Prohledat tento blog

pondělí 27. října 2014

Bola by alebo nebola nebezpečná ebola?



   Tak nám pan Někdo vyhrožuje rozšířením eboly. Policie už o tom chvíli ví, ale začala tu zprávu rozšiřovat až dneska. Infekční materiál z Afriky prý už vyděrači mají, uchovávají ho v chladu a mají plán, jak jím infikovat obyvatelstvo.


   Když pominu, že podle informací lékařů epidemiologů se v našich "kulturně-hygienických" podmínkách šíří ebola hodně špatně a ještě hůře by dopadl pokus o primární infikování většího počtu lidí, je to zpráva zajímavá. Kriminálka prý tvrdě pracuje na odhalení pachatele - zatím se ale zdá, že bez úspěchu. Krytí vyděrači patrně poskytuje velmi zdatný počítačová odborník - pirát. Policie není schopna zjistit, odkud vyděračské maily pocházejí. I požadované výpalné je docela sofistikované - milion Euro v Bitcoinech - ty se vysledovávají velmi těžko, někteří tvrdí, že jejich pohyb vysledovat nejde vůbec. První třetina měla být zaplacena dneska. Nebyla. Uvidíme, co bude dál. Podle mého odhadu nebude nic.

   Ale zato se už hovoří (krim.pol. Šlachta) o nutnosti přísnějšího dohledu nad internetovými servery. Aby vyděrač nemohl informovat / angažovat veřejné sdělovací prostředky.

   A tak mě napadlo, jestli to všechno náhodou není jen jakási zpravodajská hra, která má za cíl rozšířit pravomoci policie / vlády - hlavně nad internetem. Stejně jako v Číně, v Rusku - ale i jiných, nyní snad ještě demokratických zemích. To vše pod záminkou, že se snaží zabránit vzniku paniky. 


   Nejsem žádným příznivcem konspirativních teorií - ale tenhle SF námět se přímo nabízí. Vyděrače "zkonstruovala" některá naše tajná služba. Nebude nikdy odhalen, ale dohled nad internetovou komunikací už zůstane. Pro jistotu - co kdyby. Úřad pro ochranu osobních údajů ostrouhá kolečka. Jaká policejní provokace? Koho jsme provokovali? Nikdo přece nebyl odhalen ani obviněn!  Máte nějaké důkazy, pánové?



 Tak vidíte...



41 komentářů:

  1. Já nemyslím, že by šlo o záminku k sledování, ta snad ani není zapotřebí. Ale že jde o odvracení pozornosti jiným směrem od bůhvíčeho, tomu zase věřím. Nebo strhávání pozornosti k významu, k důležitosti, jistých služeb?
    I tak - přeji krásný svátek!
    Urvi ze dne...
    ST.

    OdpovědětVymazat
  2. Pro ST:

    Pod okýnkem pro koment je vypsáno několik možností, jak komentovat. Lze zvolit:
    * Název/Adresa URL
    a do horního políčka "Název" vepsat jméno svého avatara. Pak bude komentář nadepsán jménem avatara a není třeba se podepisovat dole. Navíc příště stačí napsat do políčka první písmeno a nápověda z koláčků nabídne celé jméno avatara, na které pak stačí kliknout a je to.
    To je jen návrh, možnost, jak si to usnadnit.

    Jdu za chvíli pracovat, u PC budu až po sboru "Dobrá věc se podařila, věrná láska zvítězila..."
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  3. O ebole kuriózně ve Svobodných novinách: Šokující prohlášení zdravotní sestry z Ghany - ebola není skutečná!
    Odhaleno, že už publikováno z jiného "pramene".
    Celosvětové spiknutí svobodných zednářů k vládě nad světem, že, atd. Item židů, item amerikánů.

    OdpovědětVymazat
  4. Doufám, že s teorií virtuálního vyděrače jsem ale přišel první. Šíleným teoriím totiž věřím jen tehdy, když si je vymyslím sám!

    Pro Jakuba: Výstava končí 4/1/2015!!

    OdpovědětVymazat
  5. JÁ už nevěřím ani tomu co vymyslím sám, jsem o krok dál!?
    4P

    OdpovědětVymazat
  6. Nevěřím, že ničemu nevěřím. A ani tomu nevěřím.
    To je maximum nevíry. [;>)

    OdpovědětVymazat
  7. Nedávno jsem jak v rádiu někdo o někom říká: Vom je tak nevěřící, že ani nevěří, že v kostele může být hezky!
    Hned jsem to, okouzlen, reprodukoval telefonem svému spolužákovi a příteli, monsignorovi v.v. v tom úžasném paláci v Olomouci. Taky se hned smál a říkal: Ty jsi jasnovidec, zrovna jsem se potřeboval na těch náročných exerciciích trochu odlehčit - Pán Bůh ti to zaplať! - Jožko, ale ten by toho měl na placení... - Ale, víš - On to všechno zvládne, všechny, ať to vnímají nebo ne - víš? - No dobře, tak si plácnem na kompromis, jako v šestnácti - ne? - A viděl jsem, jak se široce chechtá jako já.
    Snad vás tyhle drobnosti můžou trochu zaujmout. Jsou to totiž tzv. velké maličkosti. Charakterizující.

