Prohledat tento blog

úterý 16. února 2016

O komunikaci




   Nastoupila jsem do tramvaje a posadila se proti staré paní. Někdo se chtěl něco zeptat řidiče, ale ten je uzavřený ve své kukani. Vzpomněla jsem si, jak dříve v tramvaji sedával průvodčí. Mohlo se ho ptát na cestu, přestupy a vůbec jenom s ním mluvit. Stará paní mi něco říkala. Chtělo se jí povídat. Všimli jste si, jak staří lidé navazují hovor? Většinou ale nemají s kým.



   Mladá maminka vezla v kočárku holčičku. Holčička na maminku mluvila, ale marně, ta ji neslyšela. Ve sluchátkách, jak je teď u mladých lidí zvykem, jí duněla muzika.

   U lékaře jsem seděla blízko, ale on neměl čas se na mě ani podívat. Sledoval o mně všechno v počítači. Proč by se mě měl vyptávat, jak mi je, když mu všechno o mých neduzích řekne počítač?

   Z našeho domu vyšel pán. Asi tu bydlí, napadlo mě, ale neznám ho, jako neznám další obyvatele domu. A zase jsem si vzpomněla, jak navečer před naším domem sedávala správcová paní Nováková. Zastavovala jsem se u ní na kus slova. Pro mě to býval tenkrát pocit bezpečí domova. Dnes nikde v ulicích nenajdete společenství lidí jen tak si povídajících.

    Za rohem měla obchod s potravinami paní Jirásková. Než jsme nakoupili, ptala se nás, co děti, nemoci, a my jsme věděli, že nás má ráda a že patří do našich životů. V samoobsluhách nenajdeme většinou nikoho, kdo by nám poradil. U pokladny zmatkujeme s nákupním vozíkem, se zbožím na pásu a s mačkáním pinu. Těžko s námi může unavená pokladní promluvit, nemá čas se na nás ani podívat.

   Doma jsem volala poruchy. Zlobil telefon. Po nekonečně dlouhé době se ozval hlas jako ze záhrobí: „Co pro vás můžu udělat?“ Na tuhle otázku už jsem alergická. Slyším ji při každém volání do všech institucí. „Zmáčkněte jedničku, když…“ radil hlas. „Zmáčkněte dvojku, když… Zmáčkněte křížek, když…“ „Když co“, jsem v rychlosti nezaznamenala. Zkusila jsem mačkat dle pokynu, abych se nakonec dozvěděla, že protože nebylo nic stisknuto, spojení je přerušeno. „Co mám zmáčknout, aby lidi k sobě zase našli cestu?!“ křičela jsem do hluchého telefonu.

   Vzpomínáte si, jak jsme v dětství sedávali s rodiči po večeři u stolu a povídali? Dnes sedí rodiče u televize, děti většinou taky, nebo spíš u počítače. 

Ztratili jsme se. 


Jestli se nenajdeme, bude nám jednou všem těžko a smutno.



Ukradeno na síti - ale nevím komu.


56 komentářů:

  1. Je-li matce dítě na obtíž, nemá si ho pořizovat. S dětmi je totiž halda práce a starostí a také potřebují haldu nezištné lásky a přes to všechno je tu pořád riziko, že se něco popsuje, nebo blbě stane a tak, není to pro tedy pro pohodlné lemply a není to pro lidi, co se pořád něčeho bojí.

    Firmy, kde mě rozčiluje místo živých lidí plechovka, se snažím ignorovat a jejich služeb nevyužívat. Jediná výjimka je u bank, ale tam se většinou bez potíží a rychle provolím k lidem. Po telefonu není až tak radno příliš komunikovat, zejména ne, když se ozve cosi o prodeji čehokoliv a monitorování hovoru, pak je dobré ihned zařvat nic nechci, nic nekupuji a okamžitě zavěsit a číslo zařadit na blacklist, kterému se hovory nezvedají.

