Prohledat tento blog

sobota 22. srpna 2015

Chytrý, chytrá, chytré...



   Dneska musí být  všechno chytré. Chytré telefony, půjčky, ledničky a dokonce i deodoranty. I reklama.  A když už to není chytré samo o sobě, zakoupením inzerovaného "produktu" se postaráte o chytré řešení vašeho triviálního, hloupého problému. 




   Reklama na vás tlačí, aby jste si takovou věc pořídili. To je docela chytré - kdo by nechtěl mít něco chytrého, že? Být sexy nebo in už nestačí. Musíte být chytrý. Nebo aspoň mít něco chytrého v kapse.
Každý jev má svůj protějšek světlo - tma,  zima - teplo nebo chytrý - hloupý. Tak nějak z toho vyplývá, že těmi hloupými jsou ti, kteří si nakupují ty chytré věci.

   S chytrými věcmi mám své hloupé zkušenosti - částečně své vlastní, částečně svých bližních. Vezměme třeba počítačové programy. Mnohé z nich už dopředu vědí, co po nich budete chtít a aniž by se vás na cokoliv ptaly, provedou to. Mají nad vámi navrch.Stáváte se tak pouhými nástroji - krmiči dat. Měl jsem jeden fotoeditor, který si prozkoumal vloženou fotku a hned mi navrhl, co s ní mám udělat. Přesvědčit ho, aby to nedělal bylo hodně pracné. Ale pokud se člověk podřídil, program zcela automaticky vyrobil fotku, která vypadala naprosto standardně. Když jste mu tam vložili ponurý záběr ze hřbitova, vypadl rozjásaný, "plnobarevný snímek", který hřbitovní náladu nepřipomínal ani náhodou.Už mě nebavilo pokaždé postupně zakazovat programem navrhované úpravy a program, naštěstí freeware - bezplatný jsem vymazal. S automatikami ve fotoaparátu je to stejné. První, na co se při koupí aparátu ptám je, zda se dá snadno vypnout automatika. Neříkám, že nevyužívám některých automatických funkcí - třeba zaostřování. Nemám ani tak dobré oči a už vůbec ne rychlost, abych zaostřil manuálně. Ale spoustu snímků musím řešit vypnutím zaostřovací automatiky - jinak aparát zaostří:
  a./ na to nejsvětlejší
  b./ na to nejbližší 
A nepřesvědčíte ho - on přece ví nejlíp, jak má správná fotka vypadat. 
S videokamerami je to velmi podobné.

Při práci se zvukem (profesionální) je to podobné.Jistěže můžete modulaci svěřit hudebnímu komptresoru - ale určitě se najde několik skladeb kde bude komprese nepříjemně slyšet, zvuk bude "dýchat". Je to třeba lenost malých rádií, které, aby měly na anténě pořád 100% hlasitost (nešvar z doby, kdy se vysílalo AM a bylo běžné, že signál byl zarušen šumem) používají rychlé, tzv slabikové kompresory. Naštěstí nevysílají tzv. vážnou hudbu, protože hlasitost houslového sóla a tutti celého symfoňáku je pak stejná. A techno či podobné směry jsou "zpresovány" už při natáčení, takže kompresor na vysílací straně už nemá co měnit.  

   Chytré telefony jsou vlastně ty výrobky, které adjektivum chytrý začaly používat jako první. Mají vestavěné téměř vše, na co si jen vzpomenete. Fotoaparát, kameru, rádio, GPS navigaci, mp3 přehrávač, internet... A taky se s nimi dá i telefonovat. Mají je rádi hlavně mladí - vzájemně si je ukazují a chlubí se, co všechno jejich telefon umí. Telefonování s takovým prkýnkem u hlavy sice není moc luxusní - ale ta chytrost! 
Někteří sboráci, ať už operní nebo baletní si kupují za svůj nepříliš vysoký plat i dva nové modely ročně. Za těch pár měsíců se naučí aparát docela slušně ovládat a natahají si do něj různé "apky", aplikace, které sice nepotřebují - ale když je to zadarmo... 
Zanedlouho se ale objeví na trhu nový model, ještě mazanější  než ten předchozí a už je zase po čem toužit, na co spořit  - a učit se ho ovládat. Aspoň nám mládež technicky nezakrní. Když někdy večer stojím na balkoně, dole na ulici se pohybují samá namodralá světýlka - majitelé chytrých mobilů telefonují, esemeskují, poslouchají muziku nebo se dokonce dívají na film na "ekranu" o několika centimetrech čtverečních. A vrážejí do sebe vzájemně, do sloupů veřejného osvětlení nebo vstupují do jízdní dráhy aut, jejichž řidiči ovšem také telefonují, píší nebo čtou SMS... 

  V tramvaji vidíte vždy několik "mladých moderních", jak civí na displej, v uších sluchátka - a zapomínají včas vystoupit. Snad by pustili sednou člověka s berlemi nebo starou babičku, ale to by si jich museli všimnout. 

Nevšimnou si - nemají čas. 

   Samostatnou kapitolou jsou vestavěné kamerky. Obrázky sice mizerné, ale stačí na to, aby se při každé události vyskytl někdo, kdo ji natočí na mobil. Což poněkud omezuje možnosti policie i televizních štábů - bývá tu najednou autentický obrazový materiál a nemohou si reálie upravovat podle svého gusta. Tohle je docela fajn. ale - pomůže to v té záplavě neověřených informací? 

Asi těžko - svět chce být klamán..

  Chytré půjčky jsou chytré hlavně pro jejich poskytovatele. Pokud zákazník není dost chytrý, nepřečte si chytře napsanou smlouvu dostane se pak snadno do dluhové pasti, následuje exekuce a pak jde třeba bydlet pod most. 
Inu - půjčka byla na něj chytrá už příliš.