    OdpovědětVymazat
  8. Tož co, už se dobrá věc podařila, věrná láska zvítězila? Mařenka bude mít syna sedláka Míchy, Vašek si oddechl, že je z toho venku, Kecal si oddechl, že je ruka v rukávě a debakl zažehnán? A všici můžou jít to zapít božím darem?
    Prodanku jsem viděl prvně v sedmé třídě, ve Velkém kině se souborem ND, výprava Svolinský. Mně se to s babičkou (solidně mě na to připravila) strašně líbilo, věděl jsem, že všichni v Brně chodili na opery a já tady nemůžu. A za rok jsem ji viděl zas, a mezitím Rusalku a Z pohádky do pohádky a Tajemství a Figarku. Jenže jsem o tom neměl s kým mluvit... Kluci z půldomkové čtvrti a opera? Balet?! Je smutné vědět, že jste solitér. Nezapadáte. Jakkoli dvakrát ročně bývaly grandiózní výchovné koncerty, PSMU a tak. Jim to bylo jedno, prostě nebyla škola, dobrý.

    OdpovědětVymazat
  9. Jakube,
    při tom konci opery (v Prodance účinkuji jen 14", pak už jenom reguluji odposlechy) si vždycky uvědomuji, že on ten český chasník je vlastně pěkný podrazák. Nevlastní brácha je zase dobromyslný trouba. A zpívající vesničani mu to ještě schvalují. No - aspoň je to realita. A rodiče mladého páru - raději nemluvit. Hotová Verona. Jenom my se u nás nepícháme kordem do břicha, my se radši fackujeme. A někdy ani to ne, jenom se tak tiše česky nenávidíme. Píšu o tom právě pár poznámek - čímž se drze motám do práce "philosohům".
    Ale když vezmeš kterou operu chceš, vždycky je tam nějaký podrazák. Ještě že tio není jen v čecśkých operách. Třeba Aida. Traviata, Židovka, Il Trovatore ... Všechny.
    Já měl vlastně podobný problém. V naší rodině si nebylo možno promluvit o fotbale. To byly samé role, hudební pojetí, výtvarné zpracování.
    Plná skříň klasických bakelitových desek. Velká plná skříň. Opera na 32 deskách.
    Když jsem chtěl jezdit na kole, málem mi to naši zakázali, protože profesorka klavíru matince nakukala, že křečovitým držením řídítek se mi budou postupně zkracovat šlachy na rukou. Ať prý raději plavu. Tak jsem raději nechal klavíru. [;>)

    V širším příbuzenstvu (kulaci, havíři a Baťovi úředníci) se s námi nikdo moc dlouho nebavil, protože nám nerozuměli. Prý mluvíme o nesmyslech.
    To je možná důvod, proč si chlapi z divadla často berou zase ženy z divadla. Protože norální zdravá ženská by nepochopila, proč muž není každý večer doma. A doktoři si berou sestry. Právníci zase advokátní koncipientky.
    Aby měli spolu o čem mluvit. [;>)

    OdpovědětVymazat
  10. Když já musím zase nesouhlasit. 8-D
    Jen jedinkrát a velmi, velmi potichu se ozvala informace, že dotyčný vyděrač použil k zveřejnění e-mail v Evropě nepoužívaný neb preferuje azbuku. A v té veliké zemi je spousta špičkových hackerů (a také biologů a lékařů).

    OdpovědětVymazat
  11. To Jiný Honza:
    Možné to je, ale pokud jsem stihl zaznamenat - čeština vyděračského mailu je bezvadná - ale hlavně: že by tyhle informace ušly bulváru? Když kdekdo vesele zveřejňuje hoax, který má vzbudit pocit, že celá ebola je jen propagandistický trik a mohou za ní zločinci z USA, kteří si ji snad podomácku vypěstovali, aby mohli atd.? viz:

    http://svobodnenoviny.eu/sokujici-prohlaseni-zdravotni-sestry-z-ghany-ebola-neni-skutecna/

    No - uvidíme. Snad se pravdu(?) dozvíme dříve, než v případě vysílače Gliwice.

    OdpovědětVymazat
  12. To je sakra pesimistické srovnání...
    Když se tajné, špiónské, výzvědné aktivity přešpekulují, překombinují, přeženou - přestane být i těm nahoře na obou (všech) stranách jasné, komu kdo slouží. Zlikvidovat. Milan Uhde: Tajemná věž v B. - povídka o jistém Bakuninovi.
    A je vrcholně nebezpečné pro všechny dovolit, aby obyvatelstvo ("lid") začalo věřit, že není komu a čemu důvěřovat, je to všecko ksindl a ti nahoře nejvíc, všici, a už aby n ě k d o přišel a napravil to! Od rozhodujícího okamžiku to pak už nelze zvládnout a řítí se to dopředu jak ta řecká koleska - historie. Už potom pod jejími těžkými dubovými koly vše zaniká.

