Prohledat tento blog

středa 31. prosince 2014

Floskule

Neboli Žvást dne




   Kopírují mnoho GB na přenosný HD - jdu do Ústavu odevzdat svou "vánoční práci", mám tedy chvilku čas a tak se probírám zprávami na netu. Konečně jsem se i zasmál. Vzpomněl jsem si na malý nápis v největších novinách bývalého režimu: "Proletáři všech zemí, spojte se!" A zjišťuji (nikoliv s potěšením), že prázdné floskule žijí ve světě i dnes.



Velitel mise generál John Campbell zhodnotil afghánské účinkování USA coby "třináctileté úsilí naplněné významnými úspěchy a velkými oběťmi". Prohlásil to při nedělní ceremonii při příležitosti ukončení afghánské mise. "Dnešek znamená konec jedné éry a začátek další. Pozvedli jsme afghánský lid z temnoty beznaděje a dali mu naději do budoucna. Cesta, která je před námi, zůstává náročná, my ale zvítězíme."

Fakta:

- Za třináct let bojů zahynulo v Afghánistánu skoro 3 500 příslušníků zahraničních jednotek. Převážnou většinu obětí - více než 2 200 - tvořili Američané. Česko ztratilo v rámci afghánské mise deset mužů. 

- Na téměř bilion dolarů (22 bilionů korun) už přišla Spojené státy účast v afghánské válce a dalších několik set miliard bude ještě stát, než skončí třináctiletá bojová mise.

- Britské bojové síly spolu s americkou námořní pěchotou oficiálně ukončily své operace v Afghánistánu. Po více než desetiletí skončí mise Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). "Bojové jednotky do Afghánistánu již nepošleme za žádných okolností," prohlásil britský ministr obrany Michael Fallon.

- Odcházející afghánský prezident Hámid Karzají využil svého dnešního rozlučkového projevu k závěrečné ostré kritice Spojených států, které mu před 13 lety pomohly dostat se k moci. Svalil na USA vinu za vleklou válku v Afghánistánu a prohlásil, že Washington si nikdy nepřál, aby na afghánském území zavládl mír. Svého nástupce varoval, aby si dal na vztahy s Američany mimořádný pozor.


 To je jenom pár zpráv o Afghánistánu. Britská, sovětská i americká vojenská moc tady, jak je vidno, neuspěla. Ale "pozvedla afghánský lid z temnoty beznaděje a dala mu naději do budoucna." 

   Docela vážně se ptám: Chtěl snad být afghánský lid někým někam pozvedáván? Nebylo by nakonec vhodnější nechat "muslimský lid" tam, kde je a starat se o sebe? Třeba tak, že "muslimský lid" opravdu zůstane tam, kam historicky patří? Kde umí žít? Zatím to vypadá tak, že se na černých vlajkách IS brzy objeví v arabštině nápis "Muslimové všech zemí, spojte se!


Nicméně Vám všem přeji 

Šťastný Nový rok!


76 komentářů:

  1. V prvním zátahu jsem užuž hodil "na papír": Dyť už to dělají!
    A pak jsem si poněkud oddechl. Dvě jejich hlavní frakce - denominace - větve - křídla jsou v první řadě smrtelnými nepřáteli navzájem a nikdy to nepomine, tolik je jasno.
    Už léta si říká: kdybych byl US citizen a syn se mi odtamtud vrátil pod vlajkou... jak bych přihlížel takovým výlevům, naslouchal těm vítězným sebejistým tirádám.. když to bylo fiasko, jaké US nikdy nezažily. De facto,to je jasné, prosím, ani in Viet-Nam. Tam bylo jejich postavení jiné. A dýku jim do zad vrazily vlastní k v ě t i n o v é d ě t i . Zoufalé. TO byla tragédie jak se patří. + evropská levice. But it´s another story, že, Mr Kipling...

    OdpovědětVymazat
  2. Právě ta nenávist mezi šiíty a sunity nejflagrantněji ukazuje agresivitu islámu.
    A rozdíly ve víře jsou u těchto směrů nevelké. Ostatně - proč chodit tak daleko. Každoroční potyčky mezi katolíky a protestanty v Irsku jsou snad jiného druhu? Jen jsou trochu "jemnější". Nebo mezi pravoslavnými křesťany a křesťany "západního ritu" jako na Východním Slovensku. Nebo mezi - dosaď si každý, na co si vzpomeneš.
    ===
    Nakonec má pravdu A.S..Pergill s tvrzením, že jakákoliv víra je škodlivá. Včetně víry ve vítězství komunismu nebo národního socialismu.
    Vzhledem k nastupujícímu Novému roku to není moc veselé přemyšlování!
    Ale Homo Sapiens je takhle uvnitř udělaný. Moje tlupa, tvoje tlupa, jeho tlupa...

    OdpovědětVymazat
  3. Mno,
    1. Věroučné rozdíly mezi sunity a šíity jsou nepatrné. Servali se o nástupnictví po Mohamedovi, takže se to trochu dá přirovnat k dvojpapežství za Karla IV. I tam byly drobné věroučné rozdíly (a sunité a šíité měli víc času na jejich růst), ale hlavně tam šlo a jde o světskou politiku. Něco jako rozkol katolící x protestanti to není ani náznakem.
    2. V tom Irsku jde především o národnostní spor (Irové versus potomci britských okupantů), náboženství je tam jen sekundární záležitost.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, oboje vidím stejně.
    V dnešních LN (aspoň papírových) zoufale lehkovážný, prostoduchý, iniciativy proti islámu znevažující a bagatelizující článek jinak tak zasvěceného a mnou oblíbeného redaktora Zídka. Bože můj! Šma Jisroel!! On netuší, že to jsou jezinky -
    Že je jich momentálně asi tolik co tzv. jehovistů. A CO?! PANE REDAKTORE, BUDETE NÁS PŘEMLOUVAT, ABYCHOM ČEKALI, AŽ JICH BUDE TŘIKRÁT TOLIK? A co myslíte, že potom budeme moci ( a s m ě t ) dělat - ? Vanitas vanitatis? A to zrovna, když se nachyluje k novému roku - ? Nemám tak dost osobních starostí, ještě tohle...

    OdpovědětVymazat
  5. http://www.lidovky.cz/scitani-kalasnikovu-zabijeni-nevericich-jak-studuji-dzihadisticke-deti-1a7-/zpravy-svet.aspx?c=A141209_120425_ln_zahranici_mmu

    Copak mi to jenom připomíná? Aha, tohle:

    "Heslo je: Buď my, nebo oni! Lemurové, ozbrojení malajskými krisy a dýkami jógů, podřežou bez milosti atlantské vetřelce; za to pokročilejší, evropsky vzdělaní Atlantové vpustí do lemurských moří chemické jedy a kultury zhoubných bakterií s takovým válečným úspěchem, že se tím zamoří všechny světové oceány. Moře je infikováno uměle vypěstovaným žaberním morem. A to je konec, člověče. Mloci vyhynou."

    Stále inspirující dílo, a přitom to není jen mechanická alegorie - tentokrát ti mloci nejsou symbolem téhož jako když jsem minule citoval tu pasáž o Povondrovi (tím je zde ten žaberní mor).

