Avrora - VP-BUN, Poljot - VP-BPR, Kolavia (MetroJet) - EI-FDL, Nordwind Airlines - VP-BPY, I-Fly - EI-DUD. Stačí příslušnou imatrikulaci zadat na flightradar24 do řádku Search v okénku v levém horním rohu. Pokud je příslušný letoun právě ve vzduchu, tak ho systém najde, ať se nachází kdekoliv. A kliknutím na jeho ikonku se v okénku zobrazí jeho fotografie (jde zvětšit kliknutím, ale o s tím spojeném problému už jsem psal dříve).
    Minulý týden jsem poslal Kocourovi na téma letecké dopravy krátký textík. Chtěl ho umístit jako apendix k tomuto článku, pro nedostatek času to před odjezdem do Sudet nestihl

    OdpovědětVymazat
  58. Není nad původnost!
    Každý po ní touží.
    Lidé chodí přes most?
    To já půjdu louží!
    KHB je už dávno jeden z mých svatých. Bude i vaším, stačí si přelítmout třeba dvousvazkový výbor statí ve Slovanu ap. z 80. let.
    Proto bylo vedle shlédnutí Ötziho, hlavního hradu Reinholda Messnera a vinařství v obci Tramin(!) vrcholem mé loňské cesty do úžasných Jižních Tyrol, že jsem stanul před jeho obydlím v Bressanone/Brixenu. Takový su beznadějný vůl. Taková jsem já, matinko.

    OdpovědětVymazat
  59. Letový park na území bývalého SSSR / Pedrovi:

    To, že dopravce nechá v provozu stroj v původních barvách svědčí o pragmatismu. Nátěry nejsou zadarmo, ono totiž barvy, co vydrží ty pekelné rozdíly teplot a tlaků. kterým jsou letadla vystavena, nejsou zadarmo. Možná je ten pragmatismus vynucený, musí se na to všechno nejdřív vydělat.

    To, že jsou v současnosti stroje registrovány kdekoliv jinde, jen ne v Rusku, nebo jidne v bývalém SSSR, může svědčit jak o starých známých zkušenostech, tedy například o tom, že sektání se s českým byrokratem člověka nenadchne, ale to je pořád ještě nádherné proti setkání se s byrokratem rakouským či německým a ti všichni jsou bledá závist proti tomu, jaké peklo dovedli dělat ze života lidem byrokraté sovětští a později ruští, případně jinde na území bývalého SSSR. Také to může souviset s výší poplatků a podobně. Může to být výsledkem kombinace více faktorů a také asi bude. Zkrátka na území bývalého SSSR to dnes asi nebude žádný med. Nicméně lidé tam žijí a někteří dokonce i rádi.

    OdpovědětVymazat
  60. KHB / Jakubovi S.:

    Karel Havlíček určitě musel patřit mezi lidi, kteří patří v každém režimu a takřka za každých podmínek mezi neoblíbené až vyloženě pronásledované. Může být rád, že žil za poměrně kultivovaných podmínek v rakousko-uherském mocnářství. První republika by mu asi "sedla" o něco lépe, ale všechno, co přišlo potom by pro něho s největší pravděpodobností bylo vyložené zhoubné. Pravdivé postřehy totiž žádný padouch a manipulátor nemá zrovna v oblibě a padouši jak tak pozoruji v dějinách, mívají zpravidla dlouhodobou převahu. No a KHB měl dobrý postřeh a ostrý jazyk a pero. Aspoň pár takových by se nám velice hodilo i dnes.

    Nemůžu se s ním nijak rovnat, rozhodně nejsem ani tak sečtělý, ani tak výřečný a psavý. Z nějakého záhadného důvodu mi někteří padouši buď respektují, protože chtějí, abych pro ně neco vykonal, těch je ale poměrně málo, nebo pak vyloženě nemá ráda, těch je většina a stačí jim na to kolikrát jen pohled z očí do očí, ani nemusím nic říkat. Asi mi prokouknou už jen podle toho, že jim hned jak se vidíme, nelezu do zadnice či co...

