Prohledat tento blog

pátek 2. října 2015

Kopanec u soudu

Honza Hájek, prapůvodce následných událostí
(TV POLAR)
Motto: 

Když se sejdou správní protagonisté ve správnou dobu na správném místě, dokáží sehrát opravdu skvělé absurdní představení.  Dokonce na pokračování.



   Pokud jsem sledoval reakce svých známých na tuhle performanci, většina z nich  se shodla, že titulek v obraze TV POLAR je naprosto správný. 

Měla!


Herečka Lada Bělašková, obžalovaná z útoku na úřední osobu.

   Protože mnohé protagonisty osobně znám, celá kauza mi připadla nesmírně veselá - i když pro Ladu Bělaškovou asi zas tak veselá není. Čtyři roky jsou přece jen čtyři roky. Kopnout policistu do zadele je opravdu velmi vážný přečin, srovnatelný snad jen s kauzou Romana Janouška. 
Je ovšem pravda, že Janoušek dostal o půl roku víc.

   "Byli jsem opilí a tak nás z recese a antipatie vůči presidentovi napadlo sundat státní vlajku, která před studiem České televize v Ostravě vlála." řekl u soudu Jan Hájek, nyní již pražský herec. To se vrátnému  v televizi nelíbilo (povykování ho asi rušilo ze zaslouženého odpočinku na noční směně) a zavolal policii. Nápad to nebyl dobrý, ale Honza Hájek už je takový, výborný herec, ale skandalista. I přijelo policejní komando. Je s podivem, jak rychle dokáže PČR reagovat, když celkem o nic nejde. Když se mi před časem pokoušel  jeden týpek vyloupit byt, ve dne!, trval příjezd policie skoro hodinu. Služebna PČR byla vzdálena asi 400 metrů. 
   Pak se vše událo podle popisu v regionálním tisku. I když pohled herců, vrátného i policistů je diametrálně rozdílný. Aby nebyl. 



Úřední osoba, údajně nakopnutý
policista Robert Müller

   Nikdy bych nevěřil, že se taková prkotina dostane až k soudu. Že někdo z policie, třeba velitel údajně kopnutého policisty jej nezklidní a neřekne mu, že se teprve žalobou stává opravdu směšným. Když se mu podívám do tváře na záběru kamery, vidím člověka s minimálním sebevědomím. 

Řadový policista, kterého nesmírně urazilo, že ho do zadele kopla krásná herečka. Že mezitím on a jeho kolegové údajně kopali Honzu Hájka do rozkroku  je asi pro ně při zákroku běžné, pro Ladu ovšem nikoliv. Když kopou do rozkroku vašeho přítele, asi by vám to nemělo být jedno. Dokonce ani když jste jen kamarád, natož jeho milenka.  

  Takže útočnice byla "zpacifikována",  zatčena a dost ponižujícím způsobem "vyslýchána". Policisté, patrně stresovaní tím, že se po městě pohybují podnapilé osoby (na Silvestra opravdu nevídaná věc) a oni sami jsouc ve službě pít nemohou se při spatření krásné herečky museli opravdu zatvrdit. 
"Oni můžou a my ne? Copak si ten opilec zaslouží tak krásnou holku?" A tak provedli všechny potřebné - a možná i nepotřebné vyšetřovací úkony velmi, velmi poctivě. Jak už to mají malí lidé ve zvyku. To uniforma jim dává sílu, důstojnost a možná i jediný smysl života. 

   Nebyl jsem tam a jenom se domýšlím.  Určitě tam byla spousta křiku a možná i nadávek. Dovedu si živě představit, jaký povyk dokáže spustit tlupa herců - jednou jsem něco podobného zažil v Katovicích. Tam na záda "pijanych aktoruv" dokonce dopadaly pendreky. A "jelita" na zádech a stehnech měli páni herci ještě několik týdnů. Ale k soudu to nikdo nehnal. A ne, že by tam nepadaly na "úřední osoby" dokonce rány pěstí. 

Ale chápu páně Müllerovo ponížení.   Byl nakopnut do zadele. A navíc ženskou. A hezkou.

  Za násilí proti úřední osobě hrozí herečce až 4 roky vězení. Soudce musí vyslechnout ještě další členy pořádkové jednotky a svědky a v příštím týdnu zřejmě vynese rozsudek. 
Tak praví média.

   Možná i tady by k soudu nedošlo, kdyby se Lada Bělašková Robertovi M. pokorně omluvila (ať už ho nakopla nebo ne) a pozvala ho na vínko do intimní vinárny. Jenže pokud mluvila pravdu a výslech na služebně vypadal tak, jak ona popisuje, nedivím se, že jde do sporu. Dokonce bych očekával,  že vzápětí zažaluje PČR za použití "nepřiměřených prostředků" a spor zcela otočí. V každém případě mají všichni zúčastnění postaráno na pár dnů o zvýšení popularity. Pro herce to není zas tak špatná věc.



  •    Kdybych byl zlý (což pochopitelně nejsem), tak bych policistovi Robertovi Müllerovi vzkázal:  "Stejně ji nedostaneš! Nemáš na to!"
  •    A pro Ladu mám taky vzkaz: Kdyby to dopadlo špatně a soudce byl neoblomný, budu jí posílat do vězení záviny se zapečeným pilníky.
  •   Janu Hájkovi vzkazuji: "Nepij tak moc. Ledacos si můžeš snadno propít. Nebyl bys první dobrý herec, který to udělal." (A ani poslední, jak soudím.)






Tenhle  článeček jsem přičinil pro radost těm osobám, které už mají po krk politiky, utečenců a chmurných předpovědí budoucnosti. Není to obhajoba herců, o jejicj vině nechť rozhiodne spravedlivý soud.  I když pro mě to v každém případě bude na vždy legrační kauza o "nakopnutém" policajtovi. 