    OdpovědětVymazat
  6. Ono je to Jakube možná ještě horší:
    To není jenom neschopnost pohledu dopředu, on je to možná jakýsi vnitřní zákaz, autocenzura toho redaktora takto vůbec přemýšlet. Takhle přece "slušní lidé" nepřemýšlejí. Takže není ochoten vůbec přijmout myšlenku, že se muslimské učení od toho jehovistického podstatně liší. Jednak jehovisté nepodřezávají lidi - a transfuze krve odpírají jen souvěrcům. Nežádají přece "zákaz transfuzí" pro všechny. A o agresi učení tady jde. Kromě aktuálních počtů stoupenců a natality, způsobené naprostým porobením žen.
    ===
    Vzpomínám na to, jak rodina židovského advokáta, která bydlela ve stejném patře s dědou a babičkou dostala příkaz k nástupu do transportu. Tak se jen přestěhovaly ty cennější kousky nábytku do bytu mého dědy s tím, že si je tak do čtvrt roku vyzvednou, až se vrátí. Aby náhodou někdo ten byt nevyplenil, když tu nebudou. Cennosti a peníze soí brali sebou. Vůbec nepochybovali o tom, že se vrátí. Němci jsou přece národ, který má rád pořádek a zákonnost, nicht Wahr, mein Herr?
    A proto jsme měli, přes dělnicko-rolnický původ rodičů mé maminky nádherný nábytek. Už si ho nikdo nikdy nevyzvedl. Děda do smrti nedovolil, aby se z něj cokoliv prodalo. Co kdyby se vrátili, jak bychom jim to pak vysvětlili...

    OdpovědětVymazat
  7. Tedy já na to pochopitelně nevzpomínám, o tom mi vyprávěla babička. A taky moje maminka - i když ona si na to tak moc nepamatovala. Dostala od paní doktorové "na opatrování" dlouhý kožich. Prý polární liška. V cípu byly zašité zlaté hodinky - na což se přišlo, když jsem měl asi osm roků. Švýcarské. Pokud vím, spolehlivě tikaly do roku 2003. Pak jsem je ztratil z očí - asi si je někdo vzal.

    OdpovědětVymazat
  8. Koukám, že to začíná srát dost lidí...
    http://www.kurtizany.net/2014/12/29/princip-kolektivni-neviny/

    OdpovědětVymazat
  9. Znám, znám - z rodiny ženy mého švagra, z Hodonína.
    Hned poprvé mne ohromily ty spousty vybraného jemného porcelánu z posledních desetiletí monarchie, pár graciézních kousků kouzelného nábytečku... Po dlouhé době jsem se nějak dověděl, že to bylo totéž v bleděmodrém. Už to u nich zůstalo. A mne nenapadlo včas, kdysi, se zeptat od koho to je... V Hodoníně bylo pěkných pár desítek zámožných rodin hebrejských měšťanů. Vrátily se snad čtyři, seznaly stav věcí, rozhodly se odjet a voda se zavřela. Z bodrých veselých správných arijských moravských Slováků to všichni přivítali.Oni n ě m č i l i - ! DOBŘE SA IM STALO.
    Autentické. Slyšel jsem mockrát. případně s dodatkem: Víš - tys ich n e z n a l !

    OdpovědětVymazat
  10. Teď mne napadá... čtete někdo Terezu Spencerovou v Literárkách? Docela zajímavý analýzy.

    OdpovědětVymazat
  11. Hodím tam lúk, dík! Kdysi mne zaujala chytrýma názorama. Třeba je má furt.

    OdpovědětVymazat
  12. - a věta-závěr na ukončení mého exposé o Hodoníně:
    Těžko se nestati filosemitou
    (jakkoli já jím byl vždycky).

    OdpovědětVymazat
  13. A těžko si nevzpomenout na definici antisemity.
    Antisemita je ten, kdo se sionistům nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  14. A jak zní Bášo jednoduchá definice sionisty? Ten, který se nelíbí antisemitům?

    K jednoduchým definicím mám instinktivní nedůvěru. "Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb!" Tohle například nefungovalo ani v Táboře za husitů. [;>)

    OdpovědětVymazat
  15. Ano. Tam to tehdy byl vzápětí naprostý debakl.
    Ta Bášova "definice" - ta se mi příliš nezamlouvá, sím.

    OdpovědětVymazat
  16. Bych to řekl asi tak: definice nedefinice, takhle nějak to funguje v praxi. A to přesto, že sám jsem ze čtvrtiny zakarpatskej žid.

    OdpovědětVymazat
  17. NOROVÉ SE ZBLÁZNILI.
    Článeček páně Zrnův na Psu jsem prolítl se stále otevřenější hubou item očima. A pak celý znova, a nutil jsem se ke klidu.
    Tak džendristky pokračují, a rozšiřují své zájmové pole - tady bych spíš řekl, že to není od z á j e m , nýbrž od z a j m o u t .
    Difficile est saturam non scribere... těžko neironizovat, dovolím si volný převod. Ale je to věc závažná, vážná, zoufale (s jinými obdobnými) nebezpečná. Nejsem s to brát to jen jako neuvěřitelnou směšnou pitomost.
    Musí tempo dobrovolného zanikání naší civilizace stále akcelerovat a zabírat další a další oblesti?
    Chudáci mí vnuci, pravnuci. P r o č ? Cui bono?
    Tohle je ta krásná čistá kultivovaná bezpečná sympatická země, která mne tak vzala, když jsem jí předloni vandroval se svými dětmi?
    Souvisí to s tím, že takto blbnoucí země jsou většinou protestantské? Germánské? S čím?¨
    Asi se mé přípodotky už budou vyznačovat nadnormativní spotřebou otazníků. Chatrný pokus o nadlehčení, že.

    OdpovědětVymazat
  18. Jakube, to jsem si oddechl, že jsi filosemita a ne semitofil. To bych si o Tobě myslel, že jsi nějakej divnej.

    Co se týče sionistů, například, a toho co či kdo se jim nelíbí, co či koho jak nazývají, je to jejich záležitost. Nemám s tím problém. Když nehanobí sv. Sennheisera...

    OdpovědětVymazat
  19. Bášo, to je dobře nebo špatně? A jak se ten podíl a po jaké linii počítá? U sebe jsem nepátral, to by bylo divení koho všeho mám v sobě. A kdyby jen za posledních pár set let co jsou matriky. Kdo všechno odkud přišel a s kým obcoval. Pořád někdo někudy coural. A jak coural tak trousil. To bychom se hodně divili. Rámcově lze zjistit geneticky. Až nebudu lautr vědět co s penězi...

    OdpovědětVymazat
  20. Jednoduše. Můj děd byl 100% zakarpatskej žid, aškenazy snad až k Jákobovi, zatímco grossmutter byla křesťanka co oko dohlédlo.
    Jinak, co se týká sionistického nálepkování, ráčej se třeba u takovýho Šamana zeptat například od kdy může OSN rozdávat území, které jí nepatří, proč Porošenko nepoužívá jméno Walzmann, či jak to bylo s tím státem dělníků a rolníků a uviděj ten šrumec.

