Prohledat tento blog

úterý 3. února 2015

Opice a my

   Nejsem žádný filosof, ale vidím to jasně i v rozmezí jednoho života: Co v přírodě probíhá obvykle kontinuálně (nebo se nám to jen tak jeví) se v lidské společnosti odbývá schodovitě. Problémy pozvolna rostou, nůžky se rozevírají až k hraně snesitelnosti a pak se "něco" stane. Válka nebo revoluce. Někdy je válka substitutem revoluce, někdy, zdá se, to může být i naopak. Vývoj lidstva se zrychluje a zkracují se intervaly mezi násilnými událostmi. Proč? 


TLUPA

    Základem všeho je opičí podstata člověka. S opičkami toho máme opravdu hodně společného. Zoologové by mohli vykládat! Pokud si někdy uděláte čas a strávíte třeba půlden před opičím klecí, zjistíte, že lidé se chovají stejně jako ony. A nemusí to být zrovna primáti. 
Zjistíte, že opice mají určitou hierarchii tlupy, kterou se "ti nahoře" snaží udržet a ti hned "pod nimi"  naopak zvrátit. Těm dole tom bývá poměrně dost jedno. Šéf jako šéf. Snaží se získat postavení ve své třídě. Teprve až se stanou "nejmenšími šéfy", začnou pošilhávat nahoru.
K získání dobrého postavení opice používají všemožné praktiky - stejně jako lidé. Od promiskuity samic přes "službičky" typu vybírání blech (prý oboustranný užitek - tvrdí zoologové) až po ukázku síly. 


   O různých skupinách opic, tlupách, se člověk spíše dočte, v ZOO se puštěním různých druhů opic do jednoho výběhu vyhýbají a asi ví proč. Třeba o tom, jak tlupy šimpanzů loví guerézy a dokonce, že je to není ani tak způsob získání obživy, jako způsob, jakým si získávají šimpanzi respekt. Nebudu tady stavět příklady vedle sebe - každý si přece dokáže dosadit člověčí analogii. 



   Ale člověk se přece jen od opiček liší. U opic ani u primátů nebylo nikdy ani náznakem pozorováno nějaké náboženství, víra. Kromě artikulované řeči a později i písma je to třetí hlavní odlišnost. Kipling si tu opičí tlupu vymyslel - ostatně jako to všechno o Mauglím. Je to čistá, naučná alegorie. Tedy - pohádka. Když už jsme u těch pohádek - nějak nám mizí, degenerují. Další chyba naší nové civilizace. Považovat pohádku za pouhou zábavu pro děti. Ba ne pohádky už odedávna indoktrinovaly děti svým obecně přijatelným morálním  pohledem na svět.
NapřÍklad, že spravedlnost vždy zvítězí - nebo by aspoň měla.


  U pralidí však byly takové tendence už prokazatelné. Pověsti, ságy, symboly. Bohové různých specializací i různých kategorií "síly", různé ráže, jsou od těch dob tady s námi. Totemy, svatyně, vyobrazení v kameni i na kameni


IDEOLOGIE

   S náboženstvím se objevila i politika - neboli shromažďování lidí společných zájmů. A z místních bitek, třeba o přístup k vodě nebo o právo průchodu soutěskou, se pozvolna staly války. Války vedené "pod praporem" nějakého náboženství (nebo ideologie), přičemž územní nebo materiální zisk byl jejich skutečnou příčinou. Starověké války, středověké války, války Svaté i Vlastenecké. 


   Takhle se mi jeví i "arabské jaro" a dokonce i válka na Ukrajině. O IS a Boko Haram nemluvě. Jen takovými debilními idejemi jako je náboženství lze donutit lidi, aby povstali (od stolu nebo z lože od svých žen), uchopili nějakou zbraň a šli zabíjet jiné lidi, v daném konfliktu stejně málo zaangažované. Životní prostor, přírodní zdroje, odbytiště výrobků, vojenská nárazníková zóna a podobně - to jsou skutečné důvody, proč se válčí. Mohamed, Kristus nebo Lenin jsou jen zástupné symboly. Často se jednotlivá náboženství liší jen v podružnostech. Krásně to popsal Jonathan Swift v Gulliverových cestách, kde popisuje letité krvavé války mezi Tluskokoncovými a Tenkokoncovými - neboli spor o to, kterým koncem začít loupat uvařené vajíčko (poznámka pro ty, kteří snad zmíněný spisek nečetli i když tady takové opravdu nečekám). 



