Prohledat tento blog

středa 24. prosince 2014

Drž hubu!

Aneb o svobodě projevu a po projevu.


   Pan generální Českého rozhlasu Peter Duhan je určený Nejvyšší Inkvizitor. Velký Bratr. Nikým nezvolený, nýbrž jmenovaný, bude hlídat, co president republiky (zvolený občany v přímé volbě) smí nebo nesmí říkat do rádia. Nazval bych to asi neskonalou, přímo duhanovskou drzostí. Nicméně tento pán asi za sebou vnímá silnou podporu.  Nebo je to spíše imperativ?  Kdo vlastně drží špagátky od loutky jménem Peter Duhan? Pochybuji o tom, že by se z nich Duhan "utrhl". Na to nemá figuru.



  Co si tak asi zaslouží národ, který dovolí cenzurovat svého  presidenta? Který k těm pokusům mlčí. Zda se mi používání vulgarit líbí nebo nelíbí?  Ne, nelíbí,  ale mám přece plné právo presidentovy hovory vypnout, neposlouchat. Do takových detailů, zda vypnout či nevypnout zatím moc Velkého Bratra nedosahuje. Zatím. A navíc: vulgarita je mezi "běžnými lidmi" docela běžně používaná rovina vyjadřování. Obyčejného řidiče, soustružníka, prodavače nebo policistu nevyvede nějaká ta "kunda" nebo "zkurvená" vyhláška z míry. Tvářit se, že "národ bude pohoršen" je prostě pokrytectví. Nevypnuté mikrofony ve sněmovně už několikrát zachytily, že poslanci jsou také jen "obyčejní lidé" a to, že nepoužívají vulgarit v TV interview je pouze taková hra na slušňáky, snaha si vylepšit veřejný profil. Nenávisti mezi politiky jsou takového rázu, že kdyby se překládalo i to, co si takový člověk myslí, byla by to snůška vulgarit nejhrubšího zrna. Ostatně odborníci na řeč těla to říkají už dávno.    

   Kdo ale je v Kotlince takový morální gigant, aby spolehlivě určil, co lze říkat a co ne?  Tedy říkat to tady a teď. Snad někdo ze staré věrchušky? Ta měla docela vypracovaný postup, jak umlčet kohokoliv. Já si na ten svět docela dobře vzpomínám.  Nerad. Místo obvyklého sousloví "strana a vláda" se říkávalo, že lidem něco přikazuje "Stáňa a Vláďa". Ale když se jednou rozparádila naše poslankyně Národního shromáždění V.V. a začala kritizovat příšerné chování Cikánů (Romové se z nich stali až později) byla rodnou stranou rychle a velmi ostře napomenuta. Takže pokrytectví k vládnoucí třídě evidentně patří, s tím se asi budeme muset smířit. Královny nemají nohy, to je obecně známo. 

   Ale přesto mě ten útok "z nižších pater" politiky celkem zaráží. Jistě, president ČR je podle naší ústavy více méně opravdu jen "kladeč věnců".  Ale doposud se nikdo nepokoušel s touhle politickou figurou zacházet způsobem "tohle smíš, tohle nesmíš, protože jinak..." Není to ale tak dávno, kdy vláda vyhrožovala presidentovi odejmutím části apanáže na zahraniční cesty, když si bude "pouštět hubu na špacír", tedy když bude mít jiný názor na nějaké mezinárodní problémy nebo i problémy vnitrostátní, než má vláda, tedy ministr zahraničí. Nebo parlament.  Nebo... 

   Marně uvažuji, kdo se v Kotlince považuje za Nejvyššího. Vychází mi, že kdekdo. Soudci si sami vysoudí vyšší platy, sněmovna si si rovněž odhlasuje, kolik ji máme platit měsíčně. Vláda "prostě vládne". Slávek Sobotka se zubí do kamer a horlivě všem přikyvuje. Líbí se mu ta jeho funkce ministerského předsedy. Moc se mu líbí a chce v ní vytrvat co nejdéle. Nic jiného než politiku totiž dělat neumí. Ani to nezkoušel. 
   President má asi jen držet hubu, usmívat se a klást k určeným památníkům věnce. Hlavně se ovšem veřejně nevyjadřovat k problémům na Ukrajině, s islamisty, s ingerencí EU do práv jednotlivých států atd. Pozvání jiné hlavy státu - no to si Miloš Zeman dovolil příliš! Copak on může z pozice presidenta České republiky sem zvát nějakého Putina? Kdo sem smí přijet a kdo ne přece určí ulice. No - ulice. Ba ne, na to přece stačí pár mládenců bez košil. Ti jediní jsou oprávněni! To naše vláda asi ještě neví. Ale Pražský Majdan ji poučí.

