Prohledat tento blog

středa 26. listopadu 2014

Putin a jablko

 


  Někdy vznikají prapodivné "side efekts" - vedlejší efekty. EU se nedávno rozhodla, že Putina i s celým Ruskem  potrestá za zabrání Krymu a podporu ruské menšiny na východě Ukrajiny tvrdými hospodářskými sankcemi. A jak Unie řekla, tak i udělala. Rusko na to odpovědělo svými sankcemi, což se taky dalo čekat.




   Ale naši sadaři by měli Putinovi za sankce poděkovat - třeba tím , že nějakou novou perspektivní odrůdu jablek nazvou třeba "Putinovo podzimní". 
   Protože co se nestalo: Když Rusko přestalo od Polska brát různé zemědělské produkty, mezi jiným taky jablka, bylo třeba (Poláci jsou docela dobří hospodáři) přebytečné ovoce někde uplatnit. A tak se začala jablka "pod cenou" vyvážet na jih - i do Kotlinky. Což vyvolalo tlak na naše sadaře, kteří jednak zlevnili a jednak dali na trh jablka lepší kvality, než bylo dosud zvykem. 

   Obyvatelstvo, zlákáno přívětivou cenou a kvalitou si začalo jablka kupovat - najednou jsou jablka stejně drahá jako banány - zjistilo, že jablko je ovoce chutné a pozvolna si na ně udělalo zpátky návyk. Kiwi, pomeranře, grepy, mandarinky, granátová jablka a bůhví, co ještě jsou pro tentokrát zapomenuty - Češi jí jablka. Kdo nejí jablka, není Čech! Zjistil jsem, že jablka mám rád - léta jsem je nejedl až letos. Chválabohu - jsem Čech. A nemusím kvůli tomu poskakovat.

   A až sankce ustanou (až se konečně zjistí, že letos ani nejbližší roky nás břidličný plyn nespasí a po cestě přes Atlantik navíc dosti podraží) už tu bude návyk a i když se cena jablek opět zvedne, návyk na ně zůstane. I já budu kupovat drahá jablíčka - protože jsem si zvykl...


P.S.: Jsem zvědav, jaké budou politici používat argumenty, až se s Ruskem vzájemně přestaneme "sankcionovat". Slovensko, které donedávna hrdě prohlašovalo, že bude Ukrajinu zásobovat ruským plynem jeho "reverzní dopravou" zpět  pomalinku umlká. Jednak si uvědomilo, že za plyn patrně od Ukrajiny nedostane nikdy zaplaceno, jednak zlý GAZPROM prohlásil, že může zastavit dodávky i pro Slovensko. Nebo že mu plyn zdraží. To pak řeči o podpoře "svobody a nezávislosti Ukrajiny" nějak ztišují - až už skoro vůbec nejsou slyšet.

19 komentářů:

  1. Hra o Ukrajinu je hra o světový mír. Nic víc, nic míň. Vědí to obě strany. Kdo koho drží v šachu?
    ST.

    OdpovědětVymazat
  2. Jabka sním denně dvě až čtyry, od dycky!
    A teď poslouchejte, co vám zbývá:
    Navaratnam Viramothu, usměvavý drobný snědý kultivovaný medik, s nímž jsem chvíli krásně spolunažíval ve Švehlových kolejích (dnes UK), stejně jako stejně drobný/tmavý/usměvavý Jemenec, chodící hrát šachy v Brně na můj pokoj, tvrdili, jako by opisovali:
    To nikdo nepochopí, že se všichni tady chrtíte po pomerančích, banánech a tak. Copak vy nevíte, že nejúžasnější ovoce jsou jabka? Nevidíte, že my se jich tady nemůžem nabažit? Dobrota, různorodá, různobarevná, laciná, čerstvá, v kompotu, sušená... Voní, pevná dužina, zdravá - a vy?
    No jo. Mluvím o letech 65-7. Víte, jak a kdy se dostaly ročně jižní frukty na trh, že...

    OdpovědětVymazat
  3. Pro ST.:
    Ta hra o světovou nadvládu je přece kontinuální. Jen tu a tam chvilku předstíráme, že jsme přátelé.

    Děsí mě, že všechno, co se dneska děje mi předpověděl "můj podplukovník" - nadřízený důstojník ve funci tzv. "politruka" (palitičéskij rukavadítěľ". Samozřejmě v přísném soukromí. Co řekl se splnilo tak asi na 85 - 90%. A říkal to v roce 1969-70!! Pak že jsou komunisté primitivní. I prd!