   Nicméně až opičí snaha se zařadit do té nebo oné tlupy, strany je vidět denně v diskuzích třeba i na "registrovaném" Neviditelném psu. Vášnivě diskutujeme, zda sociální odbor  odebral děti nesezdanému páru z Nýrska právem či nikoliv a nakolik za to může logopedka a zda má kvalifikaci na posouzení atd atd. A jestli otec holčičky v minulosti zneužíval svou neteř, jak někteří tvrdí...Viz diskuse. Málokdo napíše, že nemá dostatek pravdivých nezpochybnitelných informací a tedy k tomu vlastně nemá co dodat. Ale nenávist ke státním  "orgánům"  je zřetelně čitelná. Patláme se v podružnostech a hledáme, "kdo za to může" bez toho, že bychom o tom něco věděli. 

   Tenhle modelový příklad  mi evokuje jiný známý výrok "Chléb a hry". Lid je třeba nakrmit a zabavit, jinak začíná přemýšlet o takových "svatokrádežných" věcech, jako je směřování společnosti, tedy kam se věci ubírají, kdo je tam vede, jakou mají v tomhle dění roli oni a komu to vlastně slouží ku prospěchu. 



   Hry tu tedy máme - kdyby státní moc jen trochu chtěla, dokázala by rychle zastavit jak bulvár, tak internetové diskuze - ale to si nedovolí. Ze dvou základních podmínek "chléb a hry" by jedna zmizela. Vzniklé informační vakuum by lidi vedlo nutně k přemýšlení. To je nebezpečnější stav, než počínající jaderná reakce.





 Teď marně přemýšlím, jestli ty roztodivné i-phony, nové modely TV "4K s prohnutou obrazovkou" - první na světě!, nová skvělá auta a plně automatické kávovary včetně výletů na nádherné pláže jižních moří zbavené všech kamínků a medúz se dvěma (!) poznávacími výlety za čtrnáct dní  patří do kategorie "chléb" nebo naopak "hry". Z místních lidí poznají tak pokojskou, číšníka a recepčního. (Pokud to zrovna nejsou brigádníci z Ukrajiny.)



   Ale zdá se, že je to jedno. Zabavit, nenechat přemýšlet o smyslu života. Nechat lidi vydělávat potištěné papírky, fůry papírků, které lze pak směnit za tolik nezbytných zbytečností.  Je-li papírků nedostatek, natisknou se nové. A říkat tomu šťastný život. Svoboda. Blahobyt. Dokonce lidem pozvolna vsugerovávat  názor, že zrovna tohle je smysl života. Jediný možný, racionální. Ostatně jak ti šimpanzi. Nažrat se, obskočit / nechat se obskočit a dobře defekovat.  
Co  víc chcete od života?


ZKUŠEBNÍ POLYGON

   Když jsem ještě sloužil socialistické vlasti a CCCP nás ochraňovala před námi samotnými pomocí Střední skupiny vojsk, prezentovala se v odborných kruzích válka ve Vietnamu jako zkušební polygon pro testování zbraní ze sovětského bloku a ze Západu, nejvíce z USA. 

A bylo konstatováno, že radarové rušičky made in USA jsou tak výkonné, že žádný z přehledových lokátorů P 35 ani výškoměru PRV 11 nebyl schopen v tom obrovském množství klamných cílů rozeznat ty pravé. Radiotechnické vojsko osleplo a pohyb nepřátelského letectva byl v Severním Vietnamu monitorován převážně optickým pozorováním - jako za první světové. 