    OdpovědětVymazat
  13. Revoluce?
    V Ostravě s rozpadla koalice ČSSD+OSTRAVAK+KSČM.
    6. prosince měla být před Novou radnicí protestní demonstrace proti téhle mesalianci. Asi nebude třeba - začíná se prý znova.
    U mě s malým rozdílem - Ostravak je už pro mě nedůvěryhodná instituce*. ČSSD taky, ODS rovněž, lidovci (tzv. jazýček na vahách) pro mě byli nedůvěryhodní vždycinky. Kdyby se opakovaly volby, už bych zůstal doma - není komu věřit. Jsou to všechno jenom lidé. A ne moc solidní. Spíše nesolidní.
    Hodně sviněk na daný počet korýtek.

    */ A to mě lákali do politiky

    OdpovědětVymazat
  14. Ebola se hodí pro omezení svobody jako každý terorismus. Omezení, opatření, špiclování, mimořádná oprávnění...
    Nic z toho se nevrátí na předešlou úroveň. Nutno preventivně čelit novým potenciálním hrozbám... Pro blaho omezovaných.

    OdpovědětVymazat
  15. Nic se nikdy nevrátí. Na předchozí úroveň, když už to takto zbytečně chcete eště po lopatě, budiž. Ale vývoj jde po spirále, tudíž vždy je o kousek jinde. Vždy jsou některé fazety zdánlivého návratu někam jiné, pozměněné, relevantnější, méně relevantní, viditelnější, neviditelnější...

    OdpovědětVymazat
  16. Vědět ještě neznamená pochopit, Jakube!

    OdpovědětVymazat
  17. Ano. Ne. Naopak se může stát, že něco pocitově patřičně uchopíte - pochopíte bez velkého vědění o tom. Někdy přílišné množství položek vědění může bránit.

    OdpovědětVymazat
  18. Kocoure, díky za rady - nevěřím...

    OdpovědětVymazat
  19. EKohlavních myšlenkách30. října 2014 v 12:47:00 SEČ

    Vřele doporučuji ke čtení : http://reportermagazin.cz/samy-ourada-a-zadny-churchill/,
    myslím, že nebude dostatek střeliva a těžkých hlavní na ty pancharty ouřednicko politický ! 4P

    OdpovědětVymazat
  20. Ebola:

    Věřím, že ta věc existuje. Vzhledem k tomu, že se přenáší prakticky jen dotykem a mimo tělo je životnost těch virových potvor docela krátká, si nemyslím, že by zrovna tohle bylo nějak extrémně nebezpečná záležitost. Na našem území bych se eboly příliš nebál, jednak už v noci mrzne a navíc místní hygienické možnosti a návyky se přeci jen v mnohém liší od Afriky a to naštěstí na tu lepší stranu.

    Ebola se v Africe neobjevila poprvé a jsou tu celkem slušné indicie, že ve zvířecí říši jsou přenašeči, kteří přenáší, ale neonemocní. Tohle by jako vysvětlení, proč se to periodicky objevuje a zase mizí docela vyhovělo. Nechal bych vědátory, ať to rozlousknou, zrovna tady bych spiknutí opravdu nehledal.

    Šíření hoaxů / paniky a dalších kravin:

    Berme to tak, že novináři honí sensace za každou cenu a jsou vesměs dost nedovzdělaní. O to víc jsou ambiciozní a sebevědomí, takže podsunout jim něco nemusí být příliš těžké. Možná to bude i tenhle případ.

    Záminka k ovládnutí / zkrocení internetu:

    Ona žádná velká záminka k ovládnutí internetu už dnes není potřeba. Všechny mezinárodní smlouvy, které bylo třeba uzavřít k tomu, aby se padouši, když si to budou přát, mohli pokoušet ovládnout internet, už byly dávno uzavřeny. Potichu a bez velké publicity. Všechny národní legislativy už dávno přijaté jsou.

    Padouchy štve internet ze 2 hlavních důvodů. Autorskoprávní padouši ho viní, že je obírá o příjmy. Já si myslím, že dost neprávem. Kdyby ta svá "veledíla", lidu určená prodávali za cenu lidu dostupnou, tak tak velké problémy by s internetem neměli. Dotýkáme-li se oblasti autorských práv, nejde dojít k závěru, že je to doslova minové pole, potenciálně nadité průšvihem v podstatě v čemkoliv nač jen pomyslíte. Dávno nastal čas to zase okrouhat trochu v neprospěch jejich současných držitelů a vlastníků. Odtud tedy jedna snaha, podobně slaboduchá a podobně úspěšná a trvanlivá, jako ochrany na DVD či BD, louskané nejdéle tak týden po vyjití? Zkrátka marnost nad marnost, ale soudruzi se furt snaží a pokoj nedají.

