Prohledat tento blog

středa 11. listopadu 2015

Goebbels podruhé aneb Tak se to dělá!

Jedna z fotografií Karla Richtera




   Propagace se nám konečně zkvalitňuje. Není už prvoplánově primitivní. Starají se o to i nové "neziskovky", které ve veřejném prostoru řeší problémy, které žádná řešení nepotřebují. Vezmeme-li si třeba takovou Genderovou expertní komoru České republiky, tak jediným opravdu viditelným výstupem celé organizace o více než 70 členkách (a jednom členu), podporované Norskými fondy a podobnými organizacemi za 3/4 roku její existence je prosazení zákazu fotografií aktů Karla Richtera na půdě Knihovny Akademie věd. 

Ale možná je to úplně jinak...


Fotograf Karel Richter
   Mokrý kolodiový proces je sice nesmírně zajímavý prastarý fotografický postup, hlavně pro nás, odchovance filmů a papírů FOMA, ale v době digitální je už skutečně zapomenutý. Staří fotografové o něm aspoň četli, mladí o něm už neví zhola nic. Návštěvnost takové výstavy pořádané v prostorách knihovna AV by asi nebyla valná. Nahota modelek je v dnešní době pro návštěvnost naprosto nepodstatná - v každém novinovém stánku najdete nahoty násobně. A barevné a drsnější.

   A tak se fotograf rozhodl k ráznému kroku. Představuji si to tak, že se anonymně "udal" u výše zmíněných ženských organizací, tvořených povětšinou absolventkami sociologických studií na Univerzitě Karlově. Kromě samotných "vědkyň" v poněkud neuchopitelných oborech společenských věd tam najdete i bývalé finalistky Miss ČR i jiné, dozajista krásné mladé ženy, které by si určitě zasloužily být foceny spíše než modelky, které použil "macho" Karel Richter. 
(To ovšem muselo mladé dámy z GEKC hluboce urazit.) 

   Nevím, zda se byly na výstavu podívat všechny nebo jen vyslaly delegaci, ale výsledkem byl "velký genderový protest". Vedení knihovny se diktátu podvolilo, jak jinak, necítí se asi na svých postech dostatečně bezpečně a tak je "organizace" - je to skutečně tvrdé jádro genderového hnutí - přečtěte si, co musí splnit nově se hlásící členka - dokázala za čtyři dny zcela zviklat. 

   Protože do vedení Knihovny budou patrně patřit poněkud postarší pánové, určitě je zaujala především forma prohlášení. Slovník onoho pamfletu by si ještě mohli pamatovat.

"Výstava nedává žádné odpovědi na palčivé otázky dneška ani historie. Nedává si za cíl představit unikátní historické techniky ani nenaznačuje nový úhel pohledu."
   Tyhle věty mohly vyjít v Rudém právu v roce 1955 a skvěle by zapadly do ducha doby. Příbuznost je zcela zjevná. Lze se tomu smát, ale zároveň z toho jde hrůza. Jako v roce 1955 - píše Ondřej Neff.   
Mgr. Kateřina Cidlinská,
 finalistka soutěže Miss České republiky
a bojovnice za práva žen
   Načež byla výstava  zakázána. Není to ovšem žádná prohra fotografa, nýbrž přesně naopak. Zprávy o odvolání výstavy se objevuje v médiích, lidé se diví, někteří i pohoršují, ale hlavně - prohlížejí si inkriminované fotografie na internetu. Nejen na stránkách autora ale i leckde jinde. 

   Dovedete si představit, na kolik by přišla taková reklama, kdyby se zadávala nějaké PR agentuře? Takhle to má Karlík Richterů zcela zadarmo. Tomu říkám skutečně inteligentní počin. Jak v tom židovském vtipu o mladém Roubíčkovi, který každý večer večer pozoruje  z protějšího domu, jak se mladá slečna  Kohnovic chystá na lože. A Kohn, vyzván svou Sárou aby to zakoupil do závěsy, místo toho přestěhuje do onoho pokoje svou starou dobrou Sáru a praví: "A teď si ty závěsy koupí mladý Roubíček!" 
Inu, sousloví "hloupý žid" je protimluv. 

   A až bude chtít Karel Richter někde vystavit své originály, věřím, že mu několik výstavních síni nabídne vhodný termín i přívětivou cenu. Zájem publika je téměř zaručen."A zadarmo!", jak říká v TV reklamě Béda Trávníček.



Jistě, je to jen moje představa. 
Ale uznejte - nezní to docela pravděpodobně?

===============================

Jak už je mým zvykem - dodatek: 


   Barbora Havelková, která přednáší právo na Oxfordské univerzitě předvedla ve svém článku přesně to, co lidem (nejen mužům nebo "ženám v područí mužů") na feministkách vadí. Ublížený postoj, vyargumentovaný zdánlivě nerovnoprávným postavením žen. Maně mě napadá, proč mezi feministky nepatří třeba atomová lady Dana Drábová nebo ředitelka ERÚ Alena Vitásková - nebo kterákoliv jiná úspěšná žena, tu i ve světě. Asi proto, že tyhle nikdy nehodlaly poměřovat kvalitu člověka na základě toho, co má mezi nohama.  

   Jestlipak se naše feministky dokáží  také angažovat v totální nerovnosti žen v islámském světě?  Pravděpodobně nikoliv - tahle očividnost je pro ně nezajímá. Je totiž nebezpečná.

   Celý článek se dá nazvat "slovním průjmem s použitím odborných výrazů". Jedna skvělá citace na závěr: "K umlčení podle mého došlo teprve v momentě, kdy se část české mediální a internetové (převážně mužské) veřejnosti rozhodla, že feministky nemají ve veřejném prostoru co vystupovat, protože jsou pro oko nelibé a pro pohlavní orgán nezajímavé." 
(Barbora Havelková, Lidovky)

Nemá nakonec i pravdu?