   Protiradarové rakety, vypouštěné z  letadel z bezpečné vzdálenosti jsou nejen schopny bezpečně zasáhnou sovětský radar v chodu, ale dokonce si pamatují jeho postavení, i když se radar vypne hned, jak obsluha indikuje útok takové rakety. Jediné řešení bylo stavět anténní část tak daleko od indikačních vozů, jak jen kabely dovolily. Pak raketa většinou zabila jenom obsluhu "antény", pokud ta z točícího se radaru včas nevyskočila (chtělo to při 12-ti otáčkách za minutu docela velkou šikovnost, abyste si nerozbili držku o stojící podvozek a vzápětí vás nesrazila na zem spodním parabola) a neběžela rychle k nejbližšímu okopu nebo džungle. Sto metrů od antény se člověku ležícímu a zemi většinou moc nestalo - raketa byla pekelně přesná - po zásah do anténního vozu zůstal obvykle na místě jen těžký ocelový "kříž" - podvozek antény, zatlačený výbuchem do země. Na útěk bylo k dispozici takových 15". Spotřeba lokátorů tam tehdy byla dost značná. Aspoň se obnovily zásoby a dostali jsme pro výcvik zánovní přístroje.  Ze Sibiře. I s několik lahvemi vodky, zapomenutými / zašitými za magnetronem.  


   Proč to píšu? Protože mám hluboké podezření, že  východní Ukrajina, Lugansko a Doněcko se stává právě takovým zkušebním polygonem. Z jedné strany tam dodává techniku Rusko (ať mi nikdo nevykládá, že by se povstalci udrželi proti regulérní armádě tak dlouho, nebýt dodávek z Ruska) a z druhé strany se chystá dodávat zbraně USA - pokud už je tam pokoutně přes prostředníka nedodává.  Inu, není nad to vyzkoušet si účinnost moderních zbraní přímo na bojišti, na živých lidech, že, Barracku Husseine Obamo! Ukrajinců jsou přece milióny!

USA ale prý hodlá dodávat jen těžké zbraně a munici, obrněnou techniku a výzkumné drony. (Naváděné rakety do těch výzkumných dronů budou dodány asi zvlášť - jako bonus) a protože je Lugansko od Washingtonu dost daleko, není to pro Bílý dům nijak zvlášť nebezpečné....

Došlo mailem. 
TAKOVÁ ZLOMYSLNOST!



STRÁŽCI ODKAZU

   Ferdinand Peroutka - to co se děje kolem presidentově zmínky o článku Ferdinanda Peroutky s titulkem "Hitler je gentleman" který se nepodařilo dohledat a dalšího článku Stránského není žádnou obranou odkazu  jejich guru (bez Peroutky by nebyla ani jejich společnost), ale jen pokusem o zviditelnění se. Ne snad Peroutky, ten byl a  je vidět dost, ale sama sebe. Navíc - na našeho řádně zvoleného presidenta se prý plivat může, (dokonce i vajíčka házet) - tak co bychom si neplivli, že? Nehodlám se pídit o tom, kde je ta "svatá nezpochybnitelná pravda". Na tom totiž už tak moc nezáleží.

   Na Husáka ani na Havla by jim to kušnění neprošlo. V prvním případě by to smrdělo vězením a v druhém "celonárodním odsouzením". O HItlerovi ani nemluvě, tam by to páchlo krví. K takovému aktu měli odvahu jen intelektuálové Peroutkova ražení, ne "opatrovníci Peroutkova odkazu".



-----------------------------------------------------------------------


   Dneska jen tak hop-skok. Možná tuhle poznámku časem doplním. Ale nic nového se tu nedozvíte. Jen staré, recyklované pravdy... 