    Političtí padouši zase internetu vyčítají, že jim znesnadňuje oblbování ovčánků a bleskově rychle se jím šíří zprávy. To je sice pravda, jenže na jedné straně se už zrovna tihle padouši dávno přizpůsobili, najali si profíky, pochopili, že tupouni se ochotně houfují na sociálních sítích, zejména na některých, zaměřili se na ně a využili jich ve svůj prospěch. Soudruh Obama například byl ve své kampani svého času úspěšnější, protože jeho profíci mnohem lépe zvládli oblbování na sociálních sítích. Došlo tedy na určitý efekt typu: "Cokoliv nemůžeš zničit, tak asimiluj." a řekl bych, že političtí padouši mají mnohem méně důvodů k ničení či direktivnímu šikanování internetu, nežli ti autorskoprávní.

    A proč to nejde a ani zdaleka není tak snadné, jak by možná někdo rád je fakt, že jde vlastně o síť původně vojenskou, která byla vyvíjená tak, aby byla co nejméně zranitelná vyřazením jednoho, nebo více uzlů a také proto, že z ní v mezidobí vyrostl mohutný datový tok, tak mohutný, že usledovat, uřídit a ovlivnit ho v reálném čase, je prakticky mimo technologické a finanční možnosti skoro kohokoliv na světě. Nehledě na to, že na něco takového by bylo potřeba mnohem víc špičkových lidí, než je jich na planetě k momentálně mání. A jak tam znám ty naše poměry, v tom našem malém, zato ale velice smrdutém a zahnilém rybníce, tak v tomhle ohledu tu je asi i setrvá hodně velká personální nouze. Nejde totiž o zaplnění tabulkových míst, tihle lidi by toho museli hodně vědět a na takové platové tabulky nejsou, nehledě na to, že oni by těžko snášeli šéfující omezence a omezenci by se jich zase strašně báli, cítili by se ohrožení.

    OdpovědětVymazat
  21. Kostel a nevěřící:

    V kostele je krásně, v létě tam bývá nádherný chládek, krásné posezení a k vidění bývají i nádherné vitráže, obrazy, klenby, malby, nábytek a spousty dalších věcí. Někdy tam je příjemná atmosféra a když člověk nasaje do nosu pach těch generací roztočů, kteří tam přebývají, hned ví, že je na místě s dlouhou tradicí, kam chodily celé generace návštěvníků.

    Víra, nebo naopak nevíra, není pro vnímání krásy vůbec rozhodující. Jak věřící, tak i nevěřící člověk, může být politování hodný omezenec, kterému krása nic neříká. Aby člověk vnímal krásu kolem sebe, tak prostě jen potřebuje, aby se narodil jako citlivá a vnímavá bytost a ne jako pařez. Když k tomu navrch má kliku, že mu rodiče, příbuzní a učitelé pomohou ten smysl pro krásno rozvinout, tak tím líp, jak pro něj, tak i pro okolí. No ale že těch pařezů kolem je, bez ohledu na stav jejich víry...

    Prodanka / národní charakter:

    Ano, ta bohužel asi citelně většinová orientace na okamžitý prospěch a současná ochota zadupat do země kohokoliv, kdo budí i jen sebemenší pocit konkurenčního ohrožení, nebo i jen zdání větší úspěšnosti, to se prostě nedá nevidět a necítit. Necítím se v tom dobře, nejsem v tom s mým okolím zajedno a jsem dík tomu docela dost osamělý. Ale na druhou stranu, je lepší být komfortně osamělý, než být za každou cenu členem houfu tupounů.

    Také se mi mnohdy jen velice těžko hledají témata, o kterých bych si ochotně popovídal se svým okolím. Mnohdy mi to udržení hovoru stojí dost přemáhání, ale vidím-li, že si povídám s bytostí v podstatě dobráckou, ale neobdařenou, tak se přemůžu rád.

    OdpovědětVymazat
  22. K té ebole:
    V interiéru s vyšší vlhkostí vzduchu (i třeba MHD) bych přenos kapénkově očekával. Dost průšvih je fakt, že po úzdravě je člověk ještě asi 14 dnů infekční a už nemá žádné příznaky (jen virus v krvi, a to se podle ksichtu nepozná).

    OdpovědětVymazat
  23. Tak tak, Draku, souhlas.
    Nepřejí si novou kozu, když mi ta moje chcípla. Přejí si, aby sousedovi chcípla koza taky. A nejlíp všechny. To je důvod, proč mi ta moje 1/4 české krve bohatě stačí.

