Prohledat tento blog

neděle 8. listopadu 2015

Gobbels ožívá?

Síť

  Joseph Goebbels,  Hitlerův ministr pro propagandu měl na svou dobu dobře propracovaný způsob, jak znevěrohodnit například vysílání zahraničního, t.j. nepřátelského rozhlasu. Jeho agenti nenápadně rozšířili mezi lidmi, ne zcela nakloněnými Třetí říši, údajnou zprávu BBC, že spojenecké letectvo zcela vybombardovalo jisté německé město. Do toho města kratičce nato přijel Vůdce a nadšeně vítán obyvatelstvem pronesl na vyzdobeném náměstí projev. K tomu záběry na poklidné, vzorně upravené město. 
A protože ještě nebyla veřejná TV, uvedla se reportáž v nejbližším filmovém týdeníku. Dále se k tomu mnoho nehovořilo. Rozpor mezi šeptandou a filmovými záběry byl evidentní. Londýn byl většinou Němců náhle považován za lživou a štvavou stanici.  






   Když se mi dostal do ruky obrázek Jana  Wericha s textem, kde přirovnává nacismus k islámu, zaváhal jsem jen okamžik. Nějak se mi nezdálo, že Werich použil k srovnání právě islám, který v té době nebyl žádným problémem na rozdíl od aktuálně nastupujícího nacismu. Formulace byla poměrně Werichovská (mám od toho pána skoro všechny jeho knihy a kompletní sadu nahrávek představení a písní z Osvobozeného divadla) a tak jsem věc dal aspoň do sloupku. 
Ovšem naletěl jsem. On to je podle jistých zdrojů HOAX. 

   To, že přirovnání je podle mnohých, docela nezpochybnitelných zdrojů vlastně pravdivé i když ho Werich nikdy nepronesl je jedna věc. Ta druhé je, že když se Český rozhlas (kdo konkrétně?) proti tomuto tvrzení ozval a dokonce se ohradil proti zneužití jména Československého rozhlasu s tím, že se v archivu takový záznam nenašel (ani v písemné podobě - v té době se rozhodně nenatáčelo vše, co šlo do éteru, nebylo to technicky možné) tak to neznamená, že takový záznam nemůže existovat a už vůbec ne, že něco takového nebylo Werichem vyřčeno. 

Ale tuhle tézi nehodlám obhajovat. Těžko se dokazuje, že něco nebylo řečeno. Podstatné je, jak rychle, houfně a rázně se ozvaly hlasy "vítačů", těch, kterým prý nevadí eventuální masivní příliv muslimských běženců. Tím, že zpochybnili autorství Jana Wericha se patrně snaží zpochybnit i výrok sám, jeho pravdivost.

   Napadá mě jiná možnost z oblasti komunikačních her - ta goebbelsovská. Obrázek pana Jana s textem, psaným slohem, podobným Werichovu je hotov za deset minut. Pak už jenom dát falzum do oběhu (zdá se, že to bylo 1. listopadu na Facebooku na falešném profilu  mluvčího presidenta Jiřího Ovčáčka) a počkat, až se tato desinformace rozšíří po internetu a Facebooku. A pak ji úspěšně napadnout a vysmát se všem, kteří naletěli. Tahle moje teorie není podložena, ale těžko někdo přinese důkazy, že se to stát nemohlo.

   Pokud se to ovšem událo tak, jak popisuji, znamená to, že se propaganda posunula na vyšší level. Film "Vrtěti psem" je dobrým návodem, jak ne to. Na jedné straně je dobře, že se propaganda vyvíjí, že už i ta naše dosahuje "světové úrovně" v propracovanosti, na straně druhé to však znamená, že nic není jistého, ba ani pravděpodobného. Pokud něčemu chcete doopravdy něčemu věřit, musíte danou situaci osobně zažít, na vlastním oči a uši, takříkajíc si ji "ohmatat". 

   A to v dnešním světě možné není. Tak jako není možné s jistotou potvrdit nebo naopak zamítnout informace, které se na nás valí. Není v lidských silách nějak ověřovat jejich pravost. Poctivá žurnalistika dnes prakticky neexistuje. Jsou asi už jen jen novináři "v něčích službách". 

Místo faktů se dozvídáme postoje žurnalistů. Nadirigované nebo i dobrovolné, přizpůsobené autocenzurou předpokládanému zájmu těch, na kterých jsou novináři finančně nebo kariérně závislí.

