Prohledat tento blog

neděle 19. října 2014

Tempus, time, doba - tedy čas




Jeseníky, 6. října 2014





   Sedím ve svých milovaných Sudetech na chalupě u počítače, občas přihodím do kamen polínko ze smrku, který tu před třiceti lety vůbec nebyl a přesto stačil vyrůst a začít se nebezpečně naklánět nad naši dřevěnici a proto jsme ho museli porazit. 
Ta chalupa má na trámu krovu vytesáno švabachem   Alois Miller - A.D.1848. 


   Když jsme ji v roce 1954 za 400.- Kčs (téměř celý jeden plat mé maminky) koupili, měla právě 106 let, šindelovou, částečně shnilou  střechu a pramen pitné vody dvacet metrů za stodolou. Pramen se ztratil, když tu Rudné dolu dělaly průzkumné vrty, aby našly uran, střecha je už z plastu napodobujícího eternitové tabulky, protože ty z roku 1960 za ta léta porostly mechem a začaly propouštět vodu a máme tady dokonce elektrický proud, který tehdy měli jen v hospodě, ve Smíšeném zboží dole ve vsi a na poště. Ale ani jedna z těch institucí už nefunguje, jen tehdy opuštěný a devastovaný kostel byl mezitím renovován (prý za německé a polské peníze) a dochází tam z Polska farář sloužit mše pro asi desítku zdejších praktikujících věřících. Jednotu či Budoucnost nahradily dvě vesničanky, které si ve svých domech otevřely mini obchůdky - a tam se dá nakoupit 90% toho, co člověk potřebuje. Otevřeno od osmi do osmnácti hodin, zavřeno jen v neděli - kromě prázdnin, kdy je tu více letňáků. To je pak otevřeno i v neděli dopoledne - co kdyby nějaká hospodyňka zapomněla koupit cosi důležitého pro výrobu slavnostního oběda? A chlapi si staví vlastní hospodu na hřišti za bývalou školou - tři spojené UNIMO buňky. Tady ještě spolupráce funguje. Protože vesnice, kde není kotel, škola a pošta jako by nebyla. Jo - pošta. Tak ta se udržela. Dvakrát týdně na dvě hodiny. Ale zdá se, že i to stačí. Další tři jsou  cca 15 - 20 km daleko. Takže bez auta štrapáce na celý den.  

   Díval jsem se před chvíli na pořad v televizi ZOOM o plavbách starověkých Řeků z doby Alexandra Velikého. O hrdinských činech mořeplavce Odyssea a o hledání pravdy v takových starověkých eposech. A přepínám mozek na volnoběh - ať  si dělá, co sám chce. Čili následný text bude psaný bez nějakého plánu, nějaké osnovy. 

=====IIII=====

   V pořadu se poměrně věrohodně dokazuje tak velká a neuvěřitelná věc, že Řekové byli před cca dvěma tisíci lety schopni doplout přes Černé a Kaspické moře a Aralské jezero až do Íránu. Vychází se z Odysey a zpráv z doby Alexandra Velikého. Vodní hladina moří byla ještě tisíce let po konci poslední doby ledové vyšší o cca padesát metrů a tak plavba nynějšími pouštěmi kolem významných a tehdy prosperujících starověkých měst byla možná - po dávnověké řece nebo spíše kanálu mezi dnes téměř vyschlými moři. 
A když porovnávám historii s nynější hysterii kolem globálního oteplování, kdy prý vzestup moře o několik málo metrů, způsobený (hypotetickým) rozpouštěním ledu v polárních oblastech způsobí "celosvětovou katastrofu" tak ano, linie pobřeží se v tom případě změní. Bude to ale trvat desítky nebo spíše stovky let a lidé se, stejně jak v předchozích dobách přizpůsobí. Budou muset. Jako se předtím museli vyrovnat s poklesem hladiny. Prý "Benátky budou pod vodou!". Když se podívám na "podmořskou" výšku některých části Holandska je vidět, že řešení znali už naši předci. Hráze milí alarmisté, hráze...

   Člověk, civilizovaný člověk je na zemi poměrně dost dlouho na to, aby si konečně uvědomil, že proti silám přírody je stále ještě nepatrný. Dokázal zamořit svinstvem některé řeky i moře. Dokázal vykácet lesy, aby měl dřevo do hutí a skláren - ale když ten středověký průmysl skončil pro nedostatek surovin, kopce zase zarostly. A dneska marně dumáme, proč se tenhle hustě zalesněný kopec jmenuje třeba Lysá hora. 