    K netu: myslím, že na netu běží daleko sofistikovanější desinformační kampaně - dokonce se dají směřovat na různé věkové skupiny. Jak je to na FB a podobných nevím - tam mě nikdo nedonutí vstoupit. A zkoušeli to dost intenzívně! (Zaměstnavatel.)
    Jsem zvyklý chodit ve svých kalhotách a nesdělovat každému, jakou jsem měl včera opici nebo třeba stolici. FB prostě NE.

    OdpovědětVymazat
  24. Napište něco o ebole, Pergille. Je to Vaše parketa! Novinářských zjednodušení už máme všichni dost.

    OdpovědětVymazat
  25. Ebola / A.S.P:

    Skutečně budu rád, a věřím, že nejenom já, když nám k tomu A.S.P. něco napíšete, ať už tady, nebo u sebe a upozorníte pak na odkaz.

    O kapénkovém přenosu se tvrdí, že prý u eboly nehrozí, ale třeba je to jen tvrzení účelové, aby se zbytečně nevyvolávala panika. Na druhou stranu, blíží se zima a doufejme, že budou mrazy, takže to by mělo přenos ztížit. Když na to přijde, tak jezdit autem je sice mnohdy na prd, ale kdyby těch případů bylo víc, rád to pro sebe i své blízké udělám.

    (A)sociální sítě / StK:

    Ano, když jsem hovořil o sítích a oblbování, měl jsem především na mysli FB, neboli držkoknihu. Nejsem tam a za téhle existence pravděpodobně nebudu, pakliže úspěšně nezblbnu dřív, než umřu, což bohužel nejde nikdy vyloučit na celých 100%. Kombinace idiocie, lehkomyslnosti a ochoty, s jakou tam o sobě ti troubové vytroubí skoro cokoliv, mě opravdu děsí.

    OdpovědětVymazat
  26. ...komfortně osamělý...
    ...bytost v podstatě dobrácká, ale neobdařená...
    Oj. To jsou perly. Okamžitě adoptuju. Anticky jasné a výstižné.
    No ono není drak jako drak. V dávném starověku byl v Athénách jeden zákonodárce toho jména, tedy Drakón. Ale ten byl striktní, přísný,neúprosný, to jste měli zažít! Později na něj vzpomínali, tak to holt bývá - docela s úctou.

    OdpovědětVymazat
  27. Drakonické tresty / Jakubovi S.:

    To asi bude ten pán, který obohatil mnohé jazyky světa o pojem drakonický trest že :-)

    Bolševik kdysi míval v trestním zákoníku paragraf, který se týkal rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a byly tam "flastry" pomalu jako za vraždu. Přimlouval bych se za návrat tohoto paragrafu, jen by ho stačilo přizpůsobit současným poměrům a to především ve vztahu k odklánění financí z veřejných rozpočtů prostřednictvím kupříkladu velice "výhodných" smluv, ale ne pro stát a pod. I když ono, jak postupně není jak postupně není kde brát a co brát, tak se to začíná trochu lepšit samo o sobě, ale pořád ne dost co do kvality a už vůbec ne dost rychle.

    OdpovědětVymazat
  28. Stačilo by zaměnit jediné slovo: ... ve s t á t n í m vlastnictví. A pokluzené, ogaři.
    Dyť sa na to už pámbů nemože dívat. Ale co može, dyž v něho ani nevěříja?
    Ondráš a Juráš to řešíli jednoduše: na najbližší dub. Pravda, duby všade nejsú - tož na to co je, a hotové. Nedá sa. Mosí sa.

    OdpovědětVymazat
  29. Drakonické tresty / Jakubovi S.:

    Tak jednoduché by to nebylo. Muselo by tam být cosi jako: "...ve státním či obecním vlastnictví a při správě cizího svěřeného majetku...", nebylo by od věci, aby to připravil tým kvalifikovaných trestních a komerční právníků. Spící panny a termiti by jen museli odhlasovat, že ano, že to platí, žádné pozměňování a jiné kejkle, už ty zlodějské taškáře známe dost dobře a dost dlouho.