  Horší je, že předpo**anost je tady v Kotlince už opět aktuální. Jako před rokem 1989. Je přece mnohem lepší vykřikovat s davem. Křičet jinak nebo jindy je poněkud nebezpečné. Pro kariéru. Zatím jen pro kariéru. To ostatní ale přijde - pokud se nezačneme vzpírat systému. To je obtížné už jen proto, že je nutné o věcech přemýšlet. Pozorování večerních zpráv v TV nás k přemýšlení určitě nevede.  Ani jiné než státní sdělovací prostředky nemají dost odvahy se vzepřít. Uvědomují si totiž, že by mohly být šmahem zakázány. Rada pro R a TV vysílání takové pravomoci asi má.  

„S největší pravděpodobností bychom pravidelný pořad s panem prezidentem raději předtáčeli, zejména s ohledem na to, jak se regulační orgány staví k případným problémům s obsahem vysílání, tedy konkrétně k možnosti postihu provozovatele za obsah, který zazněl v přímém přenosu,“ sdělil v pondělí ČTK generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák.


Takže prosím pěkně - kdo to tu žvaní o svobodě slova? Jaká svoboda? 



Ani president ji nemá. Tu svobodu. Jen ten náš "lid".
Pán je evidentně slušňák...





Veselé Vánoce!



Ještě názor odjinud:

  Podle mediálního odborníka Jana Jiráka, který působí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, se ale není čemu divit. „Ať je prezident jaký chce, snažit se kontrolovat, co veřejně říká, je v hlubokém rozporu s principem svobody projevu. Je to ústavní činitel a to, že se mi jeho vystoupení nelíbí, neznamená, že by měl své projevy podrobovat kontrole či předtáčení. Považuji to za naprosto nehorázné,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz. 

   Ostatně už samotné stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání označil za „zvláštní“. „Já chápu, že to vše je kvůli sprostým slovům, které Zeman použil. Jeden konkrétní Zeman, jedna konkrétní sprostá slova. Ale když to zobecníme: možnost ústavního činitele vystupovat veřejně bez omezení je vyšší hodnota než sprosté slovo v éteru. A tento princip musíme bránit,“ uzavřel Jirák.

.

16 komentářů:

  1. Kocoure, ani president není figura, pro niž elementární pravidla slušnosti neplatí. I takový "Franta dlaždič" v sobě má zakódovanou alespoň minimální zpětnou vazbu, co se v konkrétní situaci říci hodí a co ne. A pokud ji prezident v sobě nemá anebo se chce předvést že on může úplně cokoliv a je nad všemi pravidly a zvyklostmi .... nezbývá než než mu dát nějak na vědomí, že i pro něj pravidla slušného chování či nepsané úzusy platí. A pokud to ani nadále nehodlá respektovat tak nezbývá než jeho projev buď cenzurovat anebo mu vyhradit čas hluboko po 22. hodině, kdy se vysílají pořady typu Peříčko.
    Možná by před přesunem do nočnách hodin měl dostat ještě jednu šanci s tím, že pokud znovu ujede, přenos bude okamžitě ukončen.
    Ano, všechno je to více než nedůstojné.
    Byl to ale president, kdo se rozhodl tuto hranici otestovat resp. prolomit.

    Co si zaslouží národ, který si dobrovolně zvolí "virózovou" trosku?


    PS
    Přiznám se, když jsem poprvé viděl seznam presidentských kandidátů, prohlásil jsem "Nejlepší bude Zeman, alespoň bude nějaká sranda". Dnes už nejsem schopen říci, nakolik jsem to myslel vážně, možná dost vážně v tu chvíli. Potom jsem ho uslyšel promluvit v rámci volební kampaně a řekl jsem si "tohle" opravdu ne.

    Odtud je už jen krok k úvaze, zda je správné že volební právo je všeobecné bez podmínek, jestli by se třeba neměla skládat nějaká "voličská zkouška". Vždyť přece nějaké oprávnění, potvrzení o vzdělání či proškolení musíte mít k výkonu většiny činností.