====================================================


===================================================



4. října 2015:


   A jako obvykle nepříliš související dodatek: Všichni si určitě pamatují na kauzu maďarské kameramanky, která kopancem poslala k zemi Syřana s dítětem v náručí. Přišla o místo. Ale bylo tam více kamer. A záznam z další z nich usvědčuje sdělovací prostředky ze sprostého podvodu. K zemi poslal otce s dítětem spíše policista, kameramanka to nemohla být.




   Ovšem zaráží mě, že se kameramanka omluvila a řekla, že toho lituje. Proč to udělala? Je to druhé video zfalšované? Nebo je její omluva nepravdivá? Nebo k ní byla donucena? Jak? Kým?

Informační / mediální válka jede naplno. A nenávist pomalu, ale jistě narůstá.

48 komentářů:

  1. Jsem divným?
    Mimo hřiště mne nikdy nikdo nenakop do zadku, já jsem se o to pokusil na sobě, dvakrát jsem upadl, už to nikdy neudělám.
    4P
    nikdy a nikdy

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud to míníte EKáčko tak,
    že sám nastavíte zadek k nakopání jiným (vědomě nebo nevědomě, to je fu(c)k) tak to se stává kdekomu. I kocourům. [;>)

    OdpovědětVymazat
  3. Za Rakouska - Uherska se takové chování netrpělo. Vážným přestupkem bylo už jen samotné opilecké vzbuzení pohoršení, natož zhanobení státního symbolu a mocnáře. Takový přestupník by vyfasoval přísný flastr. Pro takové opilecké výtržnosti nemám pochopení. Herec neherec, nevím, proč by herec měl mít výsady. Nebo kdokoli jiný. Kopnutí do zadele je útokem proti úřední osobě při či pro úřední výkon. Do jaké míry byl přiměřený a odpovídající zákonu, bude posouzeno. Jenže to že výtržník byl ztlučen je důsledkem toho, že kladl odpor. Jestliže by poslechl výzvy policie a strpěl úřední zákrok "lege artis", mohlo to dopadnout jinak. Jenže byl ožralej jak herec, a když někdo je "ožralej jak herec" policejním výzvám nevyhovuje. Ano a když neuposlechne, policie použije mírnějších či důraznějších donucovacích prostředků. A když se pere, je sám zprán.
    Tenhle případ mi připomíná jiný případ, Kateřiny Mrkve Jauvajs a jejiho přítele, který se dopustil téhož doprdelního úkonu při jejím zatýkání.

    OdpovědětVymazat
  4. Ale já nic nenamítám proti samotnému "zásahu". Nelze přece dopustit, aby povykující ožralý herec cloumal lankem státního symbolu! Se zapalovačem v ruce! A dokonce na Silvestra. Nic takového se přece nikdy na Silvestra neděje.
    [;>)
    Jen mi připadá poněkud "nepřiměřený". Zvláště pak, když je "kopačka" souzena za čin s horní sazbou 4 roky. Kdyby se takovém měřítko uplatňovalo na všechny občany, nemohli bychom přijímat uprchlíky a místo "sběrných táborů" bychom museli urychleně postavit několik desítek "sběrných věznic".

    Ten policajt JE směšný! "Skutečný chlap na svém místě".
    Soud je fraška, která z policajta udělá ještě větší pako, než (asi) je. Ať ho kopla nebo ne.
    Ale okresní soud si poznamená další vyřešený případ a následně pak i soudy odvolací. Nevadí, rádi se na platy soudců složíme. No ni?

    OdpovědětVymazat
  5. Ta žena se dostane do nebe. Správný nakopnutí správnýho zadku není nikdy na škodu. Snad jí to moc práce nedalo, policajti mají většinou velký zadky, od sezení na těchto. JÁ BYCH HO NAKOPLA NAVÍC S ROZBĚHEM! Počkejme si na rozsudek, dostane jistě podmínku, ale i to by bylo dost. Kdybych byla v senátu, jistě bych spolusoudící při rozpravě o výši trestu ukecala na zproštění viny. Herečky bývají hodně temperamentní, jinak by nemohly herečkami býti.

    Já jsem jednou na Silvestra po půlnoci řídila dopravu na Karlově náměstí, na křižovatce s Resslovou. Auta jezdila, jak jsem ukazovala a řidiči mi laskavě mávali. Tak to má byt! Nevím, kdo z nás měl víc v hlavě, ale policajti tam nebyli, takže to bylo v cajku. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Kocoure, není to chlap. Není to jeho soukromá záležitost. Při služebním zákroku je to úřední osoba. Úřední osoba je bezpohlavní. Když je ve službě, když zakročuje či rozhoduje, koule či jiný orgán musí nechat doma.
    Co se týče trestní sazby, ta je stanovena zákonem v rozpětí od do pro tretsný čin jehož skutková podstata je vymezena zákonnými znaky uvedenými ve zvláštní části trestního zákoníku. Ten, na rozdíl od dřívějšího socialistického a proto nutně totalitního trestního zákona... je zákonem demokratickým, ovládanou zásadou formality, což znamená, že nebezpečnost trestného činu je vyjádřena samotnou jeho formulací ve zvláštní části. Tzv. společenská nebezpečnost byla odvržena jako totalitní. Moderní trestní odpovědnost je založena na pojetí formálním. Viz předkládací zpráva. Sice díky úkladům starých struktur, temných sil a přátel starých pořádků se na poslední chvíli podařilo vpašovat jakýsi kompromis v podobě "společenské škodlivosti", jenže není to totéž. Takže dominantní je pojetí formální. A podle toho nakopání policajta do prdele při služebním zákroku je útokem na úřední osobu. A šlus. Kdo si co vyzvonil, to má. S herci v čele. Tak ať nebrble. Mejdan skončil.