    OdpovědětVymazat
  30. Ebola patří do skupiny filiavirů. Jako první z té skupiny byl objeven patrně původce marburgské nemoci (podle místa epidemie), zavleklo se to s opicemi, určenými pro firemní výzkum, nakazili se ošetřovatelé zvířat v karanténě. Sama ebola se jmenuje podle vesnice a řeky v Africe, kde se objevila, existuje snad 4 nebo 6 typů viru, z nichž jeden by neměl být pro člověka nebezpečný. Dostane se to primárně pojídáním (a přípravou) opičího masa, případně kontaktem s opicemi, dále s "netopýry" (ve skutečnosti se jedná o kaloně, kteří se opět jedí, ostatně jméno nejznámnějšího druhu Kaloň jedlý, je výstižné - kaloni a netopýři se sice podobají, ale vůbec nejsou příbuzní, jsou ukázka konvergentního vývoje). Asi to mohou přenášet i další zvířata, ve hře jsou zatím i psovité šelmy (proto byl utracen pes španělské sestry, co se nakazila).
    Nakažlivé je to po nástupu příznaků hodně, pracuje se s tím (i s pacienty) v režimu 4., tj. nejvyššího stupně biohazardu, nižší stupně vedly ke známému onemocnění personálu v Evropě i USA. Zdá se ale, že nemocný musí mít aby byl nakažlivý alespoň prodromální potíže (připomínající začátek chřipky), klinicky rozvinuté stádium je vysoce infekční (vše, co jde od pacienta, protože virus je v krvi a ta sákne do všech tělesných tekutin a exkrementů), pacient je však infkční ještě cca dva týdny po vyléčení (což je nový fakt, získaný z této epidemie).
    O hemorrhagických horečkách se diskutovalo v souvislosti s tzv. Thúkidydovým morem (podle historika Peloponézské války, který ho popsal), ten zdecimoval populaci Athén a způsobil vítězství Sparty. Proti bylo argumentováno právě tím, že v Evropě je nižší teplota i vlhkost. Takže úvahy o nepřenositelnosti nejsou účelové, protože to jsou úvahy někdy z 80. let minulého století. Jinou věcí je, že by se to asi přeneslo v lázních (zastřešené bazény), saunách apod., možná i v interiérech typu MHD, vč. metra (speciálně pro Draka). Možná i v dolech, kde je taky horko a vysoká vlhkost (speciálně pro kocoura). Podle výpočtů nakazí zatím jeden pacient průměrně 1,8 dalších lidí, tj. zatím to roste s exponentem 1,8 za každé dva až tři týdny. Je docela možné, že u nás by byl ten počet pod 1, takže by epidemie měla sklon ke spontánnímu vyhasínání.
    Průšvih je letecká doprava, protože se nakažený člověk může dostat sem před vypuknutím potíží (což se už i stalo), na druhé straně politickokorektníci tvrdí, že by se postižené země zhroutily, kdyby se omezila, IMHO totální pitomost. Naštěstí jsme měli před cca dvěma třemi léty cvičení na téma "přiletěl na Ruzyň cestující s ebolou". Zjistila se spousta nedostatků, z nichž alespoň některé byly napraveny a patrně se nyní velmi intenzívně pracuje na tom zbytku.

    OdpovědětVymazat
  31. No jo. Nebylo. Ale je to krásná představa.
    Na Vltavě je celý dnešní velký páteční pořad (20 - 22 h) věnován Teatru Cieszyňskemu.

    OdpovědětVymazat
  32. Ebola / A.S.P.:

    Jestli mi paměť neklame, tak lidé, co pomáhali s předchozí epidemií, hovořili o tom, že to přenášejí i hlodavci, což je samozřejmě další přitěžující faktor, protože hlodavců musí být v chudinských afrických slumech hromady a dotýkají se kdečeho a někdy i koušou a útočí na lidi.

    S tím utraceným psem to prý možná byla chyba, jeden vědátor na Leonardu se vyjádřil v tom smyslu, že psa měli strčit do izolace a karantény a vědecky a medicínsky z toho zvířete získat co nejvíc poznatků jak ohledně přenosu, tak i všeho možného dalšího. Stalo se, od tohoto psíka už se toho moc nedovíme...

    Jestliže je ten virus přítomen ve všech tělních tekutinách, tak proč by ty plicní měly být výjimkou? Pak samozřejmě kapénkovou nákazu vyloučit nejde. Pak je samozřejmě otázkou, jak dlouho ta potvora přežije venku, když je v kapénce v závislosti na okolních podmínkách. Když jí ale někdo během řádově pár vteřin vdechne, tak se obávám, že k té nákaze klidně dojde. Tohle budou muset zodpovědět fyzikové a biologové, ale na lehkou váhu bych to rozhodně nebral. Ty nákazy od opic z karantény nemusely nutně být kapénkové, ale klidně mohly.

    Metrem jedím nerad, nerad lezu pod zem, ale tramvaj, kterou jedím nejčastěji, se prostředím zase tak moc neliší. Do dolů bych asi dobrovolně nevlezl a lzáně taky nemusím, bazény jakbysmet :-) Do letadla, do rakety, do vrtulníku, do tiráku, do ponorky, do traktoru, prosím, do kde čeho a na kde co, ale pod zem nechci, nemám to rád a shluky lidí taky ne, vyhýbám se jim :-)

    Doufám, že se ještě mnoho zajímavého nakonec dovíme. Tady by se to určitě nešířilo tak snadno a rychle, kaloně tu nejíme, opice taky ne, na krysy a potkany taky málokdo narazí, jenom psů a koček je tu poměrně dost, tady určité riziko je. No a domácí zvířata, slepice, králíci, prasátka, krávy... Zkrátka je tu mnohem víc otázek než odpovědí. Určité okolnosti působí příznivě, určité ne.