    Kolem Brixenu jsem jednou projížděl, vezl jsem dítě z prázdnin do školy a tak jsme poté, co jsme projeli příšerným lijákem zastavili, já šel odpočívat a dítě si převzalo kormidlo a frčeli jsme dál na sever. Nicméně i při tom děsném spěchu jsem stihl zaregistrovat, že jedeme kolem Brixenu, že je to tam pohledné a malebné a že bych se tam někdy, až nato bude klid rád vrátil, a prohlédl si to tam...

    OdpovědětVymazat
  61. Tak tak. Jižní Tyroly stojí za to v každém směru, pro každého. Města, venkov, hrady, pevnosti, kostely, muzea, vinice (po našem vinohrady), vršky, údolí, kuchyně - dvojí, tyrolská x italská! Trojnásob pak, oceníte-li rozuměnou lokální němčinu a taliánštinu. A velmi doporučuju vštípit si před cestou pevně do (pod)vědomí, že i celé Tyroly dlouho pořád ještě, i tak daleko, byly naší š i r š í v l a s t í. Kdyžtě tou u ž š í byly buď Čechy či Morava. Ach, kdeže loňské sněhy jsou -
    A ovšem pokud možno jet s dejvickou Ars viva. Jedu s nima někam každoročně. Od Izraele po Loketsko. Unikátní je přece např. už název Kavárny staré Evropy. Nejzachovalejší staré kavárny Prešpurka, Pešti, Vídně. Bože, to jsem si užil. (Toto není placená reklama. Oni to v nejmenším nepotřebují. Spousta toho je vyprodána už na podzim předcházejícího roku.)

    OdpovědětVymazat
  62. Cestování / Jakubovi S.:

    Ačkoliv nejraději courám sám, podle svého, málokdy totiž odhadnu, kdy se mi povede se uvolnit, takže si pak v cílovém místě najdu nějaké ubytování, zaplatím si ho a vyrazím autem. Proti cestovkám v zásadě nic nemám, ale jen málokdy jsem schopen si naplánovat čas dostatečně dlouho předem.

    Zajémavé je, že cestovka letos v katalogu Izrael nemá, škoda.

    OdpovědětVymazat
  63. Nemá?!
    Bože já vůl. Jasně. Co tam teď můžou zaručit. Přitom, abyste věděli, to je jejich vlajková loď - vodívá to jejich zakladatel a šéf a majitel, můj kolega... z mého původního oboru. Nepočítám-li teda první dva roky - prehistorii.
    Právě I. byl dycky vyprodán eště před vytištěním katalogu. Takže tam bývá unikátní rubrika: Vyprodané zájezdy!

    OdpovědětVymazat
  64. Cestovka / Jakubovi S.:

    Myslím, že izraelská armáda toho může zaručit a také zaručuje poměrně hodně. Z celého blízkého a středního východu bych se rád podíval právě do Izraele i přes to, co se tam děje, nebo naopak právě proto, jako určitou demonstraci solidarity s nimi. Na druhou stranu, je otázkou, zda by jim tam člověk akorát tak nebyl na obtíž, když teď mají trochu jiné starosti, to bych zase nerad.

    No nic neudržím už oči, takže dveřnictví se ujmu zase ráno.

    Dobrou :-)

    OdpovědětVymazat
  65. Draku, proč takovou štrapáci, trmácet se takovou dálku. s potěšením bych Ti přepustil naše sousedy, užil by sis vrchovatě. Už od rána. V sedm házení kuličky na podlahu. Pak ryk, následuje hodinové projíždění odstrkovadlem. Pokračuje skučení mladší holčičky. Přes den tak po různu. Rumplování, brečení a hysterické řičení. Občas štěkání z otevřených dveří, pěkně se to rozléhá. Večer dovádění s tatínkem, skákání z kanape na podlahu a bubnování. Od čtvrtka večera nácvik na šabat, bubnování a skučení, občas s pozvanými přáteli. V pátek v podvečer začíná šabat, skučení. V sobotu ráno hysterické řičení jak se holčičkám nechce ven. Po návratu odstrkovadlo a skučení tatínka s bubnováním. V neděli sedm řičení, kulička, odstrkovadlo a nářek té mladší. A pořád dokola. Jinak jsou to sympatičtí lidé. Ale poslouchat tohle denně je doporučeníhodný zážitek. S potěšením bych Ti je půjčil.