    A ještě něco - opravdu není třeba upozorňovat na Zemanovu nevychovanost a jeho průsery. (Průšvih je slabé slovo.) Ty znají snad všichni od Aše až po Mosty u Jablunkova. A těžko s tím někdo dokáže něco udělat. Leda nějaká "Šakal".
    To, na co se snažím upozorňovat je ona šílená nenávistná kampaň v jedné zemi, v jednom národě. Ta stádnost médií mě děsí. Vymýváné mozků. Když čtu o padesátých letech o schvalování poprav skupiny kolem Slánského, když si vzpomenu na to, jak nenávistně se jedna bufetářka, kterou jsem znal osobně v TV vyjadřovala - tenkrát o Americe a o "čínské puntě" (čti chilská junta) děsí mě, jako ostatně už dlouho (Jakub to ví), "průměrný obyvatel Kotlinky". Jeho inteligence, jeho sebevědomí, pocit sounáležitosti, jeho... a vůbec.

    Najděte si, prosím, tenhle článeček, ať se nemusím pořád opakovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Stádnost médií:
    Dva nejdůležitější deníky této země, jeden nejčtenější, druhý (po generace - s přeryvem pár desítiletí, že)) nejrenomovanější, náhle loni spadly (zaráz) pod osobní vlastnictví podnikatele - politika - ministra, jenž explodoval v několika oblastech vzhůru krátce předtím. Nikdy se z toho zhnuseného nevěřícného šoku nevzpamatuju. Ani jeden z nich už přirozeně nelze mít za (aspoň ve středoevr. měřítku) jakžtakž objektivní. Dezerce většiny nejlepších sil - kdo si toho všiml?
    Čí chleba jíš... Ve Skotsku se říká: He who pays the piper calls the tune - kdo cáluje dudáka, poroučí si písničku. Germáni to mají přímo, jasně, hutně: Wes Brot ich esse, des Lied ich singe. Úderné. Jako příkaz Vůdce. A šlus.

    OdpovědětVymazat
  5. Babiš byl řádně zvolen. Nikdo přece nenutil lidi, aby mu dali hlas. Ale průs... švihy etablovaných (klasických) politiků už lidi přestaly bavit. Zlodějna, naditost. Po desetiletí.
    Takže ten "mediální problém" nastal už před Babišem. Teď se jenom "berlusconizoval".

    Říká se: "Když se dostaneš ke korytu tak žer, ale nemlaskej!" Spousta (klasických) politiků mlaskala a ještě se těm, kteří mají do žlabu vysoko vysmívala.

    Výsledkem činnosti oněch "klasiků" je Andrej Babiš, zvolený ve svobodných, nezmanipulovaných volbách. S tím se nedá filozoficky hnout. Leda nějakou slovní eskamotáží. Nebo?

    Stejně jako výsledkem "zametání rasových a jiných problémů pod koberec", které provádí věrchuška už léta v dojemné spolupráci s "novinářskou špínou" způsobí (už to začalo!) úspěch extrémistů. A bude hůř!

    V EU je to ale stejné. Lidi jsou sice nenávistní, ale nejsou slepí. Takže se může stát (stane se!), že se s "prozřením" spojí i touha po "okamžité spravedlnosti". Něco jako lynč. Nebo (v naší tradici) defenestrace.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsme přežraní, nejen banánů. Jablka jsou skutečně dobrá, ale jediná, zdůrazňuji - jediná potravina které se nedá přejíst je chléb, psa Bohouše do toho netahejte.

    To platí i o politice (a svobodě), tam nelze zapomenout na staré dobré všeobecně platné "tři zákony"! Ty nejde nahradit žádným filosofickým fňukáním a basta!Jen kulometem ANO. Bude líp krást.
    4P
    Zase není jasno a slunce nikde.

    OdpovědětVymazat
  7. Bohoušovi tenkrát museli ten chleba polejt petrolejem, aby ho odmítnul.

