Prohledat tento blog

neděle 7. června 2015

Kdo do tebe kamenem, ty do něj chlebem.

Podobenství o multi-kulti hospodě

   Dostáváme se tímto přikázáním kamsi do protokřesťanských dob. Jenže když se podíváme na taková skvělá prohlášení podrobněji, zjistíme, že se jednalo o doporučení o chování mezi křesťany navzájem. Tedy v rámci jedné sekty. Asi to mělo fungovat jako stmelující prvek v církvi, které byla "jiná" než okolní svět. Minoritní. Obdoby tohoto přikázání jsou i v islámu. V dnešním dnešním praktickém křesťanství je najdeme také, ale značně  zeslabené, modifikované. Protože prachy...  Jenže aplikovat tuhle větičku o kameni a chlebu  na celou pestrou společnost je poněkud sebevražedné.




     Vezměme si vesnickou hospodu jako vzorek. Chodí tam staří, mladí, místní i přespolní. A parta "odjinud". Je jedno, jestli to budou Ukrajinci nebo Cikáni. Ta parta prostě vyznává jiná pravidla soužití - berou si vaše cigarety bez dovolení, upíjejí vašeho piva, jsou hluční a snaží se určovat, na co se bude celá hospoda dívat v televizi. Vznikají drobné konflikty, tu a tam i rvačky. Nakonec "jiní" sedí u svého stolu, s ostatními se moc nebaví a tu)y ostatní zase nebaví oni. Předpokládají, že je hostinský z hopspody vykáže. Jenže hostinský je lakota a nechce se vzdát peněz, které "jiní" do hospody přinášejí. Takže trpí i ten hluk, i rozbité skleničky a dokonce i úbytek ostatních hostů. A argumentuje stejně jako hostinský Palivec: Zaplať si své pivo a žvaň o čem chceš. To ještě je tolerance. 

     Jakmile chování "druhých" většině hostů přece jen začne vadit příliš, jsou zhruba dvě možnosti řešení. Pokud je ve vesnici ještě druhá hospoda. většina hostů přejde tam, kde je klid, lidi se chovají obvykle, tak jak je v hospodě zvykem a původní hospoda se stane hospodou těch druhých. Místní byli "vytěsněni" - ale měli kam jít. Hostinský začne mluvit ukrajinsky, arabsky nebo rómsky, upraví interiér podle přání hostů a hospoda bude fungovat tak, jak si jeho hosté, nyní už kompatibilní, budou přát. Protože kšeft je kšeft. 

 Horší je, když je to jediná hospoda ve vsi. Pak místním časem dojde trpělivost a ty "jiné" se pokusí z hospody vyházet. Tohle opět může dopadnout dvěma způsoby: Pokud je místních zřetelná přesila tak se jim to povede a jistou dobu bude v hospodě opět snesitelné ovzduší. Pokud ne, nastane krvavá řež a nakonec to bude muset řešit policie, které hospodu začne "kontrolovat". Místní se pravděpodobně také rozprchnou (koho by bavilo pít pivo a žvanit pod dohledem policajta, byť světového a začnou se scházet a popíjet své pivo tu u Nováka, tu u Jonáka. Neboli - tato hospoda jako společenský fenomén zanikla. 

    Z toho všeho vyplývá, že proti roztahovačnosti "jiných" je třeba se ozvat včas. Dříve, než jich bude tolik, že nám hospodu obsadí. Na hostinského se spoléhat nedá, tomu jde o hlavně o prachy. O prachy teď - o budoucnosti moc neuvažuje, protože je mu jasné, že kdyby hospoda zkrachovala (až zkrachuje) vezme své naškudlené peníze z odejde do jiné vsi, kde si otevře jinou hospodu. Ostatní hosté tuhle možnost nemají - mají ve vsi své, domy, rodiny, práci. Často se tu narodili. Nemají jiný důvod se stěhovat než ten, že nemohou chodit do hospody, bojí se nakupovat v krámě, kde je situace podobná a své děti posílat do školy, kde je učitel pod tlakem, aby "jiné" nediskriminoval, což je slovíčko jakoukoliv menšinou skvěle zneužitelné. A tak učitel učí své děti tak, aby morální a kulturní zvyklosti "jiných" byly součástí výuky. Že to odporuje jeho zvyklostem? Že je mu nepříjemné slučovat něco neslučitelného a relativizovat třeba přikázání "Nepokradeš!"? Může se vzepřít a odejít. Jenže tu má svůj, dům, rodinu... atd.  

   Takže jistěže, do české hospody  mohou přijít i ti "druzí". Pokud se budou snažit  "zapadnout" a ze svých zvyků a "kulturního dědictví" dodržovat jen ty, které neomezují nebo i jen neobtěžují ostatní. Pak se z ich stanou vlastně "místňáci". A když se objeví nová várka "druhých" budou nerozbornou součástí "bojové fronty místňáků". 

Bo tak to ma byť, tak je to spravne!


   Pokud vám v tomhle kratičkém podobenství chyběla slova Bible, středoevropský kulturní prostor, židovsko-křesťanské tradice, islám, šaríja, EUSA, nadnárodní monopoly  nebo intelektuálové,  tak si je tam, prosím, dosaďte. Schema bude fungovat i pak. (Muslimové totiž do hospody nechodí. A Ukrajincům zase nevadí ani kříž na kostele, ani kostel sám.)

   Zajímavá je v tomhle superzjednodušeném (a proto přehledném) schématu role židů. Jsou to jednak to ti hospodští, kteří se vypracovali od píky, ale současně i učitelé, kteří pro své přežití vykládají, byť neradi to, co se po nich žádá. 
Ovšem na druhé straně: Jdou první na odstřel, když přijde jiná kultura - a dokonce i v tom případě, že se proti jiné kultuře zvedne všelidový odpor.  Židé prostě mohou vždycky a za všechno. Pokud bych chtěl být moderní, sdělil bych vám teď své krédo "I já jsem žid!"
Nejsem. Neshoduji se s nimi jednoznačně. Ale obdivuji jejich životaschopnost a fandím jim. Mají starý, až biblický způsob uvažování. Nejednoznačný, zvažující. 

Myslím, že dialektiku vymysleli oni.   


90 komentářů:

  1. Podobenství o hospodě - nemá chybu! Opět přávidím. Vidno, že odpočinek po drobném pádu a dočasná změna výzoru na nebezpečného chlapa, kterému se každý i v nádražní čtvrti radši klidí z cesty (?), prospěje.
    Byli to Řekové, ovšem, ti vynalezli všecko, nicméně simultánně taky židé, ještě předkřesťanští, tedy Židé, a do křesťanství to pak zpočátku moc nepřešlo. Po celou dobu jeho trvání ostatně dialektika, ambivalence vidění/hodnocení, není zrovna jeho výraznou stránkou, a výslovně už vůbec ne. Přítel monsignore mi potvrdil, co jsem předpokládal - nepamatuje se, že by se na fakultě výkladu tohohle pojmu nějak věnovali. Jakož vůbec antickému Řecku.
    Dialektiké = "skrze-čtení", "skrze-mluvení". Krásné, že? Čili: pronikání do nitra výroku, teze, slov...

    OdpovědětVymazat
  2. Souhrny pí Spencerové: vynikající, z nejdůležitějších zdrojů, zasvěcené jak hrom, hutné, věcné, jasné.
    Takže: zoufale bezútěšné. Pesimista je lépe informovaný optimista. Co s tím?
    My malí človíčci asi nic. Politici. A ti se starají o své existenciální tanečky (bří Čapkové). A voda stoupá. Jenže když na horní palubě je tak krásně.

    OdpovědětVymazat
  3. Inu Jakube

    - někdy jsou věci tak složité a zamotané, že je třeba nedbat podrobností, které rozptylují a vzít to z větší perspektivy, vidět celek. A ten (můj) integrovaný pohled se od podrobného pohledu odborníka (Terezy Spencer) nijak moc neliší.

