Prohledat tento blog

středa 26. srpna 2015

Jak jsem nakupovala v IKEA







Axina

...sotva se tu objevila, už přikládá ruku k dílu. 
Bo tak je to spravne,  tak to ma byť...!





   Měla jsem štěstí, podařilo se mi najet na správné parkoviště (na Zličíně v Praze je několik nákupních středisek sdruženo do jednoho velkého areálu) a zaparkovat blízko vchodu. Ale tím to moje štěstí skončilo. Venku jsem si vzala způsobně vozík. Překvapilo mne, že nebylo do něj třeba dát minci. Spolu s vozíkem jsem se vmanévrovala do otáčecích dveří. Měly tak velký průměr, že to šlo, ale přišlo mi to poněkud odvážné. Stanula jsem i s vozíkem před schody do prvního patra. Tam také ukazovala směrovka "nábytek", kam jsem směřovala. Zapudila jsem myšlenku dopravit nějak do toho prvního patra nejen sebe, ale i celkem rozměrný vozík (viděla jsem frontu lidí s vozíky u výtahů) a vozík zase vymanévrovala otočnými dveřmi ven. Nevděčně jsem ho opustila a znovu se vydala vstříc otočným dveřím.


   Pěšky jsem vyšla do prvního patra. Tam byl nábytek, ale jen na ukázku. Show room. Naštěstí tam byl také pult "informace". Dostalo se mi bleskového nasměrování: Stolky LACK jsou ve 20. řadě nákupní haly. Do haly se dostanu z přízemí. 


   Poděkovala jsem a přiblížila se ten den již počtvrté do blízkosti otočných dveří. Nechala jsem se nést davem a poměrně úzkou uličkou jsem se dostala k pokladnám. Tedy přesněji řečeno ZA pokladny. Bylo jich dobře 15. Za pokladnami jsem viděla kýženou nákupní halu, ale nikde vchod do ní. Prošla jsem se podél řady pokladen. Vstup žádný. Poslední dvě pokladny byly mimo provoz, zatarasené spíš symbolicky řetízky. Přiznám se, že jsem byla v pokušení zapomenout na sokolské "Přelez, přeskoč, ale nepodlez!" a zbaběle podlézt do kýžené haly. 
Poznámka: Takovýhle pocit museli mít Rusáci v 68, když jezdili sem a tam a tam a sem pod zbraslavským mostem a ne a ne nalézt způsob, jak na něj najet :-)


   Rozhodla jsem se vrátit ke vstupu do haly. Když jsem přišla blíž, zjistila jsem, že velké kovové dveře, kterými jsem musela projít, jsou nyní zavřené a na nich je cedule, že máme mít strpení, protože nám jsou právě dopravovány nákupní vozíky. Vzhledem k tomu, že kolem dveří posedávalo na lavicích už několik (asi 5) seniorů a netrpělivě upíralo zraky na zavřené dveře, rozhodla jsem se chvíli počkat. Po asi 7-mi minutách jsem to vzdala. Odchytila jsem si jednu slečnu ve žlutém firemním tričku a položila jí naléhavý dotaz, jak se dostanu do nákupní haly.   Hodila očkem ke dveřím a řekla mi, že teď to nejde, jedině to obejít venkem. Naznačila jsem jí, že bych radši dovnitř, než ven. Poradila mi, že u první pokladny (to jest u té od nás v tu chvíli nejvzdálenější) je ulička tak široká, že se dá protlačit i dovnitř. Učinila jsem to. Uvnitř haly jsem se pohybovala s pocitem, že jsem něco zcizila a prodrala se pokladnou bez placení :-)


   Stohy stolků LACK jsem objevila rychle a bez problémů. Ovšem - pokud si vzpomínáte - neměla jsem vozík! Odchytila jsem tentokrát mladšího muže ve žluté triku, omluvila se předem za pitomost svého dotazu a požádala ho o radu, jak co nejrychleji získám nákupní vozík. "Paní, vraťte se ke vchodu, kudy jste sem přišla. Tam jsou vozíky." pravil mi s útrpným pohledem. Vysvětlila jsem mu, že tudy, kudy jsem přišla do nákupní haly já, běžně ostatní nakupující nevstupují :-) Řekl jen "Pojďte za mnou, paní..." Šli jsme dobře 50 metrů na druhý konec haly. Proti nám davy lidí, jimž v každém oku zářilo chtivé očekávání stolku LACK za 99 Kč...


