Prohledat tento blog

pondělí 17. listopadu 2014

Vajíčky a deštníky za svobodu slova!


   Tak už zase došlo na vajíčka. Praze se nelíbí prezident Miloš Zeman. 
Na Albertově, za přítomnosti dalších hlav států uspořádali protestující vaječný útok. Čímž tak nějak zastínili opulentní oslavy pětadvacátého výročí začátku "sametové revoluce". Jsem docela zvědavý, jak budou zahraniční komentátoři posuzovat Václavák, zaplněný červenými kartami. 
Nebýt informován, řekl bych, že se jedná o demonstrativní podporu KSČM.




Vášně na Albertově

   Dneska jsem proti svému zvyku strávil téměř dvě hodiny u pozorování TV zpráv. Zajímalo mě, kdo všechno si přihřeje polívčičku na (polo)kulatém výročí "plyšovky". Leckdo, což se dalo čekat. Ale vítěze sebezviditelňování jsem zatím nenašel - je zatím skrytý za tisíce (?) demonstrantů proti našemu presidentovi - tedy prostořekém, sebestředném křupanovi. Což je, bohužel, smutný fakt. A vůbec nerozhoduje, že byl řádně zvolen přímou volbou.    



Brno: Policejní bijci versus DSS

   Záplava červených kartiček jednotného střihu a prastará recyklovaná hesla typu "Miloše do koše!" byla tím nejviditelnějším. To moře rudých lístků mi velmi připomnělo komunisty, kteří leckde hlasovali svými rudými knížkami. Nic proti tomu, náš Miloš je už opravdu "značně sebevědomý" - dav bytostně nesnáší lidi, kteří mají svůj, nestředový, byť nikoliv nutně vadný názor. Takže Miloš dostal co zasloužil, Česko má zase ostudu po celé střední Evropě a možná i jinde. 

   A já? Já čekám, kdo vyjde ze zákulisí se děkovat - režiséra celé té akce. Někdo musel nechat vyrobit transparenty, sehnat tisíce rudých lístků a celou tu taškařici šikovně zorganizovat. Na "Pražskou Lumpenkavárnu" - (c) Miloš Zeman - to zrovna nevypadá - ale kdo ví.  Když jsem slyšel mluvit pány Hutku a Kocába uvědomil jsem si,  jak oba těžce nesou svou dnešní upozaděnost - dokonce možná i bezvýznamnost. 



ANO, bude líp?
   Další možností je, že to všechno upekl jako housky "dárce koblih".  Ale to je čirá spekulace - jenom si říkám, že zrovna jemu by se takové "pražské lidové bouře" nejvíc hodily. Náš skromný vůdce by to pak dal rychle do pořádku. 

   Proč pražské? Protože mimo Prahu byly všechny protesty (ale i oslavy) podstatně, ale podstatně skromnější.

   A v neposlední řadě: Už je to zase pětadvacet let - a žádná revoluce v Kotlince. Zdá se, že nastává její čas. Akce "Děkujeme, odejděte!" a podobné měly, přes uměle "nahoněnou" TV publicitu, poněkud jepičí životy.  

   Kdo mě opravdu překvapil byl Slávek. Tedy pan premiér Sobotka. Mluvil v klidu s Markétou Fialovou a mluvil o situaci v Česku velmi rozumně. Asi proto ho tak v ČSSD nemají rádi





 A nakonec pro mě poněkud smutná citace z blogu Šamanova:

...Miloš Zeman se nyní svými boho-rovnými výroky dopustil trestného činu proti lidskosti, jak je definován v trestním zákoníku (č. 40/2009 Sb.) konkrétně v § 405
Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia:
"Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo jiné zločiny nacistů a komunistů proti lidskosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta."...


    Vzdáleně to připomíná situaci při  "Schvalování atentátu na říšského protektora Heydricha."
 Popravíme Miloše Zemana na Kulaťáku nebo bude stačit ho odvolat a následně strčit do vězení?  V Heřmanicích u Ostravy je už zase pár volných míst! Václav Havel šel z Heřmanic na Hrad - proč by to nemohlo jít i opačně?


Vstanou noví bojovníci?
Smutné zjištění - nelze říkat to, co si myslíme. Svoboda projevu jen pro někoho. Odsud - posud. Lze říkat jen věci schválené. Střední proud myšlenek.   Jinak...  Co jinak?

Ale - kdo to vlastně schvaluje?


Pozn.: Všechny použité fotografie jsou z internetu. 


Dodatek:

   Zdá se vám to všechno poněkud přehnané? Mně taky! A nejenom mně. Na fejetonku Václava Vlka st. mě fascinuje jedno: také si všiml těch mladých (a "staromladých") intošů. S intelektem nebo humanitou celkem nemají nic moc společného. 