    OdpovědětVymazat
  66. Obuvníkovi / sousedské soužití:

    Hovádka (tímto se velice omluvám potenciálním steakům), se najdou všude, netroufám si odhadovat, kolik bezohledných a sobeckých zmetků se procentuálně dá najít v tom či onom etniku, ale řekl bych, že v tomhle se Ž/židé nebudou příliš lišit od zbytku Evropy a když ano, řekl bych, že spíš k lepšímu, než naopak. Na bezohledné blbce narazíte poměrně nezřídka i mezi našinci. Židovské rodiny, které znám já, jsou tiché a nikdo o nich neví. Každé pravidlo ale mívá své výjimky a bývá nepříjemné na něco takového narazit, protože pokusí-li se to člověk nějak řešit, může být nařčen z xenofobie a kdečeho jiného, což ho pak zákonitě naštve ještě víc.

    Ono se to řešit dá, zejména, najde-li s v domě víc lidí, kterým to vadí. Mohou se domluvit a složit se na právníka a začít dotyčného a úřady prohánět. Je to na delší dobu, ale matka kdysi takhle dostala z domu cikánkou rodinu, která jí vyplavovala byt špinavou vodou z pračky, trápili okolí hlukem poté, co se ožrali, dělali binec, házeli odpadky oknem, atd, atp. Lidi v okolí se domluvili, najali si právníka, dotáhli to do konce a dotyčnou cikánskou rodinu nakonec z bytu vyhodili...

    Ono se dá i zkusit oplatit jim stejným. Jeden si může pořídit pořádný zesilovač a bedny a když začnou hlučet, tak jim pustit pořádně nahlas a dokola něco pořádně dunivého, třeba od skupiny Rammstein a sám jít na delší chvíli ven... těm chápavým to obvykle poměrně rychle dojde a dají pokoj.

    Zkoušel Jste s nimi o tom promluvit?

    OdpovědětVymazat
  67. To sousedské chování mne naprosto překvapuje. Od raného dětství dodnes, v Brně, Zlíně, Liberci, Praze, v NDR jsem poznal x rodin téhle řekněme rasy. Ani stínem. Čili: zcela netypické.
    Takže vyvstala otázka: je tenhle stát/národ nejzasaženější zoufalou US výchovou dětiček? Ještě víc než tolik našich rodičů? Nebo: vypadalo to (i zvukově) i v původních štetlech Haliče či Bukoviny takhle? Pozor - já to nevylučuju! Postoj k potomkům je tu podobný jako v US.

    OdpovědětVymazat
  68. Draku, oni jsou to hodní lidé, jen poněkud "free". Tatínek je pohodář, výchově moc nedá a maminka toho má plné kecky. Snaží se, ale starší holčička má velmi protivné období a projevy jako nyní mnoho jejích tolerovaných vrstevníků učících se je od sebe navzájem. Když ji potkávám venku, je příkladem vzornosti, jen když ji to chytne tak to vadí. Kdyby zůstalo jen při těch šábesových zpěvech to by ještě šlo. Jenže kapka po kapce...Kdyby hrozilo, že manželku z toho klepne, promluvím. Samozřejmě, že mám páku na to abych to pořešil velmi rázně, jenže, jsou to opravdu hodní lidé. Tak si alespoň můžu postěžovat tady, no a že jsem na příjmu.

    OdpovědětVymazat
  69. Díky bohu za lampárnu, že?
    Libost vnímání zvuku/ů může být, a bývá, v nejrůznějším poměru k hlasitosti, stálé hladině atd. atd. Ovšem nehodlám sni stínem fušovat do svatého raison d´étre pána hlavného.

    OdpovědětVymazat
  70. K rambajzu / Jakubovi S. a Obuvníkovi:

    Já s mám s židovskými lidičkami a rodinami navlas stejné zkušenosti jak Jakub. Proto jsem byl trochu překvapen.