   S pocitem seniora, který už rezignoval na současný svět, jsem opět poděkovala a zmocnila se jednoho vozíku. Prorámusila jsem se s ním ke stohu stolků a maximální přípustné množství na osobu, tj. 3 kusy jsem na něj naložila. 


   U pokladny jsem byla dotázána, zda mám slevovou kartičku IKEA. Sdělila jsem, že nikoliv, protože jsem tu poprvé. A polkla jsem dodatek, že i naposledy!


Axina


22 komentářů:

  1. Také jsme tím prošli, leč vytrvali a jsou z nás zkušení ikeáci. Už jako kluk jsem miloval stavebnice... Oblíbili severskou praktičnost, funkčnost a nápaditost, bez předstíraného luxusu. Příklady uspořádání interiéru mají úžasné. Jen škoda, že neposkytují služby architekta.

    OdpovědětVymazat
  2. Vkus ti seveřani mají,
    poskládat se to taky dá - pokud moc neutahujete šroubky.
    Ale pro delší používání je dobré všechny spoje posílit, do řídké dřevotřísky dát raději hmoždinky do dřeva, kolíkované spoje raději slepit latexem nebo přidat vinklíky atd.

    Ve srovnání s nábytkem, který mi dělal na objednávku švagr je sice Ikea o dost levnější [;>/ - ale není to ta kvalita. Nehledě na to, že já si mohl zvolit rozměry tak, aby knihovna zapadla přesně do výklenku. A ve stejném stylu nechat udělat psací stůl, odkládací skříňku atd.
    Stěhování do jiného bytu by ale asi byl problém.

    OdpovědětVymazat
  3. Původně měl být tento příspěvek jen komentářem k článku "Chytrý, chytrá, chytré". Chtěla jsem rozvést téma "chytré výrobky" a podělit se o zkušenost, že se předpokládá i "clever" zákazník. Starý Kocour mi velkomyslně nabídl publikaci textu jako samostatného článku, za což mu děkuji. Je mi ctí :-)
    K tématu - zjistila jsem, že nejsem sama, komu přijde koncepce prodejních prostor IKEA poněkud svérázná. Co se týče výrobků, nějak jsem si v prodejně nic jiného, než ony stolky nevybrala. Nechci prodejci/výrobci ublížit, ale styl nábytku z IKEA mi nevyhovuje. Je příliš strohý, působí na mne dost levně. Lépe řečeno - na jedné straně nemám zájem o nábytek, který předstírá, že je luxusní. Výrobek, který něco předstírá, je kýč. Ale na druhé straně nemám ani zájem o nábytek, který nezastírá, že je úsporný co do kvality materiálu i náročnosti provedení. Mám ráda nábytek solidní, který nic nepředstírá, je klasický, kvalitní, pohodlný, prostě nadčasový.

    OdpovědětVymazat
  4. Jediný důvod těchto "prodejců" aušusů je zákazníka co nejdéle udržet v prodejně, a jak je vidět funguje to. Něco si prostě koupíte, že?
    Obecně platí:
    „Některé nápady jsou tak blbé, že jim mohou věřit jen intelektuálové.“ Co na to ti naši??
    4P