   Vytrvalé vymývání mozku. Tady se třeba snaží jeden vykladač rozmělnit tvrdá fakta o islámu, konkrétně o právu šaríja, které hodlají muslimové tvrdě prosadit (a už také prosazují) všude tam, kde budou mít dostatečnou sílu. 

Hysterky a hysterici?
   Všimněte si, že si na demonstracích proti přijímání uprchlíků fotografové vybírají zvlášť odporné týpky. I výběrem detailu totiž můžete ovlivňovat názor na určité postoje. Pokud někdo, třeba známý válečný fotograf Jan Šibík, donese reportáž nestrannou, tedy objektivní, vrhne se na něj smečka "lidskoprávníků" a "multikulturalistů" a snaží se ho roztrhat na kusy.

Pravda vítězí?

Tak tenhle chlápek se odkopal...

   Naopak fotí-li zaujatý fotograf běžence, vybírá ubohé děti a utahané matky a vynechává  mladé, silné a potentní muže.  Autocenzura jim zakazuje uveřejňovat fotografie, kde  tito mladí muži´ ukazují, jak s námi "vykývali". S naší hloupostí, lidskostí. Ale taky s leností a neschopností přemýšlet.  S islámskou totalitou v hlavách muslimů se přece nedá bojovat demokraticky. 
¨

   A třeba tyhle záběry nejsou u nás běžně dostupné. Je potřeba se po nich "pídit". Rozhodně se o postoji německé veřejnosti ke jejich kancléřce v našem tisku, rozhlasu i TV píše a mluví velmi "kulantně". A skutečnost? Demonstrace přinejmenším srovnatelné se srocením lidu na Albertově, loni při oslavách výročí 17. listopadu.


A na závěr - "vtipný" program ČT


          Program ČT1 na 7.11.2016

  • 6.00 - 7.00 – Proč svatý Václav konvertoval k islámu? (naučný pořad z české historie)
  • 7.00 - 8.00 – O zlobivém Ježíškovi aneb Proč už nechci Vánoce (veselá pohádka pro nejmenší)
  • 8.00 - 9.00 – Putování do Mekky (cestopisný film)
  • 9.00 - 9.30 – Výhody ženské obřízky (rozhovor s ministrem zdravotnictví)
  • 9.30 - 10.00 – Je Země kulatá ? (největší omyly současné vědy - publicistický pořad)
  • 10.00 – 11.00 – Halal porážka zvířat v české kulturní tradici (přímý přenos)
  • 11.00 - 12.00 – Volba Miss Burka 2016 - finále a konečné odhalení tváře Miss
  • 12.00 – 13.00 – Byla jsem znásilněna, jaký trest mi za to hrozí? (právní poradna Šaría)
  • 13.00 – 15.00 – Modlitby z mešity - komentuje El Halík
  • 15.00 - 17.00 – Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko (přímý přenos zábavné popravy nevěřících u propasti Macocha)
  • 17.00 - 19.00 – Večerní modlitby - alias s koberečkem za vykoupením 
  • 19.00 – 20.00 – Bude mi dvanáct a mám svatbu aneb Zítra nemusím do školy (žertovný pořad)
  • 20.00 - 22.00 – Kozy, ovce a další partnerky (erotický pořad pro dospělé muže)
  • 22.05 - 23.30 – Noční hudební proud s názvem U pastýřské píšťaly


Sluničkáři. Kolik z nich si samo vydělává na živobytí?

   Možná, že "Chechtavý tygr" z "Neviditelného psa", ze kterého jsem tenhle kousek textu okopíroval to považuje za velkou legraci. Mi ale zatrnulo. Může to se přihodit...


=======================================

Ne, nepíšu ani o migraci, ani o islámu jako takovém. To jsou věci vlastně nezměnitelné, existující a obecně známé. Píšu o podvodech a manipulacích kolem toho se kupících. I proto se mnohé události dostávají mimo naši schopnost běh světa jakkoliv, byť minimálně ovlivňovat. 
A to mě zlobí. 

11 komentářů:

  1. Och. Du spat a najednou další velmi naléhavé výstražné přeužitečné n ě c o ! Ráno víc. Nebo spíš až se vrátím z toho, nač se MOC těším - na miniaturním nádražíčku mého krajského města stojí konečně můj nedočkavě očekávaný LEGIOVLAK! Velkolepá velkorysá grandiózní akce, předlouho a minuciózně připravovaná, zpřítomňující konečně současníkům neuvěřitelnou ANABÁZI devadesáti tisíc vojáků dosud neexistujícího státu přes celý kontinent a pak i zbytek zeměkoule. Aby se pak z chodu hned jali dobývat Slovensko.
    S tím programem TV je to paráda. Inteligentní a přitom vtipné a k zamyšlení: nebylo by to takové?
    Nebude?!