=========================================================

  To není filipika proti moderním věcem. Žít se bez nich pochopitelně dá - ale je to obtížnější než s nimi. Jen jsem se tak zamyslel nad zneužíváním slova "chytrý". Příliš chytré věci nemám rád. Někdy jsou chytřejší, než jejich uživatel. Než já sám. 

A to je potom průšvih. 

   Žijeme na prahu SF doby - a současně na prahu raného středověku. Po ulicích jezdí auta s umělou inteligencí - a v téže době islamisté podřezávají své zajatce a kamenují ženy jako za biblických dob. Maně se vybavuje  křesťanské (Kristovo) zvolání: "Kdo jsi bez viny, hoď kamenem!" Ono se tehdy opravdu běžně kamenovalo. To jsou ty naše tak často omílané židovsko-křesťanské kořeny. Islám je vlastně jenom pár set let pozadu.

Všichni ale pocházíme z opice.



   Tohle vše natáčejí jejich profesionálové na video a vyvěšují na internet. Koukáme na to na malinkých obrazovkách tabletů a když přijdeme domů, koukáme pro změnu na televizor, který má obrazovku zvíci plátna malého vesnického kina a málem nenajdeme dost velkou stěny v bytě, na kterou bychom ho mohli pověsit. A na tom "ektranu" koukáme, kromě zmanipulovaných zpráv o Pochodech hrdosti jedné z našich menšin také na plané debaty o nutnosti být vstřícný k příchozím imigrantům. Jak je možné, že se proti invazi z islámských zemí hlasitě nevymezují Romové, jimž tímto pádem hrozí drastické snížení sociálních dávek?  Nebo homosexuálové, kteří jsou v islámském světě, který se k nám valí  popravování bestiálním způsobem a místo toho žehrají na nedostatek úcty ve většinové populaci? 

Kde je logika? 

   Ale tyhle otázky znepokojují jen některé. Ostatní si na těch "otázkách dne"  přihřívají svou vlastní polívčičku na té nebo na oné straně nebo si dokonce shánějí ingredience na polévku vlastní. Takže abychom se příliš nezneklidňovali (zvyšuje to krevní tlak) tak zíráme (většina z nás, obyvatel Kotlinky a okolí) na poněkud stupidní filmy - většinou už po několikáté, protože ty nové jsou ještě stupidnější než ty, které známe. Nebo na fotbal, který má (pravděpodobně) "cinknté" výsledky, aby někteří vydělali na sázkách?.  

Má to smysl?

   Ušklíbáme se nad domácí HiFi soupravou, která nestojí aspoň 50 000.- Kč - a přitom většinu hudby posloucháme v hluku ulice na sluchátka, jejich výrobní cena nepřekročí 30.- Kč a kvalita tomu odpovídá. Což ovšem zase tak moc nevadí - většina produkce by se totiž dala zvukomalebně popsat  "Tuc, tuc, tuc, tuc, tšššš, tuc, tuc, tuc, tuc, tššš.." atd.  
Není to poněkud...  ...hloupé?

  Bývaly doby, kdy jsme se vysmívali snobům. Jak by ale bylo možné nazvat trendy, které jsem tu popsal? 

Moderní doba? Mimoběžky? Jiné světy? Alternující slepota?

=========================================================

   A k tomu moje oblíbené téma: mediální manipulace, abýbrž "zrelativnit" lze všechno. A proč je to tak snadné? Protože "jemnocit" novinářů "vyčtverečkuje" vše, co by mohlo o realitě snímku vypovídat. Je to ale vlastně Velká Televizní Lumpárna.   Matrix.  Nebo snad humor?

Komu ku prospěchu?  

   Začínám pomalu chápat ty, kteří říkají, že je mnohem lepším se starat hlavně o čerstvou zeleninu do vlastní polívky. Skvělá nahrávka tvůrcům našich současných Matrixů.


A nakonec "koťátka" neboli trocha odlehčení. Vzkaz z minulého tisíciletí zní:
Fašisti budoucnosti budou sebe nazývat antifašisty. (Winston Churchill)

Takže už vlastně žijeme v budoucnosti - a dokonce bez pomoci stroje času.




38 komentářů:

  1. Kocoure,
    pokud jde o chytré telefony zejména (a chytré věci obecně), jde o to, aby člověk používal věc a ne věc člověka.
    Sám taky chytrý telefon mám, a docela "slušný pádlo", protože:
    - je fajn, když se toulám přírodou a mapu si můžu zvětšit tak, abych měl rozlišení pár metrů (a pokud to nepomůže, zapnout si polohu, ale snažím se obejít bez polohy, abych nezakrněl), stejně tak podrobné plány cizích měst a zemí
    - je fajn, když se toulám mít apku, která mi řekne, kde jsou nejbližší kempy
    - je fajn mít s sebou jízdní řády
    - je fajn, když máte potomky někde daleko v čudu, že si s nimi vyměníte pár zpráv a nezaplatite za to majlant
    Ano, chytrý telefon nabízí různé příjemnosti které usnadˇují život

    Ale
    stačí mi takový, který umí to co považuji za důležité aby uměl, nemusí to být poslední model "ajfouna" nebo jiný "cool" model, paradoxně mnohé cool telefony leckteré moje požadavky nesplňují, anebo za neakceptovatelnou cenu.