    OdpovědětVymazat
  2. Když nic Kapitáne, nepodceňoval bych Zemanovu inteligenci. Nikdy nebyl blbec a ani opilý blbec není. Je nesnesitelný (i pro mě, vadí mi ten jeho "nekonečný nadhled"), ale ti, kteří si osobují právo určovat, co je snesitelné a co není (antizemanovské antiputinovsklé a bůhví jaké anti- tažení nejsou žádné lidové hnutí. To je jen další parta vykuků, která chce moc a nejsou to žádní Mirkové Dušínové. Používají stejně jako komunisté nebo fašisté na*rané bezmozky. Přidám fotku do článku...

    P.S.: K té slušnosti - nikdo se mě doposud nezeptal, jaké že jsou ta slova, kde chybí některá písmenka. Všichni ta slova znají. Ale - jsme přece slušnáci, že ano. Nosíme vždy čisté spodní prádlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Kocoure, nepíšu že je blbec. Ale pití evidentně pod kontrolou moc nemá. A za tím, že ztratil veškerou sebekontrolu (ať už je příčinou vypitý mozek, přebujelé ego či cokoliv jiného) si stojím. Naopak, ve spojení s inteligencí to dává nechutný a nebezpečný koktejl. Ostatně, u Klause bychom (zřejmě až na příchylnost k alkoholu) podobné charakteristiky v různé míře našli také. Tuším že někde jsem o lidech s podobnými osobnostními charakteristikami četl jako o depivantech.

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě k těm slovům.
    Ano, zná je téměř celá populace (celá starší 6 - 7 let). Ale to ještě neznamená, že je mám používat/poslouchat u svátečního oběda či poobědové siesty. A pokud mi je tam někdo bude cpát, tak mu s chutí "zasolím" bez ohledu na to, kdo iniciativu spustil, v tomto ohledu se chovám zcela pragmaticky.

    Ano, rádio/televivize má vypínač. Ale proč někdo z titulu své fukce má mít právo tento prostor zasviňovat. Představte si, že byste byl v nějakém diskusním pořadu a projevil se podobně jako president v oněch Hovorech ...

    OdpovědětVymazat
  5. Kocoure, jaképak, že z článku nebudu mít radost... Podepisuju do puntíku. Tvoji intenzívní nenaloženost intenzívně sdílím.
    Včera ve svém rodném domě při tvorbě výnočního salátu jsem byl nucen shlédnout, naštěstí jen kousek dílu onoho úžasného seriálu "Ulice". Následováno "zpravodajstvím". Kolik sajrajtu do sebe lidi nechají cpát a ani jim to nepřijde. Program televizního vysílání? Většinou recyklace oblíbených pořadů z "totalitní" doby, případně předválečných filmů doplněných "kvalitním dovozem". Kde jsou ta úžasná díla vytažená z šuplat kam byla ukryta před komunistickými cenzory? Kde je ona úžasná rozpoutaná tvorba nedušená totalitní mocí? Kde jsou všichni ti "jak já bych tvořil, kdyby ti komouši..."? Kde by byla...No, nebudu neslušný. Po "zpravodajství" jakási sladkobolná uječená dysneyovka s příšerným dabingem. Jaká byla úleva když mi bylo dovoleno ten krám vypnout. No, za tu řadu let co ho u nás nemáme, jsem odvykl. Co tohle musí s lidmi při pravidelném konzumování dělat...Český rozhlas - Radiožurnál, je už také zhusta neposlouchatelný. A nakonec cenzura prezidenta s argumenty urážejícími šedé buňky. Mediální rada, rozhlasová rada....Kocoure, jsou Vánoce, tak se zdržím naprosto kategorických a expresívních výlevů. Tohle mě uvádí do termonukleárního stavu. Ale jak to je asi to tak má být. Lid je spokojený, nevypadá na to, že by se chopil vidlí. Brblající jsou umravňováni, že mají být rádi, že tu nejsou ruské tanky, totalita a ...ta cenzura.

    Přeju všem médii a blbci nerušenou pohodu jak teď tak i v budoucnu, zdraví, a vše dobré kdo si co přeje.