10 komentářů:

  1. Zdeněk Žíkovecký4. února 2015 v 8:27:00 SEČ

    To je zase přehršle zajímavých témat, na to bych si musel vzít dovolenou, abych to stihl okomentovat. Ale nejdřív bych se s vámi chtěl podělit o zprávu, kterou jsem si právě přečetl na titulní stránce Nejčtenějších novin v Praze.
    Cestující ve vlaku prý gumovali razítka a používali jízdenky opakovaně. Ale naštěstí někdo vymyslel opatření, jak tomu zabránit: průvodčí procvakne jízdenku kleštičkami! Na co všechno ti lidé nepřijdou...

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, vidím to zruba stejně. Jen politika, ta se vytvářela kontinuálně tak jak se člověk vyvíjel. Pozorujeme ji, třebaže ne artikulovanou v opičí tlupě.Tak jak popisuješ. Rituály a posléze náboženství s ní tvoří jeden komplex.
    Co se týče aktuální situace, starost mi dělá vývoj vztahů Polsko - Rusko. Poláci jsou hrdé hlavy, vzpomínající na Velké Polsko. Aby s pocitem, že záda mají krytá USA, něco nevyvedli.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdeněk Žíkovecký4. února 2015 v 10:03:00 SEČ

    Re "puštěním různých druhů opic do jednoho výběhu":
    V "Indonézské džungli" giboni často přeručkovali po stropě na návštěvu na poloostrov orangutanů.
    Gibon přiskočil k orangutanovi, šťouchnul do něj a rychle odskočil do bezpečí. Orangutan se tím nijak nevzrušoval, ale po několikátém pošťouchnutí chytil gibona za ruku. Jen ho chvíli držel a když usoudil, že je to dostatečná lekce, tak ho zase pustil.

    Re "ani náznakem pozorováno nějaké náboženství":
    Jane Goodalová vidí takový náznak v "dešťovém tanci" šimpanzů za bouřky.

    Re "U pralidí však byly takové tendence už prokazatelné.":
    Termín "pračlověk" se obvykle používá pro starší druhy nebo poddruhy člověka (zejména neandrtálce), ne? Ale i kdybychom tím rozuměli moderního člověka v pravěku čí prehistorii, tak o jeho duševním životě můžeme nanejvýš spekulovat. Prokazatelné to začíná být až ve starověku s počátkem písemných památek (historie v užším slova smyslu).


    Re: Zeman a Peroutka
    To, že na Zemana pořádají hon, ještě neznamená, že to není hloupej žvanil. Moc nechápu, proč se ho snaží zdiskreditovat vytrháváním z kontextu a překrucováním jeho výroků (inkluze), když se přece dokáže dostatečně zdiskreditovat sám tím, co skutečně říká (kočičky, Peroutka). Něco jiného by bylo, kdyby něco spatra plácnul při nějaké diskusi, ale pokud se předem chystá vyrukovat s nějakým tématem, tak by si to měl ověřit - nakonec by to ani nemusel hledat osobně, jako president na to snad má kancelář.

    OdpovědětVymazat
  4. Pro Z.Ž.:

    Gibboni - například na YT je video, jak mladí gibboni dráždí mladé tygry. Ale to je škádlení, možná prokazování odvahy, ale nic víc v tom nevidím.

    Tanec šimpanzů za bouřky - to jako že Hromovládný Zeus? No možné to je, ale stěží prokazatelné.

    On i totem nebo rytina v kamni, stále se opakující v určitých souvislostech může být považována za zobrazení Boha. Ale nevím, nejsem archeolog.

    Zeman je křupan, o tom žádná, ale dneska není zapotřebí žádná odvaha si do presidenta kopnout. O tom jsem psal.
    A zaštiťovat se Peroutkou? Nebo kýmkoliv jiným? Jen pokus o vlastní zviditelnění, 90% naším populace je Peroutka ukradený. Neví, kdo to je či byl.
    Navíc - asi na to Zemanovi skáču, ale mnohé jeho výroky mají rozumný základ. Třeba o míchání postižených a nepostižených žáků. Záleží na velikosti a druhu postižení a taky na tom, aby "duch třídy" takového člověka přijal. U nás přijal hloupého, ale srdečného Cikána a naprosto nepřijal židovku na vozíku, která si usurpovala právo třeba na to, kam se půjde na výlet. Protože ona na vozíku do ZOO přece nemůže. Nebo na úlevy při zkouškách. Je to hrozné, ale hodně lidem se ulevilo, když mladičká umřela. Takže i o tom je to míchání.
    Děcka jsou krutá. A sluníčkáří naprosto "odervaní" od reality.