    Židé ale mají ve své výbavě cosi, čemu říkají chucpe. To je zbytkem světa chápáno mnohdy poněkud omezeně a zkresleně. To čemu oni říkají chucpe chápu já v tom asi nejvýznamnějším smyslu toho pojmu, jako něco, co bych velmi volně přeloženo nazval životním postojem. Ten je především velmi otevřený a velmi svobodný. Každý si může v rámci určitých slušných mezí, tak aby neubližoval jiným v blízkém i vzdálenějším okolí, říkat a dělat co chce. Ale na druhou stranu, když mu něco vadí, tak se má bez ostychu obrátit na toho druhého a bez okolků mu to říct. Jsou k tomu odmalička vedeni, aby se nestyděli a neostýchali něco říct, považují-li to za důležité a také aby druhým naslouchali, když se jim snaží říci něco důležitého, nebo smysluplného. Proto si myslím, že by mělo stačit si s nimi o tom promluvit.

    Jinak jako otec dvou zdravých dětí vím, že naši sousedé asi občas také museli zažívat všelijaké chvíle, stejně jako kdysi se mnou, když jsem vyrůstal, nedělám si o tom iluze. A já byl určitě větší sígr, než moje děti. Ale na druhou stranu, já, když šlo jen o hluk a ne třeba o létající čurbes z oken, jsem ty sousedovic dítka nechal dosyta vyřvat a vyskákat a jejich rodiče kvůli tomu zbytečně nedusil...

    Ale že Jste na příjmu a přijdete si poklábosit, je samozřejmě dobře, aspoň to tu trochu žije v těch vedrech :-)

    OdpovědětVymazat
  71. Jojo Obuvníku, je to tak, jak pravil Jakub.
    Neboli je to různé. Například já nechápu hudbu v autě. Zvláště pak takovou, kterou ze zavřeného kolemjdoucího auta slyším do šestého patra přes otevřené okno. V tom samohybu přece musí být akustické peklo! Co to udělá po několika měsících / letech se sluchem řidiče si dovedu představit. No - aspoň mají kšeft výrobci naslouchátek.
    Ale například "Barvy Ostravy" jsem ocenil. Bez jediné vstupenky jsem si mohl vyslechnout všechny koncerty na hlavním pódiu. Zřetelně, každé slůvko, každé klepnutí do mikrofonu. Ale v tak přijatelné intenzitě, že když jsem odešel z balkonu do počítačového sálu (pánského pokoje), dalo se bez problému usnout.

    P.S.: Když jsem se potloukal po lesích a loukách jesenických, v hlavě se mi integrovalo chování "Západu". Hegemonie a opakování situace. Jenže jinak. Napíšu, až vyřídím vše, co se mi nahromadilo. Není to ale nic moc hezkého - upozorňuji předem.

    OdpovědětVymazat
  72. Ano, když se dlouho a důkladně hromadí (v hlavě, na papírech...) a sumarizujou a vrství a soustředí fakta a závěry a trendy a vůbec k relevantním životním tématům -není to skutečně přečasto nic veselého. Co veselého - to ani netřeba; ani povzbudivého. A někdy pro adresáta/y žel ani přijatelného. Což když starší m o u d r ý kmet tuší, zase si to raději třeba nechá pro sebe... a pak to zvonku vyzerá, že ten mlčící usměvavý či netečný stařík je přímo Lao-ce.
    Je chycen v kleci přílišného uvažování, rozvažování, odpovědnosti za své výroky... Ve skutečnosti se nemusí lišit od starého valašského strýca bači před jeho kolibou. Pohyb oklikou k témuž bodu. Omega?

    OdpovědětVymazat
  73. Ω / Jakubovi S.:

    Zajímavé, kam se ta diskuse dokáž nakonec stočit a zvrtnout :-)

    Omega je poměrně užívané písmeno a symbol, má své významy v nejedné matematické, fyzikální či astronomické disciplíně. Používá se ve firemní sféře, jmenuje se tak například jeden švýcarský výrobek docela hezkých hodinek. Vyskytuje se jako symbol v nějakých počítačových gamesách. Najdeme jí i v biologii, třeba jako označení pro ty nejméně významné jedince v hierarchii nějaké zvířecí smečky. Má i svůj význam jako označení smrti, či konce všeho. Když se člověk na ten symbol podívá, proč by nakonec nemohla mít i význam jako označení pro pohyb k oklikou k témuž bodu? Graficky by to docela odpovídalo.