    Nic není jednoduše černobílé

    OdpovědětVymazat
  2. Já v tom nevidím nic skrytého Ta reportérka jistě se starostou mluvila i o tom festivalu. A to, že buchla do vody, mohlo maximálně přiblížit víc to město, a to je to celý. Na tom nevidím žádnou fikanost. A JESTLI SE POSLÉZE K NĚČEMU PŘIZNÁVALA, mohl to být pouze z komára velbloud, my jsme tomu říkali režijní záměr. Pěkně okecanej průšvih a byli jsme z toho venku. Já mám za "skrytou reklamu" to, jak není rozumět slovům, nad kterými jede hlučná hudba. TO JE PRŮŠVIH, KTERÝ VŠAK VADÍ MÁLOKOMU, PROTOŽE NA REKLAMY SE STEJNĚ NEKOUKÁ NIKDO.jSOU TO JEN VYHOZENÝ PENÍZE. Ta paní udělala reklamu jen sobě, to ovšem mohl být její marketingový tah. Četla jsem to před chvílí a už teď nevím, kdo to vlastně je. Takže to mi jako příklad nic neříká.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdepak nahrávka, Kocoure. Naopak. Odpojení. A Matrix se dá užitečně použít. Například ksichtokniha. Ovšem ne úplně tím způsobem jak je zamýšlený. Ale například tak jako... Peter Lengyel : Druhá planeta Oggu. ...Průzkumná loď se vrací z hlubokého vesmíru. Mateřská planeta se nehlásí, až po přiblížení. Po přistání...něco není v pořádku. Zamlčené informace. Něco se stalo. Posádka pátrá, naráží na mlčení a na překážky. Postupně se zjišťuje pravdu. Odkusi z hlubokého vesmíru se blíží smrtelný nepřítel, kterému se nelze ubránit. Nedá se nic dělat, jen před veřejností utajit informace a čekat na záhubu. Jenže někteří mají jiný názor. Krize, převrat, nová vláda. Zpráva v hlavním vysílání. Horečná práce na záchraně, mobilizace všech zdrojů. Nutno získat čas. Plynou desetiletí a staletí.... Malá průzkumná kosmická loď vyslaná na misi do oblasti kontrolované Trrgy zachycená gravitačním polem. Posádka dala nejvyšší oběť jakou mohla dát pro záchranu své civilizace (líčení toho je velmi prosté a impresívní). Po anihilaci lodi zůstal jen speciální kontejner, který byl odvlečen na planetu mocného Trrgu a tam prozkoumán. V něm obsažená data o humanoidní civilizaci byla použita k zničující výpravě. Nesprávným směrem s nesprávným cílem. Jak jinak...Tím byl získán čas na obranu... Tenhle příběh si říká o zfilmování.
    Matrix a související věci jsou tak jako jiné věci, jen nástroje. Záleží na tom jak kdo k čemu je využije.

    OdpovědětVymazat
  4. Kapitán a jeho pádlo:
    Ale já nemám vůbec nic proti pokroku*. Jenom proti používání věcí a funkcí jen proto, že jsou. Ale předsrtavrte si takovou situaci - jste někde "na čundru" a v prkénku se pokazí jeden tranzistorový přechod - v zapínání napájení. A najednou nemáte: telefon, telegraf (SMS), mapu, kompas, jízdní řád, předpověď počasí, nic si nevyfotíte ani si v té mizérii nezahrajete muziku abyste se odreagoval. [;>) Já bych musel spadnout s tím vším do vody, abych dopadl stejně. A to mám navíc mobil vodotěsný. Ale to, co nosím sebou je, pravda, několikrát těžší a dražší. [;>)

    Pro Astru:
    Skrytá reklama? Takhle se to dělá dneska. Nevěřím na náhodu - těch případů, že se zinscenuje nějaký průšvih je už od doby internetu a YouTube spousta. Když se to povede, není se pak třeba starat o distribuci reklamy. Lidi si ji přeposílají sami mezi sebou.
    Sám jsem dělal takovou reklamu - jen ve zvuku, jakoby omylem vyjetý mikrofon a dialog technika s studiem. (Pochopitelně dva herci). A šlo to pak do rádia. Jenom rozhlasáci se škubali, že to z nich dělá idioty. Ale - účel světí prostředky. Škoda, že se nadá měřit dopad takového "nedopatření". Dost by mě zajímalo, jestli to mělo větší účinek než ty standardní "vyřvávačky" nebo "hlášení obecního rozhlasu" což se u nás považuije za reklamu.
    Ostatně ženy těch "omylů" umí docela slušně používat. To jsou ty samovolně rozepínající se knoflíčky u blůziček, popotahování krátkých sukní, papíry, upůaedlé na zem a jejich následné sbírání v hlůubokém předklonu s hlubokým výstřihem a podobně. [;>) ¨
    Když je stupidní text zakrytý neméně stupidní hudbou, není to mazaný pokus o skrytou reklamu ale důkaz nekompetentnosti zvukaře nebo režiséra.

    Ani s Tebou Obuvníku nemohu zcela souhlasit.
    Ksichtokniha je podle mě cosi jako chodit po ulici skoro nahý, oblečený jak Chytrá horákyně. Protože smyslem FaceBooku je sebeprezentace snad až na to WC. Když pak někdo použije informací, které na sebe sami hrdě naprášíme, nestačíme se divit.
    Teď jsem kdesi četl, že někdo zkoušel FaceBook v praxi. (Jen pomyslně...) Na ulici každému vykládal, jak a s kým se vyspal, rozdával fotografie své snídaně, kdy pojede na dovolenou, jak se vyvaluje ve vaně zakrytý jen pěnou, co si myslí o počasí a šéfovi... Nevím, FaceBook neznám a znát nebudu, stejně jako si nebudu pořizovat "tyčku" na selfie. Ale tak nějak mi ho popisují insideři, co tam jsou.
    K SF: Neznám, budu si muset urychlene opatřit - i když mezigalaktické boje jsou pro mě z praktického hlediska porozumění a možných průsečíků zájmů jednotlivých civilizací dost těžko představitelné. Očekávám spíše míjení a to dokonce aspoň z jedné strany nepozorované.
    Ale podle popisu si myslím, že se jednalo spíše o válečnou lest, podobnou nezabránění bombardování jednoho anglického města za II. WW (Coventry?) aby se neprozradila znalost kódů Enigmy. Stovky nebo tisíce mrtvých na "naší" straně. Aby si Hitlerovo Německo myslelo, že kód je spolehlivý a neměnilo ho. Aby se zabránilo daleko větším ztrátám na straně spojenců.
    A ten falešný důkaz v ohnivzdorné bedně? Tohle dělá každý druhý pták, když hnízdí. Imituje, že je v posledním tažení, že má zlomené křídlo a tak odláká predátora od svého hnízda s mláďaty. (Před týdnem jsem tak našel v křoví hnízdo s mláďátky. Samička šílela asi deset metrů vedle. Ale nesežal jsem ji ani jedno ptáče. [;>)
    "Matrix a související věci jsou tak jako jiné věci, jen nástroje..." ano, jistě, ale mi se hrubě nelíbí, když se ty nástroje zkouší zrovna na mě! [;>/