    Amerika (potažmo i její vazal - EU) dělá totéž, co dělal Hitler se Sudeťáky, totéž, co dělá Putin s etnickými Rusy na Ukrajině atd. Neboli česky: Rozeštvat, nechat vzniknout konflikt a ten živit. Aby bylo komu dodávat zbraně, aby se zvětšil trh pro mé výrobky, abych měl kolem vlastní země nárazníkové pásmo atd.

    Vše pochopitelné a jasné. Jenže tohle nelze vysvětlit ovčanovi. Ten zaujme stanovisko (patrně si hodí korunou, jinak si to představit nedovedu), zařadí se do skupiny proamerické nebo proruské a nadává - nejvíc na představitele oněch stran sporu - ale možná ještě více na své "spoluovčany", kteří se zařadili do opačné názorové skupiny. To, co já tady označuji za "rody". Naprosto zbytečný, primitivní spor, nikam nevedoucí, bez řešení - který se "ovšem věrchušce" nesmírně hodí. Pro samou animozitu totiž není čas přemýšlet o tom, kdo to všechno začal, komu je to ku prospěchu.

    In medias res (nebo tak nějak). [;>)

    OdpovědětVymazat
  4. EKopara átku v zrcáátku9. června 2015 v 8:08:00 SELČ

    Jakub S. řekl(a)...

    Podobenství o hospodě - nemá chybu! Opět přávidím. Vidno...
    JÁ NEVIDNO!
    A co ti, trofám si tvrdit absolutní většina, co vesele chlastá doma ???

    Nechodě do kecpod nejsou kultivování verbálně, většinou ani dýmem nečáchnou, jsouce umenšeni na právech, ty je třeba doškolit (PŠM) !

    K tý (Terezy Spencer) není to až moc přejasné, přehledné, vynikající, z nejdůležitějších zdrojů, zasvěcené jak hrom, hutné, věcné, jasné.
    NA JEDNOHO ČLOVĚKA? Nebo jsou za tím dlouhé "člověkohodiny" nejaké "služby"? Nebo moje parano co?
    4P

    OdpovědětVymazat
  5. Pro EKáčko:
    V té mé hospodě (podobenské) nikdo nechlastá doma. Ta myšlená hospoda je všude.
    K Tereze Spencer: Je specialistka na Blízký východ. Závěry jsou ale natolik roztříštěné, že to snad ani propaganda být nemůže. Vyráběla by "neukotvené schizofreniky" jako jsem (třeba) já. A tohle si žádná propaganda nepřeje.

    Navíc: "Záběr", publicita komentářů Terezy S. není až tak masový.

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě že už nežijí pamětníci bitvy u Lipan. To by po hospodách byly hádanice, jestli se mělo vyrážet z vozové hradby, co Jan Čapek ze Sán a podobně.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejsem si jist, že nejsou pamětníci husitských válek. Někteří diskutéři jsou dokonce tak erudovaní, že znají i podrobnosti o Kristově životě. [;>)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak. Podle prastarého gymnasiálního fóru: Nevíme, jestli Homér žil, ale určitě byl slepý.

    OdpovědětVymazat
  9. Kocoure, ...amerika dělá... jeví se mi to stejně. Nejsem sám, kdo je na dálku ovládán z Kremlu...

    OdpovědětVymazat
  10. Milý Stk, k pí Spencer mám hodně výhrad, publikuje na LtN a je krajní protiizraelskou propalestinskou novinářku. Netvrdím, že nemůže mít v něčem pravdu, ale její závěry v oblasti Blízkého východu jsou propalestinské, promuslimské a protiizraelské. Ale má samozřejmě právo své názory uveřejňovat, já jen píši, že s nimi krajně nesouhlasím.

    OdpovědětVymazat
  11. Kopretina (Hana Lukešová)17. června 2015 v 19:25:00 SELČ

    Ještě si dovolím dohru. V pátek 12.6.2015 mi Neviditelný pes zveřejnil článek o iráckých Židech a záchranné operaci Ezra a Nehemiah. Článek jsem roku 2014 poslala blogerovi panu Sýkorovi, článek byl podepsán hl (Hana Lukešová), natož jsem byla paní Netzer a panem Slaninou obviněna z plagiátorsství. Ale je to můj článek, posílala jsem ho roku 2007 na Eurabii
    http://eurabia.parlamentnilisty.cz/Articles/1361-dejiny-zidovskeho-spolecenstvi-v-iraku-operace-ezra-a-nehemiah.aspx
    A roku 2011 na Šamanovo doupě pod nickem Kopretina.
    http://samanovodoupe.blogspot.cz/2011/10/zaslano-dejiny-zidovskeho-spolecenstvi.html
    Natož nikdo z nich neměl dost slušnosti, aby se mi omluvil za sprosté napadení. Ale svědčí to o nich, ne o mně.

    OdpovědětVymazat
  12. Na to se Kopretino říkává čiň čertu dobře...
    Dobrá, není to plagiátorství, ale autoplagiátorství.
    Já fandím ISIL. Klucí musulmanský si vedou dobře. Nikdo se jich bát nemusí, konverze k islámu je snadná. Dobrý klub. Vstup volný. Posmrtný luxusní život zaručenej, odpustků není třeba. Vrátnej nelustruje v matrikách, matka otec do jánevím jakého kolene. Stačí zarecitovat Šahádu a brána je otevřená. Evropa bude muslimská a zítra se v burkách bude chodit všude. Aj i ve Švédsku. A Alláhuuu akbarrr se bude rozléhat od Tunisu po Skandinávii. A nakonec ještě dál.

    OdpovědětVymazat
  13. ABC:

    Vyčítají různí Ludvíku Vaculíkovi, jaký je xenofob atd.. Jenomže on viděl mnohem víc dopředu. I v tom, o čem se tady vede řeč. Kdysi mě rozzlobil myšlenkou, že máme Slovákům dopřát samostatný stát. Měl pravdu. A jaká z toho článku byla bouře! Podobně, když píše o cikánských vesnicích. Bylo by to dobré řešení, nebyly by dnes už samozřejmě obdobou východních osad a zákon by v nich musel platit, bydlení dobrovolné. Dřív nebo později se stane. Bylo by to určitě lepší než cikány obsazené činžáky na periferiích - nemají jiný smysl, než možnost přespávání, jinak jsou hnízdem bezvýchodnosti.

    Není to tak dávno, kdy se jeden z muslimů vyjádřil, že jejich lodě už se chystají vyplout a obsazovat Západ. Není imigrace předvoj? Vynikající zdroj zisku a zároveň dělostřelecká příprava? ? Útok na slabé místo - křesťanský soucit. Mají to perfektně promyšlené! Krok za krokem, jenom prstíček.
    Smutný smajlík.

    OdpovědětVymazat
  14. K Anonymní(mu):
    Jistěže. Kdokoliv vysloví pravdu, o které skoro všichni vědí, je slouhy režimu nazván xenofobem, islamofobem, homofobem ... Jak se to zrovna hodí. Vždy se najde dost lidí, kteřží jsou schopni promptně a ochotně nalepit náílepku - ať je sebepitomější. Nálepkovat je jednoduché a neškodné.

    Nebyl to jen Vaculík. Byl to třeba i Jan Hus. A po jejich smrti najednou zjišťujeme, že měli pravdu. A hořce hořekujeme, že je nikdo nechtěl poslouchat.

    Svět asi opravdu chce být klamán. Jen jednoduché, obecně známé pravdy. Hlavně nic zneklidňujícího.

    Dneska byla v Bratislavě pětitisícová antimuslimská demonstrace. K nepřehlédnutí tam byli národovci - neonácci. Musím konstatovat, že jsme se už tady o tom několikrát bavili. Popírání skutečnosti establishmentem (islamizace Evropy) nedokáže tento stav změnit nebo donutit lidi, aby souhlasili. Vyvolá to zánětlivou, alergickou reakci, do jejíhož čela se postaví ti nejagresivnější.
    Bylo tomu tak vždy. A bude.