   Pan Vlk dostál svému jménu. Je mnohem ostřejší, než příliš opatrný Kocour, který se už nebezpečně začíná podobat jednomu známému židovském mlíkaři - ačkoliv žádného žida v rodině nikdy neměl. Prý raději neublížit... Posera jeden kočičí!  


11 komentářů:

  1. Jistěže, Kocoure. To je taková naše "traďice".
    Co Zeman těm lidem udělal tak hrozného, že ho tak nenávidějí? Že vyvíjejí takové úsilí? Cedule, vajíčka...Že by transformovali vlastní problémy a kdesi ztracené klíče hledají pod lampou, protože tam jim to připadá snazší? Chápou podstatu problému? Nebo jsou to ti neúspěšní a frustrovaní skrze sebe sama, kteří si kompenzují nějaký jiný problém? Ach ano, jak by jejich život byl úžasný, kdyby jim ho nekazil Zeman na Hradě? Skutečně?

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně Schumachere,
    "lidový hněv" někdo nasměroval na určený cíl. (Nicméně - cíl se už delší dobu zviditelňuje sám. Dobrovolně. Anýbrž rád provokuje.)

    Ale jde z té snadnosti, jakou jde manipulovat davem trochu strach. Hitlerovy "eskadry hysterek". Pro mě i poučení: Myslel jsem, že by bylo vhodné implementovat prvky tzv. přímé demokracie do systému. Aby nebyla "vůle lidu" vykládaná politickými stranami, které ji každá vyloží jinak, po svém. Ale tahle příhoda mě upozornila, že davem lze docela manipulovat i přímo, třeba přes FB nebo Twitter. Záleží jen na odborné kvalitě "loutkáře". (Naštěstí je velikost davu poněkud omezená. S opravdu velkým davem si poradí jen opravdu velcí Vůdci.)

    Jenže teď nějak nevidím cestu z toho ven. Nebo jen z deště pod okap.

    Kudy kam?

    OdpovědětVymazat
  3. Ten protektorátní leták/plakát je šílený. Dík! Takové věci mají být, a na celou stránku, v učebnicích 2. stupně a SŠ.

    OdpovědětVymazat
  4. Zaser.....bez "er" věcný nápad :Takže ano, splachovací záchod je jeden z největších vynálezů lidstva, ale už je sakra na čase přijít s něčím novým!
    Navrhuji: prostě NE sr Át ! Jak prosté nebo "S" pr o sté.
    4P.
    APROPoO, na učebnice dnešní doby je im pozandní pohled, vážně!

    OdpovědětVymazat
  5. Zítra (Pá) v devět stojím s delegací Konf. pol. vězňů na hraničním přechodu za Mikulovem, kde se za přítomnosti starostů ap. z Laa a. d. Thaya a Poysdorfu odhalí památník obětem železné opony. Pak na zámku hutná krátká konference. Naschvál, esli si všimnete nějaké zmínky o tom v médiích. Mikulov - dokompletovával jsem před 43 lety jeho památkový seznam, poznal velmi eingehend. Kus Itálie na Moravě, nádherné. Snad i trochu provedu po městě, mal sehen...

    OdpovědětVymazat
  6. Konfederace politických vězňů?
    To je tahle organizace? Nebo snad tahle?
    Můžeš se na mě třeba zlobit Jakube, ale trpím naprosto zásadní nedůvěrou k podobným organizacím, zabývajícím se dekorováním za dávné hrdinství.
    Táta chvíli v jedné takové byl a řekl mi, o co tam až příliš často jde. Podívej se třeba tady.

    Doufám, že se mi podaří od takových organizací zachovat dostatečný odstup. Ani na důchodcovské sedánky našeho kulturního Ústavu raději nachodím. Nechci vzpomínat na dávné časy, kdy to bylo mnohem lepší než dneska. Kdy jsme to měli "pevně v rukou".

    OdpovědětVymazat
  7. Já nevím, St. Kocoure, jak si na vás velmi potrpím, dnes nesouhlasím. Jaké možnosti má veřejnost, když chce důrazně upozornit na to, že se dějí hodně nekalé věci a že s nimi nesouhlasí? Když je prezident neodvolatelný! Má ho zastřelit? Vrchní velitel armády! Házení vajec, rajčat, bot, je neestetické, ba i nechutné, ale k davovým demonstracím patří jako výraz nesouhlasu. Je to účinná zkratka. Transparenty právě tak.