    OdpovědětVymazat
  5. Kocoure,
    nemusí to být ani zdaleka tak drastické, stačí když se vybije baterka (a že takovéhle pádlo "žere jak tank", takovej ten telefonek co umí SMS a volání vydrží s max. čtvrtinovou baterkou nejméně 4x déle v pohotovosti), a mapu mám obvykle ještě i papírovou. Takže ve výše popsaném případě jen "omládnu" cca o 15 či více let a vrátím se do doby předmobilní. Prostě přijdu o část pohodlí, na nepřehledném rozcestí ztratím něco času než si ověřím která cesta kam vede, takže do cíle dorazím daleko později. To nejhorší co by se mohlo stát by byla noc někde v autobusové nebo vlakové zastávce či v krmelci a do cíle bych dorazil další den. To jsou nepříjemnosti které by neměly být smrtelné.

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsou smrtelné, Kapitáne, potvrzuji.
    Víceméně je to způsob, jak se pohybuji v krajině já. Je určitě dobré mít "plán B". Pro mě je to inspirace, abych si opatřil GPS. Letos jsem už pětkrát hledal v lese, na jednom úbočí kopce starou hornickou cestu s kamennými mostky a opěrnými zdmi. Fotil jsem to místo loni a přesto, že je to pár kilometrů od mé chalupy to nemůžu najít. Kdybych neměl ty fotky, asi bych si myslel, že se mi to zdálo. Musím to místo najít a to ve dne kdy nebude svítit slunce, protože přes řídké stromy dělá na zemi fleky, které se nedají z fotky odstranit "bez ztráty podstaty". Je to krásné, historické místo a jsem z toho, že ho nejsem schopen najít dost nazlobený. Takže až ho najdu, určím si přesnou polohu - nebo si snad na stromech vytvořím zářezy. Poté, co se v okolí pohybuji cca šedesát let mi připadá zhola nemožné to nenajít.

    OdpovědětVymazat
  7. KOcoure, přečti si můj příspěvek pozorně ještě jednou...V ksichtoknize jsou jen informace, které do ní dáš. Pravdivost není podmínkou... Chápeš?
    Knížka vyšla asi víc než před čtvrt stoletím, název sedí,"Druhá planeta Oggu" u autora si nejsem jistý. Stojí za přečtení. Když čtu dobře napsanou knihu, jako bych viděl film. Tohle by stálo za zfilmování. Bylo by to strhující od počátku do konce. Ovšem scénář by musel být podle předlohy. Jsou úžasné knížky pro zfilmování. Místo těch sraček. Viděl jsem "Stellar" či jak se jmenuje ta poslední o hledání planety kam se přestěhovat ze zničené Země. Dokoukal jen silou vůle. To se fakt nedá. Chápu pohádky jako Star Trek, nebo Den nezávislosti (sice tradiční americká píčovina pro masy, ale alespoň tu a tam vtipná)jenže co se točí v poslední době...Ano, Amíci jsou dobří v apokalyptických píčovinách, ty mají zvládnuté dobře. Úžasná práce s emocemi tamního průměrného voliče. Oni si to přejí... A co třeba "kultovní" Sunshine. To je pro lidi s hovnem místo mozku. Kdyby to alespoň mělo druhou, parodickou, rovinu. Jenže myšleno smrtelně vážně. "Elitní" posádka složená psychopatů a debilů, zjevné technické nesmysly... Postav naproti tomu Vesmírnou odyseu... Když už parodie, úžasný je Červený trpaslík.

    OdpovědětVymazat
  8. Ale jistě, Schumnachere.
    Jen co do ní dáš...

    Problém je s pitomci. Protože i lži se dají, když se materiál rozsáhlejší eliminovat - přeložit. Jenže to v 99% není třeba. Když se dívám, jak se předvádějí na videích typu "Největší pitomci v roce 2014" a sluším ten exaltovaný, hysterický smích jejich kamarádů mimo obraz, běhá mi mráz po zádech. Tohle je budoucnost? A na FaceBooku to asi bude stejné. Stádnost a pozérství.

    S US filmovou produkcí - naprostý souhlas. Jenže - na východ od Kotlinky se takové věci pojímají způsobem, kterému někdy ne dost dobře rozumím. Moc umělecky. Solaris například. Tam už snad byla lepší ta americká verze i když tam z atmosféry stanice v morálním rozkladu mnoho nezbylo. Dokonce ani to plnění snů i těch hrozných nebylo tak strašidelné, jako přímo v Lemovi.
    Nejlepší je vzít si knihu. Film je médium pro lidi se zakrnělou fantazií. Když knihu napíše někdo, kdo fantazii má a další takový ji dobře přeloží, máš film v hlavě. Tedy já si ho natočím tak, že by to ani Spielberg nedovedl líp.
    A navíc - když téma zarezonuje... Já mám moc rád "Vzpouru proti času" od Ivana Foustky. Téměř neznámý autor. Je to totiž obecně platné téma. "Světlé zítřky" v podání robotího státu s centrálním mozkem.
    Znáš?
    A vůbec slovanská SF mi hoví často víc, než ta anglosaská. Tam je to často kovbojka jen s jinými rekvizitami - tedy věc bez fantazie. Dluhy, konta, korporace. Myslím, že tyhle "výdobytky kapitalismu" nebudou za sto let stejné jako dneska.