    OdpovědětVymazat
  7. Trestní oznámení na Ladu Bělaškovou podal policista Robert Müller, ten pokopaný.
    Neznám dobře zákony, sám se řídím převážně zákonem selského rozumu* nikoliv trestním zákoníkem, tak se jen hloupě ptám:
    MUSEL PODAT TO OZNÁMENÍ?
    Ze zpráv vyplývá, že neutrpěl ani poranění s nutností následné lékařské péče, natož s trvalými následky.

    */ A příslušnými zákony fyzikálními.
    **/ Ano, formalita je dobrá věc třeba při psaní programů v C++. V životě ovšem bývá otravná nebo zbytečná nebo dokonce komická.

    OdpovědětVymazat
  8. Kocoure, to je diskutábl. Podle mě nebylo třeba "trestního oznámení".
    O policejním zásahu je sepsán úřední záznam, ve kterém je vše popsáno. Pak je konáno z úřední povinnosti. Nebyl nakopán občan Müller nýbrž policista Müller - úřední osoba.

    OdpovědětVymazat
  9. Případ pitomý až nicotný. Upřímně řečeno, faktů, které by se daly ověřit je známo velmi málo na to, abych si mohl udělat nějaký názor. Z toho co je zveřejněno a co vím, několik postřehů:

    1) Když si ten člověk neumí pořídit mírnou a příjemnou opičku, tak nemá chlastat. Mně se také nelíbí spousta věcí kolem mě, ale v nechlastám kvůli tomu a nedevastuji kvůli tomu moje okolí, když už si někam s někým popít zajdu.

    2) Obrazový a zvukový záznam z té události nemáme k dispozici, ale pokud vím, měli by být policajti ve vlastním zájmu vybaveni kamerami, které zaznamenávají jak obraz, tak zvuk při zákroku. Ty záznamy, případně jejich „náhodná“ neexistence, by rozhodně měly vnést do věci poměrně jasno.

    3) Jestli správně rozumím našemu právnímu řádu, tak žalobu na napadení úřední osoby by měl smět jménem státu podat státní zástupce. V takovém případě je policajt svědek. Policajt sám osobně a za sebe, by mohl podat žalobu, ale jinou.

    4) Jsou tam určitě nesrovnalosti ve výpovědích, což může být „v normě“ a nemusí, může to sledovat určitý cíl, vykroutit se z toho všeho, když už to nastalo a naklonit si veřejné mínění a vyvinout určitý mediální tlak na soud. Je to riziko, někteří soudci to nemají rádi, podle mého názoru víc než právem. Dáma trošku manipuluje s tou policejní brutalitou a zmiňuje například, že se o pána bála kvůli tomu, aby se mu při tom zákroku nespustil epileptický záchvat. Pokud já vím, epileptici by chlastat neměli vůbec, je to pro ně nebezpečné. Chtěl snad dotyčný vyhrát Darwinovu cenu?

    Vyčkejme, třeba ještě něco probublá z bažin nahoru.

    OdpovědětVymazat
  10. Já to tady přece nehodlal "řešit".
    Tohle není Defens, aby se tu plivalo na policajty. Mě to jen připadlo jako krásné, absurdní, dadaistické divadlo. Policista nakopnut do pozadí herečkou.
    Když jsem to poprvé četl (upozornila mě na to žena, když donesla bůhvíproč noviny), tak jsem se začal řehtat a to mě nepřešlo dodnes. Tak jsem vyhrabal na netu jiné pohledy a pozítří si promluvím i s několika protagonisty. Ne proto, abych zjišťoval nějaké objektivní skutečnosti - to přenechám lépe placeným a k tomu určeným. Jenom co na to říkají po deseti měsících od spáchání přestupku. (Nebo spíše trestného činu!) Prostě systém "komár = vůl" mě jako obvykle dostal. Koženost systému. Lidské faktory.

    Právní vědomí je mi, jak vidíte pánové, značně vzdálené. Jen bych jemně upozornil, že ten policista nebyl svědek. Byl stranou žalující. A provokatér Jan Hájek (léta již pražský herec) není ani obžalovaný za hanobení státního symbolu ve stádiu pokusu.
    Takže uvidíme, nechme to spát. Celá divadelní Ostrava (a taky televizní) to má za obrovský fór. Taky asi nemají to správné právní povědomí. [;>)

    OdpovědětVymazat
  11. Kopnout policistu do pozadí:

    Rozhodně bych nezkoušel kopnout policistu do pozadí kdekoliv, kde mají jakž takž fungující stát, například ve Švýcarsku, Skandinávii, či Spokojených Státech. A nezkoušel bych to ani v zemích kde stát nefunguje zrovna ideálně, třeba v Německu, Británii, Holandsku či Francii, nebo ještě méně někde, kde funguje ještě méně, třeba v Itálii, nebo Španělsku. A tam kde skoro nefunguje, jako třeba v Rusku, nebo někde na BV, tak tam už vůbec ne. Tady to také není zrovna dobrý nápad.

    Na druhou stranu, všichni přece víme, kde žijeme, v čem žijeme, co nás obklopuje. Koho z nás by napadlo udělat to samé, co ti dva? Ať to vezmu za jakýkoliv konec, prostě to co to dva udělali, byla prostě naprosto dětinská a naivní blbost, ať se na to podívám jak chci a z jakého úhlu chci, je mi líto. Když jsem kdysi v mládí provedl něco naivně pitomého (pravda, zdaleka ne tak pitomého jako ti dva), tak většinou stačilo přijít, omluvit se, nasypat si trochu popela na hlavu, a bylo vyřízeno. A hlavně, příště jsem si nechal zajít chuť na blbosti, to především.