    OdpovědětVymazat
  21. Vo co gou?
    Většina takových šíleností má v sobě zabudovanou zápornou zpětnou vazbu (Schumacher Ti vysvětlí, co to je, on to ví*), takže až dojde k limitaci jevu na jednom konci rozsahu, už je situace jinde. A záporná zpětná vazba vše změkčuje a dává do normálu.
    K tomu bych podotkl (strašně mě mrzí, že nick "Podotek" už je obsazen, to bylo ještě lepší, než Kocour), že začínám uvažovat nikoliv globálně, ale lokálně. A bylo by vhodné tak i jednat snad i za cenu nějakých třenic, které v Evropě byly po staletí.
    Pokud chtějí Seveřané po(s)tupně spáchat národ(nost)ní sebevraždu, nikdo jim v tom nemůže bránit. Ale ať mě do toho (Do kočičky jasné!) netahají.) Změny kultury jsou přece normálním jevem, jedna postupně převálcuje druhou, ale nesmí to být tak "kách". Ale hlavně - ti naši trojští koni, kteří otvírají právní i pop-kulturní vrátka jsou tím pravým nebezpečím.
    Cizí, pro nás nepřijatelná kultura prostě je, existuje. Z jejich pohleduje je správná, tak jako ta naše je správná, snesitelná pro nás. Ovšem v okamžiku, kdy se dají do práce tzv. sluníčkáří, multikulturalisté a dokonce i genderbáby** začínají problémy. Ne islám, ale jeho překotný import do židovsko-křesťanského světa je chyba. Ovšem - náš export (Ohněm a mečem) do jejich světa byl první. (V moderních dějinách. V delším časovém období si nemáme co vyčítat.) Takže teď jsme ve fázi, kdy se nám kyvadlo christianizace a kolonizace zastavilo a vrací se zpět. Nejen v Africe a na Blízkém východě, ale všude.

    OdpovědětVymazat
  22. Vysvětlivky:

    */ zpětná vazba v náboženství, ideologii a politice se projeví jednak neživotností importovaných myšlenek, jednak sílícím odporem k těmto ideím. Např.: Společnost,. kde by se homosexualita rozšířila (ale to nejde, to si hlídá Velká Matka Příroda - 4,5% a dost) nakonec pro nedostatek dětí samočinně vyhyne.

    **/ fascinuje mě, že tyhle osoby, původně ženského pohlaví, nyní bezpohlavní, jsou už na první pohled tak zoufale nehezké a nezajímavé. A co teprve druhý a další pohledy...
    Napadá mě, že tenhle způsob myšlení je způsoben totálním nezájmem mužů o jejich osoby. O jejich těla.Takže - časem nejspíše vymřou.

    Všichni ti sluníčkáři, zelenáči, multikulti i genderbáby se považují za humanistickou inteligenci. Diví se mi snad někdo, že při vyslovení humanista a intelektuál velmi zpozorním?

    OdpovědětVymazat
  23. Kocoure, mýlíte se. S tou jeden a půl tisíce let trvající válkou začal Mohamed, křížové výpravy byla pouze reakce. Vygůglete si například Billa Warnera a jeho přednášku na toto téma. To, že se na začátku 20. století islám vyčerpal vlastní rozpínavostí, to je to Vaše kyvadlo. Ale je tu zpět a My ho prostě milujeme. Nebo alespoň budeme muset.

    OdpovědětVymazat
  24. StK ..vo co gou...opět výstižné.
    Záporná zpětná vazba...zajímavé. Při odpolední procházce pro pečivo, které se dost prodražilo, protože v Lidlu kromě rohlíků měli i malou ruční vrtačku a spektiv, no nekup to, přemýšlel jsem, asi tak v době kdy jsi psal příspěvek, jako bychom byli v nějakém stejném myšlenkovém poli, o tom, zda někdo kdo má za povinnost aplikovat zákon, má tak činit tvrdě a nekompromisně, či při vědomí jeho nedokonalosti dané nedokonalostí jeho tvůrců, má jeho dopad tu a tam změkčit aby zabránil z toho pocházejícímu zlu. Jsem z toho rozpolcený. Ne z principu, že "Zákony mají být dodrženy i kdyby svět měl zahynout", ale proto, že zdrženlivou a měkkou aplikací je oslabována zpětná vazba nespokojenosti s takovým zákonem a tedy se zákonodárcem. Došel jsem k závěru, že i pro takové případy je dobré rozlišovat, jestli v konkrétním případě individuální zlo pocházející z takové přísnosti může být vyváženo fungováním zpětné vazby. Záleží na četnosti takových případů, protože jejich malá četnost i při důsledném a přísném užití zákona nevyvolává všeobecný odpor a nepůsobí zpětnovazebně s dostatečnou intenzitou, tak jako tu a tam odlovený kus nezmění chování stáda, jehož členové jsou s tím srozuměni, protože to pojímají už jako akceptovatelné riziko. Ovšem v některých takových ojedinělých případech se v obvodu záporné zpětné vazby může uplatnit tzv. mediální zesilovač fungující podobně jako zesilovač signálu z fotonů dopadajících na snímač. Včetně efektu šumu, v tomto případě mediálního. Zatím jako rozumná mi vychází plošná důslednost s nečetnými výjimkami v případech "do nebe volajících". S případným zapojením onoho zesilovače.

    Leč k přízemním záležitostem. Malá příklepovka Parkside, 500W, 0-3000 ot. za 600 (malá vrtačka mi chyběla, půjčoval od příbuzenstva profi, ale velkou těžkou AEG, na příležitostné použití stačí), pozorovací spektiv 20-60x (prakticky použitelný do 40x, protože pak už ostrost je fuj, při té laciné optice) za 800 Kč. Zkusím vymyslet objektivovou montáž, co kdyby na obloze byl nějaký zajímavý úkaz. Dobré na pozorování přírody. Má osazení pro jakýkoli stativ a je k němu i jednoduchý lehounký stativek, který užiju i pro foťák.
    Možná, že až na jaře půjdu pro rohlíky, přinesu si zrcadlovku. Pečivo je v poslední době tuze drahé...

    Bášo, otcovská linie z principu není spolehlivá, proto Hebrejové za určující logicky považují linii mateřskou.

    OdpovědětVymazat
  25. Ano kocoure,
    (NE)civilizace odněkud přišla, vyvrátila kulturu která buď byla v úpadku anebo "jen" nebyla schopna vzdorovat, něco z vyvrácené kultury přejala, začala se rozvíjet, dosáhla svého vrcholu a přišla další (ne)civilizace, která ji vyvrátila a něco z ní převzala ... A občas se i stalo, že (ne)civilizace nebyla schopna z vyvrácené kultury nic přejmout a rozvíjet a zanedlouho buď zanikla také nebo se vrátila tam, odkud vyšla, ale už nebyla schopna dalších výbojů a jen nějak přežívala.

    Z našeho pohledu je blbé, že ta kultura co spěje k zániku je ta naše (západo)evropská. Ať si to jsou Evropané ochotni přiznat nebo ne, jedním ze znaků úpadku je i to, že nejsou schopni úplné reprodukce a v určitý příliv imigrantů potřebují.