    OdpovědětVymazat
  9. Kocoure, ano, mám velmi blízký názor. Anglosaská jako kovbojka, jen s jinými rekvizitami - ano to je přesné.
    Dobrá kniha se čte jako fim. Aktuálně hltám Prachetta, Zeměplochu. Jako bych to viděl. Elanius, Karotka, Navážka, Tračník, Vetinari, cechy vrahů, zlodějů...bábi Zlopočasná, stařenka Ogová, Neviditelná universita, Kolík a jeho párky, mágové...
    Vzpouru proti času jsem nejspíš nečetl, pokud ne velmi dávno. Najdu.
    Sovětský film Solaris mě nesedl, americký jsem neviděl. Nesedl mi ani Stalker. Jako by obraz rozplizlé ruské duše na hranici šílenství, bez projevů rácia. Divné osoby, divné dialogy, divný děj. Nejspíš snaha o alegorii, třeba jsem nepochopil.

    OdpovědětVymazat
  10. Pro Schumachera:
    Přitom Strugačtí jsou ze slovanské SF jedni z nejlepších. A "Piknik u cesty" je kniha nesmírně přemýšlivá. Mě se dotkla natolik, že jsem udělal několik sérií fotek "pod vlivem" téhle knihy. Po mnoha letech po přečtení. Ač sama knížka je útlá, film podle ní by asi musel být velmi dlouhý, na díly. Spoustu věcí Strugačtí jen napoví, konečná myšlenka se zakuklí v mozku čtenáře a vylíhne se později. Dtto "Brouk v mraveništi". Nebo Lemův "Golem XIV"
    Nakonec jeden videotip. Nedělám to často, ale tohle stojí za pár minut času.

    OdpovědětVymazat
  11. Stalker ovšem m ě l být divný, to byl snad úmysl - ?
    Solaris - podle mého tehdejšího mínění nějak ani ryba ani rak. Ale na to, že to vzniklo v CCCP, zcela výjimečné. Pozor, pozn.překl.: toto slovo neznamená ve skutečnosti "vysoce nadprůměrné", nýbrž prostě že je to výjimka z toho ostatního.
    A ano, Coventry. To rozhodnutí muselo být šílené. Nikdo nemůže závidět. A stálo to, zpětně vyhodnoceno, Britům za to? To se opravdu ptám, to není pochyba. Rád bych se to dověděl. A detaily: kdo všechno o tom věděl? Atd.

    OdpovědětVymazat
  12. Pro Jakuba:

    Jistěže divné. Ale udělat něco "divně" není zas tak těžké a bývá to inscenátorský trik, jak se vylhat z tématu, které nedokáže režisér zvládnout. U nás to úspěšně dělával režisér Ilja Hylas se sovětskými přeideologizovanými operami. Pořád je lepší něco divného než hloupého. A kritik tomu nerozumí, stydí se a tak raději mlčí nebo popisuje výkon skupiny druhých houslí nebo něco podobného.
    Jenže pak to není srozumitelné. Ve filmovém Stalkerovi je spousta náznaků o komunistickém režimu a podobně, které v předloze bří Strugackých nejsou. (Vracející se záběr na ptáky ve skladišti - symbol volnosti? Koleje s výhybkami - předurčenost?)

    Ale chybí tam naopak spousta myšlenek, které tam Strugačtí vložili. Nepochopení "zóny", co to je, proč to tu je. Co s tím. Snaha vydělávat na "zóně". Následky, které si stalkeři ze zóny přinášejí. Lidé kolem zóny - obchodníci.

    A myšlenky, které stalkera nakonec napadají při poslední cestě ke Zlaté kouli.

    "Štěstí pro všechny - a na každého ať se dostane!"

    Tu větu nemusím hledat. Tu si budu pamatovat napořád.

    OdpovědětVymazat
  13. KOcoure, Piknik u cesty se mi líbí. Film Stalker do mě nezapadl.
    Strugačtí jsou inspirativní a nadčasoví.

    OdpovědětVymazat
  14. Štěstí pro všechny - a na každého ať se dostane!
    I mé přání.

    OdpovědětVymazat
  15. Chytré telefony:

    Jsou-li používány pitomci, kteří dík tomu nabourají, nebo naopak lezou někomu pod auto, nelze než zkonstatovat, že:

    1) Telefon je chytřejší nežli majitel.
    2) Majitel se intensivně zapojil do soutěže o Darwinovu cenu.
    3) Telefon nemůže za to, že je chytřejší, nežli jeho majitel.

    Chytré telefony používám již delší dobu a ta velikost mi nevadí, využíval jsem a pořád využívám vždy tu funkčnost. Stejně jako kapitán Nemo rád využiji mapy, pořídil jsem si takové, co nepotřebují internet, což se víc než hodí v zahraničí. Roamingové datové poplatky jsou totiž asi tak stejně ohleduplné, jako somálští piráti. Rád si napíšu SMS, či e-mail, když to je zapotřebí rychle na displeji, na kterém se jakž takž dá pracovat. Není to sice nijak moc ergonomické ani pohodlné, ale dá se. Také se třeba rád podívám, kde je která hvězda na obloze, což dík aplikacím jako jsou SkyView a Stellarium je poměrně snadné. Mám tam slovníky, které také nepotřebují přístup k internetu, což se také dost často hodí. Najde se toho docela dost.

    ... "a že takovéhle pádlo "žere jak tank"...:

    Nesouhlasím ale s tou pažravostí baterií. To závisí v mnohém na:

    1) Dovednosti a inteligenci toho, kdo navrhuje sám telefon, neboli „železo“.
    2) Dovednosti a inteligenci toho, kdo pro to „železo“ navrhuje operační systém.
    3) Dovednosti a inteligenci toho, kdo pro to píše aplikace.
    4) A také na schopnostech toho, kdo to všechno užívá a jak to užívá. A tady bych řekl, že je nejčastěji zakopaný pes.

