Prohledat tento blog

sobota 25. října 2014

Neodolatelná vůně koryta


   Jako malí kluci jsme hrávali hru "Na hrady". Ostrava byla tehdy jedno velké staveniště a poblíž budoucího Mostu pionýrů byla velká louka, kde byly navršeny jakési kopce hlíny. Netuším už proč, ale hodily se nám ke hře. První vyběhl na ten miniaturní kopeček a prohlásil se "králem". Ostatní na něj začali útočit, vybíhat nahoru a snažili se "krále" shodit. Bylo to docela těžké - svahy byly strmé a kluzké a "král" stál bezpečně na malé plošince nahoře a útočníky tak dokázal celé minuty odstrkávat a shazovat dolů. Že sem tam někdo spadl patřilo ke hře - doma pak byl kvůli špinavým a roztrhaným kalhotám sice mazec, ale to nás v ten ráz nezajímalo. Hra pokračovala, dokud se několik útočníků nedomluvilo a koordinovaně "krále" neshodili. Pak jeden z nich začal dělat "krále" a hra pokračovala dál. Byl to vždy jen jeden, ten, který ty dva tři, kteří mu pomohli, včas shodil z vršku dolů.

Někdy mám pocit, že tuhle hru hraje v dnešních dnech celá Kotlinka, republika Česká.


    Máme po komunálních volbách a radnic by se měli ujmout vítězové voleb a přizvat si ke spoluvládnutí ty, se kterými se dokážou dohodnout na společném programu. 

   V našem "regionu razovitem" vyhrálo Babišovo ANO před ČSSD a hnutím Ostravak a KSČM. Pak se tam propasírovali už jen křesťanští lidovci a ODS. Pokud si myslíte, že "nezkušení politici" z ANO (jak rády argumentují klasické politické strany) budou sestavovat koalici, protože dostali důvěru největšího množství lidí, zklamaných politikou ČSSD, tak se šeredně mýlíte. Hnutí Ostravak, které mělo (na obvykle "rudou" Ostravu) docela slušný výsledek a které se před volbami tak vehementně vymezovalo proti ČSSD a upozorňovalo na klientelismus, kmotry a další nechutnosti, které ČSSD údajně provádí se pár dnů po volbách bystře se socialisty spojilo. A protože by jich i tak na většinu v radě bylo málo a se socialisty v Ostravě po osmileté zkušenosti nikdo další nechce nic mít, přibrali do party KSČM. 


Co chce Ostravak bylo uvedeno na jeho internetových stránkách: 


 Jedním z našich cílů je narušit stávající velkou koalici ČSSD a ODS, která často nerespektuje zájmy nás, občanů města.
Chceme vrátit město nám občanům. Posuďte sami, je-li v zájmu nás občanů:
- přes všechna velkohubá prohlášení dýchat stále více prachu a jedů
- stále zadlužovat naše děti a obyvatele Ostravy (v současné době je to 12 000 korun na jednoho obyvatele Ostravy)
- podporovat spřátelené cizí subjekty našimi penězi a naším majetkem (přibližně 90 milionů korun za loňský rok)
   Ptáte se, jak je to možné? Ani jedna ze současných koaličních stran nemá zájem bojovat s korupcí a klientelismem. Obě tyto velké strany utvořily velkou koalici, de facto nefunguje žádná opozice, která by mohla hatit plány politicko-podnikatelské vládnoucí vrstvy, která ovládla město. Jednou se odhlasují věci, které jsou v zájmu ODS, jindy zase ČSSD. Sám pan primátor si v nedávno zveřejněném článku liboval, jak dobře jim to funguje. Bohužel se však z jejich rozhodovací činnosti zcela vytratil zájem občana a zájem města, v jejichž prospěch by měli tito členové zastupitelstva vždy rozhodovat. 
   Klientelismus je variantou korupce. Toto všechno je mimo jiné společným faktorem, který sehrává velmi negativní roli v oblasti ochrany životního prostředí, hospodaření a nakládání s majetkem. 