    Nekamenujte proroky!

    OdpovědětVymazat
  15. ABC.
    Přesně. Akorát to uznání pravdy trvá třeba 600 let. Půda pro fašismus všeho druhu je připravena. Evropa má být poražena vlastními zbraněmi - dodržováním lidských práv, soucitem...
    Hlavně, že jste naživu, ST. Kocoure! Vypadalo to, že jste na kocouřích toulkách.

    OdpovědětVymazat
  16. Kocoure, ovšem s antixenofobií se to nesmí přehánět. To si mejitelé jediné aktuální pravdy hlídají. Antixenofobie musí být přiměřená, umírněná, tak jak aktuálně hlásají. Například pochvátlit mudžahedíny v Afghanistánu nechají trestně stíhat za chválení a podporu něčeno ošklivého. V jejich pojetí zdejší voják kdesi v cizině vedoucí nevyhlášenou válku, je-li zabit, nepadl v boji, ale byl zavražděn. Jako by tam byl na dovolené. Protože předpisy, lidská práva, šíření demokracie a podobně. Takže opatrně, nutno číst čerstvé noviny, jinak hrozí odchýlení od jediného správného směru, za což mimo jiné hlasateli takto pomýlených názorů hrozí, že žalován ještě socialismus pamatujícím prokurátorem (majícím v hlavě přepínač s pokynem "při změně režimu přepni") končí před socalismus pamatujícím soudcem (vybaveným stejným zařízením).

    OdpovědětVymazat
  17. To Obuvník:
    To si uvědomuji - nikoliv však s radostí. Jenže naštěstí je prozptyl jediné pravdy poměrně velký - místopisně, politicky, ekonomicky (třídně). Je třeba se pohybovat v tomto virtuálním prostoru nebo počítat s následky ...sledky ...ledky ...ky.
    Dalším kladným zjištěním je, že celý prostor se (po zkušenostech s posledních měsíců) pozvolna pohybuje směrem k vyšší racionalitě - poslouchám občas Andělku M. a dokážu si přeložit její řeč nejen z němčiny, ale i z "političtiny".
    Zřejmě si začínají uvědomovat, že když ne oni, tak vyřeší někdo jiný. Vzestup pravice (i extrémní) je patrný.

    Hlas lidu, hlas Boží!

    Pozn.: Kdo je to ten "lid"? Sdělovací prostředky? Čí?

    OdpovědětVymazat
  18. Dodatek:
    Ten komunistický čípek s řecky znějícím jménem je ale stejně nechutný provokatér. A blb.

    OdpovědětVymazat
  19. Už to tu je!
    Vyjadřujeme se v jinotajích, hlavně nejmenovat, pst... to tady neříkej, pokud chceš naznač, opiš, popiš, pro boha neřžekni....co když ucho poslouchá. Provokatéři začínají trolit, vystrkovat udičky, no profíci, jak jinak?
    Na ty čůzy neplatí nic jiného než "ROUNDUP", POKROPIT A NECHAT USCHNOUT!
    Ať piští jak chtějí o své výlučnosti, poctivosti, nepostradatelnosti a osti...sti...i (jo a čtenosti) !
    Jdu to namíchat.
    4P

    OdpovědětVymazat
  20. Dobré míchání je základ. Zápalný, tříštivý, zápalný, každý třetí se stopovkou...

    OdpovědětVymazat
  21. Obuvníku, co průbojné myšlenky, ha?
    Malé info: "My fšichni" máme u kropících komviček prošlá kropítka, až do výměny za nová, na což nejsou chechtáky, platí zákaz plošného kropení, platí i pro RAUNDAP FN MONSANTO.
    mudruj 4P

    OdpovědětVymazat
  22. EK, to že kropítka mají po expiraci neznamená, že jsou nepoužitelná. I expirovaná kropítka, jsou-li dobře skladována, jsou velmi dobře kropivá. Případně lze tak, že expirovaná kropítka či před expirací je lze prodat vhodným kropičům, aby se navzájem zalévali, a za utržené peníze nakoupit nebo ještě lépe, vyrobit, nová.

    OdpovědětVymazat
  23. Takže se po marných bojích dotřetice pokouším přihlásit dle návodu!

    OdpovědětVymazat
  24. To Astra:
    No vida a povedlo se! Není nad názornost!

    OdpovědětVymazat
  25. No paráda! Šak aj mně se to kdysi nakonec podařilo. Filosofovi. No prosím!

    OdpovědětVymazat
  26. Když se podaří právníkovi, tak už snad každému.

    OdpovědětVymazat
  27. Obuvníkovi:

    Copak Vám provedli právníci, že Vám tak leží v žaludku?

    OdpovědětVymazat
  28. Obuvníku, EXPIRACE je jen "veličina časová", v případě krpítek jde o množstevní resurs, prostě jsou již vykropená ( 11000 kapek/kropítko)a šlůs!
    4P

    OdpovědětVymazat
  29. Ještě mimo mísu.
    Takový Afričan nemá svou životní úroveň zase tak špatnou, pro velké množství z nich je myslitelné dát dohromady 3.000 $ gaunerovi, aby je dostal do Evropy.
    Tak mne napadá co když vlnu platí RUSKO jako levnější var. války za zničení nepřítele bez boje a ještě s halekáním lidskoprávních dobro.ráčů? Není to úžasný nápad?
    4P

    OdpovědětVymazat
  30. Není to jen můj dojem?
    ............... L.Vylíčil Says:
    Červen 24th, 2015 dne 06:22

    Jo, závist, jo televize… ale stejně. Ty uprchlické trasy musel někdo navrhnout a zorganizovat. Z Ghany na Lybijské pobřeží je to kus světa (pro nás nepředstavitelný). Logistika takové trasy, to není věc pro amatéry.
    Zkrátka nevěřím, že se party místních drbanů rozhodly, že se budou od teď živit pašeráctvím lidí a vlastními silami propojili Ghanu s Lybijskými přístavy.
    Nevěřím na ochotníky z Mali, kteří se z patevců koz stali transafrickými přepravci desetitisíců.
    Domnívám se, že takovéto trasy musel někdo předem vytvořit, zorganizovat, koordinovat, a pak (naráz) zapálil v srdcích milionů subsaharských mužů touhu po Evropě. Někdo extrémně bohatý. Velmoc…
    MOC....OC...C !!
    4P

    OdpovědětVymazat
  31. Možné to je, EK-áčko. Možné je ledacos.
    Ale jistý si tím nejsem. Bylo by zajímavé vědět. Možná (určitě) tam někdo z jiných "velemocí" má své oči a uši - tedy ví, ale drží hubu. Takže vzhledem k módnímu poštěkávání směrem na východ se mi ten nápad nezdá zas tak pravděpodobný. Měli by na Cara Putina další klacek a moc bych se divil, kdyby ho nepoužívali.
    (V "našem kraju razovitem" se klacku říká "kryka")

    OdpovědětVymazat
  32. Anonymní ABC tady uvedla, že lodě mohou být předvojem řeznického státu ISIS. Možná to v těch svých pouštích během pár let ve volném čase dobře vymysleli, prodebatovali, varianty prošli, nástroje našli, peníze vyčlenili...

    OdpovědětVymazat
  33. Draku, kam přijdou to rozeserou.

    OdpovědětVymazat
  34. EK snad by stačilo vyměnit koncovku. Krom toho, kropit nutno uvážlivě, ne zbůhdarma. Roundupem nutno šetřit, každé snítce plevele poskytnout ne víc než nezbytnou dávku.

    OdpovědětVymazat
  35. EK, tak jako v Čapkovi, Chief Salamander nemusí být Mlok.

    OdpovědětVymazat
  36. PRO Schumaher řekl(a)...