    OdpovědětVymazat
  5. Sice to sem nepatří, ale
    Po přečtení odkazu vedle (Mediakr) mě napadlo že:
    Soudružky na sociálních odborech občas nekonají a něco jim uteče a proflákne se do medií (Kuřim, občas nejaké dítě skoro utýrané), a potom je popadne záchvat činorodosti a konají "preventivně" aby obhájily svou existenci a potom to může dopadnout jako v klatovech.
    Problém je, doba vymknuta z kloubů šílí aztratil se cit pro přiměřenost.
    Úplně všude
    ochrana dětí
    ochrana přírody
    korupce
    veřejné zakázky
    .
    .
    .
    A potom se stane, že ten šílený systém semele někoho prakticky nevinného protože nemá Krytí, alibi a styky (protože chtěl něčemu prospět a nezajišťoval se) a šmejdi všeho druhu jsou v klidu, protože mají propracovanou strategii zajištění

    OdpovědětVymazat
  6. Trochu palné osvěty (zdroj LEX).
    Statistické údaje:

    Počet obyvatel ČR 2012 dle ČSÚ – 10 509 000

    Počet obyvatel ve věku 15 – 64 let let dle ČSÚ – 7 188 000

    Počet držitelů ZP sk. E k 30.6.2014 dle PČR – 228 578

    Z uvedených údajů lze prostřednictvím matematických výpočtů vyvodit i tento poněkud hypotetický závěr:

    Ve velkém obchodním centru v Česku se mezi 2000 nakupujících v danou chvíli může pohybovat 14 osob, ozbrojených legálně drženou palnou zbraní, a dalších 148, které u sebe mají některý z obranných prostředků(obranný sprej, nůž, teleskopický obušek, kontaktní paralyzér apod.).
    4P a plný zásobník.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je konec.
    EK-áčko jednoznačně spočítal, že v kufru nosím vyskakovací nůž. Tedy jen na chleba, kdyby to bylo náhodou zapotřebí, to se rozumí. Když chodím fotit do "nalezišť železných kovů" (staré fabriky atd.) tak i teleskopický obušek, kdyby na mě zaútočilo nějaké dravé zvíře - třeba vzteklá krysa. Nebo několik.
    S nožem (měl jsem ho naštěstí v kapse) jsem jednou slavil psychologický úspěch a la "Krokodýl Dundee - scéna v metru". Netušil jsem, že to opravdu takhle komicky působí. Cvaklo to - a byl jsem opět sám. [;>)

    OdpovědětVymazat
  8. 2 Zdeněk Žíkovecký
    U neandrtálců jsou prokázány pohřby s květinovou výzdobou hrobní jámy a nebožtíků. Nějaké racionální důvody k něčemu takovému nejsou. Dtto hroby s milodary.

    OdpovědětVymazat
  9. StK na takovéhle výpravy ber velký pepřák. Vypadá jako menší hasící přístroj, funguje bezkontaktně, na dálku a zastaví i více jedinců Homo stupidus kriminalis.

    OdpovědětVymazat
  10. No já musím žel zase učiniti panstvo pozorna na nezanedbatelnou výškovou a hmotnostní přidruženou skutečnost (by-product) nositele příslušného nože. Já si živě představuju, jak vytasiv jakýkoliv nůž, kudlu atp., stal bych se bez pochyb předně terčem hurónského chechtotu a vzápětí vyražení dotyčného z ruky až za obzor. A pokluzené.
    K tématu pralidé podotýkám, že toto slovo už dáávno není odborníky užíváno. Není přesné, jasné, nic, a mmch v AJ to ani jedním slovem neřeknete. Primaeval men.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)