Prohledat tento blog

úterý 23. února 2016

Odlišnosti kultur aneb hoď kamenem, kdo jsi bez viny.


   Měl jsem kdysi jednoho spolupracovníka, který je gay. Uvědomil si to kolem svých čtrnácti let, ale bylo to v době, kdy byla homosexualita "na indexu". Takže svoje sexuální preference skrýval, jak jen mohl - dokonce se málem oženil. 
   Jenže to je opravdu slušný člověk a tak těsně před svatbou si to se svou nastávající vyříkal - a kupodivu byl pochopen. Se svatby tehdy sešlo, ona dívka dokonce zůstala jeho kamarádkou a dodnes se s ní i její novou rodinou setkává. Stal se z něj domácí přítel - bez uvozovek. 
     S tím, že je gay se mi svěřil hned, jak nastoupil a my ostatní jsme jej naprosto respektovali. V divadle je to možná snadnější než jinde - divadlo takové lidi přitahuje jak magnet. Čtyři procenta je prostě na divadlo málo.
   Je to inteligentní a sečtělý člověk, který mi dodnes doporučuje, co je dobré si přečíst nebo poslechnout, protože má velmi dobrý vkus. Již dlouhá léta není mým podřízeným, oslovuji ho ale stále "můj vznešený knihovníku". Postupem času měl několik známostí, nakonec si našel člověka, se kterým uzavřel registrované partnerství. Ale nikdy by nešel, jak sám říká,  na "Pride gay parade". Není nijak zvlášť hrdý na to, že je gay. Jen bere na vědomí, že s touhle zvláštností bude muset žít do smrti. Kdo neví, že je homosexuál si toho vůbec nevšimne. Ale tím, že si to sám přiznal se vlastně zachránil - sám před sebou. 


A s vírou či kulturními zvyklostmi je to stejné. Žít a nechat žít.

   Pořád tu meleme o neslučitelnosti kultur, ale ony přece jenom mají pár podobností. Muslimové nejí vepřové. Nesmí. Nám to připadá přinejmenším divné.  My bychom se zase asi měli problém s konzumací koček a psů, jak je běžná v Indonésii. Divné nám to připadá ne z náboženských, ale z kulturních,  zvykových důvodů. Prostě "kočky a psi se tu nejí". Ale neplatí to absolutně.   A neplatilo to vždycky. Je to vlastně zvyk z poslední doby.

   My jsme ještě před dvěma sty lety slavili"masopust" - tedy konec postní doby,  kdy se z ryze náboženských důvodů nejedlo maso, vejce, mléko. A jedlo se jen jednou denně. A my se podivujeme nad ramadánem muslimů. A je to prakticky totéž.

Podivujeme se muslimům, že se pětkrát denně modlí - bez ohledu na to, zda musí vykonávat nějakou činnost nebo ne. (Pro strojvedoucího nebo chirurga je to pravda dost omezující.) Ale před sto lety bylo, aspoň na vesnici, naprosto nemyslitelné nejít v neděli dopoledne do kostela. A zbožné tetky tam chodily i přes týden. A chodí dodnes. 

   Nebo třeba korzo. Pamatuji jejich zbytek - v "malém parku" (nyní Husův sad) hrála v neděli po obědě na kamenném pódiu dechovka - takové ty koncertní kousky a starší ostravští měšťané se,  pěkně oblečení, procházeli kolem - po korze. 

   Ostatně pouti křesťanů po Španělsku se pěstují dodnes - pouť muslimů do Mekky je vlastně jen jejich hypertrofovanou a hysteričtější obdobou.

  Nebo zákazy rituálních porážek zvířat - halal a košer. Nelíbí se nám (mi také) způsob té porážky, zvíře při ní trpí - inu jak zvíře. Máme to muslimům za zlé. Ale proti zákonu se kupodivu ozvali i židé. Je snad zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění s novým § 5f  antisemitský?  Muslimové nemohou rituálně porážet zvířata, židé ale mohou? Když si to tak srovnáte, nakonec má pravdu ten A. S. Pergill, který posílá do horoucích pekel všechna náboženství - bez výjimky.

   Protože věřící (jakékoliv víry) jsou někdy jen lehce obtížní s požadavky na okolí, aby respektovalo jejich víru - měli jsme v kulturním domě v Porubě, kde jsem začínal jako profesionál výborného stolaře. Všechno opravil, vyrobil. Rychle, čistě, pevně. Jenže byl sabatista. V sobotu neopracoval, jeho víra mu to nedovolovala. Tehdy se v sobotu normálně pracovalo, zkracování pracovní doby a volné soboty přišly až později. Podle zákona se měl milý stolař propustit pro soustavné porušování pracovní kázně. Nestalo se tak - byl pro "kulturák" vlastně nepostradatelný. Nebo těžko postradatelný. A tak se mu celá léta falšoval pracovní výkaz a on to, co měl udělat v sobotu udělal v neděli. Dobře, čistě a bez nároku na nedělní příplatek. 

   Proč to uvádím? Protože víra je soukromou záležitostí toho nebo onoho člověka a nesmí s ní příliš obtěžovat okolí. Neexistuje žádné právo na "uznání mé odlišnosti". Svoboda je pojem značně virtuální. Svou svobodnou vírou nesmím omezovat svobodu ostatních. Nesmím jim vnucovat svůj pohled na svět. 

  To je vlastně hlavní problém islámu. Není tolerantní, odmítá se přizpůsobit. Nevadí  tedy modlení, mešity  nebo halal potraviny. Jen ta agrese. 


 

Tenhle pejsek žije v sousedství muslimské komunity. Huski, přátelský ke všem lidem, vůbec nekouše. Ale  muslimové si na něj stěžuji - že prý je ten pes uráží. 
Muslimové totiž trpí naprostou absencí smyslu pro humor.

Zaslala Astra

127 komentářů:

  1. Kocoure přesně tak, je mi ukradené jestli někdo věří ve Velké Špagetové Monstrum, Velkou Kredenc, nebo jakýkoliv jiný nesmysl. Já jen chci, aby ani mě ani kohokoliv jiného v okolí tím jeho věřením neotravoval, neomezoval a nikomu ho nevnucoval a nenutil řídit se tím. Islám tahle kritéria nejenom že nesplňuje, ale svým způsobem je horší než Hitler a Stalin dohromady, protože ta hrůza spojuje dohromady nejenom náboženství, ale i společenský a politický systém, který pak povinně vnucuje všem a to bez ohledu na jejich přání. Takže říkal-li F.R. Čech, že in se už nedožije, ale pan redaktor že si zastřílí, tak si dovolím ho opravit v tom smyslu, že zastřílí si nejen F,R, Čech spolu s panem redaktorem, zastřílíme si my všichni, kdož si budeme chtít uhájit holé životy, nemluvě už o domovech, právech, majetku, společenském pořádku a svobodách, na které jsme až dosud byli zvyklí. Do značné míry se v těchto tématech shodnu s A.S.P., náboženství považuji za překonanou vývojovou etapu, ve které setrvávati je asi stejně žádoucí a moudré, jako nechtít přestat kouřit, chlastat či fetovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, len to ma udivuje, že síce mnoho ľudí už od osvietenstva tvrdí niečo v zmysle hore uvedeného: "náboženství považuji za překonanou vývojovou etapu, ve které setrvávati je asi stejně žádoucí a moudré, jako nechtít přestat kouřit, chlastat či fetovat", lež napriek tomu je náboženstvo stále prítomné. (Nie som si ale istý, p. Drak, či pod náboženstvom chápete niečo ako organizovanú cirkev, alebo vo všeobecnosti akúkoľvek vieru v "něco nad námi".)

      Vymazat
    2. Obojí. Víra v něco nad námi je jen psychologická berlička pro lidi málo odvážné.

      Vymazat
    3. Chápem. Každopádne, sa mi zdá príliš "lacné" odbyť celý fenomén viery a náboženstva tým, že to je: "jen psychologická berlička pro lidi málo odvážné." Hlavne preto, že aj odvaha má viacero podôb. (Napr. chýba im odvaha osobná, sociálna, "Nietzscheovská"?)

      Vymazat
    4. Není to laciné, je to lapidárně shrnutá skutečnost má vlastní i jiných. Nehodlám se v tom přehrabovat, rád to přenechám jiným. Sám pro sebe jsem došel k závěru, že s tím nechci nic mít. Až příliš to totiž připomíná cosi mezi nežádoucí závislostí a člověk pak často degraduje až kamsi k mravenci úspěšně napadenému motolicí. Děkuji, nechci s tím mít nic společného a ani se nechci v tom hemžení červů pitvat.

      Vymazat
    5. Len sú aj ľudia, ktorí prišli k záverom iným. To, čo popisujete, je často pravda, ale nie vždy. Môžeme sa sporiť o pomere, ale na to tu chýba nielen chuť ale aj priestor. Každopádne vďaka za diskusiu.