    Právní a jiná bezvědomí:

    Nějak se nemohu zbavit pocitu, že tady u nás v Kotlince si každý dělá co chce, kdy chce a jak chce a když mu to někdo vyčte (mnohdy právem), nebo nedej bože ještě nějak jinak tvrději „narazí“ na realitu a případné pro něj nepříjemné následky jeho konání, tak začne ten správný bengál, to se pak dozvíme, kdo je všechno hajzl a kdo za co může a co si může... Zkrátka nikdo nic nechce ani vědět, ani dodržovat, proč taky? Pak ale může „narazit“ na realitu a to pak bolí, co si budeme povídat.

    OdpovědětVymazat
  12. Draku, žaloba, v trestním řízení obžaloba, je až o mnohem dál. Nejprve je prověřování, podle jeho výsledku tr. stíhání zahájené usnesením, pak vyšetřováním, teprve pak případně obžaloba. Pokud méně závažný a na dokazování jednoduchý případ není projednán ve zkráceném ( a zjednodušeném)řízení. Tam místo zahájení je jen sděleno podezření a státní zástupce podává návrh na potrestání.
    Ve všech zdeúředních je to tak, že úřední osoba má povinnost nestrpět útok na sebe ani na jinou úřední osobu. Tak například v případě nakopnutí policisty, je povinen jakýkoli další přítomný policista překazit pokračování útoku, zadržet pachatele a provést úkony, které mu ukládá zákon. Nezáleží na libovůli napadeného či jiného policisty zda napadení strpí či nikoli.

    OdpovědětVymazat
  13. Je to s tou naší státní správou o dost koženější, než jsem si představoval.

    Kauza, kdy policista kopl do hlavy ležícího motorkáře, který ujížděl před kontrolou a havaroval*, přičemž policista zůstal nepotrestán, protože mu prý stačí, že "musel sedět na lavici obžalovaných" je jenom výmysl senzacechtivých novinářů.

    Je dlužno podotknout, že ta hlava motocyklisty vězela v přilbě. Ale přesto. Policista by neměl ztrácet nervy, měl by být odolnější, než běžný občan.

    A tak se pozvolna buduje nenávist. Nejen vůči policii.
    [;>/


    */ Existuje záznam z pouliční kamery. Viděl jsem ho.

    OdpovědětVymazat
  14. Naše státní správa je obrazem naší společnosti. Drtivá většina obyvatelstva ví (nebo se alespoň domnívá, že ví), na co má PRÁVO, v oblasti POVINNOSTÍ (zákonných, morálních atd.) panuje nevědomost, ať už způsobená klesající úrovní všeobecné vzdělanosti, spíše však chabou vymahatelností dodržování jakýchkoli pravidel.
    I úředník (policista, hasič apod.) je jenom člověk, byť by měl mít vyšší právní vědomí než ostatní a dle toho s ním i "nakládat" ...

    OdpovědětVymazat
  15. Případ je u soudu a jedná se o trestně-právní věc / Obuvníkovi:

    Když se podíváte na fotografie u článku a článek sám, tak případ už je projednáván u soudu, jedná se o trestně-právní věc, žalobce říká, že za napadení veřejného čunitele hrozí dámě až 4 roky vězení. Nejdříve tedy došlo k incidentu, bylo sděleno obvinění a provedeny nějaké ty úkony, pak to dostal na stůl státní žalobce a podal žalobu k soudu. Jak popisuje Obuvník a Müller sám v článku, když cpal do auta pána, pocítil kopanec do oblasti hýždí a dámu již zadrželi jeho kolegové. Asi i vyšetřovali i následně obvinili, on sám by jako napadený neměl v její věci nic konat, kromě svědectví.

    Kopanec do hlavy v přílbě / StK:

    Kocour má pravdu, policajt by měl být psychicky na výši a umět se dobře ovládat. Je to základní předpoklad práce u policie. Když policajt selže, jako ten s tím kopancem, měl by strávit nějaký čas mimo službu u psychologů na kurzech sebeovládání a zvládání zátěžových situací. A měl by tam dostat pořádně zabrat, aby si to pamatoval. Při častějších excesech by měl být buď přeřazen do archivu, kde nepřijde do styku s lidmi, které by mohl mlátit, nebo vyhozen. To podle závažnosti průšvihu, který by se mu povedlo spískat.

    Stav společnosti a státní správy / formanovi:

    Naše společnost je nemocná, každý má práva a povinnosti nikdo. To je dlouhodobě neudržitelný stav a nemůže to dopadnout dobře, nutně při tom musí docházet k častým střetům a excesům. A jaká společnost, taková policie a taková i justice.

    Zpět k případu:

    Je mi líto zúčastněných, že neuměli včas rozpoznat zjevnou debilitu prováděného skutku ještě před jeho provedením a nevzpamatovali se zavčasu ani při příjezdu policie, kdy pořád ještě šlo vše „zachránit“ a v tom nejhorším případě skončit na „záchytce“ a v tom lepším to vyřešit buď domluvou či mírnou pokutou uhrazenou na místě. Teď už jen ponesou následky. Je na inteligenci jejich vlastní a jejich advokátů a v neposlední řadě i klice nebo smůle na osobu soudce či senátu. Jestli až doteď problémy se zákonem neměli, mně by jako přiměřený trest připadly nějaké ty veřejně prospěšné práce, na kriminál „natvrdo“, to nejspíš přece jenom není.

    OdpovědětVymazat
  16. „Koženost“ státná správy / StK:

    Ona ta Tebou ironizovaná „koženost“ státní správy má svůj dobrý důvod. Žijeme v prostředí, kde každý si je vědom práv, nikoliv povinností, takže poroučel by každý, neposlouchal by nikdo. No a tak se koncem devadesátých začaly postupně „utahovat šrouby“ a spousty jak zákonů, tak prováděcích předpisů se staly obsáhlejšími a s jasněji stanovenými postupy a povinnostmi. Toto se v daném případě obrátilo proti aktérům našeho případu. Jakmile se to už nedalo ututlat, nastala povinnost konat.