    Zajímavé je, že snad jediná kultura, která tímhle cyklem neprochází (resp., nedochází k totální asimilaci dobyvateli) a drží si už několik tisíc let svébytnost a historickou paměť jsou Židé.

    OdpovědětVymazat
  26. Pro Obuvníka (ale nejen proň):
    Ona ta zpětná vazba má i fázový posun, který je schopen změnit zápornou vazbu na vazbu kladnou, posune-li se fáze přes 90°. A i tahle analogie platí. Lidově - "když je něčeho moc, tak je toho příliš" neboli "pohár trpělivosti přetekl". A pak nastává ona kladná zpětná vazba, která posléze může skončit divokou oscilací, například válkou. Tohle se může odehrát právě v dnešních nejliberálnějších (nejslabších?) režimech - t.č. severské země. Obyvatelstvo je ideologicky zpracováno do docela ovčí podoby (pro mě, jako vzpurného Poláka nepochopitelné). Mladá Norka si znásilnění "jinokulturními" přistěhovalci zavinila sama, když šla v noci z kina sama bez mužského doprovodu. A to do kamery říkala Norka středních let, která by mohla být +/- její matkou! Zajímalo by mě, jestli by takto mluvila i v případě že by to skutečně byla její dcera.
    Ta pozice ovečky znamená ovšem i to, že najde-li se bača s dostatečnou přesvědčovací schopností, s "charismatem", bude mít k dispozici vychované poslušné stádo, se kterým se pak dají "dělat věci". (Moje prateta , drážďanská Němka, do své smrti v roce tuším 1963 obhajovala chování Hitlera. Počty mrtvých ji nezajímaly, její muž, který skončil kdesi na ukrajinských stepích byl prostě "správný Němec" - a basta.)
    Tohle pak bude ono rozostření, o kterém píšeš. Kupodivu to považuji (já, nemaje patřičného vzdělání) jako nejpravděpodobnější scénář. A "domino efekt" v sousedních zemích bude následovat. S tím, že posléze to neskončí ve stavu "spolčování", jako po II. WW, ale naopak v roztříštěnosti jako po I. WW. [;>/

    OdpovědětVymazat
  27. Klasické, po staletí na všech právnických učilištích našeho kulturního okruhu probírané, zvažované,popírané či vyzdvihované napětí ZÁKON x DUCH ZÁKONA...
    K těm hebrejům: prosím, to je trochu jinak, kapitáne. Ti jaksi nikdy neměli po zaznamenání hodnou dobu sebevědomou, ekonomicky i vojensky civilizaci, promítnutou do vlastního státu. Takže situace zanikající římské, aztécké či evropskounijní říše tu nebyla. Byli vždy těmi, kdo jsou či mají být asimilováni, v opačné pozici. (Zestručněno.)
    O to je ovšem jejich výdrž a dokonce vzkvétání fantastičtější, jistě - !

    OdpovědětVymazat
  28. ...i vojensky silnou... sorry. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
  29. A co Japonsko a Čína? Ani jeden z nich si na svém území vozembouchy ve velkém zrovna nepěstuje. To je velice moudré opatření. Jednak správně dělají, vzhledem k již známým skutečnostem a druhak to velice zvyšuje jejich šance na přežití do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  30. Ještě k drahým rohlíkům Schumachere:
    Když jsem bydlel v krásném, ale rozpadajícím se bytě v centru města, měl jsem nářadí na domácí práce jen takové "halabala" - často jsem si musel púůjčovat z dílny v Ústavu. Když nás pan majitel z bytu vyštval a šli jsme do podnájmu v relativní novostavbě, zakoupil jsem si sadu dobrých kousků, vrtačky atd. Některé sady (šroubováky) mám i dvakrát - jen proto, že jsou kvalitní a "co kdyby". Takže poslední dobou už velmi dbám na to, abych "park" nerozšiřoval - ten byt je docela malý a hlavně - po vstupních úpravách (elektrika, kuchyně) už vlastně mohu kutilství pověsit na hřebíček. Trochu mě to i mrzí - když mám tak dobrou sadu nářadí... [;>))
    Naposledy jsem si v listopadu koupil stolní brusku, leštičku a kmitavou pilku. Náhodou jsem na to narazil na netu. Použiji jim poprvé zítra - budu vyřezávat z pertinaxu podložky pod síťovou přístrojiovku ve friťáku - kabel ztvrdnul, nedá se pořádně smotat a ve špajzu překáží. Napíšu do KOTEKA, jestli jsem těch 1 400.- utratil dobře nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  31. Podotek:
    Platební karta je dost velké pokušení. Je třeba odolávat!

    OdpovědětVymazat
  32. Anonymní:
    To je jen výmluva těch, co musí být za každou cenu "kůůl a in". Karta znamená, že s sebou nemusím tahat štos barevných papírků. Primárně jde o to, jestli mi to čísílko co je u věcičky napsané stojí za potěšení z věcičky a jesttli odpovídá mým možnostem. Ostatní (karta, bankovní převod, barevné papírky) je jen technikálie.
    Taky se mi občas pečivo anebo pár šroubků "pěkně prodraží".

    OdpovědětVymazat
  33. Jj, Jakube, tak nějak jsem to s těmi Hebreji mínil, jen jsem to poněkud neobratně napsal.
    mimochodem
    Není v jejich kultuře COSI, co jim nedovolí dojít v čase prosperity do stadia dekadence a úpadku a v době poroby a útlaku nechat se dobyvatelem asimilovat? A přesto že se neasimilují, tak jim to umožňuje s některými jinými kulturami koexistovat (někdy i vzájemně výhodně - taková "kulturní symbióza")?

    OdpovědětVymazat
  34. 2 Anonymní, jakápak karta. Pěkně na dřevo. Nejsem leckdo.

    StK, pozoruju jak s přibývajícím nářadím jsem šikovnější a šikovnější. Poprvé jsem vzal do ruky příklepovku a vrrr, úžasné. Dokud nenarazil na fest beton a kamínky. Pořídil vrtací kladivo. Brrr, úžasné. Čím míň tlačil, tím snadněji to šlo. Díry pro záclonové konzole jak do másla. Už jen to co by mě stál řemeslník se zaplatilo. Vyboulená plovoucí podlaha. Trochu přemýšlení, jo malá dilatační spára na tu plochu. Koupil univerzální vibrační brusku, nasadil pilku a bzíííí, úžasné. Nábytek z Ikey, po prvním sestaveném kusu radost jako z dětské stavebnice. Tamtéž koupil aku vrtačku - šroubovák. Přece si neukroutím ruku. Vžžž, úžasné. Něco drobného vyvrtat? Potěšení. Na vedlejšák bych mohl být hodinovým manželem. Ušlehat sníh nebo majonézu? Stačí místo vrtáku upnout metlu. Šroubovák s ráčnou a sadou bitů a nástavců? Rozebrat a vyčistit radiomagnetofon je hračka. To samé v mrňavém? No jistě, rozebrat digitál až na čip bylo potěšením. Složení do funkčního stavu bylo poněkud obtížnější, leč úspěšné. Mikropáječka na tři tužkovky, nekupte za sto patnáct káčé. Výměna kabelu sluchátek je relaxací. Když víte jak na to.
    Manželka mi slíbila, že v koupelně budu smět vyříznout a nahradit poněkud vyčnívající obkladačku (obkládal profík) a konečně pořádně připasovat umyvadlo. Ještě plánuju, že bych zkusil trochu barevně vymalovat, nainstalovat promítací plátno a roletou rozčlenit prostor. To už nebude zbývat moc práce. Mám slíbeno, že budu-li hodný, koupíme nový byt nebo i domek, kde všechny ty úžasné hračky využiju. A co teprve návštěva Hormbachu, OBI a podobně. Cítím se jako alkoholik když vstoupí do nálevny.