      Vymazat
    6. Jsem ochoten připustit, že existuje skupina nemocných lidí, kteří se bez náboženství neobejdou, asi jako diabetici bez inzulínu. Nicméně téhle patologii by se neměla plošně přizpůsobovat celá společnost.

      Vymazat
    7. Pakliže to bude jen mírně škodlivé a příliš nepřekračovat meze soukromého, tak je vhodné a žádoucí to tolerovat, ale příliš se přizpůsobovat a navíc celá společnost, no to už je jak se říká dost mimo mísu.

      Diskutovat o čemkoliv, je-li už je předem předvídatelné, že si každý zůstane se svým názorem, je podle mého jen mrhání časem a energií. Já osobně necítím pražádnou potřebu zabývat se něčím, v co se musí věřit a nechci na tomto stavu nic měnit a nechci mrhat cenným časem na plané rozhovory o něčem takovém. Jestliže někdo jiný došel k jinému závěru, je to jeho soukromá záležitost, do které mně osobně nic není a nehodlám mu to vymlouvat, je to jeho věc. K tématu toho bylo sepsáno tolika, že je z čeho vybírat a já necítím potřebu psát cokoliv dalšího, vše podstatné už nejspíš bylo nejednou řečeno.

      Vymazat
  2. V něco věřit musím, věřím!
    V ničem z uvedeného "nechtít přestat kouřit, chlastat či fetovat" nesetrvávám, ale věřím, na žádnou "prajtparádu" to sice není, víra je to však pevná, národní. Na pobíhání s železem po lese už nemám. Začínám si připadat jako reklamní agent na obranu, nic naplat, zásoba tužek je slušná, trubky naolejované, papír nepopsán, sektory ustanoveny. Připraven se nedat ani nevzdát. Je to kolem jako na pláži, rozhled 1000 D. Až "TO" začne, vím co a jak. Přeji Vám jasný rozum. A moc nemyslete nebo do toho šlápnete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, věřím v pomocnou ruku na mém pravém rameni, v pomocnou ruku na levém rameni a nástrojům v nich :-)

      A nedat se, je správně.

      Vymazat
  3. Ano. Vidím to stejně. Co se týče křesťanství, jako by nemělo temnou stranu a temnou historii. Jako by svého času nebylo šířeno ohněm a mečem. Jako by přikázání "miluj bližního svého..." nebylo naplňováno jeho zotročováním (ano, v dřevních dobách kláštery měly otroky, později nevolné poddané), mučením, vražděním. Pro slávu Boží...
    Jako by ti vzešlí z té kultury nevnucovali svoje hodnoty, svoji představu "demokracie a svobody" všude po světě kam jen dosáhnou a rozvraceli tamní kultury s následkem daleko horších poměrů než byly před tím. Především tam kde se něco důležitého těží nebo je to podobně významné. A kdyby jejich moc sahala do vesmíru a v něm poblíž žili jiní, činili by tam stejně. Jestliže někde ve vesmíru je jiný život, má štěstí, že je mimo náš dosah.

    Proč halal není totéž co košer? Vysvětlení je jednoduché. Muslimové v tomto kulturním prostoru nejsou "národem vyvoleným". Přeloženo, třebaže svoji víru považují za nadřazenou a výlučnou, nemají etnickou a kulturní kompaktnost a neprošli vývojem v průběhu kterého podmínkou přežití relativně malého počtu omezeného vlastní etnicitou a kulturou svého národního náboženství omezeného na ně samé, je kvalita. Muslimové, jejichž náboženství je univerzální, kterých z toho důvodu je velké množství, nebyli pod výběrovým tlakem na kvalitu. Nemuseli se snažit o přežití, o přizpůsobení, o učení se, o nabývání znalostí nutných pro přežití. Nepotřebovali to a ani nyní to nepotřebují. V jejich případě kvantita nahrazuje kvalitu. U Židů je to obráceně. Je to přirozený přírodní proces tak jako u vývoje všeho živého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z tupého množství vždy vylezl tak akorát průšvih, kvantita se sice někdy může hodit, ale nikdy kvalitu nenahradí, plnohodnotně už vůbec ne. Zkrátka se s tím židovským přístupem k věci dovedu ztotožnit mnohem víc a líp.

      Co se porážek zvířat týče, nevidím důvodu, proč by mělo zvíře zbytečně trpět jen a pouze proto, aby se nějaký věřící tupoun rituálně nažral. Takže co se mě týče, nepřipustil bych ani porážky podle halal, ani podle košer, v tomto bodě se shodnu s A.S.P, něco takového má být podle mého mimo zákon, aspoň mimo takový, který o sobě říká, že je slušný a civilisovaný.

      Vymazat
  4. Co se tady furt strašíte? Pamatujte si, každý člověk si myslí, že je připraven.Na ledacos. Na skon, na lásku, na boj - na atakdále....Když nakonec to něco přijde, zjistíte, že připraveni vůbec nejste. Protistrana vás dokáže dokonale vykolejit. Je určitě připravena též, ale na něco úplně jiného. A třeba i líp než vy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro, především je třeba nebýt naivní a netrpět iluzemi o své výjimečnosti. Naopak pomáhá vědět dobře co umím, co zase určitě ne a hlavně znát dobře všechny své slabiny a omezení a nedávat je jiným napospas. A ano, i tak nás může něco zaskočit a překvapit, ale pak třeba rychle se vzpamatovat, správně reagovat a omlátit protistraně to překvapení o hlavu.

      Vymazat
    2. Není nad výcvik, tím se všeobecně předejde překvápku, čím delší a vedený odborně tím lépe, osobně neznám nic co nejde nacvičit, ale jen při dostatku osobních předpokladů a to hlavně volních. Kdo nechce ten nebude nikdy připraven, platí na vše a všechny bez podmínek. Proto je také třeba jednoznačně určit a poznat protivníka. Věřit si, jen "sralbotkové" říkají stejně nás ....bla blabla...Defétismus čili poraženectví je přijetí porážky bez boje. V každodenním používání, poraženectví má negativní konotaci, a je často spojeno se zradou a kolaborací. Ustrašenci jsou metla svobody.
      Tak a šlůs!
      4P

      Vymazat
    3. Díky EK, hezky shrnuté. Astra nejspíš měla na mysli překvápka opravdu nečekaná, která by ani při značné paranoie nešlo předvídat. Asi kupříkladu něco takového, jako když někomu, kdo nepije, nekouří, sportuje, samozřejmě ne mezi auty, jako někteří magoři na kolech, ale opravdu žije dobře a zdravě a přesto přese všechno mu zjistí třeba rakovinu plic. Nicméně i to se někdy stává a je to prostě smůla, učeněji nahodilost. Když to jeden přežije, musí to brát jako druhou šanci a co nejdřív se z toho vzpamatovat a jít dál. Nedat se, nepodléhat a bojovat. Defétismus v takovýchto případech zabíjí docela spolehlivě. Zasáhne to bolestivě i když se to stane někomu blízkému. Pak je třeba pomoci s tím nebáním se, nedáním se a bojem jemu.

      A jinak ano, práce, sebevzdělání, cvičení se, práce na sobě, obecně nebát se překážek, nebát se práce, to rozhodně nemůže být na škodu a nemůže to ublížit, naopak, zvyšuje to šanci na cokoliv dobrého a naopak odražení či přežití čehokoliv nedobrého. Myslím si, že kdo nedokáže poručit sám sobě, nemá co poroučet jiným.

      Vymazat
    4. Pozitivní myšlení
      - bez Alláha, Stvořitele, Jehovy či Buddhy - prostě Boha.
      Je třeba si každé ráno říct - "bolí?" "Bolí! Tak je to dobré, žiju!"
      Když jsme mladí, tak ani nebolí. Ale i tak: "Je to dobré, žiju!" Přežil jsem všechny hlouposti, které jsem předtím napáchal.
      Je to jak s mou páteří. Když bolí moc, lehnu si na záda a počkám, až se to zlepší. Pak vstanu a předstítŕám (i sám řed sebou), že mě nikdy záda nebolela. Protože kdybych měl myslet na to, že mě zase mohou začít bolet, neudělal bych už nikdy nic pořádného.
      V létě pojedu na pár dnů do Prahy - výjimečně z vlastní vůle. Fotit "zwierzątka" do Tróji. A předpokládám, že mi záda dají pokoj. Nedovolím si předpokládat něco jiného.
      Bo fix!

      Vymazat
    5. Kocoure než vyrazíš do Prahy, dej vědět.

      Vymazat
  5. Pánové, ze mě mluví můj minulý i současný stav duše i těla. Defétismem netrpím, dokážu se rvát, jako málokdo. Za všechny a o všechno. Jen nejsem na slohová cvičení. Jsem taková stručná osoba, která si zřejmě špatně myslí, že stačí náznak a všichni hned vědí.Zapomínám, že na to se ještě málo známe a málo si rozumíme.
    Mými zkušenostmi poznáno a očima viděno, máte všichni hezké životy i osudy. Samozřejmě vám to přeju ze srdce. Momentálně u mě převládá skepse, kterou se snažím proměnit v lepší zboží, ale je to děsná makačka. Nejsem schopná přehodit rychlost.Tak se asi na nějakou dobu odmlčím... abych vám tady do toho nevnášela něco, co nechcete a co nechci ani já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocour má pravdu, jestli Ti to udělá líp, piš. Když se nám podaří pomoci s tím přehazováním rychlostí, budeme rádi.