    ........ vyměnit koncovku.
    No a na ty koncovky (kropítka) nejsou love, o celé konvičce ani nemluvě!!
    A tohle se nelehko čte, ale hladce funguje, už jsem jich (hate) pár vysušil.
    Odkaz:
    http://romanbarta.blog.idnes.cz/c/466388/jak-celit-levicackemu-psychoterorismu.html

    suštesušte
    4P

    OdpovědětVymazat
  37. JJOo, moc si ne vyskakujte nebo na vás skočí KOBRA od SLEPIŠE, případně na vás neco vyhrabou (dekonsruují)
    http://www.novinky.cz/krimi/373274-policie-obvinila-z-korupce-sefa-liberecke-nemocnice-necesaneho.html
    OPA-TRNĚ jak za komanče!
    4P

    OdpovědětVymazat
  38. EK, romanbarta....Přečetl, má odpověď pro takové případy je jasná. Jsem hnusný a jsem na to hrdý. Podejte mi nějakou mouchu ať jí mohu utrhat nožičky a křidýlka.

    Sušení s gumou a dobrým mazivem velmi šetří konve.

    OdpovědětVymazat
  39. EK ovšem je možná i jiná možnost. Nadšeně souhlasit a velmi přidávat. Čím radikálnější návrhy tím lépe. Žádná myšlenka není dost blbá na to aby nemohla být následována myšlenkou ještě blbější. Vyzkouším hned jak mi aktivista vběhne do rány. Podle frekvence výskytu předpokládám, že bude nějaký zelený.

    OdpovědětVymazat
  40. Návod na diskuzi
    s [cenzurováno] je sice platný, ale blba tím nezmateš. Každý blb má selektivní slyšení - slyší hlavně jen sebe.
    To už je možná lepší Obuvníkův nápad s eskalací. Vylepšování svých myšlenek jednak každý rád slyší, (někteří to považují za echo sebe sama), jenže blb na to, že je to parodie na parodii přijde obvykle hrozně pozdě. A až mu to dojde, tak se šílně [cenzurováno] a dá pokoj. Vyzkoušeno sice v jiném oboru (občasné diskuze s výkonnými umělci okresního až krajského formátu), ale princip je nejspíš přenositelný.
    Nebo to řešit jako má žena: Prohlásila obvykle "Když mluví blbec, je vhodné odejít!" A s milým úsměvem odešla.

    OdpovědětVymazat
  41. Kocoure, vycházím z teze, že mnoho blbostí může být po nějakou dobu úspěšných díky tomu, že nejsou důsledně uskutečňovány. Jsem připraven hýřit nadšením a poskytnout intenzívní podporu. Uprchlíci? Samozřejmě. Úžasné obohacení kultury a ekonomický přínos. Bereme všechny! Islám? Jak to, že tu je tak málo mešit? V Praze dokonce není minaret. Není divu, že nejsme světovou metropolí. Nutno napravit. Hrozba oteplování? Zajisté. Nutno zarazit všechny emise. Zrušit vše co zatěžuje a ohrožuje biosystém. Tepelné elektrárny, vodní elektrárny, jaderné, no samozřejmě. Sluneční, jistě. Při výrobě panelů se devastuje životní prostředí. Řepka? No fuj, to nevíte jak je škodlivá antropogenní monokultura? Krom toho je jedovatá pro zvířectvo. A pokud není, tak je nebezpečným produktem GMO. Ruská hrozba? Okamžitě vyhlásit embargo na všechno z Ruska a do Ruska. Vyhlásit válku a táhnout na Moskvu. Pro demokracii, svobodu a lidská práva není vysoká žádná oběť. Dělnická třída? Samozřejmě, že jen dělnická třída a diktatura proletariátu. Bílá rasa? Nepochybně. Jen blonďáci s dlouhými lebkami. Země zaslíbená? Jistě. Máte právo na celou Zemi, dohodněte se mezi sebou které pronárody vyhubíte a které podrobíte. Crucifiction? Yes. To right. One cross each. Rovnoprávnost pro homosexuály? Jasně! Je tu snad ještě někdo kdo není GAY? Afričané umírají žízní, zatím co my tady vodou plýtváme? ? Co třeba vodovod z Evropu do Afriky. Nebo zatím v cisternách. Letecky. Žádné náklady nejsou dost velké, i kdyby měly zachránit život jediného Afričana,jediného afrického dítěte. Vegetariánství? Úžasné. Ale co ty kožené boty, vy neslyšíte nářek zabíjeného zvířete? Ostatně zelenina je také živá, není vám té mrkve líto? Co zkusit brethariánství. A nefuňte. Vy si funíte a v Tichomoří se potápějí ostrovy. Snažte se míň dýchat ať nespotřebováváte kyslík a nevylučujete tolik skleníkového plynu. Tahle planeta nepatří jen vám. Elektronická evidence tržeb? Samozřejmě i kurvy na Karláku. A proč ne i plateb? Autorská práva na stavby na fotografiích? Povinnost mít souhlas? Jistě. Ať se vztahuje na veškeré stavby, veškerý majetek a veškeré lidi. Lidožrouství? Úžasné. Dovolte abych ochutnal první? Jaký kousek mi doporučíte abych si z vás odříznul?
    Čím větší pitomost tím větší kreativní nadšení ve mně vzbuzuje. Vždy připraven s radou, vylepšením. ...Není to trochu málo, Antone Pavloviči?....

    OdpovědětVymazat
  42. Myslím Schumachere, že Aston už začal...

    OdpovědětVymazat
  43. Ano, Aston. A Jiří Weigel v mfDnes - naprostý souhlas, beru všema deseti!
    Jenom... jakou cestou to začít uskutečňovat...
    Utečenci je podstatně vhodnější výraz pro ně než uprchlíci. Leč ani to není ještě nejlepší. Vlastně nevím, jak to precizně jediným slovem vyjádřit.
    Znovu kolonizovat severní Afriku, udělat tam ordnunk atd. atd. - jo jo. A jak to udělat? A kdo se má do toho pustit? A co OSN? A co Liga arabských států? Co Čína, Kreml?
    Kruci kšeft. A opět jsme (tj. my = euroatlantská civilizace) v situaci, kdy každé řešení je špatné. Z nějakého hlediska. Či hned z více. Ale něco se dělat musí.

    OdpovědětVymazat
  44. aapproppos, http://jdem.cz/bsgg24
    .....Čím větší pitomost tím větší kreativní nadšení ve mně vzbuzuje. ANO i ti ZELENÍ ! Vždy připraven!!
    4P

    OdpovědětVymazat
  45. A už to bylo odbabišeno,Odkaz:
    http://romanbarta.blog.idnes.cz/c/466388/jak-celit-levicackemu-psychoterorismu.html

    nefunguje a šlus!
    4P

    OdpovědětVymazat
  46. Takže jdu koupit větší disky. Bude třeba články hned zkopírovat. WC čili "wielki cenzor" už začíná ž´řádit značně viditelně. Ať žije hyperkorektnost!
    Ale diverzifikace netu neumožňuje zásah na jednom místě. Tady je jedna kopie. (A je jich víc!)

    OdpovědětVymazat
  47. Včera jsem článek našel, dnes nenašel. Není. Nikdy nebyl. Byla to halucinace. Jdu si vzít prášek. Nechci aby měl zavřeli do léčebny.

    OdpovědětVymazat
  48. EKochmurapcíchmezopotních26. června 2015 v 11:34:00 SELČ

    Pánové.
    Kdo vystrčí hlavu dostane na držku a hotovo. Kauza Nečesaný, QANTO Svitavy,šperkařka z kotle na EET nebo od kudá soudce Jelínek to zařídí a snad i Kajínek. ANO kamarád fertyše Mrázek to už dostal a ten co snad střílel provedl seppuku, natankoval plnou dal si kafe popojel 8setmetrů a zastřelil se pravou rukou do levého spánku, tak to chodí a je odloženo šlus
    4P je cos hnilého v.......