    A ono se snad nedá klábosit po netu, či po telefonu se známými, či co? Jedny technologie přicházejí, jiné odcházejí, s tím nic neuděláme.

    Zkrátka je to povídání takové hezky nostalgické, ale změny se dějí a dějí se ať se nám to líbí nebo ne. Každá doba má svoje. A bude tak hezká, nebo tak ošklivá, jakou si jí my sami sobě a sobě navzájem uděláme. A já rád vzpomínám na některé věci z dřívějška, na jiné zase nerad, všechno mělo svoje tenkrát a má i teď, ale vrátit se stejně nejde, takže je třeba koukat se kolem sebe a především vpřed. Hledět si blízkých i toho, co pro nás a pro ně podstatné.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že té neznámé blogerce rozumím.
    Nejde o technologii jako takovou. Jde o uzavření se světu, okolí. Vlastně sobectví, zahledění se do sebe.

    Třeba tady je to docela živá malá útulna. Byť spojení je většinou jen přes klávesnici a monitor. Někdo přijde, poslechne si o čem je řeč, něco k tomu podotkne a zase jde dál. Tak jsem si to přál. Protože si tu jen tak leštit echo - to by mě asi fakt nebavilo. Vlastně jenom nahazuji motorek, témata. Atmosféru tu dělají hosté. A jsem tomu rád.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, strkáme hlavu do písku, jen pozor ať nestojíme na betonu. Dnes již jen tohle (lépe bych to neformuloval, pokud vůbec):
      Průvodní jev,
      Autor: T. Řehořek Datum: 18.2.2016 1:15

      Bojím se, že popsaná problematika je průvodním jevem autoimunitního onemocnění západní společnosti. Jedná se o následek, nikoli o příčinu. Společnost je znuděná blahobytem, kde není zač bojovat, a mnohým pak dává smysl bojovat aspoň destrukcí. Pro mladou generaci, která nic než blahobyt nikdy nezažila, to platí tím spíš. Lidé chtějí bojovat, mají to v krvi, ať už to je boj proti nepříteli, nebo za lepší zítřky. A když se díky boji předchozích generací vše skutečně povedlo a blahobyt je všude kolem, tak se musí nějaké problémy uměle vytvořit.

      Připomíná to onanii: když chybí k boji partner, bojuje se naprázdno a bezúčelně. Tu za práva úchylů, tu za právo muslimů na naše bohatsví. Támhle mládež spreruje po zdech a vyrývá nápisy do skel dopravních prostředků, jinde demoluje lavičky a převrací popelnice. Humanističtí intelektuálové pak bojují za práva dětí se svobodně rozvíjet, za to, aby je nikdo nenapomínal a nezničil tak jejich potenciálně krásně pestré osobnosti. A ty děti pak zabijí učitele, protože vůbec netuší, s čím/kým by se dalo bojovat jiným.

      4P pšt

      Vymazat
    2. A co kdyby takhle milí rodičové a jejich dítka zkusili zabojovat s vlastní blbostí? To by se všem ulevilo ;-)

      Vymazat
    3. Takové situace se řeší nucenými pracemi.
      Ať je to hladová zeď nebo přeskládáváním nákladu v raketě - viz Deníky Iona Tichého.

      Znám to z praxe. Dokonce jsem toho používal - když náhodou nebylo nic moc na práci, měl jsem připravené nepopulární číslování starých pásků nebo jejich digitalizaci a zápis do databáze. A kolegyně se nepomlouvaly navzájem, ale pomlouvaly mě. A byl klid.

      Protože nečinnost plodí hloupé myšlenky a spory.

      Vymazat
    4. Inteligentní tvor, není-li do čeho „píchnout“, zaměstná se něčím kloudným sám, zatímco osel začne provádět kraviny, navíc vehementně a naplno. Okamžik, kdy dojde kloudná práce je vlastně svým způsobem test inteligence a jen málokdo jím projde beze ztráty květiny.