51 komentářů:

  1. ST

    Zákaz je nepochopitelně hloupý. Doklad omezenosti. Jako by žena nebyla odjakživa estetickým objektem.
    Ty fotografie nebyly nijak pohoršující, byly stylizované.
    Inu, vykazuje se činnost... Proč tomu požadavku ale vůbec dotyční vyhověli?

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím Stello,

    že je to především důkaz nafoukanosti těch mladých dam. Důkaz o škodlivosti nesmyslného vzdělávání pro vzdělávání, které způsobuje u absolventů pocit, že jsou společnosti k ničemu. Už i balzamovač mrtvol je užitečnější profese.

    A k předpos*anosti těch pánů ve vedení knihovny: Ty chápu ještě méně než ty mladé dámy. A tuhle (bohužel tak českou) vlastnost "jen nenazlobit mocnějšího" považuji i za největší průšvih při "zvládání uprchlické vlny".

    Ale nejsme v tom sami. Je to společná vlastnost celé tzv. západní společnosti. Bude-li ještě nějaký dějepis, bude tam naše epocha popsána jako období rozmařilosti a dekadence.

    OdpovědětVymazat
  3. Dochází mi to, to jsou TY Pražské ŠTĚKNY. !! jAJA.
    4P

    OdpovědětVymazat
  4. Tojo, KOCOURE, Karlík je šikula. Takhle podobně, jak jsem si všimla, si umí přitahovat pozornost i dva hoši momentálně na výsluní, jeden je Cibulka a druhý Bouček. Jeden v televizi a druhý v rádiu. Až tak to dovedou, že už je přecibulkováno i přeboučkováno. A kšefty se hýbají. Kdo umí, ten umí. Jak je to dál, víš.

    OdpovědětVymazat
  5. Astro, ano, je to způsob jak se zviditelnit.
    Ony potrhlé genderistky jsou mi lhostejné stejně jako to co činí. Nanejvýš obtížné bzučení mouchy. Ale to, že jim bylo dořáno sluchu, čeho se obával vrchní knihovník, že mají takovou moc? Že si budou stěžovat a budou vyslyšeny, když jim nebude vyhověno? Nebo se vrchní knihovník nemusel až tak přemáhat, protože....

    OdpovědětVymazat
  6. SCHU - checht - nemusel se přemáhat, protože...! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. (1)
    Celá ta záležitost kolem Karla Richtra a jeho fotografií má několik rovin:

    1) Že by to byl úspěšný pokus o PR zdarma?:

    O Karlovi Richtrovi jsem až dosud pomalu ani nevěděl, že existuje. Ne, že bych byl až takový ignorant, ale řekněme, že se až dosud (ne)projevoval ve veřejném tak tiše a skromně, že jsem na něj prostě nenarazil. Otázka, zda takto „vydatné“ PR, za které by jinak musel zaplatit docela slušné peníze a které má nyní dík feministkám a předposranosti činovníků AV ČR zdarma, není ve skutečnosti vlastně velice chytrým nápadem, jak se k tomu mohutnému PR dostat a zároveň nemuset ty peníze vynaložit. Jestli to tak je, klobouk dolů, je to inspirativní, to by se někdy mohlo i hodit :-)

    2) Zbabělost a podřízenost vedení knihovny:

    Nejvíce negativním hrdinou tohoto případu je pro mě jednoznačně ten pán z knihovny AV ČR, který zrušil výstavu. Podle mého názoru měl poslat ty arogantní profesionální ježibaby do háje a vykázat je do patřičných mezí. Takto, za těchto okolností ve mně zůstává intensivní směs pocitů hnusu, opovržení a zmaru nad tím, do jakých institucí a lidí v nich, jdou mimo jiné i moje peníze.

    3) Existence prapodivných spolků, jako je GEK ČR:

    Beru na vědomí, že projevem svobody shromažďovací a dalších ústavních svobod může být i vznik velice podivných spolků, třeba i takových, jako je GEK ČR, Kongres žen a dalších. Jakkoliv mi spolky profesionálních ježibab mohou připadat odpudivé, otravné, nežádoucí až vyloženě škodlivé, rozhodně bych jim neubíral právo vznikat, působit a projevovat se. Jakmile by se mi ale nějak začaly plést do toho, co dělám, neváhal bych s tím poslat je do dalek a hájit si svůj prostor a práva.

    4) Rovina financování prapodivných spolků:

    Když se člověk podívá kupříkladu na GEK ČR trošku víc zblízka, zahlédne tam jakési zmínky o Norských fondech, tedy jinak řečeno zahraniční financování. Jakmile máte někde financování, automaticky to předpokládá i tomu odpovídající vliv na činnost spolku. A jakkoliv bych ctil shromažďovací a další ústavní svobody, tak u zahraničního financování spolků bych byl mnohem opatrnější a mnohem rezervovanější. Nemyslím si, že je třeba jít na to tak tvrdě jako v Rusku, nicméně je třeba zajistit si určitou dostatečnou míru kontroly a vlivu nad tím, kdo, co a koho a za jakých okolností smí ze zahraničí na tomto území financovat. Vzpomeňme například na Jihočeské matky a kravály kolem Temelína. To vše by v takové destruktivní intensitě bez štědrého penězovodu z Rakouska rozhodně možné nebylo.

    OdpovědětVymazat
  8. (2)

    5) Chronické selhávání státu a lidí ve státem financovaných institucích:

    Sledujíc naprostou neschopnost státu, jeho institucí a lidí v nich zaměstnávaných hájit zájmy nás všech a naopak až příliš vstřícnou a předposranou ochotu sednout si na zadek před jakýmkoliv uřvaným otrapou a kraválistou, kapitulovat a ustoupit, zažívám další silnou směs pocitů hnusu, opovržení a zmaru nad tím, do jakých institucí a lidí v nich, jdou mimo jiné i moje peníze.