    OdpovědětVymazat
  49. Je v tom odkazu nad Obuvnickým komentem.
    A jsou na netu ještě další. Nedostatek centralizace netu je jeho obrovskou předností. A ještě jsem si článeček stáhl do Útulny* - a budu to dělat i s dalšími "problematickými". Jsem starý kocour a vím, jak to bylo před čtvrtstoletím - neboli mám reflexy. Dobové zvyky se vrací. Ale ne úplně stejně - to si asi soudruzi neuvědomují. Je to stejné jako s autorskými právy. Nikdy se už nepodaří je dát žak do latě, jako kdysi. Pokud chtějí autoři (vydavatelé) publikovat svá díla - a to chtějí, je to pro ně reklama - musejí to dělat jinak. Třeba jako Jarek N. V podstatě nic nevydává, písničky jsou volně ke stažení na jeho webu (OSA a INSTAGRAM z toho mají osypky, četl jsem jejich vyhrůžky autorovi) a placené jsou jenom koncerty. Pirátské záznamy jeho koncertů se nevyplatí dělat - vždyť je všechno volně a bezplatně ke stažení. A Nohavica je tak dobrá firma, že může dělat i dva koncerty týdně a vyprodá je.
    Možná, že je to dobré síto na oddělení "zrna od plev" - neboli přežijí jen ti dobří. A různé agentury, vydavatelství a jiné, v podstatě parazitické firmy zaniknou. Mám pocit, že záznamy se tak lehce kopírují a šíří, že přestane existovat možnost tiomu nějak technicky nebo právně zabránit. Mohu poslouchat rozhlas na netu - nemám tedy přijímač a nemusel bych platit rozhlasový poplatek. Můj mobil taky umí přijímat rozhlas.
    Co s tím chtějí dělat, holoubci? Všechno to neobskočí. Jejich chtivost peněz je sice velká, ale čím dál tím bezzubější.

    Takže Jarkovi N. zdar! To je cesta.

    */ Je to článek provokativní, ale ne nebezpečný. Argumenty proti manipulaci si každý člověk najde své - pokud vůbec chce o něčem podobném diskutovat.

    OdpovědětVymazat
  50. Přátelé? A co green piss. Nic Vás nenapadne?
    4P (čp)

    OdpovědětVymazat
  51. Na otázku "Máte rád Grínpís? odpovídám "Ne,já čurám žlutě."

    Včera v místním Tuzexu pro chudé, s názvem Lidl koupil odšťavňovač. Odstředivý, obyčejný, levný. Nakrouhá a odstředí. Ano, šnekové, vícehřídelové a takové jsou daleko lepší. Také daleko dražší. Jenže je rozdíl koupit za tisícovku a po prvotním nadšení odložit mezi neprotřebné harampádí, protože kdo se s tím má mejt, a koupit za pět či desetkrát tolik a po prvotním nadšení odložit mezi neprotřebné harampádí, protože kdo se s tím má mejt.
    Při prvním odšťavnování teklo všude. Zapomněl jsem cosi poondit. Návody čtu nerad. Poondil a fungovalo. Šťáva crčela z grepů i jablek. Ovšem zbylou drť jsem nevyhodil, je to užitečná vláknina a dost dobrá. Asi obsahuje něco na hlavu, protože jak jsem jí dlabal, napadlo mě, že na co odšťavňovač, když ho mám integrovaný v sobě. Samoúdržbový. Kromě toho mám pořád drobet hlad. Už delší dobu provádím odsádelňování. Tělo nedostávající co požaduje, trochu brblá. Tak intenzívně nasrané tělo jsem už dlouho neměl. A pak ty stavy...Jak se odbourává už i staré sádlo, uvolňujou se z něj veškeré v něm uložené sajrajty. Zkusím vyrobit sos i ze zeleniny. Možná, že potom budu mít i grínpís.

    OdpovědětVymazat
  52. Malá odbočka k V+W variantě "Divotvorného hrnce": Velokoobchod Bersi& Dejsi nabízí česnek bez zápachu a zápach bez česneku...
    S tím odšťavňovačem se mi to zdá být dost podobné.

    OdpovědětVymazat
  53. ABC:
    Trochu mimo, asi.
    Při hledání jiného Slunečního města jsem narazila na toto.
    http://www.jansochor.com/reportaz/slunecni-mesto.html

    OdpovědětVymazat
  54. StK, jo, přišlo mi prapodivné, že nejprve za vynaložení peněz, penězi zaplacené energie, času, a vody na umytí toho vehementu oddělím šťávu a dužninu, pak dužninu sním a šťávu vypiju a tak to zase v sobě smíchám, aby to dokonalejší odšťavnovač, kterým jsem od přírody vybaven, zase oddělil a zpracoval. Místo abych to jednoduše schroupal rovnou, efektivně a zadarmo a navíc pocvičil žvýkací svaly. Měl jsem takové tušení, když jsem si říkal, že nedám majlant za něco co po prvotním nadšení až tak moc nevyužijeme.Jestli já nejsem vůl.

    OdpovědětVymazat
  55. No je to ovšem tak. S jednou drobnou výhradou: Kdo to posléze (vzápětí, vzášestí...) začne rozebírat a dojde k tomu, že byl/je vůl, pak jím přirozeně už není!

    OdpovědětVymazat
  56. Mě to neskutečně okouzluje: hlasování o tom, má či nemá-li se platit dlouhodobý obrovský dluh. To je přece svěží vítr do mezinárodních vztahů, a do vnitropolitického života! Tak pozor, návrh na další rozšíření - do života trestně- i občanskoprávního: pak teprve bude vše konzistentní, jednotné, logické. Takže:
    V rodinách se bude hlasovat, má-li se splatit dávný dluh sousedům. Bude u toho nějaká ouřední osoba pozvaná, a dosvědčí a podepíše: že rodina Borárošových se po diskuzi usnesla jednomyslně nesplácet nic, když nic nemá, a fertyk. Stejně si na nich nikdo nic neveme. A sousedům se z úřadu města - městské části objasní, že je to v pořádku. A bude. A je.
    A úřad doporučí, aby se Borárošovým, až vznesou nárok, opět půjčilo. Přece nic nemají, ne? Mají snad na to morální nárok, žít jak my ostatní, co ani nedluží, ani si nepůjčují a vůbec. Copak nežijí v našem domě odvždycky, co stojí? No vidíte. Jsou něco míň, že si to nezaslouží?
    A finito.

    OdpovědětVymazat
  57. Jakube,
    Řekové jsou přece původními nositeli naší kultury. A zjišťuiji, že velmi zábavnými. Když se ta informace ozvala z TV, dali jsme se se ženou do obrovského chechotu.
    Prostě zlí a nepřejícní důchodci!

    A ještě jedna paralela: Z Tunisu, z oblasti, kde jeden islamista vystřílel vlastně celý autobus lidí, třicet devět jich bylo, si všichni turisté pomáhají rychle pryč. Angličané, Němci, Francouzi. Jedinou národností, která z 95-ti procent hodlá setrvat jsou Češi. A dokonce i ti, co jsou ještě doma, nehodlá 80 procent Čechů svou dovolenou rušit - museli by přece platit storno poplatek.

    Buď jsou tak odvážní a nebojí se ani šílence s kalašnikovem - nebo se chovají jak ty opice, které se zmocnily ořechu v lahvi, přivázané ke stromu. Se sevřenou pěstí pracku z lahve nevytáhnou - a raději se nechají chytit a zabít, než aby ten svůj ořech pustily.
    Zajímavé zjištění...

    OdpovědětVymazat
  58. Omlouvám se za vpád, ale už asi hodinu to tady morduju. Napíšu text a hodlám ho odeslat a houbeles. Teď pošesté...ujmu se, sakra!