      Vymazat
  3. Ano, v tom, jak se k sobě lidé chovají, je problém, ale ten největší netkví v technologiích, nebo v jejich změnách, tedy nástupech a odchodech. Největší problém je v lidech, v tom, že děti nevhychovávají buď vůbec, nebo když ano, tak blbě. Já si ještě dobře pamatují, jak mi babí a rodiče říkávali, že nemám stát ve dveřích, protože tam bych vadil těm, co potřebují chodit. Zkrátka vysvětlili mi, že nejsem na světě sám a že mám brát ohled na jiné. Toto se dnes neděje. Ruku v ruce s odporem k práci a vzdělání ta arogantní bezohlednost dělá divy, ale ne v dobrém a ne dobré. Na vině jsou ale rodič, kteří si myslí, že k dětem cítí opravdovou lásku, jenže to není opravdová láska, to je láska opičí a ta škodí, škodí všem, jak těm dětem samotným, tak všem kolem nich.

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes kolem poledne v Praze hustě sněžilo. Šla jsem od doktorky, která mi neřekla hezké věci o mojí budoucnosti, čili jsem šla v zadumání. Najednou se přede mnou objevily BOSÉ dívčí nohy. Děvče asi dvacetileté přešlapovalo na místě ve sněhové břečce v rytmu celkem hbitém, poťukávalo k tomu o zem trekingovými holemi, na zádech ruksáček a na těle tričko a letní šortky. Zastavila jsem se vedle ženy, která sledovala totéž divadlo. Okamžitě jsme si začaly vyměňovat názory na to divadlo. Shodly jsme se, že holka je buď blázen nebo členka nějaké sekty. Bylo to, jakoby spadla z nebe.Nepatřila na ten chodník, bylo to tak chorobně bláznivé. Nakonec jsme se s tou paní racionáln shodly, že to holka odskáče nastydlými vaječníky, močovým měchýřem, revmatismem a přinejmenším zápalem plic. Protože já jsem zrovna v tu dobu nebyla příliš soudná, viz informace výše, nenapadlo mě, zavolat...koho vlastně? Policii? Sanitku? Blázinec?... Jen jsem chtěla říct, že pokecat se dá s každým a nemusí u toho být třeba bosá holka. Lidi si umějí spolu povídat a nemusejí k tomu být století. Nedočkala jsem se konce příběhu, měla jsem svých starostí dost a šla jsem dál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedokončené příběhy.
      Většina příběhů, které vidíte a dokonce i těch, které jen slyšíte jsou nedokončené. A často nemají ani začátek. Je to jako když jedete ve vlaku, který na chilku zastaví v malé stanici, kde nevystupujete a pak zase jede. Scéna na nástupišti není pro nás obvykle pochopitelná, zanechá jen jakýsi pocit.
      O těch "nedokončených" by se dala napsat docela tlustá knížka.
      Zajímavé je, že tyhle příběhy nejčastěji nemají ani začátek. Nevíte, co bylo předtím než jste začali děj pozorovat, ani co bude pak, až už nebudete diváky.
      A tak se vlastně projíždíme životem. Pomíjivé obrazy, bez pointy, bez rozuzlení.
      Budiž nám útěchou, že ti druzí nás vnímají také tak.

      Vymazat
    2. Někdy se ke konci dostaneme, většinou ne. A není na tom nic špatného, měli bychom na to být zvyklí. K tomu vlastnímu konci se v každém případě dřív či později dostaneme.