    OdpovědětVymazat
  74. Bingo!
    A hlavně mě to napadlo ve smyslu Teilharda de Chardin. V jím v čínské pouštní poustevně vymyšleném pojmu a smyslu bod omega je to nesmírně, nebezpečně svůdné. No jezuita, co chcete.
    V 80. letech se podařilo ÚCK vydat dva útlé soubory jeho prací. Omráčilo mne to tehdy.
    Ve Wikipedii je to myslím docela přijatelně zestručněno, možná cum grano salis definováno.

    OdpovědětVymazat
  75. "Enemže" Jakube:
    Jak zamezit, aby to člověku v hlavě "šrotovalo" Integrovaly se dohromady ty střípky, které uvíznou z celých gejzírů infg´fort´=rmací. Seděl jsem spokojeně na takové té jemné lesní trávě, která roste jenom na pokraji lesa mezi vysokými stromy a je po usušení skvělá do slamníku a přesto, že jsem vnímal ptáčky, a vůně a vánek (a trochu už i hlad), stejně mi to v kebuli integruje. Vzniká odstup, přehled a - a zklamání. To, že jeden ví, nijak nepovznáší. Pro mě je to obrovským zklamáním nad rasou Homo Sapiens. Mou rasou.
    Takže spíše ten bača.
    ====
    Někdy si říkám, že ten šílený kalup, ta sháňčivost po nových informacích, zážitcích, ženách, autech a televizorech je (kromě smrti) jediný způsob, jak tomu zabránit.

    OdpovědětVymazat
  76. Jo a ten výklad pojmu chucpe je vynikající! Jeden by nevěřil, že je toho arijec schopen. Obě strany mince, ano. Všechny strany. Hodně mincí má více stran. Ale dost orientu.

    OdpovědětVymazat
  77. Ω Jakubovi S. a StK:

    Vítejte zpět Kocoure :-) Jestli bude večer počasí, zkusím vypadnout a nafotit Perseidy. Maximum jich pravda má být až v noci z 12. na 13., ale čert ví, jaké bude to dobou počasí, déšť ani mraky se nehodí a letadlo s autopilotem a astrokopulí bohužel nemám. Bez autopilota a astrokopule bohužel také ne, takže jsem odkázán na dobrou vůli matky přírody a přiměřený dojezd auta :-)

    Když už jsme u těch začátku a konců a také návratů do výchozího bodu oklikou, tak on ten návrat do výchozího bodu oklikou možná časem nastane i v celém tom brajglu co nás obklopuje a říkáme mu vesmír. Teorie velkého třesku říká, že základní modely vesmíru jsou:

    * neustále expandující vesmír;
    * expandující až k určité hranici, na které se pak ocitne v rovnováze, ve které nadále setrvá;
    * pulsující, tedy roztahující se po určitou dobu a poté zase hroutící se zpět směrem k výchozímu bodu.

    Ten první model možný je, ale jeho perspektivy dalšího vývoje jsou velice chmurné, protože nejspíš všechno skončí tepelnou smrtí a hmota jakí známe a potřebujeme k životu přestane existovat.

    Myslím, že netřeba příliš mnoha důkazů k tomu, aby bylo jasné, že existence tohoto modelu není příliš pravděpodobná a fakt, že se zrovna tenhle model panu Einsteinovi líbil, na té malé pravděpodobnosti zhola nic nemění. Je také otázkou, zda by konec i tohoto modelu nakonec nebyl dost neslavný a neatraktivní, jen jinak, než u toho prvního.

    No a ten třetí model, ja vlastně variantou toho návratu do výchozího bou oklikou, tedy přes počáteční expansi a následné zhroucení zpět do singularity.

    Lidi, včetně jezuitů v podstatě myslí pořád na jedno a totéž, jen to oplétají jinými pojmy a dojmy, někdy i těmi ne zrovna racionálními.