    OdpovědětVymazat
  5. Ale jistěže, od toho je třeba Mebelix. Takový solidní německý styl "Schone Wohne".... Pro toho kdo nemá až tak hluboko do trezoru je Itálie, natuzzi, blablati, seruti... Nebo Švýcarsko. Koupili švýcarskou postel. "Extra príma klasa" (zasvěcení se dovtípí). V ceně pěti ikeáckých. Zanedlouho se pode mnou propadl rošt... Musel zúřadovat. Kdepak, žádná reklamace, zvážil časové transakční náklady, vzal vejcajk, materiál jsem měl, a hotovo. Jen jsem se divil který blb to navrhoval. Ikeácká drží už více než dva roky. A kdyby, no, vezmu vercajk a materiál...Jediný problém u iekáckého dřevotřískového nábytku vidím pro případ stěhování, při kterém spoje dostanou zabrat. To ano. Když však stojí tak drží. Kdo ho chce festovnější, pak musí spoje posílit lepením a dřevotřísku zpevnit. Pro zpevnění používám řídké vteřinové lepidlo, z modelářského obchodu, ve velkých lahvičkách, za velmi dobrou cenu. Vsákne, vytvrdne. Na druhou stranu, výhoda rozebíratelných spojů je že jsou rozebíratelné. Ikea nábytek je pro kutily, i proto cena je přijatelná.
    Kvalitní nábytek vyrábějí tuzemští výrobci. Kdo touží například po kvalitním kanapi, může zkusit moravský Goldammer, vyváží do náročného zahraničí. Solidní za solidní avšak ne lidovou cenu. Kvalita na dlouho.
    IKEA je prostě IKEA. Nakupují tam lidé, kterým vyhovuje nabízený styl, poměr kvality a ceny. Kdo hledá jiné parametry za jinou cenu, nakupuje jinde něco jiného. Nebo tím pověří svého architekta.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, Ikea je navržená tak, aby zákazník musel projít celou trasu a přitom pokud možno zabloudil a někudy šel vícekrát.

    OdpovědětVymazat
  7. EK, můžete mi prosím sdělit, co máte na mysli zkratkou 4P? Jsem tu nová...

    Našla jsem na netu, že může jít o zkratku pro marketingový mix.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Marketingov%C3%BD_mix
    Ale to se mi moc nezdá.
    V seznamu zkratek používaných v online diskusích se 4P nevyskytuje. Zatím :-)
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_zkratek_v_online_diskus%C3%ADch

    OdpovědětVymazat
  8. Můj odhad zkratky:
    na klávese [4] je i písmenko [č]. Možná je to tedy ČP čili Čest práci!
    Mýlím se, EK-áčko?

    OdpovědětVymazat
  9. Je-li to tak, jak odhaduje StK, pak EK na tomto blogu = tich@dohoda na NP-Nezávislá diskuse. Svět je malý :-)

    OdpovědětVymazat
  10. PP (pravda, pravda)jinak OK1K??/p
    Co tak laskavě číslo zdrav. poj., soc.poj., POV,KASKO,PIN UBS,IČ.,DIČ.,r.č.,č.parc., č.pop.,č.or., či co? Leda tak UPPDKV!!
    4P

    OdpovědětVymazat
  11. Průkazů netřeba, ba ani otisky prstů, EK-áčko.
    Tady je maškarní bál a sundávat masky jest nemravné.
    To si běžte vyřídit někam do ústraní, tady se striptýz nepěstuje.
    [;>))

    OdpovědětVymazat
  12. Axino, to nebyl dobrý nápad. Ano, svět je malý, dohledat lze lecos. Nepřítel naslouchá, tak proč mu to usnadňovat. Co se osvědčilo v éteru, osvědčuje se i na netu. Ham spirit....
    Kdo co o sobě zjeví či nezjeví, je jeho věc. Ví co činí. Je důrazně vhodné to respektovat. Neuvedeš do nebezpečí bližního svého.

    OdpovědětVymazat
  13. Pozdrav Zduř! je mi znám.
    Chodila jsem kdysi se záchranářem z dolu Paskov :-)

    Taky jsem se jeden čas významně přátelila s jedním fyzikem z Brna. Od něj si pamatuji následující vtípek, který ale dobře vystihuje city, které chovají Brňáci k Cajzlům:

    Pije Pražák vodu z kašny.
    Přijde k němu Brňák a povídá: "Kemo, nechasté tu vasrůvku, chčijó do teho morgoši!"
    "Promiňte, já vám vůbec nerozumím. Já jsem z Prahy."
    "Á, tož jak říkám synku - pí pomalu, je studená..."