      Vymazat
  6. Nezanášíš tu Astro nic negativního.
    A pokud Ti pomůže se z trablů "vypsat", tak piš. Každý den přece není posvícení. Ale věříme, že zase bude. Musíme. Jinak by to bylo ...na metr dvacet kvalitního lana a jednu skobu, co dobře drží ve zdi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou situace, kdy i to by se dalo pochopit, ale tak hrozné to snad není.

      Vymazat
    2. Jojo, chlapci, jste hodní! Snad se z toho vyspím....

      Vymazat
    3. Spánek je svým způsobem báječná věc, byť tedy jeden vědátor přes spánek, kterého jsem dnes shodou okolností poslouchal řekl, že od asi tak 25 let věky se kvalita spánku s věkem postupně horší. Ale když jeden na to věděcký poznání srdečně kašle, tak se to určitě nehorší tak rychle, to jednak a druhak, když se člověk dokáže nějakou činností zaměstnat a báječně se při ní i unavit, tak se pak spí výborně a řekl bych, že věk na to skoro nemá vliv.

      Takže dobrou Astro:-)

      Vymazat
    4. ANO ! Spát je třeba chodit včasně, vstávat také. A k tomu "Mými zkušenostmi poznáno a očima viděno, máte všichni hezké životy i osudy." říkám za sebe, "jsem taková stručná osoba, která si zřejmě špatně myslí, že stačí náznak a všichni hned vědí" aby bylo jasno, HOO..OO!
      I když jsou jistě další co za sebou maj horší i lepší prožitky, včetně "těch" fatálních. Tak jen dál, ještě je to furt dobrý!
      4P

      Vymazat
    5. Neříká se "spánek spravedlivých"? Můžu potvrdit - spím dobře! [;>)
      (To byl vtip.)

      Vymazat
    6. Checht! Ještě, že jsi dodal, že to byl vtip, kocoure.

      A EKoptáčku Hooo..oo ! Co je na tom tak srandovního?

      Vymazat
    7. No, neosobně, korektně, vřele děkuji za přijetí do skupiny opeřenců, jen škoda že nesnáším vejce a ač nme to mrzí není to "žádná" sranda (HOO..OO).
      4p

      Vymazat
    8. EK, některé myšlenky je mnohem lepší nechat zase volně odplynout, nežli je nabušit do klábosnice a odeslat do kyberprostoru. Kyberprostor pro ně není vhodným místem.

      Vymazat
  7. souhlasím, už kušuju,
    4P

    OdpovědětVymazat
  8. "Kluci", nehádejte se, mám dneska narozeniny, je přece Vítězného února! Pošlete mi kytku a básničky. Která holka by mohla dostat pugéty od tolika mužských, co jsou tady? :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro blahopřeji. Třebaže jsou lepší data na výběr kdy se narodit. Ale o tom si nikdo nerozhoduje. Na druhou stranu jsou horší data. Naštěstí v onom čtyřicetiletém období nebyl přejat zvyk dávat jména podle aktuálního kalendáře, tak se nikdo nejmenuje třeba Vítězný únor.

      Vymazat
    2. Tak to ne, to se tu zavádět nebude. Já nejsem opeřenec. A nebudu. Je to nezdravé. Ranní ptáče sice dál doskáče, ale pozdní kočka to unavené ptáče dočká. Jak moudře pravil Kantorek.

      Vymazat
    3. Opeřence, ty smysluplně velké, samozřejmě, tak ty já obvykle papám :-)

      Vymazat
    4. Astro, my se nehádáme, kdyby ano, vypadalo by to jinak .-)

      Vymazat
    5. Dneska má svátek Liliana. Po tom vítězném únoru tam to jméno šoupli.Nevím, kdo to určuje, ale mohl mít většího fištróna. Lepší by byl Klement, ne? Stejně je to zajímavé jméno. V životě jsem o jiném Klementovi neslyšela. Možná, že to byl nějaký svatý. Kouknu se.
      Jinak dík! Já bych tady ty narozky netasila, ale bylo tu nějak mrtvo, tak jsem tím zkusila hejbnout a nic lepšího mě nenapadlo.Stejně nic neslavím, protože v podstatě není co.

      Ještě bych měla hádanku? Kolik si myslíte, že mi je let? To bych se asi dost pobavila :-)

      Vymazat
    6. Kromě Božského lesa nese jméno Klement např. jeden operní zpěvák. Klement Slowioczek. Velký srandista to byl. Dlouho zpíval v Německu za marky, ba i eura.
      A už je taky v důchodu...

      Vymazat


    7. Původ jmen, Klement
      Dnes se kupodivu shodují oba kalendáře na tom, že má svátek Klement či Kliment. Jméno latinského původu znamená "vlídný, milostivý, laskavý a mírný". Checht!

      Vymazat
    8. Klement, no a? Klementů bylo, je a bude. Každý jiný.

      Vymazat
  9. Kocour už jednu poslal, Díky. Je to ta vpravo nahoře "On the sunny side of the street"...

    OdpovědětVymazat
  10. Znám mladého muže, který se narodil na Prvého máje, moje žena to to slaví hned po poslední (r)evoluci 18. listopadu.
    Největší chudák je ale bývalá sousedka, která se narodila "pod stromečkem" 24. prosince - a ještě ji zločinní rodiče dali jméno Eva. To by se fakt mělo trestat!! Okrást své dítě o dárky PŘEDEM!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocoure, paní má štědře obdarovávat sebe samu průběžně, po celý rok, tak, jako třeba já. Stejně by to nikdo jiný nežli já nezvládal tak dobře ;-)

      Vymazat
  11. Takže hurá, odcházím ladit tělo na svoji zbrusu novou matraci, kteroužto jsem si zakoupila jako dárek nad dárky. Coby skřivánek padám do náruče Morfea...Bzum
    Ráno v pět budu opět Rybička

    OdpovědětVymazat
  12. Astro plním přání.
    Gratuluji a posílám "OO du" http://jdem.cz/aaaa2
    4P
    Ps.
    Hádám věk: LXXV

    OdpovědětVymazat
  13. JO to "L" jsem se překlep, AJJJJJJJJJJaaaaJJJ....
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám tě, EKo. :-) Vím, mělo tam být místo el ještě jedno iks. Dvě iks a vé by bylo opravdu málo.
      A k tomu odkazu - ještě jsem neodhalila, jak se k němu dostat. Asi musím napsat do vyhledavače tu adresu, zkusím to. Ale praktický to teda není.

      Vymazat
    2. Hmmm, taky jsem zjistila, dráčku, a EKo nefunguje též!

      Vymazat
  14. Není jich zas tak moc, Schumachere.
    A skutečně slavný byl jen jeden, ten náš "Kléma".
    ===============================================
    Klement - 199 ks v celé republice
    Obec - Počet - Každý X-tý
    Praha - 11 - 122881
    Šlapanice - 10 - 12289
    Břeclav - 10 - 12122
    Brno - 9 - 52301
    Frýdek - Místek - 7 - 25233
    České Budějovice - 6 - 36841
    Přerov - 6 - 25059
    Ostrava - 5 - 81889
    A ještě nějací někde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt je Klémů tolik, kocoure? No, kdyby to nebylo jméno zprofanovaný, bylo by docela hezký. Ale je to stejně jako třeba s Adolfem. To už nikdo nevymaže. Kdyby u těch Klementů byla data narození, hned by bylo jasný, komu rodiče fandili. Já znala jednoho Klimenta, ale to bylo příjmení - navíc se jmenoval Lev. Lev Kliment. Manželka mu říkala Levečku! Brrr Jejich synek dostal jméno po tatínkovi a oba byli zubaři. :-)

      Vymazat
    2. Nejvíce Klementů přibylo v roce 1949 - 1952. V roce 1914 byl jenom jeden, předtím nikdo. Od roku 2000 dodnes se takhle pojmenovali jen tři kluci.
      Takže asi opravdu móda. Jinak - je to vše na stránkách "kde jsme".

      Vymazat
    3. No vidíš, kocoure, a rodiče těch Klementů je navždy poznamenali. Byli to pravověrní komančové. Já být Klement, tak se nechám přejmenovat. Na matrice by mi to museli uznat a zadarmo. :-)

      Vymazat
  15. Kocoure, celosvětově o trochu víc. Kvůli tomu, že nějaký nositel nějakého jména se nepovede, neznamená, že ostatní kvůli tomu budou chodit kanálama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obuvníče, teoreticky máte pravdu, ale praxe bohužel dost pokulhává z tou teorií.