   Asi právě proto se Ostravak spojil s ČSSD. (Zřejmě s ideou, že spoluprací s ČSSD ji rozloží zevnitř.) Protože Ostravak už s ČSSD spolupracoval v minulém období je pravděpodobnější, že nechtěl přetrhal již navázané vztahy s "klienty" města i městské části*. Není to ale všechno. 
V online internetové diskuzi se pan JUDr. Semerák vyjádřil takto:  "Je nám to jasné, po dlouhých úvahách však máme za to, že nám s ČSSD lépe pomohou vyzrálí komunisté než nečitelné ANO." Konec citátu.


   Tak touhle větou pan doktor nadzdvihl snad všechny své voliče. Mě pochopitelně taky. Mohl by mi někdo říct, kdo je to ten "vyzrálý komunista"? A kde se takový  dá najít? 

  Dalo by se najít více planých slibů a "zásadových postojů", ale spousta internetových stránek Ostravaka je dneska už nedostupných. Stránka byla zrušena nebo přemístěna  tvrdí strejda Google. Někdo měl dost rychlý "start na míč". Tak trochu z toho zavane duch Orwellova románu "1984". Kdo ovládá minulost, ovládá i budoucnost. Hlavně nezanechat usvědčující důkazy, že?
   Ukazuje se, že příslib teplých postů je velmi silný argument. A že se každý dá koupit. Je to jen otázka ceny. Vůně plných koryt. Ostravak svým jednáním potvrdil, že on sám je velmi levné zboží.  

   U rozhovorů stran o složení koalice pro ostravskou radnici žádný nestranný pozorovatel nebyl. Pochopitelně - tam se totiž muselo hovořit  i o věcech, o nichž volič prostě nesmí vědět. Kdo má podporu koho, co za to žádá a podobně. Tedy - kdo komu nasype do korýtka, jaké bude u korýtka pořadí strávníků, kdo to jmenovitě bude a podobně. 

  Pokud by Ostravak chtěl jednat férově, měl několik možností složit koalici z nezprofanovaných stran. Nebo aspoň ze stran, které nejsou namočené do klientelismu a rozkrádaček veřejně. Třeba koalice ANO + Ostravak + KDU-ČSL by dala potřebnou většinu - 29/55. A bylo by možno (pro jistotu) přibrat i ODS. Čímž by "provařená" ČSSD i KSČM zůstaly stranou a Ostrava by přestala mít tak nepříjemně narudlou barvu. Jenže to prý nešlo, protože ANO mělo nerealistické požadavky. JUDr. Semerák je nespecifikoval,  ale je to možné.   

 Ostravak by se tedy musel smířit s ČSSD, proti které tak intenzívně bojoval a přibrat  do party KDU-ČSL a ODS - tak se dala složit koalice 30/55. To patrně nevyhovovalo ČSSD, která nejspíš měla své vazby přes KSČM a tak si vynutila její účast v koalici. Čímž sice vznikla koalice velmi silná (32/55),  ale taková, ve které ČSSD a KSČM spolehlivě přehlasují Ostravaka. Takže ten se tak stal "užitečným idiotem", prakticky loutkou v rukou levicových stran. Předpokládám, že koaliční smlouva to bude mít převahu KSČM a ČSSD zakotvenou přímo v textu, který z pochopitelných důvodů nikdy nebude zveřejněn celý. 

   Nicméně pokud je pravda to, co říkal pan JUDr. Semerák, tak to činovníci ANO pěkně pos.... 
Jsou v opozici a snad kromě kontrolní komise se jim postu, na kterém by mohli předvést, jak jsou dobří, nedostane. Za čtyři roky se nebudou mít čím ohánět. A primátorem bude Lumír Palzya z ČSSD.  

 Vlna nesouhlasu se zvedla obrovská - většina voličů totiž volila Ostravaka jako nejméně zdiskreditovanou stranu, jako stranu, která kupodivu tu a tam něco udělala pro občany. Hlavně na úrovni městských částí. I když i tam hlodá podezření s klientelismu,. Kolem našeho domu se sekají trávníky tak často, že vzniká téměř trávník anglický. Jiné služby už tak intenzívní nejsou.
   Sekání trávníků pomocí řvoucích a smrdutých strojů určitě nestojí městskou část MOaP  (Moravská Ostrava a Přívoz) pakatel - ale Technické služby aspoň mají dost práce - ať už je potgřebná, nebo není. Ze soukromých  kapes zastupitelů to přece nejde. 