    Počínání jezuitů v Praze, mělo i mnohé hezké stránky, třeba zrovna založení předchůdkyně dnešní meteorologie. Rudolfínská řada meteorologických pozorování a záznamů patří k nejstarším dochovaným na světě. A jezuité byli zdatní a dobří i v jiných vědách, třeba v astronomii.

    OdpovědětVymazat
  78. Ad Jak zamezit...mou rasou: no dyť říkám něco jiného?
    Pár jezuitů znám dlouho osobně, snad k nim můžu přičíst i P. Halíka, SJ - co mi tuhle udělaly LN takovou radost, že mu věnovaly dvě strany coby potenciálnímu presidentovi. Jsou - a dycky byli- to vynikající všestranní dogmaty nezatížení chytří zanícení zodpovědní chlapi. Víte o jejich státě v América del Sur v 18. století? Vzdělávání indiánů v jejich jazycích, hygiena, správa... Nevyhovoval nikomu (ani Římu). Madrid a Lisabon jej utopily v krvi. Doslova prosím. Krásný výstižný drvivý film - ale jak se jmenuje - ?
    Jo MISIE! Film s dvěma - třemi plány. Antická tragédie s daným koncem. Přesto očista.

    OdpovědětVymazat
  79. Perseidy:

    Bude zataženo prakticky všude, říká matematický model Aladin a pohled z okna a bolest ruky mu dávají za pravdy, dnes z toho určitě nic nebude.

    Chucpe:

    Tenhle zajímavý pojem, který se poměrně zkráceně a srozumitelně nesnadno vysvětluje, mi pomohl pochopit a vcítit se do něj jednak styk s židovským živlem zde u nás a v neposlední řadě pak kniha Start-up nation:

    http://www.startupnation.cz/kde-koupit

    kterou jsem ještě neměl čas přečíst si celou, ale náhodně jsem si tam "nahrábl" a přečetl zrovna tu kapitolu o tom chucpe a nějak mi ti pak docvaklo a vše si tak nějak sedlo na své místo, mozaika přestala změtí střípků a naopak, začala být srozumitelnou a čitelnou.

    Jezuiti / Misie

    Filmy jsou k mání celkem dva, jeden umělecký, druhý jako dokument. Ten umělecký by měl jít splašit, ten dokument buď bude k mání v archivech ČT na webu dostupných, nebo v tom horším případě to bude vyžadovat čekání na to, kdy ho zase ČT milostivě uvede ve vysílání...

    Pan Halík je inteligentní, vzdělaným a velice kultivovaný a příjemný pán, dalo by se říct, že rozený diplomat, já bych mnohdy tu jeho trpělivost neměl. Na druhou stranu, spoustu jeho názorů a postojů s ním nesdílím, ale to přeci není důvod k tomu abych ho nerespektoval, nebo si ho nevážil.

    Jezuité jako fenomén v dějinách jsou velice zajímaví. Je smutné až tragické, že vzdělaní, inteligentní, pracovití a slušní lidé tak moc vadí křupanům na čelných místech, kteří pak udělají skoro cokoliv, aby je zadupali do země. Tyto neblahé zkušenosti se netýkají jen jezuitů. "Odstraňování" potenciálních konkurentů nablblými, ale svinskými a nenávistnými křupany se děje pod rozličnými záminkami, průběžně, pořád.

    OdpovědětVymazat
  80. Jestli se nepletu, tak by se to proroctví mělo týkat tohoto pána: „Jeho císařská výsost, císař Haile Selassie I., Král králů, Vítězný lev z kmene Judova, Vyvolenec Boží“. Ovšem ten je již 38 let po smrti.
    Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Haile_Selassie

    OdpovědětVymazat
  81. Ad Prohlášení ICEJ:
    Pravidelně se už dlouho účastním jejich společných aktivit s Přáteli Izraele, seminářů a přednášek na radnici ŽO i na Moravě, demonstrací, loni pochodu z nám. FK přes most do Valdštejnské zahrady, sleduju jejich publikace ap. Škoda, že tentokrát jsem U koně s nima nemohl být, ani v Ostravě!
    Kdyby se lidi jednak jaksi iracionálně nestyděli, jednak nebáli se to veřejně projevit - na shromáždění proti těm za*raným agresivním ďábelským žžžidákům, v opačném gardu, by hnedle byl plný Koňský trh. Ani bych se nesázel.