    OdpovědětVymazat
  35. To promítací plátno... v té koupelně - ?
    Já už nevím, esli si tady můžu troufat se ozvat. Univerzální vibrační bruska,kmitací pilka, leštička, vrtací kladivo - sakra proč se tím neživíte, chlapi? Já uvažuju, esli se mám dát do odšroubování sifonu a zásuvky.

    OdpovědětVymazat
  36. 2 Jakub:
    Lidé, kteří se živí rukama zase touží dělat "něco hlavou". Prostě kompenzace. Polovina tenorů, které znám fušuje do elektroniky, někteří tak úspěšně, že teď mají firmu na zabezpečovací zařízení. Úspěšnou. Přitom jako tenor nebyl Míša žádné ořezávátko. Spíše hvězda zemského formátu. Ale práce na jevišti je nervově vyčerpávající (ostatně i ta za jevištěm) a řemeslo - to je proti tomu pohoda. Sám sobě pánem. Čas se počítá v půlhodinách a ne ve zlomcích sekundy, kdy je třeba přijímat rozhodnutí. Práce se většinou dá na chvíli odložit atd., atp.

    Myslím, že odchod z vedoucího místa mi prodlužuje život a dělá ho kvalitnějším. Dělám kolik chci a mohu si dokonce vybrat, co dělat nechci. Odpovídám jen za sebe. Myslím, že pr.důch. je po multimilionáři - rentiérovi to nejlepší postavení, které si lze přát*. Jenom - mělo by to být ve středním věku. Na stáří už jsou jistá fyzická omezení. [;>/

    */ Můj klukovský sen byl stát se novodobým robinsonem na pustém tropickém ostrově, kypícím přírodním životem. Ani nevím, jestli bych tam potřeboval Pátka. Spíše nějaká Hezká Středa by se hodila. No, kluci mají divné představy o životě. Na vojně jsem se potkal s klukem, který v civilu odbavoval TV vysílač tuším na Kráľovej Holi. Tři chlapi sloužili týden, pak čtrnáct dní volna. No řekněte, není to krása? A ještě ten výhled do kraje!

    OdpovědětVymazat
  37. Jakube, jak jsi přišel na to, že v koupelně? Leda, že bychom ji propojili....no to je nápad, naložený ve vaně a současně v kině. Na to budu pamatovat až v nějakém příštím bydlení. Pokud velmi zbohatnu. Samozřejmě, že to bych nedělal vlastníma rukama, jen projektoval. Ovšem vercajk bych si ponechal jen tak pro nějaké drobnosti abych relaxoval. Třeba jako Churchill, který si od imperiálních starostí kromě malování obrázků občas i zazedničil.

    OdpovědětVymazat
  38. Se tady pousmívám nad tím nadšením z nářadí. My, co jsme tak začínali a dlouho se tak živili totiž víme, že minimalismus je mnohem lepší. Zkuste vyheverovat 10 kufrů s nářadím a strojkama na střechu šestého patra, kde je strojovna TZB. Já osobně, než jsem si založil vlastní firmu, jsem si vystačil s khaki taškou na opasku, v ní 4 šroubováky, sada vořechů s ráčnovou přímou rukojetí, zdrhovačky,které slouží zároveň jako štípačky (kdo neumi udržet ruku, aby při svlíkání izolace ten drát neuštípl, ať si zařídí mandl), stavitelný kleště, kladivo, špičatý kleště, list pilky na železo nebo zubařská kmitavá frézka na stlečenej CO, na krku měřák, v kapse sondu, propanovej hořáček a čuchačka. Nebylo nic, co bych s timhle neopravil a vážilo to dohromady tak 7-9 kilo. K tomu igelitku s předpokládaným materiálem.
    Ovšem, pravda, chce to něco umět. Můj ujec vždy říkal. Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit. Vobložit se dvěma metrákama specializovanejch přístrojů umí každej... amatér.

    OdpovědětVymazat
  39. Bášovi:

    Opravdu? Když už říkáte, že nebylo co byste s tím nezvládl, zkusil byste mi s tou vaší úžasnou výbavou například:

    1) Vyměnit brzdové destičky na autě?

    2) Vyvrtat díru o průměru 8 mm do železobetonu a protáhnout tím kabel?

    3) Vyměnit s tím elektroinstalaci v bytě, panelovém a to tak, aby to bylo všechno ve zdi a ne na ní?

    4) Zapojit s tím několik panelů datových zásuvek v racku?

    5) Vyměnil s tím disk v notebooku od Applu?

    To vše v termínech a kvalitě, aby:

    1) Někdo pořád ještě byl ochoten počkat na výsledek.

    2) Byl ochoten za to zaplatit.

    3) Nedošlo k zbytečnému ničení opravovaných věcí či materiálu.

    Pochybuji. Především to chce používat jak mozek tak ruce a to jak při výběru nářadí, tak i při práci. Universální sady nářadí na všechno neexistují a k tomu navíc se připojuje zlomyslnost a až vyloženě svinský přístup výrobců, kteří se vyloženě snaží udělat vás závislým na tom či onom speciálním nářadí či jeho chráněných vzorech.

    OdpovědětVymazat
  40. To Jakub S:
    Problém je v tom, že do odsunu šly všechny osoby, které za posledního sčítání lidu za první republiky nahlásily německou národnost a současně nebyly v odboji.
    Takže Židé, kteří se hlásili k Němcům (což byla většina) a nedělali odboj (což byli skoro všichni) šli po válce, pokud přežili, do odsunu. Je to ošklivé, ale dura lex sed lex.

    OdpovědětVymazat
  41. 1. Ano
    2. Ano
    3. To je blbost, která v paneláku
    - a) nejde všude
    - b) nevyplatí se skoro nikde
    - c) naserete spoustu lidí(mám všecky par od 6 do 11 a je to část mého oboru) a pokud byste mi ukázal byt, kterej je takhle upravenej, já Vám na něj revizi nedám.
    4. Ano, i když speciální kleště by to usnadnily.
    5. Neznám Apply a začíná mi bejt jasný s kym si píšu (víte, jak poznáte uživatele Applu? Řekne Vám to.)

    OdpovědětVymazat
  42. A.S.P.:

    Už si nepamatuji, kolik žilo v absolutních počtech Židů v předválečné republice a ani kolik jich bylo procentuálně, ale:

    1) Ti, co zůstali v republice, skončili v koncentráku a většinou se už ani nevrátili.

    2) Mnozí ale odešli dost včas na to, aby jich v československém zahraničním vojsku působilo od 35 do 50%, podle bojišť.