    OdpovědětVymazat
  2. Kocoure, mé názory jsou odlišné od těch z tábora proimigrantského i protimigranstkého. Tak jako v lecčem ostatním. Obě strany užívají špinavou propagandu. Migranty chápu. Naprosto. Chtějí se mít lépe a přitom po svém. Nebo jen jakkoli lépe a mnozí nevědí co to obnáší. Některým je skutečně zle a jde jim o přežití, třebaže ne holé, některým není až tak zle, jen si chtějí polepšit že se dostanou do "ráje". Někteří podlehli vizi výkladních skříní, která jim je zprostředkovávána, jak jinak, než našimi technologiemi, někteří podlehli propagandě tak jako podléhají jiní v jiném. Například účastníci dětských křížových výprav tak jako v běhu času i stoupenci náboženských a politických hnutí. V lidské historii nijak výjimečné, spíše pravidlem. Je to jejich "human action". Chápu každého, kdo si chce polepšit. I za tu cenu, že mě podřeže, je-li to z jeho pohledu potřebné. Rozumím tomu.

    Ovšem na druhou stranu mi to nebrání v tom, abych stejně tak vehementně bránil své zájmy a svůj život a to i s použitím nejkrajnějších prostředků. Pozoruji velmi nebezpečný jev. Snahu politiků, kteří si uvědomili vlastní ohrožení, neboť právě oni svojí hloupostí, omezeností či zaprodaností toto způsobili, odvrátit pozornost a tedy hněv od sebe a přenést ho na migranty ale i na muslimy obecně. Protože si zatím pamatuji víc než dnešní datum, vnímám jak se jejich rétorika mění. A stejně tak i média. Přibývá zpráv z "jiného pohledu" už ne "sluníčkářského". Nasliněný prst ve větru. To čím jsme zaplavováni, je snaha odvrátit pozornost od fundamentálních a dlouhodobých příčin spočívajících v politice politiků euroamerické oblasti reprezentujících ekonomické zájmy, které se za tím skrývají. Daří se jim předstírat, že nynější kocovina není důsledkem včerejšího flámu. Daří se jim zakrývat, třebaže se příliš nemusejí snažit, protože většina lidí nepřemýšlí tak komplexně a dalekosáhle, řetěz příčin a důsledků.

    OdpovědětVymazat

  3. Podstata je ne v tom, že migranti a muslimové jsou "zlí" a mají všechny špatné vlastnosti, které jsou jim přičítány, protože v propagandě logicky soupeř, protivník, nepřítel je samozřejmě blbý, tupý, bezcharakterní hajzl, tak jako my jme propagandisty druhé strany líčeni podobně, ale v tom, že my sami se oslabujeme, sami ničíme kulturu, která nás udělala úspěšnými. V tom si vystačíme sami se sebou. Tak jako jsme si vystačili v posledních dvou sebevražedných světových válkách, jejichž následky pociťujeme dosud a tak je budou pociťovat další generace. Protože zásadně změnily svět. Protože byly zmařeny nejen zdroje, které mohly být využity jinak, ale životy desítky milionů lidí na všech frontách i v zápolí, vojáků i civilistů. Nejen jejich životy, ale životy všech těch, kterým v důsledku toho postihl osud se nenarodit. Lidí i velmi kvalitních a to na všech stranách. A ovšem, i lidí elitních, a aniž bych to chtěl jednostranně zdůrazňovat jak je to v některých intelektuálních kruzích v kursu, počítaje v to Židy, jejichž utracené miliony Německo vyměnilo za muslimy. Což nestačí, například, pozorovat příčiny a následky za poslední dvě století, vedoucí k nynějšímu stavu? Je nám předstíráno, že včera jako by nebylo. Že zčistajasna. Není žádného zčistajasna.