    OdpovědětVymazat
  6. „Svatý bratře,“ řekl laskavě, „není dobře ztráceti čas, plynoucí k jiným cílům, marným mudrováním o slovech mrtvého zvířete. Nemůžeme pojísti jeho těla, neboť bychom mu zabránili říci to, co si přeje říci. Ale jdi a odnes kočku do komory, kam ukládáme porouchané modlicí mlýnky a řehtačky, které již neřehtají. Svatý bratře, při vší úctě k tvé moudrosti, jak může zajímat člověka zrozeného z člověka, který opět byl synem člověkovým, jak ho může, pravím, zajímat cosi, co pochází z mysli a z úst mrtvé kočky?“

    Karel Michal - Bubáci pro všední den (Mrtvá kočka)

    OdpovědětVymazat
  7. Jistě, i tohle je řešení, Bášo.
    Jsem-li si ovšem jist, že kočka je mrtvá. Ale to, co nastalo je jakémukoliv řešení velmi vzdáleno. Je to zuřivá hádka s mrtvou kočkou. A jak známo, mrtvé kočky neslyší. Takže vidíme rozčílence, jak řvou do zdi pro změnu své vulgarity. A tím otravují ostatní.

    (ročílitel a rozčílenec je podle vzoru dělitel a dělnec).

    OdpovědětVymazat
  8. Kočka není hluchá. Jen může dělat, že slyší selektivně. Za takových podmínek je jakákoliv debata neproduktivní.

    OdpovědětVymazat
  9. Mám na tuto záležitost dost odlišný, zcela intuitivně, emocionálně, zkušenostně, pocitově, názor.
    Mám tři děti, a docela si pamatuju, když byly malé. A mám šest vnoučků. Představím-li si, že v tu chvíli sedí kolem rádia a slyší promlouvat pana presidenta..
    Veškerá výchova k pokoře, toleranci, slušnosti, nejízlivosti, kultivovanému projevu, nezaujaté věcnosti atd. - je bleskem pryč.
    Je mi líto.
    Sunt certi denique fines, jsou jisté konečné hranice.
    Promiňte. Je to ovšem složitější, jistě. Ale jsou jisté okamžiky jasného postoje a projevu.

    OdpovědětVymazat
  10. Inu dobrá.
    Vulgarity páně presidenta se mi také hrubě nelíbí. Ale způsob protestů, popření funkce presidenta, vajíčka, skandování to je mnohem horší než president sprosťák. Tím by vnoučkové vlastně pozvolna nasávali jakousi divnou svobodu. "Když budu dost hlasitě řvát, dosáhnu svého". Ostatně - tohle je občas k vidění u dětí matek, patrně samoživitelek, které nemají dost síly své dítě zvládnout. U Cikánů v hypermarketu je to k vidění dost často.
    A to pro budoucnost není moc dobrý precedens.
    Ostatně - jak mám hodnotit třeba toho pána s transparentem na poslední fotografii? O kolik je slušnější než náš "sprostopresident"? Klín klínem vyrážeti? Tak je to správně? Tak - jak je libo.
    Ale beze mě. Jsou okamžiky (a já jich zažil spoustu), kdy se můj nadřízený nechoval ani slušně, ani mravně. Oplatit stejným? Možno, mohl jsem si to dovolit, byl jsem potřebná osoba. Ale smysl? Dočkal bych se nějaké reflexe? Zamyšlení toho člověka nad tím, co udělal špatně? Asi ne. Jediné okamžiky, kdy jsem vždy "vystartoval" i po svém šéfovi, ať už jím byl kdokoliv nastaly, když hodlal někomu slabšímu ublížit. To jsem pak řval!!! Prorážel jsem dveře pěstí a házel po řediteli (svinuté!) deštníky. Bez ohledu na následky. Ale musím přiznat - nikdy žádné nebyly. Asi si šéfové dodatečně uvědomili, že "jen tak" bych neřval.
    A "o tom to je", Jakube. Promiň.

    OdpovědětVymazat
  11. No jo. Je to složitější. Hlavní je vědět, že jsem se slušnýma lidma na jedné lodi, i když cesty mohou býti rozličné; a že v rozhodujících okamžicích to osvědčíme, že.

    OdpovědětVymazat
  12. Když se někdo stane ústavním činitelem a navíc přímo voleným, což mu přinejmenším psychologicky vzato poskytuje jakousi větší oporu a pak mu to stoupne do hlavy, a začne si myslet, že pro něj neplatí ani duch ústavy ani zákonů a začne se formálně řídit jen jejich bezduchou a z kontextu vytrženou literou, překroucenou k jeho obrazu, tak samozřejmě nastane problém.