    3) Pakliže se někteří válku přeživší Židé, ať už to byl koncentrák nebo bojiště, ocitli nakonec v odsunu, místo aby dřív či později skončili v base, svědčí to buď o tom, že použili zdravý rozum, nebo o tom, že měli kliku. Možná, že rovnou o obojím.

    Myslím, že některé záležitosti je opravdu lepší nechat spát a nerýt se v nich neustále.

    OdpovědětVymazat
  43. No, asi tak. Pokud se tím ovšem nezabýváme, že. Neděláte např. cykly přednášek Morava a Židé, Morava: země dvojího lidu (Češi a Němci) a tak. A v dětství nezažil jako nejlepší přátele tatínka hned tři čisté hebreje - lékaře (dnes SUI a AUS).
    Ty procenta jsou něco, co?
    Vědí: Nepravda se říkat nemá... ale určité pravdy se říkat nesmějí!
    (Stará haličská moudrost.)
    Ovšem na druhé straně: Poloviční pravda je celá lež (dtto).
    No podívaj se, židi jsou jako všici ostatní - jenom víc!

    OdpovědětVymazat
  44. Bášo, ubertě pary.
    Mám taky pár paragrafů z padesátky (k ničemu mi nebyly, to, co jsem kdy potřeboval by vlezlo do sedmičky), ale holt předpisy jsou předpisy.
    A tak Mistře Bášo - můžete mě poučit, ve kterém předpise je zakázáno dát bytový rozvod 230 V pod omítku nebo do zdi? Už tři roky nemám zkoušky obnovené, možná se mezitím něco zásadně změnilo a měl bych nahlédnout... [;>)

    OdpovědětVymazat
  45. Bášovi:

    1) Opravdu? Na některých autech, a není jich až tak málo, to například bez imbusu č. 7 (7 mm) prostě nepůjde. Imbus č. 7 ve standardně dodávaných sadách nebývá a musí se shánět zvlášť. Takže, pakliže ho nemáte, tak v mnoha případech byste narazil a nevyměnil. V mnoha jiných případech byste nejspíš narazil na nějakou jinou zlomyslnost výrobce.

    2) Ve Vámi vyjmenované výbavě jsem nezaznamenal ani příklepovku, ani vrtací kladivo. Čím byste to tedy vzal skrz železobeton?

    3) Co je blbost a co není a co se vyplatí a co ne, to bych opravdu nechal na konkrétní situaci a tom, kdo to chce a bude to platit. Pakliže se něco "vejde" do normy a po proměření to ukazuje co má, proč by to nedostalo revizi? Proč by to mělo někoho nasírat, když se to dá současným nářadím zvládnout zhruba stejně hlučně, jako kterákoliv jiná varianta přicházející v úvahu?

    4) Měl jsem na mysli něco takového:

    http://www.asm.cz/zbozi/patch-panel-19-24-portu-c5e-vyvazovaci-uchytky-2xau.html

    A tady na tuhle práci se nehodí ani tak kleště jako například toto:

    http://www.gme.cz/krone-nuz-proskit-cp-3150-p733-241

    V e-shopech se tomu říká různě, třeba kleště, nebo nůž, jako v tomhle případě. Je to ale speciální nástroj pro práci s datovými zásuvkami systému Krone. V podstatě je to jakýsi hybrid nože a malého šroubováku. Bez něčeho takového se zvládne instalace většího počtu těchto zásuvek velice špatně a trvalo by to dlouho. Docela rád bych se podíval, jak a za jak dlouho by to někdo zvládl bez toho "speciálu", kdyby se jednalo řekněme o 5 panelů zásuvek po 24 zásuvkách, tedy celkem o 960 kontaktů.

    5) K výměně disku v notebooku od Applu potřebujete zase chráněný vzor šroubováku. K tomu dobré oči, šikovné ruce, bystrou hlavu a cit pro materiál. Ten chráněný vzor buď stojí dost peněz, nebo se pořídí na zalevno e-bayi:

    http://www.ebay.com/itm/REPAIR-OPENING-TOOL-KIT-PENTALOBE-TORX-PHILLIPS-SCREWDRIVER-FOR-IPHONE-5-6-4S-4G-/400788477099?pt=UK_Replacement_Parts_Tools&hash=item5d50dad4ab


    Jestli si myslíte, že Jste jediný na světě, kdo bojuje s velkým množstvím potřebného nářadí a komu se nechce tahat zbytečná kila, tak to opravdu nejste. Podařilo se mi postupně časem dát dohromady velmi universální kufr s nářadím, kde je hodně potřebného a užitečného, ale ani zdaleka to nestačí na všechny případy, takže to víc než často doplňuji o další věci, ještě mimo jeho obsah. Vzhledem ke zlomyslnosti výrobců těch speciálních a jiných kousků nářadí spíš přibývá, než naopak.

    Bylo by k věci, kdybyste obsah té tašky mezi 6-9 kg vyjmenoval či vyfotografoval, nebo nejlépe oboje a to by vneslo do věci jasno, nač to stačí a nač ne. Z hlediska universálnosti použití jeho obsahu k takřka čemukoliv, bych ale určitě nehýřil. Domnívám se, že není na místě.

    Oni Vám uživatelé Applů něco provedli? Nebo Apple sám?

    OdpovědětVymazat
  46. Bášovi / oprava:

    ...bych ale určitě nehýřil. se nahrazuje

    ...bych ale určitě optimismem nehýřil.

    OdpovědětVymazat
  47. Ještě k těm Židům / Jakubovi S.:

    Já na jedné straně chápu, že s ohledem na německý nacionalismus 19. století, 1. světovou válku, meziválečné období a pak tu 2. světovou, mohlo někoho štvát, když se někdo hrdě hlásil k německé národnosti. jenže to jsou holé emoce. Na druhou stranu jsou ti i fakta. Všichni myslím dobře víme, čím si Židé během 2. světové prošli. A všichni víme, jakou roli sehráli během 2. světové války v zahraničním vojsku a že jich tam bylo hodně. Proto mi spíš přijde automatické zařazení do odsunů těch, co se přihlásili před válkou k Němcům, spíš především jako záminka k zabavení majetku. Tím odsunem se už jen zajistilo, aby dotyčný držel klapačku. Tohle není zrovna ta nejhezčí stránka toho, čemu se říká národní povaha. Odsun německé menšiny vzhledem k válce a okolnostem před ní a po ní chápu, těžko by jim někdo mohl zaručit bezpečnost. Nicméně proč k tomu automaticky zařadit i některé Židy, mi přeci jen uniká. Nicméně z dlouhodobého hlediska by se stejně dalo říci, že měli spíš kliku, když už tu válku přežili a sice s holým zadkem, ale byli odesláni do civilisované země s normálním politickým systémem, takže se za nějaký ten čas zase vypracovali. O našich poměrech se dodnes nedá říci na všech 100%, ale jen na nějakých odhadem 60 - 70, tedy ne, že by byly civilisované, ale že se k tomu zkoušejí s proměnlivými úspěchy přiblížit. No a poslední dobou se to spíš nedaří...