    OdpovědětVymazat
  17. Obávám se Draku,¨
    že "tvrdost zákona" je aplikována jen na ty méně nebezpečné, na ty, kteří se se zákonem nedostávají do křížku už po několikáté a nemají zkušenosti. Když si přečtu na D-F, jaké "fičury" používají přistižení opilí řidiči nebo obecně ti, kteří porušují zákon podle svých vlastních slov celkem pravidelně, jak jsou zadržovány pro porušování BSP "smažky", které mají několik, třeba i deset zákazů řízení a jak je v tom případě policie bezmocná, přestává mi to rozum brát. Trestat? Ano, ale raději ty, kteří se nebudou moc bránit.

    Když jsem jel naposledy v neděli odpoledne do Sudet, v protisměru jeli do města chataři. Když jsem viděl, čeho všeho jsou ti čípci za volantem schopni, (dvojité předjíždění přes plnou čáru bylo úplně běžné, jednou mě v zatáčce překvapil předjíždějící chlápek, který mi nechal asi tak 1/2 metru místa, takže jsem brzdil na krajnici - prakticky v příkopu a být tam místo mě auto, tak už řinčely plechy a bouchaly airbagy), tak pořád vidím nějakou nevyrovnanost.

    Ale jak už po několikáté opakuji, nehodlám tento případ s "nakopnutým příslušníkem" nějak "řešit" - budu o něm víc vědět v úterý, ale ani pak ho "řešit" nebudu. Tvrdím jenom, že sebevětší "utahování šroubů" je k ničemu, pokud se netýká úplně všech. V postižených vyvolá jenom hořkost.

    Ve mě osobně žádná averze vůči policistům není. Asi jsem měl štěstí, ale vždy se ke mně chovali slušně, dokonce se dá říct, že vstřícně. Pokud někdy zkoušeli, jak jim "péruje triko" - spíše asi v minulém režimu, tak toho vždy sami po několika minutách nechali, když ode mě nebyla žádná odezva. Ani agrese, ani strach. Prostě jsem jenom čekal s neutrálním výrazem. Fungovalo to dokonce i v Rakousku, kde si policista hodlal "pošmáknout" na "Ausländerovi".


    Na rozdíl od kauzy "kopanec" hodlám i nadále upozorňovat na mediální podvody, politické hry a manipulaci. Protože jak snadno lze udělat z člověka "zločince " jsem se přesvědčil zblízka na vlastní oči a uši. Stačí k tomu pár "správně motivovaných" médií. Hnus!

    OdpovědětVymazat
  18. Draku, je to jak přes kopírák jako případ Kateřiny Mrkve Jauvajs. Tam policistu do zadele nakopával její tehdejší přítel. Co se týče onoho skrze zákrok při nacpávání jmenované do policejního auta nakopávaného, i policejní názor byl, že kdyby projevil více inteligence a uvážlivosti...no, ano.
    Tady se na zprotivení se výkonu úřední moci veřejností je názor jiný než například v USA. Tam je policista respektován a když ne, tak je velmi zle.

    Kocoure, ještě v hlubokých devadesátých na počátku "svobody" jsem nějakým mladým, kteří by hned "čakan hore", byvše perlustrováni hlídkou a za účelem ověření totožnosti předvedeni, ve skutečnosti zbuzerování že se odvážili diskutovat s čerstvě demokratizovanými příslušníky VB, že největší opruz jim způsobí, když je nechají naběhnout na vlastní hloupost a horlivost a nechají je všechno pěkně zúřadovat, nedají jim záminku ke zpětné legitimizaci a odůvodnění zákroku ani se nenechají vyprovokovat k přestupku a pak, když vše v klidu a míru vše bude zúřadováno, což je dost velký zdeúřední papírový opruz se závěrem, že se vůbec nic nestalo a s tím budou propuštěni, podají stížnost k rukám nadřízeného útvaru, a v kopii na prokuraturu. Policistům neujíždíme a nepereme se s nimi. Sebrat mohou, pustit musejí. V naprosté většině jsou rozumní a snažící se dobře sloužit. No a když nějaký je nerozumný, ať si naběhne na vidle, přidělá práci i svým kolegům, za což bude náležitě zprcán. Dobré řešení takových záležitostí není akční drama, ale šachová partie.
    Ad Dfens, ano, mám přehled. Samý nevinný policií buzerovaný chudák považující za hrubé omezení vlastní svobody požadavkem dodržovat pravidla, především rychlost, protože si nepořídil kchár aby se nechal brzdit sockama a lůzrama, který před jízdou o alkohol ani drogy nezavadil, jenže chlupatý to na něj ušili... Dojemné příběhy ctihodných občanů, hádání o setiny promile, o nanogramy nějakého fujtajblu. Hašlerky, ústní spreje, kapky na to či proti tomu... Jako Kavan a francovka. Úžasné návody jak úžasně vykejvat s policajtama. Jenomže ono to tak úžasně nefunguje, protože nejsou pitomí. A to je dobře.
    Kamarádi mu něco dali do pití a on to nepoznal, nene, on nic takového nebere, nikdy, přitom by ta dávka podle hladiny co měl v sobě jiného skoro zabila, toho jointa si dal před měsícem...

    OdpovědětVymazat
  19. No Obuvníku, ta Amerika...