   Po takovém veletoči který vznikl odstavením vítězného hnutí ANO bych jako člověk očekával, že se ozvou i hlasy zevnitř strany. Ale je ticho jako v zimním lese. Ani ptáček nepípne, větvička nepraskne. Přitom v Ostravakovi jsou herci z Národního divadla moravskoslezského, z Divadla loutek a další lidé, mnohé z nich jsem slyšel (na vlastní uši) nadávat na manýry ČSSD, která měla v bývalém zastupitelstvu drtivou převahu. Ale nic, ticho po pěšině. Plné korýtko je plné korýtko. Držet hubu a krok se přece vyplatí. Proč jinak by se tak pokorně chovali, že?

   Opravdu nevím - a těžko se dozvím, jaké že to nesplnitelné podmínky mělo vítězné hnutí ANO, že se s ním nedalo jít do koalice. Nejspíš nesplnitelné nebyly žádné. Ale i Ostravak se už za poslední čtyři roky kooperace  s ČSSD patrně úspěšně zapojil "do systému", tak se mu rozhodně nechtělo připustit, aby mu někdo cizí koukal pod prsty. A protože ČSSD a KSČM mají "taky svoje", byli jako partneři k vládnutí pro Ostravaka přijatelnější.


  Poznamenal jsem si všechna jména činovníků Ostravaka. Až se v příštích volbách jeho přední členové rozlezou, kam se dá, (protože Ostravak snad už bude nevolitelný podobně jako VV) bude to třeba vědět přesně. A všechny strany, sdružení či hnutí, kde bude obsazen do funkce jakýkoliv Ostravak budou pro mě zakázané. Jeden hlas pochopitelně nic nezmění. Ale ten jeden hlas, ten můj, si aspoň zachová trochu sebeúcty. V nejhorším volební lístek vhodím jinam než do urny.




JUDr. Lukáš Semerák,
lídr hnutí Ostravak





 Tomu, co jsme v posledních dnech viděli se myslím říká "zrada na voličích". Nazval bych to možná poněkud ostřeji - politická prostituce. 

Ostraváci, skuteční obyvatelé bývalého "ocelového srdce republiky" maju sice kratke zobaky - ale doufám dost dlouhou paměť. 


Poznáme to nakonec na podzim roku 2018 - pokud dožijeme. 








30/10/2014

Zatím se ale zdá, že nebude třeba ty čtyři roky čekat. Dopadlo to tak, jak asi mělo. A pan doktor Semerák bude rád, když dostane nějakou malou funkcičku. Není to moc dobré - ale aspoň bude magistrátu velet koalice, kterou jsem NEVOLIL a tudíž si o ní můžu myslet co chci, pokud tahle "koala" vydrží. V opačném případě by mě dost mrzelo, že jsem dopomohl k vítězství komusi, kdo se pak zachoval úplně věrolomně. 


Ostravaci to prostě přechytračili - a u koryt zůstávají staří matadoř ČSSD, ANO, o kterém vlastně nikdo nic neví, jen že je "Babišovo" a nakonec i oblíbený "jazýček na vahách" - KDU-ČSL. 





14 komentářů:

  1. Kocoure, držím ti pěsti, ale raději si velké iluze nedělej abys nebyl moc zklamaný. Ono Bratrsvo kočičí pracky to vždycky nějak zašmoulí. Ano, je potřeba vzít u voleb rozum do hrsti a ptát se paměti a svědomí. Ale být připraven na to že tunely a penězovody budou fungovat i nadále.