    Ten problém tu je ve více rovinách. Máme snad připustit, aby se z řetězu urvaný president dopouštěl sprostot a vulgarit v přímém přenosu? On snad není povinen brát ohled na to, že vysílá v čase určeném od kojenců až po starce a navíc v pořadu, určeném témuž rozsahu? Nabízí se tu v takovém případě buď censura, nebo posun vysílání v čase po 22:00 hodině. Uznejte, že ani jedno z nabízených řešení není ani žádoucí, ani únosné, a ani důstojné či udržitelné. Takhle to prostě nejde. President ani veřejnoprávní média by se takto chovat neměli a je tragické a smutné zároveň, že se to dostalo až tak daleko. Vánoční projev Zemana vysílala Nova. ČT to samé odmítla. Zrovna jsem se na něj podíval. Noc moc zajímavého to není, je to obvyklá snůška manipulativní a exhibicionistické demagogie, na jakou jsme u něj už zvyklí a tentokrát bez vulgarit. Asi už i Zemanovi došlo, že tudy cesta nevede a že si tím zbytečně škodí.

    Co mne znepokojuje mnohem víc, je nastalý stav věcí ve veřejnoprávních médiích. To není až teď to trvá už delší dobu, zhruba od dob spacákové stávky. To co se stalo kolem Hovorů z Lán a Vánočního projevu je jen další krok pokračujícího naprostého odtržení veřejnoprávních médií od smyslu jejich existence a úkolů, které by měla plnit za normálních okolností, místo aby sloužila jako debilisátor a hlásná trouba sluníčkových lidí a klimatických podvodníků, což je zhruba asi tak jejich současná poloha.

    President, začne-li se vymykat z řádu věcí a dělat si co chce bez ohledu na vhodnost a okolnosti, by měl být odvolatelný tím samým lidem, co ho zvolil. Nemělo by to být ani příliš snadné, ani příliš rychlé, ale mělo by to být možné ve lhůtě 3-6 měsíců. Tohle je řekl bych sice špatně ale pořád ještě zvládnutelný úkol pro naši "ctěnou" sněmovnu. Ale chtělo by to emoce stranou a rozum do hrsti. nejsme si ani trochu jist, že jsou toho schopni.

    A máme tu veřejnoprávní média, která si tady za naše prachy šíří jakési propagandistické bláboly a vymývání mozků proti našim bytostným zájmům a nikdo s nimi nic nezmůže. Dělají si co chtějí a dělají to už poměrně dlouho. Toto je ještě těžší úkol pro naši "ctěnou" sněmovnu a exekutivu a obávám se, že je mnohem hůř zvládnutelný, než ten první. Nicméně i kdyby nakonec do těch vzpurných zpravodajských baráků mělo přijít okované baganče nějaké silové složky a tu neřiditelnou verbež odtamtud vykopat, což by asi bylo nakonec sice ta nejhorší z možností, jak dávnou nastalou a neustále se zhoršující situaci řešit, tak pořád je to lepší, než to nechat tak, jak to je.

    Ano, jsme všichni v nezávidění hodné situaci. Dostali jsme se do ní proto, že když se začali k moci sápat drzí arogantní tupouni, nedokázali jsme je včas rozeznat a poslat do háje. Mnozí z nás pak začali vychovávat svá dítka podle naprosto nevhodných vzorů. Následky se dostavují a dokud tomu nebude kladen intensivní odpor, bude jen hůř.

    Stejně, jako si nemá určovat svůj plat soudce, nebo poslanec, nemá ani student určovat, z čeho bude zkoušen u maturit a stejně tak nemá co nějaký notorický pobírač dávek nebo recidivista hlasovat o politické representaci. A takových kontraproduktivních debilit kolem sebe máme, že to až brání normálnímu životu a tak se tedy nedivme, když normální život pomalu, zato ale jistě začíná připomínat poměry na uzavřeném psychiatrickém oddělení.

    OdpovědětVymazat
  13. Jistěže
    by "první občan státu" neměl mluvit takovým jazykem, jistě, že je povinností "lidu", aby se důrazně ozval (i když v soukromí mluví možná stejně). Jenže ne "vaječnými argumenty" a vzteklým řevem politkorektníků v médiích.