    OdpovědětVymazat
  82. Možná má Jakub pravdu,
    ale jako člověk, který (Ž)židy nijak neadoruje (jen s nimi tu a tam spolupracuje) jsem se setkal s minimem lidí, kteří by proti nim něco podstatnějšího měli. Racio i iracionálního.
    Ale možná jsou opravdu v Kotlince ve většině - já ovšem tu zkušenost nemám. Kotlinka jako celek je ovšem velmi "proizraelská" a "prožidovská" - ve srovnání s okolními národy a zeměmi. V tom ohledu se za Kotlinku nestydím.
    Ale Polska - to je ovšem jiná. Je mi líto.
    ===
    Osobně mi na židech vadí jen taková jakási "presumptivní ublíženost". No ale - každý jsme nějací.

    OdpovědětVymazat
  83. Presumptivní ublíženost - zvonku to tak často vyzerá. Nastraženost, neustálý radar na okolí, neustále brány v potaz i nejhorší možnosti vývoje. Obranná taktika (intuitivní většinou).

    OdpovědětVymazat
  84. No - já vím Jakube.
    Jenomže mi to malinko vadí. Připadám si občas, jako bych to byl já, který je ohrožuje. Vzpomeň na Šamanovy reakce, když se jen tak teoretizovalo o židech, křesťanem, muslimech a jiných v Hospůdce. A to přitom Šaman žid není - jen k nim má velmi blízko. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že tyhle reakce jsou spouštěčem vnějšího verbálního násilí.

    Vím, je to historická zkušenost židů. Jenže takovou mají i jiné skupiny a přesto u nich nevidím ten ...strach? Ještě se nic neděje a žid už křičí - chystá se na nás pogrom! Když se nestane nic, věc se rozplyne. Když je to náhodou pravda, prohlásí žid: "Já to věděl!"
    Tímhle syndromem trpí například i gayové a kompenzují to tou svou "pride" - čímž opět dráždí lidi, kteří by je jinak brali tak nějak "normálně".
    Mí přátelé z gay komunity to cítí rovněž tak a od akcí typu "Pride-Parade" se distancují. Chtějí v klidu žít po svém, nic víc.

    OdpovědětVymazat
  85. Právě jde na přistání v Charkově holandský vojenský Hercules G-781, vedený jako linka NAF25. Už před ním do Charkova přiletěl dnes dopoledne Hercules G-988 (NAF 24).

    OdpovědětVymazat
  86. A co tam vezou? Komu, od koho?!
    Má to co dělat s tím nizozemským letem?

    OdpovědětVymazat
  87. Jakube, zcela jistě spojitost s tím "zastaveným" letem malajsijského Boeingu 777 mají. Náklad jednotlivých letadel bohužel flightradar24 neuvádí. Prozradí typ letadla, kterému státu (obvykle - některé letecké společnosti jako například ty velké ruské používají bermudskou či irskou imatrikulaci - uváděl jsem tady spoustu příkladů) to letadlo patří, výšku a rychlost letu, zda a jak rychle ten stroj klesá nebo stoupá, obvykle i odkud a kam letadlo letí - ovšem náklad ne. Ty holandské Herculesy do Charkova pravděpodobně vozí nějakou humanitární pomoc - pro zbraně či munici je bezpečnější doprava po železnici a dnes již nehrozí to, co potkalo Poláky během ofenzivy Tuchačevského v roce 1920, kdy českoslovenští železničáři pod vlivem probolševické propagandy odmítli převážet zbraně pro polskou armádu. Beneš v tom byl ovšem nevinně - doporučuji přečíst si jeho londýnskou korespondenci s polskou exilovou vládou (BTW - Rusové by už dávno řvali, kdyby ty Herculesy vozily takovýto náklad). A zpátky vozily a zřejmě ještě vozí tělesné pozůstatky mrtvých z letu MH17.
    Poznámka: pomocí fligtradaru se dají hledat i odlety a přílety leteckých spojů na jednotlivých světových letištích (příklad ze života uvádím ve svém kratičkém textu, který StK určitě ještě přilepí k tomuto článku).

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)