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzrálí komunisté. Zalkl jsem se, čta to.
    Jak to, že tenhle výrok necitovaly deníky na předním místě? Že nesleduju-li TV, a to pořád, nevím o tom?
    Člověk, a hodně člověků jako jsem já, někoho - něco volí. Pak zjistí, že byl vůl.(Tohle je nepřeložitelné - pozn. překl.)
    Myslí si, že třeba, jednou, konečně, by se tam dostalo mé bratrstvo bílého klíče. A ono je to to kočičí pracky.
    MMVCh je fantastická knížka, napsaná a kompletně namalovaná Pavlem Čechem - Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Jsme-li u těch kluckých bratrstev Ale pozor - ve skutečnosti pro dospělé! Máloco tak doporučuju. Vydala Verunka Reynková a spol., Petrkov. (Už je tam najednou bez táty a strýčka. Jen se synáčkem a jeho tátou. Uzavřela se jedna úžasná etapa.)

    OdpovědětVymazat
  3. V nepříjemném dni aspoň něco veselého. Přímo extra, super, mega. Když vezmeme v úvahu, co všechno bývá vyzrálé.
    Takové soudružky znám! Jsou bezva!! Jak tak vyzrály, tak už se nezměnily.
    Ono je v té větě ještě něco důležitého - ten strach z neznámého!
    V TV to nemohli citovat, protože se zabývali svíčkami a plyšáky.
    Je mi nepěkně, když vidím slyším, že za mne někdo v cizině mluví, ale úplně jinak, než by bylo třeba. Přes nespornou inteligenci Vrchního Rétora mám pocit, že se poprvé nebudu dívat na zítřejší slavnostní předávání čehosi... Smutný vývoj!
    Reynkovi: Etapa se uzavírá jedna za druhou... Jak to napsal bard: Kdo na moje místo?
    ST.

    OdpovědětVymazat
  4. No... každý, kdo má zahradu, ví, že po stadiu VYZRÁLOSTI následuje neodvolatelně buď seschnutí a ztvrdnutí, nebo rozklad, shnití a zplesnivění.
    Tož čakám!

    OdpovědětVymazat
  5. Nojo, někdy to ale bývá ořech. S tvrdou slupkou.

    OdpovědětVymazat
  6. Petrifikace... Až do monumentu!
    ST

    OdpovědětVymazat
  7. Babišovo hnutí mysli:

    Když už jsme se dotkli voleb, tak opravdu nedokážu pochopit, co si kdo může slibovat od soudruha Babiše a jeho hnutí mysli. S programem je na tom mnohem hůř, než svého času VeVerky, v podstatě jsou to jen takové náhodně posbírané, dost nesourodé a dohromady neladící výkřiky jiných, vykřikované dál. S propagandou je také mnohem primitivnější než zmiňované VeVerky, u kterých svého času Radek John odvedl docela dobrou práci. Ne, že bych mu to věřil, ale ve srovnání se soudruhem Babišem, se skláním před profesionalitou Radka Johna a Víta Bárty. O to víc na druhou stranu mi děsí, jak je možné po tom všem, co jsme tu už zažili, aby další populista, mediálním a dalším výkonem mnohem horší úrovně, dosáhl několikanásobně většího úspěchu. Nepochybně to svědčí o mnohem lepším načasování ze strany soudruha Babiše a také o tom, že volič se řídí mnohem víc emocemi, než rozumem. Ke škodě nás všech, jak jinak.

    V podstatě je to taková KSČSSD č. 2, jen je méně ukafraná a víc dělná, o to tedy vlastně nebezpečnější. Volič pustil k lizu partu, která na dotacích hrabe mnohem víc miliard, odhadem asi o jeden řád víc, než nechvalně proslulí solární korzáři. Kozel se tedy stal zahradníkem a aby bylo na dotace a na úplatky armádě, policii, úředníkům a ovčanům, tak zatíná sekyru hlouběji a hlouběji.

    Ostravák:

    Tuhle partu neznám, ale taky je to zjevně pořád a do kola ten samý scénář, jako u všech ostatních populistů, tedy najíst si partu naštvaných a zklamaných, oslovit jí a postavit se jí do čela. A co si budeme povídat, o prachy a vliv jde vždy až na prvním místě... Pravda, spojení se soudruhy asi nebylo optimální. Někdy je lepší pokorně počkat v opozici a na házení klacků pod nohy využívat svých lidí v kontrolních orgánech. Jenže obávám se, že tady, podobně jako jinde v euroatlantickém civilisačním okruhu se už dávno přestalo myslet a konat s výhledem na horizont delší než volební období a kolikrát ani tak dlouhý ne. To samozřejmě nemůže přivést k dobrým koncům.