    Kdesi v USA se v těchto dnech někdo zastával muslimských vrahů policistů. Všichni přítomní policisté se v ten ráz otočili k řečníkovi zády. A snad i mnoho civilistů. To je, prosím, protest na úrovni. Tleskám. A ne že by nebyl účinný. Ten (tuším starosta) se vzápětí policistům omluvil a celá scénka se dostala, jak vidno, do světových médií. Ta naše "albertovská vaječná bitva" také. Bohužel.
    Za Zemana si ale můžeme sami. Pro naší neochotou se doopravdy zabývat politikou. Posloucháme na půl ucha žvásty bulvárních (i když si tak neříkají) novinářů a pak jdeme volit.

    Koho tak asi zvolíme? My, ovčané z Kotlinky? Je jedna taková trapná říkanka:

    Voli volí voly.

    Měli jsme tušit, že náš "Egonek" skončí v takovém kontinuálním záchvatu sebeúcty. Náznaky byly.
    (MMJ - když dneska poslouchám "pana knížete Černohorského", mám pocit, že by to bylo totéž v bleděmodrém. Míň pije, to je fakt.

    A ještě jednu podlou rozvinutou větičku:
    Pokud bylo cílem přímé volby presidenta vytvořit funkci podepisovače, přikyvovače a kladeče věnců, mohli jsme si ušetřit volby. To by byla zbytečně drahá loutka, ne? Na tohle by stačil postarší, dobře vypadající seriálový herec. A dostal by doživotní roli. Napřed president, pak "bývalý president" a nakonec "mrtvý bývalý president". A příbuzní by mu ani nemuseli opečovávat hrob. To by zvládla nějaká firma, placená státem.

    OdpovědětVymazat
  14. Jsem toho názoru, že celá ta kausa vznikla tím, že nebyl zvolen ten "správný" uchazeč na presidentský post, kterého járodu chtěla vnutit pražská kavárna. Proto byli také další uchazeči vyšachování (viz neuznání části hlasů pro kandidování Okamury apod.).
    Národ se štěpí, což sice může vypadat zle, ale na druhou stranu to může být přínosem v tom smyslu, že se vyjasní pozice té které strany.

    OdpovědětVymazat
  15. Ano Pergille, to je patrné.
    Byl jsem blízko událostí, které vedly k odvolání ředitele našeho Ústavu. Důvod: Jistá parta si dělala nárok na vedení ústavu. Bylo to prováděno velmi podobnými prostředky, jako útoky na našeho Egona Miloše Zemana.
    Petice, "důvěrné" informace v TV a tisku, rozhovory s "vybranými lidmi" atd. Jen ta vejce chyběla - zato se objevily "pornozáběry" tehdejší ředitelovy ženy a jejího milence, ke kteréžto akci se náhodou přichomýtl ředitelův syn. A už tu bylo mravní narušování mládeže - ovšem "zásadní vinu" měl ředitel, protože nezabránil vniknutí svého syna do ložnice.

    Onen videozáznam byl tehdy starý snad patnáct let, ale to v kampani nevadilo. Že připravili klukovi docela škaredý rok ve škole (děti dokáží být velmi kruté) nikoho z té smečky nezajímalo.
    U nás se to soustředěnou palbou a pomocí rozhlasu a televize povedlo. Na některé lidi se dosud nemohu dívat bez tichého opovržení, vím totiž, co tehdy prováděli. Bylo mi pak značným zadostiučiněním, že přišel někdo třetí.

    Takže tuhle atmosféru i "nepovolené hmaty a chvaty", které se při takovém boji používají, znám zblízka. Snad proto mě to tak irituje, i když o Miloši Zemanovi žádné iluze nemám.

    P.S.: Podobné pocity jsem měl, když se měnilo vedení "Ústavu pro výzkum totalitních režimů" či jak se ta zbytečná instituce jmenuje.

    OdpovědětVymazat
  16. Totéž. Zděšen, zhnusen, konsternován. Tohle? Ovšem k tomu navíc má celoživotmí naivita, neb jsem nikdy neviděl zblízka do soukolí nějaké organizace/firmy. Natož státu - režimu. Kolik schopných grázlů (bývalých, dnešních, budoucích) se směje a mne si ruce. A kolik jich je rozlícených, že se zase nedostali k lizu.
    L. Börne (ano, děkuju za souznění): Ministři padají jako chleba s máslem - obyčejně na namazanou stranu. V originále je to zřejmější:...auf die gute Seite.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)