    OdpovědětVymazat
  59. Psaní příspěvků / Astře:

    Vůbec není od věci napsat si text v jakémkoliv, třeba tom nejprostodušším editoru a pak jen označit text a poté použít funkcí kopírovat a vložit.

    Strejda Google zaměstnává špičkové programátory, ale i to jsou jen lidi a jejich výtvory rozhodně nejsou prosté chyb. Sem tam nějaký ten proces či úloha „uhnijí“, nebo se „odporoučí“ stroj, na kterém jeden zrovna pracuje, takže přijít o své psaní ne až tak nesnadné, jak by bylo žádoucí.

    Nezapomínejme tak na omezení jednoho příspěvku na 4096 znaků...

    OdpovědětVymazat
  60. ASTRA!

    S GOOGLOM per aspera ad astra!
    4P

    OdpovědětVymazat
  61. Drakovi

    4096 znaků? Kolikpak je to asi průměrných slov - myslím nikoli bez ideové ceny? Baj voko? Tohleto teď píšu spíš cvičně, abych ṕrozkumala odeslání...prostě trénink

    OdpovědětVymazat
  62. 4096 znaků / Astře

    Kolik je to slov závisí na okolnostech, je to jednak včetně mezer a interpunkce a závisí to na délce konkrétně užitých slov, odhadem dá 4096 znaků několik set, typicky tak 300 až 500, skoro určitě méně než 1000.

    OdpovědětVymazat
  63. Drakovi vřelý dík! :-)

    Pro EKoglogle:

    Včera večer jsem si tady definitivně uhnala poškození karpálních tunelů, když jsem v honbě za přesným překladem - per aspera ad astra narazila na citát Roberta Fulghuma

    http://azcitaty.cz/robert-fulghum/15736/

    Asi hodinu jsem štrachala, jak se dostat k tomuto políčku, kam se píše komentář. Už jsem byla tak na větvi, že jsem ji málem pod sebou podřízla, abych už měla pokoj - nic nic nic. Pole bylo někde zaorané. Při asi patnáctém pokusu pole najít mi povolily nervy a vypnula jsem počítač. Víte, kde bylo? Jsem zvyklá odhlašovat se z PC až na dřeň - tj.vyklikat všechno, co jsem dělala celý den, prostě čistka. Pole si hovělo na obrazovce jako poslední a čekalo, až ho zbavím povinnosti čekat. Bože. Už jsem byla na mrtvici. Zpět do nálady mě dostal pan Fulghumm s jehož názory se stopro ztotožňuju!

    Tak dobrý den!

    OdpovědětVymazat
  64. Koukám, že pan Fulghum to vzal zkrátka, Odkaz nefunguje. Jsem pechfógl :-(

    OdpovědětVymazat
  65. Odkaz na Fulghuma / Astře:

    Odkaz na Fulghuma funguje, třeba byla ta plechovka s obsahem dočasně „upadlá“. Zda Fulghum řekl co se tam píše nevím, ale věřím, že po planetě chodí poměrně dost lidí, kteří by se k tomu dokázali vyjádřit s jistotou, nebo aspoň mnohem větší mírou pravděpodobnosti, že neplácají jen tak do větru. Ale to co se tam říká pravdivé je, svět, nebo aspoň jeho drtivá většina chce být klamána a zarputile na tom trvá. Dokud si ta drtivá většina neuvědomí, že je to blbost a že ještě větší blbost je nebýt si toho vědom a trvat na tom, tak líp nebude. A i ta část toho citátu, která říká, že na světě je přesně taková míra pekla, jako my sami pro sebe připustíme, je dost pravdivá, asi tak do té míry, do jaké to vše závisí víc na naší náladě či nenáladě, než na objektivních skutečnostech. Zatím to tak ještě je, časem začne převažovat ten objektivní okolní průser.

    OdpovědětVymazat
  66. Zde napodruhé přenos citátu, pod který se podepisuju. Aniž bych tušila, přesně podle něj žiju. S pozdravem Mňáu, abych byla hodna zdejšího pobytu! Jak asi dělá Drak? Vrrr nebo chrr nebo plif?

    Věřím, že fantazie je silnější než vědění.
    Že mýty mají větší moc než historie.
    Že sny jsou mocnější než skutečnost.
    Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností.
    Že smích je jediným lékem na zármutek.
    A věřím, že láska je silnější než smrt.

    Robert Fulghum

    OdpovědětVymazat
  67. Pro Astru:
    Odkaz na Fulguma fungoval i předtím - jenom ne automaticky, bylo třeba adresu zkopírovat a vlepit do adresního řádku prohlížeče. Automatické odkazy jsou modré, dají se dát i do diskuze, ale jak to popíšu jindy.

    Fulgum: Věděl jsem sice, jak vypadá, ale když jsem ho jednou viděl před Domem knihy, který je hned vedle našeho Ústavu - kolem spousta různých lidiček - netušil jsem že je to opravdu on. Když jsem došel domů, žena mi hrdě ukazovala čtyři jeho knížky, jím vlastnoručně podepsané. Má holt lepší start na míč tedy ta moje žena - R. Fulgun tam totiž podepisoval svou (tehdy) novou knihu v češtině. Aspoň jsem (protože se mi ten obličej zdál známý) na něj kývl (nevěda na koho) a on se na mě usmál. Asi je to příjemný pán.

    K citátům: Je to i moje víra. Jenomže mi tu víru v dobré narušuje moje hnusné rácio, které říká, že to tak nemůže být. Že by to bylo příliš krásné. Ale jako program k uvažování je to dobrý směr.

    OdpovědětVymazat
  68. Kocoure, mně dávat jakékoliv rady stran vylepšení mého technického působení na internetu - je tááák strašně zbytečné, že si tím vůbec nelámejte hlavu. Já musím mít někoho vedle sebe, kdo disponuje nejen internetovým uměním, ale taky strašlivou sílou nervů a velikánskou dávkou trpělivosti, aby vydržel mocnost mojí nechápavosti. Tedy spíš blbosti. Co si nevynaleznu a nenatluču do hlavy sama, to se tam málokdy dostane prostřednictvím někoho dalšího.

    Ten pan Fulghum je jistě zajímavý člověk, asi jako každý dobrý literát. Těch jeho šest řádek výše je toho důkazem. Méně (slov), je vždycky více (prožitku)!

    Mňauvajs

    OdpovědětVymazat
  69. ABC:

    Astro, vnesla jste mezi moudrá přemítání vichr a barvy. Tak přeju hodně úspěchů při počítání písmenek a mezer. Jen upozorňuji, že dva tisíce slov už tady jednou bylo!
    Fulghumova slova krátce: odstup z hlediska věčnosti!

    OdpovědětVymazat
  70. Zdar, ABC. Jak jste na to přišel(a)? Já a vichr a barvy? Přišla jsem na návštěvu, musím se teprve rozkoukat. Večer jsem si trochu četla ve zdejší minulosti, začínám mít strach, že tady na moje "vichry a barvy" :-) nebude moc místa ani nálady. Já bohužel neřeším státotvornosti, neb mi připadá, že v životě je radno spíš se věnovat radostnějšímu naplnění mozkových závitů. Jak správně pravil pan Fulghum.

    To jsem to zase vymňoukla, co?

    OdpovědětVymazat
  71. To Astra:

    Méně je často více.
    Třeba leitmotiv v hudbě. Pár tónů. Naše hymna jich má tuším osm a jednu pomlku. A víte vždy, od děcka. I Osudová má osm tónů a jednu pomlku. Takže nejen literáti...

    Chlapi vždycky v diskuzi sklouznou buď ke sportu nebo k politice. Případně k počítačům - ale na to je tady Drak sám. A filolog Jakub tu zase nemá nikoho, kdo by tak dobře uměl brousit jazyk.

    Takže kdokoliv, kdo tady bude hájit "jiné barvy" je vítán.