    U chytrého telefonu platí:

    1) Méně je více, takže měl bych si říct, co chci za funkce a k tomu si najít odpovídající aplikace to jen tolik, kolik mi vykryje mé potřeby a nic víc.

    2) Aplikace, které si vyhledám a nainstaluji, by měly být napsané ohleduplně a inteligentně, tak, aby plnily funkci a zbytečně mi „nevyžíraly baterku.

    3) Zkontrolovat si nastavení a případně vše nastavit tak, aby aplikace když jí využívám, se dostala k čemu potřebuje, třeba například k „broukovi“ s GPS, tedy poloze, ale když neběží a tudíž nepotřebuji její služby, tak ať mi tam neleze z procesu, který běží na pozadí a není vidět.

    4) Zařízení, která nepotřebuji, důsledně vypínat. Například, když lezu do lesa, kde nebudu potřebovat ani modré zuby na spojení s audiosystémem auta a ani WiFi, která v lese fakt není k mání, obě zařízení vypnu. Tím se sníží spotřeba a bateri vydrží o to déle.

    Zkrátka zase, musí se u toho myslet a pokud možno nezapomínat. A jasně, že inteligentní operační systém časem přijde na to, že WiFi nemá signál a modré zuby také ne a bude je držet po většinu doby vypnuté a jednou za několik minut ověří, že je to pořád beze změny. Ale i to ověřování zbytečně „žere“, takže když se to vypne ručně, ušetří se nakonec víc, mnohdy o dost.

    Foťák a kamera na mobilech / chytrých telefonech? Když si budu chtít zaznamenat seriové číslo něčeho, nebo pracovní dobu u řezníka, případně zaznamenat cosi a nic lepšího nebude po ruce, tak na to je ten foťák / kamerka použitelný. Jinak je to spíš k vzteku a přesto, že se to lepší, Apple tam například strká infračervené filtry, tak na pořádný foťák s pořádným „sklem“ ta hračka v tom telefonu nemá a dlouho mít nebude.

    OdpovědětVymazat
  16. Nemohu si pomoct když čtu plačtivé, sebestředné, nerelevantní výlevy některých "INTELI-KENTŮ" vrhající odpovědnost na .......dosaď dle potřeby, nežeru jim to, dojemnou pseudohumanitu, empatickou sladkost, blábolení o spáse skrze čistou "vysokou" mysl. H..no! Pomoc je výhradně na konci vlastní paže.
    Tady to někdo popsal zcela přešně: Mnohý příklad ukazuje, že inteligence není totéž co rozum, ba může být obojí ve vzájemném protikladu. Člověk musí být velmi inteligentní, aby vyvedl velkou, s odpuštěním, hovadinu, jinak je obtížno si vysvětlit, jak, proč a odkud se vzal všechen ten nepřehlédnutelný rozklad a úpadek současného Západu. Nesmírně destruktivní zásada antiautoritativní výchovy, deformující lidské charaktery už v raném dětství, výchovy, která si zakazuje vychovávat. Do absurdna přehnaný princip tolerance. Okrajové životní způsoby (bukvice, zelení, různí ....áni a pod.) vydávané málemže za vzor. Nevůle uznat genetické příčiny negativního vývoje, dejme tomu, určitých kulturních a společenských skupin. Ohled na všechno možné i nemožné, jen na vlastní zájem ne. Ztráta předvídavosti, jíž si Západ na dlouhá staletí vydobyl přední postavení mezi civilizacemi světa. Panikaření nad hypotetickými katastrofami budoucnosti a neochota, ba přímo zákaz připustit si hrozby reálné, světu bezprostředně kynoucí. K tomu ustrašenost, podlézavost, licoměrnost, pokrytectví, zálibné bičování vlastního hřbetu a ostatní sebevražedná bláznovství, co jich v sobě zahrnuje ideologie politické korektnosti, nejzáhubnější ze všech, na něž kdy připadla mesiášská samolibost… to vše má ne-li přímý původ, přinejmenším se datuje od revolty intelektuální mládeže roku 1968.Bylo, je a bude, 4P

    OdpovědětVymazat
  17. EK-AMEN!
    Sluníčkáři a jejich guru: Vnějškově to připomíná kambodžskou revoluci Pol-Potovu nebo Maovu revoluci kulturní. Inženýři lidských duší. Co hůř - projektanti lidských duší.
    Komunisté se odkopali, Pol-Polt je po smrti, v Ćíně nastal "raný kapitalismus" pod vedením KSČ (Komunistické Strany Číny!! - jenom ty naše "západní" (a severní!!) elity blábolí své. Pokud nám nevpustí "nadkritické množství barbarů do města" a bude možno provést "deratizaci", tak pak budou znemožněny i ony. Ale jsem přesvědčen, že se najde něco jiného.

    Pálí nás holt dobré bydlo!

    OdpovědětVymazat
  18. Levá jelita z roku 1968 místo elit / EK:

    Ano, trpím podobnými pocity. Jen bych upřesnil, že je třeba rozlišovat od sebe co to je zdravý rozum, inteligence a vzdělání. Vzdělání se dá při nedostatku přirozené inteligence nakonec nahradit velkým množstvím vynaložené práce. Mozek je pružný nástroj, když na to přijde, ale vše má své meze a ty jsou v některých ohledech prostě nepřekonatelné. Takže čím horší je to se zdravým rozumem a inteligencí, tím méně platné je to vzdělání a v souvislosti s ním vynaložená práce. Když se to spojí s neuvěřitelnou mírou samolibé arogance, vyústí to nakonec v cosi, jako je naše unijní vedení.