    Co zlého Zeman udělal? Osudové, těžké přešlapy v zahraniční politice! To mu neodpustím. Následky poneseme dlouho a zle. Nechápe to jen hodně mladý člověk. (Jediné,co je od prezidenta nezpochybnitelné, je hodnocení islámu.)
    Zeman má reprezentovat stát navenek - ne sebe. Když má potřebu vyjadřovat své názory lišící se od základního směřování země, měl zůstat kdesi v politické straně - jedné z mnoha.

    Kdo je za červenými kartami? Už jsem taky četla, v levicové diskusi, že americké velvyslanectví. Přitom se k tomu jednoznačně přihlásil člověk - v novinách i na internetu - ale jméno jsem zapomněla - a vysvětlil, jak k tomu došlo.(Ba co hůř - mám dojem, že je z Ostravy!)
    PROČ musíme za vším hledat manipulaci a spiknutí? To jsou rezidua staré doby v nás! Přiznejme si to. A proč podléháme potřebě shazovat pravdoláskaře za každou cenu? Přiznáme si, že to je buď projev únavy, nebo momentální psychózy? Protože věci nejdou samy a nejdou hned? Kde je viník? Tady!
    Skutečně čirou náhodou jsem se ocitla na Národní třídě ono odpoledne, nebyla demonstrace - a byla jsem ráda. Nádherná atmosféra. Ještě není tak zle.
    Je mi moc líto, Jakube. A publicitu jde nějak zajistit!!!
    ST.

    OdpovědětVymazat
  8. Nikomu nebráním nesouhlasit se Zemanem, ST.
    Ani já s ním nesouhlasím. Nevolil jsem ho a nebudu ho volit, pokud by k tou mělo dojít ani příště. Je to už spíše křupan než dávný sarkastik.
    Nicméně tři věci: S hodnocením událostí, které začaly ještě před Majdanem mainstreamovými médii nesouhlasím. Co mi vadí, je ta "grupnost" všech možných velkých médií. To že něco tvrdí hodně vlivných a "zasloužilých" lidí neznamená, že musí mít pravdu. Jak velikou podporu měl Hitler nebo Stalin... Nakonec i ten Husák.
    A tady se někdo, tzv. sluníčkáři a pravdoláskaři, (mám je zařazené podle názorů, ne podle jakýchkoliv jiných kritérií) za pomocí hlavních médií snaží někomu vymýt mozek. To je ale přesně důvod, proč píši tenhle blog. Nenechat se oblbnout "všeobecně přijímaným názorem" a pokud je císař nahý, tak se ozvat. A Zeman, jakkoliv se chová jako křupan, neříká vždy nějaké nepravdy. Pussy Riot opravdu jsou provokující punkerky, provokující o dost drsněji, než underground u nás (Plastici např.) Publicita, ne politický protest.
    Sledoval jsem dění na Ukrajině od počátku Oranžové revoluce a zjistil to, na co Ukrajinci teprve teď pozvolna přicházejí - že nejde o žádnou svobodu, ale o sféry vlivu. Kyjev je nesmiřitelný a východ země raději zničí, než by se s ním dohodl. Systém "po nás potopa". A že "Západ" čeká, že mu sami Ukrajinci umetou cestičku k moci v tamních končinách. Bez námahy a s minimálními náklady*. (Podobná situace je v Tibetu. Naší kritikou Číny se podstavení Tibeťanů nezlepší ani o milimetr. Ostatně - i v Tibetu žijí etničtí Číňané.
    Atd.
    Za druhé: akce na Albertově byla (na 90%) někým organizovaná (já přece netvrdím, že velvyslanectvím USA, ani mě to nenapadlo) a byla vydávaná za spontánní akci Pražanů. (Jestli to dělal nějaký Ostravák je naprosto irelevantní.) Anglické překlady hesel na transparentech - byly určeny pro Zemana nebo pro cizí média? Hodně transparentů bylo psaných sice rukou - ale zkušenou rukou jednoho písmomalíře. Na fotkách z akce jsou vidět hlavně tváře a postavy tak mladých lidí, že o tomhle problému patrně nejen nejsou schopni příliš uvažovat, ale ani je vlastně nezajímá. Pojímají všechno to "vajíčkování" jako prima happening. (A jsou v TV! Dvě vteřiny slávy!)
    A za třetí: Ať je Ing. Zeman jakkoliv nepohodlný, nevkusný a bůhvíjaký, je to řádně a demokraticky zvolený president České republiky. Nevím, kolik ho volilo lidí, ale všechny je tímto (rovněž nevkusným) protestem dáváme do jednoho pytle.
    A že bylo třeba přitvrdit? Opravdu? Hlavní média snad "zobala" presidentovi z ruky?
    ===
    Teď důvody, proč nejsem konformní: O dění na Ukrajině jsem informován přes známé, kteří jsou i Rusové i Ukrajinci a mají tam všude své příbuzné. Mám prakticky denně čerstvé informace od pramene - jen "přes jednu ruku". O náladách TAM vím víc, než redaktoři TV i jiných médií. To, že Rusko vede svou, značně primitivní antikampaň na webu a asi i jinde není podstatné. Lumpárny (t.j. válečné zločiny) se dějí NA OBOU stranách východoukrajinského konfliktu. Se mnou je ten problém, že se snažím zjistit, co je za kulisami. PROČ se to nebo ono děje.