    Shrnutí:

    Směrem ke státu a jeho institucím je shrnutí takové, že jestliže se tato celková neblahá situace nezmění a do čela těchto institucí budou i nadále instalováni lidé třeba i náležitě vzdělaní, ale naprosto bez odpovídajících povahových vlastností, situace se nezlepší a celek zvaný český stát ztratí právo na to, aby měl jakoukoliv další budoucnost. V této žalostné podobě je zjevné, jak si tady každý kraválista a zmetek cloumá čím chce, kým chce, kdy chce a jak moc chce. Můj hněv a znechucení směřuje nejen vůči tomu pánovi co „stáhl ocas“ a „zrušil“ výstavu, to je to nejmenší. Mně se hodně nelíbí ta vstřícná předposranost vůči Norským fondům a jiným zahraničním ne zrovna slušným a průhledným a institucím a fondům. To jsme takoví nuzáci, drbani a žebráci, že si neumíme a nemůžeme odfinancovat svoje vlastní spolky za svoje vlastní peníze a tak, aby nám tu nedělaly tribuny a vlivové exponentury kdejakého hajzla, který si vzpomene, že tu prostřednictvím těchto nastrčených a navrčených lidiček s vybrakovanými mozky a uřvanými držkami, bude hájit své zájmy na tomto území? Opravdu jsme na tom tak špatně? Opravdu jsou naši zákonodárci, exekutiva, policajti, tajné služby a další instituce toho předraženého a neefektivního bordelu a cirkusu na tom tak špatně, že nechají všechno a všechny napospas kterémukoliv zmetkovi, který si vzpomene a umane si, že bude tropit vyrvál?

    Směrem k feministkám a jiným kraválistkám:

    Nikdy jsem tyto profesionální ani amatérské ježibaby nebral vážně. Vážím si ženských inteligentních, rázných, pracovitých, jejichž práce hovoří za ně sama a nepotřebují někom řvát rovnou až do ucha, aby si toho všiml. Ve vědě i jinde máme poměrně dost takových, například Danu Drábovou.

    Řve-li mi kdosi cosi naprosto smyšleného, prolhaného, kontraproduktivního a zároveň i sprostého nahlas a přímo do ucha, pošlu ho do háje, nebudu se s ním bavit a nebudu ho brát vážně. To je asi tak můj názor na GEK ČR, Ženský kongres a další podobné spolky, vím že existují, považuji jejich existenci za zbytečnou v lepším případě a za kontraproduktivní v těch horších, jako je třeba tento.

    Tento můj v zásadě pohrdavý postoj vůči těmto spolkům by se mohl i změnit, ale to by ty dámy musely předvést něco užitečného, nebo statečného. Kdyby se například velmi nahlas ozval nějaký ten zastánce islámu a obhajoval podřízené a podřadné postavení žen v něm a v islámem postižených společnostech, tak kdyby byl takovýto zarostlý opičák ihned po takovém vystoupení napaden členkami nějakého ženského spolku, zbaven turbanu a poté i všech chlupů na hlavě, nejlépe bolestivě a po jednom, pinzetami a poté nakopán jehlovým kramflekem do pozadí, aby tam měl pár děr navíc, a poté vyhozen držkou na chodník, uznal bych, že ty spolky k něčemu jsou a začal bych je ze všech sil podporovat. Za dané situace, tedy s neprůhledným finančním pozadím a zjevnými sklony k otravování veřejného prostoru cítím vůči nim jen hluboké pohrdání.

    OdpovědětVymazat
  9. Ty profesionální baby a jejich zastydlou erotiku bez špetky obdivu k ženskému tělu, potažmo tedy k sobě - bych všechny naházela do jednoho pytle a hodila do Vltavy. Rozhodně s rozhořčeným DRAKEM souhlasím! A přidávým se k jeho názorům. Jsou to prudérní maškary, spolek starých slečen a nepřejícných bab, zřejmě už nad hrobem. A chtěla bych mít jejich starosti!

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě jsem zapomněla dodat, že pohled na krásné ženské tělo je dokonalost sama. A to jsem stopro hetero.

    OdpovědětVymazat
  11. Co je divné Astro
    - to jsou ženské mladé, kolem třicítky. tři jsem si dokonce vyhledal na netu. Nejsou to žádné čarodějnice od pohledu. Možná nemají rády chlapy (kolik tam bude lesbiček?) ale i lesbička se může chovat normálně. Tak jako gay. V našem Ústavu je jich víc, než v okolní populaci (vždycky bylo) ale nejsou s nimi žádné větší problémy. Nejvíc problémů je s opravdu mladými homosexuály, kteří mají nezdolnou touhu všem okolo sdělovat, že jsou "homo". Smějí se jim i starší gayové, kteří si často dělají legraci i sami ze sebe. Nikdo nezná tak skvělé vtipy "o buzerantech", jako naši gayové. A málokdo se jim dokáže tak srdečně zasmát jako oni.

    Postoj oněch mladých dam je ale nespíš kombinován s pocity vlastní nedůležitosti, neschopnosti se jakkoliv prosadit. Tak to hrají na "intelekt". Zajímavé je, že když se setkáte se skutečně inteligentní lesbičkou (s jednou jsem kdysi pracoval, byla to režisérka - výborná), tak na to, že má přítelkyni a ne přítele přijdete až po čase a jen náhodou. Tyhle nemají pocit, že by se ženy měly preferovat jen proto, že jsou ženy.
    Skutečně nadaná žena, když chce, tak se prosadí vždy v jakémkoliv, i v čistě mužském kolektivu. To, co provádějí se nejspíš podobá vědecky pojaté "Pride Gay Parade" v čistě ženském provedení.

    S Drakem nelze nesouhlasit. To bych musel nesouhlasit i sám se sebou.

    OdpovědětVymazat
  12. VíŠ, KOCOURE, jak se takovým typům žen říká? Kyselý prdele! Bez prominutí. Jinak se nazvat nedají. Jsou to modrý prudérní fusekle, které mají věšinou zbabraný život, a to, že mají možnost ovlivňovat, je pro ně naprostá rozkoš, protože jinou nepoznaly. Konečně někdo musí poslechnout je. Jsou to v domácnosti většinou uťápnuté ženušky. Lesbičky to budou těžko, protože ty by krásu ženy hodnotily rozhodně kladně.