    Dcera mé známé doktorky byla v USA na nějaké praxi či co. Jednou, jdouce s kolegy po ulici dělali kravál. Dostali se do sporu s ramenem zákona a ten začal jednoho z nich perlustrovat takovým tím americkým způsobem - perlustrovaný ležel na zemi. I začala se ta známá slovně ohrazovat, že takto ne - a za pár vteřin se koukala do hlavně a už si taky urychleně lehala na asfalt. Hned kajdanki (pouta) a dostala za tu neposlušnost týden vězení. Na cele byla s lesbickou Portoričankou o váze tak 120 kg, ale zaplašila ji oznámením o své předpokládané pohlavní nemoci a byla nakonec moc ráda, že ji nevypověděli domů.

    V Americe se napřed střílí a až pak se řeší. Jenže občas se to přežene, picne se neozbrojený člověk a jindy, i když se to nepřežene a přestupník je třeba černoch, vznikají na takovém chatrném, ale rasovém základě černošské bouře a rabování a - atd.

    Jiný kraj, jiný brav.

    U nás to funguje podobně (v mnohem mírnější formě) s Cikány. Až to začne fungovat i s bělochy (zatím jen Pechanec), bude zle. Věrchuška se zalekne a začne trestat, aby byl dav uspokojen. A policajti budou od všeho raději dávat ruce pryč.

    OdpovědětVymazat
  20. A vůbec: Představil jsem si Stellu, jak řídí provoz na Karlově náměstí a hned se mi zvedla nálada. Když si ale představím, kolik přestupků by na tomto počínání nalezl erudovaný právník, mám pocit, že se dívám do bezedné díry. Black hole - hole - ole - le - e...

    Takže upozorním zdejší P.T. publikum na jedno kouzelné slůvko. Není to Děkuji! nebo Prosím! jak byste čekali, ale slůvko, o kterém již skoro nikdo neví, co vlastně znamená.

    *** V E L K O R Y S O S T ***

    OdpovědětVymazat
  21. To je fuk, kocoure. Myslím, že Stella by ten provoz řídila ještě líp :-), protože je zodpovědnější. Já jsem poněkud rapl. Na policajta se tudíž absolutně nehodím!

    OdpovědětVymazat
  22. Kocoure, někde si platí policajty i proto aby nemuseli poslouchat kravál. Co se týče randálů, po té picnuté před Bílým domem ani štěk.
    Když jsem viděl poslední médii nastrčené video policisty střílejícího "neozbrojeného", nedivím se že střílel. I v řadě ostatních případů mám pochopení pro policisty. Setkávající se s kdejakým ksindlem a musejících reagovat okamžitě. Všichni vědí, že pokynu policistu nutno ihned uposlechnout. Protože je policista. A že od toho je policista.
    Kromě toho je druhá strana rovnice. Mediálně neviditelná. Policisté, kteří padli ve službě. Kteří nebyli dost rychlí. Kteří zaváhali a padli rukou vrahů.

    OdpovědětVymazat
  23. Co se týče Pechance, ano, možná měl smůlu. S nevhodnou pověstí, v nevhodnou dobu, na nevhodném místě,v nevhodné společnosti. Na své smůle dlouhodobě a intenzívně pracoval. Jako kdyby si tak uhnal chorobu. Někdo chlastá a zmrzne. Jiný zas jinak. Všechno nese nějaké riziko. I způsob života. Tak i Kajínek a jiní. Podnikatelské riziko.
    Prostě měl blbej den. Jako spousta těch kdekoli ve světě, které potkalo něco zlého. Dokonce aniž tomu jakkoli napomohli.

    OdpovědětVymazat
  24. Ale to já nijak nerozporuji, Schumachere.
    Taky jsem říkal mé známé, že v tom, co se stalo její dceři vidím jen "jiný mrav" - a že je nejmoudřejší "nedělat problémy" - pokud mám svědomí čisté.

    Ovšem určitě existují policajti, kteří si rádi vyzkoušejí, jak jim "péruje triko". Poslední dobou (po převratu) jsem se s tím osobně nesetkal, ale myslím, že jsem asi tak dva případy pozoroval zpovzdálí. Mladý policajt "má novou uniformu" a starý zase "chce svůj klid". Jako obvykle záleží na četnosti takových jevů, poměru.

    A já bych už s tématem "Policie mi nervy pije" raději skončil. Nechci tu dělat filiálku D-F. Manipulace mediálních mameluků mi jako téma stačí. A občas asi něco napíšu i z mých z kotěcích dob, protože výtka Astry, že se tu mele pořád dokola o politice beru vážně.

    Vypadám jako nadšenec - což nejsem. Jsem jen čím dál tím větší pochybovač. Možná proto, že v našem Ústavu jsem desítky let pozoroval, jak vznikají "třídní nepřátelé", "lidoví vůdci", fámy, viděl, jak se dělá kariéra a jak likviduje konkurence.
    Společnost poměrně uzavřená, ale přece dost velká na to, aby všechny možné jevy dokázala namodelovat. Držel jsem se zásady, že ke mě mohou všechny informace - ale u mě taky skončí.
    Funkce vrby. Od mladých baletek, které neuspěly u svého kolegy a strašně je urazilo, že je gay až po šéfa, sesazeného za zásadovost. Ale kolíček na basu si ze mě nikdo dělat nebude!

    Takže na mé levé reprobedně GENELEC sedí figurka opičky ze známé série, ta, co má packy na tlamičce. Sošky "Nevidím" a "Neslyším" jsem rozdal kolegům, ačkoliv byly ručně vyřezávané, tuším z mastku. Indická práce.
    Loni jsem svému Hanumanovi přidal ručně kovaný hřebík, starý více než 160 let.

    Proti oknu vypadá jako zadumaný Yoda ze Star Wars s mečem na klíně.