      Vymazat
    2. Jméno Klement má pro jeho manželku dobrou výhodu. Při hádce mu lze říkat Demente :-)

      Vymazat
    3. Astro, dementem jde nazvat v podstatě kohokoliv a mnohdy to ani nemusí být příliš vzdáleno pravdě. S tím Klementem to jde ale dobře do rýmu :-)

      Vymazat
    4. Draku, ano. Praxe prokazuje vysoké množství všudepřítomných hlupáků. Buď jsou prostě blbí, nebo i zlí nebo jen zlí a užívají toho k legitimizaci násilí proti jiným. Kdysi byla zajímavá diskuse na otázku "Byli byste pro naklonování Adolfa Hitlera? Překvapující byl relativně velký počet názorů, že ano, abychom ho mohli soudit a oběsit, přinejmenším. Co k tomu dodat... To je jenom jeden z nesčetných příkladů blbosti.A takoví mají volební právo.
      Připadá mi, že všeobecné a rovné volební právo je cesta do pekla. U nás, v Rakousku - Uhersku, asi od roku 1876.

      Vymazat
    5. Nejen pro Kocoura, jeden technický pro odreagování.

      Přídavný stabilizátor pro foťák, zvlášť pro lehký :
      Stativový šroubek skrz uzávěr pet flašky. Maličké, nic to neváží. Petky jsou k mání všude, malé, velké. Do petky vodu, písek...
      Vylepšit lze šroubkem na nastavitelném kloubu. S připojenou naplněnou velkou flaškou je obtížné fotit víc mimo horizont. Půllitrovka je dobře použitelná, a záleží na naplnění. Z flašky se dá udělat i improvizovaný stativ.

      Vymazat
    6. Hloupost:

      Je-li někdo hlupákem, je dobré, je-li zároveň s tím dobrákem, ta jeho hloupost je dík té dobrotě přeci jenom lépe snesitelná. Je-li někdo blbem a ještě k tomu zlým, je to vražedné a nesnesitelné zároveň. Horší už pak může být jen inteligentní a zlý zmetek.

      Všeobecné volební právo:

      Ano je to zhouba, ale těžko zaručit, aby něco jiného bylo spravedlivějším, na druhou stranu ale, ono by pro začátek stačilo, aby volebního práva byli zbaveni kriminálníci a podvodníci ve výkonu trestu a nějakou dobu po něm a možná, že i státní zaměstnanci.

      Přídavný stabilisátor:

      Tento starý, dobrý nápad je cyklicky zapomínán a zase připomínán. Já například mám na jednom stativu na spodku hlavy háček. Na něj se, je-li toho třeba, věší textilní vak, který se navíc k tomu přivazuje k nohám stativu a dá se do něj dát závaží až do váhy 10 či 12 kg, už takhle z hlavy přesně nevím. Omezuje to významně chvění při focení na větší vzdálenosti. Zatím jsem toho nevyužil, bohatě postačilo využít režimu předsklopení zrcadla.

      Vymazat
    7. No Draku - držet v ruce foťák s desetikilovým vakem s pískem - to by se mi asi rozklepaly ruce ještě dřív.
      Jedná se o filmování a z ruky - není možné se pohybovat po jevišti a zákulisí a dělat vše ze stativu
      [;>))

      Tohle je poslední koment z XP!

      Vymazat
    8. Kocoure, kouzlo je v tom slůvku až, zátěž může být tedy i menší. Půjde-li mi o kvalitní filmování z ruky, pořídím si něco, co má stabilisátor optický.

      Vymazat
    9. Jistě, i ten foťák má stabilizátor, ba i kamery, které používáme ho mají. Ale tio je na film málo. Ono se to těžko vysvětluje, je to třeba zkusit. (Já to už "zkouším" asi 25 roků). Pokud je věc třeba na rameni nebo opřená o hrudník, je to mnohem lepší, než když se drží jen tak v ruce. Ten stabilizátor je jen duralový pásek vedoucí pod aparát, asi 40 cm dlouhý a na něm závažíčko cca 1/2 kila. Drží se to za rukojeť, která je na volném kulovém kloubu. ¨

      (A píšu už z W10, heč!) Mám velmi výkonného syna (a vadnou novou RAM 2*4 GB, v pondělí to jdu reklamovat. Dvě hodiny trvalo, než jsme to přesně "vydiagnostikovali". Sám bych byl ztracen.)
      [;>/

      Vymazat
    10. Video, závaží a stabilisátor:

      Pokud to výše čtu správně, tak Obuvník zmiňoval stabilisátor pro foťák. O natáčení videa řeč nebyla. Já ale videa skoro netočím, takže šlo-li o to, tak zrovna do toho kafrat nechci, neb o tom nic moc nevím. Nicméně jsou vidět po městě čas od času lidičkové se srandovními opěrami na ramenou, kterým před obličejem trůní zrcadlovka a kteří tímhle způsobem zjevně videa natáčejí. Soudím, že ta opora a stabilisace se při tom určitě hodí. Kdo by stál o rozechvělé video že?

      Vadná RAM:

      U nového „železa”, až na mizivé výjimky, začínám vždy diagnostikou, sice to zabere nějaký ten čas navíc, ale dovede to ušetřit spoustu případných nepříjemných zážitků a potíží... Na testování RAM se hodí Memtest86.

      W10:

      Wokna obecně, 10-ky tím spíš, mi nikterak neokouzlily, spíš naopak, takže nic k „heč“ na tom nevidím ;-)

      Vymazat
  16. Poznámka ke kocourem nabídnutým ukázkám o práci PČR vpravo.

    Zažila jsem několik policejních akcí "na vlastní kůži". Ne že by mě chtěl někdo mátit, většinou to byla jen osobní setkání nad nějakým problémem. VŽDYCKY JSEM SE SETKALA S PROFESIONÁLNÍM JEDNÁNÍM.

    Ale - máme tady jednu pochůzkářku. Hodnost nerozeznám. Je jí tak kolem 55 a je nepřehlédnutelná tím, že má dost obrovské pozadí a jak tak kráčí, cinkají jí na zadku všelijaká udělátka - pouta, pištol, a já nevím, co všechno ještě. Je šíleně důležitá, rozhlíží se jako radar na všechny strany a jakmile zahlédne nějaké provinění, okamžitě to letí řešit. Přejít před ní přes ulici mimo zebru - jistá pokuta. Když jsou trhy, permanentně je tam, a klábosí u trhovců. Tuhle mě naštvala. Důležitě obcházela zaparkovaná auta a brala za kliky, je-li zamčeno. Vyrušila jsem ji dotazem (schválně pro svou legraci) - jestli policie dělá něco pro to,aby se v místě, kde jsme zrovna stály, nepohybovali či spíše nemotali narkomani. Že tam někde musí být nějaké doupě. Podívala se na mě takovým pohledem, že kdyby dovedl vraždit, padla bych k zemi ihned. Pak pravila povýšeně - pracuje se na tom! Prostě mě sejmula. Takže jsem se rozhodla se jí pomstít. Až budou trhy, ukradnu schválně jednu bramboru tak, aby to viděla. Co asi bude?

    Jinak, kocoure, zdá se mi, že ty akce s "mravenci" jsou nahrané. To by snad ani nebylo možné, aby se takhle chovali. Pokud jsem viděla, ty házené lahve byly půllitrovky, což není žádná "ráže". Bylo to určitě nějaké cvičení na koukání pro obyvatelstvo.



    OdpovědětVymazat
  17. Hehe, to jsem ale trdlo - zcela jsem přehlídla slova "ukázka činnosti" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když člověk přihlédne k faktu, že to byla jen ukázka, tak to bylo celé takové nějaké odfláknuté a ne moc přesvědčivé...

      Vymazat
  18. Astro, pochůzkářka dobře činí a má pravdu. Pracuje se na tom. Ovšem není to snadné. Kdyby takových bylo víc, bylo by to snadnější.
    Pozor abys za bramboru neskončila na vachcimře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, SCHU, asi už je to doupátko zničené, protože se tady už nevynacházejí kluci,co sedí na chodníku a píchaj si do žíly. Ale dlouho to nebude, ještě tuhle jsem viděla týpka se psem, který toho měl fakt dost. A pes, chudák, asi taky. A ještě nedávno tady běžel po ulici kluk a řval jako raněný zvíře. Vydával strašlivý skřeky jakoby zoufalství. Asi mu došel fet. Je to tu jako v nějakém slamu.To by jeden na tak nóbl čtvrť neřekl.
      Bramboru krást nebudu, spíš budu sledovat strážkyni pořádku, to je zábavnější.

      Vymazat
    2. Mě docela udivují ty poměrně značné počty hňupů ochotných huntovat huntovat si zaživa sobě samým zdraví i rozum. Ten sapiens za tím homo mi v mnoha případech připadne jako nemístný optimismus.