    OdpovědětVymazat
  48. Jako ode mne.
    Až na to, že oni se h r d ě nehlásili k německé národnosti - oni prostě byli německy (a na jižní Moravě vedle toho ovšem aji česky) mluvící Moravané, občané (opět) ČSR, a vedle toho židi, no.
    Pokud byli hrdí na německou kulturu, školy, jazyk - tož před válkou. Po ní ani omylem...
    Přístup k těm pár procentům navrátilců se hodně lišil místo od místa. Někde to ponechali na nich. Ovšem když viděli obličeje dobrých bodrých správných katolických moravských Slováků... věděli už svoje.

    OdpovědětVymazat
  49. Kocoure, byla řeč o paneláku. O zděné stavbě slovo nepadlo, tam nejsou armovací železa (většinou). Tím je myslím věc jasná.

    OdpovědětVymazat
  50. Elektroinstalace v paneláku do zdi:

    Pokud vím, tak kovové výztuhy v panelech se nachází v minimální hloubce 40 mm a to jak v těch nosných, tak i těch dělících. Takže při vyfrézování drážek do hloubky 20 mm pro dráty a 40 mm zahloubení pro vypínače, zásuvky a případně ještě jiné záležitosti, nevidím jediný racionální důvod, proč by to nemělo být reálné. Navíc, vzhledem k tomu, jaké jsou dnes k dispozici materiály a nářadí, tak je těch důvodů k nemožnosti ještě méně. Život mezi lištami považuji za přežitek, ohavnost, projev špatného vkusu a šetření za každou cenu na nesprávném místě.

    OdpovědětVymazat
  51. Ještě k té židovské menšině / Jakubovi S.?:

    Mně na tom dost nepříjemně překvapuje, že při takové dostupnosti informací, jaká dnes vládne, se ještě pořád dá zkoušet něco odůvodňovat či ospravedlňovat nějakým předválečným "němčením".

    Chápu, že dřív se člověk stal mnohem snadněji obětí nějaké manipulace či desinformace, protože ověřovat cokoliv bylo dost pracné, zabíralo to dny, týdny měsíce, podle toho. Dnes jsou to spíš minuty, desítky minut, hodiny a to na to samé. Takže nedostatkem informací či jejich nedostupností to nebude. Spíš nedostatkem soudnosti, slušnosti a dobré vůle. Třeba jednou překonáme i to, ale já se toho nejspíš nedožiju, aspoň v téhle inkarnaci je to jen velmi málo pravděpodobné.

    OdpovědětVymazat
  52. - a na zabavování (drancování, ničení) majetku Němců a židů organicky navázali za chvíli komunisti první (pro zácvik a co projde) vlnou "znárodnění". Oni už si tehdy dělali v zásadních věcech co chtěli. Dnes je to křišťálově jasné. Jenom tehdy to ti tak úděsně naivní - slepí - důvěřiví ostatní nechtěli jasně vidět. P r o č ?
    Pozn. fil.: Netušíte, co mělo "znárodnění" co činit s národem? Určitým? Jenom jedním?

    OdpovědětVymazat
  53. Nerozumím tady skoro ničemu, ale kdykoli sem zabloudím, tak se mi tu tak líbí!
    Je tu zvláštně chlapsky. Příjemně
    hospodsky.
    Dobrý nový rok, další schůdek ke konci civilizace, která požírá sama sebe. Vám přeju!
    ST.

    OdpovědětVymazat
  54. draku, to mi připomíná, že by se mi hodila i diamantová drážkovací fréza s odsáváním.
    Kromě toho mě zas zachvátila akutní foťákovka, snažím se ji rozchodit.

    OdpovědětVymazat
  55. Židi - ti kteří přežili, z lágru do odsunu, byly takové případy. Fuj!

    OdpovědětVymazat
  56. "Čím byste to tedy vzal skrz železobeton?"
    Draku, lecčím. Například EK by na to šel radikálně a vzniklý otvor metr krát metr by pro osmičku hmoždinku dobetonoval. A měl by to přesně.

    OdpovědětVymazat
  57. Draku, naposledy jsem se se svinským přístupem výrobce setkal při rozebírání kompaktu Fuji. Tři křížové šroubky bez jejichž vyšroubování to nešlo byly trojdrážkové. Leč tříkřidélkový křížáček jsem sehnal. Prakticky pro všechny fujtajblové hlavy šroubů se kterými vynalézaví výrobci přijdou aby ztížili vniknutí je ke koupi otvírák.

    OdpovědětVymazat
  58. Bášo, vyvrtat díru o průměru 8 mm do železobetonu s popsanou výbavou? Bez vrtadla? S tím prostým nářadím? Nechám si poradit.

    OdpovědětVymazat
  59. To drak a Jakub:
    Nevím jak kde, ale v Brně to bylo zhusta tak, že někteří židovští podnikatelé se snažili chovat ve stylu "poturčenec horší Turka" a např. nutili zaměstnance komunikovat v zaměstnání německy nebo posílat děti do německých škol (on řadě hrozil zánik pro nedostatek žactva). Takže se jim to po válce (těm, co přežili) vrátilo. Kdo seje vítr ...

    OdpovědětVymazat
  60. Tohle tak bývá Pergille. Nejen u židů. Ale dost záleží na slůvku "někteří".

    OdpovědětVymazat
  61. Poučení pro filosofa:
    znárodnit t.j. něco učinit národním, například přeložením cizojazyčné knihy nebo počítačového programu, stát se národním - například znárodnělá neboli zlidovělá píseň atd., nebo (lidově) ukrást. [;>))

    OdpovědětVymazat
  62. Ještě k Pergillovi:
    Pamatuji na roubování ruštiny na všechno možné: ekrán, subotnik dača atd.
    Předtím (moji rodiče) znali totéž v němčině. Teď se pojmenovává všechno možné "englicky, bo je to tak spravne soudruzi, ideme s dobou!" Jsme in, ledacos je cool, chodíme na brainstorming, střih je cut a stahovačka zvuku slove fade-out.*

    Prostě někteří jdou vždy s dobou a ti druzí se nechtějí lišit, chtějí jen splynout. Nebo si jen vzájemně porozumět.

    */ čímž nevyzývám k nějaké novočeštině typu čistonosoplena nebo prstokladobřinkoklap. Psát tvrdý disk místo HD a podobně je přinejmenším matoucí. Taktéž bleskovou paměť si leckdo vyloží lecjak. Programy mám třeba ale raději v angličtině, i když shakespearovu jazyku nevládnu.

    OdpovědětVymazat
  63. K židovské menšině:

    Blbce či zmetky nejdete v jakékoliv skupině či komunitě. Jejich zmíněním či uvedením jako příkladu se dá něco ilustrovat, ale opravdu k věci jsou až statistiky, třeba zrovna ty z toho zahraničního vojska, nebo jiné. Důležité je, jak často se lze s něčím potkat.

    Za život mi prošly rukama haldy disků od všech výrobců co dnes existují a také těch, kteří už byli buď sežráni, asimilováni nebo zlikvidováni, takže už buď pod svou původní značkou nepůsobí, nebo přestali působit zcela. Vadné jsem zažil od všech, podstatné ale jsou statistiky, kolik bylo vadných z kolika a jak příjemné a rychlé bylo vyřízení reklamací. Líčení jednotlivostí sice může být zajímavé, ale jinak je spíš neužitečné.