    OdpovědětVymazat
  25. Kocoure, je to prakticky obecný problém jak čelit blbcům, kteří v sice nerovnoměrně rozmístěni se nacházejí všude. Nutno pominout nějakých šedesát až sto kilo živé váhy, ale zaměřit se na fakt, že zdrojem problémů je pár desítek deka myslící struktury, po odečtení struktur zajišťujících vegetativní a pomocné funkce. Na to co na první pohled není vidět. Zbytek jsou jen metabolizační systém, reprodukční orgány, manipulátory a receptory.

    OdpovědětVymazat
  26. Velkorysost:

    Nemyslím si, že by mi chyběla velkorysost, naopak, spíš bych jí mohl rozdávat. Poslední dobou jsem ale až příliš zmožen a unaven stykem s lidmi (dá li tak té bandě zdivočelých ignorantů a arogantů vůbec ještě říkat), kteří berou ohled jen na sebe sama a svá přání a rozmary. A těmi, co nedovedou dojít z hospody domů aniž by o tom vědělo 1/2 města, tak těmi jsem otráven typicky každý čtvrtek, pátek a sobotu stejně tak.

    Přirovnání k opičkám / StK:

    To přirovnání k opičkám a Yodovi je nádherné :-)

    Případ Pechanec:

    Existuje v lidské společnosti obecně jeden velmi neblahý jev. Mnozí z nás děláme chyby. Na tom by nic zvláštního nebylo, to je docela přirozené a lidské. Jenže je mezi námi významná množina takových, kteří nejenom že chybují, tedy jsou blbci, ale oni na těch chybách trvají, takže to jsou echt-blbci. A když se na takové narazí u policie, státním zastupitelství či justici, následky bývají až tragické. Zabránit se tomu ale nedá. Zkusím kolem toho pošťourat a něco se dozvědět.

    Shrnutí:

    Obecně ale si myslím, že není nad opatrnost a prevenci v podobě tichého slušného chování a nenavštěvování blbých míst v blbý čas. Ve víc než 99% případů to bezpečně odvrátí jakýkoliv průšvih ještě dřív, než by vůbec mohl nastat.

    Na druhou stranu, asi ta dáma má toho pána hodně ráda, když se kvůli němu popere i s policajtem bez ohledu na následky, že nějaké mohou nastat přece musela vědět. Přinejmenším riskovala i zranění, za nějakých méně šťastných okolností.

    OdpovědětVymazat
  27. I v domácích luzích lze při rušení nočního klidu zavolat policajty.Tady naproti je hospoda s lokálem tak pro čtyřicet osob a s obrovskou předzahrádkou. Spočítala jsem, že se tam pohodlně usadí kolem šedesáti lidí a to už je dost lidstva.Tohleto množství, když se namete a začne se rozjařovat, to vydá. V horké letní noci je to fakt zážitek.Už párkrát jsem po výstraze u vedoucího pingla musela zavolat městskou policii. Přijeli do pěti minut, osazenstvo slovně zpacifikovali a hospodě napařili pokutu. Potřetí už si to v putyce nedovolili. Potěšilo mě, když jsem tuhle četla, že pokuty za rušení klidu se zvýšily.

    Draku, ta žena se poprala z lásky. To člověk vůbec nepřemýšlí o následcích. Jako bychom to všichni neznali :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Pokuty za rušení nočního klidu se zvýšily:

    To je vlastně velice dobře, svědčí to do určité míry o zvyšující se míře civilisovanosti. Ukazuje to totiž na určité uvědomění si hodnoty klidu k odpočinku a úcty k němu.

    Poprala se z lásky / Astře:

    Je velkou otázkou, zda si vůbec mamlas, který neumí ani popíjet ani se slušně chovat když se namete, aby ho někdo krom jeho matky měl rád až takhle silně. Já si myslím, že zatím ne. Ale nejlíp musí znát odpověď ta dám sama. No ale třeba mu to nakonec pomůže najít lepší a důstojnější životní cestu, než chodit po světě, chlastat, otravovat chudáky vrátné a pod záminkou boje kulturní fronty proti Zemanovi dělat bordel.

    OdpovědětVymazat
  29. Draku, dáma nejspíš byla také pod vlivem. A když dáma je pod vlivem, to se někdy dějí věci.. Nejen řízení křižovatky. Jednu na Mikuláše v převleku za anděla a ve stavu silné veselosti zastavili policisté. Dali jí dýchnout a volant ji už nepustili. Jiná řídila v negližé. Prý si do auta šla jen pro nákup a víc si nepamatuje. I dvojice jsou veselé. Do prostoru křižovatky přiskákalo auto a škyt, zastavilo. Kolemjedoucí policejní hlídka zastaví, aby zjistila co se děje. A žasne. Na řidiči sedí dost obnažená slečna, on šlape na pedály a řadí, ona řídí. A současně přitom... Ano, vykonávali činnost neslučitelnou s bezpečným řízením vozidla.

    OdpovědětVymazat
  30. Vliv chlastu / Obuvníkovi:

    Něco jsou typické „urban stories“, něco z toho se aspoň částečně zakládá na pravdě a něco je už natolik přebásněné, že to s původním dějem nemá co do činění. Faktem ale rozhodně je, že pod vlivem bývají lidé uvolněnější, otevřenější a pravdomluvnější, nežli za střízliva, takže jsou vlastně čitelnější, opravdovější a důvěry hodnější, než když pod vlivem nejsou.

    OdpovědětVymazat
  31. Hned poránu a tady masakr :-) Představila jsem si ten akrobatický výkon na sedadle řidiče. Ta slečna viděla dopředu nabo dozadu? V obou pádech by řidič vůbec nemohl tušit, kudy jede, protože těleso slečny mu v tom bránilo. A tedy spíš tělesno. Ta slečna zřejmě zastupovala jeho oči - bóže, to je ale blázinec.Proti tomu je moje křižovatka úplný čajíček. Ty vlivy jsou fakt děsná věc. Ale dobrý je, pánové, že máte i smysl pro humor. Už jsem o tom začínala pochybovat!