      Vymazat
  19. Draku, profíci mají nelehký basmek na rameni, vědí proč. Vyzkoušené. Pokud při akčních scénách nepoužívají steadycam. Točit foťákem v ruce je děs. Proto ramenní opěra je důležitý udělátor. Ne lehký, hmotnost svojí setrvačností velmi působí proti cukatůře. A jestliže nepotřebuješ živý pohyb kamery, je nutný stativ. Když jsem ještě neměl foťák se stabilizací, obíral jsme se nápadem přídavného stabilizátoru - krabičky pod foťák se dvěma elektromotory a setrvačníky. Pak to nebylo zapotřebí. Zbastlit bych dokázal, jen bych potřeboval přesně vyvážené setrvačníky. Případně gyroskopické moduly. A aby tyhle díly nestály majlant.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ty profi opravdu mají tříosé gyro. Měl jsem to v pazourech. Máš pocit, že je na té kameře přiděláno několik dlouhých tyčí se závažím na konci. Prostě s ní neškubneš - brání se.
      Takže budu dělat v prvním přiblížení takovopu jednoduchou věc. Viz tohle.
      Jenže se mi to zdá drahé i z té Číny a nevím, nakolik to pomůže, tak to zkusím splichtit z 3 mm duralu - tu rukovítku s kloubem mám hotovou. Nemůže to zabrat víc ne dvě - tři hodiny s pilníkem, vrtačkou a soustruhem. Ale až dám do kupy počítadlo. Jde to ztuha, Bill nespolupracuje. Taky je to mimo můj obor...

      Vymazat
    2. Tříosé gyro, to může být docela fajn, ale levné to není a nebude, tady není moc prostoru na zlevňování a když ano, nejspíš to bude na úkor kvality.

      Vymazat
  20. Astro, když s ní pokecáš a vyslovíš uznání, uděláš moc dobrého. Ona svojí profesí žije. Uznání je úžasná motivace. Všeobecně, chválit za co se povede je lepší než nadávat za co se nepovede. Protože kdo nic nedělá, nic nepokazí. Je třeba dělat. Samo se nenakope. Je od Městské policie, nebo PČR? Důležité je aby obě složky spolupracovaly. U nás přetrvává stejný pohled na policii. Ano částečně důvodně. Jenže potkáš se s nimi neslužebně v hospodě, pokecáš a zjistíš že jsou na stejné straně. Na Tvé straně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti na těch nižších úrovních jsou většinou na naší straně, směrem k vrcholu pyramidy už se to ale dost mění a někde na úrovních krajských ředitelství, policejního presidia, GIBS a ministerstvu už bych za to ruku do ohně rozhodně nedal.

      Vymazat
    2. SCHU, ty bys jim mohl dělat mluvku. :-) Psala jsem, že s policií mám jen ty nejlepší zkušenosti, nemusíš agitovat. Nicméně vyzkoumám za koho kope. Netuším ovšem, jak se zachovám, protože ona je tak strašně důležitá, že mám strach, že se budu smát. Jedná, jako kdyby hrála v komedii a přitom to myslí vážně. Nechci ji podceňovat, ale...je prostě legrační.

      Vymazat
    3. Astro, když jsem si skoro jist, že z něčeho bude tak akorát fraška, tak to buď odložím na dobu, kdy si budu jist, že fraška z toho nebude, nebo od toho úmyslu raději rovnou upustím :-)

      Vymazat
  21. EKoIdiocracy (v Česku k dispozici jako Absurdistán).29. února 2016 v 7:31:00 SEČ

    Nepřipadá vám to podobné ? Zdroj "ECHO"
    "Idiocracy je nijak zvlášť skvělý film o cestování v čase, uťáplý knihovník se v něm dostane do budoucnosti, do Ameriky, která úplně zblbla. Stalo se tak mimo jiné proto, že ti chytří přestali mít děti, zatímco lidi z opačného konce Gaussovy křivky se velice zdatně množili. Hloupnoucí obyvatelstvo přetvořilo zemi ke svému obrazu – všechno v ní musí být uzpůsobeno pro toho nejhloupějšího spotřebitele, existuje jenom ta nejprimitivnější vulgární zábava, hlavou státu je cosi mezi wrestlerem a pouťovým vyvolávačem. Z veskrze všedního současníka se v téhle verzi budoucnosti stane ten nejchytřejší člověka na světě, následují nějaké ty v různé míře povedené legrace."
    Poznávám to tu.
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevidím nikde žádného knihovníka!
      Jenom "uťáplé wrestlery" nebo ty "méně uťáplé". Ti si to s eventuálními knihovníky vyřídí ručně nebo spíš s pomocí přátel z jejich smečky.

      Vymazat
    2. Obávám se, že ten popis sedí na naši současnou realitu mnohem víc, než bychom rádi a než je objektivně žádoucí. Kocoure knihovníka najdeš třeba zde:

      http://www.hoschl.cz/

      Vymazat
  22. A co tohle, pište, stojí to za to ?
    https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/adblock-plus/
    4P reklama

    OdpovědětVymazat
  23. Jako Adblock?
    Jestli stojí za to ho mít? Nevím, já ho mám, reklama je už tak agresivní, že bych bez téhle ochrany asi vůbec na net raději nešel.
    Některé stránky se dožadují jeho vypnutí, že prý žijí z reklam. V tom případě opravdu vypínám - ale ty stránky!

    Je to zajímavé, když si tak člověk uvědomí, kdo všechno "žije z reklam". Soukromé TV, rádia, internetové portály, některé noviny, sportovní a kulturní (čti zábavní) akce...

    Jaký by to vlastně byl svět bez reklam?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodatek: Raději někomu občas pošlu malou částku na provoz.

      Vymazat
    2. Kocoure, Raději...napoprvé jsem velmi roztržitě přečetl a tuze se podivil, komu že asi, napodruhé jsem přečetl správně. Co dokáže jedno chybně přečtené písmenko. Ale také to dává smysl. Občas někomu poslat malou částku na provaz. Velmi by se ulevilo.

      Vymazat
    3. Lézti na net bez AdBlocku? Jsou mezi nám pravda hodně inertní jedinci, natolik otrlí a obrnění pevnými nervy, slepotou, hluchotou a hroší kůží, že to svedou. Já mezi ně ale nepatřím, proto AdBlock mám a je vybaven značným množstvím dobře nastavených filtrů. A chtějí-li po mě nějaké stránky abych ho vypnul, kašlu na ty stránky, stejně jako Kocour :-) Také bych klidně přispěl na provoz, abych měl od reklamy pokoj. A kdyby ze mě hajzlíci výrobci nedrbali tolika prachů na tu zatracenou reklamu, dával bych dobrovolně ještě víc.

      Vymazat
  24. Ačkoliv i já jsem se asi deset let živila psaním reklam, takže bych jim měla fandit, opak je pravdou. Jednak to "moje" bylo už dost dávno a lidi nebyli z reklam tak otrávení, a druhak co je moc, to je příliš. Tuhle jsem si dala práci a v jedom seriálu, který má trvat 55 minut jsem napočítala cca 18 minut reklam. Humus. Seriál i reklamy.

    Obsah některých reklam v TV mě někdy donutí nahlas zařvat sprostá slova. Jistě znáte toho červeného pána s růžky nad čelem, co pod diktátem sexuologa Uzla požívá jakési nabuzovadlo, a k němu připojené dívčiny, které si stydlivě šeptají, že tedy po včerejšku si rozhodně nemůžou sednout - na cokoliv. Tu reklamu musel psát strašně nabuzený mladý magor,kterému cáká testosteron i ušima. A zadavatel musel být namol, když to schválil a těžce za to platí televizím. Tak rozkošně se vyhazují prachy. O dámských menstruačních a jiných potížích se mi už vůbec nechce psát. Každá žena přesně pochopí, co je to za kecy například o tampónech. Každý takového psáč, který si svého egouše prohání vlnami etéru by se spíš měl nadýchat éteru, třeba by se posadil do reality. A reklamní agentury by měly mít mezi sebou vžycky nějakou osobnost, která by cedila jejich nápady na možné a nemožné.

    Ani náhodou nejsem prudérní, a nic lidského mi není cizí, ale jsou mantinely, které se dají přeskakovat elegantně a vkusně. A hlavně vtipně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Astro,
      oni už nevědí, čím šokovat. Nahotu a sprostá slova jim nepovolí, tak to dělají aspoň takto. Já se na reklamy nedívám z duševně-hygienických důvodů - pokud občas koukám na zprávy v TV, tak aspoň vypínám zvuk. Ale i ty "dětské" reklamy s kreslenými figurkami, které si prozpěvují stupidní písničky jsou pitomé i v obraze.
      Opravdu na mě platí, že když náhodou nějaká reklama proleze moji vnitřní kontrolou, tak si stejně nepamatuji, cože bych to měl koupit. Utkví mi něco jiného, než měli autoři na mysli. Čas vtipných reklam je už pryč.