   Když jsem byl asi tak pětiletý, ze tří betonových schodů před chalupou jsem mohl pozorovat protější kopec, kterému se říkalo Hadí vrch, jak v jeho nižších partiích zraje obilí a brambory na políčkách neodsunutých vdov po Němcích, kteří zůstali někde u Stalingradu a nahoře se pasou stovky ovcí, patřících Státnímu statku. Přelévaly se jako bílé skvrny mezi větrolamy, které rostly na kamenných hromadách. Ty vznikly za staletí osídlení tím, že se kameny z polí dávaly na jejich kraje a pak se tam uchytily keře, hlavně lísky. Ostatně - táta to nafilmoval barevně na film osmičku, takže to není jen nějaká idealizace dětství. 

   Schody zůstaly na svém místě - jenže pro stromy na protější kopec už nedovidím. A pokud zajdu kousek vedle, kde stromy nejsou tak zjišťuji, že se dívám na hustě zalesněný kopec, kde se už nemůže nic pást. Leda zajíci.

1954
2010
 V chalupě, kde se tehdy svítilo petrolejkami - měl jsem jako kluk povinnost do nich dolévat petrolej a před setměním vyčistit starými novinami cylindry u všech tří lamp - je dneska digitální TV i počítač. Ale zmizela voda ve studních. Místo ovcí jsou okolní kopce rozparcelované elektrickými ohradníky, které oddělují stáda krav od "veřejného prostoru". Už skoro nikdo nechová žádná domácí zvířata - ostatně jsou tu většinou už jen potomci bývalých Sudeťáků a bývalí "letňáci" - nyní už spíše jejich děti, často v důchodovém věku. Jenom kamenolom, který už před šedesáti lety hrozil pohltit kapličku nad ním ji stále nezlikvidoval. Je totiž už v soukromých rukou - a v úpadku. 

2012
1955
  V neděli jsem šel fotit na kopce nad Vrbnem. A když jsem už nafotil pár obrázků, uvědomil jsem si, že obchod ve vsi je v neděli zavřený a já nemám chleba na večeři. Tak jsem se spustil do Vrbna, kde je prý supermarket Albert otevřený každý den. Byl skutečně otevřený a chleba měli čerstvý. Jako ve městě. Jasně Město Vrbno je všude na cedulích, tak proč "jako". Tož jsem něco ještě přikoupil a vydal se na autobus. Jenže doba se změnila. Nikdo z místních nevěděl kde nějaký autobus stojí. Mladí lidé před supermarketem dokonce tvrdili, že z Vrbna žádné autobusy nejezdí. Nakonec si jeden starší pán vzpomněl a poslal mě k lékárně. Bylo kolem pěti hodin odpoledne a jediný autobus jel podle jízdního řádu až ve 22:25. Celkem tři denně - 06:25, 14:20 a ten večerní. Zato jedou každý den - i v neděli. Kdo chce jet mimo udané časy, musí holt mít vlastní auto. To jsem neměl (do lesa si obvykle nenosím ani kolo [;>) a tak jsem se
vydal po silnici domů - na přechod přes kopce zpátky jsem se už necítil. Slabých patnáct kilometrů. Pokoušel jsem se sice stopovat auta, ale starému chlapovi ve vojenských maskáčích Slovenské armády  - příležitostný výprodej za hubičku, maskáčová bunda, gatě a čepice za celkem 110 .- Kč - no nekup to!) - do lesa nejvhodnější oděv, nikdo nezastavil. Nakonec - ani se jim nedivím. Mohl jsem být považován za zběha. Nebo za "lesního bezďáka". Každý mě raději velkým obloukem objel a přidal plyn. Navíc se stmívalo. Pak už jsem marného mávání zanechal a raději přidal do kroku. 

Když jsem kolem osmé hodiny večer konečně docházel domů a krátil si cestu přes kamenolom, velebil jsem firmu Evolve za to, že do telefonu vestavěla docela silnou svítilnu. Nikam jsem v lomu nespadl, ani o lžíci bagru hlavu nerozbil. Jen jsem cestou snědl obě dvě velké housky a celý balíček sušenek, které jsem nakoupil kromě chleba. Hlad je hlad. Večeři jsem si už nedělal, osprchoval se (máme koupelnu s teplou vodou, heč!) a zapadl do kanafasu. 