    OdpovědětVymazat
  8. Na ČRo, zdá se, jsou teď větší špeky než v TV. Sotva poněkud zvolnilo okouzlení ku*dama ap. z Hradu, je tu naprostá novinka: poprvé se stalo, že z přímého přenosu debaty dvou osobností jedne vypěnila, vstala a prostě odešla. Ze studia, z budovy. A fertyk. Dr. Čuřík a Ben Kuras (tedy Kuraš pro nás, co jsme ho znali v patnácti). A já to opět vnímal v přímém poslechu - pááni.
    A byl jsem vyzván, abych k tomu něco zaujal, nejlíp postoj... Ale to vím i já sám, že bych měl. Jenže toho o tom vím tolik, že mi to v tom brání - znáte to, že? Pár let každou chvíli na nějaké konferenci či semináři o judaismu, islamismu, rolích církví - a teď holt asi nastává čas to v opačném gardu začít po kouskách vydávat. Neradostných. Což je totiž právě důvod, že se mi strašně nechce seznamovat s tím veřejnost. Leč vše má svůj čas, ano, Kohelete... Ken ve lo - ano i ne?
    Takže zítra či pozítří něco asi bude... Dám se trochu do kopy. Ale předem vás asi překvapím: nehodlám se přiklonit jednoznačně ani k jednomu. Leč pan domácí právě toto asi pochopí... Šalom. Šalom šabat všem.

    OdpovědětVymazat
  9. ČRo Kuras a Čuřík:

    Ještě jsem to neslyšel, ale z toho, co vím o Čuříkovi jsem jednoznačně přesvědčen, že to je akademicky připálený mozek, který je zcela a naprosto odtržen od reality a toho, jak ošklivě jeho ignorantský přístup může zamávat a zatočit se světem, který známe a změnit ho v peklo na zemi. Kdo neví o čem je řeč, měl by se zajet podívat do Iráku a do Sýrie. Čuříka by si měli vzít sebou, třeba by se stihl probrat ze sna ještě před tím, než by mu uřízli tu ignorantskou palici...

    Ben Kuras možná trošku přehání, ale v tomhle případě je lepší to trošku přehnat, než to ošklivě podcenit.

    Jesm zvědav, co k tomu řekl pan Robejšek, ten obvykle mluví k věci.

    OdpovědětVymazat
  10. Paralely tu jsou.
    Jakákoliv víra nebo politické přesvědčení se může zvrhnout do šílenství. Vymývání mozků je jen vyě´šší fáze jednostranného informování, neúplného pohledu na věc.
    Vzpomínám, jak sovětské děti udávaly své rfodiče,. Nebo německé. S lehkým děsem jsem poslouchal, jaká byla v ČSR nálada během procesu se Slánským. To, co se děje dneska je tomu až příliš podobné. Ať už se jedná o "presidentského sprosťáka" (Jiní veřejně činní (s)prostí nejsou? Demonstruje se snad proti nim?)
    Rozzuřený dav, kterým se pokouší stále někdo manipulovat naskočil na nabídnutou oběť. Která si to ovšem z 90% zavinila sama. Ale je zatím nedostupná - ještě se nepodařilo vyhodit presidenta z oken Hradu.
    Jako za většinou nesmyslných nenávistí a násilností tu stojí špatná informovanost. Proti každé manipulaci se postaví jiná manipulace, opačná. Akce a reakce.
    Montekové a Kapuleti. Ale zdá se, že není dostatek Chův. A otců Vavřinců.
    Jakub ani já to nezachráníme.

    Zuřivců Tibaldů je ovšem jako naseto.

    Když dostane pes vzteklinu, je nejrozumnější ho včas zastřelit. Aby nenakazil ostatní. To je ta druhá pravda, potvrzení letitou společenskou zkušeností.

    OdpovědětVymazat
  11. Chybí nám tu naše vlastní a místní rozumné elity, schopné se dohodnout, rozumně si podělit vliv a nehádat se a netříštit síly a nenechat si do toho příliš kecat zvenčí, které by zajistily stabilitu, kontinuitu a snesitelné prostředí a slušná pravidla hry. Poláci jsou v tomhle kupříkladu mnohem lepší a taky si vůči nim ani Brusel ani nikdo jiný tak sprostě jako na vůči nám nedovolí. Částečně proto, že jsou větší, ale také proto, že jako Poláci mnohem lépe drží pohromadě a pospolu. Takové elity by dokopaly veřejnoprávní prostředky k mnohem lepší práci než tomu propagandistickému řvaní a humbuku, kterého jsme neustále svědky a které je v zájmu zachování si duševního zdraví vyhýbat se tak moc, jak jen to jde.