      ALE! Náš ústav zase dělá reklamy (audio), které mají podobu hlášení místního rozhlasu na vesnici tak před šedesáti lety. Oznam. Přitom ještě před několika lety existovala skupina, která reklamy vymýšlela i realizovala. Autor, dramaturg, herci i zvukař. Mělo to podobu dialogů poněkud dadaistické a šílené rodinky "Nečasových" (dávalo se to na rádiu Čas) a několik lidí si žádalo celou sérii reklam vypálit na CD na památku. Jako humor.

      Pak se z úsporných důvodů začala věc realizovat přes "produkční" jednotlivých těles a schvalovalo je několika stupních vedení až po nejvyššího, každý tam něco podotkl a dneska se to nedá poslouchat.

      Neformální skupina se rozpadla - všichni to dostali do pracovní náplně. Ale platíme za vysílání reklam ČRo. Nemyslím, že by to někdo poslouchal. Kdysi jsem v nějakém obchoďáku občas něco z naší práce zaslechl. Dneska už nic. Ani netuším, kdy a na kterém okruhu to vysílají.

      Velmi zřídka ještě něco natočím - ale už jen jako "ruce", když šéfík náhodou nemá čas. Mozek má přitom dovolenou, abych se neznechutil. Většinou se stejně musí bohatýrsky škrtat, protože naše "úřední dámy" píší texty, které se nedají říct ani za minutu - natož aby vlezly do 29.9".

      ÉÉÉÉÉÉch!

      Radši si jdu uvařit špagety.

      Vymazat
    2. Nezapomeň jednu špagetu hodit na strop, či tchyni do ondulace, kocoure, televizní reklamy přetrpím potichu, a nekoukám se,pouze zcela výjimečně, když chci vidět, jaká je to kravina, spíš ale hledím jakoby "do blba", což doblba opravdu je. Taky nikdy nevím, nač ta reklama vlastně je. Tedy vím - je na Pé Er Dé :-)

      Jináč ale ta hlášení na vesnici - to byla krása. Zažíla jsem to ještě v osmdesátých letech. Tu přesnou klasiku. A každé hlášení většinou končilo slovy - a nyní kytička písniček pro paní Aničku Valentovou z Klikařova, která dnes slaví svoje požehnané devadesáté narozeniny - nebo tak nějak podobně a vždycky následovala kytička dechovek k neposlouchání. Řvalo to na celé kolo. Plašily se husy, holubi odlétali v hejnech, jen slepice to snášely kupodivu stoicky a snášet nezapomněly. No bodejť, byly to slepice.

      Jednou někomu uletěly včely, tedy celý roj včel. Usadily se na hrušni právě u paní Valentové, poblíž té hrušně byl zrovna tlampač. Když roj uslyšel to dunění dechovky, začal se nebezpečeně vlnit, takže hledící obyvatelstvo prchalo do chalup a bednilo okna. Už nevím, jak to dopadlo, ale dozvěděla jsem se potom, že soused paní Valentové chtěl pomoct tak, že uříznul větev, na které visel hrozen včel. Větev spadla, jemu se naštěstí nic nestalo. A včely někam doopravdy uletěly.

      Vymazat
    3. Ano, když seřadím reklamy podle odpudivosti a debility, vyjde to zhruba takto:

      1) Menstruační vložky a tampóny.
      2) Podpora erekce.
      3) Potravinové doplňky údajně pomáhající při potížích s prostatou.
      4) Prací prášky a čistící prostředky.
      5) Kraviny pro děti.
      6) Dopravní prostředky.
      7) Turistika, zájezdy.

      Ale je možné, že to vidím jinak, protože tohle je jen úsudek, který jsem si udělal na základě vzorku, který se mi během několika posledních let dostal před oči zanechal ve mě tu odpudivou pachuť. Pamatuji se ale dobře, co nemám kupovat, ale takových je bohužel málo.

      Vymazat
    4. Od té doby kdy jsem se stal televizním abstinentem, jsem ochuzen o požitek z televizní reklamy. Stal jsem se alergickým i na předpověď počasí. Postupně se stávám i rozhlasovým abstinentem. Blbé kecy, blbá hudba. Naposled mě na podzim nenaložily "zprávy" v devět po Meteoru. Místo adevátního obrazu tuzemska a světa, jak bych od veřejnoprávního rozhlasu čekal, dvěděl jsem se, no to jako vždycky. Ano, tu a tam je něco zajímavého, v neokurvené kvalitě, jenže po půlnoci když spím. Kromě toho chci zprávy, ne nalejvárnu co si mám mslet. Co mě zajímá najdu na internetu. I kvalitní zpravodajství. Výhodou je procvičení v angličtině.

      Vymazat
    5. Já jsem prakticky vzato také televizním i rozhlasovým abstinentem. Rozhlas poslouchám jenom a pouze přes Podcasty, u jídla či v autě a i tak musím některé pořady rovnu přeskakovat, protože jsou to buď alarmistické agitky na boj s kysličníkem uhličitým, nebo se tam vluzuje propaganda uálských, genderasistických, pavědeckých disciplín, nebo se mi to snaží nadiktovat (ne)vkus k architektuře, nebo se mi to snaží vsugerovat, abych se nijak neprotivil pokusu dobýt Evropu biologickými zbraněmi, tedy samoopravnými a krysácky rychle se množícími bioroboty s islámem vybrakovanými mozky. Na televizi se dívám, jen když se chci podívat na nějakou detektivku, nebo starý film třeba s Gabinem, nebo Otce Browna, či Poirota, ale i tak je v mnoha případech mnohem lepší požádat plechovku o nahrání pořadu, vystříhat z toho reklamu a podívat se někdy jindy, s menší ztrátou času, energie a psychické stability :-)

      Na zprávy je interfernet, už poměrně dlouho, zatímco „klasická“ média jsou zase už dávno jen na reklamu a propagandu. Smutný vývoj, ale bylo by hloupé si něco nalhávat. Boj se teď vede o ovládnutí interfernetu, propagandističtí političtí zmetci si už brousí zuby, ale zatím to dílem vázne na jejich debilitě, neschopnosti a neochotě dát do toho adekvátní prostředky, což je mimo jiné také ale způsobeno určitou neovládnutelností interfernetu, který dík tomu, že byl původně vyvíjen tak, aby byl odolný vůči výpadkům, je přeci jen o dost hůř zranitelný a tudíž i ovládnutelný. To by se ale při vynaložení adekvátních prostředků dalo změnit, Čína ví svoje, Austrálie také. Ale proti lidem co opravdu něco ví a umí, by to asi stejně nepomohlo, ale ty snahy tu jsou a neutuchají.

      Vymazat
    6. Co já doopravdy v TV nesnáším, jsou ty holčičky, co nám vyprávějí o počasí. Nemluvím o studovaných meteorolozích. Většinou jsou vyzáblé a mají takzvané kozí nožky, to je holenní kost s jedním větším svalem. Takové nožky bývají do O, takže dívčina má ty nohy všelijak zkroucené, aby tu vadu na kráse poněkud schovala. Marná lásky snaha! Bývala tam jedna, říkala jsem jí Pumpička.Pravou ruku měla strnule připaženou k tělíčku a levou v lokti ohnutou před žaludkem volně do rytmu pumpovala, Zřejmě měla nějak uvolněný ramenní kloub. Vypadalo to, jako by na chvíli slezla z invalidního vozíku. Občas tu pumpičkovou ručičku narovnala a jako ukazovátkem nám naznačovala, kde stojí tlaková výše či níže.Z té dívky jsem měla přímo tik. Posléze jsem rychle přepnula jinam. Divím se těmto nedostatkům. Vždycky by měl být poruce člověk - režisér - který by to srovnal do latě. Ale takoví tam zřejmě nejsou.
      Totéž při dabování.Výslovnost jmen postav. Jak se dabuje všelijak na přeskáčku, že herci si odmluví svůj part, aniž by ta měli protihráče. Stává se dost často, že každý z těch dabérů vyslovuje křestní jméno i příjmení postavy jinak. Přitom by stačilo i při neznalosti jazyka, ze kterého dabují, aby si v originále výslovnost poslechli. Ale to je asi moc práce. No, jsem asi hnidopiška. :-)

      Vymazat
    7. Já mám na počasí v telefonu asi 3 aplikace a když, tak se podívám na web ČHMÚ. Ale když se dívám na počasí v bedně, dávám přednost opravdovým „rosničkářům“ či „rosničkám“. Já se nechci někým, kdo mi sděluje jaké bude počasí, nějak sexuálně inspirovat či vzrušovat, k čemu taky? Chci vědět jaké bude počasí. A co si budeme povídat, pravá „rosnička“ nebo „rosničkář“ mi to poví dobře a fundovaně, na pohlaví a vzhledu nesejde, sejde jen na profesionálních znalostech, zkušenostech a schopnostech to dál srozumitelně předat.