    Krásné představy / Jakubovi S.:

    Jsou krásné proto, že závisí jen a pouze na naší vůli a nikdo jiný, nežli my je neovlivní, nezakáže a nemůže nám je vzít. Aspoň zatím určitě ne.

    OdpovědětVymazat
  33. Draku, tihle debilové jsou všudypřítomní. Tady při "epidemii" ptačí chřipky jeden takový staré paní utratil jejího milovaného papouška, jediného společníka. Chudera, nezmohla se na odpor proti "zdeúřednímu" výkonu. Byla u toho celá debilní komis. Vtrhli jí do baráku, z klece vytáhli korelu a... Být já u toho tak ještě sedím za útok za veřejného činitele a případně za vraždu.
    Učinili tak v rozporu s předpisy, pak byl i mediální randál, došlo na omluvu a odškodnění, jenže to už nic nevrátí.

    OdpovědětVymazat
  34. Ano. Pro tu paní chudáka to byla čirá hrůůza. Nestvůrné chování. Co jí pomohla omluva? Chytrý starý papoušek je člen rodiny. Tím spíš, že jiného neměla. Jakoby jí zabili synka. Zatemnil by se mi pohled a - totéž.

    OdpovědětVymazat
  35. Ubližování zvířatům / Jakubovi S. a Obuvníkovi:

    Zaslechl jsem něco o tom papouškovi. Jsem rád, že jsem tam nebyl a to ze stejných důvodů jako vy dva. Být tam tenkrát, sedím asi dodnes.

    Když je potřeba zabít zvíře, kvůli masu například, má se to udělat co nejšetrněji, aby zbytečně netrpělo a jen tolik kusů, kolik je jich potřeba, ne víc. Nesnáším, když se zvířatům ubližuje zbytečně a činí-li tak někdo pro své potěšení, tak mně by zase bylo potěšením sprovodit takového zmetka ze světa a klidně i hodně trýznivým způsobem. Výčitkami bych kvůli tomu rozhodně netrpěl.

    Z duše se mi také protiví otravné uřvané organisace jako je Greenpeace, nicméně mám s nimi kupodivu jeden styčný bod, zatím pokud vím jediný, kdy bych se s jejich názory a metodami nejenom ztotožnil, ale dokonce i přitvrdil. Jde o lov velryb. To, co předvádí některé severské státy a Japonsko je velice odpudivé a vrhají-li se na ně tyhle zelené harpyje, je to právem a měly by je dusit víc.

    OdpovědětVymazat
  36. Nemůžu se vzpamatovat z přímého poslechu přímého přenosu obnovených Hovorů z Lán. Slovník dlaždiče. Vystupování ješitného samoliba /(c)JS/. Opakované důrazné urážení a ponižování celého jednoho stavu - novinářů. Ježíšikriste. Za co?
    Dlaždičům se hluboce omlouvám, je to jen fráze... jako se dycky omlouvám krásným, hodným a užitečným kravičkám, když jejich jménem hodím po pitomých samičkách Homo sapiens.
    A Sobotka v hovoru pro LN v sobotu pravil, že je dobře, že medaili dostal LIDICKÝ FARÁŘ JOSEF TOUFAR.
    A koruna - žurnalisti (dva) ho neopravili, nic... dnešní lidovky. Bože.
    P. Štemberka, k jehož hrobu u zdi kostelíku v Pecce jsem předloni zavedl synka, se musí obracet...
    Cimrmanovský úkrok stranou, promiňte. Musel jsem. Kromě telefonického ventilování příteli monsignorovi. "No vidíš - jak je těžké každou chvíli nepropadat beznaději, že - "

    OdpovědětVymazat
  37. Jakube, v souvislosti s chováním toho člověka na Hradě v poslední době se nabízí 2 vysvětlení:
    1) ten člověk dočista zešílel
    2) došlo u něj k naprostému rozkladu osobnosti způsobenému stařeckou demencí kombinovanou s alkoholismem.

    Ať je to tak nebo onak (eventuelně i úplně jinak), měl by být co nejdříve v našem i jeho zájmu zbaven funkce a svéprávnosti z důvodu zdravotní nezpůsobilosti. Myslím že to naše ústava umožňuje. Jde jen o to, proces spustit.

    OdpovědětVymazat
  38. Osoba / ožrala na Hradě:

    Ten pořad jsem raději ani neposlouchal. Nepochybně by mi to pomohlo ještě víc si zhoršit úsudek o tom ješitném, alkohol milujícím, obhroublém a arogantním pánovi s naprosto vidláckými manýry. No ale on už i tak není moc valný a já ho na té veřejné scéně pozoruji nějakou delší dobu a nemyslím, že bych to nezbytně potřeboval k tomu, abych byl objektivní, to už za ta léta mohu být i tak.