      Vymazat
    3. Vysvětlení bude jednoduché, jde o změnu v postoji k životu, to děvče se oprostilo od "MÍT" a přešlo k vyznávání "ŽÍT", jak prosté, nakonec přičumující babky a dědci si svoje také užijí, už jen navázáním hovoru s někým stejného druhu, ne? Vše bez urážky. S porozumněním.
      4P

      Vymazat
    4. K tomu lékaři... je třeba omezit návštěvy na nejnutnější, jinak nastane možnost, že nám lékaž zvěstuje něco pro nás nepříjemného, osobně zažito, nejhůře , že život ještě nikdo nepřežil, ehmehm. Jo a pozor na inkluze, sekundární preventivní program se zdařil, učitelka zemřela jak hlásají lžitroubníci.
      4P

      Vymazat
    5. U toho děvčátka
      taky mohlo jít o způsob momentální mentální "seberealizace". Ta se projevuje různě: Někdo si to "kalí" v autě tak, že nemá nárok na cokoliv rozumně reagovat, někdo poskakuje po vagónech pod trolejí s 22 kV nebo se vozí na spojovacím madlu tramvaje či metra. Ti mírnější (a starší) si vysekají led a otužují se "veřejně" ve Vltavě. Pokud si vzpomínám, takové "hrdinské kousky" jsme dělali - tedy mluvím za sebe i mi podobné - taky. Někteří to přežili - a teď mají sklon k moralizování. Ale přírodní selekce to obvykle vyřeší sama.
      Problém je, že se podobných experimentů nechtěně zúčastňuji i lidé, kteří o to vůbec nestáli, ale stáli naneštěstí příliš blízko...

      Vymazat
    6. Kde konkrétně to bylo? Cestou na oběd jsem na zastávce Na Knížecí také viděl bosou osobu s trekingovými holemi.

      Vymazat
    7. Fakt ZŽ? Bylo to včera, tj. ve středu cca v ll.20 na stanici tramvaje směrem na Karlák u Salmovský ulice. Zrovna dneska jsem tamtudy zase šla, už je sucho a relativně teplo. Ale ta holčička včera tam byla - jak se zpívá v dětský písničce ...a ta kačka bláto tlačká" - jak tam chudinka pošlapovala v té ledové břečce, krerá jí protékala mezi prstíčkama. Dneska jsem si čistila boty z toho včerejšího marastu. Byly na nich bílé mapy. Boty to jsou dost drahý, takže o ně dbám, ale ta holka si nevědomky pořizuje tolik lapálií do budoucna, že o tom ani netuší.

      Vymazat
    8. Sebastian Kneipp to naopak považoval za léčebnou metodu.

      Vymazat
    9. A měl ten pán nějaké prokazatelné výsledky?
      Nebo jen charisma jako Messmer? Dodnes se prodávají roztodivné magnety na léčbu téměř čehokoliv, za velké peníze a přitom si můžete objednat silné neodymové magnety z Číny na kila za pár korun.
      Jenže ta víra, co uzdravuje...

      Vymazat
    10. Jakési prý úspěšné pokusy byly učiněny pomocí krátkodobé stimulace nohou chladem, stačilo do toho sněhu, studené vody a pod. strčit ty paty v podstatě na pár vteřin. Nevím, možná to k něčemu je, ale zkoušet se mi to rozhodně nechtělo, já chlad nerad.

      Vymazat
  5. Astro, co se týče té podivně se chovající holky, tak volat kohokoliv bylo předčasné, aspoň dokud šla po svých a neohrožovala kolem jdoucí. Blázinec už nějakou dobu nemůže jen tak někoho drapsnout na ulici a zavřít ho, někdy bohužel kvůli některým a jinak naštěstí skoro pro všechny. S tou paní vás sblížil ten společný, poněkud „pošahaný” zážitek. To takovéto zážitky dovedou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu volání. Dnes jde volat snad jen dobrého přítele nebo právníka, u toho druhého stejně není jistota x násobku. Příště raději točit na mobil a ukázat nám, ani tak to asi nebude "pravda". Jo, ani TAK!
      4P