    Je celkem zajímavé, že když se začne o něčem mluvit, tak někteří tahají na toho druhého jen to nehezké, to hezké jako by nebylo, vypařilo se do prázdna.

    K nářadí / Obuvníkovi:

    Naposledy jsem použil dvoukotoučovou diamantovou drážkovací frézu v kombinaci s průmyslovým vysavačem. Ten má takovou polohu polohu vypínače, že když je pod proudem nářadí, sepne i vysavač. Fréza měla nastavitelnou hloubku drážkování a přípojku pro hadici vysavače. Dělalo se s tím dobře a rychle. Protože s tím dělám jen čas od času, půjčuji si to v půjčovně. Vyjde to levněji.

    Akutní foťákovka / Obuvníkovi:

    No na jednu stranu je to hezký a výstižný termín a na tu druhou, když si jeden nedá pozor, je to pak drahý :-) Někdy je dobré podlehnout, protože jeden by pak stejně neměl klid a někdy zase naopak. Abych to od sebe rozeznal, záměrně počkám 2-3 týdny a když mi to nepřejde a ta věc jde reálně zaplatit, začnu pracovat na jejím pořízení. Když naopak zapomenu, je vyřešeno a je to zároveň levné. Pořád je ten drahý koníček mnohem lepší, než třeba usilovně pracovat na cirhóze jater, infarktech, rakovině plic či ledvinových kolikách.

    Prznění jazyka:

    V době kdy tu byly velké socialistické plechovky a sem tam nějaké dovezené, jsme také používali hatmatilku jako můvnout fajl (přemístit soubor), nebo sejvnout fajl (uložit soubor) a další, ale jen mezi sebou, na pracovišti. Mezi normální lidi už jsme lezli jen s českými srozumitelnými ekvivalenty. Zkrátka je to spíš věc úsudku a vkusu a toho spíš ubývá, než naopak. Frikulíni a frikulíny ho postrádají a podle toho to pak s nimi a kolem nich vypadá i dopadá.

    OdpovědětVymazat
  64. EKobuvníkůvnebozez6. ledna 2015 v 12:21:00 SEČ

    OBUVNÍČE: Schumacher řekl(a)...
    Například EK by na to šel radikálně a vzniklý otvor metr krát metr by pro osmičku hmoždinku dobetonoval. A měl by to přesně.
    TAK TO OUHA!
    Moderní směrové (usměrněné) náložky umožňují "vrt" již kolem 10 mm, do betonu si trofám na 20 mm průměr, ale, jsou téměř nedostupné. Takžetakja?
    4P

    OdpovědětVymazat
  65. No - není nic lepšího, než mít v Útulně odborníka na výbušniny. [;>)
    ===
    Záhadou mi ale je, proč mlčí ke kauze Vrbětice.

    OdpovědětVymazat
  66. Záhadou mi ale je? Ale né!
    Tam je to křišťálově jasné.
    Nehody při výrobě: jednou za čtyři roky ,při skladování jednou za dvacet pět, pří použití jednou za rok, a Vlárské strojírny ? HAHAHA.
    4P

    OdpovědětVymazat
  67. A nyní:
    http://www.mapy.cz/zakladni?x=16.3714613&y=49.7183947&z=13&source=muni&id=2805

    4P

    OdpovědětVymazat
  68. EK, předpokládal jsem velkorysý přístup vhodný pro kompletní rekonstrukci. Případně včetně posunutí příček. Třicet deka plastelíny na přílož.

    OdpovědětVymazat
  69. Velkorysý přístup / Obuvníkovi a EK:

    Proti příliš velkorysému přístupu by nejspíš měli námitky majitelé bytu, sousedé a nakonec asi i statik a další orgánové, nejspíš dost oprávněné...

    OdpovědětVymazat
  70. No, pokud by se s příčkama posunuly aji celé domy, tak asi ano... státní orgány většinou bohužel nemívají pochopení pro velkorysost!

    OdpovědětVymazat
  71. Ono by naprosto postačilo jenom vysklít okna tlakovou vlnou, případně ještě jako bonus způsobit trhliny v nosných zdech (panelech) a narušit tím statiku.

    OdpovědětVymazat
  72. A je to tu, kdo není ozbrojen není připraven ! Kde jsou sluníčkáři? Pořádají hon na antimultikulty? Marně čekám reakci na střelbu.
    Trocha reklam neškodí: http://www.policejninoviny.cz/zeleny-sport-vyjadreni-jednatele-k-reklame-ve-strelecke-revue.html

    uvažujte, 4P

    OdpovědětVymazat
  73. Krásná reklama / EK:

    Díky za odkaz, jednak musím uznat, že obrázek spolu s textem sedí jako zadnice na nočník, takže přesně a že to oslovuje. Panu jednateli a jeho reklamce lze ten nápad jen závidět, v dobrém samozřejmě :-) Sice nepatrně zariskoval, ale povedlo se mu cosi, co se dost blíží Bóbikááá od Centrumu :-) A dokonce na rozdíl od Bóbikááá, je tohle mnohem lépe zacílené, včetně pozdvižení a následného houfného rozhýkání oslů ve veřejnokrávních debilisátorech :-) Tohle se nepovede každý den a dlužno jen dodat, že bohužel ;-)

    OdpovědětVymazat
  74. Už je to za rohem.
    Hráz, jež zatím stojí proti islamistickým útokům na svobodu se pomalu, ale vytrvale rozpadá. Když si nařídíme cenzuru, budou islamisté triumfovat a zabíjet. Když ne, budou dál zabíjet a čekat na triumf. Proti křiku sluníčkářů, zelených, multilů a podobných debilizátorů (jak trefné,Draku)lze již použít jen stejné metody jaké používají útočníci, tvrdé, nesmlouvavé, účinné, Každý podle své možnosti, někdo střelbu, jiný výkaly psů nebo prasečí krev. Řečnění již není funkční.
    Slunce v ř...!
    4P

    OdpovědětVymazat
  75. Anděla, Paříž a vozembouchové:

    Mně zase připadlo velice zajímavým, jak se paní Anděla rasantně mediálně obula do PEGIDy. Hovořila velice líbivě o nenávisti v lidských srdcích a že není dobré dávat jí průchod. No a co čert nechtěl, hned během pár dní jí pařížští vozembouchové se vší parádou předvedli, jak to myslí s jejich verzí lásky k bližnímu a co je to v jejich pojetí svoboda slova a další takové ty lidskoprávní líbivé pindy. Lepší a výstižnější odpověď na ty její blbé řeči, by jí kdokoliv z Evropanů prostě dát nedokázal. Tohle totiž vydalo za stovky demonstrací a tak výmluvně, že ani komentář netřeba. Kdokoliv teď po nějakou dobu otevře hubu aby se těch imigrantských "dárků" z BV a SV zastával, ocitne se na jedné lodi s těmi pařížskými řezníky a to zcela po zásluze. Takové by pak měli povinně nasadit jako pomocné síly do těch redakcí, kde jde o krk. Asi by se to pak docela rychle vyřešilo přirozenou cestou.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)