    OdpovědětVymazat
  72. ABC:
    Astro, plnit mozkové závity není dobré, zadřou se. Muži potřebují občas někoho, kdo by na ně zahulákal: A zpátky na zem, bando!
    St. Kocoure, nechybí ve výčtu toho, k čemu sklouznou chlapi, ještě něco? Nebo to je přece tak samozřejmé, že se o tom psát ani nemusí?
    A mně se strašně moc líbí, co jste psal o těch tónech a pomlce. Jo, třeba mně tak dát do ruky housle, z pomlk nevyjdu.
    Zdá se, že tady dirigujete orchestříček s různými muzikanty...

    OdpovědětVymazat
  73. Méně je více / Astře:

    Jak kdy a za jakých okolností, většinou ano, ale někdy zrovna že ne, třeba když jde o prachy :-)

    Jiná než státotvorná témata:

    Ale klidně, náš dnešní svět, který nás obklopuje, je totiž natolik dementně sebedestruktivní až vyloženě sebevražedný, že každá chvíle, kdy se něco odlehčí a rozveselí, aspoň na chvíli, je velmi vítaná.

    Počítadla:

    Dnešní počítadla jsou velice neveselé téma, všechno to spěje kamsi k totalitě a Orwellovu 1984 a smutné je, že se tak děje povětšinou za ignorantského nezájmu, to je ještě ta lepší varianta, nebo rovnou za nadšeného oslího hýkání a to už je to pak mnohem smutnější pohled. Myslím na to nerad a povídám si o tom ještě víc nerad.

    OdpovědětVymazat

  74. Tak se ptám STk,ASTR....kdo tady bude hájit "jiné barvy"
    Jak? Jiné barvy, celé spektrum uzurpují bukvice, hnědou cikorky, o černou se perou národní socialisti s islámským státem, rudou mají pohrobci Lenina, pomerančovou (a)sociálové, zalenou červené biomasy, modrouu drží AVIS bez křídel, www.barvyonline.cz › Vzorník barev okupují sluníčkáři křížení s havlisty a pražskou lumpenkavárnou!
    Tak jaká barva, no, jaká zbyla pro mne, CO????
    zůstává jen marasmus,jakou ten má barvu milá (lé,lo)od Marvelu či snad Astra-Unceta y Cia SA – tu znám jako své boty.
    4P

    OdpovědětVymazat
  75. Drakovi:

    Ony se ty plechovky i jejich náplně mění podle nálady "lidu". Na "společenskou objednávku". A politika takové nálady vytváří- Tím nemyslím politiku jako takovou, ale politiku obchodní - která, pravda s "velkou politikou" souvisí - někdy nevím, které kterou více ovlivňuje.
    Bojovat s tímto je značně kontraproduktivní - jediný způsob obrany je co největší isolace. Proto mám chalupu v Jeseníkách, kde se v případě výpadku TV signálu i internetu (ten tam letos vůbec nemám) vlastně nic neděje. Pořád je třeba večer přitápět v kamnech (a zajistit si dřevo na otop), v lese pořád rostou houby, maliny a borůvky. A sousedovy slepice nesou vajíčka. To, že na trh přišel nový chytrý, přímo geniální letefono-počítačový televizor s kamerou mě nechává chladným, ba přímo netečným.

    Odmítal jsem se zúčastňovat prvomájových průvodů i členství ve společenských organizacích, odmítám se účastnit i "open-air" festivalů a podobných akcí dnes. Nejsem ovce, ale ani beran. Jsem starý kocour - a vždy jsem byl. Koukám na to všechno ze sloupku u vrátek dvorečku. Tam svítí sluníčko, je dobře vidět, kdo s kým a proti komu (a taky proč) a nikdo na mě nemůže. Rvačky o místo u koryta se mě netýkají. (Dtto v Ústavu: Pozoruji, nezasahuji a zařizuji se podle toho, kam se asi věci pohnou. Líný kocour...)

    To je snad jediný způsob, jak si pro sebe vytvořit v dnešním světě "ostrov positivní deviace". Jak přežít bez zbytečného stresu.

    OdpovědětVymazat
  76. Pro EK-áčko:
    Šedá. Šedá se někdy označuje za stříbrnou, prý má padesát odstínů (vejdeme se tam všichni) ale hlavně - v šedé jsou obsaženy všechny barvy a dokonce v naprosto vyváženém poměru.

    Já taky beru šedou - jako starý šedivý kocour.

    OdpovědětVymazat
  77. Ještě než si půjdu ohřát k obědu svůj vynikající buřtový guláš od včera (vynikajícím se stal, když jsem zjistila, že základní koření - čili paprika - není doma, udělala jsem úplně jinou kořenící směs a tak jsem se stala vynálezkyní nevšednosti)- chci konstatovat, že jsem velice spokojená s rozbíhající se diskusí, která je mnohostranná, chvílemi až nevšední, a je zapojeno více hráčů.

    Pěkně uleželý gulášej, byť pouze buřtový, bude jistě dobrou příležitostí k tomu, abych vám po požití popsala svoji dnešní dopolední pouť, která pro mě dost znamenala......

    OdpovědětVymazat
  78. Šedá je akorát nuda, a ta paní, co sepsala Padesát odstínů šedi, objevila zase jen Emeriku. Je to jen humbuk na téma sexu.
    Jsem ještě pořád před obědem, mobilizuju tělo, aby se dobře chystalo na absorbování mých padesáti odstínů gulášku. Bude to neskutečný zážitek, to vím už od včera, kdy byla premiéra, dnes derniéra, ale to neva. Zítra rozhodně uskutečním sama pro sebe nějaké dobře vymyšlené obědové gurmetství.

    Mňouk

    OdpovědětVymazat
  79. Plechovky a jejich náplně:

    Plechovky a jejich náplně, tak jak výrobci jak železa, tak softwaru, žerou jeden druhého, případně se stávají dominantními, se mění nikoliv dle nálady lidu, ale dle míry drzosti a nálady výrobců plechovek a náplní a především pak jejich nestydatostí, drzostí a bezostyšností, kam až si myslí, že si mohou troufnout zajít. A oni si troufají čím dál tím víc, protože mají svoje jisté, neb vědí, že bez nich se ta zatracená civilisace už nehne. Bohužel je na tom dost pravdy.

    Nákupy nového železa, ať už je to chytrý telefon, nebo cokoliv jiného, se s výjimkou monitorů, kde mi štve jen nedostatek financí, dostaly z polohy nákupu s radostí a s chutí do polohy nákupu něčeho, bez čeho sice nemohu být, asi jako bez bot nebo gatí na zadnici, ale co už nakupuji jen tak, aby mi to co nejméně lezlo na nervy a vadilo tou zatracenou snahou honit moje data po všech cizích čertech a vydělávat na tom... Zatím se jakž takž jde trochu bránit, ale trendy vedou jasně k nesvobodě a nemožnosti volby, pak asi nezbyde, než se na ten elektronický herberk vykašlat a obejít se bez něj. Doufám, že to nastane dost pozdě na to, abych to mohl udělat bez následků. Útěk do zpátky co nejblíž k přírodě je hezká myšlenka, doufám, že pořád ještě realizovatelná a že až bude hůř, že to budu moci udělat :-)

    Akce, festivaly a houfování:

    Lidi mám rád v hospodě, za účelem společného poklábosení, pojedení a popití a samozřejmě také ty moje domácí no a taky tady na blogu, ale jinak se bez nich docela rád obejdu :-) Tady zrovna platí, že méně je vlastně více.

    Šeď a nuda:

    Něco takového může potkat jen lidi, co mají celý život houby kloudného na práci, nebo takové, kteří se z nějakého důvodu neumí něčím kloudným zabavit, takových je mi dost líto, něco takového jako je nuda už jsem nezažil ani nepamatuji... Dovedu něco takového pochopit u lidí sportovně založených, se zlomenou končetinou, dejme tomu, nebo zase u vědátora s zánětem spojivek, upoutaných na vozík, ale jinak opravdu dost těžko.