      Vymazat
  6. Je čas na hádanku....
    Stačí nahradit muslimy židy a máme tu hilsneriádu, varuje teolog ......doplň. ,,Ti lidé, kteří nadšeně pokřikují, když k nim mluví .....doplň... nebo ...doplň,,,, to jsou lidé, kteří čekají na nového ......!“ řekl v pořadu Jak to vidí pro Český rozhlas Dvojku a dodal, že podle něj je hysterie kolem uprchlíků zbytečná. ,,Vždyť tady žádní nejsou, vždyť od nás utíkají,“ prohlásil .........kdopak asi.....
    Všichni čekáme ve skutečnosti na ........, zfvolání: "NAHRáD"

    Je to dost složité, že, v LÍTLU nebo TEXLU? Bude sleva, hurá !
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teology (a politology) raději neposlouchám. Dělá mi to špatně na oběhový systém. I když vím, že kecaj! Teologie a příbuzné druhy vědění jsou vlastně jen předsíní politiky.

      Vymazat
    2. Na žvanění máme sněmovnu, která se prakticky nedá poslouchat aniž by jeden zatoužil po zabíjení, s teology je to podobné, neskutečně zamotávají jednoduché a prostinké věci proto, aby okolí zblbli a donutili uvěřit, že bez jejich rozmotání a ukázání směru to nepůjde. Kejklíři, šarlatáni a podvodníci, nic víc nic méně. Někteří z nich, jako Halík, jsou navíc hodně podlí a hodně zlí.

      Vymazat
  7. Předloni v létě v Budějicích jsem manželze koupil sportovní boty. Jenže když jsem je donesl, zjistila, že potřebuje o číslo větší. Tak jsem je šel vyměnit. Než jsem se vydal zpátky, přišla průtrž a vypadalo to, že hned tak nepřestane. Dal jsem je do igelitky a do batůžku, svoje také tak a v letním lijáku se bos pustil přes celé město od Lidlu za Kohinorem, přes náměstí, až k řece. S potěšením jsem vymetl každou louži. Úžasný zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SCHU, to bylo léto! Bosky se chodí pěkně, když nezebou nohy. Včera bylo k nule, sněžilo, lidi zabalený jako pumpy.To je sakra rozdíl! Oblíkni si trencle a tričko a zkus si to v břečce Prahy. To bych se ráda koukla! Kdyby jo, dej avízo. Sejde se nás tam víc! :-)

      Vymazat
    2. Bál bych se, že v tom dešti přehlédnu nějaké sklo, hřebík, či jinou potvornost, o kterou by se dala pořezat noha, nebo vyrobit díra do kožichu... Jinak ale souhlasím, že v létě to může být příjemný zážitek.

      Vymazat
  8. Tak tohle nás čeká ? Skutečně!
    http://jdem.cz/bwvk77

    4P

    OdpovědětVymazat
  9. ASTRA IQ
    135 ? Ale moc mi to nesedí, na mense jen 130 a ještě omezeno časem a ne na každý pokus.Obecně je to stále nižší s věkem, měknutí, měknutí.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkud pochází ta informace "Astra IQ 135"? Já ji nemůžu najít. [;>/

      Vymazat
    2. Pořád tam není zmíněno to číslo ani Astra. Odkaz jsem tam dával přitom osobně. Takže mi někdo vidí do korespondence?

      Vymazat
    3. Co to tady čtu? Neměla jsem čas, lítám po doktorech, a upřímně řečeno, nějaké IQ mi teď v hlavě neleží. Ale myslela jsem,že pochopíte, že je to jenom hra. Vyšlo mi 135, to je pravda. Podle Menzy by to bylo docela skvělý. Tam jsem dosáhla pouhých 120. Průměr. Z těchto několika otázek, pokud navíc máte dost času si to rozmyslet a nestřílíte od boku, se IQ opravdu seriózně zjistit nedá.

      KOCOURE, taky nechápu, jak se ta číslovka dostala sem. Třeba jsem to někde napsala, neuvědomuju si to ale.