    Hodně nám tu ovlivňují situaci uvnitř a k horšímu ruské vlivy, trochu už od 1. republiky, mnohem silněji už od druhé světové až po ovládnutí celé země v únoru 1948. Neustalo to prakticky dodnes, jen mírně poklesla míra a okatost toho všeho. Zbývá jen dodat, že to, co jim občas odporuje, viz třeba protiakce proti Zemanovi, není o moc lepší než Zeman s jeho ruskými vlivy a zastánci. Ale podstatný díl toho všeho problému tkví v tom, že my se jako stát chovat neumíme, protože naši lidé nejsou schopni cítit nějakou sounáležitost a táhnout za jeden provaz. Proto si to tu poměrně snadno a rychle ovládne v a zmákne v podstatě jakýkoliv padouch, který má dostatek prostředků a dost silný žaludek.

    OdpovědětVymazat
  12. Naši ovčané jsou schopni pocítit sounáležitost a národní hrdost tak leda když vyhrajeme mistrovství světa v ledním hokeji.

    To je právě ten rozdíl mezi Čechy a Poláky. Ta "dočasnost". Polák "jest patriota" od dětství do smrti nebo do Alzheimera. Čech od vítězství v hokeji asi tak týden.

    OdpovědětVymazat
  13. Ce se hrdosti týče, máš bohužel pravdu. Jenže už poměrně dlouho jsme nic moc nevyhráli, protože se zdá, že kšeft má vždycky přednost, takže kupříkladu NHL jede dál a na olympiádu, nebo MS nemá kdo by jel. No a druhak, co si budeme povídat, dnešní vrcholový sport, to je taková doména nadvlády prachů a následně pak rostoucího tupounství a agrese, že mi to už dávno přestalo jakkoliv positivně oslovovat a vytěsnil jsem to ze své mysli tak moc, jak to jen šlo a je mi to naprosto ukradené. Stačí, že na to všechno přispívám z mých daní aniž bych o to stál.

    Dokud se to s tou hrdostí a patriotismem nezlepší, tak lépe nebude. Je sice pravda, že na naše politiky a stát můžeme být hrdí jen těžko, ale jsou tu naše úspěšné podniky, jsou tu naši vědátoři, kteří jsou v některých oborech světovými špičkami, jsou tu konec konců i někteří sportovci, na které lze být hrdý, máme krásné a dobře udržované památky, některé unikátní, takže najde se toho poměrně dost, oč se dá opřít.

    Smutným faktem je, že když dojde na patriotismus a podobné záležitosti, rozumím si mnohem líp s Rusy, Poláky, Ukrajinci, Srby, Chorvaty, Italy, Iry, Němci, Švýcary a dalšími, zkrátka s kdejakým Evropanem, jen s našimi lidmi buď ztuha, nebo vůbec ne.

    OdpovědětVymazat
  14. Draku, z čeho by se tu ve zdejší kultuře ony "elity" měly vzít? Zjeví se Deus ex machina a postaví věškerenstvo do latě? Spasitel? Čekání na Godota....
    Je tu hodně dobrých lidí, jen nejsou vidět. Být dobrý a dokonce úspěšný je tu pořád ještě dost konspirativní záležitost. Snažím všímat se toho co je dobré, co funguje. Nemám do hlavy zavedený trychtýř, každodenní pětiminutovku nenávisti nedržím. Nemám strach z Židů, Rusů, muslimů...Jen nelibě nesu, že spolužití některých spoluobčanů ve společném prostoru mi zvyšuje transakční náklady na život. Nepotřebuju kdesi jinde hledat něco co mne převyšuje, dílo, ke kterému bych se měl připojit a stranu v boji, ke které bych se měl přidat. Abych si posílil pocit vlastní významnosti. Samozřejmě, jak jinak, než hubou a z bezpečí kavárny. Když hledám, co bych měl změnit, nemusím pátrat tisíce kilometrů daleko. Hic Rhodos....Každodenní pohled do zrcadla mi ukazuje pole k práci. K té nejtěžší práci.

    OdpovědětVymazat
  15. Schumachere,
    To je fakt tak těžké se každý den oholit?
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  16. Kocoure, jo to taky...Utěšuju se, že je to furt lepší než si holit nohy a leckde jinde.