    OdpovědětVymazat
  14. Schumachere, když někdo stále připojuje na konec svých komentářů 4P, pak chce, aby byl "zjeven". Jsem prostě senzitivní na detaily. Jen mne mrzí, že jsem to nedekódovala sama. Dlouho jsem byla členkou Českého svazu hádankářů a křížovkářů.

    OdpovědětVymazat
  15. Není třeba se EK jí(ho) zastávat, bločkař-ka je vedle jako jedle.
    4P
    Jo, a má UPPDKV.

    OdpovědětVymazat
  16. EK a spol.:
    Už dost.

    Je známo, že co se škádlivá, to se rádo má, přeji vám to, ale krom vás dvou to vaše špičkování nic veselého ani zajímavého nenese. Začíná to trochu připomínat trollení.

    OdpovědětVymazat
  17. Spíš DPKSN, ale možná, že i RLPDVK.

    OdpovědětVymazat
  18. Krásný návrh na řešení bezpečnosti na přechodech pro chodce ze stránek jednoho malého města, vůbec to není špatné řešení.:::
    :Vážený pane starosto. Snad je to jasné. Dopravní systém, který nás obklopuje, je amorální, extrémistický a skrznaskrz špatný. Lidé, co jej šíří, jsou charakterově defektní, zlovolní, závistiví a nezvládají moc, kterou jim dává mandát, uniforma, postavení opravněné úřední osoby (doufám, že si přečtou.. Kdo Vám předlkládá dopravní návrhy které realizujete? Snad nebude uražen, že i já se dovoluji připojit s návrhem (rovnocenným, doufám)jak zlepšit bezpečnost na přechodech našeho překrásného města.Navrhuji. Chodec vstoupí před přechdem do klece, tím dá jasně na jevo zájem přejít vozovku, z klece bude na přechod vpuštěn po utrpění čekací doby (něco jako žlutá na semaforu)všichni řidiči budou mít dostatek času na zastavení vozidel před hranicí přechodu. Zvažte prosím, snad to ušetří alespoň jeden život, to za to snad i pro Vás stojí, že? Kučera

    Připojuji se, 4P

    OdpovědětVymazat
  19. K původnímu tématu:
    Už řadu let jsem jsem nenavštívil jediný veliký bludištní mamutí m a r k e t . Nemám potřebu, nemám nutkání učinit to. Obejdu se. Nemusím to ani chválit ani zatracovat, zesměšňovat ani hystericky zatracovat. Dobu, strávenou cestou tam, parkováním atd., dovážením vozíku, hledáním všeho, odvážením vozíku, cestou domů (celkem 10-15 km)... - strávím v kavárně, pár kilometry v lese (tady všude okolo), četbou u okna s výhledem 30 km daleko, posloucháním klavíru na kolonádě v lázních L., obědem v některé předválečné restauraci, pořádáním všeho v bytě (pokojně a neuspěchaně), prokládáno organickým a pomalým zdokonalováním v nějakém dalším jazyku u tisku či PC... a vůbec. A vůbec. A tak.
    Pravda - zážitku a uspokojení z dobrodružného dne korunovaného zdařilým ukořistěním něčeho o - ó - pár pětek levnějšího v SUPER supermarketu se to ovšem ani omylem nevyrovná, o tym žádná, sajtno!
    Ano, su mimozemšťan.

    OdpovědětVymazat
  20. Nejsi Jakube,
    pokud bych neměl super hyper po cestě z práce hned vedle silnice, (zajížďka do 200 m) také bych tam schválně zavítal jen výjimečně. A vlastně on ani tak mamutí není.

    OdpovědětVymazat
  21. K hangárům:

    Lezu do nich, jen když musím a padám z nich tak rychle, jak to jen okolnosti dovolí.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)