      Vymazat
    4. Já bych to tak neprožíval, je to pár otázek, sice dobře trefených, ale je jich jen pár :-)

      Vymazat
    5. Tak tak Draku,
      ale bylo to hezké.

      Astro,
      udělala jste mi radost, já testy miluju a beru je jaklo někdo křížovky, jak vidím někde test musím si ho zkusit.

      Vymazat
  10. Na pravo, vzkazy ASTRA jaké máš IQ?
    http://cs.what-character-are-you.com/d/cs/149/index/805.html
    4P

    OdpovědětVymazat
  11. K ponižování starců a stařenek:

    Musí se snad takových akcí účastnit?
    Musí se účastnit např. prodejních akcí tzv. šmejdů?
    Musí si brát nesplatitelné půjčky?

    Nebo je to jejich svobodná vůle?

    Poznámka:
    Neplést si svobodu a racionálnost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak. Bedna má jak přepínač, tak vypínač a účinkující může, ale nemusí. Zkrátka je mi to „volné“ a nebýt místního odkazu, o pořadu se ani nedozvím. Koho štve pořad silně, ten může poslat do háje soudruha ředitele, případně si stěžovat na „radě“, nebo rovnou oboje :-)

      Vymazat
    2. tO NENÍ Z PEDNY, ALE Z KOMPLU.Ani já bych se nedověděl. Takžetak.
      4P

      Vymazat
    3. EK, chápu, bývaly časy, kdy jsem míval bednu raději, to když jsem třeba koukal v bývalém východním Berlíně na Bustera Keatona, kterého vysílali v tom prý „špatném“ Berlíně na ZDF. To asi ještě byly doby, kdy se na bednu obecně aspoň občas dalo dívat. Od té doby proteklo v řekách hodně vody a svět je celkově mnohem hnusnější, než býval a tak se pomalu ale jistě přestalo dát dívat i na ty bedny... Neutuchají snahy, aby i to co poleze z počítadel nestálo za nic a já se dosti bojím, že aspoň z části, ne-li zcela, budou úspěšné. A budou-li úspěšné, ta mimo jené proto, že lidi jsou mamlasové a nechají si kdeco líbit.

      Vymazat
  12. otázka zní: ASTRA, jaké máš IQ
    odpověď zní 135
    JÁÁÁ! 4P

    OdpovědětVymazat
  13. A zrovna, když mám náladu si s někým pokecat, nikdo tu není.A to je počasí pod psa, všichni jste jistě doma zalezlí. Co děláte tak úžasnýho, že tady neděláte nic?

    OdpovědětVymazat
  14. No, tos mě tedy utřel, dráčku. Já jsem asi mlhovina! No nic, nenech se vyrušovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic ve zlém Astro,
      ale tady jsme všichni jen to, co o sobě napíšeme, jen soubory nul a jedniček (podobně jako naše peníze na bankovních účtech), kdežto s reálným člověkem si lze fyzicky potřást tlapou. To je prostě jiná kvalita (tfuj to je otřepaná fráze, ale je to tak).

      Vymazat
    2. I neutřel. Jestli to tak vyznělo, tak mi to mrzí, ale neutřel.

      Vymazat
    3. No tak dobře, neutřel, dráčku. Já jen, že nejsem žádná chiméra. A taky tu nic nepřestírám. Spíš jen blafu do těch vašich vážností o jiných detailech života. Jsem na světě ráda, a pokud to není nutný, nepovažuju za důležitý si život kazit. On se o to postará sám, což se mi děje právě teď, takže nejsem v nejlepším rozmaru. Omlouvám se.