    Vzpomněla jsem si na příhodu. V tramvaji narváno. Vpravo ode mě seděla nádherná mladá žena. Černé hladké vlasy, stříbřitě modré jiskřící oči, kousek k zarámování. Nad ní stála holka, všední, obyčejná. Pomalu se sklonila k černovlásce a něco jí dlouho šeptala. Viděla jsem, jak ta krásná pod těmi slovy tála, rozkvétala, mhouřila slastě oči a podívala se na tu nad sebou takovým způsobem, že bylo všechno jasné. To bylo moje první blízké setkání s "jiným druhem" lidí. Fascinovalo mě to jejich propojení. Pochopila jsem za těch pár minut něco ze života lesbiček. Jen mi bylo líto, protože jsem zvědavá, že jsem neslyšela, co si vyslechla ta krásná. :-)
    (Ale to byla jen taková poznámka na okraj).

    OdpovědětVymazat
  13. Samozřejmě můžu jen podepsat. A malé doporučení: co tak místo Genderová říkat Pohlavní komora? Linguisticko-právně nenapadnutelné-!
    Naprosto souzním s tím, že nejvíc zaráží ta okamžitá zcela zbytečná kapitulace ČAV. Pokud za tím vůbec není cos jiného, osobního třeba - ? Člověk jen otevře a sklapne hubu. Kde je hrdost? Důstojnost? Povýšenost nad kýmsi zvenku - ?
    A, prosím, kde ta knihovna je? Co je to za budovu?
    Má matička už spočteno, kolik je v ní karyatid, potřebných urychleného zahalení či otesání?
    Resumé: k---a, to nejsou JINÉ PROBLÉMY?!

    OdpovědětVymazat
  14. Genderová = pohlavní / Jakubovi S.:

    Ano, souhlas, díky za přihrávku na smeč :-) Opravdu nemám příliš pochopení pro velmi rozšířený plevelný zlozvyk naší současnosti, kdy každý debil, který vlastně nemá co by ostatním řekl a zároveň s tím cítí tu potřebu se vyslovit, šíří ty jeho většinou nic neříkající bláboly užívaje co největšího počtu cizích slov, snažíce se tak zamaskovat ten holý prostý fakt, že vlastně nemá co by kloudného řekl. Musím se přiznat, že to mým uším zní velmi nelibě až vyloženě otravně.

    Když už se tak vyžívají v těch cizích slovech a už se tu o nich mluví, tak té organisaci by se nemělo říkat komora, ale camorra, přesněji to vystihuje podstatu jejího působení na okolí, tedy sekýrování a zastrašování.

    OdpovědětVymazat
  15. Knihovna AV ČR / Jakubovi S.:

    Knihovna AV ČR, je k nalezení na Národní třídě 3, naproti Národnímu divadlu, tedy poměrně prestižní instituce s poměrně prestižní adresou. Proto mi také poněkud zarazila ta rychlost „stažení ocasu“ a podřízení uvřískaným kraválistkám.

    A to nejsou jiné problémy / Jakubovi S.:

    Ano jsou haldy, ale kdo by se takovými „prkotinkami“ zabýval, když může řešit důležité kraviny?

    Příhoda z tramvaje / Astře:

    Já to těm děvčatům přeji. Nemyslím si, že by se ty city a to, co si vzájemně říkají příliš odlišovalo od toho, co říkají chlapi ženským, ženské chlapům, případně kluci klukům. Podstatné je, že k sobě navzájem něco hezkého cítí a sdělují si to. Je to ale především mezi těmi dvěma jedinci a ostatním je po tom houby a soukromí těch dvou je třeba respektovat a dopřát jim ho, stejně jako si střežit to svoje vlastní :-)

    Bzučení mouchy / Obuvníkovi:

    Jejich slova jsou bzučením mouchy v mých uších, řečeno slovy Egypťana Sinuheta od Miky Waltariho. Moc pěkná kniha, smutná a proto reálná.

    Mimochodem, není moucha jako moucha a není bzučení jako bzučení. Někdy se stane, že dovnitř zaletí tak protivně bzučící moucha, že se to prostě nedá vydržet, člověk popadne plácačku a buď tu potvoru protivnou vystrnadí za okno, nebo jí bez slitování praští po palici, když tedy ten blbý hmyz nepochopí ty náznaky, aby vypadl za okno... Podobně na mě působí ty profesionální ježibaby, když ozývají hlasitěji a protivněji, nežli je slušné a přijatelné.

    Přirovnání ježibab ke kraválistům organisujícím Gay Pride Parade / StK:

    Řekl bych, že tady Jsi trefil hřebík na hlavičku, ano, vnímám to velmi podobně a považují tyto projevy za podobně nevhodné, nevkusné a nežádoucí, jak ty vyrvály propagující vrozenou odlišnost. Padlé na hlavu a naprosto k ničemu, nebo přesněji, k ničemu dobrému a kloudnému. Každý se nějak narodíme, s nějakým pohlavím a s nějakou orientací a s nějakými schopnostmi a talenty. To není zásluha naše, to je buď naše klika, nebo smůla, ale nezakládá to ani důvod k nějaké hrdosti či studu, kdo nemá v palici naděláno, vnímá to neutrálně. Hrdý mohu být jedině na výsledky vlastní práce a úsilí, jenomže to je u většiny těch uřvaných kraválistů v lepším případě na nule, v horším spíš v záporných hodnotách a tak odvádějí pozornost jinam, místo aby sklapli a dali ostatním svatý klid a pokoj. Je to ale především obrovská chyba těch ostatních, že ty kraválisty s něčím takovým nepošlou tiše, slušně, ale nekompromisně do háje...