1956

2012

1955

2012

















































   Druhý den jsem po snídani na půdě vyhrabal starý jízdní řád autobusů z roku 1973. Těch autobusů z Vrbna přes naši vesnici jezdívalo tehdy za den osm. Inu, časy se viditelně mění i v období jednoho života. Za chvíli se budeme ptát, co je to ten "autobus".

   Natož v delších časových intervalech. Jdete třeba takhle lesem a najednou narazíte na kameny vykládanou cestu, nastojato, takové vydrží celá staletí, klenuté kamenné mostky - cesta, která začíná v lese a končí po několika kilometrech - taky v lese. Pravda, občas uprostřed ní roste staletý strom - ale stejně... 
Nic divného, je to jen stará hornická cesta, po které se dopravovala ruda z dolů do hutí v údolí a dřevo zase do dolů - jednak na výdřevu, jednak jako palivo, protože skála se tehdy lámala ohněm a vodou. Nicméně mate pocit, že jste narazili na nějakou jinou kulturu. Mimozemšťany. A oni to byli jenom středověcí horníci. 

   Když si uvědomíte takové souvislosti tak zjistíte, že dnešní problémy jsou opravdu jen "pěna dní". Jestli se stane Věra Jourová eurokomisařkou nebo nestane. Co na tom záleží? Pokud se stane, stejně prý musí zapomenout, z jaké země pochází a jednat "ve prospěch celé EU". Mimo jiné, na celé věci je pozoruhodné hlavně to, jak se z české ministryně stává E-úřednice. Její názory, její řeč se pozvolna mění - inu finanční přínos takové funkce je opravdu nesmírně silný přesvědčovací prostředek. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej! Ostatně - celé to "grilování" či jak tomu říkají se nápadně podobá iniciačním obřadům a zkouškám při vstupu do nějaké sekty. Hermetici? 

Nicméně, abych paní Jourové nekřivdil - jak podotkla v TV jedna EU sufražetka - prý se vyhnula jasné odpovědi na to, zda bude prosazovat "rovnost pohlaví a sexuálních menšin". Pokud jsem už dříve zaregistroval, Věra Jourová si nemyslí, že by povinné kvóty žen v managmentu velkých podniků byly ku prospěchu - ať už těch podniků, nebo žen samotných. Nedbat na skutečné schopnosti pracovníka a přihlížet k tomu, co má mezi nohama je prostě diskriminace a je jedno jestli pozitivní nebo negativní. Podle toho schematu by ve vedení mělo být také 4% leseb a gayů. A možná by se našly i jiné"menšiny". Třeba tělesně postižení. Zrzaví. Nebo Romové. Prostě sociologický vzorek obyvatelstva. Jourová není hloupá a ví, že tudy cesta nevede.    



   Stávající "nevyvratitelné pravdy" se sice v budoucnosti možná ukáží jako nedomyšlené, překonané. Dnešní strachy se budou jevit jako tmářství a některé současné šílené teorie jako prognostické vizionářství, které jen nebylo ve své době pochopeno. 
Svět s nezastaví. Neživotné národy vymřou, ty životaschopnější si najdou svou cestu, přizpůsobí se okolnostem. Jako krysy.

   Ale už  je jedenáct hodin, přiložím ještě jedno polínko na noc, aby bylo zítra při snídani v světnici teplo a zalezu. V podkroví, kde spím, bývá ráno mezi 10 a 13 stupni Celsia. To si pak člověk dává moc pozor, aby se náhodou neodkopal...  Doslova.