    Takže naše levá jelita nám na jedné straně „prasí“ trh dotacemi, což mimo jiné vede k tomu, že drobné a střední podnikání „chcípe“, zejména v zemědělství. No a pak nám také, pod mantrou neomezeného růstu, vozí pracovní sílu, která stejně nakonec nepracuje, protože se odmítá civilisovat, vzdělat a přizpůsobit se okolí. Tím pak následně ohrožuje samu podstatu naší existence, protože nás nutí živit je a rozmnožovat je na dluh. Pravda jen dočasně, až jich bude namnoženo dost, oni už zbytek těch jinačích vymlátí a splatí tím ty dluhy do mrtě. Za blbost se totiž platí strašně draho. Přeroste-li míra blbosti únosné meze vyhraje její nositel Darwinovu cenu a přestane svými geny zbytečně zabírat místo a blokovat zdroje těm schopnějším, nebo všeho schopnějším.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak tak, draku
    A bude pro ty nás, kteří si to uvědomí jen chabá náplast vědomí, že Ti necivilizovatelní poté o zvítězí dopadnou jak přemnožení hlodavci, jak jsem to viděl v několika přírodopisných filmech, tuším že z Austrálie.
    Resp. to vědomí jim bude platné jak mrtvému zimník.

    OdpovědětVymazat
  20. kapitánu Nemovi:

    Ano ta jejich pospolitost je asi tak stejně užitečná, ohleduplná a přívětivá, jako rakovina. Ta v případě, že nepomohou operace, chemoterapie a ozařování, také nakonec spolehlivě končí zabitím hostitele. No a tady se zdá, že se nikdo ani nepokouší o operace, ozařování a chemoterapie, tady se tomu zabijákovi ještě vytvářejí příznivé podmínky k životu... To je nepochybně dobře promyšlené rozhodnutí a počínání.

    OdpovědětVymazat
  21. 16.1.2015 BLA.. http://jdem.cz/btdff5
    24.8.2015 bla,bla ?.. http://jdem.cz/btdfh8
    A pfíště přifedeš tvamvají?
    4P

    OdpovědětVymazat
  22. BLA????
    http://jdem.cz/btdkv4
    4P

    OdpovědětVymazat
  23. Co je tomu EK? Je nemocný? Nemocná? Nemocné? Bleble forever !

    OdpovědětVymazat
  24. Nemocná-no-ne-n. Per aspera ad astra – Přes překážky ke hvězdám!
    Návod na pozdravení z Astra - L Alternativní léčba nemocí a stresu http://jdem.cz/btd3f6
    nebo http://nemoc-pomoc.cz/
    Jsa bez vzdělání (hum) nemohu jinak pomoci, jen z doslechu, přeji brzské pozdravení.
    Jo, a v prostoru je zase zoncna.
    4P

    OdpovědětVymazat
  25. EK-áčko, nějak Vám přestávám rozumět. Možná nějaká vlastní myšlenka by se nenašla? Bo nejdem!

    OdpovědětVymazat
  26. Kocoure, nerada bych někoho urazila, ale EKáčku nerozumím vůbec. Pokud jeho-její mysl nenajde v sobě nějaký smysl pro to, jak sdělovat svoje myšlenky, tak nevím. Neříká se takovým duchům troll?

    OdpovědětVymazat
  27. Myslím, že EK-áčko není troll.
    Nesnaží se nikoho naštvat ani urazit. Jenom má potřebu cosi podotknout - a momentálně jede na jiné frekvenci než ostatní. To se ale asi spraví.

    OdpovědětVymazat
  28. Jistou dobu nejen na sobě pozoruji (O TO JE HŮŘ), že vlastní myšlenky docházejí. Jsou programově vytlačovány pořváváním světaspasů, korektníků a lehkoživků ochotných za peníz tvrdit o všem a všech všechno. Filtr reálného myšlení ucpávají informace z Í-prostoru. Do toho ještě krasoduchové FF Prostě bez radno, špunt musí ven, tak že tak. Trolové a trolky se mohou označit samo obslužně, nenápadně.
    4P

    OdpovědětVymazat
  29. Tak jo, kocoure, musíme doufat!

    OdpovědětVymazat
  30. Ještě něco je chytré, neboli "clever". Potraviny.
    U nás na sídlišti jsou 3 supermarkety. Nejlépe mi vyhovuje Billa, tož nakupuji v ní. Ale nic není dokonalé. Čím dál tím víc jsou v Bille vytěsňovány tradiční výrobky (Okurky Zojmia, Jihočeské mléko, ...) "chytrými výrobky". Clever okurky, Clever zelí, Clever broskve, Clever sardinky, Clever tuňák, Clever mléko, Clever majonéza, Clever šlehačka...
    Dříve (nakupuji již více než 50 let), byly dražší potraviny umístěny v regálech pohodlně ve výši zraku. Pro levnější potraviny se člověk musel ohnout. Většinou to udělal rád. Jakost byla zaručena. A to nejen teoreticky normou, ale i prakticky.
    V posledních letech zjišťuji, že se již nemusím tolik ohýbat. S přibývajícím věkem mi to ostatně jde stále hůře :-) Levnější potraviny jsou většinou stále níže, než ve výši zraku, ale po několika zkušenostech s nimi jsem o ně ztratila zájem. Dokonce chápu označení clever za stigmatizující. Vím, co nekupovat. Občas se však stane, že clever-výrobky zaplní dolní regály a začnou přetékat do regálů ve výši zraku. Ten pocit úspěšného lovce, když objevím ještě několik balení hloupého tradičního výrobku! Radši ho vždycky vezmu hned několik kusů. Ať se nebojí - hlupáček - ve společnosti chytrých výrobů. U mně mu bude dobře...