    OdpovědětVymazat
  32. Jaja, Draku!
    "In vinum veritas!" jak pravívali kovaní latiníci, pokud ještě na našem území nějací žili.
    Překlad do slovenčiny: "Keď sa napijem vína, verím aj TASS-u!"

    OdpovědětVymazat
  33. Draku, popsané případy nejsou urban stories.

    OdpovědětVymazat
  34. Slečna koukala dopředu. Policejní orgán zabývající se přestupkovým řízením (tehdy to byl policejní orgán) potřeboval zodpovědět zapeklitou otázku. Kdo z nich řídil? Protože předpisy mluví o řidiči a ten je, prakticky, jeden. Jenže v tomhle případě byli prakticky dva, tak pokutu dostali oba.

    OdpovědětVymazat
  35. Draku, člověk se popere z lásky jen to hvízdne. Jak správně podotýká Schu, člověk dokáže udělat z lásky strašlivý skopičiny. Jen se snažme rozpomenout, jak to tenkrát bylo, když...já například jsem vyrazila zub svému později manželovi. Z lásky, a fackou to nebyla. Na tu jedničku vpravo dole jsme vždycky potom vzpomínali s láskou. :-) Ještě ji mám schovanou...

    OdpovědětVymazat
  36. Kocoure, tady to vpravo, cos sem dal - Lidi? Lidi! To je moc dojemný a krásný. A ten borec nakonec, co tahá toho pejska z přehrady,to je nervák.Je to nádherně lidský...

    OdpovědětVymazat
  37. Astro,
    to je můj způsob kompenzace pocitů beznaděje. Když člověk pořád slyší ty nenávistné řeči, vidí násilí a zabíjení ve jménu - vlastně čehokoliv, tak má pocit, že s takovými "lidmi" nechce mít nic společného. Že k nim nepatří.
    A tak ujíždím na těchhle videích. Mezidruhová solidarita, lidskost, milosrdenství. A není k tomu třeba žádných konferencí,valných shromáždění či kvót.

    Velký bratr Google o mé slabosti ví a občas mi na ta videa posílá upozornění.

    Ví toho na mě víc, než se mi líbí. Nedávno mi dokonce popřál k narozeninám, hned, jak jsem se přihlásil do blogu a pak mi přál celý den, kdykoliv jsem potřeboval něco vyhledat. Nejsem si vědom, že bych mu sděloval datum narození - ale asi ano. Jméno naštěstí nezná - jen přezdívku.

    Sfiňa jedna digitální... [;>)

    OdpovědětVymazat
  38. Ty zvířátkový příhody jsou srdcerváč. Bylo úžasný sledovat, jak některý ty zvířátka chápou, že jim chce člověk pomoct.Copak ty přecházející kačenky, toho je plnej internet, ale to další... nemám slov. A co si ti tvorečci vymyslí za pitominy, do čeho strčej hlavu.

    Strejda Gůgl jede jak dráha, toho nezadrží nikdo a nic. Jak jsem tady dala tuhle ten úryvek z básničky - když jsem to potom napsala do vyhledavače - bylo to tam! Úžas. Ti boti, co všude štrachají a všechno někam řadí, ti toho na nás vědí, jéje.

    OdpovědětVymazat
  39. Příhody se záchranou zvířátek:

    Jednak je to nádherný „doják“ a vůbec není nic špatného se čas od času hezky dojmout a druhak je krásné vidět to a vědět, že pořád ještě jsou tam někde mezi námi úžasní a bezvadní lidičkové.

    Urban stories nebo ne? / Obuvníkovi:

    Nechci se hádat, aprostě mi to připadne dost nepravděpodobné. To, že je něco nepravděpodobné ještě neznamená, že se to nemůže stát. Pravda, blbost lidská na rozdíl od vesmíru nemá mezí, no tak proč by se to nakonec stát nemohlo? No ale co si budeme povídat, vědomí, že sdílím stát a planetu s tímhle a že to pravděpodobně také má volební právo, mi tedy na klidu zrovna nepřidá.

    OdpovědětVymazat
  40. Draku, to je jako bys Armstrongovi vysvětloval, proč připadne nevěrohodné přistání Apolla 11 na Měsíci.

    OdpovědětVymazat
  41. Po té naší republice však
    Armstrongů je trochu více...

    OdpovědětVymazat
  42. Obuvníkovi a StK:

    Srovnávat či stavět vedle sebe historky, vedle kterých i baron Prášil vypadá jako pravdomluvný skautík po ulovení bobříka pravdomluvnosti na jednu stranu a na tu druhou stavět Armstronga a přistání na měsíci, jednak vůbec není na místě a druhak je to tedy hodně velký oslí můstek, nemyslíte?

    OdpovědětVymazat
  43. Obávám se, že ne, Draku.
    Ale možná bude lepší na tu Schumacherovu poznámku zapomenout. Prostě: někdy člověk něco bezpečně ví - ale není méžné podávat důkazy.

    ...a co říkáte počasí? [;>)

    OdpovědětVymazat
  44. Ale jistě, EK!
    Osobní zkušenost musí být dost dlouhá, aby posouzení nebylo "z rychlíku" a nezávislá - pokud vám situace nabídne jen jeden úhel pohledu. Koho chleba... toho píseň...
    Ale zato vidíte, neposloucháte. Většinou koukáte, jak je všechno složitější i jednodušší zároveň. Měl jsem kdysi šanci promluvit si s matkou důležitého činovníka ETA. Nějak se mi pak vytratilo novinářské klišé, že se jedná jen o "zduřelé španělské Jánošíky".

    OdpovědětVymazat
  45. Řekla bych, že představa "zduřelého španělského Jánošíka" je nesmírně výstižný obraz. Posílám gratulaci, kocoure!

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)