Dodatek z dalšího dne:

   Kdo se ale odkopává neustále jsou naši "zpravodajci". Myslím,že by se jim mělo říkat nějak jinak - třeba "hlasatelé jediné správné víry" nebo tak podobně. Dnes jsem na sebe pustil TV už k večeru a rychle jsem ji zase vypnul. Ozval se telefonicky zpravodaj z Doněcku. Mladý člověk, něco pod třicet - aspoň podle vestřiženého obrázku. Na zastávku autobusu tam dopadl granát nebo snad raketa Grad a zabil sedm lidí. Další střela dopadla poblíže školy. Další čtyři mrtví, naštěstí dospělí - tedy vlastně proč "naštěstí"? Ono je to jedno. Město sice drží separatisté, ale náš mladý novinář už bezpečně ví, že granát vystřelili právě oni, aby... 
Proč vlastně? Aby mohli tvrdit, že to udělala ukrajinská armáda? Protože zbraně jsou na obou stranách nepřehledného konfliktu stejné, tak náš objektivní novinář má asi telepatické schopnosti. A taky mobil, aby své domněnky  mohl za tepla sdělit českému národu v přímém TV přenosu. Myslím, že pravdu, skutečnou pravdu nezná nikdo. Možná ani ten, kdo střílel. Mohl se taky třeba jenom netrefit. Nikdo, kromě našeho zpravodajce.. Tomu je vše jasné. Bylo patrně jasné už předem. Kdysi jsme se v takových případech ptali "Jsi skutečně tak blbý nebo jen navedený?" 

Existují ještě novináři, kteří nejsou "navedení"? Nebo už všichni vymřeli jako dodo? 
Byli vyhubeni jako ten důvěřivý pták?

Nejsem si jistý, jestli jsou ti Vševědové na všech stranách všemožných konfliktů k pláči nebo naopak k smíchu...

24 komentářů:

  1. Bože to je nádhera na konec týdne a před spaním. A ty fotky.
    Sudety - věčná rána, věčné téma, věčná tabu, věčné výčitky beze slov i slovy z obou stran... Ale je třeba být dost kovaný ve znalostech, než přijmu výzvu k diskusi. Varuju. Až dopřekládám své nejrozsáhlejší životní dílo o vsi na Moravě a názorech jejích obyvatel na poměry po roce 1918, budete koukat.
    Celé vyprázdněné krajiny - vandroval jsem jimi užasle a nevěřícně, já - vnitrozemec, před 46 lety na Karlovarsku i Liberecku. Předtím lesní brigáda 61 na Bílém Potoce a ve Vidlech. Od silnice odbočovaly cesty, které brzy zanikaly, končily. V Liberci jsem v rodinách náhle viděl drahé starožitnosti, kousky nábytku, mapy, knihy; dotaz po jejich původu hostitele náhle uvedl do strašných rozpaků... No - kdo seje vítr... ostatní, byť pociťováno jakkoliv, je druhotné. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  2. To není obhajoba kohokoliv Jakube.

    Není to ani obžaloba kohokoliv. Jsou to jen zprávy z dávných časů, které už minuly a není k ničemu se k nim, ke křivdám, vracet. Je čas zapomínat. Pozvolna a oboustranně. Víte, člověk musí správně pochopit slova POKORA a ZAPOMENUTÍ. Jsou tisíckrát silnější, než třeba SPRAVEDLIVÁ POMSTA a PRÁVO.

    Až tohle pochopí většina lidí, pak nastane mír na Zemi.
    ===
    Tedy - NIKDY...

    OdpovědětVymazat
  3. Ano. Ve všem.
    A i stejné myšlenky a pocity při šumavských toulkách. Hromádky kamení a zídky v dnes již vzrostlém lese...

    OdpovědětVymazat
  4. Ale jistě.
    A teď vám přepíšu svůj převod pár vět, co jsem zrovna (přísahám) převedl: "Opravdová lidová melodie je hutná a krátká, podle toho pak má v sobě cos čerstvého, zdravého, drzého, začasté hrubého; německá lidová melodie bývá nezřídka trudnomyslná a chmurná, často koketní a žertovná, avšak naivita a přirozenost zůstávají jejím význačným hlavním rysem. Je nutno uznati, že skutečná píseň je poeticky i muzikálně výtvorem náležejícím výhradně germánské můze. Právě tak patří slova "Sehnsucht" a "Gemüt", vyznačující území písně a tvořící její dřeň, pouze německému jazyku a zůstávají nepřeložitelnými." A tak dál...

    OdpovědětVymazat
  5. Mám snad hledat obrozenecké texty, abych dokázal, že propaganda není výmyslem posledního sta let?

    Nebo přeložené arabské texty, které popisují křižácké výpravy do Orientu?