    Tak i příčina toho čím se cítíme být ohroženi, není zčistajasna, ale je dlouhodobá, komplexni a především naše vnitřní. O co jde těm, kteří se probrali a najednou burcuji? O nás? Ne jde o ně. Z lidí udělali bezbranné ovce a teď je burcují aby je ochránily? Ve svatém zápalu, z ideologické blbosti, neboť a nejen i "pravice" má své Bilaky a Jakeše, se přinejmenším podíleli na výplachu hodnot, které přetrvaly šestiletou vládu Třetí Říše i čtyřicet let "komunismu"? Aby v nastalém vakuu, "co teď" si našli jiná náboženství jako ekologismus, homosexualismus, genderismus, všemožné esoterické idiotismy, samozřejmě, že jak jinak, s obchodním pozadím, a nyní antiislamismus reagující na islamismus, který je důsledkem dlouhodobé euroamerické politiky. Jejich vinou a samozřejmě že naší, protože (no ono je to složitější) si své politiky "svobodně" vybíráme podle toho jak jsme manipulováni, jsme v situaci ve které jsme. Prakticky nesamostatní v základních potřebách, zbaveni armády, s tím torzem, které nám zbylo, fungující jako pomocný manipul pro akce cizích legií v cizině a pro potlačení případné vnitřní vzpoury ovcí pokud by přestala zabírat mediální masáž a sedativum relativního blahobytu (otázka je jak ještě dlouho) nelze ochránit hranice ani před neozbrojenými stěhovalci. Se staženou prdelí sledujeme události ve Čtvrté říši zvané Evropská unie, že jestliže tam dostanou ujímání, my se z toho posereme až za ušima. Protože doposud nám bylo určeno držet hubu a krok, nyní je žádáno abychom na sebe převzali část břemene vzešlého jejich politiky, ke které nám bylo souzeno mlčet. A jak máme čelit takovým nebezpečím, když nejsme schopni ani u nás prosazovat naše zákony? Když nejsme schopni se bránit ani zdejším zločincům? Když nejsme schopni zajistit řád u sebe? Když nejsme schopni se sami mezi sebou dohodnout a vybrat si vedoucí politiky a jestliže vidíme, že si počínají špatně, vybrat místo nich lepší? A stejně tak i v případě zákonů?

    Ano, můžeme se odstěhovat do hor. Ty se budou bourat nakonec...
    Mezi tím dál budeme Mlokům dodávat zbraně a výbušniny. A nechat se stříhat. Jako ovce.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, ano, ano.

    Pokud upozorňuji na islámské zvyky tak je to proto, že se snažím oponovat sluníčkářům, kteří tvrdí, že tyhle dvě kultury jsou kompatibilní. Ale to k sakru NEJSOU. Islám se vyvinul za určitých historických i geografických podmínek a je takový, jaký je. Nepopouzí mě to, tak jak mě nepopouzí, že moji přítulní kocouři loví ptáčky - tedy pokud bych jim to umožnil.

    Naše vina... Já prosím nejsem ani vlastníkem, ani podílníkem nějakého zbrojařského komplexu. Tak jako jsem nepoužíval dobrodiní levné práce Turků, jako náš velký soused. Takže já necítím vinu.
    A toho "krknutí zešílevší EU" se bojím. Vlastně toho nejvíc. Protože máme mezi migranty pověst "zlého, lakomého Čecha" a to nás chrání před intenzivnějším zájmem. To je moc fajn, otázka zní, jak dlouho to vydrží. Pokud se v Německu zvedne vlna odporu a Anděla a spol. obrátí, přijdou k nám pravě ti zklamaní, frustrovaní, bez jakýchkoliv kořenů v Evropě. A situace nemá rozumné řešení. Vracet takové mmnožství lidí je logisticky neřešitelné, ani když bych nepočítal s tím, že je země původu prostě odmítnou přijmout.

    A laxnost, kdy se společenské myšlení lidí omezuje na nenávisti (ty předvolební "hnojomety" jsou toho důkazem) a tupý souhlas. Nejen kvalita rozpékaných housek, ale i předžvýkaných informací vede v zájmech publika. Láce. Nemáme občanskou společnost. To už Poláci jsou na tom líp. Naši na heslo "Krev, poty a slzy" zareagují tím, že zvolí někoho, kdo jim něco slíbí bez práce.

    Nebo: dodatečné vyřizování si účtů politiků pomocí policie a soudů. Pokud budu mít někdy více času, podívám se do historie, jak se "ex post" u nás v Kotlince likvidovali bývalí političtí protivníci. Což souvisí s tím, že politika a hmotný prospěch jsou u nás zcela provázané. A budou. Úplatný politik, policista, soudce nebo soudní znalec. Vždyť to je ten pravý horor. Ne nějaká "domácí zabíjačka" v Horní Dolní. A souvisí to i s "ptydepe" v používané řeči. Slova mají nové, zcela nečekané významy. Když řeknu "moje přítelkyně", všichni si to přeloží tak, že s ní spím. Ne, že se občas sejdeme a pokecáme o životě a že ji v bytě vyměním žárovku a ona mi za to upeče buřty na pivu, které miluji a žena je neumí.