    OdpovědětVymazat
  80. Dnes je pro mě výjimečný den. V Praze na Královských Vinohradech se dostal konečně do provozu jeden úsek tramvajové linky číslo 11.Po dvouměsíční výluce je kus Bělehradské ulice (přesě podle harmonogramu) zase v akci.Pro mě to znamená, že budu po celé dva měsíce teď používat tramvaj tak přepychově, že mě doveze při zpáteční cestě skoro až před dům. Takže už žádné kilometry pěšky pro kus chleba, žádné přeskakování překážek (u jedné jsem s sebou pěkně sekla) a my všichni tady vydechneme, zmizel rámus, prach a další všelijaké spouště.

    Jenže - všechno má svoje pro a proti. Na rohu ulice je takzvaná socka. Městský úřad zde zřídil prostory, kam si docházejí lidi pro všelijaké finanční výpomoci. Je tam dost šrumec, mladí, staří, děti, různých barev, když už jsme o ně dneska zavadili. Ti šedovlasí stojí tiše ve frontě, ti černovlasí řvou jak na lesy, zřejmě většina špatně slyší nebo co, do toho lítají nudící se děti a řvou zase tak, jako když je na nože berou. Do toho přijíždí cca každou dvanáctou minutu kýžená tramvaj, v obratišti ještě rezavé koleje pískají a z tramvají se soukají babky a dědové a a prodlužují frontu až za roh. Zkusila jsem si dneska ladně naskočit do tramvaje, když jsem ráno odcházela do světa. Ladně to nešlo. El.podnik sem nadirigoval ty nejstarší prototypy, co jsou pomalu už na vyřazení. Řekla bych, že každý člověk od třiceti výš, ovšem bez jakéhokoliv hendykepu, má nastupování jako dost těžkou disciplínu ve fitku.

    No, hlavně že ta tramvaj jezdí, abych nebyla hnidopich. Pro sichr končím, nejsem si jistá, jak mi psal Drak, že pomalu nenaplňuju ty čtyři tisíce slov - včetně pomlk atp.

    Zduř! Jak se říká v Ostravě. Je to pravda, kocoure?

    OdpovědětVymazat
  81. Padesát odstínů šedi:
    Jen jsem použil heslo, název bestseleru. Myslím, že ho číst nebudu, je spousta zajímavějších knížek. Při focení v BW formátu se styejně používá nejméně 255 odstínů šedi. I když já mám rád pérovky, jen černá a bílá, všechno musí být zakódováno ve tvaru.
    Ale tu šedou jsem použil v takové souvislosti, že smícháním všech barev vznikne šedá. Ti, co to vědí šedou vůbec nepovažují za fádní barvu. Šedá je náhodou velice elegantní a hodí se ke všemu.
    A nešpiní se.[;>))

    OdpovědětVymazat
  82. Jasně. Tak málo stačí, aby jeden byl (zase) njednou (načas) rád - spokojen - šťastný (zaškrtněte co se hodí). A pak nakupení tzv. socek - a zas druhá strana. Ambivalence téměř všeho, to vím už dávno. K tomu t é m ě ř : např. tzv. islámský stát nikoliv, že.
    Ad n u d a : nikdy jsem nepoznal něco takového, nedovedu ani pojmout, pochopit. Vždy je naopak na výběr z několika okruhů přemýšlení a/nebo činění, a můžeme si zvolit většinou jenom jediný. Má-li někdo zoufalou snahu se nějak, jakkoliv z a b a v i t (!), popouzí mne to, uráží, dotýká se mne to. Tolik je toho na světě ke konání, činění, pomáhání, zapojení se. Ale když ono je holt třeba ten zoufale bezútěšný pustý čas, nazývaný život, n ě j a k PROBÍT, ZABÍT - !
    Jsou to chudáci, netušící, že mají veliký, obrovský dar od někoho: mysl, schopnost přemýšlet, usuzovat, plánovat si, tvořit to či ono. A měli by toho optimálně využít. Za chvíli bude pozdě. Ne. Oni se z a b a v u j í .
    Amen. Ite, missa est. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  83. Jasně, že šedá je elegantní, kocoure, mám takovou starodávně dívčí představu tváře ostře řezané, muže v nejlepších letech, an kráčí v šedém lesklém obleku, bílá košile, šátek u krku. Chůze Jula Brinera (ženy si jistě vzpomenou) a šedýma očima nezávazně bloudí po okolí. Tady je šedá hodně namístě.

    Milý Jakube S. Čím je mi víc, tím víc hlídám každou chvilku, aby byla přímo narvaná - třeba jen vzpomínkou, nebo zážitkem, nebo smyslnou (narozdíl od nesmyslné) činností. Myslím, že to dělají všichni, kdo jsou tady. A ti ostatní nevědí, co činí, když se životem jen proflákají. Ale to je jejich problém. Život máme jen jeden.Škoda, brala bych i dva. V tom druhém bych byla moudřejší. :-)

    OdpovědětVymazat
  84. Jakube, zabavují se všichni. Jediný rozdíl je v tom, že někteří svoji zábavě přikládají zvláštní význam a považují ji za ušlechtilejší nad jiné. Ostatně, život je jen zábava. Nic víc. Nepřikládejme mu jiný význam, než má. Jistě, pozoruješ dva jak roztloukají kamení. Jeden odpoví, že roztlouká kamení, druhý že staví chrám. Ovšem z objektivního pohledu nezaujatého pozorovatele oba roztloukají kamení. Stejná dřina za stejné peníze. Akorát ten druhý má při tom lepší pocit. Možná že toho naroztlouká trochu víc. Tomu se říká motivovat zaměstnance. Když chceš ušetřit prachy, musíš motivovat. Firemní hadry, firemní hymna a tak. Pastýř a jeho stádo. Otázka je proč ta péče. Odpověď je prostá. Žádná nezištná péče, žádná idyla. Pragmatický zájem. Podojit, ostříhat, porazit. Tady podojí, tady ostříhají, tam je brána nebeská. Za ní řezník. Takový je ovčí úděl stanovený pastýřem. No odbočil jsem... Ano, vím. Jsem hnusný.

    OdpovědětVymazat
  85. Ale nikoliv hnusný, Obuvníku. Střízlivý. Proto někteří pijí alkohol. Aby nebyli střízliví.

    OdpovědětVymazat
  86. Úděl stanovený pastýřem:

    úděl je stanoven pastýřem do té míry, do jaké si to ovce nechá líbit. Do nějaké musí, aby nechcípla hlady, ale pak už je dobré a žádoucí nenechávat se „údělovat“ víc, nežli je nezbytně nutné ale naopak zachovat si co nejvyšší míru autonomie a nezávislosti jakou jde. Za tím účelem chlastat netřeba, naopak, chlast to pastýřům spíš ulehčuje.

    OdpovědětVymazat
  87. draku, to je údělem ovce. Nemyslel jsem to jen obrazně, ovce = občan (poddaný). Ale i jako připomenutí falešnosti onoho spojení pastýře a stáda v kontextu jednoho za základů zdejší kultury, pocházejícího z reality nomádských kmenů. Jako příklad oné falešné rétoriky zakrývající pravý stav věcí. Jedné z mnoha bezmyšlenkovitě opakovaných frází, které se staly ovládajícími memy. Tak jak se mi to volnou asociací vyjevilo. Jako když na kytaře vybrnkávám melodii, sáhnu kousek vedle, nebo dokonce mě napadne sáhnout o kousek vedle a začne se odvíjet jiná melodie. Nebo podobná. Nebo spojím dvě a manželka říká, že tak to není,a já na to, že nemusí být, jenže to pasuje.

    OdpovědětVymazat
  88. Obuvníkovi:

    Pastýř nebo pasák, to je fuk, v konečném důsledku na tom houby sejde. Ulhčovat se to nemá ani jednomu ;-)

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)