    Případně další a další.
    ===
    To je přece historie. Co mi vadí daleko víc je skutečnost, že si různí američtí představitelé berou do huby presidenta Zemana (je to sice samolibý mluvka, ale není hloupý a je to český president, vážení) a peskují ho jako nějakého třetiřadého úředníčka, který má výsadní právo mlčet a poslouchat panstvo. Vlastně taky nás všechny za to, "...že si asi už nevzpomínáme, kdo vlastně nás osvobodil a vždy stál při nás." Proto nechápe, že si můžeme (Zeman i Sobotka) dovolit mít jiný názor na sankce proti Rusku.
    (Toto pronesla předevčírem v TV jakási sublaterní úřednice z Bílého domu.)
    ===
    Pasivitu Západu při událostech roku 1968 si dosud pamatuji dobře. Tehdy totiž bylo Rusko silné a oni "jen dodržovali domluvené mocenské rozdělení světa". Řekl bych, že to byl takový malý, tichý Mnichov II.

    Víte, přátelé, tohle by si třeba proti Polsku nedovolili. Poláci totiž dobře znají pojem "honor". To znamená nejen čest, ale i dobré jméno, "pewność siebie" - sebevědomí, sebeúcta.

    Když jsme se zbavili staletého poručníkování německého a pak desítky let ruského, máme si snad nechávat líbit poručníkování EU nebo USA? Proč? protože jsme malí? Přečtěte si Písně kosmické od J. Nerudy - pokud stále máte pocity české malosti.

    (Mne, jako polovičního Poláka to dost naštvalo. Ale ryzí Češi to třeba snesou s nonšalancí.)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsme malí, slabí... Sv. Čech.
    Jistě, já to jen nevidím tak vyhroceně. A proč by vůbec bylo bývalo mělo Bílý dům napadnout v srpnu 68 cokoliv podniknout?Pasivní, prostě jen obsazené zemi, jež už dávno byla de facto kolonií? Když Hájek po protestu v OSN dostal za dvě hodiny příkaz jej odvolat? A udělal to?! Když vděčnost tady už 46 (!) byla zcela minimální, resp. žádná - ?

    OdpovědětVymazat
  7. Ale o to přece nešlo, jestli USA měly/mohly/chtěly v ´68 něco udělat. To už je taky historie.
    Ale "prcat" mi presidenta žádné úřednice nebudou!
    To klidně zvládnu sám, sám si svého presidenta spr... zkritizuji. Zeman má prostě jiný názor. Sobotka je zase opatrný. Ale k sakru - to snad je ta svoboda, ne? Ale z pod té ženské s pochodní, (kterou Státům věnovala Franice) zní od nějaké státní (cenzuováno) něco úplně jiného. V tom vidím problém. Tedy spíš cítím.

    POKORA? Ale jistě. Ale taky RESPEKT. I když je to stát - trpaslík.

    OdpovědětVymazat
  8. Na svého prezidenta si budu plivat sám ...
    Tak z tímhle jsem se dokázal ztotožnit u těch předchozích, ale u Zemana mi to nějak nejde.

    Je to o tolik horší samolibý narcis anebo ze mě za ty 2 roky dokázal vytřepat poslední zbytky "honor"?

    Přesto to s nonšlancí nesnáším, jen se tiše stydím. Stydím se jak za svého prezidenta, tak za ty, kteří ho volili

    OdpovědětVymazat
  9. Ať je ten "samolibý Ovar" jaký chce, je to t.č. první občan téhle miniaturní zemičky. President. Představitel nás všech.

    Kdo se vyvyšuje nad našeho presidenta, vyvyšuje se i nad Kotlinku a tedy i nade mě. To mi vadí.

    OdpovědětVymazat
  10. Něco na tom je. Tak pobouřeně to nevidím, no starší pán, co toho už zažil, děti... ale přece.
    Hlava státu je vnitřní věc jeho občanů. K nadávání, pomlouvání, plivání, pohrdání, divení. Část nás jej chtěla - část má teď právo/povinnost výše řečeného.
    (Vazbu Něco je k něčemu nenapodobujte. Germanismus.)

    OdpovědětVymazat
  11. Nojo Kapitáne
    stydíte se prý i za ty, kteří Zemana volili. Klidně jsem to mohl být i já. Že jsem sekundárně volil knížete na věci nic nemění - kdyby býval byl vyhrál kníže, mrzela by mě dneska pro změnumoje volba. Bylo málo informací a hodně pomluv. A oba dnes jednají jinak, než se jevili tehdy.
    Já volil "potetovaného Vladimíra", protože ho znám osobně. Ale nevyšlo mi to a sázka na Schwarzenberga taky ne.
    Nicméně: Miloš Zeman je právoplatně a demokraticky zvolený vrcholný představitel naší republiky.
    Dále jsem už to popsal výše. (To je věta, co?)