    */ Podobná očekávání asi měl "Západ" v okamžiku, když začal vojensky podporovat tzv. Arabské jaro. Jestli bylo těžké vyjít s tamními tehdejšími diktátory, tak se nyní Západ na vlastní kůži přesvědčuje, že s "divokými islamisty" se nedá domluvit vůbec. Teď místo "bezletových zón" nad Libyjí dělá USA nálety na muslimské bojovníky ISIL. Ta "velká politika" opravdu nemá žádných skrupulí.

    OdpovědětVymazat
  9. EKozbrojte se, ANO krade se líp!23. listopadu 2014 v 9:19:00 SEČ

    Vážený Kocoure.
    Na tesání do kamene je to trochu dlouhé, ale jinak nelze než souhlasit. Také mne zajíma ,KDO, PROČ, S KÝM A ZA CO!Na objasnění většinou stačí jen dvě veličiny. Myslet si na štěstí může kdo chce co, chce, zdůrazňuji ZATÍM!!
    4P

    OdpovědětVymazat
  10. Ale jaký zájem právě tam by měl Západ mít? Územní, politický?
    Nové mocenské dělení? (Naše zkušenosti - ne s Rusy, ale s ruskou politikou! Angela zírá!)
    O složitosti situace nepochybuji, o ukrajinském nacionalismu už vůbec ne. Ale v čase ohrožení a lámámí chleba bohužel jdou analýzy stranou a očekává se Buď - Anebo.
    (Odvrátit pozornost od vlastních hospodářských problémů různými dárky národu a budovat si svatozář spasitele - Putin.)

    Ale o něčem jiném, k přemýšlení http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kavarna-a-putyka-0yv-/p_politika.aspx?c=A141124_204302_p_politika_wag

    A ještě: Včera jsem poslouchala nedokončenou debatu Kurase a Čuříka. Dnes o ní informuje internet snad na všech stránkách. Moderátorka zvládla situaci obdivuhodně, ti pánové ne. Neumějí zvládat emoce.
    Mějte se na myších cestičkách!
    ST.

    OdpovědětVymazat
  11. Zemana můžeme zcela jistě vnímat jako kontraverzní postavu a on jí zcela jistě je. Nicméně problém spočívá v tom, že má rozhodně víc pravdy než jeho protivníci. Obávám se, že celé to rozesr@ní Ukrajiny bylo ryze záměrné, právě s cílem vyvolat konflikt mezi EU a Ruskem. Cíl je vcelku jasný: Obě tato uskupení budou ve velmi dohledné době čelit invazi muslimů a jejich vzájemné nepřátelství je pro muslimy asi stejná situace,jako pro nacisty za Druhé světové války, kdyby se servali GB+USA se SSSR (ti se pořád pokoušeli je nějak rozeštvat). Obama je muslim a vsadím se, že proislámsky intrikuje. Řada kryptomuslimů a proislámských agentů je zcela zjevně (podle toho, jak se tato organizace chová) i ve vedení EU. Proto vidím Majdan a následující události jako snahu vnést rozkol mezi země, které se v době velmi dohledné budou bránit islámské agresi. Putin, ať je jaký chce, také ukázal maximální možnou míru zdrženlivosti a Rusům na východě Ukrajiny přišel (a to ještě velice decentně) na pomoc až poté, co jim zcela jasně hrozilo zmasakrování. Že zbezpečil Krym před tím, aby tam USA šouply jaderné rakety, to byl v podstatě vynucený tah.

    A ještě něco ošklivého: Šestiletá okupace "civilizovanými" Němci nám přinesla cca 1/3 milionu mrtvých. Čtyřicetiletá okupace sovětská cca 200 (a to ještě řada z nich padla rukou československých kolaborantů). To jsou počty srovnatelné s počty obětí okupačních vojsk v Německu a Japonsku.
    Ne že bych po něčem takovém toužil, ale pokud nám nezbude než výběr mězi dvěma blbými možnostmi, tak gosudarství Putina Přejasného mi připadá jako menší zlo než bruselistán.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)