    OdpovědětVymazat
  17. Obuvníkovi:

    Kdybych znal odpověď aspoň na některé z těch otázek, dost pravděpodobně by to bylo na Nobelovku, jenže spolu s haldami dalších smrtelníků je neznám. Mám jen poměrně dobře odpozorováno, kudy cesta k lepším zítřkům určitě nevede. Ale to není žádné tajemství, to si může odvodit a odpozorovat každý, kdo aspoň trochu používá hmotu mezi ušima k účelu, ke kterému je určena. Hledíc kolem sebe musím s lítostí konstatovat, že z těch blbých cestiček ne na ne sejít a že tak nějak pořád trváme na tom, že to budeme dělat pořád stejně blbě, nebo ještě blběji, než dosud. Týká se to jak tech globálních záležitostí, tak i těch lokálních a malých.

    Co se mezinárodních vztahů týče, žijeme v etapě pokusu o rozpoutání 3. světové. Zatím naštěstí neúspěšného, ale to štěstí nám nemusí přát věčně a rozum na obzoru nikde nevidět.

    Co se našich místních společných záležitostí týče, zkusila například Nečasova parta prostřednictvím druhého pilířem aspoň nějak pohnout se sociálním systémem směrem k vyrovnaným číslům. Tahle další parta to zase všechno ruší, aniž by měla v zásobě cokoliv vlastního, aspoň stejně efektivního. S největší pravděpodobností tedy zaseknou ještě větší sekeru, nebo nás zase zkusí oškubat ještě víc než dosud, nebo nejlíp všechno najednou...

    A nevidím ani příliš dobrý výhled do budoucna, výchova těch mladých je dost k ničemu. Ze škol rozličných stupňů škol lezou nevzdělanci sice s diplomy, ale v podstatě bez znalostí a dovedností. Vychovávaní moc dobře také nejsou, takže naděje, že by se zlepšil celkový stav společnosti, sestávající z takovýchto jedinců, je poměrně mizivá. Ono totiž na to, aby z dítěte nic moc dobrého nebylo, stačí nedělat nic. Takových případů jsou mraky. Někteří dokonce i něco dělají, tlačí na školy všech stupňů, aby snížily nároky a tím je to ještě horší, než když nedělají vůbec nic, což si ale dotyční rozhodně nemyslí. Dokud bude ideálem většiny populace být dokonalým parasitem, tedy všechno mít a nic za to na oplátku nedávat, lepší to určitě nebude.

    Možná budeme muset trpělivě vyčkat, až přijde něco hodně ošklivého, celý ten nereálný čurbes se sesype na hromadu a nezbyde, než se zase pokusit o něco nového, více smysluplného a funkčního.

    OdpovědětVymazat
  18. Draku, s těmi mladými to až na takový nihilismus není. Alespoň z technických škol alespoň někteří absolventi alespoň něco vědí a umí. Samozřejmě nevím jaké % a jak moc, ale alespoň něco.
    Tady je spíš otázka, jestli v tom marasmu, do kterého se řítíme spolu s celou EU budou chtít zůstat.

    OdpovědětVymazat
  19. kapítánu Nemovi:

    Máte pravdu, že co se přírodních věd týče, tak opravdu se najde poměrně dost velice nadějných dětí, což mi dělá radost. Zdá se, že naše věda a školství prokazují obdivuhodnou houževnatost výdrž a poměrně dobře se drží a fungují i přes to, že čas od času je vyvíjena docela intensivní snaha je co nejvíce poškodit a znehodnotit. To nám jako celku dává určité nadějné vyhlídky do budoucna.

    Obávám se, že možností, kam by se dalo uniknout mimo euroatlantický civilisační okruh je čím dál tím méně a intensivně pracujeme na tom, aby jich bylo ještě míň.

    USA jakoby se zhlédly ve stalinistickém Rusku a pomalu, ale jistě to tam postupně přestává být k žití. S Kanadou je to dost podobné. Hubu si tam rozhodně příliš doširoka neotevřete. V EU se ten prostor k žití také neustále smrskává a kam by šli? Zatím v rámci EU a USA, případně Švýcarska ti odborně zdatnější uplatnění najdou, zatím. Otázkou je, jaký bude další vývoj. Civilisace se nám hroutí pod rukama a jít mimo ni je stejně nesmysl.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)