      Vymazat
    8. Co se dabování týče, dost mi leze na nervy, když se třeba místo „...Petře...“, říká „...Pítře...“, nebo „...Pítre...“, nebo místo prostého „...Pavle...“, „...Póle...“, nebo „...Paule...“, jeden pak málem neví, jestli někoho volají, jménem, nebo jestli mu spíš nechtějí dát po papuli. Zkrátka skřípe to a tahá to za uši, nedá se to skoro poslouchat, tak moc to kazí dojem. Pakliže nám tím chtějí dabing znechutit a dokopat nás ke sledování originálního zvuku s titulky, tak jsou na dobré cestě. Na druhou stranu, výuce cizích jazyků to může jen prospět, ono být závislý na dabingu mimo jiné znamená, být snadnou obětí propagandy, když si jeden neumí poslechnout, co říkají v originále jiní a je odkázán jen na „místní zdroje“. Já si ale myslím, že se nechtějí připravit o práci úmyslně, ale dílem se na tom podepisuje změna přístupu k překládání v době polistopadové, zkrátka jazykověda na to hledí jinak, kašle na krásu a trvá na zpětně přeložitelnosti. Dílem se na tom pak podepisuje arogantní debilita současných dabérů a dílem i neochota či neschopnost všech zúčastněných pochopit, že překlad filmového či literárního díla si vyžaduje poněkud jiný přístup a postupy, nežli překlad úřední či vědecký a tak jsou tímhle „zdeúředně-přiblblým“ přístupem na nejlepší cestě zabít dříve tak kvalitní a libozvučný český dabing. Jestli se něco v dohledné době nezmění k lepšímu, nevidím jeho budoucnost zrovna v růžových barvách.

      Vymazat
  25. Bývali jsme dabovací velmoc...
    Když někteří slavní shlédli, co naši dabléři s jejich postavou udělali, jen kroutili obdivně hlavou. Dneska?
    Kromě nesmyslných anglismů a amerikanismů jsou herecké výkony pod psa - od deklamováno, nikoliv zahráno, mizerná až žádná syb=nchronizace na obraz a navíc - a to mi Astra potvrdí - neumíme smíchat dialogy, ruchy a scéniku. Už nejsme králové dabingu, už jsme druhá liga. Horší než my jsou už jenom Rusové a Poláci.
    (U Maďarů nebo Finů to nedokážu posoudit. [;>)

    Jsou čestné výjimky: Doba ledová, Shrek a vůbec kresleniny.
    MOŽNÁ JEN PROTO, ŽE SI TO PŮVODNÍ MAJITEL (STUDIO) HLÍDÁ A NA "FINAL MIX" SI POSÍLÁ I SVÉHO ČLOVĚKA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se úpadku dabingu týče, souvisí to s celkovým všeobecným propadem celé společnosti k arogantní nevzdělanosti až rovnou debilitě. Hlupáků byl vždy nadbytek, ale nikdy před tím nebyli na to hňupství tak pyšní. Ono kolikrát ten originální text není zrovna etalonem vzdělanosti a kultury, ale mizerný překlad spolu s hereckým výkonem to dovedou spolehlivě poslat o několik úrovní níž. Těší mi fakt, že nejsem jediný, kdo si toho úpadku všiml, byť potěchy hodného na tom úpadku opravdu nic není. Aspoň, že pod dozorem a s pomocí „biče“ a lidí ze zahraničí „umíme“ aspoň ty „kresleniny“. Věřím, že kdyby se našel někdo schopný vyvíjet na tu hereckou a jinou sebranku ten správný tlak, že by se ta úroveň zase vrátila, ale nejsou lidi a není vůle a tak se obávám, že nakonec nakonec to dílo zkázy zdárně dokonáno...

      Vymazat
  26. Zkuste někdy při dabovaném filmu zavřít oči a jen poslouchat. Pokud není mozek zásoben obrázky, okamžitě vyplouvá plochost a "nezájem" nebo neumětelství herce. Není to tak vždycky, ale někdy to až bolí."Míchání" je důležité umění, kocoure, to jistě potvrdíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je logické, protože značná část mozkové kapacity se tím uvolní k lepšímu vnímání zvuku. A nevím, je-li dobré to dělat, když jeden nechce trpět ;-) Vyžaduje to totiž jistou dávku odvahy a masochistických sklonů ;-)

      Vymazat
  27. Třaskavina z trošku jiného soudku
    http://video.aktualne.cz/dvtv/odehnal-mentalne-postizene-dite-nevylecite-bezna-skola-je-pr/r~d148da0ed63511e5a457002590604f2e/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak na tu samolibou, nadmutou nánu nemám teď sílu...

      Vymazat
    2. Není ani tak nadutá, jako dutá.
      Typická mladá "uálka". Všimněte si, jak složitě říká jednoduché věci. Přesný opak filosofa, který dokáže definovat i nejednoduché problémy několika přesnými a srozumitelnými větami.
      Česky: Žvaní.

      Vymazat
    3. Tak jsem se podíval. Chudák naše týrané školství, chudáci zkušení pedagogové, jako třeba Odehnal, chudáci děti, chudáci Cikáni, chudáci všichni, kdož to až doteď mysleli s tím školstvím opravdu na dobře na té odborné straně a chudáci rodiče, co mají děti ve školním věku. Víc hřebíčků do rakve, nežli toto, už to školství asi potřebovat nebude. Takhle to dopadá, když ve společnosti převládnou nevzdělaní a nesoudní „uálové“, kteří začínají rozhodovat a myslí si, že realita bude „poslouchat“ je, místo aby byli nohama na zemi ne s hlavou v růžových oblacích. Jestliže něco nějak fungovalo, třebaže ne úplně na 100%, ale poměrně efektivně a za nějaké přiměřené a rozumné peníze, zbořme to a vytvořme místo toho nestravitelného kočkopsa, jehož nároky na finance a jiné zdroje budou několikanásobně větší, efektivitu to tudíž logicky žádnou mít nebude, zato ale každý blbec, co si na něco vzpomene, na to bude mít právní nárok. I kdyby ten blbec vyhrál milion soudních sporů po 20 letech, tak odborníka mu to nezajistí, ten totiž nepadá z nebe, potřebuje několik let studovat a několik let nabírat zkušenosti a kde je chtějí jako brát? Těžko hledat lepší příklad odtržení zákonodárce a dalších od reality, nežli tento. To nemůže skončit jinak, než v křečích a naprostým chaosem. Docela chápu Putina, že všem těm nadnárodně řízeným a koordinovaným škodičům „přistřihl“ křídla. Kdo to nedělá, může skončit se školstvím v troskách, jako jsme teď na nejlepší cestě my...

      Vymazat
    4. Kocoure, ta nána za tu složitost, zdánlivou, schovává tu svou dutost. Nic jiného vlastně ani neumí, než mást pojmy a prohazovat je s dojmy.

      Vymazat
    5. Dabérské výkony jsou pod psa, protože obecně herecké výkony dabérů jsou pod psa. A je to výsledek snižování nákladů. Dřív dabovali herci, tedy Herci, kteří si tím přivydělávali. Dnes, no, na "Růžovku" to stačí. Těším se až si z konzervy pustíme Četníky. Strach pomyslet jak by to dopadlo s nynějším dabingem.

      Vymazat
    6. To už by bylo lepší naučit se francouzsky, což je sice pracné a složité, ale než poslouchat nějaký lidský a technologický odpad, to si snad raději dám tu práci ;-)

      Vymazat
    7. Nedá mi to. Viděla jsem novou reklamu. Tedy spíš slyšela. Některá z televizí připravuje nový pořad.Chtějí v něm předělávat ošklivé žena na krásné. Mají se hlásit. Hádejte, jak vyslovuje herec název soutěže "Pretty women"?

      Vymazat
    8. Netuším Astro - na TV se dívám jenom chvíli při večeři. Jenom zprávy.

      Vymazat
    9. Čti, jak vidíš. PrEty women. Několikrát se to tam opakuje. Když jsem se učila angličtnu já, byla women vždycky PRITY :-) Že by se to nějak změnilo?

      Vymazat
    10. I nezměnilo, učili Tě to správně a dodnes to platí :-)

      Vymazat
  28. No? Bude tuhnout, nejen podle http://jdem.cz/b8aqg9
    ale i podle http://jdem.cz/b8aqf8
    Jak pravil tovaryš Novotný : v Brsku bude masa dosť, a já říkám: kdo nevěří ať tam.......
    4P

    OdpovědětVymazat
  29. Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.Další informaceRozumím ACO TY? TAKY PONIMÁŠ?
    4P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cookies a dodržování soukromí v pojetí strejdy Googla je asi takové:

      „Co je tvoje, to je moje a co je moje, tak jakmileje to moje, tak už ti do toho nic není. Komu se to nelíbí, může jít od dům dál...“

      Vymazat
  30. Ad Jiří Jiskra:
    Rozhněvaný mladý muž. Má pravdu i odvahu. Ale to "mletí na masokostní moučku "si mohl odpustit. Na to ho chytnou. Zbytečně jim dává munici.