    OdpovědětVymazat
  8. Mluvil jsem s lidmi, kteří ANO, Babišovce volili.
    A ti říkali - "Babiš nikdy nikoho nenapadá, jedná klidně, na nikoho (téměř nikdy) nehází pomluvy. Na rozdíl od způsobu, jak reaguje odstavený Kalousek a "knížepán" i ODS, která se i stébla chytá, je to značná změna v politické rétorice. A ANO jsou "lidoví" - v Ostravě celé týdny běžela kavárna - čítárna, kde si člověk mohl přečíst kousek dobré knihy a dostal k tomu zdarma kafe a koblihu. Teplo, útulno, na stěně originální obrazy mladých výtvarníků hudba prvorepublikového stylu. Na tohle slyší i chudí důchodci.
    Takže já si nemyslím, že by to Babiš dělal špatně. Myslím, že to dělá naopak moc dobře - na to, že ve své "pidistraně" téměř nemá žádné osobnosti je to obrovský úspěch. Jen Andrej a koblihy.
    A ještě něco: Zatím se ANO nestačil zdiskreditovat - navíc má spoustu sdělovacích prostředků pod palcem. Takže by skandál vlastních lidí dokázal "nenápadně"rozmělnit. Takový náš Berlusconi.
    Prostě proti tomu kontinuálnímu nenávistnému poštěkávání ostatních "zavedených" je to změna.

    OdpovědětVymazat
  9. Babiš:

    Já jsem neřekl, že by Babiš byl hňup, ani nenaznačil, naopak, to je velice inteligentní pán. Dokonce natolik, že nezblbnul sám ze sebe, podobně jako svého času Vít Bárta a působí navenek velice nenápadně, dělně a skromně. Na rozdíl od Berlusconiho, který se choval a chová fanfarónsky, tak Babiš ne, to mu velice prospívá a věřím, že o tom ví a pěstuje si to. Může to být trochu rozdílem mezi námi zde a Italy, ale přeci jen bych řekl, že je Babiš je úplně jiná bytost z úplně jiného těsta. Na rozdíl od Berlusconiho, je ale Babiš lidový. Zatímco Berlusconi by spíš předvedl velkolepou show, Babiš přijde s něčím jednoduchým a lidovým, třeba koblihami. On i ten jeho dotační násos, orientovaný na bionaftu, biolíh a podobné záležitosti, je takový mnohem lidovější, než třeba solární elektrárny v tom ohledu, že hrabe pod sebe jak jeho impérium, tak i halda zemědělských troubů, která si pěstováním řepky devastuje půdu do budoucna, takže si za prachy zavírá oči nad průšvihem co teprve přijde. Zkrátka a dobře, není snadno čitelný a není tam za nás, ale sám za sebe a pro sebe. Jestli si nekdo myslí něco jiného, tak je naivní, hodně.

    Nechá-li se někdo "koupit" za koblihu, nesvědčí to příliš dobře o jeho rozhledu a inteligenci.

    Babiš velice geniálně načasoval a provedl svůj příchod a podívám-li se kolem něho, tak nevidím v jeho okolí nikoho, kdo by byl srovnatelně inteligentní a zároveň měl šanci uspět u veřejnosti.

    Zkrátka a dobře, že současně tzv. zavedené partaje, včetně TOP-09 zasluhují skončit v propadlišti dějin a zapomnění, o tom není sporu. Už aby to bylo. Já si jen ani trochu nejsem jist, že zrovna Babiš je to, co by nás posunulo vpřed k lepším časům pro nás všechny.