    OdpovědětVymazat
  16. Nemáte dnes paraskavedekatriafobii?
    Nechejte -pedie ap. a zkuste použít třeba i vlastní mozek. Neznáte základní řecká slova? Paraskevé = pátek, dekatreís - ale to už vám říkat nemusím, že...
    U mne už to začalo. Ptá se mne (naštěstí písemně) kolega a přítel, jak jsem pokročil v převodu starého teologicko-historického textu pro něj. Já jsem ovšem eště nezačal.
    Zato jsem ráno zase zaplnil vršek radiátorů novýma křížalama. A bude tykvovojablečnošvestičkový závin s nepatrným podílem hrozinek, ořechů, zázvoru, skořice, muškátu(?), třtinového cukru(?) a tak. No to podle okamžité nálady, inspirace, času a tak. A pak prý su (pro súsedy kolem) hlúpý inťoš k ničemu. Šak toto oni nevíja, a nemosíja!

    OdpovědětVymazat
  17. Draku, moucha.... Viděl jsem mrňavou kvadroptéru doslova do dlaně. Jen hračička, ale pěkná hračička. Napadlo mě, co něco takového doplněného o mikropočítač, senzory a lapadlo, sprejovadlo či elektrické hubidlo. Čekající na nabíjecí základně, sledující prostor a číhající na letící hmyz, nejen mouchy ale i komáry. Po zásahu se vrátí čekat na základnu.

    Ve větším provedení jako strážce... Velký dron, který unese zrcadlovku či velkou kameru, unese i zbraň či nálož. Na kmotra Mrázka by místo střelce čekal ozbrojený dron zaparkovaný někde na střeše, sledující prostor a čekající na povel. Když fotáky mají rozpoznávání obličejů...systém ostření stačí spojit se zaměřovacím. Pak případně i bez pokynu.

    Předvídám, že brzy z hraček povstanou roboty. Misto primitivních "robotických" vysvačů či travních sekaček multifunkční robotická zařízení, nejen uklízedla. Poseká, vypleje, vyčistí a navíc ohlídá. To bude jen začátek. Zábavními hračkami je trh nasycený. Roboti jsou za dveřmi. Bude to velmi zajímavé, na druhou stranui to nebude stranda.

    Atentát či teroristický útok? Dron nesoucí nálož, chemickou či biologickou zbraň. Stačí zadat GPS souřadnice nebo k přesnému navedení použít mikrovysílač umístěný u cíle. Ovládat před net. Dron se při čo po akci sám zničí, jako konstrukční materiál lze použít vhodnou výbušninu jako součást kompozitu. A je tu rozpoznávání obličejů. Atentátník už nebude muset osobně riskovat. Šakal by použil dron. Budou drony zločinecké, policejní, antidrony...
    Brave new world....

    OdpovědětVymazat
  18. No teda, SCHU! Tyhlety fikce jsou sice na ledacos fajnový, ale jakmile do toho vstoupí terorismus, to se bojím. Uvažuju zatím jen o takovémtom luxu, co leze sám po zemi a luxuje jako šílenec. Nakonec se sám zapíchne do nabíjecí stanice a nasosá si energii na příště. Nemáte to někdo doma? A jó-li, jakou máte zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  19. JAKUBE, to vy sám tvoříte štrůdly? A posléze je pečete? To máte můj obdiv. A znáte-li melasový přírodní cukr? Je z Mauritia, ze třtiny rostoucí ve vulkanické půdě. Je nejtmavší z přírodních cukrů.Je to vynikající hutně vonící ochucovadlo pečiva všeho druhu, kafe s ním i čaj chutnají výjimečně. Prodávají ho v obchodech se zdravou výživou. Je ovšem dost drahý, cca 80 za půl kila. Ale mně ten požitek za to stojí.A doporučuju do štrůdlů semínka slunečnice. Jsou skoro lepší než oříšky.

    Jste jistě šikovný... Hlubokosklon!

    OdpovědětVymazat
  20. Paraskavedekatriafobie a další kraviny / Jakubovi S.:

    To jsou všechno tlachy pověrčivých bab, schopných klidně zapálit barák pálením blbých svíček a způsobit si zdravotní obtíže dýcháním zplodin z těch svíček :-)

    Zkrátka 13. nebo pátek, či oboje dohromady je úplně fuk, je to úplně normální den, takový, jako každý jiný a dostane-li se někdo do průšvihu, tak je to z jeho blbosti a proto, že takové kravině dopřává sluchu a věří jí.

    Mouchy a drony / Obuvníkovi:

    Máme doma 2 kočky, ty jsou docela zvědavé a hravé a nepostrádají lovecký pud, takže moucha v přízemní výšce to má obvykle rychle „spočítané“, protože je střelhbitě ulovena a zblajznuta jednou z koček, stejně tak kanimůry, molíci, komáři a pod. Ve středních a vyšších výškách to musím „vyřídit“ já :-) Ale v těch přízemních to vyřídí kočky, takové čtyřnohé, chlupaté, ušaté biodrony s ocáskem :-)

    Malé drony:

    U malých dronů je zatím jasné, že inteligence musí sídlit někde na zemi, ta se do malé věci, která by navíc měla létat vrazit nedá a přenos dat od dronu a zpět může být problém, ale je jasné, že je to dynamicky rozvíjející se odvětví a nepochybuji o tom, že armády více zemí mají přinejmenším v prototypech mnohem chytřejší zabijácké a špionážní potvory, než se všeobecně přiznává, nebo je známo.

    Chytré vysavače / Astře:

    Naše vrchní velení tyto hračky nerado, takže u nás doma s tím zkušenosti nemáme žádné. Robotici doporučují iRobot :-) Dobré je, že už to stojí pár tisíc a časem nejspíš bude ještě líp.

    Štrůdl / Astře a Jakubovi S.:

    Se štrůdlem držím palce, ať to dobře dopadne. Štrůdl umím jen sníst, připravit z hlavy asi ne, podle chytré knihy bych to snad zvládl, zase tak složité to být nemůže ;-)

    OdpovědětVymazat
  21. Obuvníkovi:
    Lovecké mnikrodrony? Zatím se nemohou měřit s denním modelem typu "Vlaštovka" a nočním "Netopýr". Nepotřrebují baterie ani údržbu. Oba typy mají navíc "sebereplikaci".
    Co se týče rozměrněší kořisti: "Harpyje", ty mytologické. Ostatně ani ta skutečná jihoamerická není zrovna neškodná hračička...