    No nic, venku je krásně a tak se raději pustím do práce. Koncert Puccini gala ještě není hotový. [;>/

    OdpovědětVymazat
  5. Kocoure, také necítím vinu. S velkou nelibostí pozoruji snahu přenést kocovinu z vlastního flámu na mě.

    OdpovědětVymazat
  6. Přítelkyně, to je ještě dobré. Ale mít přítele...
    Přátele, to ještě ano. Ale přítele...
    Stalo se podobně jako se soudruhem.
    Newspeak.
    Frčím za povinnostmi a prohlédnout jestli se vyplatí snažit se zprovoznit onen gramofon.

    OdpovědětVymazat
  7. Zpravodajství:

    V pozadí za zpravodajsky-mediální akcí s Werichem, jsou cítit vychytralé zpravodajské hlavy. Pakliže tam za tím vším v pozadí ti zpravodajští hajzlíci neseděli už od začátku (pokládám za pravděpodobnější variantu, že ano), tak rozhodně obratně využili situaci, když jim někdo „nahrál na smeč“. Rukopis toho všeho mi sedí spíš ke strýčkovi Samovi spoza oceánu. Může to také být výcvikem, nebo tím, že místním opicím nějaký zaoceánský opičák dobře radil. Nejspíš asi tím vším tak trochu najednou.

    Ať je to jak chce, situace v Německu se houpe a tady je zjevně vidět snaha udržet jakýs takýs klid aspoň na periferiích. Předpokládám, že zemětřesení pod sluníčkářskými zadnicemi, které je nakonec smete, začne směrem z Británie, Německa, Francie a Holandska. Jsou to politování hodní pitomci. Dokud za slušný plat dělali Quislingy proti svým vlastním lidem, byli dobří. Teď, když jsou na „odpis“, budou bez skrupulí předhozeni k defenestraci či ubodání vidlemi a najde se jiný funkční model v čele s novou generací něčeho jiného a někoho nového. My tady odsud to celkové klima ovlivníme jen těžko, můžeme se jen pokusit minimalizovat škody a držet se aspoň trochu stranou, až začnou lítat třísky u těch opravdu velkých a ony v Německu už tak nějak lítají a to je ten proces teprve na začátku. Jde z toho spíš mráz po zádech.

    Newspeak:

    Silně mi leze na nervy, protože než si jeden s někým pořádně popovídá, musí se nejdřív domluvit na tom, co které slovo znamená a mě už to opravdu nebaví...

    OdpovědětVymazat
  8. Draku ano to je rozumné. Jsem téhož názoru.

    OdpovědětVymazat
  9. 1984 + Animal Farm. Plus ti mloci.

    OdpovědětVymazat
  10. Dění dříve a dění nyní:

    Celkově ta mozaika dává dohromady poměrně pochmurný, ale zřetelný obrázek toho, že zaoceánské opice z nějakého zatím poněkud záhadného důvodu destabilisují situaci v Evropě, na BV a tak různě v Asii a kolem Ruska. O moc víc z toho zatím vidět není. Obávám se, že si ve své sebestředné blbosti a aroganci nejsou příliš vědomi toho, co by tím mohli způsobit. Kdyby si vědomi byli, že by jim to bylo fuk, je to pod jejich rozlišovací schopnost. Že by se to v konečném důsledku mohlo obrátit i proti nim samotným a smést je to třeba i s celou zeměkoulí, tak to je obávám se také ani nenapadne. Zkrátka svět je zjevně v těch nejlepších rukách, chce-li se nakonec dohrabat k něčemu hodně ošklivému.

    OdpovědětVymazat
  11. TO je síla, TO JE SÍLA!
    Torzo armády, korumpovaná policie, soudci, znalci, advokáti, politici, a DRAK? Předpokládá, že zemětřesení pod sluníčkářskými zadnicemi, které je nakonec smete, začne. Já taky, a pokud "TO" jen trochu půjde, přidám se a pokusím si "vyřídit" své problémy, nebo to o čem si to myslím. Bylo, je a bude!
    Už ať začne mrznout, pak se uvidí.
    4P

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)