    OdpovědětVymazat
  31. Pro EKáčko. Ano, není nad vlastní myšlenku, pakliže je nosná a nepůsobí jako poučka nebo naučení. S povděkem kvituju, EK, že jste se probral-a z dřímotiček. Ještě víc promnout očka a bude vyhráno :-)

    OdpovědětVymazat
  32. To Axina:

    Kdybychom přešli na téma "obchod", vydá to na celý článek. Vlivem záplavy různých ceduliček v supermarketu je jeden nakonec přestane vnímat. "AKCE!" nebo "DISKONTNÍ CENA!" či "VÝHODNÁ CENA!" neznamenají vůbec nic, nápis "SLEVA!" obvykle jen nepatrný rozdíl - nebo taky žádný. Rozmisťování poživatin co se výšky regálu týče se zdá už tak moc nefunguje.

    Další z marketingových tahů je přeházení zboží s celými regály - patrně s naděli, že než najdu to, co potřebuji, tak mi zrak ulpí na něčem jiném, co tak nutně nepotřebuji. Beru to jako hru, zapamatuji si nové rozložení (obvykle platí nejméně tři měsíce) a jedu dál, podle papírku - a jen podle něj.
    Dokonce kupuji některé věci ve skutečné slevě "do zásoby", i když mě k tomu finančně nic nenutí. Ale hraji hru. Není těch položek moc - káva, trvanlivé mléko, můj oblíbený kečup... Prostě věci s trvanlivostí aspoň půl roku. Víc se toho ani nakupovat nedá, pokud člověk bydlí ve věžáku a nechce si doma připadat jako ve skladišti. Baví mě, když mohu supermarketu trošinku snížit marži, protože oni se mě snaží taky zmanipulovat. Na rozdíl ode mne nejen čas od času.

    Další obchodně-marketingová záležitost je "cesta obchodem" - i v Elektru musím prokličkovat celým obchodem abych koupil něco, o čemž vím, že je těsně u kasy. Proto miluji tzv. "pultový prodej" a ne bloudění mezi regály samoobsluhy a luštění malinkých písmenek na barevných krabičkách. Když si zapomenu vzít do tašky brýle, vzdávám to.

    A posledním problémem je "prudká odbornost" prodavačů. Mockrát jsem je musel vyvádět z jejich "odborných omylů" - a abych pravdu řekl, nebaví mě to. Jenže takhle je to v 80% obchodů s elektronikou. Když narazím na někoho, kdo opravdu ví, co prodává, považuji to za šťastný okamžik.

    Jak dopadají lidé, kteří o předmětu, který shánějí nevědí nic nic si raději ani nepředstavuji.

    OdpovědětVymazat
  33. Jsem šel do Lidlu pro "rohlíky" a odnesl si pásovou brusku. Co kdyby se hodila...

    OdpovědětVymazat
  34. Obuvníkovi:

    Důkaz správné strategie supermarketu! Nebo ...?

    OdpovědětVymazat
  35. Kocoure,
    jsem podobná nakupovací skupina, rozdíly jen v nepodstatných detailech. Např. nepíši si seznam, ale vím, co potřebuji a co je vhodné koupit, abych to měl v krátkodobé rezervě.
    Pokud jde o ty opravdové slevy, obávám se, že v režii super hyper je jen část a významná část jde na úkor dodavatele. Ale ano, nakupuji v nich také.
    A mám své oblíbené a Clever zboží a privátní značky řetězců vynechávám - až na velice vzácné výjimky, kdy je na obalu napsáno že pro xyz vyrobil abc, pokud abc je můj oblíbený výrobce , to tu a tam zkusím. Ale ono se to téměř nestává.

    OdpovědětVymazat
  36. Kocoure, na technikálie z lidlu jsem zaměřený. Pro kutila dobrý poměr cena/výkon. Na příležitostné použití stačí, nepotřebuju kupovat profi vercajk za víc než pětkrát tolik. Mám z něj vrtací/sekací kladivo, které na sebe už vydělalo, malou příklepovku, vapku, šroubováky, klíče velké i na jemnou mechaniku. Brusku jsem měl ve výhledu, potřebuju na plochy, například na okna, rámy, futra. Na čem bych nechal ruce, bruskou přelíznu za chvilku. Zbytek dojedu multifunkční vibrační pilkou/bruskou Bosch, kvůli standardnímu uchycení příslušenství (a není těžká a sedí mi v ruce). Parkside má odlišné. Mám i dalekohledy, 8x50, 10x60 a velký pozorovací monokulár 20x-60x. Použitelné a na nechávání v autě dobré. Ten 8x50 je dost slušný. Pozorovací tak do 30x, pak mizerně kreslí, ale s tím jsem počítal. Samozřejmě, že Zeiss, Swarovski, Leica... za cenu 30x vyšší jsou lepší. Až si budu chtít udělat dalekohledovou radost, koupím si na tahání v kapse nějaký malý kvalitní, tak 6x25 od proslulé značky. Ty malé levné opravdu stojí za prd.

    OdpovědětVymazat
  37. Znalosti o sháněném předmětu / StK:

    Žijeme v poněkud blbé době, kdy trh mnoha komodit je již natolik konsolidovaný a globalisovaný, že výrobců je doslova pár a tím pádem si prakticky není z čeho a co vybrat. U mnoha komodit už nenajdete výrobky, ale jen jejich atrapy. Trváte-li na výrobcích, nebo aspoň o něco snesitelnějších atrapách, nežli jsou ty co jsou běžně k dostání u nás, kolikrát se to musí nechat dovézt z USA, Japonska, Británie, Německa či Švýcarska. Naše území je totiž chápáno jako PSM = Price Sensitive Market, neboli trh citlivý na ceny. To je to, co odsud poměrně spolehlivě vypudilo a pořád pudí kohokoliv, kdo se pokoušel či pořád ještě pokouší prodávat něco aspoň trochu solidního. A tím, jak si čím dál tím víc lidí na světě pořizuje atrapy místo výrobků, cenový rozdíl roste a výrobci místo výrobků nabízejí čím dál tím častěji už jen jejich atrapy. A bude hůř.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)