    OdpovědětVymazat
  22. Chytré vysavače, nic moc ssací síla, malá nádoba, omezená životnost bat, a ta palba za novou? Lepší je mokrý hadr na "TÉČKU" a je vytřeno po Japonsku, "Mateto Natotata".
    A ty nápady s kulerem do štrůdlu, no, zavání to nějakým nábožnýn kultem, "zdravá výživa" a rozum je v ř..i. Chudobu na vás a budete jíst pučálku, lotři nadutí, neskromní, důchod na půl, pak vás ta rozmařilost přejde.
    4P

    OdpovědětVymazat
  23. Kocoure, netopýři sice fungují, ale výměnou je zasraná ložnice.

    Astro zatím drahé a mizerné. EK má pravdu. Na podlahu hadr na téčku (kdysi smetáku) a hotovo. Pro toho kdo má ještě vojenský tréning je to bleskovka jak u pásu u Forda. Stejně jako ostatní rajóny. S moderními úklidovým prostředky je to sranda. Vyžaduje to správný výběr pomůcek a nastavení algoritmů. Většinou stačí dvacet procent úsilí na 80 procent výsledku. Co nepustí napoprvé, pustí napodruhé. Důležitý je celkový dojem na první pohled.

    OdpovědětVymazat
  24. Co se týče ekobio, dávám přednost klasické stravě. Obchodům se "zdravou výživou", rozuměj drahou výživou, se vyhýbám, tak jako se snažím nekrmit rozličnými vábnými šmakuládami z pultů supermarketových "lahůdek". Šunku znám prakticky jedinou. Od kosti a její klony. Semínka slunečnice jsou zajisté výborná. Nejlépe konzumovaná po transformaci ve vhodného pekáčového opeřence.

    OdpovědětVymazat
  25. EK, nevzrušujte se. Všechno je v nejvyšším OuKeji. Zjara máme dostat dvanáct stovek navrch. Já nejdřív naivně myslela, že měsíčně. Potom jsem se probrala k životu, bude to jednou za rok. A to ani ne navždy. Jen jeden rok a šmidra. To je stovka měsíčně. No budu mít pro sýkory. Melasový cukr si neodpustím, kdyby na sůl nebylo.

    Hadr na holi nemůžu moc používat, obrovský můj pokoj je pokrytý kobercem odezdikezdi.Ale jak tak čtu je ten lux asi dost k ničemu. Mě na něm fascinuje, jak šlape sám a jak se vyhýbá a otáčí a jak je progresivní.

    OdpovědětVymazat
  26. DRAKU, na štrůdly se teď už prodávají i různá těsta, takže stačí naplnit a šoupnout do trouby. Jen mě zajímá, jak dělá štrůdl Jakub. Tvořím se o něm představu, a do ní mi štrůdl nezapadá.

    OdpovědětVymazat
  27. SCHU, do nějakých trapných obchodů se zdravou výživou nechodím, jsem v důchodu, psala jsem jenom a jenom o melasovém cukru, a tuhletu libůstku si vzít nenechám. To by bylo, abych si nemohla dopřát aspoň ten cukr. Nekouřím, nepiju, do hospody nechodím. :-)

    Uklízím střídmě, jak je zapotřebí, a není mi dvacet(tedy bohužel), abych nevěděla, jak na to. Ptala jsem se jen na ten lezoucí lux.

    OdpovědětVymazat
  28. Astro, lezoucí lux žádný zázrak a už vůbec ne když jsou koberce.

    OdpovědětVymazat
  29. Lezoucí lux / Astře a Obuvníkovi:

    Kdyby ten lezoucí lux měl k něčemu být, musel by být větší a silnější, pak by se musel řešit problém s napájením, buď by se to komplikovalo kabelem, nebo by se muselo příliš často dobíjet, nebo by byly drahé baterky a tudíž by se ta věc nejspíš nedala zaplatit. Hračky za cca 2.000 Kč, které jsou k mání teď, jsou v podstatě hračky, které s bídou trochu uklidí linoleum nebo parkety a pozor, nesmí být příliš „zaprasené”. Zkrátka není nad šikovnou babu nebo dědka s hadrem nebo pořádným vysavačem :-)

    Štrůdly / Astře:

    Zatím obstarávají štrůdly a jiné dobroty dámy kolem mě a já jim pomáhám s obstaráváním surovin :-) Doufám, že to tak i zůstane :-) Já se angažuji jen kolem grilování masa a ryb :-) Případně ještě lovu ryb, to je taky docela fajn.

    OdpovědětVymazat
  30. Jojo, ryby jsem taky chytávala. DRAKU, na Vranovské přehradě. Pronajímali jsme si tam na dovolenou v září srub nad vodou,asi deset let. Srub na samotě, nad ním hluboký les a vepředu obrovská plocha vody. Jezdívala jsem na pramici podél skal, romantika jak blázen. Ryby jsme chytali z pontonu na vodě. Dole pod ním byla vybudovaná pro chycené ryby klec, jednou jsme tam hodili štiku, obrovský kus. Řádila tak, že jak skákala nahoru a chtěla utéct, rány do pontonu byly slyšet přes celé údolí.Byli tam sumci, kapři, úhoři...a ty horké noci na pontonu, který se kolíbal, hvězdy nad hlavou ...ach jo, to bylo NĚCO!

    OdpovědětVymazat
  31. Moc složité mechanismy jsou p ř í l i š složité mechanismy. Náchylné ke všemu možnému, napájení atd. A vůbec - samotný postarší filosof moc vysávat nemusí. Světská marnost. C h á p u , že ženy a děti na to mají odlišný názor!!
    Těsto nedělám, kupuju, výběr z pěti pekáren ve městě. A exkluzivní (asi jen v Albertu) paráda - listové těsto už na pečicím papíru, jen temperovat a rozvinout. Ušetří se hodina času, práce s moukou a válem - krása. Je to specializovaná firma Melites z Medlova za Uničovem. Loni mne tam co prominentního hosta tou obrovskou linkou na těsta provázel s pýchou majitel a šéf, přeložil jsem jim staré kroniky, pak byla sláva - to už jsem tu myslím kdysi psal. Je to ovšem o cca polovinu dražší - no a co?