      Vymazat
    4. Astro, víme, že nejsi chiméra. Těmi reálnými lidmi byli myšleni známí, příbuzní, atd, atp, tedy ti, z nichž některé navštěvujeme proto, že chceme a jiné zase proto, že kdybychom to neudělali, bude to považováno za neomalenost :-) A co se v životě kazí, ať se taky napraví, držíme Ti palce :-)

      Vymazat
  15. Je-li na tomhle šprochu
    http://zpravy.idnes.cz/nemecko-uprchlici-iluze-navraty-dof-/zahranicni.aspx?c=A160215_2225549_zahranicni_aha
    pravdy alespoň trochu
    Tak si někteří mysleli že jim budou v Německu pečení holubi létat rovnou do huby.
    A je-li to celé čistá fabulace, Qui bono?

    Po kauze s křesťanským azylantem na TV Prima, která se mi jeví jako ukázková manipulace, už mediím nevěřím ani dobrý den. Vypadalo to, že tomu pánovi se něco nelíbí na bydlení (resp.za jistých podmínek by mu něco vadilo). Ale otázka na mikrofon nezazněla (pravda, nehrabal jsem se v archivu Primy-normálně ji nesleduji, ale přepokládám že pokud byla v komentářích na zpavodajských serverech ona reportáž vložena a začínala znělkou (doufám)Primy, že už s ní už nebylo dále manipulováno.

    Nebo mám věřit ještě méně?

    OdpovědětVymazat
  16. Věřit méně, Kapitáne?
    Ne, nevěřit vůbec. Protože lež a zamlčování pravdy tzv. "politcká korektnost" je všude. Špané k´je,. že se těch manipulací dopouštějhí obě - respektive všechny strany konfliktu a je třeba rychle přepínat modus "čtení mezi řádky". Já jakožto člověk, který téměř celý produktivní věk prožil v normalizační atmosféře s tím mám trochu problém, ale ti, kteří tu zkušenost nemají musí mít problémy řádově větší.v A tak se zařadí na tu nebo onu stranu a hulákají proti těm na druhém břehu.
    Nedokážu ale odhadnout, kdy řádovým Němcích prasknou pojistky jejich politické korektnosti a vzbudí se atmosféra "noci dlouhých nožů".
    To bude špatné - hlavně pro nás. Německo si "ublinkne" a budeme tu mít sta tisíce vystresovaných a hlavně nasr.. naštvaných "uprchlíků", kterým se právě zhroutil jejich sen o krásném bezpracném životě v Evropě.
    Podívejte se jen na tohle. (dole na stránce.) Jde mi z toho zvuku trochu mráz po zádech. Jako bych tam v pozadí slyšel "Heil Hitler"!

    Za negativní přístup obyvatelstva Kotlinky mohou z větší části právě lži "lidskoprávníků" a "# vítačů". Lidé si uvědomují, že se s nimi hanebně manipuluje. Proto také některá média mění směr. Ale je už, domnívám se, poněkud pozdě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano bylo by to zlé. Ovšem na druhou stranu průjem může mít očistný efekt.

      Vymazat
    2. Taky ale může vyčistit až dočista...

      Vymazat
  17. Člověk se diví, jak rozdílné mohou být názory v jedné zemi. Připomíná mi to "normalizační" atmosféru.

    OdpovědětVymazat
  18. Kocoure, ve srovnání s tím, co tam mají Peršánci, tak zlatej bolševik ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád přece píšu, že Putin je menší zlo. Už je málem srovnatelný se zduřelou EU! [;>)

      Vymazat
    2. Kocoure, EU spolu se současným americkým vedením se ve škodlivosti pomalu ale jistě propracovává před Putina a skoro už není pochyb o tom, že se jim ho podaří dohnat a předehnat ještě před presidentskými volbami ve Spokojených státech. S takovými „spojenci“ a „přáteli“ jako jsou tito, už vnějšího nepřítele jako takového ani nepotřebujeme, tihle nás už dávno prodali „nastojato“ nějakým zatraceným vozembouchům a teď už poměrně značným násilím vnucují, abychom se proti novým „vlastníkům“ příliš necukali...

      Vymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)