    OdpovědětVymazat
  12. Ano Kocoure, je. Máme co si přála většina těch, kteří volit přišli.
    Ostatním to bylo jedno. Patří jim to.
    Bohužel. To je demokracie.

    Moje volby mi také nevyšly

    OdpovědětVymazat
  13. Vystrájaní ultraortodoxních u Západní zdi (prosím, takto): jejich persekvování, sekýrování, omezování 9/10 ostatních obyvatel země se stupňuje, sílí. Ovšemže, je jich pořád víc, a to geom. řadou (podobnosti nejsou náhodné). Zoufalství. Sami proti sobě. Skýtají zadarmo úžasnou munici antisemitům, -izraelitům atd.
    Ženy nesmějí číst tóru... Přitom, zítra o tom zase přednáším, hebrejští k l u c i byli gramotní přes celý negramotný evr. středověk. Bezmoc. Chandra. Bohužel to nemůžu řešit flaškou.

    OdpovědětVymazat
  14. Kocoure, nad to s tím samolibým ovarem by mohl být zajímavý pokec. Sice by to byl víc monolog z jeho strany, jenže má úžasné vědomosti. Vůbec nic o naší dnešní politice. O životě, Vesmíru a tak vůbec...

    Jakube, netrap se, oni tam kol té zdi se kvůli nám také netrápí. Představ si, co o tom ví rolník ve střední Číně. A Ty bys kvůli tomu nespal a trápil se.. Prostě je to nějaký problém, jeden z mnoha. Jenže ausgerechnet v důsledku sdílení nějakého kulturního prostředí a v něm šířících se memů nasazený do hlavy. A to ani netušíš, co třeba kdesi v hloubui naší galaxie nebo kdesi o moc dál...

    OdpovědětVymazat
  15. Jakube, navíc mě napadá, že to těm ženským vyhovuje. Tak jako jiným ženským vyhovuje být pod lajntuchem. A podobně. A že ultraortodoxní z jedné i z druhé strany mají k sobě velmi blízko. Čožpak Tóra není základem islámu?
    A když už jsem to nakousnul, k tomu zahalování a odhalování, kdyby se nějaká afričanka, která doma chodí nahoře bez tady tak rprocházela, daleko by nedošla. Byla by policejně sebrána za přinejmenším přestupek. Nehledě na to kdyby někdo vyrazil oděný jen penisovou rourkou. Ve všech kulturách je tabuizováno odhalování, nikoli zahalování. Tak i v naší. To až "my" tady zavádíme pod rozličnými záminkami "práv" muslimek (zajímavé, že afričanku nahoře bez bychom s jejím "právem" poslali kamsi) prosazovanými modrými punčochami typu Maruška Telecí -Hovězí, nebo bezpečnostními záminkami, ačkoli skutečným důvodem je, že nás muslimové tak nějak serou a proto vymýšlíme, jak jim to ti znepříjemnit, samozřejmě, že v souladu s "lidskými právy". Tak například těm ženám, které se nezahalené cítí jako by se ty zdejší cítily v Africe, kdyby byly nuceny být na veřejnosti "nahoře bez", například kvůli "identifikaci podle tvaru ňader (nějaké "rozumné" zdůvodnění proč je vždy po ruce)říkáme, že zahalování je porušování jejich lidkých práv. Co jiného je to, než "vaření kůzlete v mléce jeho matky"? Místo abychom ty, kteří zde štvou proti nám, hlásají, násilí, vyzývaj k násilí či páchají násilí, sofort vyhostili odkud přišli. Takový mítní "imám" štvoucí v místní modlitebně už následující den má sedět v letadle s jednosměrnou doživotní propustkou. A to se má týkat všeh. A pokud jde o udílení občanství, mělo by být udíleno podmíněně a jako definitivní až po dostatečně dlohé zkušební době a podmíněné bezúhonností. Ostatně dávám v úvahu všeobecnou možnost, u každého, odejmutí občanství jako trest za vybrané trestné činy. Aby to plnilo funkci jako někdejší vyhnání z kmene.