    OdpovědětVymazat
  32. Srub na samotě / Astře:

    Srub na samotě? To zní báječně, skoro jako sci-fi :-)

    OdpovědětVymazat
  33. DRAKOVI...a pro pitnou vodu jsme museli jezdit přes celou přehradu naproti do studánky v lese, a v lese nad srubem byly houby všeho druhu, a počasí v září klidné a teplé, chodili jsme nahatí, jako chodí lidi ve Finsku. Tam, když v létě jdete kolem zálivu, kde jsou stovky ostrůvků - skoro na každém je srub se saunou a naháči všude. Oni mají tak krátké léto a tak málo slunce, že se vystavují slunci celí. Byla jsem tam od června v bílých nocích - až do konce srpna, kdy v jednu noc najednou přišel podzim, ráno fičel studený vítr a trhal listí ze stromů a bylo po nahotě.Říkali, že to tam tak je téměř vždycky. To na Vranově i to ve Finsku bylo doopravdy jako ve sci-fi. Mám hezké vzpomínky...

    OdpovědětVymazat
  34. Dřevěnice na kraji vesnice stačí...
    Nevadí ani třífázová přípojka a vodovod (samospádem z prameniště.
    Topení dřevem z lesa. Cena v roce 1953 400.- Kčs. Daně 80.- ročně.

    OdpovědětVymazat
  35. Vranovská přehrada! Znám tam a zpátky. I když z let hodně dřívějších. Kemp u hráze, stany u vody v oslňovické zátoce proti Cornštejnu, chatka nahoře u bazénu v Podhradí vysoko nad koncem přehrady, před Frejštejnem. Kanojky, kajak, parníky. Kdo tu nebyl, lze zhruba přirovnat k okolí soutoku Velké, Staré a Zlaté řeky - ovšem plus to kroutící se koryto! 59, 60, 88. Na Vranov si nedám sáhnout. Zítra.

    OdpovědětVymazat
  36. JAKUBE,"moje" Vranovská přehrada se konala v letech 73 až 83. Tenkrát tam ještě nebylo přelidněno, člověk si mohl užít přepychu samoty a splynout s celý tím prostředím dokonale. Parníky tam ještě nebyly, a ten "náš" srub stál o samotě kousek nad břehem. Zlaté chvíle života.

    OdpovědětVymazat
  37. Vranovská přehrada / Astře a Jakubovi S.:

    A jak to tam vypadá dnes? Máte někdo ponětí? Parník bral čert, ten připluje a zase odpluje, horší je, jestli je tam těch chat, chatiček, tábořišť, kempů a nevím čeho všeho jako nastláno, když se tedy nebudu chtít vyjádřit o něco výrazněji. Ono totiž už je většinou hustota čehokoliv skoro kdekoliv u nás taková, že u nás se už skoro nikam nedá jet a zároveň z toho mít radost a odpočinout si. Jak si tak vzpomínám, ta už rád jezdím jen do Švýcarska, kde sice je dost lidnato, ale je tam takové ticho, klid, čisto a pořádek, že to na člověka působí blahodárně. No a pak jezdím rád ještě na sever, do Skandinávie. Tam se dá i po dálnici jet a 2 hodiny nepotkat auto, natož pak někde v lese. Báječný balzám na nervy.

    OdpovědětVymazat
  38. Jak to tam vypadá dnes, to už dávno nevím, DRAKU. Pravděpodobně už jsou břehy obsazené dalšími sruby, hlava na hlavě. Tytam jsou ty blahé časy samoty. Nic netrvá věčně!

    OdpovědětVymazat
  39. Astře:

    Prakticky všude po Evropě, až na pár výjimek, je spíš přelidněno a řeči o vymírání a potřebě udržování stavů či rozšiřování jsou oblbovací bláboly.

    OdpovědětVymazat
  40. Tak! Savický, stejně jako Ondra Neff, jsou důkazem, jak náhle projevená očividná nečekaná pitomost spustí lavinu vtipných svěžích inspirovaných projevů. Ostatně ON se za to okamžitě dočkal laviny adresných pochval, a to včetně konkurenčních médií!
    Kdybych se pořád účastnil diskusí na NP a přenesl 2010 přes srdce konec anonymity, tohle by bylo pošušňáníčko...
    Několik takových dam jsem v posledních letech poznal, jezdě (to je přechodník) na různé konference, semináře, diskuse v matičce. Vědkyně z UK, ze soukromých i státních věd. a pedag. institucí, z náb. obcí. Konkrétně sdělím přátelům, odkud. Já bych tam jinak už neměl odvahu jezdit. Nebo by mě tam nezvaly. Nebo jsem jako nula z dálného v e n k o v a , byť o generaci-dvě starší a s titulem, pod jejich rozlišovací schopnost a řečeno módně vůbec by to neřešily. Jak která A nejsou všechny, jak byste řekli, politováníhodné modré punčochy - některé bych, ó, bral! - být o něco mladší a o dost zámožnější...

    OdpovědětVymazat
  41. Pro "pražskou kavárnu" jsme úplně všichni ze vzdálených gubernií, Jakube.
    Už se s tím jednou smiř. (Mimo jiné - to jsou právě ti "intoši", které já tak bytostně nesnáším.) Nadutí, přesvědčení o tom, že neexistuje jiná pravda než ta jejich a zbytek světa je tu jen od toho, aby je obdivoval.

    K anomnymitě: Je to spíše jen takový truc. Truc Velkému Bratrovi, který nám začíná ovlivňovat kde co. Jistě že není těžké vypátrat identitu toho kterého pisatele i když použije několika anonymizérů v sérii - ale už to dá práci. Takže po IDENTITĚ jde policie jen v případech (doufám!) skutečného ohrožení a ze hry jsou samozvaní cenzoři - jako třeba ty "pohlavní vědkyně". Nebio i-dnes a podobné "organiozace". Co píšu, tak, byv odhalen, zopakuji doslova komuoliv do očí.