    Ten pán prostě už nemá dost zdraví, zdravého úsudku a sil, aby tu funkci, relativně nenáročnou, mohl vykonávat. Je tam už jen a pouze pro ostudu, to v tom lepším případě, v tom horším může i působit proti našim zájmům.

    Předpokládám, že tam na Hradě buď vydrží až do konce, nebo se složí zdravotně, případně "odejde" do věčného baru, ale nikdo žádný proces vedoucí k jeho odvolání nezahájí. To bychom museli být ve Švýcarsku a to bohužel nejsme... To se snad dřív zastaví zeměkoule, než tady někdo něco udělá pořádně, tak jak je to zapotřebí...

    OdpovědětVymazat
  39. Pánové, je to váš názor.
    Ten vám neberu. Ale netušil jsem, že tak snadno podlehnete hysterii. A dost mě to zarazilo, u některých dokonce zklamalo.

    Na divadle padají různá slova a mají různé zabarvení, různou důležitost a taky různou pravdivost. Já nepodléhám režírovanému pohledu z hlediště.
    Zajímá mě, kdo tahá za nitky - a proč.

    S pozdravem "Celonárodní hysterii zdar!" Váš Kocour.

    Napíšu pár slov k problému "Vzpoury Kočiček" a sprostého presidenta. [;>)

    OdpovědětVymazat
  40. No jo, chladný zasvěcený hodnotící pohled dlouholetého profíka.
    Jenom - tady přece tahá za nitky on sám, ne?

    OdpovědětVymazat
  41. Osoba / ožrala na Hradě:

    Nemyslím, že bych trpěl na hysterii, ale nejsem totální flegmoš a tak mi čas od času dovede někdo, nebo něco dožrat, nebo vyvolat znechucení.

    Když už jsme u hysterie, tak ta měla teoreticky skončit po presidentských volbách. Pak už měli dotyčného pána všichni vzít na vědomí už jen proto, že byl zvolen a ten prostý fakt by měl stačit. Já to tak měl v každém případě v úmyslu. Ten pán měl zase pro změnu vzít na vědomí, že volby vyhrál, nastoupit do svého úřadu a začít více čí méně standardně, hlavně však slušně a kultivovaně úřadovat. Kdyby to dělal, nikdo by se jím až tak nezabýval, všichni máme i bez něj dost věcí na práci či k přemýšlení. On ale místo toho vyrábí jednu ostudu za druhou a chová se, jako by mu to tam celé patřilo a ne jakoby tam byl zvolen na jedno funkční období a navíc k tomu by se pomalu dalo říci, že i mnozí bezdomovci, které vídávám v centru, se dovedou chovat elegantněji a slušněji, nežli současný hradní pán. Ten Hrad mu nepatří, není jeho, je mu jen a pouze dočasně poskytnut a také tam není sám za sebe, ale za nás za všechny a měl by se podle toho chovat. Místo toho se chová jako prase, dává nepokrytě průchod svým osobním sympatiím, či nevraživosti a v podstatě jen zbytečně zvedá míru chaosu a nekultury i bez toho vysokou.

    Ano, možná je chvály hodné, že se nezapojil do Velké Informační Války o Ukrajinu jako bruselská a nvím čí vší ještě loutka, ale zmohl se u toho na svůj vlastní, nebo poradcem napovězený názor. Podobně se dovede zachovat i v jiných případech, ale jsou momenty, kdy to nemnoho positivního, co vykoná, hravě zašlape do země, když dá průchod svému hulvátství a chlastu a začne systematicky prudit a dělat ostudu za ostudou. Je prostě velký rozdíl mezi Zemanem, který "ustál" dostavbu Temelína a nevrlou a nesoudnou troskou, co dělá ostudu na Hradě

    Je mi jasné, že ho mnozí dost neradi, a že mu s potěšením mydlí schody. Ty já taky zrovna "nemusím". A proč jim tedy tak hloupě nahrává na smeč? To v jeho věku neví, že zdvořilost a slušné chování jsou jedny z nejlepších zbraní? To už je ten alkohol s tím rozkladem tak daleko? Když to neví, nemá tam co dělat. O tuhle bouřku si řekl sám, a dostal přesně to, oč si řekl. To je v kostce můj názor na tu osobu a momentálně vzniklou situaci.

    Nedělám si iluze. On se nezlepší a nikdo ho z Hradu nevyprovodí, na tu tu trpíme příliš velkou personální nouzí. Takže budeme muset počkat buď na nemoc či zubatou, nebo na další presidentské volby.

    Já osobně, už jsem se od toho pána emočně odřízl a je mi ukradený. Za mě tam už není a mně osobně je ukradený, už mi nemůže ani rozčílit, cítím cosi mezi lítostí, lhostejností a znechucením.

    Nechci nikomu brát jeho názor a tím méně mu vnucovat svůj, ale nemyslím si, že by konstataci faktu, že pohár trpělivosti s nemístným chováním toho pána, bylo na místě nazývat hysterií.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)