    OdpovědětVymazat
  16. Jojo Schumachere, tentokrát podepisuji já.
    Zahalování/nezahalování je jenom zástupný problém. Když se podívám na obrazy ze středověku, na šlechtičny s hedvábným šátkem, ze kterého koukal jen obličej a v šatech, kde nebylo vidět kouska kůže kromě obličeje a rukou tak si říkám, že islám vlastně jenom zatvrdnul kdesi ve středověku. Vlasy přece mohly být viděny jen u chudých svobodných žen - a kurev. Dneska se všechno odhaluje - nijak mě to nepopouzí až na to, že ve vypasovaných kalhotách se obvykle producírují ženské, které by měly nosit nanejvýš tak širokou sukni pod kolena, a naopak ty, které by tímto způsobem mohly zvyšovat chlapům krevní tlak chodí v nějakých planďatých gatích s rozkrokem u kolen.
    Budu-li z nějakého důvodu muset být někde v Amazonii, tak bych také nesl z nelibostí, kdyby mě místní nutili používat místo gatí penisovou rourku.
    Protože on to není problém v zahalování/odhalování té či oné ženské, ale v nátlaku, aby se takto oblékaly všechny ženy.
    Takže s jednosměrnými letenkami naprosto souhlasím. V Quataru Evropanky musí pobývat v turistických rezervacích (a je tam dost draho!) nebo se chovat jako muslimky - včetně chůze ve vzdálenosti tří kroků za pánem tvorstva. Nebo tam nejezdit.

    Pokud se budeme takto nekompromisně chovat i my k našim "hostům" - vlastně nebude problém. Časem jednoduše zmizí. Jenom ty naše "sluníčkáře" a miltikultičky" je třeba rázně umravnit. Nejlépe školením na místě samém - v nějakém Islamistánu. V případě neúspěchu školením opakovaným ad libidum.
    A když se jim tam bude líbit, bylo by vhodné jim umožnit pobyt doživotní. Ať si užijí.
    Ty dvě cácorky, které unesli "partyzáni" kdesi v Pákistánu (Pokoj jejím duším, asi už to mají za sebou) si to ověřily na vlastní kůži. Škoda, že taková zkušenost je nepřenosná.

    OdpovědětVymazat
  17. Kopce / Jeseníky / fotky:

    Hory byly jsou a budou nádherný. Mrzet mi pravda může, že divočina, kterou teď zarůstají, byla vykoupena pohnutými osudy mnoha lidí a poprasenými dějinami celé země a navíc s důsledky, které nás poškozují dodnes, ale na druhou stranu, to, že příroda má teď pro sebe víc místa a klidu než dřív, je svým způsobem dobrá zpráva. Je tam nádherně.

    Unesené cácory:

    Pokud vím, nikdo je nenutil a odjely tam dobrovolně, následky jejich blbé volby si ponesou samy. S největší pravděpodobností skončily, aspoň z počátku, v nějakém harému, pravděpodobně odděleně, aby je to nesvádělo ke kravinám. Jestli jsou nebo nejsou po smrti nyní, závisí trošičku na nich samotných a nejvíc ze všeho na jejich štěstí. Já myslím, že štěstí je opustilo už když je napadlo vydat se do těch pekelných krajin, kam lidi se zdravým mozkem zavítají jedině na palubě bombardéru s hodně silnou stíhací ochranou.

    Odhalování, zahalování, jednosměrné letenky a pod.:

    V podstatě souhlasím s Obuvníkem. Určitě bych pokud možno nikoho k ničemu nenutil, proč taky? Energií a silou se má šetřit a vynakládat jí, jen když to má smysl. Nejlepší tlak či nátlak je ten, který není nutno vyvíjet. Jenže když se sem stěhuje kdosi, kdo se množí jak hlodavci a usilovně vyvíjí tlak na to, aby se to tu propadlo zpátky do středověku, nebo ještě něčeho horšího, tak je set sakra zapotřebí vyvinout na něj velmi silný tlak, aby toho nechal a když ne, tak ho lifrovat ven a ven a ven... Konec konců ona i legislativa na to jakž takž nějaká je, jen jí dodržovat. Copak tam nemáme, že je trestné zkoušet potlačovat práva a svobody jedinců a skupin? A nedělají to ti padouši imámští náhodou? Dělají a nejenže dělají, ještě k tomu navádějí jiné. Nabádat k vraždě je taky trestné, takže kde to sakra vázne? Jenže jak je vidět, na "nácky" se to uplatňuje a na ultrabolševiky a drzé vozembouchy ne. A proč sakra ne? Dávno je načase, jak na jedny, tak na druhé. Dojde to těm mamlasům, zprasí a zvořou nač sáhnou ještě před defenestrací nebo to bude až na těch, co se té defenestraci postaví do čela?