    Moje "maska" je chatrná a nesnažím se ji nějak zlepšovat nebo měnit. Právě proto, že se nebojím okamžiku, kdy bych musel veřejně opakovat to, co jsem napsal pod hlavičkou "Starý Kocour". Cenzura začíná být už dost nepříjemná a píšu o tom článek - v době, kdy můj počítač "mele" nějaký video úkol a trvá mu to desítky minut. Takže to vyjde asi na výročí 17. listopadu.
    Ostatně inkognito je i tak chatrné - s většinou Útulníků mám přímé spojení. [;>)

    Ale nepříjemně rychle nastává SSS - soumrak svobody slova a to ve mě, jak už jsem tu kdesi napsal, vyvolává velmi špatnou náladu.

    A venku je navíc navíc šedivo a poprchává.

    OdpovědětVymazat
  42. Vidíš, KOCOURE, a v Praze plane slunce, že už dopoledne jsem se schovávala do stínu. Tady jsme všichni "ve stínu" nicků. Už mi ani nepřipadá divné, že ti říkám kocoure a drakovi draku. Připadám si jako dítě, co si hraje na pohádku. SCHU je docela mazlivé oslovení, kdybych měla kocoura (opravdového), jmenoval by se tak. JAKUB možná není Jakub, já taky nejsem Astra, i když mi tak desítky let někdo říkal - a to tenkrát o internetu neměl nikdo ani páru. Jsme tady v divném jiném světě, každý sem přicházíme ze svojí reality se svými příběhy a zkušenostmi.
    JAKUBE - PŘECHODNÍK "JEZDĚ" JE SKVĚLÝ, ale obávám se, že jste mi zamotal hlavu. Já přechodníky pletu - je ten váš správně?

    OdpovědětVymazat
  43. Slibuji co jsem slíbil, jen to bude zítra-pozítří. Nejsu O.K. Teďka jenom:
    X "To je přechodník" je půlka legendární slavné věty dvou slavných našinců z jednoho slavného dialogu (již dosti genitivů!) z roku 1956. Mám na desce. Končí: ..."nikoliv Vejda!" Takže, doufám pevně, jste už v obraze! Jinak ozřejmím, ale zklamali byste mne.
    X Jo ten dotaz na Ortena - já jsem tu někdy odhalil, že Jiří O. patří k mým svatým? Nebo je to jen tak do prázdna, že na takové blbosti k ničemu mě užije? Tak užije, bingo. Kořen - ? Já znám - i osobně - dnes jednoho Korena - ambasadora jednoho státu, na němž mi záleží. No, ten to nejni, že. A pak vrstevník JO Karen, rovněž Jiří - ? Byl dokonce rovněž Východočech(Polička a Kutná Hora); leč oni se podle všeho neznali. Jinak popřemýšlím. A po zhasnutí si dnes, zjišťuji, budu tiše pronášet, do bílého zářícího koláče mlhy dole nad městem za okny: Píši vám, Karino, a nevím, zda jste živa, zda nejste nyní tam, kde se už nepohřbívá, zda dosud neskončil váš nebezpečný věk... Jste mrtva? Poproste tedy svůj náhrobek... achchch. A končí to uzavřením kruhu: A Bohem opuštěn a Boha opustiv, píši vám, Karino, a nevím, zda jsem živ.
    Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  44. Autor: Jakub S. Datum: 18.8.2008 16:44
    Slavná předscéna Werichova - Horníčkova z Těžké Barbory (tuším), Werichovo Divadlo ABC 1956-8. H: Příchozí, vejda - W: - vy jste znal Vejdu? - H. Ne. To je přechodník - příchozí, vejda - W: Ale vypadá úplně jako Vejda - ! H. To je možný... tak tedy: Příchozí Vejda - W: Já znal dva Vejdy. Kterej byl tohle? Starší nebo mladší? - H: Tak - příchozí vejda - vejda - W: Tak voni tam byli voba?! Ale že vypadaj dobře! - Atakdál. Vyšlo na souboru tří gramodesek Předscény Osvobozeného divadla či tak nějak nepřípadně pojmenovaném, tuším 1961, na obálce červená opona rozhrnutá šedým kanónem.

    Jejda, Vejda... obecenstvo řvalo, nemohlo, burácelo.

    Jo Jakube, v kyberprostoru nikdy nic nezmizí. Na nejvýš to na čas sejde z očí.[;>)

    Jinak celé Osvobozené, pochopitelně ve zvuku, leží v polici vlevo jako CD. To je pro mě klasika. Nic pro "intoše"!

    OdpovědětVymazat
  45. No jo! Dyť to je v nás, furt! Já to pořád slyším. Z těch desek s tou oponou.
    V Sedmé elegii jsem v té rychlosti a ospalosti udělal nepochopitelnou - či právě pochopitelnou? -chybičku: "nepohřbívá" místo "netoužívá". Freude, Freude... vždycky na tě dojde.
    Jo a: určitě netušíte, že tou Karinou byla podle jednoho lit. vědce Karin Michaelisová! Matka Bibi atd. - !

    OdpovědětVymazat
  46. K "Vejdovi" musím bohužel jenom dodat, že moje skleróza je zřejmě už silnější než já. :-)

    OdpovědětVymazat
  47. Shlédl výstavu v náhradních prostorách v galerii v Lazarské ulici v Praze, shledal velmi zajímavou. Jak úžasně se dá fotit tak starou a háklivou technikou. Když se to umí. Richter umí velmi. Velmi pěkná práce se světlem.

    OdpovědětVymazat
  48. Dyť já jsem nikdy nepochyboval, že je majstr a citlivý.Vy jste dali na to jeho ponižování?

    OdpovědětVymazat
  49. Vida jeho první fotku jsem pochopil, že je ¨to fotograf a ne pornograf.

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)