    Ad Milankovičovy cykly: Může být. I když nevěřím* že globální oteplování vzniká vinou člověka, zdá se mi, že přes všechny technické fičury je lidstvo ještě příliš slabé proti matce přírodě a ta si dělá, co chce ona. My jsme tak schopni zaneřádit krajiny jedy, moře plasty i místně vzduch. Vyhubit některá zvířata, ale proti přírodním silám to jsou vlastně jen drobnosti.

    */ bohužel pravdivé zprávy nejsou běžným lidem k dispozici - ti tvrdí to, ti zase ono a ještě každou chvíli něco jiného. Takže zbývá instinkt - a ta víra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K strejdovi Googlemu:
      Sbírá, sbírá. Snaží se člověka svléct do spodního prádla. Ale já mám čisté spodky.
      Tedy ne že by mě to nezlobilo - ale asi se s tím moc dělat nedá. Donáší na mě počítač (nejen Google), mobilní telefon, platební karty, mýtné brány i kamery na ulicích a v obchoďácích. Asi se s tím budeme muset naučit žít. Vyhnout se tomu rozumným způsobem nedá. Občas to naštve - to když mi můj vyhledávač přál celý den k narozeninám. Kdesi si cosi spojil a věděl.
      Bral jsem to jako připomínku, že se mám chovat mravně. Ale strach mi tím nenažene!

      Vymazat
    2. Jiří Jiskra:

      No, kdyby mu cokoliv hrozilo, tak na kvalitního advokáta mu přispěji rád. A ať už je to jak chce, tedy je-li rozhněvaný mladý muž až příliš odvážný, nebo to dělá vědomě, protože chce, aby mu hrozila „presidentská přípravka“, to se takhle podle jednoho vystoupení říct nedá. Na druhou stranu, svoboda slova buď je, nebo není a bohužel se poslední dobou spíš dostáváme do stavu, že jakmile se něčí názor liší od oficiální sluníčkářské propagandy, tak garance svobody během projevu ještě jakž takž platí, ale garance svobody i po projevu je již značně ohrožena. Mělo by se s tím něco dělat, dokud je ještě čas, protože jinak to tu za chvíli nebude k žití.

      Vymazat
    3. Strejda Google a další:

      Provoz serverů a jejich příprava a údržba nejsou zadarmo a někde na to strejda vzít musí. A protože dosud nezkrachoval a jeho akcie si většinou nestojí špatně, tak je jasné, že někdo od něj ta data za slušný penzí kupuje. A co si budeme povídat, strejda Google jako firma na sběr a zpracování dat založen byl a to od samého počátku, Není se tedy čemu divit a je třeba se tomu přizpůsobit.

      Vymazat
  31. Myšlemka bez vady :Když inkluze, tak pořádná. Nechť jsou mentálně retardované děti integrovány pouze na elitní gymnázia, kam své děti posílají politici a vysocí korporátní manažeři.
    Hampl.
    Poznámka čtenáře: Když se retardi integrovali mezi politiky, proč ne mezi jejich potomky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to nejspíš blbost. Nejdříve byste měl říci, co vlastně máte na mysli pojmem „elitní gymnázia“. Na státní, víceletá, kde děti mají jakous takous šanci se něco naučit, když o to budou stát, tak do těch dítka moderní jelity nechodí, nebo je jich tam jen mizivě málo. Tito rozjívení, nevychovaní a neovladatelní spratkové již zhruba od 2. stupně základní školy nezvládají učivo a pod tlakem „objektivních“ okolností je jejich jelitní rodičové převádějí na soukromé „jelitní“ školy, pak na „soukromá jelitní gymnásia” a po nich pak na „jelitní soukromé vysoké školy“, jako byla třeba Universita Komenského.

      Vymazat
    2. Já ne!!! To Hampl. Já vím jediné, že tlak v uzavřené spalovací komoře neroste lineárně s časem. Ballistica ® 2004.1 www.Ballistica.cz
      4P

      Vymazat
    3. Hampl: http://pravyprostor.cz/?s=hampl
      Pro Uálky: https://cs.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality.
      Vakátní hlášení: není co hlásit.
      4P

      Vymazat
    4. EK, díky za odkazy.

      U Hampla se dá s jistotou jen říci, že si o „inkluzivním školství“ nemyslí nic dobrého, stejně jako já. Jinak je to jen holá věta bez dalšího textu, takže víc se z toho bohužel nevyčte.

      Ten odkaz na Wiki je zajímavý. Ta hypotéza je zajímavá rovněž, ale:

      1) Na to, aby presentované výsledky byly spolehlivé, chybí prostředky i lidé. Jsou tam vyjmenována takové pekla na zemi, že ta bych já navštívil leda tak bombardérem. Z jeho paluby se toho moc zjistit nedá.

      2) Pro uječené odpůrce bych podotkl jen tolik, že přírodní zákony platí bez ohledu na to, co se komu líbí a co ne a co se komu hodí do krámu a co ne. Kdo to nerespektuje, více, či méně tvrdě ale jistojistě nakonec „narazí“.

      Vymazat
  32. 4 x 2 zážitky

    Včera dopoledne.
    Na trávníku na Tylové náměstí poskakovaly dvě kavky.Totiž neposkakovaly, spíš chodily, jako chodí holubi. Ve městě potkat tyhlety pěvce je zázrak. Byl to zřejmě pár. Tasila jsem mobil, že si je vyfotím, zrovna se jedna kavka ladně posadila na lem odpadkového koše a náruživě do něj hleděla. Než jsem to všechno nachystala, byla samozřejmě fuč. Chování těch ptáčků je pěkné, trochu jako u lidi.Ona jedním očkem hledala broučky a druhým sledovala svého pána, který bezstarostně odlétal a přilétal.

    Popošla jsem ke "svým" dvěma lavičkám na stanici Nad Muzeem.Tam se vždycky posadím, v duchu se pochválím za svoji dobrou práci a sleduju cvrkot těch, co si přisednou. Už víckrát jsem slyšela pochvalu, jak je to fajn, že si člověk může sednout při čekání na tramvaj. Mlčím a tetelím se radostí. Dnes jsem se dočetla v Novinách pro Prahu 2, že to místo a jeho okolí je druhé nejfrekventovanější v Praze.

    Cestou domů mě pomalu míjela dvě autíčka.Taková,co mají předeček, ale žádný zadeček. Jen dvě sedadla vepředu a šlus. Jedno autíčko bylo červené a druhé modré. V tom čeveném jela krásná blondýna, v modrém švihák-metrosexuál (muž, přehnaně o sebe dbající). :-) Zřejmě to byla nějaká spanilá jízda, reklama či čo. Autíčka jsou to krásná a ač poloviční, kupodivu prý poměrně drahá.

    A čtvrtá dvojice? Dvojčata, asi půlroční holčičky.Jako dvě vajíčka. Nejhezčí pohled do kočáru. Jejich maminka před sebou strkala celkem obstarožní kočárek a mířila k sociálce, která ukrajuje z toho zbytku peněz, co jsou určené pro sociální případy pár stokorun pro ty nejpotřebnější.

    Takže jsem přestala být happy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není třeba být happy, Astro.
      Je ale třeba vidět věci takové, jaké jsou. Pak nám nehrozí to "strašné prozření" když zjistíme, jak se věci mají ve skutečnosti. Jak my říkáme "v reálu".
      Píšu právě článeček "O Kotlebovi a summitech". Tragikomedie.
      Záda bolí, jak bych to měl předplacené a tak nemám odvahu zajít třeba do ZOO - tam musím většinou fotit v předklonu a to bych dlouho nevydržel. To je realita, tak si sedím na židli u notebooku, občas se s klením zdvihnu a jdou se projít do kuchyně, pod kterou se právě hrabou ve velké díře v zemi vodaři a cosi modrého tam mění. To co tam bylo předtím mělo barvu rzi. Hlásili, že dneska nepoteče voda, napustili jsme pro jistotu půl vany - ale voda pořád teče. Takže večer těch sto litrů asi vypustíme bez užitku do kanálu.

      Tu díru do země včera za dopoledne vykopali dva (slovy "dva") kopáči*. Krumpáčem a lopatou. Možná mě ta záda vzala už z pouhého pohledu na ně. Jeli jak fretky. Klobouk dolů! Být kopáčem, asi bych s odchodem do důchodu neváhal ani sekundu.

      */ Ne, nebyli to Romové...

      Vymazat
  33. Onehdy jsme se bavili o osobě chodící po Praze naboso - mohla by to být tahle:
    http://zpravy.idnes.cz/nevidoma-zena-si-stezuje-na-policejni-kontrole-flv-/domaci.aspx?c=A160314_190423_domaci_pku

    OdpovědětVymazat

"Pravidla moštárny" jsou stejná jako v Hospůdce. Spammeři a trollové budou bez milosti likvidováni. Hlasatelé jiných (i opačných) názorů než má Kocour však nikoliv.

Jak se podepsat? >> Komentovat jako >> Název/Adresa URL >>Název a vepsat svůj nick nebo jméno. Pak >> Pokračovat a nakonec >> Publikovat. (Počkat, až to Drak nebo Kocour propustí na obrazovku.)