    Televize a rádio, co se zpravodajství týče, se skoro nedají poslouchat, buď se tam vede informační válka o dění na Ukrajině, nebo se tam multikulturně vymývají mozky a věřit tomu snad nemohou ani ty mluvící hlavy, co tu vypatlanost šíří do světa. No a nebo se nám snaží znovu prodat a vnutit globální oteplování, spoléhaje na to, že se na tu první podvodnou vlnu pozapomnělo, nebo zase plácají cosi o vychozených evropských penězích na nějakou beznadějnou a beznadějně drahou kravinu kdesi v Dolní Lhotě a nebo tam dokola vnucují chytrosti typu, že se tu podle statistik hodně chlastá. Bodejť by se tu nechlastalo, když je tu pivo a chlast obecně nejlevnější v celém širokém dalekém okolí a když tu máme řádově milionové posily z Ukrajiny a Ruska, kde cca 2/3 chlapů s tím chlastem větší či menší problém prostě mají. No ale podle našich genitálních mluvících hlav, Češi chlastají čím dál tím víc. Blbost! Starý pijou míň, nebo +/- stejně a mladý hulej, extázujou, perníkujou, nebo ještě něco hůř a to pěkně od nácti let. Je to dost vidět v dopravě, roste agresivita, bezohlednost a roste počet agresivních pokusů ujet policajtům. Ale Češi čím dál tím víc chlastaj... Nejvíc mi štve ten nedobrovolný měsíční příspěvek na něco takového. Kdykoliv narazím na české zpravodajství, tak do několika minut nejpozději, bych někoho praštil, s chutí.

    OdpovědětVymazat
  18. Draku, nutno zamyslet se nad tím, proč se sem stěhují. Proč se více stěhují tam, méně onam a vůbec jinam. Jakého různá míra přitažlivosti má společného jmenovatele. Například, nepochybuju o tom, že by se přistěhovávali, byl-li by tu přísný islám především s jeho důsledky. Proč vyhledávají země s více liberálním režimem, vysokou míru všeobecné tolerance a štědrým systémem sociálních dávek. Proč je pro ně Polsko přitažlivé méně než Česko. Proč je pro ně Česko přitažlivé méně, než Francie, Německo, Norsko, Švédsko. Proč a jak jejich chování ovlivňuje míru tolerance a nastavení imunitního systému.

    OdpovědětVymazat
  19. Sociální systém / Obuvníkovi:

    Já to říkám pořád, že už je dávno na čase, aby celý ten sociálně dotační, přerozdělovací a především rozkrádací humbuk, provozovaný navíc na dluh, konečně pořádně spadl na držku a přestal fungovat, přesně tak, jak zasluhuje už dávno. Však ono by se to pak velice rychle vyčistilo.

    OdpovědětVymazat
  20. Koukám, čtu a nechápu:
    ... Například, nepochybuju o tom, že by se přistěhovávali, byl-li by tu přísný islám především s jeho důsledky...
    Tož to já zas pochybuji.
    To mohou rovnou zůstat doma.Když jim ten islám předepisuje solidaritu s potřebnými. Jestli to funguje v praxi nevím. Nikdo z těch, kteří tam byli se o tomhle jevu nezmiňuje.

    OdpovědětVymazat
  21. On chtěl napsat n e p ř i s t ě h o v á v a l i - že?

    OdpovědětVymazat
  22. Jistěže Jakube, nepřistěhovávali, dobře jsi zalovil v mých závitech. Díky.

    OdpovědětVymazat
  23. On někdo krom vozembouchů, úchylných katolíků a bruselských prodejných magorů stojí o to, aby Evropu ovládl islám? Neděste mi prosím víc, než je nutné, život je sám o sobě poslední dobou děsivý víc než dost i bez toho...

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)