    Nediskreditují se? Jestliže jsou ochotni začít si v Praze něco s Březinou a jeho KSČSSD, který se kupříkladu účastnil (ne)dozorováním loupeží v Dopravním podniku Hl. m. Prahy, tak nevím, přinejmenším to hodně zavání. Nehledě pak na podivné kočičí a jiné vazby. Zkrátka vyčkejme a uvidíme, já zatím jen vidím, že mediálně a jinak v tom umí mnohem líp bruslit, ale zatím nic víc. Po věcné stránce tu máme zatím jen zvyšující se zadlužení a neproduktivní výdaje. Důvodů k nějakému optimismu je opravdu jen poskrovnu.

    OdpovědětVymazat
  10. Jasně. Jenom až se Babiš vrátí do byznysu - kdo na jeho místo?¨
    Navíc - pořád čekám, kdy se ANO nějak postaví k mezinárodní situaci - IS, Irán, Palestina, Ukrajina atd.

    Věci důležité pro budoucnost světa nebo aspoň Evropy. Zatím se šikovně jakémukoliv postoji vyhýbají.

    OdpovědětVymazat
  11. StK:

    To je totiž problém české politiky obecně, že tady nejsou politické strany, které by se výrazně profilovaly nějakými postoji a názory a na nich vyrůstaly nějaké viditelné osobnosti. Většina místních politických projektů byly a jsou většinou záležitostí jednoho muže. Nebo jsou záležitostí jednoho muže, co zdárně odstranil předchozího muže. Kam se nepodíváte, ani jedna partaj nefungovala a nefunguje úplně normálně, snad krom bolševiků, ale to jsou extrémističtí exoti a nikdo normální a rozumný by s nimi neměl chtít mít cokoliv společného. A hnutí mysli pana Babiše není výjimkou. Je to pravda mnohem lépe zvládnutý projekt než VeVerky, ale:

    Jak si mají chudáci udělat názor na mezinárodní situaci, když si chudáčci malí nestihli zjistit, co ti ovčánci vlastně chtějí slyšet. A jestli už vědí, co chtějí ovčánci slyšet, tak jak s tím mají vylézt ven, když se to v Bruseli nebude líbit?

    Budou si ale kluci muset vybrat, všem najednou se nezavděčíš a dřív či později budou muset s barvou ven. Z toho váhání a odkladů tipuji, že se nám to líbit nebude, nebo to bude v lepším případě takové neslané nemastné a celé nějaké nanicovaté, ani ryba, ani rak, ani pěšky, ani na voze...

    Leze mi z nich taková rozplizlá améba, co sežere na co přijde, aby byla větší a větší...

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě vám neunikl dnešní rozhovor s Klausem - o Havlovi. Mf DNes.
    A článek v LN o tom, co pronášel senátor Doubrava v Luhanské republice. To je snad přímo trestné.
    A včera v LN povídání o konci bratří Reynkových. Velmi smutné! V příloze pak dlouhý rozhovor se spisovatelkou Sylvií Richterovou...
    Konec přehledu tisku.

    Babiš: génius podprůměrnosti?
    ST.

    OdpovědětVymazat
  13. Babiš / přehled tisku / ST:

    Za přehled tisku díky, něco už bylo zhlédnuto, něco teprve bude a na něco se nedostane, podobně, jako kdykoliv jindy :-)

    Naší místní politikou a VIV (Velkou informační válkou) o Ukrajinu se snažím zabývat co nejméně. Ta témata jsou totiž velice bezútěšná a hrozí při tom depka nebo zblbnutí, případně rovnou oboje.

    Babiš:

    Ano poměrně dobře trefeno. Já bych to upřesnil. Ten pán je ve skutečnosti nadprůměrně inteligentní a výkonný a zároveň bezzásadový. Navenek ale působí jakoby podprůměrně, takže nadprůměrně dobře klame tělem. Nicméně ona zkratka, génius podprůměrnosti, je úžasně krátká a stejně tak výstižná. Díky, zkusím to udržet v hlavě :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Génius podprůměrnosti: precizní, dokonalý (zapomněl jsem předeslat anticky, vy si to ale u mne stejně doplníte) termín - definice -kvalifikace.
    Ále jendže... já totiž cítím, nějak, jakkoliv su v ekonomice i politice blb - že na AB to zcela nesedí. Tudíž asi prostě nesedí. U pojmů a la tento platí - ano nebo ne. Tertium non datur.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)